Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

“Κινείται η πρύμνη” του πλοίου που έφραξε τη Διώρυγα του Σουέζ

 Σύνταξη: Σοφία Χούντα

Για 5η ημέρα παραμένει κλειστή η διώρυγα του Σουέζ, μετά την προσάραξη του τεραστίων διαστάσεων φορτηγού πλοίου.

Οι αρχές εκφράζουν την ελπίδα ότι το πλοίο Ever Given θα μπορέσει να αποκολληθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ενώ εντατικοποιούνται οι εργασίες βυθοκόρησης. 321 πλοία παραμένουν ακινητοποιημένα, την ώρα που οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το ημερήσιο κόστος από τις καθυστερήσεις για την παγκόσμια οικονομία έχει εκτιμηθεί στα 10 δις δολάρια.

Ο επικεφαλής της Αρχής της διώρυγας του Σουέζ δήλωσε ότι οι προσπάθειες αποκόλλησης του γιγάντιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 400 μέτρων Ever Given επέτρεψαν στην πρύμνη να κινηθεί και στο πηδάλιο και την προπέλα του να λειτουργούν ξανά, αλλά χαρακτήρισε μη προβλέψιμο πότε θα μπορέσει να ρυμουλκηθεί το πλοίο.

Ο πρόεδρος της Αρχής Οσάμα Ράμπι δήλωσε ότι ευελπιστεί να μην χρειαστεί να καταφύγουν στην απομάκρυνση εμπορευματοκιβωτίων από το πλοίο για να μειωθεί το φορτίο του, αλλά επισήμανε ότι οι ισχυροί άνεμοι και οι παλίρροιες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες αποκόλλησής του.

Για πρώτη φορά μάλιστα ανέφερε ότι στην προσάραξη του πλοίου πιθανόν να συνετέλεσε κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο σφάλμα, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν ότι προσάραξε εξαιτίας δυνατών ανέμων σε συνδυασμό με αμμοθύελλα.

14 ρυμουλκά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την υψηλή παλίρροια του Σαββάτου, ενώ περισσότερα θα φτάσουν την Κυριακή εάν αποτύχει η σημερινή απόπειρα.

Οι βυθοκόροι είχαν έως χθες απομακρύνει περίπου 20.000 τόνους άμμου γύρω από την πλώρη του πλοίου, ωστόσο η επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφους ανεστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από την Τετάρτη, η αιγυπτιακή αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) προσπαθεί να αποκολλήσει το σκάφος με βάρος άνω των 220.000 τόνων και μήκος ίσο με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, που έχει προσαράξει στο νότιο τμήμα της Διώρυγας, σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Σουέζ.

«Στόχος μας είναι να τα καταφέρουμε μετά το σαββατοκύριακο, αλλά όλα θα πρέπει να λειτουργήσουν υπέρ αυτού», δήλωσε αργά χθες στην ολλανδική τηλεόραση ο Πέτερ Μπερντόφσκι, διευθύνων σύμβουλος της Boskalis. Η Boskalis είναι η ιδιοκτήτρια εταιρία της Smit Salvage, στην οποία ανατέθηκε αυτή την εβδομάδα να βοηθήσει την αιγυπτιακή αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) να αποκολλήσει το σκάφος.

Η εταιρία Smit Salvage έχει εμφανιστεί πάντως πιο επιφυλακτική από τον πρόεδρο της Shoei Kisen, της ιδιοκτήτριας εταιρίας του Ever Given, ο οποίος δήλωσε πως ευελπιστεί το πλοίο να αποκολληθεί σήμερα το βράδυ.

Πηγή: ertnews.gr

Μιανμάρ: Πεντάχρονο μεταξύ των δεκάδων θυμάτων της καταστολής

 Σύνταξη: Σοφία Χούντα

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν  από τις δυνάμεις ασφαλείας σε ολόκληρη την Μιανμάρ, σε μια από τις πιο αιματηρές ημέρες διαδηλώσεων από την 1η Φεβρουαρίου που ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση με πραξικόπημα.

Η αιματηρή καταστολή συμπίπτει με τη σημερινή Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, την οποία οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν και ημέρα ντροπής.

