Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Tους ΠΟΝΕΣΕ πάλι ο Πετράκος! "Όλοι μέρα ακούμε τους..."

 



«Άδειασμα» από την Ευρωπαία Επίτροπο για την πορεία της πανδημίας και στοχοποίηση των νέων ως δύσπιστων για τον εμβολιασμό από τον Μητσοτάκη

 Να διαψεύσει τον ισχυρισμό του Πρωθυπουργού ότι «φτάνουμε πια στο τέλος της υγειονομικής κρίσης» αναγκάστηκε η Ευρωπαία Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, επισημαίνοντάς του ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ εύθραυστη φάση της πανδημίας, όπου σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός». Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο να χρειαστεί χορήγηση μίας επιπλέον δόσης εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμού παρουσιάστηκε ως σχεδόν δεδομένο από τον Πρωθυπουργό, με την Επίτροπο να μην αναφέρει κάτι διαφορετικό, ενώ ο ίδιος επέλεξε να παρουσιάσει τους νέους ως δύσπιστους στην ανάγκη εμβολιασμού, ενισχύοντας το αφήγημα ενοχοποίησής τους για την εξέλιξη της πανδημίας


«Βρισκόμαστε σε μία εύθραυστη φάση της πανδημίας όπου έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι με τα εμβόλια που έχουμε, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός» απάντησε η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, στον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «φτάνουμε πια στο τέλος αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε». Του επεσήμανε μάλιστα πως παρά το γεγονός ότι παρατηρείται «μία θα έλεγα καθοδική πορεία στον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού, ευτυχώς και στις νοσηλείες, παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη των μεταλλάξεων, ιδιαίτερα της μετάλλαξης Δέλτα, που όπως ξέρετε ταλαιπωρεί αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο».

Μιλώντας για την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα, ο πρωθυπουργός επανέφερε το αφήγημα της ευθύνης των νέων για την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιασμού, παρουσιάζοντας τις νεότερες ηλικίες ως δύσπιστες «που χρειάζεται να πειστούν και αυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία του εμβολιασμού». Υποστήριξε, επίσης, «ότι έχουμε ξεπεράσει αισίως τα 7,5 εκατομμύρια εμβόλια τα οποία έχουν χορηγηθεί πια σε συμπολίτες μας» προσθέτοντας ότι «από δω και στο εξής, ειδικά καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο το πρόβλημα δεν θα είναι η διαθεσιμότητα τόσο των εμβολίων, όσο η προθυμία των υπολοίπων συμπολιτών μας πια να εμβολιαστούν». Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε πως πρέπει «να κλείσουμε κάποια κενά σε εμβολιασμούς συμπολιτών μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι ενδεχομένως να αντιμετώπισαν τη διαδικασία με μεγάλη επιφυλακτικότητα, τώρα όμως δεν έχουν κανένα λόγο πια να είναι επιφυλακτικοί καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Και, βέβαια, είναι απολύτως ασφαλή όλα τα εμβόλια, να το τονίσω και αυτό, έχει τη σημασία του να το λέμε». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «έχουμε επαρκή εμβόλια πια και για τον χειμώνα, για το επόμενο έτος» παρουσιάζοντας ως σχεδόν δεδομένο το ενδεχόμενο «να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας».

Στη συνέχεια εγκωμίασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδίδοντάς της τα εύσημα για το ότι «πήρε τη δύσκολη πολιτικά απόφαση να προμηθευτεί τα εμβόλια ως Ευρωπαϊκή Ένωση και να τα διανείμει στα κράτη-μέλη με μοναδικό κριτήριο τον πληθυσμό τους και να μην κάνει καμία διάκριση μεταξύ χωρών, φτωχότερων, πιο πλούσιων, μεγάλων, πιο μικρών» υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί «μία σημαντική επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ ανέφερε πως θεωρεί «εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ανοίγει η συζήτηση για το τί μπορούμε να κάνουμε περισσότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από τα θέματα υγείας».

Από την πλευρά της, η Σ. Κυριακίδου υπογράμμισε την αναγκαιότητα να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε όλα τα κράτη, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε και με δομικές αλλαγές, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά κρίσεις που μπορεί να έχουμε μπροστά μας. Για εμάς πρωταρχικός στόχος είναι να συνεχίσουμε όλοι μαζί με τον ίδιο τρόπο όπως είχαμε μέχρι τώρα με τη στρατηγική για τα εμβόλια. Έχουμε ήδη ανακοινώσει και μία στρατηγική για θεραπευτικά προγράμματα, ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε θεραπευτικά σχήματα και για όλα τα κράτη-μέλη ανεξαρτήτως μεγέθους».

Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων, η επίτροπος υποστήριξε πως «έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία με μία εταιρεία για το 2022 -2023 και έχει ολοκληρωθεί χθες το βράδυ και δεύτερη συμφωνία με ακόμα μία εταιρία για εμβόλια για το 2022 – 2023 και θα προχωρήσουμε ξανά με ένα χαρτοφυλάκιο που θα μας εξασφαλίζει, ιδιαίτερα όσον αφορά και τις μεταλλάξεις».


Πηγή

«Δε θα παραδοθούμε ποτέ. Θα τους δείξουμε τι λαός είμαστε»

 

Επίσκεψη στην κομμούνα της 22ας Ιανουαρίου, που ξεκίνησε ως κατάληψη χώρου στον οποίο επρόκειτο να κτιστεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Λατινικής Αμερικής και σήμερα στεγάζει 266 οικογένειες που «χτίζουν το όνειρο με τα ίδια τους τα χέρια».

Κείμενο: Λαμπρινή Θωμά

Φωτογραφίες, βίντεο: Αλέξανδρος Γαστεράτος, Νίκος Βεντούρας

To Τσακάο είναι το πιο πλούσιο προάστειο του Καράκας, μαζί με το προάστειο Μπαρούτα. Το Τσακάο είναι το προάστειο που έδινε και δίνει ποσοστά άνω του 85% στην αντιπολίτευση. Το Τσακάο και το Μπαρούτα είναι τόποι που δήμαρχοι σαν τον ακροδεξιό Λεοπόλντο Λόπεζ και τον Ενρίκε Καπρίλες πρότειναν στον κόσμο να πυρπολήσει την πρεσβεία της Κούβας ή διέτασσαν «Βγείτε στο δρόμο και κάψτε τα όλα», όταν έχαναν εκλογές από τον Ούγο Τσάβες.  

Ο Λόπεζ, ο μέντορας του Γουαϊδό, ο χαρακτηρισμένος «αλαζόνας, πεινασμένος για εξουσία και εκδικητικός» που «απέλυε ακόμη και τη σύζυγο όποιου τολμούσε να διαφωνήσει μαζί του», σύμφωνα με κείνο το τηλεγράφημα του Στέητ Ντηπάρτμεντ, που έφεραν στο φως τα wikileaks, ελάμβανε εδώ 85%-95% και όλη την περίοδο Τσάβες και κατόπιν με το Νικολάς Μαδούρο.  O «εξόριστος» και «υπερασπιστής της ελευθερίας» Λόπεζ που ο τελευταίος μήνας τον βρήκε στο Περού, στο πλευρό της Κέικο Φουτζιμόρι, να την χαρακτηρίζει «φωνή δημοκρατίας και ελευθερίας» και να καταδικάζει τον Πέδρο Καστίγιο ως «κομμουνιστή, υποστηρικτή της δικτατορίας». Το Τσακάο αγαπούσε πάντα το Λεοπόλντο Λόπεζ και αγαπάει πολύ και τον Γουαϊδό – όπως και η ελληνική κυβέρνηση, άλλωστε. 


Ήταν λογικό, λοιπόν, κάποιοι να ονειρεύονταν να χτίσουν στην καρδιά του Τσακάο το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο σε όλη τη Λατινική Αμερική. Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο. Αυτήν την καρδιά του Τσακάο κατέλαβαν ιθαγενικοί πληθυσμοί από τα μπάρριος, τις γειτονιές της φτωχολογιάς, πριν δέκα χρόνια, αποφασισμένοι να χτίσουν εκεί «το όνειρό τους».

Στην καρδιά του Τσακάο, δημιουργεί και δρα η κομμούνα της 22ας Ιανουαρίου εδώ και δέκα χρόνια. Στην κοιλιά του κτήνους. Μέσα στα μούτρα τους. 

