Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Περού: σχεδίαζαν πραξικόπημα κατά του Πέδρο Καστίγιο

 Αποκάλυψη των συνομιλιών πρώην αρχηγού της ΕΥΠ του Περού, που σχεδίαζε «να μην επιτρέψει να αναλάβει την προεδρία ο Καστίγιο», δωροδοκώντας τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου της χώρας.


Αν και φυλακισμένος, ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) του Περού, Βλαντίμιρο Μοντεσίνος Τόρες, φίλος της οικογένειας Φουτζιμόρι, σχεδίαζε μέσα από την φυλακή πραξικόπημα κατά του νεοεκλεγέντος προέδρου του Περού, Πέδρο Καστίγιο.

Ο Μοντεσίνος υπηρέτησε στη θέση του αρχηγού της ΕΥΠ κατά την διακυβέρνηση της χώρας από το ακροδεξιό και διεφθαρμένο καθεστώς του πατέρα της Κέικο Φουτζιμόρι, του Αλμπέρτο. Eκτίει ποινή 25 ετών και φυλακίστηκε μαζί με τον Φουτζιμόρι, με τις ίδιες ακριβώς κατηγορίες για σωρεία καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά. Θεωρείται επίσης ιδιαίτερα αγαπητός φίλος της CIA, η οποία τον είχε «επιχορηγήσει» με εκατομμύρια δολλάρια για την εξαγορά πολιτικών της αντιπολίτευσης, επί Φουτζιμόρι. 

Σύμφωνα με όσα ήρθαν σήμερα στο φως, ο Μοντεσίνος, σε συνεννόηση με άλλους επίορκους εν ενεργεία ή απόστρατους αξιωματικούς αλλά και δεξιούς πολιτικούς, σχεδίαζε την εξαγορά των μελών της Εθνικής Επιτροπής Εκλογών του Περού, ώστε να προχωρήσουν στην ακύρωση πάνω από 200.000 ψήφων του Καστίγιο, για να «κερδίσει» τις εκλογές η Φουτζιμόρι. Ένας εξ αυτών κατέγραψε τις συνομιλίες και τις παρέδωσε σε πολιτικούς. Μάλιστα, στις συνομιλίες αναφέρεται ότι ένας από την Εθνική Επιτροπή Εκλογών, ο δικαστής Λούις Κάρλος Άρσε Κόρντοβα, έβαλε «ταρίφα» τριών εκατομμυρίων δολαρίων για να κάνει αποδεκτές τις ενστάσεις της Κέικο Φουτζιμόρι.



Πηγή

“Οδηγία” εμβολιασμού από τον Alpha στους εργαζόμενους!

 

“Οδηγία” για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων του  κατά της πανδημίας εξέδωσε ο Alpha, δηλώντας πως “από 1η Σεπτεμβρίου θα εξαντλήσει τα περιθώρια που παρέχει η νομοθεσία για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί”. Όπως αναφέρεται στο σχετικό mail  που εστάλη στους εργαζόμενους “η εταιρεία έχει την υποχρέωση υποχρεωτικού εμβολιασμού” και πως “δεν προτίθεται να επιβαρυνθεί με πρόσθετα έξοδα για τους αδικαιολόγητα μή εμβολιασμένους  υπαλλήλους/ συνεργάτες”.





Απόφαση - σταθμός του Αρείου Πάγου: Πλήρης καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του Δημοσίου

 


AP/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (cnn.gr  Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 20:56)

Ανατροπή στη μέχρι τώρα νομολογία φέρνει η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία αναγνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με κάθε μορφής σύμβαση εργασίας (έργου, ορισμένου χρόνου, stage, κ.λπ.) δικαιούνται πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων τους ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που οι συμβάσεις τους έχουν κριθεί άκυρες.

Μεχρι τώρα ίσχυε το εξής: έαν η πρόσληψη δεν ήταν νόμιμη τότε ο εργαζόμενος έχανε όχι μόνο τη δουλειά του αλλά και τα δεδουλευμένα του παρόλο που το Δημόσιο ή οι λοιποί φορείς του δημοσίου τομέα αποδέχονταν κανονικά την εργασία του.

Πλέον με τη βαρυσήμαντη απόφαση της (υπ’ αριθμ. 4/2021) Πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, κρίθηκε ότι κατά την ορθή έννοια του νόμου, σε περίπτωση άκυρης σύμβασης εργασίας, αλλά και γενικότερα σύμβασης παροχής υπηρεσιών (συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου, stage, κ.λπ.), ο πλουτισμός του εργοδότη συνίσταται σε αυτήν καθ’ εαυτήν την εργασία που ο εργοδότης έλαβε και η οποία ενσωματώθηκε στην υπάρχουσα περιουσία του, από την οποία και δεν μπορεί πλέον να αποχωρισθεί.

Και ο πλουτισμός αυτός υπάρχει, σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, ανεξαρτήτως του αν η σύμβαση είναι έγκυρη ή άκυρη:

Εφόσον η σύμβαση είναι έγκυρη, ο εργαζόμενος θα λάβει ό,τι προβλέπει η σύμβασή του, αρκεί ο μισθός του να μην υπολείπεται του νομίμου. Αν όμως η σύμβαση είναι άκυρη, αυτό δεν σημαίνει ότι ο εργοδότης επιτρέπεται να πλουτίσει αδικαιολόγητα σε βάρος του εργαζομένου.





O Μπολίβαρ στο Καράκας

 Με αναπαράσταση της εισόδου του Σιμόν Μπολίβαρ στο Καράκας, την 29η Ιουνίου 1821, έκλεισε ο πρώτος γύρος των εορτασμών για την 200ετία από την απελευθέρωση (και) της Βενεζουέλας χθες.

Γυναίκες στην Τουρκία γίνονται ασπίδα προστασίας για θύμα κακοποίησης

 Το στιγμιότυπο του άγριου ξυλοδαρμού μιας νεαρής κοπέλας από τον πρώην σύντροφο της σε καφετέρια στην Τουρκία έφεραν στη δημοσιότητα Μέσα της χώρας. Εμβληματική η παρέμβαση άλλων γυναικών οι οποίες δε δίστασαν να μπουν μπροστά στο θύμα αναγκάζοντας τον δράστη σε άτακτη φυγή.


Σύμφωνα με τη hurriyet.com.tr, η οποία δημοσίευσε το βίντεο από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, δράστης της επίθεσης είναι ένας 34χρονος άνδρας, ο οποίος χτυπάει την πρώην σύζυγό του, με την οποία είχαν χωρίσει πριν από 3 μήνες, σε καφετέρια στην πόλη Σόμα της επαρχίας Μανίσα στη δυτική Τουρκία μπροστά στο τεσσάρων μηνών μωρό τους.

