Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Mαζική εξόντωση νεροχελώνων στην τεχνητή λίμνη της Ιπποκρατείου Πολιτείας

Αντιμέτωποι με ένα αποτρόπαιο θέαμα με νεκρές χελώνες βρέθηκαν κάτοικοι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και επισκέπτες της λίμνης Μπελέτσι το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς μέσα σε ένα συρμάτινο καλάθι στην άκρη της λίμνης ήταν στοιβαγμένες δεκάδες νεκρές νεροχελώνες που ζούσαν στη λίμνη. Όλα αυτά, λίγη ώρα αφότου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς ολοκλήρωσαν την επίβλεψη των έργων πυροπροστασίας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Μέσα σε ένα συρμάτινο καλάθι στην άκρη της λίμνης βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στοιβαγμένες δεκάδες νεκρές νεροχελώνες που ζούσαν στη λίμνη. Όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς ολοκλήρωσαν την επίβλεψη των έργων πυροπροστασίας στο ίδιο μέρος.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Έθνους» αμέσως ειδοποιήθηκαν τα μέλη του Συνεταιρισμού Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία (ΣΔΙΠ) οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο και αντίκρισαν το αποτρόπαιο έργο κάποιων αρρωστημένων συμπολιτών μας. «Είμαστε σοκαρισμένοι. Πώς ζητάμε να λύσουμε τα προβλήματα για το περιβάλλον και να προστατεύσουμε την τελευταίο πνεύμονα της Αττικής όταν ανάμεσα μας κυκλοφορούν τέρατα;» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΣΔΙΠ Παναγιώτης Πάντος.

Όπως είπε οι νεροχελώνες πιάστηκαν από τον θύτη τους με απόχη και στη συνέχεια τις πέταξε σε ένα μεγάλο συρμάτινο καλάθι όπου βρήκαν αργό θάνατο. «Δε το χωράει ο νους μας για ποιο λόγο έγινε αυτή η ενέργεια. Χρονικά τοποθετούμε την αποτρόπαια πράξη από την Παρασκευή μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο ΣΔΙΠ θα κάνει καταγγελία στην αστυνομία ενώ ήδη έχουμε ζητήσει συμβουλές και συνδρομή από βιολόγους κτηνιάτρους για να μας δώσουν γνωμάτευση» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Πάντος.


Πηγή

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ τάσσονται ανοιχτά απέναντι στην προσπάθεια χειραγώγησης και στις παρεμβάσεις

 Η πρώτη συνέλευση εργαζομένων της ΕΡΤ μετά από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100 εργαζομένων και με τους ίδιους να παίρνουν θέση για όλα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό στον χώρο εργασίας τους. Προσπάθεια χειραγώγησης της Ενημέρωσης, κομμένα θέματα, απαξίωση και ο παραγκωνισμός συναδέλφων, αλλά και η αύξηση του συγκεντρωτισμού στη διαχείριση της ενημέρωσης είναι μόνο λίγα απ' όσα διαπιστώνουν και αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.


Ως μια μικρή νίκη του κόσμου μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή προβολή δύο εκπομπών των «Ειδικών Αποστολών» της ΕΡΤ1 οι οποίες είχαν λογοκριθεί χωρίς καμία εξήγηση. Η δημοσιογράφος, Μάχη Νικολάρα, είχε καταγγείλει περίπου πριν ένα μήνα το κόψιμο ρεπορτάζ της για τα social media χωρίς καμία εξήγηση αλλά και άλλων ρεπορτάζ. Το ζήτημα, μάλιστα, είχε φτάσει και στη βουλή μέσω ερώτησης που είχαν καταθέσει 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξε σχετικό διαδικτυακό ψήφισμα όπου εκατοντάδες πολίτες ζητούσαν να παιχτούν τα «λογοκριμένα της ΕΡΤ».

Αυτό αλλά και άλλες αντίστοιχες «παρεμβάσεις» στο δημοσιογραφικό έργο ήταν στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ τη Δευτέρα. Οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στη συνέλευση τάχθηκαν ανοιχτά κατά της «προσπάθειας χειραγώγησης της Ενημέρωσης», «αποσιώπησης σημαντικών ειδήσεων από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές», ενώ τονίζουν την «ανάγκη να αντισταθούμε στις παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο».

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, που υπογράφει ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της τηλεόρασης Νίκος Κορόβληλας, αναφέρει ότι συζητήθηκαν τα εξής:  

Η ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους. Συζητήθηκε ότι είναι απαραίτητο, ειδικά τώρα που αίρονται οι περιορισμοί αλλά ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού παραμένει, να οργανωθεί η εργασία με γνώμονα τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε ομάδες που δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Για την καλύτερη διασπορά, να αξιοποιηθούν τα κτήρια της ΕΡΤ στην Αθήνα.

Η απαξίωση και ο παραγκωνισμός συναδέλφων, αλλά και η αύξηση του συγκεντρωτισμού στη διαχείριση της ενημέρωσης.

Η προσπάθεια χειραγώγησης της Ενημέρωσης. Η αποσιώπηση σημαντικών ειδήσεων από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές. H ανάγκη να αντισταθούμε στις παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο. Το πρόσφατο παράδειγμα των κομμένων θεμάτων που η διοίκηση του τομέα Ενημέρωσης αναγκάστηκε τελικά να προβάλλει μετά τις αντιδράσεις και την προκήρυξη συνέλευσης, αποδεικνύει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τη δουλεία μας.

Οι επιπτώσεις της ενιαίας δεξαμενής ρεπόρτερ όπως προβλέφθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά της εταιρίας, στο Οργανόγραμμα που πέρασε μέσα στην πανδημία. Η εφαρμογή ξεκίνησε από τον αθλητικό τομέα με πρόσχημα την λειτουργία αθλητικής ενημερωτικής ιστοσελίδας και μόνο γνωστό σχεδιασμό να εργάζονται οι δημοσιογράφοι από το σπίτι τους.

Η κοινή ανακοίνωση των δημοσιογραφικών Ενώσεων της περιφέρειας για τις εξελίξεις στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ. Καταγράφεται ότι αφού τους αφαίρεσαν κάθε αυτονομία, τώρα προσλαμβάνουν προϊσταμένους από την «αγορά», με μόνο προαπαιτούμενο τις κατάλληλες «συστάσεις», αντί να ενισχύσουν  την βιωσιμότητά τους  που απειλείται, με κάλυψη των υπαρκτών και επειγόντων ελλείψεων σε προσωπικό.

Κοινή πεποίθηση όσων παραβρέθηκαν στη συνέλευση είναι πως πρέπει να οργανώσουμε και να ενισχύσουμε την συλλογικότητα μας ώστε να αντιμετωπίσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη θέματα εργασιακά και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους αλλά και να περιφρουρήσουμε το δημοσιογραφικό έργο.

Επαναδιατυπώθηκε η πάγια θέση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ για την ανάγκη νομοθέτησης της θεσμικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Συζητήθηκε ότι σύμφωνα με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις δεν θα μπορούν να κηρύξουν πλέον απεργία, αν πρώτα δεν ζητήσουν διαμεσολάβηση για δημόσιο διάλογο από τον ΟΜΕΔ και δεν λήξει ο δημόσιος διάλογος.

Για το θέμα των ενσήμων της διετίας ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι ότι η διαδικασία προχωρά, όπως μας ενημέρωσε ο Γενικός Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Βαγγέλης Λουριδάς.

Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλούν βεβαιώσεις για την επιστροφή των χρημάτων των αποζημιώσεων που πήραν οι συνάδελφοι στο κλείσιμο της ΕΡΤ και απέδωσαν κατά την διαδικασία του συμψηφισμού, όπως μας ενημέρωσε ο Υποδιευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Οργάνωσης, Αποδοχών και Παροχών, Πάνος Κεφάλας.

Συζητήθηκε το θέμα της ασφάλισης των συμβασιούχων συναδέλφων, όπως επίσης και τα δικαιώματά τους που δεν περιλαμβάνουν υπερωρίες και αμοιβή κατά την εργασία τους τις αργίες».



Πηγή 

Η ώρα του Α’ Ημιτελικού της Eurovision

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Σε απευθείας σύνδεση με το Ahoy Arena στο Ρότερνταμ, η ΕΡΤ θα μεταδώσει τους δύο Ημιτελικούς του 65ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, τον πρώτο απόψεΤρίτη 18 Μαΐου και τον δεύτερο την Πέμπτη 20 Μαΐου, στις 22:00, καθώς και τον Τελικό, το Σάββατο 22 Μαΐου, επίσης στις 22:00.

