Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Η ΕΣΗΕΑ σταθερά υπέρ της κατάργησης του τυποκτόνου νόμου

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για μια ακόμη φορά καταδικάζει τις αγωγές που στρέφονται κατά δημοσιογράφων, με πρόσφατο παράδειγμα την περίπτωση του συναδέλφου Νίκου Μπογιόπουλου, στον οποίο ασκήθηκε αγωγή από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), με αφορμή περσινό του άρθρο!

Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας για την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, που μοναδικό σκοπό έχει να πλήξει την ελευθερία του Τύπου και την προσήλωση του δημοσιογραφικού κόσμου στις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1998 και του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Πηγή

 

Παρέμβαση στα γραφεία της ΜΚΟ «ΝΟΣΤΟΣ» ενάντια στις εξώσεις προσφύγων και μεταναστών

 Παρέμβαση στα γραφεία της ΜΚΟ «ΝΟΣΤΟΣ» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, μετά την βίαιη έξωση οικογένειας προσφύγων από διαμέρισμα του φορέα στο Ίλιον, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απομακρύνουν το μωρό της οικογένειας από τους γονείς του προκειμένου να αναγκάσουν τη μητέρα του να βγει από το σπίτι και να ακολουθήσει τον σύζυγό της στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. 


Σε παρέμβαση στα γραφεία της ΜΚΟ «Νόστος» στα Εξάρχεια ενάντια στις εξώσεις προσφύγων και μεταναστών/-τριών προχώρησαν αλληλέγγυοι, μετά την έξωση οικογένειας προσφύγων από διαμέρισμα του φορέα στον Άγιο Φανούριο, στην περιοχή του Ίλιον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Indymedia, το πρωί της Δευτέρας αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι όπου διέμενε η οικογένεια προκειμένου να εκτελέσουν τη διαδικασία της έξωσης που είχε αποφασίσει η ΜΚΟ και προχώρησαν σε βίαιη απομάκρυνση ενός βρέφους και των γονέων του. Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την «αντίσταση» που προέβαλαν οι πρόσφυγες, η αστυνομία καταγγέλλεται πως προχώρησε σε χειροπέδηση του πατέρα και απομάκρυνε το μωρό από τους γονείς του, εκβιάζοντας την μητέρα που ακόμη αρνιόταν να εγκαταλείψει το σπίτι, ενώ στη συνέχεια προσήγαγαν την οικογένεια μεταφέροντας την στο Αστυνομικό Τμήμα Ιλίου.

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, αλληλέγγυα άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Α.Τ. Ιλίου απαιτώντας να μάθουν τι ακριβώς συνέβη με την οικογένεια, καθώς και τους λόγους που προσήχθη, με την αστυνομία να απαντά με ξύλο και συλλήψεις στον κόσμο που είχε σπεύσε έξω από το Τμήμα.

«Τόσο η κρατική καταστολή όσο και η αντι-μεταναστευτική πολιτική πρέπει να μας βρουν απέναντί τους» καταλήγει η ανακοίνωση, με τους αλληλέγγυους να απευθύνουν κάλεσμα σε πορεία ενάντια στις εξώσεις και την αστυνομοκρατία, το απόγευμα της Πέμπτης 15 Ιουλίου στην πλατεία Ιλίου, στο πλαίσιο κοινών αγώνων ντόπιων και μεταναστών/-τριών.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Στις 12/7, το πρωί της δευτέρας έγινε βίαια έξωση οικογένειας μεταναστών (μητέρα, πατέρα και βρέφους κάτω του 1 χρόνου) από διαμέρισμά της ΜΚΟ Νόστος στο Ίλιον. Οι μπάτσοι ενώ είχαν τον πατέρα με χειροπέδες, πήραν το βρέφος για να αναγκάσουν και τη μητέρα να βγει από το σπίτι που ακόμα αντιστεκόταν. Μετά την έξωση η οικογένεια μεταφέρθηκε στο ΑΤ Ιλίου.

Άμεσα αλληλέγγυοι/ες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το ΑΤ ζητώντας να μάθουν τι έγινε με την οικογένεια, γιατί υπήρξε αυτή η βίαια διαχείρηση και να απαιτήσουν να αφεθούν ελεύθεροι.

Ακολούθησε έντονος διαπληκτισμός με τους μπάτσους μπροστά από την είσοδο του ΑΤ και ένας μπάτσος εστίασε σε μια γυναίκα με την πρόφαση ότι έβγαζε βίντεο. Οι μπάτσοι επιτέθηκαν στο πλήθος για να συλλάβουν την γυναίκα με κατηγορία την καταγραφή προσωπικών δεδομένων. Παρόλο που οι αλληλέγγυοι βάλανε τα σώματά τους μπροστά για να σταματήσουν την αρπαγή της γυναίκας, οι μπάτσοι κλιμάκωσαν τη βία ρίχνοντας ένα έναν από τα άτομα κάτω.

Οι μπάτσοι αφού αρπάξανε τη γυναίκα, στράφηκαν σε αλληλέγγυο μετανάστη, τον τράβηξαν ρίχνωντάς τον στο πάτωμα, και τον έσυραν χωρίς τα παπούτσια μέσα στο ΑΤ, όπου εκεί συνέχισαν τους τραμπουκισμούς τους.

Μετά από άμεση κινητοποιήση κατοίκων της περιοχής, τοπικών συλλογικοτήτων και άλλων αγωνιστών/-τριων, οι μπάτσοι με γοργούς ρυθμούς άφησαν τόσο την οικογένεια όσο και τα αλληλέγγυα άτομα, παρόλαυτα οι κατηγορίες θα αποδοθούν σε δεύτερο χρόνο. Η κοινωνική αλληλεγγύη φρόντισε προσωρινά για την στέγαση της οικογένειας.

Τόσο η κρατική καταστολή όσο και η αντι-μεταναστευτική πολιτική πρέπει να μας βρουν απεναντί τους.

Μετά από συνέλευση που έγινε στην πλατεία του Αγίου Φανούριου αποφασίστηκε

1) Συγκέντρωση στα γραφεία της ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ στα Εξάρχεια 12:00 την Τετάρτη 14/7.