Προηγήθηκε λεκτική αντιπαράθεση και στη συνέχεια ο άνδρας σηκώθηκε και άρχισε να χτυπάει τη γυναίκα κρατώντας στο χέρι του ένα σπασμένο ποτήρι και ένα μαχαίρι.

Όπως φαίνεται στο βίντεο δύο γυναίκες που βρίσκονταν στο καφέ επενέβησαν προσπαθώντας να απομακρύνουν τον άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε και σε αυτές, ενώ κατέληξε να διαφεύγει.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο σημείο έσπευσε περιπολικό και ο δράστης συνελήφθη λίγο αργότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία πρόσφατα αποχώρησε από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, ενώ μόλις την ίδια μέρα της αποχώρησης από τη σύμβαση έγιναν τέσσερις γυναικοκτονίες στη χώρα.



Πηγή

Θετική εισήγηση από την Επιτροπή Δεοντολογίας για την άρση ασυλίας του βουλευτή, Κωνσταντίνου Μπογδάνου

 Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, αφορμή αποτέλεσαν σειρά σχολίων που είχε κάνει ο βουλευτής εναντίον της με την επιτροπή να εκτιμά ότι η μήνυση δεν αφορά τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και ως εκ τούτου δεν λειτουργεί αποτρεπτικά στην κοινοβουλευτική του και πολιτική δραστηριότητα.


Θετική εισήγηση για την άρση της ασυλίας του βουλευτή, Κωνσταντίνου Μπογδάνου αποφάσισε η επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής, αναφορικά με μήνυση που έχει καταθέσει εναντίον του η Θωμαρίτα Καλδάρα, η οποία θήτευσε γραμματέας του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, αφορμή αποτέλεσαν σειρά σχολίων που είχε κάνει ο βουλευτής εναντίον της με την επιτροπή να εκτιμά ότι η μήνυση δεν αφορά τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και ως εκ τούτου δεν λειτουργεί αποτρεπτικά στην κοινοβουλευτική του και πολιτική δραστηριότητα.

Την τελική απόφαση για την άρση της ασυλίας του βουλευτή θα λάβει η ολομέλεια της Βουλής σε ειδική συνεδρίαση.


Πηγή

Με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτες «μεταρρυθμίζει» η κυβέρνηση τη διαχείριση των υδάτων

 «Από το παράθυρο» αφήνει την ιδιωτική πρωτοβουλία να εισβάλει στη διαχείριση των υδάτων η κυβέρνηση, καταθέτοντας τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη που επιχειρεί να εισάγει το Υπουργείο, ο έλεγχος του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Ε.ΥΔ.Α.Π. πρόκειται να περάσει σε ιδιώτη ανάδοχο που θα αναδεικνύεται μέσω διαγωνισμού, μετά τη λήξη της σύμβασης της υδροδοτικής εταιρείας με το Δημόσιο, που αναμένεται να έχει ισχύ τριών χρόνων.


 Prime Minister of Greece and President of New Democracy party, Kyriakos Mitsotakis, meets with the Ministrer of Infrastructure, Transport and Networks, Kostas Karamanlis, in Athens, August 1, 2019 / Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τoν Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, στην Αθήνα, 1 Αυγούστου, 2019

Έναν έντεχνο τρόπο να «ανοίξει τον δρόμο» στην ιδιωτική πρωτοβουλία για τη διαχείριση των υδάτων φαίνεται πως βρήκε η κυβέρνηση, με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να καταθέτει  σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που αφορά στη ρύθμιση ζητημάτων που σχετίζονται με την πανδημία και σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τροπολογία που προβλέπει την απευθείας ανάθεση της διαχείρισης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Ε.ΥΔ.Α.Π. σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο επίμαχο 6ο άρθρο της τροπολογίας, το οποιο επιχειρεί να «ρυθμίσει» την σύμβαση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Ε.ΥΔ.Α.Π., το δικαίωμα της εταιρείας ύδρευσης για διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματός της (ΕΥΣ) στην Αττική παύει μετά την παρέλευση τριών χρόνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΥΣ συνδέεται περίπου με το 80% των υδάτων της χώρας και εκτείνεται σε τέσσερις νομούς (Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Βοιωτία) διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο, μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά στην διασφάλιση της ποιότητας του νερού. Ωστόσο, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Μεταφορών, μετά τη λήξη της σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και Ε.ΥΔ.Α.Π., η συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ θα ανατίθεται από το Υπουργείο απευθείας σε «ανάδοχο που αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τον ν. 3389/2005 (Α/ 232)»

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου, ο σύλλογος μηχανικών της ΕΥΔΑΠ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση του δικτύου παροχής νερού στην Αθήνα, μέσω Σύμβασης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς το Υπουργείο είχε προκηρύξει τότε «τρεις παράλληλους διαγωνισμούς για την σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών Τεχνικού, Νομικού και Χρηματοοικονομικού Συμβούλου προς υποβοήθηση του Υπουργείου για τις ενέργειες διεξαγωγής Διεθνούς Διαγωνισμού (ΣΔΙΤ) για την “Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας” και δαπάνης 138.424,01€ έκαστη».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της τροπολογίας:

«Στοχευμένη επιλογή ξεπλύματος» για τους φοιτητές Νομικής του ΑΠΘ η αναγόρευση Σακελλαροπούλου σε επίτιμη διδάκτορα

 Την αντίθεσή του στην αναγόρευση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε επίτιμη διδάκτορα της Νομικής του ΑΠΘ εκφράζει ο φοιτητικός σύλλογοςτου τμήματος. Οι φοιτητές καταγγέλλουν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πολιτική κάλυψη αντισυνταγματικών πρακτικών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα κάνουν λόγο για «στοχευμένη επιλογή ξεπλύματος της σκληρής και αυταρχικής στάσης που τηρεί ειδικά φέτος απέναντι στους Φοιτητικούς Συλλόγους και την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα η Πρυτανεία Παπαϊωάννου».


Με μια σκληρή ανακοίνωση ο φοιτητικός σύλλογος Νομικής του ΑΠΘ εκφράζει την αντίθεσή του στην αναγόρευση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε επίτιμη διδάκτορα του τμήματος, καταγγέλλοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πολιτική κάλυψη αντισυνταγματικών πρακτικών της κυβέρνησης.

