Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Ξανά εκτός ελέγχου η πανδημία με περισσότερα από 4.600 νέα κρούσματα και αύξηση διασωληνώσεων, απωλειών

 Ανησυχητικά για ακόμα μια μέρα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ, καθώς μονάχα το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν 4.608 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, δηλαδή περίπου τα διπλάσια απ' ότι χθες. Συνεχίζει την ανοδική πορεία ο αριθμός των διασωληνώσεων και πλέον ανέρχεται σε 326, ενώ σημειώθηκαν 32 ακόμα απώλειες.


Την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται ξανά υπό πίεση ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από τις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 4.608, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο αριθμός αυτός είναι περίπου ο διπλάσιος από τον χθεσινό που ανακοινώθηκε, ωστόσο προέκυψε μετά τη διενέργεια αυξημένων τεστ. Συγκεκριμένα, κατά το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 121.881 τεστ συνολικά (PCR: 23.867, RAPID: 98.014), με τον δείκτη θετικότητας να βρίσκεται στο 3,78%.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι κατέγραψε για ακόμα μια μέρα άνοδο και πλέον ανέρχεται σε 326, από 319 χθες. Το 58,3% είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη ενώ τo 83,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Άνοδος σημειώθηκε και στις εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας, καθώς άγγιξαν τις 293, από 267 το προηγούμενο 24ωρο (ημερήσια μεταβολή +9.74%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 272 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

Τέλος, ακόμα 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή της από τον φονικό ιό, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.466 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.



Πηγή

Ιταλία: Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής ελπίζει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της CoViD-19

 ΣύνταξηΚρίστιαν Μαυρής

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

 

Σε σημερινό της άρθρο, η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει πως η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής της Ιταλίας εξέφρασε “ευνοϊκή άποψη και ελπίδα για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του Sars-Cov-2”.

Συγκεκριμένα η εν λόγω Επιτροπή, η οποία είναι και Σύμβουλος του Υπουργικού Συμβουλίου, στοχεύει “σε εκείνους που ασκούν δημόσια καθήκοντα και σε κάθε περίπτωση δραστηριότητες εργασίας που φέρνουν τον πολίτη σε στενή και συνεχή επαφή με άλλους ανθρώπους”.  

Ο συντάκτης του άρθρου υπογραμμίζει την γενικότητα της πρότασης και προβληματίζεται για το αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί μια “ισχυρή υποστήριξη σε περίπτωση συζήτησης του θέματος”. Άλλωστε, η Επιτροπή καταλήγει πως οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν “τον αποκλεισμό τεκμηριωμένων καταστάσεων κινδύνου μιας πιθανής ασθένειας μετά τον εμβολιασμό”. 

Παρόλο που στην Ιταλία δεν γίνεται αναφορά για την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό, το πόρισμα θα μπορούσε πράγματι να αποτελέσει “ευνοϊκή πάσα” σε περίπτωση επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης στην χώρα ή απλούστατα μη επίτευξης του στόχου του 80% του εμβολιασμού του Ιταλικού πληθυσμού μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με τις Ιταλικές υγειονομικές αρχές, η ανοσία της αγέλης, όπως μάθαμε να την ονομάζουμε από την αρχή της πανδημίας, θα επιτευχθεί με το ανώτερο ποσοστό. Ο ίδιος ο Στρατηγός Figliuolo, Ειδικός Επίτροπος της Κρίσης CoViD, τόνισε σήμερα πως ο στόχος θα επιτευχθεί.  

Αυτή τη στιγμή στην Ιταλία επικρατεί η λογική του “εμμέσως πλην σαφώς” στο κομμάτι των εμβολίων. Όποιος δεν έχει green pass, γνωρίζει πως θα αντιμετωπίσει αυξανόμενη σειρά δυσκολιών στην καθημερινότητά του, ειδικά από το Σεπτέμβριο. 

Στην εστίαση, όποιος πελάτης δεν έχει green pass δεν έχει πρόσβαση σε εσωτερικό χώρο ως καθήμενος. Επίσης, συνεχίζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για γιατρούς, υγειονομικό και εκπαιδευτικό προσωπικό – και μάλιστα με άμεση αναστολή εργασίας και μισθού σε περίπτωση μη συμμόρφωσης – ενώ συζητείται η υποχρέωση για τους χώρους εργασίας, τις τοπικές μεταφορές και σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.    

Με το 67% των Ιταλών να έχει εμβολιαστεί και μια αναμενόμενη καλοκαιρινή καθυστέρηση στην εμβολιαστική εκστρατεία, αρκετοί είναι οι Ιταλοί πολιτικοί που εκφράστηκαν θετικά για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της CoViD-19. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων κα. Gelmini η οποία σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Corriere della Sera, και λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δήλωσε πως, σε περίπτωση που θεωρηθεί ακατόρθωτο το ορόσημο του εμβολιασμού του 80% του πληθυσμού μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, τότε η ίδια δεν βλέπει εναλλακτικές παρά μόνο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Σε παρόμοιο μοτίβο και ο υφυπουργός Υγείας κ. Sileri, ο οποίος μίλησε για “το ενδεχόμενο μιας υποχρεωτικής μορφής χορήγησης των εμβολίων κατά του CoViD” σε περίπτωση μη επίτευξης του ανωτέρου στόχου.