Η Ελλάδα εμφανίζεται στη 4η θέση του Δεύτερου Ημιτελικού (Πέμπτη 20/5) με τη Stefania (Στεφανία Λυμπερακάκη) και το τραγούδι «Last Dance», μια δημιουργία των Δημήτρη Κοντόπουλου, Arcade και Sharon Vaughn, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Φωκά Ευαγγελινού.

Στον σχολιασμό των δύο Ημιτελικών και του Τελικού θα είναι η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης. Στη ραδιοφωνική μετάδοση για το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, θα είναι ο Δημήτρης Μεϊδάνης.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, θα το ανακοινώσει ο μόλις 10 ετών ταλαντούχος Μανώλης Γκίνης, τον οποίο απολαμβάνουμε στη σειρά της ΕΡΤ1 «Τα καλύτερά μας χρόνια» στον ρόλο του Άγγελου, του βενιαμίν της οικογένειας Αντωνοπούλου. Ο Μανώλης θα ανακοινώσει σε όλη την Ευρώπη τον υψηλότερο βαθμό της Ελλάδας και θα κατακτήσει μια σημαντική πρωτιά: θα γίνει ο νεότερος spokesperson στην 65χρονη ιστορία του Διαγωνισμού.

Και αυτή δεν είναι η μόνη πρωτοτυπία της Ελλάδας στη φετινή διοργάνωση. Μπορεί να μην έχει αναδειχθεί στα ΜΜΕ, αλλά είναι εντυπωσιακό ότι η 18χρονη Stefania (Στεφανία Λυμπερακάκη), η οποία θα εκπροσωπήσει φέτος τη χώρα μας, είναι η νεότερη εκπρόσωπος που έχει στείλει ποτέ η Ελλάδα στον Διαγωνισμό, αλλά και η νεότερη τραγουδίστρια που θα λάβει μέρος, φέτος, στη Eurovision.

Η σειρά εμφάνισης στους δύο Ημιτελικούς, έχει ως εξής:

Α’ Ημιτελικός, Τρίτη 18 Μαΐου

  1. Λιθουανία
  2. Σλοβενία
  3. Ρωσία
  4. Σουηδία
  5. Αυστραλία
  6. Βόρεια Μακεδονία
  7. Ιρλανδία
  8. Κύπρος
  9. Νορβηγία
  10. Κροατία
  11. Βέλγιο
  12. Ισραήλ
  13. Ρουμανία
  14. Αζερμπαϊτζάν
  15. Ουκρανία
  16. Μάλτα

Β’ Ημιτελικός, Πέμπτη 20 Μαΐου

  1. Σαν Μαρίνο
  2. Εσθονία
  3. Τσεχία
  4. Ελλάδα
  5. Αυστρία
  6. Πολωνία
  7. Μολδαβία
  8. Ισλανδία
  9. Σερβία
  10. Γεωργία
  11. Αλβανία
  12. Πορτογαλία
  13. Βουλγαρία
  14. Φινλανδία
  15. Λετονία
  16. Ελβετία
  17. Δανία

Τα τραγούδια των «Big Five» (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), καθώς και της Ολλανδίας ως διοργανώτριας χώρας, δεν διαγωνίζονται, αφού προκρίνονται απευθείας στον Τελικό της Eurovision. Ψηφίζουν όμως, στους δύο ημιτελικούς και συγκεκριμένα:

Στον Α΄ Ημιτελικό ψηφίζουν Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία.

Στον Β΄ Ημιτελικό ψηφίζουν Γαλλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία.

Info

Και τις τρεις φάσεις του Διαγωνισμού θα παρακολουθήσετε τηλεοπτικά, σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1, ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδαςδιαδικτυακά από το ertnews.gr, καθώς και το ERTFLIX. Οι επισκέπτες της δωρεάν ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΡΤ θα μπορούν να δουν απευθείας τη διοργάνωση από το κινητό ή τον υπολογιστή τους, πατώντας την ένδειξη «LIVE». Στην πλατφόρμα θα βρίσκονται διαθέσιμα, λίγες ώρες μετά τη μετάδοσή τους, όσα έγιναν και στις τρεις φάσεις του Διαγωνισμού στο Ahoy Arena.

Πηγή

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ "ΚΟΛΠΟ" με τον Μπακογιάννη και το eμβόλιο!

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο:


Με καθυστέρηση 2 ετών η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης του ΕΣΡ

 

Έπειτα από δύο χρόνια, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προχώρησε στη θεσμοθετημένη υποχρέωση λειτουργίας της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης του ΕΣΡ. Η εν λόγω επιτροπή προβλέπεται στον ν. 4622/2019 και έχει ως έργο την αξιολόγηση των ενστάσεων αλλά και των επιδόσεων των μελών του Συμβουλίου!

Η θητεία των μελών που αποφασίστηκε να μετέχουν στην πρώτη Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης του ΕΣΡ διαρκεί ως το τέλος Δεκεμβρίου 2022. Μέλη της είναι ο Νίκος Κιάος (πρόεδρος του υπηρεσιακού συμβουλίου), με αναπληρώτρια την Ευαγγελία Μήτρου (μέλος του ΕΣΡ), ο Ιωάννης Σακέλλης (σύμβουλος του ΑΣΕΠ), με αναπληρώτρια τη Βασιλική Ρέππα, η Παρασκευή Καρατζόγλου (ειδική επιστήμονας-νομικός), με αναπληρώτρια τη Χρυσούλα Τσίγκου, και η Αγγελική Μουρτσίκου (προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παρακολούθησης Αγορών και Ανταγωνισμού, μέλος Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας), με αναπληρώτριά της την Αδαμαντία Βέρρα (της ίδιας Αρχής). Ως γραμματέας ορίστηκε η διοικητική υπάλληλος Ελισάβετ Βουραζέρη, με αναπληρωτή της τον Χρύσανθο Στεφανόπουλο.


Πηγή

"Γιατί δεν φοράτε μάσκα κ.Ευαγγελάτο;" - Τον στρίμωξε μητέρα μαθητή!

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο:


Έρμαιο της πολιτικής της Τουρκίας το ΥΠΕΞ

 Η κυβέρνηση τρέχει συνεχώς πίσω από την Τουρκία, ανίκανη να χαράξει εξωτερική πολιτική. Μετά τις προκλητικές και απάνθρωπες δηλώσεις, που ενίσχυαν τη στάση του Ισραήλ, αγνοούσαν το Διεθνές Δίκαιο, και έδιναν λόγο στην Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στη Ραμάλα να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις (;).


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας μεταβαίνει, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στη Ραμάλα, για να συναντήσει, στις 13:30, τον Παλαιστίνιο ομόλογο του, Ριγιάντ αλ Μαλίκι. Ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί και άλλες πρωτεύουσες της περιοχής.  Αυτό όμως είναι αναμενόμενο. Η Ραμάλα δεν ήταν. Η επίσκεψη, που αποφασίστηκε και έγινε γνωστή μόλις χθες, ακολουθεί μια σειρά γεγονότων ενδεικτικών της κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών:

i) Η Ελλάδα πήρε εξ αρχής ανοικτά θέση υπέρ όλων όσων εγκλημάτων διαπράττει το Ισραήλ, με σειρά δηλώσεων κυβερνητικών και κομματικών της ΝΔ στελεχών. Δικαιολόγησε απολύτως ενέργειες καταφανώς παραβιαστικές του διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών συμφωνιών για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, στηρίζοντας απολύτως την εθνοκάθαρση που επιχειρεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.

ii) Η στάση της ήταν απολύτως δουλική προς το Ισραήλ και αγνοούσε πιθανές αλλαγές της πολιτικής των ΗΠΑ. Η Ελληνική κυβέρνηση θεώρησε ότι η κυβέρνηση Μπάντεν θα τηρήσει στην περιοχή ακριβώς την πολιτική που ακολούθησε και ο Τραμπ – όχι σε γενικές γραμμές αλλά απολύτως. Την ώρα που δύο επιτροπές στις ΗΠΑ μελετούν πως θα επιστρέψει η Αμερική δύο βήματα πίσω – στο θέμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των εποικισμών – η ελληνική κυβέρνηση φερόταν λες και δεν άλλαζε τίποτε.  

