Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΑ ΑΚΡΑ! Επίσημη ανακοίνωση για τους ανeμβολίαστους.. (6-9-21)



Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αποφυλάκισης των χρυσαυγιτών Μίχου και Ηλιόπουλου

 Με αίτημα του συνηγόρου του, αναβλήθηκε για τις 6 Οκτωβρίου εκδίκαση της αίτησης αποφυλάκισης και του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, η οποία αναμενόταν να εκδικαστεί σήμερα.


Τις αιτήσεις αποφυλάκισης των καταδικασμένων για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Νίκου Μίχου, απέρριψε σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το documentonews.gr, η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία 3-2, «παρά την θετική πρόταση του εισαγγελέα Γεώργιου Καντζίδη που είχε προηγηθεί, ο οποίος μάλιστα στο πρόσωπο του Π. Ηλιόπουλου είδε έναν… οικογενειάρχη ο οποίος δεν ασχολείται πια με την πολιτική, ενώ για τον… «εκδοροσφαγέα» του νεοναζιστικού μορφώματος Ν. Μίχο εστίασε στο ότι πάσχει από καρκίνο», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Μάλιστα, το μέσο τονίζει ότι με αίτημα του συνηγόρου του, αναβλήθηκε για τις 6 Οκτωβρίου εκδίκαση της αίτησης αποφυλάκισης του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, η οποία αναμενόταν να εκδικαστεί σήμερα.



Πηγή

«ΈΓΙΝΑ ΠΕΙΡ@ΜΑΤΟΖΩΟ» για πάρτι σου! Πάγωσε ο Μητσοτάκης όταν το έμαθε! Δεν μπορούν να κρυφτούν άλλο



 

«Αδικαιολόγητη» για την Κεραμέως η απουσία μαθητή λόγω κρούσματος στην τάξη του

 «Δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη» ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας και επανέλαβε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές δομές δια ζώσης. Κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, παρόλο που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι με αυτή την πρακτική από ένα τμήμα θα κινδυνεύουν να μολυνθούν δεκάδες στο οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον. Το εμβόλιο και τα τεστ μετατρέπονται σε κριτήριο για την πρόσβαση στην δημόσια δωρεάν παιδεία και την επέκταση της πρακτικής των αναστολών εργασίας σε εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως.


Αδικαιολόγητη θεωρεί η υπουργός Παιδείας την απουσία μαθητή από το σχολείο εάν στο τμήμα του βρεθεί κρούσμα.  «Δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη» ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας  στον ΣΚΑΪ για τα πρωτόκολλα με τα οποία θα επαναλειτουργήσουν δια ζώσης σχολεία και πανεπιστήμια.

Η υπουργός επανέλαβε πως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές δομές δια ζώσης και ότι είναι αρνητική στο οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων. «Κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, βάσει των εισηγήσεων των ειδικών», είπε και ανέφερε, κάτι που είχε ήδη ανακοινωθεί, ότι δηλαδή «οι επαφές με το κρούσμα δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά θα ακολουθήσει εργαστηριακός έλεγχος». «Πλέον δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή την στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα», διευκρίνισε ακόμα. Σχετικά με τα πανεπιστήμια, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα λειτουργήσουν μόνο με δια ζώσης εκπαίδευση.  Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης. Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ με δικά τους έξοδα.

«Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν rapid tes δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον self test. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα χρειαστεί να κάνουν 2 self test. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη», σημείωσε μεταξύ άλλων. Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς, τόνισε ότι το 80% αυτών είναι εμβολιασμένο και ένα 10% περίπου έχει νοσήσει. «Από την άλλη, ένα 10% των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστο και όσοι εξ αυτών δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με την διενέργεια εργαστηριακού τεστ, θα τίθεται υπό αναστολή εργασίας» πρόσθεσε.

Την εμμονική στάση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει για δεύτερη χρονιά πανδημίας σε ακατανόητα μέτρα με το νέο εφεύρημα του «50%+1», δηλαδή να κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν καταγραφεί αριθμός κρουσμάτων μεγαλύτερος από τον μισό αριθμό των συνολικών μαθητών ανά τμήμα, που κινδυνεύει να λειτουργήσει ως μηχανισμός εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, σχολίασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Τα παιδιά είναι είναι πολύ δύσκολο να τηρήσουν μέτρα και δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στη σύνθεση των τμημάτων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι ένα τμήμα θα μεταφέρει τη νόσο σε 100-150 άτομα. «Από τα 100 παιδιά που θα νοσήσουν, ένα 10% θα νοσήσει πάρα πολύ σοβαρά» διευκρίνισε και υπογράμμισε πως «θα δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση στην καθημερινότητα των οικογενειών».




Πηγή

Το Λαϊκό Λαχείο μοίρασε περισσότερα από 4,5 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο

 

Μεγάλα κέρδη μοίρασε τον Αύγουστο το Λαϊκό Λαχείο. Σε πέντε κληρώσεις διένειμε συνολικά 4.525.810 ευρώ. Στην 34η κλήρωση του παιχνιδιού, το τυχερό Τρίδυμο, το οποίο πωλήθηκε στον Πειραιά, διένειμε συνολικά κέρδη 1.371.300 ευρώ, ενώ στην 32η κλήρωση ο Β’ Λαχνός Τριδύμου, που πωλήθηκε στη Λάρισα, μοίρασε 76.000 ευρώ.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες κερδών: 

• 2 τυχεροί παίκτες κέρδισαν από 100.000 ευρώ
• 10 τυχεροί παίκτες κέρδισαν από 25.000 ευρώ
• 
34 τυχεροί παίκτες κέρδισαν από 5.000 ευρώ
• 
224 παίκτες κέρδισαν από 1.000 ευρώ
• 
14 παίκτες κέρδισαν από 500 ευρώ
• 
800 παίκτες κέρδισαν από 200 ευρώ
• 
67.164 παίκτες κέρδισαν από 20 ευρώ
• 
72.423 παίκτες κέρδισαν από 10 ευρώ ο καθένας

Το Λαϊκό Λαχείο διατίθεται από τους λαχειοπώλες και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ σε όλη την Ελλάδα. Η εβδομαδιαία κλήρωση πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, στις 19:00, και μεταδίδεται ζωντανά στο κανάλι του ΟΠΑΠ στο YouTube.


