Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Η Μάχη της Χαιρώνειας

 Μία από τις πολυσυζητημένες μάχες της αρχαιότητας. Διεξήχθη στις 2 Αυγούστου 338 π.Χ. ανάμεσα στους Μακεδόνες του Φιλίππου Β’ και στις συμμαχικές δυνάμεις των Θηβαίων και των Αθηναίων...


Μία από τις πολυσυζητημένες μάχες της αρχαιότητας. Διεξήχθη στις 2 Αυγούστου 338 π.Χ. στην πεδιάδα του Βοιωτικού Κηφισού, κοντά στην οχυρή πόλη της Χαιρώνειας, ανάμεσα στους Μακεδόνες του Φιλίππου Β’ και στις συμμαχικές δυνάμεις των Θηβαίων και των Αθηναίων. Ο Φίλιππος επικράτησε και αναδείχθηκε κυρίαρχος του ελληνικού χώρου.

Το 339 π.Χ. ο Φίλιππος βρήκε την αφορμή να επέμβει στη Νότιο Ελλάδα. Το αμφικτιονικό συνέδριο των Δελφών κατηγόρησε τους Λοκρούς της Άμφισσας ότι σφετερίστηκαν γη του Μαντείου και ζήτησαν την κήρυξη ιερού πολέμου για την τιμωρία τους. Οι εκπρόσωποι των πόλεων, χωρίς τη συμμετοχή της Αθήνας και της Θήβας, όρισαν αρχιστράτηγο τον Φίλιππο.

Ο Φίλιππος, με 30.000 πεζούς και 2000 ιππείς, με επικεφαλής τον 18χρονο γιο του Αλέξανδρο, εξόρμησε στη Νότια Ελλάδα και αφού πέρασε τις Θερμοπύλες, κατέλαβε την Ελάτεια, όπου και στρατοπέδευσε, ενώ τμήμα του στρατού του κατέστρεψε την Άμφισσα. Η κατάληψη της Ελάτειας παρείχε στον Φίλιππο τον έλεγχο της οδού προς τη Βοιωτία και την Αττική και η κίνησή του έδειχνε πως ήταν αποφασισμένος να τελειώνει τους λογαριασμούς του με την Αθήνα και τη Θήβα. Η είδηση αυτή προκάλεσε ταραχή στους δυο «προαιώνιους» εχθρούς, οι οποίοι με πρωτοβουλία του ρήτορα Δημοσθένη (ηγέτη της αντιμακεδονικής μερίδας στην Αθήνα) παραμέρισαν τις διαφορές τους και συνέπηξαν συμμαχία.

Οι δυο αντίπαλες στρατιές έλαβαν θέση μάχης στην πεδιάδα της Χαιρώνειας στις 2 Αυγούστου 338 π.Χ. Οι Μακεδόνες παρέταξαν 30.000 πεζούς και 2000 ιππείς, ενώ οι σύμμαχοι 30.000 άνδρες και 500 ιππείς. Επικεφαλής των Αθηναίων ήταν οι στρατηγοί Στρατοκλής, Χάρης και Λυσικλής, ενώ των Θηβαίων ο Θεαγένης. Ο στρατός του Μακεδόνων με επικεφαλής τον Φίλιππο υπερτερούσε σε συνοχή και πολεμική πείρα. Επιπλέον, διέθετε ηγήτορες υψηλού επιπέδου, όπως ο Αλέξανδρος, ο Αντίπατρος και ο Παρμενίων, ενώ οι στρατηγοί των συμμάχων ήταν περιορισμένων ικανοτήτων, με ελάχιστη πολεμική εμπειρία. Εξαίρεση στην πολεμική μετριότητα της συμμαχικής δύναμης οι επίλεκτοι Θηβαίοι του Ιερού Λόχου.

Ο Φίλιππος ηγείτο της δεξιάς πτέρυγας και ήταν αντιμέτωπος των Αθηναίων, ενώ ο Αλέξανδρος ήταν επικεφαλής του ιππικού και ήταν αντιμέτωπος με τους Θηβαίους. Με την έναρξη της μάχης, ο Φίλιππος τήρησε αμυντική στάση έναντι των Αθηναίων, ενώ ο Αλέξανδρος ανάγκασε σε υποχώρηση τους Θηβαίους, όταν οι ιερολοχίτες, που μάχονταν με πείσμα, έπεσαν μέχρις ενός. Τότε στράφηκε προς τα δεξιά και πλευροκόπησε τους Αθηναίους, οι οποίοι βαλλόμενοι από δύο σημεία υποχώρησαν. Η μάχη σ’ αυτό το σημείο είχε κριθεί. Οι Αθηναίοι έχασαν 1000 άνδρες, ενώ 2000 αιχμαλωτίσθηκαν. Ανάλογες ήταν και οι απώλειες των Θηβαίων.

Μετά τη μάχη, ο Φίλιππος έδειξε επιείκεια στους Αθηναίους, αφού ελευθέρωσε τους αιχμαλώτους τους και δεν προχώρησε στην κατάκτηση της πόλης τους. Απαίτησε, όμως, να αναγνωρίσουν την ηγεμονία του. Αντίθετα, συμπεριφέρθηκε σκληρά στους Θηβαίους. Θανάτωσε ή εξανδραπόδισε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους και επανέφερε τους εξόριστους φίλους του. Στην Καδμεία εγκατέστησε μακεδονική φρουρά. Μετά τη βαριά ήττα τους στην Χαιρώνεια, οι Θηβαίοι έθαψαν τους νεκρούς του «ιερού λόχου» σ’ ένα κοινό τάφο κι έστησαν στον χώρο αυτό, πάνω σε ψηλό βάθρο, ένα μαρμάρινο λιοντάρι. Είναι ο γνωστός «Λέων της Χαιρωνείας», ο οποίος σήμερα έχει αναστηλωθεί.

Ο Φίλιππος εγκατέστησε μακεδονικές φρουρές στη Χαλκίδα, στην Αμβρακία, τα Μέγαρα και την Κόρινθο, ενώ συνήψε συνθήκες με τους Ηλείους, Αρκάδες και Μεσσηνίους, ενώ τους Σπαρτιάτες τους περιόρισε στην πόλη τους. Έχοντας κατά νου την ένωση των Ελλήνων και την εκστρατεία κατά των Περσών, ο Φίλιππος συγκάλεσε το 337 π.Χ. στην Κόρινθο συνέδριο των Ελλήνων. Όλες οι πόλεις έστειλαν αντιπροσώπους τους εκτός από τη Σπάρτη. Το Συνέδριο αποφάσισε τη διάλυση όλων των συνασπισμών, την επίλυση όλων των διαφορών μεταξύ των πόλεων από διαιτητικό δικαστήριο υπό την προεδρία του Φιλίππου και τη διενέργεια της εκστρατείας στην Περσία υπό την ηγεσία του μακεδόνα στρατηλάτη.

