Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

"ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ" ο Α. Ρέμος! "Ανοησία της αγέλης - Πόνος στις εκλογές" (18-7-21)

 



Οι παθογένειες της Αριστεράς και η καταστολή της ελεύθερης φωνής

 Ο πολίτης των ΗΠΑ Ντέηβιντ Ρόβικς, γνωστός αντεξουσιαστής τραγουδοποιός και στην Ελλάδα, από τα τραγούδια του για τον Λουκάνικο και το Δημήτρη Κουφοντίνα, δέχεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση, που απειλεί και την οικογένειά του. Και πίσω από αυτήν βρίσκεται ένα τμήμα της αριστεράς...


Ο Ντέηβιντ Ρόβικς είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό για τα τραγούδια του για το Λουκάνικο, τον Ασάνζ, το Δημήτρη Κουφοντίνα. Ένας πάντα παρών αλληλέγγυος. Πέρα από την καλλιτεχνική του δημιουργία και στράτευση, πρέπει να πω πως είναι και αγαπημένος φίλος και σύντροφος. Αν δεν ήταν, ίσως δε μάθαινα ποτέ όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή εις βάρος του.

«Δέχομαι διαρκώς και καθημερινά επιθέσεις online, και με διάφορες μορφές. Στο youtube κυρίως από ναζί. Στο twitter από αυτοφερόμενους ως αντιφασίστες. Όμως την τελευταία φορά που έγραψα για αυτή την εκστρατεία, κάποιος γέμισε τη γειτονιά μου με κανονικά πόστερ, αναφέροντάς με ως ‘γνωστό αντισημίτη’ και ‘γνωστό αρνητή του Ολοκαυτώματος’ μεταξύ άλλων γελοιοτήτων». Και εδώ ας αναφέρω εγώ, γιατί εκείνος δεν το κάνει, ότι ζει με τη σύζυγό του και τα δύο μικρά παιδιά του σε αυτή τη γειτονιά που γέμισε από την εναντίον του αισχρή και ψευδή προπαγάνδα.

«Το τελευταίο 24ωρο τρολ του τουίτερ άρχισαν να τρομοκρατούν τους οργανωτές μιας συναυλίας μου στη Νέα Υόρκη, ώστε να την ακυρώσουν. Ένας δημοσιογράφος με τον οποίο συνδέομαι είδε το λογαριασμό του στο τουίτερ να χακάρεται. Ο καμεραμαν που κάνει τις βιντεοσκοπήσεις των συναυλιών μου είδε το λογαριασμό του στο γιουτουμπ να χακάρεται και να διαγράφονται τα περισσότερα βίντεο με εμένα [να τραγουδάω]. Οποιοσδήποτε συνδέεται μαζί μου στο τουίτερ φαίνεται πως γίνεται το αμέσως επόμενο θύμα μιας εκτενούς εκστρατείας κακοποίησης και εκφοβισμού. Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία ζω, και μάλλον θα θέλατε να αποφύγετε. Σε όποια εκστρατεία και αν σταθώ αλληλέγγυος αυτή την εποχή, οι επιθέσεις ξαναρχίζουν ολόφρεσκες. Αν κάποιος με καλέσει σε μια διαμαρτυρία ή για μια συναυλία, θα δεχθούν πλημμύρα ρητορικής μίσους εναντίον μου – ψευδείς κατηγορίες, εσκεμμένα παραποιημένες δηλώσεις και άλλα πολλά.».

Αυτά γράφει στο σάιτ του (και λέει στο γιουτουμπ). Σημειώνει ότι οι περισσότεροι αυτομάτως θεωρούν ότι αυτές οι κατηγορίες συνδέονται με την στάση του υπέρ των Παλαιστινίων – το ίδιο θεώρησα και εγώ, πριν διαβάσω το υπόλοιπο κείμενό του. Όμως, οι επιθέσεις δεν οφείλονται κυρίως σε αυτό. Οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι έκανε μια συνέντευξη με έναν μετανοημένο πρώην υπέρμαχο της ανωτερότητας της λευκής φυλής, και το ότι η γνώμη του για ένα βιβλίο δεν άρεσε στην συστημική «αριστερά».

Τα εισαγωγικά, γιατί υπάρχουν υπόνοιες ότι, εκτός τον ιδεολογικά ασυνάρτητων και των παρασυρμένων καλοθελητών, ένα κομμάτι των επιθέσεων συνδέεται με κρατικά κέντρα. Όσο για τους «καλοθελητές», αυτή είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, πανταχού παρούσα. Που αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της αριστεράς διεθνώς.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ντέηβιντ δεν έχει ανάγκη υπερασπιστών. Το ίδιο του το έργο, τα δεκάδες τραγούδια του για κάθε αγωνιζόμενο λαό και κάθε δίκαιο αγώνα, τα τραγούδια του που υπενθυμίζουν την ιστορία μας και κρατούν ζωντανή τη μνήμη, μιλάνε μόνα τους και δίνουν το στίγμα ενός αληθινά ελεύθερου ανθρώπου.

Αυτή που μάλλον έχει ανάγκη υπεράσπισης εδώ είναι η συστημική «αριστερά». Και δεν θα την βρει σε μένα.

Θεωρώ αδιανόητο η ζωή, η καλλιτεχνική παρουσία και το σημαντικότατο έργο ενός συνεπέστατου ανθρώπου κι αγωνιστή να διαγράφονται και η κατασκευή των fake news για τη ζωή και το έργο του να φτάνουν να απειλούν τη ζωή, τη βιωτή και την οικογένειά του επειδή κάποιοι «αριστεροί» ηλίθιοι ή βαλτοί αποφάσισαν να τον στοχοποιήσουν γιατί ορισμένες επιλογές του δεν είναι του γούστου τους.

Αυτό, το ότι δεν στοχοποιούμε συντρόφους, δεν δρούμε ως όχλος, και δεν υιοθετούμε ασφαλίτικες τακτικές (ανώνυμα τηλεφωνήματα και απειλές, καταγγελίες στα αφεντικά, κλπ), ήταν κάτι που ως πρόσφατα ξεχώριζε τους κινηματικούς αριστερούς και αναρχικούς (ή ακόμη και τους απλούς δημοκράτες), από τους φασίστες.

Αυτό έχει δεχτεί πλήγμα, παγκόσμια, από τρεις εξελίξεις:

(1) Την σημερινή ιδεολογική ηγεμονία των ΗΠΑ στην αριστερή/αναρχική ιδεολογία (κάποτε στην Ελλάδα π.χ. μας ενέπνεε η Ιταλία, η Γαλλία, οι αποικίες, η Λατινική Αμερική, κλπ. ενώ ακόμα και στις ΗΠΑ τα επαναστατικά προτάγματα ήταν ενάντια στην εγχώρια κουλτούρα και νοοτροπία, και σήμερα συμπλέουν μαζί της), η οποία φέρνει μαζί της όλη την προτεσταντική σαβούρα ιδεολογικής καθαρότητας, ηθικής υστερίας, μανιχαϊσμού και φοβικής αστυνόμευσης του λόγου,

(2) τον πλάγιο τρόπο που διαβάζουν οι περισσότεροι σήμερα στα κοινωνικά μέσα και τα δικτυακά φόρουμ, πηδώντας από παράγραφο σε παράγραφο με προχειρότητα, επηρεασμένοι από τη διάθεση της στιγμής, και κυνηγώντας το επόμενο dopamine hit οργής ή αυτο-επιβεβαίωσης,

(3) την ανωνυμία, (αλλά και η εκ του μακρόθεν ― και άρα χωρίς κινηματική συνάντηση, χωρίς γνωριμία, και εν τέλει, χωρίς συνέπειες επωνυμία), του διαδικτύου, που βγάζει το χειρότερο εαυτό μας (προσωπική εκτόνωση, έπαρση, χολή, ζήλεια, ψευτο-μαγκιά, υποκατάσταση της γνώσης για ένα θέμα μέσω πρόχειρου γκουγκλαρίσματος, κλπ.), και στερεί τον συμφιλιωτικό (αλλά και αποτρεπτικό) χαρακτήρα της προσωπικής επαφής.

Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν ταυτόχρονα ένα σύνορο ασυνεννοησίας, ανάμεσα σε μεγαλύτερους αριστερούς κ.α., που γνώρισαν τα σχετικά κινήματα πριν την ιδεολογική ηγεμονία των ΗΠΑ και του διαδικτύου (χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι πολλοί παλιοί δεν υιοθέτησαν από τους πρώτους και με επιτυχίες αυτή την ιδεολογία και αυτές τις χαφιέδικες μεθόδους ― άλλωστε ένα μέρος της αριστεράς είχε ένδοξο παρελθόν σε αλληλο-εκκαθαρίσεις, συκοφαντίες, και προσήλωσης στην δογματική καθαρότητα).

