Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

O Mητσοτάκης «δεν τόλμησε να διαγράψει τον Μπογδάνο, γιατί ο ίδιος είναι Μπογδάνος»

 Eπανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα με τη στοχοποίηση νηπίων, με εμπλοκή του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, σχολιάζοντας έντονα τη σιωπή της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «δεν τόλμησε να τον διαγράψει, γιατί ο ίδιος είναι Μπογδάνος. Μπορεί να τον κρατάει εφεδρεία για το υπουργείο Υγείας»


«Οι δικαιολογίες του Μπογδάνου για τη φασιστική αποκάλυψη των ονομάτων νηπίων είναι τραγικές», αναφέρει στην ανακοίνωσή του και στρέφει τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού: «Ακόμη πιο τραγική είναι η στάση του κ. Μητσοτάκη. Με τη σιωπή του ουσιαστικά επικροτεί το κρεσέντο μισανθρωπισμού του βουλευτή του εναντίον νηπίων, αντί να τον διαγράψει. Δεν τόλμησε να τον διαγράψει, γιατί ο ίδιος είναι Μπογδάνος. Μπορεί να τον κρατάει εφεδρεία για το υπουργείο Υγείας».

Γενικεύοντας, το γραφείο Τύπου αναφέρει: «Δεν προξενεί καμία εντύπωση. Τα ίδια έκανε και με το σεξιστικό παραλήρημα του κ. Καλλιάνου κατά 17χρονης, που έχει καταγγείλει βιασμό. Τα ίδια έκανε και όταν ο κ. Λοβέρδος νομιμοποιούσε την ενδοοικογενειακή βία λέγοντας ότι μπορεί κάποιος να χτυπά τη γυναίκα του αλλά να είναι καλός πατέρας. Και όταν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφιζαν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση».

Καταλήγοντας, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «έχοντας μαζέψει ό,τι ακροδεξιό απολειφάδι υπάρχει στη ΝΔ και υπουργοποιώντας τους υμνητές της Χούντας, ο κατά τα άλλα ‘κεντρώος’ κ. Μητσοτάκης ψαρεύει στα θολά νερά της Χρυσής Αυγής».





Πηγή

Διεκόπη η δίκη για την επίθεση με το βιτριόλι: Απούσα η κατηγορούμενη

 Για την επόμενη εβδομάδα μεταφέρθηκε η κατάθεση της Ιωάννας Παλιοσπύρου, θύματος της επίθεσης με βιτριόλι τον Μάιο του 2020 στην Καλλιθέα. 


Ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης Έφης Κακαράντζουλα, Σάκης Κεχαγιόγλου, ανέγνωσε στο δικαστήριο γραπτή δήλωση της από τις φυλακές Κορυδαλλού με την οποία δήλωνε πως επιθυμεί να εκπροσωπηθεί από τους δικηγόρους της, απουσία της ίδιας. Ο δικηγόρος της κατηγορούμενης ζήτησε η κατηγορία να μετατραπεί από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, δηλώνοντας πως η ίδια έχει ομολογήσει την πράξη της.

Αξίζει να αναφερθεί πως η κατηγορούμενη έχει ολοκληρώσει ήδη 15 μήνες κράτησης, με το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης στους 18μήνες να μην επιτρέπει καθυστερήσεις

Το θύμα ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα κατηγορίας, δηλώνοντας τα στοιχεία της. Κατόπιν η διαδικασία διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 30 Σεπτεμβρίου, κάνοντας δεκτό το αίτημα για την παρουσία της κατηγορούμενης κατά την κατάθεση της Ιωάννας.

«Θέλω να σταθώ απέναντι της, να με κοιτάξει στα μάτια όπως την στιγμή που μου έριξε το βιτριόλι και να μου εξηγήσει τι της έκανα», δήλωσε πρόσφατα.

Ιστορικό της υπόθεσης

Η κατηγορουμένη συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020, ενώ διατήρησε την σιωπή της επί 11 μήνες αρνούμενη να συνεργαστεί με την ανακρίτρια. Ομολόγησε την επίθεση τον Απρίλιο του 2021, τονίζοντας πως η πρόθεση της δεν ήταν να την σκοτώσει. Η ίδια απέδωσε την πράξη της σε εμμονή που είχε με το θύμα, το οποίο πίστευε πως εμπλέκεται σε προσωπικό της ζήτημα.

