Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Αναδρομικά μόνο για «τυχερούς» συνταξιούχους

 Μπορεί το υπουργείο Εργασίας να διαφήμιζε εδώ και ημέρες την καταβολή των αναδρομικών στους δικαιούχους συνταξιούχους για την 27η Ιουλίου, όμως τελικά ήταν λίγο περισσότεροι από τους μισούς που είδαν στους λογαριασμούς τους να πιστώνονται τα οφειλόμενα ποσά, καθώς περίπου 30.000 συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολίες «ειδικών συνθηκών», με αποτέλεσμα να περιμένουν την καταβολή των συντάξεών τους για την επόμενη εβδομάδα.


Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, από τους περίπου 83.000 δικαιούχους αναδρομικών που περίμεναν την καταβολή τους από την Τρίτη, 27 Ιουλίου, μόνο οι 53.912 είδαν να πιστώνονται τα σχετικά ποσά στους λογαριασμούς τους, τα οποία προέρχονται από επανυπολογισμό της σύνταξής τους.

Όπως αναφέρεται, από τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ προέκυψε ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος για 68.965 περιπτώσεις συνταξιούχων, απόρροια των αλλαγών των ποσοστών αναπλήρωσης από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, και έπειτα, από τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος Βρούτση το 2020. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια, ώστε οι 53.912 από αυτούς να δουν τα ποσά των συντάξεών τους να εγκρίνονται.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, μένουν ακόμα 29.032 δικαιούχοι που αντιμετωπίζονται ως «ειδικές περιπτώσεις», που ενώ το ανέμεναν, δεν είδαν τα ποσά των συντάξεών τους να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους. Όπως αναφέρεται, οι περιπτώσεις αυτές αφορούν απασχολούμενους συνταξιούχους, συντάξεις λόγω θανάτου (περιπτώσεις θανάτων πριν τον Οκτώβριο του 2019).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν ακόμα μερικές εβδομάδες, και η καταβολή των συντάξεών τους θα γίνει με εμβόλιμες πληρωμές, ενώ μεταφέρονται και «πηγές» του ΕΦΚΑ, πως «οι έλεγχοι για τις περιπτώσεις αυτές είναι πιο περίπλοκοι και χρειάζεται περισσότερος χρόνος».

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθούν καταβολές των αναδρομικών και σε ακόμα 10.964 δικαιούχους που υπέβαλλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου του 2016. Το συνολικό ποσό που θα μοιραστούν είναι 10,83 εκατ. ευρώ και ο μέσος όρος ανά συνταξιούχο ανέρχεται περίπου στα 990 ευρώ.

Μία ακόμα κατηγορία συνταξιούχων που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, αφορά ανθρώπους που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν την 13η Μαΐου του 2016, οι οποίοι ακόμα περιμένουν να δουν τις αυξήσεις από επανυπολογισμό στις συντάξεις τους. Πρόκειται για περίπου 150.000 δικαιούχους που δεν έχουν λάβει ούτε τις αυξήσεις, ούτε τα αναδρομικά που τους οφείλονται, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες», με πολλά λάθη και συνεχείς επαναλέγχους στις περιπτώσεις τους, τοποθετώντας την δική τους περίπτωση τουλάχιστον στον προσεχή Σεπτέμβριο.



Πηγή

Αισθητά αυξημένος αριθμός απωλειών και πάνω από 2.800 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

 Περισσότερα από 2.800 είναι τα κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Τρίτη, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είναι σημαντικά αυξημένος και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εξακολουθούν να υπερβαίνουν τους 140. Παράλληλα, επτά μηνες μετά την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα η εμβολιαστική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού δεν αγγίζει ακόμη το 50% και οι εμβολιασμοί που διενεργούνται καθημερινά έχουν «κολλήσει» κάτω από τις 100.000 τον τελευταίο μήνα. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.874 σε σύνολο 86.123  τεστ (PCR: 13.741, RAPID: 72.382), ενώ η θετικότητα του συνόλου τεστ (PCR & Rapid) ανήλθε στο 3,34% και η θετικότητα των μοριακών τεστ αγγίζει το 20,92%. Δέκα από τα ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 485.015, εκ των οποίων το 51.2% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 118 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.316 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία αυξήθηκε κατά 15 το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 12.926. Το 95,1% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 144. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. To 82,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.799 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 196. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς.

Κολημμένοι κάτω από τους 100.000 οι εμβολιασμοί επί ένα μήνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για εμβολιαστική κάλυψη του 70% και το γεγονός ότι πλέον έχουν ξεκινήσει οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί καθώς και οι εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές από κινητές μονάδες,  οι εμβολιασμοί παραμένουν κολλημένοι κάτω από τους 100.000 τον τελευταίο μήνα.

Ο συνολικός αριθμός των δόσεων που χορηγήθηκαν την Τρίτη (26/7) ανήλθε σε 66.923, με 5.635.911 άτομα να έχουν λάβει την πρώτη δόση και 4.993.770 άτομα να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Το ποσοστό εμβολιαστικής επάρκειας στη χώρα επί του συνόλου του πληθυσμού αντιστοιχεί σε 47,9%



Πηγή

«Κορίτσια, εμείς σας χρωστάμε»

 Την ώρα που ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης οδηγείται στις φυλακές της Τρίπολης, ο πρόεδρος του Πειθαρχικού του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ο πρόεδρος του Πειθαρχικού του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Πασχάλης Τσαρούχας, ο οποίος έχει πάρει θέση από την πρώτη στιγμή έστειλε δημόσιο μήνυμα ευχαριστώντας όσες βρήκαν το κουράγιο και κατήγγειλαν όσα τους έχουν συμβεί.