Για πολλούς αιώνες, η Μάχη της Χαιρώνειας οριοθετούσε στην ιστορική αντίληψη και θεώρηση του αρχαίου κόσμου το τέλος τής ελληνικής «πόλεως» και της ελευθερίας. Ας σημειώσουμε εδώ ότι στη Χαιρώνεια συγκρούστηκαν η Μακεδονία υπό μοναρχικό καθεστώς και οι πόλεις της Νότιας Ελλάδας, που άλλες είχαν δημοκρατικό και άλλες ολιγαρχικό πολίτευμα. Για πολλούς, η Χαιρώνεια ήταν το τέλος της πιο αξιόλογης εποχής της ελληνικής ιστορίας, της κλασικής. Πόσοι μετά τον Δημοσθένη πολιτικοί, ιστορικοί και φιλόλογοι δεν θρήνησαν για την ταφόπετρα της Ελλάδας που μπήκε στη Χαιρώνεια! Με μεγαλύτερη νηφαλιότητα και με ευρύτερη προοπτική κρινόμενη η μάχη αυτή μετά τον 19ο αιώνα (καθοριστική η συμβολή του γερμανού ελληνιστή Κ. Γ. Ντρόιζεν), φαίνεται να αποβάλλει μεγάλο μέρος της δραματικότητας που της είχε αποδοθεί και να θεωρείται πια ως ένα γεγονός που ανοίγει μια νέα εποχή, την Ελληνιστική, με ηγεμονεύουσα δύναμη τώρα τον Μακεδονικό Ελληνισμό.




Πηγή


Από το σκάνδαλο Energa σε νέα ενεργειακά project ο Μηλιώνης

 Ενεργό συμμετοχή στη δημιουργία νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο, που έλαβε πρόσφατα άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, έχει ο Βασίλης Μηλιώνης, άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας Hellas Power, της εταιρείας που μαζί με την Energa είχαν βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλου διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Ο Βασίλης Μηλιώνης είναι σύμβουλος στο project ενώ κατείχε αρχικά, με τη σύσταση της εταιρείας «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», τη θέση του προέδρου, για να δώσει τη θέση του στις 14 Μαΐου που συγκροτήθηκε νέο Δ.Σ. στον Ισραηλινό Rotem Ben Horin.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του energypress.gr, ενεργό συμμετοχή στη δημιουργία νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο, που έλαβε πρόσφατα άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, έχει ο Βασίλης Μηλιώνης, άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας Hellas Power, της εταιρείας που μαζί με την Energa είχαν βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλου διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Energa – Hellas Power. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο καταδίκασε έξι κατηγορούμενους, ανάμεσα τους τον Αρ. Φλώρο, χορηγώντας ελαφρυντικά και τριετή αναστολή, καθώς ανετράπη η πρωτόδικη απόφαση. Την ίδια ώρα, αθώοι κρίθηκαν οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο Αχ. Φλώρος, πατέρας του Αριστείδη, και ο Βασίλης Μηλιώνης, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δόθηκε στην εταιρεία «Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε.» για σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 870 MW.

Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου θα αποτελείται από μια αεροστροβιλική μονάδα ισχύος περίπου 593 MW και μια ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος 277 MW, ενώ, η καθαρή ισχύος (Προς το Σύστημα) φτάνει τα 845 MW.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ΡΑΕ, ο σταθμός πρόκειται να εγκατασταθεί στη ΒΙ. ΠΕ. Λάρισας. Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας ανάπτυξης του έργου είναι η νεοϊδρυθείσα Κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited με έδρα την Λευκωσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή εταιρεία είναι ισραηλινών συμφερόντων και ανήκει σε επιχειρηματία που έχει ήδη εμπλοκή στον τομέα της παραγωγής ενέργειας στο Ισραήλ, ο οποίος μάλιστα έχει συνεργαστεί όσον αφορά τον εξοπλισμό, με την Siemens.

Ο Βασίλης Μηλιώνης είναι σύμβουλος στο project ενώ κατείχε αρχικά, με τη σύσταση της εταιρείας «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», τη θέση του προέδρου, για να δώσει τη θέση του στις 14 Μαΐου που συγκροτήθηκε νέο Δ.Σ. στον Ισραηλινό Rotem Ben Horin.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του energypress.gr





Πηγή

Ρεκόρ καμένων εκτάσεων, ατιμωρησίας, μίσθωσης μέσων πυρόσβεσης στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου του 2021

 Στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι δασικές εκτάσεις που έχουν ήδη καεί κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο είναι ίσες με την έκταση που κάηκε όλο το 2019 φέρνει στη δημοσιότητα η έκθεση του πρώην υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, νομικού ειδικού ερευνητή και δικαστικού πραγματογνώμονα διερεύνησης εγκληματών εμπρησμού, Ανδριανού Γκουρμπάτση, την ώρα που ακόμα και σε σύγκριση με το 2020, ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών κατά το τρέχον έτος προκύπτει κατά 20% μεγαλύτερος, ενώ οι καμένες εκτάσεις εφέτος αγγίζουν το 50% σε σχέση με αυτές του περσινού έτους.


Την έκθεση υπογράφει ο εν αποστρατεία Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αλλά και νομικός ειδικός ερευνητής – δικαστικός πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού, Ανδριανός Γκουρμάτσης, ο οποίος μάλιστα είναι ένας από τους τρεις ειδικούς που συνέταξαν σημαντικά πορίσματα για τα αίτια της πυρκαγιάς στο Μάτι, με βάση τα οποία ο ανακριτής έχει ζητήσει τρεις φορές από την Εισαγγελία την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για σειρά υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την φονική πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2018, εισπράττοντας ισάριθμες αρνήσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην έκθεσή του για τον απολογισμό των πυρκαγιών στη χώρα κατά το πρώτο τρίμηνο της εφετινής αντιπυρικής περιόδου, «από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Ιουλίου 2021 έχουν προκληθεί στην επικράτεια συνολικά 8.360 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ποσοστό αύξησης 20,1%, σε σχέση με το 2020 και 11,0%, σε σχέση με το 2019.