Τον Μάιο παραπέμφθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για απόπειρα ανθρωποκτονίας σύμφωνα με την εισήγηση του Εισαγγελέα, ο οποίος αρνήθηκε να αποδεχθεί τον σκοπό της σωματικής βλάβης.

Πριν την εμφάνισή της στο δικαστήριο η Ιωάννα είχε περιγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μετά την επίθεση, καθώς το ανελαστικό μόσχευμα την αναγκάζει να διατηρεί το κεφάλι της σε ακινησία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν αισθητικές επεμβάσεις. Το θύμα αναγκάζεται να αποφεύγει τον ήλιο, ενώ δήλωσε πως η εικόνα της τραβά τα βλέμματα καθιστώντας τις εμφανίζεις της δύσκολες.




Πηγή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΜΕ

 



Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες αναφορικά με το καθεστώς απόλυτης αυθαιρεσίας που επικρατεί πλέον στα ιδιωτικά κανάλια και ΜΜΕ, σε σχέση με την διαχείριση του εργατικού δυναμικού τους. Καταγγελίες και αναφορές που μαρτυρούν και αποκαλύπτουν, την  ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν οι εργοδότες μεγαλοκαναλάρχες ενάντια στους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και στην εργασία ευρύτερα.

Με όπλο τον κατάπτυστο νόμο του κ. Λιβάνιου για τα ΜΜΕ που χρυσώνει τους κάθε λογής «εντεταλμένους» του Μαξίμου σε ΕΡΤ – ΑΠΕ και χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους καναλάρχες, μέσω της έμμεσης απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης για τις άδειες αλλά και της μείωσης του κατώτατου ορίου εργαζομένων (γεγονός που ήδη δρομολογεί απολύσεις), οι παραμπουκωμένες εργοδοσίες προχωρούν τώρα σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις ειδικοτήτων στον τεχνικό κλάδο, στα πλατώ και τα masters, μειώνοντας θέσεις εργασίας, επιφορτίζοντας τους εργαζόμενους τεχνικούς με καθήκοντα και αρμοδιότητες πέραν της ειδίκευσής τους και του τομέα ευθύνης τους, ενώ παράλληλα αυξάνουν τις ώρες εργασίας εκμεταλλευόμενοι το εργασιακό εκτρωματικό τοπίο που διαμόρφωσε ο νόμος Χατζηδάκη.

Με του νόμους Λιβάνιου για τα ΜΜΕ και Χατζηδάκη για την Εργασία, η κυβέρνηση επιχειρεί συνειδητά την περαιτέρω φτωχοποίηση και εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας και του μεροκάματου, χτυπά τον πυρήνα της εργασιακής σχέσης δηλαδή την παροχή εργασίας και την καταβολή μισθού έναντι της παροχής αυτής, μειώνει περαιτέρω το κόστος εργασίας προς όφελος του εργοδότη, επεκτείνει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, εγκαινιάζοντας ένα εργασιακό τοπίο στον κλάδο αλλά και ευρύτερα, που ολοένα και προσιδιάζει με αυτό χωρών της υποσαχάριας Αφρικής.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της δωροδοκημένης με την Λίστα Πέτσα εργοδοσίας των μεγαλοκαναλαρχών ενάντια στους εργαζόμενους ενώ θα  συνεχίσει να καταγγέλλει τις κυβερνητικές πολιτικές μετατροπής των εργαζομένων σε κολίγους άλλων εποχών.





Πηγή

ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ τον χαμό του 15χρονου: "Έτσι κι αλλιώς άνθρωποι..."



Θα τρίβετε τα μάτια σας! ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ τον Α.Μπουρλά την ώρα που μιλάει για...



 

ΓΛΕΝΤΗΣΕ την Στεφανίδου! Σ.Αγγελόπουλος: "Δεν έχω πειστεί, τρομοκρaτούν τον κόσμο"





Τα προσωπικά δεδομένα των μελών του ΕΔΟΕΑΠ σε τρίτους!

Η απόφαση της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ να προχωρήσει στη διενέργεια ηλεκτρονικής γενικής συνέλευσης προκαλεί ήδη τριγμούς. Η διοίκηση υπέγραψε συμφωνία με –άγνωστη στους μετόχους-μέλη του Ταμείου– ιδιωτική εταιρεία, που ανέλαβε την πλατφόρμα διενέργειας της γενικής συνέλευσης. Για να συνδεθεί ηλεκτρονικά ο ασφαλισμένος υποχρεούται να δηλώσει τον ΑΦΜ του και τον ΑΜΚΑ του, στοιχεία που αποτελούν κορωνίδα των ατομικών δεδομένων.

