Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Μουσική Παρασκευή - Χάρις Αλεξίου ~ Δι' ευχών


Περισσότερα για την Χαρούλα Αλεξίου εδώ


Ενδιαφέροντα στοιχεία για το τραγούδι



Τα γενικά

Μουσική: Νίκος Αντύπας

Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου


Τα «άγνωστα»

[...] Ο Νίκος Αντύπας έγραψε τη μουσική και ενορχήστρωσε το «Δι' ευχών», το οποίο κυκλοφόρησε το 1992 σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου με τη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου.

Την έμπνευση της μελωδίας τού την έδωσε άθελά της η ίδια η Αλεξίου, ένα απόγευμα καθώς έκαναν πρόβα στο σπίτι της. Σε μια απόλυτα χαλαρή και φυσική στιγμή, ο Αντύπας άκουσε τη γνωστή ερμηνεύτρια να σιγοτραγουδάει, καθώς πήγαινε στην κουζίνα για να φέρει κεφτεδάκια να φάνε. Ξαφνιάστηκε. Ηταν μια έκπληξη για τον ίδιο, καθώς η Αλεξίου συνηθίζει να τραγουδάει με στόμφο και δυναμισμό. Όμως εκείνη τη στιγμή ακουγόταν «σαν αηδόνι που τραγουδούσε», είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Musicheaven.

Όπως αφηγήθηκε τότε, ο μουσικός δεν είπε τίποτα στην αγαπημένη ερμηνεύτρια, όμως δεν ξέχασε ποτέ εκείνη τη «λυμένη» Χαρούλα που φάνηκε στα μάτια του σαν μια «ιέρεια». Για αυτό και της έφτιαξε έναν ξεχωριστό και «ειδικό δίσκο» όπως έλεγε.

Παίδευε στο μυαλό του τη μουσική, που είναι ένα μουσικό μείγμα λαϊκών και δημοτικών στοιχείων. Η μουσική του τραγουδιού, κατά σειρά το δεύτερο ή τρίτο κομμάτι που συνέθεσε από εκείνον το δίσκο γράφτηκε στη Σίφνο. «Οργανωμένο αυτοσχεδιασμό» έχει χαρακτηρίσει τη σύνθεση ο ίδιος, ο οποίος το έγραψε καθώς έπαιζε την κιθάρα του και σιγομουρμούριζε ανάμεσα σε blues, ρεμπέτικα και δημοτικά.

Το αποτέλεσμα του «Δι' ευχών» έχει ένα δυτικό και ηλεκτρονικό ηχόχρωμα που το έκανε να γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Έγινε ο πρώτος ελληνικός δίσκος που μετά από αρκετά χρόνια κυκλοφόρησε σε Ιαπωνία, Βέλγιο, Ισραήλ και Γαλλία. [...]

Πηγή




Λίγα λόγια για τον Νίκο Αντύπα

Ο Νίκος Αντύπας ήταν Έλληνας συνθέτης, ενορχηστρωτής και ντράμερ. Είναι μια από τις εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Υπήρξε μέλος των Socrates (Drank the Conium) στα τύμπανα, ενορχήστρωσε δίσκους των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, ενώ στη δεκαετία του '90 κυκλοφόρησε μια σειρά επιτυχημένων δίσκων με την Χαρούλα Αλεξίου και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, μεταξύ άλλων. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου.



Νίκος Αντύπας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Νίκος Αντύπας (Ελληνικά)
Γέννηση1954
Καλλιθέα Αττικής
Θάνατος31 Ιανουαρίου 2022 (68 ετών)
Αθήνα
Αιτία θανάτουεγκεφαλικό επεισόδιο[1][2][3]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταντράμερ
συνθέτης
ενορχηστρωτής

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Καλλιθέα στις και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη και το Παγκράτι. Οι γονείς του έχουν ρίζες από τον Πόντο και τα Ταταύλα (σημερινό Kurtuluş) της Κωνσταντινούπολης.

Μουσικό έργο

Ο Νίκος Αντύπας μπαίνει στην ελληνική δισκογραφία αρχικά σαν drummer, με τους Ιωνάθαν, αργότερα με το σχήμα των Sunset και ύστερα των διάσημων Socrates (Drank the Conium). Αντικαθιστά τον Γιώργο Τρανταλίδη στα ντραμς και μαζί με τους Socrates κυκλοφορούν το άλμπουμ "Waiting for something" τo 1980. Ακολουθεί το "Breaking through" (1981) και το άλμπουμ "Plaza" (1983), σε παραγωγή του Vic Coopersmith, γνωστού από τις παραγωγές του στους Yes, το οποίο τους φέρνει στην Μεγάλη Βρετανία για συναυλίες σε μεγάλους rock χώρους.

Το 1985, κυκλοφορούν τα "Ζεστά ποτά" των αδερφών Κατσιμίχα, σε ενορχήστρωση του Νίκου Αντύπα, με την συμβολή του μέχρι τότε κιθαρίστα των Socrates, Γιάννη Σπάθα. Ο δίσκος εισάγει έναν πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της εποχής ήχο, βασισμένο τόσο στα κρουστά, όσο και στα ατμοσφαιρικά synthesizer, για να πουλήσει τελικά πάνω από 100.000 εκείνη την περίοδο.

