Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Σε ρυθμούς Eurovision τα καταστήματα ΟΠΑΠ

 

-Πολλές στοιχηματικές επιλογές από το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ για τον αποψινό τελικό

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον μεγάλο τελικό του 65ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, που θα αρχίσει στις 22:00.

Η αποψινή βραδιά έχει διπλό ελληνικό ενδιαφέρον. Η Στεφανία, στη 10η θέση εμφάνισης, θα χορέψει τον «τελευταίο χορό» της, διεκδικώντας με το Last Dance τη νίκη για την Ελλάδα. Η Έλενα Τσαγκρινού για την Κύπρο, με το τραγούδι El Diablo, θα εμφανιστεί στην 1η  θέση και θα ανοίξει το διαγωνιστικό κομμάτι της βραδιάς.

Τόσο η ελληνική συμμετοχή, με την πρωτότυπη χορογραφία και τα ειδικά οπτικά εφέ, όσο και η κυπριακή, με τους καθρέφτες και τις φωτιές επί σκηνής, γνώρισαν ενθουσιώδη υποδοχή από τους θεατές του Ahoy Arena και το τηλεοπτικό κοινό, στους δύο ημιτελικούς τις προηγούμενες ημέρες.

Τα ειδικά στοιχήματα από το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Για τον αποψινό τελικό της Eurovision, προσφέρονται πολλές στοιχηματικές επιλογές από το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Ανάμεσα στα ειδικά στοιχήματα, τα οποία μπορούν να επιλέξουν οι παίκτες στα καταστήματα ΟΠΑΠ, περιλαμβάνονται ο νικητής του τελικού, η προέλευσή του και οι συνολικοί πόντοι που θα συγκεντρώσει.

Το ΠΑΜΕ Στοίχημα προσφέρει, επίσης, ειδικά στοιχήματα για τον τερματισμό στις 3-5-10 και 15 πρώτες θέσεις, το φορκάστ με ακριβή σειρά πρόβλεψης, την καλύτερη τελική θέση μεταξύ χωρών, την πρώτη χώρα από τους Big Five (Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ισπανία), την πρώτη χώρα από τον Βορρά (Σουηδία, Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία).

Επιπλέον, είναι διαθέσιμα ειδικά στοιχήματα σε «ζευγάρια» χωρών με την μορφή “head to head” στοιχημάτων (π.χ. ποια χώρα θα βρεθεί υψηλότερα στην τελική κατάταξη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου).

Πηγή

"Για χαζούς!" ΤΗΝ ΕΠΕΣΑΝ στον Κούβελα με ειρωνείες και γέλια

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο: "Για χαζούς!" ΤΗΝ ΕΠΕΣΑΝ στον Κούβελα με ειρωνείες και γέλια - YouTube

Eφοπλιστες: "Έχουμε χeσμένο τον πρωθυπουργό"

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο: Eφοπλιστες: "Έχουμε χeσμένο τον πρωθυπουργό" - YouTube

Economist: Ο Μητσοτάκης είναι ο αγαπημένος μαθητής της Ευρώπης – «Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Νταβός»

 «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αγαπημένος μαθητής του δασκάλου και ο ΣΥΡΙΖΑ ο επαναστάτης της τάξης» γράφει ο βρετανικός Economist σε ένα άρθρο χαστούκι για την ελληνική κυβέρνηση με τίτλο «Πώς έγινε η Ελλάδα ο μαθητής - υπόδειγμα της Ευρώπης» και υπότιτλο «Εφόσον τα οικονομικά της είναι εντάξει, κανείς δεν νοιάζεται για το τι άλλο κάνει». Συγκρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση με μία σχολική τάξη, που για δάσκαλο έχει τις Βρυξέλλες και κάνει τα στραβά μάτια στα καμώματα του αγαπημένου της παιδιού όσον αφορά το προσφυγικό, την αστυνομική βία και την ελευθερία του Τύπου. «Στον τεχνοκρατικό κόσμο της πολιτικής της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης ταιριάζει απόλυτα. Πρώην σύμβουλος διαχείρισης, μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Νταβός, μια διάλεκτο που χρησιμοποιείται από μεσήλικες άνδρες με μπότες χιονιού σε συνέδρια μεγάλου υψομέτρου».