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι επιθέσεις, που δεν περιορίζονται μόνον σε επώνυμους αγωνιστές, οι οποίοι έχουν και ένα βήμα λόγου παραπάνω, δημιουργούν ένα τοξικό, φοβικό, περιβάλλον στον κινηματικό χώρο, και αποτελούν τη χαρά τόσο του ασφαλίτη (που μπορεί να στήσει τη «δολοφονία χαρακτήρα» ενός ενοχλητικού στόχου κρυμμένος πίσω από αλαλάζοντα πληκτρολόγια, με την συνδρομή συντρόφων και λοιπών καλοθελητών (έχουμε και στην Ελλάδα τέτοιες περιπτώσεις), όσο και του φραξιονιστή, και δυστυχώς και της κάθε είδους προβληματικής προσωπικότητας (ναρκισσιστή, κοινωνιικοπαθούς, χειριστικού κλπ.) που αφθονεί σε όλους τους χώρους.

Το θέμα είναι τι κάνουμε οι υπόλοιποι.

Καταδικάζουμε τον «ηθικό πανικό» και την «δικαιοσύνη του όχλου», ως αυτό που παραδοσιακά τα θεωρούσαμε, δηλαδή ως μια βαθιά αντιδραστική συνήθεια, ή μαζί με τις αγανακτισμένες μάζες, «τον λίθον βαλέτω»;

Για την ώρα, ορισμένοι «σύντροφοι» του Ντέιβιντ, επέλεξαν το δεύτερο. Και για κάθε ώρα που υπερασπίζεται εκείνος την αλήθεια του και την αλήθεια των λαών μας, εμείς θα επιλέγουμε να είμαστε στο πλευρό του, όπως και κείνος στάθηκε πάντα στο δικό μας.




Πηγή

MHN TO "ΦΑΤΕ"! Τι "μαγειρεύουν" από τώρα για τον χειμώνα (18-7-21)

 



«Αφήστε την Κούβα να ζήσει!» – Διεθνές Καλλιτεχνικό Κάλεσμα

 To διεθνές ινστιτούτο κοινωνικής έρευνας Tricontinental καλεί σε κινητοποίηση τον καλλιτεχνικό κόσμο παγκοσμίως, με σύνθημα #LetCubaLive. Στοχεύει σε μια τεράστια διαδικτυακή κίνηση αλληλεγγύης με την έκθεση των έργων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, στις 26 Ιουλίου, επέτειο του κινήματος που οδήγησε στην Επανάσταση την Κούβα, το 1959.

 O κουβανός σουρεαλιστής Βιλφρέδο Λαμ επί το έργον, 1950

To διεθνές ινστιτούτο κοινωνικής έρευνας Tricontinental καλεί σε κινητοποίηση τον καλλιτεχνικό κόσμο παγκοσμίως, με σύνθημα #LetCubaLive. Στοχεύει σε μια τεράστια διαδικτυακή κίνηση αλληλεγγύης με την έκθεση των έργων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, στις 26 Ιουλίου, επέτειο του κινήματος που οδήγησε στην Επανάσταση την Κούβα, το 1959.

«Για έξι δεκαετίες, από την έναρξη της Επανάστασης, η Κούβα στραγγαλίζεται από το αμερικανικό εμπάργκο, που έχει κοστίσει στο νησί 147,8 δισεκατομμύρια δολλάρια σε ζημιές. Οι υλικές συνέπειες επί του κουβανικού λαού χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο με την πανδημία, με σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακαι και τρόφιμα και την κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας, με παράλληλη αύξηση της αμερικάνικης παρέμβασης και διαστρέβλωσης των ειδήσεων. Σε αυτή την έκθεση χρησιμοποιούμε την Τέχνη για να απαιτήσουμε το τέλος του εμπάργκο. Αφήστε την Κούβα να ζήσει! #LetCubaLive!» σημειώνουν οι διοργανωτές και προσθέτουν τα τυπικά:

Θέμα: Let Cuba Live! Lift the sanctions. End the blockade. [Αφήστε την Κούβα να ζήσει! Αποσύρετε τις κυρώσεις! Δώστε τέλος στο εμπάργκο].
Φόρματ: 1080×1080 px, 300 dpi (jpg ή pdf)
Τελευταία ημέρα υποβολής: 24 July
Ημεηλ για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές: art@thetricontinental.org



Πηγή

Όψιμη δημοσίευση εγγράφου από το Μαξίμου για το «ανακριβές» πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους

 

Όψιμη απάντηση σχετικά με τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Documento έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Πρωθυπουργού, καταθέτοντας ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού επικυρώνει τον νόμιμο χαρακτήρα κόντρα σε όσα καταγγέλονται.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα κρίσιμα ερωτήματα προέκυψαν από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν ψευδή στοιχεία στις δηλώσεις πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους. Το πρωτοσέλιδο είχε ως τίτλο: «Υποβάλλει 4 χρόνια ψευδές πόθεν έσχες», και φέρει τη φωτογραφία του πρωθυπουργού. Μάλιστα, σε σημερινό πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας, αποκαλύπτονται νέα στοιχεία για τη σύζυγό του πρωθυπουργού, η οποία φαίνεται να είναι διαχειρίστρια ξένης εταιρείας (πράγμα που το απαγορεύει ο νόμος και προβλέπει φυλάκιση έως 2 χρόνια).

Σύμφωνα με την εφημερίδα:

«Ας πάμε όμως στην ουσία. Ποια ήταν η αποκάλυψη του Documento την προηγούμενη Κυριακή; Πως ενώ στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού δηλώνεται ότι η Γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures της συζύγου του έχει μεταβιβαστεί σε τρίτο το 2016, στα επίσημα Γαλλικά έγγραφα η μεταβίβαση εμφανίζεται τέσσερα χρόνια μετά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην πραγματικότητα η γαλλική εταιρεία κρύβεται μέσα σε ελληνική εταιρεία μπάμπουσκα η οποία φαίνεται να δημιουργείται δύο μέρες πριν την μεταβίβαση για να απορροφήσει και να κρύψει τη γαλλική εταιρεία.

Ο πρωθυπουργός, λειτουργώντας σαν τους ύποπτους εφοπλιστές πέμπτης κατηγορίας που κάνουν κοντραμπάντο και εμφανίζουν συμβόλαια “πώλησης” για το πλοίο που μόλις εντόπισαν παράνομο οι αρχές, εμφανίζει ένα ιδιωτικό (ναι ιδιωτικό) συμφωνητικό μεταξύ της Μαρέβας Γκραμπόφσκι και του αδελφού τους, με βάση το οποίο (λέει πάντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης) φαίνεται πως η εταιρεία έχει μεταβιβαστεί. Δηλαδή ο πρωθυπουργός της χώρας υποστηρίζει, πως ο καθένας μπορεί να κάνει παρανομίες και όταν τον τσακώσουν , να δείχνει ένα χαρτί Α4, το οποίο μάλιστα υπογράφουν μεταξύ τους αυτοί που ελέγχονται, για να δείξουν πως τα πράγματα είναι αλλιώς απ ό,τι τα δείχνουν τα επίσημα έγγραφα. Μεταξύ τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του , μπορεί να έχουν υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό ότι είναι ο Λουδοβίκος και η Αντουανέττα ή ο Ναπολέων και η Ζοζεφίνα. Καλά κάνουν. Θα το δεχθεί όμως η έννομη τάξη και ο πολίτης ως πιστοποιημένη πραγματικότητα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός της χώρας και όχι γραφείο κατασκευής offshore. Η εταιρεία για την οποία δηλώνει στο πόθεν έσχες ότι μεταβιβάστηκε το 2016, δεν μεταβιβάστηκε με βάση τα επίσημα έγγραφα των γαλλικών αρχών. Όταν μεταβιβάστηκε το 2020 και αφού έκανε 4 χρόνια ψευδή δήλωση πόθεν έσχες, μεταβιβάστηκε σε Ελληνική εταιρεία η οποία ανήκει επίσης στη σύζυγό του. Πώς αλήθεια μεταβιβάστηκε η γαλλική εταιρεία στην ελληνική με υπογραφή της κυρίας Γκραμπόφσκι, αφού δεν την είχε η ίδια αλλά ο αδελφός της; Οι μεταβιβάσεις όπως όλοι γνωρίζουν γίνονται επισήμως στις Αρχές και δηλώνονται επίσης αρμοδίως.

Ακόμη και σήμερα, που ο πρωθυπουργός είχε το θράσος να βγάλει μια ανακοίνωση με ψέματα, η κυρία Γραμπόφσκι, όπως αποκαλύπτει το Documento, είναι διαχειρίστρια της Γαλλικής εταιρείας. Η ίδια, κανένας αδελφός της.

