Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ακόμη γέλιο στη ζωή τους. Όχι πολλοί. Η κοινωνία βράζει σ' ένα καζάνι με πολλά συναισθήματα. Υπάρχουν προσπάθειες να αλλάξει ο τρόπος ζωής των ανθρώπων. Λίγοι προσπαθούν για το σύνολο. Υπάρχουν διάβολοι. Υπάρχουν άγγελοι. Υπάρχουν πλούσιοι. Υπάρχουν φτωχοί. Κάποιοι συνεχίζουν να έχουν μία έντονη προσδοκία ότι κάποτε θα νικήσει το καλό. Και θα νικήσει αν προσπαθήσουμε. Αν ρίξουμε φως στο σκοτάδι, τότε θα φωτίσουν οι ψυχές μας και ο κόσμος.
Το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ, αντικαθιστώντας την με το μόρφωμα της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την επανάφερε, αλλά δεν τα κατάφερε στον τομέα της παραγωγής των σειρών. Το 2019 η διοίκηση Ζούλα – Γαμπρίτσου αποφάσισε να επενδύσει στην ελληνική μυθοπλασία, παράγοντας σειρές και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
Στις παραγωγές της ΕΡΤ απασχολούνται σήμερα συνολικά 2.526 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η στήλη, συνολικά απασχολούνται 540 ηθοποιοί και 347 τεχνικοί και δημιουργικοί συντελεστές…
-Η πολυπληθέστερη παραγωγή είναι το «Music Hall» με 1.639 άτομα! Οι βασικοί ηθοποιοί είναι 50, οι βοηθητικοί ηθοποιοί 1.500, το συνεργείο και η ομάδα παραγωγής 68 άτομα και άλλα 21 από άλλες ειδικότητες.
-Στη σειρά «Χαιρέτα του τον Πλάτανο» έχουν εργασία 58 τεχνικοί και μοντέρ, 56 ηθοποιοί και 12 σκηνοθέτες και σεναριογράφοι.
-Από την «Τούρτα της Μαμάς» θα περάσουν 85 ηθοποιοί, 16 τεχνικοί, 18 άλλοι συντελεστές και 16 εξωτερικοί συνεργάτες.
-Στη μεγάλη παραγωγή «Τα καλύτερά μας χρόνια» απασχολούνται συνολικά 89 ηθοποιοί, 39 τεχνικοί και 12 καλλιτεχνικοί συντελεστές.
-Στη σειρά «Ζακέτα να πάρεις» 34 ηθοποιοί έχουν δουλειά και 35 τεχνικοί και εξωτερικοί συνεργάτες.
-Στη νέα σειρά «Αγάπη Παράνομη» εργάζονται 28 ηθοποιοί, 7 καλλιτεχνικοί συντελεστές και 21 τεχνικοί.
-Στο εγχείρημα του «Ελληνικού Διηγήματος» (προσωρινός τίτλος) σε 12 επεισόδια θα απασχοληθούν 210 ηθοποιοί και 50 τεχνικοί και εξωτερικοί συνεργάτες.
-Και τέλος στη σειρά «Καρτ ποστάλ», που γυρίζεται ήδη στην Κρήτη, δουλεύουν 38 ηθοποιοί, 12 δημιουργικοί συντελεστές και 41 τεχνικοί.
Σημαντικά κεφάλαια και θέσεις εργασίας εξαιτίας του ν. 4487/2017
Το χρηματοδοτικό εργαλείο του «νόμου Κρέτσου» και το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ παράγουν σειρές και θέσεις εργασίας. Η τηλεόραση μιλάει ξανά ελληνικά με το χρηματοδοτικό εργαλείο του ν. 4487/2017, μετά την απόφαση της διοίκησης Ζούλα – Γαμπρίτσου, γεμίζοντας τις οθόνες με ελληνικό πρόγραμμα μυθοπλασίας. Ο οπτικοακουστικός κλάδος του κινηματογράφου παράγει σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ και γεμίζει με ώρες εργασίας αλλά και ασφαλιστικές εισφορές, καθώς οι πληρωμές γίνονται μόνο με παραστατικά.
Η στήλη παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά στοιχεία για το ύψος των επιδοτήσεων, τις εταιρείες και τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των σειρών της ΕΡΤ ανέρχεται σε 18.083.922 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και εισφορών, και το κόστος του συγκριτικά βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εκείνες των ιδιωτικών καναλιών.