Για το προσφυγικό, τη δημοσιογραφική ελευθερία και τον «αγαπημένο μαθητή» της Ευρώπης, Κυριάκο Μητσοτάκη, γράφει ο βρετανικός Economist, σε ένα άρθρο με τίτλο «Πώς έγινε η Ελλάδα ο μαθητής – υπόδειγμα της Ευρώπης» και υπότιτλο «Εφόσον τα οικονομικά της είναι εντάξει, κανείς δεν νοιάζεται για το τι άλλο κάνει» που κατακεραυνώνει την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τη συνολική στάση της Ευρώπης στα δρώμενα της χώρας.

Συγκρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με μία σχολική τάξη, αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο «επαναστάτης» της τάξης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το αγαπημένο παιδί του δασκάλου. «Στον τεχνοκρατικό κόσμο της πολιτικής της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης ταιριάζει απόλυτα. Πρώην σύμβουλος διαχείρισης, μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Νταβός, μια διάλεκτο που χρησιμοποιείται από μεσήλικες άνδρες με μπότες χιονιού σε συνέδρια μεγάλου υψομέτρου. Φορά καλά τη σχολική στολή». Δεν παραλείπει να αναφέρει επίσης, πως είχε κάποια σχετική επιτυχία στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, για αυτό και ο «δάσκαλος» κάνει τα χατίρια στον αγαπημένο του μαθητή, κάνοντας τα στραβά μάτια σε κάποια θέματα, όπως για παράδειγμα η διαχείριση του προσφυγικού και η ελευθερία του Τύπου.

Η αστυνομική βία, το προσφυγικό και η ελευθερία του τύπου

Ό,τι συμβαίνει έξω από τη σχολική τάξη, δεν απασχολεί την ΕΕ, λέει ο Economist, για το προσφυγικό και τη βία μέσα στα σύνορα της χώρας. Αν η Ελλάδα κάνει κάποιο σφάλμα, η ΕΕ δεν θα ασχοληθεί. Οι άλλες κυβερνήσεις ήταν παραπάνω από πρόθυμες να «χωθούν» στα ελληνικά δρώμενα, την περίοδο του προγράμματος διάσωσης, αλλά τώρα, τη στιγμή που οργανώσεις και ακτιβιστές, διαμαρτύρονται για την αυξανόμενη αστυνομική βία, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την εξουσία, σφυρίζουν αδιάφορα.

Όσον αφορά το προσφυγικό, καταδεικνύει πως οι Βρυξέλλες φαίνονται ευχαριστημένες από τις βίαιες και παράνομες επαναπροωθήσεις και την συνολική τακτική της χώρας, καθώς τον περασμένο χρόνο που υπήρξε ένας νεκρός στα σύνορα ενώ πλήθη προσπαθούσαν να εισέλθουν από την Τουρκία, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν χαιρετούσε την Ελλάδα ως την ασπίδα της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders) κατατάσσεται τέταρτη… από το τέλος όσον αφορά την ελευθερία του τύπου. Βρίσκεται πάνω από τη Μάλτα, που η δολοφονία μίας δημοσιογράφου έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση, την Ουγγαρία του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν και την πιο «διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης» σύμφωνα με το άρθρο, τη Βουλγαρία. Παράλληλα, αναφέρεται και στις περιπτώσεις του Γιώργου Καραϊβάζ και του Κώστα Βαξεβάνη.

Δεν ξεχνάει να καταδείξει και την οικογενειοκρατία και τον νεποτισμό στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει, προσπάθησε να το διορθώσει, αλλά απέτυχε. «Τον κ. Μητσοτάκη από την άλλη, δεν μπορούμε να τον πάρουμε στα σοβαρά, καθώς είναι ο γιος ενός πρωθυπουργού, αδελφός ενός πρώην υπουργού Εξωτερικών και θείος του σημερινού δήμαρχου της Αθήνας».