Ο Νίκος Αντύπας διανύει έπειτα μια περίοδο στην οποία εμφανίζεται σαν session μουσικός σε ηχογραφήσεις, συχνά με το φίλο του Γιάννη Σπάθα. Οι δίσκοι αυτοί περιλαμβάνουν τα "Τρελοί και Άγγελοι", "Ζωντανά στο Περοκέ" και "Ζωντανές ηχογραφήσεις" του Γιώργου Νταλάρα, αλλά και το "Όλα από χέρι καμένα" (1988) του Θάνου Μικρούτσικου με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Το 1991 ο Νίκος Αντύπας αναλαμβάνει την ενορχήστρωση του δίσκου "Μένω εκτός" της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Στο ένθετο του δίσκου η ερμηνεύτρια δηλώνει: "Ο Νίκος δεν ενορχήστρωσε απλώς. Ανα-σύνθεσε. Αυτός είναι ο σωστός όρος για την παρουσία του σ' αυτον τον δίσκο".

Το 1992 κλήθηκε να χρεωθεί στ' όνομά του τη μουσική των τραγουδιών του δίσκου "Δι' ευχών" της Χαρούλας Αλεξίου σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, η οποία γράφτηκε απ' το συνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο επειδή ο 2ος δεν είχε συμβόλαιο με την εταιρεία η οποία τον εξέδωσε. Το ηχητικό αποτέλεσμα είναι δυτικό και ηλεκτρονικό και γνωρίζει τεράστια επιτυχία αφού γίνεται ο πρώτος ελληνικός δίσκος που μετά από πολλά χρόνια κυκλοφορεί στην Ιαπωνία, το Βέλγιο, το Ισραήλ και τη Γαλλία. Το ίδιο συνέβη και με το δίσκο "Έϊ!" (1994) και πάλι με την Χαρούλα Αλεξίου, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου(κάποιων τραγουδιών οι στίχοι χρεώθηκαν στο όνομα του Άρη Δαβαράκη και της ίδιας της Χαρούλας Αλεξίου κατόπιν επιθυμίας των ίδιων).

Αυτό το πράγμα συνέβη και το 1997 με το δίσκο "Σαν ηφαίστειο που ξυπνά", σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Ηχογραφημένο στο Παρίσι, το άλμπουμ γνωρίζει επιτυχία με το "Διθέσιο" και το "Λάβα", ενώ το 1998 παρουσιάζεται και με τη μορφή μουσικής παράστασης σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Το πρώτο του solo άλμπουμ, "Θεατής" κυκλοφορεί το 1998 με τις συμμετοχές του Γιάννη Κότσιρα και της Έλλης Πασπαλά σε δύο από τα τρία τραγούδια του δίσκου.

Ακολουθεί η συνδρομή στο πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Γιάννη Σπάθα, "Τα μυστικά του δρόμου" το 1999. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος στον οποίο συνεργάζεται με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, οι "Υδρόγειες Σφαίρες", ένα είδος concept αφηγηματικού δίσκου που δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία με το "Σαν ηφαίστειο που ξυπνά".

Το 2001 ο Νίκος Αντύπας διασκευάζει το "Mad about you" του Sting για τον δίσκο "Η άσφαλτος που τρέχει" του Γιώργου Νταλάρα, με τον οποίο επρόκειτο να συνεργαστεί ξανά το 2012 στο δίσκο "Τι θα πει έτσι είναι".

Στα τέλη του 2001 κυκλοφορεί και το "Οπωσδήποτε παράθυρο", μια από κοινού δουλειά με το Γιάννη Σπάθα, βασισμένη στην παράστασή τους "Neapolis" και σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Στον δίσκο συμμετέχουν η Ελένη Βιτάλη, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η Σπείρα Σπείρα, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Μανώλης Λιδάκης και ο Πάνος Κατσιμίχας, ενώ ραδιοφωνική επιτυχία γίνεται το "Ναι θα πω" με τη Μελίνα Ασλανίδου.

Το 2004 έγραψε τον δίσκο "Άμμος ήτανε..." για την Μαρινέλλα, σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

Το 2006 συνεισέφερε συνθετικά στον προσωπικό δίσκο της Νάνας Μούσχουρη με τίτλο "Μόνη περπατώ".

Το 2008 έγραψε τον δίσκο της Καίτης Γαρμπή "Καινούργια εγώ" και το 2011 τον δίσκο "Παζλ" για την ίδια τραγουδίστρια.

