Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Μουσική Παρασκευή - Σταύρος Σιόλας ~ Της Άρνης το Νερό

 Tis Arnis to nero - Stavros Siolas - YouTube

Περισσότερα για τον Σταύρο Σιόλα εδώ: Σταύρος Σιόλας • Βιογραφία, στίχοι & τραγούδια • Στίχος


Λέγεται από παλιά πως της Άρνης το νερό είχε την εξής ιδιότητα : Όποιος το έπινε αυτομάτως ξεχνούσε τους ανθρώπους που αγαπούσε. Έτσι με αυτό τον τρόπο, για κάποιον η κάποια που δεν ήταν εύκολο να ξεχάσει ανθρώπους που αγάπησε αληθινά, έπινε της Άρνης το νερό για να ξεφύγει από αυτές τις σκέψεις Η Άρνη σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν η πηγή που βρισκόταν στον κάτω κόσμο, στη Λήθη (η Λήθη ήταν θυγατέρα της Έριδας και προσωποποίηση της λήθης, δηλαδή της λησμονιάς και της αγνωμοσύνης. Τη θεωρούσαν μία από τις Ναϊάδες Νύμφες) από όπου έπιναν οι νεκροί για να ξεχάσουν τι άφηναν στον πάνω κόσμο. «Της Άρνης το νερό» έγινε τραγούδι που έγραψε στίχους και μουσική ο Σταύρος Σιόλας και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2006.


Σταύρος Σιόλας - Της Άρνης το νερό



Αααα... Της Άρνης το νερό Της Άρνης το νερό Της αρνησιάς... Της αρνησιάς τη βρύση Αααα... Της Άρνης το νερό το ήπιες και... το ήπιες και μ' αρνήθης Αχ, αγάπη μου, στα χείλη στάξε να το πιω της Άρνης το πικρό νερό, κι αν σε ξεχάσω, αν σ' αρνηθώ και πάλι εσένα άμα σε δω κι αν σε ξεχάσω, αν σ' αρνηθώ και πάλι εσένα θ' αγαπώ Αααα... Της λήθης το στενό το πέρασες... το πέρασες κι εχάθης Αχ, αγάπη μου, στα χείλη στάξε να το πιω της Άρνης το πικρό νερό, κι αν σε ξεχάσω, αν σ' αρνηθώ και πάλι εσένα άμα σε δω κι αν σε ξεχάσω, αν σ' αρνηθώ και πάλι εσένα θ' αγαπώ στα χείλη στάξε να το πιω της Άρνης το πικρό νερό, κι αν σε ξεχάσω, αν σ' αρνηθώ και πάλι εσένα άμα σε δω κι αν σε ξεχάσω, αν σ' αρνηθώ και πάλι εσένα θ' αγαπώ...

Ψήφισαν ΑΣΥΛΙΑ για τους "ειδικούς" αλλά ξέχασαν ότι..!

 


Μπορεί να ανακοινωθεί σύντομα! Ο νέος πρωθυπουργός που ετοιμάζουν με...

 


Νέο ντοκουμέντο από το δυστύχημα έξω από τη Βουλή – Μέλος του προσωπικού ασφαλείας και ο συνεπιβάτης στο υπηρεσιακό όχημα;

 Την ύπαρξη συνεπιβάτη στο υπηρεσιακό όχημα της Ντόρας Μπακογιάννη που προκάλεσε τον θάνατο του 23χρονου Ιάσονα πριν περίπου έναν μήνα αποκαλύπτει νέο βίντεο-ντοκουμέντο που έφερε στο φώς της δημοσιότητας το Mega. Σημειώνεται ότι ο οδηγός του οχήματος δεν έχει κληθεί καν σε απολογία 40 ημέρες μετά το θανατηφόρο δυστύχημα, ενώ το κανάλι που έφερε στο φως της δημοσιότητας το νέο ντοκουμέντο περιορίστηκε απλώς να αναφέρει την ύπαρξη του συνεπιβάτη και την ιδιότητά του ως αστυνομικού, που έως τώρα δεν είχε επιβεβαιωθεί, χωρίς καμία περαιτέρω αναφορά στο πρόσωπό του και στο γεγονός ότι η πληροφορία έρχεται στο φως πάνω από ένα μήνα μετά το δυστύχημα. 