«Εμείς τα φτιάξαμε όλα αυτά. Ολα αυτά που βλέπετε τα χτίσαμε με τα ίδια μας τα χέρια. Τα χτίσαμε εδώ, μες στην καρδιά του κεφαλαίου, στο Τσακάο». Η Ιραϊδα Μιροκόιμα, είναι ιθαγενής, από τη συνέλευση του μπάρριο της 22ης Ιανουαρίου, της κομμούνας του Τσακάο. Δυνατή γυναίκα, μια ακόμη δυνατή γυναίκα στη Βενεζουέλα. Μας υποδέχεται με την κοινότητα, με συνθήματα, με λέξεις που αγγίζουν καρδιές, με τα μικρά παιδιά μια να παίζουν ηρωίδες της επανάστασης και μια να φωνάζουν μαζί «El pueblo unido…». 

«Η οργάνωσή μας μετράει δέκα χρόνια και ξεκίνησε σα μια προσπάθεια να οργανωθούμε οι ιθαγενείς λαοί και να πάρουμε όσα μας ανήκουν. Φτιαχτήκαμε από πέντε οργανώσεις. Αυτοί το λένε κατάληψη, αλλά εμείς δεν τη λέμε κατάληψη, είναι η γη μας που ξαναπήραμε, είναι το δίκαιο». Υπάρχουν δύο τέτοια μπάρριος μες στα μούτρα του κεφαλαίου – ένα αυτό, στο οποίο μας ξεναγεί η Ιραϊδα, κι ένα στο Μπαρούτα, το προπύργιο του Καπρίλες. 

«Λένε το παραμύθι τους ότι η γη μας είναι ιδιωτική, όμως οι ιδιοκτήτες είναι που κλέβουν από μας τη γη μας. Αυτό που κάναμε λοιπόν, είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί για να ξαναγυρίσει σε μας. Λένε πως ήταν εισβολή αλλά δεν ήταν, ήταν αγώνας για τον εκδημοκρατισμό της γης στις πόλεις». Οι λέξεις επανανοηματοδοτούνται μέσα από τους αγώνες. 

«Εδώ ετοίμαζαν το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Λατινικής Αμερικής όταν μπήκαμε και απαιτήσαμε τη γη μας. Σήμερα είμαστε 220 εικογένειες που συμμετέχουμε στο χτίσιμο και τις άλλες εργασίες, από τις 266 οικογένειες που ζούμε εδώ. Και σήμερα ξέρουμε, έχουμε μάθει και μπορούμε να χτίσουμε τα πάντα».

Ανατριχιάζω, θυμάμαι το Ντουρούτι, που πιθανότατα δεν ξέρει η Ιραϊδα κι ας τον ξέρει η καρδιά της απέξω κι ανακατωτά. «Εμείς μπορούμε να χτίσουμε, οι εργάτες έφτιαξαν τα παλάτια, τις πόλεις, εμείς οι εργάτες μπορούμε να τα ξαναχτίσουμε και μάλιστα ακόμη καλύτερα. Εμείς θα κληρονομήσουμε τη γη- κουβαλάμε το νέο κόσμο εδώ, στις καρδιές μας» είχε πει. Εμείς κληρονομούμε ήδη τη Γη. Στην κοιλιά του κτήνους, στο Τσακάο. Όλοι εμείς, οι κάποτε ακτήμονες: η μία από τις πέντε οργανώσεις που ήρθαν να ενωθούν για να γεννηθεί αυτή η κομμούνα, ήταν οργάνωση των ενοικιαστών, από αυτές που «τους έδωσε ο Τσάβες τα σπίτια». Ο νόμος εκείνος ήταν απλός. Αν είχες πληρώσει 20 χρόνια νοίκι σε κάποιον, τότε του είχες αποπληρώσει το σπίτι ή το χωράφι που σου νοίκιαζε: επρόκειτο περί εξαγοράς. Το σπίτι, η γη, περνούσαν στην ιδιοκτησία σου. 

Κάθε διαμέρισμα από αυτά που «χτίζουμε με τα ίδια μας τα χέρια» είναι 85τμ. Άλλα έχουν δύο κρεβατοκάμαρες άλλα μία, άλλα έχουν ένα μπάνιο άλλα δύο… τα έπιπλα, στην πλειονότητά τους, είναι χτιστά. Στις μικρές αυλές που δημιουργούνται ανάμεσα στα διαμερίσματα, οι γειτόνισσες κι οι γείτονες κάθονται και τα λένε. Είναι περήφανοι για το ρυθμό της δουλειάς τους πια, «αν χτίσεις τα πρώτα δύο τρία, μετά είναι πολύ εύκολο».

Το εργοτάξιο, σπίτι, χώρος ζωής και ζωτικής δημιουργίας που είναι η κομμούνα της 22ας Ιανουαρίου – βαφτισμένη από την ημερομηνία της κατάληψης – είναι ένας άυπνος χώρος δουλειάς. Καθεμία από τις οικογένειες που συμμετέχει εργάζεται εδώ από τέσσερις. Ως 12 ώρες. Χτίζουν τώρα το όγδοο κτίριο, τελειώνουν κάποια διαμερίσματα, ετοιμάζουν το 9ο και το 10ο, που μάλλον θα είναι και τα τελευταία κτήρια. Πολλές φορές μετέχει ολόκληρη η οικογένεια κι οι δουλειές μοιράζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνάμεις. «Μπορεί ας πούμε, κάποιοι να χτίζουμε, κάποιοι να περνάμε πλακάκια, κάποιοι να καθαρίζουμε, κάποιοι να πάμε να φυλάμε το βράδυ τα οικοδομικά υλικά» μου λέει η Λουζ, ένα ακόμη από τα κορίτσια που χτίζουν το αύριο με τα χέρια τους. 

Η Λουζ. Η Λουζ Μαρίνα Ραμίρεζ, απαντά στην ερώτηση κατά πόσον οι κυρώσεις επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. «Κάνουμε δύο και τρεις δουλειές για να τα φέρουμε βόλτα, το πρωί μπορεί να είμαι δασκάλα, το βράδυ όμως να πουλάω μικροπράγματα για να συμπληρώσω». Οι κυρώσεις σημαίνουν πληθωρισμό, οι κυρώσεις «επιρρεάζουν και τα οικοδομικά υλικά και τους μισθούς», δεν μπορούν να προχωρήσουν οι εργασίες όσο γρήγορα θα ήθελαν, δεν μπορούν να τελειώσουν τα διαμερίσματα, όσο και αν συνεχίζουν να δουλεύουν όλοι μαζί, να χτίζουν όλοι μαζί. «Αν δεν ήταν ο οικονομικός πόλεμος θα είχαμε τελειώσει ακόμη 40 σπίτια», μου λέει με παράπονο. Έτσι το λένε: οικονομικό πόλεμο. Και λένε την αλήθεια.

Το ρεύμα και το νερό παραμένει δωρεάν όσο διαρκούν οι κυρώσεις, τα κουτιά της βοήθειας σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης τα βλέπουμε στα ράφια, έχουν – όπως και οκτώ εκατομμύρια πολίτες ακόμη- και το καρνέ δε πάτρια, την κάρτα της πατρίδας για τα λοιπά βοηθήματα που έχουν αυξηθεί με την πανδημία. 

Η Ιράιδα μας προσκαλεί να ανεβούμε τις σκάλες, να πάμε να δούμε τα διαμερίσματα, πως η κάθε οικογένεια δίνει το δικό της χρώμα, αποφασίζει να επενδύσει ή όχι σε κάποια υλικά που της αρέσουν… Μας ανοίγουν τα σπίτια τους με την περηφάνεια της εργατικής τάξης. «Ελάτε να δείτε ένα κομμάτι του ονείρου μας». Του ονείρου που χτίζουν με τα ίδια τους τα χέρια. Απλού, πεντακάθαρου -περιμέναν επισκέψεις κιόλας! –  λειτουργικού, λόγου περηφάνειας και απόδειξης δύναμης. 

Μας αποχαιρετούν. Μας κερνάνε από ένα βιβλίο, με θέμα την επαν-απόκτηση του αστικού χώρου από τις λαϊκές δυνάμεις σε όλη τη Λατινική Αμερική, που πια είναι κίνημα, με ρίζες και εδώ. Μας κερνάνε πεκένιος, τα ντόπια τυροπιτάκια που τα έχουν φτιάξει οι ίδιες. Βιβλία και ψωμί, και μια τελευταία κουβέντα, με τις γροθιές ψηλά: «Δε θα παραδοθούμε ποτέ. Θα τους δείξουμε τι λαός είμαστε».