Αφενός, η οποιαδήποτε επιβολή θα μπορούσε να περάσει ως πρόκληση από το μερίδιο του πληθυσμού το οποίο δεν θέλει να εμβολιαστεί. Αφετέρου, η προτεραιότητα της Κυβέρνησης Ντράγκι είναι ξεκάθαρη εδώ και αρκετές εβδομάδες: να βγει η χώρα από αυτή την υγειονομική και οικονομική κρίση το συντομότερο δυνατόν και με τη λύση που έχουμε στο χέρι μας – το εμβόλιο. 

Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις.



Πηγή

Αριθμός ρεκόρ μεταναστών και προσφύγων διασχίζουν την Θάλασσα της Μάγχης προς την Αγγλία

 ΣύνταξηΝάσος Μπράτσος

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Eυδοξία Λυμπέρη

 

Νέος αριθμός ρεκόρ ατόμων που κατάφεραν να διασχίσουν παράνομα την θάλασσα της Μάγχης σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι 828 μετανάστες έφτασαν στις βρετανικές ακτές μέσα σε μια μέρα.

Προηγουμένως, ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που πραγματοποίησαν το ταξίδι σε 24 ώρες ήταν 592 στις 12 Αυγούστου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε σε 30 διαφορετικά περιστατικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων διάσωσης.

Περίπου 200 ακόμη άτομα απετράπησαν να τολμήσουν την διέλευση από τις γαλλικές αρχές.

Σχεδόν 12.500 άνθρωποι έχουν κάνει το παρακινδυνευμένο ταξίδι μέχρι στιγμής φέτος, ήδη πολύ πάνω από τους περισσότερους από 8.400 που το κατάφεραν το 2020.

Οι αριθμοί αυξάνονται παρά τον διπλασιασμό των Βρετανών και Γάλλων αστυνομικών στις γαλλικές παραλίες, που απέτρεψαν περισσότερες από 10.000 προσπάθειες, προχώρησαν σε σχεδόν 300 συλλήψεις και κατάφεραν 65 διώξεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το Υπουργείο Εσωτερικών χορήγησε 51 εκατομμύρια λίρες στις αρχές του Καλαί για να εξασφαλίσουν τα σύνορα φέτος, πέραν των 30 εκατομμυρίων λιρών το 2020.


Πηγή

Οι Ταλιμπάν δεν συμφωνούν στην παράταση της επιχείρησης απεγκλωβισμού – Καλούν τους Δυτικούς να μην απομακρύνουν «εξειδικευμένους» Αφγανούς

Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr 

Οι Ταλιμπάν διαμήνυσαν σήμερα ότι δεν έχουν συμφωνήσει στην παράταση και πέραν της 31ης Αυγούστου της καταληκτικής ημερομηνίας για την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι θέλουν όλοι οι απεγκλωβισμοί να έχουν τελειώσει μέχρι την ημέρα αυτήν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ, προειδοποίησε επίσης ότι οι Δυτικοί δεν θα πρέπει να απεγκλωβίζουν από το Αφγανιστάν παρά μόνο τους ξένους και όχι τους ειδικευμένους Αφγανούς. «Εξειδικευμένοι Αφγανοί», όπως μηχανικοί, απομακρύνονται από τη χώρα από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους και «τους ζητάμε να το σταματήσουν αυτό», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι αντιτίθεται «κατηγορηματικά» στη συνέχιση των εκκενώσεων και μετά τις 31 Αυγούστου.

Ο Μουτζάχιντ είπε επίσης ότι οι Αφγανοί που συνωστίζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αναζητώντας μια πτήση που θα τους βγάλει από τη χώρα θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Εγγυόμαστε την ασφάλειά τους», είπε. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας κατάλογος στον οποίο να περιλαμβάνονται πρόσωπα που απειλούνται με αντίποινα. «Ξεχάσαμε τα πάντα στο παρελθόν», είπε.

Όσον αφορά τις γυναίκες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, ο Μουτζάχιντ ισχυρίστηκε ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μόλις υπάρξει ασφάλεια. «Θέλουμε να εργάζονται αλλά επίσης να είναι και σωστή η ασφάλεια» για κάτι τέτοιο, εξήγησε, προσθέτοντας ότι στο εξής θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους.



Πηγή

«Ο Μητσοτάκης τιμωρεί έναν στους δύο Έλληνες για να διαχειριστεί την αποτυχία του»: Αντιδράσεις για την πολιτική αποκλεισμών της κυβέρνησης

 Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι δεν πρόκειται για «τιμωρητικά» μέτρα η πολιτική που διάλεξε η κυβέρνηση για τη συνέχεια της διαχείρισης της πανδημίας είναι ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας από σχεδόν όλες τις δραστηριότητες. Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που βλέπουν τα νέα μέτρα ως ομολογία αποτυχίας αλλά και μετακύλιση των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης για την κατάσταση στο ΕΣΥ στους πολίτες.


