Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Ο άνδρας της σκότωσε την Καρολάιν

 1pilotos-caroline-arthro

Η Αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου ΘΕΜΑτος, έχει επαρκή στοιχεία στη διάθεσή της που τεκμηριώνουν  ότι δολοφόνος της 20χρονης Καρολάιν είναι ο σύζυγός της  Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος - Τα τεκμήρια προέρχονται κυρίως από την ανάλυση με τη βοήθεια της τεχνολογίας των στοιχείων από την κάμερα, τα κινητά τηλέφωνα του ζευγαριού και το βιομετρικό ρολόι του θύματος - 'Αφωνη η κοινή γνώμη

Ο Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος, ο σύζυγος της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς, είναι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία και τα οποία κρίνονται επαρκή, ο δολοφόνος της. Η ανατροπή που φέρνει τον πιλότο από τη θέση του συντετριμμένου συζύγου και πατέρα στη θέση του κατηγορούμενου για μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις δολοφονίας των τελευταίων ετών, αφήνει άφωνη την κοινή γνώμη.

Τα στοιχεία που κατά την αστυνομία τεκμηριώνουν την ενοχή του 32χρονου πιλότου προέρχονται κυρίως από την ανάλυση με τη βοήθεια της τεχνολογίας των στοιχείων που προέρχονται από κάμερα, τα κινητά τηλέφωνα του ζευγαριού, αλλά και το βιομετρικό ρολόι της 20χρονης μητέρας που έδειξε την πραγματική ώρα του θανάτου της, που δεν συνέπιπτε με όσα είχε καταθέσει ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε χθες, όταν η αστυνομία έχοντας τα νέα στοιχεία στη διάθεσή της  ζήτησε από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο να επιστρέψει στην Αθήνα από την Αλόννησο  για να εξεταστεί εκ νέου, βάσει των καινούργιων στοιχείων. Για να μη δείξουν πόσο σοβαρά ήταν τα στοιχεία αυτά και τον «τρομάξουν» έκαναν δεκτό το αίτημά του να παραμείνει άλλη μια μέρα στην Αλόννησο, προκειμένου να είναι παρών στο μνημόσυνο για την άτυχη Καρολάιν Κράουτς, τη μητέρα της ενός έτους Λυδίας. Μετά το μνημόσυνο, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Απόστολος Σκρέκας, σε έκτακτες ανακοινώσεις λίγο μετά τις πεντέμισι το απόγευμα σήμερα, ο πιλότος παρελήφθη από πλωτό μέσο οδηγήθηκε στη Σκιάθο και από εκεί αεροπορικώς στην Αθήνα.

Τα στοιχεία που έδειξαν τον δολοφόνο

Από εκείνη την ώρα -«νωρίς το πρωί», είπε ο κ.Σκρέκας- κατέθετε στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ, στο τμήμα Ανθρωποκτονιών. Ωστόσο, οι απαντήσεις του δεν είναι πειστικές  σε σχέση με τα επαρκή στοιχεία ενοχής που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία.

Ειδικότερα:

- Τα στοιχεία που προέκυψαν από το κινητό του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου έδειξαν ότι δεν είχε καταθέσει την αλήθεια: Εφαρμογή στο κινητό του που καταγράφει τα βήματα, έδειξε ότι την ώρα που ισχυριζόταν ότι ήταν δεμένος, εκείνος περπατούσε.

- Η κάρτα μνήμης στην κάμερα ασφαλείας είχε αφαιρεθεί στη 1.20 τη νύχτα, ενώ οι «ληστές» υποτίθεται ότι μπήκαν στο σπίτι τρεις ώρες αργότερα. Η τελευταία καταγραφή στην κάμερα ήταν περίπου στις 12.30 της μοιραίας νύχτας και δείχνει τον πιλότο να κάθεται με το μωρό στο σαλόνι του σπιτιού. 

- Το βιομετρικό ρολόι της Καρολάιν κατέγραψε αυξημένους παλμούς και στη συνέχεια καμία ζωτική ένδειξη πολύ νωρίτερα από το χρόνο που ο πιλότος είχε τοποθετήσει τη δολοφονία της.


Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, το ζευγάρι φαίνεται να καυγάδιζε εκείνο το βράδυ και μάλιστα, φέρονταν να μην τα πήγαιναν καλά επί μήνες με την Καρολάιν να  ήταν αποφασισμένη να φύγει μαζί με το παιδί.





O εσωτερικός εχθρός της ημέρας

 Τα κανάλια ανήκουν σε εφοπλιστές. Πλοιοκτήτριες εταιρείες καταγγέλλεται ότι έλεγαν ψέματα στους επιβάτες ότι τα ταξίδια τους θα πραγματοποιηθούν κανονικά την Τετάρτη, παρά την απεργία. Τα κανάλια βρέθηκαν εκεί, με προφανή σκοπό να καταγράψουν αγανακτισμένους εναντίον των απεργών επιβάτες. Ίσως η πιο ξεκάθαρη απόπειρα να προκληθεί κοινωνικός αυτοματισμός, δηλαδή η μία κοινή ομάδα να στραφεί άδικα εναντίον άλλης, την ώρα που ο εχθρός βρίσκεται στην ίδια πλευρά. Κι αν αυτό δεν πήγε καλά, πάντα θα υπάρχει η επόμενη ευκαιρία. Η Νέα Δημοκρατία άλλωστε, έχει αποδείξει ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός. Θα βρίσει, θα συκοφαντήσει, θα κατασκευάσει με κάθε ευκαιρία τον «εσωτερικό εχθρό» για να τον πλασάρει στο κοινό της.


του Θάνου Καμήλαλη

Λόγω του αντεργατικού νομοσχεδίου, αυτές τις εβδομάδες οι απεργοί έχουν την τιμητική τους. Κυρίως, βασικά, οι συνδικαλιστές. Το στερεότυπο γνωστό. «Μειοψηφίες», «προνομιούχοι» με μία έμμεση αναφορά σε «τεμπέληδες» που δεν θέλουν να εργαστούν και ψάχνουν ευκαιρία για κινητοποιήσεις, παρεμποδίζοντας την «ομαλή» λειτουργία της κοινωνίας, στρεφόμενοι εναντίον τους. Οι «υπεύθυνοι της ταλαιπωρίας» των επιβατών στα λιμάνια, παρά το γεγονός πως ήταν οι εταιρείες αυτές που έλεγαν στους επιβάτες ότι τα δρομολόγιά τους θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Φάινεται, βάσει της τηλεοπτικής εικόνας, ότι αρκετές επιβάτριες δεν έπεσαν στην καλοστημένη παγίδα. «Εγώ είμαι με τους απεργούς» έλεγε η μία, «είμαστε όλοι εργαζόμενοι, το νομοσχέδιο είναι σφαγείο» η άλλη. Βέβαια η πραγματικότητα δεν είναι ποτέ κατάλληλη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίστηκε στη Βουλή έχοντας έτοιμη την αναφορά του, ανεξαρτήτως των γεγονότων. «Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» είπε ο Πρωθυπουργός, με ποιητική διάθεση, που κατήντησε μυθολογική. Αυτό φυσικά ήταν μόνο ένα από τα ψέματά του, δίπλα για παράδειγμα σε εκείνο που υποστήριζε πως για το νομοσχέδιο «είχε αντιρρήσεις ο ΣΕΒ αλλά το υποστήριξαν οι γυναικείες οργανώσεις».

