Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Στον Βαγγέλη Μαρινάκη η συχνότητα του «Θέμα 104.6»

 Στον Βαγγέλη Μαρινάκη η συχνότητα του «Θέμα 104.6»

Σύμφωνα με πληροφορίες περνάει ο σταθμός στον πρόεδρο του Ολυμπιακού και θα γίνει μουσικό ραδιόφωνο.

 

Για την ακρίβεια, μουσικό ραδιόφωνο με ελληνικά τραγούδια του λαϊκο-ποπ ρεπερτορίου. Μην ξεχνάτε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξεκίνησε να γράφει και στίχους το τελευταίο διάστημα ή, πιο σωστά, άρχισαν τώρα να μελοποιούνται στίχοι του. Έτσι, εκτός απροόπτου, η συχνότητα θα επιστρέψει μετά από χρόνια στο ρεπερτόριο που είχε ως Σοκ FM και Athens Shock Radio, πριν την εξαγορά της από τον Παναγιώτη Κωστάκη και την λειτουργία του Hot FM.

Το θέμα είναι αν θα παραμείνει μετοχικά στη συχνότητα και ο Διονύσης Παναγιωτάκης του Action24 που μέχρι τώρα κρατούσε το 25% ή αν θα αποχωρήσει και αυτός πουλώντας το όποιο, μικρότερο ή μεγαλύτερο, ποσοστό του.

Αυτή την Παρασκευή σταματούν οι καθημερινές εκπομπές του «Θέμα 104.6». Ενας ενημερωτικός ραδιοσταθμός λιγότερος και με θέσεις εργασίας να χάνονται. Κάθε ΜΜΕ που κλείνει αποτελεί πλήγμα για την ενημέρωση.

Δεν ξέρουμε πάντως αν έχει νόημα να φτιαχτεί άλλο ένα μουσικό ραδιόφωνο τέτοιου είδους όταν απέναντί του υπάρχουν κολοσσοί όπως ο Ρυθμός 94.9, ο Sfera 102.2, ο Λάμψη 92.3, ο Δρόμος 89.8 κ.ά. Δύσκολο να πιάσει.

Ενώ αν φτιαχνόταν ένα οπαδικό αθλητικό ραδιόφωνο θα είχε σίγουρη επιτυχία.

Πηγή

Παραμιλούσε ο Καμπουράκης! "Μητσοτάκη γ@μιεσαι" σε ζωντανή σύνδεση"

 



Κινδυνεύει, να μην γίνει, η παραγωγή «Music Hall» ύψους 4,3 εκατ. ευρώ !

 

«Κλοτσάνε» μια παραγωγή ύψους 4.327.925 ευρώ! Οι διαφωνίες μεταξύ παραγωγού και σκηνοθέτη για την παραγωγή της σειράς εποχής «Music Hall» για λογαριασμό της ΕΡΤ κινδυνεύουν να τινάξουν την παραγωγή στον αέρα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα μυθοπλασίας των τελευταίων ετών, στο οποίο θα βρουν εργασία 1.639 άτομα όλων των ειδικοτήτων, όπως ηθοποιοί, μουσικοί, τεχνικοί, χορευτές, κ.α..


Πηγή

ΑΙΧΜΕΣ: Αδιαφορία για το κλείσιμο του Θέμα FM

 

**Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να γίνει η παραγωγή “Music Hall” στην ΕΡΤ. Black out!

**Στην ενημέρωση προς το παρόν δεν φαίνεται λύση. Ιδέες υπάρχουν.

**Η Άννα Βλαβιανού ακολουθεί την υπόλοιπη ομάδα του Alpha στο Mega, παραιτούμενη από τον ΑΝΤ1.

**Το Mega αναζητεί τα πρόσωπα των ειδήσεων. Αν και, όπως είναι η κατάσταση, αυτή τη στιγμή και οι 4 παρουσιάστριες του καναλιού βρίσκονται στο ίδιο σημείο αφετηρίας και έτοιμες για μάχη.

**Μην γίνει καμία ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη από το Open που έχει εμφανώς πιο ολοκληρωμένο δελτίο ειδήσεων.

**Κλείνει ένας ραδιοφωνικός σταθμός, το Θέμα FM 104,6 και χάνονται κάποιες θέσεις εργασίας ακόμη στον Τύπο και στους τεχνικούς.

**Η αντίδραση είναι η …αδιαφορία. Οι άλλοι έχουν θέσεις συνδικαλιστικές και αμοιβές από ΕΣΗΕΑ, ΕΔΟΕΑΠ και ΕΡΤ.

** Το ΕΣΡ λέει όχι στις νέες θέσεις εργασίας και δεν αδειοδοτεί ραδιοφωνικούς σταθμούς και η ΕΣΗΕΑ συζητούσε χθες  με τους φίλους της.

**Μετά και τη χθεσινή “ημερίδα” στην ΕΣΗΕΑ, προκύπτει πως τουλάχιστον στον Τύπο, η κάλπη θα βγάλει ΝΔ. Από το 2017 η “Συσπείρωση” των “Ενωμένων δημοσιογράφων” έχει απογειώσει τη συμμαχία, ενώ πάντοτε,στον ίδιο συντηρητικό χώρο υπάρχει και η τρίτη δύναμη της “Νέας ΕΣΗΕΑ”

**Μέχρι και το λουκέτο στην ΕΡΤ του 2013 επιχείρησαν να δικαιώσουν. Άξιοι συγχαρητηρίων, τιμήσαν τη σχέση που πολλοί πίστευαν πως ξεκίνησε το 2017, αλλά από ό,τι προκύπτει είχε μεγαλύτερο χρονικό βάθος και ακόμη πιο ισχυρούς δεσμούς.

**Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε δουλειές και ζωή ξανά σε 2.000 εργαζόμενους.

Το γεγονός πως και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί την ΕΡΤ και επεκτείνει τις δραστηριότητες της, δικαιώνει τον κόσμο που βγήκε έξω και δημιούργησε το κύμα  για να ανέβει πάνω ο ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει κυβέρνηση.

Αυτό προκαλεί πλέον μεγαλύτερη δυσανεξία στον… παλιό ΣΥΝ.


Πηγή

Συμφωνία Netflix-“Αυτοδιαχείρισης” για την απόδοση δικαιωμάτων!

 

Η πρώτη σύμβαση ελληνικού φορέα με το Netflix είναι γεγονός.  Σύμφωνα με πληροφορίες η “Αυτοδιαχείριση” προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με το Netflix ως το 2023 με δυνατότητα επέκτασης για τo ρεπερτόριο που εκπροσωπεί η “Αυτοδιαχείριση” στην Ελλάδα.  Η συμφωνία μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ από το έτος που ξεκίνησε να λειτουργεί η υπηρεσία streaming στην Ελλάδα.



Ο ΑΝΤ1 αλλάζει και πάλι!

 

Σχηματοποιείται σταδιακά το μοντέλο που θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ στην ελληνική τηλεόραση. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 θα διεκδικήσει την πρώτη θέση επιστρέφοντας στα realities, κρατώντας τις «Άγριες Μέλισσες» και τον «Ήλιο». Το Μακεδονία TV, το οποίο αναπόφευκτα θα αλλάξει όνομα, αποκτώντας το πρόθεμα ΑΝΤ1, θα μεταδίδει ξένες και ελληνικές σειρές, ο ΑΝΤ1+, ως streaming υπηρεσία, νέες σειρές και αθλητικά προγράμματα, ενώ το Netwix θα συνεχίσει στο διαδίκτυο τις εκπομπές με νεανικό πρόσημο. Βέβαια, σε αναμονή υπάρχει και ένα σχέδιο όσον αφορά την ενημέρωση, με σημείο αναφοράς το VICE.

 

Η προσέγγιση  για τα ΜΜΕ  του Προέδρου του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, Θοδωρή Κυριακού, όπως αποτυπώθηκε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών:

 

Η ηγετική θέση του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ στο χώρο των παραδοσιακών και των ψηφιακών Media

«Ο Όμιλος Antenna έχει παρουσία σε τρεις ηπείρους, Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία, και συμπληρώνει πάνω από 30 χρόνια λειτουργίας. Τα ψηφιακά Μέσα και οι νέες εξελίξεις είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Θέλουμε να είμαστε πάντα μπροστά. Διανύουμε μία εποχή όπου ο καταναλωτής επιλέγει να δει ό,τι θέλει, με όποιο Μέσο θέλει, την ώρα που εκείνος θέλει. Παγκοσμίως, υπάρχει η τάση για ακόμη πιο ποιοτικό περιεχόμενο. Το ποιοτικό περιεχόμενο νικά. Η αλήθεια νικά σε μια εποχή που τα fake news κυριαρχούν. Η αξιόπιστη ενημέρωση είναι η μόνη επιλογή μας».

 

Παραγωγή κορυφαίου περιεχομένου από τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ

«Η δουλειά μας είναι να παρέχουμε το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο, τόσο στην ψυχαγωγία όσο και στην ενημέρωση. Στην ψυχαγωγία, η δουλειά μας ποια είναι; Να δημιουργούμε συναρπαστικές ιστορίες τις οποίες θα αγαπήσει ο κόσμος. Λαμβάνουμε υπόψιν τις παγκόσμιες τάσεις. Ερευνούμε τι θέλει το κοινό, ώστε να καλύπτουμε πάντα τις ανάγκες του. Δαπανούμε πολλά χρήματα και χρόνο σε έρευνες και, επίσης, ακολουθούμε την εμπειρία μας. Το σημαντικότερο, όμως, για να φτιάξεις συναρπαστικό περιεχόμενο, είναι να δημιουργήσεις τις συνθήκες, να προσελκύσεις τους καλύτερους δημιουργούς. Να τους στηρίζεις και να τους ενθαρρύνεις να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό. Η δουλειά μας είναι να παίρνουμε δημιουργικά ρίσκα, τα οποία άλλα έχουν μεγάλη επιτυχία και άλλα χρειάζονται βελτίωση. Ένα παράδειγμα δημιουργικού ρίσκου στην Ελλάδα, είναι αυτό που πήραμε εμείς με τη σειρά «Άγριες Μέλισσες», την οποία απολαμβάνουν καθημερινά δύο εκατομμύρια Έλληνες, με τεράστια επιτυχία. Αυτό ήταν ένα δημιουργικό ρίσκο. Να κάνουμε μια σειρά εποχής, καθημερινή, με εξαιρετικούς ηθοποιούς, με σεναριογράφους που έχουν απίστευτο ταλέντο, και έναν πολύ ταλαντούχο σκηνοθέτη, ο οποίος προέρχεται από τον κινηματογράφο. Αυτός ο συνδυασμός δεν έχει ξαναγίνει στην ελληνική τηλεόραση».  

