Τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση κατέθεσε αντισυνταγματική τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με «κατεπείγουσες ρυθμίσεις» για τις συνέπειες της πανδημίας. Με αυτή την τροπολογία, άλλαξε τους κανόνες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών: Στέρησε από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ, αν ο λόγος της παρακολούθησής τους αφορά την εθνική ασφάλεια.
Δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει πως η ΕΥΠ μπορεί πλέον να παρακολουθεί χιλιάδες πολίτες επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια, χωρίς όμως εκείνοι να έχουν το δικαίωμα να μάθουν για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους και χωρίς να μπορούν να ζητήσουν αποτελεσματική δικαστική προστασία. Την έρευνα πραγματοποίησαν οι Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Νικόλας Λεοντόπουλο και Σταύρος Μαλιχούδης, συνάδελφοι και μέλη της δημοσιογραφικής κοινότητας του Reporters United και μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο στον Άσωτο Ρεπόρτερ και το R•U.
Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, η νομικός Αικατερίνα Παπανικολάου και ο καθηγητής Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων, Στέφανος Γκρίτζαλης, συνέγραψαν ένα επιστημονικό άρθρο, όπου υποστηρίζουν ότι η νέα διάταξη ενδέχεται να παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς και τον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Από τα έγγραφα της Βουλής προκύπτει ότι εκτός από τη ΝΔ, υπέρ της τροπολογίας για την άρση του απορρήτου ψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Κατά της ρύθμισης ψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Στα μέσα Νοεμβρίου η Εφημερίδα των Συντακτών με αποκλειστικό δημοσίευμά της (Πολίτες σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ, Δημήτρης Τερζής) αποκάλυψε ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί πολίτες, υπαλλήλους οργανώσεων που ασχολούνται με το προσφυγικό, δημοσιογράφους και δικηγόρους, όπως και τον δημοσιογράφο του Solomon και μέλος της κοινότητας του Reporters United, Σταύρο Μαλιχούδη.