Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΠΑΙΞΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ! Τι μας ετοιμάζουν για τον χειμώνα



 

ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΤΥΡΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗ ΦΑΚΑ! Το ξέρουν, άλλα δεν στο λένε τα κανάλια! Τους χαλάμε την σούπα!

 



Σημαντική αύξηση διασωληνωμένων και ακόμα 30 θάνατοι από την πανδημία

 Πάνω από 380 είνναι πλέον οι διασωληνωμένοι ασθενής με κορονοϊό αυξάνοντας την πίεση στο Εθνικο Σύστημα Υγείας την ώρα που ακόμα 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία. Το 90,03% των ασθενών που έχουν διασωληνωθεί είναι ανεμβολίαστοι.


Συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.286. Τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 598.667 (ημερήσιαμεταβολή+0,4%), εκ των οποίων 51,0% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών,161 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και1.614 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.843 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381 (60,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.To 82,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 343 (90,03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 38 (9,97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.998 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 201 (ημερήσια μεταβολή -18,29%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 240 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).



Πηγή

Συγκρούσεις σε διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν -«Δεν είμαστε οι γυναίκες των χρόνων του ’90»

 Βίαιες συγκρούσεις, δακρυγόνα και ξύλο είναι ο απολογισμός σε διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών στην ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν Καμπούλ. Βίντεο μεταφέρουν σκηνές χάους, με τραυματίες κι αίματα, με τις Αφγανές να ζητούν ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία. «Φαίνεται ότι οι πολιτικές διαδηλώσεις πολιτών δεν επιτρέπονται πια», έγραψε στο Twitter ο αφγανός δημοσιογράφος Ζακί Νταριάμπι.


Αφγανές πραγματοποιούν τις δύο τελευταίες ημέρες διαδηλώσεις στην ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν Καμπούλ, υποστηρίζοντας τα δικαιώματά τους, ενώ κατά τη διάρκεια σημερινής διαδήλωσης ξέσπασαν συγκρούσεις. Βίντεο από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς μεταφέρουν σκηνές χάους, ενώ τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίσθηκε, σύμφωνα με δημοσιογράφους, οι οποίοι δημοσιοποίησαν φωτογραφίες μιας γυναίκας από το κεφάλι της οποίας τρέχει αίμα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν περισσότερες από δώδεκα γυναίκες να αντιμετωπίζονται από ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν. Γυναίκες φαίνονται να βήχουν, πράγμα που δείχνει ότι έγινε χρήση δακρυγόνων. Άλλες καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν. «Φαίνεται ότι οι πολιτικές διαδηλώσεις πολιτών δεν επιτρέπονται πια», έγραψε στο Twitter ο αφγανός δημοσιογράφος Ζακί Νταριάμπι.

Οι Αφγανές υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών και ζητούν ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Σήμερα οι ακτιβίστριες πραγματοποίησαν διαδήλωση κοντά στο αφγανικό προεδρικό μέγαρο και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν είμαστε οι γυναίκες των χρόνων του ’90».

Οι Ταλιμπάν λένε ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών με βάση τη δική τους ερμηνεία της ισλαμικής δικδασκαλίας. Ένας ανώτερος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο Σιρ Μοχάμαντ Αμπάς Στανεζκάι, δήλωσε την Τρίτη στο BBC πως δεν πιστεύει ότι γυναίκες θα διοριστούν σε ανώτερες θέσεις στην κυβέρνησή τους. Ωστόσο υποστήριξε πως θα έχουν κάποιο ρόλο.

Την προηγούμενη φορά που κυβέρνησαν οι Ταλιμπάν, στα χρόνια του 1990, οι γυναίκες έπρεπε να είναι πλήρως καλυμμένες από κορυφής μέχρις ονύχων και δεν επιτρεπόταν να βγαίνουν έξω χωρίς να συνοδεύονται από ένα μέλος της οικογένειάς τους. Επιπλέον οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν σχολείο ούτε να εργάζονται στην κοινωνία, κάτι το οποίο και πάλι επεσήμαναν.



Πηγή

ΕΔΕ για 47 πλαστούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας – Συνεχίζονται οι έρευνες

 ΕΔΕ διατάχθηκε έπειτα από καταγγελία για πλαστούς εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, όπου τοπική εφημερίδα αποκάλυψε πως διοικητική υπάλληλος φέρεται να περνούσε στο σύστημα εμβολιασμού ψευδώς ότι εμβολιάστηκαν άτομα που δεν είχαν ποτέ παρουσιαστεί στο εμβολιαστικό κέντρο. Έχουν εντοπιστεί 47 άτομα που δηλώθηκαν ως εμβολιασθέντες και η έρευνα συνεχίζεται. Διερευνάται το κίνητρο της υπαλλήλου, η οποία απομακρύνθηκε προσωρινά από την θέση της.


Διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά φέρεται να περνούσε στο σύστημα εμβολιασμού ψευδώς ότι έκαναν εμβόλιο κατά του κορονοϊού άτομα που δεν είχαν καν παρουσιαστεί στο εμβολιαστικό κέντρο. Την υπόθεση έφερε στη δημοσιότητα η τοπική εφημερίδα «Αλήθεια» , σύμφωνα με το ρεπορτάζ της οποίας, η υπάλληλος εκμεταλλευόμενη την εμπιστοσύνη γιατρού έμπαινε παράνομα στο σύστημα εμβολιασμών και δήλωνε ως εμβολιασμένους ανθρώπους που στην πραγματικότητα δεν εμβολιάστηκαν ποτέ. Παράλληλα, ελέγχεται αν έχει εμπλοκή στην υπόθεση και νοσηλεύτρια του ΚΥ Παλαμά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, βρέθηκαν τα έγγραφα που πρέπει να συμπληρώνει ο κάθε εμβολιασμένος, στα οποία δεν υπήρχε η σφραγίδα και η υπογραφή του γιατρού, όπως ορίζεται από τον κανονισμό του εμβολιασμού. Επίσης, η υπάλληλος, που δεν είναι μόνιμη υπάλληλος στο ΚΥ Παλαμά, ενώ είχε πρωινή βάρδια, πήγαινε κάποιες φορές και το απόγευμα στο ΚΥ, ισχυριζόμενη ότι είχε κάποιες εκκρεμότητες από το πρωί.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, έχουν εντοπιστεί 47 άτομα που δηλώθηκαν ως εμβολιασθέντες, αλλά δεν εμβολιάστηκαν ποτέ, και η έρευνα συνεχίζεται. Επίσης, διερευνάται το κίνητρο της υπαλλήλου καθώς και αν έχει εμβολιαστεί και η ίδια, η οποία οφείλει να το έχει κάνει λόγω θέσης. Άλλο ζήτημα που ερευνάται είναι τι έγιναν τα εμβόλια που θα έπρεπε να έχουν χορηγηθεί σε αυτά τα άτομα.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η υπάλληλος απομακρύνθηκε προσωρινά από την θέση της. Έπειτα από έγγραφο που έστειλε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Παλαμά στον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, διατάχθηκε ΕΔΕ.