Πηγή

Στην πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ τον Αύγουστο 2021

 

Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά (ελληνικών και ξένων) κατέλαβε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ τoν Αύγουστο, με μερίδιο αγοράς άνω του 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το μερίδιο αγοράς της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ ανήλθε σε 20,43% επί του συνόλου των συναλλαγών, με την αθροιστική αξία των συναλλαγών των χρεογράφων να διαμορφώνεται στο ποσό των 403,85 εκ. ευρώ.

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ παραμένει σταθερά η πρώτη επιλογή των ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για τις συναλλαγές τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ενισχύει το μερίδιό της στην αγορά: από το 10,06% το 2017, ανήλθε στο 15,8% το 2018 και στο 17,13% το 2019, κατακτώντας την πρώτη θέση, την οποία διατήρησε το 2020 με μερίδιο της τάξης του 19%.

Τον Αύγουστο, στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Εurobank Equities με μερίδιο 19,63% και στην τρίτη, η Eθνική Χρηματιστηριακή, με μερίδιο αγοράς 11,09%.

Ο πίνακας με τα μερίδια αγοράς των χρηματιστηριακών εταιρειών:

M Share August 2021



Πηγή

Εκτός «Ναυτεμπορικής» οι συντάκτες που είναι σε ανταγωνιστικές εφημερίδες

 

Ο όρος της αποκλειστικότητας στις νέες ατομικές συμβάσεις για τη «Ναυτεμπορική» και την ιστοσελίδα της, που πέρασαν και τυπικά πλέον στον Δημήτρη Μελισσανίδη από την 1η Σεπτεμβρίου, οδήγησε αρκετούς από τους συντάκτες στο πρώην εκδοτικό συγκρότημα εκτός του νέου σχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αποκλειστικότητα αφορά κυρίως τις ανταγωνιστικές εφημερίδες και οικονομικές ιστοσελίδες, ενώ δεν αφορά την παράλληλη εργασία σε τηλεοπτικό σταθμό. Μάλιστα, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για μία ακόμη φορά φαίνεται πως αποδέχθηκε, χωρίς αντίδραση, την παραχώρηση όλων των πνευματικών δικαιωμάτων των συντακτών, όπως επίσης και την εργασία χωρίς επιπλέον αμοιβή για δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα. Οι συντάκτες στο συγκρότημα υπό τον Δημήτρη Μελισσανίδη θα εργάζονται υποχρεωτικά και στην εφημερίδα και στην ιστοσελίδα.



Πηγή

Αποκαϊδια και στη “Φάρμα” του ΑΝΤ1

Η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική έπληξε και τον… ΑΝΤ1! Η προετοιμασία για το ριάλιτι παιχνίδι «Φάρμα» έχει σταματήσει, καθώς η φάρμα στην οποία θα έμπαιναν οι επίδοξοι τηλεοπτικοί αγρότες βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας και η φωτιά της Βαρυμπόμπης είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τις εγκαταστάσεις. Το αγρόκτημα έχει καεί και η παραγωγή του παιχνιδιού ενημέρωσε τους υποψηφίους πως τα γυρίσματα θα καθυστερήσουν.





Τέλος εποχής για την Κ. Κασκανιώτη στη Nova

Τέλος εποχής για την Κατερίνα Κασκανιώτη στη Nova. Το πρόγραμμα της σεζόν 2021-2022 είναι το τελευταίο που έχει την υπογραφή της, ολοκληρώνοντας μια καριέρα 24 ετών στον Όμιλο, δίνοντας μορφή και περιεχόμενο στη συνδρομητική τηλεόραση σχεδόν από την αρχή της έναρξης λειτουργίας της αγοράς.

Θα τη διαδεχθεί η Κική Σιλβεστριάδου, με την εμπειρία του Mega δίπλα στον Ηλία Τσίγκα και την πρόσφατη συνεργασία με το Open, στη θέση της γενικής διευθύντριας. Ο Όμιλος BC Parthers/United Media κάνει μια ολική επαναφορά στη Nova, τοποθετώντας σε όλες τις θέσεις νέα πρόσωπα από τον χώρο των ΜΜΕ και των τηλεπικοινωνιών, έχοντας ήδη συμφωνήσει για την απόκτηση και της Wind. Η εξαγορά της θα κριθεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα σε οκτώ μήνες από τώρα και στη συνέχεια το νέο σχήμα Nova – Wind θα καλύπτει όλο το φάσμα των τηλεπικοινωνιών και της συνδρομητικής τηλεόρασης.


Πηγή

Ενίσχυση στον ΑΝΤ1

Νέα στελέχη στον ο ΑΝΤ1. Συμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το “Business Today”  η Τέσσα Κορλέτη αναλαμβάνει το ρόλο της διευθύντριας Δημοσίων Σχέσεων του τηλεοπτικού σταθμού. Στο δυναμικό του τηλεοπτικού σταθμού έχει ενταχθεί από τις 24 Αυγούστου και ο Κώστας Σφικτός, ο οποίος έχει αναλάβει το ρόλο του διευθυντή Έρευνας, Προγραμματισμού και Στρατηγικής Προγράμματος, αναφερόμενος στον γενικό διευθυντή Προγράμματος, Τζώρτζη Ποφάντη. Τέλος, η  Νατάσσα Λεσιώτη πρόκειται να αναλάβει από την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου τα καθήκοντα της υπεύθυνης Ψυχαγωγικού Προγράμματος.







Αντιπολιτευτικές αντιδράσεις για τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας

 Με τη «μεταγραφή από την Κύπρο» του κ. Στυλιανίδη και την άρον-άρον πολιτογράφησή του για να γίνει υπουργός στην κυβέρνησή του, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να επιβεβαιώσει και την πρωτοφανή ένδεια στελεχών της ΝΔ» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ​για την επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη ως υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. «Κρατάμε «μικρό καλάθι» για το αποτέλεσμα, μια και η αποτυχημένη πολιτική της ΝΔ στο σύστημα πολιτικής προστασίας -που κατευθύνεται από την Μαξίμου Α.Ε.- παραμένει» σχολιάζει από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ.


Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Χρήστος Στυλιανίδης, θα είναι, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός στο νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που δημιουργείται για την αντιμετώπιση και την διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Στο ίδιο υπουργείο, θέση υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο πρώην αρχηγός ΓΕΑ Ευάγγελος Τουρνάς.

Με τη «μεταγραφή από την Κύπρο» του κ. Στυλιανίδη και την άρον-άρον πολιτογράφησή του για να γίνει υπουργός στην κυβέρνησή του, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να επιβεβαιώσει και την πρωτοφανή ένδεια στελεχών της ΝΔ» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ​για την επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη ως υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Μητσοτάκης, «αρχικά με τον ανασχηματισμό παρωδία, επιβεβαίωσε την παταγώδη αποτυχία του και την προσπάθεια διεμβολισμού των πολιτικών του αντιπάλων, αντί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επιχειρώντας να υφαρπάξει έναν σύμβουλο του κ. Τσίπρα και πρώην στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».

Το εγκώμιο Στυλιανίδη έπλεξε ο Γεραπετρίτης

Νο1 αυτή τη στιγμή στη διαχείριση κρίσεων πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη χαρακτήρισε σε συνέντευξή του, τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ με αφορμή, την υπόθεση Αποστολάκη, εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως είναι «πραγματικός ακροβάτης της πολιτικής».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη κυβέρνηση, είναι η κυβέρνηση εκείνη που έχει υπερβεί τα κομματικά στεγανά και στηρίζεται σε άξιους ανθρώπους, οι οποίοι ανεξαρτήτως του χώρου από τον οποίο προέρχονται, έχουν προσδώσει μεγάλη πρόσθετη αξία στο κυβερνητικό έργο».

Επεσήμανε ακόμη ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης «προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο, ήταν άνθρωπος του Προέδρου Κληρίδη», συμπληρώνοντας ότι «Ο ελληνισμός είναι ενιαίος, «είχαμε το προηγούμενο του Κρανιδιώτη, μεγάλο εθνικό κεφάλαιο. Προφανώς και υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες ένας πολίτης άλλου κράτους-μέλους μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια».

Τόνισε δε ότι «δεν μιλάμε για μια τυχαία προσωπικότητα της διεθνούς πολιτικής σκηνής», αλλά «για τον άνθρωπο εκείνο ο οποίος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Κρίσης ως επίτροπος. Είναι δηλαδή αυτή τη στιγμή ο νο1 στη διαχείριση κρίσεων πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια επανύλθε στο κομμάτι της υπόθεσης Αποστολάκη, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός έκανε πολιτική υπέρβαση». «Θέλησε με τον τρόπο αυτό να ανταποκριθεί σε μια αξία που όλοι την μοιραζόμαστε: ότι οι επιλογές θα πρέπει να είναι υπερκομματικές υπό την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που να προσιδιάζουν στη θέση σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «η λογοδοσία και η ευθύνη ανήκουν αποκλειστικά στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, επένδυσε όμως στον υπερκομματικό χαρακτήρα της θέσης».

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση μια κυβέρνηση λογοδοτεί εκ των προτέρων αναφέροντας ποιες θα είναι οι δράσεις του τρέχοντος έτους», υπογραμμίζοντας ότι «Για μένα το πολύ σημαντικό είναι να τρέξουν οι πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία και την οικονομία, και δευτερευόντως τα πρόσωπα τα οποία θα το υπηρετήσουν».

Παράλληλα, επιτέθηκε Αλέξη Τσίπρα, λέγοντάς ότι «ειδικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένας πραγματικός ακροβάτης της πολιτικής, του πολιτικού λόγου, υπό την έννοια ότι ταυτοχρόνως είπε ότι δεν θα αναζητηθούν “σωσίβια” και την ίδια στιγμή ότι θα πρέπει να αναζητηθούν πρόσωπα με υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο».

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε για την τοποθέτηση Στυλιανίδη ότι:

Απόλυτη ένδεια στελεχών στην Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Μητσοτάκης καταφεύγει τώρα σε μεταγραφές πολιτικών της δεξιάς (στελεχών της ΔΗΣΥ) από την Κύπρο.

Κρατάμε «μικρό καλάθι» για το αποτέλεσμα, μια και η αποτυχημένη πολιτική της ΝΔ στο σύστημα πολιτικής προστασίας -που κατευθύνεται από την Μαξίμου Α.Ε.- παραμένει.

«Η μεταγραφή δεν θα καλύψει το φιάσκο της επιλογής Αποστολάκη. Ο πρωθυπουργός με την υπουργοποίηση του κ. Στυλιανίδη επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ έχει ένδεια στελεχών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, που άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, εστιάζοντας στο άνοιγμα των σχολείων, την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, τη διαχείριση της πανδημίας και τις ανατιμήσεις στην αγορά.




Πηγή

Σεζόν σκληρού ανταγωνισμού:Realities εναντίον σειρών!

Μια χρονιά σκληρού ανταγωνισμού για την τηλεόραση έχει ξεκινήσει. Δεν είναι μόνο η μάχη μεταξύ των σταθμών ελεύθερης μετάδοσης αλλά και η πίεση που ασκούν οι συνδρομητικές πλατφόρμες Cosmote TV και Nova και οι υπηρεσίες Over The Top, όπως το Netflix.

Και τη φετινή χρονιά θα αναμετρηθούν τα reality προγράμματα (συμβίωσης, μόδας, επιβίωσης, μαγειρικής) με ελληνικές σειρές υψηλού κόστους, διεκδικώντας μερίδιο από τη διαφημιστική αγορά, η οποία –στην καλύτερη περίπτωση– δεν μπορεί να υπερβεί τα 300 εκατ. ευρώ. Οι καθημερινές δραματικές σειρές δείχνουν να κερδίζουν το κοινό, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τις εβδομαδιαίες, που τις ξεχνάει ο κόσμος, αφού οι Over Τhe Τop υπηρεσίες άλλαξαν τις συνήθειες του κοινού με τη διάθεση όλων των επεισοδίων των σίριαλ.

