Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Πρετεντέρης για Κεραμέως: Διάλεξε λάθος μέτωπο

 






  Πηγή εικόνας: alfavita.gr


«Η υπουργός επέλεξε λάθος μέτωπο, λάθος πόλεμο και λάθος εχθρό» λέει ο Γιάννης Πρετεντέρης αναφερόμενος στη Νίκη Κεραμέως

Την υπουργό Παίδείας Νίκη Κεραμέως «κατακεραυνώνει» με άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.

O Γιάννης Πρετεντέρης μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «φάουλ» της υπουργού για την εξομοίωση των τίτλων ιδιωτικών κολεγίων με πτυχία ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ.

«Με άλλα λόγια, η υπουργός επέλεξε λάθος μέτωπο, λάθος πόλεμο και λάθος εχθρό. Δεν το λες και πολύ σοφό» καταλήγει στο άρθρο του.

Το άρθρο του Πρετεντέρη

Αναλυτικά, το άρθρο του:

Η Νίκη Κεραμέως κάνει κάποια καλά πράγματα στην παιδεία.

 Αφενός έχει σπάσει τη «συνδιαχείριση» της εκπαίδευσης με τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς, κάτι το οποίο είναι αναμφισβήτητα θετικό για την εκπαίδευση.

Αφετέρου αντέκρουσε το μοντέλο μιας ιδεολογικής παιδείας με πιο εμβληματική την κατάργηση των προγραμμάτων σπουδών Ιστορίας. Θυμίζω ότι τα είχε επεξεργαστεί επί ΣΥΡΙΖΑ μια επιτροπή υπό τον πανεπιστημιακό Πολυμερή Βόγλη. Ο οποίος παρεμπιπτόντως, σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο «Αστυνομία παντού. Και στα Πανεπιστήμια» υποστηρίζει ότι «αστυνόμευση και ελευθερία είναι δυο ασύμβατες έννοιες στα δημοκρατικά κράτη» («ΕφΣυν», 28/12).  Ενδιαφέρουσα ομολογουμένως άποψη αλλά μάλλον για ακτιβιστή της Αριστεράς.

Η Κεραμέως όμως έκανε κι ένα φάουλ – θα δούμε πόσο μεγάλο θα αποδειχτεί…

Αφενός εξομοιώνει τίτλους ιδιωτικών κολεγίων με πτυχία ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ. Γιατί όχι, αν το αξίζουν; Αλλά αφετέρου αφαιρεί από τους επαγγελματικούς φορείς την αρμοδιότητα να κρίνουν αν το αξίζουν. Δηλαδή τους αφαιρεί τον καθοριστικό ρόλο στην παροχή άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Το φάουλ είναι διπλό. Πρώτον, επειδή δημιουργεί την εντύπωση  ότι «αβαντάρει» τα ιδιωτικά κολέγια. Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος, πάντως δεν είναι δουλειά του κράτους να προωθεί το ιδιωτικό σε βάρος του δημοσίου.

Δεύτερον, επειδή μεταφέρει στο υπουργείο μια ευθύνη που οι επαγγελματικοί φορείς μια χαρά και χωρίς παρατράγουδα διεκπεραίωναν έως τώρα.

Κυρίως όμως είναι ένα φάουλ πολιτικό. Δημιουργεί ένα αχρείαστο μέτωπο σε κάτι που δεν υπήρχε λόγος, ούτε ανάγκη. Τη στιγμή μάλιστα που τα βασικά και ζωτικά μέτωπα της παιδείας χρειάζονται όλο το πολιτικό κεφάλαιο που η κυβέρνηση και η υπουργός μπορούν να διαθέσουν. Η κυβέρνηση τσακώνεται αναίτια και ακατανόητα με το ΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, όταν τα πανεπιστήμια ζουν περιστατικά βίας και ακροτήτων, πολιορκούνται από αδιανόητες απόψεις ακτιβιστών (όπως εκείνες που παρέθεσα) και διοικούνται από ανθρώπους που προσπαθούν να τα έχουν καλά ακόμη και με τα πιο ακραία αντικοινωνικά στοιχεία. Με άλλα λόγια, η υπουργός επέλεξε λάθος μέτωπο, λάθος πόλεμο και λάθος εχθρό.

Δεν το λες και πολύ σοφό.

Πηγή άρθρου: alfavita.gr








Τέσσερις νεκροί στις ΗΠΑ, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις των Ρεπουμπλικανών

 


    Πηγή εικόνας: efsyn.gr

Διεθνής διασυρμός το τελευταίο επεισόδιο της χειρότερης προεδρίας της πρόσφατης ιστορίας των ΗΠΑ. Υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών όλο το Κογκρέσο. Νέος πρόεδρος και με τη βούλα ο Μπάιντεν σε λίγες ώρες. Και ο Ομπάμα κατηγορεί τον Τραμπ για υποκίνηση της βίας

Με αίμα βάφτηκε χθες η μαύρη μέρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την εισβολή σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι διέκοψαν βίαια τη συνεδρίαση στο Κογκρέσο όπου θα επικυρωνόταν η νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Για να αποτραπούν νέα έκτροπα η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, η Μιούριελ Μπάουζερ, ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες, μέχρι δηλαδή την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του νέου προέδρου.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον, Ρόμπερτ Τζ. Κόντι, ο αστυνομικός της φρουράς του Καπιτωλίου έριξε τη σφαίρα η οποία τραυμάτισε μία γυναίκα, η οποία υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο. Το θύμα λεγόταν Άσλι Μπάμπιτ και ήταν ανάμεσα στο πλήθος που εισέβαλε στο κτίριο. Είχε υπηρετήσει για 14 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία, υποστήριζε σθεναρά τον απερχόμενο πρόεδρο και ζούσε στο Σαν Ντιέγκο της νότιας Καλιφόρνια, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα.