 

Η τηλεόραση στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού

«Η τηλεόραση συνεχίζει να είναι το βασικό, πιο αποδοτικό Μέσο για τη διαφήμιση. Στην Ελλάδα μόνο, ο μέσος Έλληνας περνάει περίπου πέντε ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση. Σε ένα περιβάλλον multi-screen, έχει το κινητό του, έχει το τάμπλετ του, αλλά η κύρια οθόνη είναι η τηλεόραση. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες από τα παγκόσμια διαφημιστικά δίκτυα για την απόδοση της τηλεόρασης συγκριτικά με τα ψηφιακά Μέσα. Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα, τα 2/3 των πωλήσεων μιας εταιρείας, ενός διαφημιζόμενου, προέρχονται από την τηλεοπτική διαφήμιση. Μιλάμε για το 65%. Για κάθε 100 ευρώ που επενδύεις στην τηλεοπτική διαφήμιση, έχεις περίπου 490 ευρώ απόδοση. Όταν τελειώσει μια τηλεοπτική καμπάνια, παράγει αποτελέσματα για ακόμη 26 ημέρες μετά. Συγκριτικά, μια καμπάνια στα social media, όταν τελειώσει, παράγει αποτελέσματα για 14 ημέρες μετά. Τέλος, η τηλεόραση παραμένει ένα αξιόπιστο Μέσο, ένα Μέσο το οποίο συνδέει τον κόσμο».

 

Ο κομβικός ρόλος της ενημέρωσης στα Μέσα του Ομίλου ANTENNA

«Συνεργαζόμαστε πάντα με τους καλύτερους δημοσιογράφους. Θέλουμε από εκείνους να προβάλλουν όλες τις απόψεις, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, να καταγράφουν την πραγματικότητα. Σε μια εποχή όπου τα fake news έχουν μεγαλύτερη διείσδυση από ποτέ, είναι σημαντικό να είμαστε ένας από τους βασικούς πυλώνες, τους βασικούς φάρους αξιοπιστίας και εγκυρότητας. Αυτό απαιτεί ο πολίτης και για μας είναι μεγάλη ευθύνη. Πάντα ανεξάρτητα και χωρίς παρεμβάσεις».

 

Η βιωσιμότητα των σύγχρονων Μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, οι τάσεις της αγοράς και οι προτιμήσεις της νέας γενιάς

«Τα παγκόσμια έσοδα των Media ανέρχονται περίπου στα 2,4 τρισ. Τόσα είναι τα χρήματα που ξοδεύει όλη η αγορά, όλος ο κόσμος, για να καταναλώνει Media και Entertainment. Το νούμερο αυτό αυξάνεται περίπου 4,3% κάθε έτος. Άρα μιλάμε για μία αναπτυσσόμενη και πάρα πολύ μεγάλη αγορά. Το 60% αυτών είναι πια τα ψηφιακά Μέσα και η μεγαλύτερη ανάπτυξη των ψηφιακών Μέσων είναι από την εικονική πραγματικότητα: virtual reality μέσα, OTT (Over The Top), πλατφόρμες τύπου Netflix, ενώ η άλλη κατηγορία μεγάλης αύξησης είναι η ιντερνετική διαφήμιση». 

«Οι νέοι βλέπουν τηλεόραση, αλλά με διαφορετικό τρόπο από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Βλέπουν τηλεόραση από το κινητό, από τα τάμπλετς, και είναι πολύ δύσκολο να τους κρατήσεις. Είναι ένα κοινό που θέλει μια εναλλακτική ματιά. Μας απασχολεί να προσεγγίσουμε τους νέους. Για να τους προσεγγίσουμε ψάξαμε πολύ και επενδύσαμε, πάνω από 10 χρόνια πριν, στη Vice. H Vice Media είναι η μεγαλύτερη εταιρεία για τους νέους παγκοσμίως. Δραστηριοποιείται  σε 40 χώρες, έχει global reach σε 350 εκατομμύρια κόσμο. Κατάφερε να έχει νέους δημιουργούς, νέους δημοσιογράφους, νέα στελέχη, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του νέου κοινού με θάρρος, χωρίς ταμπού και έτσι να αποτελεί πραγματικά ένα παγκόσμιο φαινόμενο».


Πηγή

ΕΤΙΤΑ: Επιθέσεις σε μονοκάμερα συνεργεία

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες ολοένα και περισσότερο, περιστατικών που αφορούν την ασφάλεια των συναδέλφων μας σε ώρα εργασίας.  Πολλά τα περιστατικά και πλέον σχεδόν καθημερινά.Σε ρεπορτάζ σε εξωτερικό χώρο σε σχολείο της Ανατολικής Αττικής με μονοκάμερο συνεργείο και ενώ ο συνάδελφος οπερατέρ τραβούσε πλάνα εκτελώντας το καθήκον  του, γρονθοκοπήθηκε πολλές φορές στον αυχένα από παρευρισκόμενο άτομο εκεί.  Μονοκάμερο το συνεργείο, ο ίδιος συνάδελφος με την κάμερα στο χέρι ήταν αδύνατο να περιμένει τι θα του συμβεί.  Κι όμως, συνέβη !

 

Να αναφέρουμε επίσης πως στις τελευταίες φωτιές στα Γεράνεια όρη, κινδύνευσε σοβαρά η ζωή συναδέλφου, αφού την ίδια στιγμή έπρεπε να οδηγεί και να τραβάει πλάνα συγχρόνως με κίνδυνο εγκλωβισμού του.  Γλύτωσε την τελευταία στιγμή από τη μανία της φωτιάς.

 

Μήπως ξεχνάμε τα πρόσφατα γεγονότα της Νέας Σμύρνης;;  Απομονώθηκαν συνάδελφοί μας, μονοκάμερων συνεργείων από την ομάδα Δράσης με αποτέλεσμα τον προπηλακισμό τους ακόμα και τον ξυλοδαρμό τους.