Πηγή

Το meteo «αδειάζει» Καλλιάνο: Δεν είναι μετεωρολόγος

 «Ο κ. Καλλιάνος δεν είναι μετεωρολόγος... δεν σταματούν να τον αναφέρουν ως μετεωρολόγο οι δημοσιογράφοι απλά επειδή παρουσιάζει μερικά δελτία καιρού» αποσαφηνίζει το meteo.gr, αφήνοντας την κυβέρνηση εκτεθειμένη ως προς την επιλογή της. Αφορμή για το άδειασμα υπήρξε η ξεδιάντροπη ανάρτηση του βουλευτής για την υπόθεση Σεμέδο, ισχυριζόμενος πως η ανήλικη «έπλασε» την ιστορία βιασμού, ώστε να αποσπάσει χρήματα από τον Πορτογάλο παίκτη «για να αγοράσει το νέο iphone 13».


Σε σχολιασμό ανάρτησης του αρχισυντάκτη του 2020mag.gr, Κωνσταντίνου Ταχτσίδη, το meteo.gr αποσαφηνίζει πως ο βουλευτής της ΝΔ δεν είναι μετεωρολόγος.

Αναφορικά με την χυδαία ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου για την υπόθεση Σεμέδο, στο tweet «Η ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου, δεν ήταν απλά παρεμβατική ως προς τη δικαιοσύνη, αλλά κυρίως ένα δείγμα ατόφιου μισογυνισμού. Δεν είναι θέμα συγνώμης, λάθους και κακίας στιγμής. Είναι ριζωμένη πεποίθηση» το meteo.gr  ξεκαθαρίζει: «Επίσης ο κ. Καλλιάνος δεν είναι μετεωρολόγος… δεν σταματούν να τον αναφέρουν ως μετεωρολόγο οι δημοσιογράφοι απλά επειδή παρουσιάζει μερικά δελτία καιρού».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο επίσημο βιογραφικό του Γιάννη Καλλιάνου στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, ως επάγγελμα έχει δηλωθεί «Μαθηματικός Msc – Μετεωρολόγος».




Πηγή

«Αν υπάρξει μετάδοση τα σχολεία θα κλείσουν» τόνισε η Γκάγκα κόντρα στις διαβεβαιώσεις Κεραμέως για ανοιχτά σχολεία

 Το ενδεχόμενο να κλείσουν και πάλι τα σχολεία αν υπάρξει μετάδοση άφησε ανοιχτό η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κόντρα στις διαβεβαιώσεις Κεραμέως για ανοιχτά σχολεία. Όσον αφορά στον εμβολιασμό, είπε ότι «υπάρχει ισχυρή σύσταση, αλλά δεν θα υποχρεώσουμε όμως τα παιδιά να εμβολιαστούν παρόλο που το συστήνουμε», ενώ αναφορικά με τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, η ίδια χωρίς επιχειρήματα σφυρίζει αδιάφορα.


«Αν υπάρξει μετάδοση τα σχολεία θα κλείσουν» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Πρόκειται για μία δήλωση κόντρα στις διαβεβαιώσεις Κεραμέως για ανοιχτά σχολεία. «Δε νοείται να διακόπτεται η διά ζώσης εκπαίδευση», είχε σημειώσει προ ημερών η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Η Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία θα αλλάξουν και«φεύγουμε από την λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής».

«Ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά μέτρα. Θα είμαστε από πάνω, θα το παρακολουθούμε. Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό. Αν υπάρξει μετάδοση, θα κλείσει το σχολείο», είπε η Μ. Γκάγκα και πρόσθεσε: «Θα το δούμε, θα το παρακολουθήσουμε αν υπάρξουν πολλά κρούσματα στα σχολεία θα δούμε αν πρέπει να γίνουν αλλαγές». Όσον αφορά στον εμβολιασμό, είπε ότι «υπάρχει ισχυρή σύσταση, αλλά δεν θα υποχρεώσουμε όμως τα παιδιά να εμβολιαστούν παρόλο που το συστήνουμε».

Σχετικά με τους υγειονομικούς, που δεν έχουν εμβολιαστεί, η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε πως «θα γίνουν πολύ γρήγορα οι προσλήψεις. Αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα – ελλείψεις από ό,τι μου λένε συνάδελφοι που μίλησα», κόντρα σε όλες τις αναφορές – καταγγελίες για κενά και ελλείψεις που επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Το υπουργείο Παιδείας κάλεσε νωρίτερα ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης να επανεξετάσει την απόφασή του για τα μέτρα στα σχολεία, καθώς όπως επεσήμανε, όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα στο τμήμα όλα τα παιδιά θα κολλήσουν, προειδοποιώντας για αύξηση κρουσμάτων. «Μας περιμένουν χειρότερα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως θα εμφανιστούν νέα στελέχη που θα επικρατήσουν και κάλεσε την κυβέρνηση να μην καλλιεργεί ψευδείς προοπτικές για τον κορονοϊό.

Χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία για το χειμώνα, μπορεί να έχουμε μία δεύτερη Θεσσαλονίκη, προειδοποίησε ο ίδιος, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων. «Τα δημοτικά θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μελέτες για να εμβολιαστούν τα παιδιά κάτω των 12. Για τα παιδιά στα γυμνάσια προτείνω γενικό εμβολιασμό», σημείωσε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν δεν κλείνει ένα τμήμα όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα, όλα τα παιδιά θα κολλήσουν! Να το ξανασκεφτεί το υπουργείο Παιδείας». Πρόσθεσε δε ότι «οι τάξεις πρέπει να εξοπλιστούν με εξαεριστήρες. Θα βοηθούσε φοβερά, το ανοιχτό παράθυρο μόνο του δεν βοηθά. Τα παιδιά χρειάζεται να φοράνε καλές μάσκες, όχι υφασμάτινες».




Πηγή

«Θα κρατήσουμε τον Λόφο Στρέφη δημόσιο, θα αποκρούσουμε σχέδια εξευγενισμού της γειτονιάς μας»

 Σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση υπεράσπισης του Στρέφη, κόντρα στα σχέδια του δήμου και της Prodea που «επιδιώκουν αποκλειστικά την κερδοφορία των ιδιωτών, μετατρέποντας τη γειτονιά σε τουριστική ατραξιόν». «Θα αποκρούσουμε τα σχέδια εξευγενισμού και πολιτικής απονέκρωσης της γειτονιάς μας» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.


Σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση υπεράσπισης του Στρέφη, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων ενέκρινε τη πρόταση της «Prodea Investments» να «υιοθετήσει» τον Λόφο, προσφέροντας για την ανάπλασή του 1 εκατ. ευρώ. «Τόσο ο Δήμος, όσο και η Prodea επιδιώκουν αποκλειστικά την κερδοφορία των ιδιωτών (ιδιοκτητών, Airbnb-δων και καταστηματαρχών) κόντρα στο δημόσιο συμφέρον ελεύθερστρες χρήσης ενός πράσινου χώρου όπως είναι αυτός του λόφου. Προαναγγέλλεται δηλαδή η μετατροπή της γειτονιάς σε τουριστική ατραξιόν» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της συνέλευσης. «Θα αποκρούσουμε τα σχέδια εξευγενισμού και πολιτικής απονέκρωσης της γειτονιάς μας» καταλήγει.

Η ανοιχτή συνέλευση στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

Ενάντια στα σχέδια ανάπλασης, εκτοπισμού και τουριστικοποίησης

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, με τις ψήφους της παράταξης του δημάρχου Μπακογιάννη, των παρατάξεων Βουλγαράκη, Κασιδιάρη και ενός της παράταξης Γερουλάνου, προχώρησε τον Ιανουάριο του 2021 στην εκχώρηση του Λόφου Στρέφη στην ιδιωτική κτηματομεσιτική εταιρεία Prodea Investments. Το βασικό επιχείρημα του δημάρχου ήταν «η εγκατάλειψη του Λόφου» (!), τη στιγμή που η εγκατάλειψη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στο Δήμο Αθηναίων, που επί σειρά ετών δεν ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του (καθαριότητα, συντήρηση, αντιπλημμυρικά έργα, στήριξη πρανών, προσβασιμότητα, πότισμα, πυρόσβεση, φωτισμός, φροντίδα και αναπλήρωση φυσικού περιβάλλοντος). Ενώ ο Δήμος εισπράττει κανονικά υπέρογκα δημοτικά τέλη, έρχεται ως «από μηχανής θεός» μια εταιρία για να μας «σώσει» και να απαλλάξει (;) το Δήμο από την ευθύνη του.

Η διαχειριστική και τεχνική μελέτη

Συγκεκριμένα, η πρόσφατα δημοσιοποιημένη μελέτη δωρεά της Prodea, εκπονημένη στο γραφείο Δοξιάδη, προτείνει τσιμεντοποίηση των μονοπατιών και κάγκελα στις κορυφογραμμές, αποκλεισμό πρόσβασης σε διάφορα σημεία με το πρόσχημα της ασφάλειας των επισκεπτών, κοπή δέντρων και αραίωση της βλάστησης, 3 αυθαίρετα μπαλκόνια από λαμαρίνα, αποψίλωση σε πέντε πλαγιές με κατολισθήσεις εσωτερικά του Λόφου για την τοποθέτηση μεταλλικού πλέγματος χωρίς πρόβλεψη για αναπλήρωση της βλάστησης, τοίχο από κοτετσόσυρμα, μήκους 15 μέτρων γεμισμένο με πέτρες, κάτω από σημείο του μονοπατιού προς την κορυφή, φωτισμό και αναγνωρισμένη φωτορύπανση μέχρι την κορυφή του Λόφου, πλήρη ανακαίνιση και επέκταση του «Βυζαντινού» για τη μετατροπή του σε αναψυκτήριο με 24 εξωτερικά τραπέζια των 4 ατόμων και καταστροφή του υφιστάμενου πλακόστρωτου για να γίνει επίπεδη η εξωτερική αυλή, εκτεταμένους αγωγούς απορροής ομβρίων και απορροφητικούς βόθρους. Παραδόξως, από το σχεδιασμό απουσιάζει ένας από τους πιο πολυσύχναστους και σημαντικούς ελεύθερους χώρους, το ανοιχτό γήπεδο του μπάσκετ και τα περιμετρικά πεζοδρόμια, ενώ η παιδική χαρά ανακαινίζεται στο σημείο που βρίσκεται, με κοπή δέντρων για καλύτερο φωτισμό, έχοντας πρόβλεψη για παιδιά με αναπηρίες, παρόλο που η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται αποκλειστικά από σκάλες.

Ο στόχος της ανάπλασης του λόφου Στρέφη

Τόσο ο Δήμος, όσο και η Prodea επιδιώκουν αποκλειστικά την κερδοφορία των ιδιωτών (ιδιοκτητών, Airbnb-δων και καταστηματαρχών) κόντρα στο δημόσιο συμφέρον ελεύθερης χρήσης ενός πράσινου χώρου όπως είναι αυτός του λόφου. Προαναγγέλλεται δηλαδή η μετατροπή της γειτονιάς σε τουριστική ατραξιόν, με αφετηρία το Λόφο Στρέφη και η απαραίτητη γι’ αυτό το σκοπό φύλαξη του Λόφου για την αποκοπή του από όσους/ες σήμερα τον χρησιμοποιούν, καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στον προϋπολογισμό της διαχειριστικής μελέτης (περίφραξη ολόκληρου του Λόφου, δημιουργία εισόδων και τοποθέτηση φυλακίων σε αυτές, τοποθέτηση καμερών περιμετρικά και πρόσληψη security).