Απεβίωσε την 31 Ιανουαρίου 2022

Δισκογραφία

Δισκογραφία σαν μουσικός, ενορχηστρωτής ή μέλος συγκροτήματος

  • 1971 - Ιωνάθαν ‎– Στο Τσίρκο / Αναγνώρισις (7" single) [drums]
  • 1977 - Sunset - (LP) [drums]
  • 1980 - Socrates Drank the Conium - Waiting for something [drums]
  • 1981 - Socrates Drank the Conium - Breaking Through [drums]
  • 1981 - Yannis Beltekas – Yannis Beltekas [drums]
  • 1982 - Γιώργος Μακρής ‎– Πέρα βρέχει [banjo]
  • 1982 - Βαγγέλης Γερμανός ‎– Ερωτικό κούρδισμα [percussion]
  • 1983 - Socrates – Plaza [drums]
  • 1983 - Λουκάς Θάνος – Αναστροφή [drums]
  • 1984 - Ελένη Δήμου ‎– Α' & Β' προβολή [κιθάρα]
  • 1985 - Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας - Ζεστά ποτά [ενορχήστρωση]
  • 1985 - Γιάννης Μηλιώκας & Οι Σούζες ‎– Εδώ Θεσσαλονίκη [drums]
  • 1985 - Χρήστος Ζέρβας – Η άλλη άποψη [drums]
  • 1985 - Σάκης Τσιλίκης ‎– Άλλοθι [drums]
  • 1985 - Μίκης Θεοδωράκης ‎– Διόνυσος [percussion]
  • 1986 - Μάνος Χατζιδάκις ‎– Χειμωνιάτικος ήλιος [percussion]
  • 1986 - Flex ‎– We 've got something... [ενορχήστρωση]
  • 1986 - Αντώνης Τουρκογιώργης – Τα μάτια 14 [drums]
  • 1986 - Γιώργος Νταλάρας - Τρελοί και άγγελοι [drums]
  • 1986 - Γιώργος Νταλάρας - Ζωντανή Ηχογράφηση Από Το «Περοκέ» [ενορχήστρωση]
  • 1986 - Άννα Βίσση - Η επόμενη κίνηση [drums]
  • 1986 - Γιάννης Μηλιώκας ‎– Για το καλό μου [drums]
  • 1987 - Νίκος Ζιώγαλας ‎– Ό,τι πεις απόψε θα γίνει [ενορχήστρωση]
  • 1987 - Λαθρεπιβάτες ‎– Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε [ενορχήστρωση]
  • 1987 - Μίκης Θεοδωράκης – Τα πρόσωπα του ήλιου [percussion, drums]
  • 1987 - Μίκης Θεοδωράκης ‎– Μνήμη της πέτρας [percussion, drums]
  • 1987 - Δάκης – Κι εγώ τι κάνω τώρα [drums]
  • 1987 - Γιώργος Νταλάρας [Φιλική Συμμετοχή: Paco De Lucía, Ελένη Δήμου, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας] ‎- Ζωντανές Ηχογραφήσεις [ενορχήστρωση]
  • 1988 - Θάνος Μικρούτσικος, Κώστας Τριπολίτης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου ‎- Όλα Από Χέρι Καμένα [drums, keyboard, ενορχήστρωση]
  • 1988 - Άννα Βίσση - Τώρα [drums]
  • 1988 - Γιώργος Θεοδωράκης ‎– Μαργκώ [electronic drums]
  • 1988 - Αντώνης Βαρδής & Χριστίνα Μαραγκόζη ‎– Τραγουδάμε μαζί [drums]
  • 1988 - Γιάννης Μηλιώκας ‎– Και άλλα πολλά εμπριμέ [drums]
  • 1988 - Ο Λάκης Με Τα Ψηλά Ρεβέρ ‎– Έλα Γορι-Λάκη [drums]
  • 1988 - Ελένη Δήμου ‎– Προσωπικά [drums]
  • 1989 - Βασίλης Λέκκας ‎– Σύντομα όνειρα [drums]
  • 1989 - Ελένη Βιτάλη – Το απέναντι μπαλκόνι [drums]
  • 1989 - Πίτσα Παπαδοπούλου – Μόνο για σένα [drums]
  • 1989 - Γιώργος Νταλάρας – Μη μιλάς, κινδυνεύει η Ελλάς [drums]
  • 1990 - Σταμάτης Κόκοτας – Θα μείνει η αγάπη μας [drums]
  • 1991 - Χάρις Αλεξίου - Κώστας Χατζής ‎- Η Αλεξίου Τραγουδάει Χατζή (Live + Studio) [drums]
  • 1991 - Πάμε ‎– Διαθέσεις [drums]
  • 1991 - Ελευθερία Αρβανιτάκη - Μένω εκτός [ενορχήστρωση]
  • 1998 - Various ‎– Τραγούδια Έγραψα Για Φίλους - Tribute Στον Διονύση Σαββόπουλο [ενορχήστρωση]
  • 2001 - Γιώργος Νταλάρας - Η άσφαλτος που τρέχει [ενορχήστρωση]
  • 2021 - Φωτεινή Παπαδοπούλου - Στην αυλή του Μπαλάφα [ενορχήστρωση]

