Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Προχωράει η κατασκευή της αντιαρματικής τάφρου στην περιοχή Σουφλίου



Κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απέναντι στην τροπολογία της κυβέρνησης

 Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απαντούν δυναμικά στην κατάθεση στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών της τροπολογίας που τους οδηγεί στην ανεργία.


Την ερχόμενη Τρίτη συζητιέται στην ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ. Η τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή 10/6/22 στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί και να τεθεί προς ψήφιση την Τρίτη, 14/06/2022.

Τα σωματεία των εργαζομένων αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τρίτη σε 24ωρη απεργία και να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα συζητείται το νομοσχέδιο με την επίμαχη τροπολογία.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση: «Το νομοσχέδιο σταματά κάθε δραστηριότητα λειτουργίας. Προωθεί άμεσα την απόλυση δεκάδων εργαζομένων στις εργολαβίες, δεκάδων αυτοαπασχολουμένων αυτοκινητιστών και μικροεργολάβων έργου, δεκάδων εργαζομένων στα εργοστάσια αμμοβολής. Οδηγεί σε πέντε μήνες το πολύ και τον τελευταίο εργαζόμενο της ΛΑΡΚΟ από την άμεση αεργία, στην μακροχρόνια ανεργία, κλέβει τον μόχθο μιας ζωής και μαραζώνει τον τόπο μας.

»Η εισήγηση των μελών του Δ.Σ ψηφίστηκε ομόφωνα και σε κλίμα αγωνιστικότητας. Το ανώτερο όργανο, η Γ.Σ., αποφάσισε:

»Την Τρίτη 14/6, την μέρα που ψηφίζουν τις απολύσεις μας και το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, με 24ωρη απεργία μπαίνουμε στα λεωφορεία και πάμε στην βουλή.
Τα λεωφορεία θα φύγουν από τα χωριά στις 11.30 το πρωί με ραντεβού 14.00 έξω από την βουλή.
Το Σάββατο στις 20.00 στο καφενείο του Βέλιου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη για οργάνωση της κινητοποίησης.
Την Κυριακή στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στην Μαλεσίνα.
Τη Δευτέρα στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη στην παραλία της Λάρυμνας».


Πηγή

Γαλλία: Πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών

 Οι Γάλλοι προσέρχονται σήμερα εκ νέου στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.


Οι εκλογές για τις 577 έδρες στην Εθνοσυνέλευση της Κάτω Βουλής είναι μια διαδικασία δύο γύρων. Το σχήμα του νέου κοινοβουλίου θα ξεκαθαρίσει μόνο μετά τον δεύτερο γύρο, μια εβδομάδα αργότερα, στις 19 Ιουνίου. Στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας μια εκλογική περιφέρεια κερδίζεται εάν ένας υποψήφιος έχει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων και ταυτόχρονα τουλάχιστον το 25% των εκλογέων.

Ενώ οι εκλογές θα καθορίσουν τη μορφή της πολιτικής της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια, υπάρχει ανησυχία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για την πιθανότητα μεγάλης αποχής ψηφοφόρων.

Οι κάλπες ανοίγουν στην ηπειρωτική Γαλλία στις 8:00 π.μ. (06:00 GMT), αφού οι ψηφοφόροι σε υπερπόντια εδάφη ψήφισαν νωρίτερα το Σαββατοκύριακο.

Το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι αν ο επανεκλεγείς τον Απρίλιο πρόεδρος Μακρόν θα διαθέτει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως το 2027.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης La France Insoumise, βλέπει τα ποσοστά του ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις και ελπίζει στο σενάριο της «συγκατοίκησης», ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δηλαδή θα είναι διαφορετικού κόμματος από τον πρόεδρο.

Η γαλλική ακροδεξιά, με επικεφαλής τη Μαρίν Λεπέν, εκπροσωπείται από το Rassemblement National. Η Λεπέν ήρθε δεύτερη κατά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και ελπίζει να αξιοποιήσει αυτή την επιτυχία και να καταφέρει να εκλέξει τους 15 βουλευτές που απαιτούνται για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι κάλπες θα κλείσουν σήμερα στις 21.00 ώρα Ελλάδας, όποτε θα δημοσιοποιηθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα.


Πηγή

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ S08E36: ΤΡΑΠ



Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