Ο αρχιπραξικοπηματίας και επικεφαλής του στρατού Μιν Αούνγκ Χλενγκ δήλωσε στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου ότι ο στρατός θα προστατεύσει τον λαό και θα δώσει αγώνα για την δημοκρατία. Ο ίδιος μάλιστα επανέλαβε την δέσμευσή του για εκλογές, με ανοικτή ημερομηνία.

Βρέφος ενός έτους χτυπήθηκε στο μάτι με σφαίρα από καουτσούκ

Η κρατική τηλεόραση πάντως μετέδωσε χθες ότι οι διαδηλωτές κινδυνεύουν να πυροβοληθούν “στο κεφάλι και στην πλάτη”.

Ένα αγόρι, που σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ήταν πέντε ετών, συγκαταλέγεται στους 29 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην Μανταλέι, ενώ τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Γιανγκόν, σύμφωνα με τον Myanmar Now.

Ο σημερινός αριθμός των νεκρών ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη του πραξικοπήματος σε πάνω από 400.

Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στην κεντρική περιοχή Σαγκάινγκ, στο Λάσιο στα ανατολικά, στην περιοχή Μπάγκο κοντά στην Γιανγκόν και αλλού.

Ο στρατός έχει πει ότι ανέλαβε την εξουσία επειδή οι εκλογές του Νοεμβρίου, τις οποίες κέρδισε το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, χαρακτηρίστηκαν από νοθεία, ένας ισχυρισμός τον οποίο απορρίπτει η εκλογική επιτροπή της χώρας.

Η εκλεγμένη αρχηγός και πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας, Σου Τσι, βρίσκεται υπό κράτηση σε άγνωστη τοποθεσία.

Η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων τιμά την έναρξη της αντίστασης στην ιαπωνική κατοχή το 1945, η οποία είχε ενορχηστρωθεί από τον πατέρα της Σου Τσι, τον ιδρυτή του στρατού.

Πυροβολισμοί κατά του αμερικανικού πολιτιστικού κέντρου στην Γιανγκόν

Το περιστατικό διερευνάται, όπως είπε η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας Αριάνι Μάνρινγκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη επέβαλαν κυρώσεις, ωστόσο  ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Φόμιν, παρακολούθησε την παρέλαση στην Νάι Πι Τάου, ενώ χθες είχε συναντηθεί με αρχηγούς της χούντας.

“Η Ρωσία είναι ένας αληθινός φίλος”, δήλωσε ο Μιν Αούνγκ Χλενγκ.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οκτώ χώρες–Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Βιετνάμ, Λάος και Ταϊλάνδη–έστειλαν αντιπροσωπείες για τους  εορτασμούς, αλλά η Ρωσία ήταν η μοναδική που έστειλε υπουργό.

Η στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, η οποία επίσης δεν έχει καταδικάσει το πραξικόπημα, είναι σημαντική καθώς οι δύο αυτές χώρες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μπορούν να ασκήσουν βέτο σε πιθανές αποφάσεις του Οργανισμού.

 Πηγή: ertnews.gr


HΠΑ: Στη δημοσιότητα βίντεο με αστυνομικούς που πέρασαν χειροπέδες σε 5χρονο (video)

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Αποτροπιασμό προκαλεί βίντεο με αστυνομικούς να φορούν χειροπέδες σε πεντάχρονο αγόρι, που αρνούνταν να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο νηπιαγωγείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το περιστατικό συνέβη πέρυσι τον Ιανουάριο, ωστόσο το βίντεο είδε μόλις χτες το φως της δημοσιότητας.

Το περιστατικό συνέβη ένα χρόνο πριν στα μέσα Ιανουαρίου, όταν δύο αστυνομικοί της Κομητείας Μοντγκόμερι σπεύδουν μετά από κλήση σε νηπιαγωγείο, για να φέρουν πίσω στην τάξη μαθητή που αρνείται επίμονα να μπει μέσα.

Οι δύο αφροαμερικανοί αστυνομικοί οδηγούν με το ζόρι το μαύρο αγόρι στο σχολείο. Mάλιστα η γυναίκα αστυνομικός απειλεί με ξύλο τον μικρό, την ώρα που ο άνδρας συνάδελφός της ειδοποιεί με το κινητό του τη μητέρα του 5χρονου.