Δισκογραφία σαν συνθέτης και προσωπική δισκογραφία

  • 1992 - Χάρις Αλεξίου, Λίνα Νικολακοπούλου, Νίκος Αντύπας - Δι' Ευχών
  • 1994 - Χάρις Αλεξίου, Νίκος Αντύπας, Λευτέρης Παπαδόπουλος - Έϊ
  • 1997 - Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου - Σαν Ηφαίστειο Που Ξυπνά
  • 1998 - Θεατής
  • 2000 - Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου - Υδρόγειες Σφαίρες
  • 2001 - Λίγο Πριν Από Τις Λέξεις (Promo CD)
  • 2001 - Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου, Γιάννης Σπάθας - Οπωσδήποτε Παράθυρο
  • 2002 - Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου - Κάτω Απ' Την Ακρόπολη
  • 2003 - Νίκος Αντύπας, Μυρτώ Κοντοβά, Tania Nassibian ‎- Έκλειψις
  • 2004 - Μαρινέλλα, Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου - Άμμος Ήτανε...
  • 2004 - Δημήτρης Μπάσης - Δύσκολη καρδιά
  • 2007 - Νίκος Αντύπας, Ελεάνα Βραχάλη, Όλγα Βενετσιάνου - Πες Mου Nα Mείνω Eδώ
  • 2008 - Καίτη Γαρμπή, Νίκος Αντύπας - Καινούργια Εγώ
  • 2009 - Νίνα Λοτσάρη, Νίκος Αντύπας - Όπου Κι Αν Πάω Με Πάει Η Καρδιά Μου
  • 2011 - Καίτη Γαρμπή, Νίκος Αντύπας - Παζλ
  • 2012 - Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Αντύπας - Τι Θα Πει Έτσι Είναι
  • 2012 - Ελευθερία Αρβανιτάκη - Το άρωμα (promo single)
  • 2014 - Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Νίκος Αντύπας - Θέα Παραδείσου
  • 2014 - Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη & Γλυκερία - Σου Χρωστώ Κάποια Τραγούδια (single)
  • 2015 - Ελευθερία Αρβανιτάκη - Μη Φεύγεις Μη Μένεις (single)
  • 2017 - Σαλίνα Γαβαλά - Προσωρινή αμνησία (single)
  • 2018 - Fiona - You heal my heart
  • 2018 - Ιροντίνα - Δώσε του χορού (single)
  • 2019 - Ιροντίνα - Χαρταετοί (single)

Συμμετοχές σαν συνθέτης




Λίγα λόγια για τη Λίνα Νικολακοπούλου

Η Λίνα (Ευαγγελία) Νικολακοπούλου (Μέθανα Αττικής30 Ιουνίου 1958) είναι Ελληνίδα ποιήτρια και στιχουργός.


Πληροφορίες

Γεννήθηκε στα Μέθανα. Η μητέρα της ήταν δασκάλα και ο πατέρας της στρατιωτικός.

Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα κινηματογραφίας στη σχολή Σταυράκου, σκηνοθεσίας θεάτρου στη σχολή του Πέλου Κατσέλη, αλλά και κλασσικής κιθάρας στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.


Δισκογραφία

Το όνομα της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό του Σταμάτη Κραουνάκη, τον οποίο γνώρισε στα τέλη της δεκαετίας τoυ '70, όταν ήταν συμφοιτητές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο"Η συνάντησή μας ήταν μοιραία, ήμουν πάρα πολύ ήσυχη μαζί του. Ο άνθρωπος αυτός καταλάβαινε τι έλεγα και αυτό με γέμιζε ευτυχία..." ομολογεί η ίδια και ο Κραουνάκης την χαρακτηρίζει "γεννημένη ποιήτρια". Μαζί του, θα τη γνωρίσουμε το 1981 με το τραγoύδι "Να σoυ λερώvω τo φιλί" που ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού, από το οποίο και πήρε το όνομά του ο συγκεκριμένος δίσκος, "Σκoυριασμέvα Χείλια". Το 1982, ο Κραουνάκης και η Νικολακοπούλου παρουσιάζουν τηv πρώτη oλoκληρωμέvη τους δoυλειά. Είναι ο δίσκος "Σαριμπιντάμ... θα πει τρελλαίνομαι" με ερμηνεύτρια τη Χριστιάνα. "Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ" (1985), "Μαμά γερνάω" (1988), "Ανθρώπων έργα" (1993), είναι κάποιες από τις συνεργασίες κορυφής με τον Σταμάτη Κραουνάκη, που είχαν και μεγάλη εμπορική επιτυχία. Μετά από αρκετά χρόνια χωρίς ολοκληρωμένη συνεργασία, ο Κραουνάκης και η Νικολακοπούλου, το 2005, γράφουν το δίσκο "Ισόβια" με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά, το εξώφυλλο του δίσκου φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

Με ένα τρόπο γραφής πολύ ισχυρό και ιδιαίτερο, η Νικολακοπούλου μπαίνει στο χώρο του τραγουδιού επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον ελληνικό στίχο. Ο λόγος της είναι σύνθετος, με θέματα ερωτικά αλλά και κοινωνικά, χρησιμοποιεί μεταφορές, νεολογισμούς και έντονες εικόνες, πολλές φορές υπερρεαλιστικές.

Έχει γράψει τη μουσική σε δύο μόνο τραγούδια, σε στίχους δικούς της: στο τραγούδι "Ανεβάσαμε" στο δίσκο "Δεν έχω ιδέα" (1989), το οποίο ερμήνευσε η ίδια, και το "Ανακαλύψαμε κάτι παλιό" στο δίσκο "Ανάσα η τέχνη της καρδιάς" (1995) που ερμήνευσε η Δήμητρα Γαλάνη.