«Το πρώτο επτάμηνο του 2021 κάηκαν συνολικά 162.132 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων, ποσοστό 49,3% αυξημένο, σε σχέση με το 2020 και 116,6%, σε σχέση με το 2019. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι οι καμένες εκτάσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι περισσότερες σε ποσοστό 36%, σε σχέση με τον μέσο αριθμό των καμένων εκτάσεων κατά το αντίστοιχο διάστημα των ετών 2008 – 2020» αναφέρει ακόμα το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής, που ήταν ο πρώτος που ως πραγματογνώμονας οικογενειών στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι είχε βάλει στο κάδρο των ευθυνών τους αρμόδιους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που διαχειρίστηκαν την φωτιά στο Μάτι.

Παραίτηση με βαριά σκιά και πλήθος ερωτηματικών για την κυβέρνηση

Σημειώνεται πως ο Ανδρ. Γκουρμάτσης ήταν επίσης εκείνος που από τις αρχές Απριλίου, με εμπεριστατωμένο και αναλυτικό άρθρο του στη Huffngtonpost.gr, περιέγραφε μία τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πυροσβεστικό Σώμα, εστιάζοντας την πολυδιαφημισμένη «αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, που επιχειρήθηκε το 2020 με τον Ν. 4662/2020», για την οποία καταγγέλλει πως αντί για τις διακηρύξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έφερε μεγάλη αύξηση θανάτων, πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων. «Η αναδιοργάνωση δηλαδή του ΠΣ έφερε στη χώρα για τα έτη 2020 και το 2021 έως την 22 Μαρτίου, συνολικά (97) θανάτους (ένα νέο Μάτι)» αναφέρει συγκεκριμένα στο άρθρο του.

Τότε, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής περιέγραφε μία εικόνα αποδιοργάνωσης και διάλυσης του Σώματος, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων πως ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων που προβλέπεται στον νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση τον περσινό Φεβρουάριο δεν λειτουργεί, καθώς και πως δεν έχουν εκδοθεί ακόμα ούτε οι αναγκαίες για την υλοποίησή του κανονιστικές διατάξεις. Την ίδια ώρα, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού είναι απαξιωμένη και υποστελεχωμένη, και μάλιστα, το μισό της ανθρώπινο δυναμικό έχει μετακινηθεί στην ιχνηλάτιση κρουσμάτων Covid, με αποτέλεσμα να μην έχει εξιχνιάσει ούτε μία σοβαρή υπόθεση εμπρησμού.

Στη σημερινή του έκθεση, ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης περιγράφει με μελανά χρώματα την αποτελεσματικότητα του διωκτικού μηχανισμού, αρμόδιου για τη διερεύνηση των εγκλημάτων εμπρησμού σε δάση, είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση, σημειώνοντας πως αποδεικνύεται ιδιαίτερα αναποτελεσματικός. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, σε σύνολο 8.304 αγροτοδασικών πυρκαγιών που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να συλλάβουν στο πλαίσιο του αυτοφόρου μόλις 40 δράστες, δηλαδή ποσοστό μόλις 0,5% σε σχέση με τις υποθέσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι 37 κατηγορήθηκαν για εμπρησμό σε δάση από αμέλεια και 3 για εμπρησμό σε δάση από πρόθεση, με μόνο τον έναν από τους 40 να κρίνεται προσωρινά κρατούμενος και να οδηγείται σε κατάστημα κράτησης.

«Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι οι καμένες εκτάσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι περισσότερες σε ποσοστό 36%, σε σχέση με τον μέσο αριθμό των καμένων εκτάσεων κατά το αντίστοιχο διάστημα των ετών (2008 – 2020)» αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης.

«Η αύξηση των καμένων εκτάσεων παρατηρείται ωστόσο σε μια αντιπυρική περίοδο κατά την οποία έχει μισθωθεί για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία ο μεγαλύτερος αριθμητικά στόλος πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης και συνακόλουθα η μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τον ιδιαίτερα αυξημένο κόστος της καταστολής των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου» αναφέρει ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης, ενώ παραθέτει και στοιχεία για τις μισθώσεις πτητικών μέσων για την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε.

«Στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο έχουν μισθωθεί συνολικά 31 πτητικά μέσα για την αεροπυρόσβεση (10 Ε/Π βαρέως τύπου, 12 Ε/ Π μεσαίου τύπου, 1 Α/Φ Beriev, 6 Α/Φ Air Tractor και 2 Α/Φ (Β-142) μεταφοράς προσωπικού και αεροπυρόσβεσης), με κόστος μόνον για την εγκατάσταση 49.149.2000) ευρώ, χωρίς το κόστος του πτητικού έργου που υπολογίζεται στο ίδιο ύψος. Κι αυτό όταν το 2019 μισθώθηκαν συνολικά 18 πτητικά μέσα (6 Ε/Π βαρέως τύπου και 12 Ε/Π μεσαίου τύπου, με συνολικό κόστος δηλαδή για εγκατάσταση και το πτητικό έργο 31.390.000 ευρώ ευρώ και το 2020 μισθώθηκαν συνολικά 21 πτητικά μέσα (9 Ε/Π βαρέως τύπου και 12 Ε/Π μεσαίου τύπου), με κόστος μόνον για την εγκατάσταση χωρίς το πτητικό έργο ύψους 31.565.000 ευρώ» αναφέρεται στην έκθεση.

Διαβάστε αναλυτικά η έκθεση Γκουρμπάτση:

Έτσι εξηγείται! ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ για τους Ολυμπιονίκες - "Έρωτας" για τον Αντεντοκούμπο

 



Βάναυση σεξουαλική κακοποίηση κοπέλας από τέσσερα άτομα στη Σκιάθο

 Ακόμα ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης καταγράφηκε στη χώρα, με τέσσερα άτομα να καταγγέλλεται πως κακοποίησαν βάναυσα μία νεαρή τουρίστρια στην περιοχή της Σκιάθου. Η κοπέλα κατήγγειλε το περιστατικό στις αρχές, οι οποίες προχώρησαν σε συλλήψεις, με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να ισχυρίζονται πως δεν υπήρξε μη συναινετική επαφή. 


Ένα ακόμα ανατριχιαστικό περιστατικό βιασμού ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Δευτέρα, καθώς 20χρονη τουρίστρια από την Αυστρία, η οποία βρίσκεται στη Σκιάθο για διακοπές βρέθηκε αντιμέτωπη με τέσσερις άνδρες το βράδυ της Παρασκευής, οι οποίοι όπως κατήγγειλε στη συνέχεια την κακοποίησαν σεξουαλικά από κοινού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του e-thessalia.gr, η κοπέλα, που διασκέδαζε σε μαγαζί της Σκιάθου, ακολούθησε με τη θέλησή της έναν 27χρονο νεαρό στο διαμέρισμά του, στο οποίο στη συνέχεια εμφανίστηκαν απροειδοποίητα ακόμη τρεις άνδρες, και στη συνέχεια την κακοποίησαν σεξουαλικά από κοινού.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η αστυνομία προχώρησε σε σύλληψη των τεσσάρων ανδρών ηλικίας 30, 28, 26 και 27 ετών, κατόπιν καταγγελίας που υπέβαλε η 20χρονη γυναίκα το Σάββατο στο Αστυνομικό Τμήμα Σκιάθου. Οι τέσσερις συλληφθέντες, που σύμφωνα με το δημοσίευμα ισχυρίζονται πως η σεξουαλική επαφή με την κοπέλα ήταν απόλυτα συναινετική, αναμένεται να παραπεμφθούν εντός της ημέρας στον εισαγγελέα και στον ανακριτή.




