Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Πετώντας τα αριστερά βαρίδια

 Λίγα λόγια για το κυνήγι μαγισσών στους Εργατικούς


Σε μια εποχή που σε καμμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει αριστερή αντιπολίτευση η οποία να απολαμβάνει πάνω από ένα ασήμαντο ποσοστό, η χλιαρή κεντρο-αριστερά είχε υπάρξει διαχρονικά «μια κάποια λύσις».

Στις κρίσιμες εκλογικές μάχες των προηγούμενων δεκαετιών, για παράδειγμα, πολύς αριστερός κόσμος στην Ελλάδα συνασπίζεται με την «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» ενάντια στην «επάρατο Δεξιά» ― το οποίο κάποτε μεταφράζονταν στο να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σήμερα ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας περισσότερο ή λιγότερο τη μύτη σου.

Παρόμοια, το βρετανικό «Εργατικό κόμμα» έχαιρε παραδοσιακά συμπάθειας και στη χώρα μας, όχι τόσο ως αυθεντικός εκφραστής μιας κάποιας αντίθεσης στον καπιταλισμό, αλλά περισσότερο στα πλαίσια του «μπρος στο ολοτελα, καλή και η Παναγιώταινα».

Μόνο που οι καιροί μας δεν χωρούν ούτε αυτή την χλιαρή κεντρο-αριστερά του παρελθόντος, και τείνουν να συμπιέσουν τα κατά τόπους αντίπαλα κομματικά δίπολα σε ένα ενιαίο «κέντρο», όπου τα δύο κόμματα που τo εκφράζουν συμφωνούν σε όλα τα βασικά (καπιταλισμός, παγκοσμιοποίηση, ιδιωτικοποιήσεις, ατλαντική γεωπολιτική ατζέντα, κ.α.), αλλά κρατάνε τους ψηφοφόρους τους με χάντρες και καθρεφτάκια συντηρητικής ή προοδευτικής κατεύθυνσης, ανάλογα.

(Και αυτούς ακόμα, τους κρατάνε ολοένα και λιγότερο, κυβερνώντας με ένα ασήμαντο ποσοστό συναίνεσης, αν συνεκτιμηθεί η αποχή και αναχθεί η ψήφος στο συνολικό πληθυσμό).

Αυτή τη μετατροπή της έστω χλιαρής ιδεολογικής αντίθεσης σε μονομπλόκ «κεντρώα» (δηλαδή νεοφιλελεύθερη) πολιτική, την ζήσαμε και στην Ελλάδα σε αρκετές συνεχόμενες φάσεις.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 π.χ. έλαβε χώρα η μετατροπή του «τριτο-δρομικού» λαϊκίστικου ΠΑΣΟΚ (γνωστού, στα memes, και ως «ορθόδοξου»), στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, του Παπαντωνίου, του Χρυσοχοϊδη, των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματιστηρίου, της ΟΝΕ, και της ανοιχτής πρόσδεσης στον ευρω-ατλαντισμό.

Αντίστοιχα, τα προηγούμενα χρόνια είδαμε το ΣΥΡΙΖΑ να αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας τις υποσχέσεις του πρώιμου 2015 (εκπαραθυρώνοντας ταυτόχρονα τους λιγότερο ευέλικτους εκφραστές τους), ενώ όσα πρέσβευε το 2001 (για όσους τον θυμούνται να διαδηλώνει κατά των G8 και της παγκοσμιοποίησης στη Γένοβα) θα θεωρούνταν σήμερα στην Κουμουνδούρου ως ακρο-αριστερά παραληρήματα.

Αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο. Ήδη ο Ησίοδος είχε περιγράψει τα ιστορικά γένη (εποχές, θα λέγαμε σήμερα) της ανθρωπότητας.

Κατά τον αρχαίο ποιητή, η ιστορία αποτελεί μια συνεχή πτώση, όπου το κάθε διαδοχικό γένος (τα οποία χαρακτήριζε με βάση τα μέταλλα ως χρυσό, αργυρό, χάλκινο, σιδερένιο) είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Σήμερα, σε ό,τι αφορά την αριστερή αντιπολίτευση, έχουμε χωρίς αμφιβολία φτάσει στο γένος των τενεκέδων.

Οι ξεγάνωτοι τενεκέδες της ηγεσίας του βρετανικού Εργατικού Κόμματος λοιπόν, αφού πρώτα προσπάθησαν να τραβήξουν ψήφους από τα αριστερά μέσω του Κόρμπιν (ο οποίος υπόσχονταν εθνικοποιήσεις ΔΕΚΟ, φραγμό στις στρατιωτικές επεμβάσεις, ανάσχεση της λιτότητας, κλπ), τώρα επιστρέφουν στην κανονικότητα του «ακραίου κέντρου», με τη νέα διεύθυνση να αποκηρύσσει τους «αριστερούς εξτρεμισμούς» του Κόρμπιν.

Αυτό φυσικά απαιτεί και τις απαραίτητες εκκαθαρίσεις, και ο νέος ηγέτης των εργατικών Κιρ Στάρμερ στρώθηκε στη δουλειά, εκκαθαρίζοντας τις «ακροαριστερές» συνιστώσες Resist, Labour Against the Witchhunt, the Labour in Exile Network and Socialist Appeal, ως «ασύμβατες με τους στόχους και τις αξίες των Εργατικών».

Το βασικό όπλο της ηγεσίας των Εργατικών στις εκκαθαρίσεις αυτές αποτέλεσε η κατηγορία του «αντισημιτισμού», η οποία τεκμαίρεται απλά με βάση την κριτική στις δραστηριότητες του Ισραήλ.

