Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Θα παραμιλάτε! "Μετρό-Μοναστηράκι με 35 λεπτά καθυστέρηση"

 



«Ένα βήμα πριν τα νέα μέτρα σε Μύκονο και Ίο» ελάχιστες μονάχα μέρες μετά την άρση τους

Για ακόμα μια φορά σε παλλινωδία εξελλίσονται τα περιοριστικά μέτρα στα οποία προχωρά η κυβέρνηση, καθώς ελάχιστες μόνο ημέρες από την άρση των τοπικών μέτρων στη Μύκονο ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποίησε για εκ νέου lockdown. Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκονται αρκετά δημοφιλή νησιά της χώρας, όπως καταγράφεται στους χάρτες που δημοσίευσε σήμερα ο ECDC.


Προειδοποιώντας για τοπικά lockdown σε τουριστικούς προορισμούς εμφανίστηκε για ακόμα μια φορα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, λίγες μονάχα ημέρες μετά την άρση του «τοπικού» lockdown στη Μύκονο.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε αναφορά αρχικά στη Μύκονο και στην Ίο λέγοντας ότι βρίσκονται ένα βήμα από το  lockdown, προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων και ζήτησε από επισκέπτες, κατοίκους και τοπικές αρχές την πιστή τήρηση των μέτρων.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως υπάρχει έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο παρατηρείται σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Η επιδημιολογική τους εικόνα, όπως ανέφερε, προκαλεί ανησυχία και για το λόγο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, ενώ προσέθεσε ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, της Τήνου, της Λευκάδας, της Σαντορίνης, της Πάρου και της Ρόδου προκαλεί ανησυχία.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Ο Επιδημιολογικός Χάρτης έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)

* Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Σύσταση αποφυγής ελληνικών δημοφιλών νησιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα, νησιά του νότιου Αιγαίου έλαβαν «βαθύ κόκκινο» χρώμα στον χάρτη κορονοϊού του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) , πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια από και προς αυτά αποθαρρύνονται.

Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στον βασικό χάρτη, τουριστικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ στο «πορτοκαλί» είναι η Αττική, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλονίκη, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και μέρος της Μακεδονίας.

Αντίθετα, με «κίτρινο» χρώμα απεικονίζεται η Εύβοια και μέρος της Στερεάς Ελλάδας, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.




Πηγή

«Λαϊκισμός και γραφικότητα» για την κυβέρνηση η πρόταση Τσίπρα για αργία λόγω καύσωνα

 Με μία διαρροή σε συστημικά μέσα ενημέρωσης αποφάσισε να απαντήσει η κυβέρνηση στην πρόταση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κήρυξη της προσεχούς Δευτέρας σε αργία για την προστασία των εργαζομένων από τον επερχόμενο καύσωνα, με ανώνυμες κυβερνητικές πηγές να ειρωνεύονται την πρόταση, θέτοντας το ερώτημα «με ποια καιρικά φαινόμενα θα κηρύσσονται αργίες; Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι ή με χαλάζι».


Την κήρυξη της ερχόμενης Δευτέρας 2 Αυγούστου ως αργίας και την κρατική μέριμνα για την προστασία των πολιτών ζήτησε με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη, κάνοντας λόγω για επιτακτική ανάγκη έγκαιρης ενεργοποίησης του κρατικού μηχανισμού και λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του επικείμενου δεκαήμερου καύσωνα, έπειτα από την έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τις προειδοποιήσεις των ειδικών και να λάβε μέτρα, τόσο για την προσεχή Δευτέρα, όσο και για τις ημέρες που ακολουθούν, που σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο καύσωνας αναμένεται να εξελιχθεί σε εξόχως επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο.

Λίγες ώρες αργότερα, με διαρροή μίας δήλωσης ανώνυμων κυβερνητικών στελεχών σε συστημικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να σχολιάσει την δήλωση του Αλ. Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «τεστ πολιτικής σοβαρότητας, στο οποίο ξανά δεν πιάνει τη βάση».

«Γιατί όχι μόνο η Δευτέρα; Και με ποια καιρικά φαινόμενα θα κηρύσσονται αργίες; Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι ή με χαλάζι;» παρατίθεται το ειρωνικό ερώτημα, με σχόλιο πως λαϊκισμός και γραφικότητα πάνε χέρι-χέρι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο επερχόμενος καύσωνας, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, θα αποτελέσει μια δοκιμασία για όλους. Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή σε όλες τις υπηρεσίες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του, και έχει θέσει σε επιφυλακή κρίσιμους τομείς της κρατικής μηχανής» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης.




Πηγή

Διεθνές θέμα με δυσαρέσκεια της UNESCO το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης

 Μέχρι το Αμερικανικό Δίκτυο PBS έφτασε η χάρη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και των παρεμβάσεων στην Ακρόπολη, με τους Αμερικανούς να μεταφέρουν σε αποκαλυπτικό τους ρεπορτάζ τη δυσαρέσκεια της UNESCO για το τσιμέντο στο αρχαίο μνημείο και το αίτημά τους να σταματήσουν οι παρεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και μήνες.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του PBS, η UNESCO εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, ενώ τονίζει πως δεν ζητήθηκε ποτέ ποτέ η γνώμη του οργανισμού παγκόσμιας κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών, προτού οι ελληνικές αρχές προχωρήσουν στις εν λόγω παρεμβάσεις.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στο οποίο συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι Μάλκολμ Μπράμπαντ και Τζούντι Γούντραφ, κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Αθήνα και στις απαντήσεις που ζήτησε από την υπουργό και τον Μανώλη Κορρέ, τον διαβεβαιώσαν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την UNESCO για τις παρεμβάσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο οργανισμός παγκόσμιας κληρονομιάς ζητά να σταματήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις στο αρχαίο μνημείο.