Νέο βίντεο-ντοκουμέντο που αποκαλύπτει μέρος των συνθηκών του δυστυχήματος που συνέβη πριν περίπου ένα μήνα έξω από τη Βουλή με ευθύνη του υπηρεσιακού οχήματος της Ντόρας Μπακογιάννη ήρθε στο φώς της δημοσιότητας. Όπως φαίνεται στο συγκεκριμένο βίντεο, καθώς και σε άλλα, που έχουν δημοσιευτεί σε προηγούμενο χρόνο, το υπηρεσιακό όχημα κλείνει τον δρόμο στο ύψος της Ακαδημίας, προκειμένου να στρίψει αριστερά και να μπει στο γκαράζ της Βουλής. Ωστόσο, επειδή η μπάρα παραμένει κλειστή το αυτοκίνητο κόβει ταχύτητα, με αποτέλεσμα ο 23χρονος Ιάσονας που κινείται δίπλα από ταξί που έχει κόψει ταχύτητα να μην προλάβει να αντιδράσει. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ, η δύναμη με την οποία εκτοξεύτηκε ο νεαρός από την μηχανή ήταν τόσο μεγάλη, που το κράνος του βρέθηκε κάτω από την κλούβα των ΜΑΤ, που βρισκόταν σταθμευμένη σε απόσταση δεκάδων μέτρων.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στο βίντεο, όσο και κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις συνθήκες του συμβάντος, καθώς και στα πρόσωπα που ήταν παρόντα, ωστόσο η αναφορά στο γεγονός ότι εκτός από τον οδηγό, στο υπηρεσιακό όχημα της της Ν. Μπακογιάννη υπήρχε και συνεπιβάτης, στον οποίο αποδίδεται η ιδιότητα του αστυνομικού είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Στο ίδιο βίντεο έχει καταγραφεί και η αντίδραση των δύο αστυνομικών που επέβαιναν στο συγκεκριμένο όχημα. Μόλις γίνεται το τροχαίο ο συνοδηγός κατεβαίνει από το αυτοκίνητο. Κοιτάει την σμπαραλιασμένη μηχανή και πηγαίνει προς τον 23χρονο που βρίσκεται στην άσφαλτο. Κρατά το κεφάλι του, δείχνει να έχει χτυπήσει κι αυτός. Σκύβει για λίγο κι ύστερα επιστρέφει προς την είσοδο, και μαζί με τον οδηγό φαίνεται να ρωτούν τον φύλακα πώς έγινε το τροχαίο. Δυόμισι λεπτά μετά ο οδηγός μπαίνει ξανά στο αυτοκίνητο και προχωρά προς το εσωτερικό της Βουλής.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ιδιότητα του συνεπιβάτη ως προσώπου της προσωπικής ασφάλειας της Ν. Μπακογιάννη εντείνονται τα ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες τόσο στον ίδιο όσο και στον οδηγό του υπηρεσιακού οχήματος, ενώ έχουν παρέλθει πάνω από 40 ημέρες από την ημερομηνία του δυστυχήματος. Παράλληλα, αναπάντητο παραμένει το γιατί χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη πύλη για την είσοδο του οχήματος στο προαύλιο της Βουλής, εφόσον όταν δεν επιβαίνει πρόσωπο του Κοινοβουλίου το πρωτόκολλο της Βουλής ορίζει ότι τα οχήματα πρέπει να εισέρχονται στο γκαράζ ή σε άλλες εισόδους από τη Λεωφόρο Αμαλίας (από την πλευρά της πλατείας Συντάγματος).

Τέλος, όπως αποκαλύπτεται από το βίντεο, το δυστύχημα έγινε μπροστά σε τουλάχιστον έξι αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και πολλούς άλλους περαστικούς. Υπενθυμίζεται ότι το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών Ένορκη Διοικητική Έρευνα (ΕΔΕ) για τον τροχονόμο που ήταν παρών στο συμβάν και έδιωξε κακήν – κακώς έναν από τους αυτόπτες μάρτυρες, απειλώντας τον ότι θα του κόψει πρόστιμο επειδή δεν φορούσε κράνος, ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε σε άλλη υπηρεσία.


Πηγή

Αντιδράσεις ειδικών για το ακαταδίωκτο: Αποποίηση προνομίων και «η κυβέρνηση πίσω από τις αποφάσεις της Επιτροπής»

 «Ομπρέλα προστασίας» ανοίγει πάνω από τους ειδικούς επιστήμονες των Επιτροπών που γνωμοδοτούν για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, με την τροπολογία για το ακαταδίωκτο που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής. «Αποποιούμαι των προνομίων αυτών» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση πολλές φορές, όταν δεν συμφωνούν οι προτάσεις της με αυτές των Ειδικών, "κρύβεται" πίσω από τις αποφάσεις των επιστημόνων». Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Αθήνας –Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, τόνισε, δε, πως πρέπει να μιλάνε μόνο αυτό που είναι στην πρώτη γραμμή οι οποίοι έχουν τους ασθενείς και ο Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολάου, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει το ακαταδίωκτο για τους γιατρούς.