2) 15/7, 19:30, στην πλατεία Ιλίου, ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/-ΤΡΙΩΝ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΠΑΤΣΩΝ ΚΑΙ ΜΚΟ

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΩΝ ΜΠΑΤΣΩΝ, ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Έκτακτη συνέλευση πλατείας Αγίου Φανούριου







Πηγή 

Οριακά κάτω από 3.000 τα κρούσματα και μικρή αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων

 Ελάχιστα απέχουν από τις 3.000 τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης, σε αισθητά μικρότερο αριθμό τεστ από αυτά που διενεργήθηκαν την Τρίτη, ενώ για πρώτη φορά μετά τον Μάιο, οι διασωληνωμένοι παρουσιάζουν μικρή αύξηση. Την ίδια ώρα, επτά ακόμη άνθρωποι ανακοινώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους και κανένας ασθενής δεν εξήλθε από ΜΕΘ, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού υπερβαίνει οριακά το 40%. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.938 σε σύνολο 72.568 τεστ (PCR: 15.007, RAPID: 57.561), ενώ η θετικότητα του συνόλου τεστ (PCR & Rapid) ανήλθε στο 4,05% και η θετικότητα των μοριακών τεστ αγγίζει το 19,58%. Επτά από τα ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 447.718 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων το 51.2% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 165 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.832 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την ίδια ώρα, 7 ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 12.813. Το 95,2% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Μικρή αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι οποίοι το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 135. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.739 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 100 (ημερήσια μεταβολή -10,71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 80 ασθενείς.

Στο πεδίο του εμβολιασμού, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που χορηγήθηκαν την Τρίτη (12/7) ανήλθε σε 83.796, με 5.302.319 άτομα να έχουν λάβει την πρώτη δόση και 4.388.072  άτομα να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Το ποσοστό εμβολιαστικής επάρκειας στη χώρα επί του συνόλου του πληθυσμού αντιστοιχεί σε 42,1%



Πηγή

ΤΟΥΣ ΧΟΡΕΨΕ ο eμβολιασμένος που νόσησε! "Το πέρασες ελαφρά...30χρ. είμαι, δεν θα κατέληγα σε ΜΕΘ"

 



Συνέχεια αναπλάσεων Μπακογιάννη «χωρίς αποτίμηση της εφαρμογής του Μεγάλου Περιπάτου»

 Από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» καταγγέλλεται ότι «επτά και πλέον μήνες μετά την τελευταία συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής – Επιστημονικής Επιτροπής Διαβούλευσης, και με ευθύνη της δημοτικής αρχής, δεν έχουμε κανένα νέο ούτε για την αποτίμηση της δοκιμαστικής εφαρμογής και τον ευρύτερο κοινωνικό διάλογο επί των παρεμβάσεων, ούτε για την τύχη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (το οποίο θα κατοχύρωνε νομικά τον “Περίπατο”) και της θεσμικά υπαγορευμένης διαβούλευσης που αναγκαστικά θα το συνόδευε». 


«Δεκατέσσερις μήνες μετά την έναρξη της υποτιθέμενης δοκιμαστικής φάσης του “Μεγάλου Περιπάτου”, η δημοτική αρχή τον έχει εγκαταλείψει ως ολοκληρωμένο σχέδιο και ταυτόχρονα υλοποιεί αποσπασματικά τα έργα που τον συναποτελούν, με πρώτο εξ αυτών την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, η μελέτη για τη διαμόρφωση της οποίας πέρασε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αναμένεται στο δημοτικό συμβούλιο», αναφέρει σε ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Δημάρχου Αθηναίων για νέες αναπλάσεις σε Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα.

Μάλιστα καταγγέλλεται ότι «επτά και πλέον μήνες μετά την τελευταία συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής – Επιστημονικής Επιτροπής Διαβούλευσης, και με ευθύνη της δημοτικής αρχής, δεν έχουμε κανένα νέο ούτε για την αποτίμηση της δοκιμαστικής εφαρμογής και τον ευρύτερο κοινωνικό διάλογο επί των παρεμβάσεων, ούτε για την τύχη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (το οποίο θα κατοχύρωνε νομικά τον “Περίπατο”) και της θεσμικά υπαγορευμένης διαβούλευσης που αναγκαστικά θα το συνόδευε».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη»:

«Ο “Μεγάλος Περίπατος” προχωρά στο σκοτάδι

Δεκατέσσερις μήνες μετά την έναρξη της υποτιθέμενης δοκιμαστικής φάσης του “Μεγάλου Περιπάτου”, η δημοτική αρχή τον έχει εγκαταλείψει ως ολοκληρωμένο σχέδιο και ταυτόχρονα υλοποιεί αποσπασματικά τα έργα που τον συναποτελούν, με πρώτο εξ αυτών την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, η μελέτη για τη διαμόρφωση της οποίας πέρασε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αναμένεται στο δημοτικό συμβούλιο.

Δύο είναι οι λόγοι γι’ αυτή την αντιφατική στάση. Ο πρώτος είναι ότι η δοκιμαστική εφαρμογή του “Μεγάλου Περιπάτου”, με την πρόχειρη αισθητική, το υπέρογκο κόστος και την αίσθηση καψονιού προς τους πολίτες, κόστισε στη δημοτική αρχή πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο. Ο δεύτερος είναι ότι, επτά και πλέον μήνες μετά την τελευταία συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής – Επιστημονικής Επιτροπής Διαβούλευσης, και με ευθύνη της δημοτικής αρχής, δεν έχουμε κανένα νέο ούτε για την αποτίμηση της δοκιμαστικής εφαρμογής και τον ευρύτερο κοινωνικό διάλογο επί των παρεμβάσεων, ούτε για την τύχη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (το οποίο θα κατοχύρωνε νομικά τον “Περίπατο”) και της θεσμικά υπαγορευμένης διαβούλευσης που αναγκαστικά θα το συνόδευε.

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγει μια συζήτηση που δεν είναι ούτε έτοιμη ούτε διατεθειμένη να κάνει, η δημοτική αρχή κάνει δύο πράγματα. Πρώτον, αγοράζει χρόνο παρατείνοντας την κατ’ όνομα δοκιμαστική φάση του “Περιπάτου” ένα τρίμηνο τη φορά, με την έκδοση αλλεπάλληλων ΚΥΑ (από την κυβέρνηση) που επικαλούνται επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την COVID-19. Και, δεύτερον, “σαλαμοποιεί” το αρχικό σχέδιο σε επιμέρους έργα, τα οποία προχωρά κατά περίπτωση ως μεμονωμένα, αδιαφορώντας για τις συνολικές επιπτώσεις τους.