«Από χθες το απόγευμα δέχομαι τα τηλεφωνήματα των κοριτσιών, όλων των κοριτσιών, που κλαίγοντας ευχαριστούν και λεν ότι μας χρωστάν. Τίποτα δε χρωστάτε. Τίποτα δεν ήταν αυτό που ζήσαμε εμείς τους τελευταίους μήνες μπροστά στον δικό σας εφιάλτη, τη δική σας υπέρβαση. Εμείς όλοι σας ευχαριστούμε. Για το κουράγιο, την εμπιστοσύνη, τα δάκρυα χαράς. Σας αγαπάμε πολύ και σας ευχαριστούμε. Μέχρι το τέλος» σημειώνει στο δημόσιο μήνυμα του ο πρόεδρος του Πειθαρχικού του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Ο Πασχάλης Τσαρούχας έγραψε το παραπάνω μήνυμα, μετά την προφυλάκιση του ηθοποιού Π. Φιλιππίδη και αφού αποφασίστηκε να διαγραφεί από το συλλογικό όργανο των ηθοποιών.

Υπενθυμίζεται ότι στις φυλακές Τρίπολης οδηγήθηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης,  ο οποίος κατηγορείται για έναν βιασμό και δύο απόπειρες. Ο ίδιος κατά την απολογία του στην 15η τακτική ανακρίτρια συνέχισε να τηρεί τη γραμμή πλήρους άρνησης των κατηγοριών, ωστόσο δεν έπεισε την ανακρίτρια και με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως, κρίθηκε τελικά προφυλακιστέος.




Πηγή

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί σπίτια από τις μεγάλες φωτιές στην Πάτρα

 Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάτρα, καθώς έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην Ελικίστρα Αχαϊας, κοντά στην Πάτρα, με σπίτια πλέον να έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Σε εξέλιξη η φωτιά και στη Δροσιά. Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, κάτοικοι καταφέρονται κατά των μέσων πυρόσβεσης κάνοντας λόγο για καθυστέρηση στην επέμβασή τους ενώ αποδέκτης παραπόνων έγινε και ο Δήμαρχος της Πάτρας


Ανησυχητικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τις φωτιές στην Πάτρα. Εντολή για εκκένωση της κοινότητας Σουλίου, που βρίσκεται στις παρυφές της Πάτρας, δόθηκε από την Πυροσβεστική, ενώ ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, που καίει κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Όπως μεταφέρει το τοπικό TheBest, κάτοικοι καταφέρονται κατά των μέσων πυρόσβεσης κάνοντας λόγο για καθυστέρηση στην επέμβασή τους ενώ αποδέκτης παραπόνων έγινε και ο Δήμαρχος της Πάτρας «ξέσπασαν» και κατά των αστυνομικών που βρίσκονται στο σημείο κλείνοντας δρόμους και απομακρύνοντας τον κόσμο από τις επικίνδυνες ζώνες. Μάλιστα, στον Ριγανόκαμπο που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υπάρχει κίνδυνος για τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου, το οποίο τροφοδοτεί με νερό το μεγαλύτερο μέρος της Πάτρας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το patrastimes.gr, τραυματίστηκε πυροσβέστης στην περιοχή της Μόμα, όπου παρελήφθη από το ΕΚΑΒ.

Στο μεταξύ, διεκόπη, για προληπτικούς λόγους, η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιμετρική οδό της Πάτρας,  αφού μεγάλο τμήμα του δρόμου βρίσκεται κοντά στο πύρινο μέτωπο.

Εκκενώθηκε το χωριό στη Δροσιά

Το χωριό εκκενώθηκε προληπτικά και οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν. «Στην κοινότητα Κούμπερι Αχαΐας έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια οι κάτοικοι της κοινότητας Δροσιάς, που εκκενώθηκε προληπτικά λόγω της φωτιάς», ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, ενώ όπως προσέθεσε, «όσοι έχουν σπίτια στην Πάτρα θα μεταφερθούν εκεί».

Όσον αφορά στην φωτιά στη Δροσιά Αχαΐας ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «απειλήθηκε ένα μέρος της κοινότητας, αλλά ο κίνδυνος αποσοβήθηκε», προσθέτοντας ότι «το πύρινο μέτωπο είναι μεγάλο και ο άνεμος αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση».




Πηγή

96 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης

 Σύνταξη: Ηρώ Μαύρου

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα 96α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζει την εκπομπή:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, 1964
(video)

Νέο

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στο 1964, που όπως τονίζει: «Είναι μια χρονιά πυκνή σε γεγονότα, πολιτικά και καλλιτεχνικά». Είναι επίσης μια σημαντική χρονιά και για τον ίδιο, αφού παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό μελοποιημένο το έργο «Άξιον Εστί», του Οδυσσέα Ελύτη. Ο συνθέτης θυμάται πως δέχτηκε την πρόταση από τον βραβευμένο με Νόμπελ Έλληνα ποιητή, ενώ αναφέρεται στη διαδικασία της μελοποίησης, στους ενδοιασμούς της εταιρείας δίσκων με την οποία συνεργαζόταν, αλλά και στην αρχική αμφισβήτηση για την αισθητική αξία του έργου από τους πνευματικούς κύκλους της εποχής. Το «Άξιον Εστί» πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Κοτοπούλη, στις 19 Οκτωβρίου 1964 με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση τραγουδιστή, τον Θεόδωρο Δημητρίεφ ψάλτη και τον Μάνο Κατράκη αφηγητή.
Το 1964 είναι επίσης η χρονιά που ο Μίκης Θεοδωράκης γράφει τη μουσική για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς», μελοποιεί το ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Οι μοιραίοι», ενώ σηματοδοτεί και την ενεργό συμμετοχή του στην πολιτική. Όπως εξηγεί: «Πάντα έκανα πολιτική, αλλά όχι ως πολιτικός». Έτσι, ενώ είναι ήδη πρόεδρος της Νεολαίας Λαμπράκη και συμμετέχει ενεργά στα κινήματα ειρήνης, τον Φεβρουάριο του 1964 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στην Β’ Περιφέρεια Πειραιώς. Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης αναφέρεται σε μερικά από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα της χρονιάς, ενώ μέσα από την αφήγηση του μας μεταφέρει και το μουσικό κλίμα εκείνης της εποχής.
Στην εκπομπή προβάλλονται πλάνα από την πρώτη παρουσίαση του «Άξιον Εστί» στο θέατρο Κοτοπούλη, καθώς και από άλλες συναυλίες του, φωτογραφικό υλικό από προσωπικές και καλλιτεχνικές του στιγμές και αρχειακό υλικό από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα. Τέλος, ακούγονται αποσπάσματα από τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστί», «Πολιτεία Β’» και «Ζορμπάς».