Πρόκειται για ένα πολύ βολικό όπλο ενάντια στην αριστερά του κόμματος, αλλά και τα απομεινάρια της επιρροής του Τζέρεμι Κόρμπιν (ο οποίος είχε στοχοποιηθεί και προσωπικά στο πρόσφατο παρελθόν), καθώς οι αριστερές οργανώσεις στην Βρετανία υπήρξαν παραδοσιακά κριτικές προς τις πολιτικές του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό.

Ως προς το ότι αυτές οι εκαθαρρίσεις δεν έχουν ως στόχο τους οποιοδήποτε πραγματικό αντισημιτισμό, αρκεί να πούμε ότι ανάμεσα στους εκαθαρρισθέντες «αντισημίτες» υπήρξε και η οργάνωση Jewish Voice for Labour (Εβραϊκή Εργατική Φωνή), αποτελούμενοι από βρετανούς εβραίους που όμως βλέπουν με συμπάθεια τον παλαιστινιακό αγώνα.

Η Τζένη Μάνσον, αντιπρόεδρος της οργάνωσης μάλιστα, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά ως Εβραία στο Ηνωμένο Βασίλειο, νιώθω ότι αποτελώ στόχο μίσους, από τον ίδιο το μηχανισμό του Εργατικού Κόμματος (…). Και το συνηθισμένο τους όπλο είναι να μας κατηγορούν ως αντισημίτες».

Αντίστοιχα κωμική και συνάμα διαφωτιστική, είναι η περίπτωση της Ρεμπεκας Λονγκ-Μπέιλι, πρώην σκιώδους υπουργού εκπαίδευσης των Εργατικών, και ισχυρού αντιπάλου του Στάρμερ στις πρόσφατες εκλογές για την ηγεσία του κόμματος.

Η Ρεμπέκα, αφού πρώτα χρησιμοποίησε τις ίδιες τακτικές για να διώξει εσωκομματικούς αντιπάλους από τους εργατικούς (αποπέποντας π.χ. την φεμινιστική οργάνωση Woman’s Place UK ως «τρανσφοβική» και καλώντας για την εκδίωξη των μελών της από το κόμμα), και αφού δήλωσε ότι το κόμμα «δεν κάνει αρκετά για να πατάξει τον αντισημιτισμό» την εποχή που στόχος ήταν ο Κόρμπιν, κατέληξε να εκδιωχθεί η ίδια ως «αντισημίτρια».

Η αφορμή; Αναδημοσίευσε ένα tweet της ηθοποιού και ακτιβίστριας Μαξίν Πικ (Maxine Peake), στο οποίο αναφέρονταν ότι οι Αμερικανοί αστυνομικοί διδάσκονται τεχνικές ακινητοποίησης ― σαν αυτές που οδήγησαν στο θανάτου του Τζορτζ Φλόυντ ― σε «σεμινάρια που δίνονται από μέλη των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών».

Τελευταίο, και πιο προβεβλημένο ίσως, θύμα, ο γνωστός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς («Κες», «Γη και Ελευθερία», «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ», «Ο άνεμος που χορεύει το κριθάρι», κ.α.), ο οποίος διεγράφη επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει τα μέλη που έχουν ήδη αποβληθεί.

Έτσι, το βρετανικό Εργατικό Κόμμα, καθαρίζει και το εσωκομματικό τοπίο προς όφελος της νέας του ηγεσίας, πετάει τα ακρο-αριστερά, ευρωσκεπτικιστικά, φιλο-παλαιστινιακά, και φιλο-εργατικά βαρίδια του, και τρέχει πλέον ανεμπόδιστα να πάρει θέση στο νεοφιλελεύθερο ακραίο κέντρο.

Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στον εσωκομματικό πόλεμο, θα παραμείνουν ασφαλώς «παρά πόδα», προς συνετισμό των υπολοίπων, αλλά και για ενδεχόμενη μελλοντική ανάγκη.

Και ενώ η κατηγορία του αντισημιτισμού αποτελεί για ιστορικούς λόγους ένα βολικό όπλο σε παρόμοιες επιχειρήσεις εκκαθάρισης, ένα σωρό νέα όπλα, όπως τα δικαιωματικά faux pas, η κατηγορία για διασπορά «ψευδών ειδήσεων», και η απόκλιση από την οικονομική, γεωπολιτική, ή και ―πρόσφατα― υγειονομική There Is No Alternative συναίνεση, έρχονται να προστεθούν στο οπλοστάσιο αυτών που κρατούν το πεπόνι και το μαχαίρι της εξουσίας.




Πηγή

Υψηλή πίεση στις ΜΕΘ – 1.948 νέα κρούσματα με λιγότερα τεστ

 Ανοδική πορεία ακολουθεί η εξάπλωση της πανδημίας με τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι 1.948, παρά τα λιγότερα τεστ που διενεργούνται την Κυριακή. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ η πίεση στις ΜΕΘ ολοένα και αυξάνεται με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι να είναι 318.


Ανοδική πορεία ακολουθεί η εξάπλωση της πανδημίας με τα κρούσματα να πλησιάζουν τις 2.000, και παρόλο που την Κυριακή διενεργούνται λιγότερα τεστ. Tα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.948, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σήμερα Κυριακή διενεργήθηκαν 62.418 τεστ (PCR: 8.744, RAPID: 53.674).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.384 θάνατοι, με το 95.2% να είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ακολουθεί επίσης ανοδική πορεία, αγγίζοντας τους  318, με το 60.7% αυτών να είναι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.917 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 229. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 255 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 151 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.712 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 559.186, εκ των οποίων 51.1% άνδρες.