iii) Η Ελλάδα αγνόησε και δεν τοποθέτησε σωστά στο πολιτικό σκηνικό τις δηλώσεις Ερντογάν και τη στάση της Τουρκίας στο θέμα, μια στάση πολύ πιο κοντά στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου – αυτού που συνήθως η Ελλάδα επικαλείται. Με κάθε δήλωση του και ενέργεια του, ο Τούρκος πρόεδρος έφερνε πολύ πιο κοντά την Παλαιστίνη στην Άγκυρα, μέρος κάθε δήλωση και ενέργεια της η Ελληνική κυβέρνηση απομακρύνονταν. 

iv) Υπήρξαν φωνές και μέσα στη ΝΔ, με πρώτη τη Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην ΥΠΕΞ, που προειδοποιούσαν ότι όλη αυτή η πολιτική είναι λάθος και ζητούσαν να αναλάβει η Ελλάδα διαμεσολαβητικό ρόλο – όπως, άλλωστε, είχε προτείνει στην κυβέρνηση και ο Πρέσβυς του Κράτους της Παλαισστίνης στην Αθήνα. Αγνοήθηκαν μεγαλοπρεπώς, στο πλαίσιο μικροκομματικών εσωτερικών παιγνιδιών. 

v) Η Ελλάδα αντέδρασε, και τα ποδαράκια του Νίκου Δένδια άρχισαν πάλι τα «τρεχάτε», όταν το σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο το ξανάπερνε στα χέρια της η Άγκυρα, επαναφέροντας ζήτημα ΑΟΖ, αυτή τη φορά μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης (που, φυσικά, έχει ΑΟΖ και που οι Τούρκοι στους χάρτες τους τη βλέπουν ως τη βόρεια Ρόδο).

vi) Ήδη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει τα εγκλήματα των Ισραηλινών (πολέμου και κατά της ανθρωπότητας) εις βάρος των Παλαιστίνιων το 2014. Είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα συμβεί και για τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ το 2021. Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου από την Ελλάδα θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως σύντομο ανέκδοτο, ενώ ο Ερντογάν «ξεπλένει» την Τουρκία παίζοντας ευρύτατα στο διπλωματικό επίπεδο. 

Όσο η Ελληνική κυβέρνηση χειροκροτούσε την εθνοκάθαρση, ο Ερντογάν εκμεταλλευόταν διαύλους που είχε ήδη ανοίξει με την Παλαιστίνη, λόγω ακριβώς της εθελοδουλίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ανικανότητας της να χαράξει εξωτερική πολιτική. Όσο η κυβέρνηση Νετανιάχου επιδιδόταν σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου ο τούρκος πρόεδρος έχτιζε προφίλ υπερασπιστή του (δεδομένου και στηριγμένου σε ψηφίσματα του ΟΗΕ και διεθνείς συμφωνίες) δικαίου των Παλαιστίνιων και ενίσχυε το ρόλο που διεκδικεί ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου. 

Αφού το σκηνικό του υπερασπιστή των Παλαιστίνιων και by proxy του αραβικού κόσμου, είχε στηθεί, την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλέτ Τσαβούσογλου, πρότεινε, στην Ισλαμική συνδιάσκεψη, να ληφθεί απόφαση για την ανάπτυξη μουσουλμανικού στρατιωτικού μηχανισμού στη Γάζα, με διαμεσολάβηση για τη συμφιλίωση Φατάχ- Χαμάς, στην οποία διεκδίκησε για την Τουρκία το ρόλο του εγγυητή. 

Την ίδια ώρα, τη Δευτέρα, στρατιωτικοί πρότειναν, με αρθρογραφία σε φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες «Μοντέλο Λιβύης στην Παλαιστίνη». Και το θέμα των ΑΟΖ επανερχόταν στο προσκήνιο – γιατί, φυσικά, ο απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι η εκμετάλλευση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. 

Αυτά τα άρθρα μάλλον διάβασαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, τη Δευτέρα. Τα άρθρα που πρότειναν υπογραφή συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης και την άμεση αποστολή Τούρκων διπλωματών στη Λωρίδα της Γάζα, ώστε να υπογραφεί τέτοια συμφωνία με τη Χαμάς. 

Παρά την πλήρη κάλυψη από τα συστημικά μέσα και τους επαίνους για τον ..διπλωματικό ρόλο της Ελλάδας είναι σαφές ότι η Ελληνική κυβέρνηση άλλη μια φορά τρέχει και δεν φτάνει, μήπως και μπορέσει να αντιστρέψει το κλίμα που σταθερά δημιουργεί και επεκτείνει η Άγκυρα. Και επιμένει να ξεχνά ότι η Τουρκία και συνομιλητής του Ισραήλ είναι και έχει την θέση που έχει στο χάρτη και είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Όπως ξεχνά και ότι το Ισραήλ δεν είναι φίλος κανενός, προασπίζεται μόνον τα συμφέροντα του και απλώς εργαλειοποιεί χώρες, όσο το χρειάζεται, προς αυτή την κατεύθυνση. Αν αύριο η Τουρκία του είναι πιο χρήσιμη, η Ελλάδα, που έχει δεθεί μόνη της χειροπόδαρα στο Ισραηλινό άρμα, θα υποχρεωθεί να κάνει by proxy και τα χατήρια της Άγκυρας.

Σενάρια, ναι. Ας ελπίσουμε να παραμείνουν τέτοια.


Επικαλούμενος «ρεκόρ σχολίων» στη δημόσια διαβούλευση απαντά ο Τσιάρας στην αποδόμηση του νομοσχεδίου του

 Αμετακίνητος στο νομοσχέδιο του για τη συνεπιμέλεια ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, έκανε λόγο για «νομοτεχνικές βελτιώσεις» που πρόκειται να εισαχθούν την ώρα που αυτό καταρρίπτεται με ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια ακόμα και από μέλη της ίδιας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μιλώντας επανειλημμένως για «ρεκόρ σχολίων» στη δημόσια διαβούλευση, επέμεινε να αγνοεί τις φωνές που διατυπώνουν επί μήνες τους ισχυρούς ενδοιασμούς τους για το νομοσχέδιο που πρόκειται να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια την Τετάρτη, και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για αδράνεια, ενώ κατέληξε να μιλάει για τις ευθύνες των δικαστηρίων να πάρουν τις αποφάσεις τους κρίνοντας τα υφιστάμενα δεδομένα. 


«Την προσπάθειά μου την έκανα και θα μπορούσα να είμαι εδώ για να συνεχίσω να κάνω αυτήν την προσπάθεια της συναίνεσης, αλλά αν ζητάει κανείς να αποδομηθεί ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο, την προηγουμένη της ψήφισής του, όταν υπάρχει η θετική εκφρασμένη άποψη της πλειοψηφίας των φορέων, όταν έχει τύχει της θετικής αποδοχής σε έναν αριθμό ρεκόρ σχολίων στη δημόσια διαβούλευση και όταν όλοι σας, όλοι μας, αναγνωρίζουμε το πρόβλημα ως υπαρκτό, νομίζω ότι στην πραγματικότητα είναι σαν να λέμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσει τίποτα» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στην καταληκτική ομιλία του κατά τη δεύτερη ανάγνωση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, που φέρνει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων Το ΜΩΒ και το Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία 8ης Μάρτη έχουν καταγγείλει ότι με μεγάλη τους έκπληξη διάβασαν στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου ότι οι οργανώσεις τους συμμετείχαν στη διαβούλευση κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, καθώς όπως δηλώνουν κατηγορηματικά, «ουδέποτε μας δέχτηκαν, ούτε τις υπογράφουσες οργανώσεις, αλλά ούτε και την “Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια” που περιλαμβάνει 23 γυναικείες οργανώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, που πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση την Τετάρτη, έχει εγείρει τις αντιδράσεις πληθώρας φορέων, οργανώσεων, έγκριτων προσώπων, σύσσωμής της αντιπολίτευσης (πλην της Ελληνικής Λύσης) αλλά και μελών  της ίδιας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που αποδομώντας το, εφιστούν την προσοχή στις προβληματικές του διατάξεις.

«Τι επιχειρούμε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Λέτε, βγάλτε το ένα τρίτο, βγάλτε το εξίσου, βγάλτε το ένα, βγάλτε το άλλο» τόνισε και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι περιορίζονται μόνο στην άσκηση κριτικής «μία μέρα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου».

«Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά; Γιατί θέλουμε ακριβώς, για να μην καταλήξουν ουσιαστικά οι γονείς στο δικαστήριο να πληγώνουν πρώτα απ’ όλα το παιδί τους, να πληγώνουν τους ίδιους, με αυτήν την εξέλιξη, να μπορούν να δημιουργήσουν μια φιλοσοφία επίλυσης της διαφοράς τους πριν φτάσουν εκεί» ισχυρίστηκε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως «όλα τα άλλα, για όσους από εσάς είστε νομικοί και γνωρίζετε, αφορούν σε μια δυνατότητα του δικαστή, στο τέλος της ημέρας, να πάρει την απόφασή του και να ερμηνεύσει, όπως αυτός κρίνει τα συγκεκριμένα δεδομένα που υπάρχουν».

«Το ζητούμενο είναι στο τέλος της ημέρας να δώσουμε το δικαίωμα στα παιδιά να μεγαλώνουν με τους δύο γονείς. Δεν είναι θέμα ούτε νικητών ούτε χαμένων και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Δεν είναι θέμα ούτε του πατέρα ούτε της μητέρας. Είναι θέμα το οποίο αναδεικνύεται από το πραγματικό δικαίωμα του παιδιού, αλλά και από την ίδια την ανάγκη της σημερινής πραγματικότητας, να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που κρυμμένο εδώ και αρκετά χρόνια στο χαλί, δεν ετύγχανε ούτε ουσιαστικά της ανάδειξης του ούτε της αντιμετώπισης του» κατέληξε ο Κ. Τσιάρας και προσέθεσε ότι «αν υπάρχουν όντως και κάποιες άλλες προτάσεις πέραν των κατατεθειμένων τροπολογιών, είμαστε εδώ για να τις δούμε και για να τις ακούσουμε και ενδεχομένως, να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει», ενώ υποστήριξε πως έχουν ήδη γίνει αναπροσαρμογές στο νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει σχολιαστεί αρνητικά και σε διεθνές επίπεδο, με την Marcella Pirrone, Πρόεδρο του Δικτύου WAVE (Women Against Violence Europe) να χαρακτηρίζει τη διάταξη περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας ως «επικίνδυνη παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Σύμβαση Κωνσταντινούπολης» σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την ισότητα των φύλων και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Στον Άρειο Πάγο κατά της Νικολάου για δεκάδες απευθείας αναθέσεις 3 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε ένα χρόνο

 Μηνυτήρια αναφορά κατά της γενικής γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου για τη βροχή απευθείας αναθέσεων καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Άρειο Πάγο. Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι οι ενέργειες αυτές καθίστανται επιβεβλημένες, αφού στο χρονικό διάστημα από 30.03.2020 έως και 30.03.2021 η Σοφία Νικολάου και με την επίκληση της «ανάγκης αντιμετώπισης της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID -19 στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας», προέβη σε 28 παράνομες απευθείας αναθέσεις προμήθειας ειδών ατομικής προστασίας και καθαριότητας (χειρουργικές μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, χλωρίνες, αφρόλουτρα κλπ) και υπηρεσιών καθαρισμού (απολύμανση και απεντόμωση), συνολικού ποσού 3.892.181,29 ευρώ, από τις οποίες προκλήθηκε ζημιά εις βάρους του Δημοσίου, υπολογιζόμενου ύψους 2.191.561,46 ευρώ.


Όπως είχε προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Θεόφιλος Ξανθόπουλος (Δικαιοσύνης), Χρήστος Σπίρτζης (Προστασίας του Πολίτη) και Παύλος Πολάκης (Διοικητικής Διαφάνειας), συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο Εμμ. Καπνισάκη, θα υποβάλλουν στον εισαγγελέα την αναφορά για το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.

Παράλληλα, θα γνωστοποιήσουν την εν λόγω αναφορά ως καταγγελία του άρθρου 258 Σ.Λ.Ε.Ε (Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δικές της ενέργειες.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση οι ενέργειες αυτές καθίστανται επιβεβλημένες, καθώς, από τις 30 Μαρτίου 2020 έως και τις 30 Μαρτίου 2021 η Σοφία Νικολάου, με την επίκληση της «ανάγκης αντιμετώπισης της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID -19 στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας», προέβη σε 28 απευθείας αναθέσεις προμήθειας ειδών ατομικής προστασίας και καθαριότητας (χειρουργικές μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, χλωρίνες, αφρόλουτρα κλπ) και υπηρεσιών καθαρισμού (απολύμανση και απεντόμωση), συνολικού ποσού 3.892.181,29 ευρώ, από τις οποίες προκλήθηκε ζημιά εις βάρους του Δημοσίου, υπολογιζόμενου ύψους 2.191.561,46 ευρώ.

«Αύριο το πρωί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου!» αναφέρει ο Παύλος Πολάκης σε σχετική του ανάρτηση στο Facebook.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει σε ανακοίνωσή του σωρεία σκανδαλωδών αναθέσεων της Σοφίας Νικολάου:

– την απευθείας ανάθεση 500.000 ευρώ για υπηρεσίες καθαρισμού σε εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων.

– την απευθείας ανάθεση 232.000 ευρώ για αγορά μέσων ατομικής προστασίας σε εταιρεία που συστήθηκε στις 29 Μαρτίου 2020 για να καταθέσει προσφορά μια ημέρα μετά στις 30 Μαρτίου 2020.

– την απευθείας ανάθεση 300.000 ευρώ για αγορά μέσων ατομικής προστασίας και για κάλυψη αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας σε εταιρεία εμπορίου τροφίμων και ποτών.

– την απευθείας ανάθεση 47.000 ευρώ για προμήθεια υγειονομικού υλικού για την κάλυψη αναγκών όλων των καταστημάτων κράτησης σε εταιρεία κατασκευής αμορτισέρ αυτοκινήτων

– την απευθείας ανάθεση 229.000 ευρώ για προμήθεια μασκών σε εταιρεία εμπορίου εποχιακών ειδών διακόσμησης σπιτιού και καρναβαλικών στολών

– την απευθείας ανάθεση 147.000 ευρώ για προμήθεια γαντιών νιτριλίου για τις ανάγκες των καταστημάτων κράτησης, με τιμή μονάδας 17,5 ευρώ, την ίδια περίοδο που άλλες Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προμηθεύονταν το ίδιο ακριβώς προϊόν με 8,85 ευρώ

Αυτές τις ημέρες προστέθηκε άλλη μία: η απευθείας ανάθεση 144.044,80 ευρώ για προμήθεια απορρυπαντικών πλυντηρίων και χλωρίνης σε φυλακές της χώρας, σε εταιρεία η οποία ιδρύθηκε μόλις πριν από τρεις μήνες.



Πηγή

Χατζηδάκης: «Βάση το 8ωρο» και «δυνατότητες» περισσότερων υπερωριών ή «διευθέτησης»

 «Εφαρμόζουμε νομοθεσία ευρωπαϊκή που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να δουλεύει Δευτέρα μέχρι Πέμπτη λίγο παραπάνω και να κάθεται την Παρασκευή να βλέπει παραπάνω τα παιδιά του. Είναι φιλεργατικό να του λέμε ντε και καλά θα δουλέψει και την Παρασκευή;» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης. Για τις υπερωρίες εξήγησε ότι αυξάνονται από 96 ώρες για τις βιομηχανίες και 120 το χρόνο για τις υπηρεσίες στις 150 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. «Μπορεί να είναι καλό και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους, διότι θα βάλουν περισσότερα λεφτά στην τσέπη τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας μόνο με αριθμούς, χωρίς αναφορά στην ποιότητα της εργασίας και τα εργασιακά θεμελιώδη δικαιώματα. Αναφορικά με το εάν ο εργαζόμενος θα μπορεί να δουλέψει σε ένα περιβάλλον που ο εργοδότης τον «πολεμάει», ο υπουργός απάντησε ότι πρόκειται για ένα «ευρύτερο φιλοσοφικό ερώτημα».


«Εφαρμόζουμε νομοθεσία ευρωπαϊκή που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να δουλεύει Δευτέρα μέχρι Πέμπτη λίγο παραπάνω και να κάθεται την Παρασκευή να βλέπει παραπάνω τα παιδιά του. Είναι φιλεργατικό να του λέμε ντε και καλά θα δουλέψει και την Παρασκευή;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά «δεν είναι γραμμένο σε πέτρα» αλλά οι βασικές του αρχές δεν θα αλλάξουν, τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως  πρόκειται για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία που επαναβεβαιώνει τη βάση του 8ωρου στο άρθρο 54.