Απαγορευτικό στους ανεμβολίαστους βάζουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας, δημιουργώντας και πάλι συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού. Όπως ήταν επόμενο η επιλογή της κυβέρνησης για περαιτέρω αποκλεισμούς δημιούργησε και αντιδράσεις με τα κόμματα να βλέπουν ομολογία αποτυχίας πίσω από τις ανακοινώσεις.

«Ομολογία παταγώδους αποτυχίας του κ. Μητσοτάκη»

«Από τους πανηγυρισμούς για τη δήθεν επιτυχία του εμβολιασμού, σε ακόμη μία ομολογία παταγώδους αποτυχίας του κ. Μητσοτάκη» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του σχολιάζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας δεν είχαν «ίχνος αυτοκριτικής» και «είναι τόσο λάθος που θέτουν τις βάσεις για τον πιο βαθύ κοινωνικό διχασμό, οικονομική εξαθλίωση των πολιτών, κατάρρευση του ΕΣΥ και νέα έξαρση της πανδημίας».

Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση:

– Αντί να πείσει στοχευμένα τους πολίτες που διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις από τις κυβερνητικές αντιφάσεις και παλινωδίες για την ανάγκη εμβολιασμού όλων, με μόλις το 50% των πολιτών πλήρως εμβολιασμένο παρά τα δεκάδες εκατομμύρια σε ΜΜΕ για καμπάνια ενημέρωσης, στοχοποιεί τους ανεμβολίαστους και ποντάρει τα πάντα στο διχασμό για να επιβιώσει πολιτικά.

– Αντί να φροντίσει για μαζικό δωρεάν τέστινγκ – ειδικά των ανεμβολίαστων – και ιχνηλάτηση, τα ρίχνει όλα πάλι στην ατομική ευθύνη και βάζει χαράτσι 80 ευρώ το μήνα σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και φοιτητές προς όφελος ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, την ώρα μάλιστα που η πρωτοφανής έξαρση της ακρίβειας έχει ήδη μειώσει δραματικά το εισόδημά τους. Και φυσικά, ούτε κουβέντα για μέτρα αποσυμφόρησης στα ΜΜΜ.

– Αντί να πάρει επιτέλους μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, ετοιμάζεται να στοιβάξει 27 μαθητές ανά τμήμα.

– Αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, μετά τις συζητήσεις για κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων, εγκληματεί πετώντας εκτός εργαζόμενους με κίνδυνο κατάρρευσής του εν μέσω μεγάλης αναζωπύρωσης της πανδημίας.

«Περιμένουμε τέλος από κάποιον να εξηγήσει με ποια επιστημονικά δεδομένα, από όλα τα περιοριστικά μέτρα για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εξαιρούνται οι χώροι θρησκευτικής λατρείας. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για ανεύθυνη μικροπολιτική της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης τιμωρεί έναν στους δύο Έλληνες για να διαχειριστεί την αποτυχία του» καταλήγει.

«Ομολόγησε σήμερα ότι απέτυχε στους στόχους του προγράμματος εμβολιασμού και στη δημιουργία του αναγκαίου “τείχους ανοσίας”»

«Η κυβέρνηση ομολόγησε σήμερα ότι απέτυχε -έως τώρα- στους στόχους του προγράμματος εμβολιασμού και στη δημιουργία του αναγκαίου “τείχους ανοσίας”», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής για τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων .

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου επισημαίνει ακόμη ότι «οι σημερινές εξαγγελίες της [σ.σ.: κυβέρνησης] θα κριθούν στην πράξη, από την ύπαρξη και λειτουργία ενός αποτελεσματικού προγράμματος ελέγχων από τους αρμόδιους μηχανισμούς του κράτους. Κάτι που ως τώρα -και ιδιαίτερα στους θερινούς μήνες- δεν υπήρξε».

Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ακόμη την ανάγκη «να υπάρξει ένα στοχευμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και πειθούς για τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων».

«Η αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα ως ευκαιρία για τη Μητσοτάκης Α.Ε.»

Από πλευράς του το ΜέΡΑ25 σχολιάζοντας τα μέτρα σημειώνει ότι «ήταν απλώς το πιο πρόσφατο κρούσμα της βαθιάς νόσησης που αποτελεί για τη χώρα η Μητσοτάκης ΑΕ».

«Η κυβέρνηση δηλαδή που δε θα αφήσει ΚΑΜΜΙΑ κρίση που να μην τη μετατρέψει σε ευκαιρία περαιτέρω θησαυρισμού των εκλεκτών της. Το άγχος του κ. Κικίλια να διευκρινίσει ότι τα μετά δεν έχουν «πατερναλιστικό ή τιμωρητικό χαρακτήρα» ήταν εύλογο, καθώς προηγήθηκε μια ολόκληρη επιχειρηματολογία και ομοβροντία μέτρων που υποστήριζε το ακριβώς αντίθετο» αναφέρει ακόμα.

