Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Γάλλος ανταποκριτής από τη Le Figaro: «Οι Αμερικανοί κάνουν κουμάντο στον πόλεμο στην Ουκρανία»

 O ανταποκριτής διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας Le Figaro, Ζορζ Μπαλμπρουνό, επέστρεψε από την Ουκρανία, στην οποία είχε πάει μαζί με εθελοντές μαχητές kai δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews ότι οι Αμερικανοί είναι άμεσα «υπεύθυνοι» για τις εξελίξεις στον πόλεμο. 


Ο Μαλμπρουνό είπε ότι συνόδευε Γάλλους εθελοντές μαχητές, δύο από τους οποίους είχαν πολεμήσει στο παρελθόν κατά του ISIS. «Τόσο εγώ όσο και εκείνοι βρεθήκαμε προ έκπληξης, όταν ανακαλύψαμε ότι για να μπορέσει να μπει κάποιος στον ουκρανικό στρατό, οι Αμερικανοί είναι αυτοί που βρίσκονται επικεφαλής». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ίδιος και οι εθελοντές «παραλίγο να συλληφθούν» από τους Αμερικανούς, οι οποίοι τους υποχρέωσαν να υπογράψουν συμβόλαιο με ισχύ «μέχρι το τέλος του πολέμου». «Ποιος είναι επικεφαλής; Είναι οι Αμερικανοί, το είδα με τα μάτια μου», είπε ο δημοσιογράφος που πρόσθεσε: «Νόμιζα ότι ήμουν με τις διεθνείς ταξιαρχίες και βρέθηκα απέναντι από το Πεντάγωνο».

Σύμφωνα με τον Μαλμπρουνό, οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία drones «αυτοκτονίας με διακόπτη», πράγμα που έχει τονίσει και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, σε ένα tweet με το οποίο αποκάλυψε ότι Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονταν να χρησιμοποιούν τις συσκευές στο Μπίλοξι του Μισισιπή.

Επικαλούμενος γαλλική πηγή πληροφοριών, ο δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας έγραψε επίσης στο Twitter ότι οι βρετανικές μονάδες SAS «είναι παρούσες στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, όπως και οι αμερικανικές Delta».



Πηγή

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ από την Κυψέλη και όχι τη Μόσχα έδωσε τον Ζούλα για το φιάσκο

 «Δεν ασχολούμαι με τα δημοσιογραφικά» είπε ο Ζούλας που εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο.


Χάος επικρατεί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ με θέμα τον ανταποκριτή …της Κυψέλης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το e-tetradio, αρχικά ο ανταποκριτής Αχιλλέας Πατσούκας υποστήριξε στην κατάθεσή του στο Πειθαρχικό, ότι είχε κάνει σαφές στην διοίκηση της ΕΡΤ ότι υπάρχει πρόβλημα με τη βίζα του και ίσως να μην καταφέρει να πάει τελικά στη Μόσχα.Από την άλλη πλευρά η υποδιευθύντρια ειδήσεων της ΕΡΤ Μαρία Σταυροπούλου εμφανίστηκε σαν να μην γνώριζε τίποτα για την υπόθεση, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους αρχισυντάκτες, που παράκουσαν εντολές που είχαν πάρει. Στην εύλογη απορία του Πειθαρχικού πώς είναι δυνατόν η υποδιευθύντρια να μη γνώριζε, δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, που δεν παραβρέθηκε αλλά εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, φέρεται να υποστήριξε ότι δεν ασχολείται με τα δημοσιογραφικά και ως υπεύθυνο έδειξε τον Φώτη Καφαράκη, τον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ. Κατά το ρεπορτάζ ο Αχιλλέας Πατσούκας αποκάλυψε στο Πειθαρχικό πως τον Ιανουάριο είχε υποβάλει προφορική παραίτηση στον Κωνσταντίνο Ζούλα, κάτι που εκθέτει τον πρόεδρο της ΕΡΤ, που λίγο νωρίτερα είχε ισχυρισθεί ότι δεν ασχολείται με τα δημοσιογραφικά. Αξιοσημείωτη είναι η καταγγελία του ανταποκριτή πως την περίοδο του πολέμου ο ίδιος βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια καταγγέλλοντας μάλιστα και τις εργασιακές συνθήκες στο ραδιομέγαρο που παρά το γεγονός ότι ήταν ασθενής αναγκαζόταν να βγει στον αέρα.


Πηγή

Παράνομη κρίθηκε η 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ

 Η αγωγή συζητήθηκε χθες και σήμερα έγινε γνωστή η απόφαση.


Παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για αύριο, Πέμπτη 14/4, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ. Κατά συνέπεια, τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν κανονικά στους δρόμους της πόλης. Η διοίκηση του Οργανισμού είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας αγωγή, με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