«Και να θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό δεν θα μπορούσαμε. Να σας το πω τελείως ανοιχτά, δεν γίνεται σε χώρα της ΕΕ. Μην κάνουμε τέτοιες συζητήσεις είναι σπατάλη χρόνου», ανέφερε σχολιάζοντας πιθανή κατάργηση του οκταώρου και εξήγησε ότι «στο πλαίσιο του οκταώρου δίνονται δύο δυνατότητες, από τη μια η αύξηση των υπερωριών και από την άλλη η διευθέτηση». Για τις υπερωρίες σημείωσε ότι αυξάνονται από 96 ώρες για τις βιομηχανίες και 120 το χρόνο για τις υπηρεσίες στις 150 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. «Μπορεί να είναι καλό και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους, διότι θα βάλουν περισσότερα λεφτά στην τσέπη τους», ανέφερε με σοκαριστική κυνικότητα. Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για πλαίσιο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα με συλλογικές συμβάσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και στον τουρισμό και αυτό που αλλάζει σήμερα είναι ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε ατομική βάση.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το μείζον ζήτημα είναι η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας σε περιπτώσεις κακών εργοδοτών που ακόμη και με τη βασική σύμβαση με αυστηρό 8ωρο δημιουργούν πρόβλημα. Για την αντιμετώπιση αυθαιρεσιών, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη εισάγεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα είναι είτε κάποια εφαρμογή (app) είτε κανονική κάρτα. Το ωράριο εργασίας θα ελέγχεται από το ΣΕΠΕ που μετατρέπεται σε μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Δεύτερη δικλείδα ασφαλείας είναι η διεύρυνση του καταλόγου με τις αιτίες που καθιστούν άκυρη μια απόλυση. Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι προστίθεται η προστασία σε πατέρες για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, ενώ εάν ένας εργοδότης απολύσει εργαζόμενο επειδή δεν δέχθηκε διευθέτηση εργασίας ή υπερωρίες, τότε η απόλυση θα θεωρείται άκυρη.

Στο ερώτημα εάν μετά από μια τέτοια διαδικασία ο εργαζόμενος θα αντέχει να σταθεί στο εργασιακό περιβάλλον, ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ότι πρόκειται για ένα «ευρύτερο φιλοσοφικό ερώτημα που ισχύει και στο προηγούμενο δίκαιο, δεν ισχύει τώρα με τις υπερωρίες και γι’ αυτό εισάγουμε την ψηφιακή κάρτα και ενισχύουμε το δίκαιο σχετικά με προστασία από απόλυση». Για τον κατώτατο μισθό και το εάν θα παραμείνει παγωμένος απάντησε ότι η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί για το θέμα στα τέλη Ιουλίου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να φέρει αναδιοργάνωση της εργασίας, με συλλόγους εργαζομένων να αντιδρούν, τονίζοντας πως μέσω του νομοσχεδίου, επιχειρούνται δύο καίρια πλήγματα στις ζωές τους: η νομική κατοχύρωση των απλήρωτων υπερωριών και η θεσμική κατάργηση του 8ωρου. Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη γνωστοποίηση του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και φορείς όπως η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.) και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας είχαν αντιδράσει έντονα στις αλλαγές που επίκεινται.

Για «9 ψέματα της ΝΔ για το εργασιακό που φέρνουν κατάργηση 8ώρου και μειώσεις μισθών» σχετικά με τις υπερωρίες και το ωράριο έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκτενή του ανακοίνωση, ενώ το ΚΚΕ το χαρακτήριζε ως «αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά αυτών». Για «έγκλημα σε βάρος των δικαιωμάτων μας δίνοντας τη χαριστική βολή στο 8ωρο, νομοθετώντας την 10ωρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας» μιλά σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.


«Οι δύο επίθέσεις της κυβέρνησης στο ΚΕΘΕΑ»: Ανοιχτή επιστολή των 14 Συλλόγων Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ

 Νέα ανοικτή επιστολή απέστειλαν οι 14 Σύλλογοι Οικογένειας και Φίλων του ΚΕΘΕΑ προς τον Υπουργό Υγείας, την Υφυπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ. Μετά την πρώτη επίθεση, σημειώνουν, αναφερόμενοι στην κατάργηση του αυτδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, «γίναμε μάρτυρες μιας δεύτερης και πιο ξεκάθαρης επίθεσης. Το διορισμένο Δ.Σ. συνέταξε το απαράδεκτο προσχέδιο νόμου το οποίο έφτασε στα χέρια μας και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες μας, μάς έγινε η "χάρη" να εκφέρουμε κι εμείς άποψη».


«Το προσχέδιο ήταν η συνέχεια της πραξικοπηματικής κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ πριν από δύο χρόνια. Κυριολεκτικά εν μία νυκτί και χωρίς κανέναν λόγο καθαιρέθηκε το εκλεγμένο και άμισθο Δ.Σ. ενός οργανισμού με πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία, για να αντικατασταθεί από πρόσωπα με ελλιπή έως μηδενική προσφορά πάνω στο πρόβλημα των εξαρτήσεων, απλώς και μόνο επειδή ήταν επιλογές αρεστές στην Κυβέρνηση» τονίζουν στην επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας οι Σύλλογοι.

Προσθέτουν στη συνέχεια ότι «το ΚΕΘΕΑ όμως δεν είναι ούτε πρέπει να γίνει πεδίο πολιτικών σκοπιμοτήτων για να ικανοποιηθούν όσοι έχουν συμφέροντα από την αλλοίωση της φιλοσοφίας του και της δομής του. Το ΚΕΘΕΑ, από την σύστασή του μέχρι και σήμερα, είναι ένας οργανισμός που η λειτουργία του στηρίχθηκε πάνω σε αρχές και αξίες με επίκεντρο τον Άνθρωπο. Η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, η εθελοντική προσφορά και η αδελφοσύνη είναι οι υπέρτατες αξίες των θεραπευτικών του κοινοτήτων που καταξίωσαν το ΚΕΘΕΑ στην συνείδηση του ελληνικού λαού ανεξάρτητα από τις κομματικές του πεποιθήσεις. Έναν τέτοιο οργανισμό η πολιτεία οφείλει να τον σέβεται και να τον υποστηρίζει με όλους τους δυνατούς τρόπους»

Οι Σύλλογοι Οικογένειας θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ ζητούν:

-Επαναφορά του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

-Διατήρηση του στεγνού θεραπευτικού μοντέλου των προγραμμάτων του, χωρίς κανένα

υποκατάστατο.

-Γενναία χρηματοδότηση των δομών του και μόνιμοι διορισμοί για τους θεραπευτές του.

Ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Μετά τις διασκέψεις που είχαν οι εκπρόσωποι των δεκατεσσάρων Συλλόγων Οικογένειας και Φίλων, αρχικά με τον Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ κ. Λιάπη και στην συνέχεια με την Υφυπουργό Υγείας κ. Ράπτη, σας απευθύνουμε δεύτερη ανοικτή επιστολή με τα συμπεράσματά μας, τις αποφάσεις μας και τις θέσεις μας υπό το φως των όσων ελέχθησαν σ’ αυτές τις διασκέψεις πάνω στο προσχέδιο νόμου για την λειτουργία και τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ.

Αρχικά θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με την παρατήρηση ότι αυτό το προσχέδιο ήταν η συνέχεια της πραξικοπηματικής κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ πριν από δύο χρόνια. Κυριολεκτικά εν μία νυκτί και χωρίς κανέναν λόγο καθαιρέθηκε το εκλεγμένο και άμισθο Δ.Σ. ενός οργανισμού με πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία, για να αντικατασταθεί από πρόσωπα με ελλιπή έως μηδενική προσφορά πάνω στο πρόβλημα των εξαρτήσεων, απλώς και μόνο επειδή ήταν επιλογές αρεστές στην Κυβέρνηση.

Το ΚΕΘΕΑ όμως δεν είναι ούτε πρέπει να γίνει πεδίο πολιτικών σκοπιμοτήτων για να ικανοποιηθούν όσοι έχουν συμφέροντα από την αλλοίωση της φιλοσοφίας του και της δομής του. Το ΚΕΘΕΑ, από την σύστασή του μέχρι και σήμερα, είναι ένας οργανισμός που η λειτουργία του στηρίχθηκε πάνω σε αρχές και αξίες με επίκεντρο τον Άνθρωπο. Η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, η εθελοντική προσφορά και η αδελφοσύνη είναι οι υπέρτατες αξίες των θεραπευτικών του κοινοτήτων που καταξίωσαν το ΚΕΘΕΑ στην συνείδηση του ελληνικού λαού ανεξάρτητα από τις κομματικές του πεποιθήσεις. Έναν τέτοιο οργανισμό η πολιτεία οφείλει να τον σέβεται και να τον υποστηρίζει με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Αντί όμως αυτού του σεβασμού και της – με κάθε τρόπο – υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ, μετά την πρώτη επίθεση γίναμε μάρτυρες μιας δεύτερης και πιο ξεκάθαρης επίθεσης. Το διορισμένο Δ.Σ. συνέταξε το απαράδεκτο προσχέδιο νόμου το οποίο έφτασε στα χέρια μας και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες μας, μάς έγινε η «χάρη» να εκφέρουμε κι εμείς άποψη!