Πηγή

«Ακόμα δεν έχουμε λύσει το ζήτημα των ζωνών ασφαλείας στην Ελλάδα – Είναι απορίας άξιο»

 «Είναι απορίας άξιο που, ζητήματα που είναι συνήθη πρακτική σε χώρες, εδώ δεν έχουν συμφωνηθεί. Το 112 απεδείχθη σωτήριο για τους ανθρώπους αλλά πρέπει να γίνει κάτι και για τα δέντρα» τόνισε ο Χρήστος Ζερεφός, γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών Επίτιμος καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας. Όπως εκτίμησε, τα επόμενα πέντε, έξι χρόνια θα ξαναέχουμε τέτοιες συνθήκες, σημειώνοντας πως« ενώ καλούμαστε να φυλάξουμε κάτι πολύ εύφλεκτο, το ζήτημα π.χ. των ζωνών ασφαλείας στην Ελλάδα ακόμα δεν το έχουμε λύσει».


Στο θέμα των ακραίων καιρικών φαινομένων με αφορμή τις καταστροφές του φετινού καλοκαιριού και τις σημερινές προειδοποιήσεις για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αναφέρθηκε ο Χρήστος Ζερεφός, γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών Επίτιμος καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας. Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως «είναι απορίας άξιο που, ζητήματα που είναι συνήθη πρακτική σε χώρες όπως η Ελβετία, η Ρωσία, η Ισπανία ή η Γαλλία, εδώ δεν έχουν συμφωνηθεί. Εάν είχαμε επίπεδο συναγερμού 5 όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Εύβοια δεν θα είχε μείνει ούτε σκουπίδι. Το 112 απεδείχθη σωτήριο για τους ανθρώπους αλλά πρέπει να γίνει κάτι και για τα δέντρα».

«Οδεύουμε σε αποσταθεροποιημένο κλίμα, σε συχνότερη εμφάνιση τέτοιων ακραίων καταστάσεων χαμηλής σχετικής υγρασίας. Οι όποιοι υπολογισμοί εφεξής πρέπει να λάβουν υπόψη την μεταβολή του κλίματος. Ήδη πριν από 10 χρόνια είχαμε τονίσει σε έκθεση ότι αυτά τα φαινόμενα θα γίνονται πιο συχνά, φέτος είδαμε ένα μεγαλείο καταστροφής. Φοβάμαι ότι θα γίνω πάλι άγγελος τέτοιων καταστροφών όταν λέω ότι τα επόμενα πέντε, έξι χρόνια θα ξαναέχουμε τέτοιες συνθήκες» είπε ο ίδιος και εξήγησε πως το χειρότερο δεν είναι ο καύσωνας αλλά αυτό που έπεται.

«Τρεις μέρες πριν αρχίσουν οι πυρκαγιές όλοι διαμαρτύρονταν για τη ζέστη. Το επικίνδυνο δεν είναι ο καύσωνας αυτός θα παρέλθει το επικίνδυνο είναι το μετά. Τα χειρότερα έρχονται είχα πει τότε και ήρθαν, διότι το έδαφος είχε προετοιμαστεί με πολύ χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας, είχε προετοιμαστεί το δάσος με αφημένα κλαδιά, κι ενώ καλούμαστε να φυλάξουμε κάτι πολύ εύφλεκτο, το ζήτημα π.χ. των ζωνών ασφαλείας στην Ελλάδα ακόμα δεν το έχουμε λύσει» σχολίασε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αυτό που συνέβη φέτος το καλοκαίρι θα ξανασυμβεί και υπογράμμισε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός για την πρόληψη πρέπει να είναι διαφορετικός για τα επόμενα χρόνια. «Δεν είναι θέμα μετεωρολογικών συνθηκών. Ξέρουμε πότε διαδίδεται μια πυρκαγιά», είπε συμπληρώνοντας πως μέσα από την παιδεία η κοινωνία θα πρέπει να πάρει μαθήματα για το τι πρέπει να προσέχει.«Ο εμπρησμός είναι σαν το έγκλημα, δεν υπάρχει δικαιολογία αμέλειας απέναντι στο δάσος. Η καύσιμη ύλη πρέπει να απομακρύνεται από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο» κατέληξε.




Πηγή

Στο εδώλιο οδηγείται αστυνομικός μετά από 14 χρόνια για αποπλάνηση 12χρονης

 Σε δίκη παραπέμφθηκε, μετά από 14 χρόνια, 63χρονος συνταξιούχος αστυνομικός που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης. Ο πρώην αξιωματικός της ΕΛΑΣ θα οδηγηθεί στο εδώλιο για αποπλάνηση της τότε 12χρονης θετής κόρης του ξαδέρφου του σε χωριό της Ημαθίας.


Στο εδώλιο θα οδηγηθεί ο πρώην αξιωματικός της ΕΛΑΣ ο οποίος κατηγορείται ότι αποπλάνησε την 12χρονη θετή κόρη του ξαδέρφου του, σε χωριό της Ημαθίας, το 2007. Εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη, μετά την έγκληση που υπέβαλε η μητέρα της ανήλικης, σύμφωνα με το GRTimes.

Μετά την απολογία του στον ανακριτή Βέροιας αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους. Αρχικά η υπόθεση προσδιορίστηκε να εκδικαστεί σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αλλά αναβλήθηκε αρκετές φορές ενώ στη συνέχεια άλλαξε ο νόμος και ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, η 26χρονη (σήμερα) κοπέλα η οποία βρίσκεται στην Αυστραλία ζήτησε να παραστεί στη δίκη και να καταθέσει. Βέβαια δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Ελλάδα, κατά την προηγούμενη δικάσιμο που αποσύρθηκε, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού.

