Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Αιχμές του meteo.gr: «Η πρόγνωση ήταν έγκυρη και συνεχής με 12 ανακοινώσεις»

 «Αυτά τα εργαλεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Πολιτεία για την καλύτερη προετοιμασία απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Μεταξύ 20 και 24 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκαν 12 ανακοινώσεις», αναφέρει το meteo.gr.


Με αφορμή τις χιονοπτώσεις που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίς» το meteo παρουσιάζει τα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα τα τελευταία 111 χρόνια και τις απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αυτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, το σημαντικότερο επεισόδιο σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 1911.

Από το 2000 και μετά το μεγαλύτερο ύψος χιονιού στην Αθήνα σημειώθηκε το 2008 (25 cm) και η «Ελπίς» κατατάσσεται αμέσως μετά με ~20 cm ύψος χιονιού μαζί με τη «Μήδεια» 11 μήνες πριν, τον Φεβρουάριο του 2021.

Λίγο μικρότερα και περίπου στα 15 cm ήταν τα ύψη χιονιού που σημειώθηκαν το 2002 και το 2004. Από την άλλη, αξίζει να αναφερθεί ότι η εκδήλωση χιονοκαταιγίδων κατά την κακοκαιρία «Ελπίς» ήταν πρωτοφανής ως προς το μέγεθος και την έκταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας, ενώ μικρότερης έντασης χιονοκαταιγίδες καταγράφηκαν το 2004 κατά την πρώτη φάση της χιονόπτωσης καθώς και στη «Μήδεια».

kairos-meteo-xioniaathina-elpis
Πίνακας: Τα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα τα τελευταία 111 χρόνια, καθώς επίσης και οι απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες, όπως μετρήθηκαν από τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο. (*Τα ύψη χιονιού δίνονται κατ΄ εκτίμηση, αφού δεν διατίθεται τράπεζα δεδομένων χιονομέτρησης)

Ποιοτική ανάλυση αναφορών από τις παρελθούσες κακοκαιρίες με χιονοπτώσεις στην Αττική συνοψίζονται ως εξής:

Στη Βόρεια Αττική η σημαντικότερη χιονόστρωση με διαφορά σημειώθηκε το 2002, έπεται το 2004 και ακολουθούν με εφάμιλλα ύψη η «Μήδεια» και η «Ελπίς».

Στα Βόρεια Προάστια και πάλι σημαντικότερη χιονόστρωση με διαφορά σημειώθηκε το 2002, έπονται το 2004 και η «Μήδεια», στη συνέχεια τοποθετείται η «Ελπίς» και τέλος το 2008.

Στην Ανατολική Αττική η κατάταξη των υψών χιονόστρωσης είναι κατά σειρά το 2004, «Ελπίς», «Mήδεια» και το 2002 μαζί με το 2008.

Τελειώνοντας, επειδή έγινε δημόσια συζήτηση για την εγκυρότητα των προγνώσεων κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, να τονίσουμε ότι η προγνωσιμότητα της συγκεκριμένης κακοκαιρίας ήταν υψηλή.

Τα προγνωστικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επέτρεψαν να δοθεί μια συνεχής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση πριν και κατά τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου.

Αυτά τα εργαλεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Πολιτεία για την καλύτερη προετοιμασία απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Μεταξύ 20 και 24 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκαν 12 ανακοινώσεις σχετικά με τη σοβαρότητα της κακοκαιρίας «Ελπίς» και των καταιγίδων χιονιού που θα πλήξουν την Αττική, και την Κυριακή 23/01 δημοσιεύτηκαν προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης που επιβεβαιώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.


Πηγή

Ο Ρουβίκωνας ανοίγει δρόμους στα Εξάρχεια

 «Αν οι δρόμοι είχαν κλείσει από κανέναν καμμένο κάδο θα είχε έρθει... στρατός» σημειώνει μέλος της Αναρχικής Συλλογικότητας.