Οι νέες σειρές της ΕΡΤ είναι:
η «Καρτ Ποστάλ», με προϋπολογισμό 1.574.639 ευρώ και εργοδοτικές εισφορές 119.712 ευρώ. Πρόκειται για 12 επεισόδια, διάρκειας 45 λεπτών, αξίας 127.886 ευρώ έκαστο, με εκτελεστή παραγωγής τη Needafixer Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.
Η ιστορική σειρά «Music Hall» με προϋπολογισμό 4.560.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Πρόκειται για 80 επεισόδια, διάρκειας 45 λεπτών και αξίας 57.000 ευρώ το καθένα.
Η σειρά «Αγάπη Παράνομη» έχει συνολικό κόστος 432.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, με 6 επεισόδια, διάρκειας 60 λεπτών και κόστος 67.800 ευρώ το καθένα, πλέον ΦΠΑ και εργοδοτικών εισφορών. Εκτελεστής παραγωγός είναι η Arcadia Media.
Τέλος, εγκρίθηκε και το «Ελληνικό Διήγημα» (προσωρινός τίτλος), που θα βασίζεται σε έργα ελλήνων λογοτεχνών. Την παραγωγή έχει αναλάβει η εταιρεία Τηλεκίνηση και το συνολικό κόστος για 12 επεισόδια ανέρχεται σε 1.260.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και εργοδοτικών εισφορών.
Από όσες μεταδίδονται ήδη:
Η σειρά «Ζακέτα να πάρεις» (40 επεισόδια) έχει συνολικό κόστος 1.504.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών. Το κόστος κάθε 45λεπτου επεισοδίου είναι 37.600 ευρώ και την εκτέλεση παραγωγής έχει αναλάβει η εταιρεία Αργοναύτες ΑΕ.
Το «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», της Ι. Κ. Κινηματογραφικές Παραγωγές, έχει προϋπολογισμό 3.752.792 ευρώ. Κάθε επεισόδιο έχει διάρκεια 45 λεπτών και κοστίζει 22.196 ευρώ.
Η σειρά «Τα καλύτερά μας χρόνια» (65 επεισόδια), με εκτελεστή παραγωγό την Tanweer, έχει προϋπολογισμό 3.432.318 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και εργοδοτικών εισφορών. Κάθε επεισόδιο είναι διάρκειας 45 λεπτών και έχει κόστος 52.804 ευρώ, ενώ διανέμεται και στην Κύπρο μέσω του ΡΙΚ.
Το σίριαλ «Η Τούρτα της Μαμάς» (32 επεισόδια) έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.568.173 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και εργοδοτικών εισφορών. Το κόστος για κάθε επεισόδιο 55 λεπτών ανέρχεται σε 49.005 ευρώ και η εκτέλεση παραγωγής ανήκει στην Άγγελος Στυλιανός Παραγωγή Οπτικοακουστικών Μέσων Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.
Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον.
Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.
Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.
Τα γεγονότα του Σικάγου
Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των καναδών συντρόφων τους. Την περίοδο εκείνη το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, ακόμη και τις Κυριακές.
Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων. Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο αναρχοσυνδικαλιστής Άλμπερτ Πάρσονς, η γυναίκα του Λούσι και τα επτά παιδιά τους.
Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η Αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης επενέβησαν δυναμικά. Σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισε πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης.
Την επομένη αποφασίστηκε συλλαλητήριο καταδίκης της αστυνομικής βίας στην Πλατεία Χεϊμάρκετ, με πρωτοστατούντες τους αναρχικούς. Η συγκέντρωση ήταν πολυπληθής και ειρηνική. Το κακό, όμως, δεν άργησε να γίνει. Οι αστυνομικές δυνάμεις πήραν εντολή να διαλύσουν δια της βίας τη συγκέντρωση και τότε από το πλήθος των απωθούμενων διαδηλωτών ρίφθηκε μια χειροβομβίδα προς το μέρος τους, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά βούληση κατά των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές και να τραυματιστεί απροσδιόριστος αριθμός, ενώ έξι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από πυρά (φίλια ή των διαδηλωτών παραμένει ανεξακρίβωτο), ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε επτά.