Το άρθρο καταλήγει λέγοντας: «Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά στους τομείς που έχουν σημασία, κανείς δεν νοιάζεται. Μια κυβέρνηση που ακολουθεί πολιτικά τη ροή, πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις χωρίς παράπονο και κάνει το βρώμικο έργο του μπλοκ για τη μετανάστευση θα είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Τα ελαττώματα μπορούν να αγνοηθούν. Η ΕΕ είναι πολιτικό και όχι ηθικό πλάσμα. Δεν κρίνει αυτούς που παίζουν το παιχνίδι. Οι κυβερνήσεις που προσπαθούν να αναδιαμορφώσουν την ΕΕ, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξαν στην αφάνεια. Όσοι αποδέχονται την ΕΕ στην παρούσα κατάσταση, όπως η Νέα Δημοκρατία, μπορούν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς προβλήματα. Παραδώστε την εργασία σας εγκαίρως και κανείς δεν θα νοιάζεται».


Καταγγελία για σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας με διαρροή προσωπικών δεδομένων στο gov.gr

 Ένα σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας που βάζει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένων των πολιτών εντόπισε στην πλατφόρμα του gov.gr η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, τονίζοντας μάλιστα πως παρότι έχει ενημερώσει εδώ και τρεις ημέρες το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δεν έχει λάβει καμία απάντηση, σημειώνοντας με απογοήτευση πως «δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη διόρθωσης στο κοντινό μέλλον».


Για σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας στην πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα του gov.gr κάνουν λόγο στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ), σημειώνοντας πως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα προσωπικά δεδομένων πολιτών, και μάλιστα με εύκολο τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πληροφορικάριοι σημειώνουν πως για το πρόβλημα που εντόπισαν έχουν ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εδώ και τρεις ημέρες, δίχως να έχουν λάβει απάντηση, εξου και προχωρούν στην δημοσιοποίηση.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν, «παρατηρήσαμε πως μπορεί κανείς να βρει με απλή αναζήτηση στο Google υπερσύνδεσμο (URL) που εμφανίζει την υπεύθυνη δήλωση πολίτη, άσχετου με αυτόν που κάνει την αναζήτηση, ο οποίος έχει δημιουργήσει την δήλωσή του μέσω της πλατφόρμας: https://dilosi.services.gov.gr/create/q/templates. Πρακτικά, αν οποιοσδήποτε βρει από κάποια πηγή ή εντελώς τυχαία τον κωδικό hash key που χρησιμοποιείται για την επικύρωση (validation) τέτοιων εγγράφων εδώ: https://dilosi.services.gov.gr/show/q/validate, αποκτά αυτόματα στην κατοχή του ένα PDF έγγραφο με όλα τα στοιχεία του υπογράφοντος την υπεύθυνη δήλωση. Και όλα αυτά είναι διαθέσιμα με ένα απλό URL, χωρίς κανένα έλεγχο πρόσβασης ή αυθεντικοποίηση (login) του χρήστη. Μπορεί μάλιστα να κατεβάσει το έγγραφο τοπικά με την ψηφιακή υπογραφή του Υπουργείου, δηλαδή έτοιμο προς οποιαδήποτε νόμιμη χρήση».

Μάλιστα, στην ανακοίνωση επισυνάπτουν και σχετικά screenshot, όπου έχουν αποκρυφτεί τα ευαίσθητα στοιχεία, «έχουμε όμως το URL στη διάθεση οποιουδήποτε για επαλήθευση, καθώς και σχετικές αναφορές παρόμοιων περιστατικών από συναδέλφους μας».

«Καταλαβαίνετε φυσικά πως πρόκειται για σοβαρή καταστρατήγηση του πλαισίου της προστασίας των προσωπικών δεδομένων βάσει του GDPR, καθώς και της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την Πολιτική Ασφάλειας που υποχρεωτικά πρέπει να εφαρμόζει κάθε παρόμοια υπηρεσία στο διαδίκτυο. Η προστασία και μόνο με ένα hash key, χωρίς έλεγχο πρόσβασης, χωρίς αυθεντικοποίηση (login) του χρήστη και χωρίς διαδικασία ρητής άδειας μεταβίβασης μεταξύ κατόχου-παραλήπτη, βρίσκεται σαφέστατα εκτός των ελάχιστων υποχρεωτικών προδιαγραφών, όπως ορίζονται σαφέστατα από τη σχετική νομοθεσία» σημειώνουν, ενώ παρακάτω εξηγούν πόσο εύκολο θεωρείται να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα.