  • 1981 Σκουριασμένα Χείλια – Βίκυ Μοσχολιού
  • 1981 Καλά Είναι Κι Έτσι – Δήμητρα Γαλάνη
  • 1981 Ηλεκτρικός Άγγελος- (μουσική: Δ. Λέκκας- Δ. Παπαδημητρίου)
  • 1982 Σαριμπίνταμ - Χριστιάνα
  • 1983 Ατέλειωτος Δρόμος – Δήμητρα Γαλάνη
  • 1983 Περιπολίες- Χρήστος Γκάρτζος
  • 1983 Θέατρο Broadway: 12+1- Δήμητρα Γαλάνη
  • 1983 Μόνον Άντρες – Γιώργος Μαρίνος
  • 1984 Έξοδος Κινδύνου – Άλκηστις Πρωτοψάλτη
  • 1984 Πώς να σε ξεχάσω- Νίκος Νομικός
  • 1984 Εξ Αδιαιρέτου – Μανώλης Μητσιάς
  • 1984 Κανονικά – Δήμητρα Γαλάνη
  • 1984 Διαίρεση – Βασίλης Παπακωνσταντίνου
  • 1984 Στον Αστερισμό Της Μέδουσας – Γιώργος Μαρίνος
  • 1985 Του Αγίου Βαλεντίνου – Βίκυ Μοσχολιού
  • 1985 Κυκλοφορώ Κι Οπλοφορώ – Άλκηστις Πρωτοψάλτη
  • 1985 Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω – Δήμητρα Γαλάνη
  • 1986 Ξαρχάκος–Πάριος – Γιάννης Πάριος
  • 1986 Βάλε το Δεύτερο- Ελευθερία Αρβανιτάκη
  • 1986 Οι Φόβοι Του Μεσημεριού – Μαρία Κανελλοπούλου
  • 1986 Παιχνίδι Για Δύο – Δήμητρα Γαλάνη
  • 1986 Λυσιστράτη – Λάκης Λαζόπουλος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μανώλης Μητσιάς
  • 1987 Λεωφόρος – Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Κώστας Γανωτής
  • 1988 Δικαίωμα – Άλκηστις Πρωτοψάλτη
  • 1988 Μαμά Γερνάω – Τάνια Τσανακλίδου
  • 1988 Προσωπικά – Ελένη Δήμου
  • 1988 Νυχτερινή Κυβέρνηση – Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φωτίου
  • 1989 Δεν Έχω Ιδέα – Κώστας Μακεδόνας, Βίκυ Μοσχολιού, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αρλέτα
  • 1989 Σε Απόσταση Αναπνοής - Χριστιάνα
  • 1989 Πιάσε Κόκκινο – Βίκυ Μοσχολιού
  • 1989 Η Παράσταση Αρχιζει- Χ. Αλεξίου, Δ. Γαλάνη, Γ. Πάριος
  • 1990 Shirleu Valentine – Αλίκη Βουγιουκλάκη
  • 1990 Λεωφόρος Β’ – Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κώστας Γανωτής, Χρήστος Στέργιογλου
  • 1990 Paolo Conte – Χάρις Αλεξίου
  • 1990 Η Δική μας Νύχτα - Χάρις Αλεξίου
  • 1990 Κρατάει Χρόνια Αυτή Η Κολώνια – Χάρις Αλεξίου
  • 1990 Εφημερία – Βίκυ Μοσχολιού
  • 1990 Ούτε Που Ρώτησα – Μανώλης Λιδάκης
  • 1991 Μένω Εκτός – Ελευθερία Αρβανιτάκη
  • 1991 Πάρε με - Γιάννης Πάριος
  • 1991 Σε Ανύποπτο Χρόνο- Αντώνης Καλογιάννης
  • 1991 Παραδέχτηκα – Άλκηστις Πρωτοψάλτη
  • 1991 Αυτός Ο Γιώργος – Γιώργος Μαρίνος
  • 1992 Το Έκτο Πάτωμα – Άννα Παναγιωτοπούλου, Κατιάνα Μπαλανίκα, Γιώργος Νινιός, Χρήστος Βαλαβανίδης κα.
  • 1992 Δι’Ευχών – Χάρις Αλεξίου
  • 1992 ZOOM '91 / '92 – Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κώστας Μακεδόνας, Κώστας Γανωτής
  • 1992 Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε – Κώστας Ρηγόπουλος, Μάρθα Καραγιάννη κα.
  • 1992 Σπασμένα Κομμάτια Φιλιά- Χριστιάνα
  • 1992 Γυάλινος Δρομέας - Πέτρος Γαϊτάνος
  • 1992 Μια Χαραμάδα Έρωτα- Αντώνης Ζαφειρόπουλος
  • 1992 Τι Είν' Η Πατρίδα μας- Κώστας Μακεδόνας
  • 1993 Ανθρώπων Έργα – Άλκηστις Πρωτοψάλτη
  • 1993 Αναστασία – Ελευθερία Αρβανιτάκη
  • 1993 Καραβάνια - Κώστας Γανωτής
  • 1993 Μετά Τιμής - Αρλέτα
  • 1993 Μ' ένα Γλυκό Αναστεναγμό- Δήμητρα Γαλάνη
  • 1993 Η Νύχτα Κατεβαίνει- Ελευθερία Αρβανιτάκη
  • 1993 Πυρκαγιά με Πυρκαγιά- Βασίλης Παϊτέρης
  • 1994 Τα Κορμιά Και Τα Μαχαίρια – Ελευθερία Αρβανιτάκη
  • 1994 Μη Φοβάσαι Την Φωτιά – Χάρις Αλεξίου, Αλκίνοος Ιωαννίδης
  • 1994 Πολιτεία Γ – Μανώλης Μητσιάς
  • 1995 Ανάσα, Η Τέχνη Της Καρδιάς – Δήμητρα Γαλάνη
  • 1995 Όταν Έρχονται Οι Φίλοι Μου – Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Λίτσα Διαμάντη, Κώστας Μακεδόνας κα.
  • 1995 Τρίτο Στεφάνι – Άλκηστις Πρωτοψάλτη
  • 1995 Αλεπού Της Αγάπης - Milva
  • 1996 Χαίρετε - Βλάσης Μπονάτσος
  • 1996 Η Άλλη Όψη - Αλέξανδρος Χατζής
  • 1996 Στον Δρόμο Με Τα Χάλκινα – Μανώλης Μητσιάς
  • 1996 Στου Αιώνα Την Παράγκα – Δημήτρης Μητροπάνος
  • 1996 Ένα Φιλί του Κόσμου- Χάρις Αλεξίου
  • 1997 Φταίνε Οι Άπονοι Καιροί- Γιώργος Σαρρής