Ο ΣΚΑΪ θα στηριχθεί στην ενημέρωση (δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές), και στα reality προγράμματα, όπως το «Big Brother» και ο διαγωνισμός μαγειρικής «Top Chef», ενώ φέτος πρόσθεσε και μία καθημερινή δραματική σειρά στο πρόγραμμά του.

Ο ΑΝΤ1 κατεβαίνει στον ανταγωνισμό με το reality μαγειρικής «Game of Chefs» και τις δύο δημοφιλείς σειρές «Άγριες Μέλισσες» και «Ήλιος». Το Star έχει την πετυχημένη συνταγή του «GNTM και το «όπλο» του «Master Chef» αλλά και σταθερές αξίες, όπως «Ο Τροχός της Τύχης». Ο συνεργαζόμενος Alpha θέλει να καλύψει το χαμένο έδαφος στην τηλεθέαση και έχει ήδη κάνει τρομερή καμπάνια στο internet για τον «Σασμό».

Σε αντίθεση με πέρυσι, όταν το Mega επανήλθε στους τηλεοπτικούς δέκτες, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο σταθμός του Βαγγέλη Μαρινάκη έκανε μεγάλες επενδύσεις σε σειρές, σε πρόσωπα και στο Champions League, στους ομίλους τους οποίου όμως δεν μπόρεσε να περάσει η ομάδα του Ολυμπιακού. Το Open αναζητεί ρόλο, επενδύοντας στην ενημέρωση, σε έναν τομέα που έχει έλλειμμα ακόμη η ΕΡΤ, η οποία έχει κάνει τεράστια και σημαντική προσπάθεια στη μυθοπλασία.


Πηγή

Πόσο στοιχίζει η πρωινή ζώνη της ΕΡΤ

Με μεικτές τηλεοπτικές παραγωγές θα πορευθεί η ΕΡΤ στην πρωινή ζώνη. Συγκεκριμένα, η πρωινή εκπομπή «Από τις έξι», που έκανε ήδη πρεμιέρα την περασμένη εβδομάδα με τους Κοτταρίδη – Πιτταρά, αποτελεί μεικτή παραγωγή της εταιρείας B & G Productions IKΕ. Το κόστος της παραγωγής των 88 επεισοδίων ανέρχεται σε 189.853,84 ευρώ (2.157,43 ανά εκπομπή), πλέον ΦΠΑ και εργοδοτικών εισφορών. Θυμίζουμε ότι το κόστος της προηγούμενης ανάθεσης για την εν λόγω εκπομπή ανερχόταν σε 1.990 ευρώ ανά εκπομπή.

Η πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Συνδέσεις», στην οποία προστέθηκε η Χριστίνα Βίδου, είναι επίσης μεικτή παραγωγή της εταιρείας Ι. Βασιλειάδης και Σία ΕΕ. Για 88 επεισόδια το κόστος ανέρχεται σε 243.330,18 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και εργοδοτικών εισφορών, ενώ η ΕΡΤ έχει προϋπολογίσει το κόστος για τις δικές της υπηρεσίες στα 55.859,76 ευρώ (634,77 ανά επεισόδιο).

Στο τελευταίο ΔΣ της εταιρείας δόθηκε έγκριση στην εταιρεία Συναδινός Θεοφάνης E-Prod για μια νέα πρωινή μεικτή παραγωγή με προσωρινό τίτλο «Ενημέρωση 10 – 12», με κόστος για 34 επεισόδια 123.165 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και εργοδοτικών εισφορών, και κόστος ανά επεισόδιο 3.622,50 ευρώ.

Έγκριση έλαβε ακόμη η μεικτή καθημερινή εκπομπή «Καιρός για ΕΡΤ», διάρκειας 15 λεπτών, με κόστος 698,94 ευρώ ανά εκπομπή και σύνολο 85.270,70 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.


Πηγή

ΟΣΔΕΛ: Ξεκινά η διανομή δικαιωμάτων 2021 σε 5.500 συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφους κι εκδότες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυξημένο κατά 51,66% θα είναι για το έτος 2021 το ποσό που θα διανείμει ο ΟΣΔΕΛ σε περισσότερους από 5.500 συμβασιούχους του, συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφους κι εκδότες βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και ιστοσελίδων. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 2.629.370,71€, έναντι 1.733.737€ που διανεμήθηκαν το 2020. Σημειωτέον ότι στο προαναφερθέν ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από την αδειοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η διανομή των οποίων στους δικαιούχους θα γίνει σ’ επόμενο χρόνο.

Η αύ­ξη­ση του πο­σού δια­νο­μής για το 2021 οφεί­λε­ται κα­τά κύ­ριο λό­γο στην εν­σω­μά­τω­ση, όπως προβλέπει ο ν. 4481/17, της εί­σπρα­ξης της εύ­λο­γης αμοι­βής του 2% από τους ει­σα­γω­γείς ηλε­κτρο­νι­κών υπο­λο­γι­στών και φο­ρη­τών ηλε­κτρο­νι­κών συ­σκευών (τα­μπλε­τών και κι­νη­τών τη­λε­φώ­νων).

Επι­πλέ­ον εφέ­τος, με­τά από από­φα­ση της Γε­νι­κής Συ­νέ­λευ­σης του ΟΣ­ΔΕΛ, στο συ­νο­λι­κό πο­σό προς διανομή προ­στέ­θη­καν 179.001,19€, που προ­έρ­χονται από πα­ρα­γρα­φέ­ντα του έτους 2009. Ση­μειώ­νε­ται ότι το αντί­στοι­χο πο­σό από πα­ρα­γρα­φέ­ντα για το 2020 ήταν 226.121,70€.

Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά ποσά που θα διανεμηθούν ανά κατηγορία εσόδων αναλύονται ως εξής:

  • Εύλογη αμοιβή ιδιωτικής αναπαραγωγής βιβλίων

(συγγραφείςμεταφραστέςεκδότες): 1.312.206,82€, έναντι 901.839,78€ το 2020.

  • Εύλογη αμοιβή ιδιωτικής αναπαραγωγής επιστημονικών περιοδικών

(συγγραφείςεκδότες): 456.461,99€, έναντι 263.197,31.€ το 2020.

  • Εύλογη αμοιβή ιδιωτικής αναπαραγωγής Τύπου

(δημοσιογράφοιεκδότες Τύπου):  413.701,05€, έναντι 337.707,77€ το 2020.

