Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Το πρόγραμμα του OPEN για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε έναν ιστορικό εορτασμό της Ελλάδας, το OPEN πρωτοστατεί με ένα αφιερωματικό πρόγραμμα, τιμώντας των ελληνική ιστορία και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στην κορύφωση όλων των εκδηλώσεων με την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

To OPEN είναι το πρώτο κανάλι που από την αρχή της φετινής χρονιάς ορόσημο, με την παραγωγή και προβολή της σειράς ντοκιμαντέρ «….και εγένετο Ελλάς», παρουσίασε το ταξίδι στην Ιστορία μας και πως οι Έλληνες έφτασαν στην ηρωική Επανάσταση του 1821.

Μέσα από τα 21 επεισόδια της αφιερωματικής σειράς «….και εγένετο Ελλάς» το OPEN τιμά και γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 00:40, το OPEN προβάλλει το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «….και εγένετο Ελλάς» που είναι αφιερωμένο στους μεγαλύτερους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Στην εκπομπή, μιλήσανε οι απόγονοι των ηρώων για τους μεγάλους προγόνους τους και μοιράστηκαν μαζί μας κάποιες άγνωστες μέχρι τώρα λεπτομέρειες για τη ζωή των ηρώων μας. Αποκάλυψαν τη δική τους άποψη για τις ιστορικές αυτές προσωπικότητες και μίλησαν για τα γεγονότα της εποχής. Μια σύνδεση ανάμεσα σε εποχές, γεγονότα και γενιές!  

 

Στην κορύφωση των εορτασμών, η ενημέρωση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OPEN « Ώρα Ελλάδος» με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ντόρα Κουτροκόη, την Πέμπτη 25 Μαρτίου,  θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και θα καταγράφει από νωρίς τον παλμό των εκδηλώσεων για το εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Το OPEN θα καλύψει ζωντανά τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση και οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τους επίσημους προσκεκλημένους και να μπουν στην ατμόσφαιρα της επετείου. Με απευθείας συνδέσεις ανά τον κόσμο η εκπομπή «ταξιδεύει», όπου υπάρχουν Έλληνες. Παράλληλα, προσωπικότητες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο πλανήτη φωτίζουν την διαδρομή της ιστορίας των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Τα Δελτία Ειδήσεων του ΟΡΕΝ (Μεσημβρινό και Κεντρικό) θα μεταδώσουν όλο το παρασκήνιο από την επίσκεψη των ξένων ηγετών στη χώρα μας, καθώς και τις εκδηλώσεις εορτασμού σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Ομογένεια.

Στις 25 Μαρτίου, στις 11.30 θα προβληθεί το ειδικό επεισόδιο «….και εγένετο Ελλάς» για παιδιά. Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση τα παιδιά συμμετέχουν διαδραστικά και θέτουν τις ερωτήσεις τους στους ιστορικούς, προσπαθώντας να δουν και να καταλάβουν τους ήρωες της Επανάστασης και τα γεγονότα της εποχής εκείνης υπό το πρίσμα των ημερών μας. Το μοναδικό επεισόδιο που συγκέντρωσε πολλές προβολές στο διαδίκτυο και στην υβριδική πλατφόρμα του OPEN, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μικροί μας φίλοι μαζί με τους γονείς τους.

Τέλος, το OPEN έχει εξασφαλίσει για τους τηλεθεατές του δύο ελληνικές ταινίες-σύμβολα, με καθηλωτικές ερμηνείες από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς.

Στις 24 Μαρτίου στις 21:00 θα προβληθεί η ελληνική ταινία «Μαντώ Μαυρογένους» με την Τζένη Καρέζη και τον Πέτρο Φυσσούν και την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 16:45, «Η Δίκη των Δικαστών» με τον Μάνο Κατράκη και τον Νίκο Κούρκουλο.

Δείτε ένα ξεχωριστό OPEN στις 25 Μαρτίου, ένα πρόγραμμα γεμάτο ιστορικά γεγονότα και ήρωες!