  • 1997 Σαν Ηφαίστειο Που Ξυπνά – Άλκηστις Πρωτοψάλτη
  • 1997 Διθέσιο-Άλκηστις Πρωτοψάλτη
  • 1998 Χορός Με Την Σκιά Μου – Δήμητρα Γαλάνη
  • 1998 Εκτός Προγράμματος - Ελευθερία Αρβανιτάκη
  • 1998 Γυρίζοντας τον Κόσμο & Ένα Φιλί του Κόσμου- Χάρις Αλεξίου
  • 1998 Σπεράντζα- Κραουνάκης
  • 1998 Χορός με τη Σκιά μου - Δήμητρα Γαλάνη
  • 1999 Σαν Ηφαίστειο Που Ξυπνά Live – Άλκηστις Πρωτοψάλτη
  • 1999 Μπροστά σ' ένα μικρόφωνο- Χριστιάνα
  • 1999 Να μείνουν Μόνο τα Τραγούδια- Δ. Γαλάνη, Κ. Μακεδόνας
  • 2000 Υδρόγειες Σφαίρες – Άλκηστις Πρωτοψάλτη
  • 2000 Παράξενο Φως- Χάρις Αλεξίου
  • 2000 Ψίθυροι- Χάρις Αλεξίου
  • 2000 Ύστερα Ήρθαν Οι Μέλισσες - Μαρινέλλα
  • 2000 Μικρές Ιστορίες – Ελευθερία Αρβανιτάκη
  • 2000 Στην Ακρη Ενός Φιλιού – Μαργαρίτα Ζορμπαλά
  • 2001 Όλοι μαύρα κι ένα Πιάνο- θεατρική ομάδα: Σπείρα Σπείρα
  • 2001 Τα ντουέτα της Χαρούλας- Χάρις Αλεξίου
  • 2001 Το Διάλειμμα Κρατάει δυο Ζωές- Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
  • 2001 Η Αγάπη Είναι Ένα Πορτοκάλι- Γιάννης Χριστοδούλου
  • 2001 Η Άσφαλτος Που Τρέχει- Γιώργος Νταλάρας
  • 2001 Άτακτη Ζωή - Ελένη Ροδά, Αφροδίτη Μάνου
  • 2001 Ανάσα- Μαρίνα Σκιαδαρέση
  • 2001 Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
  • 2001 Τα Μυστικά Του Κήπου – Χρόνης Αηδονίδης, Χάρις Αλεξίου, Ψαραντώνης κα.
  • 2002 Οπωσδήποτε Παράθυρο – Ελένη Βιτάλη, Τάνια Τσανακλίδου, Μελίνα Ασλανίδου, Χάρης Κατσιμίχας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κα.
  • 2002 Καινούργια Μυστικά – Συλλογή
  • 2002 Κρυφό Φιλί- Μιχάλης Χατζηγιάνης
  • 2002 Cine Κεραμεικός- Χάρις Αλεξίου
  • 2003 Μαζί – Μαρινέλλα, Γιώργος Νταλάρας
  • 2003 Μαρκίζα- Ελένη Δήμου
  • 2004 Να Το Φως – Γιάννης Κότσιρας
  • 2004 Άμμος Ήτανε – Μαρινέλλα
  • 2004 Επί Σκηνής- Δήμητρα Γαλάνη (ζωντανή ηχογράφηση)
  • 2004 Η Κλασική Συνταγή - θεατρική ομάδα: Σπείρα Σπείρα
  • 2004 Δύσκολη Καρδιά – Δημήτρης Μπάσης
  • 2004 Ανθολόγιο - Χάρις Αλεξίου
  • 2004 Ο Έρωτας Σε Αργές Στροφές - Ελένη Δήμου
  • 2005 Ισόβια – Μανώλης Μητσιάς
  • 2005 Δρόμοι Παράλληλοι - Ελευθερία Αρβανιτάκη
  • 2006 Μόνη Περπατώ – Νανά Μούσχουρη
  • 2006 Κιβωτός - Μανώλης Μητσιάς (ζωντανή ηχογράφηση)
  • 2007 Uranya – Άλκηστις Πρωτοψάλτη
  • 2007 Σ' Αγαπώ, Σε Λατρεύω, Χωρίζουμε - Jimmy Roberts
  • 2007 Ντάμα Κούπα – Δήμητρα Γαλάνη
  • 2007 Με Το’να Πόδι Στ’Αστρα – Γιώργος Νταλάρας
  • 2007 Σπινθήρας – Βασίλης Λέκκας
  • 2007 Θρύψαλα - Λάκης Λαζόπουλος
  • 2008 Προσοχή Τρίφωνο - Τρίφωνο
  • 2008 Και τα Μάτια Κι η Καρδιά - Ελευθερία Αρβανιτάκη
  • 2008 Κι Είμαστε Ακόμα Ζωντανοί- Άλκηστις Πρωτοψάλτη
  • 2009 Φ Χρυσός Λόγος - Άνεμος
  • 2009 Νιρβάνα - Στέλιος Βαμβακάρης
  • 2010 Με Λένε Νίκο- Παντελής Θεοχαρίδης
  • 2010 Έγκλημα Και Τιμωρία - Γιώργος Μαργαρίτης
  • 2010 Φανερά Μυστικά - Άλκηστις Πρωτοψάλτη
  • 2010 Έμαθε Η Καρδιά - Δήμητρα Παπίου2010
  • 2010 Γυναίκα Τριαντάφυλλο - Ηρώ Σαϊα
  • 2010 Πρόσωπο Με Πρόσωπο - Ελευθερία Αρβανιτάκη
  • 2010 Χρόνια Πολλά, Τραγούδι Μου - Λίνα Νικολακοπούλου
  • 2011 Ένα Πιάνο, Μια Φωνή - Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Στέφανος Κορκολής
  • 2011 Τα Τζιτζίκια Του Χειμώνα - Τρίφωνο
  • 2011 Llari Llira - Χάρις Αλεξίου
  • 2012 Μια Στιγμή Αυτού Του Κόσμου - Θάνος Μικρούτσικος
  • 2012 Χειρολαβές - Αργυρώ Καπαρού
  • 2012 Εδώ Είμαστε - Δημήτρης Μητροπάνος
  • 2012 Χειρολαβές - Αργυρώ Καπαρού
  • 2013 Τα υλικά των μυστικών - Ζαχαρίας Καρούνης
  • 2014 Η Λειτουργία των Πόλεων - Σταμάτης Κραουνάκης
  • 2014 Γράψε Ουρανός - Μελίνα - Ελεωνόρα Ζουγανέλη (από την παράσταση αφιέρωμα στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη)
  • 2014 Γήινοι Άγγελοι - Αθηνά Ανδρεάδη
  • 2016 Κράτα με εδώ - Μιχάλης Χατζηγιάννης
  • 2017 Κοίτα με - Μιχάλης Χατζηγιάννης
  • 2017 Σε ποιον να πω το σ’ αγαπώ - Μιχάλης Χατζηγιάννης & Δήμητρα Γαλάνη
  • 2017 Σαϊτιά - Μιχάλης Χατζηγιάννης & Θανάσης Αλευράς