Είχε προηγηθεί την Τρίτη, η συκοφαντική επίθεση κατά της απεργίας, από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για λόγους εντυπώσεων και με πρόσχημα το ενδιαφέρον της για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Το γεγονός ότι η ΟΛΜΕ είχε έγκαιρα ζητήσει την εξαίρεση των εκπαιδευτικών από τη απεργία δεν εμπόδισε την Υπουργό να καταθέσει εξώδικο και τη ΝΔ να εκδίδει ανακοίνωση ζητώντας από την αντιπολίτευση να καταδικάσει κινητοποιήσεις. Τίποτα δεν προοικονομεί άλλωστε μέριμνα για τις εξετάσεις και το μέλλον των μαθητών, καλύτερα από μείον 25.000 θέσεις στα ΑΕΙ, κατάργηση της ποσόστωσης του 1% για εισαγωγή μαθητών από τα Εσπερινά Λύκεια σε Πανεπιστήμια και πολύωρα «ναι με ακούτε» στην πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης.

Απεργοί λοιπόν και συνδικαλιστές, αυτή η μάστιγα που δεν αφήνει «την Ελλάδα να πάει μπροστά», με τη μορφή της προόδου που οραματίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σαν την πρόοδο της ανθρωπότητας από την Κλασσική Εποχή στον Μεσαίωνα ένα πράγμα. Οι εσωτερικοί εχθροί που «στρέφονται ενάντια στην κοινωνία». Όπως «ενάντια στην κοινωνία»,σύμφωνα με τη ΝΔ, στρέφονταν και οι κινητοποιήσεις την εποχή του δεύτερου-τρίτου-τέταρτου lockdown στη συσκευασία του ενός. Η κυβέρνηση μπορούσε να βγάζει προκλητικά αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, όπως τις μέρες του Πολυτεχνείου, ή να φέρνει το ένα τερατούργημα πίσω από το άλλο, όπως ο Πτωχευτικός Νόμος και το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Οι πολίτες απαγορευόταν να διαμαρτυρηθούν, γιατί τότε υποβιβάζονταν στην κατηγορία του «εχθρού της κοινής προσπάθειας», δεχόμενοι και ένα κρεσέντο τηλεοπτικής παραπληροφόρησης.

Κι αν η δυσανεξία στις κινητοποιήσεις είναι πλέον μία συνήθης πρακτική (εξάλλου έχουμε ήδη έναν νόμο που ψήφισε ο Χρυσοχοϊδης και πιστεύει ότι εφαρμόζεται) ο κατάλογος των κοινωνικών ομάδων ή των επαγγελματιών που έχουν στοχοποιηθεί από κυβέρνηση και ΜΜΕ πλέον είναι ιδιαίτερα μακρύς. Την περίοδο του αλαλούμ για παράδειγμα με τα κάτι σαν self tests, οι φαρμακοποιοί που εξέφραζαν ενστάσεις βρέθηκαν στο στόχαστρο. Πιο πριν ο Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε έμμεσα «άχρηστους» τους καταστηματάρχες της εστίασης και τους ζητούσε να του δώσουν τα κλειδιά να λειτουργήσει την επιχείρησή τους καλύτερα. Τις μέρες που ψηφιζόταν η

Πανεπιστημιακή αστυνομία, μέχρι και οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ παρουσιάστηκαν λίγο – πολύ ως «φιλομπαχαλάκηδες». Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τους χαρακτήρισε στη Βουλή ως «μέρος του προβλήματος, εθισμένους στη βία».

Η παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Προσφυγικό, τεκμηριωμένη και διεθνώς από ΜΜΕ, χαρακτηρίζεται ως «τουρκική προπαγάνδα». Τις μέρες που ψηφιζόταν η οικονομική φυλακή που ονομάζουν «δεύτερη ευκαιρία», ο πτωχευτικός νόμος, επανήλθε ο μπαμπούλας του «μπαταχτσή», του «στρατηγικού κακοπληρωτή». Η ιδέα δηλαδή ότι το τραπεζικό σύστημα απειλείται από το μυθικό τέρας του ανθρώπου που αποφάσισε, όλως τυχαίως μαζί με την κατακρεούργηση του εισοδήματός του στα χρόνια της κρίσης, να μην εξυπηρετεί το δάνειό του. Καλά για τους νέους, δεν το συζητάμε. Κλειστές σχολές, κλειστή ζωή και Μητσοτάκης – Χαρδαλιάς και τα κανάλια να τους βρίζουν για εβδομάδες ως υπεύθυνους για τη διασπορά. Θες οι πλατείες, θες το «εκρηκτικό καλοκαίρι», θες η μη τήρηση των μέτρων, οι νέοι μόνο ως «φονιάδες ηλικιωμένων» δεν χαρακτηρίστηκαν.

Αν δεν ήταν οι νέοι, αυτοί οι παρτάκηδες που δεν μπορούν να παλουκωθούν σπίτι ενώ η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι ανοιγοκλείνουν περίπτερα, ήταν οι «ψεκασμένοι», αυτη η σίγουρα τεράστια απειλή, που όλως περιέργως βέβαια δεν εμφανίστηκε σοβαρά παρά το πιο μακρύ lockdown της Ευρώπης. Ο Μητσοτάκης το φθινόπωρο υποστήριζε ότι δεν υπάρχει σοβαρή αμφισβήτηση των πολιτικών του στην πανδημία. Υπάρχουν οι «ψεκασμένοι» και οι «κουρασμένοι», υπάρχει και το μέτωπο της «λογικής» που στην πανδημία προσλαμβάνει αστυνομικούς και στην οικονομική κρίση δίνει δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά. Υπάρχουν και οι αντιεμβολιαστές, που έρχονταν να σαμποτάρουν τα εμβόλια που δεν είχαμε ακόμα.

