Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Με νέο εξοπλισμό ενισχύεται η ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

 Σύνταξη: Ιωάννης Γιάτσιος

Με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ενισχύεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, προκειμένου να ανταπεξέλξει στις αυξημένες ανάγκες διαχείρισης των περιστατικών με covid-19.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Aγοραστός, υπέγραψε την ένταξη της προμήθειας σύγχρονων μηχανημάτων, συνολικού προϋπολογισμού 487.240 ευρώ στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Δικαιούχος φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

«Στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας με όλα τα μέσα που διαθέτουμε στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Εμπιστευόμαστε τα δημόσια Νοσοκομεία που παρά την πίεση που δέχονται από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση βγαίνουν κερδισμένα και με πλεόνασμα αξιοπιστίας. Σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ, τη Διοίκηση του ΓΝΛ και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, προμηθευόμαστε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, για την αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης και τη διευκόλυνση του έργου του υγειονομικού προσωπικού της, που καθημερινά υπερβάλλει εαυτόν. Με ολοκληρωμένο σχέδιο, ενισχύουμε ΜΕΘ παντού στη Θεσσαλία με μηχανήματα που αποτελούν παρακαταθήκη για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό δημόσιο σύστημα υγείας και στην μετά covid – εποχή», δηλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Αναλυτικότερα η ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας ενισχύεται με :
• Δώδεκα ΤΡΟΧΗΛΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ: Βοηθητικό τραπέζι νοσηλείας για κάθε κλίνη νοσηλείας.
• Τρία σετ ΤΡΟΧΗΛΑΤΟΥ ΑΡΘΡΩΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ LED, για τη διενέργεια μικροεπεμβάσεων σε ασθενείς για τους οποίους δεν είναι δυνατή η εισαγωγή τους στο κεντρικό χειρουργείο.
• Έναν ΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΟ, με δυνατότητα αποστολής και αποθήκευσης των εξετάσεων στο αρχείο ασθενών της μονάδας.
• Μία ΣΥΣΚΕΥΗ HOLTER 7 ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ, για την καταγραφή και καρδιολογική παρακολούθηση ασθενών.
• Τρία ΔΙΑΦΑΝΟΣΚΟΠΙΑ 2 ΘΕΣΕΩΝ LED, για την εξέταση ακτινογραφιών.
• Τρία ΔΙΑΦΑΝΟΣΚΟΠΙΑ 3 ΘΕΣΕΩΝ LED, για την εξέταση ακτινογραφιών.
• Μία ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΒΗΧΑ, COUGH ASSIST: Η συσκευή υλοποιεί πλήρεις αναπνευστικούς κύκλους, με χρόνους εισπνοής, εκπνοής και αναπνευστικής αδράνειας.
• Δύο ΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΟΥΣ με ενσύρματη και ασύρματη λειτουργία.
• Δύο ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ mip-mep, για την συχνή μέτρηση της λειτουργίας των πνευμόνων.
• Δύο ΦΟΡΗΤΑ ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΑ, για επιτόπου εξέταση χωρίς την μετακίνηση του ασθενή.
• Δύο ΦΟΡΗΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ ΧΕΙΡΟΣ (TABLET), για επιτόπου εξέταση και παρακολούθηση των μηχανικά αεριζόμενων ασθενών, παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού και για καρδιολογικές και κοιλιακές εξετάσεις και εφαρμογές.
• Μία ΣΥΣΚΕΥΗ ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΙΑΣ ΕΚΠΝΟΗΣ, για την μέτρηση θερμιδομετρίας διασωληνωμένων ασθενών και ασθενών με αυτόνομη αναπνευστική λειτουργία, για υπολογισμό διατροφής σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
• Ένας ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΜΠΕΔΗΣΗΣ, για εκτίμηση περιοχικού αερισμού, παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού και εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας.
• Ένα ΜΟΝΙΤΟΡ, κατάλληλο για περιβάλλον μαγνητικού τομογράφου: για την παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών κατά την διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.
• Δύο ΦΟΡΗΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΑ, για την άμεση πραγματοποίηση όλων των ακτινολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων.
• Ένα ΦΟΡΗΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΡΟΧΗΛΑΤΟ ΑΚΤΙΝΟΣΚΟΠΙΚΟ C-ARM, για την άμεση πραγματοποίηση παρεμβάσεων σε ασθενείς που χρήζουν ακτινοσκοπικού ελέγχου με το αποτέλεσμα να είναι άμεσα διαθέσιμο στους ιατρούς.
• Δύο ΣΕΤ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΩΝ στις μονάδες ΜΕΘ και ΜΑΦ: για διαχείριση – αποστολή – αποθήκευση και επεξεργασία ιατρικών εικόνων. Το σύστημα θα συνεργάζεται με το RIS και το PACS του Νοσοκομείου.