“Ελπίζω η μητέρα σου να με αφήσει να σε δείρω”, ακούγεται να του λέει ο αστυνομικός, ενώ μεταξύ σοβαρού και αστείου η γυναίκα αστυνομικός προτείνει να κλείσουν τον μικρό σε κιβώτιο. “Ένα κιβώτιο. Μαντρώστε τον!”

Η άρνηση του μικρού παιδιού να μιλήσει στο κινητό με τη μητέρα του εξοργίζει και τον άντρα αστυνομικό. “Είσαι αγενέστατος. Το καταλαβαίνεις; Η μητέρα σου θα σου μιλήσει. Είναι στο τηλέφωνο. Άκου τι θα σου πει!”.

Λίγη ώρα αργότερα, η μητέρα που έχει σπεύσει στο τμήμα, ενώ δείχνει το γυμνό κορμάκι του γιου της προσπαθώντας να αποδείξει ότι δεν του φέρεται με βιαιότητα, ακούει έκπληκτη τους αστυνομικούς να την προτρέπουν να τον δέρνει.

Τελικά, η μητέρα αφήνει τους δύο αστυνομικούς να ηρεμήσουν το γιo της, με τον τρόπο που αυτοί γνωρίζουν. Το εκφοβίζουν φορώντας του τις χειροπέδες… “Ξέρεις τι είναι αυτές; Είναι χειροπέδες!”

Η μητέρα προχώρησε σε αγωγές εναντίον της αστυνομίας, της τοπικής κυβέρνησης και του εκπαιδευτικού συμβουλίου του Μοντγκόμερι, την ώρα που εκατοντάδες κάτοικοι ζητούν την παραδειγματική απόλυση των δύο αστυνομικών.

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Άγις Μενούτης

Πηγή: ertnews.gr

Η UNESCO επισημαίνει απώλειες μάθησης και προειδοποιεί για “καταστροφή γενεών” λόγω της πανδημίας

 Σύνταξη: Εύη Τσιριγωτάκη

Σε έκθεσή της η UNESCO προειδοποιεί για αύξηση 20% του αριθμού των μαθητών σε όλο τον κόσμο οι οποίοι δεν απέκτησαν το 2020 τις βασικές δεξιότητες ανάγνωσης που αναμένονται για την ηλικία τους, λόγω του μερικού κλεισίματος των σχολείων τους εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

Ο αριθμός των παιδιών που δυσκολεύονται στην ανάγνωση αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια στα 584 εκατομμύρια πέρυσι, εξαλείφοντας την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αναφέρει λεπτομερής έκθεση της UNESCO που κάνει λόγο για “καταστροφή γενεών“.

Ο βασικός αυτός δείκτης μετρά κάθε χρόνο τις δεξιότητες της ανάγνωσης των μαθητών (της Β’ και της Γ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου), θεμελιώδεις γνώσεις οι οποίες, εάν δεν είναι γερές, μπορούν να ανακόψουν μακροπρόθεσμα την εκπαίδευση του μαθητή.

Η UNESCO φοβάται συνεπώς “μια δεκαετία” αναστάτωσης που θα οφείλεται στην κρίση και ζητεί την εφαρμογή “ιδιαίτερων προσπαθειών για την ενίσχυση μαθημάτων και στρατηγικών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά”.

Η εκπαίδευση πρέπει να είναι προτεραιότητα στα μέτρα που λαμβάνονται απέναντι στην υγειονομική κρίση και στα προγράμματα ανάκαμψης”, αντέδρασε η Οντρέ Αζουλέ, η γενική διευθύντρια της UNESCO.

“Η διεθνής συνεργασία πρέπει να συστρατευτεί για να εφαρμοστεί αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση και να διασφαλίσει τη συνέχιση της μάθησης”, δήλωσε ενόψει της παγκόσμιας συνάντησης των υπουργών Παιδείας τη Δευτέρα, ένα χρόνο από την αρχή της πανδημίας.

“Το 65% των κυβερνήσεων των χωρών χαμηλού εισοδήματος μείωσε τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, έναντι 35% στις χώρες υψηλού εισοδήματος”, αναφέρει η έκθεση.