Ο κατηγορούμενος που υπηρετούσε ως διοικητής σε αστυνομικό τμήμα πόλης της Κεντρικής Μακεδονίας, διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την εγκαλούσα και τον σύντροφο της και πρώτο του ξάδελφο. Το ζευγάρι διέμενε σε χωριό της Ημαθίας μαζί με την ανήλικη κόρη της γυναίκας.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βέροιας, το βράδυ της 26ης Ιουλίου 2007, ο κατηγορούμενος επισκέφτηκε το σπίτι τους και αφού δείπνησαν όλοι μαζί, του πρότειναν να κοιμηθεί εκεί λόγω του προχωρημένου της ώρας. Το ζευγάρι πήγε στην κρεβατοκάμαρα, η ανήλικη στο παιδικό δωμάτιο και ο κατηγορούμενος έπεσε να κοιμηθεί στο σαλόνι. Μετά από λίγη ώρα όμως σηκώθηκε και μπήκε στο δωμάτιο της ανήλικης, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ότι θέλει να της βάλει αντικουνουπικό σπρέι.

Στη συνέχεια, φέρεται να προέβη σε διάφορες ασελγείς πράξεις πάνω στο σώμα της. Η ανήλικη το πρωί της ίδιας ημέρας, και ενώ ο κατηγορούμενος είχε ήδη αναχωρήσει για την υπηρεσία του, έντρομη με κλάματα και σπασμούς, εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα της τι είχε συμβεί. Στη συνέχεια περιέγραψε με λεπτομέρειες το περιστατικό.

Ο κατηγορούμενος απολογούμενος αρνήθηκε την κατηγορία, επιμένοντας στην αθωότητα του. Οι δικαστικές αρχές όμως έκριναν ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τη στήριξη της κατηγορίας στο ακροατήριο.  «Με βάση όλα τα ανωτέρω, συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της παθούσας, εκμεταλλευόμενος τη μικρή της ηλικία, τη φιλική του σχέση με την εγκαλούσα και τον σύντροφο της καθώς και την εμπιστοσύνη που έδειχναν στο πρόσωπο του» αναγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.




Πηγή

Καταγγελλόμενη παράνομη επαναπροώθηση δεκάδων προσφύγων από τις ελληνικές αρχές

 Την παράνομη επαναπροώθηση και εγκατάλειψη δεκάδων προσφύγων στα ανοιχτά του Αιγαίου από τις ελληνικές αρχές καταγγέλλει η Aegean Boat Report.


Ακόμη ένα περιστατικό παράνομης επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές φέρνει στο φως της δημοσιότητας με ανάρτησή της στο facebook η οργάνωση Aegean Boat Report.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει η οργάνωση, τα ξημερώματα της Τρίτης (17/8) βάρκα με 19 επιβαίνοντες έφτασε στο Πυθαγόρειο, στα νότια της Σάμου. Οι πρόσφυγες, μεταξυ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν παιδιά και έγκυες γυναίκες, προσπάθησαν να παραμείνουν στο νησί χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από την ελληνική ακτοφυλακή, φοβούμενοι την επικείμενη εκδίωξή τους από τη χώρα, ωστόσο, όπως αναφέρει η Aegean Boat Report, οι ελληνικές αρχές τους εντόπισαν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια η υπόθεση εξελίσσεται με σοκαριστικό τρόπο, καθώς οι 19 άνθρωποι εξαφανίζονται από το προσκήνιο. Ωστόσο τα ξημερώματα της Τετάρτης γίνεται γνωστό πως η τουρκική ακτοφυλακή εντόπισε και διέσωσε 19 άτομα που έπλεαν σε σωσίβια λέμβο στα ανοιχτά της Τουρκίας, έξω από το Κουσάντασι, με τα βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η Τουρκία καθώς και η ίδια η οργάνωση να καθιστούν σαφές πως πρόκειται για τα ίδια άτομα που είχαν εντοπίσει προ ωρών οι ελληνικές αρχές στη Σάμο.

Όπως καταγγέλλει η οργάνωση, οι ελληνικές αρχές φέρεται, αφού χτύπησαν και κατέκλεψαν τους πρόσφυγες και μετανάστες, να τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν σε σωσίβια λέμβο, εγκαταλείποντάς τους στη συνέχεια στα ανοιχτά του Αιγαίου. «Κοιτάξτε τι μας έκαναν οι Έλληνες, μας πέταξαν στη μέση της θάλασσας! Έχουμε παιδιά, εδώ είναι οι φωτογραφίες μπροστά σας. Ακόμα και τον ΟΗΕ καλέσαμε όταν ήμασταν στο νησί, για να μας προστατέψει. Οι Έλληνες μας χτύπησαν και μας πήραν τα χρήματα, χτύπησαν και τις έγκυες γυναίκες. Τώρα είμαστε εδώ, στη μέση της θάλασσας και κανείς δεν έχει εμφανιστεί» ακούγεται, σύμφωνα με την οργάνωση, να λέει ένα από τα θύματα στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα της στο facebook.

«Ακόμη μια βίαιη και παράνομη επαναπροώθηση που πραγματοποιήθηκε από την ελληνική αστυνομία και την ακτοφυλακή, κατόπιν εντολών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της χώρας» σημειώνει η οργάνωση, καταλήγοντας πως «η Aegean Boat Report θα συνεχίσει να εκθέτει αυτούς τους εγκληματίες για όσο χρειαστεί, οι εκφοβισμοί δεν θα μας φιμώσουν, κάποια στιγμή η δικαιοσύνη θα επικρατήσει!».




