Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΙΧΜΕΣ:Το δημόσιο χρηματοδοτεί και τις “Μέλισσες” και τα ριάλιτι!

** “Οι Άγριες Μέλισσες” επανήλθαν στην κορυφή αλλά η “Ελιά” του Mega και των μανιατών με την Κυπριακή προφορά πιέζει πάρα πολύ.

**Γράφοντας για τον ΑΝΤ1 και τη σειρά που μπαίνει στον τρίτο της κύκλο το συμπέρασμα είναι προφανές: “Ενας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη”.

**Ο κύκλος των σειρών θα κρατήσει και ο ΑΝΤ1 που τον άνοιξε, αποχώρησε πρώτος!

**Σοβαρή ενόχληση από τους μεγάλους του χώρου  για την χρηματοδότηση, μέσω ΕΚΟΜΕ, του ριάλιτι προγράμματος “Οικογενειακές Ιστορίες” του Alpha και την ενίσχυση των βουλγαρικών εταιρείων.

**Ο “νόμος Κρέτσου” ήρθε για να βγάλει την ελληνική παραγωγή εκτός των συνόρων, όπως ήδη συμβαίνει και όχι για να γυρίζονται χαμηλής ποιότητας ριάλιτι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

**Αυτό μπορεί να το κάνει και μόνο του ένα κανάλι, αναλαμβάνοντας και το ρίσκο.

**Άσχετο. Πάμε στοίχημα πως ελάχιστοι  στο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αντιληφθεί την επιτυχία του συγκεκριμένου νόμου, με την προώθηση της ελλάδας στο εξωτερικό και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εντός χώρας.

**Υπάρχει ένα (γενικό) ενδιαφέρον από την BC Partners/ United Group  για την τύχη του ελληνικού  Euronews.

**Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ1 δόθηκε στο Νίκο Αλιάγα (τελευταία του παρουσία στην Παρέλαση της 25ης Μαρτίου) και στην Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

Ήταν μάλλον ακόμψο, το γεγονός, πως η γυναίκα δημοσιογράφος παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου σχεδόν δεν φαινόταν.



Πηγή

ΠΩΣ ΔIAΣΠEIPONTAI ΨEYΔEIΣ {;} EIΔHΣEIΣ KAI ΠOIA TEXNAΣMATA XPHΣIMOΠOIOYN ΦOBIZONTAΣ TOYΣ ΠOΛITEΣ



Έτσι εξηγούνται όλα! Να γιατί ξαφνικά μας μιλάνε για την τρίτη δόση!



 

Κλιμακώνουν τις καταλήψεις οι μαθητές – «Κατάργηση ΕΒΕ, ολιγομελή τμήματα, όχι 50+1»

 Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί όλους στον δρόμο τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη, αναφέροντας πως «οι πρώτες βδομάδες λειτουργίας των σχολείων απέδειξαν πως τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης πως "τα σχολεία φέτος θα λειτουργούν κανονικά" είναι παραμύθια». Κάνουν λόγο για «επιστροφή σ' ένα καταπιεστικό αγχωτικό σχολείο, με ΕΒΕ, ελάχιστες επιλογές στο μηχανογραφικό, Τράπεζα Θεμάτων, περισσότερες εξετάσεις από το Γυμνάσιο. «Επιλέξατε να παίζετε πάλι με τη ζωή και το δικαίωμά μας στη μόρφωση!» λένε.


Κύμα καταλήψεων εκδηλώνεται στα σχολεία, αμέσως μετά το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, με τους μαθητές να δίνουν ραντεβού κινητοποιήσεων στις 11 Οκτωβρίου. Μεταξύ των αιτημάτων η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ολιγομελή τμήματα, αλλαγή του πρωτοκόλλου 50%+1.

Καταλήψεις σε Γυμνάσια και κυρίως σε Λύκεια πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, όπως στον Βόλο, την Πάτρα, την Λαμία, το Ρέθυμνο και την Αττική. Έξω από το το κτήριο που στεγάζεται το 2ο και 3ο Γυμνάσιο και 2ο και 3ο Λύκειο Νέας Σμύρνης βρέθηκε το συνεργείο του Mega με τους μαθητές να έχουν τοιχοκολλήσει τα αιτήματα τους. Μεταξύ άλλων ζητούν κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) στα Πανεπιστήμια, ολιγομελή τμήματα, αλλάγή του πρωτοκόλλου 50%+1 για το κλείσιμο τμήματος λόγω κορονοϊού και αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού των σχολείων.

Δευτέρα 11 Οκτώβρη όλοι στους δρόμους!

Ραντεβού στους δρόμους δίνουν οι μαθητές όλης της χώρας τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, διεκδικώντας να μην μείνουν και φέτος απροστάτευτοι από την πανδημία μέσα σε ένα σχολείο – εκπαιδευτικό κέντρο.

Όπως αναφέρει η Συντονιστική:

«Οι πρώτες βδομάδες λειτουργίας των σχολείων απέδειξαν πως τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης πως “τα σχολεία φέτος θα λειτουργούν κανονικά” είναι παραμύθια.

