Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Μουσική Παρασκευή - Χρήστος Θηβαίος ~ Ας χαθείς




Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (αριστερά) κι ο Χρήστος Θηβαίος (δεξιά). 

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Θηβαίο

Ο Χρήστος Θηβαίος (7 Ιανουαρίου 1963) είναι Έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης, καθώς και ανηψιός του ηθοποιού Αντώνη Παπαδόπουλου. Ο Χρήστος Θηβαίος σπούδασε φιλοσοφική στη Μπολόνια με καθηγητή τον Umberto Eco και δούλεψε σαν μουσικός με παραδοσιακά Ιταλικά σχήματα και παραδοσιακά σχήματα Εβραϊκής μουσικής (σεφαραδίτικα, ασκεναζίτικα).

Χρήστος Θηβαίος
Γέννηση7 Ιανουαρίου 1963 (59 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότητατραγουδιστής και συνθέτης
ΣύζυγοςΚωνσταντίνα Μικρούτσικου
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςτραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης
Καλλιτεχνικά ρεύματαΈντεχνο, ροκ
Ιστοσελίδαhttp://www.thivaioschristos.com/
 Σχετικά πολυμέσα

Καλλιτεχνική πορεία

Το 1994 σχηματίζει τους Συνήθεις Ύποπτους μαζί με τον Αλέκο Βασιλάτο και τον Τάσο Λώλη. Ο Χρήστος Θηβαίος είναι ο τραγουδοποιός και ο τραγουδιστής του σχήματος. Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά κυκλοφορεί το 1996 από τη Λύρα με τίτλο «Μέρες αδέσποτες». Τον χειμώνα του 1997-1998 εμφανίζεται στη σκηνή της «Ιεράς Οδού» με τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Γιώργο Ανδρέου και τον Μάριο Φραγκούλη. Από αυτή τη συνεργασία προκύπτει το CD single «Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό» που κυκλοφορεί την άνοιξη του 1998.

Την ίδια χρονιά τραγουδά μελοποιημένη ποίηση στον δίσκο του Βασίλη Δημητρίου «Ο μεγάλος θυμός» από την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά και συμμετέχει με το τραγούδι «Σε θέλω» στον δίσκο του Βαγγέλη Γερμανού με τίτλο «Στον Βαγγέλη με αγάπη». Τον Απρίλιο του 2000 κυκλοφορεί με τους Συνήθεις Ύποπτους το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο «Είμαι αυτό που κυνηγάω». Στο άλμπουμ συμμετέχει επίσης η Emilia Ottaviano από το Ελληνόφωνο συγκρότημα Ghetonia της Κάτω Ιταλίας σε δύο τραγούδια του. Την ίδια περίοδο γράφει μουσική και τρία τραγούδια για το θεατρικό της Βίλλυς Σωτηροπούλου «Γυναίκα loser» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου. Συμμετέχει επίσης στο δίσκο των Apurimac «Hasta Siempre», αφιερωμένος στον Τσε Γκεβάρα, τα έσοδα του οποίου πηγαίνουν στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα». Τον Νοέμβριο του 2000 εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις δύο συναυλίες του Θάνου Μικρούτσικου (26, 27/11) μαζί με τη Χαρούλα Αλεξίου.

Μέσα στο 2001 έχει συμμετάσχει στους δίσκους: «Kramahorerrata II» των Active Member με το τραγούδι «Άσε με εμένα», «Περιστασιακό Όνειρο» των Occasional Dream με τα τραγούδια «Αν ακούς», «Αναμμένα τσιγάρα» και «Ερωτομαγεμένος» σε ντουέτο με τον Βασίλη Τζαβάρα, «Εκπομπή» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με το τραγούδι «Ιστορία παληά» σε ντουέτο με την Αρβανιτάκη και «Τα μυστικά του κήπου» του Νίκου Κυπουργού με το τραγούδι «Το μυστικό». Επίσης τον Μάρτιο του 2001 εμφανίστηκε σε συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μαύρης Θάλασσας στην Κωστάντσα της Ρουμανίας. Ο Χρήστος Θηβαίος εμφανίζεται με ένα σταθερό σχήμα που αποτελείται από τους μουσικούς: Βαγγέλη Κοντόπουλο - μπάσο, Μιχάλη Ορφανίδη - ντραμς, Αποστόλη Λαμπούρη - πνευστά, Βάσω Δημητρίου - κιθάρα, μπουζούκι, τζουρά, Γιάννη Τσόλκα - ηλεκτρική κιθάρα. Το καλοκαίρι του 2001 συνεργάζεται με τον Γιώργο Νταλάρα και μαζί περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα δίνοντας συναυλίες.