«Η κυβέρνηση παίζει βρώμικο παιχνίδι, μετατρέποντας το εμβόλιο από ανάγκη και δικαίωμα σε μέσο εκβιασμών και διαίρεσης των εργαζομένων»

«Η κυβέρνηση επιμένει να μετακυλίει τις τεράστιες ευθύνες της στο λαό, παίζοντας ένα βρώμικο παιχνίδι εις βάρος του, μετατρέποντας το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και ευκαιρία για τους ιδιωτικούς ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους» σημειώνει σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα μέτρα της κυβέρνησης.

Και προσθέτει:

«Λες και είμαστε στο 1ο και όχι βαθιά μέσα στο 4ο κύμα της πανδημίας, που φούντωσε και λόγω της εφαρμογής των πρωτοκόλλων των τουριστικών ομίλων, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές.

Μάλιστα, έχει το θράσος να επικαλείται τον ανορθολογισμό, τον οποίο και η ίδια τροφοδοτεί νυχθημερόν με τις παλινωδίες της, τη λειψή εμβολιαστική εκστρατεία, την απουσία ολοκληρωμένης πληροφόρησης, τη μετατροπή του εμβολίου σε μέσο συναλλαγής κι εξαγοράς, την ανύπαρκτη φαρμακοεπαγρύπνηση. Ο λαός αντί να είναι όμηρος της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, να μπει μπροστά και να διεκδικήσει την προστασία της ζωής του και των δικαιωμάτων του».




Πηγή

Θέματα υγείας σε ανοιχτές συζητήσεις στα χωριά της Ικαρίας

 Σύνταξη: Γιώργος Βιτσάρας

Με κεντρικό θέμα: “ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΝΑΙ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ”, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου του νησιού ξεκινά μια σειρά εκδηλώσεων ανοιχτών συζητήσεων.
Σήμερα Τρίτη 24 Αυγούστου, στον Εύδηλο, Καφενείο του Αβγά στις 19:30.
Την Τετάρτη 25 Αυγούστου, στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου Ραχών στον προαύλιο χώρο της αίθουσας στις 20:30.
Την Πέμπτη 26 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Κηρύκου στο πλαίσιο των Πανελλαδικών κινητοποιήσεων την ΠΟΕΔΗΝ




Πηγή

Ηλεία: Πέθανε στην αυλή του και τον κατασπάραξαν τσακάλια

 Σύνταξη: Χρίστος Πλευριάς

Ηλικιωμένος στην κοινότητα Ξενιές στην περιοχή της Βουπρασίας του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης,  πέθανε από παθολογικά στην αυλή του σπιτιού του, όμως μετά τον θάνατό του τον κατασπάραξαν άγρια ζώα, πιθανότατα τσακάλια.

 

Τον ηλικιωμένο βρήκε σήμερα, Τρίτη, το μεσημέρι γείτονάς του, ο οποίος έντρομος από το θέαμα ειδοποίησε την Αστυνομία.



Πηγή

Δεκαοκτώ μετανάστες πνίγηκαν ανοικτά της Λιβύης

 ΣύνταξηΑγγελική Παπαθανασίου

Δεκαοκτώ μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο ανοικτά των δυτικών ακτών της Λιβύης, δήλωσαν σήμερα συγκλίνουσες πηγές.

«Δεκαέξι μετανάστες ανάμεσά τους μία γυναίκα και ένα παιδί χάθηκαν (την Κυριακή) ανοικτά της Ζουάρα, 48 μετανάστες επέζησαν», ανέφερε χθες Δευτέρα στο Twitter ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επικαλούμενος την καταμέτρηση του συστήματος δεδομένων του Missing Migrants Project.

Ο τελευταίος απολογισμός είναι 18 νεκροί και 51 διασωθέντες, δήλωσε σήμερα στο AFP αξιωματούχος της λιβυκής ακτοφυλακής στη Ζουάρα.

Η πόλη Ζουάρα βρίσκεται 120 χλμ. από την πρωτεύουσα Τρίπολη, στη δυτική ακτή της Λιβύης, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος από το 2011.

Παρά την ανασφάλεια που επιμένει, η Λιβύη παραμένει ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που επιδιώκουν κάθε χρόνο να φθάσουν στην Ευρώπη από τις ιταλικές ακτές, οι οποίες απέχουν περίπου 300 χλμ. από τις λιβυκές αρχές.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 20.257 μετανάστες ανακόπηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου και στάλθηκαν στη Λιβύη.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πνίγηκαν στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη διπλασιάστηκε και πλέον φέτος, ανέφερε στα μέσα Ιουλίου ο ΔΟΜ. Σχεδόν 970 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους.

Στο μεταξύ, το πολεμικό ναυτικό του Μαρόκου διέσωσε, από την περασμένη Πέμπτη έως χθες, Δευτέρα, 438 μετανάστες που ήταν σε κίνδυνο «πάνω σε αυτοσχέδια σκάφη» στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό, σύμφωνα με το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων MAP.