Πηγή: ertnews.gr

1821: Αφιερώματα στον διεθνή Τύπο – Υψηλοί προσκεκλημένοι στην Αθήνα (video)

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Το μήνυμα μίας χώρας σύγχρονης, με ισχυρές συμμαχίες, περήφανη για την ιστορία της και αισιόδοξη για το μέλλον θα ταξιδέψει σε λίγες ημέρες σε όλο τον κόσμο μέσω των λαμπρών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της εθνικής επετείου είναι πυρετώδεις και θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο λαμπρός συμβολικός εορτασμός με την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από τις χώρες που συνέβαλαν στον αγώνα για την ανεξαρτησία και η επιβλητική στρατιωτική παρέλαση καταγράφονται ήδη από ξένα μέσα ενημέρωσης.

«Είμαστε όλοι Έλληνες» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία παρουσιάζει μακροσκελές αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκπροσωπήσουν ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα οι οποίοι ανακοίνωσαν επίσημα τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μέσω Instagram και Twitter, με μια φωτογραφία τους στο Σύνταγμα από την επίσημη επίσκεψη που είχαν πραγματοποιήσει στην Αθήνα το 2018.

Στην Αθήνα θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, τη Γαλλία θα εκπροσωπήσει η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλύ και τη Ρωσία ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

Στις 24 Μαρτίου στην Εθνική Πινακοθήκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του θα υποδεχτούν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επίσημους προσκεκλημένους.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα ξεναγηθούν στη νέα Εθνική Πινακοθήκη και θα δουν πίνακες ζωγραφικής του 19ου αιώνα που έχουν ως θέμα τον αγώνα της Ανεξαρτησίας και ήρωες της επανάστασης του 1821 αλλά και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.

Οι καλεσμένοι θα λάβουν δώρο μια μνημειακή έκδοση αφιερωμένη στους ήρωες του 1821. Τις ηρωϊκές μορφές απαθανάτισε στα σχέδιά του ο Βαυαρός αξιωματικός Καρλ Κρατσάϊζεν το 1826 σε μια στιγμή κρίσιμη για τον Αγώνα.

«Όταν έφυγε για το Μόναχο φρόντισε να λιθογραφήσει για να τα διαδώσει έτσι μάθαμε εμείς τις μορφές των αγωνιστών του ’21. Θεωρήσαμε λοιπόν λόγω των 200 χρόνων από την παλιγγενεσία θα ήτανε σημαντικό να κάνουμε αυτό το υπέροχο λεύκωμα στο οποίο αναπαράγουμε και τα σχέδια και τις αντίστοιχες λιθογραφίες και τα σχόλια που βιογραφικά που γράφει εκείνη τη στιγμή ο Κρατσάϊζεν» ανέφερε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα.

Θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου, θα γίνει η στρατιωτική παρέλαση, αποκλειστικά ενώπιον των προσκεκλημένων. Οι πολίτες θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν μέσω της ΕΡΤ με περιγραφή από τον Νίκο Αλιάγα και την Αρχισμηνία Σοφία Κορμά.

Θα παρελάσουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των ένοπλων δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μαζί με τα ελληνικά μαχητικά, θα διέλθουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως κι ένα ανακατασκευασμένο Spitfire, το καταδιωκτικό-θρύλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μάχης της Αγγλίας.

Η μετάδοση της παρέλασης θα εμπλουτίζεται με πλάνα από τα drones και τις κάμερες της ΕΡΤ που θα αναδεικνύουν το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: Από τον Πειραιά και το Φάληρο, ως το Καλλιμάρμαρο, την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα

Πηγή: ertnews.gr

Π.Ο.Υ: Αυτοκαταστροφική η άνιση διανομή εμβολίων

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του αριθμού των εμβολίων που χορηγούνται σε πλούσιες χώρες και του αριθμού των εμβολίων που χορηγούνται μέσω της πρωτοβουλίας COVAX σε φτωχές χώρεςκατάσταση που γίνεται όλο και πιο τραγικήπροειδοποίησε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), Δρ. Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός συνεχίζει να εργάζεται μέρα και νύχτα για να βρει λύσεις που αφορούν την αύξηση της παραγωγής και της δίκαιης διανομής εμβολίων.