Ακόμα πιο ειδικά, κατά το ρεπορτάζ, η Λ. Μενδώνη υποστηρίζει πως η UNESCO «γνωρίζει γι’ αυτά τα έργα αποκατάστασης από το 2002. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής, κάθε κράτος θα πρέπει να ειδοποιεί πριν κάνει σημαντικές αλλαγές σε ένα μνημείο».

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Ωστόσο, από πλευράς UNESCO, ο δημοσιογράφος αναφέρει πως «οι αξιωματούχοι σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι ελληνικές αρχές. Η UNESCO θέλει να σταματήσουν όλες οι εργασίες μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. Η UNESCO ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι έπρεπε να μάθει για τις τροποποιήσεις από επικριτές, αντί από το ελληνικό κράτος».

«Για μένα, είναι φρικτό. Νομίζω ότι η Ακρόπολη είναι πραγματικά πληγωμένη από τους τσιμεντένιους διαδρόμους. Έχουμε έναν αρχαιολογικό χώρο μεγάλης σημασίας και με τσιμέντο μετατρέπεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο» αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, δηλώσεις της οποίας φιλοξενούνται στο σχετικό ρεπορτάζ.




Πηγή

Σφάλμα από Λιβάνιο & Σκυλακάκη-Εξαίρεσαν τo Internet από την επιδότηση!

Η κυβέρνηση, στην απόφαση ενίσχυσης των ΜΜΕ κατάφερε να εξαιρέσει το σύνολο των  ιστοσελίδων που έως σήμερα έχουν πληρώσει κανονικά το 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ και παράγουν πρωτογενές περιεχόμενο.  Οι δύο υπουργοί Θ. Λιβάνιος και Θ. Σκυλακάκης ενημερώθηκαν πλημμελώς για την κατάσταση στα ΜΜΕ  και η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ συνιστά επί της ουσίας οδηγό περί μή πληρωμής του περίφημου 2% επί του κύκλου εργασιών από τους συνεπείς. Επιπλέον στην περίπτωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων, αν και πληρώνουν το 2% οι εργοδότες στον ΕΔΟΕΑΠ, δεν μπορούν να είναι ασφαλισμένοι σε αυτόν! Ο ορισμός της αντισυνταγματικότητας δηλαδή!







Με πολυετή καθυστέρηση ο “Ξενοφώντας” των πνευματικών δικαιωμάτων της ΕΣΗΕΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συζήτησε σχέδιο καταστατικού λειτουργίας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, ο οποίος συστήνεται με την προτροπή και τη στήριξη των δημοσιογραφικών Ενώσεων.  Η δημιουργία του «Ξενοφώντα» αποτελεί ιστορική απόφαση, καθώς οι δημοσιογράφοι θα διεκδικήσουν επιτέλους συγκροτημένα και αποτελεσματικά τα πνευματικά τους δικαιώματα με βάση τις ισχύουσες πηγές αλλά και αυτές που προκύπτουν από την  ευρωπαϊκή οδηγία 790/2019, η οποία αναμένεται να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι αλλαγές που επέρχονται στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας στην ενιαία ψηφιακή αγορά είναι τεράστιας σημασίας και ικανές, με σωστή και διαφανή διαχείριση, να αναπληρώσουν τμήμα της συντριπτικής απώλειας που έχει δεχθεί ο κλάδος του Τύπου με την επικράτηση των ψηφιακών Μέσων. Οι δημοσιογράφοι όλων των μέσων, εντύπων, ηλεκτρονικών και διαδικτυακών, δικαιούνται δίκαιο μερίδιο από τα δυσθεώρητα κέρδη των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών που διανέμουν ενημερωτικό περιεχόμενο και, έως σήμερα, είναι η μόνη κατηγορία δικαιούχων που δεν έχουν δικό τους Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι δημοσιογράφοι όλης της Ελλάδας θα κληθούν να ενταχθούν στον νέο Οργανισμό, ο οποίος θα διοικείται ανεξάρτητα από τις Ενώσεις, με συμμετοχή όλων των μελών του στις κρίσιμες αποφάσεις και αρχαιρεσίες για την εκλογή του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου.

Προχωράμε όλοι μαζί για την διεκδίκηση της προστιθέμενης αξίας που παράγει η δουλειά μας μέσω της εκθετικής αναπαραγωγής της στο διαδίκτυο και συμμετέχουμε ισότιμα και από ισχυρή θέση, μέσω του δικού μας Οργανισμού,  στις επικείμενες κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες πλατφόρμες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ





Αργία την Δευτέρα και τις κρίσιμες ημέρες του καύσωνα ζητά ο Τσίπρας

Την κήρυξη της ερχόμενης Δευτέρας 2 Αυγούστου ως αργίας και την κρατική μέριμνα για την προστασία των πολιτών ζητά ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη έγκαιρης ενεργοποίησης του κρατικού μηχανισμού και λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του επικείμενου δεκαήμερου καύσωνα. μετά την έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Να ακούσει τις προειδοποιήσεις των ειδικών και να λάβει μέτρα καλεί την κυβέρνηση ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εν όψει πρωτοφανούς κύματος καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες δέκα ημέρες και ζητά να κηρυχθούν ως αργίες οι κρίσιμες εργάσιμες μέρες και ιδίως η Δευτέρα 2 Αυγούστου, προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την «αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την επικράτεια, καθώς η υπερφόρτωση του δικτύου θεωρείται δεδομένη» από την ΔΕΗ και την πρόβλεψη για ανοιχτούς κλιματιζόμενους χώρους από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους οποίους θα μπορούν να καταφεύγουν οι πολίτες. «Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας απειλεί. Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία αιφνιδιασμού. Οφείλουμε έγκαιρα να οργανώσουμε την άμυνα μας απέναντι στις συνέπειές της. Κυρίως όμως, να δράσουμε με σχέδιο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που την προκαλούν» καταλήγει ο Αλ. Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι σε έκτακτη ανακοίνωσή της η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κάνει λόγο για ιδιαίτερα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, που θα έχει μεγάλη διάρκεια, περίπου μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας με μικρή απόκλιση ανάμεσα στην ελάχιστη και μέγιστη θερμοκρασία.