Πηγή

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος

 Σε ηλικία 72 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Ο Αντώνης Σκυλλάκος υπήρξε αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ, και βουλευτής από το 2000 έως το 2012.


Ύστερα από έμφαγμα έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Αντώνης Σκυλλάκος. Ο Αντώνης Σκυλλάκος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1949. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα στα χρόνια της δικτατορίας και συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό κίνημα.

Το 1974 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Διατέλεσε για χρόνια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στην οποία εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο 11ο Συνέδριο το 1982 και τελευταία στο 17ο Συνέδριο το 2005.

Εκλέχθηκε βουλευτής Λάρισας το 1989 και το 1993, ενώ διετέλεσε για χρόνια κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Από το 2000 έως το 2004 εκλεγόταν βουλευτής στη Β’ Αθήνας και από το 2007 έως το 2013 ξανά βουλευτής Λάρισας.





Πηγή

Διοίκηση και Κικίλιας έσπευσαν να διαψεύσουν τον Καπραβέλο για την «διαλογή» ασθενών και την έλλειψη ΜΕΘ στο Παπανικολάου

 Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκου Καπραβέλου στις οποίες περιέγραψε τη χθεσινή μέρα στο νοσοκομείο Παπανικολάου υποστηρίζοντας ότι τα κρεβάτια ΜΕΘ πλέον είναι γεμάτα και ότι υπήρχε δίλημμα για ένα «παιδί 22 χρονών με λευχαιμία που ήθελε εντατική, δεν είχαμε κρεβάτι, και έναν 62 χρονών COVID ανεμβολίαστο ο οποίος ήθελε κρεβάτι ΜΕΘ», τόσο ο διοικητής της 3ης ΥΠ Μακεδονίας όσο και ο υπουργός Υγείας έσπευσαν να διαψεύσουν τα λεγόμενα του γιατρού.


Εμείς χθες περάσαμε μια τραγική μέρα τα κρεβάτια ΜΕΘ πλέον είναι γεμάτα. Είχα δίλημμα, έναν εφιάλτη, ένα 22 χρονών παιδί με λευχαιμία που ήθελε εντατική, δεν είχαμε κρεβάτι,  και έναν 62 χρονών COVID ανεμβολίαστο ο οποίος ήθελε κρεβάτι ΜΕΘ. Υπήρξε αναστάτωση σε όλο το νοσοκομείο. Όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη, χρειάζεται να δώσουμε άλλες κλίνες ΜΕΘ» ανέφερε χαρακτηριστικά το πρωί της Κυριακής ο Ν. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, προκαλώντας αντιδράσεις.

«Εγκαινίασε 18 κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου ο πρωθυπουργός και δεν έχει προκηρυχθεί θέση ακόμα γιατρού ή νοσηλευτού στις ΜΕΘ που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός» ανέφερε ο ίδιος, με εκατοντάδες χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα να σχολιάζουν τις δηλώσεις ζητώντας απαντήσεις.

Λίγες αργότερα,  διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, προχώρησε σε δήλωση-διάψευσης όσα είπε ο κ.Καπραβέλος. Την δήλωση του διοικητή της 3ης ΥΠΕ ανάρτησε στο Twitter και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υιοθετόντας τη στάση της διοίκησης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μπογιατζίδη:

«Αναφορικά με δήλωση του Διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης « Γ. Παπανικολάου», ενημερώνουμε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τη διαχείριση νοσηλείας non Covid περιστατικού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, τόσο για Covid όσο και για non Covid περαστικά. Συγκεκριμένα σήμερα το ποσοστό κάλυψης είναι της τάξης του 67% με δυνατότητα ανάπτυξης και νέων κλινών εφόσον χρειαστεί».

ΕΦΙΑΛΤΕΣ στο Μαξίμου! Έδωσε το σύνθημα ο Γιαννακόπουλος: "Βγείτε να..."

 



Στους δρόμους της Εύβοιας με μήνυμα «όλοι στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας»

 Λίγες ημέρες μετά το πέρασμα των πυρκαγιών από την Εύβοια εκατοντάδες κάτοικοι από όλα τα καμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας και όχι μόνο, βρέθηκαν στον κόμβο της Στροφυλιάς εκφράζοντας με αποφασιστικότητα ότι παρά την καταστροφή που δέχθηκαν θα μείνουν ανυποχώρητοι στον αγώνα για να μείνουνε στον τόπο τους, στα χωριά και τα σπίτια τους. «Καήκανε τα δάση και οι κόποι μας - Αγώνας για να ζήσουμε στον τόπο μας», «Για να κερδοφορούν στις πλάτες τις δικές μας, αφήνουν απροστάτευτες μέχρι και τις ζωές μας», μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν.


Με κεντρικό μήνυμα «όλοι στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας» εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν χθες το απόγευμα στον κόμβο της Στροφυλιάς στην Εύβοια λίγες ημέρες μετά το πέρασμα των καταστροφικών πυρκαγιών από την περιοχή.

Μεταξύ των αιτημάτων των συγκεντρωμένων ήταν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών και να υλοποιηθούν αντιπλημμυρικά έργα. «Δώστε λεφτά  για πυροσβεστικά και όχι για αεροπλάνα πολεμικά», «Αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά-Οχι στις μπίζνες μετά τη φωτιά», «Καήκανε τα δάση και οι κόποι μας – Αγώνας για να ζήσουμε στον τόπο μας», «Ο λαός απαιτεί πλήρη αποζημίωση», «Για να κερδοφορούν στις πλάτες τις δικές μας, αφήνουν απροστάτευτες μέχρι και τις ζωές μας», «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά – Ευθύνη του κράτους να δώσουνε λεφτά», μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν.