Για τη βομβιστική επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο του αστυνομικού, κατηγορήθηκαν οι αναρχοσυνδικαλιστές Άουγκουστ Σπις, Γκέοργκ Έγκελ, Άντολφ Φίσερ, Λούις Λινγκ, Μίκαελ Σβαμπ, Σάμουελ Φίλντεν, Όσκαρ Νίμπι και Άλμπερτ Πάρσονς, που ήταν από τους οργανωτές της διαδήλωσης. Όλοι, εκτός του Πάρσονς και του Φίλντεν, ήταν γερμανοί μετανάστες. Η δίκη των οκτώ ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 1886. Ο εισαγγελέας Τζούλιους Γκρίνελ ζήτησε τη θανατική ποινή και για τους οκτώ κατηγορουμένους, χωρίς να προσκομίσει κανένα στοιχείο που να τους συνδέει με τη βομβιστική επίθεση. Απλώς, είπε ότι οι κατηγορούμενοι ενθάρρυναν με τους λόγους τους τον άγνωστο βομβιστή να πραγματοποιήσει την αποτρόπαια πράξη του, γι' αυτό κρίνονται ένοχοι συνωμοσίας.
Από την πλευρά της, η υπεράσπιση έκανε λόγο για προβοκάτσια και συνέδεσε τη βομβιστική επίθεση με το διαβόητο πρακτορείο ντετέκτιβ «Πίνκερτον», που συχνά χρησιμοποιούσαν οι εργοδότες ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Οι ένορκοι εξέδωσαν την ετυμηγορία τους στις 20 Αυγούστου 1886 κι έκριναν ενόχους και τους οκτώ κατηγορούμενους. Οι Σπις, Έγκελ, Φίσερ, Λινγκ, Σβαμπ, Φίλντεν και Πάρσονς καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ ο Νίμπι σε κάθειρξη 15 ετών. Μετά την εξάντληση και του τελευταίου ενδίκου μέσου, ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόις, Ρίτσαρντ Όγκλεσμπι, μετέτρεψε σε ισόβια τις θανατικές ποινές των Σβαμπ και Φίλντεν, ενώ ο Λιγκ αυτοκτόνησε στο κελί του. Έτσι, στις 11 Νοεμβρίου 1887 οι Σπις, Πάρσονς, Φίσερ και Έγκελ οδηγήθηκαν στην αγχόνη, τραγουδώντας τη «Μασσαλιώτιδα». Η δίκη των οκτώ θεωρείται από διαπρεπείς αμερικανούς νομικούς ως μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κακοδικίας στην ιστορία των ΗΠΑ.
Στις 26 Ιουνίου 1893 ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζον Πίτερ Άλτγκελντ παραδέχθηκε ότι και οι οκτώ καταδικασθέντες ήταν αθώοι και κατηγόρησε τις αρχές του Σικάγου ότι άφησαν ανεξέλεγκτους τους ανθρώπους του «Πίνκερτον». Ως μια ύστατη πράξη δικαίωσης έδωσε χάρη στους φυλακισμένους Φίλντεν, Νίμπε και Σβαμπ. Αυτό ήταν και το πολιτικό του τέλος. Αργότερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, που έδωσε την εντολή για τη διάλυση της συγκέντρωσης, καταδικάσθηκε για διαφθορά. Μέχρι σήμερα παραμένει ανεξακρίβωτο ποιος ήταν ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης.
Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», που εξέδιδε ο Καλλέργης, στις 5 το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο πάνω από 2.000 σοσιαλιστές και εργαζόμενοι. Η «Εφημερίς» τους υπολόγισε μόνο σε 200 και σημείωνε σε άρθρο της: «Οι πλείστοι εξ αυτών ήσαν εργάται, ευπρεπώς κατά το πλείστον ενδεδυμένοι, με ερυθράς κονκάρδας επί της κομβιοδόχης, και πολύ ήσυχοι άνθρωποι. Αυτοί είναι οι πρώτοι σοσιαλισταί εν Ελλάδι, και συνήλθον χθες εις το πρώτον αυτών εν Αθήναις συλλαλητήριον».
Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα το οποίο είχε ως εξής: «Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου, ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν: Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ' όλην την ημέραν, και οι πολίται ν' αναπαύωνται. Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν. Γ) Ν' απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των. Δ) Το συμβούλιον του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν.»
Το ψήφισμα επεδόθη, τελικά, στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου 1893 από τον Σταύρο Καλλέργη. Ο πρωτοπόρος σοσιαλιστής ανήλθε στη συνέχεια στο δημοσιογραφικό θεωρείο και περίμενε με ανυπομονησία από τον Πρόεδρο της Βουλής να το εκφωνήσει. Αυτός κωλυσιεργούσε και «ησχολείτο εις την ανάγνωσιν ετέρων αναφορών προερχομένων εκ διαφόρων προσώπων και πραγματευομένων κατά το μάλλον και ήττον περί ανέμων και υδάτων», όπως έγραψε στον «Σοσιαλιστή».