«Παρότι η κορύφωση του καύσωνα προβλέπεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον  μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21. Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών  ωρών με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς στις  περισσότερες περιοχές» επισημαίνει η ΕΜΥ.

Την άμεση λήψη μέτρων προστασίας ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και των εργαζόμενων, «ενάντια στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για δουλειά μέχρι “τελικής πτώσης”, εκμεταλλευόμενη και την αντεργατική νομοθεσία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας» ζητά με ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ, επισημαίνοντας τον επιτακτικό χαρακτήρα των παραπάνω μέτρων, καθώς το νέο κύμα καύσωνα συμπίπτει με νέα έξαρση της πανδημίας.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως «απαιτείται μ’ ευθύνη του ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και της εργοδοσίας να γίνουν πράξη τα αιτήματα των σωματείων, όσον αφορά την προστασία της υγείας των εργαζομένων απ’ τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως η διακοπή εργασιών σε εξωτερικούς και θερμικά επιβαρυμένους χώρους, χωρίς απώλεια αποδοχών, διαλείμματα, κατάλληλα κλιματιζόμενοι χώροι ανάπαυσης, παροχή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας κλπ» ενώ προτάσσει το αίτημα της δημιουργίας περισσότερων κλιματιζόμενων χώρων στους δήμους και της αύξησης των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, πράγμα άλλωστε αναγκαίο για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.



Πηγή

Άμεση λήψη μέτρων προστασίας των εργαζόμενων και των ευπαθών ομάδων από τον καύσωνα ζητά το ΚΚΕ

 Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας των εργαζομένων και των ευπαθών ομάδων για το παρατεταμένο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα επισημαίνει το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι λόγω και της πανδημίας και των συνθηκών που δημιουργεί, αυτά καθίστανται επιτακτικά.


«Ενόψει του νέου και παρατεταμένου κύματος καύσωνα, επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων προστασίας του λαού, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, καθώς και των εργαζόμενων, ενάντια στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για δουλειά μέχρι “τελικής πτώσης”, εκμεταλλευόμενη και την αντεργατική νομοθεσία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τα μέτρα αυτά είναι ακόμη πιο επιτακτικά, από τη στιγμή που το κύμα καύσωνα συμπίπτει μ’ ένα νέο επικίνδυνο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας», υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

«Απαιτείται μ’ ευθύνη του ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και της εργοδοσίας να γίνουν πράξη τα αιτήματα των σωματείων, όσον αφορά την προστασία της υγείας των εργαζομένων απ’ τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως η διακοπή εργασιών σε εξωτερικούς και θερμικά επιβαρυμένους χώρους, χωρίς απώλεια αποδοχών, διαλείμματα, κατάλληλα κλιματιζόμενοι χώροι ανάπαυσης, παροχή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας κ.λπ.», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Επίσης, απαιτείται η δημιουργία περισσότερων κλιματιζόμενων χώρων στους δήμους, παίρνοντας υπόψη την ανάγκη τήρησης όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία, όπως και η πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή των μεγάλων αναμονών και του συνωστισμού, κάτι που είναι -ούτως ή άλλως- αναγκαίο εξαιτίας και της πανδημίας», καταλήγει το ΚΚΕ.



Πηγή

Στις φλόγες η Τουρκία – Νεκροί και τραυματίες το αποτέλεσμα δασικών πυρκαγιών🎗

 Δασικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε αρκετές περιοχές της νότιας Τουρκίας, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς ανθρώπους και εκατοντάδες τραυματίες και εκτοπισμένους. Η πυρκαγιά δεν είναι υπό ελεγχο και οι περιοχές τις οποίες καίει έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της γειτονικής χώρας. Οι περισσότεροι από τους νοσηλευόμενους λόγω εισπνοής καπνού έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ενώ έχουν εκκενωθεί δεκάδες χωριά στις περιοχές που καίγονται.


Τρεις νεκροί και εκατό εκτοπισμένοι είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στη Νότια Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το πρακτορείο, που επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, Μπεκίρ Πακντεμιρλί, αναφέρει επιπλέον, πως η πυρκαγιά δεν είναι υπό έλεγχο και πως η περιοχές που καίει έχουν αυξηθεί. «Το βράδυ ήταν 600 εκτάρια. Βλέπουμε ήδη πως αυτό θα αυξηθεί κατά 3 ή 4 φορές». Είναι η δεύτερη μέρα που μαίνεται η πυρκαγιά, ενώ ξεκίνησε από τη δασική περιοχή γύρω από την πόλη Μαναβγκάτ και οι υψηλές θερμοκρασίες με τους ισχυρούς ανέμους την κάνουν δύσκολο το έργο της κατάσβεσής της.