Η άποψή μας διατυπώθηκε ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα στην πρώτη μας ανοιχτή επιστολή η οποία σας κοινοποιήθηκε. Πέραν των επί μέρους θέσεων αυτής της επιστολής, τρεις ήταν οι κυρίαρχες.

-Επαναφορά του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

-Διατήρηση του στεγνού θεραπευτικού μοντέλου των προγραμμάτων του, χωρίς κανένα

υποκατάστατο.

-Γενναία χρηματοδότηση των δομών του και μόνιμοι διορισμοί για τους θεραπευτές του.

Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας να ισχύσουν οι αμετακίνητες αυτές θέσεις μας, που είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας σχέσης μας με το ΚΕΘΕΑ, αποφασίσαμε να διασκεφθούμε καλή τη πίστει με τον κ. Λιάπη και στη συνέχεια με την κ. Ράπτη. Αυτά που αποκομίσαμε από τους συνομιλητές μας ήταν πλήρως απογοητευτικά ξεκινώντας από την ελάχιστα κρυμμένη υποτίμηση των εκπροσώπων μας, την χειριστική στην συνέχεια αντιμετώπισή τους, μέχρι την τελική ξεκάθαρη άρνηση να ληφθούν υπ’ όψιν οι προβληματισμοί και οι προτάσεις μας. Προβληματισμοί και προτάσεις που είναι γεννήματα μακροχρόνιας και επώδυνης διαδρομής στον κόσμο των εξαρτήσεων και της τελικής νικηφόρας εξόδου των αγαπημένων μας προσώπων από αυτόν, με την βοήθεια του ΚΕΘΕΑ.

Απαντάμε λοιπόν στις χειριστικές προσκλήσεις που μας έγιναν να συμμετέχουμε στην δήθεν βελτίωση ενός απαράδεκτου και καταστροφικού για το ΚΕΘΕΑ προσχεδίου με τρία βροντερά ΔΕΝ.

  • ΔΕΝ θα γίνουμε συνένοχοι ενός προσχεδιασμένου θανάτου του ΚΕΘΕΑ.
  • ΔΕΝ θα στείλουμε τους εξαρτημένους νέους από την παράνομη «πιάτσα» στην νόμιμη «πιάτσα» των υποκατάστατων.
  • ΔΕΝ θα σταματήσουμε τους αγώνες μας μέχρι να αποσυρθεί το απαράδεκτο προσχέδιο του δοτού Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ, στην οποία θα

καταθέσουμε τις προτάσεις μας.

Με εκτίμηση

Οι Σύλλογοι Οικογένειας θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ KEΘEA APIAΔNH (Κρήτη)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ KEΘEA ΔIABAΣH (Αθήνα)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ & ΦΙΛΩΝ KEΘEA ΕΞΟΔΟΣ (Λάρισα)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ KEΘEA ΗΠΕΙΡΟΣ (Ήπειρος)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ & ΦΙΛΩΝ KEΘEA ΙΘΑΚΗ (Θεσσαλονίκη)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ KEΘEA KIBΩTOΣ (Καβάλα & Αλεξανδρούπολη)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΘΕΡ/ ΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ (Καλαμάτα)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ KEΘEA NOΣTOΣ (Πειραιάς)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ & ΦΙΛΩΝ KEΘEA ΟΞΥΓΟΝΟ (Πάτρα)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ KEΘEA ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Αθήνα)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ, ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ &ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ KEΘEA ΠIΛOTOΣ (Βόλος)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ KEΘEA ΠΛEYΣH (Αθήνα)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ KEΘEA ΣΤΡΟΦΗ (Αθήνα)

ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΚΕΘΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ (Κάλυμνος).

Καθεστώς φίμωσης με «30 περιστατικά λογοκρισίας στην ΕΡΤ σε 22 μήνες»

 Μετατροπή της ΕΡΤ από δημόσια ραδιοτηλεόραση του λαού, σε «γαλάζιο» φερέφωνο κυβερνητικής προπαγάνδας του κομματικού στρατού «βλέπει» η Νατάσα Γκαρά, Αν. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή «κομμένες» εκπομπές για την αστυνομική βία και τη λογοκρισία στα social media. Όπως αναφέρει, μέσα σε 22 μήνες η διοίκηση της ΕΡΤ και ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης έχουν φιμώσει, θάψει και διαστρεβλώσει ειδήσεις και πραγματικότητα, τριάντα φορές, ενώ σε δήλωση της κάνει λόγο για ένα γενικότερο καθεστώς φίμωσης που έχει επιβληθεί στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. «Τα λογοκριμένα ρεπορτάζ και το ραβασάκι της ντροπής που έδινε εντολή να «θαφτούν» τα πλάνα από το κορωνογλέντι του κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά» αναφέρει, μιλώντας για ένα ασφυκτικό κλίμα χειραγώγησης εντός της ΕΡΤ.


«Τριάντα φορές σε 22 μήνες η διοίκηση της ΕΡΤ και ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης έχουν φιμώσει, θάψει και διαστρεβλώσει ειδήσεις και πραγματικότητα, υπηρετώντας τύφλα το κυβερνητικό αφήγημα εις βάρος της δεοντολογίας, της αμερόληπτης δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης των πολιτών» επισημαίνει με δήλωσή της  η Νατάσα Γκαρά, Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή την προβολή των «κομμένων» επεισοδίων εκπομπής της ΕΡΤ για την αστυνομική βία και τη λογοκρισία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι «τα λογοκριμένα ρεπορτάζ και το ραβασάκι της ντροπής που έδινε εντολή να “θαφτούν” τα πλάνα από το κορωνογλέντι του κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά. Η πραγματικότητα όμως, όσο και να θέλουν να την κρύβουν και να τη διαστρεβλώνουν, είναι αμείλικτη».  Η ίδια κατηγορεί τον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Γαμπίτσο ότι έχουν μετατρέψει την ΕΡΤ, από δημόσια ραδιοτηλεόραση του ελληνικού λαού, σε «γαλάζιο» φερέφωνο κυβερνητικής προπαγάνδας του κομματικού στρατού.

Η προβολή των «κομμένων» επεισοδίων εκπομπής της ΕΡΤ σημειώνει σε σχετική της δήλωση πως καταγράφεται ως μια σημαντική νίκη. «Είναι ελπιδοφόρο ότι ο συλλογικός αγώνας και η επιμονή στην υπεράσπιση της δημοσιογραφίας και της δημοκρατίας ανάγκασαν σε υποχώρηση τη διοίκηση της ΕΡΤ και τους γαλάζιους λογοκριτές της. Την ίδια στιγμή όμως, είναι και αποκαλυπτικό του ασφυκτικού κλίματος χειραγώγησης που έχει επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και όχι μόνο», καταλήγει.

Τα επίμαχα ρεπορτάζ, «Ο κύκλος της βίας» του Γιάννη Σουλιώτη για την αστυνομική αυθαιρεσία και της Μάχης Νικολάρα, «Ποιός φυλάει τους φύλακες» για τη λογοκρισία στα social media, μέρος των «Ειδικών Αποστολών» της ΕΡΤ1, οι οποίες πριν λίγο καιρό είχαν λογοκριθεί χωρίς καμία εξήγηση, προβλήθηκαν τελικά τη Δευτέρα 17 Μαΐου από τη δημόσια ραδιοσυχνότητα. Η δημοσιογράφος, Μάχη Νικολάρα, είχε καταγγείλει περίπου πριν ένα μήνα το κόψιμο ρεπορτάζ της για τα social media χωρίς καμία εξήγηση αλλά και άλλων ρεπορτάζ. Το ζήτημα, μάλιστα, είχε φτάσει και στη βουλή μέσω ερώτησης που είχαν καταθέσει 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξε σχετικό διαδικτυακό ψήφισμα όπου εκατοντάδες πολίτες ζητούσαν να παιχτούν τα «λογοκριμένα της ΕΡΤ».


