Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος



Ἤκουσε γλῶτταν ψαλμικῶς, ἣν οὐκ ἔγνω,
Ἐφραίμ, ἄνω καλοῦσαν, ὁ γλῶσσαν Σῦρος.
Εἰκάδι ὀγδοάτῃ Νόες Ἐφραὶμ θυμὸν ἀπηῦρον.


Λειτουργικά κείμενα

Η Αγιά Σοφιά «στα χέρια» κολλητού φίλου του Ερντογάν


Στο στόχαστρο των αντικυβερνητικών ΜΜΕ στην Τουρκία έχει μπει ο διαγωνισμός για τις εργασίες αποκατάστασης στην Αγιά Σοφιά.




Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις 26 Σεπτεμβρίου 2023 έγινε ο διαγωνισμός για το έργο “Εργασίες Αποκατάστασης Β’ Σταδίου στο Τζαμί της Αγιάς Σοφιάς”, με το αποτέλεσμα να γίνεται γνωστό τέσσερις μήνες μετά, στις 26 Ιανουαρίου 2024. Το έργο, προϋπολογισμού 218.500.000 τουρκικών λιρών, που αναμένεται να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2025, ανέλαβε η εταιρεία του Χασάν Γκιουρσόι, ο οποίος είναι στενός φίλος του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγιά Σοφιά βρίσκεται σε χέρια… κολλητού του Ερντογάν, καθώς σε προηγούμενο διαγωνισμό που έγινε στις 30 Δεκεμβρίου 2021, το έργο αποκατάστασης χώρων του μνημείου, προϋπολογισμού 23.051.000 τουρκικών λιρών, ανατέθηκε στα παιδιά του Μουράτ Χαζράτογλου, πρώην αντιπροέδρου της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης και πρώην μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης.


Σκάνδαλο στην Τουρκία με το εμπόριο στην Αγιά Σοφιά- «Αυτά που συμβαίνουν εκεί δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο»


Την οργή του αντιπολιτευόμενου τουρκικού Τύπου έχουν προκαλέσει οι παρεμβάσεις στην Αγία Σοφία.

Σύγχυση επικρατεί μετά το διαχωρισμό εισόδου στο μνημείο αμιγώς για θρησκευτική λατρεία ή για απλή επίσκεψη στο μνημείο αλλά και της επιβολής εισιτηρίου 25 ευρώ, τιμή που όπως επισημαίνεται, είναι απαγορευτική για τους Τούρκους πολίτες.

Την οργή του αντιπολιτευόμενου τουρκικού Τύπου έχουν προκαλέσει οι παρεμβάσεις στην Αγία Σοφία.


Σύγχυση επικρατεί μετά το διαχωρισμό εισόδου στο μνημείο αμιγώς για θρησκευτική λατρεία ή για απλή επίσκεψη στο μνημείο αλλά και της επιβολής εισιτηρίου 25 ευρώ, τιμή που όπως επισημαίνεται, είναι απαγορευτική για τους Τούρκους πολίτες.
«Φωτιά» τα δημοσιεύματα

Σε άρθρο της εφημερίδας Σοζτζού επισημαίνει ότι στην ιστοσελίδα της Αγίας Σοφίας, μπορεί κάποιος να διαβάσει την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος όταν επανάφερε την Αγία Σοφία στη θρησκευτική της ιδιότητα, στις 24 Ιουλίου 2020, ανακοίνωσε ότι η είσοδος θα είναι δωρεάν, όπως και σε όλα τα τεμένη.

Ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, «μόλις η “κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας” άνοιξε για λατρεία, ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε άμβωνα για πολιτικούς λόγους. Ακόμα και οι Οθωμανοί σουλτάνοι δεν θα είχαν σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, κατέστρεψε την εικόνα της χώρας εμφανιζόμενος στον άμβωνα με ένα σπαθί. Οι “απόγονοι του Μωάμεθ του πορθητή” μετέτρεψαν την κληρονομιά του μεγάλου σουλτάνου σε μια πολιτική εκστρατεία. Εν τω μεταξύ, η “κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας” καταστράφηκε από την πρώτη ημέρα».