Οι φοιτητές χαρακτηρίζουν τη σημερινή τελετή αναγόρευσης «στοχευμένη επιλογή ξεπλύματος της σκληρής και αυταρχικής στάσης που τηρεί ειδικά φέτος απέναντι στους Φοιτητικούς Συλλόγους και την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα η Πρυτανεία Παπαϊωάννου» και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΜΙΚΗΣ

Δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο μας όσοι βάζουν το χέρι τους στην διάλυση των κεκτημένων μας και στην ποινικοποίηση των αγώνων μας !

Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι φοιτητικοί σύλλογοι συγκρότησαν δυναμικές κινητοποιήσεις απέναντι στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, οι οποίες σε συνδυασμό με τις σφοδρές αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνικής απονομιμοποίησης του νόμου έκτρωμα, οδήγησαν την κυβέρνηση σε αναδιπλώσεις (όπως η μεταφορά εγκατάστασης της ΟΠΠΙ το φθινόπωρο). Ενός νόμου που πέραν της πανεπιστημιακής αστυνομίας, έρχεται να ορίσει ΕΒΕ και να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές εισάγονται στο Πανεπιστήμιο, αποκλείοντας χιλιάδες μαθητές από την τριτοβάθμια, έρχεται να επιβάλλει τις διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια, έρχεται να επαναφέρει τις πειθαρχικές διώξεις σε βάρος φοιτητών.

Την Τετάρτη 30/6 το ΑΠΘ και το Τμήμα Νομικής ΑΠΘ αναγορεύουν σε επίτιμη διδάκτορα την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου. Μία πρόεδρος, που κατά την θητεία της αναστάλθηκε το Σύνταγμα τρεις φορές, για να εξυπηρετηθούν τα κατασταλτικά σχέδια της κυβέρνησης και να χτυπηθούν οι διαδηλώσεις. Όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για το επόμενο όπως προμηνύεται, η ατζέντα της ΝΔ και του πιστού εντολοδόχου της Πρύτανη των ΜΑΤ Παπαϊωάννου θέτει στο στόχαστρο το Άσυλο, τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους αγώνες μας, φτάνοντας σε σημείο να αποπειράται την ωμή παρέμβαση στους Φοιτητικούς Συλλόγους με την θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων και ηλεκτρονικών διεργασιών στο εσωτερικό τους, σε μια συνέχεια των σχεδίων τους που δεν σταματούν στον ψηφισμένο Νόμο Κεραμεως Χρυσοχοιδη.

Συντεταγμένα η κυβέρνηση της ΝΔ και με την πολιτική κάλυψη της εκλεγμένης από την ίδια Κ. Σακελλαροπούλου, έχει βαλθεί να επιφέρει ένα άνευ προηγουμένου χτύπημα στην νεολαία περιγράφοντας μέσα από τις φετινές εικόνες του ΑΠΘ την ωμή καταστολή και ποινικοποίηση των αγώνων μας και προδιαγράφοντας για εμάς μια πλήρως δυσοίωνη και μαυρισμένη εργασιακή προοπτική φέρνοντας και ψηφίζοντας το έκτρωμα του Χατζηδάκη για την κατάργηση του 8ωρου μεταξύ άλλων.

Η αναγόρευση της Σακελλαροπούλου σε διδάκτορα της Νομικής του ΑΠΘ, αποτελεί στοχευμένη επιλογή ξεπλύματος της σκληρής και αυταρχικής στάσης που τηρεί ειδικά φέτος απέναντι στους Φοιτητικούς Συλλόγους και την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα η Πρυτανεία Παπαϊωάννου, με χαρακτηριστική την πρόσφατη επιδίωξη για φακελώματα συνδικαλιστών των Φοιτητικών Συλλόγων σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, την κλήση και επέμβαση των ΜΑΤ και τους ξυλοδαρμούς που ακολούθησαν σε βάρος φοιτητών, εργαζομένων και καθηγητών εντός του Ασύλου τον Μάρτιο, την σιγή ιχθύος γύρω από τις απειλές για πειθαρχικές διώξεις από καθηγητή της νομικής σε φοιτήτριες αλλά  και την απόρριψη των Φοιτητικών Συλλόγων από το να συμμετάσχουν στις διαδικασίες Συγκλήτου σε μια τόσο κομβική περίοδο για τους φοιτητές και την πραγματικότητα τους.

Σαν να μη έφταναν όλα αυτά, το κάλεσμα του Παπαϊωαννου  στις αρμόδιες αρχές με αφορμή τη διενέργεια “κορωνοπάρτυ”  στον χώρο του Ασύλου από ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητικούς συλλόγους, είχε ως αποτέλεσμα δυνάμεις της Αστυνομίας να περικυκλώνουν το ίδρυμα μέρα μεσημέρι για τρεις συνεχόμενες μέρες, ψάχνοντας τσάντες φοιτητών, κάνοντας face control στις εισόδους και αποκλείοντας κόσμο από το να μπει στο χώρο του Πανεπιστημίου!  Οπως ακριβώς, αμέσως μετά την ψήφιση του Νόμου Κεραμεως Χρυσοχοιδη, η πρυτανεία του ΑΠΘ έσπευσε να εφαρμόσει τις πτυχές του, έτσι και το τελευταίο διάστημα κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση στρώνοντας τον δρόμο για την πλήρη εφαρμογή του και ανοίγοντας παράλληλα τις πόρτες του σε πρόσωπα σαν αυτό της Κ. Σακελλαροπούλου.

Ο πρύτανης Παπαϊωάννου λειτουργεί σαν εντεταλμένος της κυβέρνησης ενώ παράλληλα παρακάμπτει τα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου και δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των φοιτητών και των εργαζομένων. Σε αγαστή συνεργασία πρυτανικές αρχές και κυβέρνηση, επιδιώκουν να διαμορφώσουν το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως Χρυσοχοιδη στα πανεπιστήμια. Ο μόνος στόχος τους είναι η ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης, της συλλογικής οργάνωσης των φοιτητών και του φοιτητικού συνδικαλισμού.Ο Παπαϊωάννου, αντί να λογοδοτήσει σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, για τα πεπραγμένα του, είναι εξαφανισμένος και δίνει λόγο μόνο με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ενώ παράλληλα οι Σύγκλητοι γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να ενημερώνονται οι φοιτητές για ζητήματα που αφορούν άμεσα την καθημερινότητά και τις σπουδές τους.

Ακόμα και τώρα, μετά από τις τεράστιες κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή αυτού του νόμου, η πρυτανεία δεν ενημερώνει κανέναν για τις κινήσεις της, για την σύσταση των Επιτροπών Ασφαλείας, οι οποίες θα έρθουν να εμπεδώσουν τις πιο αυταρχικές πτυχές αυτού του νόμου.