Σενάριο-σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Έτος παραγωγής: 2005

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr



Πηγή


Όλοι αρμόδιοι, μα κανείς υπεύθυνος για την εξευτελιστική ακύρωση βράβευσης του διασώστη Ι. Αποστολόπουλου

 Μπορεί να έχουν περάσει αρκετές ημέρες απ' όταν έλαβε χώρα ένα περιστατικό που αποκάλυψε σε ακόμα μεγαλύτερο εύρος τις πληγές της Δημοκρατίας και στα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από κανέναν «αρμόδιο» παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις. Ένας διασώστης με διεθνές και αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, είχε ανακοινωθεί από την ΠτΔ πως θα λάβει τιμητική βράβευση για το έργο του από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέχρι που λίγες ώρες πριν την εκδήλωση, μία δημόσια παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μπογδάνου, «ανακοίνωσε» την ακύρωση της βράβευσης. Πλέον, μέσω διαρροών στον Τύπο τόσο η Προεδρία, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, ενώ κάποιες διαρροές κάνουν λόγο για κυβερνητική παρέμβαση.


Αρκετές ημέρες μετά από το περιστατικό που αποκάλυψε σε ακόμα μεγαλύτερο εύρος τις πληγές της Δημοκρατίας και στα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά την 47η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, με πρωταγωνιστές την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναν διασώστη με διεθνές και αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είχε ανακοινωθεί από την ΠτΔ πως θα λάβει τιμητική βράβευση για το έργο του από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέχρι που λίγες ώρες πριν την εκδήλωση, μία δημόσια παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας «ανακοίνωσε» την ακύρωση της βράβευσης, πριν καν το υπουργείου Εξωτερικών που μοιράζεται την ευθύνη των τιμητικών διακρίσεων ενημερώσει το ίδιο το τιμώμενο πρόσωπο, και χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την ίδια την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο Νίκος Δένδιας και Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνεχίζουν και παραμένουν εκτεθειμένοι, με βασικά ερωτήματα να είναι αναπάντητα: Ποιος καταρτίζει τις συγκεκριμένες λίστες προσώπων για βράβευση; Ποιος εγκρίνει και φέρει την ευθύνη; Ποιος παρενέβη ώστε να ακυρωθεί η βράβευση του Έλληνα διασώστη;

Έπειτα από την έκταση που πήρε το θέμα, τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την πρώτη στιγμή, κι ενώ δεν είχε υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, η Προεδρία της Δημοκρατίας, μέσω πηγών στον Τύπο τοποθετήθηκε πρώτη δείχνοντας το ΥΠΕΞ για το φιάσκο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διαρροές της, «σύμφωνα με τον νόμο, το υπουργείο εξωτερικών προτείνει τα πρόσωπα τα οποία παρασημοφορεί κατόπιν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι, προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του».

Η απάντηση από την πλευρά του Νίκου Δένδια δεν άργησε, με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών να σημειώνουν προχθες το βράδυ ότι το ΥΠΕΞ δεν είχε σχέση με την κατάρτιση της λίστας.

Ανέφεραν συγκεκριμένα ότι: Δεν υπάρχει αρχική εισήγηση υπογεγραμμένη από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Δεν υπάρχουν γνωμοδότηση και πρακτικά για το περιεχόμενο της συζήτησης στο Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας. Δεν υπάρχει πρόταση του υπουργού Εξωτερικών με βάση τη γνωμοδότηση. Δεν υπάρχει προεδρικό διάταγμα με υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών.

Πάντως, το όνομα του Ιάσονα Αποστολόπουλου είχε δημοσιευτεί κανονικά στο δελτίο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μεταξύ των ονομάτων των υπόλοιπων προσωπικοτήτων που θα ελάμβαναν τιμητικές διακρίσεις από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου της Κιβωτού του Κόσμου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς και άλλοι. Το όνομά του είναι ακόμα δημοσιευμένο στο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο ίδιος είχε επικοινωνήσει με την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ έχει λάβει και επίσημη πρόσκλησή του στην εκδήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ρεπορτάζ της «Καθημερινής» που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις για το τι συνέβη πραγματικά, αναφέρει πως στην πραγματικότητα ο κατάλογος των υπό παρασημοφόρηση από την Προεδρία της Δημοκρατίας σχηματίζεται συχνά από προσωπικότητες που προτείνει τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Προεδρικό Μέγαρο.  Κατά το ρεπορτάζ, τυπικά προηγείται συνεδρίαση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του ΥΠΕΞ, αλλά στην πράξη η λίστα μπορεί να «κλείσει» με συνεννόηση που γίνεται σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο.

Παρόλα αυτά, διαρροές βάζουν και την Κυβέρνηση στο κάδρο. «Παρέμβαση Μαξίμου για παρασημοφόρηση» γράφει χαρακτηριστικά το «Θεωρείο» της Καθημερινής, σημειώνοντας ότι «τα ήξεις αφήξεις με την παρασημοφόρηση του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου μπορεί να ήταν μεταξύ ΥΠΕΞ και Προεδρίας, αλλά ο αντίκτυπός τους έφτασε μέχρι το Μαξίμου. Οπως πληροφορούμαι, λίαν συντόμως θα υπάρξει γενική παρέμβαση της κυβέρνησης που θα αφορά τον τρόπο επιλογής των παρασημοφορηθέντων, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά παρόμοια παρατράγουδα. Οι ίδιες πηγές λένε πως το πλαίσιο θα γίνει πιο σαφές και πιο συγκεκριμένο».