Οι μετανάστες, στην πλειονότητά τους από την υποσαχάρια Αφρική, «έλαβαν τις πρώτες βοήθειες πάνω στα σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού, προτού μεταφερθούν σώοι και αβλαβείς στα πιο κοντινά λιμάνια του βασιλείου», μετέδωσε χθες βράδυ το MAP, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.

Πριν από μία εβδομάδα, ο ΔΟΜ είχε πει πως περίπου 50 μετανάστες αγνοούνταν και πιθανόν πνίγηκαν στη θάλασσα καθώς προσπαθούσαν να φθάσουν στα Κανάρια Νησιά (Ισπανία), «κατά πάσα πιθανότητα» από την περιοχή Λααγιούν, στη δυτική Σαχάρα.

Η διαδρομή αυτή, από τον Ατλαντικό και τη δυτική ακτή της Αφρικής έως τα Κανάρια, είναι μια από εκείνες που προτιμούν κάθε χρόνο χιλιάδες μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική.

Παρά την ενίσχυση των ελέγχων και τους περιορισμούς κυκλοφορίας που συνδέονται με την πανδημία του κορονοϊού, οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη δεν έχουν σταματήσει, είτε στον Ατλαντικό είτε στη Μεσόγειο.

Συνολικά, 2.087 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φθάσουν στην Ισπανία από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της ΜΚΟ Caminando Fronteras.

Περίπου 12.622 μετανάστες έφθασαν στην Ισπανία διά θαλάσσης το πρώτο εξάμηνο του 2021, περίπου ο διπλάσιος αριθμός αφίξεων την ίδιας περιόδου πέρυσι (7.256), σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, εκατοντάδες μετανάστες έφθασαν με βάρκες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Περίπου 270 άνθρωποι έφθασαν στο μικρό νησί της Μεσογείου στη διάρκεια της νύχτας, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Μαζί με πρωτύτερες αφίξεις, μέσα σε 24 ώρες περισσότεροι από 500 άνθρωποι έφθασαν στο νησί που βρίσκεται ανάμεσα στη Σικελία και την Τυνησία. Το κέντρο υποδοχής εκεί είναι προφανώς υπερπλήρες.

Σύμφωνα με το ANSA περιπολικά σκάφη της αστυνομίας ενεπλάκησαν στη διάσωση ορισμένων πλεούμενων που μετέφεραν μετανάστες.

Χθες το σκάφος Geo Barents της οργάνωσης Γιατροί χωρίς σύνορα (MSF) μετέφερε τουλάχιστον 320 ανθρώπους, τους οποίους διέσωσε από το βυθιζόμενο πλεούμενό τους στη θάλασσα, στο λιμάνι Αουγκούστα της Σικελίας.



Πηγή

Συνέλαβαν για απείθεια και εξύβριση νομικό σύμβουλο του Υπ. Πολιτισμού επειδή «έκανε παρατήρηση σε αστυνομικούς»

 Ένα ακόμα απίστευτο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας έρχεται στο φως της δημοσιότητας με θύμα αυτή τη φορά έναν νομικό σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος προσήχθη εντός του υπουργείου. Ο λόγος; Όπως καταγγέλλει όλα έγιναν επειδή έκανε παρατήρηση σε αστυνομικούς του ΑΤ Εξαρχείων, οι οποίοι περιφέρονταν στους διαδρόμους του υπουργείου χωρίς λόγο.


Απόλυτη έλλειψη πολιτισμού περιγράφει, μεταξύ άλλων, το νέο περιστατικό καταγγελλόμενης αστυνομικής αυθαιρεσίας που συνέβη στο υπουργείο Πολιτισμού με θύμα έναν νομικό σύμβουλο του υπουργείου. Όπως καταγγέλλει ο παθών, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος του ΥΠΠΟ, Κρίτων Κοκκινάκης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» από τον χώρο εργασίας του βρέθηκε με περασμένες χειροπέδες μπροστά στους υπόλοιπους συναδέλφους του στο υπουργείο κι από εκεί στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων και αντιμέτωπος με κατηγορίες για «απείθεια» και «εξύβριση αρχής» επειδή έκανε παρατήρηση σε αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εδώ και καιρό αστυνομικοί που περιπολούν στην περιοχή των Εξαρχείων καταφεύγουν στις τουαλέτες του κτιρίου όπου στεγάζεται το ΥΠΠΟ ή και στο καφέ για να προμηθευτούν κάτι να πιουν ή να φάνε. Κάποιοι εξ αυτών ελλείψει ελέγχου αφού επισκεφτούν την τουαλέτα ή το καφέ, κατευθύνονται στον πρώτο όροφο όπου, μαζί με αποθηκευτικούς χώρους, στεγάζεται και το γραφείο της Νομικής Υπηρεσίας, κάθονται εκεί και κουβεντιάζουν ως μη όφειλαν.