ADVERTISEMENT

Συγγενής του υπουργείου Πολιτισμού διαχειρίζεται την Αγία Σοφία

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού άνοιξε στις 15 Ιανουαρίου την είσοδο στο γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας εν είδει μουσείου, όπου έχουν εκτεθεί 10 κεραμικά δίνοντας τη διαχείριση στην εταιρεία Dem Museology, στην οποία είναι συνέταιρος συγγενής του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόι.

Η Dem έχει αναλάβει τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας από τις 15 Ιανουαρίου. «Η Αγία Σοφία είναι καθημερινά ο τόπος ενός νέου σκανδάλου. Για παράδειγμα, προκειμένου να εισέλθει κανείς στον γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας, κατασκευάστηκε μια πόρτα κατά παράβαση της ιστορίας της και της αρχιτεκτονικής της», σημειώνει η Σοζτζού.

«Αυτό είναι μόνο ένα από τα σκάνδαλα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. «Οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να εισέλθουν: Την πρώτη ημέρα, οποιοσδήποτε, ντόπιος ή ξένος, που πλήρωνε 25 ευρώ μπορούσε να εισέλθει στον γυναικωνίτη. Ωστόσο, μετά τις 17 Ιανουαρίου απαγορεύτηκε η είσοδος στους Τούρκους. Ποτέ δεν έγινε κατανοητό γιατί απαγορεύτηκε. Κατόπιν αντιδράσεων, η απαγόρευση άρθηκε στις 22 Ιανουαρίου.

Επί του παρόντος, οι Τούρκοι που πληρώνουν 25 ευρώ μπορούν να ανέβουν στον γυναικωνίτη. Κατά τη διάρκεια των ωρών προσευχής, όλοι οι ντόπιοι και ξένοι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να εισέρχονται στην Αγία Σοφία. Εκτός των ωρών προσευχής, μόνο οι Τούρκοι πολίτες γίνονται δεκτοί. Οι φρουροί ασφαλείας που περιμένουν στην πύλη εξετάζουν τον τύπο και το ντύσιμο των επισκεπτών και αποφασίζουν αν είναι Τούρκοι ή όχι. Εάν είναι ύποπτοι, ζητούν ταυτότητα. Όσοι δεν είναι Τούρκοι πολίτες οδηγούνται έξω. Οι Τούρκοι που είναι πολίτες ξένης χώρας δεν μπορούν να εισέλθουν. Οι ξεναγοί δεν επιτρέπεται να κάνουν ηχητικές παρουσιάσεις για να μην ενοχλούνται οι προσευχόμενοι. Οι πληροφορίες για τα κεραμικά που εκτίθενται στο γυναικωνίτη δίνονται μέσω ακουστικών. Ωστόσο, δεν γίνεται καμία ξενάγηση στο εσωτερικό».

Για πρώτη φορά οι Τούρκοι πληρώνουν σε ξένο νόμισμα στα μουσεία

Ενώ χρεώνονται 25 ευρώ ως τιμή εισιτηρίου, στην πινακίδα αναγράφεται ότι 1 ευρώ αντιστοιχεί σε 34 TL. Παρόλο που η «Κάρτα Μουσείων» ισχύει σε όλα τα άλλα μουσεία όπως π.χ. στο ανάκτορο του Τοπκαπί, με δυνατότητα πρόσβασης παντού για ένα χρόνο, αντί 60 τουρκικών λιρών, στην Αγία Σοφία δεν ισχύει. Προτεραιότητα στην είσοδο έχουν όσοι πληρώνουν 47,5 ευρώ για να επισκεφτούν τόσο το Τέμενος της Αγίας Σοφίας όσο και το παρακείμενο Μουσείο Αγίας Σοφίας που άνοιξε στο Σουλταναχμέτ (σ.σ. Χώρος στο πρώην Κτήριο του Κτηματολογίου στον οποίο εκτίθενται ιστορικά αντικείμενα από την Αγία Σοφία ). Αυτό ονομάζεται ‘VIP Ticket’.