Υπογράμμισε, επίσης, πως η άνιση διανομή εμβολίων δεν προκαλεί απλώς ηθική οργή αλλά είναι επίσης οικονομικά και επιδημιολογικά αυτοκαταστροφική καθώς ορισμένες χώρες αγωνίζονται να εμβολιάσουν ολόκληρους τους πληθυσμούς τους, ενώ άλλες χώρες δεν έχουν τίποτα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεν μια βραχυπρόθεσμη αίσθηση ασφάλειας, αλλά είναι μια λανθασμένη αίσθηση. «Όσο περισσότερο θα συνεχίζεται η μετάδοση, τόσο περισσότερες παραλλαγές θα υπάρχουν. Και όσο περισσότερες παραλλαγές εμφανίζονται, τόσο πιθανότερο είναι να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν, το εμπόριο και τα ταξίδια θα συνεχίσουν να διαταράσσονται και η οικονομική ανάκαμψη θα καθυστερήσει περαιτέρω» διευκρίνισε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ.

Επιπλέον τον Ιανουάριο, όπως υπογράμμισε, ο κόσμος βρισκόταν στο χείλος μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας, εκτός εάν λαμβάνονταν επείγοντα μέτρα για τη διασφάλιση της δίκαιης διανομής εμβολίων, ωστόσο είναι συγκλονιστικό πόσο λίγα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση για να αποτραπεί κάτι τέτοιο.

Αυτό αποδίδεται σύμφωνα με τον ίδιο, στο ότι οι χώρες που εμβολιάζουν τώρα νεότερους, υγιείς ανθρώπους με χαμηλό κίνδυνο νόσησης το κάνουν με το κόστος της ζωής των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των ηλικιωμένων και άλλων ομάδων κινδύνου σε άλλες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος χώρες, με τις χώρες αυτές να διερωτώνται εάν οι πλούσιες χώρες τηρούν πραγματικά αυτά που λένε όταν μιλούν για αλληλεγγύη.

Συνάντηση για ενίσχυση της γονιδιωματικής αλληλουχίας

Παράλληλα την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση περισσότερων από 800 εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της γονιδιωματικής αλληλουχίας του ιού SARS-CoV-2 παγκοσμίως, για τη βελτίωση της παρακολούθησης της εξέλιξής του. «Η γνώση πότε, πώς και πού εξελίσσεται ο ιός είναι ζωτικής σημασίας πληροφορίες. Αλλά είναι περιορισμένης χρησιμότητας εάν οι χώρες δεν συνεργάζονται για την καταστολή της μετάδοσης παντού ταυτόχρονα. Εάν οι χώρες δεν μοιράζονται εμβόλια για τους σωστούς λόγους, τους ζητάμε να το κάνουν για ίδιο συμφέρον» είπε ο Δρ. Τένδρος.

Νέα μελέτη της AstaZeneca επιβεβαιώνει αποτελεσματικότητα 79%

Όσον αφορά την αύξηση της παραγωγής και την ανάπτυξη εμβολίων, ο Π.Ο.Υ. επισήμανε πως είχε επαφές με την AstraZeneca που είναι η μόνη εταιρεία μέχρι στιγμής που έχει δεσμευτεί να μην επωφεληθεί από το εμβόλιο COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ είναι και ο μόνος κατασκευαστής εμβολίων που έχει συμβάλει σημαντικά στην ισότητα των εμβολίων, με την αδειοδότηση της τεχνολογίας του σε πολλές άλλες εταιρείες, στην Κορέα και την Ινδία οι οποίες παράγουν περισσότερο από το 90% των εμβολίων που έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα μέσω του COVAX και υπο αυτήν έννοια χρειάζονται περισσότεροι κατασκευαστές.

Την Παρασκευή, εξάλλου, η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων του ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδηλώνουν συνολική αύξηση των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μετά τη χορήγηση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca.

Τη Δευτέρα η AstraZeneca ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα από την δοκιμή του εμβολίου σε περισσότερα από 32 χιλιάδες άτομα στη Χιλή, το Περού και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το εμβόλιο ήταν 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών COVID-19 και 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και θανάτου. Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα ασφάλειας. Αυτά τα δεδομένα αποτελούν περαιτέρω απόδειξη ότι το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Πηγή: ertnews.gr

Νέα θητεία Κ. Αγοραστού στο Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης

 Σύνταξη: Ιωάννης Γιάτσιος

Στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετέχει για δεύτερη θητεία ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, που ορίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών τακτικό μέλος, για την περίοδο 2021-2026, της τριμελούς Ελληνικής αντιπροσωπείας στο Περιφερειακό σκέλος του θεσμού που αποτελεί τη φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη.

Παράλληλα ο Κ. Αγοραστός είναι το τακτικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Περιφερειακό σκέλος της Επιτροπής Διακυβέρνησης του Κογκρέσου.

Το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών είναι το όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπεύθυνο για την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας στα 47 κράτη μέλη του, και την αξιολόγηση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως φωνή των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης, λειτουργεί για την προώθηση της διαβούλευσης και του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και των τοπικών και περιφερειακών αρχών, μέσω της συνεργασίας με την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το Κογκρέσο αποτελείται από δύο Επιμελητήρια: Το Επιμελητήριο Τοπικών Αρχών και το Επιμελητήριο Περιφερειών. Διαθέτει 324 εκπροσώπους και 324 αναπληρωτές, που εκπροσωπούν πάνω από 150.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το έργο του Κογκρέσου οργανώνεται με τρεις επιτροπές: την Επιτροπή Παρακολούθησης, την Επιτροπή Διακυβέρνησης και την Επιτροπή Τρεχουσών Υποθέσεων. Η Ελληνική Αντιπροσωπεία αποτελείται συνολικά από 7 μέλη (4 στο Τοπικό και 3 στο Περιφερειακό σκέλος) και από έναν εκπρόσωπο ανά Τοπικό και Περιφερειακό σκέλος στις 3 επιμέρους Επιτροπές του.

Πηγή: ertnews.gr

Οι μαθητές πρόσφυγες της Ριτσώνας στέλνουν μήνυμα κατά του ρατσισμού

 Οι μαθητές πρόσφυγες της Ριτσώνας στέλνουν μήνυμα κατά του ρατσισμού

Ο Αμίρ διαβάζει πολύ και θέλει να γίνει γιατρός. Η Φαρίμπα ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας, ο Χαμπίμπ μηχανικός. Και μαζί με άλλα παιδιά από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Ριτσώνας στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τη σημερινή ημέρα κατά του Ρατσισμού: τη λαχτάρα τους να πάνε στο σχολείο, το όνειρό τους για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς διακρίσεις, ελεύθερο και δίκαιο. «Μοιραζόμαστε πολλά και δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα που να μας χωρίζει», λένε.

Οι πρόσφυγες μαθητές της Ριτσώνας κλείνουν ένα χρόνο εκτός της σχολικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, από όταν έκλεισαν τα σχολεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού πέρσι το Μάρτιο. Και αυτή ακόμη η προβληματική τηλεεκπαίδευση δεν αποτελεί πραγματική επιλογή για τα παιδιά της Ριτσώνας, καθώς δεν μπορέι να την υποστηρίξει η ανεπαρκής υποδομή σύνδεσης στο ίντερνετ. 

Οταν άνοιξαν τα σχολεία, τα παιδιά έμειναν και πάλι εκτός, καθώς δεν είχαν γίνει από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μεταφορά των μαθητών. 

Εκατοντάδες άλλα παιδιά – μαθητές της Ριτσώνας κατάφεραν να γραφτούν στο σχολείο με καθυστέρηση και περιμένουν. Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη δημιουργία επτά επτά Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφυγόπουλων (ΔΥΕΠ) μόλις τον Ιανουάριο και θα προχωρούσε στο διορισμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τη λειτουργία τους, παρά την ξενοφοβική αντίδραση μερίδας της τοπικής κοινωνίας και της δημοτικής αρχής, η οποία ερευνάται από τη δικαιοσύνη για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι τάξεις είναι να έχουν ολοκληρωθεί και σ' αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες για την μεταφορά των μαθητών και βέβαια να μην είναι κλειστά τα σχολεία λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού. 

 Πηγή: efsyn.gr

Οι γελωτοποιοί του βασιλιά

 

Είναι φορές που σκέφτεσαι ότι η  υποτιθέμενη ταχύτητα, ελευθερία και διαφάνεια του διαδικτύου (βέβαια αυτό δεν είναι καθόλου αληθές, αλλά είναι μια άλλη κουβέντα) όπου οι πληροφορίες διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς να περισσεύει ούτε ο ελάχιστος αναγκαίος χρόνος αφομοίωσης  και σκέψης, είναι μια συνθήκη η οποία θα στερήσει από τον ιστορικό του μέλλοντος μοναδικές μαρτυρίες για τον παρόντα ιστορικό χρόνο. Μπορεί, μεν, να ισχύει πως ό,τι έχει εμφανιστεί στο διαδίκτυο  αποθηκεύεται κάπου  – ας πούμε σε μία τεράστια δεξαμενή – για πάντα, πλην όμως, εκεί έχουν ή μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο κάτι δεινόσαυροι του διαδικτύου, οι οποίοι στο φαντασιακό του κοινού θνητού έχουν ήδη αποκτήσει διαστάσεις μυθικών προσώπων.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά θα αναρωτιέται κάποιος.