Είναι ντροπή για τον πρωθυπουργό της χώρας, να εμφανίζει παλιόχαρτα στη θέση επίσημων εγγράφων και απαντήσεων. Τι θα γίνει αν κάθε Έλληνας πολίτης, αντικαταστήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στο νόμο, με χαρτιά που κατασκευάζει κατά το δοκούν;

Τις κατηγορίες που εξαπολύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εναντίον του Documento και του εκδότη του, κρυμμένος πίσω από ασυλίες και ένα κόμμα που χρησιμοποιεί ως ασπίδα στις παρανομίες του, δεν θα τις σχολιάσουμε. Αργά ή γρήγορα ο Μητσοτάκης θα βρεθεί υπόλογος για τη χρήση του θεσμικού του ρόλου με τέτοιο τρόπο, μέσα στην ίδια τη ΝΔ.

Θα επαναλάβουμε όμως το ερώτημα που δημοσιεύουμε δύο βδομάδες: Τι κρύβει η Γαλλική εταιρεία, ώστε το πρωθυπουργικό ζεύγος να παίρνει τόσο σοβαρά ρίσκα και να εκτίθεται ακόμη και σήμερα, προκειμένου να τη διατηρήσει; Μάλλον θα χρειαστεί να το απαντήσουν οι γαλλικές Αρχές».

Η ανακοίνωση του Μαξίμου:

«Aπό την πρώτη στιγμή της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσαν άλλοτε ευθέως άλλοτε μέσω εντολοδόχων τους, έναν πόλεμο λάσπης εναντίον του κι εναντίον της συζύγου του. Επειδή αδυνατούν να τον αντιμετωπίσουν πολιτικά κι αφού ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε σε 3 εκλογικές αναμετρήσεις, συνεχίζουν στο ίδιο βιολί: προσωπικό πόλεμο με κάθε τρόπο και κάθε μορφή, εναντίον του ίδιου και της συζύγου του κι εσχάτως κι εναντίον του γιού του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Πρωταγωνιστής σε αυτό τον πόλεμο λάσπης, αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού «ο κ.Βαξεβάνης, η εφημερίδα του οποίου στήθηκε όπως ομολόγησε ο ίδιος ο κ.Καλογρίτσας μέσα από υπόγειες διαδρομές χρήματος με μοναδικό σκοπό τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Οι διαδρομές αυτές θα ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές κατόπιν των όσων συγκλονιστικών στοιχείων προέκυψαν από την πρόταση παραπομπής του κ. Νίκου Παππά στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον εντολοδόχο τους κ.Βαξεβάνη που επιμένουν να συντηρούν στην επικαιρότητα ένα πολυπαιγμένο, ανύπαρκτο θέμα: το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από όλες τις αρμόδιες αρχές (Δικαιοσύνη, ΚΕΦΟΜΕΠ και από την Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής στην οποία είχαν πλειοψηφία ανώτατοι δικαστικοί) και δεν έχει προκύψει τίποτα απολύτως. Το μόνο που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την επιμονή είναι η πολιτική φτώχεια, όπως ακριβώς καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις που δείχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερέχει συντριπτικά του Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους δείκτες. Κι επιμένει να μετατρέπει την αντιπολιτευτική απελπισία του σε τοξικότητα και να πιστεύει ότι το δηλητήριο που ρίχνει, θα γίνει αντίδοτο στο πολιτικό του αδιέξοδο.

ΥΓ. Όσον αφορά στη νέα «αποκάλυψη» του κ. Βαξεβάνη και του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στον πόλεμο λάσπης. Για να τελειώνουμε με τα χυδαία ψέματα, οι μετοχές της Γαλλικής εταιρείας ανήκαν στην κυρία Γκραμπόφσκι, όπως είναι γνωστό, μέχρι την 3η Αυγούστου 2016. Τότε εξαναγκάστηκε να τις μεταβιβάσει λόγω του απαράδεκτου νόμου που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προέβλεπε απαγόρευση κατοχής μετοχών αλλοδαπών εταιριών και εταιριών της ΕΕ από πολιτικά πρόσωπα είτε αυτοπροσώπως είτε δια παρένθετου προσώπου όπως η σύζυγος. Ενός νόμου που εισήγαγε διάκριση των ελληνικών από τις ευρωπαϊκές εταιρείες, προφανώς αντίθετου με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο με στόχευση στη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία ελέγχθηκε εξονυχιστικά, όσο ελάχιστοι Έλληνες πολίτες από όλες τις αρμόδιες αρχές που έκριναν οριστικά ότι όλα είναι απολύτως νόμιμα».

«Δίνουμε στη δημοσιότητα, λοιπόν, σήμερα τη συμφωνία δωρεάς των μετοχών της κυρία Γκραμπόφσκι στον ετεροθαλή αδελφό της κ. Γιώργο Παπαζήση, η οποία έχει υπογραφεί εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου που έθετε ο νόμος τον Αύγουστο του 2016 και συνεπώς είναι απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πόθεν έσχες.

Αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά ο κ. Βαξεβάνης, ο οποίος έχει πρωτόδικα καταδικαστεί κατόπιν αγωγής της κυρίας Γκραμπόφσκι για συκοφαντική δυσφήμιση, έχει όση σχέση με την αλήθεια, όση και το δημοσίευμά του που εμφάνιζε την Μαρέβα Γκραμπόφσκι να βρίσκεται στην Αίγυπτο το 2020, παραβιάζοντας τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, όταν το ταξίδι είχε γίνει το 2019. Για τα υπόλοιπα το λόγο θα έχει ξανά η Δικαιοσύνη».



Πηγή


Κυρώσεις για όσους εκπαιδευτικούς δεν αξιολογηθούν δια χειρός Κεραμέως

 Μετά τη σιγουριά που εξέφρασε προ ολίγων ημερών ότι θα λειτουργήσουν όλα κανονικά από τον Σεπτέμβριο για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στη σημερινή συνέντευξη της φάνηκε πιο φειδωλή. «Συζητάμε με τους ειδικούς και εξετάζουμε όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη δια ζώσης λειτουργία των εκπαιδευτικών μας δομών», είπε σε σχετική ερώτηση. Για την επικείμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είπε ότι η συμμετοχή στην αξιολόγηση θα είναι υποχρεωτική, προσθέτοντας ότι προβλέπονται συνέπειες για όποιον δεν συμμετέχει, όπως η μη μισθολογική εξέλιξη και η παρακράτηση του μισθού για περίοδο έως και ενός μηνός.


Κάλεσμα προς την εκπαιδευτική κοινότητα να εμβολιαστεί, έκανε σε συνέντευξη της στην «Καθημερινή», η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Καλούμε τα μέλη της εκπαιδευτικής μας κοινότητας να εμβολιαστούν. Πλέον καλούμε και τους μαθητές μας άνω των 15 ετών, καθώς δόθηκε η δυνατότητα εμβολιασμού και σε αυτούς» δηλώνει, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης του τείχους ανοσίας.

Μετά τη σιγουριά που εξέφρασε προ ολίγων ημερών ότι θα λειτουργήσουν όλα κανονικά από τον Σεπτέμβριο για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στη σημερινή συνέντευξη της φάνηκε πιο φειδωλή. «Συζητάμε με τους ειδικούς και εξετάζουμε όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη δια ζώσης λειτουργία των εκπαιδευτικών μας δομών», είπε σε σχετική ερώτηση.

Μεγάλο ενδιαφέρον προκύπτει και στο ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με την υπουργό να επισημαίνει ότι «θα έχει καθαρά βελτιωτικό χαρακτήρα και τα αποτελέσματά της θα συνδέονται είτε με επιβράβευση μέσω μορίων είτε με επιμόρφωση» και να συμπληρώνει ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν σχετικές ενημερωτικές συνεδρίες για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή στην αξιολόγηση θα είναι υποχρεωτική, προσθέτοντας ότι προβλέπονται συνέπειες για όποιον δεν συμμετέχει, όπως η μη μισθολογική εξέλιξη και η παρακράτηση του μισθού για περίοδο έως και ενός μηνός.

Συγκεκριμένα το πρωτοσέλιδο της Καθημερινης αναφέρει:

“Περικοπή μισθού σε όσους αρνούνται την αξιολόγηση – Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως

Σχετικά με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) στα ΑΕΙ, η υπουργός Παιδείας λέει μεταξύ άλλων ότι «είναι μείζονος σημασίας για εμάς οι νέοι μας να έχουν πραγματικές επιλογές, γι’ αυτό και μέλημά μας από την πρώτη ημέρα στο υπουργείο είναι να ανοίγουμε δρόμους για τους νέους μας».