Οι πυρκαγιές έχουν εξαπλωθεί στις μεσογειακές επαρχίες της Τουρκίας Άδανα, Οσμανιέ, Μερσίν, καθώς και στην Αττάλεια με συνολικά 1.904 ανθρώπους να εργάζονται για την κατάσβεσή τους. Οι φωτιές ξέσπασαν σε 41 περιοχές, με τις 31 να έχουν τεθεί υπό έλεγχο μέχρι τώρα.

Οι περισσότεροι από τους νοσηλευόμενους λόγω εισπνοής καπνού έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ενώ έχουν εκκενωθεί δεκάδες χωριά στις περιοχές που καίγονται.


*Σχόλιο ιστολογίου: Το fosstoskotadi.blogspot.com εκφράζει τα συλλυπητήρια του στους ανθρώπους που έχασαν φίλους, συγγενείς, γνωστούς ή άλλα αγαπημένα πρόσωπα από τις πυρκαγιές. Ελπίζουμε το δράμα που περνάνε οι Τούρκοι (και μη) πολίτες να λήξει σύντομα.🎗

O Ι. Αποστολόπουλος μίλησε και δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια -για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που είδε στη Μεσόγειο

 O Ιάσονας Αποστολόπουλος, ένας διασώστης με διεθνές και αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο, που έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά την εξευτελιστική ακύρωση βράβευσης του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μίλησε ανοιχτά για όσα έχει δει με τα μάτια του στη Μεσόγειο. Επαναπροωθήσεις, άρνηση διασώσεων, βασανισμοί, εξαφάνιση μαρτύρων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τις ελληνικές αρχές που σε αντίθεση με τα ελληνικά ΜΜΕ, έχουν καταγραφεί από Μέσα όπως το BBC και οι New York Times.


Λίγες ημέρες μετά από το περιστατικό που αποκάλυψε σε ακόμα μεγαλύτερο εύρος τις πληγές της Δημοκρατίας και στα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά την 47η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας και χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί επίσημα απαντήσεις παρά μόνο «διαρροές» ο Ιάσονας Αποστολόπουλος βρέθηκε στο ΚΟΝΤΡΑ24 και μίλησε για όλα αυτά που έχει δει με τα μάτια του στη Μεσόγειο.

Ο διασώστης που είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για το ανθρωπιστικό του έργο κληθείς να απαντήσει αν σώσει το λιμενικό ναυαγούς είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις το λιμενικό όχι μόνο δεν σώζει ναυαγούς, αλλά τους δημιουργεί. «O κόσμος το ‘χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι κυρία Γιάμαλη. Αυτή τη στιγμή έχουν βγει ανακοινώσεις, έχουμε μαρτυρίες από δεκάδες πρόσφυγες, έχουμε βίντεο από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως BBC, CNN, Deutche Welle. Έχουμε πολύ επιθετικές ανακοινώσεις ακόμα και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που όλα μιλάνε για μια εντελώς οργανωμένη και συστηματική πρακτική των ελληνικών αρχών, ειδικά από τον Μάρτιο του 2020, όπου έχει αυξηθεί δραματικά η βία που ασκείται στους/στις αιτούντες άσυλο που επιχειρούν να έχουν στα ελληνικά εδάφη» είπε.

«Μάλιστα έχουμε ένα πρωτοφανές, ένα μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο, όπου ένα λιμενικό σώμα, όχι μόνο δεν διασώζει ναυαγούς, όπως είναι υποχρεωμένο να κάνει από τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά τους δημιουργεί από το μηδέν (σ.σ. δημιουργεί ναυαγούς το ίδιο το λιμενικό). Δηλαδή έχουμε περιπτώσεις όπου έλληνες λιμενικοί με το που εντοπίσουν ανθρώπους να έχουν ήδη φτάσει στα ελληνικά νησιά, όχι μόνο δεν τους καταγράφουν όπως οφείλουν να κάνουν, αλλά τους κρατάνε προσωρινά σε μυστικά μέρη και το βράδυ με την απειλή των όπλων τους βάζουν μέσα σε πλωτές σκηνές –τα λεγόμενα liferaft- τους ρυμουλκούν και τους πετάνε στα ανοιχτά της θάλασσας χωρίς μηχανή, χωρίς πηδάλιο, με την προοπτική το κύμα να τους σπρώξει στα τουρκικά ύδατα» πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, τον Οκτώβρη έγινε το μεγαλύτερο έγκλημα επαναπροώθησης στο Αιγαίο, κοντά στην Κρήτη, το οποίο έχει πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Το ελληνικό λιμενικό σταμάτησε ένα ψαράδικο με 200 πρόσφυγες, εκ των οποίων 40 παιδιά, τους βάλαν μέσα σε πλωτές σκηνές και τους παρατήσανε ακυβέρνητους στα τουρκικά ύδατα» κατήγγειλε.

«Η “καινοτομία” της κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2020 και μετά είναι ότι έχουμε ανθρώπους να φτάνουν στα ελληνικά νησιά και να εξαφανίζονται» κατήγγειλε ακόμα, προσθέτοντας ότι «βάρκες φτάνουν, άνθρωποι εξαφανίζονται» είναι τα πρωτοσέλιδα στα διεθνή πρακτορεία. Ακόμα και η ίδια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ λέει “λάβαμε κλήσεις από πρόσφυγες αλλά μετά εξαφανίστηκαν”. Απαγάγονται άνθρωποι και εξαφανίζονται με έναν σχεδόν βιομηχανικό τρόπο. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι έχουν γίνει τρεις αστυνομικές επιχειρήσεις στην Λέσβο ενάντια σε διασώστες και αλληλέγγυους τον τελευταίο έναν χρόνο; Γιατί γίναν τώρα που υποτίθεται δεν έχουμε αφίξεις και δεν γίνονταν το 2015 που είχε χιλιάδες ΜΚΟ η Λέσβος και χιλιάδες πρόσφυγες να έρχονται; Γιατί δεν θέλουν καταγραφή και μάρτυρες στις επαναπροωθήσεις».