Προς προαγωγή η εισαγγελέας που αθώωνε με την πρότασή της τη Χρυσή Αυγή

 Η Αδαμαντία Οικονόμου, η εισαγγελέας που πρότεινε επί της ουσίας την αθώωση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή φαίνεται να είναι «φαβορί» για αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. «Η κυρία εισαγγελέας είναι έντιμη, ευρυμαθεστάτη και γενναιόψυχη. Η γενναιοψυχία της αποδείχθηκε και στην αθωωτική πρότασή της για τη Χρυσή Αυγή αλλά και στην πρότασή της να αναγνωριστεί ελαφρυντικό σε όσους έχουν καταδικαστεί για ένταξη» είχε δηλώσει ο Τάκης Μιχαλόλιας, αδελφός και συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου.


Μόλις μια μέρα μετά το παραλήρημα της προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων και αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ζαϊρη για την «έξαρση της εγκληματικότητας» που «οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην εισροή στην ελληνική κοινωνία πληθυσμών οι οποίοι δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τον Έλληνα», σύμφωνα με ρεπορτάζ της Άντας Ψαρρά για την «Εφ.Συν.», η Αδαμαντία Οικονόμου προαλείφεται για αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δίνουν και παίρνουν οι πληροφορίες για τα «φαβορί» στην επικείμενη αυριανή συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου με θέμα τις προαγωγές των αρεοπαγιτών, τώρα που 32 από τους ήδη υπηρετούντες θα συνταξιοδοτηθούν. Μετά την επιλογή των νέων αρεοπαγιτών και αντεισαγγελέων του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα επιλεγεί και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Οι περισσότερες πληροφορίες επιμένουν ότι προαλείφεται για αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου η Αδαμαντία Οικονόμου, η εισαγγελέας που αθώωσε με την πρότασή της τη Χρυσή Αυγή ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το ίδιο πρόσωπο που είχε προτείνει την ενοχή του Τάσου Θεοφίλου χωρίς να δεχτεί κανένα ελαφρυντικό. Τελικά, όπως είναι γνωστό, το Εφετείο τον έκρινε στη συνέχεια αθώο για όλα, ενώ ο ίδιος παρέμεινε άδικα 5,5 χρόνια μέσα στη φυλακή. «Η κυρία εισαγγελέας είναι έντιμη, ευρυμαθεστάτη και γενναιόψυχη. Η γενναιοψυχία της αποδείχθηκε και στην αθωωτική πρότασή της για τη Χρυσή Αυγή αλλά και στην πρότασή της να αναγνωριστεί ελαφρυντικό σε όσους έχουν καταδικαστεί για ένταξη» είχε δηλώσει ο Τάκης Μιχαλόλιας, αδελφός και συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου.


«Πρωτοβουλία για την Εμπιστοσύνη στην Δημοσιογραφία» από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα

 Τη λειτουργία της πλατφόρμας «Journalism trust initiative» (Πρωτοβουλία για την Εμπιστοσύνη στην Δημοσιογραφία, JTI) εγκαινιάζουν σήμερα οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα. Η πλατφόρμα έχει στόχο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης προωθώντας μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται «άξια εμπιστοσύνης» έπειτα από μια αυστηρή διαδικασία επαλήθευσης.


Πρόκειται για μία εφαρμογή μέσω της οποίας τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να αιτηθούν να λάβουν την ετικέτα JTI, έπειτα από μια διαδικασία τριών σταδίων, διευκρινίζει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της. Σε πρώτο στάδιο, τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει τα ίδια να αξιολογήσουν την συμμόρφωσή τους σε σχέση με το «πρότυπο» της σήμανσης JTI. Αυτό συνίσταται από μια σειρά επαγγελματικών κριτηρίων που καταρτίστηκαν σε συνεργασία με περισσότερους από 130 οργανισμούς και φορείς μέσων ενημέρωσης, πανεπιστημιακούς, ρυθμιστές, εταιρείες τεχνολογίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (UER) και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Στο δεύτερο στάδιο τα μέσα ενημέρωσης θα μπορούν να δημοσιοποιήσουν το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας αυτο-αξιολόγησης, υπό την μορφή έκθεσης διαφάνειας.

Στο τέλος, ένας εξωτερικός έλεγχος που θα οδηγεί σε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση θα διενεργείται από διαπιστευμένο οργανισμό πιστοποίησης.

Οι μετέχοντες στη διαδικασία θα μπορούν μόνον όταν θα έχουν περάσει όλα αυτά τα στάδια να λάβουν την σήμανση JTI. Σύμφωνα με την RSF, το σχέδιο αυτό αποτελεί «μια ριζοσπαστική και καινοτόμο πρόοδο στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης».

«Στο σημερινό πληροφοριακό χάος, οι ψευδείς ειδήσεις, η προπαγάνδα και η ρητορική του μίσους έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα επί της δημοσιογραφίας», σημειώνει στην ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής της RSF Κριστόφ Ντελουάρ.

«Η JTI είναι μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να αλλάξει τους κανόνες του παιγνιδιού καθιστώντας την συμμόρφωση με τα επαγγελματικά πρότυπα ένα απτό πλεονέκτημα και εν τέλει μια υπόσχεση για την βιωσιμότητα της δημοσιογραφίας», προσθέτει.

Με το σχέδιο αυτό, οι αρχές του οποίου είχαν αποκαλυφθεί το 2018 και το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Craig Newmark Philanthropies (την φιλανθρωπική οργάνωση του ιδρυτή του ιστοτόπου Craigslist), η RSF ελπίζει να ενθαρρύνει τον κόσμο να στραφεί στα αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης.


«Ακόμα και το διεθνές δίκαιο είναι πια ταμπού για τα ελληνικά ΜΜΕ»

Μία αποκαλυπτική διάσταση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν και καλύπτουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης το έγκλημα που συντελείται στην Γάζα σε βάρος των Παλαιστινίων από το Ισραήλ περιέγραψε ο καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Βηρυτού, Νίκος Κοσματόπουλος, που βρέθηκε καλεσμένος στο τηλεοπτικό πάνελ του OPEN, ως βαθύς γνώστης σημαντικών και άγνωστων ιστορικών πτυχών του παλαιστινιακού προβλήματος, ερχόμενος αντιμέτωπος με την αμηχανία των δημοσιογράφων που τον άκουγαν να περιγράφει ωμά και χωρίς περιστροφές την κατάσταση, με αποτέλεσμα να λογοκριθεί επειδή «δεν έχουμε άλλο χρόνο».

«Στα αυτιά μου θα μείνει για πάντα χαραγμένη η ανάσα των “δημοσιογράφων” να βαραίνει, να παχαίνει, να κόβεται όσο άκουγαν τις λέξεις… ασύμμετρη επίθεση… ανοικτή φυλακή… αποικιοκρατία… απαρτχάιντ…» περιγράφει ο κοινωνικός ανθρωπολόγος, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, Νίκος Κοσματόπουλος, που βρέθηκε καλεσμένος στο τηλεοπτικό πάνελ της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του OPEN για να μιλήσει για το Παλαιστινιακό και την γενοκτονία που συντελείται εκεί από το Ισραήλ, με οικοδεσπότες τον Άκη Παυλόπουλο και την Ντόρα Κουτροκόη.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βηρυτού, με ανάρτησή του κάνει λόγο για λογοκρισία, αλαζονεία και παθογένεια των ελληνικών μέσων ενημέρωσης την οποία «ένιωσα στο πετσί μου», περιγράφοντας τόσο τον κάθε άλλο παρά αντικειμενικό -σε βάρος των Παλαιστινίων- τρόπο με τον οποίο κάλυψε το κανάλι το θέμα της Γάζας, όσο και την αντιμετώπιση που του επιφύλαξαν όταν εκείνος πλέον πήρε τον λόγο, πριν του τον αφαιρέσουν εξίσου απότομα.

«Το ρεπορτάζ ξεκίνησε με την κυρία Ζαχαράκη, ανταποκρίτρια στην Ισταμπούλ, η οποία αναφέρθηκε στις δηλώσεις Ερντογάν για την Γάζα. Από την μεριά της καλά έκανε. Ωστόσο, αναρωτήθηκα γιατί ο αρχισυντάκτης επέλεξε να ανοίξει το θέμα για την Γάζα μέσω Τουρκίας» αναφέρει αρχικά ο καθηγητής, συμπληρώνοντας πως η εκτίμησή του είναι πως αυτό συνέβει επειδή «στόχος ήταν να φιλτράρει τα εγκλήματα πολέμου στην Γάζα μέσα από τον εθνικό εχθρό της Ελλάδας».