25η Μαρτίου – η Ελλάδα γιορτάζει και το OPEN τιμά την επέτειο 

των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

 Πηγή: typologies.gr

«Μαύρο» στις οθόνες

 

«Μαύρο» στις οθόνες ορισμένων μελών του ΕΣΡ στις τηλεδιασκέψεις. Τα μέλη της Αρχής δεν δείχνουν όλα την ίδια ζέση για να ανταποκριθούν στα διευρυμένα καθήκοντά τους. Υπενθυμίζεται πως «μαύρο» υπάρχει και στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Ιούλιο του 2019, κάτι που έχει αποδεχθεί και ο παλιός πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νίκος Κιάος (νυν μέλος της Αρχής) και τα άλλα μέλη του οργάνου.

Πηγή: typologies.gr

Άλματα λογικής και fake news από τον Αδ. Γεωργιάδη

 Πλαστή φωτογραφία που έδειξε ο Άδωνις Γεωργιάδης καταφερόμενος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενη από άλματα λογικής του υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, πυροδότησαν μεγάλη ένταση στο Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό.


Επιχειρώντας να απαντήσει την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης επέδειξε στο Κοινοβούλιο και, στη συνέχεια, κατέθεσε στα πρακτικά φωτογραφία που, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Νικολαΐδη, είναι προϊόν photoshop.

Στην εν λόγω φωτογραφία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να απεικονίζεται κρατώντας πανό που αναγράφει «το Ελληνικό δεν πωλείται». Ωστόσο, η φωτογραφία κυκλοφορεί εδώ και αρκετό χρονικό χρονικό διάστημα στο διαδίκτυο και είναι προϊόν επεξεργασίας.

«Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Ανάπτυξης της -πλέον- ουραγού της ΕΕ, ο κυνηγός των “μπουτς” και ο καταγγέλλων fake news Άδωνις Γεωργιάδης, μόλις κατέθεσε στη Βουλή έγγραφο προϊόν photoshop. Μπέρδεψε την ιδιότητα του υπουργού με αυτήν του τρολ», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

Σε δημοσίευμά του, το tvxs.gr παρουσιάζει την επίμαχη φωτογραφία, παραθέτοντας και τα δύο φωτογραφικά ντοκουμέντα, από τα οποία έχει προκύψει το photoshop.

Ακολουθούν οι πραγματικές φωτογραφίες:

 

Η κίνηση του Αδ. Γεωργιάδης προκάλεσε πολύ μεγάλη ένταση στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Γιάννης Ραγκούσης, να τον κατηγορούν για χυδαιότητα.

Συγκεκριμένα ο Γ. Ραγκούσης εξερράγη λέγοντας «Τον ελληνικό λαό δεν τον υπολήπτεστε. την αντιπολίτευση και τους βουλευτές τους έχετε γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων σας. Αυτό το έρμο το ιστορικό κόμμα που έχετε την τιμή να εκπροσωπείτε ως υπουργός δεν το λυπάστε; Έχετε καταλάβει τι βρώμικη σελίδα για τη ΝΔ γράψατε σήμερα στη Βουλή να έρθετε ως ένα ξεφτιλισμένο τρολ του διαδικτύου να καταθέσετε μία ψεύτικη φωτογραφία; Να σας καλέσουμε να γυρίσετε πίσω, για να αναγνωρίσετε ένα λάθος που θα μπορούσατε να είχε κάνει κάποιος ανθρώπινα, παρασυρμένος από συμβούλους που τον πήραν στο λαιμό του, και αντί να έρθετε εδώ να ζητήσετε συγγνώμη και να ανακαλέσετε από τα πρακτικά αυτό που καταθέσατε, συνεχίσατε τις γελοιότητες τις οποίες λέτε;», είπε και προσέθεσε: «Κύριε Γεωργιάδη προσέξτε: Κατεβαίνετε το ένα σκαλοπάτι κάτω από το προηγούμενο. Και σας επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα δεν το έχουμε εμείς, στο τέλος θα σας ανακηρύξουμε ως μέγα χορηγό, το πρόβλημα το έχει το κόμμα σας και αυτοί οι οπαδοί αυτού του κόμματος που βλέπουν έναν υπουργό του Μητσοτάκη να έρχεται εδώ και να διακινεί ψεύτικες fake φωτογραφίες. Αιδώς κ. Γεωργιάδη» κατέληξε ο Γ. Ραγκούσης.