Καλά πήγε και αυτό!

Μας έχετε γυρίσει σε ένα καταπιεστικό αγχωτικό σχολείο. Τρέχουμε από το σχολείο στα φροντιστήρια, από τα ιδιαίτερα σε διάβασμα για να καλύψουμε τα τεράστια κενά που έχουμε όλοι μας. Βρισκόμαστε σε ένα “αγνώριστο σχολείο”. Το άλλαξε η πανδημία των 4 νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση. Μας έχετε τρελάνει! ΕΒΕ, ελάχιστες επιλογές στο μηχανογραφικό, Τράπεζα Θεμάτων, περισσότερες εξετάσεις από το Γυμνάσιο! Εμείς όμως θέλουμε επιπλέον βοήθεια, όχι επιπλέον εξετάσεις!

Επιλέξατε να παίζετε πάλι με τη ζωή και το δικαίωμά μας στη μόρφωση! Ετοιμαστείτε να μας αντιμετωπίσετε και φέτος! Ξεκινάμε! Η κυβέρνηση νομίζει πως έχει βρει ένα νέο “κολπάκι” για να μας τρομοκρατεί: Τη λειτουργία του webex όταν ένα σχολείο κάνει κατάληψη. (Παρεμπιπτόντως δεν σας ένοιαξε να λειτουργεί το webex πέρσι τόσο πολύ, όταν μαθητές δεν είχαν μικρόφωνα, κάμερες κ.τ.λ., ούτε τώρα τους νοιάζει για τους μαθητές που αρρωσταίνουν με Covid, μόνο για να μην κάνουμε κατάληψη σας πείραξε!).

Κ. Κεραμέως; Να σας θυμίσουμε πως πέρσι μας φέρατε εισαγγελείς, αστυνομία, μας ρίξατε χημικά, συλλάβατε μαθητές και πάλι δεν μας σταματήσατε. Νικήσαμε: Παγώσαμε για λίγο ακόμα την Τράπεζα Θεμάτων, το περιορισμό στο μηχανογραφικό, έγιναν ορισμένες προσλήψεις καθηγητών και καθαριότητας.

Για να τα καταφέρουμε και φέτος πρέπει να:

  1. Γίνουν εδώ και τώρα εκλογές στα 15μελή. Να βγουν αγωνιστές μαθητές που να μπορούν να εκπροσωπήσουν το σχολείο, να έχουν διάθεση να παλέψουν μαζί και με άλλα σχολεία για να γίνεται η φωνή μας πιο δυνατή.
  2. Συντονιστούμε περισσότερα σχολεία σε κάθε δήμο, πόλη, ακόμα και σε επίπεδο χώρας. Για να οργανώνεται καλύτερα ο αγώνας μας, να μην “σταματά” με την πρώτη επίθεση της κυβέρνησης.
  3. Βρεθούμε μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς για να αγωνιζόμαστε από κοινού! Μαθητικά Συμβούλια – Σύλλογοι Γονέων και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών να είναι ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ!
  4. Οργανωθούν καλά ΑΠΟ ΤΩΡΑ οι πρώτες τοπικές μαθητικές πορείες και η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΟΚΤΩΒΡΗ!».

Συγκεκριμένα, οι μαθητές διεκδικούν:

  1. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ. Να μην εφαρμοστεί ξανά με κανέναν τρόπο ούτε αυτή ούτε η Τράπεζα Θεμάτων.
  2. Κάλυψη των μεγάλων κενών που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση. Ενισχυτική διδασκαλία και προσαρμογή της ύλης με ευθύνη του υπουργείου.
  3. Κανένα κενό σε καθηγητές. Τώρα προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά.
  4. Σχολικές εκδρομές τον Οκτώβρη, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.
  5. Να διδάσκονται ΞΑΝΑ στα σχολεία τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (π.χ. σχέδιο).
  6. Υπεύθυνη ενημέρωση από το κράτος και τον ΕΟΔΥ στους μαθητές και τους γονείς μας για τον εμβολιασμό. Προσλήψεις σχολικών γιατρών.
  7. Δωρεάν και συχνά ράπιντ τεστ στα σχολεία σε όλους τους μαθητές χωρίς διαχωρισμό, όχι μόνο σελφ τεστ.
  8. Ολιγομελή τμήματα με αξιοποίηση περισσότερων κατάλληλων αιθουσών για μάθημα.
  9. Εδώ και τώρα προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.
  10. Η τρομοκρατία του webex δεν θα περάσει. Οι καθηγητές να είναι μαζί μας σε αυτό και όχι απέναντι!».




Επίθεση δέχτηκαν φοιτητές σε αντιφασιστική συγκέντρωση

 Τεταμένο είναι το κλίμα στη Σταυρούπολη της δυτικής Θεσσαλονίκης ,όταν ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε συγκεντρωμένους φοιτητές με πέτρες, καδρόνια και φωτοβολίδες, μπροστά στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ. Οι φοιτητικές διαμαρτύρονταν για επίθεση που είχαν δεχτεί παιδιά από ακροδεξιά στοιχεία.


Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν προγραμματισμένη αντιφασιστική συγκέντρωση φοιτητών του ΑΠΘ. Σύμφωνα με το voria.gr, ομάδα ατόμων επιτέθηκε πετώντας αντικείμενα σε διαδηλωτές και μεταδίδουν πληροφορίες για δύο τραυματίες. Στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίος δεν έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές προς το παρόν.

Ο λόγος της κινητοποίησης όπως ανέφερε χθες η Voria.gr ήταν η επίθεση με ξυλοδαρμό που δέχθηκαν φοιτητές έξω από τον ίδιο χώρο στις 22 Σεπτεμβρίου από άτομα του ακροδεξιού χώρου όταν μοίραζαν υλικό σε μαθητές για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Την επίθεση καταδικάζουν οκτώ φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ και συγκεκριμένα, της Αρχιτεκτονικής, της Γαλλικής Φιλολογίας, του Ιστορικού-Αρχαιολογικού, της Νομικής, της Πληροφορικής, του Μουσικού, της Φιλολογίας καθώς και του Φιλοσοφικού-Παιδαγωγικού.

Οι φοιτητές απαντούν με νέα διαμαρτυρία στις 18.30 στην πλατεία Τερψιθέας. «Οι φασίστες μαζεύτηκαν για να ξυλοκοπήσουν τους φοιτητές, να επιτεθούν για μια ακόμα φορά στο οργανωμένο κίνημα και να σπείρουν το φόβο», αναφέρει η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων.



Πηγή

Λογοκρισία στο διαδίκτυο με τον νέο Ποινικό Κώδικα;

 Η αλλαγή στο άρθρο 191 κάνει εμφανή την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με το άρθρο, όποιος διασπείρει ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή.


Στο αντιδραστικό πλαίσιο, που θέλει την καταπολέμηση της εγκληματικότητας να εξαρτάται από το υψηλό ύψος των ποινών και όχι από την καθαρότητα του μηνύματος στην απόδοση της δικαιοσύνης, και με εμφανή τη διάθεση να περιορίσει την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο κινείται ο νέος Ποινικός Κώδικας που παρουσίασαν η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας στοχεύει στον περιορισμό διατάξεων που διακρίνουν τα εγκλήματα, ώστε να προβλέπει ενιαίες ποινές για πράξεις με διαφορετικά κίνητρα και περιεχόμενο, αν και κάθετα αρνητικός είναι ο υπουργός να εντάξει τον όρο «γυναικοκτονία» στον νέο ΠΚ.

Αντίθετα, έσπευσε να συμπεριλάβει το Διαδίκτυο στους νόμους που ελέγχουν την ελευθερία του λόγου. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 191 του Π.Κ. που αναφέρεται στη «Διασπορά Ψευδών Ειδήσεων», στη διατύπωση «Όποιος δημόσια ή μέσω του Διαδικτύου διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων […] τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή» προστίθεται η αναφορά ότι:

«Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω του Διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, […] με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις».

Πρόκειται για μία μετατροπή του άρθρου από αμφιλεγόμενο νομικό κείμενο που επιθυμεί να προφυλάξει από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σε λογοκριτικό άρθρο, με στόχευση στο Διαδίκτυο.

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Βασίλης Παπαστεργίου εξέφρασε τον προβληματισμό του γι’ αυτή την αλλαγή. «Οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε διάταξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς τον σκοπό του περιορισμού της ελευθερίας της ενημέρωσης και της ελευθερίας του λόγου» είπε χαρακτηριστικά.



Πηγή

Τελειώνουν το Eλληνικό και το Κυπριακό Euronews οι Γερμανοί!

Σε 3 χρόνια σταματάει πλήρως η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Euronews. Με το πόσο των 16 εκατ. ευρώ πρέπει να καλυφθεί η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών Euronews ανά την Ευρώπη. Θα κρατηθούν μόλις 4 γλώσσες και αν δεν υπάρξει υποστήριξη από την Αθήνα και τη Λευκωσία στις 15 Δεκεμβρίου θα σταματήσει η λειτουργία και του ελληνικού και του Κυπριακού Euronews. Γίνονται επαφές με το ΡΙΚ για να βρεθεί μία διάδοχη κατάσταση, ώστε να διατηρηθεί το Κυπριακό Euronews.

Ήδη ενημερώθηκαν οι εξωτερικοί συνεργάτες του ελληνικού Euronews πως διακόπτεται η συνεργασία τους. Η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στον σαουδάραβα επενδυτή Ναγκίμπ  Σαουίρις και με πρωτοβουλία των γερμανών τα χρήματα που δίνονταν για το Euronews  θα δοθούν σε άλλα δίκτυα όπως η DW. Πρόκειται μια μεγάλη ήττα των ελληνικών θέσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο, και όλα αυτά ενώ το Euronews έχει αναπτυχθεί ως brand  με τη συνδρομή επεδυτών, σε Αλβανία, Σερβία και Γεωργία   Αύριο, ο επικεφαλής του εγχειρήματος Βασίλης Μπίτσης, έχει κληθεί από την ΕΣΗΕΑ.


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