 

Για άλλη μια φορά αξίζει να αναφέρουμε πως πλέον ο συνάδελφος οπερατέρ, εκτελεί χρέη οδηγού, εικονολήπτη, ηχολήπτη, λιγκά και αρκετές φορές ακόμα και δημοσιογράφου.

 

Διαχρονικός στόχος και δέσμευση του κάθε εργοδότη, είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος εργασίας στο οποίο κυριαρχεί η καθημερινή προσπάθεια ελαχιστοποίησης ατυχημάτων.  Επομένως η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας όλων των συναδέλφων μας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.  Δυστυχώς όμως, η εργοδοσία βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια των εργαζομένων, κάτι που ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.

 

 

ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΟΝΟΚΑΜΕΡΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ ΤΩΡΑ

 

 

 

για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Ο Πρόεδρος                                                                                                       Η Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Αλιφέρης                                                                                                 Δέσποινα Καρτερού

 

Πηγή

Καμπάνια 23 εκατ. ευρώ για να έρθουν οι… τουρίστες

 

Γενναιόδωρη είναι η συνεισφορά του ΕΟΤ στην κύρια επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τον τουρισμό με κάθε κόστος. Για τον τομέα της επικοινωνίας, το κόστος φθάνει τα 22,9 εκατ. ευρώ, ποσό που διαθέτει ο ΕΟΤ σε μια από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές καμπάνιες του. Η δαπάνη, που θεωρείται εξαιρετικά υψηλή για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και της αγοράς, περιλαμβάνει για πρώτη φορά και εκτεταμένες συνέργειες με τις αεροπορικές εταιρείες και ιδιωτικούς φορείς τουρισμού.

Την καμπάνια υπογράφει η εταιρεία Ogilvy και παρουσιάστηκε επίσημα από τον ίδιο τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Συγκεκριμένα, θα διατεθεί ποσό 12,3 εκατ. ευρώ για διαφήμιση με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο σε ΜΜΕ, ψηφιακά Μέσα και κοινωνικά δίκτυα και ποσό 10,6 εκατ. ευρώ στη συνδιαφήμιση με τις 18 αεροπορικές εταιρείες και 76 tour operators. Το υπόλοιπο ποσό αφορά διαφημίσεις εντός της χώρας και δημιουργία διαφημιστικών μέσων.


Πηγή

Αφιέρωμα στο Αρχείο της ΕΡΤ στον Γρηγόρη Λαμπράκη

 

ΠΗΓΗ: www.ert.gr

Με αφορμή τη συμπλήρωση 58 χρόνων από την δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη και τον θάνατό του στις 27 Μαΐου 1963, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ –ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ Ο ΠΡΩΤΟΛΑΤΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ στο https://www.ert.gr/


Πηγή

«8 ώρες είναι αρκετές, μειώστε το ωράριο να ανοίξουν οι δουλειές»

 Στους δρόμους της Αθήνας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή του Χατζηδάκη που «σαρώνει το 8ωρο και ενισχύει την εργοδοτική αυθαιρεσία» βρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι το απόγευμα της Τετάρτης.


Μοτοπορεία και έπειτα μαζική πορεία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας κατά του εργασιακού νομοσχεδίο.

«Μέρα με τη μέρα το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη χάνει την ελάχιστη νομιμοποίηση που είχε στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζομένων. Χρέος δικό μας είναι να αποτρέψουμε κάθε σκέψη για κατάργηση του 8ώρου, για αύξηση των απλήρωτων υπερωριών και της υπερεργασίας, για διευκόλυνση της διαδικασίας απόλυσης προς όφελος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, για περιστολή του δικαιώματος στην απεργία, για εκφοβισμό των συνδικαλιστικών αγώνων και κινητοποιήσεων» ανέφερε το σχετικό κάλεσμα.

Φωτορεπορτάζ Αλέξανδρος Γαστεράτος/ TPP:


Πηγή

Εξαφάνιση της Δήμητρας από τη Συκαμνιά Λέσβου, συναγερμός σχεδόν δύο μήνες μετά

 Η Δήμητρα, ένα ευάλωτο τρανς άτομο, που έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της προσφυγική κρίσης του 2015 στη Σκάλα Συκαμνιάς, εξαφανίστηκε στις αρχές Απρίλη από την περιοχή του ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο. Ωστόσο η ανακοίνωση της εξαφάνισης της καθώς «η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο» δημοσιοποιήθηκε 1 μήνα και 3 βδομάδες μετά από την ημέρα εξαφάνισής.


Μόλις χθες ήρθε στη δημοσιότητα ο συναγερμός (silver alert) για την εξαφάνιση της Δήμητρας από τη Σκάλα Συκαμνιάς, ωστόσο σύμφωνα με όσα αναφέρονται, εξαφανίστηκε στις 06/04/21. Η Δήμητρα εξαφανίστηκε από την περιοχή του ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα, άτομα του στενού του περιβάλλοντος είχαν δηλώσει στο τοπικό μέσο «Στο Νησί» ότι βρίσκονταν σε ασφαλές σημείο με άμεση πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Έχει γαλανά μάτια και ύψος 1,75μ. Την ημέρα που εξαφανίστηκε, φορούσε κόκκινο πουλόβερ και λευκό παντελόνι. Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, ειδοποιήθηκε από τους οικείους της το απόγευμα της 26/05/2021 και μετά τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ενεργοποιεί τον Κοινωνικό Συναγερμό SILVER ALERT, για την κινητοποίηση όλων για την ανεύρεσή της» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πριν λίγους μήνες η Δήμητρα είχε πέσει θύμα κακοποιητικών συμπεριφορών από ομάδα νεαρών, οι οποίοι, είχαν εισβάλει σπίτι της και είχαν δημοσιεύει βίντεο διαπομπεύοντάς την. Τότε ο εισαγγελέας είχε διατάξει κατεπείγουσα προανάκριση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν πέντε χρόνια που τα δεδομένα ήταν διαφορετικά η Δήμητρα είχε δώσει συνέντευξη στην Πάολα Ρεβενιώτη στο VICE λέγοντας πόσο δύσκολο είναι για ένα τρανς άτομο να ζει στην επαρχία και πώς είναι να αισθάνεσαι πρόσφυγας σε ένα χωριό που έχει πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Εδώ μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη. 