Όλοι αυτοί και ίσως ακόμα περισσότεροι, μπαίνουν στην κατηγορία του εσωτερικού εχθρού, μία παράδοση παλιά στη χώρα με τον αντικομμουνισμό και καινούρια με το εγχειρίδιο της alt-right, του Τραμπ και του Μπολσονάρου που ξεπατικώνει η ΝΔ. Μία κατηγορία που θα μπορούσε να συνοψίζεται και με το μότο «ποιον να βρίσουμε σήμερα», με μουσική υπόκρουση από τα πάρα πολλά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Τελικά, ποια είναι αυτή η περίφημη κοινωνία; Για τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη, του Χατζηδάκη και των υπολοίπων, αυτό το ερώτημα είναι άτοπο. Κοινωνία δεν υπάρχει, είναι ένα σύνολο από άτομα που οφείλουν να «κοιτάνε τη δουλειά τους», όσο εξαντλητική και καταπιεστική κι αν είναι αυτή η δουλειά. Kάθε τόσο, μπορεί και κάθε εβδομάδα, ή και κάθε μέρα, κάποιος «ταραξίας» εμφανίζεται να προσπαθεί να χαλάσει αυτήν την «ηρεμία» ζητώντας δικαιώματα. Κι εκεί, για τους οπαδούς της πλήρους εξατομίκευσης, η ad hominem επίθεση, τα στερεότυπα, η προσπάθεια να καλλιεργηθεί κοινωνικός αυτοματισμός και να στραφούν οι υπόλοιποι εναντίον του, είναι η προσφιλής τακτική.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στην πράξη, το πρώτο πρόβλημα με τον νέο αντεργατικό νόμο είναι η απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων, με τη «διαπραγμάτευση εργοδότη – εργαζόμενου». Από εκεί ξεκινάνε όλα και έτσι θα μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη η κατάργηση του 8ώρου, οι απλήρωτες υπερωρίες, τα νέα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας. Δεν είναι επίσης τυχαίο το ότι αυτή η τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού είναι διεθνώς γοητευτική. Πάντα έχει μία ιδιαίτερη γοητεία το να βρίζεις τον πιο αδύναμο ή τον διπλανό σου για τα δεινά σου.

Το πρόβλημα όμως είναι, ότι την ώρα που καταναλώνεις αυτόν που σου πλασάρεται σκόπιμα ως ο εύκολος στόχος, ο φανταστικός, ο εσωτερικός εχθρός, στο τέλος της ημέρες γίνεσαι μόνος. Έρμαιο της εκμετάλλευσης, από την πλευρά που έχει το δάχτυλο σηκωμένο. Κι όσο η εκμετάλλευση θεριεύει, όσο η ανισότητα γίνεται ο κανόνας, τόσο πιο πολλές μέρες θα περνάνε με επίκληση σε κάποιον «εσωτερικό εχθρό».



Πηγή

Δέχτηκα χτύπημα! Απαντάω με...

 



Απέχουν επίσημα οι δικηγόροι της Αθήνας από πλειστηριασμούς ευάλωτων νοικοκυριών

 Tην αποχή των δικηγόρων από πλειστηριασμούς ευάλωτων δανειοληπτών αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, υλοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του πλαισίου αποχής που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες. «Το δικηγορικό σώμα, από την πρώτη στιγμή, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στις ρυθμίσεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, διότι δεν εξασφαλίζουν την λυσιτελή προστασία των ευάλωτων οφειλετών, και δη της πρώτης κατοικίας τους» επαναλαμβάνει ο ΔΣΑ.


Η αποχή αναμένεται να διαρκέσει από σήμερα, 17 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου, ενώ όπως αναφέρει ο ΔΣΑ, «το δικηγορικό σώμα, από την πρώτη στιγμή, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στις ρυθμίσεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, διότι δεν εξασφαλίζουν την λυσιτελή προστασία των ευάλωτων οφειλετών, και δη της πρώτης κατοικίας τους. Με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού νόμου (ν. 4738/2020), επίκεινται στο επόμενο χρονικό διάστημα πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, αλλά κυρίως, δεν έχει συσταθεί ο «Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης». Τούτο καταδεικνύει ότι, όπως έχουμε πολλαπλώς επισημάνει, η προστασία των ευάλωτων οφειλετών με το νέο νόμο είναι απισχνασμένη και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι αποφλοιωμένη και κόλουρη σε σχέση με το προϊσχύον καθεστώς»

«Κατόπιν αυτών, το ΔΣ του ΔΣΑ εμμένει στην πάγια θέση για την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών με νομοθετική ρύθμιση, τουλάχιστον μέχρι τη θέσπιση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, καθώς και τη θέσπιση δεοντολογικού πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων δια νόμου» προσθέτει ο δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Συνεχίζει λέγοντας πως:

Με δεδομένο ότι τα ανωτέρω αιτήματα δεν έχουν εισέτι γίνει δεκτά, και λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι θα ακολουθήσει ορυμαγδός αναγκαστικών εκτελέσεων και πλειστηριασμών σε βάρος ευάλωτων οφειλετών (κατά τον ορισμό του άρθρου 217 ν. 4738/2020), το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε μέχρι 31.7.2021 την αποχή όλων των δικηγόρων από την εκτελεστική διαδικασία σε βάρος της πρώτης κατοικίας που επισπεύδεται από τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων και ειδικότερα:

Α) Την αποχή από τη λήψη απογράφου εκτελεστών τίτλων. Ειδικά στη περίπτωση διαταγών πληρωμής επιτρέπεται μόνο η λήψη αντιγράφου αυτής και όχι απογράφου, προκειμένου και μόνο να τηρηθεί η προθεσμία του άρθρου 630Α ΚΠολΔ.

Β) Την αποχή από τη σύνταξη , υπογραφή και κοινοποίηση επιταγής (άρθ.924 ΚΠολΔ) που αποτελεί την 1η πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, και η οποία συντάσσεται υποχρεωτικά κάτω από επικυρωμένο αντίγραφο από το πρώτο εκτελεστό απόγραφο· η ακρίβεια της αντιγραφής της οποίας βεβαιώνεται από το δικηγόρο που το εκδίδει (άρθρ. 36 παρ. 2 περ. β Κώδικα Δικηγόρων) , και στην οποία επιβάλλεται τελικά de facto η υπογραφή της από δικηγόρο.




Πηγή 

Με τιμωρίες απειλεί τους συνδικαλιστές που «κάνουν ό,τι νομίζουν» ο Χατζηδάκης

 Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας ενάντια στον συνδικαλισμό, δηλώνοντας προκλητικά λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου πως «δε μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του και να απεργεί και οι συνδικαλιστές δε μπορούν να κάνουν ό,τι νομίζουν και να μένουν ατιμώρητοι». Ο Κωστής Χατζηδάκης επιμένει να στηρίζει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ξεσήκωσε τις μαζικές αντιδράσεις των εργαζομένων, επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση 56 άρθρων του σχεδίου νόμου, ενώ αλλεπάλληλες είναι οι κυβερνητικές επιθέσεις στο δικαίωμα της απεργίας. «Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες λαμβάνουν αποφάσεις αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος» έχει δηλώσει προκλητικά η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να συμπληρώνει πως «οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς».