Θέατρο και μουσικές παραστάσεις

Με το θέατρο ασχολήθηκε σαν συγγραφέας κειμένων επιθεώρησης σε συνεργασία με τον Σταμάτη Φασουλή και τη Δήμητρα Παπαδοπούλου. Έγραψε χορικά για τις κωμωδίες του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, «Πλούτος» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, καθώς και για την παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Σταθμός θεωρείται η παράσταση "Έκτο πάτωμα"(1992) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Έξαρχου, στην οποία γράφει τους στίχους σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη. Έχει επιμεληθεί μουσικά προγράμματα από το 1985, αρχικά μαζί με τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Ανδρέα Βουτσινά και τον Μανώλη Παντελιδάκη: «Λεωφόρος Α'», «Λεωφόρος Β'», «ZOOM», «Γκάζι», «Τα παιδιά της Πειραιώς», «ΡΟΔΟΝ», με κύρια ερμηνεύτρια την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και οι οποίες παρουσιάστηκαν σε Αθήνα, ΘεσσαλονίκηΚύπρο και Η.Π.Α. Αυτά τα προγράμματα αποτέλεσαν τις πρώτες μουσικές παραστάσεις στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια επιμελείται προγράμματα όπως το «Χάραμα» με τη Δήμητρα Γαλάνη, «Η νύχτα κατεβαίνει» με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, «Οδός Νεφέλης» με τη Χάρις Αλεξίου, «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, «Cine Κεραμικός» με τη Χάρις Αλεξίου και πολλά άλλα. Προγράμματα που στέφθηκαν με επιτυχία, ανατρέποντας την τρέχουσα αντίληψη περί νυχτερινής διασκέδασης. Το τραγούδι γίνεται παράσταση, συγκεκριμένης διάρκειας, με σκηνοθέτη, σκηνογράφο και με προσεγμένο φωτισμό και ήχο. Επίσης, έχει γράψει ένα θεατρικό έργο με αποσπασματικά κείμενα της, διανθισμένα με ποιήση Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και της ίδιας, μελοποιημένη από τον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη. Το έργο "Σταγόνα στα Γόνατα" σε σκηνοθεσία Γιάννη Λαπάτα, ανέβηκε το 2001, σε αφήγηση - ερμηνεία της Ρουμπίνης Βασιλακοπούλου. Η πιο πρόσφατη συμμετοχή της στα θεατρικά πράγματα είναι οι στίχοι του μουσικού θέματος της επιθεώρησης του Σταμάτη Φασουλή «Το τρέντυ θα σφυρίξει τρεις φορές».

Τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου έχουν μεταφραστεί σε πολλές χώρες: Ισραήλ, Τουρκία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Γαλλία και Ισπανία. Το 1991, κυκλοφόρησε από τις μουσικές εκδόσεις «Φίλιππος Νάκας» μία συλλογή στίχων της, από τη δεκαετία '80 -'90, με τον τίτλο «Ολογράφως».

Συνεργασίες

Έχει συνεργαστεί, γνωρίζοντας μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, με μεγάλα ονόματα στον ελληνικό και διεθνή χώρο του τραγουδιού: Νίκος ΑντύπαςΓιάννης ΣπανόςΓιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Καλδάρας, Θάνος Μικρούτσικος, Ara Dinkjian, StingΝίκος Κυπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Χρήστoς Νικoλόπoυλoς, Γιώργoς Ζήκας, Μίκης ΘεοδωράκηςΑντώνης ΜιτζέλοςΣταύρος Ξαρχάκος, Kiki Lesendric, Goran Bregovic, Δήμητρα Γαλάνη και πολλοί άλλοι. Ακόμη, το 1998 έγραψε στίχους για τρία ανέκδοτα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, στο δίσκο της Δήμητρας Γαλάνη «Χορός με τη σκιά μου».

Έχουν τραγουδήσει τραγούδια της: Βίκυ ΜοσχολιούΧάρις ΑλεξίουΕλευθερία ΑρβανιτάκηΆλκηστις ΠρωτοψάλτηΔήμητρα ΓαλάνηΜαvώλης ΜητσιάςΓιώργος ΜαρίνοςΕλένη ΔήμουΒασίλης ΠαπακωνσταντίνουΓιάννης ΠάριοςΤάvια ΤσαvακλίδoυΚώστας ΜακεδόvαςΜαvώλης ΛιδάκηςΒασίλης ΛέκκαςΓιώργος ΝταλάραςΜαρινέλλαΕλένη ΒιτάληΑρλέταΔημήτρης Μητροπάνος, Λίτσα Διαμάντη, Milva και άλλοι.

Η Λίνα Νικολακοπούλου ανήκε στην ομάδα των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, ως σύμβουλος λογοτεχνίας και γραπτού λόγου. Έγραψε τους στίχους για το τραγούδι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, "Να το φως", σε μουσική Trevor Horn, το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Κότσιρας. Το Σεπτέμβριο του 2004 τιμήθηκε με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.


Πηγή πληροφοριών


Ακολουθούν το βίντεο και οι στίχοι του τραγουδιού.




Πετούν γεράκια απ’ τις φωλιές την τρομαγμένη μας ζωή να δουν εικόνα σαν τις παλιές αμαρτωλές που δεν τους στάθηκε αγκαλιά ούτε κρυψώνα Κάτω απ’ την άρρωστη βροχή στις εθνıκές των φορτηγών με τα ψυγεία το μαύρο λάδι απ’ τη ψυχή δεν καίει για κάτι που να μοιάζει μ’ ευλογία Δι’ ευχών των αγίων ημών στους ναούς των μεγάλων λυγμών Δι’ ευχών των αγίων της γης ορατής και αοράτου πληγής Δι’ ευχών των αγίων που κλαις που μπορείς σ’ αγαπάω να λες Δι’ ευχών των αγίων κι αεί με Θεού πνοή Κοιτάω τον ήλιο απ’ το βουνό κι οι δυναμίτες της ψυχής μου σπαν την πέτρα που εγώ να τρέξω ξεκινώ μεσ’ στης παγκόσμιας λογικής τα πέντε μέτρα Με χαραγμένα τ’ αρχικά όνομα και αίμα και φυλή κι αρχαία τείχη και μ’ ένα δέμα ελληνικά θα γράψω, κόσμε, τους χρησμούς μου με το νύχι. Δι’ ευχών των αγίων ημών στους ναούς των μεγάλων λυγμών Δι’ ευχών των αγίων της γης ορατής και αοράτου πληγής Δι’ ευχών των αγίων που κλαις που μπορείς σ’ αγαπάω να λες Δι’ ευχών των αγίων κι αεί με Θεού πνοή



Καλό Σαββατοκύριακο!


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