Πηγή

Ομολόγησε ο δράστης για τη γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο

 Ο καθ΄ ομολογίαν δράστης στην κατάθεσή του στην αστυνομία ανέφερε πως την Παρασκευή έβγαλε εκτός δρόμου το εν κινήσει αυτοκίνητό τους, το έριξε σε βράχια και ενώ η άτυχη γυναίκα είχε βγει έξω, την έσπρωξε με αποτέλεσμα αυτή να χτυπήσει πρώτα σε βράχια και μετά να καταλήξει στη θάλασσα. Υποστήριξε ότι βούτηξε και αυτός στην θάλασσα για να την βοηθήσει αλλά όταν την βρήκε αναίσθητη τράπηκε σε φυγή. Σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία και θα επιχειρηθεί εντός της ημέρας να μεταφερθεί στην εισαγγελία Νάξου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, σοκαριστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας της 26χρονης Γαρυφαλλιάς, ο θάνατος της οποίας προήλθε από πνιγμό, αφού ο 30χρονος φίλος της την έσπρωξε στα βράχια, την άφησε στη θάλασσα της Φολέγανδρου και εξαφανίστηκε.

Ο καθ΄ ομολογίαν δράστης στην κατάθεσή του στην αστυνομία ανέφερε πως την Παρασκευή έβγαλε εκτός δρόμου το εν κινήσει αυτοκίνητό τους, το έριξε σε βράχια και ενώ η άτυχη γυναίκα είχε βγει έξω, την έσπρωξε με αποτέλεσμα αυτή να χτυπήσει πρώτα σε βράχια και μετά να καταλήξει στη θάλασσα. Υποστήριξε ότι βούτηξε και αυτός στην θάλασσα για να την βοηθήσει αλλά όταν την βρήκε αναίσθητη τράπηκε σε φυγή. Σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία και θα επιχειρηθεί εντός της ημέρας να μεταφερθεί στην εισαγγελία Νάξου.

O δράστης εντοπίστηκε χθες από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού ύστερα από κλήση κατοίκου και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, υποστήριξε πως έφταιγε «η κακιά στιγμή», αλλά σήμερα παραδέχτηκε πως είχε συνέχεια καβγάδες με την νεαρή σύντροφό του.

Η μητέρας της 26χρονης δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή της ότι δεν πιστεύει «στην κακιά στιγμή» αλλά «στους κακούς ανθρώπους και στις κακές συμπεριφορές» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική Δικαιοσύνη. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα η κόρη της να είναι το τελευταίο θύμα κι έστειλε το εξής μήνυμα: «Μάθετε στα αγόρια σας να φέρονται με ανδρισμό, να μην είναι αλήτες».





Πηγή

Το «φταίμε κι εμείς» έχει αργήσει παραπάνω από μία μέρα

 Φταίνε οι πορείες, οι νέοι στις πλατείες, τα περίπτερα που πουλάνε το βράδυ αλκοόλ, η δυνατή μουσική. Αυτές είναι μερικές από τις ευθύνες που επιρρίπτει η κυβέρνηση για να ερμηνεύσει την αύξηση των κρουσμάτων. Τα ίδια αφηγήματα χρησιμοποιεί για παραπάνω από έναν χρόνο που η πανδημία πλήττει και τη χώρα μας, χωρίς να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί στον τρόπο διαχείρισης αυτής της συνθήκης. Ένα «φταίμε κι εμείς» ή «έχουμε την κύρια ευθύνη» που έχει αργήσει παραπάνω από μία μέρα, κι ένα «φταίτε» που δεν λείπει από καμία μέρα.


της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Ο Χαρίλαος Τρικούπης δημοσίευσε το άρθρο του «Τίς πταίει;» στην εφημερίδα «Καιροί» στις 29 Ιουνίου του 1874 και το βασικό ερώτημα που έθεσε ήταν το εξής: «Αηδιάζοντες και αγανακτούντες και βλέποντες την γενική κατάπτωσιν των πολιτευομένων ερωτώμεν αυτούς, μη τυχόν αληθώς πταίει το Έθνος;».

«Τις πταίει;» θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος ψάχνοντας ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας. Σ’ αυτή τη χώρα είναι σύνηθες οι κυβερνήσεις να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών για κάθε κακοδιαχείριση σε οποιονδήποτε άλλον πλην των ιδίων. Πάντα φταίει ο άλλος και η καυτή πατάτα φεύγει αστραπιαία από χέρια πολιτικών.

Η κατάσταση δείχνει να εκτροχιάζεται. Τα επιδημιολογικά μοντέλα δίνουν δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως ο τουρισμός δεν ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων. Τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ  έχουν άλλη άποψη. Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Σωστά, το περσινό καλοκαίρι. Ο υπουργός Τουρισμού δηλώνει πως για ενδεχόμενα τοπικά lockdown, ευθύνη θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Στο στόχαστρο και πάλι οι πολίτες και κυβερνητική ευθύνη για άνοιγμα συνόρων, ελέγχους και χαλάρωση μέτρων ώστε να χαρούν οι τουρίστες το ελληνικό καλοκαίρι πουθενά. Όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα με μία κυβέρνηση ανίκανη να πείσει ουσιαστικά τους πολίτες για εμβολιασμό και καμία ουσιαστική οχύρωση του συστήματος Υγείας.

Τα τοπικά lockdown κάνουν πρεμιέρα από το νησί της Μυκόνου, καθώς αποφασίστηκε, από την Πολιτική Προστασία, η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 το βράδυ έως τις 6:00 το πρωί, ενώ απαγορεύεται η μουσική στα μαγαζιά όλο το 24ωρο. Η αιτία είναι η ανησυχητική έξαρση της πανδημίας στο νησί των Κυκλάδων και τα μέτρα αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 26/7 στις 06:00 το πρωί με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης. Κάνοντας όλους να αναρωτιούνται με τι επιστημονικό κριτήριο παίρνονται οι αποφάσεις, η ευθύνη αυτή τη φορά πέφτει …στη μουσική. Κι αυτό ενώ η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει ακόμη καμία ευθύνη για τη διαχείριση της τουριστικής περιόδου, τη στιγμή που το πρώτο lockdown επιβάλλεται σε τουριστικό προορισμό πόλο έλξης χιλιάδων.

Για την αύξηση των κρουσμάτων και τη μερίδα των πολιτών που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, η κυβέρνηση επιστράτευσε ως μέθοδο πειθούς τους τοπικούς άρχοντες. Κατά βάση δημάρχους και …παπάδες. Φταίνε οι «ψεκασμένοι» ισχυριζόταν η κυβέρνηση και αντί επιστημονικών επιχειρημάτων, καταφεύγει στην εκκλησία, που πολλάκις από άμβωνας έχει καλέσει τους πολίτες να μην εμβολιαστούν, ώστε να πείσει τους δύσπιστους να εμβολιαστούν.

Η παραδοχή ότι «δεν καταφέραμε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν» έχει αργήσει παραπάνω από μία μέρα. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει φουντώσει με χιλιάδες πολίτες να οργανώνουν συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα. Συγκεντρώσεις στις οποίες πρωτοστατούν ρασοφόροι και σημαιοφόροι, κηρύσσοντας αναχρονιστικά κι επικίνδυνα αφηγήματα. Είναι οι ίδιοι γραφικοί που θα συναντούσες και στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, θα πει κάποιος. Πρόκειται για ένα ετερόκλιτο πλήθος, θα πει κάποιος άλλος. Και η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της. Δεν τους αναγνωρίζει ενώ σε συγκεντρώσεις για το Μακεδονικό, κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί φωτογραφίζονταν με σημαιοφόρους και άτομα με κοινές αντιλήψεις με εκείνους που θα συναντούσες στις αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις.

Από την αρχή έφταιγε ο άλλος

Η πανδημία της COVID-19 πλήττει τον πλανήτη για παραπάνω από έναν χρόνο, με καθημερινή καταγραφή εκατομμυρίων κρουσμάτων και θανάτων. Η προέλευση του ιού είναι κάτι που αφορά στους επιστήμονες. Η διαχείριση όμως της συνθήκης για την αναχαίτιση της πανδημίας είναι κάτι που μας αφορά όλους. Στην Ελλάδα, επί μήνες το σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια του χωρίς να έχει δεχθεί καμία ουσιαστική ενίσχυση και με ένα προσωπικό λιγοστό κι εξαντλημένο (και λογικό). Για την κυβέρνηση, όλα βαίνουν καλώς και καλεί τουρίστες στη χώρα να απολαύσουν το Greek Summer. Κι όταν κάτι δεν πάει καλά, φταίει ο άλλος. Πάντα κάποιος άλλος.