«Εισάγουμε αστική ευθύνη συνδικαλιστών που παρανομούν στη διάρκεια μας απεργίας. Οι συνδικαλιστές δε μπορούν να κάνουν ό,τι νομίζουν και να μένουν ατιμώρητοι», δήλωσε κυνικά ο υπουργός Εργασίας, μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσει για το νομοσχέδιο που θα φέρει τεράστιες ανακατατάξεις στο εργασιακό πεδίο και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τόνισε ότι θεσπίζονται σύγχρονοι ευρωπαϊκοί κανόνες στις κινητοποιήσεις. «Είναι δικαίωμα η απεργία, αλλά δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του και να απεργεί, παρακάμπτοντας με την κάλυψη ενός Εργατικού Κέντρου, μια δικαστική απόφαση που κρίνει  παράνομη την απεργία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο νέος νόμος για τα εργασιακά δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και στην Οικονομία» επέμεινε να υποστηρίζει ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, «η θέση του εργαζόμενου γίνεται καλύτερη γιατί ακολουθούμε αυτά που γίνονται στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες». Αναφερόμενος στη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το νομοσχέδιο, ο υπουργός επεσήμανε πως «παρά τις αντιδράσεις, στο τέλος, όπως έγινε και με άλλες πολιτικές που επιχείρησα να εφαρμόσω για παράδειγμα με την  Ολυμπιακή, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τον ΟΣΕ – τα πράγματα θα πάνε καλά». Μάλιστα,  εκτίμησε ότι η θέσπιση της ψηφιακής κάρτας είναι η πιο εμφατική αλλαγή στην αγορά εργασίας. «Ανεξάρτητα από τη νομοθεσία, το σημαντικό είναι να τηρείται το 8άωρο. Επιχειρούμε να επιβάλουμε την εφαρμογή της νομοθεσίας, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Είναι ένα πρωτοποριακό μέτρο, ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα», δήλωσε, εξηγώντας ότι ο εργοδότης θα πληρώνει πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε έναν εργαζόμενο που δεν θα «χτυπά» τη ψηφιακή κάρτα.

Επίθεση εξαπέλυσε στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι θα καταργήσουν τον νόμο όπως κατήργησαν και το Μνημόνιο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για τη “μητέρα των μαχών”, αλλά η συμμετοχή του κόσμου στις απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν μικρή. Δεν ήταν πολύ πετυχημένη η προσπάθεια με συνθήματα από τη δεκαετία του ΄80 για “γαλέρες” και “οδοστρωτήρες”», τόνισε. Πρόσθεσε, δε, ότι από τα 129 άρθρα του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα 56 και σε άλλα 19 οι βουλευτές του δήλωσαν «παρών». «Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν είναι και το άρθρο 55 που κατοχυρώνει το 8άωρο», σημείωσε. Μίλησε για «μαθηματικά του κ. Τσίπρα» σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα παίρνουν πλέον λιγότερα χρήματα για τις υπερωρίες. «Μέχρι τώρα, οι υπερωρίες ήταν 96 ώρες το χρόνο στη βιομηχανία και 120 στις υπηρεσίες. Τις πάμε στις 150 το χρόνο. Πώς είναι δυνατόν να παίρνει λιγότερα χρήματα», διερωτήθηκε.

Διαδοχικές επιθέσεις της κυβέρνησης στον συνδικαλισμό

Κατά την ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στο δικαίωμα στην απεργία, με παράδειγμα την απεργία στα λιμάνια, παρά το γεγονός ότι πλήθος επιβατών στάθηκε στο πλευρό των εργαζόμενων που απεργούσαν, την ώρα που οι πλοιοκτήτριες εταιρείες τους έλεγαν ψέματα ότι θα ταξιδέψουν κανονικά. «Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».

«Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» επεσήμανε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο. Ήταν άλλωστε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για να θυμηθώ και μία ρήση του Τζον Κένεντυ: τη στέγη για την βροχή την φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα». «Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζουμε πως ο υπουργός Εργασίας εδώ και μέρες διατυμπανίζει πως το νομοσχέδιο προστατεύει τον συνδικαλισμό, την ίδια ώρα που η ΝΔ προκλητικά ασκούσε επιθέσεις στις μεγάλες απεργίες του Ιουνίου. «Προστασία, αλλά όχι ασυδοσία στο συνδικαλισμό!» τόνιζε ο Κωστής Χατζηδάκης, σε αναρτήσεις του στο Facebook, την ίδια στιγμή που το γραφείο τύπου της κυβέρνησης εξέδωσε ανακοίνωση – κόλαφο κατά της  απεργίας. «Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στο μετρό και τα λεωφορεία της πρωτεύουσας, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη,  αποδεικνύουν ότι γράφουν στα παλιά τους παπούτσια την αγωνία και τους κόπους των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις» ανέφερε η ΝΔ στη σχετική ανακοίνωσή της, ενώ ο Κ. Χατζηδάκης επιμένει πως το νομοσχέδιο προστατεύει τις απεργίες. Στην ανακοίνωση της η κυβέρνηση επεσήμαινε ανερυθρίαστα πως «οι συνδικαλιστικές ηγεσίες λαμβάνουν αποφάσεις αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος, ιδιαίτερα σε βάρος των νέων παιδιών που βρίσκονται την Τετάρτη μπροστά σε ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους ζωής».




Πηγή

Ένοπλη επίθεση με μία νεκρή γυναίκα στο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας

 Ένοπλη επίθεση και εμπρησμός πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του HPD στη Σμύρνη με αποτέλεσμα μία γυναίκα, υπάλληλος του κόμματος, να χάσει τη ζωή της. Ο φερόμενος ως δράστης, έχει συλληφθεί από την αστυνομία, ενώ το κόμμα κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση για ηθική αυτουργία.


Ένοπλη επίθεση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 17 Ιουνίου, στα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος HPD (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα) στη Σμύρνη. Άνδρας ηλικίας 35-40 ετών εισέβαλε στο κτήριο και αφού άνοιξε πυρ από το παράθυρο προς τον δρόμο, έβαλε φωτιά στο κτήριο σκοτώνοντας μία γυναίκα την οποία κρατούσε όμηρο.

Τον φερόμενο ως δράστη συνέλαβε η αστυνομία σύντομα, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, ενώ το HDP ρίχνει την ευθύνη στην τουρκική κυβέρνηση. «Η φίλη μας, Deniz Poyraz, δολοφονήθηκε κατά την επίθεση στο κτίριο της περιοχής Σμύρνης. Ο υποκινητής και ο ηθικός αυτουργός αυτής της βάναυσης επίθεσης είναι η κυβέρνηση AKP-MHP και το Υπουργείο Εσωτερικών που στοχεύουν συνεχώς το κόμμα μας και τα μέλη μας» λέει ανάρτηση του κόμματος στο Twitter.