Χθες που ο κ. Κοκκινάκης πήγε στο γραφείο του αντίκρισε το ίδιο σκηνικό. Και, κατά τα λεγόμενά του, απευθύνθηκε στους αστυνομικούς που κάθονταν έξω από το γραφείο του λέγοντάς τους «δεν ντρέπεστε; Δεν έχετε δουλειά; Τι κάνετε πάλι εδώ;» Τότε, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στην εφημερίδα, ένας εξ αυτών κινήθηκε επιθετικά προς το μέρος του και του ζήτησε τα στοιχεία του. «Εσύ μου ζητάς τα στοιχεία μου στον χώρο που εργάζομαι; Να μου δώσεις εσύ τα δικά σου» απάντησε ο νομικός σύμβουλος του ΥΠΠΟ. Ακολούθησε έντονη λογομαχία, αλλά «όχι ύβρεις» διαβεβαιώνει ο παθών.

Τελικά οι υπόλοιποι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν, του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν σχεδόν σηκωτό στην έξοδο («μου έστριβαν τους καρπούς») με την απειλή «θα σε περάσουμε Αυτόφωρο» και «σε ξέρουμε, στα έχουμε μαζεμένα».

Φτάνοντας στην έξοδο του υπουργείου εκείνος κατόρθωσε προς στιγμήν να απαλλαγεί από το μαρκάρισμα των αστυνομικών και φορώντας πάντα χειροπέδες έτρεξε ξανά προς τα μέσα φωνάζοντας και ζητώντας την παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού ή κάποιου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά μάταια. Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση ή αντίδραση, εκτός από τον νομικό συνάδελφο του κ. Κοκκινάκη και διευθυντή του Γραφείου Υπουργού, Κωνσταντίνο Πλατίτσα, που προσπάθησε να παρέμβει, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Ο κ. Κοκκινάκης συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «απείθεια» και «εξύβριση»: Ο ίδιος ζήτησε τη δικηγορική αρωγή του συναδέλφου του Θεόδωρου Συμεωνίδη και υπέβαλε μήνυση, στην οποία οι αστυνομικοί απάντησαν με νέα μήνυση για «ψευδή καταμήνυση».




Πηγή

Πέθανε ο δράστης της γυναικοκτονίας στο Ρέθυμνο

 

Ο δράστης της γυναικοκτονίας στο Ρέθυμνο, ο οποίος πριν λίγες μέρες είχε βγει από τη ΜΕΘ και νοσηλευόταν φρουρούμενος σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του νοσοκομείου, κατέληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Ο 49χρονος νοσηλευόταν όλο αυτό το διάστημα στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος, καθώς μετά τη δολοφονία της 47χρονης, αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Κυριακής, 8 Αυγούστου, στο λιμανάκι του Πάνορμου Ρεθύμνου ο 49χρονος άντρας πήγε έξω από το κατάστημα που διατηρούσε το θύμα δίπλα από τη δική του επιχείρηση και της φώναξε να βγει έξω. Ο δράστης, που την περίμενε με κυνηγετική καραμπίνα στα χέρια, συνομίλησε μαζί της και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα την πυροβόλησε δύο φορές. Η πρώτη σφαίρα τη βρήκε στη μασχάλη. Έντρομη εκείνη έτρεξε για να κρυφτεί μέσα στο κατάστημά της και τότε δέχθηκε τον δεύτερο πυροβολισμό. Η δεύτερη σφαίρα ήταν πισώπλατη, τραυματίζοντας τη σπλήνα και τους πνεύμονες και ήταν εκείνη που της στοίχισε τη ζωή.


Πηγή

Αφγανιστάν: Πού θα πάνε οι πρόσφυγες μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν;

 Σύνταξη: Δάφνη Σκαλιώνη

Χιλιάδες άνθρωποι πασχίζουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν αφότου οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ξανά τον έλεγχο της χώρας, σχεδόν δύο δεκαετίες αφότου εκδιώχθηκαν από τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις.

@AP Photo/Rahmat Gul, File

Ο αυξανόμενος αριθμός όσων προσπαθούν να φύγουν έρχεται να προστεθεί στα 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε γειτονικές χώρες και τα 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους που έμειναν άστεγοι εντός των συνόρων του Αφγανιστάν ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και της πολιτικής αστάθειας.

@Airman 1st Class Kylie Barrow/U.S. Air Force via AP

Πόσοι Αφγανοί φεύγουν;

Προς το παρόν, δεν είναι ξεκάθαρο.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν όλα τα κύρια σημεία χερσαίας διέλευσης προς τις γειτονικές χώρες (φαίνονται στον παρακάτω χάρτη του BBC) και οι μαχητές δήλωσαν ότι δεν θέλουν να φύγουν από τη χώρα Αφγανοί. Οι αναφορές δείχνουν ότι επιτρέπεται η διέλευση μόνο εμπόρων ή όσων διαθέτουν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Αφγανών δεν είναι σε θέση να εγκαταλείψει τη χώρα δια της επίσημης οδού», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Πλέον, όσοι κινδυνεύουν δεν έχουν ξεκάθαρη διέξοδο».