Ο Καλλέργης διαμαρτυρήθηκε μεγαλοφώνως και με εντολή του Προέδρου συνελήφθη για διατάραξη της συνεδρίασης. Οι στρατιώτες της φρουράς, αφού τον κτύπησαν με τα κοντάκια των όπλων τους, τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, όπου παρέμεινε επί διήμερο. Στις 9 Δεκεμβρίου 1983 δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών, τις οποίες εξέτισε στις φυλακές του Παλαιού Στρατώνα. Με τον περιπετειώδη αυτό τρόπο έληξε και τυπικά ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.
Η ανάρτηση ενός «χιουμοριστικού βίντεο» φαίνεται να οδήγησε στη σύλληψη ενός 14χρονου, σε ένα καθεστώς που η προσβολή του προέδρου θεωρείται έγκλημα -σύμφωνα με άρθρο του ποινικού κώδικα της χώρας- και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.
Στη σύλληψη του 14χρονου Σερχάτ Τας προχώρησαν τη Μεγάλη Πέμπτη οι αρχές στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι «προσέβαλε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κάποιους άλλους πολιτικούς», με αφορμή ένα βίντεο που ανέβασε στα social media, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya.
Κατά την ίδια πηγή, ο ανήλικος που συνελήφθη στη νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Χακκάρι, τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησε ο εισαγγελέας στην Ισπάρτα και μεταφέρθηκε στην επαρχιακή πρωτεύουσα για ακτινογραφίες προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πραγματική του ηλικία.
«Το παιδί μου δεν έκλεψε, δεν συμμετείχε σε κάποιο επαίσχυντο έγκλημα, συνέλαβαν ένα παιδί 13-14 ετών μόνο και μόνο επειδή μοιράστηκε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν αξίζουμε αυτήν τη μεταχείριση», φέρεται να δήλωσε ο πατέρας του 14χρονου.
Χιλιάδες άνθρωποι στην Τουρκία βρίσκονται υπό έρευνα ή υπό κράτηση με τους περισσότερους να αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης, λόγω φερόμενων προσβολών του Ταγίπ Ερντογάν. Η προσβολή του προέδρου είναι έγκλημα στην Τουρκία, σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο άρθρο 299 του ποινικού κώδικα της χώρας (TCK). Όποιος προσβάλλει τον Ερντογάν μπορεί να καταδικαστεί σε έως και τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Η ποινή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη αν πρόκειται για «έγκλημα» που διαπράχθηκε μέσω των μέσων ενημέρωσης.
Ανοίγει σήμερα Σάββατο 1η Μαΐου η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19, για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49, έτσι ώστε να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. Στη μάχη εκτός από τα σκευάσματα των εταιρειών Pfizer, Moderna, AstraZeneca, μπαίνει και εκείνο της Johnson & Johnson, το οποίο θα χορηγείται από 5 Μαΐου. Στόχος είναι εντός του Μαΐου να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Από σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, στην επιχείρηση «Ελευθερία» μπαίνει και η ηλικιακή ομάδα 45 – 49 ετών, καθώς ανοίγει η πλατφόρμα για προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού. Η εν λόγω ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να λάβει δόσεις και από τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια, καθώς από τις 5 Μαΐου θα είναι διαθέσιμο και το σκεύασμα της Johnson & Johnson.
Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους γνωστούςς τρόπους. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού κι έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.
Mέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής ραντεβού για εμβολιασμό είχαν κλείσει 130.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών και 70.000 πολίτες 40 – 44 ετών. Από αυτούς, έχουν ήδη εμβολιαστεί 19.000 και 3.780 άτομα αντίστοιχα. Γενικότερα, σύμφωνα με το emvolio.gov.gr στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 3.075.698 εμβολιασμοί και αναλυτικότερα, 2.131.900 πολίτες έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, και 943.798 είχαν κάνει και τις δύο δόσεις.
