«Το 84% των βίαιων θανάτων μέσα στις οικογένειες αφορά γυναίκες» δήλωσε Στο Κόκκινο 105,5 και τον Νίκο Ξυδάκη, η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Κοσμήτορας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αλεξάνδρα Κορωναίου. «Μιλάμε για το φαινόμενο της πατριαρχίας και της έμφυλης βίας και είναι εξοργιστικό το γεγονός, ότι αντί τα ΜΜΕ να παλεύουν εναντίον αυτών των φαινομένων, ενδεχομένως με τον τρόπο που τα παρουσιάζουν, τα υποστηρίζουν και τους δίνουν άλλοθι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την παρουσίαση της γυναικοκτονίας στα Γλυκά Νερά από την δικαστική συντάκτρια του ΣΚΑΙ, Ιωάννα Μάνδρου, που υποστήριξε πως «η συγκρότηση της προσωπικότητάς του, δεν του επέτρεπε κάτι τέτοιο (το να τεμαχίσει το πτώμα), δεν είναι για αίματα» ενώ και ο παρουσιαστής της εκπομπής Δημήτρης Οικονόμου έσπευσε να συμφωνήσει με έμφαση: «Ίσα ίσα ο ίδιος προσπάθησε να την επαναφέρει», η κα. Κορωναίου σημείωσε: «Θλίβομαι και οργίζομαι, γιατί πίσω από τα λόγια της κας Μάνδρου, διαγράφεται μια βαθιά ταξική αντιμετώπιση των θυτών, των ίδιων των δολοφόνων.  Αν ο δολοφόνος ήταν ένας απλός άνθρωπος ή ένας Αλβανός και Γεωργιανός, τότε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα τον παρουσίαζαν ως το τέρας. Αν όμως ο δολοφόνος έχει σχεδόν αγγελικό πρόσωπο, πτυχία και είναι πιλότος VIP, η γλώσσα που χρησιμοποιείται για να το περιγράψει διαφοροποιείται και αυτό ως γεγονός είναι τραγικό και εξοργιστικό. Απέναντι στον τρόπο που τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν το παγκόσμιο πολιτικό φαινόμενο της έμφυλης βίας και της πατριαρχίας, υπάρχει τεράστια ευθύνη του κράτους και των κρατικών αρχών, οι οποίες πρέπει να πάρουν θέση».

«Πρέπει να απαντήσουμε, γυναίκες και άνδρες με κοινό τρόπο με ένα συντονισμένο πρόγραμμα το οποίο να περιλαμβάνει πάρα πολλούς άξονες. Δεν μιλάω μόνο για το Ποινικό Δίκαιο καθώς το πρόγραμμα θα μπορούσε να αφορά επίσης την εκπαίδευση. Είναι τραγικό το γεγονός ότι καταργούνται οι κοινωνικές επιστήμες από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αντί να εμπνευστούμε από μία τέτοια πολιτική ή από ανάλογες πολιτικές, αυτή τη στιγμή βυθιζόμαστε σε κάτι το οποίο δείχνει ένα κράτος ή θεσμούς, οι οποίοι κινούνται στα όρια του φασισμού» τόνισε εμφατικά η καθηγήτρια και σχολίασε πως στο κομμάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. «Όχι απλώς τα ΜΜΕ να σταματήσουν τον συγκεκριμένο τρόπο που παρουσιάζουν τα γεγονότα, αλλά σε παρόμοιες περιπτώσεις πρέπει να ενεργοποιείται ακόμα και εισαγγελική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση» κατέληξε.


Πηγή