«Έτσι, ο επόμενος θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο και του αμυνόμενου να ακούγεται σαν τον … “Σουλτάνο” ακυρώνοντας το επιχείρημα» συνεχίζει ο Ν. Κοσματόπουλος, σχολιάζοντας πως «απίστευτο πόσο ελληνοκεντρική είναι η Ελλάδα των ΜΜΕ, αδιανόητο πόσο χαμηλή εκτίμηση έχουν για τον κόσμο που τους παρακολουθεί και τους πληρώνει».

Στη συνέχεια, όπως περιγράφει, όταν του δόθηκε ο λόγος «ήθελα να στριμώξω ένα σωρό αλήθειες. Την ασύμμετρη επίθεση, την ασύμμετρη διεθνή απάντηση, την ασύμμετρη ενημέρωση, την ανοικτή φυλακή της Γάζας, τις αποφάσεις ΟΗΕ, Διεθνούς Αμνηστίας, B’ Tselem ότι πρόκειται για Απαρτχάιντ », με τους παρουσιαστές να τον κόβουν σε αυτό το σημείο, με δικαιολογία την έλλειψη χρόνου.

«Με έκοψαν μόλις ψιθύρισα την λέξη απαρχάιντ και Νότια Αφρική. Οι ίδιοι έκοψαν και την καλή ανταποκρίτρια που ήθελε να κάνει ερώτηση για το τι συμβαίνει πραγματικά στην Ιερουσαλήμ. “Δεν έχουμε άλλο χρόνο” είπε βιαστικά ο αγχωμένος παρουσιαστής και περάσαμε σε άλλο θέμα» συνεχίζει την περιγραφή ο Ν. Κοσματόπουλος, υπογραμμίζοντας την αμηχανία των παρουσιαστών όση ώρα μιλούσε, αλλά και το γεγονός πως ακόμα και το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα στην διαδικτυακή σελίδα του καναλιού κόβεται απότομα, όταν ο ίδιος δηλώνει πως το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέκτησε με πόλεμο το 1967.

«Ακόμα και το διεθνές δίκαιο είναι πια ταμπού για τα ελληνικά ΜΜΕ» καταλήγει ο καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Δείτε αναλυτικά το βίντεο της τοποθέτησης του καθηγητή όπως δημοσιεύτηκε στο OPEN, που ακόμα και κομμένο παραμένει ενδιαφέρον:

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του Ν. Κοσματόπουλου:

Σήμερα το πρωί ένιωσα στο πετσί μου την λογοκρισία, την αλαζονεία και την παθογένεια των ελληνικών συστημικών Μέσων ενημέρωσης. Ήμουν καλεσμένος στην εκπομπή Ωρα Ελλάδος του Opentv για να μιλήσουμε για Παλαιστίνη / Ισραήλ.

Το ρεπορτάζ ξεκίνησε με την κυρία Ζαχαράκη, ανταποκρίτρια στην Ισταμπούλ, η οποία αναφέρθηκε στις δηλώσεις Ερντογάν για την Γάζα. Από την μεριά της καλά έκανε. Ωστόσο, αναρωτήθηκα γιατί ο αρχισυντάκτης επέλεξε να ανοίξει το θέμα για την Γάζα μέσω Τουρκίας.

Δεν θέλει πολύ μυαλό να καταλάβει κανείς ότι στόχος ήταν να φιλτράρει τα εγκλήματα πολέμου στην Γάζα μέσα από τον εθνικό εχθρό της ελλάδας. Έτσι, ο επόμενος θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο και του αμυνόμενου να ακούγεται σαν τον … “Σουλτάνο” ακυρώνοντας το επιχείρημα.

Απίστευτο πόσο ελληνοκεντρική είναι η ελλάδα των ΜΜΕ, αδιανόητο πόσο χαμηλή εκτίμηση έχουν για τον κόσμο που τους παρακολουθεί και τους πληρώνει

Μου δίνεται ο λόγος για λίγα δεύτερα όπου ήθελα να στριμώξω ένα σωρό αλήθειες. Την ασύμμετρη επίθεση, την ασύμμετρη διεθνή απάντηση, την ασύμμετρη ενημέρωση, την ανοικτή φυλακή της Γάζας, τις αποφάσεις ΟΗΕ, Διεθνούς Αμνηστίας, B’ Tselem ότι πρόκειται για Απαρτχάιντ.

Με έκοψαν μόλις ψιθύρισα την λέξη απαρχάιντ και Νότια Αφρική. Οι ίδιοι έκοψαν και την καλή ανταποκρίτρια που ήθελε να κάνει ερώτηση για το τι συμβαίνει πραγματικά στην Ιερουσαλήμ. “Δεν έχουμε άλλο χρόνο” είπε βιαστικά ο αγχωμένος παρουσιαστής και περάσαμε σε άλλο θέμα.

Στα αυτιά μου θα μείνει για πάντα χαραγμένη η ανάσα των “δημοσιογράφων” να βαραίνει, να παχαίνει, να κόβεται όσο άκουγαν τις λέξεις …ασύμμετρη επίθεση…
ανοικτή φυλακή… αποικιοκρατία… απαρτχάιντ…

UPDATE: Ακόμα και το βίντεο που ανέβηκε στο κανάλι κόβεται απότομα μόλις ακούγεται ότι το ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέκτησε με πόλεμο το 1967. Ακόμα και το διεθνές δίκαιο είναι πια ταμπού για τα ελληνικά ΜΜΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθηγητής Ν. Κοσματόπουλος παραχώρησε την περασμένη Κυριακή μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο News247, επιχειρώντας να φωτίσει σημαντικές διαστάσεις του παλεστινιακού προβλήματος, καθώς και την σοκαριστική και διαχρονική υποκρισία της Δύσης.

Στη συνέντευξή του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βηρυτού κάνει μία σύνοτνη ιστορική αναδρομή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «βασικό είναι ότι το ζήτημα ξεκινάει πολύ πριν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Νάκμπα – Καταστροφής – το 1948. Με μια έννοια, ξεκινάει με την Ναπολεόντεια κατοχή της Αιγύπτου και της Συρίας το 1798, όταν πρωτοδιατυπώνεται από τον Γάλλο αποικιοκράτη η ιδέα για ένα κράτος των Ευρωπαίων Εβραίων εκτός Ευρώπης. Το συγκεκριμένο πλάνο πρέπει να το κατανοήσουμε στο πλαίσιο τόσο της εξάπλωσης της αποικιοκρατίας στον πλανήτη, όσο και του αντισημιτισμού στη χριστιανική Ευρώπη. Απέναντι σε αυτό το ζήτημα και την ανάδειξη ομογενοποιημένων εθνικών κρατών, οι Εβραίοι θεωρήθηκαν από εθνικές ελίτ ως παρίες, απέναντι στους οποίους τα ευρωπαϊκά κράτη ακολούθησαν διαφορετικές πολιτικές, όπως έχει δείξει ο ιστορικός Έντσο Τραβέρσο στο συγκλονιστικό βιβλίο του για την εβραϊκή νεωτερικότητα».

«Στη Γαλλία, ας πούμε, επικράτησε το δόγμα των Εβραίων του κράτους, η αντίληψη ότι οι Εβραίοι μπορούν να υπηρετήσουν το κράτος σε γραφειοκρατικές θέσεις. Στη Γερμανία-Αυστροουγγαρία υπήρξαν τάσεις αποκλεισμού τους από πολλά στρατηγικά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα μέλη των εβραϊκών κοινοτήτων να στραφούν προς τις επιστήμες-θετικές και θεωρητικές- και να μεγαλουργήσουν με κλασικά παραδείγματα τους Φρόιντ κι Αϊνστάιν. Ο ευρωαποικιακός αντισημιτισμός προϋπήρχε της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοά, δηλ. του Εβραικού Ολοκαυτώματος. Για πολλούς Ευρωπαίους εθνικιστές της εποχής, οι Εβραίοι αποτελούσαν μία εξίσωση που παρέμενε άλυτη. Ως θύματα του ευρωαποικιακού ρατσισμού, οι Εβραίοι διανοούμενοι συζητούσαν την καλύτερη λύση, με πολλούς από αυτούς να επιλέγουν τον σοσιαλιστικό διεθνισμό ως απάντηση» συνεχίζει ο Ν. Κοσματόπουλος, περιγράφοντας στη συνέχεια την εμφάνιση της «ιδέας ενός εβραϊκού έθνους, μετατρέποντας έτσι τη θρησκεία τους σε μια ιδεατή “κοινότητα αίματος” στα πρότυπα του γερμανικού εθνικισμού».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο News247.



Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