Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

"ΜΗΝΥΜΑ"; Το τραγούδι-νικητής της Eurovision ήταν..!


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο: "ΜΗΝΥΜΑ"; Το τραγούδι-νικητής της Eurovision ήταν..! - YouTube



Πίσω από το (ψηφιακό) κράτος του Κυριάκου Πιερρακάκη

 

 

Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη απομακρυσμένης επικοινωνίας του πολίτη με το κράτος, αφού οι περιορισμοί κατέστησαν δύσκολη την εκτέλεση οποιασδήποτε συναλλαγής με το Δημόσιο. Αρκετούς μήνες πριν ο κορονοϊός κάνει την εμφάνισή του, μία ομάδα υπό τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, αναλάμβανε να ξεκινήσει το έργο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους, που καταλάμβανε χαμηλές θέσεις στους σχετικούς διεθνείς δείκτες. Τι έχει καταφέρει, μέχρι σήμερα, η ομάδα αυτή και κατά πόσο δυσχέρανε η πανδημία το έργο της;

Ο Τάσος Τέλλογλου μιλά με τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και την ηγετική ομάδα του υπουργείου του, για την πορεία της ψηφιακής μετάβασης της ελληνικής κυβέρνησης, τις επιτυχίες και τις αστοχίες, αλλά και τις προκλήσεις που ακόμη αντιμετωπίζουν.

Η κάμερα του «Special Report» ξεναγείται, μεταξύ άλλων, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, εκεί όπου «χτυπά η καρδιά» του ελληνικού ψηφιακού κράτους, ενώ στο κέντρο ελέγχου της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας παρακολουθεί, ζωντανά, την εξέλιξη της επιχείρησης εμβολιασμού των πολιτών.

 

Ολυμπιακά όνειρα

 

Λίγο πριν η ελληνική ολυμπιακή ομάδα αναχωρήσει για την Ιαπωνία και την 32η Ολυμπιάδα, η κάμερα του «Special Report» συναντά δύο νέους Έλληνες πρωταθλητές που προκρίθηκαν στα αγωνίσματά τους και θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σημαδεύοντας το ψηλότερο σκαλοπάτι στο Τόκιο, από μια παραλία της Βάρκιζας και ένα κλειστό γυμναστήριο στον Ασπρόπυργο, η ιστιοπλόος Κατερίνα Δίβαρη και ο παλαιστής Γιώργος Πιλίδης, 21 ετών και οι δύο, μιλούν στον Αντώνη Φουρλή για τις δυσκολίες μιας ολυμπιακής προετοιμασίας στον καιρό της πανδημίας, για την αγάπη τους για τον αθλητισμό, και για το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής τους: το όνειρο για ένα ολυμπιακό μετάλλιο.

 

«Special Report»: Κάθε Κυριακή, στις 00:45

 

#SpecialReportGR

Facebook: SpecialReportGR

Twitter: SpecialReportGR

Instagram: specialreportgr

 

Συντελεστές:

Τάσος Τέλλογλου

Αντώνης Φουρλής

Μαρία Σαράφογλου

Αρχισυνταξία: Ιωάννα Λουλούδη

Δημοσιογραφική Ομάδα: Λάζαρος Μπέλτσιος, Λίνα Καπετάνιου, Ρωμανός Γκότζος, Γιάννης Τσακαρισιάνος, Μάνος Φραγκιουδάκης

Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Φραγκιά

Σκηνοθεσία: Κωστής Παπαδάκης

Παραγωγή: VICE Greece

Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN


Πηγή

Με χορό και μουσική γκρεμίστηκαν οι τσιμεντόλιθοι και ανακαταλήφθηκε το «Εμπρός»

 Ούτε εβδομάδα δεν έκλεισε η αυταρχική εκκένωση του θεάτρου «Εμπρός» και το τσιμέντωμα του ιστορικού καλλιτεχνικού χώρου, καθώς το Σάββατο, μία μεγάλη γιορτή με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών, καλλιτεχνών και ανθρώπων του Πολιτισμού, κατέληξε με το σπάσιμο των τσιμεντόλιθων με τους οποίους υπέγραψε η αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το «λουκέτο», με το θέατρο να επιστρέφει στην κοινωνία, εκεί όπου ανήκει.


Σε ανακατάληψη του ιστορικού κτιρίου του θεάτρου «Εμπρός» κατέληξε η «γιορτή» που είχε στηθεί από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου έξω από το θέατρο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων που φώναξαν και τραγούδησαν κατά της αυταρχικής εκκένωσης στην οποία προχώρησε την περασμένη Τετάρτη η αστυνομία.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, υπό τους ήχους μουσικών οργάνων, τραγούδια και συνθήματα, εκατοντάδες πολίτες που βρέθηκαν έξω από το θέατρο έσπασαν τους τσιμεντόλιθους και αρκετοί εξ αυτών ξαναμπήκαν στο ιστορικό κτίριο.