Ο Ι. Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό Τύπο, επισημαίνοντας ότι για να ενημερωθεί κανείς για το τι συμβαίνει πραγματικά στη Μεσόγειο θα πρέπει να σπεύσει σε μεγάλα ξένα Μέσα.«Τις περισσότερες φορές κατάσχουν τα κινητά, καταστρέφοντάς τα σαν αποδεικτικό στοιχείο, ενώ οι αρχές συστηματικά παρενοχλούν τους αλληλέγγυους στη Λέσβο, οπότε λιγοστεύουν δραματικά οι μάρτυρες που μπορούν να τεκμηριώσουν μια τέτοια κατάσταση. Παρόλα αυτά το θέμα έχει γίνει πάρα πολύ γνωστό, αλλά στην Ελλάδα έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα με τον Τύπο. Έχει πέσει μια ταφόπλακα σιωπής στον Ελληνικό Τύπο και νομίζω ότι ιστορικά μιλώντας, το μέγεθος ενός εγκλήματος φαίνεται και από την τεράστια διαφορά δημοσιογραφικής κάλυψης ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνω τι συμβαίνει στη χώρα μου από το BBC και τους NEW YORK TIMES. Αυτό θυμίζει άλλα καθεστώτα».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ι. Αποστολόπουλου στο ΚΟΝΤΡΑ24:

Ας δούμε τι σημαίνει «πολιτική υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιάσονας Αποστολόπουλος προχώρησε τις τελευταίες ώρες και σε μια ανάρτηση αναδεικνύοντας τι σημαίνει έμπρακτα η «πολιτική υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων» που επικαλείται ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Μπογδάνος.

Η ανάρτηση του:

Ας δούμε πλέον ξεκάθαρα τι σημαίνει «πολιτική υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων» την οποία εγώ-ο ανθέλληνας- επέκρινα επιθετικά.
Στην ερώτηση, ποιος άνθρωπος μπορεί να βάζει μωρά σε μια σχεδία και να τα παρατάει στην θάλασσα, η απάντηση είναι, τα όργανα της πολιτείας.
Αυτό είναι που θαυμάζει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος / Konstantinos Bogdanos και ο κάθε Μπογδάνος;
Μήπως το BBC είναι και αυτό πράκτορας των Τούρκων; Μήπως οι New York Times είναι διακινητές προσφύγων;
Άραγε η Deutsche Welle, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch) που καταγγέλλουν τα εγκλήματα στα ελληνικά σύνορα, έχουν όλοι αυτοί συνωμοτήσει ενάντια στο αθώο ελληνικό κράτος;
Ό,τι βλέπουμε σε αυτό το βίντεο συνιστά απόπειρα ανθρωποκτονίας, απαγωγές, βασανιστήρια, άρνηση διάσωσης, έκθεση σε κίνδυνο κατά συρροή, παράνομη απέλαση, βίαιη εκδίωξη, που όταν γίνονται συστηματικά και σκόπιμα απέναντι σε αμάχους, εν καιρώ ειρήνης, συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα μηνύθηκε φέτος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ενώ συνολικά εκκρεμούν 5 ακόμα υποθέσεις στο ΕΔΑΑ
————————————————————————





Πηγή 

Ενίσχυση 20 εκ ευρώ σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και περιφερειακά κανάλια για τις επιπτώσεις της πανδημίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Με 20 εκ. ευρώ ενισχύονται οι εφημερίδες, τα περιοδικά, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, καθώς και οι τηλεοπτικοί σταθμοί της περιφέρειας, που επλήγησαν από τις επιπτώσεις τις πανδημίας.

Με κοινή υπουργική απόφαση του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, μετά από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ύψος της ενίσχυσης για κάθε μέσο θα υπολογιστεί βάσει των εργοδοτικών εισφορών που καταβάλουν προς το ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π).

Ο κ. Λιβάνιος δήλωσε ότι «το πρόγραμμα χρηματοδότησης αναμένεται να καλύψει το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών του 2% προς τον ΕΔΟΕΑΠ για το χρονικό διάστημα 1-12-2017 έως 31-12-2020, ενώ σε όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη καταβάλει τις σχετικές εισφορές, θα καταβληθεί ισόποση ενίσχυση».

Στόχος του προγράμματος», σύμφωνα με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό «είναι η στήριξη της υγιούς λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης, που επλήγησαν από τις δυσμενείς συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, ώστε να διαφυλαχθούν οι υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης και η πολυφωνία στην ενημέρωση των πολιτών, με αντικειμενικά κριτήρια, όπως είχαμε δεσμευτεί ήδη από την ψήφιση της σχετικής διάταξης του ν.4779/2021. Και το πιο αντικειμενικό κριτήριο δεν είναι άλλο, εκτός από τον ετήσιο κύκλο εργασιών κάθε μέσου».

Προθεσμία για την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης και την καταβολή της ενίσχυσης είναι η 31/12/2021.