Σάλο έχει προκαλέσει η νέα διάταξη του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για την Covid-19, τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δε διώκονται και δεν εξετάζονται για τη γνώμη που διατύπωσαν ή για την ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω Επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση. Με το άρθρο 4 της τροπολογίας αυτής που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια (μόνο από τη ΝΔ), ανοίγει «ομπρέλα προστασίας» πάνω από τους ειδικούς επιστήμονες των Επιτροπών που γνωμοδοτούν για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα στη διάρκεια της πανδημίας.

Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, για το ακαταδίωκτο που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή και αφορά στις επιτροπές των ειδικών του υπουργείου Υγείας, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. «Αποποιούμαι των προνομίων αυτών, τα υπόλοιπα είναι του πολιτικού διαλόγου», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Όπως είπε, αίτημα του Π.Ι.Σ ήταν από τον Μάρτιο του 2020 η ασυλία σε όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που ασχολείται με περιστατικά covid. Όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, για παράδειγμα ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Ιταλία. «Το ότι δόθηκε μόνο στις επιτροπές, με φέρνει σε δύσκολη θέση», σημείωσε μεταξύ άλλων. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ουδέποτε η επιτροπή έχει πάρει αποφάσεις «κατά παραγγελία». Ωστόσο, παραδέχτηκε πως υπάρχουν πιέσεις ανοίγματος κάποιων δραστηριοτήτων, όμως, η επιτροπή αν κρίνει ότι είναι επικίνδυνη αυτή η κίνηση το αρνείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως  είπε, είναι ότι ενώ έχει αιτηθεί η κυβέρνηση το άνοιγμα των mall η επιτροπή το έχει αρνηθεί, γιατί κρίνει ότι δεν είναι ασφαλής η έναρξη τους. Όταν οι προτάσεις της κυβέρνηση δε συμφωνούν με αυτές των ειδικών, «κρύβεται» πίσω από τις αποφάσεις των επιστημόνων, κατήγγειλε το μέλος της Επιτροπής.

Ακαταδίωκτο για εμπειρογνώμονες και επιστήμονες, ακαταλόγιστο για κυβερνητικούς

Oι αποφάσεις που λαμβάνονται από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων πρέπει να μην προσκρούουν στην λογική και να μην δημιουργούν το αίσθημα της ανισότητας στους ανθρώπους, τόνισε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό: Η Πρόκληση του Ανοίγματος του Τουρισμού και της Οικονομίας». Ο ίδιος επεσήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση πολλές φορές, όταν δεν συμφωνούν οι προτάσεις της με αυτές των Ειδικών, «κρύβεται» πίσω από τις αποφάσεις των επιστημόνων. Αναφορικά με το άνοιγμα του Τουρισμού ο Αλ. Βατόπουλος δήλωσε ότι η απόφαση είναι πολιτικο-οικονομική και βασίζεται στην ισορροπία της υγειονομικής ασφάλειας και της ανάγκης να ανοίξει η Οικονομία, γεγονός που είναι αδιαμφισβήτητο. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη σημασία της συστηματικής και όχι αποσπασματικής δημοσιοποίησης των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο της απαραίτητης εμπιστοσύνης των πολιτών και της διαφάνειας ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος «κάρφωσε» την κυβέρνηση επισημαίνοντας την καλή πρακτική δημοσιοποίησης των πρακτικών χωρίς ονόματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Αθήνας –Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Ζούμε αληθινά» στα Παραπολιτικά 90,1 , σημείωσε πως «τελικά οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι οι μόνοι που έβλεπαν όλο αυτό το διάστημα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα γιατί έχουμε μπροστά τους ασθενείς και την εξέλιξη της covid 19». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «πρέπει να μιλάνε μόνο αυτό που είναι στην πρώτη γραμμή οι οποίοι έχουν τους ασθενείς, έχουν τα περιστατικά και βλέπουν τι γίνεται και βέβαια και οι επιδημιολόγοι, οι υπόλοιποι νομίζω δε πρέπει να μιλάνε».