Οι μεγαλύτερες “απώλειες μάθησης” αναμένονται να είναι στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, καθώς και στην κεντρική και τη νότια Ασία. Τα σχολεία παραμένουν τελείως κλειστά σε 30 χώρες, ανάμεσά τους το Μεξικό, η Ουγγαρία, η Σαουδική Αραβία.

Μια πλειοψηφία χωρών επέλεξαν το μερικό άνοιγμα ή υπό όρους των σχολείων τους, όπως οι ΗΠΑ όπου διαδηλώσεις οργισμένων γονέων οργανώθηκαν από την αρχή της χρονιάς.

Τα σχολεία είναι ανοιχτά σχεδόν στις μισές χώρες του κόσμου (107 κράτη), κυρίως στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναδημοσίευση από ertnews.gr

Ο Χιου Γκραντ κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία για να πλουτίσει φίλους και χορηγούς

 Σύνταξη: Εύη Τσιριγωτάκη

Ο Χιού Γκραντ δεν διστάζει να πάρει θέση για πολιτικά ζητήματα. Ο ηθοποιός με ανάρτησή του στο Twitter κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, για διαφθορά εν μέσω της πανδημίας της Covid-19.

Συγκεκριμένα αναδημοσίευσε ανάρτηση που κάνει λόγο για συμβάσεις που ανατέθηκαν σε εταιρείες και ιδιώτες με συνδέσμους με το Συντηρητικό κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Χιου Γκραντ έγραψε: «Είναι πάντα συγκινητικό να βλέπω αυτή η κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται μια πανδημία για να πλουτίσει τους φίλους και τους χορηγούς της».

Πολλοί χρήστες στο Twitter επικρότησαν τη δριμεία κριτική του Χιου Γκραντ για την κυβέρνηση και την πολιτική διαφθορά. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βρετανός ηθοποιός με σχόλιά του στο Twitter παίρνει θέση σε ζητήματα πολιτικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναδημοσίευση από ertnews.gr

Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν και να διαγράψουν ψευδείς αναμνήσεις σε εθελοντές

 Σύνταξη: Εύη Τσιριγωτάκη

Ομάδα επιστημόνων δημιούργησαν και στη συνέχεια διέγραψαν ψευδείς αναμνήσεις στο μυαλό των εθελοντών που συμμετείχαν σε νέα έρευνα. Η ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Hagen, Johannes Gutenberg (Mainz), Πόρτσμουθ καθώς και το Ινστιτούτο Leibniz für-Wissensmedien, διαπίστωσε ότι οι ψευδείς αναμνήσεις που «φύτευσαν» στο μυαλό εθελοντών μπορούσαν να διαγραφούν εξίσου εύκολα.

Οι ψευδείς αναμνήσεις αναφέρονται σε γεγονότα που δε συνέβησαν ποτέ ή που συνέβησαν διαφορετικά σε σχέση με την πραγματικότητα. Στο παρελθόν, οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι είναι δυνατόν να «φυτευτούν» ψευδείς αναμνήσεις στους ανθρώπους χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα ψυχολογικά τρικ. Τέτοιου είδους τρικ έχουν χρησιμοποιηθεί σε γνωστές ποινικές δίκες για να ωθήσουν τους πιθανούς μάρτυρες να θυμηθούν πράγματα που δεν συνέβησαν.

Στο τελευταίο πείραμα, οι ερευνητές δημιούργησαν φανταστικές αλλά εύλογες ιστορίες από την παιδική ηλικία 52 συμμετεχόντων και τις ανακάτεψαν με γεγονότα που όντως συνέβησαν. Στη συνέχεια ζήτησαν από τους γονείς των εθελοντών να ισχυριστούν ότι τα συγκεκριμένα γεγονότα όντως συνέβησαν. Κατά τη διάρκεια αρκετών συνεδριών, πολλοί από τους εθελοντές πείστηκαν ότι τα ψευδή γεγονότα είχαν όντως συμβεί και μάλιστα μερικοί από αυτούς δημιούργησαν περεταίρω ψευδείς αναμνήσεις.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διέγραψαν τις ψευδείς αναμνήσεις από το μυαλό των εθελοντών. Αυτό το κατάφεραν ζητώντας από τους συμμετέχοντες πρώτα να εντοπίσουν την πηγή μιας συγκεκριμένης ανάμνησης εξηγώντας τους ότι μερικές φορές, οι ψευδείς αναμνήσεις μπορούν να δημιουργηθούν όταν οι άνθρωποι καλούνται να τις ανακαλέσουν πολλές φορές. Σε αρκετές συνεδρίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές είχαν αρχίσει να χάνουν τις αναμνήσεις που είχαν δημιουργήσει σχετικά με το ψευδές γεγονός.