Πηγή



ΕΣΗΕΑ: Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή τη σειρά των δραματοποιημένων βίντεο, που έχει δημιουργήσει η Αστυνομία και στα οποία περιέχονται συνεντεύξεις αστυνομικών, που, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενεπλάκησαν σε επίκαιρα περιστατικά, τα οποία απασχόλησαν την κοινή γνώμη.

Στην επιστολή επισημαίνεται ο κίνδυνος της υποκατάστασης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και της αποδυνάμωσης της ενημέρωσης. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Αρ.Πρωτ.:803/18-6-21

 Προς

τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας

κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη

Ενταύθα

 Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ,

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με έκπληξη παρακολούθησε τη σειρά των δραματοποιημένων βίντεο, που έχει δημιουργήσει η Αστυνομία και στα οποία περιέχονται συνεντεύξεις αστυνομικών, που κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ενεπλάκησαν σε επίκαιρα περιστατικά, που απασχόλησαν την κοινή γνώμη.

Το γεγονός αυτό της υποκατάστασης δημοσιογράφων, που καθήκον τους είναι να μεταφέρουν στους πολίτες την είδηση έγκυρα και αντικειμενικά, ως λειτουργοί του αγαθού της ενημέρωσης, από λειτουργούς ταγμένους στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών είναι πρωτοφανές και πλήττει το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Ζητούμε λοιπόν να απόσχετε από κάθε ενέργεια που οδηγεί σε υποκατάσταση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και αποδυναμώνει την ενημέρωση και αποβλέπουμε στην καλύτερη συνεργασία σας με τους συναδέλφους μας, ώστε το αποτέλεσμα να δικαιώνει την προσφορά και των δύο πλευρών στην κοινωνία.

Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Η Πρόεδρος                                                 Ο Γενικός Γραμματέας

 Μαρία Θ. Αντωνιάδου                               Σταύρος Καπάκος

 

Κοινοποίηση:

  1. Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
  2. Προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριο Οικονόμου»

 ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Πηγή

«Τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν ταξικά την έμφυλη βία και την πατριαρχία»

 Καταπέλτης στον σχολιασμό της η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Κοσμήτορας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αλεξάνδρα Κορωναίου, αναφερόμενη στον τρόπο που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τις γυναικοκτονίες. «Το 84% των βίαιων θανάτων μέσα στις οικογένειες αφορά γυναίκες» σημείωσε και πρόσθεσε πως «με τον τρόπο που παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ θέματα έμφυλης βίας, ενδεχομένως τα υποστηρίζουν και τους δίνουν άλλοθι». Σχολιάζοντας την παρουσίαση της γυναικοκτονίας στα Γλυκά Νερά από την δικαστική συντάκτρια του ΣΚΑΙ, Ιωάννα Μάνδρου, η κα. Κορωναίου σημείωσε: «Θλίβομαι και οργίζομαι, γιατί πίσω από τα λόγια της. Διαγράφεται μια βαθιά ταξική αντιμετώπιση των θυτών, των ίδιων των δολοφόνων.  Αν ο δολοφόνος ήταν ένας απλός άνθρωπος ή ένας Αλβανός και Γεωργιανός, τότε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα τον παρουσίαζαν ως το τέρας».


«Το 84% των βίαιων θανάτων μέσα στις οικογένειες αφορά γυναίκες» δήλωσε Στο Κόκκινο 105,5 και τον Νίκο Ξυδάκη, η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Κοσμήτορας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αλεξάνδρα Κορωναίου. «Μιλάμε για το φαινόμενο της πατριαρχίας και της έμφυλης βίας και είναι εξοργιστικό το γεγονός, ότι αντί τα ΜΜΕ να παλεύουν εναντίον αυτών των φαινομένων, ενδεχομένως με τον τρόπο που τα παρουσιάζουν, τα υποστηρίζουν και τους δίνουν άλλοθι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την παρουσίαση της γυναικοκτονίας στα Γλυκά Νερά από την δικαστική συντάκτρια του ΣΚΑΙ, Ιωάννα Μάνδρου, που υποστήριξε πως «η συγκρότηση της προσωπικότητάς του, δεν του επέτρεπε κάτι τέτοιο (το να τεμαχίσει το πτώμα), δεν είναι για αίματα» ενώ και ο παρουσιαστής της εκπομπής Δημήτρης Οικονόμου έσπευσε να συμφωνήσει με έμφαση: «Ίσα ίσα ο ίδιος προσπάθησε να την επαναφέρει», η κα. Κορωναίου σημείωσε: «Θλίβομαι και οργίζομαι, γιατί πίσω από τα λόγια της κας Μάνδρου, διαγράφεται μια βαθιά ταξική αντιμετώπιση των θυτών, των ίδιων των δολοφόνων.  Αν ο δολοφόνος ήταν ένας απλός άνθρωπος ή ένας Αλβανός και Γεωργιανός, τότε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα τον παρουσίαζαν ως το τέρας. Αν όμως ο δολοφόνος έχει σχεδόν αγγελικό πρόσωπο, πτυχία και είναι πιλότος VIP, η γλώσσα που χρησιμοποιείται για να το περιγράψει διαφοροποιείται και αυτό ως γεγονός είναι τραγικό και εξοργιστικό. Απέναντι στον τρόπο που τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν το παγκόσμιο πολιτικό φαινόμενο της έμφυλης βίας και της πατριαρχίας, υπάρχει τεράστια ευθύνη του κράτους και των κρατικών αρχών, οι οποίες πρέπει να πάρουν θέση».

«Πρέπει να απαντήσουμε, γυναίκες και άνδρες με κοινό τρόπο με ένα συντονισμένο πρόγραμμα το οποίο να περιλαμβάνει πάρα πολλούς άξονες. Δεν μιλάω μόνο για το Ποινικό Δίκαιο καθώς το πρόγραμμα θα μπορούσε να αφορά επίσης την εκπαίδευση. Είναι τραγικό το γεγονός ότι καταργούνται οι κοινωνικές επιστήμες από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αντί να εμπνευστούμε από μία τέτοια πολιτική ή από ανάλογες πολιτικές, αυτή τη στιγμή βυθιζόμαστε σε κάτι το οποίο δείχνει ένα κράτος ή θεσμούς, οι οποίοι κινούνται στα όρια του φασισμού» τόνισε εμφατικά η καθηγήτρια και σχολίασε πως στο κομμάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. «Όχι απλώς τα ΜΜΕ να σταματήσουν τον συγκεκριμένο τρόπο που παρουσιάζουν τα γεγονότα, αλλά σε παρόμοιες περιπτώσεις πρέπει να ενεργοποιείται ακόμα και εισαγγελική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση» κατέληξε.


Πηγή

Τηλεοπτική φιέστα και υποσχέσεις του Αδ. Γεωργιάδη σε ζωντανή σύνδεση από το Ελληνικό

 Μια «πολύ καλή ημέρα για την κυβέρνηση, για τον πρωθυπουργό, για τον ελληνικό λαό» γιόρτασε την Τρίτη από τις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ζωντανή σύνδεσή του με εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, υποσχόμενος 10.000 θέσεις εργασίας που κατά τον ίδιο θα φτάσουν τις 70.000 σε βάθος οκταετίας, και κουνώντας το δάχτυλο στους πολίτες που «πρέπει να μάθουμε στην Ελλάδα να κάνουμε τα έργα πιο γρήγορα και τη ζωή μας πιο απλή». Ο ίδιος προανήγγειλε την έναρξη των έργων από τη Lamda Development τον Ιούλιο, παρότι έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «πια είναι ευθύνη της εταιρείας, δεν θα κάνουμε εμείς τα έργα».


Την καριέρα του στις τηλεοπωλήσεις θυμήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης το πρωί της Τρίτης μέσα από τη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού, με αφορμή την υπογραφή της μεταβίβασης της Ελληνικό ΑΕ στη Lamda Development από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον ίδιο, την προσεχή Παρασκευή.