Η διοίκηση, που αποφασίζει με τη συμμαχία συνδικαλιστών που πρόσκεινται σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και τον εκπρόσωπο της ΕΙΤΗΣΕΕ, θέλει να προχωρήσει και σε ηλεκτρονικές εκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο –και τυπικά– για μια αντιδημοκρατική εκτροπή, επιλέγοντας να εφαρμόσει τον «νόμο Χατζηδάκη» με πρόσχημα την Covid-19. Στην ηλεκτρονική γενική συνέλευση θα αποφασισθούν και οι ηλεκτρονικές εκλογές, από όσους επιλέξουν να παραδώσουν τα προσωπικά τους δεδομένα στην ιδιωτική εταιρεία. H τελική συνέλευση θα γίνει στις 22 Σεπτεμβρίου με το 1/20 των άμεσων μελών (ασφαλισμένων και συνταξιούχων), δηλαδή περίπου 2.200 άτομα.

 


ΑΙΧΜΕΣ: Οι συναρμόδιες Αρχές κοιμούνται;

Σε άλλες συνθήκες οι συναρμόδιες Αρχές θα είχαν επιληφθεί στη δημοσίευση λίστας με τα ονοματεπώνυμα μικρών παιδιών που πηγαίνουν σε νηπιαγωγείο.

Το γεγονός ό,τι η δημοσίευση αυτή έγινε από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος δεν θέλουμε να φανταστούμε πως σε μία δημοκρατική χώρα  συνιστά παράγοντα ανάσχεσης.

Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα  που σχετίζεται ιδιοκτησιακά με συγγενικό πρόσωπο του βουλευτή επιλέγουν διάφοροι για να διαφημιστούν και πλέον οφείλουν να σταθμίσουν την επιλογή τους.

**Στον Alpha ενημερώνεται επαρκώς το κοινό για τις ανησυχίες του καλλιτέχνη, ο οποίος ξεπέρασε τον κορονοϊό αλλά έχει ζήτημα με το εμβόλιο. Και σε ανώτερα.

**Το reality  του “GNTM”  του  Star είναι το τρίτο πρόγραμμα  που φαίνεται να έχει απήχηση στη βραδυνή ζώνη, μετά τον “Σασμό”  του Alpha και τη “Γη της ελιάς” του Mega.

**Και ακόμη η ΕΡΤ δεν έχει παρουσιάσει τις δικές της σειρές, ενώ στον ΑΝΤ1 που δεν είδαν το …φως του “Ήλιου” περιμένουν τις “Μέλισσες”.

**Δύσκολη η φετεινή χρονιά και θα έρθει και μία ακόμη δυσκολότερη.


Πηγή

Ιβάν Σαββίδης: Δεν πουλάω ούτε τον ΠΑΟΚ, ούτε το Open

Tέλος στη φημολογία για πιθανή πώληση του Open επιχείρησε να βάλει ο Ιβάν Σαββίδης, σε δίωρη τηλεδιάσκεψη από το Porto Carras, όπου βρίσκεται, με το ειδησεογραφικό τμήμα του σταθμού. Και, παράλληλα, διέψευσε ,με χιούμορ, όλες τις εικασίες για  δήθεν προβλήματα με την υγεία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του Open ευχαρίστησε το προσωπικό του ενημερωτικού τομέα για την  δουλειά του, εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τον τρόπο κάλυψης των μεγάλων πυρκαγιών και υπογράμμισε τη σημασία που είχε το γεγονός ότι δόθηκε ο λόγος στους απλούς πολίτες. “Το Open επιβεβαίωσε ότι είναι ανοικτό και ανεξάρτητο κανάλι, ο κόσμος μας ένιωσε δίπλα του σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία. Ήταν μια μεγάλη στιγμή που επιβεβαίωσε τις αρχές και τις αξίες μας. Για αυτό και οι πολίτες επιβράβευσαν τις προσπάθειές μας”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ και του Open τοποθετήθηκε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, σε δύο καυτά θέματα της επικαιρότητας :

1.”Το Open δεν πωλείται. Ο ίδιος δεν σκέφτηκε ούτε μία στιγμή κάτι τέτοιο και, βέβαια, δεν έκανε ποτέ τέτοια διαπραγμάτευση. Θα χτίσουμε πάνω στην επιτυχία του τελευταίου διαστήματος. Θα ήμουν τρελός αν άφηνα έτσι μία επένδυση που έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, είπε.

2. Δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα υγείας. Τα σενάρια κυκλοφορούν κάποιοι που τον πολεμούν με όλους τους τρόπους. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, μια παλιά ρώσικη παροιμία για να διαψεύσει με χιούμορ όσους διακινούν τις φήμες. “Θα φροντίσω να μην κρυολογήσω στην κηδεία τους”, είπε χαμογελώντας.

Εξήγησε, πάντως, τον λόγο για τον οποίο δεν έχει δημόσιες εμφανίσεις την περίοδο της πανδημίας. “Έχω κάνει τρία εμβόλια, αλλά ο οργανισμός μου δεν έχει αναπτύξει αντισώματα. Άρα, πρέπει να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός στον συγχρωτισμό μου με άλλους ανθρώπους. Δεν υπάρχει λόγος να θέσω σε κίνδυνο τη δική μου υγεία και των άλλων, από τη στιγμή που όλα μπορούν να γίνουν μέσω βιντεοκλήσης. Δουλεύω 16-18 ώρες την ημέρα”.

Αναφερόμενος, στον ΠΑΟΚ είπε ότι η ομάδα είναι η ψυχή του και δεν θα την πουλήσει ποτέ. “Δεν υπάρχει τιμή πώλησης για την ψυχή”, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζονται και άλλες επαφές του Ι. Σαββίδη με τους εργαζόμενους του σταθμού.



Πηγή

Πρώτο και χθες το Mega

Στην πρώτη θέση παρέμεινε και χθες, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου το Mega με ποσοστό 18,3%. Δεύτερος ο Alpha με 12,9% και τρίτος ο ΣΚΑΪ  με 12,1% ενώ το Star είναι στην πέμπτη θέση με 10,8%. Το Open  συγκέντρωσε το 6,1%, η ΕΡΤ1 το 5,4%, η ΕΡΤ2 1,4%, η ΕΡΤ3 1,3% και το Μακεδονία TV 0,6%





Πηγή

Κλήση στην ΕΡΤ από το ΕΣΡ για δελτίο ειδήσεων προ διετίας

Σε ακρόαση καλείται η ΕΡΤ από το ΕΣΡ  για ταινίες και ειδήσεις. Η Ραδιοτηλεοπτική Αρχή ζητάει  από την ΕΡΤ  την “παροχή διευκρινίσεων σχετικά με ενδεχόμενη παράβαση  περί σήμανσης και προστασίας ανηλίκων τηλεθεατών,  ευπρέπειας και καλαισθησίας για τις ξένες ταινίες  “MIEHEN TYÖ”  και “Bachelorette”  που μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ2 κάποια στιγμή το 2016.

Ταυτόχρονα ζητάει διευκρινήσεις από την ΕΡΤ1  “σχετικά με ενδεχόμενη παράβαση των διατάξεων που αφορούν”  τη μή μετάδοση πληροφοριών χωρίς να έχουν ελεγχθεί, τη μετάδοση των  γεγονότων πρέπει να είναι αληθής, ακριβής και πλήρης και την ακρίβεια, αντικειμενικότητα και πολυμέρεια των δελτίων ειδήσεων. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα κεντρικό δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ προ …διετίας της 22 Αυγούστου 2019.



Πηγή

ΕΣΗΕΑ: Πέθανε η Γεωργία Παπαδοπούλου

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την απώλεια της συναδέλφου Γεωργίας Παπαδοπούλου, η οποία «έφυγε» σήμερα από κοντά μας σε ηλικία μόλις 45 ετών.

Η Γεωργία Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Ήταν κόρη του αείμνηστου δημοσιογράφου Δημήτρη Παπαδόπουλου και αμέσως μετά το τέλος των λυκειακών της σπουδών αποφάσισε να ακολουθήσει τα επαγγελματικά βήματα του πατέρα της. Στην αρχή εργάστηκε στην «Αυριανή» και την εφημερίδα «ΣΤΑΡ», ενώ το 1997 πήγε στη «Βραδυνή». Στη συνέχεια, εργάστηκε για πολλά χρόνια στην εφημερίδα «Πρωταθλητής» απασχολούμενη στο αθλητικό ρεπορτάζ ενώ υπήρξε και εκπρόσωπος Τύπου στην ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού.