Πηγή

Αυθαίρετες καρατομήσεις και διορισμούς του διοικητή καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ

 Μία σοβαρότατη καταγγελία για τους όρους με τους οποίους διοικείται το νοσοκομείο γνωστοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη, λιγότερες από τρεις ημέρες από την επίσκεψη του πρωθυπουργού και τις δηλώσεις του για την κούρασή του «να ακούω ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις». Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καταγγέλλει τον διοικητή του νοσοκομείου για την καρατόμηση μη αρεστού προϊσταμένου και αντικατάστασή του με άλλον που δεν έχει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που προβλέπει ο νόμος, ζητώντας να θεσμοθετηθούν υπηρεσιακά όργανα που θα κάνουν άμεσες κρίσεις, με ανασυγκρότηση και λειτουργία υπηρεσιακού συμβουλίου.


Την αυθαίρετη απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργου Χαλκιαδάκη να αποπέμψει προϊστάμενο τμήματος διοικητικής υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, και την fast track αντικατάστασή του από υπάλληλο που δεν κατέχει ούτε τα τυπικά, ούτε τα ουσιαστικά προσόντα που προβλέπονται από οργανισμό του νοσοκομείου (άρθρο 19 της απόφ. Υ4α/ΟΙΚ 39173/11-04-12) σε θέση προϊσταμένου καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ο διοικητής «προσπαθεί να σπείρει το φόβο και τη σιωπή σε προϊστάμενους και εργαζόμενους», προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του νοσοκομείου.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τον διοικητή που τοποθετήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 στο τιμόνι του ΠΑΓΝΗ από το υπουργείο Υγείας, παρότι ο Γ. Χαλκιαδάκης έχει δύο καταδίκες, με αθώωση στην πρώτη σε δεύτερο βαθμό, και πρωτόδικη καταδίκη του στη δεύτερη. Όπως είχε καταγγείλει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, η πρώτη υπόθεση αφορούσε έκθεση ασθενών σε κίνδυνο λόγω αναβολών, για την οποία σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε, και η δεύτερη σοβαρό ιατρικό λάθος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση-καταγγελία του Σωματείου:

«Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καταγγέλλει την αιφνιδιαστική απόφαση του διοικητή για την καρατόμηση προϊστάμενου τμήματος διοικητικής υπηρεσίας.

Στο νοσοκομείο μας δεν έχουν πραγματοποιηθεί κρίσεις Προϊστάμενων για πάνω από μια δεκαετία. Αξιοποιώντας αυτό το γεγονός, οι Διοικητές αναθέτουν -χωρίς αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια- προσωρινά καθήκοντα σε όσους θεωρούν ότι πρέπει να προΐστανται κλινικών και τμημάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η τωρινή Διοίκηση του νοσοκομείου.

Για ακόμη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες των αυθαιρεσιών της διοίκησης, η οποία προσπαθεί να σπείρει το φόβο και τη σιωπή σε προϊστάμενους και εργαζόμενους.

Επίσης, καταγγέλλουμε την τοποθέτηση υπαλλήλου χωρίς τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που προβλέπονται από τον οργανισμό του νοσοκομείου (άρθρο 19 της απόφ. Υ4α/ΟΙΚ 39173/11-04-12) σε θέση προϊσταμένου.

Η συνέχιση αυτής της απαράδεκτης πρακτικής δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τμημάτων και κλινικών.

ΖΗΤΑΜΕ:

Άμεσες κρίσεις από τα θεσμοθετημένα υπηρεσιακά όργανα. Ανασυγκρότηση και λειτουργία υπηρεσιακού συμβουλίου.
Να γίνουν επιτέλους κρίσεις για την ανάληψη θέσεων ευθύνης μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες, μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ!
Έως ότου γίνουν κρίσεις από τα αρμόδια όργανα, οι οποίες δεν προχωρούν σκοπίμως εδώ και χρόνια, στις όποιες τοποθετήσεις να λαμβάνονται υπόψιν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων (Προϋπηρεσία, Τίτλοι σπουδών, μεταπτυχιακά κλπ)».







Πηγή 



Με Βενεζουέλα και Μάτι απαντά η κυβέρνηση για την ενδοοικογενειακή βία

 Έμμεσες και άμεσες αναφορές στην τραγωδία στο Μάτι αλλά και την κατάσταση στη Βενεζουέλα έκανε η Υφυπουργός Εργασίας (αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων), Μαρία Συρεγγέλα, απαντώντας σε δημοσιογράφο του πάνελ σχετικά με ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Στη συνέχεια, υποστήριξε μάλιστα ότι «κομματικές αντιπαραθέσεις δεν σηκώνουν τα θέματα αυτά».


Ιδιαίτερα προβληματικές συγκρίσεις έκανε σε τηλεοπτική μετάδοση η Υφυπουργός Εργασίας (αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων), Μαρία Συρεγγέλα, στο OPEN, όπου και κλήθηκε με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών γυναικοκτονίας.

Σε ερώτηση για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και την αύξηση τους, η ίδια απάντησε ότι «τα φαινόμενα αυτά δεν είναι φαινόμενα των καιρών μας, υπάρχουν από δεκαετίες. Ενδεχομένως στο παρελθόν δεν δίναμε την πρέπουσα σημασία, οι δολοφονίες με έμφυλη διάσταση, γίνονται πάρα πολλά χρόνια. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, από το 2009 και μετά αρχίζουμε και μαζεύουμε τα στοιχεία, ώστε να υπάρξει καλύτερη κοινωνιολογική ανάλυση του φαινομένου, και να γίνουν κατάλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα θέματα αυτά».

Στη συνέχεια, μίλησε για τις δημόσιες δομές της πολιτείας αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα, που καταγγέλθηκαν στις συμβουλευτικές γραμμές.

«Έχουμε δει ότι υπάρχει μια ένταση του φαινομένου λόγω του εγκλεισμού, αλλά τα φαινόμενα αυτά υπήρχαν», πρόσθεσε. «Αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα καλό στην υπόθεση, αυτό είναι ότι έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες, ότι έχουν αρχίσει να μιλάνε οι γυναίκες», είπε.