Τέλος, η εφημερίδα «Εστία» δίνει μια ακόμα έκταση στο θέμα λέγοντας ότι εδώ και καιρό υπάρχουν τριβές ανάμεσα σε στενούς συνεργάτες αλλά και το διοικητικό προσωπικό της Προεδρίας και τον άμισθο σύμβουλο της προέδρου, Παύλο Κοτσώνη. «Λέγεται πώς οἱ παρεμβάσεις του ἔχουν ἐνοχλήσει τόν ἐπί τοῦ Τύπου ὑπεύθυνο τῆς Προεδρίας καί παλαιό διευθυντικό στέλεχος τοῦ «Βήματος» καί τῆς «Ἐλευθεροτυπίας» κύριο Σήφη Πολυμίλη. Σέ σημεῖο, πού νά σκέπτεται νά παραιτηθεῖ ἀπό τήν θέση του μή ἀνεχόμενος τίς παρεμβάσεις τοῦ τέως συμβούλου Ἐπικρατείας καί ἐπιτυχημένου δικηγόρου Βρυξελλῶν, κυρίου Κοτσώνη. Ἡ παραίτησις τοῦ κυρίου Πολυμίλη λέγεται πώς ὑπεβλήθη μετά τήν ἐπιμονή Κοτσώνη γιά νέα διαρροή στά ΜΜΕ, πού νά ἀποδίδει τήν εὐθύνη γιά τά παράσημα στό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν» γράφει χαρακτηριστικά η «Εστία».

«Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι τα χαμόγελα στο κατάστρωμα όταν η ζωή νικάει τον θάνατο, όταν η αλληλεγγύη νικάει την βαρβαρότητα»

Κρατάμε, πάντως, την απάντηση του Ιάσονα Αποστολόπουλου μετά από όλα αυτά, ο οποίος δηλώνει περήφανος «επιθετικός επικριτής» για πάντα.

Το μήνυμα του:

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια τεράστια αγκαλιά σε όλους και όλες για τα μηνύματα υποστήριξης. Τα λόγια από τον έξω κόσμο είναι ανάσα δύναμης όταν είμαστε στο καράβι, όπως τώρα.

Εν προκειμένω, χαίρομαι που το κράτος μας επιδεικνύει ειλικρίνεια.

Σε μια περίοδο που η διάσωση προσφύγων έχει καταστεί ποινικοποιημένη πράξη με βαριές συνέπειες (δεκάδες καράβια κατασχεμένα και αλληλέγγυοι υπό δίωξη), είναι απόλυτα λογικό ένας διασώστης να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός αντίπαλος.

Σε μια περίοδο που τα ευρωπαϊκά κράτη κάνουν ότι μπορούν για να εξαφανίσουν τους μάρτυρες από τα σύνορα της Ευρώπης, ώστε να εφαρμόζουν ανενόχλητα τις δολοφονικές πρακτικές τους, είναι απόλυτα λογικό η αλληλεγγύη να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα.

Μόνο τους τελευταίους 15 μήνες, οι ελληνικές αρχές έχουν πετάξει χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά στη θάλασσα του Αιγαίου, εγκαταλείποντας τους ακυβέρνητους μέσα σε πλωτές σκηνές (liferaft).

Η μόνη απάντηση στα συνεχή βίντεο που βγαίνουν, είναι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους ανθρώπους που τα δημοσιοποιούν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αυταπόδεικτο ότι η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί ποτέ να είναι αντικείμενο βράβευσης, πόσο μάλλον το υποκείμενο.

Όσο για μας.

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι τα χαμόγελα και οι αγκαλιές στο κατάστρωμα όταν η ζωή νικάει τον θάνατο, όταν η αλληλεγγύη νικάει την βαρβαρότητα.

Και αυτά τα κουβαλάμε πάντα μαζί μας.

Αυτά τα παράσημα αξίζουν όλες τις προσπάθειες του κόσμου.

Περήφανος “επιθετικός επικριτής” για πάντα.




Πηγή 

Με φακέλωμα σπιτιών και αστυνομική παρουσία «προστατεύει» ο Χρυσοχοΐδης τους νησιώτες από την πανδημία

 Με την «καταγραφή» των σπιτιών που «δυνητικά θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πάρτι» και περισσότερους από 180 αστυνομικούς φαίνεται πως επιχειρεί το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού στη Μύκονο σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού. Παράλληλα ανακοίνωσε την άφιξη 30 «ένστολων, μάχιμων, πολύ δραστήριων» αστυνομικών το πρωί της Πέμπτης στην Ιο, οι οποίοι θα φροντίσουν για την επιβολή της τάξης και την τήρηση των μέτρων, καθώς «είναι πλέον πολύ ορατός ο κίνδυνος το νησί να κλείσει», γεγονός για το οποίο απέδωσε την ευθύνη σε «κακούς επαγγελματίες».


Στη «δύσκολη δουλειά που έχει αναλάβει η αστυνομία» για την αντιμετώπιση των κορονοπάρτι, τα οποία χαρακτήρισε ως «εγκληματική πράξη» στάθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοινώνοντας στη συνέχεια με χαρακτηριστική άνεση πως «γίνεται καταγραφή όλων των σπιτιών που δυνητικά μπορούν να φιλοξενήσουν πάρτι».

Την ίδια ώρα, ισχυρίστηκε πως υπάρχει «γενικό αίσθημα ικανοποίησης και από τους κατοίκους και από τους επισκέπτες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του νησιού», καθώς στο νησί έχουν σπεύσει 186 αστυνομικοί και «έχουν συλληφθεί κλέφτες, ληστές, ναρκωτικά, γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλεια».

Σε ό,τι αφορά ωστόσο στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, το σχόλιό του για το γεγονός ότι το νησί της Μυκόνου δεν διέθετε νοσοκομείο Covid ήταν ότι «αν γεμίσουμε τα ξενοδοχεία με Covid στο τέλος δεν θα έχουμε ξενοδοχεία» για να καταλήξει στην ενοχοποίηση των επιχειρηματιών λέγοντας πως «εάν δεν προσέξουν εκεί, και εάν δεν πάρει ο κάθε επιχειρηματίας την ευθύνη του θα δημιουργηθούν προβλήματα σε βάρος τους και σε βάρος του νησιού συνολικά».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Ίου σημείωσε πως είναι «είναι πλέον πολύ ορατός ο κίνδυνος το νησί να κλείσει» και πως «είναι κρίμα να καταστραφεί λόγω της απροσεξίας κάποιων ελάχιστων, κακών επαγγελματιών», στους οποίους απέδωσε την ευθύνη, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε πως προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος «αύριο το πρωί θα είναι στο νησί 30 αστυνομικοί ένστολοι, πολύ δραστήριοι αστυνομικοί, μάχιμοι, προκειμένου να επιβάλουν την τάξη και την επιβολή των μέτρων, κάποιοι undercover αστυνομικοί επίσης έτσι ώστε σε λίγες ημέρες να μην υπάρχει πρόβλημα στο νησι».