Ωστόσο, ο Αδ. Γεωργιάδης επιχείρησε αμετανόητος να αντικρούσει την κριτική με ένα άλμα λογικής, ως συνηθίζει.

«Το αν είναι αληθινή ή όχι η φωτογραφία δεν μπορώ να το γνωρίζω. Εσείς το ισχυρίζεστε. Επί τρία λεπτά με υβρίζετε. Δεν ήμουν παρών στις διαδηλώσεις και δεν μπορώ να γνωρίζω. Μπορώ να γνωρίζω, όμως, ότι αυτά που γράφει το πανό τα έλεγε ο κ. Τσίπρας, άρα η ευαισθησία σας είναι υποκρισία».

Αν και είχε προαναγγείλει την ανάρτηση της συγκεκριμένης φωτογραφίας, ο υπουργός μετά την έκταση που πήρε το θέμα δήλωσε ότι θα επανέλθει εκ νέου για την ψεύτικη φωτογραφία.

Εκτός εντατικής ο Δημήτρης Κουφοντίνας

 Σε απλό θάλαμο - κελί νοσηλεύεται από σήμερα ο πρώην απεργός πείνας. Σε συνεργασία με τους γιατρούς επιλογής του οι εντατικολόγοι του νοσοκομείου Λαμίας.


Εκτός της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα, βρίσκεται από σήμερα, Τρίτη, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ακριβώς εννιά μέρες μετά τη διακοπή της 65ημερης απεργίας πείνας και 10ήμερης απεργίας δίψας στην οποία είχε καταφεύγει για να ζητήσει να μεταφερθεί, όπως ορίζει ο νόμος, στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η κατάσταση της υγείας του τείνει βελτιούμενη και οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας αποφάσισαν τη μεταφορά του και τη συνέχιση της νοσηλείας του σε απλό θάλαμο – κελί του 1ου ορόφου της Παθολογικής Κλινικής, έως ότου η υγεία του αποκατασταθεί κατά το δυνατόν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των γιατρών επιλογής του Δημήτρη Κουφοντίνα, Θοδωρή Ζδούκου και Κατερίνας Ντουζέπη, η  κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα συνεχίζει να είναι σοβαρή, αλλά η πορεία επανασίτισης είναι ομαλή και δεν έχουν εμφανιστεί επιπλοκές, προς το παρόν. Οπως ενημέρωσαν, οι απεργοί πείνας θεωρούνται «υψηλού κινδύνου ασθενείς για εμφάνιση συνδρόμου επανασίτισης», το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και ανωμαλίες στον οργανισμό, αυτό καθ’ αυτό.

Ο ασθενής δεν μπορεί ακόμη να κινηθεί κανονικά και «λόγω της σημαντικού βαθμού απώλειας μυϊκής μάζας, η κινητοποίησή του είναι δυσχερής και χρειάζεται να υποβαστάζεται για να κάνει λίγα βήματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι ορατός και λόγω του αποδυναμωμένου ανοσοποιητικού συστήματός του».

Η αποκατάσταση του Δημήτρη Κουφοντίνα προειδοποιούν ότι «θα είναι πολύμηνη και χρήζει το ίδιο προσεκτικής διαχείρισης και μετά την έξοδό του από τη ΜΕΘ, ώστε να αποφευχθούν μόνιμες και χρόνιες βλάβες».