Νωρίτερα έλαβε χώρα μεγάλη εκδήλωση, στο πλαίσιο δράσεων κατά της εκκένωσης και υπέρ της επαναοικειοποίησης του ιστορικού κτιρίου, που για μία και πλέον δεκαετία λειτουργεί και ανθεί ως Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, με μικροφωνική, συναυλίες και παρεμβάσεις.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, και αφού οι τσιμεντόλιθοι της αστυνομίας γκρεμίστηκαν και το θέατρο απελευθερώθηκε, στον λογαριασμό του «Εμπρός» στο facebook ανέβηκε κάλεσμα για την Κυριακή, με το οποίο απελευθερωμένο Εμπρός «καλεί τις φίλες και τους φίλους του να συνεχίσουν την υπεράσπιση του. Την Κυριακή 23/5 από τις 11 το πρωί έως τις 4 η ορχήστρα του Support Art Workers με 150 καλλιτέχνες παίζουν κλασική μουσική στο Εμπρός. Στις 7 το απόγευμα καλούμε όλους και όλες σε ανοιχτή γενική συνέλευση για την αποκατάσταση του κτιρίου και την οργάνωση του προγράμματος».



Πηγή

«Στήριξη» των πληγέντων από την πυρκαγιά με 600 ευρώ για πρώτες ανάγκες και μέχρι 6.000 ευρώ για οικοσυσκευές

 Με υποσχέσεις για καταβολή μερικών εκατοντάδων ευρώ στους πληγέντες από την πυρκαγιά στην Κορινθία και μέχρι 6.000 ευρώ για οικοσυσκευές, μετά την καταγραφή των ζημιών, απαντάει η κυβέρνηση στη νέα καταστροφή, με την εμπειρία να λέει ότι οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις καθυστερούν σημαντικά.


Σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι μετά από αυτές τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας που θα χορηγήσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα ακολουθήσει σειρά δαπανών από τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση των πληγεισών περιοχών, τη στεγαστική συνδρομή, την οικιστική στήριξη και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται επίσης από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, τους γενικούς γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο κ. Πέτσας ευχαρίστησε όλους όσοι επιχείρησαν στην περιοχή, το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αυτοδιοίκησης και τους εθελοντές.


Μπράβο Στεφανία! Μπράβο Ελλάδα! (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 8)

 Eurovision 2021: Χαμό προκάλεσε η Stefania με την εμφάνισή της

Πηγή εικόνας

Η Στεφανία Λυμπερακάκη κατάφερε χθες (22/5/2021) να κατακτήσει την 10η θέση στον 65ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε μπει στην πρώτη δεκάδα, του θεσμού αυτού, ήταν το 2013 με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη και τους Koza Mostra με το τραγούδι ''Alcohol Is Free'', το οποίο κατέκτησε την 6η θέση. Οκτώ χρόνια μετά η Στεφανία ξαναβάζει την χώρα μας στην δεκάδα! Το fosstoskotadi.blogspot.com της δίνει τα συγχαρητήριά του και της εύχεται καλή σταδιοδρομία! Παραθέτουμε το τραγούδι της από κάτω.

Stefania - Last Dance







My heart was born a radical
Electric and dynamical
I never listened to the remedies
But no forevers, no eternities
Holding on beyond the night
For a shadow that feels right
Holding on beyond the night to you

If the dreams we made are made of fire
I would give a life just to live the dream again
If our hearts are hanging on a wire
Let's forget the world below and dance until the end

Let's dancе
Our last dance
A rockin' romance
This ain't our last dance
Lеt's dance
Oh-oh-oh-ooh-ooh
Oh-woah-woah-ooh
Oh-oh-oh-ooh-ooh-ooh

My heart was born in neon lights
Floating in space like satellites
Looking for signs of life tonight
As we collide in black and white
Holdin' on beyond the night
For a shadow that feels right
Holdin' on beyond the night to you

If the dreams we made are made of fire
I would give a life just to live the dream again

Let's dance
Oh, last dance
A rockin' romance
This ain't our last dance
Let's dance
Oh-oh-oh-ooh-ooh
Oh-woah-woah-ooh
This ain't our last dance

Take a deeper breath before we touch
Running out of time, let's use it up
And hold me before the morning comes

Let's dance
Oh-oh
A rockin' romance
This ain't our last dance
Let's dance


Μπράβο Στεφανία! Μπράβο Ελλάδα!

Στην κορυφή της Eurovision, το «Zitti e Buoni»

 

Μεγάλος νικητής στη Εurovision 2021 αναδείχτηκε η  Ιταλία στο «Ahoy Arena» του Ρότερνταμ συγκεντρώνοντας 524 βαθμούς με το τραγούδι «Zitti e Buoni» από  το συγκρότημα των Måneskin.

Δεύτερη ήρθε η Γαλλία με το κομψό σανσόν της Barbara Parvi, και στην τρίτη θέση η Ελβετία με το γαλλόφωνο τραγούδι του Αλβανο-ελβετού Gjon Muharremaj.

Μετά την ψηφορορία των επιτροπών και του κοινού η Ελλάδα κατετάγη στη 10η θέση συγκεντρώνοτας 170 βαθμούς ενώ η Κύπρος στη 16η με 94 βαθμούς.

 

Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