Σύμφωνα με το MiddleEastEye, η Serpil Kemalbay, βουλεύτρια του HDP, δήλωσε σε τηλεοπτική εμφάνιση ότι το κόμμα έχει από καιρό παρουσιαστεί ως ανοιχτός στόχος από την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της. «Το θεωρούμε αυτόματα επίθεση που προκαλείται από τους πολιτικούς, καθώς ζούμε κάτω από έναν κυβερνώντα συνασπισμό που μαστίζεται από τη μαφία και τις συμμορίες», είπε.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, η δολοφονία της γυναίκας έγινε με φόντο πανό που καταγράφει τα ονόματα των θυμάτων 88 γυναικοκτονιών που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Το HDP έχει 55 έδρες στο 600μελές κοινοβούλιο και κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει προσπάθεια καταστολής εναντίον του κόμματος, καθαιρώντας 50 δήμαρχους του HDP από το αξίωμά τους και φυλακίζοντας αρκετούς βουλευτές του κόμματος και περισσότερα από 7.000 μέλη της με τρομοκρατικές κατηγορίες.



Πηγή

Αποκλεισμός μαθητή από τις Πανελλαδικές με καταγγελίες για στοχευμένη και καταχρηστική συμπεριφορά καθηγητή του

 Μια πρωτόγνωρη καταγγελία έρχεται από την ομάδα «Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί» που αναφέρουν απομάκρυνση μαθητή από την αίθουσα των Πανελλήνιων με εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο αποκλεισμός του μαθητή, που έφτασε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος και ολοκλήρωσε φέτος τις δευτεροβάθμιες σπουδές του, φέρεται να οφείλεται σε μια αυθαίρετη βαθμολόγηση που έγινε εις βάρος του από έναν διδάσκοντα στο ΕΠΑΛ, σύμφωνα με την καταγγελία. Ο μαθητής ζήτησε πάραυτα από τις αρχές να του αποδοθεί η βαθμολογία που δικαιούται, ώστε να μην αποκλειστεί από τη συμμετοχή του στις εξετάσεις και θα απευθυνθεί προς κάθε αρμόδια αρχή προς απόδοση της δικαιοσύνης. «Να μπορέσω να συνεχίσω τη διαδρομή μου, μη με ξαναγυρίσετε στην αρχή της.» γράφει σε επιστολή του προς τον καθηγητή.


της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Σε καταγγελία για την απομάκρυνση μαθητή από την αίθουσα των Πανελλήνιων προχωρά η εθελοντική ομάδα για τη στήριξη της σχολικής φοίτησης «Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί», αναφέροντας συγκεκριμένα ότι ο υποψήφιος αφού άρχισε να γράφει το πρώτο του μάθημα και πριν προλάβει να ολοκληρώσει την εξέταση του, απομακρύνθηκε από την αίθουσα με εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο αποκλεισμός του από το δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από έναν διδάσκοντα στο ΕΠΑΛ δίνει την εντύπωση στοχευμένης ενέργειας, καθώς -σύμφωνα με την καταγγελία- ο μαθητής έχει Μέσο Όρο πάνω από 17 (και υπάρχει διάταξη που αναφέρει πως αν σε ένα μάθημα η βαθμολογία είναι κάτω από 8 δεν δίνεται απολυτήριο) και ο εν λόγω καθηγητής βαθμολόγησε μόνο τον συγκεκριμένο μαθητή στο μάθημα του με 7,5, στερώντας του το δικαίωμα συμμετοχής στις τελικές εξετάσεις.

Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, «ο Α.Σ. έφτασε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος και ζήτησε άσυλο. Μετά από τρία συνεχόμενα διδακτικά έτη ολοκλήρωσε φέτος τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ). Είναι υποψήφιος για τις πανελλαδικές εξετάσεις και την Τρίτη 15 Ιουνίου, μπήκε στην αίθουσα για το πρώτο του μάθημα, τα Νέα Ελληνικά, ενώ μετά από λίγη ώρα, με εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας απομακρύνθηκε από την αίθουσα, πριν προλάβει να ολοκληρώσει την εξέτασή του». Ο μαθητής Α.Σ. έχει ήδη αναφέρει στο Συνήγορο του Πολίτη τα περιστατικά και τον κίνδυνο αποκλεισμού του από τις εξετάσεις, ενώ το Υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν επίσης ενημερωθεί για το θέμα.

Όπως έγινε γνωστό από την καταγγελία, για την υπόθεση αυτή ο μαθητής Α.Σ. προτίθεται να απευθυνθεί και προς τον Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και προς κάθε άλλη αρμόδια εθνική ή ευρωπαϊκή δικαστική ή διοικητική αρχή, προς απόδοση της δικαιοσύνης. Ο Α.Σ. ζήτησε επειγόντως από τις αρχές να του αποδοθεί η βαθμολογία που δικαιούται, και η οποία αυθαίρετα και καταχρηστικά του στερήθηκε από τον καθηγητή του, ώστε να μην αποκλειστεί από τη συμμετοχή του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Επίσης ζητά τη διερεύνηση των συγκεκριμένων συνθηκών, καθώς και των πραγματικών κινήτρων που οδήγησαν τον καθηγητή στην αυθαίρετη, όπως καταγγέλλεται, βαθμολόγησή του.

«Φαίνεται στοχευμένη ενέργεια»

«Οι Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί ως εθελοντές δάσκαλοι στηρίζουμε την προσπάθεια του μαθητή Α.Σ. για μόρφωση, για μια καλύτερη ζωή σε μια ανθρωπιστική κοινωνία. Υποστηρίζουμε κάθε παιδί που προσπαθεί να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό μας σύστημα για να “προκόψει στα γράμματα”. Τα ασυνόδευτα ανήλικα αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα παιδιών. Ο αποκλεισμός των παιδιών από το αγαθό της εκπαίδευσης τα οδηγεί μοιραία στο κοινωνικό περιθώριο. Όμως σε όλα τα παιδιά του κόσμου αξίζει μια αξιοπρεπής θέση στην κοινωνία. Θα συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε γι’ αυτό» αναφέρει η ομάδα εκπαιδευτικών στην σχετική καταγγελία.

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμάς Μπαχαράκης δήλωσε στην Parallaxi πως η καταγγελία είναι ανυπόστατη.  «Ο μαθητής έφτασε το πρωί στο σχολείο, μπήκε στην αίθουσα, αλλά την ώρα της ταυτοποίησης στοιχείων, εκείνος δεν υπήρχε στους καταλόγους των εξεταζόμενων. Επομένως απομακρύνθηκε από την αίθουσα», δηλώνει.