Πηγή: thepressproject.gr

TO COSMOTE HISTORY HD ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

 


Το COSMOTE HISTORY HD τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με ένα μεγάλο αφιέρωμα, που περιλαμβάνει παραγωγές και συμπαραγωγές COSMOTE TV για τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές της ιστορικής περιόδου.
 Το αφιέρωμα θα μεταδίδεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 22-26/3, ενώ στο πλαίσιο των προβολών θα κάνουν πρεμιέρα οι νέες συμπαραγωγές της COSMOTE TV «Διονύσιος Σολωμός: Κλείσε την ψυχή σου στην Ελλάδα» και «Σπέτσες ’21: Στο σταυροδρόμι της ιστορίας».
Την Τετάρτη 24/3 στις 22.00 έρχεται σε Α’ τηλεοπτική προβολή το ντοκιμαντέρ «Διονύσιος Σολωμός: Κλείσε την ψυχή σου στην Ελλάδα» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Τσαρουχά. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προσπάθεια του Έλληνα ποιητή να μεταφέρει στους μορφωμένους Ευρωπαίους της εποχής τα δίκαια αιτήματα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων.
Ανήμερα της ιστορικής επετείου (25/3) στις 23.00 κάνει πρεμιέρα η νέα συμπαραγωγή της COSMOTE TV «Σπέτσες ’21: Στο σταυροδρόμι της ιστορίας». Μέσα από αφηγήσεις απογόνων αγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικών, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν οι Σπετσιώτες στον αγώνα της απελευθέρωσης, από το 1821 έως το 1832. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον σπετσιώτικο στόλο που πρωταγωνίστησε την περίοδο εκείνη συμμετέχοντας σε μεγάλο αριθμό ναυμαχιών.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος της 25ης Μαρτίου θα μεταδοθούν επεισόδια από δημοφιλείς ιστορικές σειρές του COSMOTE HISTORY HD, όπως τα «Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία» (Τετάρτη 24/3, 23.15 & 00.00), «Οι δρόμοι της ελευθερίας» (Πέμπτη 25/3, 01.00-07.00), «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του» (Δευτέρα 22/3, Τρίτη 23/3 και Τετάρτη 24/3, 17.00 & 18.00), αλλά και επεισόδια από την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με θέμα τους «ανώνυμους» ήρωες του 1821 (Παρασκευή 26/3, 07.00), τα δάνεια της Επανάστασης (Παρασκευή 26/3, 08.00), τη δράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (Τετάρτη 24/3, 12.50 & 13.50), την άγνωστη δράση της Φιλικής Εταιρείας (Πέμπτη 25/3, 00.15), την Έξοδο του Μεσολογγίου (Τετάρτη 24/3, 08.00), τους ελεύθερους πολιορκημένους (Τετάρτη 24/3, 07.00) κ.ά.
Το πρόγραμμα του καναλιού περιλαμβάνει επίσης το docudrama 14 επεισοδίων «Η γέννηση ενός έθνους-κράτους» (Πέμπτη 25/3, 09.00-21.00 & πρεμιέρα τελευταίου επεισοδίου στις 22.00), τη μίνι σειρά 3 επεισοδίων «Η ελευθερία ολόρθη» (Παρασκευή 26/3, 18.00-20.00), το νέο επεισόδιο της σειράς παραγωγής COSMOTE TV «Φιλέλληνες: Οι αγωνιστές της ελευθερίας» (Τετάρτη 24/3, 21.00), αλλά και το ντοκιμαντέρ «1821: Ο ξεσηκωμός του γένους» (Πέμπτη 25/3, 08.00).
Επιλεγμένα ντοκιμαντέρ του αφιερώματος της 25ης Μαρτίου θα μεταδοθούν και μέσα από το επίσημο κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube.
COSMOTE HISTORY HD: μια χρονιά αφιερωμένη στην Επανάσταση του 1821
Το ετήσιο αφιέρωμα του COSMOTE HISTORY HD, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αποτελείται συνολικά από 11 νέες παραγωγές και συμπαραγωγές COSMOTE TV. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν πάνω από 100 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος αφιερωμένου στην ελληνική Επανάσταση. Όλα τα νέα επεισόδια των σειρών ντοκιμαντέρ, που προβάλλονται στο πλαίσιο του ετήσιου επετειακού αφιερώματος, θα μεταδοθούν ελεύθερα για το κοινό στο επίσημο κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube.