Διότι το αποσυρθέν πλέον εξώφυλλο του «Βημαγκαζίνο», το οποίο στο εξής θα υπάρχει σε αυτή την τεράστια δεξαμενή που λέγαμε παραπάνω, αν έφτανε στο στάδιο του τυπώματος σε έντυπη μορφή και της κυκλοφορίας του θα ήταν ένα μοναδικό ιστορικό τεκμήριο για εκείνους που στο μέλλον θα κληθούν να καταγράψουν, να εξηγήσουν, να ερμηνεύσουν, να αξιολογήσουν την πολιτική ιστορία των ημερών μας. Ένα μοναδικό φωτογραφικό ενσταντανέ (προϊόν φωτομοντάζ) που τονίζει με σπάνια ακρίβεια την αμετροέπεια,  την αλαζονεία,  τον ανερμάτιστο νου, την αισθητική ευτέλεια και κακογουστιά, την προκλητική απαιδευσιά (την καμωμένη ενίοτε στα ιδιωτικά κολλέγια της αλλοδαπής), την ασυγκράτητη γελοιότητα της τάξης του πολιτικού υπηρετικού προσωπικού της οικονομικής ολιγαρχίας.

Η οποία οικονομική ολιγαρχία δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να γελοιοποιεί τους υπηρέτες της, κάνοντας τους μάλιστα να πιστεύουν ότι τάχα τους αποθεώνει, αποφεύγοντας, ωστόσο, η ίδια την αυτογελοιοποίηση.  Διότι, εκείνη ξέρει ότι οι μασκαράδες τους οποίους ντύνει «προέδρους», «πρωθυπουργούς», «υπουργούς», «ευρωπαίους επιτρόπους», είναι ένας καρναβαλικός θίασος που όμως κάνει την βρώμικη δουλειά και κρατάει ζεστούς και φουσκωμένους του τραπεζικούς της λογαριασμούς. Και ακριβώς επειδή είναι ένας θίασος μασκαράδων μπορούμε και να «σπάμε λίγο πλάκα» μαζί τους.

Εκείνοι, βέβαια, οι αποτελούντες τον θίασο, θεωρούν εαυτούς πολύ σπουδαίους και νομίζουν ότι επειδή περιφέρονται κορδωμένοι ως Νικηταράδες, Κολοκοτρώνηδες και Μπουμπουλίνες (ας μας συγχωρέσουν οι αγωνιστές), η ιστορία θα τους καταγράψει ως ήρωες και όχι ως υβριστές, γελοίους και επικίνδυνους. Τόσο επικίνδυνοι ώστε να μη σκύβουν το κεφάλι από ντροπή μπροστά στις εκατόμβες νεκρών από τον Covid – 19 εντός των ορίων του περιβόητου «ευρωπαϊκού κεκτημένου», ώστε να συνεχίζουν να παζαρεύουν με την φαρμακοβιομηχανία μη τυχόν και βγει κανά δισεκατομμύριο χαμένη, να συνεχίζουν να μπουκώνουν με χρήμα το κεφάλαιο, να συνεχίζουν να καταστέλλουν, να περιορίζουν, να απειλούν, να κακοποιούν κάθε φωνή διαμαρτυρίας.

Η αλήθεια είναι πως το χρονικό εύρος «1821 – 2021», υπέρτιτλος στο περίφημο εξώφυλλο που δεν εκδόθηκε ποτέ, δηλώνει κάτι ακριβές: το 1821 ως συμβατική στιγμή έναρξης μιας ελληνικής αστικής, εθνικής, απελευθερωτικής επανάστασης απόλυτα προοδευτικής και ιστορικά αναγκαίας την εποχή που συνέβη και το 2021 ως την ιστορική στιγμή όπου αποκαλύπτεται πως ο καπιταλισμός που έφεραν οι αστικές επαναστάσεις του 18ου και 19ου αιώνα, στην πλήρη ανάπτυξη και πραγματική διάστασή του είναι μία μεσαιωνική κόλαση, όπου όσο πιο κόλαση γίνεται τόσο πιο αστείες καρικατούρες είναι εκείνοι που τακτοποιούν τα βαρέλια με τις φωτιές εντός της.

 Επειδή, όμως, στον Κολοκοτρώνη (και φυσικά στους άλλους αγωνιστές) δεν θα χρεώσουμε την πραγματική φύση του καπιταλισμού, αλλά θα αποδώσουμε τον επαναστατικό ηρωϊσμό ενός λαού που ζητούσε ελευθερία, θα πούμε πως όλοι οι μασκαρεμένοι του φωτογραφικού μοντάζ το πολύ πολύ να είναι μια τρίχα από τα μαλλιά του Κολοκοτρώνη.

