Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Μελέτη απο τη Σουηδία: Η ανοσία μέσω της “μόλυνσης” αποτελεσματικότερη από ό,τι με τον εμβολιασμό

 


Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι υπάρχει καλή διασταυρούμενη ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις με τους κοινούς ιούς του κρυολογήματος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό λοιμώξεων χωρίς συμπτώματα και αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν προσβάλλονται τα παιδιά. Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι οι λοιμώξεις δημιουργούν μια ισχυρή και πολύ μακράς διάρκειας ανοσία μέσω των Τ-κυττάρων.

Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει μια μελέτη στην Αυστρία σχετικά με το πόσο συχνή είναι η επαναμόλυνση μετά από μια φυσική μόλυνση. Μια μελέτη της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Graz κατέληξε στο ακόλουθο συμπέρασμα σχετικά με το θέμα της επαναμόλυνσης μετά από φυσική μόλυνση:

Μετά από ένα διάστημα περίπου επτά μηνών από την αρχική λοίμωξη, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 είχαν 91% χαμηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης σε σύγκριση με την πρώτη λοίμωξη στον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε μια μελέτη 805.741 κατοίκων της πόλης Skåne στη νότια Σουηδία. Τα άτομα που είχαν προηγουμένως εξεταστεί θετικά παρουσίασαν επίσης 91% χαμηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν ξανά.

Όσοι εμβολιάστηκαν με το mRNA παρασκεύασμα της Pfizer παρουσίασαν 86% μειωμένο κίνδυνο επαναμόλυνσης από την 7η ημέρα μετά τη δεύτερη δόση. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η φυσική μόλυνση παρέχει υψηλότερη προστασία από τον εμβολιασμό.

Μακροπρόθεσμη ανοσία μέσω Τ κυττάρων

Η καλύτερη ανοσοποίηση από τη μόλυνση αναμένεται σύμφωνα με τις προηγούμενες μελέτες. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 19 Απριλίου 20221 στο Nature Immunology εξετάζει τη διάρκεια της ανοσίας μέσω μελετών και δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των μολυσμένων ατόμων αναπτύσσει ισχυρή και μακροχρόνια ανοσία μέσω των Τ-κυττάρων. Η ανοσία φαίνεται να αναπτύσσεται μετά από ασυμπτωματικές λοιμώξεις ή ήπια εξέλιξη της covid-19.

Μία από τις μελέτες που αξιολογήθηκαν εξέτασε τις αντιδράσεις των Τ-κυττάρων έξι μήνες μετά τη μόλυνση σε 100 άτομα (μέση ηλικία 41 ετών) που είχαν σχετικά ήπιες λοιμώξεις (56 άτομα) ή ασυμπτωματικές λοιμώξεις (44 άτομα). Για την καταμέτρηση των Τ-κυττάρων που αναγνώριζαν τον SARS-CoV-2, τα κύτταρα από άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως διεγέρθηκαν πρώτα με πεπτίδια πρωτεϊνών SARS-CoV-2 για να προκληθεί απόκριση κυτταροκινών. Τα Τ-κύτταρα που αντιδρούν στον SARS-CoV-2 καταμετρήθηκαν στη συνέχεια με την έκκριση της προφλεγμονώδους κυτταροκίνης ιντερφερόνης (IFN)-γ σε δοκιμασία ELISpot (enzyme-linked immune absorbent spot). Σχεδόν όλοι οι δότες παρουσίασαν αντίδραση Τ-κυττάρων SARS-CoV-2 σε αυτή τη δοκιμασία. Παρεμπιπτόντως, με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και ορισμένα από τα διαθέσιμα στο εμπόριο τεστ κιτ για τα Τ κύτταρα.

Ωστόσο, το μέγεθος των αποκρίσεων ήταν εξαιρετικά μεταβλητό εντός της κοόρτης και ισχυρότερο για τις συμπτωματικές λοιμώξεις. Αν και τα άτομα με σοβαρή νόσο δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη, μια άλλη πρόσφατη έκθεση δεν διαπίστωσε σημαντικές διαφορές στο μέγεθος των ειδικών Τ-κυτταρικών αποκρίσεων SARS-CoV-2 μεταξύ των συμμετεχόντων που νοσηλεύτηκαν και εκείνων που δεν νοσηλεύτηκαν. Είναι σημαντικό ότι οι Τ-κυτταρικές αποκρίσεις δεν συσχετίστηκαν με την ηλικία των ατόμων της ομάδας. Μαζί με μια ξεχωριστή έκθεση που διαπίστωσε ότι οι Τ-κυτταρικές αποκρίσεις αυξάνονται με την ηλικία σε ασθενείς με COVID-19, τα δεδομένα ότι οι ισχυρές Τ-κυτταρικές αποκρίσεις μπορούν να προκληθούν από τη λοίμωξη SARS-CoV-2 ανεξάρτητα από την ηλικία είναι καθησυχαστικά.

Ο Zuo et al. διερεύνησε κατά πόσον η έκταση των Τ-κυττάρων έξι μήνες μετά τη μόλυνση συσχετίζεται με την απόκριση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου. Τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν πολύ ετερογενή μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη. Κατά μέσο όρο, οι αποκρίσεις IgG άρχισαν να μειώνονται μετά από περίπου δύο μήνες, αλλά παρέμειναν αρκετά πάνω από το όριο ανίχνευσης στα περισσότερα άτομα μέχρι τον πέμπτο μήνα. Είναι ενδιαφέρον ότι το μεγαλύτερο μέγεθος της S-ειδικής Τ-κυτταρικής απόκρισης στους έξι μήνες συσχετίστηκε με υψηλότερα μέγιστα επίπεδα αντισωμάτων έναντι των πρωτεϊνών S και Ν και με διαρκή απόκριση αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης Ν.

Ένα βασικό ερώτημα που σχετίζεται με την ανοσία του SARS-CoV-2 είναι κατά πόσον η μόλυνση δημιουργεί μια δεξαμενή κυττάρων μνήμης έναντι αυτού του παθογόνου, τα οποία είναι σε θέση να καταπολεμήσουν μεταγενέστερες λοιμώξεις. Η μελέτη αυτή είναι καθησυχαστική, διότι η πλειονότητα των ατόμων που μολύνθηκαν έξι μήνες νωρίτερα, ακόμη και αν δεν είχαν συμπτώματα ή είχαν μόνο ήπια συμπτώματα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης, ήταν σε θέση να δημιουργήσουν κυτταρική ανοσολογική απόκριση έναντι αυτού του παθογόνου.

Επίσης φαίνεται να υπάρχει μικρή σημαντική διαφορά στον αριθμό των Τ-κυττάρων μνήμης μετά από ασυμπτωματική ή συμπτωματική λοίμωξη. Εάν κάποιος έχει “ξεπεράσει” μια λοίμωξη χωρίς συμπτώματα, το άτομο αυτό θα είναι ακόμη πιο ικανό να καταπολεμήσει μια νέα λοίμωξη εάν υπάρχουν ήδη συγκεκριμένα Τ-κύτταρα.

 

Δύο ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» τιμούν και φέτος τη θλιβερή επέτειο από τη Γενοκτονία των Ποντίων με δύο ξεχωριστά ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ.