Το 2002 εμφανίζεται μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο στον Σταυρό του Νότου (άνοιξη - φθινόπωρο) καθώς και σε καλοκαιρινές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης το φθινόπωρο του 2002 κυκλοφορεί ο 3ος προσωπικός του δίσκος σε μουσική Θάνου Μικρούτσικο "Ο Άμλετ της σελήνης", συμμετέχει στο CD αφιέρωμα για το Μάνο Λοΐζο του Μελωδία FM 99.2 "Mάνος Λοΐζος 20 χρόνια μετά" καθώς και στον πρώτο προσωπικό δίσκο της Emilia Ottaviano "La Donna e la Luna". Toν Φλεβάρη 2003 εμφανίζεται στην μουσική σκηνή "Δίπλα στο Ποτάμι" μαζί με την Emilia Ottaviano.

Το 2005 συμμετέχει στο δίσκο «Σταυρός του Νότου – Γραμμές των Οριζόντων», του Θάνου Μικρούτσικου και του Νίκου Καββαδία (ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

Το 2006 κυκλοφορεί ο 4ος προσωπικός του δίσκος «Μυστήριο Τραίνο» που έγινε σε συνεργασία με τον Γιώργο Ανδρέου, ενώ τo 2007 κυκλοφορεί ο δίσκος "Αφιέρωμα στον Nicola Piovani" στον οποίο ερμηνεύει τραγούδια του Nicola Piovani σε ζωντανή Ηχογράφηση από το Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας.

Το Σεπτέμβριο του 2008 κυκλοφορεί ο προσωπικός δίσκος του με τίτλο "Πέτρινοι Κήποι" στον οποίο συμμετέχουν στιχουργικά οι Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Ανδρέου, Κ. Χ. Μύρης και Γιάννης Μαργαρίτης, ενώ ερμηνευτικά συμμετέχει σε δύο τραγούδια και η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Το 2010 κυκλοφορεί το νέο διπλό live άλμπουμ του Χρήστου Θηβαίου με τίτλο "Πιο πέρα από τα μάτια" από τις πρόσφατες εμφανίσεις του στο Σταυρό του Νότου καθώς και τρεις σπάνιες ηχογραφήσεις του από τις συναυλίες του Διφώνου " Ανάμεσα σε δύο πιάνα" στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Στις χειμερινές του εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου, ο Χρήστος Θηβαίος παρουσίασε, με τη συνοδεία τεσσάρων μουσικών, ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, που επιμελήθηκε από κοινού με τον Άγγελο Σφακιανάκη.

Ένα οδοιπορικό από την εποχή των Υπόπτων, από την συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο, από την συνεργασία του με τον Γιώργο Ανδρέου αλλά και επιλογές από τους προσωπικούς του δίσκους.

Στο άλμπουμ "Πιο πέρα από τα μάτια" -που δανείζεται τον τίτλο του από το τραγούδι του Χρ. Θηβαίου σε στίχους Άλκη Αλκαίου ερμηνευμένο για πρώτη φορά εδώ από τον Χρήστο Θηβαίο- αποτυπώνονται τριάντα από τις καλύτερες στιγμές του πλούσιου ρεπερτορίου του, πάντα με το ξεχωριστό του ύφος αλλά και τον ιδιαίτερο τζαζ ήχο της μπάντας. Συμμετέχουν ο Θάνος Μικρούτσικος (πιάνο), ο Γιώργος Ανδρέου (πιάνο) και η Emilia Ottaviano (τραγούδι, φωνητικά).

Παίζουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Στεφανόπουλος (πιάνο, πλήκτρα, ηλεκτρική κιθάρα, βιολί), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο, κιθάρα, φωνητικά), Γιάννης Αγγελόπουλος (τύμπανα, φωνητικά) και Δημήτρης Γιαννόπουλος (φλάουτο, melodica, soprano και tenoro σαξόφωνο, dizi, φωνητικά) που είχε και την επιμέλεια της ορχήστρας.

Σαν bonus tracks περιλαμβάνονται τρία τραγούδια – το Μετάξι των Σ. Μάλαμα- Ά. Αλκαίου, η Σιωπή του Π. Παυλίδη και το Ημερολόγιο του ίδιου του Θηβαίου - ερμηνευμένα μόνο με δύο πιάνα (Σταύρος Λάντσιας και Τάκης Φαραζής), από τη σειρά συναυλιών Ανάμεσα σε δύο πιάνα που οργάνωσε το Δίφωνο στο Ωδείο Φ. Νάκας.

Σπουδές

Ο Χρήστος Θηβαίος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου της Μπολόνια, με καθηγητή τον διάσημο συγγραφέα και σημειολόγο Ουμπέρτο Έκο.