Πηγή

Πολιτικό παρασκήνιο και στο βάθος «εκ παραδρομής» αρχειοθέτηση πόθεν έσχες Μητσοτάκη

 Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento, απίστευτα πράγματα καταγγέλλονται για την Επιτροπή της Βουλής η οποία έχει αναλάβει τα πόθεν έσχες, καθώς συνεχίζονται οι αλυσιδωτές αποκαλύψεις για τα πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους. Μέχρι πρότινος, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αναμενόταν να επικυρώσει σήμερα, Τετάρτη, την αρχειοθέτηση των πλημμελών δηλώσεων πόθεν έσχες, όταν ήρθαν αποκλειστικές πληροφορίες από το μέσο, ότι στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται η έγκριση της αρχειοθέτησης τριών λιστών με αιρετούς που κρίθηκαν ελεγχόμενοι και ανάμεσά στα ονόματα εντοπίζεται και αυτό του πρωθυπουργού, παρά τα νέα στοιχεία που έχουν κατατεθεί.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento, καθώς συνεχίζονται οι αλυσιδωτές αποκαλύψεις για τα πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αναμένεται να επικυρώσει σήμερα, Τετάρτη, την αρχειοθέτηση των πλημμελών δηλώσεων πόθεν έσχες.

Χρειάστηκε μία πύρινη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη που θα εκπροσωπούσε την αξιωματική αντιπολίτευση στην Επιτροπή, καθώς και μία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που έβαζαν στο κάδρο τον ίδιο το Κυριάκο Μητσοτάκη και το πρωθυπουργικό πόθεν έσχες ως αιτία της αναβολής, για να ανακοινωθεί πως τελικά η συνεδρίαση το μεσημέρι της Τετάρτης θα γίνει κανονικά.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του documentonews.gr, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται η έγκριση της αρχειοθέτησης τριών λιστών με αιρετούς που κρίθηκαν ελεγχόμενοι και ανάμεσά στα ονόματα εντοπίζεται και αυτό του πρωθυπουργού. Οι δηλώσεις θα κρίνονταν επουσιώδεις και θα οδηγούνταν στο αρχείο με απόφαση που θα λάμβανε η αρμόδια Επιτροπή κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Τελικά, σε νεότερο ρεπορτάζ του Άγγελου Προβολισιάνου στο ίδιο μέσο, αναφέρεται ότι το όνομά του Πρωθυπουργού βρέθηκε «εκ παραδρομής» σε λίστα βουλευτών με εκκρεμότητες στις δηλώσεις πόθεν έσχες τους. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «το όνομα του πρωθυπουργού βρέθηκε “εκ παραδρομής” στη λίστα και συγκεκριμένα από αβλεψία υπαλλήλου της Βουλής. Δηλαδή, σε λίστα που ερευνώμενων αιρετών που θα τεθούν στο αρχείο κάποιο απρόσεκτο χέρι τοποθέτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη!»

Σχολιάζοντας τις προφάσεις της συμπολίτευσης, ο Π. Πολάκης έκανε λόγο για συγκάλυψη που θυμίζει… παιδική χαρά. «Ο πρόεδρος της Επιτροπής μας είπε ότι κατά λάθος βρέθηκε εκεί το όνομα του Μητσοτάκη. Δουλευόμαστε ψιλό γαζί», ήταν το σχόλιο του πρώην αν. υπουργού Υγείας, ο οποίος επισήμανε πως αν ο ίδιος βρισκόταν στη θέση του πρωθυπουργού, τώρα θα είχε… κρεμαστεί στα μανταλάκια.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Στ. Κελέτσης έκανε λόγο για ατόπημα υπαλλήλου και αντέτεινε πως οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πρωθυπουργικού ζεύγους για τα φορολογικά έτη 2015 έως 2018 έχουν εγκριθεί με την ψήφο του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σπύρου Λάππα. Βέβαια, η έγκριση που έδωσε με την ψήφο του ο Σπ. Λάππας έγινε πριν η εφημερίδα φέρει στο «φως» τις παρανομίες του Κυριάκου και Μαρέβα Μητσοτάκη.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Documento

Σημειώνεται ότι συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή προσωπικότητας καταλογίζει η εφημερίδα Documento και ο εκδότης της, Κώστας Βαξεβάνης, με εξώδικο που απέστειλαν στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, ως απάντηση στα δυο εξώδικα που έχει στείλει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη για τις αποκαλύψεις για το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή της ιδίας ως μετόχου γαλλικής εταιρείας έως τον Δεκέμβριο του 2020, κατά παράβαση του νόμου.






Πηγή

ΕΣΗΕΑ: Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στη “Ναυτεμπορική”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συγκαλεί μεθαύριο Παρασκευή, 30 Ιουλίου, στις 13.00, διαδικτυακή συνέλευση των δημοσιογράφων της εφημερίδας «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» για τη συζήτηση των κρίσιμων θεμάτων των συναδέλφων, ενόψει της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εφημερίδας.

Όπως είναι γνωστό, μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας και το τέλος της περιόδου του καθεστώτος ειδικής διαχείρισης, η ιστορική εφημερίδα, μαζί με την ιστοσελίδα naftemporiki.gr και τις εγκαταστάσεις εκτύπωσης, περνούν στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και, για το λόγο αυτό, έχει ζητήσει συνάντηση με το νέο ιδιοκτήτη, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα σχέδια για το μέλλον της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, της ιστορικής και μοναδικής, πλέον, οικονομικής εφημερίδας, που κυκλοφορεί στη χώρα μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητά από την ειδική διαχείριση, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την καταγγελία των συμβάσεων των εργαζομένων υπό την προηγούμενη ιδιοκτησία, να καταβληθούν άμεσα οι νόμιμες αποζημιώσεις τους.