  • Εύλογη αμοιβή ιδιωτικής αναπαραγωγής ιστοσελίδων

(δημοσιογράφοιεκδότες Τύπου): 220.800,71€ (έσοδα 2019 και 2020). Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος, είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί διανομή εσόδων από την εύλογη αμοιβή 2% στους δημοσιογράφους και στους αρθρογράφους, οι οποίοι εργάζονται σε ενημερωτικές ιστοσελίδες.

 

  • Εύλογη αμοιβή για τη χρήση έργων του λόγου σε οπτικοακουστικά μέσα

(συγγραφείςμεταφραστές):  28.617,55€, έναντι 41.083,92€ το 2020 (έσοδα 2018 και 2019).

  • Αδειοδότηση υπηρεσιών αποδελτίωσης

(εκδότες Τύπου): 197.582,58€, έναντι 189.908,90€ το 2020.

 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξε­κι­νή­σει στα­δια­κά η απο­στο­λή προ­σω­πο­ποι­η­μέ­νων ενη­με­ρώ­σε­ων προς τους δι­καιού­χους, μέ­σω ηλε­κτρο­νι­κού μη­νύ­μα­τος. Η σει­ρά των πλη­ρω­μών επι­λέ­γε­ται τυ­χαία, μέ­σω αλ­γο­ρίθ­μου, συ­νε­πώς οι δι­καιού­χοι δεν χρειά­ζε­ται να επι­κοι­νω­νούν με τον ΟΣ­ΔΕΛ σχε­τι­κά με την ημε­ρο­μη­νία πλη­ρω­μής τους.

Όπως  ήδη ισχύει από πέρυσι, λόγω της κα­τάρ­γη­σης του ΦΠΑ στα έσο­δα της εύ­λο­γης αμοι­βής, ο Οργανισμός εί­ναι υπο­χρε­ω­μέ­νος να εκ­δί­δει πα­ρα­στα­τι­κό για το πο­σό που πα­ρα­κρα­τεί για τα δια­χει­ρι­στι­κά του έξο­δα κι αντίστοιχα οι δικαιούχοι να εκδίδουν παραστατικό για το σύνολο των μεικτών εσόδων τους.

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι για την προ­στα­σία της υγεί­ας τό­σο των συμ­βα­σιού­χων, όσο και των ερ­γα­ζό­με­νων του Ορ­γα­νι­σμού και σύμ­φω­να με τους κα­νό­νες που επι­βά­λλουν τα υγειονομικά πρω­τό­κολ­λα για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19, όλες οι συ­ναλ­λα­γές θα πραγ­μα­το­ποιού­νται εξ απο­στά­σε­ως, ηλε­κτρο­νι­κά και τη­λε­φω­νι­κά, ενώ δεν θα εί­ναι δυ­να­τές οι επι­σκέ­ψεις στα γρα­φεία του ΟΣ­ΔΕΛ.


Πηγή

«Βολικό για την κυβέρνηση το σκηνικό “εμβολιασμένοι-ανεμβολίαστοι” που έστησε»

 Για επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των υγειονομικών έκανε λόγο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, αναφερόμενη στη τροπολογία του υπουργείου για την αντιμετώπιση των κενών στο ΕΣΥ που προέκυψαν από τις αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών ως ένα «εγκληματικό σχέδιο που θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων, σε παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας». Οι γιατροί τονίζουν μάλιστα και τις βλέψεις της κυβέρνησης για απασχόληση εθελοντών, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι μέτρο παίρνει ή δεν παίρνει είναι με αποκλειστικό κριτήριο να μην κοστίζει στο κράτος και στους επιχειρηματικούς ομίλους».


«Αποκαλύπτεται ο πραγματικός λόγος του βολικού σκηνικού “εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι” υγειονομικοί που έστησε η κυβέρνηση, για να βγάλει από το κάδρο τις κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες για τα πρωτόκολλα “λάστιχο”, το άθλιο δημόσιο σύστημα υγείας, τις προκλητικές ενισχύσεις και τα “δώρα” στα τρωκτικά της υγείας» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι νοσοκομειακοί γιατροί . Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αναφερόμενοι της τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε για την αντιμετώπιση των κενών στο ΕΣΥ που προέκυψαν από τις αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών είπε: «Η κυβέρνηση χωρίς να χάσει χρόνο προχωράει ακάθεκτη στην υλοποίηση του εγκληματικού της σχεδίου για το νέο ΕΣΥ που θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων, σε παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Χαρακτηρίζοντας «προσχηματική» την επίκληση της κυβέρνησης για τη δήθεν κάλυψη των κενών, «όλα όσα ψηφίστηκαν είχαν εφαρμοστεί από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας όταν δεν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια» σχολιάζουν οι γιατροί, κάνοντας λόγο για επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των υγειονομικών. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωσή τους τονίζουν όχι μόνο την είσοδο των ιδιωτών στις δημόσιες μονάδες υγείας αλλά και την πρόβλεψη της κυβέρνησης για απασχόληση εθελοντών και συνταξιούχων. «Πάει πολύ η κυβέρνηση να εμφανίζεται ως υπερασπιστής της υγείας του λαού! Για την εξέλιξη της πανδημίας φταίνε οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, που πρέπει όλοι να εμβολιαστούν ή η κυβέρνηση που ότι μέτρο παίρνει ή δεν παίρνει είναι με αποκλειστικό κριτήριο να μην κοστίζει στο κράτος και στους επιχειρηματικούς ομίλους;» διερωτώνται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

Οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των κενών στο δημόσιο σύστημα υγείας που προκύπτουν από την διαθεσιμότητα των υγειονομικών, περιλαμβάνουν μέτρα που θα βοηθήσουν να «τρέξουν» πιο γρήγορα τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ». Πριν αλέκτωρ λαλήσει αποκαλύπτεται ο πραγματικός λόγος του βολικού σκηνικού «εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι» υγειονομικοί που έστησε η κυβέρνηση, για να βγάλει από το κάδρο τις κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες για τα πρωτόκολλα «λάστιχο», το άθλιο δημόσιο σύστημα υγείας, τις προκλητικές ενισχύσεις και τα «δώρα» στα τρωκτικά της υγείας.