Το πρώτο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το παράπονο του Πόντου» μεταδίδεται την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, από τις 23:00 έως τις 24:00. Μέσα από τον δημώδη λόγο που έχουν τα μοιρολόγια, τα νανουρίσματα και τα λοιπά τραγούδια των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας καταγράφεται η καθημερινότητα των ανθρώπων πριν από τον ξεριζωμό, την αβάσταχτη εξορία και την περιπλάνηση. Στο ντοκιμαντέρ ακούγονται πρωτότυπες ιστορικές ηχογραφήσεις από το αρχείο της Μέλπως Μερλιέ, σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, αλλά και προφορικές μαρτυρίες Ποντίων προσφύγων πρώτης γενιάς.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Πόντιας πρόσφυγας μια φορά, πρόσφυγας για πάντα» και μεταδίδεται την Παρασκευή 21 Μαΐου, από τις 15:00 έως τις 16:00. Στηρίζεται σε δύο ξεχωριστές προφορικές μαρτυρίες που δίνουν μία άλλη διάσταση στην έννοια του ξεριζωμού. Δύο πρόσφυγες τρίτης γενιάς, η ομότιμη καθηγήτρια Σοφία Ακριτίδου, που σήμερα ζει μόνιμα στη Βουδαπέστη, και ο πρώην σκηνοθέτης της ΕΡΤ Γιώργος Αγαθονικιάδης, που σήμερα ζει στην Πράγα, μιλούν στο ντοκιμαντέρ για την ποντιακή προσφυγική τους ταυτότητα και πώς η ταυτότητα αυτή συνδέεται με την ταυτότητα του πολιτικού πρόσφυγα.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης 

 

Info

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, 23:00-24:00 και Παρασκευή 21 Μαΐου, 15:00-16:00.

Εκπομπή: «Αφύλαχτη διάβαση»

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Δύο ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε –μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση– και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

 

Πρεμιέρα απόψε για την «Αόρατη Πόλη» στο Kontra

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η νέα εκπομπή «Αόρατη Πόλη», που κάνει πρεμιέρα απόψε, Δευτέρα 17 Μαΐου ακριβώς τα μεσάνυχτα στο Kontra Channel, αφηγείται «αόρατες» στιγμές των ανθρώπων της πόλης με έναν τρόπο διαφορετικό, κόντρα στην δημοσιογραφική συνήθεια και τις τηλεοπτικές νόρμες.

Κάθε Δευτέρα, 12 με 2, οι ρεπόρτερς Κυριάκος Δημάγγελος, Φοίβος Κλαυδιανός και Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος ερευνούν με εναλλακτικό τρόπο όλες τις αόρατες πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής δίνοντας φωνή και βήμα στην «άγνωστη» Αθήνα και σε όσους την περιβάλλουν.

Με τρόπο νεανικό και εναλλακτικό, οι 3 δημοσιογράφοι μιλούν τη γλώσσα της νέας γενιάς, αναδεικνύοντας όλα εκείνα που απασχολούν νέους και μεγαλύτερους αλλά δεν συνηθίζεται να εμφανίζονται στην ελληνική τηλεόραση.

Η νέα εκπομπή του Kontra επικεντρώνεται στη νεανική πραγματικότητα, στις αγωνίες και τους προβληματισμούς όλων εκείνων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης, κατάφεραν να δημιουργήσουν και να ονειρευτούν το αύριο, χωρίς συμβιβασμούς αλλά με ρεαλισμό. Παράλληλα, καταπιάνεται με θέματα ταμπού που δεν γίνονται, συχνά, ορατά στη δημόσια σφαίρα.

Η πρώτη εκπομπή αφορά την εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι την περίοδο της πανδημίας. Αφηγήσεις και εικόνες από τις στιγμές της κρίσης για «Μία γενιά χωρίς ελπίδα», που αποτελεί και το θέμα της πρώτης εκπομπής.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί ζωντανά  και από την επίσημη σελίδα του Kontra στο Facebook  καθώς και από το επίσημο κανάλι μας στο YouTube


Τους ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΥΣ ο Κούβελας! "Ποιο τείχος ανοσίας όταν..."

 


Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο:


Στο ΥΠΕΞ ο Παλαιστίνιος πρέσβης ζητεί διευκρινήσεις- Αύριο στη Ραμάλα ο Νίκος Δένδιας

 Διευκρινήσεις για τις απαράδεκτες δηλώσεις του ΥΠΕΞ και πολλών κυβερνητικών στελεχών αναμένεται να ζητήσει εντός της ημέρας ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι, από το υπουργείο Εξωτερικών. Πληροφορίες φέρουν τον Νίκο Δένδια να μεταβαίνει αύριο στη Ραμάλα, για να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του.


Στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα ο πρέσβυς του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάμ Εμίλ Τουμπάσι, για να ζητήσει διευκρινήσεις για τις απαράδεκτες δηλώσεις – που αγνοούν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου- τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της, κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι αυστηρή υπήρξε και η παρέμβαση τόσο του Πρέσβυ του Κράτους της Παλαιστίνης όσο και της Παλαιστινιακής παροικίας της Ελλάδας στις δηλώσεις και της κυβέρνησης και του αντιπροέδρου της, Αδώνιδος Γεωργιάδη .

Προ διημέρου υπήρξε και παρέμβαση – ώστε να κατέβουν οι τόνοι- και από πλευράς Ντόρας Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε συγκεκριμένα ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πλαίσιο μίας πρωτοβουλίας, καθώς μας εμπιστεύονται και οι Άραβες και οι Ισραηλινοί και δεν τίθεται θέμα να νομίζει κανείς ότι η προσφορά μας για βοήθεια δεν είναι ειλικρινής».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΤΡΡ, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί αύριο στη Ραμάλα, όπου και θα συναντηθεί το μεσημέρι της Τρίτης με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριγιάντ αλ- Μαλίκι. Τη συνάντηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχει ζητήσει η Ελληνική πλευρά.



Εγκληματική αμέλεια στα όρια του δόλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες καταλογίζει ο ανακριτής για την πυρκαγιά στο Μάτι

 Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του ανακριτή για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η δημοσιογράφος Ντίνα Τσουκαλά στην ΕΡΤ, η οποία και δημοσίευσε κομμάτι του πορίσματος, «ο ανακριτής καταδεικνύει τις ποινικές ευθύνες που προκύπτουν, οι οποίες συνίσταται σε πράξεις και παραλείψεις εκείνες τις ώρες», με τη δημοσιογράφο να μιλά για ευθύνες των στελεχών της Πυροσβεστικής όπως αναφέρεται και παρακάτω. Στο κάδρο σοβαρές ευθύνες από την Πυροσβεστική αλλά και από τον Δήμαρχο και την Αστυνομία.


Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του ανακριτή για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η δημοσιογράφος Ντίνα Τσουκαλά στην ΕΡΤ, η οποία και δημοσίευσε κομμάτι του πορίσματος, «ο ανακριτής καταδεικνύει τις ποινικές ευθύνες που προκύπτουν, οι οποίες συνίσταται σε πράξεις και παραλείψεις εκείνες τις ώρες», με τη δημοσιογράφο να μιλά για ευθύνες των στελεχών της Πυροσβεστικής όπως αναφέρεται και παρακάτω.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, «ο ανακριτής τονίζει ότι οι υπαίτιοι ήταν απασχολημένοι με άλλα ζητήματα και δεν ήθελαν να ασχοληθούν με τη διαχείριση της πυρκαγιάς, γιατί δεν ήθελαν να χρεωθούν μια ενδεχόμενη αποτυχία, η οποία θα είχε επιπτώσεις στις προαγωγές τους. Αυτό σημειώνει το πόρισμα».

Τέλος, η Ντ. Τσουκαλά αναφέρει ότι στο επιχειρησιακό κομμάτι «ρόλο φαίνεται ότι είχε ο τότε αναπληρωτής Νίκος Τόσκας. Τα στελέχη της Πυροσβεστικής ζητούσαν να ενημερωθούν για το που να διαθέσουν τα εναέρια μέσα». Σύμφωνα με τον ανακριτή Μαρνέρη, επιχειρησιακό ρόλο είχε, αν και δεν προβλέπεται, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Τόσκας, τον οποίο, από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, φαίνεται ότι ρωτούσαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής για τα εναέρια μέσα.

Μεγαλώνουν τα ερωτήματα για τις ευθύνες αξιωματικών κατά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Υπενθυμίζεται ότι τρεις φορές έχει απορριφθεί αίτημα προς την Εισαγγελία από τον ανακριτή, που ερευνά τις ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, για αναβάθμιση της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα κατά συγκεκριμένων στελεχών της Πυροσβεστικής και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα πάντως με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής υπήρχε ένα παράλληλο σύστημα επικοινωνίας για άλλους σκοπούς, ενώ η επίσημη ενημέρωση ήταν συνήθως ελλειμματική ή δυστυχώς λανθασμένη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας «οι υπεύθυνοι της πυροσβεστικής δεν έδωσαν καμία σημασία στην εξέλιξη της φωτάς, αδιαφόρησαν παντελώς».

Παρακολουθούσαν αμέτοχοι τη φωτιά σαν τον Ξέρξη που έβλεπε τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας από το χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω, αναφέρει χαρακτηριστικά στο πόρισμά του, που αποκαλύπτει η ΕΡΤ, και διαπιστώνει εκτεταμένη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, μέσω πιέσεων προς τον πραγματογνώμονα.

Το πόρισμα του έκτου τακτικού ανακριτή, Αθ. Μαρνέρη:

«Η αδιαφορία που επιδείχτηκε συναρτώμενη με την αυξημένη ευθύνη των υπαιτίων συνιστά ενδεχόμενο δόλο επίτασης του κινδύνου, στον οποίο βρίσκονταν οι πολίτες, οι οποίοι σε περίπτωση πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή εξαρτώνται φυσικά άμεσα κυρίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όχι π.χ από τον Δήμαρχο ή την Αστυνομία,που προφανώς έχουν ευθύνη, αλλά κατώτερου βαθμού και σημασίας. Αυτό το γνώριζαν οι αρμόδιοι και παρόλα αυτά αδιαφόρησαν επιδεικτικά και παρακολουθούσαν αμέτοχοι επί της ουσίας τις εξελίξεις στο Νταού Πεντέλης – Νέο Βουτζά – Μάτι ωσάν τον Ξέρξη, όταν παρακολουθούσε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας από το χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω».

# Στάδιο πρόληψης

Α. Απουσία εναέριας επιτήρησης
Καθηλωμένο αεροσκάφος τύπου PZL

B. ανεκμετάλλευτα τα DRONES

# Στάδιο πυρκαγιάς

α. Ισχυροί ή θυελλώδεις άνεμοι
β. Υψηλή θερμοκρασία
γ. Χαμηλή υγρασία
δ. Φαινόμενο κηλίδωσης

Ανάγλυφο περιοχής (χαράδρες, δασική ύλη, κυρίως πεύκα)

Διάσπαση πυρκαγιάς σε δύο μέτωπα
Α. Ν. Βουτζάς –Μάτι- Κόκκινο Λιμανάκι
Β. Καλλιτεχνούπολη

#Ενημέρωση και κινητοποίηση

Πρώτη ενημέρωση στο ΕΣΚΕ 16:41 και όχι 16:49

Σύμφωνα με την απολογία στελέχους της πυροσβεστικής:
«Στις 16:48 επικοινώνησα από το κινητό μου με το Διοικητή του ΕΣΚ και κατά λέξη του είπα: “Δε στέλνεις, Γιάννη, κανένα εναέριο, μην ανοίξουμε δουλειές εκεί πέρα;”
Μου απάντησε ότι θα δει τι μπορεί να κάνει»

16:50 το πρώτο εναέριο μέσο λαμβάνει εντολή εκτροπής από Κινέτα για Νταού Πεντέλης. Εκτιμώμενος χρόνος άφιξης 17:10

17:30 επιχειρεί ένα ελικόπτερο

Πόρισμα ανακριτή:

«Αν μέχρι τις 17:30 το ΕΣΚΕ είχε αντιδράσει άμεσα στέλνοντας 3 εναέρια μέσα, τα οποία είχε τη δυνατότητα να στείλει, η πυρκαγιά είναι πολύ πιθανό αν όχι να είχε κατασβηστεί, τουλάχιστον να είχε ελεγχθεί… Κατά το χρονικό διάστημα από 18:10 έως 18:30 δεν επιχειρεί κανένα εναέριο μέσο στο Νταού Πεντέλης (η φωτιά σημειώνεται ότι μπαίνει στο Νέο Βουτζά 18:06, περνάει τη Λ. Μαραθώνος περίπου 18:20 και μπαίνει στο Μάτι από τις 18:25 και μετά)»

#Απομάκρυνση πολιτών

Πόρισμα ανακριτή:

«Κανένας από τους αρμοδίους, ήτοι τους επικεφαλής της πυρκαγιάς δεν εισηγείται την απομάκρυνση των πολιτών, ενώ η σύγκληση του ΣΟΠΠ, όπου θα ετίθετο το ζήτημα της απομάκρυνσης των πολιτών γίνεται πολύ αργά, όταν πλέον δεν ήταν εφικτή»

Πόρισμα ανακριτή:

«Λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα της κατάστασης, αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να έχει συγκληθεί όσο τον δυνατόν νωρίτερα το ΣΟΠΠ (δεδομένου ότι η πυρκαγιά είχε περάσει τα όρια δύο δήμων), όπου θα έπρεπε οι επικεφαλής της πυρκαγιάς να εισηγηθούν την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών, όπως έγινε στην Κινέτα. (…)
Γενικότερα, η στάση των αρμοδίων δείχνει ότι δεν έδωσαν ουσιαστικά καμία σημασία στην πυρκαγιά και την άφησαν να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αδιαφορώντας παράλληλα εντελώς για την απομάκρυνση των πολιτών»

Όλοι οι φορείς του ΕΣΚΕ γνώριζαν όλα τα στοιχεία για την εν εξελίξει πυρκαγιά, την πορεία, την επικινδυνότητά της και την αναγκαιότητα επέμβασης εναέριων μέσων.