Να ανοίξει τους χιονισμένους δρόμους στα Εξάρχεια ανέλαβε η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας. Σύμφωνα με ανάρτηση του μέλους του Ρουβίκωνα Γιώργου Καλαϊτζίδη, δύο ολόκληρες ημέρες δεν εμφανίστηκε κανείς από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι κλειστοί από πάγο αλλά και από πεσμένα δέντρα.

Η ανάρτηση:

«Μέλη του Ρουβίκωνα ανοίγουν δρόμους στα Εξάρχεια οι οποίοι έχουν κλείσει από τον πάγο και πεσμένα δέντρα.

Δύο μέρες οι δρόμοι είναι κλειστοί και δεν έχει εμφανιστεί κανείς από τους κρατικούς μηχανισμούς.

Αν οι δρόμοι είχαν κλείσει από κανέναν καμμένο κάδο θα είχε έρθει… στρατός».





«Δεν εξαγοράζεται με 2.000 ευρώ η σιωπή μας» – Όσα έζησαν οι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό

 Η κακοκαιρία Ελπίς έφερε στην παρέα της Τεταρτιάτικης εκπομπής μας, Κοινωνία Ώρα Press, τον Παναγιώτη από τη Δημοτική Παρέμβαση «Φυσάει Κόντρα Αγίας Παρασκευής» και τον Ανδρέα Τσαρούχα, ο μεν βοηθώντας εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό και ο δε ο ίδιος εγκλωβισμένος. Ο Παναγιώτης μίλησε για συνθήκες πολέμου. «Το μεγάλο τους παράπονο δεν ήταν ότι υπήρχαν ανάγκες, που υπήρχαν, αλλά ότι δεν υπήρχε επικοινωνία. Ταυτόχρονα άκουγαν κυβερνητικούς αξιωματούχους να λένε "θα έρθουμε να σας βοηθήσουμε"» τονίζει. Ο Ανδρέας θα κινηθεί νομικά μαζί με πολλούς άλλους κατά της Αττικής Οδού. Δεν ξεχνούν όσα βίωσαν με 2 χιλιάρικα. «Επί 17 ώρες δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος να μας ενημερώσει. Ρούχα, κασκόλ, σκούφοι, μούσκεμα. Έκανα την ανάγκη μου σε αυτοσχέδια μπουκαλάκια, υπήρχε θέμα, ειδικά για τις γυναίκες, δεν είχαν κάποια κάλυψη» περιγράφει.


Κακοκαιρία «Ελπίς»: αναμενόμενη που όμως και πάλι ξεγύμνωσε την αναποτελεσματικότητα του κρατικού χειρισμού, αλλά μέσα σ’ όλα φανέρωσε και την αλληλεγγύη που ξεπηδά σε κάθε κρίση ακόμα περισσότερο. Για όλα αυτά μιλήσαμε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Press», έχοντας στην παρέα μας τον Παναγιώτη Αντωνίου, δημοτικό σύμβουλο της Δημοτικής Παρέμβασης «Φυσάει Κόντρα Αγίας Παρασκευής» και τον Ανδρέα Τσαρούχα, έναν εκ των πολλών εγκλωβισμένων στην Αττική Οδό. Ο Αντώνης, μαζί με άλλα μέλη της παρέμβασης, βρέθηκαν στην Αττική Οδό, μοιράζοντας τρόφιμα και νερό σε ανθρώπους πεινασμένους και διψασμένους για περισσότερες από 10 ώρες. Ο Ανδρέας, απεγκλωβίστηκε μετά από 23 ώρες περιπέτειας, την οποία και μας διηγείται.

Παιδιά της Παρέμβασης «Φυσάει Κόντρα» πήγαν στους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού, μοιράζοντας μπισκότα, φρούτα, νερά. «Είδαμε ότι υπάρχει εγκλωβισμένος κόσμος στην έξοδο της Αττικής Οδού στη Δουκίσσης Πλακεντίας. Δεν θέλουμε μόνο να καταγγέλλουμε τι δεν κάνει ο δήμος και η περιφέρεια, αλλά να δείξουμε την αλληλεγγύη μας παρέχοντας βοήθεια όπως μπορούμε» λέει στο TPP ο Παναγιώτης, περιγράφοντας την κατάσταση που αντίκρισε.

