Πολύ λιγότερα μέτρα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις φέρνει η φετινή μετεκλογική ΔΕΘ.
Ταυτότητες, μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, περιορισμός των μετρητών και Προσωπικός Αριθμός αναμένονται μεταξύ άλλων να ανακοινωθούν προσεχώς από τον πρωθυπουργό.
Λιγότερα μετρητά
Δέσμη μέτρων για την χρήση των ψηφιακών εργαλείων και τον περιορισμό των μετρητών θα νομοθετηθούν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ώστε να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.
Ο πόλεμος εξάλλου που έχει κηρύξει η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα μετρητά συνεχίζεται. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά (ειδικά από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά) η χρήση του φυσικού χρήματος.
«Ένα από τα θέματα που μελετάμε είναι η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών…θέλουμε να δούμε πως θα έχουμε ένα σύστημα, το οποίο, χωρίς να θίγει την επιχειρηματικότητα και χωρίς να δημιουργεί ζητήματα νομικής φύσεως θα οδηγεί σε πιο δίκαιη φορολόγηση, τέτοια που να ικανοποιεί και το περί δικαίου αίσθημα» προσθέτει χαρακτηριστικά.
«Ναυαρχίδα της προσπάθειάς μας θα είναι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την ΑΑΔΕ για να κάνει τους αντίστοιχους ελέγχους. Εκεί θα ασχοληθώ προσωπικά ώστε να μην ξεφύγουμε από τα χρονοδιαγράμματα και στους πρώτους μήνες του 2024 να έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση 450.000 επιχειρήσεων. Παράλληλα προχωρούν οι πρωτοβουλίες για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, για το myDATA και τη γενίκευση αυτών των πρωτοβουλιών».
Ταυτότητες
Εδώ δεν χρειάζονται πολλές…συστάσεις, καθώς πρόκειται για το θέμα των ημερών.
Οι νέες ταυτότητες που θα είναι ψηφιακές και σε σχήμα πιστωτικής κάρτας θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Η έκδοσή τους θα ξεκινήσει μερικές ημέρες μετά, στις 25 Σεπτεμβρίου. Το κόστος τους θα είναι στα 10 ευρώ και θα έχουν διάρκεια 10 έτη.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα θα περιέχει:
Εμπρόσθια πλευρά: Φωτογραφία κατόχου, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας,Επώνυμο, Όνομα, Φύλο, Ημ. Γέννησης, Ιθαγένεια, Ημ. Έκδοσης, Ημ. Λήξης, Αρχή Έκδοσης, Υπογραφή Κατόχου.
Πίσω πλευρά: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ομάδα αίματος (προαιρετικά), Ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος). Εφόσον αποφασισθεί σχετικά, έχει προβλεφθεί χώρος για να τυπωθεί ο Προσωπικός Αριθμός πολίτη.
Στο ανέπαφο χώρο αποθήκευσης περιλαμβάνονται:
- Φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή
- Στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης (MRZ)
- Δύο δακτυλικά αποτυπώματα
- Επώνυμο πατρός
- Επώνυμο μητρός
- Δήμος εγγραφής και αριθμός δημοτολογίου
- Τόπος έκδοσης
Προσωπικός Αριθμός
Κυβερνητικά στελέχη και ΜΜΕ έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες και στον Προσωπικό Αριθμό του πολίτη, μία μεταρρύθμιση που «εκκρεμεί» εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας.
Πρόκειται για έναν μοναδικό για κάθε πολίτη αριθμό που θα αντικαθιστά το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον ΑΔΤ και τον Αριθμό Διαβατηρίου.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τον Προσωπικό Αριθμό να ανακοινώνεται μεν στη ΔΕΘ, αλλά να μην εφαρμόζεται ακαριαία όπως οι ταυτότητες, αλλά λίγο αργότερα, πιθανότατα στο τέλος του 2023.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Υφυπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο Π.Α. θα συμπεριληφθεί (όταν βγει) στις νέες ταυτότητες.
(φωτο:eurokinissi)