Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Νέες αδειοδοτήσεις για αιολικά πάρκα στις καμένες περιοχές στην Εύβοια

 Η ΡΑΕ ανάβει το πράσινο φως σε νέα αιολικά πάρκα στις καμμενές περιοχές της Εύβοιας, στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, παρά τις προσφυγές που έκανε ο Δήμος Μαντουδίου-Αγίας Άννας- Λίμνης για τον ίδιο λόγο παραβίασης του περιβαλλοντικού δικαίου πριν μερικές εβδομάδες.


Οι  πυρόπληκτοι κάτοικοι από την Εύβοια ήταν προϊδεασμένοι για την επέρχομενη εκμέταλλευση των καμμένων στρεμμάτων και έχουν ήδη καταθέσει προσφυγές κατά των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προγραμματίζουν την  εγκαταστάση ανεμογεννητριών στις περιοχές οι οποίες έγιναν στάχτη.

Προχθές αναρτήθηκαν στην «Διαύγεια» 17 άδειες αιολικών πάρκων στην Εύβοια, τις οποίες χορήγησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην Εύβοια, κάποιες από τις οποίες αφορούν πυρόπληκτες περιοχές. Μία από τις αποφάσεις (βλ. το παρακάτω έγγραφο) δίνει την άδεια για εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 29,9 MW, με διάμετρο πτερωτής 71 μέτρα, στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, για χρονικό διάστημα 25 ετών με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα τόσα χρόνια.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, εξέφρασε σε δηλώσεις του την κάθετη αντίθεσή του στην απαράδεκτη και αντίθετη με την κρίση του Δ.Σ. Ιστιαίας–Αιδηψού του 2020 απόφαση, η οποία «βιάζει» το μοναδικό βουνό «που καταφέραμε να διασώσουμε με πολύ αγώνα και ιδρώτα. Πρόκειται για ένα βουνό με μοναδικά δρυοδάση και τις ανεμογεννήτριες να είναι ορατές από παντού. Ιστιαία και Αιδηψό, Ευβοϊκό και Αιγαίο».

«Η απόφαση της ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Τελέθριο είναι ακραία προκλητική. Η βιασύνη προδίδει… Ο αγώνας θα είναι καθολικός και θα γίνει χωρίς εκπτώσεις μέχρι τέλους. Δεν θα λείπει κανείς και από αυτό το μέτωπο. Συντονιζόμαστε και ξεκινάμε» έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook για να προσθέσει χαρακτηριστικά το εξής: «Υ.Γ. Η πρόσφατη καταστροφή ρήμαξε τον τόπο αλλά όχι τις αρχές μας. Είμαστε πλέον πιο δυνατοί. Όλοι ΜΑΖΙ θα νικήσουμε».

Λίγες βδομάδες νωρίτερα ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κατέθεσε τρεις ενδικοφανείς προσφυγές κατά των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια στις 22.7.2021 και αδειοδοτούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες που πρόκειται να εγκατασταθούν στην εδαφική αρμοδιότητα του Δήμου.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος αναφέρει: «Οι τρεις ανωτέρω αδειοδοτημένες επενδύσεις, όπως δηλώνεται ρητά στις αντίστοιχες αποφάσεις της ΡΑΕ, αποτελούν μέρος ενός ενιαίου έργου που αφορά στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 208 MW στη νήσο Εύβοια.

Στις ενδικοφανείς προσφυγές που κατέθεσε ο Δήμος, καταδεικνύει τα σοβαρά νομικά σφάλματα των προσβαλλόμενων αποφάσεων και ιδιαίτερα την παραβίαση του Ελληνικού και του Ενωσιακού περιβαλλοντικού δικαίου με την αυθαίρετη χωροθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές του Δήμου με πλούσια βιοποικιλότητα, που έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura, καθώς και την παράνομη κατάτμηση ενιαίου έργου συνολικής ισχύος 208 MW σε επιμέρους έργα, χωρίς να εξετασθούν οι συνολικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Τέλος, ο Δήμος ζητά την αναστολή λήψης αποφάσεων για αδειοδότηση ανεμογεννητριών, μέχρι την εκπόνηση σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το Δήμο και ευρύτερα τη Βόρεια Εύβοια».



ΤΟ "ΚΟΛΠΟ" ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ "ΠΟΥΝΕ" ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙ@ΣΤΟΥΣ! Έπαθαν την πλάκα τους με τον...



 

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ S08E02: ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ

 Η ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ συνήθως είναι μία εκπομπή γκρίνιας, αλλά αυτήν τη φορά στην υπόθεση της e-food συνέβη κάτι παράξενο: Οι διανομείς νικάνε. Ασχολείται με τις εξελίξεις που οδήγησαν στη μετατροπή 2.016 συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, παρουσιάζει το διεθνές περιβάλλον της «ουμπεροποίησης» της εργασίας, εξηγεί στον Μητσοτάκη και τον Χατζηδάκη τι σημαίνει «ένσημα» και «εργασιακές σχέσεις», ενώ για φινάλε, ο τροβαδούρος της εκπομπής παρουσιάζει έναν ύμνο στον τροφοδιανομέα.