Ένα χρόνο αργότερα οι ερευνητές ξανακάλεσαν τους εθελοντές όπου διαπίστωσαν ότι το 74% εκείνων που είχαν δημιουργήσει ψευδείς αναμνήσεις τις είχαν χάσει ή τις είχαν απορρίψει.

«Βρίσκω τόσο ενδιαφέρον, αλλά και τρομακτικό, το γεγονός ότι βασίζουμε ολόκληρη την ταυτότητά μας και αυτό που θυμόμαστε από το παρελθόν μας σε κάτι που είναι τόσο εύπλαστο και ευάλωτο», δήλωσε η ψυχολόγος Aileen Oeberst, κύρια συγγραφέας της μελέτης, σε συνέντευξή της στο «Inverse».

Αν και άλλες μελέτες έχουν διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να δημιουργηθούν οι ψευδείς αναμνήσεις στον εγκέφαλο, η Oeberst και η ομάδα της είναι οι πρώτοι επιστήμονες που κατάφεραν να διαγράψουν αυτές τις αναμνήσεις σύμφωνα με τον ιστότοπο “Interesting Engineering“.

Οι μέθοδοι που υιοθέτησαν οι επιστήμονες στην έρευνά τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποτροπή των ψευδών κατηγοριών και δηλώσεων μαρτύρων στο δικαστήριο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στα πρακτικά του «Proceedings of the National Academy of Sciences».

ΠΗΓΗ: MedicalxpressInterestingenginnering

Πηγή: ertnews.gr

Θερινή ώρα από τα ξημερώματα – Οι δείκτες των ρολογιών θα δείχνουν μία ώρα μπροστά

 Σύνταξη: Βιβή Παπαστεφάνου

Αλλάζει η ώρα από τις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Μαρτίου 2021 και οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά και θα δείξουν 4.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 πμ σε 04:00 πμ».

Οι χώρες της Ευρώπης καλούνται πλέον να αποφασίσουν εάν θα επιλέξουν τη χειμερινή ώρα ή τη θερινή με μεγαλύτερη διάρκεια ημέρας προκειμένου να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας.
Για όσες χώρες επιθυμούν να κρατήσουν τη θερινή ώρα αυτή είναι η τελευταία φορά που μετακινούνται οι δείκτες των ρολογιών.

Πηγή: ertnews.gr


Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Σάββατο 27 Μαρτίου 1921

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα: Μανιώ Μάνεση

Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης υπό τον Δ. Γούναρη αποτελεί μία ακόμη αφορμή που τροφοδοτεί το διχαστικό κλίμα. Και οι αναφορές στα δημοσιογραφικά κείμενα, ανάλογες. ‘’Η κοινοβουλευτική τάξις απεκατεστάθη’’ πιστεύουν οι μεν, ‘’Ας παύση λοιπόν η Κυβέρνησις ν’ αντιπροσωπεύη μόνον το μίσος κατά του Βενιζέλου’’ ζητούν οι δε. Το θέμα του Εσκή Σεχήρ προβληματίζει. Και αν κάποιοι προσπαθούν να το δικαιολογήσουν, άλλοι ζητούν ευθύνες. Και ενώ ανακοινώνεται επισήμως ο αριθμός των ελληνικών απωλειών, η βασίλισσα Σοφία απευθύνει έκκληση στο λαό να προσφέρει τον οβολόν του για τους τραυματίες και τα ορφανά του πολέμου