Με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα, όλες τις υπόλοιπες ημέρες τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ στο πρόγραμμα θα ενταχθούν νέες εμβολιαστικές γραμμές και επιπλέον κέντρα. Τα εύσημα στη νέα γενιά για τη συμμετοχή στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα απένειμε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του, τη Μεγάλη Παρασκευή στο εμβολιαστικό κέντρο της Ραφήνας. «Χαιρόμαστε γιατί η νεολαία δείχνει τον δρόμο, γιατί μόνο έτσι θα τελειώσουμε, όταν εμβολιαστούμε όλοι» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το εμβόλιο που κάνουμε γρηγορότερα».
Για τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να παραλάβουμε από την εταιρεία Pfizer 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο, από τη Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο και από την Johnson & Johnson 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα αποτελέσει βασικό εργαλείο και για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Έως την 1η Ιουνίου η ΕΕ επιθυμεί να έχει έτοιμη από τεχνικής άποψης την ευρωπαϊκή ψηφιακή πύλη που θα συνδέει τα εθνικά συστήματα πιστοποίησης εμβολιασμού των κρατών-μελών.
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό ανέφερε ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος σε ενημέρωση προς τους ανταποκριτές. Οι χώρες χωρίζονται σε τρία γκρουπ με βάση το κατά πόσο είναι έτοιμες τεχνικά για το πιστοποιητικό, ενώ οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου. Εκτός από την Ελλάδα, μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην πρώτη ομάδα, είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο.
Πού θα γίνονται rapid tests το Μεγάλο Σάββατο
Σε 18 περιοχές της επικράτειας θα πραγματοποιηθούν σήμερα Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου δωρεάν rapid tests σε Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια.
Δεκαέξι ασθενείς και δύο νοσοκόμες έχασαν τη ζωή τους, μετά από φωτιά που εκδηλώθηκε εξαιτίας βραχυκυκλώματος σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Μπαρούτς στην Ινδία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Το σύστημα υγείας της Ινδίας μαστίζεται από υποχρηματοδότηση επί δεκαετίες και η πανδημία προκαλεί φοβερές ελλείψεις σε οξυγόνο, φάρμακα και νοσοκομειακές κλίνες, με αποτέλεσμα ασθενείς να πεθαίνουν στις πύλες νοσοκομείων. Ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ινδία έχει φθάσει τους 211.853 νεκρούς.
Τουλάχιστον δεκαέξι ασθενείς με την COVID-19 και δύο νοσοκόμες πέθαναν το πρωί του Σαββάτου, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου στην Μπαρούτς, στο δυτικό ομόσπονδο κράτος Γκουτζάρατό της Ινδίας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρατζεντρασίνχ Τσουντασάμα, αξιωματικός της αστυνομίας.
Τα ινδικά νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από αρρώστους εν μέσω σαρωτικού κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ στο τετραώροφο νοσοκομείο στην Μπαρούτς νοσηλεύονταν περίπου 50 ακόμη ασθενείς όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. «Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε εξαιτίας βραχυκυκλώματος σε ΜΕΘ του νοσοκομείου», διευκρίνισε ο αξιωματικός της αστυνομίας, επισημαίνοντας πως η φωτιά έχει κατασβεστεί.
Την 23η Απριλίου, πυρκαγιά στη Μουμπάι στοίχισε τη ζωή σε 13 ασθενείς με την COVID-19. Μερικές ημέρες αργότερα, 22 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας άλλης πυρκαγιάς σε νοσοκομείο, επίσης στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα. Στο ίδιο ομόσπονδο κράτος, 29 ασθενείς του νέου κορονοϊού πέθαναν σε νοσοκομείο, όταν διακόπηκε η χορήγηση του οξυγόνου στις συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στις οποίες είχαν διασωληνωθεί εξαιτίας διαρροής.
Η πανδημία ήρθε να διαλύσει το υπό κατάρρευση σύστημα υγείας της Ινδίας, που μαστιζόταν ήδη από υποχρηματοδότηση, προκαλώντας τεράστιες ελλείψεις σε οξυγόνο, φάρμακα και νοσοκομειακές κλίνες. Σε κάποιες περιοχές, ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες νοσοκομείων. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει τους 211.853 νεκρούς επί συνόλου 19,1 και πλέον εκατομμυρίων μολύνσεων. Ειδικοί εκτιμούν πως ο πραγματικός απολογισμός είναι ακόμα βαρύτερος.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 386.452 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Και ο αριθμός των ασθενών με την Covid-19 που υπέκυψαν αυξήθηκε κατά 3.498.