Καλεί τη νέα ιδιοκτησία να εξασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας όσων εργάζονται στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα naftemporiki.gr, καθώς και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Καλεί, επίσης, τη νέα ιδιοκτησία να προβεί στην εφαρμογή των ΣΣΕ της ΕΣΗΕΑ, που θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της εφημερίδας και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Παράλληλα εύχεται η νέα εργοδοσία να σεβαστεί την παράδοση της εφημερίδας «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» στην έγκριτη ενημέρωση και τον πλουραλισμό απόψεων, προκειμένου η ιστορική εφημερίδα να ξεκινήσει μία νέα εποχή στην ποιοτική και αντικειμενική ενημέρωση.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ




Πηγή

"Δεν είναι δικιά σου η εκκλησία"! Ξέσπασαν πιστοί για προπαγάνδα

 



Πακέτο 20 εκατ. ευρώ για τα ελληνικά ΜΜΕ από την Κομισιόν

 Η έγκριση δόθηκε μέσω του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, και έχει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, με κριτήρια ότι θα χρήματα πρέπει να δοθούν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, και κάθε εταιρεία να λάβει ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 1,8 εκατ. ευρώ.


Ευρωπαϊκά κονδύλια 20 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη εφημερίδων, περιοδικών, παροχών υπηρεσιών περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και ραδιοφωνικών σταθμών που επλήγησαν από την επιδημία του κορονοϊού και από τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης, όπως αναφέρει στην ενημέρωση της.

Η έγκριση δόθηκε μέσω του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, και έχει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το ελληνικό σχήμα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο, θέτοντας ως περιορισμούς ότι κάθε εταιρεία δεν μπορεί να λάβει πάνω από 1,8 εκατομμύρια ευρώ, και ότι η χρηματοδότηση της πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Το έγγραφο της απόφασης αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα.




Πηγή

Συνεχίζονται τα κυβερνητικά σενάρια για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ειδικότητες

 Το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον χώρο της εστίασης από το φθινόπωρο άφησε ανοιχτο ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «αδιανόητο ένας άνθρωπος ο οποίος βγάζει το ψωμί του σε αυτόν τον χώρο, να μην φροντίζει ο ίδιος πρωτίστως το ψωμί του και έπειτα τον εαυτό του και τους γύρω του». Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε πως αποκλείστηκε το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών και πως «δεν είναι της παρούσης» η συζήτηση για τη λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο για εμβολιασμένα άτομα, τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον πρέπει να επικεντρωθεί στους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.


«Το ζήτημα του εμβολιασμού απασχολεί την κοινωνία, απασχολεί οποιονδήποτε πελάτη που θα πάει σε ένα εστιατόριο ή σε ένα καφέ. Επομένως είναι μια συζήτηση η οποία ακόμα συνεχίζεται» σημείωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους εργαζόμενους στην εστίαση. Ο ίδιος κάλεσε, μάλιστα όλους όσους δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί να σπεύσουν να το πράξουν, και απέφυγε να τοποθετηθεί περαιτέρω, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος ο οποίος βγάζει το ψωμί του σε αυτόν τον χώρο να μην σπεύδει ο ίδιος να προστατεύσει το ψωμί του πρώτα, μετά τον εαυτό του και τους γύρω του».

 

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλέστηκε τη σειρά εμβολιων που χριεάζεται να κάνει κανείς προκειμένου να εργαστεί στον χώρο της εστίασης, για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι «το να προσθέσεις στα υποχρεωτικά εμβόλια ακόμα ένα, δεν είναι και τόσο βαρύ».

Σχετικά με το σενάριο λειτουργίας του λιανεμπορίου μόνο για εμβολιασμένα άτομα απάντησε ότι «δεν είναι της παρούσης μια τέτοια συζήτηση, όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν δείξει ότι  μας προστάτευσαν από μια διασπορά»  και προσέθεσε ότι «η συζήτηση  που πρέπει να κάνουμε τώρα αφορά τα μέρη στα οποία υπάρχει συνωστισμός, είτε είναι ανοιχτός χώρος είτε κλειστός, ο οποίος έχουμε πει ότι θα είναι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες».

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών ο Στ. Πέτσας ανέφερε πως «αυτό το κεφάλαιο κλείνει προς το παρόν και θα δούμε εάν θα χρειαστεί να ξανανοίξει» ενώ συμπλήρωσε πως ο Πρωθυπουργός έκρινε πως δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αντίστοιχη κίνηση, λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί τον Αύγουστο.




Πηγή

«Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα» η νόσηση των εμβολιασμένων με COVID-19

 Για τον πρώτο εμβολιασμένο που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ λόγω COVID-19, μίλησαν οι Ν. Καπραβέλος και Α. Εξαδάκτυλος, τονίζοντας πως είναι η «εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα», καθώς μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί θα νοσήσει. Όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων στην επικράτεια και ο Ν. Θωμαΐδης, ανέφερε πως είναι μικτή η εικόνα διασποράς του ιού, αφού μεταφέρεται από τα αστικά κέντρα στην επαρχία. Από την πλευρά τους, οι Γκ. Μαγιορκίνης και Θ. Δημόπουλος, εξηγούν γιατί ο εμβολιασμός δεν προσφέρει 100% ανοσία σε όλους τους ανθρώπους και πώς μειώνονται οι πιθανότητες νόσησης μετά το εμβόλιο.


Για τον πρώτο εμβολιασμένο που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ μίλησαν ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθησυχάζοντας πως είναι η «εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα».

Σε εκπομπή στο OPEN, ο Ν. Καπραβέλος, σημείωσε πως δεν είναι κάτι ανησυχητικό, όσον αφορά τους εμβολιασμένους, γιατί ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί θα νοσήσει. Ο διευθυντής της ΜΕΘ, τόνισε πως είναι η «εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα» και πως τα εμβόλια προστατεύουν τους 9 στους 10. Η νόσηση των πλήρως εμβολιασμένων που βρίσκονται στις μονάδες του νοσοκομείου, προβληματίζει τους ειδικούς, μόνο όσον αφορά το πλαίσιο της επιτάχυνσης του εμβολιασμού, κατά τον Ν. Καπραβέλο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών από 12 ετών και άνω. Παράλληλα, υποράμμισε πως τα μέτρα ατομικής προστασίας και η αποφυγή συνωστισμού είναι κρίσιμα και για τους εμβολιασμένους σε αυτή τη φάση του τέταρτου κύματος.