Για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση μίλησε στο Kontra, ο Νευροχειρουργός, Διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά και Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου. «Θυμάστε τις καταγγελίες που είχαν γίνει από τους εργαζόμενους στο “Σωτηρία” για εμβολιασμούς κάποιων παρατρεχάμενων εκτός σειράς; Έχουμε ενημερωθεί ότι ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα. Άρα, οι γιατροί δεν προστατεύονται από την τροπολογία», ανέφερε και τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένα ακαταδίωκτο για την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ που διώκεται, για τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ που διώκεται, τον πρόεδρο των γιατρών του ΑΧΕΠΑ ο οποίος διώκεται γιατί είπαν την αλήθεια και αγωνίζονται υπέρ των δικαιωμάτων των ασθενών. Διώκονται γιατί είπαν την αλήθεια και γιατί αγωνίζονται υπέρ των δικαιωμάτων των ασθενών. Και τέλος δεν υπάρχει κανένα ακαταδίωκτο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς».


«Πάντοτε θα κάνουμε κάποια θυσία, γιατί ο τουρίστας φέρνει χρήματα» μας νουθετεί η Βούλτεψη

 Η Σοφία Βούλτεψη ερωτώμενη σχετικά με τις δύο ταχύτητες πολιτών που έχουν προκύψει στην χώρα -τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι- , απάντησε ότι οι τουρίστες φέρνουν χρήματα στη χώρα. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «ο τουρίστας δεν είναι απλός τουρίστας. Ο τουρίστας είναι αυτός που φέρνει χρήματα στην χώρα. Άρα πάντοτε θα κάνουμε κάποια θυσία. Δεν το κάνει για τον εαυτό του. Το κάνει γιατί ο τουρίστας που θα’ ρθει, θα ξοδέψει χρήματα», ενώ δήλωσε πως «δε μπορούμε να συγκρίνουμε τους νεκρούς στη χώρα μας με άλλες». Η κυβέρνηση πολλές φορές ωστόσο το έχει κάνει.


Σε μία αφοπλιστικά σοκαριστική παραδοχή προχώρησε η υφυπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, για τον τρόπο που η κυβέρνηση βλέπει τους πολίτες της χώρας και τους τουρίστες. «Πάντοτε θα κάνουμε κάποια θυσία γιατί ο τουρίστας που θα ‘ρθει, θα ξοδέψει χρήματα», είπε αποκαλύπτοντας πώς βλέπει τους πολίτες η κυβέρνηση.

Η Σοφία Βούλτεψη ερωτώμενη σχετικά με τις δύο ταχύτητες πολιτών που έχουν προκύψει στην χώρα -τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι- , απάντησε ότι οι τουρίστες φέρνουν χρήματα στη χώρα και πρόσθεσε: «Λέει κάποιος εγώ δεν μπορώ να πάω στο σπίτι μου στην εξοχή και μπορεί να έρθει ο τουρίστας. Ο τουρίστας δεν είναι απλός τουρίστας. Ο τουρίστας είναι αυτός που φέρνει χρήματα στην χώρα. Άρα πάντοτε θα κάνουμε κάποια θυσία. Δεν το κάνει για τον εαυτό του. Το κάνει γιατί ο τουρίστας που θα’ ρθει, θα ξοδέψει χρήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός κλήθηκε στη συνέχεια να απαντήσει σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στη χώρα. «Δε μπορούμε να συγκρίνουμε τη χώρα μας με χώρες του Βορρά αλλά ούτε και των Βαλκανίων», απαντώντας στη σύγκριση με τη Σερβία που έχει πολύ λιγότερους θανάτους από την Ελλάδα.

Θυμίζουμε ωστόσο πως η ίδια η κυβέρνηση έχει πολλάκις προβεί σε συγκρίσεις με άλλες χώρες αναφορικά με την κατάσταση της πανδημίας και τους νεκρούς λόγω αυτής. Στα τέλη Νοεμβρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλέστηκε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να σχολιάσει τότε, ότι η Ελλάδα «πάει 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο» στην κλίμακα θάνατοι ανά εκατομμύριο ανθρώπων, ενώ έφτασε και στο σημείο να πει ότι «πανηγυρίζουμε». Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος «θριαμβολογούσε» λέγοντας ότι «στα Βαλκάνια η Ελλάδα έχει την καλύτερη επίδοση σε θανάτους από κορονοιό», απαριθμώντας τις απώλειες που έχουν οι γειτονικές μας χώρες σε σύγκριση με την Ελλάδα. Μετά από αυτές τις δηλώσεις, ήρθε και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, να δηλώσει κυνικά «στην τριακοστή θέση στους θανάτους είναι η χώρα μας στην Ευρώπη. Στην τριακοστή. Σε μια ζηλευτή θέση».



ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