#Διάσωση πολιτών

Πόρισμα ανακριτή:

«Δεν εκτελέστηκε κανένα σχέδιο για την ορθή και έγκαιρη διάσωση των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής παρότι οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι, πρώτον, δεν είχαν διατεθεί επαρκή εναέρια και επίγεια μέσα, και, δεύτερον, δεν υπήρξε απόφαση απομάκρυνσης των πολιτών».

«Στη συνέχεια κάποιοι εκ των αρμοδίων, δεν δίστασαν μετά την αποκάλυψη του εύρους της τραγωδίας, να προσπαθήσουν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα, στρεφόμενοι ακόμη και κατά του ίδιου του πραγματογνώμονα Δημητρίου Λιότσιου, ο οποίος βέβαια, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αγνόησε όλες τις παρεμβάσεις και εκτέλεσε προσηκόντως το έργο που του ανατέθηκε».

«Από τις απομαγνητοφωνήσεις του καταγραφικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προέκυψε ότι ο Νικόλας Τόσκας (σ.σ. τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης) και όσοι παρευρίσκονταν στο ΕΣΚΕ (Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο) γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών, τουλάχιστον από την ώρα 18.36. Έτσι, τόσο κατά το χρόνο άφιξης του τότε Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο ΕΣΚΕ (μετά τις 23.00) όσο και κατά τη διάρκεια της φερόμενης ενημέρωσης του Πρωθυπουργού από τον Ματθαιόπουλο (σ.σ. αναφέρεται στον τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Ματθαιόπουλο) και τα λοιπά στελέχη του ΕΣΚΕ ήταν γνωστό σε όλους τους αρμόδιους ότι στο Μάτι και το Ν.Βουτζά υπήρχε μεγάλος αριθμός νεκρών».



«Η κατάσταση ξεφεύγει» και κριτική από εντός για την αδράνεια της Κυβέρνησης απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα

 Λίγα εικοσιτετράωρα μετά από μια ακόμη εν ψυχρώ δολοφονία μπροστά στα μάτια περαστικών στη Νέα Ιωνία αλλά και την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης έλεγε ότι «αυτά συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν», Γιώργος Κύρτσος και Γιώργος Κουμουτσάκος αφήνουν αιχμές κατά της κυβέρνησης για την αδράνεια της απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα.


Ως έναν από τους βασικούς πυλώνες του πρ0γράμματος της παρουσίαζε η Νέα Δημοκρατία το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών προεκλογικά. Παρόλα αυτά, απ’ ότι φαίνεται κριτική για την αδράνεια της σε αυτό το σκέλος έρχεται ακόμα και από στελέχη της πλέον.

Με ανάρτηση του ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος διαμηνύουν ότι «η κατάσταση ξεφεύγει».

«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών και στη Μεταμόρφωση με εν ψυχρώ δολοφονία με τη μέθοδο εξόντωσης του Καραιβάζ. Άνω Καλαμάκι, Ζάκυνθος ,Γλυκά Νερά, Μεταμόρφωση.
Η ΕΛΑΣ δεν προλαβαίνει το οργανωμένο και το σκληρό έγκλημα. Επιβάλλονται διαφορετικές αναλύσεις και μέθοδοι. Η κατάσταση ξεφεύγει» σημειώνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «μάστιγα». «Αυτή η κατάσταση με το αλλεπάλληλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών του οργανωμένου εγκλήματος στους δρόμους των πόλεών μας εξελίσσεται σε μάστιγα. Είμαι βέβαιος ότι η Κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Ατιμώρητο το Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ, διαπράττει Εγκλήματα Πολέμου

 Κάθε βράδυ εντείνονται οι βομβαρδισμοί. Τουλάχιστον 200 νεκροί μόνο στη Γάζα, μεταξύ των οποίων 58 παιδιά και 34 γυναίκες. Ισοπέδωση βασικών υποδομών, βομβαρδισμοί σε νοσοκομεία, βασικές οδικές αρτηρίες. Οι ΗΠΑ βάζουν βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δριμύ κατηγορώ από την Κίνα, αιχμές Γκουτιέρες.


Η όγδοη συνεχόμενη νύχτα ανελέητων βομβαρδισμών της Γάζας από την ισραηλινή αεροπορία, ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων στην Λωρίδα σε άνω των 200 – πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 220, αλλά ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις παλαιστινιακές αρχές-, εκ των οποίων 58 βρέφη και παιδιά και 34 γυναίκες.

Η τελευταία επίσημη ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα 4μμ της Κυριακής και πριν τη σφοδρότερη νύχτα βομβαρδισμών, αναφέρει 188 νεκρούς, εκ των οποίων 55 παιδιά και 33 γυναίκες, στη Γάζα, όπως και 1230 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Επιβεβαιώνονται και οι βομβαρδισμοί περί τα νοσοκομεία, και η ανικανότητα πρόσβασης, που όπως είναι φυσικό θα αυξήσει τον αριθμό των θυμάτων. Δύο γιατροί είναι μεταξύ των θυμάτων των χθεσινών βομβαρδισμών. 

Μεταξύ των σημερινών θυμάτων, 21 άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, της οικογένειας αλ-Κουαλάκ, που απλωνόταν σε τέσσερις γενιές, εξοντώθηκαν με μιας. Οι νεκροί της οικογένειας είναι ηλικίας τριών ετών έως ενενήντα ετών. 

Μόνο στην πόλη της Γάζας διεξήχθησαν χθες πάνω από 100 αεροπορικές επιθέσεις / βομβαρδισμοί. Οι δήθεν «στόχοι συνδεόμενοι με τρομοκρατικές ενέργειες», όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, είναι δρόμοι περί τα νοσοκομεία, βασικές οδικές αρτηρίες, προσφυγικοί καταυλισμοί, σπίτια, εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης και καλλιεργήσιμη γη, ώστε να καταστραφεί και αυτή ολοσχερώς. Οι περισσότεροι δρόμοι που οδηγούν σε νοσοκομεία είναι αδιάβατοι. Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει πολλαπλά πλήγματα ειδικά στις εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης.

Σε δέκα ανεβάζουν τους νεκρούς στην Ισραηλινή πλευρά δημοσιογραφικές πηγές, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και ένας στρατιώτης. 

Από Ισραηλινής πλευράς δε φαίνεται καμμία διάθεση για παύση των βάρβαρων βομβαρδισμών. «Θα συνεχίσουμε όσο χρειάζεται για να έχουν ησυχία οι πολίτες του Ισραήλ», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Βενιαμίν «Μπίμπι» Νετανιάχου, ο οποίος μάλιστα δικαιολόγησε «απολύτως» την ισοπέδωση των γραφείων ειδησεογραφικών πρακτορείων και τηλεοπτικών δικτύων γιατί «εκεί έδρευαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Χαμάς» – κάτι που έχει διαψευστεί ήδη από τον πρόεδρο του (αμερικανικού) πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες, που στεγάζονταν εκεί επί 15 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα έχει δοθεί τηλεγράφημα του ρεπόρτερ του Ασοσιέιτεντ Πρες στη Γάζα, Φαρές Ακράμ, στο οποίο, μία μόλις μέρα πριν τον βομβαρδισμό των γραφείων του πρακτορείου, σημείωνε ότι «την Παρασκευή βομβάρδισαν τα κτήματα της οικογένειας στου στη Γάζα μετατρέποντας τα σε μια μια αδιάκριτη μάζα σιδήρου και καμμένων οπωροφόρων», ότι «σε αντίστοιχη επίθεση την 3η Ιανουαρίου του 2009, οι Ισραηλινοί είχαν δολοφονήσει τον πατέρα του» ότι έχει χάσει «έξι συγγενείς, τρεις καλούς φίλους και πάρα πολλούς συναδέλφους» από Ισραηλινές επιθέσεις και κατέληγε λέγοντας «Τα γραφεία του Ασοσιέιτεντ Πρες είναι το μόνο μέρος στη Γάζα που αισθάνομαι κάπως ασφαλής. Οι συντεταγμένες του κτηρίου έχουν δοθεί στις Ισραηλινές αρχές και είναι μάλλον απίθανο να το πλήξουν».