Πηγή: greekdigitaltv.blogspot.com

Επέτειος 25ης Μαρτίου

 Σύνταξη

Για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ:

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

1821 ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

(video)

Πρόκειται για το τρίτο μέρος του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Γέννηση του Ελληνικού Εθνικού Κράτους» με θέμα τη νεότερη ελληνική ιστορία από το 1204 μέχρι το 1832, το οποίο επικεντρώνεται στην περίοδο του Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας των Ελλήνων από την έναρξή του ως τη συγκρότηση κράτους (1821-1832), τονίζοντας τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του με βάση τους στόχους, την ιδεολογία και τις αξίες του.

Παράλληλα με την αναφορά στα σημαντικά στρατιωτικά γεγονότα του Αγώνα, μελετώνται οι ενέργειες της ελληνικής επαναστατικής ηγεσίας για τη δημιουργία των πρώτων πολιτικών θεσμών κάτω από την ισχυρή επίδραση των ιδεών του ευρωπαϊκού διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης. Εκτός από την ιδεολογία της Επανάστασης, όπως αυτή συνοψίζεται και στο σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», περιγράφονται οι συνθήκες στο πεδίο των μαχών, η σύσταση των ενόπλων δυνάμεων και ο ρόλος των αρματολών και των κλεφτών σε σχέση με τις προσπάθειες της κεντρικής εξουσίας για την πολιτική ενοποίηση και τον συντονισμό των πολεμικών επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, επιχειρείται η εξήγηση των εμφύλιων συγκρούσεων των ετών 1824-1825, με έμφαση στην αντίθεση που εκδηλώθηκε μεταξύ διαφορετικών πολιτικών ομάδων, οπαδών ενός τοπικού κράτους από τη μια, στην Πελοπόννησο, και την ιδέα εθνικού κράτους στα πρότυπα της Γαλλικής Επανάστασης από την άλλη. Το ντοκιμαντέρ ασχολείται επίσης με το κίνημα του Φιλελληνισμού και τη συμβολή του στην Ελληνική Επανάσταση εξετάζοντας τόσο τα κίνητρα όσο και τις εκφράσεις του. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον τρόπο που εκδηλώθηκε το φιλελληνικό ρεύμα υπέρ των αγωνιζόμενων Ελλήνων στο Μεσολόγγι με τη συμβολοποίησή τους σε υπερασπιστές της ελευθερίας του κόσμου. Τέλος, καταγράφεται η διεθνής πολιτική σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα. Τα ιστορικά γεγονότα σχολιάζουν οι καθηγητές και ιστορικοί Πέτρος Πιζάνιας, Νίκος Ροτζώκος, Σία Αναγνωστοπούλου, Gilles Pecout και Δημήτρης Σωτηρόπουλος. Συνομιλούν οι ηθοποιοί Νίκος Αρβανίτης και Αντώνης Καρυστινός. Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται πλούσιο εικονογραφικό υλικό σχετικά με την Επανάσταση του 1821.

Επιστημονικός υπεύθυνος ο καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Πέτρος Πιζάνιας. Παιδαγωγικός Σύμβουλος: Κώστας Αγγελάκος Λέκτορας Παιδαγωγικών και Διδακτικής της Ιστορίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Έτος παραγωγής: 2007

Σκηνοθεσία: Άρης Μπαφαλούκας

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Πηγή: https://www.ert.gr/ert-arxeio/epeteios-25is-martioy/

Αυστραλία: Ένας νεκρός από τις πλημμύρες στο Σίδνεϊ

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Αυστραλία/ Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Επί ημέρες η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας αντιμετωπίζει καταστροφικές καταιγίδες και εκτεταμένες πλημμύρες, που οφείλονται στο φαινόμενο La Nina.