Πηγή: imerodromos.gr

ΠΑΡΑΝΟΙΑ | Του έριξαν πρόστιμο στην αυλή του σπιτιού του για άσκοπη μετακίνηση

 

Πρόστιμο επιβλήθηκε σε οικογένεια στις Σέρρες επειδή έκαναν τραπέζι στην αυλή του σπιτιού τους με λίγα φιλικά και συγγενικά άτομα, ενώ σύμφωνα με τον δικηγόρο Γιάννη Γιάτσιο, στον σύζυγο της οικογένειας κόπηκε πρόστιμο 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση… στην αυλή του σπιτιού του.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, αστυνομικοί των ΟΠΚΕ συνέλαβαν την ιδιοκτήτρια του ακινήτου και αφού της επέβαλαν πρόστιμο την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα για δακτυλικά αποτυπώματα και την κράτησαν εκεί για 4 ώρες. Οπως αναφέρει ο δικηγόρος, υπάρχει ενημέρωση πως το πρόστιμο τελικά θα ακυρωθεί.

Δείτε την καταγγελία του δικηγόρου στο OPEN TV:


Πηγή: ertopen.com


Κοζάνη: «Ασφυκτιά» η Παθολογική κλινική του Μαμάτσειου νοσοκομείου

 Σύνταξη: Θωμάς (Μάκης) Νασιάδης

Στα όριά της βρίσκεται πλέον η Παθολογική κλινική του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, καθώς εδώ και ημέρες υπάρχει πληρότητα σε όλες τις κλίνες, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε covid-19, ενώ πλέον τα περιστατικά τα οποία πάνε για νοσηλεία διακομίζονται, τόσο στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όσο και στο Γενικό νοσοκομείο των Γρεβενών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο διοικητής του νοσοκομείου, Στέργιος Γκανάτσιος, αφού τόνισε ότι «υπάρχουν αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού», επισήμανε ότι το «Μαμάτσειο προσπαθεί να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση και με τη βοήθεια κοντινών Νοσοκομείων».

Σύμφωνα με τον κ. Γκανάτσιο τα περιστατικά στο 3ο κύμα της πανδημίας «είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί θάνατοι».

Αναφερόμενος στο θέμα των παραιτήσεων γιατρών από το Νοσοκομείο ο διοικητής του Μαμάτσειου, αφού επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει ήδη μία παραίτηση γιατρού από την Παθολογική Κλινική, ο οποίος την έχει υποβάλλει πριν ένα μήνα, προκειμένου να υποβάλλει την αίτησή του στην προκήρυξη για θέση σε Νοσοκομείο της γενέτειρας του», επισήμανε ότι «ο γιατρός παραμένει ακόμη στη θέση του, γιατί αυτή δεν είναι άμεσα εκτελεστέα και θα ενεργοποιηθεί το Μάιο».

Όπως τόνισε ο κ. Γκανάτσιος στην πρόσφατη προκήρυξη υπάρχουν οκτώ θέσεις γιατρών για την Παθολογική και ευελπιστεί να καλυφθεί το κενό αυτό και όποιο άλλο υπάρξει. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του και ένας γιατρός στην Παιδιατρική, προκειμένου να εργαστεί στην Κύπρο, ενώ αναμένεται να γίνει, όπως ανέφερε το ίδιο και για τη σύζυγό του, που είναι γιατρός στην Παθολογική κλινική.

 Πηγή: ertnews.gr

Πέθανε ο φωτογράφος των διάσημων Δημήτρης Αλεξιάδης

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός φωτογράφος Δημήτρης Αλεξιάδης στον οποίο πόζαραν πολιτικοί, αστέρες και προσωπικότητες όπως η Μαρία Κάλλας, η Μελίνα Μερκούρη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη ενώ όπως αναφέρει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, ο φακός του αιχμαλώτισε και τα μεγαλύτερα ιστορικά ντοκουμέντα της νεότερης περιόδου. «Είναι φανερό ότι η φωτογραφία για τον Δημήτρη Αλεξιάδη ήταν μεράκι. Ακόμη και σαν συνταξιούχος (και μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ) συνέχιζε να καλύπτει θέματα, τα οποία ανεβάζει στο προσωπικό του blog» επισημαίνει ακόμα η Ένωση που εκφράζει τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του σε ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης:

Η ΕΦΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Δημήτρη Αλεξιάδη για την απώλεια του αγαπητού συναδέλφου.