«Το θέμα είναι να μείνουμε στην ουσία. Όταν ένας μαθητής έχει Μέσο Όρο πάνω από 17 -και υπάρχει διάταξη που αναφέρει πως αν σε ένα μάθημα η βαθμολογία του είναι κάτω από 8 δε δικαιούται να πάρει απολυτήριο- και βάζεις μόνο στον συγκεκριμένο 7,5 , τότε αυτό τι είναι; Φαίνεται στοχευμένο» δηλώνει στο TPP ένας εκ των εκπαιδευτικών που υπογράφουν την καταγγελία.

«Ο στόχος των ανάδοχων εκπαιδευτικών – ελπίζω και όχι μόνο – να βοηθήσουν να υπάρχουν ευκαιρίες για όλους τους μαθητές (είτε αυτοί είναι πρόσφυγες είτε Έλληνες). Ο βέλτιστος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της εκπαίδευσης. Είναι κρίμα να μην επιτελούμε το παιδαγωγικό μας έργο ειδικά μάλιστα σε περιπτώσεις όπου βλέπουμε ότι ο μαθητής μέσα από αντίξοες συνθήκες κάνει προσπάθεια να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Ήρθα εδώ από πολύ μακριά για να προσπαθήσω να έχω ένα καλύτερο μέλλον»

Ο μαθητής απέστειλε γράμμα στον συγκεκριμένο καθηγητή, εξηγώντας του τις δυσκολίες που πέρασε για να καταφέρει να ολοκληρώσει το σχολείο, ελπίζοντας σε κατανόηση. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως κατέβαλε προσπάθειες σε πολύ δύσκολες συνθήκες στη χώρα, θέλοντας μόνο να τελειώσει το σχολείο και να μπει στο πανεπιστήμιο για να κάνει περήφανους τους γονείς του και να έχει μια καλύτερη εργασία. Δηλώνει μάλιστα με αποφασιστικότητα πως θα συνεχίσει να προσπαθεί και ολόκληρη η επιστολή του είναι γεμάτη με πάθος για ένα καλύτερο μέλλον.

«Καλησπέρα σας κ. Π

Είμαι ο μαθητής της Γ’ τάξης S. Α.

Έμαθα πως μου βάλατε 7 στο μάθημά σας και με αυτό το βαθμό δεν μπορώ να πάρω το πτυχίο μου.

Κύριε Π, ήρθα εδώ από πολύ μακριά για να προσπαθήσω να έχω ένα καλύτερο μέλλον.

Για αυτόν τον λόγο, προσπάθησα πολύ, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Έμαθα την ελληνική γλώσσα, ολοκλήρωσα 3 χρόνια στο σχολείο και όλα αυτά έγιναν πραγματικά με πολύ κόπο. Το μόνο που ήθελα ήταν να τελειώσω το σχολείο και να μπω στο πανεπιστήμιο για να κάνω περήφανους τους γονείς μου και για να έχω μια καλύτερη εργασία από τα χωράφια.

Γι’ αυτά τα πράγματα προσπαθώ ακόμη και θα συνεχίσω να προσπαθώ. Έφτασα ένα βήμα από το τέλος. Σας παρακαλώ λοιπόν να δείξετε λίγη επιείκεια και κατανόηση της κατάστασης μου και να μου βάλετε έναν βαθμό παραπάνω ώστε να μπορέσω να συνεχίσω τη διαδρομή μου, μη με ξαναγυρίσετε στην αρχή της.

Ελπίζω σε κατανόηση
Σας ευχαριστώ»

 


 

Πηγή

Κυνική ομολογία βουλευτή της ΝΔ: Δύο στους τρεις μουσικούς δεν πήραν ούτε το επίδομα των 534 ευρώ

 Ο γαλάζιος βουλευτής, Άγγελος Τσιγκρής, προχώρησε στην κυνική ομολογία πως δύο στους τρεις μουσικούς δεν πήραν ούτε το επίδομα αναστολής των 534 ευρώ, επιβεβαιώνοντας την «καθολική φτωχοποίηση» του κλάδου για την οποία κάνει λόγο ο πρόεδρος «Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας». Σε ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών ο κ. Τσιγκρής, ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη και φαρμακευτική κάλυψη του κλάδου, κάτι που σύσσωμα τα καλλιτεχνικά σωματεία ζητούν επί μήνες.


Στην ειλικρινή παραδοχή ότι «οι επαγγελματίες μουσικοί δεν έλαβαν ούτε το επίδομα ειδικού σκοπού του Μαρτίου» προχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Τσιγκρής, σε ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών, θέτοντας στο τραπέζι της συζήτησης την «καθολική φτωχοποίηση» των επαγγελματιών μουσικών και ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη και φαρμακευτική κάλυψη του κλάδου.

Στην Ερώτηση με θέμα: «Λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης των επαγγελματιών μουσικών», ο κ. Τσιγκρής επισημαίνει πως η αποχή των επαγγελματιών μουσικών από την εργασία τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έχει προκαλέσει «σοβαρά οικονομικά προβλήματα» στον κλάδο. Επικαλείται τον πρόεδρο «Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας», ο οποίος κάνει λόγο για καθολική φτωχοποίηση», και υπενθυμίζει ότι δύο στους τρεις επαγγελματίες μουσικούς δεν έλαβαν ούτε το επίδομα αναστολής εργασίας ύψους 534 ευρώ. Ο ίδιος ζητά να ληφθεί υπόψη ότι οι μουσικοί «στερούνται και φαρμακευτικής περίθαλψης» και ρωτά τον Χρήστο Σταϊκούρα ποια μέτρα προτίθεται να πάρει για την οικονομική στήριξη και φαρμακευτική κάλυψη των επαγγελματιών, ζητώντας να μάθει και «πότε αναμένονται τα παραπάνω μέτρα».

«Είναι σαν να μην θέλετε να υπάρχει Πολιτισμός»

Στις αρχές Απριλίου, τα καλλιτεχνικά σωματεία είχαν στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό καταγγέλλοντας την πλήρη απουσία οποιουδήποτε σχεδίου και χρονοδιαγράμματος για το άνοιγμα του Πολιτισμού, την ώρα που γίνεται συνεχώς συζήτηση για άλλους τομείς, όπως το λιανεμπόριο, ο τουρισμός και οι Εκκλησίες.