Οι υπάλληλοι της εταιρείας Dem Museology με ειδικά μηχανήματα πωλούν εισιτήρια. Επιπλέον, τα ακουστικά πωλούνται για 100 λίρες Τουρκίας, οι ολόσωμες μαντίλες για 75 λίρες και οι απλές μαντίλες για 30 λίρες.

Οι Τούρκοι δεν πάνε στο γυναικωνίτη λόγω κόστους

Στο δημοσίευμα σημειώνεται εμφατικά: «Κατανοούμε ότι η Αγία Σοφία δεν άνοιξε μόνο για λόγους πολιτικής. Άνοιξε και για το εμπόριο! Πάνω είναι ένα μουσείο, κάτω είναι ένα τέμενος. Οι Τούρκοι δεν μπορούν να εισέλθουν, οι τουρίστες όμως μπορούν να εισέλθουν στο τέμενος. Επιπλέον, στην Αγιά Σοφία εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα τελών που δεν υπάρχει σε κανέναν τόπο λατρείας στον κόσμο και σε κανένα μουσείο στην Τουρκία. Αυτά είπε ο Μωάμεθ; Πού αναγράφεται στη διαθήκη του ότι πρέπει να γίνονται πολιτικές ομιλίες μπροστά από την Αγία Σοφία, ότι ο γυναικωνίτης θα είναι εμπορικό κέντρο και ότι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος ξένων στο τέμενος;» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.


 


                   Πηγή

Αφιέρωμα στα «άγνωστα» χρόνια του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου (ΒΙΝΤΕΟ)


Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ότι και να γράψει κανείς μοιάζει φτωχό και λίγο για να αποδώσει το μεγαλείο ψυχής, την πληθωρική του προσωπικότητα, τον χαρισματικό τρόπο επικοινωνίας με το λαό που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε μια ζωή.

Συνάμα, κάτι σπανιότατο, τα αμέτρητα χαρίσματά του συνδυάζονταν με την καρδιά μικρού παιδιού που είχε, δεν κράταγε κακία ούτε στον μεγαλύτερο πολέμιό του. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην συγκινήθηκε την ημέρα της εκδημίας του. Το πρωινό της 28ης Ιανουαρίου του 2008 ο κόσμος ξύπνησε φτωχότερος, έφυγε ένας πραγματικός ηγέτης- ο Χριστόδουλός μας. Τα τελευταία του λόγια ακόμα συγκλονίζουν στο άκουσμά τους και είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, «Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ό,τι κινδυνεύει».

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που «πέταξε» για τους ουρανούς.

Ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες ο Ιεροκήρυκας αλλά και Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου καταθέτει στο Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» και στον δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη προσωπικές μαρτυρίες και εμπειρίες ιστορικές στο πλευρό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου εστιάζοντας στα χρόνια πριν εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος όταν ήταν επικεφαλής της Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Δείτε το βίντεο από το αρχείο του Πρακτορείου «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»:

Συνέντευξη στον Αντώνη Μακατούνη
Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονομάκη
Κάμερα: Μανώλης Δημελλάς
Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη
Οπτικό Υλικό από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Κοντώση

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο π. Επιφάνιος από την ημέρα που εκκοιμήθη ο Μακαριστός Χριστόδουλος, έχει καταγράψει σε καλαίσθητους τόμους όλο το έργο του Μακαριστού, ενώ πρόσφατα κυκλοφορήθηκε από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Ιεράς Μονής Κύκκου το νέο βιβλίο του με τίτλο «Χριστόδουλος, Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού, 1974-1998».
Πρόκειται για τη Διπλωματική εργασία, που ο συγγραφέας εκπόνησε, στο πλαίσιο των Μεταπτυχιακών του σπουδών, στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και βαθμολογήθηκε με άριστα από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή.

«Ο Χριστόδουλος κοπίασε επί 25 χρόνια για τα δίκαια της τοπικής Εκκλησίας και του λαού έως ότου γίνει Αρχιεπίσκοπος» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο π. Επιφάνιος και συμπληρώνει για την ευαισθησία που είχε ο Μακαριστός για τα Εθνικά θέματα, «Είχε πάντα εθνικό αισθητήριο ο Χριστόδουλος γιατί είχε μέσα του τον πόνο της προσφυγιάς».