Συνάμα αποτελεί κίνηση ενίσχυσης του κύρους του ιδρύματος, ενός κύρους που κατά κύριο λόγο, ωστόσο, το μόνο που εγγυάται για τους φοιτητές του είναι η σκληρή ποινικοποίηση των αγώνων τους και η πλήρης εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, τα διαλυμένα επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία τους και το εσκεμμένα παρατραβηγμένο κλείσιμο των σχολών την στιγμή που όλη η υπόλοιπη κοινωνία βήμα το βήμα επανέρχεται σε κανονική λειτουργία.

Η κίνηση αναγόρευσης της Σακελλαροπούλου σε διδάκτορα του ΑΠΘ αποτελεί πρόκληση προς τους Φοιτητικούς Συλλόγους και την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα, που μήνες τώρα αντιτίθενται μέσα από τις κινητοποιήσεις τους στα μαύρα σχέδια της ΝΔ για τα οποία προφανώς η κ. Σακελλαροπούλου δεν έχει βγάλει άχνα !

Ως Φοιτητικός Σύλλογος καταγγέλλουμε την αναγόρευση της Κ. Σακελλαροπούλου σε επίτιμη διδάκτορα του ΑΠΘ- Δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο μας όσοι βάζουν το χέρι τους στην διάλυση των κεκτημένων μας και στην ποινικοποίηση των αγώνων μας! Η πρυτανεία του ΑΠΘ και ο ίδιος ο Παπαϊωάννου εάν θέλουν να φέρουν “μια πνοή δημοκρατίας στο ΑΠΘ” να μην εφαρμόσουν καμία πτυχή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και ο ίδιος ο Πρύτανης να ανακοινώσει την παραίτηση του!

Καλούμε σε κινητοποίηση Τετάρτη 30/6 στις 18.00 στον Κήπο της Μουσικής.

Φοιτητικός Σύλλογος ΑΠΘ κατά Σακελλαροπούλου.



Πηγή 

Εργατικό ατύχημα οδηγού λόγω ελλιπούς συντήρησης οχήματος από τις ιδιωτικές εταιρείες

 Εργατικό ατύχημα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, λόγω ελλιπούς συντήρησης των οχημάτων καθαριότητας. Ένας τράκτορας ανατράπηκε και ο οδηγός, που τραυματίστηκε, χρειάστηκε ράμματα. Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους καταγγέλουν πως «παρά τα εκατομμύρια που έχουν τσεπώσει οι ιδιωτικές εταιρίες, πολλά οχήματα ειδικά της καθαριότητας έχουν σοβαρά προβλήματα και είναι επικίνδυνα» και αποδεικνύουν τις αιτιάσεις τους με φωτογραφίες.


Καταγγελία για εργατικό ατύχημα αναφέρουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατηγορώντας τη διοίκηση Ζέρβα για τη μη συντήρηση των οχημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό υπαλλήλων.

Τα όσα καταγγέλλονται στηρίζουν με φωτογραφίες, οι οποίες αποδεικνύουν την κακή κατάσταση τράκτορα, που ανατράπηκε και τραυμάτισε οδηγό με αποτέλεσμα να χρειαστεί ράμματα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται «ατύχημα» με τράκτορα και είναι γνωστή η επικίνδυνη κατάσταση με την ελλιπή συντήρηση που γίνεται στα οχήματα από τις ιδιωτικές εταιρίες όλα αυτά τα χρόνια. Παρά τα εκατομμύρια που έχουν τσεπώσει οι ιδιωτικές εταιρίες, πολλά οχήματα ειδικά της καθαριότητας έχουν σοβαρά προβλήματα και είναι επικίνδυνα» και ζητούν έλεγχο των οχημάτων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ “ΑΤΥΧΗΜΑ”
Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την Τρίτη 29/6 μέσα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Τράκτορας του δήμου Θεσσαλονίκης ανατράπηκε, ο συνάδελφος οδηγός τραυματίστηκε και του έγιναν 4 ράμματα. Στον συνάδελφο ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται «ατύχημα» με τράκτορα και είναι γνωστή η επικίνδυνη κατάσταση με την ελλιπή συντήρηση που γίνεται στα οχήματα από τις ιδιωτικές εταιρίες όλα αυτά τα χρόνια. Παρά τα εκατομμύρια που έχουν τσεπώσει οι ιδιωτικές εταιρίες, πολλά οχήματα ειδικά της καθαριότητας έχουν σοβαρά προβλήματα και είναι επικίνδυνα. Το όχημα που ανατράπηκε έχει προβλήματα και τα λάστιχα του είναι σε άθλια κατάσταση (δες και φωτογραφίες).
Καταγγέλλουμε τη διοίκηση Ζέρβα που με την πολιτική της και στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων. Ζητούμε επιτέλους να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στα οχήματα και τους χώρους δουλειάς. Παρά τις καταγγελίες που υπάρχουν δεν έχει γίνει παρέμβαση. Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν αυτή τη κατάσταση, να αρνούνται να εργαστούν με επικίνδυνα οχήματα, να αγωνιστούν για να επιβάλουμε όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται στους χώρους δουλειάς μας.
Μαραντζίδης Φώτης μέλος της ΔΑΣ




Πηγή

Ένα τραγούδι για τη Δήμητρα της Λέσβου

 Με το τραγούδι «Της συγγνώμης κυρά» η δημιουργός Φένια Χρήστου προσπάθησε να καταγράψει την αγνότητα που εξέπεμπε η Δήμητρα της Λέσβου στην πορεία της ζωής της. Μια τραγουδιστική ιστορία εμπνευσμένη από την «Δήμητρα της Λέσβου» και αφιερωμένη στη « Δήμητρα » και την κάθε « Δήμητρα » αυτού του κόσμου η οποία είτε βρίσκει το σθένος να σταθεί περήφανη και όρθια είτε λυγίζει μπροστά στις ατέλειες της σύγχρονης κοινωνίας, πάντα διδάσκει με την αυτοθυσία της, όπως σημειώνει η μουσικός.


Η «Δήμητρα της Λέσβου» η ιστορία της οποίας έγινε ευρέως γνωστή μαζί με μια τραγική εξέλιξη, αυτή του εντοπισμού του άψυχου σώματος της, μετά από βδομάδες που αγνοούνταν, ενέπνευσε τη μουσικό Φένια Χρήστου.