«Αυτό που θα γίνει εδώ θα είναι εξαιρετικό» ανέφερε ο Άδ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην εκπομπή της ΕΡΤ, ενώ λίγο νωρίτερα υποστήριζε πως «χρειαστήκαμε είκοσι χρόνια για να βρούμε τον τρόπο να αξιοποιήσουμε αυτό τον υπέροχο τόπο. Εμείς, δύο χρόνια τώρα δεν υπήρξε μέρα που δεν ασχοληθήκαμε με αυτό. Τόσο πολύπλοκο και δύσκολο έργο ήταν».

Μάλιστα, ο υπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να κουνήσει το δάχτυλο στους πολίτες, σημειώνοντας ακόμα πως «πρέπει να μάθουμε στην Ελλάδα να κάνουμε τα έργα πιο γρήγορα και τη ζωή μας πιο απλή», ενώ και ακολούθως επαναλάμβανε συνεχώς πως «το ελληνικό έχει σχεδιαστεί για να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη», με αναφορές στους πολίτες της περιοχής του Ελληνικού, παρότι οι αντιδράσεις τους είναι πολυετείς και απαξιωμένες από την κυβέρνηση.

Ακολούθως, σε παράλληλο ρόλο σκηνοθέτη, ο Αδ. Γεωργιάδης συνέχισε την «παρουσίαση» του έργου δείχνοντας προς τα πίσω στο εργοτάξιο, υποστηρίζοντας πως «πρέπει να σας πω ότι αυτός ο χώρος που βλέπετε εδώ και βλέπετε πίσω τις εργασίες, αυτές είναι εργασίες που είχαν ξεκινήσει από πέρυσι, γιατί οι μπουλντόζες στο Ελληνικό μπήκαν από πέρυσι, όσο και κάποιοι αντιδρούν. Και επειδή μπήκαν από πέρυσι έχει γίνει χέρσο τώρα όλο το χωράφι, και την Παρασκευή που θα το πάρει η Lamda, θα μπορεί από τις αρχές Ιουλίου να βάλει μπουλντόζες και να ξεκινήσει το χτίσιμο. Άρα έχουμε κερδίσει από τις περσινές προπαρασκευαστικές εργασίες ένα χρόνο. Τα έργα ξεκινούν τον Ιούλιο, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ίδια η εταιρεία, γιατί πια είναι ευθύνη της εταιρείας, δεν θα κάνουμε εμείς τα έργα».

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός της αφορμής της υπογραφής της Παρασκευής μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης της μεταβίβασης στην εταιρεία της Lamda Development, ο υπουργός επικαλέστηκε και την σημερινή υπογραφή για την γραμμή 4 του μετρό από τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή τον νεότερο, καταλήγοντας πως «ταυτόχρονα θα έχουμε λοιπόν την έναρξη του μεγαλύτερου ιδιωτικού και δημοσίου έργου που έχει γίνει στην Ελλάδα».

Αναφορικά με τις θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν από το έργο του Ελληνικού, ο Αδ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για την άμεση δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας πως σε βάθος οκτώ ετών, «θα δημιουργηθούν περίπου 70.000 θέσεις εργασίας, σε ένα έργο οκτώ δισ. ευρώ».

«Σήμερα έχουμε μια πολύ καλή ημέρα για την Κυβέρνηση, για τον Πρωθυπουργό για τον ελληνικό λαό. Όλη εβδομάδα συνοδεύεται από δύο μεγάλες υπογραφές» είπε ακόμα για τα δύο έργα, της νέας γραμμής του μετρό και του Ελληνικού, ενώ παρακάτω πρόσθεσε πως «αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα που έχουμε να αλλάξουμε τη ζωή των Ελλήνων, να προσφέρουμε θέσεις εργασίας, να αυξήσουμε τα εισοδήματα του κόσμου και να τους δώσουμε μια καλύτερη ζωή».

«Ελληνικό: Η επόμενη μέρα ξεκίνησε» διαφημίζει το ΑΠΕ

Με τον παραπάνω πανηγυρικό τίτλο, το Αθηναϊκό Πρακτορείο συνόδευσε τον εορταστικό τόνο που επιχείρησε να δώσει και ο υπουργός με την παρουσία του στο Ελληνικό, στο δημοσίευμά του για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Lamda Development την περασμένη εβδομάδα, αναφορικά με την αγορά των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, μετά και την έκδοση των τελευταίων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και τη διευθέτηση των θεμάτων που σχετίζονται με την αναβλητική αίρεση που αφορά την άδεια λειτουργίας του καζίνο με το ΤΑΙΠΕΔ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, πως «η στιγμή είναι ιστορική καθώς συμπίπτει με την περίοδο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια η Lamda Development θα πρωτοστατήσει, όπως τονίσθηκε, καθώς το Ελληνικό, είναι ένα έργο, που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Ελληνική οικονομία και θα επανατοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό και τουριστικό χάρτη, ενσωματώνοντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και αρχές αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής, επισημαίνεται στην ανακοίνωση».

Στην ίδια καταχώρηση της ανακοίνωσης της εταιρείας αναφέρεται ακόμα πως «στόχος είναι η δημιουργία, όπως έχει αναφερθεί από την Lamda Development, μιας σύγχρονης πράσινης, ψηφιακής πόλης, πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, φιλική προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον, που θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Ενός νέου χώρου ψυχαγωγίας, χαλάρωσης, περιπάτου, άθλησης, προσβάσιμος σε όλους».

Μάλιστα, γνωστοποιείται ακόμα πως κατόπιν «επιθυμίας της εταιρείας για σταθερή επικοινωνία», αναμένεται να ξεκινήσει σειρά διαδικτυακών παρουσιάσεων της προόδου του έργου. Κατά τις ίδιες ανακοινώσεις, οι δύο πρώτες θα πραγματοποιηθούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και θα αφορούν στα αρχιτεκτονικά σχέδια του πρώτου οικιστικού πύργου στην Ελλάδα και στον σχεδιασμό της ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου.

Το χρονοδιάγραμμα της Lamda, με «έμφαση στο Μητροπολιτικό Πάρκο»

Στο ίδιο δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου φιλοξενείται και ο προγραμματισμός των έργων, πάντα κατά τις αποφάσεις της εταιρείας, υποστηρίζοντας πως θα δοθεί έμφαση στο Μητροπολιτικό Πάρκο της εταιρείας.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί τα έργα που ξεκινούν είναι:

  • Ένα μεγάλο μέρος του Μητροπολιτικού πάρκου
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις
  • Το παράκτιο μέτωπο.
  • Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Αττική, το οποίο με εμπορικούς χώρους 72.000 τ.μ. θα είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το Mall στο Μαρούσι. Το εμπορικό κέντρο θα κατασκευαστεί πολύ κοντά στον σταθμό «Ελληνικό» του μετρό, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.
  • Χώροι γραφείων και ξενοδοχείο σε κοντινή απόσταση από το εμπορικό κέντρο, στη βόρεια πλευρά του ακινήτου, κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.
  • Μια Galleria που θα κατασκευαστεί κοντά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά,
  • Δύο Ξενοδοχεία στην παράκτια ζώνη
  • Περίπου 800 κατοικίες διαφόρων ειδών (διαμερίσματα, μονοκατοικίες κ.λπ.)
  • Ουρανοξύστης κατοικιών με ύψος έως 200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, επίσης στο παράκτιο μέτωπο, κοντά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Συνεχίζοντας την παράθεση των απόψεων της εταιρείας στο «ρεπορτάζ», το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως «σε κάθε του παρέμβαση τα τελευταία χρόνια ο Οδυσσέας Αθανασίου (σ.σ. διευθύνον σύμβουλος της Lamda Development) έδινε έμφαση στο κεντρικό συστατικό στοιχείο της επένδυσης που είναι η δημιουργία και συντήρηση ενός πάρκου 2.000.000 τμ, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό καθώς και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, με επίσης ελεύθερη πρόσβαση».

Αξίζει να σημειωθεί πως παρακάτω παρατίθενται και αναφορές «στελεχών της διοίκησης της Lamda», κατά το δημοσίευμα, στον ίδιο τόνο με τα λεγόμενα του υπουργού κατά την παρουσία του στην κρατική τηλεόραση, τόσο για τις θέσεις εργασίας, όσο και για την επί πολυετή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του παλιού αεροδρομίου, είκοσι χρόνια μετά την μεταφορά του.


Πηγή

Το Τέξας γράφει τον Mπαιντεν στα @@@ του! Σηκώνει άμεσα...

 



«Είναι γυναικοκτονία, όχι έγκλημα πάθους ή ζήλεια» βροντοφωνάζουν γυναικείες οργανώσεις που καλούν σε συγκεντρώσεις και πορείες

 Κάλεσμα σε πορείες και συγκεντρώσεις απευθυθύνει πλήθος γυναικείων οργανώσεων ενάντια στις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία. Οι οργανώσεις ζητούν να σταματήσουν τα σεξιστικά εγκλήματα εις βάρος των γυναικών και να αναγνωριστεί νομικά ο όρος γυναικοκτονία. «Καμία γυναίκα λιγότερη, κανένα παιδί να υφίσταται τέτοιου είδους ακραία βία» τονίζει η οργάνωση ΜΩΒ, ενώ με μηνύματα όπως «Το όχι σημαίνει όχι», η «Πατριαρχία Δολοφονεί» και «Οι γυναικοκτόνοι έχουν τα κλειδιά του σπιτιού μας» γυναίκες κάθε ηλικίας δείχνουν σε συγκεντρώσεις την οργή τους απέναντι στον δολοφονικό σεξισμό αλλά και το σύστημα που τον γεννά. «ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ, δεν είναι άλλη μια οικογενειακή τραγωδία, έγκλημα πάθους ή ζήλεια» αναφέρουν χαρακτηριστικά σύσσωμες οι γυναίκες, μετά και τη γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά και τον βιασμό γυναίκας στα Πετράλωνα.


Κάλεσμα σε πορείες και συγκεντρώσεις απευθύνει πλήθος γυναικείων οργανώσεων ενάντια στις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία. Γυναικείες οργανώσεις ζητούν να σταματήσουν τα σεξιστικά εγκλήματα εις βάρος των γυναικών και να αναγνωριστεί νομικά ο όρος γυναικοκτονία. Την Τρίτη 22 Ιουνίου καλούν σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου θα απολογηθεί ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο καθ΄ ομολογία γυναικοκτόνος της Καρολάιν, στο έγκλημα στα Γλυκά Νερά.

Η οργάνωση ΜΩΒ καλεί στη συγκέντρωση και αναφέρει:

Διαμαρτυρόμαστε, ζητάμε δικαιοσύνη για όλα τα εγκλήματά του, μεταξύ των οποίων η βία κατά του αχρόνιστου βρέφους, που το χρησιμοποίησε για τη μακάβρια σκηνοθεσία του. 9.30 το πρωί, στα δικαστήρια. Φέρνουμε πικέτες, πανό, φυλλάδια. Καμία γυναίκα λιγότερη, κανένα παιδί να υφίσταται τέτοιου είδους ακραία βία. Καλούν γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις, συλλογικότητες.

Το Σάββατο είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα με αίτημα να υιοθετηθεί ο όρος γυναικοκτονία από τον ποινικό μας κώδικα. Δεκάδες γυναίκες ντυμένες στα μαύρα και έχοντας ζωγραφισμένα κόκκινα (σ.σ. ματωμένα) χέρια στο λαιμό ζήτησαν να μπει ένα τέλος στον κατάλογο γυναικοκτονιών στην χώρα μας. Με μηνύματα όπως «Το όχι σημαίνει όχι», η «Πατριαρχία Δολοφονεί», «Οι γυναικοκτόνοι έχουν τα κλειδιά του σπιτιού μας» και «Η θέση της γυναίκας είναι στον αγώνα», γυναίκες κάθε ηλικίας έδειξαν έτσι την οργή τους και τον θυμό τους απέναντι στον δολοφονικό σεξισμό αλλά και το σύστημα που τον γεννά, ζητώντας να μπει τέλος στις διακρίσεις.

George Vitsaras / SOOC

«ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ, δεν είναι άλλη μια οικογενειακή τραγωδία, έγκλημα πάθους ή ζήλεια»

Κάλεσμα σε πορεία στο Ηράκλειο ενάντια στις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία απευθύνει η συλλογικότητα «Φεμινίστριες Ηρακλείου». Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 22 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Λιονταριών, με αφορμή και την εξιχνίαση του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά. «Η πατριαρχία μας καταπιέζει, μας κακοποιεί, μας βιάζει, μας δολοφονεί. Και ναι ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ, δεν είναι άλλη μια οικογενειακή τραγωδία, έγκλημα πάθους ή ζήλεια. Είναι κατάχρηση εξουσίας, αίσθηση ιδιοκτησίας, τοξική αρρενωπότητα και χρήση του προνομίου ότι ο κυρίαρχος λόγος θα σπεύσει να δικαιολογήσει, να στηρίξει το δράστη και να ενοχοποιήσει τη νεκρή», αναφέρεται στο κάλεσμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η εξιχνίαση του φριχτού θανατηφόρου εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, με την ασφυξία της Caroline Crouch που προκάλεσαν τα χέρια του συζύγου της, συνέπεσε με τον εντοπισμό της νεκρής Δημήτρη/Δήμητρας από τη Λέσβο και με τον βιασμό και κακοποίηση μίας αδερφής μας στα Πετράλωνα την ώρα της εργασίας της.

Οι «γυμνές ζωές» των θηλυκοτήτων μέσα στην πατριαρχία τείνουν να γίνουν κανονικότητα, ενώ η βαρβαρότητα απέναντί τους έχει ενταθεί επικίνδυνα στην covid εποχή του εγκλεισμού μας. Η Caroline έχοντας βιώσει μια άνιση, καταπιεστική σχέση από όταν ακόμη ήταν παιδί, βρίσκεται νεκρή στο κρεβάτι της, με το μωρό στην πλάτη της μέσα στο χώρο του εγκλήματος και με το σκυλί της νεκρό.

Η αστυνομία ωστόσο έπρεπε να δέσει την υπόθεση και να επικηρύξει τους «αλλοδαπούς μάλλον» δράστες, ώσπου να καταλήξει να συλλάβει τον πρώτο ύποπτο της γυναικοκτονίας, τον ίδιο τον σύζυγό της… Ακόμη και νεκρή όμως, κακοποιείται και διασύρεται μέσα από τις κλειδαρότρυπες του κίτρινου τύπου με την διαρροή του προσωπικού της ηλεκτρονικού ημερολογίου, που όλως παραδόξως τα αποσπάσματά του αφορούν και ξεπλένουν τον επιτυχημένο πιλότο σύζυγό της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλο. Τον είχε βλέπεις «απειλήσει» με διαζύγιο…

Η ζωή της Δημήτρη/Δήμητρας από τη Λέσβο ήταν γυμνή πάντα, στο οικογενειακό της περιβάλλον, στο χωριό της, στα ψυχιατρικά ιδρύματα, μέχρι την κατάληξή της στα αζήτητα του νεκροτομείου, ενώ το σήμα για την εξαφάνισή της χρειάστηκε ένα μήνα για να εκδοθεί. Ήταν βλέπεις ένα σώμα χωρίς σημασία… Στα Πετράλωνα η αλληλεγγύη των ενοίκων, τα γρήγορα αντανακλαστικά του φεμινιστικού κινήματος έσπευσαν προς υπεράσπιση του θύματος, η αστυνομία ωστόσο εμπόδισε τον αλληλέγγυο κόσμο να πλησιάσει, ενώ περίμενε το ένταλμα απ’ έξω. Ήταν απλοί καθημερινοί βιαστές, δεν ήταν, βλέπεις, άτομα που διαδήλωναν για τα δικαιώματά τους, ώστε να μπορέσει να φτάσει μέχρι τον 6ο όροφο και χωρίς ένταλμα για να τους συλλάβει ή μια οικογένεια που υπερασπίζεται το οικιακό της άσυλο.

Η πατριαρχία μας καταπιέζει, μας κακοποιεί, μας βιάζει, μας δολοφονεί. Και ναι ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ, δεν είναι άλλη μια οικογενειακή τραγωδία, έγκλημα πάθους ή ζήλεια. Είναι κατάχρηση εξουσίας, αίσθηση ιδιοκτησίας, τοξική αρρενωπότητα και χρήση του προνομίου ότι ο κυρίαρχος λόγος θα σπεύσει να δικαιολογήσει, να στηρίξει το δράστη και να ενοχοποιήσει τη νεκρή. Και ναι τις ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ τις συγκαλύπτει η αστυνομία, τα ΜΜΕ, οι δικαστές και οι νομοθέτες. Η αστυνομία δεν προστατεύει ούτε τις γυναίκες που έχουν καταγγείλει την κακοποίησή τους (όπως η Κωνσταντίνα στη Μακρυνίτσα), ούτε διευκολύνει αυτές που σπεύδουν να την καταγγείλουν. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί της δε, βγαίνουν στα κανάλια να δώσουν οδηγίες στους επίδοξους γυναικοκτόνους πώς να την βγάλουν καθαρή.