Σε ερώτηση για τον αριθμό των καταγγελλόμενων περιστατικών εν μέσω Lockdown, πρόσθεσε ότι αυτές έχουν τετραπλασιαστεί. «Η βία αυτή προϋπήρχε, απλά εντάθηκε», είπε.

Σε στιχομυθία με δημοσιογράφο του πάνελ η υφυπουργός υποστήριξε ότι «αύξηση έχουμε στις καταγγελίες και όχι στις δολοφονίες με έμφυλη διάσταση».

Η ίδια επέμεινε ότι αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά τώρα, με τον δημοσιογράφο να της απαντά ότι «και οι φωτιές που συζητούσαμε πριν (στο πανελ), υπήρχαν, μια ζωή υπάρχουν. Στο σημείο αυτό η υφυπουργός απάντησε με νόημα ότι «απλά τώρα αντιμετωπίζονται χωρίς να έχουμε 102 νεκρούς», δίνοντας εμμέσως πλην σαφώς το νόημα της αντιπαράθεσης με μια αναφορά στους νεκρούς από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Σε παρέμβαση του δημοσιογράφου, Δημήτρη Χατζηνικόλα, ότι έχουμε 7 γυναικοκτονίες το τελευταίο διάστημα, η υφυπουργός απάντησε για τη λειτουργία των δομών λέγοντας στη συνέχεια ότι «τα λέτε όλα αυτά για να κάνετε αντιπολίτευση».

«Κομματικές αντιπαραθέσεις δεν σηκώνουν τα θέματα αυτά» είπε στη συνέχεια η υφυπουργός, τονίζοντας ότι «αν θέλετε να κάνετε αντιπολίτευση, πρέπει να πείτε ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει πολλά χρόνια, και πρέπει όλες και όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει από την τοποθέτηση της ότι «έξαρση έχουμε στις καταγγελίες, όχι στις δολοφονίες. Δεν συγκρινόμαστε με τη Βενεζουέλα. Εκεί είναι πολύ περισσότερες», εισπράττοντας τις ενστάσεις του δημοσιογράφου.

Μάλιστα, έκανε μια αναφορά και στη διαθεσιμότητα των αστυνομικών που κλήθηκαν για το περιστατικό γυναικοκτονίας στη Δάφνη, παρουσιάζοντας το ως επιτυχία καθώς «στο παρελθόν κουκουλώναμε τέτοιες καταστάσεις». «Για πρώτη φορά γίνεται διερεύνηση αυτού του γεγονότος» επανέλαβε ξανά, ενώ η πληροφορία του πώς κινήθηκαν οι αστυνομικοί ήρθε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι από κάποια έρευνα της αστυνομίας.

Η σύνδεση ξεκινάει στο 1:49:00

Επί του συνόλου, για τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας η υφυπουργός πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Από την αύξηση των ποινών στον Ποινικό Κώδικα, μέχρι και τα έκτακτα καταλύματα που βγάλαμε».

Περιορισμένη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αναγκαιότητα οι μάσκες

 Τα εμβόλια προσφέρουν περιορισμένη ανοσία, της τάξης του 40%, και οι εμβολιασμένοι δεν είναι άτρωτοι. Αναγκαία η μάσκα. Πιθανή η ανάγκη επαναλαμβανόμενου ετήσιου εμβολιασμού. Νεώτερα στοιχεία από ΗΠΑ και Ισραήλ.



Την Πέμπτη που μας πέρασε η Ουάσιγκτον Ποστ έφερε στη δημοσιότητα εσωτερικό έγγραφο της υπηρεσίας ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (Disease Control and Prevention, CDC) των ΗΠΑ, που ενημέρωνε για την ευρεία διάδοση της νόσου του κορονοϊού και στους εμβολιασμένους. Μεταξύ των σημαντικότερων στοιχείων που έδιναν ήταν ο αριθμός 35.000 : τόσοι είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι που ασθενούν, που είναι συμπτωματικοί, κάθε εβδομάδα στις ΗΠΑ. 

Μία μέρα αργότερα, την Παρασκευή που μας πέρασε, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης μιλούσαν για μια ακόμη, αυτή τη φορά επίσημη, ενημέρωση του CDC, κι έκαναν λόγο για μια «ξαφνική και άσχημη τροπή στην πανδημία [στις ΗΠΑ] κατά την οποία φαίνεται ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν την μετάλλαξη δέλτα στους άλλους τόσο εύκολα όσο και οι ανεμβολίαστοι». Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης αναφερόταν σε «σχετικά σπάνιες μολύνσεις των εμβολιασμένων», συμπτωματικές δηλαδή. Μόνο που το «σχετικά» αποδεικνύονταν το ίδιο ως σχετικό λίγο παρακάτω, όταν αναφέρονταν «στην έκρηξη της νόσου στο Προβενςτάουν της Μασαχουσέτης» με «469 ασθενείς εκ των οποίων τα τρία τέταρτα ήταν πλήρως εμβολιασμένοι». Η μετάλλαξη είναι ιδιαίτερα μεταδόσιμη «πιο εύκολο να μεταδοθεί κι από το κοινό κρυολόγημα».

Με απλά λόγια, οι εμβολιασμένοι και μπορεί να ασθενήσουν και μπορεί να μεταδώσουν την μετάλλαξη δέλτα – απλώς δεν υποκύπτουν στη νόσο τόσο εύκολα, λένε οι αμερικάνοι ειδικοί (οι διαφωνούντες Ισραηλινοί απαντούν παρακάτω στο κείμενο). Kαι η κάλυψη του εμβολίου είναι πολύ μικρότερη από ότι αφήναν να εννοηθεί όλες οι κυβερνήσεις. Άλλωστε, ο ίδιος ο CEO της Φαϊζερ, Ακης Μπουρλά, είχε πει από τον Απρίλιο κιόλας ότι «είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και τρίτη δόση εντός του έτους… και κατόπιν εκ νέου ετήσιος εμβολιασμός» – αλλά μες στην ευωχία του «τέλους της πανδημίας», η δήλωση πέρασε απαρατήρητη (όπως και η πρόσφατη αύξηση της τιμής των εμβολίων Φάιζερ και Μοντέρνα στην ΕΕ). 