«Να αποκατασταθούν όλοι οι πυρόπληκτοι»

Στο συλλαλητήριο βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδος Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει  «να αποκατασταθούν όλοι οι πυρόπληκτοι, να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα, να αποκατασταθεί ο φυσικός πλούτος», προσθέτοντας ότι «αυτό το έγκλημα, για το οποίο ευθύνονται διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο, δεν πρέπει να παραγραφεί. Γι’ αυτό είμαστε εδώ».

«Χρειάζεται λαϊκή ενότητα, οργάνωση, λαϊκός αγώνας, για να αποκατασταθούν όλοι οι πυρόπληκτοι, όσοι υπέστησαν ζημιές, για να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, όλων των ζημιών, για να γίνουν εδώ και τώρα τα αντιπλημμυρικά έργα για να μη θρηνήσουμε νέα θύματα από το φθινόπωρο που μπαίνει ήδη και βεβαίως να αποκατασταθεί ο φυσικός πλούτος, το δάσος, οι δασικές εκτάσεις, σε όλη την περιοχή. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, το ΚΚΕ, ο λαός της Εύβοιας, όλος ο λαός της Ελλάδας σε αλληλεγγύη, για να μη δείξουμε ξανά εμπιστοσύνη στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, που λένε οι διάφοροι κρατούντες, τα οποία έρχονται να τα ξεχάσουν αμέσως μετά, όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και φύγει πιο μακριά το πρόβλημα» είπε ακόμα.

Ψήφισμα από το συλλαλητήριο

Κατά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών στο συλλλητήριο οι συγκεντρωμένοι πυρόπληκτοι ενέκριναν ψήφισμα που αναφέρει:

«Όλοι εμείς, χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας και εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων, φορέων που συγκεντρωθήκαμε απόψε στον κόμβο της Στροφυλιάς μετά το κάλεσμα του σωματείου Ρετσινάδων, του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και των επιτροπών πυρόπληκτων εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την για την εγκατάλειψη του λαού της Βόρειας Εύβοιας με αποτέλεσμα να καούμε απ’ άκρη σ’ άκρη.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες!

Για χρόνια ολόκληρα κυβερνήσεις, περιφέρεια και δήμοι δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιπυρικής προστασίας και προστασίας του δάσους με αντιπυρικές ζώνες, με καθαρισμούς δασικών δρόμων, με καθαρισμούς των σπασμένων δέντρων από τα χιόνια του χειμώνα. Για δεκαετίες υποχρηματοδοτούν πυροσβεστική και δασαρχεία με αποτέλεσμα να έχουν μείνει υποστελεχωμένα και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό.

Τώρα, μετά τη φωτιά, πιστεύουν ότι θα μας βρουν εύκολη λεία για αυτό έπεσαν σα τα κοράκια για να κάνουν επενδύσεις. Θέλουν να μας διασπάσουν για να κάνουν μετά ανενόχλητοι τις «πράσινες» και άλλες μπίζνες τους.

Σήμερα, με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο μας δίνουμε μια πρώτη απάντηση σε όλους αυτούς πως δε θα μας χωρίσουν!

Δε θα μας ξεγελάσουν τα ψίχουλα της κυβέρνησης και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα!

Θα συνεχίσουμε και θα παλέψουμε μέχρι να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας που αφορούν όλο το λαό της Βόρειας Εύβοιας γιατί όλοι είμαστε πυρόπληκτοι!

Διεκδικούμε:

  • Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.
  • ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων, οι ρετσινάδες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.
  • Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.
  • Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης.Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.
  • Αποζημίωση για την φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση).
  • Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας, για την φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.
  • Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον ρετσινά – δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.
  • Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.
  • Στελέχωση των δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.
  • Για όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα, είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.
  • Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για όλους τους κατοίκους των δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας.

Δεν πάμε ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας!

Ο μαζικός ενωτικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος!».

Φωτορεπορτάζ Alexandros Michailidis / SOOC:





Πηγή

Πάνω από 94.000 στρέμματα στάχτη στη Δυτική Αττική

 Πάνω από 94.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη Δυτική Αττική από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ στην περιοχή της Κερατέας έχουν καταγραφεί 5.317 στρέμματα καμένα. Την φύλαξη της πυρκαγιάς στα Βίλια έχουν αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά οι δυνάμεις από την Πολωνία και την Ρουμανία.


Πάνω από 94.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη Δυτική Αττική από τις καταστροφικές πυρκαγιές, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση. Συγκεκριμένα, με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus, χτες Σάββατο, ο δορυφόρος κατέγραψε ακριβώς 94.324 στρέμματα (9.424,4 εκτάρια). Την ίδια ακριβώς ώρα, στην περιοχή της Κερατέας, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά την περασμένη Δευτέρα και πλέον έχει τελειώσει, ο δορυφόρος κατέγραψε 5.317 στρέμματα καμένα, που είναι και ο τελικός απολογισμός. (χωρίς φυσικά να υπολογίσουμε τα καμένα σπίτια, που καταγράφονται από τον δήμο και την Περιφέρεια).

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, την φύλαξη της πυρκαγιάς στα Βίλια, έχουν αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά οι δυνάμεις από την Πολωνία και την Ρουμανία, που με δική τους πρωτοβουλία και επιθυμία θέλησαν να παραμείνουν και να δουλέψουν στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων τους μέχρι να περάσει ο μεγάλος κίνδυνος, ο οποίος είναι υπαρκτός για την χώρα. Συγκεκριμένα, στην περίμετρο της πυρκαγιάς που έχει οροθετηθεί και όπου εμφανίζεται εστία στον εσωτερικό της επιχειρούν συνολικά 285 πυροσβέστες με 74 οχήματα που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (143 πυροσβέστες και 46 οχήματα καθώς και από τη Ρουμανία με 142 πυροσβέστες και 28 οχήματα).