Σήμερα στη 1μμ οι αρχές ανακάλυψαν το πτώμα ενός πνιγμένου άνδρα, μέσα στο αυτοκίνητο του, στα βορειοδυτικά του Σίδνεϊ. Το όχημα που οδηγούσε παρασύρθηκε από τα νερά της πλημμύρας, στο Hidden Valley Lane. Τα στοιχεία του νεκρού δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκότ Μόρισον δήλωσε στο κοινοβούλιο: “Αυτή είναι μια τρομερά θλιβερή μέρα για την οικογένεια. Έχουμε δει τόσα πολλά κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, καθώς αυτή η χώρα έχει δώσει πολλαπλές μαχες: πυρκαγιές, ξηρασία, πανδημία και τώρα αυτές τις πλημμύρες. Εκφράζω εκ μέρους της κυβέρνησης, τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος. Προσευχόμαστε για αυτούς”.

Η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει λάβει περισσότερες από 11.000 κλήσεις για βοήθεια κατά τη διάρκεια των πλημμυρών.

(Lukas Coch/Pool Photo via AP)

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, με τις χειρότερες πλημμύρες σε εξέλιξη, η υπηρεσία έλαβε 1.100 κλήσεις. Και από την Παρασκευή, τα πληρώματα έχουν πραγματοποιήσει 976 διασώσεις, από πλημμύρες σε όλη την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας. Οι αιτήσεις για αποζημιώσεις σε ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ξεπεράσει τις 11 χιλιάδες.

Πηγή: ertnews.gr

Ράδιο Αρβύλα | Σποτ "'Ελλάδα 2121" | Top Επικαιρότητας (16/3/2021)

 


KEΠΕΑ: Πώς αμείβεται η εορτή της 25ης Μαρτίου

 Σύνταξη: Νάσος Μπράτσος

Χρήσιμη ενημέρωση από τη ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), για τους όρους εργασίας και τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα της αργίας της 25ης Μαρτίου.

Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕΑ: “Η εορτή της 25ης Μαρτίου, η οποία φέτος (2021) συμπίπτει με ημέρα Πέμπτη, από το νόμο έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική αργία.

Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν Κυριακές και αργίες.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Ως προς την αμοιβή της Πέμπτης 25ης Μαρτίου 2021:

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω αφορούν στο γενικό πλαίσιο ρύθμισης αμοιβής της 25 Μαρτίου, δεδομένης της συνέχισης ισχύος έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας”.

Πηγή: ertnews.gr

O σημαιοστολισμός για την 25η Μαρτίου στην πλ. Συντάγματος – Εντυπωσιακές εικόνες

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Koρυφώνονται οι προετοιμασίες για τον φετινό εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Στην Πλατεία Συνταγματος έχουν τοποθετηθεί ελληνικές σημαίες, οι οποίες το βράδυ της Τρίτης φωταγωγήθηκαν προσφέροντας εντυπωσιακές εικόνες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη “το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη και ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση στην οποία θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, η παρέλαση θα γίνει χωρίς την παρουσία κόσμου. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό -όπως και κάθε πολίτης- θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την ΕΡΤ”.

Στην Αθήνα αναμένονται το διήμερο 24 -25 Μαρτίου εκπρόσωποι από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία, και συγκεκριμένα ο πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Mikhail Mishustin με τη σύζυγό του, Βλαντλένα, αλλά και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly.

Αναλυτικά το διήμερο Πρόγραμμα Επετειακών Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021

-19.30: Άφιξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της συζύγου του Άντρης Αναστασιάδη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Τιμητικό άγημα, υποδοχή από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Τετάρτη 24 Μαρτίου

11.45: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

14.00: Άφιξη του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

14.30: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

17.35: Άφιξη του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

18.15: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη θα υποδεχθούν τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Θα παρευρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον κ. Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης, ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin, ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Patrick Maisonnave, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Kate Smith, η Πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο Πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

Από την πλευρά του Υπουργείο Πολιτισμού θα είναι επίσης παρόντες ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει ξενάγηση των προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

19.05: Άφιξη της Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Florence Parly στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

20.30: Επίσημο Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Προσφώνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αντιφωνήσεις των προσκεκλημένων.