Πηγή

«Να αποδοθούν ευθύνες στα κυκλώματα που στήριξαν αυτούς τους ανθρώπους» ζητά ο Γ. Σκιαδαρέσης

 Αρκετοί είναι οι καλλιτέχνες που δήλωσαν την στήριξή τους στα θύματα του φερόμενου δράστη, Πέτρου Φιλιππίδη, και την ικανοποίησή τους για την απόδοση δικαιοσύνης μετά την προφυλάκισή του στις φυλακές της Τρίπολης, έτσι, και ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες σε όσους γνώριζαν για τις κακοποιητικές συμπεριφορές εκείνου όσο και άλλων ισχυρών συναδέλφων του δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν στα κυκλώματα τα οποία στήριξαν αυτούς τους ανθρώπους».

 Μεταγωγή του προφυλακιστέου για έναν βιασμό και δύο απόπειρες ηθοποιού, Πέτρου Φιλιππίδη, απο τη ΓΑΔΑ στις φυλακές Τρίπολης, στην Αθήνα, στις 28 Ιουλίου, 2021 - Giannis Karamanis / SOOC

«Υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν στα κυκλώματα τα οποία στήριξαν αυτούς τους ανθρώπους» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης για τον φερόμενη βιαστή και κακοποιητή αρκετών γυναικών συναδέλφων του, Πέτρο Φιλιππίδη.

Ο Γ. Σκιαδαρέσης, ο οποίος στο παρελθόν συνεργάστηκε θεατρικά με τον κατηγορούμενο, ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες σε όσους γνώριζαν για τις κακοποιητικές συμπεριφορές εκείνου όσο και άλλων ισχυρών συναδέλφων του: «Πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης το θέμα και καλά έκανε και τον πήρε. Υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν στα κυκλώματα τα οποία στήριξαν αυτούς τους ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε και κατέληξε: «Οι δημοσιογράφοι τους στηρίξατε, τους αγκαλιάσατε, τους δημιουργήσατε την αίσθηση ότι είναι βασιλιάδες. Οι παραγωγοί από την άλλη μεριά που ήξεραν πράγματα που γίνονταν κάτω από τη στέγη τους και δεν αντέδρασαν. Οι περισσότεροι τουλάχιστον».

Υπενθυμίζεται πως ο φερόμενος δράστης, κρίθηκε προφυλακιστέος και έχει μεταφερθεί στις φυλακές της Τρίπολης, όπου κρατούνται όσοι έχουν κατηγορηθεί ή καταδικασθεί για σεξουαλικά εγκλήματα, μεταξύ αυτών και ο Δημήτρης Λιγνάδης.




Πηγή

Νόμος του κράτους η «ενδυνάμωση» των εκπαιδευτικών με τιμωρητικές διαδικασίες και μισθολογικές κυρώσεις

 Ακόμη ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που φέρνει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις εις βάρος των εκπαιδευτικών, ψηφίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ενάντια στις φωνές της εκπαιδευτικής κοινότητας και της αντιπολίτευσης. «Συγκρούονται δύο κόσμοι» ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την παρακράτηση μισθού σε όσους αρνηθούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, και την αποπληρωμή υπερωριών των εκπαιδευτικών με θετικές αξιολογήσεις και μόρια. 


Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το απόγευμα της Τετάρτης το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε νύχτα στη Βουλή από την Νίκη Κεραμέως, με 158 βουλευτές να τάσσονται υπέρ επί της αρχής και 133 να καταψηφίζουν.

Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 56 για την υποχρεωτική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που προβλέπει μάλιστα την εκβιαστική περικοπή μισθού στους εκπαιδευτικούς που θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, υπέρ τάχθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ενώ το άρθρο καταψηφίστηκε από 106 βουλευτές και 27 δήλωσαν παρόντες.

Διαβάστε ολόκληρο το ψηφισθέν νομοσχέδιο:

Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίστηκε η Ν. Κεραμέως από το βήμα της Βουλής προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς την αξιωματική αντιπολίτευση, υπερηφανευόμενη για τις αντιεκπαιδευτικές διατάξεις του νομοσχεδίου, στο οποίο εκτός από το μείζον ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση των δωρεάν βιβλίων, τα οποία βάσει της ρύθμισης για τα «πολλαπλά βιβλία ανά μάθημα» θα είναι διαθέσιμα μόνο ψηφιακά ενώ χαρακτήρισε ως «επιτυχία» της κυβέρνησης τον αποκλεισμό χιλιάδων αποφοίτων από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Οι πιθανότητες για παιδιά που εισάγονται με χαμηλή βαθμολογία είναι να μην αποφοιτήσουν. Άρα, έχουμε συμβάλει στο να τα εγκλωβίσουμε», ισχυρίστηκε, ενώ βασιζόμενη στα λεγόμενα του Πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου την Δευτέρα υποστήριξε ότι η ανάκληση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής «είναι λάθος μήνυμα απέναντι στα παιδιά που έχουν σημειώσει υψηλότερες επιδόσεις. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός χθες, σε κάθε διαγωνιστική διαδικασία άλλοι πηγαίνουν καλύτερα, άλλοι πηγαίνουν χειρότερα», ανέφερε επιμένοντας να χαρακτηρίζει ως θετικό το κατάπτυστο μέτρο που οδηγεί σε αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τις σχολές επιλογής τους.

Μάλιστα, στην κριτική του ΚΚΕ για την ψήφιση ενός ακόμη νομοσχεδίου εν μέσω καλοκαιριού η υπουργός απάντησε στον βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, πως «εμείς φέραμε νομοσχέδιο Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο αλλά τότε η κριτική του ΚΚΕ ήταν ότι έχουμε πανδημία και να μην τα φέρουμε. Άρα πότε να νομοθετήσουμε; Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο όχι γιατί έχουμε πανδημία. Καλοκαίρι όχι, γιατί λέτε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι εκτός. Πότε θα νομοθετήσουμε τελικά;» ενώ απευθυνόμενη στον γραμματέα του Μέρα 25 Γιάνη Βαρουφάκη ανέφερε πως «Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η αξιολόγηση είναι σχεδιασμένη για να καταστρέψει αξίες. Δεν ξέρω σε ποιες αξίες αναφερόταν».