Το CDC συνέστησε, σε κάθε περίπτωση, ως όπλο την επιστροφή στη μάσκα και την απόσταση. Και για τους εμβολιασμένους, κι αυτό σημαίνει ότι ανακάλεσε πλήρως την προηγούμενη θέση του, το Μάη (“οι εμβολιασμένοι δε χρειάζεται να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις”), που κάποιοι είχαν θεωρήσει πολιτικώς επηρεασμένη. Και, ζητάει εμμέσως να προχωρήσει η κυβέρνηση σε λήψη μέτρων και για τους εμβολιασμένους και να κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για όλους. Να σταματήσει δηλαδή να λέει πως οι εμβολισμένοι είναι άτρωτοι ή δεν βλάπτουν τους άλλους, όπως είχε δηλώσει ο Μπάιντεν προ δεκαημέρου: «όποιος εμβολιάζεται δεν κινδυνεύει να ασθενήσει… Βγάλτε τις μάσκες σας [οι εμβολιασμένοι], είναι κάτι που κερδίσατε!». 

Παράλληλα, το CDC πάντα, προτείνει εκ νέου κλείσιμο των «μη αναγκαίων προς επιβίωση» επιχειρήσεων και των σχολείων, αφού σε αυτή ακριβώς την πολιτική – των ελεύθερων εμβολιασμένων, από το Μαιο μέχρι τον Ιούλιο – αποδίδουν οι αναλυτές και την έξαρση, εκ νέου, της πανδημίας στις ΗΠΑ που έχει αγγίξει αύξηση 50% ανά εβδομάδα, σύμφωνα με το WSWS, που θυμίζει ότι αυτά ήταν ήδη γνωστά από τον Μάιο, χάρη σε μελέτες σε Αγγλία και ανακοινώσεις του υπουργείου υγείας της Σιγκαπούρης, με τη νεώτερη στις 3/6, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ (και όχι μόνον) προτίμησε να τα αποκρύψει και να πουλήσει το παραμύθι της πλήρους ανοσίας των εμβολιασμένων. 

O βαθμός μετάδοσης από τους εμβολιασμένους, μας γίνεται γνωστός (;) μέσω Ισραήλ, μιας χώρας που επέτυχε ταχύ και γενικό εμβολιασμό – χωρίς ωστόσο να εμβολιάσει τους ανήλικους-, και ήδη αποφάσισε και τρίτη δόση, όπως και η Βρετανία, και έπονται και άλλοι, παρά τις περί του αντιθέτου θέσεις πολλών επιστημόνων… Κι αυτό γιατί, το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια, όπως δήλωσε η Δρ. Σάρον Αλρόυ- Πρέις, διευθύντρια των υπηρεσιών υγείας της χώρας. Χθες, Κυριακή, η γιατρός είπε σε συνέντευξή της ότι «η μετάλλαξη δέλτα είναι 50% πιο εύκολα μεταδόσιμη από την προηγούμενη μετάλλαξη, που ήταν κι εκείνη 50% πιο εύκολα μεταδόσιμη από την προκάτοχό της» και ότι «η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο εξασθενεί». Η ανησυχία της, είπε, είναι «το ποσοστό μεταδοτικότητας της δέλτα και ο αριθμός των εμβολιασμένων που είναι θετικοί».

Σήμερα, είπε, στο Ισραήλ, το 50% όσων ασθενούν είναι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες. «Πιστεύαμε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι, αλλά βλέπουμε ότι η κάλυψη που προσφέρει το εμβόλιο είναι της τάξης του 40%». Ανέφερε επίσης ότι οι εμβολιασμένοι περνούν τη νόσο πιο εύκολα αλλά «αυτοί που εμβολιάστηκαν πρώτοι είναι αυτοί που μολύνονται ευκολότερα.. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η ανοσία εξασθενεί». Στη δική της περίπτωση τα περί «ελαφρύτερης νόσησης» ανατρέπονται επίσης: 

«Συγκρίναμε ανθρώπους, και άνω των 60 και στις ηλικίες 16 με 59, που είχαν εμβολιαστεί πλήρως νωρίς και πάντως ως τα τέλη Ιανουαρίου. Είδαμε το ποσοστό των μολύνσεων σε αυτούς να είναι 90 ανά 100.000, δηλαδή διπλάσιο από αυτό όσων ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους το Μάρτιο, κι αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες». Παράλληλα, «έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση μεταξύ των άνω των 60 ετών πλήρως εμβολιασμένων.. Όχι μόνο βλέπουμε την αρρώστεια να απλώνεται αλλά βλέπουμε και σοβαρές και κρίσιμες καταστάσεις». Κοινώς, το εμβόλιο δεν σώζει ζωές. «Ξέρουμε ότι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό και ξέρουμε πια ότι και αυτοί μπορούν να ασθενήσουν, αφού αποτελούν το 50% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε καθημερινή βάση… Το ποσοστό μολύνσεων από εμβολιασμένους προς τρίτους είναι στο 10%».

Τα στοιχεία που δίνουν ΗΠΑ και Ισραήλ είναι εν πολλοίς αντιφατικά. Ειδικά σε σχέση και με τον αριθμό και με τη βαρύτητα της κατάστασης των εμβολιασθέντων νοσούντων. Το μόνο στο οποίο όλοι φαίνεται να συμφωνούν είναι ό,τι οι μάσκες είναι αναγκαίες για όλους και ό,τι δεν τελειώσαμε με την πανδημία και δεν ξέρουμε ακόμη πόσο κοντά είμαστε στο τέλος.

Οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν μπορούν, ακόμη τουλάχιστον, να θεωρηθούν καταληκτικές – τα στοιχεία, με επιστημονικά κριτήρια, είναι ανεπαρκή και ο χρόνος λίγος. Παράλληλα, όμως, και πέρα από τον χορό των εκατομμυρίων, η σύγχρονη ιατρική συνεχίζει τον αγώνα για την ανάπτυξη ισχυρότερων και καλύτερων εμβολίων και προχωρά σε επανεξέταση των δυνατοτήτων των ήδη υπαρχόντων- είναι πρόσφατη η ανακοίνωση περί της ασφάλειας του εμβολίου της Άστρα Ζένεκα που είναι «το ίδιο επικίνδυνο με το Φάιζερ» και ας έχει λάβει μόνο του την κακή δημοσιότητα (και γι΄αυτό η τιμή του παραμένει σταθερή).

 

 

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: Η γράφουσα δηλώνει πλήρως εμβολιασμένη και, παράλληλα, υπερασπίστρια των συνταγματικών μας δικαιωμάτων.






Πηγή

«Βοήθεια από τους καταναλωτές» και ατομική ευθύνη ζητάει ο Μητσοτάκης για τον καύσωνα

 Με τη συμμετοχή του σε ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα στον ΑΔΜΗΕ για τον καύσωνα και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας επανεμφανίστηκε στη δημόσια σφαίρα ο πρωθυπουργός, έπειτα από τις φωτογραφίες του που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα σε παραλία της Κρήτης το Σαββατοκύριακο, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες για «ατομική ευθύνη» έναντι του πρωτοφανούς καύσωνα, ζητώντας να «περιορίσουμε τη ζήτηση, κυρίως τις ώρες αιχμής».


«Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τις δημόσιες δηλώσεις του στο περιθώριο της ευρείας σύσκεψης που έλαβε χώρα στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι. για τον καύσωνα και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις πρωτοφανείς αυτές καιρικές συνθήκες, παρότι η κυβέρνησή του δεν προχώρησε την περασμένη εβδομάδα παρά σε ορισμένες «συστάσεις» για την αντιμετώπισή τους.

Όπως αναφέρεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τη σύσκεψη τέθηκαν στο επίκεντρο «τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί τις προηγούμενες μέρες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και τα σχέδια αντιμετώπισης που έχουν εκπονηθεί σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα λόγω του ακραίου καιρικού φαινομένου των υψηλών θερμοκρασιών», με τον πρωθυπουργό να συνοδεύεται από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ζητάμε όμως και τη βοήθεια των καταναλωτών, όπως είπε και ο υπουργός, για να μπορέσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής. Ποιες είναι οι ώρες αιχμής: Οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 – 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 – 11 το βράδυ. Αν έπρεπε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα. Πώς μπορούμε λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε αυτήν την προσπάθεια;» αναρωτήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας με «απαντήσεις» για την συμπεριφορά των πολιτών έναντι του καύσωνα.

«Με το να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας σταθερά στους 26 βαθμούς, με το να κλείνουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ειδικά το βράδυ τις ώρες μεταξύ 7 και 10 και να περιορίζουμε όσο γίνεται συνολικά την κατανάλωση. Να κλείνουμε τα φώτα ειδικά εκείνες τις ώρες. Έχουμε όπως είπε και ο υπουργός, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, ο ρυθμιστής μας (ΡΑΕ), εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την πρόκληση. Και με τη βοήθεια και των καταναλωτών θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά» ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια αναλώθηκε σε «ευχαριστίες» έναντι των στελεχών των φορέων που βρέθηκαν στη σύσκεψη.

Για «σπατάλη» ενέργειας έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοτνος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ζητώντας και αυτός με τη σειρά του, «επειδή πιέζεται το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης αφού βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και έχουμε πάνω από 2-3 εκατομμύρια επιπλέον αυτή τη στιγμή επισκέπτες στη χώρα μας, ζητάμε από τους καταναλωτές να μην σπαταλούν ενέργεια που δεν χρειάζεται. Όπως για παράδειγμα να μην έχουν περιττά φώτα αναμμένα ιδίως τις ώρες τις κρίσιμες, της αιχμής, μεταξύ 6 απογευματινής και 10 βραδινής. Εκείνο το διάστημα ας περιορίσουν και ας μην ανάβουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για μαγείρεμα και βέβαια να ρυθμίζουν τα κλιματιστικά τους σε μία σταθερή θερμοκρασία στους 26 βαθμούς Κελσίου, ώστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα ως θερμοκρασία εντός της οικίας, με την χαμηλότερη δυνατόν ηλεκτρική κατανάλωση».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ‘Ακης Σκέρτσος, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Θανάσης Δαγούμας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο διευθυντής λειτουργίας του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας, Βασίλης Ζιώγας καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, σήμερα η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας του καύσωνα και της εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών, βρίσκεται ειδικά τις ώρες αιχμής σε επίπεδα ρεκόρ δεκαετίας, με τις πληροφορίες που διαρρέει το υπουργείο να το θέλουν να έχει εξετάσει, μαζί με τους φορείς της αγοράς, 48 διαφορετικά σενάρια για βλάβες σε μονάδες παραγωγή ή και στο σύστημα μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

«Πάλι στους πολίτες η ευθύνη»

Έπειτα από την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη και την ευρεία σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ, επίθεση εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως επιμένει και στο ζήτημα του καύσωνα να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα από την περασμένη εβδομάδα, αλλά και την ειρωνική διάθεση με την οποία αντιμετωπίστηκαν μέσω κυβερνητικών διαρροών.

«Όταν τη περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, άκουγε τους ειδικούς και ζητούσε κατάρτιση σχεδίου για την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση μέσα στον καύσωνα, το Μέγαρο Μαξίμου απαντούσε με αλαζονεία και ειρωνείες. Σήμερα, κατόπιν εορτής και αφού σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει οι διακοπές ρεύματος εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αφήσει για λίγο τις διακοπές του για να παραστεί για τα μάτια του κόσμου σε έκτακτη σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη συνέχεια οξύνουν την επίθεσή τους στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

«Αναρωτιόμαστε σε τι ακριβώς συνέβαλε η παρουσία του εκεί, πέραν του να μεταβιβάσει για άλλη μια φορά την ευθύνη στους πολίτες. Αφού το μόνο καινούργιο που ακούσαμε είναι οι προτροπές να κλείνουμε τα φώτα και να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό τις ώρες αιχμής, μήπως και αντέξει το δίκτυο. Για την ευθύνη και το σχέδιο της Πολιτείας να ανταποκριθεί σε ένα εδώ και πολλές ημέρες προαναγγελθέν καιρικό φαινόμενο, δεν ακούσαμε κουβέντα» αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει και στο ρεσιτάλ ακρίβειας στο ρεύμα που ήδη έχει επέλθει στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

«Μπορεί οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να πληρώνουν χρυσό το ρεύμα, με τις τελευταίες πρωτοφανείς αυξήσεις ως και 15% στα τιμολόγια, αλλά τα ακριβοπληρωμένα golden boys του κ. Μητσοτάκη και του επιτελικού κράτους δε σκέφτηκαν ποτέ να ετοιμάσουν σχέδιο για την επάρκεια του δικτύου σε περίοδο καύσωνα» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.




Πηγή

Κέρδισε το Eurosport

 

Κερδισμένο το Eurosport από το φιάσκο της ΕΡΤ. Το αθλητικό κανάλι δεν έχασε το αγώνισμα του Λευτέρη Πετρούνια και έγινε ευρύτερα γνωστό στο κοινό, καθώς μεταδίδει πρόγραμμα στα ελληνικά μέσω της Nova  και διαδικτυακά







Ενόχληση ΣΥΡΙΖΑ για το πρόστιμο “χάδι” του ΕΣΡ στις προβολές κατά Μ.Φύσσα και Τσίπρα

Σοβαρή ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ από την τελευταία απόφαση της Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής, με την οποία καθυβριζόταν χυδαία ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και συκοφαντείτο η Μάγδα Φύσσα. Το συνολικό πρόστιμο για την εκπομπή «Ή στην Α’ ή στην Β’, όλοι παν για τη μαρμίτα», του Europe 1, ήταν 70.000 ευρώ, παρά τις σοβαρές παραβίασης της νομοθεσίας.