Η επίκληση για τη δήθεν κάλυψη των κενών είναι προσχηματική γιατί όλα όσα ψηφίστηκαν είχαν εφαρμοστεί από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας όταν δεν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια. Είναι προανάκρουσμα της κλιμάκωσης της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων των υγειονομικών. Η κυβέρνηση χωρίς να χάσει χρόνο προχωράει ακάθεκτη στην υλοποίηση του εγκληματικού της σχεδίου για το νέο ΕΣΥ που θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων, σε παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας

Πιο συγκεκριμένα:

– Τη στιγμή που είναι γνωστές σε όλους οι τραγικές ελλείψεις, συνεχίζεται η βιομηχανία των μετακινήσεων προσωπικού από κλινική σε κλινική και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ο γνωστός περιοδεύων θίασος των λιγοστών και εξαντλημένων υγειονομικών για να μπαλώνουν τρύπες ανοίγοντας άλλες πολλές μεγαλύτερες.

– Παγιώνονται και διευρύνονται οι προσλήψεις εργαζόμενων με ημερομηνία λήξης με τρίμηνες συμβάσεις!

– Παρατείνεται η πρόβλεψη για απασχόληση ιδιωτών στις δημόσιες μονάδες υγείας, “εθελοντών” και συνταξιούχων με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα για τη λειτουργία των τμημάτων και κλινικών. Με εργαζόμενους που όπως αποδείχτηκε δεν έχουν πείρα στην “ενιαία λειτουργία” στις συνθήκες ενός τμήματος ή μιας κλινικής ή που εκ των πραγμάτων έχουν περιορισμένη δυνατότητα να προσφέρουν, όπως οι συνταξιούχοι λόγω της ηλικίας τους.

– Με την επίκληση της αδυναμίας πραγματοποίησης τους λόγω του μέτρου της αναστολής, επεκτείνεται η «ανάθεση υπηρεσιών» στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα υγείας και η κάλυψη των ελλείψεων με τη μέθοδο του «outsourcing», δηλαδή με εκχώρηση σε εργολάβους. Λες και πριν από την πανδημία, με ευθύνη όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, δεν «σπρώχνανε» τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα υγείας επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας δε μπορούσε να καλύψει ακόμα και απλές ανάγκες των ασθενών.

Πάει πολύ η κυβέρνηση να εμφανίζεται ως υπερασπιστής της υγείας του λαού! Για την εξέλιξη της πανδημίας φταίνε οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, που πρέπει όλοι να εμβολιαστούν ή η κυβέρνηση που ό,τι μέτρο παίρνει ή δεν παίρνει είναι με αποκλειστικό κριτήριο να μην κοστίζει στο κράτος και στους επιχειρηματικούς ομίλους; Το ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά. Είμαστε υπέρ του μαζικού, καθολικού, ασφαλούς εμβολιασμού και το έχουμε αποδείξει από την πρώτη στιγμή. Οι υγειονομικοί έχουμε υποχρέωση και καθήκον να εμβολιαστούμε. Αλλά και καθήκον να αντιπαλέψουμε και να ανατρέψουμε την πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματα μας, την υγεία και τη ζωή του λαού μας, στο βωμό της «υγείας» των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ! Η πανδημία απέδειξε ότι τα παραμύθια για την «αρμονική» συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι εφιάλτης για το λαό. Δυναμώνουμε τον αγώνα για την κατάργηση του μέτρου και των ποινών της διαθεσιμότητας, την άμεση και χωρίς προϋποθέσεις πρόσληψη όλων των διαθέσιμων υγειονομικών με μόνιμη – πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων υγειονομικών».



Πηγή 

«Χωρίς την ανάσχεση της πανδημίας η αποκατάσταση της ζωής στην πληρότητά της δεν είναι εφικτή»

 «Χωρίς την ανάσχεση της πανδημίας η αποκατάσταση της ζωής στην πληρότητά της δεν είναι εφικτή» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας πως «η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει τον πλανήτη και δεν προβλέπεται να υποχωρήσει το διάστημα των επόμενων μηνών».


Υποστήριξε επίσης, σχετικά με τα μέτρα για ανεμβολίαστους, πως « δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση απέναντι σε κανένα» προσθέτοντας ότι «γι αυτό άλλωστε προωθείται σύντομα, αύριο κιόλα, νέα τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται να επιστρέφουν στην εργασία τους την επόμενη μέρα μετά την πρώτη δόση και όχι σε 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους».

Έκανε λόγο επίσης για «ορισμένες αρρυθμίες» σχολιάζοντας τα κενά στο Σύστημα Υγείας που δημιουργούνται από το μέτρα κατά των ανεμβολίαστων υγειονομικών. «Απ’ την εξέλιξη εφαρμογής των μέτρων, ήταν αναμενόμενο να προκύψουν ορισμένες αρρυθμίες και ήδη αναπτύσσονται δράσεις για την αντιμετώπισή τους. Ανάμεσα στα άλλα ψηφίστηκε τροπολογία για τη διευκόλυνση άμεσων προσλήψεων έκτακτου υγειονομικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν κενά που προκύπτουν από τις αναστολές καθηκόντων όσων επιμένουν να μην εμβολιάζονται».

Όσον αφορά τα σχολεία και την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Η εμπειρία της πανδημίας έδειξε σε όλους πόσο αναγκαία -μορφωτικά, κοινωνικά- είναι η δια ζώσης εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες. Τα μέτρα που εφαρμόζουμε ήδη και όσα έχουμε εξαγγείλει αποβλέπουν πρωτίστως στην αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων. Σε ένα πλαίσιο κανόνων που θα συνδυάζει την υγειονομική ασφάλεια και την εκπαιδευτική αποτελεσματικότητα».

Πρόσθεσε ότι: «Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στο κάλεσμα για εμβολιασμό βαίνει αυξανόμενη. Αλλά χρειάζεται να ενταθεί. Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση έχουν κατανοήσει το μέγεθος του διακυβεύματος. Και πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή. Οικογένειες των μαθητών, εκπαιδευτικοί και φυσικά τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με ασφάλεια για να προστατευτούν απέναντι στον ιό.