Τα ΜΜΕ δίνουν το λόγο στους Μπαλάσκες και στους Κούγιες και χτίζουν το προφίλ των κακοποιητών/βιαστών/γυναικοκτόνων, δίνοντας το λόγο στους υπερασπιστές τους και το περιβάλλον τους να σκιαγραφήσουν το πόσο καλά παιδιά είναι. Οι δικαστές δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και καταδικάζουν τις γυναίκες που υπερασπίζονται τον εαυτό τους, ενώ οι νομοθέτες αλλάζουν προς το ηπιότερο τους νόμους και τον ποινικό κώδικα που αφορά τα έμφυλα ζητήματα, αφού προσπαθούν να καταργήσουν την έννοια της συναίνεσης στις υποθέσεις βιασμού.

Την ίδια στιγμή περνούν, ενάντια στο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, έναν νόμο έκτρωμα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των παιδιών, σύμφωνα με την οποία μέχρι και ο καθομολογία γυναικοκτόνος της Κάρολαιν μπορεί να διεκδικήσει, καθώς όπως μας ενημερώνουν βουλευτές της κυβέρνησης, ένας πατέρας που κακοποιεί (και γιατί όχι δολοφονεί) την γυναίκα του, μπορεί να είναι καλός πατέρας…

 Γι΄αυτό λέμε: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Γι΄αυτό θέλουμε η αλληλεγγύη μας να φτάσει στα πιο μακρινά μέρη, στα πιο κρυφά δωμάτια του φόβου. Να σταθούμε δίπλα σε κάθε γυναίκα, σε κάθε θηλυκότητα που βιώνει την έμφυλη βία.

ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΚΑΜΙΑ ΚΑΡΟΛΑΪΝ, ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ ΤΡΙΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΣΤΙΣ 19.00, ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ.

Φεμινίστριες Ηρακλείου».

Στη συγκέντρωση για την Καρολάιν έγινε γνωστό ότι μία εργαζόμενη γυναίκα βιάστηκε εν ώρα εργασίας στα Πετράλωνα και αποφασίστηκε να στηριχθεί η κινητοποίηση έξω από το σπίτι του δράστη. Επίσης το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πορεία ενάντια στον βιασμό και τον ξυλοδαρμό εργαζόμενης στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης στα Κάτω Πετράλωνα στις 6.30μμ. Στη συγκέντρωση καλεί η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου.

Και την ώρα που οι γυναικείες οργανώσεις πράττουν το αυτονόητο, με στόχο να προστατεύσουν μελλοντικά θύματα και να προωθήσουν την αλλαγή στο νομικό πλαίσιο, τα ελληνικά ΜΜΕ δημοσιεύουν αποσπάσματα από το ημερολόγιο της νέας γυναίκας εισβάλλοντας στη ζωή της και τις σκέψεις της. Το ThePressProject, συνειδητά δεν πρόκειται να αναπαράξει κανένα απόσπασμα από το ημερολόγιο αυτό, καθώς στόχο έχει να δημιουργήσει ένα κλίμα που εν τέλει θα ωφελήσει μόνο στο ξέπλυμα του θύτη και του κάθε μελλοντικού γυναικοκτόνου. Το μόνο που επιλέγουμε να κρατήσουμε, είναι το πόσο βαθιά πατριαρχική παραμένει η κοινωνία του 21ου αιώνα, που μεγαλώνει ακόμα γυναίκες οι οποίες νιώθουν ενοχές και απολογούνται όταν νιώθουν καταπιεσμένες, θυμωμένες και δεν «χωράνε» στα καλούπια που τους επιβάλλονται, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σε σχέσεις κακοποιητικές που, όπως φαίνεται, καταλήγουν να τις σκοτώνουν.



Πηγή

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις «διαρροές» της δικογραφίας και του «ημερολογίου» της Καρολάιν στα ΜΜΕ

 Παρέμβαση για τη διερεύνηση της τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων, και ειδικά αυτής της «παραβίασης υπηρεσιακού ή δικαστικού απορρήτου» πραγματοποίησε με καθυστέρηση αρκετών ημερών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αντιδρώντας στη δημοσιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας της υπόθεσης της δολοφονηθείσας Καρολάιν από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, και ειδικά για το φερόμενο «ημερολόγιο» της κοπέλας, αποσπάσματα του οποίου βρέθηκαν σε τηλεοπτικά κανάλια και μέσα ενημέρωσης.


Εντολή για τη διενέργεια άμεσης προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαρροή προανακριτική υλικού από τη δικογραφία της υπόθεσης της δολοφονίας της νεαρής Καρολάιν από τον σύζυγό της Αναγνωστόπουλο έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, έπειτα από τρεις ημέρες που στον Τύπο πυκνώνουν οι αναφορές σε «ημερολόγιο» της δολοφονηθείσας, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρούν να «ξεπλύνουν» τον δράστη του φρικτού εγκλήματος.

Στην παραγγελία του προς την προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, ο εισαγγελέας ζητά να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, με ειδική αναφορά σε «εντόνως επικριτικά δημοσιεύματα για διαρροή-δημοσιοποίηση στοιχείων της ποινικής δικογραφίας (ημερολόγιο θύματος Καρολάιν Κράουτς κ.λπ), για το φρικτό έγκλημα που διαπράχθηκε στα Γλυκά Νερά σε βάρος της ανωτέρω παθούσης».

Ακόμα, στην παραγγελία Πλιώτα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών αναφέρεται πως «η δημοσιοποίηση αυτών εκλαμβάνεται ήδη και ευλόγως, ως ενέχουσα προσβολή της προσωπικότητας της ίδιας της παθούσης και μπορεί να θεωρηθεί ακόμη, ότι μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τον κατηγορούμενο, κατά την εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας».

Η παραγγελία του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού ακολουθεί την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ το περασμένο Σάββατο, η οποία με μία λιτή -έστω- ανακοίνωση, εξίσου αργοπορημένη σε σχέση με τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ και τα δημοσιεύματα, υπενθύμισε πως ο δημοσιογράφος οφείλει να σέβεται το απαραβίαστο της προσωπικής ζωής, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας και κάλεσε τους συναδέλφους να απέχουν από σχετικά δημοσιεύματα.

Στην παραγγελία του εισαγγελέα Πλιώτα γίνεται αναφορά σε σχετικά δημοσιεύματα, αλλά και στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την «τήρηση των κανόνων δεοντολογίας», ζητώντας να πραγματοποιηθεί έρευνα για την τέλεση των παραπάνω πιθανών εγκλημάτων.



Πηγή

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή σε ανήλικες μαθήτριες στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

 Σεξουαλική παρενόχληση καταγγέλλουν μαθήτριες από καθηγητή στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ η υπόθεση βρίσκεται πλέον στη Δικαιοσύνη. Κοπέλες έχουν καταγγείλει τον συγκεκριμένο καθηγητή σε βάθος 12ετίας, ενώ μια από τις κοπέλες που φέρεται ν’ αποπλανήθηκε από τον συγκεκριμένο καθηγητή είναι ακόμα ανήλικη. «Έκανα πέντε χρόνια ψυχοθεραπείας και με αφορμή το κίνημα #metoo βρήκα το θάρρος για να μιλήσω και να προστατέψω και τις άλλες κοπέλες» αναφέρει μία από τις καταγγέλλουσες, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι ο καθηγητής φέρεται να διδάσκει ακόμα στο ωδείο ακόμη και σε ανηλίκους.


Μια νέα υπόθεση καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση έρχεται στο φως, καθώς ανήλικες μαθήτριες καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει στα χέρια της φάκελο με τέσσερις καταγγελίες κατά του συγκεκριμένου καθηγητή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Οι κοπέλες έχουν καταγγείλει τον συγκεκριμένο καθηγητή σε βάθος 12ετίας, ενώ η υπόθεση βρίσκεται πλέον στη Δικαιοσύνη.