Μην ξεχνάτε να υποστηρίζετε το TPP, την ανεξάρτητη δημοσιογραφία: https://community.thepressproject.gr/

Συγγραφείς επεισοδίου:

Λαμπρινή Θωμά
Θάνος Καμήλαλης
Δάφνη Καραγιάννη
Νάντια Μουτσουρούφη
Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης
Κωνσταντίνος Πουλής
Αλεξάνδρα Τσαφαρά

Ανταπόκριση από τη συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως: Γωγώ Κριεμπάρδη
Μοντάζ: Λυδία Βλάχου
Παραγωγή: Ζωή Παπαδοπούλου



Πηγή

ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ! "Κανονιές" Σαμαρά κατά Κυριάκου: "Πρέπει να..."



 

ΑΙΧΜΕΣ: Μόνη αντιπολίτευση το Twitter

Τα “Kομάντα και οι δράκοι” θα είναι η διαφορετική σειρά της τηλεόρασης, φέτος, αλλά ας περιμένουμε και τη Χίσλοπ και τον Μανουσάκη στην ΕΡΤ.

Βαρόμετρο θα είναι οι “Μέλισσες” και ο τρίτος τους κύκλος στον ΑΝΤ1, από τη Δευτέρα.

Στο ΑΠΕ γίνονται σημεία και τέρατα από τους άριστους που λογοκρίνουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θέλουν να τοποθετούν δίκους τους σε θέσεις χωρίς πτυχία και αγγλικά, αλλά δεν κουνιέται φύλλο. Κανείς δεν καταγγέλει το τι συμβαίνει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η “Συσπείρωση”.

Η σιωπή της ΠΟΕΣΥ συναγωνίζεται εκείνη του σύμπαντος.

Τη μέρα που οι διανομείς τελείωναν στην πράξη το “νόμο Χατζηδάκη”,  ‘το φιλί της ζωής¨ έρχονταν από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, στα ΜΜΕ, “Συσπείρωση”, πείθοντας  κόσμο από την ΕΡΤ να συμμετάσχει στην ηλεκτρονική συνέλευση του  ΕΔΟΕΑΠ, εφαρμόζοντας τη σχετική διάταξη του υπουργού εργασίας.

Ξέρουν τι κάνουν οι “αγωνιστές”

Σε ΕΣΗΕΑ, ΕΔΟΕΑΠ, ΠΟΕΣΥ και ΕΣΡ το δόγμα της συνεργασίας  ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ,  ισχύει από το 2017 και εφαρμόζεται με κάθε θυσία και μέχρι τέλους.

Ενώ, δημοσίως, ο ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο λέει άλλα.

Συνεπώς, η μόνη αντιπολίτευση που υπάρχει στη χώρα, είναι αυτή που εκφράζεται απευθείας από τα πρόσωπα στo Twitter.

**Στην περίπτωση της  e-food αρκούσε η μαζική δημοσίευση και αναπαραγωγή της κατάστασης και η μαζική διαγραφή των χρηστών, από την εφαρμογή της εταιρείας.

**Το ελληνικό παράδειγμα, δηλαδή το πως δηλαδή κέρδισαν οι εργαζόμενοι τη μάχη με μια μεγάλη εταιρεία, σε ελάχιστο χρόνο, δείχνει την τεράστια επιρροή των social media στις Δυτικές Δημοκρατίες και είναι “case study” για το μέλλον.


Πηγή

Στην Cosco επιπλέον 16% των μετοχών του ΟΛΠ

 Την παραχώρηση του επιπλέον 16% των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ στην COSCO, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ, τονίζοντας πως η εξέλιξη αυτή «είναι ενάντια στα δικαιώματα και στις ανάγκες των εργαζομένων στο λιμάνι και συνολικά των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων».


Όπως αναφέρει ο «Ημεροδρόμος», το ΚΚΕ σημειώνει πως πρόκειται για συνέχεια του «σίριαλ» της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και της σύμβασης παραχώρησης που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον επιχειρηματικό όμιλο, στο οποίο είναι προσηλωμένη η κυβέρνηση της ΝΔ. «Πλέον έχει γίνει καθαρό, μέσα από το παράδειγμα της COSCO στον Πειραιά, ότι η καπιταλιστική κερδοφορία, τα επιχειρηματικά σχέδια και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων είναι ασυμβίβαστα με τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες».

Το ΚΚΕ καλεί το λαό του Πειραιά να δώσει απάντηση στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κυβέρνησης – COSCO – εφοπλιστών – εργοδοτών, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες του και να παλέψει ενάντια:

  • Στο master plan της COSCO. Όχι στα έργα για την κατασκευή προβλήτας κρουαζιέρας στην Πειραϊκή, στην κατασκευή 4ης προβλήτας σε Κερατσίνι – Δραπετσώνα.
  • Στην πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των λιμενικών υπηρεσιών.
  • Στη μετατροπή των λιμανιών, των ναυπηγείων και όποιας άλλης υποδομής, σε υποστηρικτικές υποδομές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και συνολικά στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Σε όλους τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που επιβαρύνουν την περιοχή του Πειραιά, οδηγούν σε νέους κινδύνους για τη ζωή, την εργασία και τα δικαιώματά μας.





Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