Μία μέρα μετά, το κτήριο ισοπεδώθηκε, και ο Φαρές Ακράμ κάλυψε την είδηση… 

ΟΗΕ: Παρέμβαση Γκουτιέρες, βέτο των αμερικανών 

Για «παράλογο κύκλο αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής» και «ανεξέλεγκτη ανθρωπιστική κρίση», η οποία κατά ουσίαν «θα ενισχύσει τον εξτρεμισμό» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανοίγοντας, την Κυριακή, την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που και πάλι όμως δεν είχε αποτέλεσμα, λόγω της θέσεως των ΗΠΑ. Επιρρίπτοντας εμμέσως την  ευθύνη στο Ισραήλ, καθώς αναφέρθηκε εκτενώς στην εξόντωση ολόκληρων οικογενειών από τις ισραηλινές βόμβες, μες στα ίδια τους τα σπίτια. 

Ιδιαίτερα καυστικός υπήρξε ο υπουργός Εξωτερικών του Κράτους της Παλαιστίνης, Ριάντ Αλ Μάλικι που μίλησε στο συμβούλιο Ασφαλείας καταγράφοντας τα εγκλήματα πολέμου που, βάσει του διεθνούς δικαίου, έχει διαπράξει τις τελευταίες δέκα ημέρες το Ισραήλ. «Ορισμένοι δε θέλουν να μιλούν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά ξέρουν ότι αυτό συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος του Ισραήλ είναι να δημιουργήσει νέο προσφυγικό κύμα για να συνεχίσει την εποικιστική του πολιτική. Οι παράνομοι εποικισμοί του Ισραήλ – αυτοί και΄αυτοί έγκλημα πολέμου – κατοικούνται από περίπου 700.000 εποίκους σήμερα έναντι λιγότερων των 150.000 όταν υπεγράφη η συμφωνία του Όσλο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας και πάλι δεν μπόρεσε να εκδόσει κάποια ανακοίνωση, λόγω την σθεναρής υποστήριξης που προσφέρουν στο Ισραήλ οι ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή ήταν η τρίτη προσπάθεια για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδικαστική της εθνοκάθαρσης που διαπράττει το Ισραήλ και με αίτημα την παύση των εχθροπραξιών, στην οποία συμφωνούν τα 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου – μόνη εξαίρεση η ΗΠΑ. Η χθεσινή έκτακτη σύγκλιση έγινε με πρόταση εκ των μονίμων μελών της Κίνας και εκ των εκτάκτων μελών της Τυνησίας και της Νορβηγίας. 

Στις πόλεις του Ισραήλ με μεικτό πληθυσμό, η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, με την αστυνομία να συγκαλύπτει τα εγκλήματα των ισραηλινών ακροδεξιών. Τα λυντσαρίσματα συνεχίζονται, όπως και οι συγκρούσεις στους δρόμους, ενώ έχουν αναφερθεί επιθέσεις από αγνώστους και σε τεμένη και σε συναγωγές.

Αυστηρή ανακοίνωση εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, κατηγορώντας ευθέως τις ΗΠΑ για την έλλειψη οποιασδήποτε δράσης από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας. «Δυστυχώς, το Συμβούλιο έχει αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία, καθώς οι ΗΠΑ στέκονται στην αντίθετη πλευρά από το Διεθνές Δίκαιο», ήταν η ακριβής δήλωση του σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, Ζινχουά. Η Κίνα έχει την προεδρία του Συμβουλίου αυτό το μήνα και θα επιδιώξει, όπως ανακοίνωσε, κατ’ ελάχιστον να εκδοθεί ανακοινωθέν υποστηρικτικό των προηγουμένων σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. 

Η Κίνα, η Νορβηγία και η Τυνησία έχουν ήδη έτοιμο σχέδιο κειμένου, και για τρίτη φορά δεν μπόρεσαν να το περάσουν.  «Λόγω της διαφωνίας μίας μόνο χώρας, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να μιλήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο διεθνές όργανο που δεν έχει λάβει επίσημη θέση για τη σύγκρουση. Η αμερικανική θέση, και στις τρεις σχετικές συνεδριάσεις, επιμένει ότι «δεν θα βοηθήσει» στην «αποκλιμάκωση» μια απόφαση του κορυφαίου αυτού οργάνου του ΟΗΕ.

Σε σημερινό του μήνυμα (Δευτέρα), ο Πρέσβυς του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρούαν Εμίλ Τουμπάσι, σημειώνει: «Το σιωνιστικό κίνημα δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα από την επιβολή της ρατσιστικής, αποικιοκρατικής του πολιτικής στην περιοχή, διαπράττοντας κάθε είδους εγκλήματα, και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του, να προστατεύσει το λαό μας, και να ασκήσει το καθήκον του στη. Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, παρά την έκκληση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας». 

Συνεδριάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος

Εν τω μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος που επρόκειτο να συνεδριάσει επίσης χθες, Κυριακή, μετέφερε την συνεδρίαση του για σήμερα, Δευτέρα, πιθανώς ώστε να έχει εικόνα για τις θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Σύνδεσμος ζήτησε ήδη την έναρξη έρευνας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) για στα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που συντελούνται αυτές τις ημέρες από το Ισραήλ. 

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη ανοικτή έρευνα του ΔΔΧ για τα αντίστοιχα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ισραηλινοί το 2014, που όμως είχε οδηγήσει σε ουσιαστικές απειλές κατά και του δικαστηρίου και των δικαστών από την κυβέρνηση Τραμπ, τότε. 

«Εάν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφασίσει τη δίωξή μας, ή τη δίωξη του Ισραήλ ή άλλων συμμάχων των ΗΠΑ, δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», είχε δηλώσει τότε ο σύμβουλος του Τραμπ επί θεμάτων Ασφαλείας,  Τζων Μπόλτον. Οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να επιβάλλουν άμεσα οικονομικές κυρώσεις και να απαγγείλουν ποινικές κατηγορίες στα μέλη του δικαστηρίου, αν προχωρήσουν [και υποβάλλουν κατηγορητήριο] εναντίον προσωπικού των ΗΠΑ […] Θα απαγορεύσουμε στους δικαστές και τους εισαγγελείς να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Θα επιβάλουμε κυρώσεις στα κεφάλαιά τους που βρίσκονται στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα τους διώξουμε με τον Αμερικάνικο Νόμο […] Το ίδιο θα κάνουμε και για κάθε εταιρεία ή κράτος που θα βοηθήσει μιαν τέτοια έρευνα του Διεθνούς Δικαστηρίου». 