Η ατομική ευθύνη έγινε παντιέρα της κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Κι ενώ το πρώτο lockdown πάρθηκε εγκαίρως και αποφεύχθηκαν εικόνες τύπου Μπέργκαμο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε εναποθέσει το σχέδιο για τη διαχείριση της πανδημίας στα χέρια των πολιτών. Η γραμμή απλή: Αν κάτι γίνεται σωστά, μπράβο μας. Αν κάτι στραβώνει, φταίτε εσείς. Τα μηνύματα της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» ήταν δωρεάν, με απόφαση του υπουργού Στέλιου Πέτσα, ενώ στη συνέχεια δίνονται τα πρώτα 11 εκατομμύρια σε ΜΜΕ για να λένε στους κλεισμένους σπίτια τους πολίτες να κλειστούν σπίτι. Μηνύματα που βομβάρδιζαν καθημερινά τα αφτιά των πολιτών, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι ο λογαριασμός γι’ αυτόν τον βομβαρδισμό στη συνέχεια θα ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ, με αδιαφανή κριτήρια.

Τον καλοκαίρι του 2020 όμως και μετά από λίγο ξύλο σε πλατείες, όπως στην Αγία Παρασκευή, είναι το καλοκαίρι της «νίκης απέναντι στην πανδημία». Ως δια μαγείας, οι δηλώσεις από κυβερνητικά χείλη ότι «η Ελλάδα νίκησε τον κορωνοιό» και τα πατ-πατ στην πλάτη για το «πόσο καλά τα πήγαμε» ήταν συνεχόμενα, με την κυβέρνηση να ανοίγει σύνορα και να πουλάει Greek φιλοξενία σε τουρίστες. Αύξηση κρουσμάτων υπήρξε, αλλά γι’ αυτήν –κατά την κυβέρνηση- ευθύνονταν «οι νέοι που κάθονταν στις πλατείες και διέσπειραν τον κορονοϊό». Η στοχοποίηση που δέχτηκαν οι νέοι ήταν μεγάλη. Κι όσο οι νέοι στοχοποιούνταν, ο πρωθυπουργός έβρισκε ευκαιρίες για «στιγμές ανεμελιάς», προκαλώντας ασύστολα. Όπως και όλη η κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που έβαλε την εκκλησία και τις εκκλησιαστικές μαζώξεις στο απυρόβλητο. Μια κυβέρνηση που μιλούσε συνεχώς για διασπορά σε πλατείες, κάνοντας τα στραβά μάτια στα ΜΜΜ που έσφυζαν από κόσμο που πήγαινε στη δουλειά του. Για τα ΜΜΜ καμία πρόβλεψη δεν υπήρξε. Η μικρή ενίσχυση τους πέρασε απαρατήρητη.

Μετά και τον Οκτώβριο, με μία μεγαλειώδη εκκλησιαστική λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία. Μα φυσικά φταίνε οι νέοι, τα περίπτερα που έδιναν μπίρες μετά τις 12 το βράδυ και σε καμία περίπτωση την παραμικρή ευθύνη δεν έφερε η όποια κυβερνητική διαχείριση. Με τα πολλά, η κυβέρνηση, οδηγώντας την χώρα σε δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο του 2020, παραδέχεται ότι το άνοιγμα του τουρισμού αύξησε τα κρούσματα και «δεν το είχαν υπολογίσει». Ωστόσο, αυτό έγινε για το καλό της οικονομίας, όπως ισχυρίζονταν και ισχυρίζονται οι κυβερνώντες, βάζοντας στη ζυγαριά οικονομία με οποιονδήποτε άλλον παράγοντα αποφάσισαν πως «ο τουρίστας φέρνει χρήματα και πρέπει να κάνουμε κάποια θυσία».

Καραντίνα και στο βάθος υποσχέσεις για εμβόλια

Η χώρα μπαίνει σε δεύτερη καραντίνα, με πολίτες κουρασμένους από τα «φάσκω-αντιφάσκω» της κυβέρνησης. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξαντλημένο διαμαρτύρεται επανειλημμένα για τη μη ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Λιγοστό προσωπικό, απλήρωτες υπερωρίες, περιορισμένος εξοπλισμός, ΜΕΘ που λιγόστευαν ολοένα και περισσότερο, περικοπές στα χειρουργεία, ελάχιστον χώρος στα νοσοκομεία για άλλα νοσήματα: αυτή ήταν η εικόνα  του συστήματος.

Την ώρα που το κοινό εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από τον Ιανουάριο σημείωνε τη μία αποτυχία μετά την άλλη, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να μην μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση και επομένως ο εμβολιασμός των πολιτών της ΕΕ να προχωρά με ρυθμούς χελώνας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποσχόταν επιστροφή στην κανονικότητα το καλοκαίρι αν παραδοθούν εγκαίρως τα εμβόλια. Εμβόλια που άργησαν παραπάνω από μία μέρα και φαίνεται πως ο πρωθυπουργός υπολόγιζε χωρίς τον ξενοδόχο, χωρίς να βάλει στο κάδρο της εξίσωσης ότι η Πολιτεία όφειλε να ενημερώσει για τα εμβόλια και να πείσει τους πολίτες για εμβολιασμό. Κάτι που δεν έγινε και καμία ευθύνη δεν ανέλαβε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση επενδύοντας πότε στα ΜΜΕ και πότε στις αστυνομία –κάτω από το πέπλο του κορονοϊού και τον ελέγχων για την τήρηση των μέτρων- και σχεδόν καθόλου στο υγειονομικό κομμάτι, κερνούσε τους υγειονομικούς χειροκροτήματα. Έχοντας φτάσει στο καλοκαίρι του 2021, με ανοιχτό τουρισμό και τον πρωθυπουργό να υπόσχεται πως «Ιούλιο και Αύγουστο όλα θα θυμίζουν ένα φυσιολογικό καλοκαίρι», τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία ενώ οι εκτιμήσεις ειδικών ακόμη και για πενταπλάσιο αριθμό κρουσμάτων τρομάζουν. Η κυβέρνηση κι αυτό το καλοκαίρι επένδυσε στην οικονομία και τον τουρισμό, θέτοντας την υγειονομική ενίσχυση σε δεύτερο –στην καλύτερη περίπτωση- πλάνο.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι ένα άλλο σημείο στην όλη διαχείριση της πανδημίας που αξίζει να σταθούμε. Εμβόλια που άργησαν να έρθουν, αντίθετα με τις αισιόδοξες εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο η διαχείριση του εμβολιαστικού σχεδίου εγείρει ερωτηματικά. Κάποιες χώρες, κάνοντας διμερείς συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες, έλαβαν δόσεις νωρίτερα από άλλες και περισσότερα σκευάσματα. Ωστόσο, τα εμβόλια ήρθαν και η κυβέρνηση όφειλε να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους να εμβολιαστούν. Πώς όμως ο δύσπιστος που επί μήνες είναι κλεισμένος σπίτι του παρακολουθώντας αυτή τη διαχείριση της πανδημίας, θα πειστεί από ανθρώπους που δεν τους εμπιστεύεται ότι το εμβόλιο είναι όντως για τα προσωπικό του αλλά και το κοινό καλό; Γιατί κάποιος να ακούσει ανθρώπους που επί μήνες «παίζουν» με τα υγειονομικά μέτρα, με το αν και πότε χρειάζεται η χρήση μάσκας και τον κατηγορούν ότι διασπείρει τον ιό;

Τις πταίει;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ευθύνονται πολλοί παράγοντες για τη διασπορά του ιού. Πορείες, ΜΜΜ, εκκλησιαστικές λειτουργίες, κορονοπάρτι, τουρισμός. Και ατομική ευθύνη, ναι.

Η κυβερνητική ευθύνη πού είναι; Ποιος θα την αναλάβει; Η κυβέρνηση πετάει για παραπάνω από έναν χρόνο το μπαλάκι των ευθυνών της στους άλλους. Το «φταίμε κι εμείς» έχει αργήσει να έρθει παραπάνω από μία μέρα. Η παραδοχή για την κακοδιαχείριση της τουριστικής περιόδου, για τη μη ενίσχυση του συστήματος Υγείας, για την ανοχή σε επικίνδυνες μειοψηφίες που ασκούν επιρροή με σκοταδιστικά αφηγήματα και συνωμοσιολογίες έχει αργήσει παραπάνω από μία μέρα.