Είναι προφανές πως οποιαδήποτε πρόταση ανάπλασης και εκμετάλλευσης του Λόφου και των ελεύθερων και δημόσιων χώρων θα μας έβρισκε απέναντι, καθώς οι παρεμβάσεις αυτές κινούνται εκ των πραγμάτων στη λογική της κερδοσκοπίας και όχι της απελευθέρωσης χώρων μέσα στον αστικό ιστό. Για την Prodea, διαχειρίστρια και ιδιοκτήτρια ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, με αμφιλεγόμενο παρελθόν, η στόχευση είναι κατανοητή. Μια ιδιωτική εταιρία ενδιαφέρεται μόνο για την κερδοφορία της, και σίγουρα όχι για τις ανάγκες των κατοίκων μιας γειτονιάς. Για το Δήμο όμως; Τι όφελος όμως μπορούν να έχουν οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας από την προοπτική του εξευγενισμού, αν δεν πρόκειται για μεγαλοϊδιοκτήτες ή εκμισθωτές; Ο Δήμαρχος είναι σαφής: «Στόχος είναι η επανακατοίκηση του κέντρου της Αθήνας». Κι επειδή είναι γνωστό ότι η Αθήνα κατοικείται, με μεγάλη μάλιστα πυκνότητα, προφανώς επιδιώκεται ο εκτοπισμός των φτωχότερων κατοίκων μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων (76% στα Εξάρχεια από το 2022), της κατακόρυφης αύξησης των ενοικίων και των εξώσεων λόγω airbnb.

Ο νέος σταθμός ΜΕΤΡΟ στα Εξάρχεια

Ο σταθμός μετρό που σχεδιάζεται στην πλατεία και θα καταστρέψει έναν από τους ελάχιστους δημόσιους χώρους που υπάρχουν στην γειτονιά, έχει διπλή χρήση. Αφενός θα είναι το βασικότερο εργαλείο των πολιτικών κυριλοποίησης και της συνεπαγόμενης κερδοφορίας του τουριστικού κεφαλαίου, των κτηματομεσιτικών και των μαγαζιών της εστίασης, αφετέρου, στοχεύει να τσακίσει την πολιτική φυσιογνωμία της περιοχής. Στη γενικότερη επίθεση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, μέσω των μεγάλων έργων, των αναπλάσεων και των ιδιωτικοποιήσεων ή των αποκλεισμών των ελεύθερων δημόσιων χώρων στο Δήμο Αθηναίων, τα Εξάρχεια κατέχουν κομβικό ρόλο, εξαιτίας του ανολοκλήρωτου πόθου μετατροπής της γειτονιάς σε τουριστικό προορισμό και της κρατικής ανάγκης για πολιτική σιγή νεκροταφείου. Ο έλεγχος, η αστυνόμευση, η εμπορευματοποίηση και ο εξευγενισμός, που έτσι και αλλιώς έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια, θα οδηγήσουν όχι μόνο σε περαιτέρω εκτοπισμό των πιο αδύναμων στρωμάτων, αλλά και στην βίαιη απομάκρυνση των αγωνιζόμενων και των πολιτικών/κοινωνικών εγχειρημάτων. Ο νυν υπουργός μεταφορών, όταν μιλάει για το σταθμό του μετρό στα Εξάρχεια, μόνο ως συγκοινωνιακό έργο δεν τον αναφέρει: «Αν οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ανάπτυξη, μία συντεταγμένη και ευνομούμενη Πολιτεία έχει και μία άλλη υποχρέωση: Να μην αφήσει οποιαδήποτε περιοχή στο ημίφως της γκετοποίησης και στο σκοτάδι κάποιων ιδεολογικών εμμονών». Και συμπληρώνει «Θυμηθείτε τι έγινε σε άλλες περιοχές, όπου πήγε το Μετρό. Για παράδειγμα το Γκάζι».

Ο σχεδιασμός εξευγενισμού των Εξαρχείων

Η γειτονιά των Εξαρχείων χαρακτηριζόταν πάντα από την έντονη και πολύπλευρη πολιτική δράση ανθρώπων που ζουν και δρουν σε αυτά, με κύρια χαρακτηριστικά την αυτοοργάνωση, την ενεργό συμμετοχή στους αγώνες που αναπτύσσονται, τη διαρκή επαγρύπνηση και τη δίκαιη αμφισβήτηση των τοπικών αρχών, των εκάστοτε κυβερνήσεων και των σχεδίων τους. Tα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, οι καταλήψεις μεταναστριών/ών, τα πολιτιστικά δρώμενα, οι λαϊκές συνελεύσεις, οι πολιτικές δομές, οι πολλαπλές εκδηλώσεις συνθέτουν ένα πάζλ που καθιστούν τα Εξάρχεια ένα χώρο ζωντανό, κάνοντάς τον παράλληλα σημείο αντίστασης απέναντι στην κρατική βαρβαρότητα. Το Πολυτεχνείο, αναπόσπαστο κομμάτι της γειτονιάς, στο οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ιστορικότητά της και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της, επιχειρήθηκε να απονεκρωθεί με την εκδίωξη των φοιτητών στην Πολυτεχνειούπολη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τη μετατροπή του σε Μουσείο. Στην covid εποχή, όπου ο χώρος του Πολυτεχνείου αποκόπτεται από όλες του τις χρήσεις, παραδίδεται στην αστυνομική φρούρηση, ταυτόχρονα με την πλατεία Εξαρχείων και το Λόφο Στρέφη και η επιστροφή στην «κανονικότητα» τον προορίζει φυλασσόμενο από την πανεπιστημιακή αστυνομία, με ενεργά τα σχέδια για την πλήρη μουσειοποίησή του.

Γειτονιές αντίστασης και αλληλεγγύης

Δε θέλουμε τις γειτονιές μας ζώνες κατανάλωσης και τουριστικά αξιοθέατα. Δε θέλουμε τις γειτονιές μας αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας. Δε θέλουμε να ζούμε σε μια διασκεδασούπολη ανάμεσα σε τουρίστες, μπαρ, μπράβους, μπάτσους και σκουπίδια.