Στο αφιερωματικό βίντεο παρουσιάζονται σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από όλη τη ζωή του Μακαριστού, αλλά και αποσπάσματα από τις ομιλίες του και τα λόγια του που έμειναν αξέχαστα, «Πάντα νιώθω ευγνωμοσύνη απέναντι στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για τα όσα μου χάρισε και μου δίδαξε» προσθέτει ο π. Επιφάνιος, ενώ ενθυμούμενος τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας του Μακαριστού τονίζει για εκείνη τη δύσκολη περίοδο με έκδηλη συγκίνηση, «Η μεγαλύτερη προσφορά του Χριστόδουλου επετεύχθη την περίοδο της ασθενείας του».


     

                     Πηγή

Σαν σήμερα εκοιμήθη ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος – Η τελευταία συγκλονιστική εμφάνιση



Σαν σήμερα 28 Ιανουαρίου εκοιμήθη ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Ήταν ξημερώματα 28ης Ιανουαρίου του 2008, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος άφηνε την τελευταία του πνοή, νικημένος από την επάρατη νόσο. «Θέλω να φύγω, δεν αντέχω άλλο», είχε εκμυστηρευτεί στους στενούς του συνεργάτες το προηγούμενο απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Ο Μακαριστός Χριστόδουλος έσβησε ακριβώς 9 χρόνια και 9 μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή του το 1998 στο Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών.

Η τελευταία του εμφάνιση εξακολουθεί να προκαλεί ρίγη συγκίνησης.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, κατά κόσμος Χρήστος Παρασκευαΐδης, γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1939 στην Ξάνθη και σπούδασε Νομικά και Θεολογία. Διδάκτωρ Θεολογίας, πτυχιούχος γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, γνώστης ιταλικής και γερμανικής, χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 και πρεσβύτερος το 1965.

Εννέα χρόνια ήταν ιεροκήρυκας στο ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Φαλήρου, ενώ διετέλεσε επί επτά χρόνια γραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Νεότατος, μόλις 35 ετών, το 1974 εξελέγη μητροπολίτης Δημητριάδος, απ’ όπου αναχώρησε, όταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Πήρε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό, ενώ συνέγραψε πλήθος επιστημονικών και εποικοδομητικών κειμένων. Αρθρογράφησε στον εκκλησιαστικό Τύπο, αλλά και σε εφημερίδες.

Το 1998, μετά το θάνατο του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, τρεις ήταν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι: ο Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο Θηβών Ιερώνυμος και ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. Εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο από Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη, από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαβάζει τον «επιβατήριο» λόγο του στον κατάμεστο μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

Πολύ γρήγορα, όλοι μιλούσαν για τον Αρχιεπίσκοπο, που καλούσε τη νεολαία να πλησιάσει την Εκκλησία, «ακόμα και με το σκουλαρίκι», ζητούσε συγγνώμη από τους νέους για όσα δεν έγιναν από τους μεγαλύτερους, ενώ άρχισε αμέσως να ασχολείται με την αναζωογόνηση όλων των υπηρεσιών της Εκκλησίας και κυρίως του φιλανθρωπικού τομέα.

Υπό την ηγεσία του, προάγεται το έργο της Εκκλησίας σε ολόκληρο τον κοινωνικό τομέα. Ιδρύονται νέοι οργανισμοί που καλύπτουν τομείς, όπως η βιοηθική, η μέριμνα για τους τοξικομανείς, την κακοποιημένη γυναίκα, την άγαμη μητέρα. Τέλος, ίδρυσε τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη», μέσω της οποίας γίνεται παρέμβαση με ανθρωπιστική βοήθεια, σε παγκόσμια κλίμακα.