Η μια από τις κοπέλες που φέρεται ν’ αποπλανήθηκε από τον συγκεκριμένο καθηγητή είναι ακόμα ανήλικη. Η πρωινή εκπομπή του ΜEGA φιλοξένησε μια από τις καταγγέλλουσες. «Ήμουν 15 όταν συνέβη το περιστατικό κατά τη διάρκεια της φοίτησης μου στο κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Με φλέρταρε έντονα, με πολιορκούσε. Κατάφερε να συνάψει σχέση μαζί μου. Όλο αυτό διήρκησε ένα χρόνο. Και έληξε η σχέση γιατί μου ζητούσε επίμονα να ολοκληρώσουμε τις σχέσεις μας. Εγώ δεν ενέδωσα ποτέ ούτε υπέκυψα σε ερωτικές απαιτήσεις. Έκανα πέντε χρόνια ψυχοθεραπείας και με αφορμή το κίνημα #metoo βρήκα το θάρρος για να μιλήσω και να προστατέψω και τις άλλες κοπέλες» τόνισε η κοπέλα.

Σύμφωνα με την ίδια, όταν πρότεινε στον καθηγητή να χωρίσουν, εκείνος την έβρισε και της δημιούργησε πολύ μεγάλη ένταση. Στη συνέχεια η κοπέλα αναγκάστηκε να σταματήσει τα μαθήματα στο ωδείο. «Μολονότι τέθηκε υπόψη της διοίκησης του Ωδείου η υπόθεση από τον Μάρτιο, υπάρχει μια διαδικασία έρευνας – διερεύνησης πολύ adhoc. Όχι ΕΔΕ ή πειθαρχική διαδικασία. Επιδιώκουν να λήξει η σύμβασή του και να γίνει η επαναπρόσληψή του» εκτίμησε ο δικηγόρος ενός εκ των καταγγελλουσών, Κωνσταντίνος Μορτόπουλος,

Η δικογραφία αν και έχει φτάσει στην εισαγγελία πρωτοδικών, ο καθηγητής φέρεται να διδάσκει ακόμα στο ωδείο ακόμη και σε ανηλίκους. Ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης ανέφερε ότι θα επιληφθεί ο ίδιος του θέματος.



Πηγή

«Neon TV» θα γίνει το Μακεδονία TV

 «Neon TV» θα γίνει το Μακεδονία TV

Αλλάζει ριζικά το ψυχαγωγικό κανάλι του ΑΝΤ1.

 
Με ένα τρέιλερ που ανέβηκε στα social media, το Μακεδονία TV ανακοίνωσε ότι σύντομα, και μετά από 31 χρόνια λειτουργίας, θα αλλάξει όνομα και θα λέγεται Neon TV. Υποδηλώνοντας έτσι και το νέο προφίλ του καναλιού, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα απευθύνεται σε πιο νεανικό κοινό.

Το Μακεδονία TV ανήκει στον όμιλο Antenna τα τελευταία 21 χρόνια, ωστόσο έχει άμεση μετοχική σχέση (81,1%) εδώ και κάτι παραπάνω από 1,5 χρόνο. Το πρόγραμμά του, σήμερα, είναι αμιγώς ψυχαγωγικό και αποτελείται από ξένες σειρές και ταινίεςσαπουνόπερες και προγράμματα του ΑΝΤ1 σε επανάληψη.


Πηγή

Μουστοκούλουρα ανακαλεί από την αγορά ο ΕΦΕΤ

 

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακοίνωσε την ανάκληση από την αγορά του τροφίμου «Μουστοκούλουρα μαλακά 350 γρ.» νηστήσιμα, με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 01/08/2021 και αριθμό παρτίδας LOT 1111421, που παράγεται από την εταιρεία «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΝΟΣ ΕΠΕ».

Έπειτα από έλεγχο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ, το προϊόν χαρακτηρίστηκε μη κανονικό και μη ασφαλές ως προς τη σύνθεση καθώς περιέχει το συντηρητικό «σορβικό οξύ» σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Επίσης, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.



Τη γλώσσα μου έδωσαν…

 

Τό χουμε πει πολλές φορές και θα το ξαναπούμε,όσες ακόμα χρειαστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την μιά μεριά είχε ξεχειλώσει την Ελληνική γλώσσα και την είχε κάνει σφουγγαρόπανο (σαν αυτό που χρησιμοποιούσε η συντρόφισσα Νοτοπούλου, όταν ήταν καθαρίστρια του δημάρχου Μπουτάρη…) και από την άλλη, μας έχει γεμίσει ασυνέπειες, που δεν συνάδουν με την δημοκρατικιά γλώσσα του βουνού.

  • Από τον Χρήστο Μπολώση

Επί παραδείγματι, γιατί λέμε της «Αριστεράς» και όχι της «Αριστερής»; (π.χ το κίνημα της Αριστερής). Γιατί η «Εφημερίς της Κυβερνήσεως» έγινε «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» και όχι «Εφημερίδα της Κυβέρνησης»; Γιατί μερικοί ανεκδιήγητοι αθλητικοί συντάκτες λένε «του δεύτερου ημιχρόνου» και όχι «του δεύτερου ημίχρονου»; Έναςάλλος, που μετέδιδε έναν αγώνα της ΑΕΚ στην Ευρώπη, το διέλυσε: «Το μεγάλο ταξίδι της ΑΕΚ, που άρχισε τον Ιούλη, θα συνεχισθεί και τον Φεβρουάριο».Να σας πω εγώ γιατί; Διότι αυτοί οι σολοικισμοί είναι γελοίοι και έτσι προτιμούν την μέση λύση, με αποτέλεσμα να γίνονται…ημιρεζίλι.

Και συνεχίζουμε.

Το ΟΠΕΚΕΠΕ το ξέρετε; Ξέρετε τι δουλειά κάνει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ; Έχετε ακουστά το ΓΕΩΤΕΕ; Γνωρίζετε το ΣΕΥΠ; Πώς θα ήταν η ζωή μας αν δεν είχαμε το ΔΙΚΕΦΙΨ; Αλήθεια η ΔΕΠΑΔΠ ωφελεί ή βλάπτει; Το μυστηριώδες ΕΠ-ΕΠ ομορφαίνει τη ζωή; Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το ΕΣΔΚΝΑ; Το πεταχτούλι ΕΤΕΠ-ΠΕΤΕΠ τι να σημαίνει άραγε; Μήπως είναι πορνό; Το βαρύγδουπο ΓΕΜΗ-ΥΜΣ, είναι τάχα κάτι πολύ σοβαρό σαν τον κορονοϊό να πούμε ή της πλάκας; Αμ το ΠΟΦΕΕ και το απειλητικό ΕΜΕΝΣΙ, τι να είναι; Και μ’ αυτά τα σκανδαλιάρικα ΕΔΟΕΑΠ και ΣΥΠΟΘΑτι θα γίνει; Ακόμη μη μου πείτε ότι θα αισθανθείτε άνετα, όταν πάρετε ένα χαρτί από το ΕΤΕΠΠΑΑ ή το ΕΠΑνΕΚ, ή το ΦοΔΣΑΚΜ; Αποκλείεται όταν δείτε μπροστά σας το δολοφονικό ΤΜΧΠΠΑ να μη σκεφτείτε την αυτοκτονία ή ότι δεν θα τρέξετε σε μάγισσες και χαρτορίχτρες όταν διαβάσετε κάπου για την ΓΓΔΒΜΝΓ, ή το ΛΕΠΕΤΕ, ή το ΕΤΕΕΑΠ, ή το ΕΕΕΕ, ή το ΑΣΕΔΟ, ή τα τρίδυμα ΠΕΜΕΝ-ΜΕΝΕΝ-ΠΕΠΕΝ.Αλήθεια τι είναι το ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. που ανήκει στον Δήμο Θερμαϊκού;

Ακόμη δεν μας έφταναν τα βάσανά μας, από τότε που άρχισε η κρίση, ή σωστότερα απότότε που μας χρεωκόπησαν οι πολιτικοί φωστήρες μας, εισέβαλαν στη ζωή μας,εκτός της τρόικα, που ο ΣΥΡΙΖΑ την είπε Θεσμούς και μας έφυγε ένα βάρος, και ευρωοικονομικάακρωνύμια. Για να τα δούμε: Ασφαλώς γνωρίζουμε τι δουλειά κάνει η DeptRestructuring (αναδιάρθρωση χρέους). Το Eurogroup (Ευρωομάδα, στην οποία, υποτίθεται, ότι συμμετέχει ισοτίμως και η Ελλάδα). Το Εuro¬WorkingGroup (Συμβουλεύει τοEurogroup). Για το Bailoutδεν ξέρουμε (ψάξτε βρέστε το,μαζί με τοSwaps). Αυτό το Hedge Fund (Αντισταθμιστικό αμοιβαίο κεφάλαιο υψηλού κινδύνου), είναι ξεκάθαρο και πρέπει να είναι και πολύ σοβαρό… Μάθαμε και τους Οίκους αξιολόγησης (μάλλον άλλο πράγμα είναι οι οίκοι ανοχής…).