Η Φένια Χρήστου σημειώνει σχετικά για το τραγούδι

Η ιστορία και η προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου με είχε συγκινήσει κάποια χρόνια ακόμη πριν όταν έμαθα για την περίπτωση του από κάποια δημοσιεύματα. Αυτό διότι ο Δημήτρης Καλογιάννης ή αλλιώς « η Δήμητρα της Λέσβου » αποτελεί μία από τις πιο τρανταχτές αποδείξεις πως τούτος ο κόσμος δεν βαδίζει καλά αλλά ούτε και « με τα καλά του »…Kάτι τέτοιο το επιβεβαιώνει άλλωστε η κατάληξη αυτής της ιστορίας, ο «μοιραίος» τρόπος με τον οποίο έφυγε από την ζωή.

Η μάχη του διαφορετικού με το σύνηθες στην ελληνική κοινωνία – μιλώ συγκεκριμένα για αυτήν καθώς εδώ γεννήθηκα και μεγάλωσα – για εμένα έχει ξεπεράσει τα όρια της ανοησίας ή της άγνοιας (στην καλύτερη των περιπτώσεων) · αγγίζει πλέον την χυδαιότητα. Ναι! Είναι χυδαίο να « κρυφοχαχανίζεις » πίσω από την πλάτη ενός « ακροβάτη», είναι χυδαίο εκείνος να προσπαθεί να σταθεί πάνω στο τεντωμένο σχοινί κι εσύ να ποντάρεις στο πότε και αν θα πέσει. Η ιστορία της Δήμητρας λοιπόν, αποτέλεσε για μένα την αφορμή να αποτυπώσω τις σκέψεις που με απασχολούν από παιδί ακόμη, κι έχουν να κάνουν με την παρατήρηση συμπεριφορών, ανθρώπων και καταστάσεων γύρω μου.

Μέσω αυτού του τραγουδιού προσπάθησα να καταγράψω με τρόπο τρυφερό, την αγνότητα που εξέπεμπε η Δήμητρα. Την απλότητα και την αθωότητα της απεύθυνσης της όταν απέναντι της είχε μίαν « αχόρταγη κάμερα » αποδεικνύοντας πως τόσα πανεπιστήμια, τόσα βιβλία, τόση « μόρφωσις! », τόσοι « καλοί… τρόποι » κι όμως, δεν είναι αρκετά · η κοινωνία μας ακόμη παλεύει να διαχωρίσει την ειλικρίνεια από την αδιακρισία και το χιούμορ από τον εκφοβισμό.

Η « κυρά της συγγνώμης » λοιπόν, είναι μια τραγουδιστική ιστορία εμπνευσμένη από την «Δήμητρα της Λέσβου» και αφιερωμένη στη « Δήμητρα » και την κάθε « Δήμητρα » αυτού του κόσμου η οποία είτε βρίσκει το σθένος να σταθεί περήφανη και όρθια είτε λυγίζει μπροστά στις ατέλειες της σύγχρονης κοινωνίας, πάντα διδάσκει με την αυτοθυσία της.



Πηγή 

Συνεχίζεται η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία

 Αρχίζει ξανά η δωρεάν διάθεση των self-test από τα φαρμακεία. Τα τεστ δικαιούνται όλοι οι υπάλληλοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αλλά και οι νέοι 18-30 ετών, ενώ δε θα τα λαμβάνουν όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του εμβολίου.


Θα συνεχιστεί η διάθεση των δωρεάν self test από τα φαρμακεία της χώρας από την Πέμπτη 1 ιουλίου έως τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αλλά και νέοι 18-30 ετών θα μπορούν να προμηθεύονται εφάπαξ τα 4 δωρεάν self test (ένα για κάθε εβδομάδα) που τους αναλογούν για τον μήνα Ιούλιο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ το Σύστημα Διάθεσης Self-Test θα επαναλειτουργήσει από την Πέμπτη 1/7/2021 και ώρα 8:00 έως και το Σάββατο 10/7/2021 και ώρα 17:00, με προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του από το Σάββατο 3/7/2021 και ώρα 17:00 έως τη Δευτέρα 5/7/2021 και ώρα 8:00.

Για την ομαλή προμήθεια των δωρεάν self test, οι δικαιούχοι καλούνται να τα παραλαμβάνουν κατά τις τακτικές ώρες λειτουργίας των φαρμακείων και όχι κατά τη διάρκεια της εφημερίας ή διανυκτέρευσης.

Τονίζεται πως τα δωρεάν self test δεν θα λαμβάνουν όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του εμβολίου.



Πηγή

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την απόσπαση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου

 Παρά τις ενστάσεις που υπήρξαν από οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς και συλλογικότητες, την έγκριση του για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης έδωσε τελικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με οριακή πλειοψηφία απορρίφθηκαν και οι τρεις προσφυγές που είχαν κατατεθεί κατά της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού.


Την έγκριση του για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης έδωσε τελικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σημειώνεται ότι με οριακή πλειοψηφία απορρίφθηκαν και οι τρεις προσφυγές που είχαν κατατεθεί κατά της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως μεταφέρει η «Καθημερινή», η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου εξέτασε και απέρριψε τα τέσσερα βασικά επιχειρήματα που έθεσαν οι προσφεύγοντες: ότι η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ήταν μεροληπτική, ότι παραβιάζονται το άρθρο 24 του Συντάγματος, διατάξεις διεθνών συμβάσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας και ο αρχαιολογικός νόμος και ότι η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού είναι παράνομη καθώς δεν αιτιολογείται επαρκώς και ότι παραβιάζεται η αρχή της ασφάλειας δικαίου.

Στην περίληψη της απόφασης αναφέρεται: «η γνωμοδότηση του ΚΑΣ και η προσβαλλόμενη απόφαση του ΥΠΠΟ έλαβαν υπόψη προεχόντως την προστασία των αρχαιοτήτων και ειδικότερα την ανάγκη για την υλική προστασία του μνημείου που αποκαλύφθηκε στον σταθμό Βενιζέλου και έθεσαν τους αναγκαίους όρους για την προσωρινή μετακίνηση και τη διαφύλαξη, κατά το δυνατόν, της ακεραιότητας και αυθεντικότητας του μνημείου με την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων και τη μόνιμη διατήρησή τους στη θέση στην οποία αποκαλύφθηκαν, σε συνδυασμό με την ανάγκη για την ολοκλήρωση έργου μείζονος σημασίας, υπό τη μόνη εφικτή και ασφαλή λύση κατά τα στοιχεία του φακέλου και την αιτιολογημένη περί τούτου κρίση του ΚΑΣ.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η προσβαλλόμενη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού αιτιολογείται νομίμως και επαρκώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων, οι οποίες επιτρέπουν, σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως στην προκειμένη περίπτωση, την προσωρινή απόσπαση και την επανατοποθέτηση (με ρητό όρο της προσβαλλόμενης) του μνημείου στη θέση στην οποία βρέθηκε. Και τούτο, διότι η προσωρινή μετακίνηση του μνημείου κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η προστασία του μνημείου και να αποτραπεί κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία κατά την εκτέλεση ή τη λειτουργία σημαντικού τεχνικού έργου, τα ανωτέρω δε ισχύουν, κατά μείζονα λόγο, όταν πρόκειται, όπως εν προκειμένω, για μνημείο ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας καθώς και για έργο κοινής ωφέλειας (αστικός σιδηρόδρομος) που χρησιμοποιείται καθημερινά από χιλιάδες επιβάτες».