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τη γενικότερη στρατηγική της να αιφνιδιάζει με επικοινωνιακά εντυπωσιακές αλλά θεσμικά και μεθοδολογικά προβληματικές πρωτοβουλίες (βλ. Στρέφη, Φιλοπάππου, κ.λπ.), φαίνεται πως η δημοτική αρχή θα προχωρήσει και τώρα με προειλημμένες αποφάσεις και συνεννοήσεις με χορηγούς και εκλεκτούς πίσω από κλειστές πόρτες, αδιαφορώντας για ζητήματα ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού, διαφάνειας και κοινωνικής συμμετοχής.

Από τα πρώτα βήματα του “Μεγάλου Περιπάτου”, η Ανοιχτή Πόλη επέμεινε ότι η βιώσιμη κινητικότητα πρέπει να συνδυάζεται με κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα και συμπεριληπτικότητα. Γι’ αυτό το λόγο, οργανώσαμε τη δική μας διαβούλευση για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις και καταθέσαμε σε διάφορες φάσεις τις προτάσεις μας για μια ζωντανή πόλη, τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές. Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.




Πηγή 

Σήμα κινδύνου από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τον υπερδιπλασιασμό των θανάτων στη θάλασσα και την αδράνεια της ΕΕ

 Έντονη ανησυχία για την εκθετική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη εκφράζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, επισημαίνοντας ότι η άνθρωποι που πνίγηκαν ή αγνοούνται στη Μεσόγειο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 έχουν αυξηθεί κατά 130% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Την ίδια ώρα, ο ΔΟΜ υπογραμμίζει την αδράνεια που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση, και την αναγκαιότητα διεθνούς συνεργασίας για την πληρέστερη καταγραφή των απωλειών, καλώντας τα κράτη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους προς τις διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.  


Τον υπερδιπλασιασμό των προσφύγων και μεταναστών που έχουν χάσει την ζωή τους στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, αποκαλύπτει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στις θαλάσσιες οδούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΔΟΜ, τουλάχιστον 1.146 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, με τον αριθμό των απωλειών να παρουσιάζει ραγδαία αύξηση σε σύγκριση με τις απώλειες του 2020 και του 2019 για την ίδια περίοδο, που οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ήταν 513 (2020) και 674 (2019).  Την ίδια ώρα, 3.165 θάνατοι έχουν διαπιστωθεί από την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, με την Μεσόγειο Θάλασσα να αποτελεί το κύριο πεδίο αυτών των θανάτων.

Ειδικότερα, ο ΔΟΜ επισημαίνει ότι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021, 896 άτομα έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της συγκεκριμένης θαλάσσιας οδού, αριθμός που αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 130% σε σύγκριση με το 2020. Οι περισσότερες απώλειες καταγράφηκαν στις διαδρομές της Κεντρικής (741) και της Δυτικής (149) Μεσογείου, ενώ έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Συνολικά 23.720 άνθρωποι έχει τεκμηριωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο από το 2014, που ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή θανάτων και εξαφανίσεων.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός επισημαίνει την αδυναμία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανεπαρκείς να ανακόψουν την εκθετική αύξηση των συνεχιζόμενων απωλειών στις θαλάσσιες οδούς μετανάστευσης προς την Ευρώπη. «Οι μη στρατιωτικοί οργανισμοί έρευνας και διάσωσης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια, με την πλειονότητα των πλοίων τους να μένουν αγκυροβολημένα σε ευρωπαϊκούς λιμένες λόγω κατασχέσεων από διοικητικές αρχές και εκκρεμών ποινικών και διοικητικών διαδικασιών κατά μελών του πληρώματος» σημειώνει ο Οργανισμός, συμπληρώνοντας ότι «αυτό οδήγησε σε περιορισμένη ή και καθόλου ανάπτυξη  μη στρατιωτικών πλοίων αναζήτησης και διάσωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Τις περισσότερες φορές, μόνο ένα σκάφος ήταν παρόν στη θάλασσα, ενώ εννέα μπλοκαρίστηκαν σε λιμένες εν αναμονή δικαστικών διαδικασιών».

Μάλιστα, ο ΔΟΜ υπογραμμίζει την αδράνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι έχει τεκμηριωθεί πληθώρα επαναπροωθήσεων σκαφών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τα κράτη, που έχουν αναλάβει να περιπολούν τα χωρικά τους ύδατα, ενώ την ίδια ώρα εμπορικά σκάφη «βοηθούν στις αποστολές έρευνας και διάσωσης κατά παραγγελία των ναυτιλιακών αρχών».

«Η παραπάνω έκθεση υπογραμμίζει τα σημαντικά κενά στα δεδομένα που σχετίζονται με την παράνομη θαλάσσια μετανάστευση στην Ευρώπη» αναφέρει ο ΔΟΜ, επισημαίνοντας ότι η πανδημία έχει δυσχεράνει περαιτέρω τη συλλογή πληροφοριών ιδίως εν μέσω της έλλειψης δημόσιων επίσημων στατιστικών στοιχείων, καθώς η πρόσβαση σε επιζώντες και σε άλλες πηγές πληροφοριών ήταν περιορισμένη.

«Η πληρέστερη γνώση και καταγραφή λειτουργεί βοηθητικά προς τα κράτη, προκειμένου να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του στόχου 8 του Παγκόσμιου Συμφώνου Μετανάστευσης που προβλέπει τη διάσωση ζωών και τη συντονισμένη διεθνή προσπάθεια για την εύρεση των αγνοούμενων μεταναστών» υπογραμμίζει ο ΔΟΜ, συμπληρώνοντας ότι «ταυτόχρονα, μπορεί να βοηθήσει τα κράτη να αντιμετωπίσουν τη δέσμευσή τους στον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 10.7, που καλεί τα κράτη να “διευκολύνουν την ομαλή, ασφαλή, τακτική και υπεύθυνη μετανάστευση”, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην καταφεύγουν σε επικίνδυνες λύσεις προκειμένου να φτάσουν σε άλλες χώρες».