«Το παραπάνω σοβαρότατο κενό ασφάλειας είναι κάτι που από τεχνικής πλευράς θα μπορούσε να διορθωθεί εύκολα και κυρίως πολύ γρήγορα. Εντελώς ενδεικτικά, θα μπορούσε η επικύρωση να γίνεται μόνο μέσα σε session με απαίτηση login από συγκεκριμένο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, το οποίο θα ήταν και ο μόνος που θα είχε το hash key. Θα μπορούσε επίσης να απαιτείται κάποιο επιπλέον συνθηματικό (γενικότερα security token) που θα γνώριζε μόνο ο πολίτης που έχει δημιουργήσει το έγγραφο» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ προσθέτουν ακόμα πιο συγκεκριμένες λύσεις.

«Ακόμα σωστότερο και αποτελεσματικό θα ήταν στην πλατφόρμα να υπάρχει οργανωμένο προσωπικό αρχείο με ψηφιακά έγγραφα το πολίτη στα οποία θα μπορεί να δίνει επιλεκτικά πρόσβαση σε συγκεκριμένα τρίτα πρόσωπα ή φορείς μετά από σχετική (αυτόματη) αίτησή τους στην πλατφόρμα, έτσι ώστε να διατηρείται η αρχή της διμερούς και μόνο ανταλλαγής εγγράφων, όπως άλλωστε γίνεται και με αντίστοιχα φυσικά έγγραφα που βεβαίως δεν αναρτώνται πουθενά δημόσια για χρήση από οποιονδήποτε το επιθυμεί ή απλά γνωρίζει την ύπαρξή τους» προσθέτει η ΕΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν, είναι πολύ κρίσιμο να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα, δηλώνοντας για μία ακόμα φορά στη διάθεση των αρμόδιων αρχών, και υπογραμμίζοντας πως προχώρησαν στην εν λόγω δημοσιοποίηση με καθυστέρηση 72 ωρών από την αποστολή της επιστολής τους, όπως προτάσσει ο Κώδικας Δεοντολογίας των Πληροφορικών (https://tinyurl.com/cf4rzvxb) σχετικά με το Δημόσιο Συμφέρον και την Υποχρέωση Γνωστοποίησης

«Τα κενά ασφαλείας στο gov.gr μαρτυρούν κυβερνητική προχειρότητα και προκαλούν ανασφάλεια στους πολίτες», σχολιάζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριο Κάτσης.

«Το υπουργείο οφείλει να κλείσει τώρα την υπηρεσία επικύρωσης στα έγγραφα του gov.gr μέχρι να διορθώσει το σύστημα με ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε πλέον να γίνεται μόνο με απαίτηση login από συγκεκριμένο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, το οποίο θα ήταν και ο μόνος που θα είχε τους κωδικούς (hash key), καθώς και με τη δημιουργία οργανωμένου προσωπικού αρχείου με ψηφιακά έγγραφα του πολίτη στα οποία θα μπορεί να δίνει επιλεκτικά πρόσβαση σε συγκεκριμένα τρίτα πρόσωπα ή φορείς μετά από σχετική (αυτόματη) αίτησή τους στην πλατφόρμα» συμπληρώνει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ όσοι δεν συμμετείχαν στην απεργία

 

Στο πειθαρχικό συμβούλιο διαβίβασε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τις καταγγελίες για ιστοσελίδες που δεν απέργησαν στην 24ωρη απεργία της 4ης Μάη και συνέχισαν να ανεβάζουν ειδήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας.



Σε Υψηλή Ευκρίνεια το ERT World

 

Αναβάθμιση της εικόνας της ERT World μέσω του δορυφόρου Hellas Sat. Το σήμα του κρατικού δορυφορικού καναλιού πλέον είναι σε υψηλή ευκρίνεια για τη μετάδοσή του μέσω του δορυφόρου προς την Ευρώπη.