Θέλουμε τις γειτονιές μας για να ζούμε και να δρούμε εμείς, τα παιδιά μας και οι φίλοι μας. Θέλουμε τους χώρους μας ανοιχτούς και ελεύθερους. Εκεί που κοινωνικοποιούμαστε, οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας και ορίζουμε εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι τις ανάγκες μας.

Θα κρατήσουμε το Λόφο Στρέφη ζωντανό και δημόσιο, θα αποκρούσουμε τα σχέδια εξευγενισμού και πολιτικής απονέκρωσης της γειτονιάς μας.




Πηγή

Με κυβερνητική σφραγίδα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τη διάσωση προσφύγων

 Την ώρα που η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε την απόσυρση του αντιπροσφυγικού νομοσχεδίου, η ΝΔ ψήφισε χθες αλλαγές στη διαδικασία ασύλου. Μεταξύ των ρυθμίσεων περιλαμβάνονται η ποινικοποίηση της διάσωσης προσφύγων από αλληλέγγυους, η απόρριψη αιτήματος για οικειοθελή αναχώρηση από τη διοίκηση, η κατάργηση της δεύτερης ευκαιρίας για άσυλο, καθώς και η στελέχωση του υπουργείου Μετανάστευσης με ένστολους.


Ψηφίστηκε το βράδυ της Παρασκευής μόνο από τη Νέα Δημοκρατία το αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο που αφορά στην ποινικοποίηση της διάσωσης προσφύγων. Οι αλλαγές στη διαδικασία ασύλου εντάσσονται στην γενικότερη ακραία ρητορική της κυβέρνησης που επενδύει σε κλειστά σύνορα, με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη, να προχωρά σε περαιτέρω αυστηροποίηση του ήδη αυστηρού νομικού πλαισίου στη σκιά πιθανών νέων προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν.

Μεταξύ των υπόλοιπων αντιδραστικών αλλαγών είναι το παράβολο στην τέταρτη αίτηση για άσυλο, η σιωπηρή απόρριψη σε περίπτωση που υπάρχει αίτημα για οικειοθελή αναχώρηση από τη διοίκηση, η κατάργηση της δεύτερης ευκαιρίας για άσυλο για εξαιρετικούς λόγους, καθώς και η στελέχωση του υπουργείου Μετανάστευσης με ένστολους.

Επισημαίνεται πως η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είχε ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθότι δεν προβλέπει με τις ελάχιστες εγγυήσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου για τους πρόσφυγες.

«Νομιμοποιείτε Μανωλάδες»

«Για να μπορέσει να υπάρχει μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, έτσι όπως τη φανταζόμαστε εμείς, σας λέμε ότι αυτά που φέρνετε θα τα πάρουμε πίσω, θα τα επαναδιατυπώσουμε, θα καταργήσουμε όταν θα έρθουμε» τόνισε ο Γιώργος Ψυχογιός κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην παρέμβαση της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Είναι απαράδεκτα, εκθέτουν τη χώρα και θα καταδικαστούμε γι’ αυτό. Δεν μπορεί να έχει γκρίζες ζώνες και να αποκλείει και να δημιουργεί αόρατους ανθρώπους» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Ψυχογιός επισήμανε ότι η ποινικοποίηση της διάσωσης προσφύγων στη θάλασσα από αλληλέγγυους αποκλείει από τη διάσωση τους ιδιώτες ιδιοκτήτες σκαφών, «όπως προβλέπουν το Δίκαιο της Θάλασσας και η ανθρωπιά», αλλά και «κάποιους μάρτυρες άλλων πρακτικών που μας καταγγέλλουν ότι γίνονται». Επίσης επέκρινε και τις αλλαγές στις προϋποθέσεις για την εργασία όσων είναι παράτυποι κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «νομιμοποιείτε «Μανωλάδες», καθώς το εργόσημο ήταν «το μοναδικό αποκούμπι που υπήρχε για να ασφαλιστεί κάποιος και να πάει να δουλέψει ορατός».

Ο Γ. Ψυχογιός επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει «συλλογική διαχείριση, υποχρεωτική αλληλεγγύη και κατανομή του βάρους σε όλες τις χώρες» κι όχι δημιουργία κλειστών δομών – φυλακών στα νησιά της χώρας μας και στον  Έβρο που θα συνεχίσουν τον εγκλωβισμό προσφύγων στην χώρα μας.

«Καταδικάζετε τη χώρα να βουλιάζει βάρκες»

Με την πολιτική μετατροπής της Ελλάδας σε «ασπίδα της Ευρώπης» «καταδικάζετε τη χώρα ή να είναι σε πόλεμο με μη εχθρούς ή να βουλιάζει βάρκες ή να συγκεντρώσει στην Ελλάδα όσους καταφέρουν να περάσουν» τόνισε ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας. «Το αίτημα της Ελλάδος για έναν διακανονισμό, για καταμερισμό ισοβαρή σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή. Βεβαίως ο πρώτος που χειροκρότησε τον κ. Μητσοτάκη στη σύγκρουσή του με τον Σασόλι ήταν ο  Όρμπαν» σχολίασε ο Δημήτρης Βίτσας σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ο επίσης πρώην υπουργός Μετανάστευσης εκτίμησε ότι «οι ιδέες ‘ασπίδα της Ευρώπης’, ‘Ευρώπη φρούριο’, με επαναπροωθήσεις, αποτροπές και τείχη, δεν πρόκειται να πετύχουν. Ούτε η συνεχής επαναφορά του Έβρου θα πετύχει».

«Εγκλωβισμός ξεριζωμένων σε κέντρα-φυλακές»

Η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε πως «το νομοσχέδιο φέρνει τελικά τον πιο γρήγορο εγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων είτε στα κέντρα – φυλακές, είτε σε αστυνομικά τμήματα ή τους αφήνει σε καθεστώς παρανομίας εντελώς εκτεθειμένους και ευάλωτους στην πιο άγρια εκμετάλλευση». Κατήγγειλε την κυβέρνηση που «επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε θριαμβολογίες για τη μείωση των προσφυγικών ροών, που την παρουσιάζει ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ενώ οι πραγματικοί λόγοι είναι η πανδημία, η ένταση της καταστολής στα σύνορα και άλλα».