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΣ
«Ο σχηματισμός καθαρώς κομματικής κυβερνήσεως, υπό τον κ. Γούναρην, σημειώνει την επάνοδον της χώρας εις την ομαλήν λειτουργίαν του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, το οποίον ηδράνησε κατ’ ουσίαν από του 1916 και εντεύθεν… Απέναντι δε της κομματικής κυβερνήσεως του κ. Γούναρη, πρέπει να έχωμεν μίαν αντιπολίτευσιν συγκεκροτημένην, ελέγχουσαν, προγραμματικώς εργαζομένων και ετοίμην να διαδεχθή την Κυβέρνησι όταν επιστή το πλήρωμα του χρόνου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ
«Η Α.Μ. η Βασίλισσα Σοφία, η πονεμένη μάννα, ‘’ζητεί τον οβολόν κάθε Έλληνος διά τα παιδιά μας που αγωνίζονται εκεί κάτω διά την μεγάλην Ελλάδα’’…»

ΑΣΤΡΑΠΗ

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ
«Ο σχηματισμός αμιγούς κυβερνήσεως υπό τον αρχηγόν του Λαϊκού κόμματος θέτει τέρμα εις την ανωμαλίαν, την οποίαν επροκάλει κυβερνητική συγκρότησις μη επερειδομένη επί των σταθερώς καθιερωμένων αρχών του κοινοβουλευτικού ημών πολιτεύματος… Τα συμμιγή κυβερνητικά κατασκευάσματα, υφ’ α μέχρι σήμερον διωκείτο, τυπικώς μεν εξεπροσώπουν πιστότερον τον αντιβενιζελικόν συνασπισμόν, αλλ’ είχον το μέγιστον μειονέκτημα ότι κανένα δεν ενεφάνιζαν υπεύθυνον»
ΑΝΑΚΑΛΥΨΙΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ. ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΟΙΝΟΠΩΛΕΙΟΝ
Ο σύλλογος των σατύρων. Η καταστροφή νέων και νεανίδων…

ΕΘΝΟΣ

ΕΙΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ
«Ο κ. Γούναρης ας αναλογισθή ποίας ευθύνας αναλαμβάνει σήμερον απέναντι του Έθνους, απέναντι της ιστορίας και ας φροντίση να μη κατασυντριβή αύριον υπό το βάρος των ευθυνών αυτών, εν η περιπτώσει λάβουν δυσμενή τροπήν τα Ελληνικά πράγματα… Ας παύση λοιπόν η Κυβέρνησις ν’ αντιπροσωπεύη μόνον το μίσος κατά του Βενιζέλου διά ν’ αντιπροσωπεύση μόνον την Ελλάδα, την αγωνιζομένην και απειλουμένην πανταχόθεν. Ας θέση υπεράνω του Κόμματος την Ελλάδα, διότι τούτο, επί τέλους είνε και το κομματικόν της συμφέρον, διά να μη ταφή αύριον υπό τας αράς και υπό την εξέγερσιν του Λαού»
ΨΗΦΟΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
«Ο κ. Πρωθυπουργός δεν θα ελησμόνησε βέβαια την υπόσχεσιν που έδωσεν εις τας Ελληνίδας διά του προεκλογικού λόγου του, ότι θα δώσει το δικαίωμα της ψήφου και εις το ωραίον φύλον»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΤΟΝ ΚΑΛΟΥΜΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ
«Διότι τι εννοούν άραγε λέγοντες, ότι ουδεμία μεταβολή πρόκειται να λάβη χώραν εις τα στρατιωτικά πράγματα του μετώπου, μη συντρέχοντος ουδενός προς τούτο λόγου;… Η κατάστασις δεν συγκαλύπτεται… Η κομματική τακτική οφείλει να παραμερισθή… Σήμερον προέχει επιτακτική, άμεσος, η ανάγκη της ανασυντάξεως. Της λήψεως ωρισμένων μέτρων, τα οποία όσον και αν είνε κομματικώς οδυνηρά διά την κυβέρνησιν, είνε απολύτως επιβεβλημένα προς σωτηρίαν της καταστάσεως»
ΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ
«… δέον να τονισθή ότι η αναστολή της προελάσεώς μας εις το Εσκή-Σεχήρ εγένετο επί τη βάσει προμελετημένου σχεδίου. Καλώς δε εξετελέσθη, εάν ληφθή υπόψη ότι αι Κεμαλικαί δυνάμεις ήσαν ασυγκρίτων ανώτεραι αριθμητικώς των ημετέρων»