Η κυβέρνηση ετοίμασε με σύνεση και σοβαρότητα όλο το πλαίσιο για την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Επαναλαμβάνω όμως ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι γονείς τους, ανταποκριθούν εν συνόλω στα μέτρα και στα πρωτόκολλα των ειδικών. Με άμεσα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια και με μέτρα καθημερινής προστασίας μπορούμε να προσφέρουμε στη νεολαία μας το μέγιστο δώρο: Τη μόρφωση, τους φίλους τους, τη ζωή τους στην πληρότητά της. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε το σωστό.

Για να κερδίσουμε το στοίχημα για μια ανοιχτή και διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία θα χρειαστεί υπομονή, συνεργασία και προθυμία. Η κυβέρνηση θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της στην κατεύθυνση αυτή».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – κατά τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης, στη Μασσαλία – αφού υιοθέτησε το Σχέδιο Δράσης για τη Μεσόγειο, που παρουσιάστηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, ανέλαβε γενναίες και φιλόδοξες δεσμεύσεις. Έξι δεσμεύσεις για την προστασία του θαλάσσιου χώρου και άλλη μια που συνοψίζεται στη φράση ‘να γίνουμε πρωτεργάτες στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την προστασία της φύσης»’.

Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου: «Οι δεσμεύσεις αυτές για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σηματοδοτούν τη μετάβαση της χώρας μας στη ‘γαλάζια οικονομία’ και έρχονται να συμπληρώσουν τις σημαντικές κυβερνητικές πολιτικές για την απολιγνιτοποίηση, τη στροφή στις ΑΠΕ, την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την ηλεκτροκίνηση. Πολιτικές που αφορούν στην πράσινη μετάβαση και αποτελούν ένα από τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου ανάταξης ‘Ελλάδα 2.0’».




Πηγή

«Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα συγκέντρωσης και διαδήλωσης, αλλά με ισορροπία» προειδοποίησε ο νέος υπουργός Προ.Πο

 Βάζοντας κάτω από το χαλάκι τα βίαια επεισόδια της ΕΛΑΣ την τελευταία διετία σε πλατείες και στον δρόμο, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε «άξια» την αστυνομία, τονίζοντας πως «έχει κάνει σπουδαία δουλειά». Ο Τάκης Θεοδωρικάκος πιστός στο ακραίο αντιπροσφυγικό αφήγημα της κυβέρνησης έκανε λόγο για «προστασία των συνόρων», ενώ στοχοποίησε  και τις διαδηλώσεις, δηλώνοντας πως «οι πολίτες έχουν το δικαίωμα των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων, αλλά με ισορροπία».


«Έχουμε άξια Αστυνομία, τα στελέχη της, γυναίκες και άνδρες που υπηρετούν σε αυτό το σώμα, είναι τμήμα της κοινωνίας μας, προσφέρουν σπουδαίο έργο. Τα τελευταία δύο χρόνια σε πολύ δύσκολες συνθήκες η ΕΛΑΣ έχει κάνει σπουδαία δουλειά» υποστήριξε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Μιλώντας στον Ant1, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σαν σε παράλληλο σύμπαν βάζοντας κάτω από το χαλί τους ξυλοδαρμούς και τα βίαια περιστατικά της ΕΛΑΣ κατά πολιτών στις πλατείες της Αγίας Παρασκευής, του Παγκρατίου, της Νέας Σμύρνης αλλά και τυχαίων περαστικών ή αλλοδαπών κρατούμενων, υπενθυμίζει «τους ελέγχους για τον κορονοϊό, που συνεχίζονται, από 8.500 αστυνομικούς καθημερινά, που συμβάλλουν στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της δημόσιας Υγείας». Υπενθύμισε επίσης τη συμβολή της ΕΛΑΣ «στην αποτελεσματική και αποφασιστική δράση πέρυσι το Μάρτιο στον Έβρο», συμπληρώνοντας : «Θέλω να είναι απολύτως σαφές ότι, σε οποιαδήποτε επανάληψη τέτοιας απειλής, η ΕΛΑΣ θα είναι εκεί για να προστατέψει τα σύνορα».

Ο υπουργός στοχοποίησε  τις διαδηλώσεις, δύο μήνες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου και τρεις πριν την αντίστοιχη της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. «Η ΕΛΑΣ είναι εδώ για να τηρεί την εφαρμογή των νόμων… Η ΕΛΑΣ είναι, οφείλει να είναι και θα είναι ακόμη περισσότερο φιλική προς τους πολίτες, φιλική προς τους νέους ανθρώπους, σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα. Απέναντι στο έγκλημα θα υπάρξει μηδενική ανοχή και η ΕΛΑΣ θα είναι εκεί που χρειάζεται για να το αντιμετωπίσει», είπε χαρακτηριστικά. Γιατί «οι πολίτες έχουν το δικαίωμα των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων», αλλά «μαζί με το δικαίωμα των διαδηλώσεων υπάρχει το αυτονόητο δικαίωμα και υποχρέωση όλων να συνεχίζεται η κοινωνική και οικονομική ζωή ομαλά … Υπάρχει ένας νόμος τον οποίο προφανώς θα εφαρμόσουμε απολύτως, που λέει ότι αν 100-200 άνθρωποι κλείνουν το κέντρο μιας πόλης, εν προκειμένω της πρωτεύουσας, αυτό δεν μπορεί να γίνεται. Έχουν το δικαίωμα της συγκέντρωσης και της διαδήλωσης. Αν ο αριθμός είναι πολύ περιορισμένος, αυτό θα πρέπει να γίνεται σε ένα περιορισμένο τμήμα του δρόμου ή του πεζοδρομίου, προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα για τους υπόλοιπους».

Προαναγγέλλοντας τη σημερινή συνάντησή του με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων της Αστυνομίας, είπε πως «θα είμαι δίπλα στους αστυνομικούς και θα τους στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά». Αναφέρθηκε, τέλος, πως 80 περιπολικά προστέθηκαν στις δυνάμεις της Αμέσου Δράσεως Αττικής το τελευταίο διάστημα και θα προστεθούν κι άλλα, ενώ τόνισε πως θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με σκοπό την ψηφιοποίηση υπηρεσιών που κρατούν αστυνομικούς στα γραφεία, ώστε να απελευθερωθούν και να υπηρετούν εκεί που ανήκουν.