Ο «τελευταίος των Μοϊκανών» της γενιάς του, που απαθανάτισε μέσα από τον φακό του πολιτικούς, διασημότητες, μοντέλα, ηθοποιούς και υπέρλαμπρους σταρ, μας υποδέχτηκε στον χώρο του, μια «μηχανή του χρόνου» που σε ταξιδεύει ανά τις δεκαετίες, μέσα από αμέτρητες φωτογραφίες και τα κολάζ με ένα μέρος από τα χιλιάδες εξώφυλλα που έχει κάνει για ιστορικά περιοδικά, όπως τα «Ρομάντσο», «Ντομινό» και «Θησαυρός», έως και τα πιο σύγχρονα. Τα μάτια «σκαλώνουν» στους τοίχους, καθώς αναγνωρίζουν την Τζάκι, τη Μαρία Κάλλας, τον Δημήτρη Χορν, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και ξένους αστέρες που ο επίμονος παπαράτσι αποφάσισε να γίνει η «σκιά» τους. Στον απέναντι τοίχο φιγουράρουν ντοκουμέντα από σημαντικά γεγονότα: η τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα, οι συγκλονιστικές στιγμές από το Πολυτεχνείο, τα σημαντικά ταξίδια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι βόλτες του Ωνάση και του γιου του Αλέξανδρου στην Ελλάδα…

Ξεκινώντας το 1965, ο νεαρός τότε Δημήτρης ήξερε ακριβώς τι ήθελε να κάνει. Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος όμως για να το πετύχει, καθώς το 1966 άρχισε να συνεργάζεται με την εφημερίδα «Βραδυνή», έως και το 1973 που την έκλεισε η χούντα. Κάπως έτσι πήρε την απόφαση να κάνει ακόμη ένα βήμα στην καριέρα του δημιουργώντας το πρώτο γραφείο, στούντιο και πρακτορείο. Ο δρόμος προς τη δόξα δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, εννοείται. Επτά φορές τον συνέλαβαν επί δικτατορίας, ενώ του είχε απαγορευτεί και η έξοδος από τη χώρα. Τίποτε όμως δεν μπορούσε να ανακόψει την πορεία του. Και τίποτε δεν μπόρεσε να τον εμποδίσει να συνεργαστεί τελικά με μεγάλους τίτλους περιοδικών και εκτός των συνόρων, όπως τα γερμανικά «Bunte» και «Spiegel», αλλά και μεγάλα ιταλικά περιοδικά, κάνοντας τελικά πάνω από 1.000.000 εξώφυλλα και φωτογραφίζοντας τα μεγαλύτερα ονόματα της showbiz.

Ο φακός του Δημήτρη Αλεξιάδη δεν είδε φυσικά μόνο σταρ και πρωταγωνιστές. Αιχμαλώτισε και τα μεγαλύτερα ιστορικά ντοκουμέντα της νεότερης περιόδου. Ανάμεσα σε αυτά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, τα ταξίδια του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο εξωτερικό για να μας βάλει στην ΕΟΚ, αλλά και η τελευταία εκτέλεση διά τυφεκισμού. «Είναι από τις στιγμές που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ. Μπορώ να το χαρακτηρίσω το κορυφαίο γεγονός μέσα από τη δουλειά μου ή τουλάχιστον το γεγονός που με συγκλόνισε περισσότερο. Τα τράβηξα όλα καρέ καρέ. Το τελευταίο τσιγάρο, πώς το έσβηνε έπειτα από κάθε τζούρα και του το άναβαν πάλι- για να κρατήσει περισσότερο» ανάφερε σε μια συνέντευξη που είχε δώσει.

Είναι φανερό ότι η φωτογραφία για τον Δημήτρη Αλεξιάδη ήταν μεράκι. Ακόμη και σαν συνταξιούχος (και μέλος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ) συνέχιζε να καλύπτει θέματα, τα οποία ανεβάζει στο προσωπικό του blog.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

Τη θλίψη τους για την απώλεια του Δημήτρη Αλεξόπουλου εκφράζουν με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άνθρωποι που συνδέθηκαν μαζί του με φιλία.

    Πηγή: ertnews.gr

Κοζάνη: Αίτημα παραγωγών λαϊκών αγορών

 Σύνταξη: Θωμάς (Μάκης) Νασιάδης

Την ένταξη των παραγωγών λαϊκών αγορών στους επιλέξιμους ΚΑΔ της πρόσκλησης για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, που έμειναν κλειστές στη διάρκεια των Χριστουγέννων 2020, στις περιοχές που ίσχυαν τοπικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊου, ζητά ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Κοζάνης, με επιστολή του προς τους Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

Ο σύλλογος θέτει το ερώτημα, γιατί από την συγκεκριμένη πρόσκληση εξαιρούνται από τους επιλέξιμους ΚΑΔ των επιχειρήσεων, οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο λιανεμπόριο των λαϊκών αγορών, ενώ πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις και έχουν υποστεί τις ίδιες οικονομικές ζημιές;

Σήμερα, αναφέρει επίσης ο σύλλογος, ξεκίνησαν και πάλι περιορισμοί στις λαϊκές της Π.Ε. Κοζάνης και συγκεκριμένα στην Τ.Κ. Γαλατινής, ενώ για τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων δεν ισχύουν νέα μέτρα.