Πηγή

Απειλούνται με απόλυση περίπου 140 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών

 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των περίπου 140 εργαζομένων στην καθαριότητα, που βρίσκονται αντιμέτωποι μετά από πολλά χρόνια εργασίας με τη λήξη των συμβάσεών τους, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης έξω από το υπουργείο Οικονομικών.


Όπως αναφέρει ο 902.gr οι περίπου 140 εργαζόμενοι έχουν δουλέψει για πάνω από 10 χρόνια υπό το καθεστώς των ολιγόμηνων συμβάσεων. Μετά τη λήξη των συμβάσεων και την προσφυγή εργαζομένων στη Δικαιοσύνη, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιστρέψει στα πόστα τους με Προσωρινή Διαταγή των δικαστηρίων, που παρατείνουν για δύο – τρεις μήνες τις συμβάσεις. Αν και στην ΑΑΔΕ και στα τελωνεία η προσφυγή στη Δικαιοσύνη οδήγησε σε αυτή την παράταση, σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή των συμβασιούχων στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, η απόφαση ήταν αρνητική για τους εργαζόμενους.

«Για χρόνια προσφέρουμε στην υπηρεσία, ζητάμε το αυτονόητο, μόνιμη εργασία» είναι το κεντρικό μήνυμα της κινητοποίησης, στην οποία συμμετείχε και το ΠΑΜΕ, ενώ παρών ήταν και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.


Πηγή

Κυβέρνηση με τις πλάτες ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ συνεχίζουν το ξεπούλημα του Ελληνικού και μπλοκάρουν κάθε μελλοντική προσφυγή πολιτών στο ΣτΕ

 Χωρίς ουσιαστικά να γίνει συζήτηση, καθώς υπήρχε η στήριξη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, δηλαδή πάνω από τα 2/3 των βουλευτών, σήμερα το πρωί ψηφίστηκε από τη βουλή η νέα σύμβαση για το Ελληνικό. Χάρη στη νέα σύμβαση, όπως κατήγγειλε το ΜέΡΑ25 αλλά και το ΚΚΕ, δεν θα επιτρέπεται η προσβολή των εγκληματικών συνεπειών της στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


Με πεντάλεπτες τοποθετήσεις από τα κόμματα και χωρίς τοποθέτηση των αρμόδιων υπουργών η κυβέρνηση πέρασε με fast track διαδικασία σήμερα από τη βουλή τη νέα σύμβαση για το Ελληνικό με τις πλάτες ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ. Πριν λίγες ημέρες είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία και από την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Η ανάπτυξη μιας πρότυπης έξυπνης πόλης μέσα στην πόλη, θα δημιουργήσει ένα νέο προορισμό υψηλού επιπέδου, προσελκύοντας επισκέπτες, νέους κατοίκους και επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήδη στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στις αξίες των ακινήτων, η οποία αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι αναζητούν κατοικίες ή επαγγελματικά ακίνητα σε μια περιοχή, που θα είναι σε λίγα χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», είπε ο εισηγητής της ΝΔ μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα, κατά την επιτροπή, αναφέρθηκε στη συνεισφορά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε ένα οικόπεδο χωρίς τοπογραφικό, με μια σύμβαση που απαιτούσε πολλές διορθωτικές κινήσεις και χωρίς καμία, θεσμική, διοικητική και πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου.

Χάρη στη νέα σύμβαση, όπως κατήγγειλε το ΜέΡΑ25, δεν θα επιτρέπεται η προσβολή των εγκληματικών συνεπειών της στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μάλιστα, η σύμβαση αποτελεί το πρώτο ιδιωτικό έγγραφο που καθίσταται νόμος του κράτους, με τα ιδιωτικά έγγραφα να μην μπορούν να ακυρωθούν από το ΣτΕ. «Όμως για να είναι εντελώς καλυμμένοι και για να ικανοποιηθεί πλήρως ο φερόμενος ως επενδυτής, φροντίζουν να εξαιρέσουν ρητά τη σκανδαλώδη αυτή σύμβαση από την εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων, με τις οποίες θα μπορούσε να καταπέσει» σημειώνει το ΜέΡΑ25.

Σημειώνεται πάντως ότι για τις υπόλοιπες συμβάσεις παραχώρησης της έκτασης εκκρεμούν ήδη προσφυγές στο ΣτΕ, κι ως εκ τούτου δεν «ασφαλίστηκε» ο «επενδυτής» απέναντι σε αυτές. «Τι προβλέπουν τα άρθρα; Την ακύρωση της σύμβασης λόγω “υπερβολικής δέσμευσης της ελευθερίας του ατόμου” ή “δυσανάλογα προς το τίμημα ωφελήματα” για το αγοραστή. Σας θυμίζουν τίποτα αυτά τα άρθρα; Δεν περιγράφουν τέλεια τη σύμβαση για το Ελληνικό;» επισημαίνει ο Κρίτωνας Αρσένης, προσθέτοντας: «Γιατί όμως η κυβέρνηση δεν φέρνει ακόμη τις υπόλοιπες συμβάσεις παραχώρησης της έκτασης; Επειδή εκκρεμούν στο ΣτΕ τρεις προσφυγές στις οποίες συμμετέχω. Ο αγώνας συνεχίζεται και τίποτα δεν έχει τελειώσει».