Από αυτή εδώ την ταπεινή στήλη, δεν μπορώ να κάνω πολλά για να διορθώσω τα πράγματα, παρά μόνο ένα πράγμα. Να δημιουργήσω ένα κίνημα το ΑΡΛΟΥΜΠΑ (Απαγορεύονται Ρητώς Λεξιπλασίες Οποιασδήποτε Υπηρεσίας Με Περίεργα Ακρωνύμια), για να καταπολεμήσουμε το κακό…

Και τελειώνοντας. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι παρακολουθώντας ποδόσφαιρο μαθαίνεις Ελληνικά, ιδίως από τις δηλώσεις των ποδοσφαιριστών, τις οποίες χλευάζουν μερικοί κουφιοκεφαλάκηδες. Άλλη άλλωστε είναι η δουλειά τους. Πολλές φορές, μία ντρίμπλα του Μέσι, προσφέρει περισσότερη απόλαυση από ό,τι μια πανεπιστημιακή διατριβή με θέμα «Περί του δικαίου των αφρικανικών τερμιτών». Το να περιμένεις να μάθεις σωστά Ελληνικά από τους ποδοσφαιριστές, είναι σαν να ζητάς από την Πρόεδρο της Ακαδημίας, να κάνει ντρίπλες, αν και ο παλιότερος κύριος Κουνάδης, μάλλον θα μπορούσε. Από του σημείου αυτού όμως, μέχρι τα μαρουλόφυλλα, που εκτοξεύουν αθλητικοί συντάκτες, κυρίως σε περιγραφές αγώνων, υπάρχει μία διαφορά. Διότι και αυτοί πολλές φορές συναγωνίζονται τους μάγους της μπάλας. Εκείνο το «Δεύτερου Ημιχρόνου», που προαναφέραμε βγάζει μάτια ή το άλλο «Του Απόλλων Σμύρνης» βουλώνει αυτιά. Ακόμη και το «πιθανά» (=πιθανώς) ή το «ενδεχόμενα» (=ενδεχομένως) δύο καραμπινάτα ουσιαστικά, που τα ακούω από πολλούς να τα χρησιμοποιούν ως επιρρήματα, είναι ικανά να δημιουργήσουν παρενέργειες που μπορεί να φθάσουν μέχρι εγκεφαλικό Γ΄ Εθνικής. Όλα είναι… πιθανά.

Κλείνουμε με ένα απολαυστικό, που ψάρεψα από κείμενο του «Ακίς» στην «δημοκρατία». Έλεγε λοιπόν ο «Ακίς» αναιδώς στον Δημήτρη Γιαννουκάκη(χρονογράφος, συγγραφέας, θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος), ότι τα επιρρήματα πρέπει να λήγουν σε «α». Κι’ ο Γιαννουκάκης ατάραχος: «Α, ευτυχά που μου το είπες»…

Όμως… δυστυχά, πρέπει να κλείνουμε σιγά σιγά την κουβεντούλα μας, αφού το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά, να ξεσκονίζουμε τα μαγιώ μας, να λουστράρουμε τα βατραχοπέδιλά μας και γενικώς να προετοιμαστούμε για το καλοκαιράκιδιότιδεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και βλέπωεκείνον το Βασιλακόπουλο να γυαλίζει το μάτι του.


Πηγή


Καταγγελία για βία από αστυνομικούς στις φυλακές στο Λασίθι – «Ένα καλαμάκι σουβλάκι χρεώθηκε σαν όπλο» καταγγέλλουν οι κρατούμενοι

 Μια σοβαρότητα καταγγελία έρχεται από τις φυλακές Νεαπόλεως στο Λασίθι, όπου συγγενείς κρατουμένων κατήγγειλαν βία σε βάρος κρατουμένων κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής έρευνας της ΕΛΑΣ σε κελιά, για υπόθεση ναρκωτικών, που τελικά -σύμφωνα με την ΕΛΑΣ- δε βρέθηκαν. Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, οι αστυνομικοί φέρονται να άσκησαν βία στους κρατούμενους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ορισμένων, ενώ ένας από αυτούς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κακώσεις που προκλήθηκαν, σύμφωνα με την καταγγελία, από κράνος. Οι συγγενείς μετέφεραν την διαμαρτυρία των κρατουμένων οι οποίοι όπως είπαν, τους χρέωσαν πράγματα που δεν αξίζουν ποινικές διώξεις, όπως ένα καλαμάκι από σουβλάκι που χρεώθηκε σαν όπλο και μπουκάλια από τσάι υπηρεσίας τα οποία χρεώθηκαν σαν κρασί.


Άσκοπη βία σε βάρος κρατουμένων στις φυλακές Νεαπόλεως στο Λασίθι κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής έρευνας της ΕΛΑΣ σε κελιά, καταγγέλλουν συγγενείς κρατουμένων του σωφρονιστικού καταστήματος. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο «cretalive.gr», το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική έρευνα στο σωφρονιστικό κατάστημα για υπόθεση ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί φέρονται να άσκησαν βία στους κρατούμενους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ορισμένων, ενώ ένας από αυτούς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κακώσεις που προκλήθηκαν, σύμφωνα με την καταγγελία, από κράνος.

Οι συγγενείς μετέφεραν την διαμαρτυρία των κρατουμένων οι οποίοι όπως είπαν, τους χρέωσαν πράγματα που δεν αξίζουν ποινικές διώξεις, όπως ένα καλαμάκι από σουβλάκι που χρεώθηκε σαν όπλο και μπουκάλια από τσάι υπηρεσίας τα οποία χρεώθηκαν σαν κρασί. «Μπήκαν φυλακή και κρατούνται μακριά από της οικογένειές τους γιατί έτσι ορίζει ο νόμος σε παραπτώματα. Αλλά κάνεις δεν δίνει το οκ στους ίδιους τους αστυνομικούς που είναι εκεί για να τους φυλάνε να ασκούν βία», αναφέρεται στην καταγγελία.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας η ΕΛΑΣ εντόπισε:

  • 14 αυτοσχέδια μαχαίρια,
  • 5 αυτοσχέδιες μεταλλικές ράβδοι,
  • 2 κινητά τηλέφωνα,
  • φορτιστής κινητού τηλεφώνου,
  • 3 μπουκάλια κρασί,
  • 23 δισκία διαφόρων χρωμάτων, αγνώστων ουσιών και
  • 50 ευρώ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, δεν βρέθηκαν ναρκωτικά κατά την έρευνα.

Η ανακοίνωση-καταγγελία των συγγενών κρατουμένων:

«Χθες το βράδυ (Σάββατο 19/06) γύρω στις 9.30 φύλακες μπήκαν στο μέρος όπου κοιμούνται οι κρατούμενοι των φυλακών στην Νεάπολη και άσκησαν βία στους κρατούμενους.

Οι κρατούμενοι λοιπόν κάνουν διαμαρτυρία για βία άνευ λόγων. Χρεώνουν πράγματα που δεν αξίζουν ποινικές διώξεις, όπως: καλαμάκι από σουβλάκι χρεώνεται σαν όπλο και τσάι υπηρεσίας σαν κρασί. Ένας εκ των τραυματισμένων κρατουμένων μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κακώσεις που προκλήθηκαν από κράνος. 

Για τους φύλακες οι κρατούμενοι ίσως δεν είναι τίποτα. Για εμάς είναι η οικογένεια μας. Μπήκαν φυλακή και κρατούνται μακριά από της οικογένειές τους γιατί έτσι ορίζει ο νόμος σε παραπτώματα. Αλλά κάνεις δεν δίνει το οκ στους ίδιους τους αστυνομικούς που είναι εκεί για να τους φυλάνε να ασκούν βία. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα».



Πηγή 


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