Στο Αθηναϊκό πρακτορείο, ο αρμόδιος αξιωματικός δίνει την δυνατότητα στο Π.Σ. να έχει σε διασπορά τις δυνάμεις του στο πλαίσιο της γενικής επιφυλακής που βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας, λόγω και των προβλέψεων του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον οποίο έχουμε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς για σήμερα Κυριακή στην Αττική και Εύβοια. Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ σπουδαία την βοήθεια των ξένων πυροσβεστών.





Πηγή

«Έτσι κι αλλιώς είμαστε νεκρές» περιγράφει Αφγανή δημοσιογράφος

 «Νιώθω αιχμάλωτη» περιγράφει η βραβευμένη Αφγανή δημοσιογράφος, Μαριάμ Ναμπάβι, μιλώντας για τον φόβο που νιώθουν οι γυναίκες στη χώρα της μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. «Έτσι κι αλλιώς είμαστε νεκρές. Κανείς δεν ξέρει τι θα κάνουν οι Ταλιμπάν, ως γυναίκα στην Καμπούλ, φοβάμαι τι θα συμβεί στη συνέχεια», λέει χαρακτηριστικά.


«Νιώθω αιχμάλωτη»: Η βραβευμένη Αφγανή δημοσιογράφος Μαριάμ Ναμπάβι γράφει από την Καμπούλ για τους Financial Times ένα κείμενο για το φόβο που νιώθουν οι γυναίκες στη χώρα της. «Έτσι κι αλλιώς είμαστε νεκρές. Έχω καταστρέψει όλες τις φωτογραφίες που θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι είμαι δημοσιογράφος. Και έχω θάψει το μετάλλιο που έλαβα μετά την διάκρισή μου ως δημοσιογράφου της χρονιάς» περιγράφει χαρακτηριστικά.

Το κείμενό της δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα που ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ έδινε την πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου δηλώνοντας ότι «οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς».

«Κανείς δεν ξέρει τι θα κάνουν οι Ταλιμπάν, ως γυναίκα στην Καμπούλ, φοβάμαι τι θα συμβεί στη συνέχεια», γράφει χαρακτηριστικά η Ναμπάβι και καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην επιτρέψει να γυρίσουν οι γυναίκες του Αφγανιστάν στην σκοτεινή περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης της χώρας από τους Ταλιμπάν.

«Δεν έχω βγει από το σπίτι μου εδώ και σχεδόν 60 ώρες. Πώς μπορώ, αν αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου είναι αληθινό; Πριν από αυτό, ο τρόμος του καθεστώτος των Ταλιμπάν υπήρχε μόνο στις ιστορίες της οικογένειάς μου και στις σελίδες των βιβλίων. Τώρα, μιλώντας πρακτικά, είναι η κυβέρνησή μας. Έτσι ακριβώς, το μέλλον μου ξαναγράφεται.

Την Κυριακή ήμουν στο γραφείο όπου εργάζομαι ως δημοσιογράφος που ειδικεύεται σε κοινωνικές υποθέσεις, ιδιαίτερα σε γυναικεία θέματα, όταν διαδόθηκε η είδηση ​​ότι οι Ταλιμπάν έφτασαν στην Καμπούλ, κάνοντας τους συναδέλφους μου και εμένα να βρεθούμε σε κατάσταση πανικού. Κλείσαμε γρήγορα τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτσι ώστε αν το γραφείο μας δεχόταν έφοδο, τα προσωπικά μας δεδομένα να είναι προστατευμένα.

Καθώς φύγαμε προς τη σχετική ασφάλεια των σπιτιών μας, οι μερικώς αποκλεισμένοι δρόμοι της Καμπούλ θύμιζαν σκηνή της Αποκάλυψης και έπρεπε να περπατήσω αρκετά χιλιόμετρα. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι καλοντυμένες, σύγχρονες γυναίκες που έσπευσαν να κάνουν το ίδιο. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι σκόρπια γυναικεία παπούτσια, εγκαταλελειμμένα βιαστικά από τις γυναίκες που τα φορούσαν.

Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι σκόρπια γυναικεία παπούτσια, εγκαταλελειμμένα βιαστικά από τις γυναίκες που τα φορούσαν. Κάθομαι λοιπόν εδώ, νιώθοντας αιχμάλωτη. Δεν ξέρω τι θα μου κάνουν οι Ταλιμπάν αν με ταυτοποιήσουν ως γυναίκα δημοσιογράφο που έχει γράψει εκατοντάδες αναφορές εναντίον τους. Γνωρίζουμε ότι μετά την κατάληψη άλλων επαρχιών, οι Ταλιμπάν άρχισαν να ερευνούν τα σπίτια και να αρπάζουν τα έγγραφα κυβερνητικών υπαλλήλων, πρώην τζιχαντιστών διοικητών, δυνάμεων ασφαλείας και δημοσιογράφων.

Έχω ήδη κρύψει τα δικά μου έγγραφα. Έχω καταστρέψει όλες τις φωτογραφίες που θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι είμαι δημοσιογράφος. Και έχω θάψει το μετάλλιο που έλαβα από τον πρώην πρόεδρο Ασράφ Γκάνι μετά την διάκρισή μου ως δημοσιογράφου της χρονιάς.