Αξίζει να 47 σχόλια ότι στα τέλη του Μαρτίου ο ΣΥΡΙΖΑ που άλλοτε υποστήριζε ότι η σύμβαση του Ελληνικού ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου και την υπέγραφε με το «πιστόλι στον κρόταφο», έβαλε ξανά πλάτη μαζί με το ΚΙΝΑΛ για να περάσει η σύμβαση της κυβέρνησης με την οποία παραχωρείται το Ελληνικό. Τη σύμβαση καταψήφισαν τότε το ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25, ενώ ο Νίκος Φίλης πηγαίνοντας κόντρα στην επίσημη θέση του κόμματος του, δε συμμετείχε στη ψηφοφορία και σε δήλωση του σημείωνε ότι «ο νόμος για το Ελληνικό που ψηφίστηκε σήμερα, υπονομεύει τη ρύθμιση που, σε συνθήκες μνημονίων, είχε καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για το Ελληνικό

Ένα εκτενές κείμενο που ανέλυε ολόκληρο το «επενδυτικό σχέδιο» για το Ελληνικό, δημοσίευσε τον Μάρτιο πριν περάσει τότε η σύμβαση ο καθηγητής του ΕΜΠ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας.

Αναλυτικά το κείμενο του Νίκου Μπελαβίλα:

Για όσες και όσους δεν θέλουν να διαβάσουν όλο το κείμενο για τις εξελίξεις στο Ελληνικό, τα πράγματα είναι απλά: Ό,τι φαίνεται στον επίσημο χάρτη του σχεδίου νόμου και είναι ροζ περνάει στους ιδιώτες περιφραγμένο για 99 χρόνια, ό,τι είναι μπλε περνάει στους ιδιώτες για πάντα και ό,τι είναι πορτοκαλί μένει ως κοινόχρηστο δημόσιου χαρακτήρα. Είναι η εικόνα του διαγράμματος διανομής που συνοδεύει το σχέδιο νόμου για το διαβόητο πλέον μεγαλύτερο κατά τους διαφημιστές του project της Ευρώπης.

Το Ελληνικό είναι ένα εικονικό και όχι πραγματικό έργο. Ξεκίνησε το 2007 με το επιχείρημα να συμπληρωθούν εμπορικές χρήσεις γιατί το μητροπολιτικό πάρκο είχε μεγάλο κόστος. Περιελήφθη στις υποχρεωτικές δεσμεύσεις του Μνημονίου το 2014 ως έργο εσόδων 5δις ευρώ και φτάσαμε τελικά σε ένα έργο 900 εκ σε βάθος πολλών δεκαετιών. Είναι μία εκσυγχρονισμένη μορφή αθηναϊκής αντιπαροχής ακριβώς όπως συνέβαινε το 1960, όπως κτίστηκε το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι, η Κυψέλη, του Ζωγράφου. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο αρχικός ιδιοκτήτης στην αντιπαροχή έπαιρνε το 40% ή και το 50% των νέων κατασκευών. Εδώ ο αρχικός ιδιοκτήτης, το Ελληνικό Δημόσιο τα χάνει όλα. Ο οικοπεδούχος δίνει τη γη στον «επιφανειούχο», αυτός τεμαχίζει σε μικρότερα οικόπεδα, πουλάει σε τρίτους, οι τρίτοι σε τέταρτους. Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα αποτελούν αναγκαίο κακό που πρέπει να γίνει, αλλά καλό για τον επιφανειούχο είναι να περιορίζονται στο ελάχιστο και να μην σπαταλάται χώρος που θα αποφέρει εμπορικό κέρδος. Αυτό βλέπουμε στον χάρτη. Όπως θα έκανε και ένας οικοπεδοφάγος άλλοτε στις νέες συνοικίες της Αθήνας. Ακόμη καλύτερα, στην περίπτωσή μας μπορεί να τις κλείσει με πόρτες και περιφράξεις.

Εδώ στο Ελληνικό τώρα, με τον νέο νόμο, ο «επιφανειούχος» μπορεί να κάνει τα πάντα ωσάν να είναι κύριος της γης. Έως και να υποθηκεύσει. Όχι ένα κτίριο μόνο, ένα Mall για παράδειγμα, αλλά όλο το ακίνητο. Ουδείς τον εμποδίζει. Ο επενδυτής αν θελήσει μπορεί να υποθηκεύσει ολόκληρη την έκταση των χιλιάδων στρεμμάτων συμπεριλαμβανομένου και του πάρκου των 2.000 στρεμμάτων. Χωρίς την έγκριση του Δημοσίου. Αν χρεωκοπήσει η γη θα περάσει στους πιστωτές μαζί με τους δρόμους και τις πλατείες! Επιτρέπεται και η κατάσχεση όλου το ακινήτου. Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό; Βεβαίως μπορεί να συμβεί. Δείτε τις καταρρεύσεις τραπεζών, εταιρειών real estate, κατασκευαστικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Οι πιστωτές όπως άλλοτε έπαιρναν από χρεωκοπημένες επιχειρήσεις ολόκληρα εργοστάσια τώρα θα μπορούν να κατάσχουν ολόκληρο το Ελληνικό.