Οι παραγωγοί καλούνται στην έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου να επενδύσουν σε ακόμα μία ασταθή χρονιά, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη. Για τους λόγους αυτούς ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Κοζάνης ζητάει την άμεση ένταξη στους επιλέξιμους ΚΑΔ της συγκεκριμένης πρόσκλησης – δράσης, ώστε να μην απαξιωθεί για άλλη μια φορά ο κλάδος.

Πηγή: ertnews.gr

Έκανε τον αντιδήμαρχο για να υφαρπάξει χρήματα υπέρ των σεισμόπληκτων

 Σύνταξη: Ιωάννης Γιάτσιος

Απόπειρα τηλεφωνικής εξαπάτησης από άτομο που προσποιήθηκε αντιδήμαρχο του δήμου Τυρνάβου, προκειμένου να πείσει πολίτη να του καταβάλει χρήματα υπέρ των σεισμόπληκτων, σε τραπεζικό λογαριασμό που του υπέδειξε, καταγγέλλει ο δήμος Τυρνάβου.

Καθιστούμε σαφές, αναφέρει κατηγορηματικά σε σχετική του ανακοίνωση ο δήμος Τυρνάβου “ότι σε καμία περίπτωση Αντιδήμαρχός μας δεν θα προέβαινε σε τέτοια ενέργεια, ήτοι να απαιτήσει χρηματικά ποσά είτε ο ίδιος είτε μέσω τρίτου, και ούτε πρόκειται να το πράξει στο μέλλον.
Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, εφιστούμε την προσοχή των πολίτων, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις που μέσω τηλεφώνου, τους ζητούνται από άγνωστα άτομα που παρουσιάζονται ως τοπικοί φορείς, η καταβολή χρηματικών ποσών ή η παροχή στοιχείων λογαριασμών ή κωδικών, για την πραγματοποίηση συναλλαγών. Τέλος, παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται τέτοιες συμπεριφορές”.
Επισημαίνεται ότι ο μοναδικός λογαριασμός του Δήμου Τυρνάβου για την κατάθεση βοήθειας υπέρ των σεισμόπληκτων είναι ο κάτωθι:
Αριθμ. Λογαριασμού Δήμου Τυρνάβου
6252-030020-619
IBAN GR 38 0171 2520 0062 5203 0020 619
Τράπεζα Πειραιώς

Πηγή: ertnews.gr

Κύπρος: Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Αναστασιάδη με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II bin Al-Hussein

 Σύνταξη: Νάσος Μπράτσος

ανταπόκριση από την Κύπρο: Μανιάνα Καλογεράκη 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II bin Al-Hussein είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας από την ίδρυση της Ιορδανίας, στον οποίο μετέφερε τα θερμά συγχαρητήρια και τα αισθήματα σεβασμού και εκτίμησης εκ μέρους του ιδίου και του κυπριακού λαού.

Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που προκάλεσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο Ηγετών τέθηκαν οι προσπάθειες αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού Covid-19 και η πορεία των εμβολιασμών στις δύο χώρες.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Βασιλιάς Abdullah αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα που άπτονται των – ήδη εξαίρετων – διμερών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνσή τους σε όλους τους τομείς.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απεύθυνε πρόσκληση προς τον Ιορδανό Βασιλιά για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο, όταν κι εφόσον οι συνθήκες με την πανδημία το επιτρέψουν, την οποία ο Βασιλιάς Abdullah αποδέχθηκε.

Στην ατζέντα της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας βρίσκονταν, επίσης, οι περιφερειακές εξελίξεις και η τριμερής συνεργασία που έχει εγκαθιδρυθεί μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας που μέχρι στιγμής έχει αποδώσει απτά αποτελέσματα προς όφελος των λαών των τριών χωρών και της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο Ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τρόπους για καλύτερο συντονισμό της τριμερούς συνεργασίας, έτσι ώστε Κύπρος και Ιορδανία, μαζί με την Ελλάδα, να συνεχίσουν να αποτελούν ισχυρούς πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Ιορδανό Βασιλιά για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, ενόψει και της άτυπης συνάντησης τον προσεχή Απρίλιο στη Γενεύη, καθώς και για τις θέσεις και επιδιώξεις της δικής μας πλευράς, ενώ ευχαρίστησε τον Βασιλιά Abdullah για τη σημαντική στήριξη της Ιορδανίας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης.

Τέλος, συμφωνήθηκε όπως οι δύο ηγέτες παραμείνουν σε επικοινωνία, ενόψει της κρίσιμης περιόδου που ακολουθεί.

Πηγή: ertnews.gr


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