Ωστόσο, ορισμένοι πρόσφυγες κατάφεραν με κάποιον τρόπο να διαφύγουν από τη χώρα.

Αρκετές χιλιάδες Αφγανοί λέγεται ότι πέρασαν στο Πακιστάν αμέσως μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, ενώ περίπου 1.500 Αφγανοί έχουν εισέλθει στο Ουζμπεκιστάν και ζουν σε σκηνές κοντά στα σύνορα.

Στην Καμπούλ, χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται προς το διεθνές αεροδρόμιο, το μοναδικό προς το παρόν σε λειτουργία στη χώρα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια φυγής.

@AP Photo/Shekib Rahmani, File

Στις 22 Αυγούστου αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από την Καμπούλ από τις 14 Αυγούστου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αν και δεν είναι σαφές πόσοι ήταν Αφγανοί υπήκοοι. Δυο μέρες αργότερα, δήλωσε πως μόλις σε ένα εικοσιτετράωρο μεταφέρθηκαν σε ασφάλεια 16.000 άνθρωποι.

@AP Photo/Tatan Syuflana

Πόσοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους;

Η τελευταία μετακίνηση Αφγανών είναι μέρος μιας ιστορικής εξόδου από μια χώρα που υποφέρει από αστάθεια και συγκρούσεις εδώ και πολλά χρόνια.

Ακόμη και πριν από την ανάκτηση του ελέγχου από τους Ταλιμπάν, περισσότεροι από 550.000 άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους φέτος λόγω των συγκρούσεων, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί βρίσκονται εκτοπισμένοι εντός της χώρας.

Εκτός από όσους είναι εκτοπισμένοι εντός των συνόρων του Αφγανιστάν, περίπου 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ζητούσαν επίσης καταφύγιο σε γειτονικά έθνη μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.

Φέτος, οι Αφγανοί αντιμετώπισαν επίσης σοβαρή ξηρασία και έλλειψη τροφίμων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μια έκθεση του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ τον Ιούνιο ανέφερε ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι – περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού – υπέφεραν από πείνα.

@AP Photo/Andrew Harnik

Πού πηγαίνουν οι Αφγανοί πρόσφυγες;

Οι γειτονικές χώρες Πακιστάν και Ιράν είδαν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο στο Αφγανιστάν πέρυσι.

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι κατέφυγαν στο Πακιστάν το 2020, ενώ το Ιράν φιλοξένησε 780.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, η Γερμανία είναι στην τρίτη θέση, μεταξύ των χωρών που δέχτηκαν τους περισσότερους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν το 2020, με 180.000, ενώ η Τουρκία πήρε σχεδόν 130.000.

Αν εξετάσουμε μόνο τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο – όσους έχουν υποβάλει αίτηση για καταφύγιο σε άλλη χώρα, αλλά των οποίων οι αξιώσεις δεν έχουν ακόμη εγκριθεί – η Τουρκία, η Γερμανία και η Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, με περίπου 125.000, 33.000 και 20.000 αντίστοιχα.

Παρόλο που δεν υπάρχουν Αφγανοί αιτούντες άσυλο στο Ιράν, όσοι έχουν κάρτα πρόσφυγα – επίσημο έγγραφο που αναγνωρίζει την κατάστασή τους – είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης της χώρας.

@AP Photo/Jose Luis Magana

Τι κάνουν οι χώρες για να βοηθήσουν;

Ενώ ορισμένες χώρες προσέφεραν στους Αφγανούς ασφαλές καταφύγιο, άλλες ανέφεραν ότι δεν θα δώσουν καταφύγιο σε όσους διαφεύγουν από τη χώρα.

Ιράν

Το Ιράν έχει στήσει σκηνές έκτακτης ανάγκης για πρόσφυγες σε τρεις επαρχίες του που συνορεύουν με το Αφγανιστάν. Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι από το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών έχουν πει ότι οι Αφγανοί που πέρασαν στο Ιράν «όταν θα βελτιωθούν οι συνθήκες, θα επαναπατριστούν». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Ιράν φιλοξενεί ήδη σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Αφγανούς.

Πακιστάν

Ο πρωθυπουργός Imran Khan δήλωσε τον Ιούνιο ότι η χώρα του θα σφραγίσει τα σύνορά της με το Αφγανιστάν εάν οι Ταλιμπάν αναλάβουν τον έλεγχο. Ωστόσο, αναφορές λένε ότι αρκετές χιλιάδες Αφγανοί έχουν περάσει στο Πακιστάν και ότι τουλάχιστον ένα συνοριακό πέρασμα είναι ανοιχτό. Οι Ταλιμπάν λέγεται ότι περιορίζουν την πρόσβαση σε εμπόρους και σε όσους διαθέτουν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα.

@AP Photo/Jafar Khan

Τατζικιστάν

Οι ακριβείς αριθμοί είναι ασαφείς, αλλά οι αναφορές υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον αρκετές εκατοντάδες Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών του Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν, έχουν περάσει στο Τατζικιστάν τις τελευταίες ημέρες. Τον Ιούλιο, το Τατζικιστάν δήλωσε ότι ετοιμάζεται να δεχθεί έως και 100.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.