«Ήταν Δευτέρα γύρω στις 19:00 – 21:00. Βάλαμε μπότες και είπαμε πάμε περπατώντας να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Βρήκαμε το μοναδικό περίπτερο το οποίο ήταν ανοιχτό κοντά στον σταθμό στην Κάντζα και αποφασίσαμε να πάρουμε με ό,τι χρήματα είχαμε από το σχήμα διάφορα πράγματα. Φανταστήκαμε ότι εφόσον βρίσκονται οι άνθρωποι εκεί από το πρωί χρειάζονται βασικά πράγματα όπως ξηρά τροφή, κάποιο χυμό για να ενυδατωθούν, νερό κλπ. Η πρόσβαση ήταν πολύ δύσκολη, ταυτόχρονα με το χιόνι είχε και πολύ αέρα. Πιστεύαμε ότι θα υπάρχει κάποιος αστυνομικός ή κάποιος υπάλληλος της Αττικής Οδού ο οποίος θα μας πει “όχι, μην μπείτε, είναι επικίνδυνα”. Δεν υπήρχε κανείς. Εκεί καταλάβαμε πόσο αβοήθητοι ήταν και οι άνθρωποι» λέει χαρακτηριστικά.

Άνθρωποι αφημένοι στην τύχη που με τη λίγη μπαταρία που είχε απομείνει μετά από τόσες ώρες εγκλωβισμού στα αυτοκίνητα άκουγαν από τα ραδιόφωνα πως ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί και το κράτος κάνει ό,τι μπορεί. «Το μεγάλο τους παράπονο δεν ήταν ότι υπήρχαν ανάγκες, που υπήρχαν, διότι υπήρχε και μία έγκυος γυναίκα, αλλά ότι δεν υπήρχε επικοινωνία. Ταυτόχρονα άκουγαν κυβερνητικούς αξιωματούχους να λένε μην ανησυχείτε, θα έρθουμε να σας βοηθήσουμε για πάρα πολλή ώρα» τονίζει σχετικά ο Παναγιώτης.

«Όταν φτάσαμε, υπήρχαν σημεία που πατούσες και δεν ήξερες αν θα πατήσει το πόδι σου το έδαφος. Υπήρχαν άνθρωποι που είχαν χαμηλότερα αυτοκίνητα και δυσκολεύονταν να ανοίξουν την πόρτα. Υπήρχαν και άνθρωποι που είχαν κινητικά προβλήματα και απλά ήλπιζαν να μην τελειώσει η βενζίνη και η θέρμανση. Όλοι είχαν την αίσθηση ότι ενώ βρίσκονταν μέσα στην πόλη δεν μπορούσε κανείς να τους φτάσει» περιγράφει, ενώ μέσα στην όλη ειρωνεία, όπως λέει, υπήρχε κι  ένα περιπολικό, το οποίο είχε κολλήσει το ίδιο και προσπαθούσαν να το ξεκολλήσουν.

«Ένας άνθρωπος έδειξε την απόδειξη για να δούμε πόσες ώρες ήταν εκεί, μας ακολούθησε ένας συνάδελφός σας γιατί δεν ήθελε να είναι μόνος και να χαθεί» προσθέτει και μας μιλά για το αίσθημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε μέσα σ’ αυτή τη συνθήκη, «σε μια κατάσταση πολεμική, χωρίς να υπάρχει πόλεμος».

«Όσο ήμασταν εκεί μέλη της Παρέμβασης, μια οικογένεια που έκανε το περπάτημά της παράλληλα της Αττικής Οδού, όταν μας είδε, πήρε το παιδί της και μας βοήθησε και έτσι είδε και το παιδάκι την έμπρακτη αλληλεγγύη» τονίζει και καταλήγει: «Δεν έχουμε την άποψη ότι αυτό που κάναμε έλυσε το πρόβλημα. Διεκδικούμε να λειτουργήσει το κράτος. Εμείς κάναμε το ελάχιστο, ενώ αυτοί που έχουν τα χρήματα και τους υπαλλήλους έκαναν το 0».