Σε ανάρτηση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς σχολίασε:

Στον σταθμό Βενιζέλου, στο μετρό Θεσσαλονίκης. Το μετρό της πόλης θα έμπαινε σε λειτουργία στο τέλος του έτους, με βάση τον σχεδιασμό και τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. το στέλνει για μετά το 2023.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής ανέτρεψαν τη λύση για «και μετρό και αρχαία». Επέλεξαν την καθυστέρηση, τον τεμαχισμό και την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου, τις αδικαιολόγητες και πανάκριβες αποζημιώσεις στον παραχωρησιούχο, την ολοκλήρωση του έργου στο απώτερο μέλλον.

Λύση υπήρχε, επιστημονικά τεκμηριωμένη. Η Ν.Δ., όμως, έχει άλλη στόχευση. Με την πολιτική της συμβάλλει σε ένα πολιτιστικό και ιστορικό έγκλημα εις βάρος της Θεσσαλονίκης.

Οι αντιδράσεις της κοινωνίας των πολιτών, των αρχαιολόγων, των φορέων είναι δίκαιες. Τις στηρίζουμε.




Πηγή

Σταματάει η μετάδοση του ΕΡΤOPEN από την Πάρνηθα

Σταματάει την εκπομπή του ραδιοφωνικού προγράμματος ΕΡΤOPEN από τον πομπό της ΕΡΤ, η εταιρεία. Το ΔΣ της ΕΡΤ αποφάσισε, μετά από εισήγηση του  Διευθύνοντος Συμβούλου Γιώργου Γαμπρίτσου,  “να παύσει η εκπομπή του προγράμματος ΕΡΤOPEN από πομπό της ΕΡΤ ΑΕ, που είναι εγκατεστημένος στο Κέντρο Εκπομπής Πάρνηθας και από τη συχνότητα 106,7, που
ανήκει στην ΕΡΤ ΑΕ”. Ο σταθμός εξέπεμπε συνέχεια, μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ, το 2013 ως φωνή των εργαζομένων της ΕΡΤ ως και σήμερα.  Πληροφορίες αναφέρουν πως το ραδιοφωνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί στο Internet.

 


Στη βοήθεια της Εκκλησίας ελπίζει ο Μητσοτάκης για την πορεία του εμβολιαστικού σχεδίου

 Να παροτρύνουν οι ιερείς τους πολίτες να εμβολιαστούν μέσω των κηρυγμάτων τους ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου. Αφού έκανε έκκληση στην Εκκλησία να βοηθήσει να πειστούν οι πολίτες για εμβολιασμό, ο Πρωθυπουργός εναπόθεσε τις ελπίδες του στον καλό καιρό για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ο Αρχιεπίσκοπος ανταποκρινόμενος θετικά στην έκκληση του Πρωθυπουργού, σχολίασε πως «είναι απαραίτητη η συνεργασία της Πολιτείας με την Εκκλησία, με εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Δεν μπορεί η επιστήμη με τη θρησκεία, με την πίστη μας, στο προκείμενο θέμα να είναι αντίθετη».


Την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών υπογράμμισαν στη συνάντησή τους στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Να παροτρύνουν οι ιερείς τους πολίτες να εμβολιαστούν μέσω των κηρυγμάτων τους στις λειτουργίες ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο: «Θέλω να ζητήσω ακόμα μία φορά την παρότρυνσή σας, και ενδεχομένως μέσω των κηρυγμάτων των ιερέων στο ποίμνιο, ώστε να κάνουν οι καχύποπτοι αυτό το πρόσθετο βήμα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας», αναφερόμενος ειδικά στους «πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι και κινδυνεύουν περισσότερο σε περίπτωση που αρρωστήσουν» και συμπλήρωσε:«Είναι πραγματικά πάρα πολύ στενάχωρο όταν βλέπουμε, και σήμερα ακόμα, να έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία, εισαγωγές στις Εντατικές, συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και σχεδόν όλοι να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να προστατευτούν μέσα από το εμβόλιο».

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα οι υψηλές θερμοκρασίες «να βοηθήσουν στον περαιτέρω περιορισμό του κορονοϊού και της εξάπλωσής του», υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε σε καλή κατάσταση, έχουμε περιορίσει σημαντικά τα κρούσματα, έχουμε επιταχύνει πολύ τους εμβολιασμούς». «Να τους πείσουμε» είπε απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, «ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι απλά επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία, δική τους και των οικογενειών τους. Το έχετε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και θέλω να σας ευχαριστήσω. Θα σας ζητήσω να το κάνετε μία φορά ακόμα».

«Δεν μπορεί η επιστήμη να είναι αντίθετη με τη θρησκεία»

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε: «Είναι πεποίθησή μας πλέον ότι στο πρόβλημα αυτό το μεγάλο, που όλοι αντιμετωπίζουμε και αγωνιούμε, είναι απαραίτητη η συνεργασία της Πολιτείας με την Εκκλησία, με εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Όλα αυτά που ακούγονται είναι ανορθόδοξα». Ο ίδιος μάλιστα προχώρησε και σε μία τολμηρή δήλωση, λέγοντας πως «δεν μπορεί η επιστήμη με τη θρησκεία, με την πίστη μας, στο προκείμενο θέμα να είναι αντίθετη».

Ανταποκρινόμενος θετικά στην έκκληση του κ. Μητσοτάκη, σημείωσε ότι «και το κάναμε και θα το κάνουμε συνέχεια, να γίνει πεποίθηση όλων των ανθρώπων». «Έτσι μόνο», συνέχισε, «μπορεί να δημιουργηθεί το τείχος που θα μας προφυλάξει από ό,τι πιθανόν καινούργιο προβάλει πάλι». «Επομένως δεν έχουμε καμία αντίρρηση, θα το κάνουμε και πάλι και όσες φορές χρειαστεί» πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.