Νεκρή 34χρονη πρόσφυγας με φυματιώση προστίθεται στη λίστα των «παραμελημένων περιστατικών»

 Με προχωρημένη φυματίωση κατέληξε την Πέμπτη στο νοσοκομείο Χίου μια 34χρονη Σομαλή πρόσφυγας, η οποία τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν διασωληνωμένη με ενεργή φυματίωση, κάτι που δυστυχώς παρατηρείται σε πρόσφυγες ειδικά από τη Σομαλία και το Αφγανιστάν. Από την αρχή του χρόνου, έχουν διαπιστωθεί στη Χίο 6 άτομα να νοσούν από το βάκιλο του Κοχ. Οι απίστευτες συνθήκες εγκατάλειψης που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες θυμίζουν Μεσαίωνα, όπως επεσήμανε και ο Guardian, μετά τον νεκρό 28χρονο πρόσφυγας που βρέθηκε περικυκλωμένος από τρωκτικά στη ΒΙΑΛ της Χίου.


Με προχωρημένη φυματίωση κατέληξε την Πέμπτη στο νοσοκομείο Χίου μια 34χρονη Σομαλή πρόσφυγας, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ. Η γυναίκα, που έμενε εκτός του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν διασωληνωμένη στη ΜΑΦ του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου και κατέληξε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Κατά τα ίδια στοιχεία, η 34χρονη είχε ενεργή φυματίωση, κάτι που δυστυχώς παρατηρείται σε πρόσφυγες ειδικά από τη Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την αρχή του χρόνου, έχουν διαπιστωθεί στη Χίο 6 άτομα να νοσούν από το βάκιλο του Κοχ. Συγκεκριμένα 2 άτομα από τη Σομαλία, 2 από το Αφγανιστάν και 2 από το Κονγκό. «Πρόκειται για παραμελημένα περιστατικά που φτάνουν αργά στο Νοσοκομείο, ενώ έχουν πολύ καιρό τη νόσο», είπε γιατρός του νησιού στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, καταλήγοντας πως «δυστυχώς πολλές φορές είναι αργά για αυτούς τους ανθρώπους όταν φθάνουν σε νοσοκομειακή μονάδα. Μπορεί να είναι τόσο προχωρημένη η φυματίωση που να έχει προσβάλει μέχρι και τα οστά».

Επισημαίνεται πως πρόκειται για ακόμα μία φρικιαστική ιστορία που φτάνει από τις απάνθρωπες δομές που διαμένουν οι πρόσφυγες. Την ώρα που πρόσφυγες συνεχίζουν να φιλοξενούνται σε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, ο Guardian, με άρθρο κόλαφο με τίτλο «Μία σκηνή από τον Μεσαίωνα: Νεκρός πρόσφυγας βρέθηκε περικυκλωμένος από τρωκτικά», κατήγγειλε το περιστατικό 28χρονου πρόσφυγα στη ΒΙΑΛ της Χίου που βρέθηκε πριν λίγες μέρες στη σκηνή του νεκρός και περικυκλωμένος από τρωκτικά. Παράλληλα, ο διοικητής του κέντρου κράτησης δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα: «Είναι λογικό να εμφανίζονται τρωκτικά όταν κάποιος έχει πεθάνει για τόσες ώρες. Το κέντρο χτίστηκε πολύ γρήγορα το 2016. Είναι στη φύση, περιτριγυρισμένο από χωράφια. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα, αλλά δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του astraparis, ο άνδρας βρέθηκε νεκρός το πρωί της Τρίτης 4 Μαΐου από τους συνοριοφύλακες οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά στο σοκαριστικό θέαμα, καθώς ο νεκρός ήταν καλυμμένος από τρωκτικά που έτρωγαν το σώμα του. Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης συχνά πυκνά πανηγυρίζει για τη μείωση των διαμενόντων στη ΒΙΑΛ σε κάτω από 1000, φαίνεται πως οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, καθώς τρωκτικά και άνθρωποι μένουν μαζί με το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 28χρονου να επιβεβαιώνει την άμεση ανάγκη να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ. Ο στρατιωτικός γιατρός που τον εξέτασε διαπίστωσε ότι ήταν νεκρός τουλάχιστον για 10 – 12 ώρες, ενώ παρατήρησε ότι είχε δύο πληγές, στο αυτί και στο αριστερό χέρι, πιθανότατα από δάγκωμα ποντικού.