Ένα πορτοκάλι, ένα νερό κι ένα διχίλιαρο

«Έφυγα απ’ τη δουλειά με άλλα 3 άτομα. Φύγαμε 11 παρά 10 από Κορωπί, μπήκαμε Αττική Οδό πληρώνοντας. Μετά τον σταθμό της Κάντζας ακινητοποιηθήκαμε, κι εκεί έμεινα 23 ώρες» περιγράφει ο Ανδρέας Τσαρούχας, μιλώντας για την περιπέτεια του εγκλωβισμού του.

«Οι πρώτοι που ήρθαν να βοηθήσουν ήταν στρατός και ΟΠΚΕ 5 παρά 20 το πρωί. Μας έφεραν ένα μπουκαλάκι νερό κι ένα πορτοκάλι και για καλή μας τύχη υπήρχε κι ένα εγκλωβισμένο φορτηγάκι της εταιρείας Στεργίου μοίρασε τα περιεχόμενα του φορτηγού» τονίζει στη συζήτησή μας.

«Επί 17 ώρες δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος. Ρούχα, κασκόλ, σκούφοι, μούσκεμα. Έκανα υπομονή αυτές τις ώρες» λέει και εξηγεί με επιπλέον λεπτομέρειες όσα βίωσε. «Έκανα την ανάγκη μου σε αυτοσχέδια μπουκαλάκια, υπήρχε θέμα, ειδικά για τις γυναίκες, δεν είχαν κάποια κάλυψη».

«Υπήρχε ένα αυτοκινητάκι της Αττικής Οδού εκεί στην άκρη που δε μας ενημέρωνε κι αργά το βράδυ μας είπε το παιδί “μην περιμένετε απόψε, από αύριο βλέπουμε”» υπογραμμίζει.

«Το δικό μου στόμα δεν κλείνει με 2 χιλιάρικα. Η ζωή σου στη χώρα είτε γεννηθείς είτε πεθάνεις τόσο κοστίζει. Είναι απαράδεκτο 18 και 24 ώρες να μην έχεις ενημέρωση από κανέναν. Λίγο ακόμη και δεν ήξερα αν θα έφευγα από εκεί. Το μεγαλύτερο συναίσθημα που επικρατεί είναι οργή. Θυμός».

Θυμίζουμε πως στο αυτοκίνητό του είχε και συναδέλφους. Μια συναδέλφισσα πήγε στον σταθμό Δουκίσσης, αλλά μάταια, δεν γίνονται δρομολόγια. «Γύρισε και μου είπε “αν ήμουν 5 λεπτά ακόμη έξω, δε θα έφτανα στο αμάξι”» αναφέρει, ενώ κι εκείνος μιλά για το κύμα αλληλεγγύης που ξεπήδησε μέσα σ’ αυτή τη συνθήκη, με εκείνον τον εγκλωβισμένο που μοίραζε πίτα που είχε φτιάξει η μαμά του.

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Όλοι οι άλλοι είναι εξαφανισμένοι. Κανείς δεν παραιτείται, δεν αναλαμβάνει ευθύνες, γίνονται backstage συμφωνίες κυβέρνησης-ιδιωτικής εταιρείας» καταλήγει.


Πηγή

Κριτική από Guardian για την αποτυχία του επιτελικού κράτους στη χιονόπτωση

 Τις προηγούμενες ημέρες τα όσα τραγικά καταγράφηκαν στην Ελλάδα έγιναν πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο με αρκετά ΜΜΕ να καταγράφουν την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού κατά την επέλαση του αναμενόμενου χιονιά.


Διεθνής κατακραυγή για τη χώρα και την κυβέρνηση όχι μόνο για τις εικόνες ντροπής μετά την κατάρρευση του επιτελικού κράτους, αλλά και επειδή άσκησαν κριτική ακόμη και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Ο Guardian, συγκεκριμένα, στην ανταπόκρισή του διαπιστώνει ότι το επιτελικό μπάχαλο ήταν τέτοιο που ακόμη και τα ΜΜΕ που προστατεύουν τον πρωθυπουργό αναγκάστηκαν να ασκήσουν κριτική.