Πηγή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ πετσόκομα στις βρισιές για ανeμβολίαστους από Γιαννόπουλο-Πάνια

 



"Θεέ μου, κατέρρευσε η γυναίκα μόλις έκανε το eμβόλιο"

 



Συμπεριλήφθηκαν τα τρανς πρόσωπα στα προγράμματα στήριξης του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της εργασίας

 Τροποποιώντας την προηγούμενη υπουργική απόφαση συμπεριλήφθηκαν πλέον τα τρανς πρόσωπα ανάμεσα στις υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες που προβλέπεται η επέκταση του προγράμματος θέσεων απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ. Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) δηλώνει την ικανοποίησή του γι’ αυτό το πρώτο πολύ θετικό βήμα, όπως το χαρακτηρίζει, που ήταν πάγιο αίτημα της κοινότητας, στη κατεύθυνση της άρσης των αποκλεισμών που αντιμετωπίζουν τα τρανς πρόσωπα στον χώρο της εργασίας


Τροποποιώντας την προηγούμενη υπουργική απόφαση συμπεριλήφθηκαν πλέον τα τρανς πρόσωπα ανάμεσα στις υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες που προβλέπεται η επέκταση του προγράμματος θέσεων απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ. Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), δηλώνει την ικανοποίησή του γι’ αυτό το πρώτο πολύ θετικό βήμα, όπως το χαρακτηρίζει, που ήταν πάγιο αίτημα της κοινότητας, στη κατεύθυνση της άρσης των αποκλεισμών που αντιμετωπίζουν τα τρανς πρόσωπα στον χώρο της εργασίας

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. 42632/22-06-2021 Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2711/Β’/24-06-2021, αποφασίζεται η τροποποίηση της προηγούμενης του 2017 «περί του Ειδικού Προγράμματος ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 2.000 ανέργων προσώπων», με τη προσθήκη στις ευάλωτες ομάδες και των διεμφυλικών προσώπων. Ειδικότερα αναφέρεται ότι:

«Ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (AμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας καιδιεμφυλικών προσώπων και Πρόγραμμα Επιχορήγησης 50 θέσεων Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για Άτομα με Αναπηρίες (AμεΑ)».

Συγκεκριμένα για τα διεμφυλικά τρανς πρόσωπα που επιθυμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, προβλέπεται ότι:

«ια) Τα διεμφυλικά πρόσωπα να προσκομίσουν:

αα) Σε περίπτωση που έχουν ήδη μεταβάλει τα στοιχεία τους μέσω της διαδικασίας του ν.4491/2017 (Α’ 152): Νέα ληξιαρχική πράξη και μεταβολή καταχώρησης στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).

ββ) Σε περίπτωση που δεν έχουν μεταβάλει τα στοιχεία τους μέσω της διαδικασίας του ν.4491/2017 (Α’ 152): Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι: είναι διεμφυλικό πρόσωπο και ότι ο ατομικός και εσωτερικός τρόπος αυτοπροσδιορισμού του φύλου του που αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό της υπόστασής του ως πρόσωπο σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4491/2017 (Α’ 152) δεν ανήκει στο καταχωρισμένο φύλο κατά τη γέννηση».

Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση συμπερίληψης των τρανς προσώπων στα ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, αφορά, τόσο τα τρανς πρόσωπα που δεν έχουν μεταβάλει την καταχώριση φύλου και κυρίου ονόματος μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται από τον ν. 4491/2017, όσο και αυτά που τα έχουν μεταβάλει.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), δηλώνει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του γι’ αυτό το πρώτο πολύ θετικό βήμα που, όπως σημειώνει, ήταν πάγιο αίτημα της κοινότητας, στη κατεύθυνση της άρσης των αποκλεισμών που αντιμετωπίζουν τα τρανς πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, και το οποίο θα πρέπει να το ακολουθήσουν πολλά περισσότερα για τη πραγμάτωση της ίσης μεταχείρισης, τόσο στο πεδίο της εργασίας, όσο και σε όλα τα πεδία της καθημερινής ζωής.



Πηγή

Έρευνα Disinfaux Collective: Το χρονικό του ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη

 Λίγες ώρες αφού έφτασε στη δημοσιότητα το περιστατικό ξυλοδαρμού πολίτη από άνδρες της αστυνομίας στη Νέα Σμύρνη, στις 7 Μαρτίου 2021, σε επίσημη ανακοίνωση τους οι αρχές έκαναν λόγο για «απρόκλητη επίθεση από ομάδα (30) περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών». Το ανακοινωθέν έσπευσε να αναπαράγει η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι πλήθος οπτικοακουστικού υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδείκνυε ότι δεν πρόκειται για επίθεση κατά αστυνομικών. Η ερευνητική ομάδα Disinfaux Collective βασιζόμενη σε αδημοσίευτο και δημοσιευμένο οπτικοακουστικό υλικό που συνέλλεξε, αναλύει τον τρόπο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, τη συνάφεια που αυτά τυχόν έχουν με τις καταθέσεις των αστυνομικών που βρέθηκαν στο σημείο, τις κινήσεις πολιτών και αστυνομικών, αλλά και τα μέσα που χρησιμοποίησε η ΕΛ.ΑΣ για την καταστολή του πλήθους.


Στην παρακάτω ανάλυση του οπτικοακουστικού υλικού, αποτυπώνονται οι κινήσεις των αστυνομικών και των πολιτών περίπου στις 3 ώρα το μεσημέρι της Κυριακής (7/3) στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, οι οποίες και κατέληξαν στον ξυλοδαρμό 29χρονου από τουλάχιστον τρεις άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ.

Απευθύνοντας κάλεσμα σε αυτόπτες μάρτυρες, συγκεντρώθηκε δημοσιευμένο και αδημοσίευτο οπτικοακουστικό υλικό, που λήφθηκε πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας του ξυλοδαρμού. Ταυτόχρονα, με τη χρήση των μεταδεδομένων αλλά και με επιμέρους στοιχεία που εμφανίζονται στο περιεχόμενο του υλικού, όπως οι κινήσεις των ατόμων στο χώρο αλλά και τα χαρακτηριστικά και ο εξοπλισμός των αστυνομικών δυνάμεων που βρέθηκαν στην περιοχή, συγχρονίσαμε και αναλύουμε το υλικό.