Τι έχει κάνει το κράτος για να προστατεύσει του πολίτες και να δώσει στους γιατρούς την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τα περιστατικά που παρουσιάζουν τις σπάνιες επιπλοκές του εμβολιασμού διερωτάται ο καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας, «καρφώνοντας» την (αν)αποτελεσματικότητα του κράτους. «Η αποτελεσματικότητα του κράτους στο τεράστιο εγχείρημα του εμβολιασμού δεν κρίνεται μόνο στην μηχανοργάνωσης (που είναι υψηλότατου επιπέδου) και στην ταχύτητα του εμβολιασμού. Η αποτελεσματικότητα του κράτους και ο σεβασμός προς του πολίτες και την επιστήμη κρίνεται κάθε μέρα από την αποτροπή θανατηφόρων επιπλοκών από τον εμβολιασμό» είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό κατά την περίοδο της κύησης σημειώνοντας ότι προφυλάσσει την μητέρα και το νεογνό, ενώ αν οι έγκυες νοσήσουν με κορονοϊό έχουν 50 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν σε ΜΕΘ, με τον κίνδυνο αποβολής να είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος.

Τα δημοσιεύματα και η απουσία ευθύνης

Όταν δύο εφημερίδες δημοσίευσαν αποκαλύψεις για την ύπαρξη διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού και ανακρίβειες στα στοιχεία που δημοσιεύονται για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, σύσσωμοι η κυβέρνηση διά στόματος Πέτσα, η Πολιτική Προστασία διά στόματος Χαρδαλιά και ο ΕΟΔΥ μιλούσαν για fake news. Ανάληψη ευθύνης και καθαρές απαντήσεις δεν ήρθαν ποτέ. Όταν προκλήθηκε αλαλούμ το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για «επικοινωνιακό χαμό», θέλησε να ξεκαθαρίσει πως ήταν ενημερωμένος για την απόφαση της επιτροπής να μην συστήνει το AstraZeneca στους κάτω των 60 και είπε πως «εάν περνώντας από αυτή τη λαίλαπα του κορονοϊού η κριτική που έχουμε να δεχτούμε είναι πως δεν υπάρχει κάποιος επικοινωνιολόγος στην επιτροπή το δέχομαι» κάνοντας φανερό πως για τον ίδιο η διαχείριση της κρίσης ήταν επιτυχής και το ΕΣΥ ένας θεσμός που άντεξε.

Κι έπειτα ήρθαν τα δημοσιεύματα για το πώς λαμβάνονται αποφάσεις. Τον Απρίλιο του 2021 έγγραφα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής λοιμωξιολόγων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ξεγυμνώνουν για ακόμα μια φορά τον τρόπο που κυβέρνηση και επιτροπή λαμβάνουν τις αποφάσεις. Τα έγγραφα φέρνουν στην επιφάνεια τις συχνές διαφωνίες που έχουν οι ειδικοί μεταξύ τους για τις επόμενες κινήσεις, ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας συγκεκριμένα, εμφανίζεται αντίθετος με αρκετές από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Στη συνεδρίαση που, μεταξύ άλλων, αφορούσε στο άνοιγμα των κέντρων αισθητικής και των δημοσίων πάρκων, φαίνεται πως εισηγήσεις κάνει η κυβέρνηση και η επιτροπή αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο εισηγούμενη προτάσεις που δεν είναι δεδομένο πως θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση.

Αρχές Ιουλίου του 2021 και για πίεση από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε από τον κορονοϊό, κάνει λόγο το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, δίνοντας ακόμα μια διάσταση πέρα από αυτή των «άνωθεν» εντολών για λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Ο καθηγητής υποστηρίζει μάλιστα πως «κυριάρχησε αυτό το μήνυμα σε πολλά μέσα ενημέρωσης, πολύ λανθασμένα και πληρώνουμε ένα μέρος αυτή την στιγμή», χαρακτηρίζοντας «μέγα λάθος» την προσπάθεια να δοθεί ψευδής εικόνα για την πανδημία και τονίζοντας πως οι συστάσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων «ήταν πολύ πιο μακριά από το τελειώσαμε με τις μάσκες ή πετάμε τις μάσκες».

Η κυβέρνηση -και τα ΜΜΕ που είχαν λιβανιστεί με κάμποσα εκατομμύρια- προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να πείσουν ότι μόλις φτάσουν τα εμβόλια ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Κι ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα -κυρίως στις αρχή- σημείωσε λάθη, αποτυχίες κι αστοχίες, η κυβέρνηση επέμεινε να δίνει την ψευδή εικόνα πως η άφιξη των εμβολίων αρκούσε και τα ποσοστά εμβολιασμένων θα ήταν υψηλά. Όλα τα θετικά και αισιόδοξα σενάρια ωστόσο ως δια μαγείας γίνονται το καλοκαίρι, με φόντο το άνοιγμα του τουρισμού. Μετά την πρώτη καραντίνα, δόθηκε η εικόνα ότι βλέπουμε φως στο τούνελ, το ίδιο που προσπάθησε η κυβέρνηση να κάνει και αυτή τη φορά με τα εμβόλια. Τα καμπανάκια ειδικών και τα τοπικά lockdown που είναι προ των πυρών αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση και πάλι προσπαθούσε να δώσει μία ψευδή εικόνα της κατάστασης.

Ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει λυπηρό το γεγονός ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται, που ασθενούν βαριά στις εντατικές μας και που δυστυχώς κάποιοι απ’ αυτούς χάνουν τη ζωή τους, είναι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι» μεταθέτοντας για άλλη μία φορά την ευθύνη σε εκείνους. Μια κυβέρνηση που αντί να πείσει με ουσιαστικά επιχειρήματα τους δύσπιστους για εμβολιασμό, δημιουργεί κοινωνικό αυτοματισμό, χωρίζοντας τους πολίτες σε δύο κατηγορίες και στερώντας δικαιώματα από τους ανεμβολίαστους. Το «φταίμε κι εμείς» της κυβέρνησης έχει αργήσει παραπάνω από μία μέρα. Για την ακρίβεια, το σωστό θα ήταν «έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη» αλλά κι αυτό έχει αργήσει.



Πηγή

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Ένα σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» με στοιχειωμένο θύμα το Δημόσιο

 Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65 μοιάζει με ένα σημερινό «γεφύρι της Άρτας» λόγω των πολλών περιπετειών στην κατασκευή του, που θα άξιζαν ένα σύγχρονο λαϊκό μοιρολόι. Αναβολές, αναστολές, σκανδαλώδεις καθυστερήσεις, συχνά και διακοπές. Και τι δεν έχει αυτή η σύγχρονη εκδοχή, όπου το στοιχειωμένο θύμα είναι ο ελληνικός λαός και το Δημόσιο, που καλείται πάλι να βάλει πλάτη, για να κερδοφορήσουν οι ιδιώτες.


της Μαρίας Απατζίδη

βουλεύτριας Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Πρόκειται για μια ιστορία που κρατάει από το μακρινό 2007 με κυρώσεις και τροποποιήσεις από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Σήμερα, 14 χρόνια μετά, ο αυτοκινητόδρομος εξακολουθεί να είναι ανολοκλήρωτος και η σύνδεση της ανατολικής Ελλάδας με τη δυτική να εκκρεμεί. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ακριβώς τις καθυστερήσεις των εργασιών τις πλήρωνε όλα αυτά τα χρόνια το «στοιχειωμένο» Δημόσιο, καθώς η παραχωρησιούχος εταιρεία διεκδικούσε με επιτυχία αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων Ευρώ εις βάρος του ελληνικού λαού.

Πολύ χαρακτηριστική είναι η τροποποίηση που συνέβη το 2013, κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης: Το Δημόσιο ανέλαβε την πλήρη χρηματοδότηση του έργου. Αλλά και επιπλέον δεσμεύθηκε να παραχωρήσει το μερίδιό του από τα έσοδα της Ιονίας Οδού στην παραχωρησιούχο εταιρεία του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, για να καλύψει τις δαπάνες για το αναβαλλόμενο τμήμα. Αυτό συνέβη ακριβώς γιατί η παραχωρησιούχος εταιρεία στην Κεντρική Ελλάδα είναι η ίδια με αυτήν της Ιονίας Οδού, για αυτό και μπορούμε να μιλάμε και σε αυτήν την περίπτωση για έναν «εθνικό εργολάβο».
Στη συνέχεια οι δύο βασικές μνημονιακές κυβερνήσεις, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της Νέας Δημοκρατίας, είχαν μια αγαστή συνεργασία μεταξύ τους. Ο μεν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κύρωσε σύμβαση που αφορούσε στο νότιο τμήμα από τον ημίκομβο Αθηνών Θεσσαλονίκης ως την Ξυνιάδα το 2018. Ενώ η Νέα Δημοκρατία προχώρησε πρόσφατα σε νέα τροποποίηση της σύμβασης, για να ολοκληρωθεί το βόρειο τμήμα από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό. Όταν μιλάμε για συνεργασία των δύο μνημονιακών κομμάτων, δεν υπερβάλλουμε καθόλου! Στην πραγματικότητα οι διατυπώσεις των δύο νομοσχεδίων, δηλαδή αυτού του 2018 επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του προτεινόμενου της Νέας Δημοκρατίας είναι τόσο εντυπωσιακά όμοιες, ώστε δίνουν την αίσθηση ότι προέρχονται από το νομικό τμήμα της παραχωρησιούχου εταιρείας, όντας κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της.
Υπάρχει, όμως, ένα πολύ μεγάλο τίμημα για τις καθυστερήσεις σε αυτό το σύγχρονο Γεφύρι της Άρτας. Ενώ στην αρχική σύμβαση του 2007 το Δημόσιο συμμετείχε μόνο με 518 εκατομμύρια Ευρώ, σήμερα έχουμε φτάσει τα 1.371 εκατομμύρια Ευρώ! Γιατί, κατά τις δύο τελευταίες μνημονιακές κυβερνήσεις που γνώρισε η χώρα μας, το Δημόσιο ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση των δύο αναβαλλόμενων τμημάτων, δηλαδή του νότιου επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του βόρειου επί Νέας Δημοκρατίας. Τι πειράζει, λοιπόν, αν έγιναν λάθη, αναβολές, διακοπές; Αφού στο τέλος, πληρώνει το Δημόσιο.