«Η Ελλάδα στο ξενοφοβικό μέτωπο»

Το νομοσχέδιο με τις αντιδραστικές αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου «εισάγει τη χώρα μας και θεσμικά -και γι’ αυτό μάλωσε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σασόλι- στο μπλοκ των ξενοφοβικών δυνάμεων που δεν έχουν ενόραση ιστορική για το τι έρχεται και δεν έχουν και επιμονή στις αξίες αυτής της χώρας και αυτού του λαού» τόνισε ο Νίκος Βούτσης στηλιτεύοντας την προσπάθεια του πρωθυπουργού να γίνει ο «εγχώριος Σαλβίνι».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι, αντί να αντιπαρατίθεται με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, θα έπρεπε, ως πρωθυπουργός μίας από τις χώρες – πύλες εισόδου, να σταθεί απέναντι στο «ξενοφοβικό μέτωπο μέσα στην Ε.Ε.». Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι με την έμφαση που δίνεται στη θωράκιση των συνόρων ενόψει νέων προσφυγικών ροών επιχειρείται από την κυβέρνηση μια «εσωτερική εργαλειοποίηση στο πλαίσιο της διαχείρισης του φόβου».




Πηγή

Aθώοι όλοι οι συλληφθέντες πορείας αλληλεγγύης για τη Libertatia

 Τρία και πλέον χρόνια μετά τη σύλληψή τους, ολοκληρώθηκε το δικαστήριο για τους 4 συλληφθέντες και τη 1 συλληφθείσα από πορεία αλληλεγγύης στη Libertatia στη Θεσσαλονίκη, μετά τον εμπρησμό της από φασίστες στις 21/1/18, στο περιθώριο συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό.


Oι τέσσερις συλληφθέντες και μία συλληφθείσα αθωωθήκαν για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν (κακούργημα του εμπρησμού, διακεκριμένη φθορά, αντίσταση κατά της αρχής και οπλοκατοχή) πλην την κατηγορία της απείθειας για τον έναν.

Κατά τη διάρκεια της δίκης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Σερρών από αλληλέγγυο κόσμο.

«Η συγκεκριμένη δίκη όπως έχουμε αναφέρει ήταν η πρώτη δίκη για την υπόθεση της κατάληψης Libertatia. Ακολουθούν άλλες 2 μετά από εισβολή της αστυνομίας στην κατάληψη για την παρεμπόδιση των εργασιών ανοικοδόμησης. Όλες οι επιθετικές ενέργειες κράτους και παρακράτους ενάντια στην κατάληψη Libertatia είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Τις ενώνει η παρουσία στον δρόμο ενάντια στον εθνικιστικό παροξυσμό και τη φασιστική απειλή, η υπεράσπιση των δομών αγώνα απέναντι σε κράτος και φασίστες, ο συμβολισμός της ανοικοδόμησης μιας κατάληψης σε μια περίοδο γενικευμένης καταστολής απέναντι σε κατειλημμένους χώρους, αγωνιστές αλλά και στο ίδιο το κοινωνικό σώμα» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η κατάληψη Libertatia.

Mετά την εμπρηστική επίθεση, υπό την ανοχή της αστυνομίας, το νεοκλασσικό κτίριο ανοικοδομήθηκε με όπλο την αλληλεγγύη και οι εργασίες έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί.







Πηγή


«Το όργιο βίας κατά μαθητών και φοιτητών που διαδήλωσαν κατά της Ε.Β.Ε. με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στα χείλη, δείχνει τον κυνισμό της κυβέρνησης»

 Το «όργιο βίας» από τι δυνάμεις των ΜΑΤ, κατά μαθητών και φοιτητών που διαδήλωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής ζητώντας την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα. Τονίζει επίσης πως «αν κάτι απέδειξε η προηγούμενη φάση πλατειών λαϊκών κινητοποιήσεων υπεράσπισης των δημοκρατικών κεκτημένων, στις οποίες μάλιστα οι νέοι πρωταγωνίστησαν, είναι ότι η κοινωνία έχει τη δυνατότητα να εκθέτει και να βάζει φραγμό στους εφιαλτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την οικοδόμηση ενός αστυνομικού κράτους και ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία και τη διεκδίκηση».


«Με όργιο βίας και ρίψη χημικών, η αστυνομία επιτέθηκε εντελώς απρόκλητα και επανειλημμένα σήμερα στη διαδήλωση μαθητών και φοιτητών ενάντια στο μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πριν καν ξεκινήσει η διαδήλωση, δυνάμεις των ΜΑΤ προέβησαν σε ωμή βία με γκλομπς και ρίψη χημικών με σκοπό να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από την πραγματοποίηση της πορείας, ενώ, αφού οι νέοι ξεκίνησαν τελικά την πορεία τους, ακολούθησαν απρόκλητες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης με σκοπό τον περιορισμό και τη διάλυσή της» καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, σχολιάζοντας την απόπειρα καταστολής του φοιτητικού – μαθητικού συλλαλητηρίου το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος φαίνεται ότι ακολουθεί τα χνάρια του προκατόχου του Μ. Χρυσοχοΐδη, που αποσύρθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού προηγουμένως κατάφερε με το “έργο του” να ταυτιστεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας με την ωμή παραβίαση δικαιωμάτων, την ακραία καταστολή και την προσπάθεια αντιδημοκρατικής εκτροπής μέσω της ψήφισης του αντισυνταγματικού νόμου κατάργησης των διαδηλώσεων» προσθέτει και συνεχίζει λέγοντας:

«Μετά από ένα χρόνο σημαντικών λαϊκών δημοκρατικών αγώνων και κινητοποιήσεων, που κατέστησαν στην πράξη ανενεργό τον αισχρό αυτό νόμο, ο νέος Υπουργός επιχειρεί εκ νέου με όπλο την ωμή καταστολή να ακυρώνει το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να αγωνίζονται. Επέλεξε μάλιστα να κάνει την αρχή απέναντι στους νέους και τις νέες που διαμαρτύρονται απέναντι στο μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θέσπισε η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, και το οποίο οδήγησε από την πρώτη κιόλας εφαρμογή του 40.000 παιδιά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τσακίζοντας το μέλλον των παιδιών και τις θυσίες των οικογενειών τους και δημιουργώντας έτσι πελατεία για τα κέντρα ιδιωτικής εκπαίδευσης που στηρίζει η πολιτική της κυβέρνησης.