Πως να βλάψετε το 1/3 του πληθυσμού του πλανήτη

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ αχρηστεύτηκαν στην πράξη

Επαφές με υπουργούς Εξωτερικών των αραβικών κρατών που έχουν υπογράψει τις περίφημες Συμφωνίες του Αβραάμ είχε χθες ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άντονυ Μπλίνκεν, για τις οποίες δεν έχουν γίνει ακόμη ανακοινώσεις. Οι συμφωνίες αυτές είχαν υπογραφεί επί Τραμπ και στηρίζονται από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ωστόσο, όπως παρατηρούν διεθνείς αναλυτές, οι συμφωνίες αυτές με τέσσερα αραβικά κράτη (τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν) έχουν ήδη καταρρεύσει στην πράξη, καθώς ακόμη και οι «μαλακοί» όροι που είχαν θέσει τα συγκεκριμένα κράτη στο Νετανιάχου έχουν κονιορτοποιηθεί μετά την τελευταία βάρβαρη επίδειξη δύναμης του Ισραήλ. 

Οι ανακοινώσεις που έχουν εκδόσει τα συγκεκριμένα τέσσερα κράτη εις βάρος του Ισραήλ και της υπηρεσιακής κυβέρνησης Νετανιάχου (με τον οποίο συνυπέγραψαν) είναι καταδικαστικές και σε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα, ενώ καμμία άλλη αραβική χώρα δε θα δείξει διάθεση να υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία, μετά όσα συμβαίνουν, τα οποία θέτουν και πάλι ως προτεραιότητα το Παλαιστινιακό, και δεν το «αποδεσμεύουν» από «τις σχέσεις Ισραήλ- Αραβικών κρατών», όπως υποτίθεται ότι ήταν η πρόθεση. Αχρήστευση ντε φάκτο και των σημερινών συνθηκών με τα τέσσερα αυτά κράτη προβλέπουν άλλωστε και οι αμερικάνοι αναλυτές, που πρόσκεινται στους δημοκρατικούς, οι οποίοι επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση Τραμπ γιατί «υποστήριξε τα πιο εξτρεμιστικά στοιχεία του Ισραήλ με κάθε δυνατό τρόπο». 

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι φόβοι κλιμάκωσης και εξάπλωσης των εχθροπραξιών σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς τόσο η Χεσμπολάχ του Λιβάνου όσο και η Τεχεράνη ήδη όχι μόνο τάχθηκαν ανοικτά στο ζήτημα αλλά ανακοίνωσαν επίσημα ότι εάν τους ζητηθεί να βοηθήσουν τον Παλαιστινιακό λαό, με οποιοαδήποτε τρόπο, θα το πράξουν. Ήδη το Ιράν έχει προσφερθεί να μεταφέρει τραυματίες και όσους χρήζουν ιατρικής βοήθειας σε δικά του νοσοκομεία, ενώ αποστέλλει ιατρική βοήθεια στη Γάζα.

Πρωτοφανής ρατσιστική ανάλυση του εγκλήματος από την πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων

 Το πάνελ της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» είχε καταπιαστεί με τις δολοφονίες που απασχολούν τις τελευταίες εβδομάδες την επικαιρότητα, με την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταθέτει την άποψη της σχετικά με τα τελευταία γεγονότα, μιλώντας για αρχαιοελληνικές αξίες που «κάποιοι δεν ενστερνίζονται». Στην ιδιαίτερα θολές δηλώσεις της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «...η Ελλάδα είναι μια κοινωνία που είχε πολλών αιώνων παράδοση στον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Αυτή η έξαρση που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό, νομίζω ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισροή πληθυσμών που δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τον Έλληνα, δεν έχουν την ίδια εκπαίδευση δηλαδή».


Ιδιαίτερα προβληματικές δηλώσεις έκανε η Άννα Ζαΐρη, πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας και αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με αφορμή τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά.

Το πάνελ της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» είχε καταπιαστεί με τις δολοφονίες που απασχολούν τις τελευταίες εβδομάδες την επικαιρότητα, με την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταθέτει την άποψη της σχετικά με τα τελευταία γεγονότα, μιλώντας για αρχαιοελληνικές αξίες που «κάποιοι δεν ενστερνίζονται».

Ειδικότερα, σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «…η Ελλάδα είναι μια κοινωνία που είχε πολλών αιώνων παράδοση στον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Αυτή η έξαρση που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό, νομίζω ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισροή πληθυσμών που δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τον Έλληνα, δεν έχουν την ίδια εκπαίδευση δηλαδή».

Στη συνέχεια μάλιστα πρόσθεσε: «Όταν ένα παιδί ξεκινάει τη ζωή του και συνεχώς στο σχολείο ακούει πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε τον άλλο, τα όρια της ελευθερίας να σταματούν εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου. Αυτά όλα διαπλάθουν. Και ξέρετε ότι η βάση της Πολιτείας και της Κοινωνίας της Ειρήνης βρίσκονται στην Εκπαίδευση».

«Ειδικά ο κόσμος που ασπάζεται τις αξίες του αρχαίου πολιτισμού…βλέπετε ότι ανατρέπεται η ισορροπία και η κοινωνική ειρήνη» αναφέρει στη συνέχεια.

Ο δημοσιογράφος της «Αυγής» Κ. Πουλακίδας επισήμανε στην Α. Ζαΐρη ότι αυτή την περίοδο διεξάγεται ένας «πόλεμος» μεταξύ Ελλήνων στο οργανωμένο έγκλημα, με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις της περί αξιών «του Έλληνα».

Η ίδια απάντησε ότι «επιβεβαιώνετε αυτό ακριβώς που σας λέω. Το βαρύ γνήσιο Ελληνικό έμβλημα εντοπίζεται σε ομάδες κοινωνικές οι οποίες δεν ενστερνίζονται τις αξίες τις οποίες ενστερνίζεται ένας υγιής νους». «Οι ηγέτες του οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ενστερνιστεί τις αξίες στις οποίες αναφέρομαι, είναι μια μικρή μερίδα του ελληνικού λαού».

Το σχετικό βίντεο



Νουθεσίες Μητσοτάκη περί υπευθυνότητας με επανεμφάνιση «ανήσυχου» Τσιόδρα

 Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει παράλληλα στο αφήγημα των τελευταίων μέτρων της πανδημίας σε συνδυασμό με προειδοποιήσεις για την «αυστηρή επιβολή του νόμου» μπήκε στην εβδομάδα του πλήρους ανοίγματος του τουρισμού η κυβέρνηση, και με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να επανεμφανίζεται μετά από καιρό στο πλευρό του πρωθυπουργού, να υπογραμμίζει στον αντίποδα την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις, τονίζοντας παράλληλα το γεγονός πως σήμερα πολλές ευρωπαϊκές χώρες επαναπροσδιορίζουν τη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας.