«Στο παρόν νομοσχέδιο συγκρούονται δύο κόσμοι» ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, η Ν. Κεραμέως κατά την δευτερολογία της, υπερασπιζόμενη ένα νομοσχέδιο που απορρίφθηκε από το σύνολο των βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που δίνει μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα σχολεία, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, αξιολόγηση, για να βελτιώνεται το εκπαιδευτικό σύστημα  και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει όχι στην ελάχιστη βάση, όχι στην τράπεζα θεμάτων, όχι στην αξιολόγηση στα πανεπιστήμια» κατέληξε.





Πηγή

Νέα σενάρια περιοριστικών μέτρων για νησιά και αστυνομοκρατία «καλοκαιρινής έκδοσης»

 Δημοσιεύματα και «διαρροές» στον Τύπο για νέες αποφάσεις περιοριστικών μέτρων σε νησιά του Αιγαίου ανέλαβαν τη σκυτάλη που παρέδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη περιγράφοντας φακέλωμα σπιτιών και έντονη αστυνομική παρουσία σε αυτά, σκιαγραφώντας μία καλοκαιρινή έκδοση της συνταγής αστυνομοκρατίας που εφάρμοσε η κυβέρνηση κατά τις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, με στρατιές αστυνομικών σε νησιά που συναντάται έξαρση της διασποράς του κορονοϊού.


Το στίγμα έδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την Τετάρτη, όπου έκανε λόγο για την παρουσία περισσότερων από 180 αστυνομικών στη Μύκονο, όπου έχουν επιδοθεί στην «καταγραφή» σπιτιών που «δυνητικά θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πάρτι», χαρακτηρίζοντας τα πάρτι ως «εγκληματική πράξη».

Την Πέμπτη, με δημοσίευμα της Καθημερινής περιγράφεται ένα αντίστοιχο μοντέλο για την Ίο, στην οποία επίσης αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, περιγράφοντας μάλιστα τον «ορατό κίνδυνο να κλείσει το νησί». Στο δημοσίευμα της εφημερίδας περιγράφεται το «σχέδιο εκτάκτου ανάγκης» για την Ίο, αλλά και την Πάρο, όπου αστυνομία και Πολιτική Προστασία αναλαμβάνουν να αποτρέψουν πιθανό lockdown.

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, στην Ίο μεταβαίνουν 30 αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), καθώς και 10 αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής με πολιτικά, οι οποίο όπως περιγράφεται θα απευθύνονται σε αξιωματικό της ΕΛΑΣ και όχι στο τοπικό τμήμα. Αντίστοιχα σχέδια περιγράφονται και για την Πάρο, όπου επίσης φέρονται να μεταβαίνουν δύο ομάδες 30 ατόμων της ΟΠΚΕ μαζί με 15 ακόμα αστυνομικούς άλλων υπηρεσιών της ΓΑΔΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την περιγραφή του σχεδίου, το δημοσίευμα αναφέρεται και σε μία κατάσταση που δεν αφορά τον έλεγχο της πανδημίας, με αναφορές στον θάνατο μίας 18χρονης από πιθανή κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών, καθώς και ενός 24χρονου Ιρλανδού που υπό την επήρεια αλκοόλ φέρεται να έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε, προκαλώντας επιπλέον απορίες για τις στοχεύσεις του αστυνομικού σχεδίου.

Την ίδια ώρα, πλήθος δημοσιευμάτων του συστημικού Τύπου αναφέρονται σε αντίστοιχα σενάρια, βάζοντας στο κάδρο νησιά με υψηλή θετικότητα. Συγκεκριμένα, αναφέρονται στην Πάρο (5,51%), στη Μύκονο (4,27%), στην Τήνο (4,20%), στο Ρέθυμνο (3,76%) και στη Σαντορίνη (3,40%), ενώ σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος έβαλε στο κάδρο και την Τήνο. Σε αντιδιαστολή, σημειώνεται πως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, το ποσοστό θετικότητας έχει περιοριστεί στο 1,5% εξαιτίας της μετακίνησης των πολιτών σε παραθεριστικούς προορισμούς, με χαρακτηριστικό πως κατά την χθεσινή ανακοίνωση των κρουσμάτων, στην Αττική διαπιστώθηκαν περίπου τα μισά, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα.

Πάντως, την Τετάρτη ο αριθμός των απωλειών από κορονοϊό εμφανίστηκε μετά από αρκετό καιρό ξανά διψήφιος προκαλώντας αναστάτωση, με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, να τονίζει πως τις επόμενες 15-20 ημέρες θα φανεί τι θα συμβεί στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, παρά την καθησυχαστική στάση άλλων συναδέλφων της. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ πάντως, ως μέλος παράλληλα της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, τάχθηκε κατά της επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων σε νησιά, παρά το αυξημένο ιικό φορτίο που εμφανίζουν.

Στο ραδιόφωνο του ίδιου μέσου εμφανίστηκε και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος περιγράφοντας την ενδεχόμενη λήψη επιπλέον μέτρων σε τοπικό επίπεδο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η στόχευση της κυβέρνησης είναι να μην διαταράσσουν καθοριστικά τη λειτουργία του εκάστοτε νησιού, προκαλώντας επιπλέον ερωτήματα για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και την ουσία των όποιων μέτρων.