Σε ύφεση τα μέτωπα στη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο

 Βελτιωμένη είναι τις τελευταίες ώρες η εικόνας της πυρκαγιάς στην Ρόδο, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα. Χθες η πυρκαγιά είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα ακόμα και την προληπτική εκκένωση των επισκεπτών στην Κοιλάδα των Πεταλούδων. «Το ξημέρωμα βρίσκει τη Ρόδο πολύ καλύτερα από την προηγούμενη νύκτα. Τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Ο πρώτος στόχος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, επιτεύχθηκε. Η εκκένωση οικισμών και η κατά προτεραιότητα παρέμβαση πέριξ αυτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου, έφεραν αποτέλεσμα», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.


Βελτιωμένη είναι τις τελευταίες ώρες η εικόνας της πυρκαγιάς στην Ρόδο, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα. Χθες η πυρκαγιά είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα ακόμα και την προληπτική εκκένωση των επισκεπτών στην Κοιλάδα των Πεταλούδων.

Μεγάλο τμήμα της Ρόδου βρέθηκε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή και χωρίς νερό, με την αρμόδια αρχή να υποστηρίζει ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από τις ρίψεις νερού στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και στη συνέχεια στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του νησιού. Το απόγευμα της Κυριακής, μέσω μηνύματος από το 112, οι κάτοικοι της Ψίνθου κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή, λόγω της δασικής πυρκαγιάς. Παράλληλα, δεύτερο μήνυμα, αργά το το βράδυ της Κυριακής, καλούσε τους κατοίκους στα Μαριτσά και τις Καλυθιές να βρίσκονται σε ετοιμότητα όλη τη νύχτα, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών.

Στην δασική πυρκαγιά της Ρόδου επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν 3 Α/Φ με το Beriev-200 και 6 Ε/Π (4 για αεροπυρόσβεση και 2 ως συντονιστικά). Συνδρομή παρέχουν ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Τις επόμενες ώρες οι επίγειες δυνάμεις θα ενισχυθούν με 56 πυροσβέστες και 14 οχήματα που προσεγγίζουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούν να κηρυχθούν σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι 7 από τις 10 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπισης της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώθηκε εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών, χθες Κυριακή 1η Αυγούστου.

Το αίτημα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Αφάντου και Καλλιθέας, επειδή για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

«Το ξημέρωμα βρίσκει τη Ρόδο πολύ καλύτερα από την προηγούμενη νύκτα. Τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Ο πρώτος στόχος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, επιτεύχθηκε. Η εκκένωση οικισμών και η κατά προτεραιότητα παρέμβαση πέριξ αυτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου, έφεραν αποτέλεσμα», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Σημείωσε επίσης ότι η βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, στο συντριπτικό τμήμα αυτού, επιδιορθώθηκε. «Ο κρατικός μηχανισμός στάθηκε όρθιος, οι εθελοντές και οι ενεργοί πολίτες ανέδειξαν αξίες. Συνεχίζουμε σήμερα το πρωί, με ενισχυμένες δυνάμεις και ανεξάντλητες αντοχές. Δεν συντρέχει κανένας λόγος διασποράς πανικού. Μόνο δουλειά, με σχέδιο, καθαρό μυαλό, οργάνωση και ψυχραιμία», συμπλήρωσε.




Πηγή

Τέλη Σεπτεμβρίου η η streaming πλατφόρμα της Nova

Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η streaming πλατφόρμα της Nova, EON, ιδιοκτησίας της United Media. Μέχρι σήμερα η Nova έχει διαθέσιμη μόνο την υπηρεσία Nova On Demand, ενώ η Cosmote TV έχει επενδύσει στη νέα ιντερνετική πλατφόρμα που επιτρέπει τη ζωντανή και κατ’ επιλογή θέαση των προγραμμάτων και την αναζήτηση σειρών, ταινιών, εκπομπών και ντοκιμαντέρ από την ταινιοθήκη της ή από τα υπόλοιπα κανάλια.










Αναζητείται νέο σχήμα για τον αθλητικό τομέα της ΕΡΤ μετά το “Ολυμπιακό φιάσκο”

Μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της η διοίκηση της ΕΡΤ για τον αθλητικό τομέα του φορέα, μετά το φιάσκο της μη μετάδοσης των αγώνων του Λευτέρη Πετρούνια και του Παναγιώτη Γκιώνη. Προς το παρόν αντιμετωπίστηκε μόνο το ρατσιστικό σχόλιο κατά των Κορεατών από τον Δημοσθένη Καρμοίρη, με τον οποίο διακόπηκε η συνεργασία.

Η ΕΡΤ, επιχειρώντας να κάνει οικονομία, στις συνεννοήσεις που έγιναν με τον επικεφαλής του αθλητικού τμήματος Γιώργο Λυκουρόπουλο αποφάσισε να μην αποκτήσει το τηλεοπτικό πακέτο της κάλυψης των αγωνισμάτων των ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Αναζητείται αν υπάρχει και κάτι άλλο πίσω από την επιλογή αυτή, π.χ., πρόβλεψη για την αγορά στο μέλλον κάποιου άλλου αθλητικού γεγονότος.

Όλοι ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, κατά την οποία ο Βαγγέλης Ιωάννου εμφανίζεται ως σίγουρος για τη θέση του διευθυντή του αθλητικού τομέα. Όμως η παρέμβαση της Κατερίνας Αναστασοπούλου, η οποία αποκάλυψε πως η ΕΡΤ στο παρελθόν δεν έχανε αγωνίσματα, χρεώνεται στον δημοσιογράφο. Σημειώνεται πως η Κατερίνα Αναστασοπούλου ήταν συμπαρουσάστρια της «Αθλητικής Κυριακής», από την οποία κόπηκε όταν ανέλαβε, το 2017, τα καθήκοντά του ο Γιώργος Λυκουρόπουλος.

Η διοίκηση της ΕΡΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει και μια τρίτη λύση, είτε από την ΕΡΤ είτε από την ιδιωτική αγορά, για τη θέση του επικεφαλής του αθλητικού τομέα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως δεν υπήρξε τοποθέτηση ούτε από τον αρμόδιο υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος έχει την ευθύνη για την ΕΡΤ, ούτε από την ΕΣΗΕΑ, η οποία ελέγχεται από τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