Οι μαθητές και φοιτητές, παρά την τρομοκρατία, ολοκλήρωσαν την πορεία τους αποδίδοντας μάλιστα φόρο τιμής στο μεγάλο καλλιτέχνη Μίκη Θεοδωράκη, τραγουδώντας τραγούδια του, ανάμεσα στον ασφυκτικό κλοιό των ΜΑΤ.

Αν κάτι απέδειξε η προηγούμενη φάση πλατειών λαϊκών κινητοποιήσεων υπεράσπισης των δημοκρατικών κεκτημένων, στις οποίες μάλιστα οι νέοι πρωταγωνίστησαν, είναι ότι η κοινωνία έχει τη δυνατότητα να εκθέτει και να βάζει φραγμό στους εφιαλτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την οικοδόμηση ενός αστυνομικού κράτους και ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία και τη διεκδίκηση.

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα στηρίζει τον αγώνα μαθητών και φοιτητών για το δικαίωμα στις σπουδές και το μέλλον, και θα βρεθεί στο πλάι τους σε ένα μεγάλο μέτωπο αγώνα απέναντι στην καταστολή, για να μπει οριστικά τέλος στους αυταρχικούς σχεδιασμούς που έχουν οσμή επταετίας, όπως η καταστολή της συνδικαλιστικής δραστηριότητας φοιτητών και μαθητών και η πανεπιστημιακή αστυνομία»

 

Εργατικό δυστύχημα για 57χρονο οικοδόμο – «Αδιανόητο να χάνονται εργαζόμενοι την ώρα που παλεύουν για το μεροκάματο»

 Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας εκφράζει τη θλίψη και την αγανάκτηση της για το νέο εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην Ξάνθη με θύμα έναν 57χρονο οικοδόμο, που τον καταπλάκωσαν μπάζα εν ώρα εργασίας. «Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι πρώτη σε εργατικά δυστυχήματα, χωρίς να έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα» τονίζει η ΓΣΕΕ.


Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας εκφράζει τη θλίψη, την οργή και την αγανάκτηση για το τραγικό περιστατικό ζητώντας την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων αρχών και την απόδοση ευθυνών. «Είναι αδιανόητο, σ΄ ένα νομό που έχει περίπου 10.000 οικοδόμους να μη γίνονται προληπτικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, με αποτέλεσμα να χάνονται οι εργαζόμενοι την ώρα που παλεύουν για το μεροκάματο» σχολιάζει η ΓΣΕΕ.

«Παρά τις συνεχείς πιέσεις του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης τόσο στο Υπουργείο Εργασίας όσο και στην Περιφέρεια, τεχνικοί επιθεώρησης υπάρχουν μόνο στη Δράμα και φυσικά δεν μπορούν να ελέγξουν το σύνολο των εργασιακών δραστηριοτήτων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι πρώτη σε εργατικά δυστυχήματα, χωρίς να έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα» τονίζει η ΓΣΕΕ, καταλήγοντας πως «είναι απαίτησή μας τόσο από το Υπουργείο Εργασίας όσο και από το ΣΕΠΕ, να κατανοήσουν επιτέλους ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ζωές όσων παλεύουν για το μεροκάματο».




Πηγή

Δικαστική διαμάχη Βούρου με δημοτικούς υπαλλήλους που καταγγέλλουν υπερκοστολογημένο οδοφωτισμό

 Επιμένει στην υπερκοστολογημένη ανάθεση για τον οδοφωτισμό, ύψους 3,72 εκατ. ευρώ, ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος, και στρέφεται δικαστικά εναντίον τεσσάρων δημοτικών υπαλλήλων οι οποίοι δε συναινούν στην κατακύρωση του νόμου διαγωνισμού. Καταγγέλλουν μάλιστα «φωτογραφικού τύπου όρους διαγωνισμού».


Ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος, προκειμένου να επιτύχει την κατακύρωση της υπερκοστολογημένης σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία για τον οδοφωτισμό ύψους 3,72 εκατ. ευρώ του δήμου στράφηκε δικαστικά κατά των δημοτικών υπαλλήλων που καταγγέλλουν «φωτογραφικού τύπου όρους διαγωνισμού». Ο ίδιος επιδιώκει να κηρύξει την απεργία – αποχή τού σωματείου εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική, ενώ η τελική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών θα εκδοθεί τη Δευτέρα.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και την παραίτηση της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Ανθής Παπακώστα, και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ,Λύσσανδρου Γεωργαμλή, ο Γιάννης Βούρος κατέθεσε την 1η Σεπτεμβρίου αγωγή κατά του σωματείου των εργαζομένων του δήμου. Σκοπός του είναι να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία – αποχή, η οποία καλύπτει τους τέσσερις δημοτικούς υπαλλήλους που ανήκουν στην Επιτροπή Διαγωνισμού και δεν προχωρούν στην αποσφράγιση των φακέλων για να κηρυχθεί ανάδοχος του έργου για τον οδοφωτισμό συνολικού κόστους 3,72 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος επικαλείται τις υπερεξουσίες που του δίνουν οι νομοθετικές παρεμβάσεις του τέως υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου προκειμένου να αναθέτει τη διενέργεια διαγωνισμών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου.

«Οι πολίτες απειλούνται με υπέρμετρες επιβαρύνσεις»

Το μείζον ζήτημα χρηστής διοίκησης και χρηστής διαχείρισης των οικονομικών δημόσιων πόρων έχουν θίξει 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που έχουν καταθέσει στη Βουλή ήδη από τις 2 Ιουλίου 2021 και με πρώτο ερωτώντα τον Πάνο Σκουρλέτη. Επανερχόμενος στο ζήτημα με χθεσινή του δήλωση, ο Π. Σκουρλέτης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «σιωπά και εκτίθεται για τον οδοφωτισμό σε Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα, ενώ οι πολίτες απειλούνται με υπέρμετρες επιβαρύνσεις».