«Σε μια χώρα όπου η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μητσοτάκη σπανίως επικρίνεται, αυτή τη φορά η κριτική ήταν αναπόφευκτη. Τα ΜΜΕ καταδίκασαν την αργή αντίδραση των αρχών, χαρακτηρίζοντας τις χαοτικές σκηνές ανεπίτρεπτες για κράτος-μέλος της Ε.Ε.» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση. Επισημαίνει δε ότι αυτή είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά που η Αθήνα δέχεται τόσο ισχυρή πίεση από χιονόπτωση.

Οι μετεωρολόγοι, ακόμη, επέμειναν ότι οι προβλέψεις τους ήταν ακριβείς και πως δεν υπήρχε δικαιολογία για αυτές τις σκηνές.

Ο Guardian τονίζει και την εμφάνιση της δημοσκόπησης της Abacus στην οποία οι πολίτες χαρακτηρίζουν τις υποσχέσεις για αποζημίωση ως επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης, ενώ τέλος, σημειώνει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος επέρριψε σχεδόν όλες τις ευθύνες στην εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού.


Πηγή

Διευθυντής δημοτικού σχολείου Αθηνών κατά Μπακογιάννη – «Να σταματήσει τα σόου και να ασχοληθεί με τα σχολεία»

 Σοβαρή καταγγελία διευθυντή Δημοτικού στα Σεπόλια . «Από τον Σεπτέμβρη περιμένουν επισκευή των καλωδίων δικτύου, αδύνατη η τηλεκπαίδευση».


Η καταγγελία του διευθυντή του 144ου Δημοτικού Σχολείου στα Σεπόλια μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου:

«Να ενημερώσω το δήμαρχο Μπακογιάννη να σταματήσει τα show με τις αλατιέρες στο Σύνταγμα και να ασχοληθεί με τα σχολεία της Αθήνας που τα έχει παρατήσει στο έλεος.

Να στείλει άμεσα για επισκευή καλωδίων δικτύου σε σχολείο 350 μαθητών στην Αθήνα που περιμένει από το Σεπτέμβρη και δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας όταν βρέχει ή χιονίζει αφού δεν έχουμε Ίντερνετ και συχνά τηλέφωνο .

Η εταιρεία που παρέχει τη σύνδεση την οποία έχουμε επανειλημμένα καλέσει ρίχνει την ευθύνη στην ολιγωρία σας ως δήμος να επιτελέσετε το καθήκον σας , για το οποίο έχετε εκλεγεί .

Είναι δουλειά του Δήμου που υποτίθεται ότι συντηρεί τα σχολεία μας λένε.

Τη Δευτέρα με το χιόνι από το σχολείο μας ήταν αδύνατη πάλι η σύνδεση και 10 εκπαιδευτικοί που ήρθαμε για τηλεκπαίδευση μέσα στο χιόνι κοιτάζαμε τους τοίχους.

Η απάντηση από το δήμο ότι ΘΑ υπάρξει εργολαβία για τα ηλεκτρολογικά εδώ και μήνες είναι τραγική.

Δουλειά από το σπίτι λοιπόν;

Και ο δικός σας ρόλος ποιος είναι;

Τα σπίτια μας, ο εξοπλισμός, και οι υπολογιστές που έχουμε σε αυτά (όσοι έχουμε), ανήκουν σε εμάς και από όσο ξέρω ακόμα δεν έχουν επιταχθεί για να υποκαταστήσουν το σχολείο .

Άντε τώρα να πείσεις την Κεραμέως και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ Κόπτση ότι με τέτοια χάλια δεν μπορεί να γίνει τηλεκπαίδευση όταν όλοι εσείς ζείτε σε έναν παράλληλο παραμυθένιο κόσμο και δεν έχετε σχέση με την πραγματικότητα.

Αναλάβετε λοιπόν κάποια στιγμή τις ευθύνες σας, έστω για χόμπι τουλάχιστον, έτσι για αλλαγή».


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