«Οφείλω να ζητήσω πολύ μεγάλη προσοχή για τις επόμενες εβδομάδες, πλήρη εφαρμογή των λίγων μέτρων τα οποία έχουν απομείνει ως προς τη χρήση της μάσκας, την αποφυγή των συνωστισμών και βέβαια απόλυτη συμμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου, ειδικά του χώρου της εστίασης, με τα μέτρα, έτσι όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τους ειδικούς» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Δευτέρας, στην πρώτη του εμφάνιση μετά το τριήμερό του στην Τήνο, στην οποία έσπευσε την Παρασκευή με το άνοιγμα των περιφερειακών μετακινήσεων, κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας.

«Θέλω να εκφράσω από τη μία την ικανοποίησή μου και τη χαρά μου για το γεγονός ότι από την Παρασκευή που μας πέρασε απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις και προσθέσαμε βαθμούς ελευθερίας ως προς την οικονομική και την κοινωνική ζωή» υπογράμμισε άλλωστε ο πρωθυπουργός στην αρχή της εισήγησής του, εκφράζοντας τον «προβληματισμό» του για την χαλάρωση «πολλών συμπολιτών μας».

«Από την άλλη να εκφράσω τον προβληματισμό μου για το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ, καραδοκεί, το τείχος ανοσίας δεν έχει χτιστεί ακόμα στο βαθμό που θα θέλαμε, παρότι εμβολιάζουμε παραπάνω από 100.000 συμπολίτες μας κάθε μέρα» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, προσφεύγοντας για μία ακόμα φορά στην «απειλή» της επιβολής του νόμου.

«Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου, καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα και καθώς θα φτάνουμε πια στον Ιούνιο και θα έρχονται πολλοί περισσότεροι επισκέπτες στη χώρα μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είναι και σήμερα ώστε να περάσουμε ένα καλοκαίρι πραγματικά ελεύθερο» προσθέτει ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας σε ένα ακόμα «αυστηρό» μήνυμα, το οποίο συμπληρώνει μία λιτή αλλά ενδεικτική αναφορά του Σωτήρη Τσιόδρα, που εμφανίστηκε στο πλευρό του.

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Να το ξαναπούμε αυτό: ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που κάναμε πριν από κάποιες εβδομάδες, αλλά οφείλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Και βέβαια μέσα από τη συμπεριφορά μας και την ατομική ευθύνη προστατεύουμε και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο» κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν συστημικά μέσα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σ. Τσιόδρας που βρέθηκε στην τακτική σύσκεψη, υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης, τονίζοντας πως «η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή», κάνοντας μάλιστα και ειδική αναφορά στο γεγονός πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επαναπροσδιορίζουν την στρατηγική τους, υπό το βάρος των μεταλλάξεων του ιού.

«Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» τα λεγόμενα του Σ. Τσιόδρα που μεταφέρθηκαν, δίχως να έχει γίνει γνωστό κατά πόσο συγκεκριμενοποίησε τις ανησυχίες του.



Επιστολή 81 οργανώσεων σε Μητσοτάκη για απόσυρση του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια

 Tην απόσυρση του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ζητούν 81 οργανώσεις από την Ελλάδα και διεθνώς, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το συμφέρον του παιδιού, το οποίο δεν εξετάζεται για κάθε παιδί ατομικά αλλά ορίζεται ότι για ΌΛΑ τα παιδιά είναι μόνο η παρουσία και των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού».


Όπως αναφέρουν οι 81 οργανώσεις στην επιστολή τους, «οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού παραβιάζουν κατάφωρα Διεθνή, νομικά δεσμευτικά, κείμενα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα για ασφάλεια και προστασία όλων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας (κυρίως παιδιά και μητέρες)»

Συγκεκριμένα αναφέρουν τις παρακάτω διατάξεις:

• την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Ν. 4531/2018)
• την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2012/29/ΕΕ για τα Δικαιώματα των Θυμάτων (Ν. 4478/2017)
• την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ν.2101/1992).
Το παιδί προσεγγίζεται με την οπτική μιας βαθιά πατριαρχικής κοινωνίας, ως παθητικός δέκτης άσκησης γονεϊκών δικαιωμάτων και όχι ως φορέας δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αδιαφορεί για:
• το συμφέρον του παιδιού, το οποίο δεν εξετάζεται για κάθε παιδί ατομικά αλλά ορίζεται ότι για ΌΛΑ τα παιδιά είναι μόνο η παρουσία και των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού. Επιβάλει ως κανόνα την «από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας» για ΌΛΑ τα παιδιά που οι γονείς τους δεν συμβιώνουν.
• τη βούληση και την γνώμη του παιδιού: παρότι το νομοσχέδιο εισάγει πληθώρα υποχρεωτικών εξωδικαστικών διαδικασιών (ιδιωτικά συμφωνητικά, διαμεσολαβήσεις) πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το δικαστήριο, η γνώμη του παιδιού δεν προβλέπεται να ζητείται σε καμία από αυτές, παρά μόνο αν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο.

Παράλληλα, σημειώνουν, «το νομοσχέδιο εκθέτει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (παιδιά και μη κακοποιητικό γονέα, συνήθως μητέρες) σε μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν στον οποίο ήδη βρίσκονται»

• ο κανόνας της “από κοινού και εξίσου άσκησης της γονικής μέριμνας” υποχρεώνει το παιδί να βρίσκεται σε φυσική επαφή με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, «για τουλάχιστον 1/3 του συνολικού χρόνου επικοινωνίας, εκτός εάν ο γονέας αυτός ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας». Η άρνηση του τέκνου θεωρείται γονεϊκή αποξένωση από την πλευρά του άλλου γονέα, και τιμωρείται με αφαίρεση της γονικής μέριμνας
• για την εφαρμογή του προαναφερθέντα κανόνα, οι γονείς υποχρεώνονται σε πολλαπλές απευθείας επαφές και συνδιαλλαγές ενώ, για την τροποποίησή του, συνιστώνται ή καθίστανται υποχρεωτικές πολλαπλές διαμεσολαβήσεις (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το δικαστήριο) με συνεδρίες ταυτόχρονης παρουσίας των δύο μερών, χωρίς καμία εξαίρεση για θύματα-δράστες ενδοοικογενειακής βίας
• τα γονεϊκά δικαιώματα του γονέα-δράστη και η επαφή του/της με το τέκνο δύναται να περιοριστούν ή να αφαιρεθούν μόνο μετά από οριστική καταδίκη για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας ή κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Για την Ελληνική δικαστηριακή πραγματικότητα αυτό σημαίνει πως ΟΛΟΙ οι δράστες θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα θύματά τους για περισσότερα από 2-5 χρόνια.