ΕΜΠΡΟΣ

ΩΡΚΙΣΘΗ ΧΘΕΣ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΥΠΟ ΤΟΝ κ. ΓΟΥΝΑΡΗΝ
ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΑΝΕΦΟΔΙΑΖΟΝΤΕΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ
Η ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
«Εκείνο το οποίον θα δώση το καίριον χτύπημα κατά του εχθρού είνε η ταχυτέρα αποστολή και συγκέντρωσις των ενισχύσεων και η ταχυτέρα επανάληψις της επιθετικής κινήσεως… Η κατάληψις του Αφιόν-Καρά-Χισσάρ και η εδραίωσίς μας επ’ αυτού, εν συνδυασμώ με την μεγίστην φθοράν ην υπέστη ο εχθρός εις το Εσκή-Σεχήρ και την ημικαταστροφήν των εκεί αμυντικών του έργων, κατέστησεν εξόχως ευνοϊκήν την στρατηγικήν κατάστασιν διά την Ελληνικήν Στρατιάν. Αλλά από την Κυβέρνησιν, ήτις κινεί την χείρα του Επιτελείου, εξαρτάται εκ της πλεονεκτικής ταύτης θέσεως, ήτις αποτελεί δεινήν απειλήν κατά του εχθρού, να γίνη εκμετάλλευσις όσον το δυνατόν πληρεστέρα και κάρπιμος, και ν’ αντλήσωμεν εξ αυτής μέχρι του ακροτάτου ορίου όλα τα ευλόγως προσδοκώμενα κρίσιμα ερωτήματα. Αλλά τούτο θα επιτευχθή μόνον διά της ταχυτέρας
ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ. ΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
«Και το Πολίτευμα όμως, φονευθέν υπό του Βενιζέλου, ανεστηλώθη από της χθες διά μέσου τόσων μακρών και αλγεινών περιπετειών και τόσων αγώνων αιματηρών και απεγνωσμένων… Εν τη διακυβερνήσει ημών υπό του Αρχηγού της πλειοψηφίας, διακυβερνώμεθα διά της θελήσεως του Λαού, εάν δε ημείς οι σύγχρονοι εν τω μέσω της δίνης του μεγέθους και της εκτάσεως των γεγονότων δεν εωρτάσαμεν καταλλήλως το γεγονός, η πολιτική ημών ιστορία θα σταματήση ενώπιον τούτου ως ενός των μεγαλειτέρων σταθμών της πολιτικής σταδιοδρομίας της χώρας»
Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΩΜΗΝ
ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
ΚΑΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Επί της συνωμοτικής δράσεως του Βενιζέλου εν Θεσ/νίκη

ΕΣΤΙΑ

ΤΟΥΡΚΟΣ ΛΟΧΑΓΟΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΧΙΣΣΑΡ
Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ
«Η κατασκευή αμιγούς Γουναρικής Κυβερνήσεως, αντί του μωσαϊκού εκ ψηφίδων της Ηνωμένης –το οποίον είχαμεν έως χθες- θα ήτο λίαν ικανοποιητική εις άλλας περιστάσεις. Η θεωρία της ολοκληρωτικής ευθύνης θα εφηρμόζετο πληρέστατα. Αλλά περί τούτου άραγε πρόκειται σήμερον; Είνε τάχα αρκετόν ότι, εν περιπτώσει σφαλμάτων και αδεξιοτήτων, θα έχη το έθνος απέναντί του ωρισμένους υπευθύνους, από τους οποίους θα ζητήση λόγον; Και οίονδήποτε λόγον και αν δώσουν οι υπεύθυνοι αυτοί, θα είνε άραγε ικανοποιητικός διά τα σφάλματα και τας αδεξιότητας, αν τοιαύται παρουσιασθούν;»

ΠΑΤΡΙΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΜΕΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΔΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩΜΕΝ ΝΕΑΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ ΑΥΡΙΟΝ
ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ, ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗΝ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΕΣΤΑΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΝ ΣΦΑΛΜΑ Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΪΣΑΡ
«Το σχέδιον εν τούτοις αυτό, σχέδιον έχον ΕΞΗΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗΝ την επιτυχίαν, και με το ελάχιστον μάλιστα δυνατόν των απωλειών, εβλέπαμεν αίφνης ότι ΜΕΤΕΒΛΗΘΗ. Πώς και διατί; Ομολογούμεν ειλικρινώς ότι δεν γνωρίζομεν ακόμη… Και δεν ήσαν λοιπόν ενήμεροι καν της εν Εσκή Σεχήρ καταστάσεως, ήτο αδύνατον να γνωρίζουν ποίαι και πόσαι ήσαν αι εχθρικαί οχυρώσεις, το πυροβολικό, οι δυνάμεις των Τούρκων, ότι υπήρχαν χαρακώματα, ότι υπήρχαν συρματοπλέγματα; […] Τα δραματικά γεγονότα των προ του Εσκή Σεχήρ απαισίων υψωμάτων είνε γεγονότα που βαρύνουν επί της ψυχής ολοκλήρου του Έθνους… Έχομεν την συναίσθησιν ότι εις τας κρισίμους εθνικάς στιγμάς ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΝ»

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
«ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ
«Η ανασυγκροτηθείσα υπό τον κ. Γούναρην Κυβέρνησις έν έχει σήμερον καθήκον : να οργανώση και καθοδηγήση τον αγώνα διά την ταχείαν εξασφάλισιν της νίκης αυτού. Ο αγών δεν διεξάγεται μόνον διά των όπλων, καίτοι αυτή είναι η προέχουσα και ουσιαστιωτέρα μορφή αυτού. Επιβάλλεται ο υπό της Κυβερνήσεως συντονισμός κατά τον αρτιώτερον και μάλλον τελεσφόρον τρόπον όλων των κρατικών υπηρεσιών προς τον ένα και μόνον σημερινόν σκοπόν»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΝ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ
Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ
«Η Κυβέρνησις ρίπτει την είδησιν ίνα βολιδοσκοπήση το έθνος. Αλλά με ποίον δικάιωμα η Κυβέρνησις σκέπτεται να επιβάλη την λογοκρισίαν; Όταν κάνει έναν πόλεμο τόσον αντιπαθή, όταν καθημερινώς ακούομεν τόσην αιματοχυσίαν πώς έχει το θάρρος η Κυβέρνησις να ομιλή περί λογοκρισίας, περί αποκρύψεως δηλ. πάσης ειδήσεως από του μαχομένου λαού και των οικογενειών των;»

ΣΚΡΙΠ

Η Α.Μ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
«Δι’ αυτά τα παλληκάρια που υπερασπίζονται την τιμήν της πατρίδος με το αίμα τους, ζητώ τον οβολόν κάθε Έλληνος»
Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ
«Η νέα κυβέρνησις υπό τον Αρχηγόν της πλειονοψηφίας εσχηματίσθη και η κοινοβουλευτική τάξις απεκατεστάθη. Ό,τι ώφειλε να έχη γίνει από της 3ης Νοεμβρίου παρελθόντος έτους, γίνεται σήμερον, και ο εκλεκτός της πλειονοψηφίας του Ελληνικού λαού αναλαμβάνει αυτός υπευθύνως πλέον την διακυβέρνησιν της χώρας, η οποία διά τοσούτον πανηγυρικής εμπιστοσύνης τον περιέβαλε»
ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ. ΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑΙ ΕΙΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ

ΣΦΑΙΡΑ

ΑΙ ΕΟΡΤΑΙ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΟΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΜΙΑΟΥΛΗ ΚΑΙ
ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ
«Από χθες την Κυβέρνησιν της χώρας ανέλαβεν αποφασιστικώς και εκ του εμφανούς πλέον ο αρχηγός της πλειοψηφίας κ. Δημ. Γούναρης. Τοιουτοτρόπως το Έθνος, μετά ένα κλυδωνισμόν όχι ευχάριστον, εισήλθεν από χθες πλέον εις την ομαλήν τροχιάν την οποίαν διαγράφουν οι νόμοι, κατά την θέλησιν του Ελληνικού Λαού»
Η ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ
«Η προς τον Ελληνικόν λαόν έκκλησις της Σεπτής Βασιλίσσης Σοφίας, όπως συνεισφέρη τον οβολόν του υπέρ των ορφανών του πολέμου, θ’ απηχήση αναμφιβόλως βαθύτατα εις τας ψυχάς όλου ανεξαιρέτως του Πανελληνίου»

Πηγή: ertnews.gr


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