Και ο Α. Εξαδάκτυλος κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο, όσον αφορά την προστασία του εμβολίου. Τα εμβόλια δημιουργούν άμυνα στο 88% από όσους έχουν εμβολιαστεί, ανέφερε, και συνέχισε: «Από τα 5 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένων, το 1/10 έχει πιθανότητα να κάνει πυρετό και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό έχει πιθανότητα να βρεθεί στα χέρια του κ. Καπραβέλου. Στο 25% των ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών και οι οποίοι κάποια στιγμή θα συναντηθούν με τον ιό, το ποσοστό δεν θα είναι 10%, θα είναι πολύ μεγαλύτερο». Σημείωσε, επίσης, χαρακτηριστικά, πως το ποσοστό που θα βρεθεί στην εντατική «δε θα είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας» και κατέληξε πως είναι «λάθος το συμπέρασμα το θα αρρωστήσω έτσι κι αλλιώς άρα ας μην εμβολιαστώ».

Για την αύξηση των κρουσμάτων στην επικράτεια μίλησαν ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης και ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Μικτή εικόνα διασποράς του ιού παρατηρείται στην επικράτεια, ανέφερε ο Ν. Θωμαΐδης, και αυτό ερμηνεύεται από το γεγονός πως ο κόσμος ταξιδέυει από τα αστικά κέντρα στην επαρχία. Πιο συγκεκριμένα, από την ανάλυση των λυμάτων, προκύπτει πως: «Υπάρχουν περιοχές, οι οποίες έχουν μια σταθεροποιητική τάση στην αύξηση του ιικού φορτίου, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, που σημαίνει ότι η διασπορά είναι σταθερή στην κοινότητα, αλλά και περιοχές, στις οποίες έχουμε μια σημαντική αύξηση. Μάλιστα, στην Αλεξανδρούπολη και στα Χανιά έχουμε για 2η συνεχή εβδομάδα μεγάλη αύξηση, δηλαδή υπάρχει αυξημένη διασπορά».

Η μικρή εικόνα σχετίζεται με τις μετακινήσεις, τη μη χρήση μάσκας, τη γενική χαλάρωση που επικρατεί, αλλά και τη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ, το οποίο μεταδίδεται 70 φορές πιο γρήγορα από το αρχικό στέλεχος, «γι’ αυτό ενώ περιμέναμε να επικρατήσει τον Σεπτέμβριο, ήδη έχει επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, σημείωσε πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τους ρυθμούς του εμβολιασμού, φαίνεται πως θα κινηθούν στα 3.500, αλλά υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν και τα 4.000 μέσα στον μήνα Αύγουστο.

Από την πλευρά του, ο παιδίατρος Σπ. Μαζάνης, τόνισε πως το στέλεχος Δ μολύνει ίσως περισσότερο τα παιδιά και οι κατασκηνώσεις είναι ένας πολύ δύσκολος χώρος καθώς λειτουργούν ως εστίαση, διαμονή, αλλά και κέντρα διασκέδασης. Επίσης ανέφερε πως έχει καταγραφεί ότι παιδιά που νόσησαν μπορεί να αντιμετωπίσουν χρόνια προβλήματα. Αυτό είναι το σύνδρομο post covid και είναι πολύ σοβαρό, κατά τον ειδικό, αλλά για αυτό πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά, κατέληξε.

Στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησαν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) δίνοντας απαντήσεις για τη νόσηση των εμβολιασμένων από COVID-19.

Κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να προσφέρει 100% προστασία σε όλους του ανθρώπους, τονίζουν οι καθηγητές, ωστόσο προσφέρουν έναν φυσικό τρόπο προστασίας από πιθανή λοίμωξη από παθογόνα, εκμεταλλευόμενα τους μηχανισμούς της επίκτητης ανοσίας. Για την ακρίβεια, τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίζει έγκαιρα τους εισβολείς πριν αυτοί προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα.

Στο ερώτημα, γιατί δεν προσφέρεται 100% ανοσία, οι καθηγητές σημειώνουν ότι αφενός δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να χτίσουν ανοσολογική απάντηση με την ίδια αποτελεσματικότητα αφετέρου η όποια ανοσολογική απάντηση είναι πεπερασμένη στην ισχύ της. Όπως ένας στρατός μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πεπερασμένο αριθμό εισβολέων σε μία χρονική στιγμή, με τον ίδιο τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πεπερασμένο αριθμό ιών σε μία χρονική στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πιθανότητα να είναι επιτυχής η εισβολή του ιού μπορεί να μη μηδενίζεται αλλά μειώνεται δραματικά με τον εμβολιασμό.

Στο πόσο μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης ενός εμβολιασμένου, οι καθηγητές σημειώνουν πως η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος μετά από έκθεση στον ιό 14 ημέρες αφού έχει λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι μέχρι τρεις φορές μικρότερη από ό,τι αν δεν είχε εμβολιαστεί. Στη συνέχεια, αφού μολυνθεί ένας εμβολιασμένος, η πιθανότητα να νοσήσει βαριά είναι μειωμένη κατά οκτώ φορές από ό,τι αν δεν είχε εμβολιαστεί. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται για τον εμβολιασμένο σε μία εξαιρετικά μικρότερη πιθανότητα να καταλήξει στο νοσοκομείο, σε ΜΕΘ ή να πεθάνει εξαιτίας της λοίμωξης με τον ιό.

Όσον αφορά τα παραδείγματα ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί, αλλά κόλλησαν τον ιό, οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος αλλά δεν τη μηδενίζουν. Έτσι, λοιπόν, σε έναν πληθυσμό που έχει εμβολιασθεί το 70% πλήρως και με δεδομένο ότι μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης τρεις φορές ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού, αναμένουμε φυσιολογικά το 40% των διαγνώσεων να αφορά εμβολιασμένους και το 60% να αφορά μη εμβολιασμένους.