Δεύτερος θάνατος μέσα σε λίγες μέρες καταγράφηκε στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη ΒΙΑΛ της Χίου, με έναν 51χρονο ιρανικής καταγωγής που βρέθηκε νεκρός, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για θάνατο από παθολογικά αίτια. Ο «Πολίτης Χίου» αναφέρει ωστόσο ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος άνδρας διέμενε μόνος του και αντιμετώπιζε προβλήματα με στεφανιαία νόσο ενώ βρισκόταν στο νησί για σχεδόν δύο χρόνια.



Απειλές και παρενόχληση για την Ισπανίδα ακτιβίστρια που αγκάλιασε Σενεγαλέζο μετανάστη

 Στόχος απειλών και λεκτικής κακοποίησης έγινε η 20χρονη Ισπανίδα ακτιβίστρια Λούνα Ρέγιες, αφού έγινε viral φωτογραφία της να αγκαλιάζει και να παρηγορεί Σενεγαλέζο άνδρα που έφτασε στις ακτές της βόρειας Αφρικής κολυμπώντας. Υποστηρικτές του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος άρχισαν να τη βομβαρδίζουν με απειλές και ρατσιστικές προσβολές, αλλά το ίντερνετ αντέδρασε άμεσα, δείχνοντας τη συμπόνια του και τον θαυμασμό του στην κοπέλα.


Στόχος παρενόχλησης, προσβολών και απειλών έγινε η 20χρονη ακτιβίστρια που πριν λίγες μέρες έγινε viral η φωτογραφία της να αγκαλιάζει ένα πρόσφυγα.

Η Λούνα Ρέγες, σε μία κίνηση εντελώς ανθρώπινη, αγκάλιασε τον Σενεγαλέζο πρόσφυγα στιγμές αφού πάτησε το πόδι του στις ακτές της ισπανικής πόλης, Θέουτα, στη βόρεια Αφρική. Ένας φωτογράφος συνέλαβε τη στιγμή και σύντομα η φωτογραφία της έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν πέρασε πολλή ώρα, ωστόσο, και, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η Λούνα έθεσε τους προσωπικούς της λογαριασμούς σε ιδιωτικούς, καθώς είχε γίνει στόχος ενός χειμάρρου κακοποιητικών σχολίων και απειλών από τους υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος της Ισπανίας, VOX, που εξοργίστηκαν με την άφιξη των 8000 ανθρώπων στη Θέουτα.

«Είδαν ότι ο σύντροφός μου είναι μαύρος και δεν σταματούσαν να με προσβάλλουν και να μου λένε φρικτά, ρατσιστικά πράγματα», είπε η κοπέλα στο ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι RTVE.

Η κοπέλα περιέγραψε την κίνησή της ως «το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο». «Έκλαιγε, του έτεινα το χέρι μου και με αγκάλιασε. Κόλλησε πάνω μου. Αυτή η αγκαλιά ήταν για εκείνον γραμμή ζωής.» Η Λούνα δεν άκουσε ποτέ το όνομα του άνδρα και δεν τον έχει δει έκτοτε.

Σύντομα, έγινε αντιληπτό στον κόσμο του ίντερνετ το μέγεθος της κακοποίησης της 20χρονης εθελόντριας του Ερυθρού Σταυρού και άρχισε να αντιδρά. Σύντομα, τα μηνύματα συμπαράστασης που χαιρέτιζαν την αγκαλιά κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έκαναν το #GraciasLuna (#ΕυχαριστούμεΛούνα) trending στην Ισπανία. Ενώ δέχτηκε επιδοκιμασίες και συγχαρητήρια από ισπανούς τηλεοπτικούς παρουσιαστές, καλλιτέχνες και πολιτικούς.

«#ΕυχαριστούμεΛούνα για την εκπροσώπηση των καλύτερων αξιών της κοινωνίας μας», δήλωσε η υπουργός οικονομίας της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνο. «Πολύ περισσότερο από μια φωτογραφία. Ένα σύμβολο ελπίδας και αλληλεγγύης», σχολίασε και η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντιάς.

Η Ρέγιες δεν σχολίασε τα μηνύματα υποστήριξής τους στις σύντομες δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, καθώς όπως τόνισε προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει την εμπειρία του να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή τη στιγμή που χιλιάδες μετανάστες έφταναν στην Θέουτα, εξαντλημένοι από το κολύμπι. «Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι να δούμε κάτι τέτοιο», είπε.



Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