Οι οργανώσεις εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους «ότι ένας τέτοιος Νόμος θα αποδυναμώσει περαιτέρω την ανεπαρκή προστασία που παρέχεται στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (μητέρες και παιδιά) καθώς θα τα εκθέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν στον οποίο ήδη βρίσκονται και θα παρεμποδίσει σε ακραίο βαθμό την πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη (Αστική και Ποινική) προκειμένου να ζητήσουν προστασία», καθώς, όπως σημειώνουν, στην Ελλάδα:

• η πλειονότητα των κακοποιημένων γυναικών που έχουν παιδιά με τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας, δεν καταφεύγουν στα ποινικά δικαστήρια αλλά προσπαθούν να αποδράσουν από το κακοποιητικό περιβάλλον μέσω αποφάσεων αστικών δικαστηρίων, στα οποία προσφεύγουν για την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων προστασίας/απαγόρευσης προσέγγισης του δράστη και για να ρυθμίσουν την κατάσταση σχετικά με την επιμέλεια και την επικοινωνία με τον άλλο γονέα, την διατροφή κλπ.
• η διαμεσολάβηση είναι υποχρεωτική για όλες τις αστικές υποθέσεις που αφορούν γονική μέριμνα, επιμέλεια και επικοινωνία με τα παιδιά προκειμένου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο (Ν. 4640/2019, αρθ. 6) και η ποινική διαμεσολάβηση συστήνεται έντονα για τα πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας (Ν. 3500/2006)
• δεν υπάρχει διακριτό Σύστημα Παιδικής Προστασίας, καμία διαδικασία υποχρεωτικής αναφοράς κακοποίησης/παραμέλησης παιδιού και καμία διαδικασία εποπτευόμενης επικοινωνίας γονέα-παιδιού
• η προστασία που παρέχεται στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι ανεπαρκής, επειδή οι περισσότερες από τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (άρθ. 51-53) και της Οδηγίας 2012/29/EU (άρθ. 19, 20 & 22-24) δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή: δεν υλοποιείται αξιολόγηση και διαχείριση επικινδυνότητας, επείγοντα μέτρα αποκλεισμού (emergency barring orders) δεν μπορούν να εφαρμοστούν και οι παραβιάσεις ασφαλιστικών μέτρων/περιοριστικών όρων ούτε ελέγχονται, ούτε τιμωρούνται

Απαντώντας έμμεσα στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, «οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικά δεσμευτικών Διεθνών και Ευρωπαϊκών κειμένων ΔΕΝ εξαφανίστηκαν επειδή απλώς προστέθηκε στο Άρθρο 1 η φράση: “οι διατάξεις του ερμηνεύονται και εφαρμόζονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη Χώρα, ιδίως με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δικαιολογούν τη μη τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές”.
Πιστεύουμε ότι συμμερίζεστε την έντονη ανησυχία μας για όλα τα παιδιά και τις γυναίκες που θα επηρεάσει αυτό το νομοσχέδιο σε περίπτωση που γίνει νόμος της Ελλάδας και ότι κι εσείς, όπως εμείς, θα θέσετε σε προτεραιότητα την ασφάλεια και την ευημερία όλων των παιδιών και μητέρων που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία»

Καλούν τον Πρωθυπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο «και να υποχρεώσετε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να ξεκινήσει μια ανοιχτή και ουσιαστική διαβούλευση με ΌΛΟΥΣ τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ και των γυναικείων οργανώσεων».

Υπογράφουν οι εξής οργανώσεις:

1. A.L.E.G. Romania
2. AC Vive Zene Bosnia and Herzegovina
3. Alliance of Women in Slovakia Slovensko
4. Asociación AMIGA por los derechos humanos de las mujeres SPAIN
5. Asociatia Casa Ioana Romania
6. Aspacia Foundation Spain
7. Associació Helia Spain
8. Associatio for Nonviolent Communication Slovenija
9. ASSOCIATION DES FEMMES DE L’EUROPE MERIDIONALE (AFEM) Europe OING dotée de statut participatif auprès du Conseil de l’Europe
10. Association française des femmes diplômées des universités France
11. Associazione Toponomastica femminile Italia
12. BOUNDS (UMAR) Portugal
13. Ca la dona Spain
14. CENTRE FOR RESEARCH AND ACTION ON PEACE (KEDE) WOMEN’S ORGANIZATION
ΚΕΔΕ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ Greece
15. Community Safety and Mediation Center Romania
16. Conexus Association Spain
17.Counselling Line for Men and Boys Albania
18. Counselling Line for Women and Girls (National Helpline 116117) Albania
19. Creación Positiva Spain
20. Cultural-Humanitarian Fund “Sukhumi” Georgia
21. Dissens – Institute for Education and Research e.V. Germany
22. Dziewuchy Berlin Germany
23. ECICW – European Centre of the International Council of Women Europe
24. Encore féministes ! France
25.European Alternatives France
26. European Anti-Violence Network Greece
27. European Network of Women – Greece Greece
28. Feminist Collectivity Theodora Greece
29. Fundació Aroa (Aroa Foundation) Spain
30. Garance ASBL Belgium
31. GENDER STUDIES CENTER, PANTEION UNIVERSITY Greece
32. Gender Studies Research Group – University of Balearic Islands Spain
33. ICBT – Institute of Cognitive Behavioral Therapy Albania
34. IN BONA FIDE Croatia
35. International Council of Polish Women Poland
36. Maghweb Italy
37. Marche mondiale des femmes /Suisse Suisse
38. Mediterranean Institute of Gender Studies Cyprus
39. Munincipality of Agios Dimitrios – Attica Greece
40. Necuvinte Association Romania
41. Network Forum Malta MALTA
42. Observatori d’Igualtat de Tracte i Oportunitats Spain
43. Partito della Rifondazione Comunista Italia
44. positive change service United Kingdom
45. Public Union “Clean World” AID to Women Azerbaijan
46. Public Union “Clean World” AID to Women Azerbaijan
47. Respect United Kingdom
48. Romanian Women’s Lobby Romania
49. Romski centar za žene i decu Serbia
50. Scottish Rural Action Scotland
51. Sisters Uncut Manchester United Kingdom
52. Sitges Voluntaris Socials Spain
53. Social Intervention for West Athens _Citizens’ Initiative Greece
54. StoP – Stadtteile ohne Partnergewalt e.V./Prof. Dr. Sabine Stövesand Germany
55. The Drive Partnership UK
56. The European Network of work with perpetrators WWP EN Germany
57. The Healing Tree community for Mental Health (Koin.S.Ep/Social Enterprise) Greece
58. The House of Women for Empowerement & Emancipation (Το Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση) Greece
59. “TOMOV” Women’s rights association Greece
60. Toutes Aux Frontières /groupe suisse Suisse
61. UMAR – União de Mulheres Alternativa e Resposta (Women’s Association) Portugal
62. Una Casa per l’Uomo Italia
63. Union of Women Associations of Heraklion Prefect – Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου Greece
64. Unizon Sweden
65. WAVE Network Europe
66. Women Center “Light Steps” Albania
67. Women’s Law Center Republic of Moldova
68. Women’s Aid Federation of England United Kingdom
69. Women’s Law Center Republic of Moldova
70. Women’s Support and Information Centre NPO Estonia
71. Xarxa Europea d Dones Periodistes Spain
72. YWCA of GREECE (XEN ΕΛΛΑΔΟΣ) Greece
73. Zéromacho – des hommes contre la prostitution et pour l’égalité France
74. Zukunftskonvent Germany Germany
75. Γραμματεία Ισότητας ΟΤΟΕ Greece
76. ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Greece
77. ΕΝΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Greece
78. ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Greece
79. Κέντρο Διοτίμα Greece
80. ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ Greece
81. ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ Greece





Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