Άλλοι τρεις άνθρωποι, μια γυναίκα και δύο άνδρες, σκοτώθηκαν στον χώρο του Καπιτωλίου εξαιτίας «έκτακτων ιατρικών περιστατικών», υποστήριξε ο Κόντι, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Τα ακριβή αίτια των θανάτων τους θα διαπιστωθούν από τους ιατροδικαστικούς πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε 52 συλλήψεις από τις οποίες οι 47 από τις 52 συλλήψεις έγιναν για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας με τις 26 από αυτές να γίνονται στον χώρο του Καπιτωλίου. Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα.

Σύμφωνα με τον Κόντι, δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ μολότοφ σε όχημα στον χώρο.

Απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις για την επικράτηση Μπάιντεν

Μετά από το δυνατό σοκ τα δύο σώματα του Κογκρέσου ξεκίνησαν εκ νέου τις εργασίες τους και μέσα στις επόμενες ώρες οι ΗΠΑ αναμένεται να έχουν και με τη βούλα νέο πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε με 303 ψήφους έναντι 121 πρωτοβουλία συμμάχων του Τραμπ με σκοπό να μην κυρωθεί η νίκη του Μπάιντεν στην Αριζόνα. Το ίδιο έκανε λίγη ώρα πριν η Γερουσία με 93 ψήφους έναντι 6.

Οι ψηφοφορίες καθυστέρησαν αρκετές ώρες εξαιτίας της εισβολής οπαδών του μεγιστάνα. Αφού ανακοίνωσε το αποτέλεσμα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε πλέον η κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων για να κυρωθούν τα αποτελέσματα των υπολοίπων πολιτειών. 

Ακολούθησε σήμερα η περίπτωση για το αποτέλεσμα της Πενσιλβάνιας με την Γερουσία να απορρίπτει επίσης με συντριπτική πλειοψηφία (92 έναντι 7 ψήφων) την ένσταση ένσταση του Τραμπ.

Η κίνηση οδήγησε στη διακοπή της συνεδρίασης της ολομέλειας του Κογκρέσου που εξέταζε να κυρώσει τη νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές και νέες, χωριστές συνεδριάσεις των δύο σωμάτων του. Η συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων επί της ένστασης συνεχίζεται και η ολομέλεια του Κογκρέσου θα συγκληθεί και πάλι αφού ολοκληρωθεί.

Αφού έγινε γνωστό το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, ο Μιτς Μακόνελ, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας, ανέφερε πως δεν αναμένει άλλες ενστάσεις στην κύρωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας του εκλεκτορικού σώματος.

Στους Δημοκρατικούς ο έλεγχος όλου του Κογκρέσου

Όλα ξεκίνησαν από την διαφαινόμενη ολοκληρωτική ήττα των Ρεπουμπλικανών στην Τζόρτζια, που εξαγρίωσε οπαδούς του απερχόμενου προέδρου, ο οποίος έδωσε το σύνθημα για την εισβολή και προέβη σε προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος ζητώντας από τον αντιπρόεδρο να μην επικυρώσει στο Κογκρέσο τη νίκη Μπάιντεν.  

Εν μέσω των πρωτοφανών γεγονότων οι Δημοκρατικοί σημείωσαν μια πολύ σημαντική νίκη, καθώς κέρδισε και τις δύο έδρες στην πολιτεία μετά τις επαναληπτικές εκλογές δίνοντας έτσι τον έλεγχο της Γερουσίας στο κόμμα, που έχει συνολικά τον έλεγχο του Κογκρέσου. (Βλ. περισσότερα: Τι σημαίνει ο έλεγχος της Γερουσίας για τον Τζο Μπάιντεν).

Η χθεσινή εισβολή στο Καπιτώλιο αποτελεί το αποκορύφωμα των πληγμάτων, που δέχθηκε η Δημοκρατία στις ΗΠΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έφερε πολλαπλές δηλώσεις καταδίκης εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η εισβολή υποκινήθηκε από τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, «ο οποίος συνέχισε να ψεύδεται αβάσιμα για την έκβαση νόμιμων εκλογών, σαν μια στιγμή μεγάλης ατίμωσης και ντροπής για το έθνος μας».

Και ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον καταδίκασε την άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον των αμερικανικών θεσμών, που όπως κατήγγειλε «τροφοδοτήθηκε από τέσσερα και πλέον χρόνια δηλητηριώδους πολιτικής, εσκεμμένης διασποράς παραπληροφόρησης, διχασμού (...). Το σπίρτο το άναψε ο Ντόναλντ Τραμπ».

Τη  βαθιά τους ανησυχία εξέφρασαν πολλοί ηγέτες χωρών και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. (Βλ. Σύσσωμη καταδίκη της εισβολής στο Καπιτώλιο από διεθνείς ηγέτες).

Εκτός από τον πολιτικό κόσμο, βέλη κατά του ίδιου του προέδρου εξαπέλυσε μεγαλύτερο κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου. Την απομάκρυνσή του ζήτησε και η πανίσχυρη Αμερικανική Ένωση Κατασκευαστών, η οποία παραδοσιακά στηρίζει τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ είχε υποστηρίξει με θέρμη την οικονομική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ.

Αναζητείται φόρμουλα για καθαίρεση του Τραμπ

Στο μεταξύ έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση για πιθανή αποπομπή του Τραμπ από τώρα και όχι στις 20 Ιανουαρίου. Οι δύο τρόπου για την απομάκρυνση ενός προέδρου από το αξίωμα ΕΔΩ.

 Πηγή άρθρου: efsyn.gr


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