Στο ερώτημα, ποια είναι, επομένως, η συνδρομή του εμβολιασμού στην παραπάνω περίπτωση, οι καθηγητές σημειώνουν:  Καταρχήν, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αν δεν είχε γίνει εμβολιασμός ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερος (χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό όταν κολλήσουν και άρα ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν κατά πολύ υψηλότερος αν δεν είχε γίνει ο εμβολιασμός). Πρόκειται, λοιπόν, για μία δραματική μείωση καταρχήν στον αριθμό των κρουσμάτων. Επιπλέον, αυτό το 40% των εμβολιασμένων που έχουν μολυνθεί έχουν, ωστόσο, σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά, συνεπώς πολύ λίγοι από αυτούς θα οδηγηθούν σε νοσοκομεία, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή θα καταλήξουν.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να είναι κατανοητό ότι η ανοσολογική απάντηση, ακόμα και από το πιο ισχυρό εμβόλιο, είναι πεπερασμένη. Συνεπώς, η διαρκής έκθεση σε υψηλά ιϊκά φορτία, δηλαδή οι επαφές πολύ υψηλού κινδύνου, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μόλυνση ακόμα και τους πλήρως εμβολιασμένους με ισχυρή ανοσολογική απάντηση. Για αυτόν τον λόγο, καταλήγουν οι δύο καθηγητές, οι εμβολιασμένοι στις δραστηριότητες πολύ υψηλού κινδύνου θα πρέπει να διατηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, ιδίως όταν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες.



Πηγή

«Την πάτησαν όσοι με κατηγορούν» και ανάρτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού από Αδ. Γεωργιάδη

 Μπορεί το γεγονός πως, σύμφωνα με τον ίδιο, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό να τον κρατά σε καραντίνα για λίγες ημέρες, όμως ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να πασχίζει να βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας, δίνοντας την Τετάρτη στη δημοσιότητα το πιστοποιητικό εμβολιασμού του, με πρόφαση την κριτική που δέχεται στα κοινωνικά δίκτυα. «Επειδή όμως είμαι φοβερά σχολαστικός την πάτησαν» αναφέρει ο ίδιος σε σειρά αναρτήσεών του, δίνοντας ακόμα στη δημοσιότητα το θετικό αποτέλεσμα του μοριακού του ελέγχου.


Την Τρίτη, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, προκαλώντας έκπληξη με τις αναφορές του, κατά τις οποίες, παρότι τις προηγούμενες ημέρες έχει πραγματοποιήσει σειρά πολυπληθών συναντήσεων, με κορυφαία την παρουσία του στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου το περασμένο Σάββατο κατά την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, καμία από τις «εμβολιασμένες» επαφές του δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα για την προστασία των ίδιων και του περιβάλλοντός τους.

Την Τετάρτη, ο Αδ. Γεωργιάδης επέλεξε να δώσει συνέχεια στο «σήριαλ» της νόσησής του, επανερχόμενος στο ζήτημα. Ο ίδιος, ανάρτησε στον λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα το πιστοποιητικό εμβολιασμού του, μαζί με δύο έγγραφα αποτελεσμάτων μοριακών ελέγχων. Το ένα φαίνεται αρνητικό, στις 24 Ιουλίου και πριν την γιορτή στο Προεδρικό Μέγαρο, και το δεύτερο, στις 26 Ιουλίου, που φαίνεται θετικό.

Τις αναρτήσεις των εγγράφων συνόδευσε ένα μικρό κείμενο κατά των επικριτών του, με τον ίδιο να διαμαρτύρεται, καθώς «κανονικά θα πίστευε κάποιος ότι σε μία ασθένεια ενός οποιουδήποτε ανθρώπου άπαντες θα έδειχναν συμπάθεια. Εγώ από χθες δέχθηκα άπειρες ευχές και σας ευχαριστώ αλλά και μεγάλη τοξικότητα», ενώ στη συνέχεια επιχειρεί να απαντήσει σε «δύο βασικές κατηγορίες».

Η πρώτη, αναφορικά με τον εμβολιασμό του, με την παράθεση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, με ημερομηνία πρώτου εμβολιασμού στις 29 Δεκεμβρίου 2020, και δεύτερη δόση, στις 19 Ιανουαρίου 2021. Μάλιστα, η ανάρτηση του πιστοποιητικού προκάλεσε έκπληξη, τόσο επειδή ο υπουργός δεν προχώρησε τότε στην «παραδοσιακή» τακτική της ανάρτησης της σχετικής φωτογραφίας, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πλήθος κυβερνητικών στελεχών, όσο και επειδή στη σχετική λίστα ανώτατων αξιωματούχων που εμβολιάστηκαν κατά προτεραιότητα, απουσίαζε το δικό του όνομα.

Υπενθυμίζεται πως τότε, στα τέλη Δεκεμβρίου, οι «45 αξιωματούχοι που θα εμβολιαστούν πρώτοι» διά στόματος Πέτσα, έγιναν «126 πρόσωπα κρίσιμα για τη λειτουργία της Κυβέρνησης», και χρειάστηκε η «παρέμβαση Μητσοτάκη» για να σταματήσουν ανώτατοι αξιωματούχοι να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα, με την αναπληρώτρια -τότε- κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, να δηλώνει πως «ο συμβολισμός του θέματος εξαντλήθηκε στον εμβολιασμό του πρωθυπουργού και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και ολοκληρώνεται σήμερα με τον εμβολιασμό του κ. Κουτσούμπα». Σε ό,τι αφορά τη λίστα των 126 υποστήριξε πως «από εκεί και πέρα υπήρξε μια λίστα που αφορούσε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους και της κυβέρνησης. Σε δημοσιεύματα πάντως του συστημικού Τύπου εκείνων των ημερών, το όνομα του Αδ. Γεωργιάδη δεν βρισκόταν μεταξύ των αξιωματούχων που θα εμβολιάζονταν.

Η δεύτερη «κατηγορία» στην οποία επιχειρεί να απαντήσει ο Αδ. Γεωργιάδης, αφορά την παρουσία του στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον ίδιο να παραθέτει ένα αρνητικό μοριακό έλεγχο της 24ης Ιουλίου και έναν θετικό, της 26ης Ιουλίου, υποστηρίζοντας πως το ιικό φορτίο του αυξήθηκε την περασμένη Δευτέρα, και συνεπώς, δεν συντρέχει λόγος ελέγχου των επαφών του.


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