Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr
«Προφανώς ο χαρακτηρισμός «killer» που δέχθηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν, είναι βαριά έκφραση. Δεν ξέρουμε εάν αιφνιδιάστηκε από τον δημοσιογράφο που χρησιμοποίησε τη λέξη και εάν θα τη διατύπωνε διαφορετικά, εάν είχε τον χρόνο την προετοιμάσει».
Ο κ. Γιώργο Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι ασφαλώς όμως το μήνυμα που πέρασε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, είναι ότι συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό αυτό. « Πρέπει να λάβουμε υπόψη δύο πράγματα. Το επιτελείο Μπάιντεν έχει έντονα αντιρωσικά χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση Ομπάμα στη πρώτη τετραετία της είχε επιχειρήσει να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας με τη Ρωσία, όμως κάποια στιγμή θεώρησε ότι η Ρωσία δεν ανταποκρίνεται και στη συνέχεια ήρθε η εισβολή στην Κριμαία που δεν βοήθησε στην βελτίωση των σχέσεων και έκτοτε τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Η ίδια ομάδα έχει επιστρέψει στην εξωτερική πολιτική και τις αρμόδιες διευθύνσεις του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και σε μεγάλο βαθμό λαμβάνουν τις αποφάσεις. Στον καμβά αυτόν προστέθηκε και το στοιχείο των ισχυρών ενδείξεων των παρεμβάσεων της Ρωσίας υπερ του Τραμπ και εναντίον των Δημοκρατικών. Κατά συνέπεια υπάρχει ένα πολύ αρνητικό κλίμα που παραπέμπει στην εσωτερική πολιτική πραγματικότητα».
Ο κ. Παγουλάτος επεσήμανε ότι ο μεγάλος στρατηγικός αντίπαλος των ΗΠΑ με όρους ψυχρού πολέμου είναι η Κίνα. Η Ρωσία δεν έχει το ίδιο στρατηγικό εκτόπισμα, ούτε τον ίδιο βαθμό επείγοντος ως πρόκληση ασφάλειας για τις ΗΠΑ, αλλά είναι μία αντίπαλη χώρα, την οποία δεν θέλει να την οδηγήσει σε συνεργασία ή σε κοινό μέτωπο με την Κίνα. «Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι στην εξωτερική πολιτική υπάρχει εξελικτικότητα και μια χρονική διάρκεια κατά την οποία τα πράγματα μπορεί να αλλάζουν και να αναδιατάσσονται».
Ο κ. Παγουλάτος τόνισε ότι η Αμερική επιστρέφει στο διεθνές σύστημα και τις ηγετικές ευθύνες, σε στενή ευρωατλαντική συμμαχία και θα προτεραιοποιήσει τα μέτωπά της . Ενδεικτική η δήλωση Μπλινγκεν ότι με τη Ρωσία θα έχουμε μια θέση ανταγωνισμού εκεί όπου πρέπει, συνεργασίας εκεί που μπορούμε και αντιπαλότητας εκεί που οφείλουμε. Αυτό περιγράφει το πλαίσιο της σχέσης των δύο χωρών.
«Οι ΗΠΑ βλέπουν την Κίνα μεσο-μακροπρόθεσμα ξεκινώντας από τον παρόντα χρόνο ως τον σημαντικότερο στρατηγικό αντίπαλο και αυτό δεν θα αλλάξει γιατί η οικονομία της Κίνας μεγεθύνεται και αυτό θα συνεχισθεί με ταχύτερους ρυθμούς, διεισδύοντας σε Αφρική, Βαλκάνια, την Ασία κλπ. Αυτή η οικονομική ισχύς είναι και τεχνολογική και θα μετατρέπεται και σε πολιτικο- στρατηγική ισχύ και πιθανόν και στρατιωτική. Αυτή είναι η διακομματική πραγματικότητα για τις ΗΠΑ και γι’ αυτό βλέπουμε συνέχεια της διοίκησης Μπάιντεν ότι η Κίνα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της Αμερικής»
Πηγή: ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου