«Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τις δημόσιες δηλώσεις του στο περιθώριο της ευρείας σύσκεψης που έλαβε χώρα στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι. για τον καύσωνα και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις πρωτοφανείς αυτές καιρικές συνθήκες, παρότι η κυβέρνησή του δεν προχώρησε την περασμένη εβδομάδα παρά σε ορισμένες «συστάσεις» για την αντιμετώπισή τους.

Όπως αναφέρεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τη σύσκεψη τέθηκαν στο επίκεντρο «τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί τις προηγούμενες μέρες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και τα σχέδια αντιμετώπισης που έχουν εκπονηθεί σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα λόγω του ακραίου καιρικού φαινομένου των υψηλών θερμοκρασιών», με τον πρωθυπουργό να συνοδεύεται από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ζητάμε όμως και τη βοήθεια των καταναλωτών, όπως είπε και ο υπουργός, για να μπορέσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής. Ποιες είναι οι ώρες αιχμής: Οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 – 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 – 11 το βράδυ. Αν έπρεπε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα. Πώς μπορούμε λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε αυτήν την προσπάθεια;» αναρωτήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας με «απαντήσεις» για την συμπεριφορά των πολιτών έναντι του καύσωνα.

«Με το να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας σταθερά στους 26 βαθμούς, με το να κλείνουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ειδικά το βράδυ τις ώρες μεταξύ 7 και 10 και να περιορίζουμε όσο γίνεται συνολικά την κατανάλωση. Να κλείνουμε τα φώτα ειδικά εκείνες τις ώρες. Έχουμε όπως είπε και ο υπουργός, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, ο ρυθμιστής μας (ΡΑΕ), εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την πρόκληση. Και με τη βοήθεια και των καταναλωτών θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά» ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια αναλώθηκε σε «ευχαριστίες» έναντι των στελεχών των φορέων που βρέθηκαν στη σύσκεψη.

Για «σπατάλη» ενέργειας έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοτνος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ζητώντας και αυτός με τη σειρά του, «επειδή πιέζεται το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης αφού βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και έχουμε πάνω από 2-3 εκατομμύρια επιπλέον αυτή τη στιγμή επισκέπτες στη χώρα μας, ζητάμε από τους καταναλωτές να μην σπαταλούν ενέργεια που δεν χρειάζεται. Όπως για παράδειγμα να μην έχουν περιττά φώτα αναμμένα ιδίως τις ώρες τις κρίσιμες, της αιχμής, μεταξύ 6 απογευματινής και 10 βραδινής. Εκείνο το διάστημα ας περιορίσουν και ας μην ανάβουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για μαγείρεμα και βέβαια να ρυθμίζουν τα κλιματιστικά τους σε μία σταθερή θερμοκρασία στους 26 βαθμούς Κελσίου, ώστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα ως θερμοκρασία εντός της οικίας, με την χαμηλότερη δυνατόν ηλεκτρική κατανάλωση».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ‘Ακης Σκέρτσος, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Θανάσης Δαγούμας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο διευθυντής λειτουργίας του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας, Βασίλης Ζιώγας καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, σήμερα η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας του καύσωνα και της εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών, βρίσκεται ειδικά τις ώρες αιχμής σε επίπεδα ρεκόρ δεκαετίας, με τις πληροφορίες που διαρρέει το υπουργείο να το θέλουν να έχει εξετάσει, μαζί με τους φορείς της αγοράς, 48 διαφορετικά σενάρια για βλάβες σε μονάδες παραγωγή ή και στο σύστημα μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

«Πάλι στους πολίτες η ευθύνη»

Έπειτα από την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη και την ευρεία σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ, επίθεση εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως επιμένει και στο ζήτημα του καύσωνα να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα από την περασμένη εβδομάδα, αλλά και την ειρωνική διάθεση με την οποία αντιμετωπίστηκαν μέσω κυβερνητικών διαρροών.

«Όταν τη περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, άκουγε τους ειδικούς και ζητούσε κατάρτιση σχεδίου για την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση μέσα στον καύσωνα, το Μέγαρο Μαξίμου απαντούσε με αλαζονεία και ειρωνείες. Σήμερα, κατόπιν εορτής και αφού σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει οι διακοπές ρεύματος εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αφήσει για λίγο τις διακοπές του για να παραστεί για τα μάτια του κόσμου σε έκτακτη σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη συνέχεια οξύνουν την επίθεσή τους στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

«Αναρωτιόμαστε σε τι ακριβώς συνέβαλε η παρουσία του εκεί, πέραν του να μεταβιβάσει για άλλη μια φορά την ευθύνη στους πολίτες. Αφού το μόνο καινούργιο που ακούσαμε είναι οι προτροπές να κλείνουμε τα φώτα και να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό τις ώρες αιχμής, μήπως και αντέξει το δίκτυο. Για την ευθύνη και το σχέδιο της Πολιτείας να ανταποκριθεί σε ένα εδώ και πολλές ημέρες προαναγγελθέν καιρικό φαινόμενο, δεν ακούσαμε κουβέντα» αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει και στο ρεσιτάλ ακρίβειας στο ρεύμα που ήδη έχει επέλθει στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

«Μπορεί οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να πληρώνουν χρυσό το ρεύμα, με τις τελευταίες πρωτοφανείς αυξήσεις ως και 15% στα τιμολόγια, αλλά τα ακριβοπληρωμένα golden boys του κ. Μητσοτάκη και του επιτελικού κράτους δε σκέφτηκαν ποτέ να ετοιμάσουν σχέδιο για την επάρκεια του δικτύου σε περίοδο καύσωνα» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.




Πηγή