Σταδιοδρομία

Έγινε γνωστός με το συγκρότημα Συνήθεις Ύποπτοι, το οποίο δημιούργησε το 1994 με τον Αλέκο Βασιλάτο και τον Τάσο Λώλη. Οι Συνήθεις Ύποπτοι διαλύθηκαν το 2000 και ο Θηβαίος συνέχισε σόλο καριέρα. Στη σόλο καριέρα του βρέθηκε στη σκηνή με κορυφαία ονόματα της Ελληνικής μουσικής: Μαρία Φαραντούρη, Χάρις Αλεξίου, Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αρλέτα, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Κότσιρας, Γιάννης Κούτρας, Μιλτιάδης Πασχαλίδης

Η τελευταία συνεργασία του Χρήστου Θηβαίου ήταν με το συγκρότημα Mr. Highway Βand όπου και έκαναν περιοδείες σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο από το 2011-2013.

Περισσότερα εδώ


Λίγα λόγια για τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Αίγιο, 28 Σεπτεμβρίου 1970) είναι Έλληνας ηθοποιός της τηλεόρασης και του θεάτρου.

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Γέννηση28 Σεπτεμβρίου 1970 (51 ετών)
Αίγιο
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών
Ιδιότηταηθοποιός
Είδος τέχνηςΥποκριτική
Σημαντικά έργαΔέκα Μικροί Μήτσοι
Εγκλήματα
Είσαι το Ταίρι Μου

Βιογραφία

Αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών (1992) ενώ το βιογραφικό του περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές δουλειές στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Έχει δώσει τη φωνή στη μεταγλώττιση για τη σειρά ταινιών Ξενοδοχείο για τέρατα και έχει δώσει τη φωνή του για την ταινία Ο ρατατούης.

Έχει κερδίσει το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Ένωσης Θεατρικών Κριτικών για την παράσταση «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη που ανέβηκε από το ΚΘΒΕ το 2003, το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία Πέντε λεπτά ακόμα (2006) και το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην τηλεοπτική προσαρμογή του μυθιστορήματος, Το 10 του Μ. Καραγάτση. Στην ιδιωτική τηλεόραση έχει εμφανιστεί στις σειρές Ο κίτρινος φάκελος, Φάκελος Αμαζών, Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Ο χήρος η χήρα και τα χειρότερα, Η εκτέλεση, Το γελοίον του πράγματος, Αραχτοί και λάιτ, Δέκα μικροί Μήτσοι, Εις θάνατον, Η αγάπη άργησε μια μέρα, Εγκλήματα, Σκυλίσια ζωή, Το 10, Είσαι το ταίρι μου, Κόκκινος κύκλος, Αχ και να 'ξερες, Επτά θανάσιμες πεθερές, 10η εντολή, Babalou,10η εντολή, Εντιμότατοι κερατάδες, Safe Sex TV Stories, Εργαζόμενη γυναίκα, Με λένε Βαγγέλη, Δια ταύτα, Τα καλύτερά μας χρόνια και Καρτ ποστάλ.

Περισσότερα εδώ

Πληροφορίες για το τραγούδι

Στίχοι: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος Μουσική/Μελοποίηση: Χρήστος Θηβαίος

Απόσπασμα από τη συνέντευξή τους στην εκπομπή «Σημείο Συνάντησης» της ΕΡΤ1:


Η ιστορία πίσω από τους στίχους του Χαραλαμπόπουλου στον Θηβαίο | 19/10/2020 | ΕΡΤ - YouTube


Ακολουθεί το τραγούδι σε 2 «εκδοχές»...







Μες στα σύννεφα, ζωή μου μακριά απ' τη φυλακή μου να με πας Να μ' αγγίζει ο αέρας, σαν το ξύπνημα μιας μέρας να γελάς. Να κουρνιάζω στο πλευρό σου, μες στο παραμιλητό σου να με βρεις. Ν' ακουστεί το όνομά μου κι εσύ ράγισε, καρδιά μου κι ας χαθείς, ας χαθείς. Να με σήκωνε ένα κύμα να με λύτρωνε απ' το κρίμα της ψυχής. Να ξεπλύνει το θυμό μου να ξανάρθει τ' όνειρό μου να το δεις. Ας ερχόταν ένα βράδυ να 'χε φως κι όχι σκοτάδι να το ζεις. Να μπορώ να σου γελάσω κι ύστερα να προσπεράσω κι ας χαθείς, ας χαθείς. Του μυαλού μου οι εικόνες να 'σβηναν σαν να 'ταν πόρνες της στιγμής. Να μην έχω να θυμάμαι όλα αυτά που με πονάνε, ας χαθείς. Να μην ξέρω πια τι κάνεις, άλλο να μη με πικράνεις, δεν μπορώ. Δεν μπορώ να σε κοιτάζω και στα λόγια να μη βάζω σ' αγαπώ.


Καλό Σαββατοκύριακο!


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