Ο μόνος τρόπος για να ενημερωθώ για το τι συνέβαινε έξω ήταν να παρακολουθώ τις εξελίξεις στο Facebook και το Twitter. Για κάποιο διάστημα, το αφγανικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδιδε μόνο τραγούδια, Κοράνι ή θρησκευτικά ποιήματα. Δημοφιλή κανάλια, όπως το Tolo News και το Ariana News, απλώς μετέδιδαν επαναλήψεις.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μου έδειξαν το βάθος της τραγωδίας που συνέβη στην Καμπούλ: το βίντεο από το αεροδρόμιο όπου συρρέουν άνθρωποι με την ελπίδα να φύγουν από τη χώρα, οι αναφορές για αρκετά άτομα που σκοτώθηκαν. Μου είπαν ότι ένας φίλος που εργάζεται για αμερικανικό μέσο ενημέρωσης μεταφέρθηκε αεροπορικώς με την οικογένειά του, αλλά δεν ξέρω πού οδηγήθηκαν.

Οι Ταλιμπάν άρχισαν τώρα τις επιδρομές σε σπίτια στην Καμπούλ, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών των δημοσιογράφων. Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν πραγματοποίησαν επίσης έρευνες στο γραφείο του Tolo News (ειδησεογραφικό κανάλι του Αφγανιστάν), στην περιοχή Βαζίρ Ακμπάρ Καν. Ο διευθυντής του, Σαάντ Μοσένι έγραψε στο Twitter ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλείς.

Για εμάς τις γυναίκες, η κατάσταση είναι η πλέον ατυχής. Σε μηνύματα οι φίλες μου με ρωτούν τι πρέπει να κάνουν. Οι Ταλιμπάν έχουν πει ότι μπορούμε να πάμε στη δουλειά μας αν φοράμε το ισλαμικό χιτζάμπ, ένα πέπλο ολόσωμο. Ωστόσο, μετά την κατάληψη της πόλης Χεράτ στο δυτικό Αφγανιστάν, ενώ είπαν ότι το πανεπιστήμιο θα παρέμενε ανοιχτό στη συνέχεια απέτρεψαν τις φοιτήτριες και τις καθηγήτριες να εισέλθουν στην πανεπιστημιούπολη.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι θα συμβεί με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Καμπούλ, καθώς βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές μιας εβδομάδας. Κανείς δεν ξέρει τι θα αποφασίσουν τώρα οι Ταλιμπάν. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα αποφασίσουν οι Ταλιμπάν μετά από μια εβδομάδα. Ακόμα κι αν δεν σκοτώνουν γυναίκες σαν εμένα που έχουν δουλέψει για πολλά χρόνια και έχουν υψώσει τη φωνή τους, αν αναγκαστούμε να μείνουμε σπίτι και να χάσουμε την ανεξαρτησία μας, έτσι κι αλλιώς είμαστε νεκρές.

Καλώ τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και όλες τις χώρες που μπορούν να εργαστούν σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες να αποτρέψουν την επιστροφή των γυναικών του Αφγανιστάν στη σκοτεινή εποχή των οικογενειακών μου ιστοριών.

Εμείς οι γυναίκες του Αφγανιστάν πιστεύουμε ότι οι Ταλιμπάν δεν θα αλλάξουν ποτέ και υπό τον έλεγχό τους θα υποφέρουμε. Αυτό που λένε δεν ήταν ποτέ το ίδιο με αυτό που κάνουν» αναφέρει μεταξύ άλλων.





Πηγή 

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε πρόσφατα στόχος κυβερνοεπίθεσης, σύμφωνα με το Fox News

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr


Επιμένει στην ενίσχυση της αστυνομίας η κυβέρνηση με 76 νέα οχήματα

 Με 76 νέα οχήματα ενισχύει τον στόλο της η ΕΛΑΣ, εν μέσω πύρινων καταστροφών και πανδημίας. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η αστυνομία εξασφάλισε έναν στόλο 1.807 νέων οχημάτων, ενώ από το 2020 η Ελληνική Αστυνομία υλοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, με την παραλαβή 1.453 νέων οχημάτων.


Ασταμάτητη η ΕΛΑΣ συνεχίζει να αυξάνει τον στόλο της, με την κυβέρνηση να επενδύει για ακόμη μία φορά στην καταστολή, με την απόκτηση «76 νέων οχημάτων τα οποία «κατανέμονται σε Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής, στην Υποδιεύθυνση Περιπολιών Αθηνών, καθώς και σε Τμήματα Τουριστικής Αστυνομίας σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Κέρκυρα, Ναύπλιο, Ρόδο, Κω και Κρήτη», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η αστυνομία εξασφάλισε έναν στόλο 1.807 νέων οχημάτων. Αυτή τη φορά, στη σχετική ανακοίνωση για τα 76 νέα οχήματα αναφέρεται: «Με την προσθήκη των οχημάτων αυτών ενισχύεται και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και βελτιώνεται το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Εντός του 2021 παρελήφθησαν επιπλέον 354 οχήματα, ενώ από το 2020 η Ελληνική Αστυνομία υλοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, με την παραλαβή 1.453 νέων οχημάτων. Προ μίας εβδομάδας και εν μέσω πύρινης λαίλαπας, 34 νέα οχήματα προστέθηκαν στον στόλο της αστυνομίας. Η αστυνομία μάλιστα είχε ενισχυθεί και με ποσό ύψους 1.598.374,00 εκατ. ευρώ στις αρχές Αυγούστου, για την «κάλυψη έκτακτων και απρόβλεπτων επιχειρησιακών αναγκών για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού», ενώ και οι ελλείψεις σε υγειονομικό εξοπλισμό είναι πολλές.



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