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός υπενθυμίζει ότι παράλληλα με αυτές τις δεσμεύσεις, τα κράτη υποχρεούνται να τηρούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αυτό περιλαμβάνει την υποχρέωση προστασίας του δικαιώματος στη ζωή και της αποτελεσματικής διερεύνησης των θανάτων όταν υπάρχουν ανεπιβεβαίωτα αίτια, καθώς και την ανάκτηση και τον εντοπισμό του θανόντος και την ενημέρωση των οικογενειών τους» σημειώνεται στην έκθεση, με τον ΔΟΜ να υπογραμμίζει ότι «όλες οι υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να τηρούνται χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνικότητα, καταγωγή, φύλο ή άλλους παράγοντες».

Καταλήγοντας, ο ΔΟΜ επισημαίνει την αναγκαιότητα διεθνούς συνεργασίας, σημειώνοντας ότι η απώλεια χιλιάδων ζωών σε θαλάσσια δρομολόγια προς την Ευρώπη αποτελεί αποτυχία των κρατών να τηρήσουν τις παραπάνω υποχρεώσεις.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης:



Δικαστική δικαίωση για έξι κορίτσια που έπεσαν θύματα επίθεσης δύο νταήδων στη Χίο

 Μετά από 4 χρόνια το Μονομελές Πρωτοδικείο Χίου δικαίωσε 6 κορίτσια που τον Αύγουστο του 2017, ξυλοκοπήθηκαν άγρια – και κατέληξαν στο Νοσοκομείο Χίου- από 2 άνδρες κατά τη διάρκεια πανηγυριού. Το περιστατικό συνέβη το 2017 με αφορμή ότι τα κορίτσια πάρκαραν το αυτοκίνητό τους σε σημείο του χωριού που εκείνοι δεν ενέκριναν.


Σύμφωνα με το τοπικό politischios.gr, μετά από 4 χρόνια το Μονομελές Πρωτοδικείο Χίου δικαίωσε 6 κορίτσια που τον Αύγουστο του 2017, ξυλοκοπήθηκαν άγρια – και κατέληξαν στο Νοσοκομείο Χίου- από 2 άνδρες κατά τη διάρκεια πανηγυριού. Το περιστατικό συνέβη το 2017 με αφορμή ότι τα κορίτσια πάρκαραν το αυτοκίνητό τους σε σημείο του χωριού που εκείνοι δεν ενέκριναν.

Το δικαστήριο αποφάσισε 25 και 11 μήνες φυλάκισης για τους δύο νταήδες του περιστατικού. Στο περιστατικό τότε, χαρακτηριστικό είναι ότι η μία από αυτές έφερε τραύμα στο λαιμό από σπασμένο γυαλί, ενώ μια ανήλικη κατέληξε λιπόθυμη από τα χτυπήματα. Και οι έξι οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο με μώλωπες και τραύματα σε πρόσωπο, χέρια, πόδια, κεφάλι, πλάτη και αλλού.

Όπως μεταδίδει η «Εφ. Συν», το επόμενο πρωί, οι ίδιες πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Χίου να καταθέσουν μήνυση, αλλά βρέθηκαν και κρατούμενες, αφού οι δράστες είχαν ήδη καταθέσει μήνυση εναντίον τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να μείνουν στο κρατητήριο επί τριήμερο, λόγω Δεκαπενταύγουστου!

Η πλευρά των δραστών μάλιστα υποστήριξε ότι η παρέα των κοριτσιών τσακώθηκαν μεταξύ τους και στη συνέχεια τούς επιτέθηκαν και τους έδειραν όταν προσπάθησαν να τις χωρίσουν. Υπήρξε προσπάθεια να γίνει συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, έναντι 500 ευρώ στην καθεμία. Η πρόεδρος έδωσε στους καταδικασθέντες τη δυνατότητα έφεσης μόνο ως προς το σκέλος της καταδικαστικής απόφασης, αποκλείοντας την πιθανότητα να βρεθούν τα κορίτσια εκ νέου στο εδώλιο ως κατηγορούμενες για επίθεση.




Πηγή

Τον ΞΕΠΕΤΣΙΑΣΕ ο Μητροπολίτης Γεώργιος: "Δεν μπορώ να προτρέψω πιστούς να κάνουν το..."

 



Θ. Καμπαγιάννης: Ντροπή για τη Δημοκρατία οι αυθαιρεσίες, η παράνομη χρήση βίας και η κατάχρηση εξουσίας

 «Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για την Ελληνική Δημοκρατία» δήλωσε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης μετά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη χώρα μας «που συγκαταλέγεται στη χορεία αυταρχικών και ανελεύθερων καθεστώτων που καταπατούν δικαιώματα και ελευθερίες». Ο ίδιος περιγράφει ένα μαύρο τοπίο με συλλήψεις δικηγόρων, διάλυση ειρηνικών συγκεντρώσεων, εργαλειοποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας, αστυνομική αυθαιρεσία, ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ και καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις.


Με αφορμή την δημοσίευση της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο: «Ελλάδα: Η ελευθερία της συνάθροισης σε ρίσκο και παράνομη χρήση βίας την εποχή της Covid-19» ο δικηγόρος, τ. σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή», Θανάσης Καμπαγιάννης, χαρακτήρισε «μέρα ντροπής για την Ελληνική Δημοκρατία» τη σημερινή.

Aυθαίρετες συλλήψεις, καθολικές απαγορεύσεις, αδικαιολόγητα πρόστιμα, παράνομη χρήση βίας και κατάχρηση εξουσίας ώστε να περιοριστεί το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, καταγράφει νέα πολυσέλιδη έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα, βάζοντας στο μικροσκόπιο τις πρακτικές της κυβέρνησης και της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση – κόλαφο της οργάνωσης για την καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα σε λίγες εβδομάδες, μετά την αποκάλυψη σωρείας στοιχείων για συστηματικές, βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορα, μέσα στο 2020.

Η ανάρτηση του:

«Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για την Ελληνική Δημοκρατία. Γνωρίζω ότι κανένας δημοκρατικός πολίτης δεν νιώθει ευχάριστα όταν η χώρα του συγκαταλέγεται στη χορεία αυταρχικών και ανελεύθερων καθεστώτων που καταπατούν δικαιώματα και ελευθερίες, από μια εξέχουσα οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία. Τώρα όμως δεν είναι η ώρα να αποστρέψουμε το βλέμμα ή να «πυροβολήσουμε τον αγγελιοφόρο», όπως ίσως θα επιχειρήσουν κάποιοι. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποτελεί μια ανεξάρτητη και τεκμηριωμένη παρουσίαση των αυθαιρεσιών που ζήσαμε την τελευταία χρονιά και που η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριπτε μέσω του Υπουργού της κυρίου Χρυσοχοϊδη ως καταγγελίες κάποιων «φωνακλάδων επώνυμων.

Έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να ανακρούσει πρύμνη και να σταματήσει τη διεθνή δυσφήμηση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν, δίπλα στις εικόνες της διάλυσης ειρηνικών συγκεντρώσεων, των συλλήψεων δικηγόρων την ώρα άσκησης των καθηκόντων τους, της εργαλειοποίησης των μέτρων κατά της πανδημίας, της συστηματικής αστυνομικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας, των βασανιστηρίων μέσα στη ΓΑΔΑ, βάλει κανείς τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ, τις καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα και τους συνεχείς θανάτους νέων ανθρώπων στα στρατόπεδα προσφύγων και τα κέντρα κράτησης μεταναστών, η εικόνα είναι εξαιρετικά γκρίζα, αν όχι μαύρη: ο κίνδυνος για τη δημοκρατία στην Ελλάδα δεν προέρχεται σήμερα από μια δικτατορική εκτροπή, αλλά από την μετατροπή της σε μια κενή περιεχομένου, καχεκτική «δημοκρατία». Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι χρέος των δημοκρατικών πολιτών να την σταματήσουν. Οι δικηγόροι και οι νομικοί έχουμε ιδιαίτερο καθήκον στα πλαίσια του λειτουργήματός μας. Μετά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η καμπάνα χτυπάει για όλους μας».




Πηγή

Συγγενείς κρατούμενων ζητούν να αρθεί ο αποκλεισμός από τους δικούς τους ανθρώπους, αιτούμενοι επαναλειτουργία των επισκεπτηρίων

 Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα σχεδόν ανύπαρκτα είναι τα μέτρα που πάρθηκαν στις φυλακές. Παρόλα αυτά, ένα από τα ελάχιστα μέτρα «προστασίας» που πάρθηκαν πριν 14 μήνες (με μία διακοπή δύο περίπου μηνών τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2020) ήταν η παρατεταμένη αναστολή οικογενειακών επισκεπτηρίων. Με ανοιχτή επιστολή της η Επιτροπής Συγγενών και Φίλων Κρατουμένων ζητά την επαναλειτουργία των επισκεπτηρίων. «Οι συνέπειες πλέον, είναι ορατές στην ψυχική υγεία και συναισθηματική ισορροπία των παιδιών μας» σημειώνουν, μεταξύ άλλων.


Ανοιχτή επιστολή απέστειλε η Επιτροπή Συγγενών και Φίλων Κρατουμένων προς τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την παρατεταμένη αναστολή οικογενειακών επισκεπτηρίων με πρόσχημα την Covid-19.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή στην επιστολή που αναδείχθηκε και δημοσιεύτηκε στο OmniaTv, «από τον Φεβρουάριο του 2020 που άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα COVID-19 στη χώρα μας, εμείς, οι συγγενείς κρατουμένων, ήμασταν οι πρώτοι που βιώσαμε τον αποκλεισμό από τους δικούς μας ανθρώπους. Φυσικά και κατανοήσαμε τον περιορισμό αφού ήταν ένα μέτρο που έστω και υποτυπωδώς μπορούσε να προστατέψει την υγεία τους».

Και προσθέτουν:

Από τότε έως σήμερα όμως, επί 14 μήνες (με μία διακοπή δύο περίπου μηνών τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2020), αυτή η συνθήκη αποκλεισμού παραμένει.

Κατά τη διάρκεια του πολύχρονου εγκλεισμού των συντρόφων μας / συζύγων μας κάνουμε έναν σκληρό αγώνα προκειμένου τα παιδιά μας να διατηρήσουν ισχυρό τον δεσμό με τους κρατούμενους γονείς τους έτσι ώστε να μην επέλθει η περίφημη γονεϊκή αποξένωση, αξία για την οποία υποτίθεται ενδιαφέρεται η Κυβέρνησή σας.

Ο θεσμός των οικογενειακών – παιδικών επισκεπτηρίων έχει προβλεφτεί ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο και η επί σειρά μηνών αναστολή τους έχει ως αποτέλεσμα τη στέρηση επικοινωνίας των παιδιών με τους γονείς τους. Οι συνέπειες πλέον, είναι ορατές στην ψυχική υγεία και συναισθηματική ισορροπία των παιδιών μας.

Τώρα που υπάρχει άνοιγμα σε όλους τους τομείς οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς και θεσμοθετούνται εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας (π.χ. self test) είναι ώρα να ανοίξουν τα οικογενειακά – παιδικά επισκεπτήρια.

Ζητάμε τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ανήλικων παιδιών μας.

Ζητάμε την επαναλειτουργία των οικογενειακών – παιδικών επισκεπτηρίων.

Επιτροπή Συγγενών και Φίλων Κρατουμένων

Η Οδύσσεια ενός επισκεπτηρίου στις φυλακές




Πηγή 

“gr mag”: Ένα coffee table περιοδικό από τον Σταύρο Θεοδωράκη

Αφιερωμένο στα «200 χρόνια Ελλάδα – 40 χρόνια Ευρώπη» είναι το νέο περιοδικό gr mag. Ξεφυλλίζοντας κανείς τις 140 σελίδες μεγάλου σχήματος θα βρει πρωτότυπα infographics με τους σημαντικούς σταθμούς της Επανάστασης παράλληλα με τα γεγονότα που συνταράσουν την ίδια εποχή τον υπόλοιπο κόσμο. Σημαντικά είναι επίσης τα αφιερώματα στις γυναίκες της Επανάστασης, τις καλύτερες ελληνικές αφίσες των 200 χρόνων ενώ για πρώτη φορά δίνονται στην δημοσιότητα οι χειρόγραφες σημειώσεις του Μάνου Ελευθερίου στο ποίημα του «Του κάτω κόσμου τα πουλιά». 

Ανάμεσα στους συνεργάτες της έκδοσης είναι και ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, ο Κώστας Κωστής, η Νίκη Λυμπεράκη, η Κυριακή Μπεϊόγλου, ο Ανδρέας Πετρουλάκης, η Γιούλη Επτακοίλη, η Μαρίνα Λαχανά, ο Παύλος Τσίμας.