«Οι μελέτες για την ασφάλεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων διεθνώς πολλαπλασιάζονται, σε όλο τον κόσμο ο Πολιτισμός έχει ανοίξει ξανά ή ετοιμάζεται να ανοίξει, αλλά στην Ελλάδα είναι σαν να μην υπάρχει ή – για να το θέσουμε πιο σωστά – να μην θέλετε να υπάρχει Πολιτισμός. Θεωρούμε ότι η Τέχνη και η Ψυχαγωγία αποτελούν μια βασική κοινωνική ανάγκη, που γίνεται περισσότερο απαραίτητη στις πιο δύσκολες στιγμές. Είναι παράλογο να μένει κλειστός ο Πολιτισμός, από τη στιγμή μάλιστα που τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν ήδη αποδειχθεί λειτουργικά» τόνιζαν σύσσωμα τα καλλιτεχνικά σωματεία, ενώ παρέθεσαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία ο κλάδος τους είναι ο πιο βαριά πληττόμενος, σημειώνοντας μείωση του κύκλου εργασιών κατά 88,2%. «Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις χρειάζονται προγραμματισμό και προετοιμασία αρκετούς μήνες πριν, αλλιώς το άνοιγμα θα είναι μόνο προσχηματικό. Αυτό το απέδειξε η περσινή θερινή σαιζόν, που ελάχιστες εκδηλώσεις έγιναν και ελάχιστοι συνάδελφοι κατάφεραν να εργαστούν» τόνιζαν χαρακτηριστικά.



Πηγή

Βουλή: Ψηφίστηκε (εν μέσω έντασης) το εργασιακό νομοσχέδιο

 

«Πέρασε» χωρίς καμία διαρροή από την Κ.Ο. της Ν.Δ. με 158 «ναι». Καταψήφισε η αντιπολίτευση με 142 «όχι»

Με σύμπασα την αντιπολίτευση να λέει ηχηρό «όχι», καταγγέλλοντας επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα, αλλά με αρραγή την κυβερνητική πλειοψηφία «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για τα εργασιακά, που έδωσε αφορμή στα κόμματα, ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ, να κηρύξουν «ανένδοτο», αλλά και στα συνδικάτα και τα σωματεία να ξεσηκωθούν κατά της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο χωρίς καμία διαρροή από την κυβερνητική πλειοψηφία έλαβε 158 «ναι», ενώ 142 βουλευτές το καταψήφισαν. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εξήλθε αλώβητη της ονομαστικής ψηφοφορίας που η ίδια προκάλεσε, προκειμένου να καταδείξει την «υποκρισία», όπως κατήγγειλε, των κομμάτων που υπερψήφισαν μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου.

Την υποβολή αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας ανακοίνωσε μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο, να ψηφίσει τις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Η αντιπολίτευση ωστόσο, η οποία όσα άρθρα θεώρησε θετικά τα υπερψήφισε, εκτός του ΚΚΕ, σημείωσε πως οι διατάξεις αυτές αφορούν κοινοτικές οδηγίες που έπρεπε να έχουν κατατεθεί στη Βουλή εδώ και καιρό και πως δεν αποτελούν παρά «βιτρίνα» για τις «αντεργατικές» επιδιώξεις της κυβερνώσας παράταξης. Ανάμεσα στις διατάξεις που υπερψηφίστηκαν από την αντιπολίτευση είναι εκείνες για τις πατρικές άδειες και τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Το μόνο κόμμα που καταψήφισε όλες τις διατάξεις είναι το ΚΚΕ, επιμένοντας στην ανάγκη απόσυρσης του συνόλου του νομοσχεδίου. Μάλιστα, για πρώτη φορά έπειτα από μήνες η αίθουσα της Ολομέλειας γέμισε από βουλευτές που παρακολούθησαν διά ζώσης τη συνεδρίαση, αλλά και προσήλθαν κανονικά στην ονομαστική ψηφοφορία, καθώς ελάχιστες ήταν οι εξαιρέσεις βουλευτών που ψήφισαν με επιστολική ψήφο. Κλείνοντας τη μαραθώνια τριήμερη συνεδρίαση, ο υπουργός Εργασίας ευχαρίστησε όλους όσοι του άσκησαν κριτική «σεβόμενοι τους κανόνες του πολιτικού και ανθρώπινου πολιτισμού, χωρίς να καταφύγουν σε ύβρεις και τοξικότητα», καθώς, όπως έχει αναφέρει, έχει υποστεί «δολοφονία χαρακτήρα» εξαιτίας του νομοσχεδίου. Επέμεινε δε μέχρι την ύστατη στιγμή πως με το νομοσχέδιο «πάμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά», καθώς η Ν.Δ. είναι «κόμμα της Ευρώπης» και, όπως υποστήριξε, οι επίμαχες ρυθμίσεις ισχύουν σε όλες τις προηγμένες χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Πάντως ο Κωστής Χατζηδάκης δεν άλλαξε απολύτως τίποτα από το corpus του νομοσχεδίου, περιοριζόμενος σε νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες ωστόσο δεν άγγιξαν τις επίμαχες διατάξεις τις οποίες κατήγγειλε η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων.

Πολυμέτωπα πυρά Μητσοτάκη με ειρωνικά σχόλια και χρησμούς

Με πολυμέτωπα πυρά στους πολιτικούς του αντιπάλους απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σφυροκόπημα που δέχεται εδώ και εβδομάδες από το σύνολο της αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη.

Παρεμβαίνοντας στη μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός απάντησε -έστω και ετεροχρονισμένα- στο σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. «Εγώ, πάντως, δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς ως μηχανικός, κ. Τσίπρα» ανέφερε δηκτικά, ενώ ειρωνικά σχολίασε και τους χρησμούς του πολιτικού αντιπάλου του για τις εκλογές. «Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου, κ. Τσίπρα» είπε, επιμένοντας πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Αίσθηση προκάλεσε η υπέρ το δέον αισιοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάπτυξη που βρίσκεται προ των πυλών, η οποία, κατά τα λεγόμενά του, θα είναι ρωμαλέα και δίκαιη. «Τα άστρα είναι ευθυγραμμισμένα για την καλή πορεία της οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά.

Εντύπωση προκάλεσε ταυτοχρόνως η επίθεσή του και στη Φώφη Γεννηματά, την οποία κατηγόρησε ότι μιμείται τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως «πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες, όχι το αντίγραφο». Οι αναφορές προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ., η οποία υποστήριξε πως το κόμμα της είναι το «πρωτότυπο», ενώ πρόσθεσε πως «κανείς δεν μπορεί να ακουμπήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου ούτε στο δαχτυλάκι του».

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, καταλογίζοντάς της fake news, συνθήματα τρόμου και υποκρισία για τα εργασιακά. «Δεν υπάρχει αυτή η Ν.Δ. για την οποία μιλάτε, είναι καρικατούρα που βρίσκεται μόνο στο φαντασιακό σας» είπε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως κάνει «υπερωρίες για κατασκευή προπαγάνδας στα εργαστήρια της Κουμουνδούρου». Επέμεινε δε ότι οι αλλαγές που προωθούνται είναι «προοδευτικές» και «αναπτυξιακές», χαρακτηρίζοντας την περιβόητη διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας «τολμηρή τομή», που «θωρακίζει» τον εργαζόμενο, δίνοντάς του το δικαίωμα να διατηρεί ελεύθερες μέχρι και τρεις μέρες την εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στους συνδικαλιστές, λέγοντας πως τα θύματα των κινητοποιήσεων της περασμένης Πέμπτης ήταν «ο άρρωστος που ήθελε να πάει στον γιατρό και η νοικοκυρά που ήθελε να κάνει τα ψώνια της», ενώ με αφορμή την απεργία στα πλοία σχολίασε πως «τα μπλόκα στους καταπέλτες μετατρέπονται πλέον σε καταπέλτη της κοινωνίας κατά των εχθρών της».