Ως προς τα οφέλη, το Ελληνικό όχι μόνο δεν μας έχει αποδώσει οτιδήποτε από το 2007 -ως τώρα- αλλά στο μέλλον θα πληρώνουμε χρυσάφι για μία ιδιωτική πόλη που πιθανόν δεν θα γίνει ποτέ, θα πληρώνουμε τις εταιρείες αν η επένδυση δεν πάει καλά και έχουν πρόβλημα ρευστότητας ή ακόμη χειρότερα αν «πέφτουν έξω».

Σε αντίθεση επίσης με τους εργολάβους της αντιπαροχής και τους «οικοπεδοφάγους» στην Κυψέλη ή στις άλλες γειτονιές της Αθήνας του ’60, στο Ελληνικό μπορεί ο «επιφανειούχος» να περιφράξει και τους δρόμους και τις πλατείες! Εκεί οι πλατείες και οι δρόμοι περνούσαν στους δήμους, στο Ελληνικό θα μείνουν στον ιδιώτη.

Στη σχέδιο νόμου εκατοντάδες στρέμματα κοινόχρηστου αιγιαλού έχουν εξαφανιστεί από το διάγραμμα διανομής, τα ρέματα έχουν εξαφανιστεί, ο μεγάλος διαμπερής πεζόδρομος-βουλεβάρτο που συνέδεε τις γειτονιές ανατολικά με την παραλία εξαφανίστηκε, δεν διασχίζει το πάρκο. Η έξοδος του πάρκου στη θάλασσα εξαφανίστηκε. Οι εκτάσεις κοινωνικής ανταπόδοσης επίσης αγνοούνται, εκεί όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν κοινωφελείς χρήσεις όπως προέβλεψε ο νόμος του 2016. Ο μεγάλος παράκτιος πεζόδρομος του Αγίου Κοσμά δεν υπάρχει στο σχέδιο νόμου ούτε στο διάγραμμα διανομής. Η ελεύθερη και αδόμητη ακτή κολύμβησης -το 1 χιλιόμετρο- μειώθηκε σε 250 μέτρα. Έτσι από 3 συνολικά χιλιόμετρα ακτής φτάσαμε σε αυτό το υπόλειμμα. Η Μαρίνα μετατρέπεται σε πλήρως ιδιωτική μαρίνα του Καζίνο. Η γειτονιά του Αγίου Κοσμά μετατρέπεται σε gated community.

Και όλο αυτό εν μέρει ή εν συνόλω περιφράσσεται -όχι για λόγους εργοταξιακούς (σελ.346 του σχεδίου νόμου) αλλά για όρους λειτουργικούς (σελ.352 ο.π.). Αν επρόκειτο για τις περιφράξεις που προβλέπει ο ΝΟΚ τότε δεν υπήρχε λόγος να γίνει αναφορά. Θα κατασκευάζονταν ως ο νόμος ορίζει. Αντιθέτως προσδιορίζεται ότι θα γίνουν περιφράξεις «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης» και ειδικότερα «επιτρέπεται η κατασκευή περιφράξεων για διαχωρισμό δραστηριοτήτων και λειτουργιών, ακόμα και εντός του ίδιου γηπέδου, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης». Επιπλέον, «για την οριοθέτηση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά επιτρέπεται η κατασκευή περίφραξης περιμετρικά της συνολικής έκτασης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Η υπόλοιπη πόλη, οι γειτονιές του Άνω Ελληνικού, της Αργυρούπολης, του Αλίμου και της Γλυφάδας όπως και οι κάτοικοι της Αθήνας αποκλείονται από τη θάλασσα, το πάρκο και από το οικόπεδο εν γένει. Θα έχουν πρόσβαση μόνο στα έξι (ναι, έξι!) Mall της λεωφόρου Βουλιαγμένης.
Τελειώνοντας, το παρόν διάγραμμα διανομής θα μπορούσε να έχει υπάρξει από το 2014. Το 2016 ήταν υπερώριμο -όμως δεν κατατίθετο διότι δεν θα ψηφιζόταν ούτε μισό του άρθρο. Οι επενδυτές καθυστερούσαν τις μελέτες, τη διανομή, τα απαραίτητα. Για να οργανωθεί όλο αυτό το πλιάτσικο απαιτήθηκαν τελικά 10 φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις καθώς έπρεπε να ξηλωθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο της πολεοδομικής νομοθεσίας, του δικαίου της δημόσιας ιδιοκτησίας και των κοινοχρήστων πραγμάτων. Το 2016-2017 οργανώθηκε παρά τις ρήτρες του Μνημονίου ένα πλαίσιο προστασίας του Δημοσίου με σημαντικές εξασφαλίσεις. Τώρα αυτό διαλύεται.

Ας θυμηθούμε γελώντας ότι τότε, καθυστέρησε για 15 μέρες το ΚΑΣ να λάβει μία απόφαση για το Ελληνικό και ξεσηκώθηκαν οι σημερινοί υπουργοί και τα κανάλια τους διότι «οι μπουλντόζες είχαν βάλει μπρος» και το Συμβούλιο τις εμπόδιζε να μπουν στο εργοτάξιο να χτίσουν. Τελικά επτά χρόνια μετά βλέπουμε μόνο ένα Καζίνο σε ψηφιακή μακέτα που δεν θα ήταν ανεκτό σε καμμιά ευρωπαϊκή πόλη. Και ένα Mall.

Το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ με τους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου είχαν προτείνει το 2010 ένα βιώσιμο σχέδιο και αυτό απορρίφθηκε. O καθηγητής Σπύρος Πολλάλης επικεφαλής της «Ελληνικόν Α.Ε.» το 2013, είχε προτείνει επίσης ένα βιώσιμο σχέδιο και αυτό απορρίφθηκε. Τον παραίτησαν για αυτό τον λόγο. Με την επιτροπή διαπραγμάτευσης του 2016-2017 επιχειρήσαμε να το επαναφέρουμε εξασφαλίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα, το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά, το ανοικτό Μητροπολιτικό Πάρκο και το πράσινο στο μισό της έκτασης, και την ακτή. Αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης ήταν ο νόμος του 2016. Τώρα αυτός ξηλώνεται. Επιστρέφουμε στο σημείο μηδέν.