 

Στο gr mag παρουσιάζουν πρωτότυπα έργα τους 21 σημαντικοί εικαστικοί, φωτογράφοι, σκιτσογράφοι και δημιουργικά γραφεία επικοινωνίας:

Beetroot – Δημιουργικό γραφείο

Αλέξανδρος Βασμουλάκης – Εικαστικός

Γιώργης Γερόλυμπος – Αρχιτέκτονας &  φωτογράφος

Ino – Εικαστικός

Ολυμπία Κρασαγάκη – Φωτογράφος

Φίλιππος Αβραμίδης – Εικονογράφος

Γιάννης Μπουρνιάς – Φωτογράφος

Ζωή Κατσιγιάννη – Infographer

Δημήτρης Χαντζόπουλος – Σκιτσογράφος

Bob Studio – Δημιουργικό γραφείο

Ευάγγελος Κασσαβέτης – Γραφίστας

Θάλεια Μπίθα – Εικονογράφος

Γεωργιάνα Νταλάρα – Εικαστικός

Χαμπής Τσαγγάρης – Χαράκτης

Odd Bleat – Animation & design studio

Αργύρης Αθανασιάδης – Γραφίστας

Kemosabe DS – Δημιουργικό γραφείο

Μάριος Θεολόγης – Φωτογράφος

Χριστίνα Δάρρα – Ζωγράφος

Καρολίνα Ροβύθη – Ζωγράφος

Cacao rocks – Εικαστικός

Μιχάλης Κατζουράκης – Εικαστικός

 

To gr mag κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία:

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΙΑΝΟΣ

BOOKS+

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

ΠΛΕΙΑΔΕΣ

PUBLIC

FREE THINKING ZONE

Καθώς και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στα Μουσεία Μπενάκη και Γουλανδρή.




Πηγή

Επιβεβαιώνει αλλά σφυρίζει αδιάφορα η «Sirina» για το συμβόλαιο με τη 18χρονη

 Μία ακόμα σοβαρή αποκάλυψη ήρθε στη δημοσιότητα την Τετάρτη για την υπόθεση της 18χρονης στην Ηλιούπολη που την εξέδιδε ο επίορκος αστυνομικός, καθώς τις αναφορές για τον εξαναγκασμό της κοπέλας να υπογράψει συμβόλαιο με την «Sirina Entertainment» επιβεβαίωσε η πορνογραφική εταιρεία, τηρόντας ωστόσο αποστάσεις από την καταγγελία για εξαναγκασμό, φτάνοντας στο σημείο να ζητά «να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους».


Με μία ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε την Τετάρτη η «Sirina Entertainment» τις αναφορές για το συμβόλαιο που φέρεται να είχε εξαναγκαστεί να υπογράψει η κακοποιημένη 18χρονη στην Ηλιούπολη από τον αστυνομικό που την εξέδιδε παρά τη θέλησή της, αποποιούμενη ωστόσο πως φέρει την οποιαδήποτε ευθύνη για τη συμφωνία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας πορνογραφικού περιεχομένου, «η 19χρονη ενδιαφερόμενη υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρία «Sirina Entertainment» με γνήσιο υπογραφής στο ΚΕΠ και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία που τηρείται αυστηρά και απαρέγκλιτα από όλους τους συντελεστές που λαμβάνουν μέρος», περιγράφοντας ακολούθως την τυπική διαδικασία.

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία εμφανίζεται να καταδικάζει «τέτοιες συμπεριφορές», καλώντας όσους τις διέπραξαν «να στηλιτεύονται και να οδηγούνται στη δικαιοσύνη, ώστε να λογοδοτούν για τις αποτρόπαιες πράξεις τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Sirina:

Σοκ προκάλεσαν στην εταιρεία παραγωγής ερωτικών ταινιών «Sirina Entertainment» οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Κυριακή αναφορικά με την υπόθεση εκμετάλλευσης της 19χρονης στην Ηλιούπολη, η οποία εκδιδόταν από τον αστυνομικό – φίλο της, ενώ από τα 11 της χρόνια ο ίδιος ο πατέρας της την βίαζε.

Τέτοιες συμπεριφορές είναι γνωστό ότι θεωρούνται απερίφραστα καταδικαστέες από την «Sirina Entertainment» και πάγια θέση της είναι ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να στηλιτεύονται και να οδηγούνται στη δικαιοσύνη, ώστε να λογοδοτούν για τις αποτρόπαιες πράξεις τους.

Η 19χρονη ενδιαφερόμενη υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρία «Sirina Entertainment» με γνήσιο υπογραφής στο ΚΕΠ και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία που τηρείται αυστηρά και απαρέγκλιτα από όλους τους συντελεστές που λαμβάνουν μέρος, η οποία είναι η εξής: ζητείται ταυτότητα, ώστε να πιστοποιεί ότι ο ενδιαφερόμενος είναι ενήλικος, ιδιωτικό συμφωνητικό με υπογραφή από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα, καθώς και ιατρικές εξετάσεις.

Με εκτίμηση, Sirina Entertainment».




Πηγή 

Ένα ξεχωριστό καφέ-μπαρ στη Θεσσαλονίκη προωθεί τη νοηματική με κωφούς ή βαρήκοους σερβιτόρους

 Με σερβιτόρους κωφά ή βαρήκοα άτομα ένα διαφορετικό καφέ-μπαρ στη Θεσσαλονίκη επιχειρεί να προωθήσει τη νοηματική. Στο κατάστημα εργάζονται 8 άτομα, κωφά ή βαρήκοα, ηλικίας 25 έως 35 χρόνων, στα οποία μπορείς να δώσεις την παραγγελία σου στη νοηματική, δείχνοντας με νοήματα και χαρακτηριστικές κινήσεις τι επιθυμείς. Οι σερβιτόροι είναι εκεί να στο προσφέρουν με ένα πλατύ χαμόγελο, ενώ τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ «Επόμενη Στάση» που δημιούργησαν το καφέ-μπαρ δηλώνουν πως στόχος είναι να βρεθούν κοντά τους και να υποστηρίξουν την προσπάθειά τους ακόμα περισσότεροι.


Σε μια ξεχωριστή κίνηση συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία, ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες να λειτουργεί στη Νέα Αγορά Θεσσαλονίκης, δίπλα στο Μοδιάνο, ένα μπαρ-καφέ που δημιούργησαν τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ «Επόμενη Στάση».