Λαμβάνοντας υπόψιν τόσο το κείμενο της δικογραφίας, όπως αυτό δημοσιεύθηκε από το ThePressProject, όσο και την ανάλυση οπτικοακουστικού υλικού, διαπιστώνονται σημεία αναντιστοιχίας στις καταθέσεις των αστυνομικών, αλλά και στις κατηγορίες που οι αρχές προσάπτουν στους συλληφθέντες, ενώ ερωτήματα δημιουργούνται σχετικά με τις επιχειρησιακές ικανότητες της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και τη στάση του Τύπου και της κυβέρνησης απέναντι στην εν λόγω αστυνομική αυθαιρεσία.

Συνολικά, μέσω της ανάλυσης επιχειρείται να απαντηθούν τρία βασικά ερωτήματα:

  • Δέχτηκαν επίθεση οι αστυνομικοί από «πλήθος ατόμων» όπως αναφέρεται στη δικογραφία αλλά και σε πλήθος δημοσιευμάτων -υπό τη μορφή διαρροών- από ελληνικά μέσα ενημέρωσης;
  • Υπήρξε απόπειρα αφαίρεσης εξοπλισμού αστυνομικών όπως υποστηρίζεται στη δικογραφία, και τι μέσα καταστολής χρησιμοποιήθηκαν από τις αρχές για την επίθεση κατά των πολιτών;
  • Πόσα χρόνια υπηρετούν στην ελληνική αστυνομία οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί;

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα





Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι μέσα στον καύσωνα ζητούν οι διανομείς

 «Όλες οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού συνεχίζουν κανονικά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση την διανομή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς, οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα στον καύσωνα και όχι υπό σκιά μέχρι και 10 ώρες» καταγγέλλει το Σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής. Οι διανομείς επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για το «ότι επιβάλλουν δουλειά σε συνθήκες επικίνδυνων καιρικών φαινομένων» και συνεχίζουν να διεκδικούν τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Διανύοντας τις θερμότερες μέρες του καλοκαιριού, με τους μετεωρολόγους και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να έχουν εκδώσει οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα, οι διανομείς βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και με σχετική τους ανακοίνωση ζητούν να σταματήσει άμεσα η διανομή με μηχανάκι.

«Όλες οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού συνεχίζουν κανονικά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση την διανομή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς, οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα στον καύσωνα και όχι υπό σκιά μέχρι και 10 ώρες» καταγγέλλει στην ανακοίνωση του το Σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής.

Οι διανομείς επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για το «ότι επιβάλλουν δουλειά για τους διανομείς σε συνθήκες καύσωνα, χιονιά και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά. «Γι’ αυτό απορρίπτουν πεισματικά τα αιτήματα του Συνδικάτου μας και των σωματείων στις ταχυμεταφορές σχετικά με μέτρα προστασίας τη υγείας και ασφάλειας των διανομέων, την ένταξη τους στα ΒΑΕ, που τέθηκαν στις μαζικές κινητοποιήσεις τους» συμπληρώνουν, συνεχίζοντας να διεκδικούν τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας.

Διανύοντας τις θερμότερες μέρες του καλοκαιριού, με τους μετεωρολόγους και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να έχουν εκδώσει οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα, οι διανομείς βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και με σχετική τους ανακοίνωση ζητούν να σταματήσει άμεσα η διανομή με μηχανάκι.

«Όλες οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού συνεχίζουν κανονικά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση την διανομή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς, οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα στον καύσωνα και όχι υπό σκιά μέχρι και 10 ώρες» καταγγέλλει στην ανακοίνωση του το Σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής.

Οι διανομείς επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για το «ότι επιβάλλουν δουλειά για τους διανομείς σε συνθήκες καύσωνα, χιονιά και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά. «Γι’ αυτό απορρίπτουν πεισματικά τα αιτήματα του Συνδικάτου μας και των σωματείων στις ταχυμεταφορές σχετικά με μέτρα προστασίας τη υγείας και ασφάλειας των διανομέων, την ένταξη τους στα ΒΑΕ, που τέθηκαν στις μαζικές κινητοποιήσεις τους» συμπληρώνουν, συνεχίζοντας να διεκδικούν τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας.

Ανακοίνωση του Σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής

ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕ ΜΗΧΑΝΑΚΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟN ΚΑΥΣΩΝΑ!

Η θερμοκρασία στην Αττική έχει φτάσει αυτές τις μέρες πάνω από 40 βαθμούς υπό σκιά και οι διανομείς βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς. Όλες οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού συνεχίζουν κανονικά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση την διανομή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς, οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα στον καύσωνα και όχι υπό σκιά μέχρι και 10 ώρες.

Με το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης, τις κόντρες ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες για το ποιος θα κερδίσει τα περισσότερα, πήγαν σύννεφο όλες οι μεγάλες κουβέντες για τους περίφημους ήρωες και συνεργάτες. Η κυβέρνηση και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν στη κυριολεξία εγκληματικές ευθύνες για το ότι επιβάλλουν δουλειά για τους διανομείς σε συνθήκες καύσωνα, χιονιά και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Αυτό επιβεβαιώνεται με το ότι η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί με τους εργοδότες αντιμετωπίζουν τη ζωή των εργαζομένων ως κόστος, ως εμπόδιο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό απορρίπτουν πεισματικά τα αιτήματα του Συνδικάτου μας και των σωματείων στις ταχυμεταφορές σχετικά με μέτρα προστασίας τη υγείας και ασφάλειας των διανομέων, την ένταξη τους στα ΒΑΕ, που τέθηκαν στις μαζικές κινητοποιήσεις τους.

Αυτές οι εγκληματικές ευθύνες γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες για τη ζωή των εργαζόμενων διανομέων με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, όπου θα κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη τη δουλειά τους δουλεύοντας στο δρόμο μέχρι και 13ωρες!

Για τους διανομείς δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την οργάνωση στο συνδικάτο, την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε κάθε επιχείρηση ανεξάρτητα την ειδικότητα, τη σχέση εργασίας, τη χώρα καταγωγής. Για να διεκδικήσουμε τα δικά μας συμφέροντα κόντρα στα κέρδη των εργοδοτών και την πολιτική που τα υπηρετεί.

Αυτή πρέπει να είναι η δική μας απάντηση!

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:

  • Να απαγορευτεί η εργασία των διανομέων με μηχανάκι σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες

  • Ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

  • Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας

  • Εταιρικά μηχανάκια, αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας ο έλεγχος και η συντήρησή τους

  • Αυξήσεις στους μισθούς, υποχρεωτική ΣΣΕ με 5ημερο 7ωρο 35ωρο


Πηγή




Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