Ίδρυσε την υπηρεσία Διαδικτύου, δημιουργώντας συγχρόνως ψηφιακή βιβλιοθήκη σε 9 γλώσσες, πινακοθήκη, μουσικοθήκη και πύλη πολιτιστικών ειδήσεων στα ελληνικά και αγγλικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με το λόγο του προκάλεσε αντιδράσεις. Σχολιάσθηκε θετικά, αλλά και αρνητικά. Δύο μεγάλα γεγονότα σημάδεψαν τα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του: η σύγκρουση με την κυβέρνηση Κ. Σημίτη για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, που άρχισε την άνοιξη του 2000 και απασχόλησε για περίπου δύο χρόνια την κοινή γνώμη, ενώ αμέσως μετά άρχισε και η κρίση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που κράτησε ως το 2004 και έληξε μετά την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το 2001 αρχίζει να διαφαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί στην Αθήνα τον τότε Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, γεγονός που πριν συμβεί φαινόταν αδιανόητο. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, υπήρξαν ανακοινώσεις από φανατικούς, όμως ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος καταφέρνει και πείθει πρωτίστως τους ιεράρχες και ο Πάπας επισκέπτεται την Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλου.

Στο αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, και παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου, ο Ποντίφηκας ζήτησε συγγνώμη για τα δεινά του παρελθόντος. Ο Αρχιεπίσκοπος αρχίζει πρώτος να τον χειροκροτεί και ακολουθούν οι συνοδικοί Ιεράρχες. Ο πάγος μεταξύ των δύο Εκκλησιών εκείνη τη στιγμή άρχισε να λιώνει. Πέντε χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2006, ο Αρχιεπίσκοπος θα ανταποδώσει την επίσκεψη του Πάπα, πηγαίνοντας στο Βατικανό, και συναντώντας πλέον το νεοεκλεγέντα Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εκοιμήθη στις 28 Ιανουαρίου 2008, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.


         Πηγή

Χριστόδουλος: Η συγκλονιστική τελευταία του συνέντευξη – «Η Εκκλησία θα υψώνει πάντα τη φωνή της»


 Μια εκ βαθέων συνέντευξη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κυρού Χριστοδούλου με τον τρόπο που συνήθιζε να μιλά για όλους και για όλα.  Απλά, προσιτά και κυρίως χωρίς…φόβο και πάθος.

«Θέλετε η Εκκλησία να έχει λόγο και να υψώνει τη φωνή της; Ή θέλετε η Εκκλησία να είναι μουγκή και να κάθεται στη γωνιά της», απαντά με τον ξεχωριστό δικό του τρόπο ο Χριστόδουλος στην ερώτηση του δημοσιογράφου πως τον κατηγορούν ότι η Εκκλησία θέλει να έχει λόγο και να παρεμβαίνει στην πολιτική κατάσταση της χώρας.

Δηλώνει «εργασιομανής» και τολμά να παραδεχτεί ότι συχνά τον έπιαναν τα κλάματα λόγω μοναξιάς από τη στιγμή που ανέβηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Ως παιδί προσφύγων και ο ίδιος ο Χριστόδουλος, καθώς οι γονείς του εγκατέλειψαν την Ανδριανούπολη για να εγκατασταθούν στην Ξάνθη με τη συνθήκη της Λωζάνης, περιγράφει με γλαφυρά χρώματα την πορεία μιας ζωής που τον οδήγησε σε μια προς μια στις επιλογές που τελικά έκανε.

Τολμά ακόμα και να συζητήσει ανοιχτά το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Άλλωστε, από την εποχή ακόμα που ήταν ο  μαχητικότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος είχε επιδείξει τις πρώτες ριπές του αγώνα του για την υπεράσπιση των εκκλησιαστικών κεκτημένων, υπεραμυνόμενος της εκκλησιαστικής περιουσίας απέναντι στον τότε Υπουργό Παιδείας Αντώνη Τρίτση…

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα ακόμα, μιλά ο  Χριστόδουλος, ο Αρχιεπίσκοπος που άφησε το στίγμα του βαθιά χαραγμένο στον κλήρο, αλλά και στις καρδιές του λαού ως μια σημαντική πολύπλευρη προσωπικότητα, στην τελευταία του συνέντευξη.



     Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