Πηγή

Σκάνδαλο με πλαστά θετικά τεστ για αποφυγή εμβολιασμού στη Δράμα

 Μετά την υπόθεση που ερευνάται για τους πλαστούς εμβολιασμούς στη Καρδίτσα, στο φως της δημοσιότητας έρχεται και υπόθεση με πλαστά rapid test στη Δράμα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία», γιατροί και εργαστηριακοί εκδίδουν πλαστά θετικά τεστ με κόστος μέχρι και 200 ευρώ, προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης και να αποφύγουν τον εμβολιασμό τους για τουλάχιστον 6 μήνες.


Στο φως της δημοσιότητας έρχονται κι άλλα περιστατικά απάτης σε υποθέσεις εμβολιασμού, μετά τις καταγγελίες για πλαστούς εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά Καρδίτσας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» και της δημοσιογράφου Δήμητρας Παληγιάννη, ανεμβολίαστοι γιατροί και εργαστηριακοί εκδίδουν πλαστά θετικά τεστ με κόστος μέχρι και 200 ευρώ στην περιοχή της Δράμας, όπως αποκάλυψε η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου.

Κατά το ρεπορτάζ, «δεν έχουμε ακόμη γραπτή καταγγελία, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ ανεμβολίαστων κλινικών γιατρών και εργαστηριακών για την έκδοση πλαστών θετικών rapid τεστ», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Γιώργος Γεωργιάδης. Το κίνητρο όσων κατέφυγαν στην αγορά πλαστών εργαστηριακών test είναι να λάβουν το πιστοποιητικό νόσησης, ώστε να αποφύγουν για κάποιους μήνες τον εμβολιασμό, ενώ αναφορικά με τους εμπλεκόμενους γιατρούς, τόνισε ότι  θα επιβληθούν βαρύτατες πειθαρχικές ποινές. Υπογραμμίζει, τέλος, ότι ζητά την στήριξη του υπουργείου Υγείας για ενδελεχείς ελέγχους σε όσους δηλώνουν θετικοί στον ιό, επιβάλλοντάς τους εξέταση αντισωμάτων.

Αναφορικά με την υπόθεση της Καρδίτσας, να επισημανθεί πως οι ενδελεχείς έρευνες συνεχίζονται, καθώς ενώ ζουν 6.000 κάτοικοι εκεί, εμβολιάστηκαν 40.000. Τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση, ενώ θα μπορεί να γίνει έτσι άρση του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθούν αδικαιολόγητες εισροές χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων ή πιθανή ύπαρξη ευρύτερου κυκλώματος. Δεν αποκλείεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις και στους εικονικά εμβολιασθέντες.



Πηγή

Αχτσιόγλου: Η αύξηση στις τιμές των προϊόντων ένα ακόμα χαστούκι στους πολίτες

 «Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και θα έπρεπε να έχει ήδη δράσει. Η αύξηση στις τιμές των προϊόντων, η οποία αναμένεται να διογκωθεί το επόμενο διάστημα, είναι ένα ακόμα “χαστούκι” για τους πολίτες. Μέσα στην πανδημία, την πτώση του εισοδήματος και την ανεργία έρχεται και η έκρηξη των τιμών» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της, προσθέτοντας επίσης πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι πολιτικά τραυματισμένος και έχει υποστεί φθορά από τη διαχείριση της πανδημίας και των πυρκαγιών, καθώς και από το φιάσκο του πρόσφατου ανασχηματισμού. Όλα γίνονται με επικοινωνιακούς όρους».


«Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη με υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις και τελικά έφερε ραγδαία μείωση στα εισοδήματα των πολιτών και στην αγοραστική τους δύναμη, υποσχέθηκε ασφάλεια και ζήσαμε μία κατάσταση ακραίας εγκληματικότητας, υποσχέθηκε επιτελικότητα και ζήσαμε την ακραία αναποτελεσματικότητα του κράτους στις φυσικές καταστροφές», ανέφερε επίσης η πρώην Υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξή της στον  «FLASH 99,4 – Θεσσαλονίκης».

Συνέχισε λέγοντας πως  «αμφισβητείται πολύ σοβαρά η αξιοπιστία των λεγομένων του και όσων πρόκειται να τάξει ο κ. Μητσοτάκης, καθώς το Μεσοπρόθεσμο που συμφώνησε με την ΕΕ όχι απλά δεν περιλαμβάνει νέες φοροελαφρύνσεις, αντιθέτως έχει δεσμευτεί να σταματήσει όλα τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν την περίοδο της πανδημίας και τις όποιες φοροελαφρύνσεις εφαρμόστηκαν. Αν λέει άλλα έξω και άλλα μέσα είναι υποκριτικό».

Για τις ανατιμήσεις στα προϊόντα η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει ευθύνη και θα έπρεπε να έχει ήδη δράσει. Η αύξηση στις τιμές των προϊόντων, η οποία αναμένεται να διογκωθεί το επόμενο διάστημα, είναι ένα ακόμα “χαστούκι” για τους πολίτες. Μέσα στην πανδημία, την πτώση του εισοδήματος και την ανεργία έρχεται και η έκρηξη των τιμών».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «η ιδεοληψία της ΝΔ, πως η αγορά μπορεί να αυτορρυθμίζεται και να φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα, την οδήγησε σε αδράνεια την οποία πληρώνουν οι πολίτες» και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση είχε τα εργαλεία της νομοθετικής παρέμβασης και της παρέμβασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα οποία δεν αξιοποίησε επειδή σκέφτεται μόνο με όρους ιδιωτικοποιήσεων και λειτουργίας της αγοράς χωρίς κρατική παρέμβαση για την προστασία της κοινωνίας. Παρόμοια στάση κράτησε και στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας, όπου, αντί να προστατεύσει τους πολίτες από τους πλειστηριασμούς, νομοθέτησε την απόλυτη ελευθερία των τραπεζών. Επίσης, αντί να προστατεύσει τους εργαζόμενους την περίοδο της πανδημίας νομοθέτησε ευκολότερες απολύσεις».



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