Η Γεωργία Παπαδοπούλου ήταν μία αξιοπρεπής, σεμνή και τίμια δημοσιογράφος, η οποία εργάστηκε με αυταπάρνηση. Η μοίρα, όμως, είχε άλλα σχέδια. «’Εφυγε» από τη ζωή πολύ νωρίς, χωρίς να μπορέσει να πραγματοποιήσει όλα τα προσωπικά και επαγγελματικά της σχέδια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποχαιρετά την καλή συνάδελφο, συλλυπείται τους οικείους της και ιδιαίτερα τον σύζυγό της Σταύρο Γεωργακόπουλο και την αδελφή της Μαρία Παπαδοπούλου, που είναι δημοσιογράφοι και μέλη της οικογένειας της Ενώσεως.

Η κηδεία της Γεωργίας Παπαδοπούλου θα τελεστεί αύριο Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 στον Ιερό Ναό της Παναγίας Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να διατεθούν δωρεές στο Ίδρυμα Choose Life.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Πηγή

ΕΣΗΕΑ: Να ανακληθεί η απόλυση του Μιχάλη Λεάνη

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την εργοδοσία του ραδιοφωνικού σταθμού «ΣΠΟΡ FM», που καταχρηστικά διέκοψε τη συνεργασία της μετά από 18 χρόνια με τον συνάδελφο δημοσιογράφο Μιχάλη Λεάνη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητεί την ανάκληση της απόλυσης και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα σταθεί στο πλευρό του συναδέλφου σε κάθε νομική διεκδίκησή του.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Πηγή

Ανακοίνωση υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες

  • ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
  • Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι η λήξη της υποβολής των δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» για το οικονομικό έτος 2020 είναι στις 15/12/2021 (τρεις μήνες μετά τη λήξη των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2020 που είναι στις 15/09/2021).
  •  ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ
  • Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ενιαίας διαδικτυακής εφαρμογής, αφού η πρόσβαση στο σύστημα «ΠΟΘΕΝ» πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους υπόχρεους με τη χρήση προσωπικών κωδικών Taxisnet. Για το λόγο αυτό απαιτείται οι υπόχρεοι υποβολής να είναι ενεργοί χρήστες των υπηρεσιών του Taxisnet.
  • Στις ετήσιες δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» οι υπόχρεοι δηλώνουν τις μεταβολές που έχουν επέλθει επί της συνολικής περιουσιακής τους κατάστασης κατά το χρονικό διάστημα που αφορά η δήλωση. Εάν δεν έχει επέλθει καμία μεταβολή οι υπόχρεοι επαναλαμβάνουν την περιουσιακή τους κατάσταση ως έχει.
  • Οι υπόχρεοι καλούνται να συμπληρώσουν δύο ηλεκτρονικά αρχεία, τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης και τη Δήλωση Οικονομικών Συμφερόντων, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΠΟΘΕΝ».
  • Αρμόδια Αρχή, στην οποία οι υπόχρεοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις, είναι η Γ’ Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης: Κέντρο Εξυπηρέτησης Υποχρέων σε Δ.Π.Κ. HelpDesk Γ.Γ.Π.Σ. : 210-480-2100 Τ.Θ.20001, ΑΘ.18 – Θησείο, Τ.Κ.11 801 Τηλ: +30 210 3401 951, 946, 945Fax: +30 210 3401 944, emailpothen@hellenicfiu.gr).