Στο κατάστημα εργάζονται 8 άτομα, κωφά ή βαρήκοα, ηλικίας 25 έως 35 χρόνων, τα οποία κάνουν μάλιστα και την πρώτη τους εργασιακή απόπειρα. Αρωγός στην προσπάθειά τους και ο μόνος ακούων, είναι ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Δημήτρης Κουβρούκης, ο οποίος γνωρίζει τη νοηματική και ασχολείται εδώ και χρόνια με προγράμματα που αφορούν νέους ανθρώπους με λιγότερες ευκαιρίες σε επίπεδο επαγγελματικό και κοινωνικό ή που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Με δική του προσπάθεια, νοικιάστηκαν μέσα στη σκεπαστή αγορά που παρουσίαζε την τελευταία δεκαετία εικόνα εγκατάλειψης, 15 μαγαζιά και ξεκίνησε η μετατροπή της πλατείας, «σε ένα hub κοινωνικής οικονομίας και ίσων ευκαιριών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως δήλωσε ο Δ. Κουβρούκης, πρόκειται για παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε εχθρικό και μη προσβάσιμο για την κοινότητα των κωφών κοινωνικό περιβάλλον αλλά και σε ένα υπερπροστατευτικό οικογενειακό περίγυρο. «Σκεφτείτε πως ήρθαν για δουλειά και δεν ήξεραν ούτε ένα κρεμμύδι να κόψουν, έναν καφέ να φτιάξουν. Έχουν μια επιφανειακή μόρφωση και καθόλου κοινωνική έτσι όπως ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Χρειάστηκε να τα μάθουν όλα από την αρχή για να αναλάβουν και την ευθύνη του εαυτού τους. Τώρα, έχουν φύγει από τα σπίτια τους και έχουν νοικιάσει δικά τους προσπαθώντας να σταθούν στα πόδια τους», εξήγησε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι σαν οι κωφοί και βαρήκοοι «να βρίσκονταν σε περιβάλλον covid από τότε που γεννήθηκαν».

Θα δείξεις την παραγγελία σου στον κατάλογο και θα συνεννοηθείς με τα δάχτυλα για την ποσότητα της μπύρας, δείχνοντας μικρό ή μεγάλο ποτήρι. Αν θέλεις βαρελίσια μπύρα, η σερβιτόρα θα σε ρωτήσει με τη χαρακτηριστική κίνηση που γεμίζει με την κάνουλα τα ποτήρια και αν προτιμάς καφέ, θα δείξεις πάλι με τα δάχτυλα την ποσότητα της ζάχαρης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόκειται για ένα διαφορετικό καφέ-μπαρ που σε κερδίζει με τη ζεστασιά του. Πρώτη φορά άλλωστε δουλεύει ο 29χρονος Ραφαήλ, ο οποίος σερβίρει με χαμόγελο τους πελάτες ενώ χωρίς επαγγελματική εμπειρία. Είναι και ο 27χρονος Μπερκάν από τα Πομακοχώρια, ο οποίος έχει τελειώσει σχολή αρτοποιίας. Η 32χρονη Όλγα δείχνει να αγαπάει τη δουλειά και την επαφή της με τον κόσμο που γίνεται παραγγέλνοντας με τη νοηματική και η 28χρονη Χρυσάνθη από την Πάτρα δημιούργησε ένα μοναδικό, πολύχρωμο σκηνικό στην σκεπαστή πλατεία, επιστρατεύοντας όλο το καλλιτεχνικό της ταλέντο.

«Πήραμε τα μαγαζιά με χαμηλό ενοίκιο και ξεκινήσαμε εδώ και έναν χρόνο τις εργασίες, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Ενώσαμε 3 καταστήματα για να φτιάξουμε το μπαράκι, άλλα τρία για να δημιουργήσουμε ένα παντοπωλείο και ακόμη τρία για να φτιάξουμε ένα παλαιοπωλείο. Τα υπόλοιπα χρησιμεύουν προς στιγμή, ως βοηθητικοί χώροι»,  σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ. Όπως διευκρινίζει, στο καφέ-μπαρ σερβίρονται και κάποια κρύα και χορτοφαγικά πιάτα, στο παντοπωλείο προωθούνται κυρίως τοπικά προϊόντα μικρών παραγωγών ενώ στο παλαιοπωλείο θα υπάρξει συνεργασία με ένα πρόγραμμα με πρώην χρήστες ναρκωτικών.

Στόχος της «Επόμενης Στάσης», όπως ονομάζεται η ΚΟΙΝΣΕΠ, είναι να βρεθούν κοντά τους και να υποστηρίξουν την προσπάθειά τους ακόμα περισσότεροι. «Θέλουμε την επόμενη τριετία να μπορούμε να απασχολούμε 30 εργαζόμενους με αναπηρία και να αναπτύξουμε δράσεις στην πλατεία με οικολογικό και κοινωνικό πρόσημο», καταλήγει ο Δημήτρης Κουβρούκης.




Πηγή

Νίκη για τις γυναίκες της Τσεχίας η επιλογή της κατάληξης του επιθέτου τους

 Μία νίκη για το γυναικείο κίνημα της Τσεχίας επετεύχθη, καθώς από τις αρχές του 2022 θα μπορούν να επιλέγουν αν το επίθετό τους θα έχει την κατάληξη -ová ή όχι. Η κατάληξη αυτή σημαίνει πως η γυναίκα είναι η σύζυγος ή η κόρη κάποιου και από πολλούς θεωρούταν «δείγμα ανισότητας».


Ένα βήμα προς την ισότητα των φύλων κάνει η Τσεχία, καθώς το κοινοβούλιο της, στις 9 Ιουλίου, υπερψήφισε σχέδιο νόμου για την επιλογή των γυναικών στην κατάληξη του επιθέτου τους.

Συγκεκριμένα, μέχρι πρότινος, οι γυναίκες έπαιρναν στην κατάληξη του επιθέτου τους το -ová, που σημαίνει κόρη ή γυναίκα κάποιου. Για παράδειγμα, η κόρη ή η σύζυγος του Novák θα λεγόταν Nováková. Στις αρχές του 2022, αυτό πρόκειται να αλλάξει και οι γυναίκες θα μπορούν να επιλέγουν την κατάληξη του επιθέτου τους.