Αν ο ιδιώτης, εν προκειμένω ο εθνικός εργολάβος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αντιμετωπίζει κίνδυνο χαμηλής απόδοσης στην εκμετάλλευση των έργων, έρχεται το Δημόσιο να επιδοτήσει τη χασούρα. Ενώ ακόμη παραπάνω, υπάρχει και πρόβλεψη για απαγόρευση κατασκευής ανταγωνιστικών έργων που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο. Γίνονται επίσης εκτιμήσεις για αποζημίωση της παραχωρησιούχου εταιρείας, σχετικά με την εικαζόμενη απόδοση του έργου, καθώς και για το ύψος των διοδίων, οι οποίες όμως αγνοούν τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας και του ρυθμού ανάπτυξης ή στασιμότητάς της. Και για αυτό είναι επικίνδυνες.
Βεβαίως, θα αντιτείνει κανείς τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλά εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα. Tα νομοσχέδια που φέρνει η κυβερνώσα παράταξη στη Βουλή, καταδεικνύουν το πώς αντιμετωπίζει η εγχώρια ολιγαρχία το Ταμείο Ανάκαμψης: Ως μια κότα με τα χρυσά αβγά, την οποία θα εκμεταλλευτεί αποκλειστικά αυτή, χωρίς να υπάρχει διοχέτευση των πόρων σε δραστηριότητες που θα ωφελήσουν άμεσα τον λαό. Και βεβαίως, μπορεί να γίνει μια κριτική στο Ταμείο Ανάκαμψης ως αμελητέο από μακρο-οικονομική άποψη. Για την εγχώρια ολιγαρχία, όμως, δεν παύει να είναι μια πηγή άμεσου και εύκολου πλουτισμού. Και αυτό αποτελεί το κυρίως αντικείμενο της κριτικής που πρέπει να γίνει, καθώς όλες οι τροποποιήσεις που έχουν κατατεθεί από το 2007 είναι μονίμως επιβαρυντικές για το Δημόσιο και ωφέλιμες για τον «εθνικό εργολάβο» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οπωσδήποτε, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει κανείς πλήρως την ανάγκη να αναπτυχθούν οι περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας. Και μάλιστα, σε μία περίοδο απολιγνιτοποίησης, η οποία είναι οικολογικώς σημαντική και την οποία ως ΜέΡΑ25 στηρίζουμε για χάρη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τονίζοντας κυρίως τη χρήση πλωτών ανεμογεννητριών. Σε ένα τέτοιο, λοιπόν, περιβάλλον απολιγνιτοποίησης, είναι σημαντικό η Κεντρική και Δυτική Ελλάδα να αποτελεί έναν κόμβο με την καλύτερη δυνατή διασύνδεση λιμανιών, όπως λόγου χάρη της Ηγουμενίτσας με τον Βόλο και τον Πειραιά, αεροδρομίων, όπως αυτό των Ιωαννίνων, με τα άλλα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, και βεβαίως να έχουμε ένα πλήρες δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Το διακύβευμα είναι βεβαίως η διασύνδεση των λιμανιών και των αεροδρομίων με τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Ακριβώς, όμως, επειδή τα ζητήματα αυτά αποτελούν το διακύβευμα για το μέλλον, έχει μεγάλη σημασία το πώς τα χειριζόμαστε. Δυστυχώς, στη χρεοδουλοπαροικία που έχει καταντήσει η χώρα μας, έχουμε το θλιβερό φαινόμενο να θυσιάζονται τα πάντα, εν προκειμένω οι πόροι του Δημοσίου, για να χτίζονται τα σύγχρονα «γεφύρια της Άρτας», με όρους που είναι πάντα υπέρ του εθνικού εργολάβου. Με μια επίδειξη ευαισθησίας για την κρατική εξασφάλιση της κερδοφορίας των ιδιωτών, που δεν επιδεικνύει πουθενά αλλού η κυβέρνηση. Μόνο επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως οι εργολάβοι, εξασφαλίζονται σε βάθος δεκαετιών για το συμφέρον τους, ενώ ο λαός δεν αποζημιώνεται, όταν καθίσταται έρμαιο της τύχης του λόγω των οικονομικών πολιτικών των κυβερνώντων. Πρόκειται για ένα μοντέλο, όπου η οικονομία και ο λαός είναι απολύτως εξαρτώμενοι στη χρεοδουλοπαροικία· δίνονται χρήματα μόνο για δημόσια έργα, τα οποία θα εξασφαλίσουν έναν ορισμένο τρόπο ανάπτυξης και διασυνδεσιμότητας· τα χρήματα αυτά τα ξεκοκκαλίζει η ολιγαρχία εν προκειμένω με τους εργολάβους· ενώ το Δημόσιο καλείται πάντα να πληρώνει και να αποζημιώνει για τα σπασμένα και για τα λάθη που οφείλονται είτε σε συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές είτε και σε δυσμενείς συγκυρίες. Πρέπει, όμως, να γίνει γενικότερη συνείδηση ότι αυτή η πορεία εκτράχυνσης και επιβάρυνσης του Δημοσίου δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί!




Πηγή

ΑΙΧΜΕΣ: Επιστροφή Πέτσα χωρίς “λίστα”

 

**Η μετάλλαξη Δ απομακρύνει το σχεδιασμό για τις εκλογές το Φθινόπωρο, ενώ εξετάζονται και οι επιπτώσεις στην παραγωγή του τηλεοπτικού προγράμματος, κυρίως στα ζωντανά σόου,

**Η κυβέρνηση παρουσιάζει έντονες αρρυθμίες, αν και στο ζήτημα της πανδημίας “παίζει χωρίς αντίπαλο”,αφού η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ακολούθησε το παράδειγμα της ΝΔ με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

**Στο τηλεοπτικό πεδίο υπάρχουν ενοχλήσεις για την προνομιακή σχέση που έχει αποκτήσει ένας εκ εκ των ιδιοκτητών ομίλου ΜΜΕ και δυσαρέσκεια σε άλλους για τον αποκλεισμό τους από διάφορες δουλειές.

**Ήδη ο άτυπος εκπρόσωπος στα παράθυρα της τηλεόρασης  άλλαξε και από τον Άκη Σκέρτσο, η κυβέρνηση επέστρεψε στον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος με τη λίστα του, δημιούργησε την περίφημη “λίστα Πέτσα” όπου δόθηκαν τεράστια ποσά στο πρώτο μέρος της πανδημίας στα ΜΜΕ δημιουργώντας σχέσεις εξάρτησης.

*Το αποτελέσμα είναι πως τώρα που μειώθηκαν τα ποσά, να μην υπάρχει από τις σελίδες η ίδια “αυταπάρνηση” και οι καθηγητές του αντιεμβολιασμού να έχουν  λόγο και παρουσία ακόμη και στην τηλεόραση.

 

**Εδώ η ευθύνη  του ΕΣΡ είναι τεράστια. Η Αρχή απουσιάζει με εξαίρεση την απόφαση για τα κανάλια που συνεργάζονταν με τον  Βελόπουλου για το “φάρμακο περί κορονοϊου, από την …αρχή της πανδημίας.

**Κατά τα άλλα, στο News247 ο Λευτέρης Κρέτσος εξηγεί πως έστησε από το μηδέν το μηχανισμό υποστήριξης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και πως κινδυνεύει από τις αλλαγές του Κ. Πιερρακάκη.