Ουζμπεκιστάν

Περίπου 1.500 Αφγανοί λέγεται ότι πέρασαν τα σύνορα Αφγανιστάν-Ουζμπεκιστάν και έστησαν καταυλισμό. Οι αναφορές δείχνουν ότι οι Ταλιμπάν επιτρέπουν μόνο σε άτομα με έγκυρη βίζα να χρησιμοποιούν επίσημα σημεία διέλευσης των συνόρων.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δεχτεί 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες μακροπρόθεσμα. Το πρόγραμμα επανεγκατάστασης των Αφγανών πολιτών της βρετανικής κυβέρνησης θα έχει ως στόχο να επιτρέψει σε 5.000 Αφγανούς να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον πρώτο χρόνο και θα επικεντρωθεί σε γυναίκες και παιδιά, καθώς και σε θρησκευτικές και άλλες μειονότητες που κινδυνεύουν περισσότερο από τους Ταλιμπάν.

@AP Photo/Jose Luis Magana

ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Joe Biden έχει εγκρίνει 500 εκατομμύρια δολάρια για «απροσδόκητες επείγουσες ανάγκες προσφύγων και μεταναστών, θυμάτων συγκρούσεων και άλλων ατόμων που κινδυνεύουν ως αποτέλεσμα της κατάστασης στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων για ειδικές βίζες μεταναστών». Οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει ακριβή αριθμό προσφύγων που θα επιτρέψουν να εισέλθουν στη χώρα.

Καναδάς

Ο Καναδάς δήλωσε ότι θα επανεγκαταστήσει 20.000 Αφγανούς, εστιάζοντας σε εκείνους που κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπαλλήλων και γυναικών ηγετών.

Αυστραλία

Η Αυστραλία δηλώνει ότι θα προσφέρει 3.000 θέσεις στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βίζας για τους Αφγανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Αλλά οι θέσεις θα προέλθουν από το υπάρχον πρόγραμμα διαθέσιμων ανθρωπιστικών θεωρήσεων και δεν θα υπάρξει αύξηση του συνολικού αριθμού.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Αξιωματούχοι σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν πως προτιμούν να αποφύγουν μια επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, όταν υπήρξε μια λαϊκιστική αντίδραση στην είσοδο μεγάλου αριθμού προσφύγων που επετράπη να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ.

Γερμανία

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θα δεχτεί ορισμένους Αφγανούς, αλλά δεν έχει προσδιορίσει αριθμούς. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αντιμετώπισε σφοδρή κριτική ως προς την πολιτική της για ανοιχτές πόρτες απέναντι στους μετανάστες το 2015, είπε ότι η κυβέρνησή της επικεντρώθηκε στο να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες «θα έχουν ασφαλή διαμονή στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν».

Γαλλία

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να «προστατευθεί από σημαντικά κύματα παράνομων μεταναστών» από το Αφγανιστάν. Είπε ότι η Γαλλία «θα προστατεύσει εκείνους που βρίσκονται στον μεγαλύτερο κίνδυνο», αλλά πρόσθεσε: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αναλάβει τις συνέπειες από την τρέχουσα κατάσταση μόνη της».

@Airman Edgar Grimaldo/U.S. Air Force via AP

Αυστρία

Η Αυστρία απέκλεισε τη λήψη οποιουδήποτε Αφγανού πρόσφυγα. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της απέλασης των Αφγανών αιτούντων άσυλο που δεν κατάφεραν να λάβουν προσφυγικό καθεστώς και άσκησε πίεση για τη δημιουργία «κέντρων απέλασης» σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπου η άμεση απέλαση στο Αφγανιστάν δεν είναι δυνατή.

Ελβετία

Η Ελβετία έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί μεγάλες ομάδες προσφύγων που φτάνουν απευθείας από το Αφγανιστάν.

Τουρκία

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με το Πακιστάν για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν και να αποτρέψει ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία. Η κυβέρνηση έχει επίσης επιταχύνει την κατασκευή ενός συνοριακού τείχους με το Ιράν για να κρατήσει τους μετανάστες μακριά.

@AP Photo/Andrew Harnik

Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δήλωσαν ότι θα φιλοξενήσουν προσωρινά 450 και 300 πρόσφυγες αντίστοιχα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. Οι πρόσφυγες αναμένεται να μείνουν έως ότου μπορέσει να κανονιστεί η τεκμηρίωση για τις αμερικανικές βίζες μετανάστευσης. Το Κοσσυφοπέδιο σχεδιάζει επίσης να παράσχει προσωρινή στέγη για πρόσφυγες που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει προσδιορίσει αριθμούς.

Ουγκάντα

Η Ουγκάντα συμφώνησε να δεχτεί 2.000 Αφγανούς πρόσφυγες. Το έθνος της Ανατολικής Αφρικής έχει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε οποιαδήποτε χώρα της Αφρικής – και το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο.

@AP Photo/Manish Swarup








Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