Σύμφωνα με το Bakersfield.com, την απόφαση χαιρέτισε η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Helena Valkova, καθώς ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν τη νομική αλλαγή και είχε αποκαλέσει τη μέχρι τώρα συνθήκη αλλαγής των γυναικείων επιθέτων «δείγμα ανισότητας» .

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι δύσκολο να εξαφανιστεί σύντομα από την τσέχικη γλώσσα η κατάληξη καθώς χρησιμοποιείται ακόμα και στον Τύπο. Για παράδειγμα, η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρεται στις τσέχικες εφημερίδες ως «Άνγκελα Μερκέλοβα». Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά η αρχή, για την Τσεχία, έγινε.



Πηγή

Έγκριση για το ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και στο βάθος τακτικοί έλεγχοι

 Η πρώτη εκταμίευση αφορά προχρηματοδότηση 13% των συνολικών πόρων που αναλογούν σε κάθε χώρα (πριν ξεκινήσει η διαδικασία των εκταμιεύσεων ανά εξάμηνο βάσει της επίτευξης οροσήμων και στόχων). Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό μεταφράζεται σε 4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ωστόσο ότι υπάρχει αυστηρός έλεγχος των κριτηρίων και «ορόσημα» που θα πρέπει να επιτευχθούν από την Ελλάδα ανά εξάμηνο για την εκταμίευση. Τα 4 δισ. «σπάνε» σε 1,7 δισ. δανεισμό και 2,3 δισ. επιχορήγηση.


Την έγκριση από τις Βρυξέλλες έλαβε και επισήμως το ελληνικό αλλά και άλλα 11 σχέδια ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, την έγκριση έδωσε το Ecofin ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη εκταμίευση των επιδοτήσεων και των δανείων του Ταμείου.

Η πρώτη εκταμίευση αφορά προχρηματοδότηση 13% των συνολικών πόρων που αναλογούν σε κάθε χώρα (πριν ξεκινήσει η διαδικασία των εκταμιεύσεων ανά εξάμηνο βάσει της επίτευξης οροσήμων και στόχων). Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό μεταφράζεται σε 4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ωστόσο ότι υπάρχει αυστηρός έλεγχος των κριτηρίων και «ορόσημα» που θα πρέπει να επιτευχθούν από την Ελλάδα ανά εξάμηνο για την εκταμίευση. Τα 4 δισ. «σπάνε» σε 1,7 δισ. δανεισμό και 2,3 δισ. επιχορήγηση.

Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο (σε tweet του στα αγγλικά) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην έγκριση του ελληνικού σχεδίου. O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για «μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» και «το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς». Ο Χ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι τα 4 δισ. ευρώ της προχρηματοδότησης αναμένεται να εκταμιευθούν «έως το τέλος Ιουλίου», ενώ έως το τέλος του έτους η χρηματοδότηση από το RRF προβλέπεται να φτάσει τα 7,5 δισ. ευρώ. Aπό την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, που είχε την πολιτική εποπτεία του σχεδίου, υπενθύμισε ότι ήταν το δεύτερο σχέδιο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητα και την αρτιότητά του, τόσο από ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και από διεθνείς επενδυτικούς και οικονομικούς οργανισμούς και φορείς».

Όπως μεταφέρει κυβερνητική πηγή στην «Καθημερινή», σχετικά με τις αναφορές σε τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στο ελληνικό σχέδιο, εκείνες αφορούν «κάποια τμήματα που υπάρχουν ήδη στο σχέδιό μας, τα οποία μπήκαν τώρα και στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης (Implementing Decision). Τα σημεία αυτά αναφέρονται στις πρόνοιες που έχει το ελληνικό σχέδιο ώστε να χρηματοδοτούνται μόνο ποιοτικά επενδυτικά σχέδια και όχι επενδυτικά σχέδια υπερβολικού ρίσκου».

Την ίδια ώρα, η «Εφ.Συν», υπενθυμίζει τις ενστάσεις που είχαν εκφραστεί για το ελληνικό πρόγραμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι εκπρόσωποι των χωρών είχαν ανησυχήσει σχετικά με τις επιλογές των εταιρειών από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός ισάξιου ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, το μέσο αναφέρει: «Η ανησυχία έγκειται στο ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες και όχι σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες κινδυνεύουν να μην επιλεγούν από τις τράπεζες».




Πηγή

Κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση καταγγέλλουν τρία αδέρφια από τον πατέρα τους

 Τρία ανήλικα αδέρφια καταγγέλλουν τον πατέρα τους για κακοποίηση, με την 14χρονη μάλιστα κόρη του να τον καταγγέλλει και για σεξουαλική παρενόχληση. Ο 42χρονος συνελήφθη και κρατείται έως ότου δικαστεί, ενώ παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση για την 14χρονη και τα αδέλφια της η οποία αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση.


Ακόμα μια είδηση σεξουαλικής κακοποίησης έρχεται να προστεθεί στη μακρά μαύρη λίστα αντίστοιχων περιστατικών το τελευταίο διάστημα, αυτή τη φορά από την περιοχή του Ευπαλίου της Φωκίδας όπου άνδρας 42 ετών, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών ηλικίας 10 με 16 ετών φέρεται να τα κακοποιούσε, με την 14χρονη μάλιστα κόρη του να τον καταγγέλλει και για σεξουαλική παρενόχληση.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ξημερώματα Δευτέρας γυρίζοντας σπίτι ο 42χρονος, πιθανότατα υπό την επήρεια μέθης σύμφωνα με την καταγγελία, φέρεται να βιαιοπράγησε σε βάρος και των τριών ανήλικων παιδιών του, που αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε σπίτι συγγενών τους.  Το πρωί της ίδιας ημέρας, συνοδεία των συγγενών τους, κατήγγειλαν το περιστατικό στο ΑΤ Ευπαλίου, με την 14χρονη να καταθέτει ότι μερικούς μήνες πριν ο πατέρας της είχε ασελγήσει σε βάρος της. Ο 42χρονος συνελήφθη και κρατείται, ενώ παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση για την 14χρονη και τα αδέλφια της.

Την προσεχή Παρασκευή 16 Ιουλίου ο άνδρας αναμένεται να δικαστεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου για ενδοοικογενειακή βία, ενώ εν αναμονή και των ιατροδικαστικών ευρημάτων, προχωρά η έρευνα για την κακουργηματική πράξη της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκου.



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