Σημειώνεται τέλος πως παρέμβαση με κοινή δήλωση προς του κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου πραγματοποίησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Β. Αιγαίου Παντελής Βρουλής και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Β. Αιγαίου, υποστράτηγος Ελευθέριος Ντουρουντούς, με αφορμή την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων του τελευταίου διαστήματος στα νησιά.

Όπως αναφέρουν, οι δύο τοπικοί αξιωματούχοι ζητούν τη μείωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως τα πανηγύρια που αναμένονται ενόψει Δεκαπενταύγουστου, από τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης και πολιτιστικούς συλλόγους. Παράλληλα, ζητούν τη συνεχή και αδιάλειπτη διενέργεια ελέγχων από την αστυνομία όπου παρατηρείται συνωστισμός, καθώς και συστηματική εφαρμογή του μέτρου της επιτήρησης του κατ’ οίκον περιορισμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους από την αστυνομία.




Πηγή

"Την ξυπνούσαν με χ@στούκια"! Ξέσπασε με ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ εργαζόμενος σε νοσοκομeiο (29-7-21)

 



Εκατοντάδες προσλήψεις συνοριοφυλάκων με τις πλάτες της Ευρώπης στον Έβρο

 Κάτι περισσότερο από έξι εκατομμύρια ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για την πρόσληψη και εκπαίδευση 250 συνοριοφυλάκων στον Έβρο. Τα χρήματα προέρχονται ως επί το πλείστον από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ, με την ταυτόχρονη οικονομική αρωγή του ελληνικού Δημοσίου. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η απορρόφηση των προσλήψεων για τους συνοριοφύλακες πρόκειται να γίνει στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης, Διαχείρισης Μετανάστευσης (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) και Υπηρεσίες Φύλαξης των θεσμοθετημένων σημείων εισόδου – εξόδου, ιδίως αεροδρομίων, των Διευθύνσεων Αστυνομίας (Δ.Α.): Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.


Γράφει ο Βασίλης Βήττας

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται δύο αποφάσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την πρόσληψη αλλά και την εκπαίδευσης συνοριοφυλάκων, με χρήματα από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ και την οικονομική αρωγή του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα δημόσια έγγραφα, η πρώτη απόφαση αφορά την «Πρόσληψη Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου». Πρόκειται για απόφαση που «στοχεύει στην κάλυψη των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία αναγκών μισθοδοσίας και λοιπών αποζημιώσεων διακοσίων πενήντα (250) Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου (Σ.Φ.Ο.Χ.), για χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών, μετά και την ολοκλήρωση της τετράμηνης εκπαίδευσης τους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που εδρεύουν στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου, για την κάλυψη των αναγκών της αποτελεσματικότερης προστασίας και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της χώρας μας».

Η δεύτερη απόφαση αφορά την «Εκπαίδευση Νέων Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου» και δικαιούχο το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, με συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 2.350.000,00 € και συνεισφορά της Ένωσης 1.762.500,00 € , δηλαδή το 75% της επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης.

Όσον αφορά την πρόσληψη των 250 συνοριοφυλάκων, στην απόφαση έχει προϋπολογιστεί χρηματικό ποσό 3.921.971,80 ευρώ, από τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτει το 90% του ποσού (3.529.774,62) και το υπόλοιπο 10% από δημόσιους πόρους. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η απορρόφηση των προσλήψεων για τους συνοριοφύλακες πρόκειται να γίνει στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης, Διαχείρισης Μετανάστευσης (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) και Υπηρεσίες Φύλαξης των θεσμοθετημένων σημείων εισόδου – εξόδου, ιδίως αεροδρομίων, των Διευθύνσεων Αστυνομίας (Δ.Α.): Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Παρακάτω μάλιστα, γίνεται σαφής ο ρόλος των συνοριοφυλάκων που θα αποκτήσει η Ελληνική Αστυνομία με ως επι το πλείστον ευρωπαϊκά κονδύλια. «Οι Συνοριακοί Φύλακες Ορισμένου Χρόνου εκτελούν τα καθήκοντά τους με αποστολή την αποτροπή παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα, τον εντοπισμό και τη σύλληψη των παρανόμως εργαζομένων αλλοδαπών ανά την επικράτεια και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη ή την επαναπροώθησή τους, καθώς και τον εντοπισμό και τη σύλληψη προσώπων που διευκολύνουν την παράνομη είσοδο και εργασία αλλοδαπών και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Επιπρόσθετα, δύναται να διατίθενται για εκτέλεση υπηρεσίας φρούρησης και μεταγωγής κρατουμένων και φρούρησης αστυνομικών υπηρεσιών και κρατητηρίων αυτών».

Όπως αποκαλύπτεται, πρόκειται στην ουσία για ένα συνολικό πακέτο άνω των έξι εκατομμυρίων ευρώ στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η πρόσληψη των 250 συνοριοφυλάκων, η εκπαίδευση τους, αλλά και το «κόστος μισθοδοσίας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, το πρόσθετο κόστος πρακτικής εκπαίδευσης για την κάλυψη των δαπανών μετακίνησης και διαμονής καθώς και των ατομικών εφοδίων τους». Από το συνολικό πακέτο, το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ για την κάλυψη της συνεισφοράς του.

Το αρμόδιο υπουργείο είχε κάνει εδώ και μήνες γνωστές τις αποφάσεις του, καθώς σε ερώτηση του Βελόπουλου προς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, με θέμα: «Εξαίρεση του Έβρου από την τοποθέτηση νέων Συνοριοφυλάκων», ο υφυπουργός επιβεβαίωσε τις παραπάνω αποφάσεις.




Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