Πέμπτη, 25 Μαρτίου

08.00: Τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

08.30: Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

09.20: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων, επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

10.00: Έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.

11.30: Αναχώρηση του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” για τη Θεσσαλονίκη.

12.15: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου.

14.45: Αναχώρηση του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

15.30: Αναχώρηση της Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Florence Parly από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Παρασκευή 26 Μαρτίου

20.30: Αναχώρηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της συζύγου του Άντρης Αναστασιάδη από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Πηγή φωτογραφιών: Εurokinissi

Πηγή άρθρου: ertnews.gr

Εορτασμός για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Από το νέο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι επίσημες εκδηλώσειςγια την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσία του πρίγκιπα Κάρολου της Αγγλίας, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του  πρωθυπουργού της Ρωσίας  Μιχαήλ Μισούστιν και της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Η εικόνα της Ελλάδας που γιορτάζει την Παλιγγενεσία και κάνει με αισιοδοξία το επόμενο βήμα της στο μέλλον θα μεταδοθεί σε όλον τον κόσμο μέσω της ΕΡΤ. Ο εορτασμός κορυφώνεται την Πέμπτη με την μεγάλη παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Στις 11 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρασημοφορήσει με το παράσημο του Ταξιάρχου του Τάγματος της Τιμής τον Πρόεδρο του Μουσείου του Λούβρου, Αρχαιολόγο και Ιστορικό Τέχνης Ζαν Λικ Μαρτίνεζ, για τη συμβολή του στη διεθνή προώθηση του γοήτρου της Ελλάδας, ενώ στις 12.30 θα έχει συνομιλίες με τον κύπριο ομόλογό της.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Ρώσο πρωθυπουργό, ενώ το απόγευμα θα υποδεχθεί τους υψηλούς προσκεκλημένους στην Εθνική Πινακοθήκη εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα με την ανακαίνισή της, την περιοδική έκθεση “Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της” και στην ουσία την ιστορία της ελεύθερης Ελλάδας και της δημιουργίας του ελληνικού κράτους μέσα από την τέχνη δύο αιώνων.

Το βράδυ η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα παραθέσει επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν θα παρευρεθεί στους εορτασμούς, έστειλε όμως το δικό του μήνυμα, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στον Νίκο Αλιάγα και θα μεταδοθεί σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

Από αυτή την ώρα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση σε μια μεγάλη ακτίνα περιμετρικά του κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης ενώ από τις 15.00 θα αρχίσει να διακόπτεται η κυκλοφορία και να κλείνουν κεντρικές λεωφόροι, όπως η Βασιλίσσης Σοφίας, η Βασιλέως Αλεξάνδρου, η Βασιλέως Κωνσταντίνου και η Μιχαλακοπούλου

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με αυστηρά μέτρα θα ισχύουν από σήμερα, στην Αθήνα. Η αστυνομία  απαγόρευσε συγκεντρώσεις για λόγους ασφαλείας.

Επίσης περισσότεροι απο 4500 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ, για την διεξαγωγή του εορτασμού με απόλυτη ασφάλεια.

Λόγω διεξαγωγής εκδήλωσης – ξενάγησης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 24/03/2021 στο νέο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, θα απαγορευθεί σταδιακά α) η στάση και η στάθμευση των οχημάτων, από ώρα 06.00 έως πέρατος, και β) η κυκλοφορία αυτών από ώρα 15.00 έως πέρατος, στις κατωτέρω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

Λ. Βασ. Αλεξάνδρου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Ευφρονίου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Όλγας και Βασ. Σοφίας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου και της οδού Ιλισίων και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Μερκούρη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Βασ. Γεωργίου Β΄ και Μιχαλακοπούλου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ζαχάρωφ και της Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς και λεωφόρους, κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα και να ακολουθήσουν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Πηγή: ertnews.gr

Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