**Ενδιαφέρουσα η μετακίνηση της Νάταλι Χατζηιωάννου στην  “Εφημερίδα των  Συντακτών” ως αρχισυντάκτρια του πολιτιστικού τμήματος.

**Η σειρά “The Bay”, με δύο κύκλους στην Cosmote TV είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες σειρές στην Cosmote TV για αυτό το Καλοκαίρι. Αναμένεται και ο τρίτος.

 


Πηγή

Τα ΕΛΤΑ αναλαμβάνουν τη διανομή του επαρχιακού Τύπου

Τα δικαιολογητικά και η τεχνική προσφορά των ΕΛΤΑ όσον αφορά τη διανομή του επαρχιακού Τύπου έγιναν δεκτά από την Προεδρία της Κυβέρνησης. Θα ακολουθήσει η αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς της εταιρείας για τον διαγωνισμό. Το έργο είναι συνολικού ύψους 7.688.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%), που αφορά την ανάθεση παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών εφημερίδων. Περιλαμβάνει την παραλαβή, διαλογή, μεταφορά και διανομή εντύπων προς διάφορους παραλήπτες σε όλη την ελληνική επικράτεια, στη διεύθυνση που αυτοί έχουν ορίσει, συμπεριλαμβανομένων και των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, για χρονική διάρκεια δύο ετών.





ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΔΕΙ! Ο Μητσοτάκης στην συγκέντρωση της Αθήνας ντυμένος σαν... (17-7-21)

 



Πρωτοσέλιδο «άδειασμα» και ξενοφοβικός ξεπεσμός για «Τα Νέα»

 Σοβαρά εκτεθειμένη προκύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα» για το πρωτοσέλιδο με το οποίο κυκλοφόρησε το Σάββατο. Από τη μία, το μισό πρωτοσέλιδο καλύπτεται από «δήλωση» του καθηγητή Ιατρικής του Yale, Νικολάου Χριστακάκη πως «σε εννέα μήνες τελειώνει ο ιός», με τον ίδιο να σπεύδει μέσω Twitter να ξεκαθαρίσει πως δεν ταυτίζεται με τα λεγόμενά του. Από την άλλη, ένας ξενοφοβικός, πηχυαίος τίτλος για «Ισλαμική αστυνομία στην Ομόνοια», σχολιάζοντας τον ξυλοδαρμό μίας γυναίκας στην πλατεία Βάθη.


«Σε εννέα μήνες τελειώνει ο ιός» γράφει με μεγάλα γράμματα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» του Σαββατοκύριακου, δήλωση που αποδίδεται στον καθηγητή Ιατρικής του Yale Νίκου Χρηστάκη, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα. «Η επέλαση της μόλυνσης θα συνεχιστεί έως τις αρχές του ’22. Ακολουθεί η κρίσιμη φάση της κοινωνικής επούλωσης» γράφει ο υπότιτλος, ενώ λίγο πιο κάτω αναφέρεται πως φιλοξενούνται στην εφημερίδα κείμενα του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του Μητροπολίτη Μεσσηνίας για την πανδημία.

Η φερόμενη δήλωση του καθηγητή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Twitter, με τον ίδιο τον Ν. Χρηστάκη να αναγκάζεται να απαντήσει σε δύο από τα επικριτικά σχόλια, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον τίτλο στην εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει κάνει στην εφημερίδα αντίστοιχη δήλωση.

«Αυτός ο τίτλος είναι τόσο ενοχλητικός, και, φυσικά, δεν είπα κάτι τέτοιο. Το βιολογικό αποτύπωμα της πανδημίας θα ολοκληρωθεί εντός ενός έτους (απουσία σοβαρών μεταλλάξεων στον ιό), αλλά η κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη θα πάρει λίγο χρόνο» απάντησε ο καθηγητής σε ανάρτηση χρήστη στο twitter που τον επέκρινε για τα λεγόμενά του.

«Λοιπόν, οι ερωτηθέντες δεν επιλέγουν ή γράφουν τίτλους όπως γνωρίζετε. Πιστεύω ότι είμαι αρκετά σαφής στη συνέντευξη. Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ επίδραση του ιού θα πρέπει να είναι πίσω μας εντός ενός έτους (εκτός εάν εμφανιστούν σοβαρές παραλλαγές), αλλά η κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη θα πάρει λίγο χρόνο» ήταν η απάντηση του καθηγητή σε άλλο επικριτικό σχόλιο.

«Το κύμα του ιού που μας ταλαιπωρεί, η σαρωτική επέλαση της μόλυνσης θα συνεχιστούν όχι για περισσότερο από έξι, εννιά μήνες ακόμη. Δηλαδή, πιθανόν έως το τέλος του 2021, αρχές του 2022. Εφόσον φυσικά η πλειονότητα των πληθυσμών εμβολιαστούν και δεν έχουμε άλλες περίπλοκες μεταλλάξεις. Εκείνο που θα συνεχιστεί πιθανότατα έως το 2024 είναι η κλινική, κοινωνική, οικονομική και ψυχολογική ανάρρωση των κοινωνιών μας» φέρεται να έχει δηλώσει στη συνέντευξη, περιγράφοντας στη συνέχεια τρία στάδια που περνούν οι πανδημίες.

Κατά τον ίδιο, η πρώτη είναι η βιολογική, «κατά τη διάρκεια της οποίας ο νέος ιός μάς απειλεί και το «κύμα» του περνάει από πάνω μας», η οποία, όπως αναφέρει, θα διαρκέσει έως το τέλος του 2021 ή τις αρχές του 2022. Το επόμενο κατά τον ίδιο είναι το «ενδιάμεσο στάδιο», το οποίο ο ίδιος περιγράφει ως τη φάση κατά την οποία προβλέπεται η ανάρρωση «από το κλινικό, κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό σοκ που μας προκάλεσε ο ιός», περιγράφοντας πως αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει έως τα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024. Τέλος, η τρίτη φάση κατά τον καθηγητή είναι η «post pandemic εποχή», κατά την οποία θα επέλθει η κανονικότητα, τονίζοντας ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο ρόλο παίζει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τον καθηγητή που τον περασμένο Δεκέμβριο προέβλεπε πως όταν τελειώσει η πανδημία «ο κόσμος θα αναβιώσει την περίοδο της γρίπης του 1918 και τη μετέπειτα οικονομική ανάκαμψη της δεκαετίας του 20. Θα κάνουμε σεξουαλικές τρέλες, υπερβολικές δαπάνες, θα γυρίσουμε την πλάτη στον θρησκεία», τοποθετώντας το και τότε τουλάχιστον στο 2024.

Και στο βάθος… σαρία

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας περιλαμβάνει ακόμα έναν «εντυπωσιακό» τίτλο, ο οποίος αναφέρεται σε «Ισλαμική αστυνομία στην Ομόνοια». Στον υπέρτιτλο γράφει «Έδειρε μουσουλμάνα στην πλατεία Βάθη», και οι δύο υπότιτλοι από κάτω αναφέρουν «Τι συμβαίνει όταν πέφτει το σκοτάδι στην Αθήνα» και «Επιβάλλεται με τη βία η σαρία».

Στο απόσπασμα του άρθρου στον ιστότοπο της εφημερίδας αναφέρεται «Ανεξέλεγκτοι εξτρεμιστές “περιπολούν” στα στέκια των αλλοδαπών, τρομοκρατούν και επιβάλλουν την τήρηση των θρησκευτικών νόμων κρατώντας πτυσσόμενα κλομπ, ενώ δεν διστάζουν να δείρουν ομόθρησκους άνδρες και γυναίκες που δεν τηρούν, κατά τα δικά τους πρότυπα, τους κανόνες του Ισλάμ», χωρίς περαιτέρω πληροφορίες που να τεκμηριώνουν τον παραπάνω τίτλο. Μάλιστα, η αναφορά στο περιστατικό βρέθηκε και -φυσικά- σε ύπαρξη «Ισλαμικής αστυνομίας» αναδημοσιεύτηκε από αρκετούς ακροδεξιούς ιστότοπους, και πάλι χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ λάβρος εναντίον του ήταν ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Ισλαμοφοβική χυδαιότητα που κόβει την ανάσα στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νέα. Τα περί “ισλαμικής αστυνομίας” και “σαρίας” είναι βγαλμένα από τους φασιστικούς υπόνομους και συγκαλύπτουν πραγματικά κυκλώματα τραφικινγκ γυναικών με συμμετοχή αντρών της ΕΛΑΣ, που αποκαλύπτονται αυτές τις μέρες. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσουν Τα Νέα;» αναρωτήθηκε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής σε ανάρτησή του στα κοινωνικά του δίκτυα.




Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