              ΥΠΟΧΡΕΟΙ

  • Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης είναι οι δημοσιογράφοι μέλη των οικείων Ενώσεων Συντακτών, καθώς και όσοι παρέχουν δημοσιογραφικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις έκδοσης εντύπων και σε ραδιοτηλεοπτικά ή διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης με σύμβαση εργασίας ή έργου.
  • Η δήλωση υποβάλλεται από τον υπόχρεο και εγκρίνεται υποχρεωτικά από τον σύζυγό του ή το πρόσωπο με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης για τα δικά του  στοιχεία  και  από  αμφότερους  για  τα  περιουσιακά  στοιχεία  των  ανήλικων  τέκνων  τους.
  • Τις ίδιες υποχρεώσεις προς έγκριση του αντίστοιχου περιεχομένου της δήλωσης του υπόχρεου που αφορά τους ίδιους και τα ανήλικα τέκνα τους, έχουν και οι εν διαστάσει σύζυγοι. Σε περίπτωση άρνησης ή αδυναμίας του συζύγου του υπόχρεου, του εν διαστάσει συζύγου ή του προσώπου με το οποίο ο υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, να εκπληρώσει τις ως άνω υποχρεώσεις του, η δήλωση υποβάλλεται, χωρίς έγκριση, μόνον από τον υπόχρεο, ο οποίος οφείλει να αναφέρει συγχρόνως ως παρατήρηση το γεγονός της άρνησης ή της αδυναμίας, καθώς και τον Α.Φ.Μ. του ετέρου προσώπου, εφαρμοζομένης, σε αυτή την περίπτωση, ειδικής διοικητικής διαδικασίας ενώπιον  του οργάνου ελέγχου.
  • ΈΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • Η υποχρέωση για δήλωση «πόθεν έσχες» ξεκινάει για τους υπόχρεους μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητας του δημοσιογράφου (αρχική δήλωση). Η αρχική δήλωση περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου κατά το χρόνο κτήσης της ιδιότητας του δημοσιογράφου και όχι κατά το χρόνο υποβολής της.
  • Τα μετέπειτα έτη, η δήλωση υποβάλλεται κάθε χρόνο για όσο διάστημα ο υπόχρεος ασκεί το δημοσιογραφικό επάγγελμα ή διατηρεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου και συνεχίζεται και για το επόμενο έτος μετά την παύση της δημοσιογραφικής ιδιότητας, υποβάλλεται δε εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Δηλαδή, η υποχρέωση υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» διατηρείται και για το επόμενο έτος μετά το έτος συνταξιοδότησης των δημοσιογράφωνκαθ’ όσον η δήλωση «Πόθεν Έσχες» αφορά στο προηγούμενο έτος που ασκούσαν το επάγγελμα του δημοσιογράφου, εκτός και αν συνεχίζουν να προσφέρουν δημοσιογραφικές υπηρεσίες κατά τα ανωτέρω, όντες συνταξιούχοι, οπότε υποχρεούνται κανονικά στην υποβολή δήλωσης «Πόθεν Έσχες».
  • Ελλείψεις ή ανακρίβειες της δήλωσης μπορούν να συμπληρωθούν σε προθεσμία ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης και όχι από την υποβολή.

5)    ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

  • Η υποχρέωση δήλωσης μετρητών (πλην των μετρητών που είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμούς πιστωτικών ή τραπεζικών ιδρυμάτων) και κινητών πραγμάτων ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν τις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ και σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ κατ’  αξίαν αντιστοίχως.
  • Δηλώνεται κάθε κινητό που υπερβαίνει σε αξία τις 40.000 ευρώ, συνοδευομένης της δήλωσης από τα παραστατικά αγοράς ή τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά ή εκτίμηση της εμπορικής αξίας του κινητού από εκτιμητή του μητρώου που τηρείται στο Υπουργείο Οικονομικών.

6)    ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ

  • Εντός τριάντα (30) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας η υποβολή της δήλωσης γίνεται ύστερα από πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου πενήντα (50) ευρώ. Μετά την πάροδο των τριάντα (30) ημερών η υποβολή επιτρέπεται ύστερα από πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου εκατό (100) ευρώ.
  • Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο εξήντα (60) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής (αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ. Επίσης, θεωρείται ανακριβής και η δήλωση όταν τα δηλωθέντα στοιχεία ή η επαύξηση αυτών δεν δικαιολογείται από τα πάσης φύσεως νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα. Τέλος, αν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας άνω των 30.000 €, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.
  • Πλέον ποινικές ευθύνες υπέχουν και οι σύζυγοι, οι εν διαστάσει σύζυγοι και τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, που παραλείπουν την κατάθεση της δήλωσης πόθεν έσχες.
  • Ο έλεγχος γίνεται εντός 5 ετών από τη λήξη του έτους υποβολής και σε περίπτωση που προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ή νέα αποδεικτικά στοιχεία τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης του κακουργήματος της παραγράφου 3 του άρθρου 6 ή της παραγράφου 2 του άρθρου 6Α (αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του υποχρέου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ), ο έλεγχος μπορεί κατ’ εξαίρεση να διενεργηθεί μέχρι τη συμπλήρωση της ποινικής παραγραφής των αδικημάτων.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Πηγή



Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