Πηγή

 

Το υπουργείο του Άδωνη αναφέρει τα Σκόπια ως Μακεδονία… σκέτο

 

Εξαφανισμένος από τα επίσημα ελληνικά έγγραφα ο κωδικός ΝΜΚ. Έτσι νομιμοποιούμε τη διαχρονική αυθαιρεσία των γειτόνων

Έχουν τόσο πολύ εθιστεί στην υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών που… αποκαλούν σκέτα νέτα Μακεδονία τα Σκόπια στα ελληνικά υπουργεία! Συγκεκριμένα, σε έγγραφα του υπουργείου Ανάπτυξης, επικεφαλής του οποίου είναι ο άλλοτε διαμαρτυρόμενος κατά των Πρεσπών Άδωνις Γεωργιάδης, αντί για τον κωδικό ΝΜΚ που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται, γίνεται χρήση του MK, δηλαδή σκέτο «Μακεδονία».

Την ίδια στιγμή δηλαδή που η χώρα μας προβαίνει σε κινήσεις διαμαρτυρίας επειδή τα Σκόπια στο Euro χρησιμοποιούν το MK, ελληνικές υπηρεσίες το χρησιμοποιούν αυτοβούλως, παραβιάζοντας υπέρ των Σκοπίων τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ακόμη και λίγες ημέρες πριν, στις 14 Ιουνίου, όταν δηλαδή είχε ήδη ξεσπάσει ο ντόρος για το Euro, σε έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης γίνεται αναφορά σε ΜΚ, αντί του προβλεπόμενου NMK. Εντύπωση, πάντως, κάνει και το γεγονός ότι από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχουν πληρωμές σε υποκαταστήματα στα Σκόπια της συνδεόμενης με τον Ερντογάν Halk Bank, με την οποία έχουν επιλέξει να συνεργάζονται οι χρηματοδοτούμενοι οργανισμοί. Η επαναλαμβανόμενη και απ’ ό,τι φαίνεται «διαχρονική» χρήση του συγκεκριμένου κωδικού αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να πρόκειται περί λάθους κι έτσι συμπεραίνει κανείς ότι είναι απλώς αποτέλεσμα της μανίας που έχει καταλάβει τα κυβερνητικά στελέχη να αποδείξουν ότι… το κράτος έχει συνέχεια.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πρόκειται για έγγραφα με τα οποία δίδονται χρήματα στα Σκόπια, στο πλαίσιο της… ενωσιακής συνδρομής του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας. Τους πληρώνουμε δηλαδή κι από πάνω, προκειμένου να τους λέμε… «Μακεδονία».

Εκτός κι αν ισχύει αυτό που ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος, ότι δηλαδή σκοπός της κυβέρνησης είναι να εθίσει τους Ελληνες στον όρο «Βόρεια Μακεδονία», για να καταπιούν τελικά το «Μακεδονία». «Αφού η Συμφωνία των Πρεσπών αφορά μόνο τους κρατικούς θεσμούς, τότε Σκάι, ΑΝΤ1, Alpha, Star κ.ά. ΜΜΕ, αλλά και δημοσιογράφοι και βουλευτές, γιατί μιλάτε για Βόρεια Μακεδονία και όχι για Σκόπια; Αφού οι ονομασίες αναφέρονται μόνο στις διακρατικές σχέσεις. Ενώ τα Σκόπια μιλούν για Μακεδονία σκέτο. Κάνετε έγκλημα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.



Πηγή

Αρχαιοκάπηλοι είχαν ρημάξει τα Γεράνεια Όρη!

 

Του Νίκου Νικόλιζα

Τα κρυμμένα μυστικά που για δεκάδες χρόνια φυλάσσονταν μέσα στο πυκνό παρθένο δάσος των Γερανείων στην περιοχή του Αλεποχωρίου αποκαλύπτει σιγά σιγά η καταστροφική πυρκαγιά του Μαΐου. Μία άγνωστη μέχρι σήμερα αρχαιοκαπηλία σε ένα απροσδιόριστο αρχαίο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης Αιγειρούσες ανακαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή Ντουράκος Αλεποχωρίου, εκεί όπου μέχρι πρότινος βρισκόταν το παρθένο δάσος.

Λαθρανασκαφείς είχαν οργώσει την περιοχή και είχαν κάνει τομές σε ένα μεγάλο μέρος του αρχαίου νεκροταφείου, που ήταν άγνωστο ακόμα και για τους αρχαιολόγους, αφού καλυπτόταν με πυκνή βλάστηση από το παρθένο δάσος.

«Όταν υπήρχε το δάσος, ήταν δύσκολο να διακρίνεις τι υπήρχε μέσα εκεί, γιατί η βλάστηση ήταν πολύ πυκνή. Βλέπαμε κάποια πολυτελή τζιπ να αράζουν εκεί τα βράδια, αλλά θεωρούσαμε ότι θέλουν να κάνουν πικνίκ. Δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη αρχαιοτήτων» μας λέει ο Κ.Π., κάτοικος της περιοχής που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, ο οποίος ήταν παρών πριν από λίγες ημέρες, όταν κλιμάκιο της Αρχαιολογίας κλήθηκε στην περιοχή για να καταγράψει τη λαθρανασκαφή. «Ήρθε κλιμάκιο εδώ για να δει τι συμβαίνει και είχαν μείνει όλοι έκπληκτοι, καθώς οι τομές των τριών αρχαίων τάφων που έχουν ανασκάψει είναι σε πολύ μεγάλο βάθος» λέει ο ίδιος κάτοικος.

Το αρχαίο νεκροταφείο που αποκαλύφθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή έχει αμφιθεατρική θέα και πιθανολογείται ότι πρόκειται για το επίσημο αρχαίο νεκροταφείο της μυθικής πόλης των Αιγειρουσών, η οποία ήκμασε μεταξύ του 8ου και του 6ου π.Χ. αιώνος. Πριν από περίπου 20 χρόνια, μάλιστα, εντελώς τυχαία, στην περιοχή είχε βρεθεί ένας από τους μεγαλύτερους αποθέτες στην Ελλάδα προς τιμήν της οικίας θεάς που λατρευόταν εκεί με περίπου 12.000 άθικτα ειδώλια.

 


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