Με την επισήμανση ότι έχουν περάσει δύο μήνες από την κατάθεση της ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Σκουρλέτης είπε: «Τα ερωτώμενα υπουργεία, που κλήθηκαν να απαντήσουν για όλα τα κορυφαία ζητήματα που αφορούν την ίδια τη διαδικασία, αλλά και τα τεχνολογικά πρότυπα που πρέπει να τηρούνται ή να διαμορφωθούν, έδειξαν με τη στάση τους το πώς αντιλαμβάνονται την κοινωνική λογοδοσία και τη διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον συνολικά».

«Μια ιδιωτικοποίηση προς όφελος των κερδών των εργολαβικών εταιριών»

«Την απαράδεκτη κίνηση της Δημοτικής Αρχής Βούρου, που εκλέχθηκε και στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ και τη ΝΔ, να σύρει στα δικαστήρια το σωματείο εργαζομένων του δήμου», καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας του ΚΚΕ.

Αξιοποιώντας, αναφέρει, «όλα τα όπλα από το αντεργατικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης και την απαγόρευση της απεργίας, βάζει στον στόχο τη σταθερή, αγωνιστική και ενωμένη στάση του σωματείου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του τμήματος ηλεκτροφωτισμού του Δήμου».

Μια ιδιωτικοποίηση, σημειώνει, «προς όφελος των κερδών των εργολαβικών εταιριών που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το λαό της πόλης, σε χαράτσωμα των δημοτών με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, σε απαξίωση της δουλειάς των εργαζομένων του δήμου».

Συγκεκριμένα, τονίζει, «η δημοτική αρχή Βούρου, κατέθεσε αγωγή για να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία – αποχή που προκήρυξε το σωματείο από τις παράνομες διαδικασίες επικύρωσης του διαγωνισμού για να θωρακίσει έτσι τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές από τις απειλές, τους εκβιασμούς και την γενικότερη εργοδοτική τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η Δημοτική Αρχή. Εκτός των άλλων, για να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία αξιοποιεί τον απεργοκτόνο νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 για την προκήρυξη απεργιών με συνέλευση του 50+1% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του Σωματείου!»

Η Διοίκηση Βούρου, επισημαίνει, «(που εκλέχτηκε μόλις με το 29,47% των εγγεγραμμένων δημοτών) που συγκαλύπτει κάθε λογής αυθαιρεσίες των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, που βάζει πλάτη για την κατοχύρωση των επιχειρηματικών συμφερόντων στις δημοτικές υπηρεσίες, όπως κατά καιρούς έχουμε αναδείξει, δείχνει ακόμη μια φορά το πραγματικό αντιλαϊκό της πρόσωπο και επιτίθεται στο σωματείο των εργαζομένων του Δήμου ώστε να ακυρώσει στα αστικά δικαστήρια την αγωνιστική του δράση».

Τολμά μάλιστα, προσθέτει, «να υποστηρίξει ότι η αντίδραση που έχει ξεσπάσει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ηλεκτροφωτισμού επιφέρει ζημία (σε ποιον άραγε;) και στρέφεται ενάντια στην συνολική εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση του περιβάλλοντος. Κρύβει όμως τη δηλωμένη διάθεση των εργαζόμενων του τμήματος Ηλεκτροφωτισμού του δήμου να αναλάβει η ίδια η υπηρεσία την αναβάθμιση του δικτύου φωτισμού του δήμου με λάμπες led».

Αποδεικνύεται, υπογραμμίζει, «ακόμη μια φορά το πως αντιλαμβάνονται την εξοικονόμηση ενέργειας και την βελτίωση του περιβάλλοντος η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και οι εκλεκτοί τους στους δήμους: Πακτωλός χρημάτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέα φέσια και θυσίες για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες».

Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, συνεχίζει, «είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει όλο το λαό της πόλης μας, αφορά και τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά πάνω από όλα τους δημότες αφού αυτοί θα καλεστούν να πληρώσουν το μάρμαρο». Ο αυταρχισμός, συμπληρώνει, «δεν θα περάσει! Απαιτούμε τώρα από τη Δημοτική Αρχή να σταματήσει τις απειλές και την τρομοκρατία, αλλά και να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας του ηλεκτροφωτισμού».

Καλούμε, καταλήγει, «το λαό της πόλης να εκφράσει μαζικά τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους του δήμου που αγωνίζονται! Να παλέψει πλάι τους για να σπάσει η τρομοκρατία και να μην περάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης!»




Πηγή

«Τα ΜΑΤ έβαλαν πλάτη στους νεοναζί»

 Με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε τη διάλυση της χθεσινής αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Μεταξουργείο για την περιοδεύουσα κούκλα Αμάλ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τελικά τα ΜΑΤ έβαλαν πλάτη στους νεοναζί να εμποδίσουν το πέρασμα της Αμάλ από τους δρόμους του Μεταξουργείου. Η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση η Ξενοφοβική Ακροδεξιά στην εξουσία».


Την επίθεση των ΜΑΤ με χημικά, ξύλο και κρότου λάμψης κατά τη χθεσινή αντιφασιστική συγκέντρωση στο Μεταξουργείο για την περιοδεύουσα κούκλα Αμάλ, που συνεχίζει να προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις ακροδεξιών, καταγγέλλει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

«Τελικά τα ΜΑΤ έβαλαν πλάτη στους νεοναζί να εμποδίσουν το πέρασμα της Αμάλ από τους δρόμους του Μεταξουργείου. Η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση η Ξενοφοβική Ακροδεξιά στην εξουσία» σχολιάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάλυση αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Μεταξουργείο, παρουσία ακροδεξιών που διαδήλωναν ενάντια στην κούκλα Αμάλ, προχώρησαν τα ΜΑΤ το απόγευμα της Παρασκευής, με χρήση χημικών, εξαπολύοντας ανθρωποκυνηγητό, ενώ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισαν τους αντιφασίστες διαδηλωτές με ξύλο και κρότου λάμψης, αφήνοντας ανενόχλητους τους ακροδεξιούς. Η κούκλα που συμβολίζει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δεν έκανε τελικά τη βόλτα της. Πρόκειται για μία κούκλα που συμβολίζει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και στο πλαίσιο πολιτισμικής εκδήλωσης, γνωστοποιεί σε μικρούς και μεγάλους το ταξίδι της.



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