Πέρα από όλα αυτά, ούτε ο συγκεκριμένος ούτε κανείς ιδιώτης επενδυτής διεθνής ή τοπικός έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τέτοιο project. Η υπόθεση δείχνει ήδη που πηγαίνει: δανεισμοί, αποχωρήσεις επενδυτών -πάνε οι Κινέζοι, πάνε και οι Άραβες. Το ενδιαφέρον είναι ότι έφυγαν όχι επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά επί Νέας Δημοκρατίας. Τότε έδειξε προς τα που πάει η επένδυση. Η κατάληξη θα είναι μία επ’ άπειρον «αντιπαροχή» στην καλύτερη περίπτωση: ένα Mall εδώ, πέντε επαύλεις εκεί, ίσως ένα Καζίνο κάποτε. Στη χειρότερη μία χρεωκοπία. Και γύρω από αυτά 5.000 στρέμματα που τις επόμενες δεκαετίες θα συνεχίσουν να είναι ένα απροσπέλαστο brownfield.


Πηγή

Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι Μέρκελ – Σόιμπλε αποφάσιζαν για την Ελλάδα χωρίς την έγκριση της γερμανικής Βουλής

 Η γερμανική κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ με υπουργό οικονομικών τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν ενημέρωσε εγκαίρως τη Βουλή σχετικά με την πρόταση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έκρινε το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστηρίου της Καρλσρούης, μετά από προσφυγή του κόμματος των Πρασίνων. Η πληροφόρηση ήρθε μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων του Eurogroup του 2015, παρόλο που η κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει πληρέστερα και εγκαίρως τη Βουλή.


Χωρίς τη συγκατάθεση της γερμανικής βουλής φαίνεται πως ενήργησαν οι τότε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στα Eurogroup του 2015. Έξι χρόνια μετά, το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει πως τον Ιούλιο του 2015, η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ενημερώσει εγκαίρως τη Βουλή για το ποιά γραμμή θα ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις στα ευρωπαϊκά όργανα για το τρίτο πρόγραμμα Βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η απόφαση ήρθε μετά από προσφυγή του κόμματος των Πρασίνων προς το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστηρίου της Καρλσρούης, δικαιώνοντάς τους. Επικαλούμενο το άρθρο 23 του Συντάγματος το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο τονίζει πως σε θέματα της ΕΕ η κυβέρνηση υποχρεούται να ενημερώνει τη Βουλή πλήρως και εγκαίρως. εν αντιθέσει όσων έγιναν στις συνεδριάσεις στις 11, 12 και 13 Ιουλίου, όπου η η γερμανική βουλή ενημερώθηκε μόνο εκ των υστέρων, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στην αιτιολόγηση της απόφασης επισημαίνεται ότι ήδη στις 10 Ιουλίου 2015, μια ημέρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε στείλει στον τότε πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ορισμένους ευρωπαίους πολιτικούς και σε ανώτατους υπαλλήλους της Ευρωζώνης κείμενο στην αγγλική γλώσσα με τις γερμανικές θέσεις. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, όπως και άλλα σημεία του γερμανικού κειμένου, συμπεριλήφθηκαν σχεδόν κατά λέξη στην τελική απόφαση του Eurogroup. Δεδομένου ότι τόσο μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, όσο και ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα προσέκρουαν στις δημοσιονομικές αρμοδιότητες της γερμανικής Βουλής, η κυβέρνηση είχε την υποχρέωση να την ενημερώσει το «συντομότερο δυνατόν», «πλήρως και αναλυτικά», ακόμη και για τις πρωτοβουλίες και τις διαπραγματευτικές της θέσεις.

«Σκάνδαλο» οι προθέσεις του Σόιμπλε

«Νίκη για την κοινοβουλευτική δημοκρατία» χαρακτήρισαν την απόφαση του δικαστηρίου σε κοινή τους ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Πρασίνων σε ζητήματα της Α. Ευρώπης, Μάνουελ Σάρατσιν, και ο εκπρόσωπος επί των δημοσιονομικών, Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, ενώ προσέθεσαν πως η πρόθεση του Σόιμπλε «να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη ήταν ένα σκάνδαλο, πόσο μάλλον να αποκρύψει αυτή την πρωτοβουλία από τη βουλή». Οι χειρισμοί του τότε υπουργού Οικονομικών, υποστηρίζουν, έθεσαν σε κίνδυνο το μέλλον της ευρωζώνης. Μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωπαϊκή συνοχή και για τον γερμανικό προϋπολογισμό». Οι πολιτικοί των Πρασίνων θεωρούν την απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου σημαντική, επειδή «για μια ακόμη φορά» υπογραμμίζει ότι «τέτοιου είδους θέσεις και διαπραγματευτική στρατηγική δεν μπορούν να κατατίθενται σε ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως η Βουλή».

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Βαρουφάκης: Άνευ σημασίας η αναγνώριση του εγκλήματος

«Προς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας: Αξιότιμες/οι Δικαστές, Μετά την απομάκρυνση από το (αρπακτικό) ταμείο (της τρόικας), η αναγνώριση του “λάθους” (τους εγκλήματος μάλλον) είναι άνευ σημασίας» σχολίασε σχετικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με ανάρτησή του στο twitter.

 


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