Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι ὅμως δὲν πίστεψα
Ὅρους ἀντέστρεψα
Εἶμαι ὁ Ἕλληνας ποὺ πολεμᾶ
Εἶπαν πὼς χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Ἔμεινα μόνος μου κι ὅμως ἐπέζησα
Ἔζησα στὴ φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στὴ φωτιά (Eurovision 1995)

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Έκτακτη Μουσική Πέμπτη - Μίκης Θεοδωράκης ~ Χαρταετοί


Μήνυμα του ιστολογίου «Φως στο Σκοτάδι» για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, ενός εκ των μεγαλύτερων Ελλήνων τραγουδοποιών

Μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό της Ελλάδος. Μακάρι οι πόλεμοι να σταματήσουν, να υπάρχει ειρήνη και αρμονία, να εξολοθρευθεί ο ρατσισμός, οι λαοί να ενωθούν και να επαναστατήσουν ενάντια στα τέρατα που θέλουν να υπάρχει μόνο σκότος στον πλανήτη Γη. Τότε το φως θα απλωθεί στις καρδιές όλων των ανθρώπων. Μπορεί να είσαι νεκρός, αλλά το έργο που άφησες ζει και (ελπίζω ότι) τώρα θα εκτιμηθεί περισσότερο από ποτέ από τον κόσμο. Αιωνία σου η μνήμη, Μίκη Θεοδωράκη. 🕯️ Σε ευχαριστούμε.

*Σημείωση: Το τραγούδι που ακολουθεί δεν έχει στίχους. Αποφασίσαμε να αποχαιρετίσουμε τον Μίκη Θεοδωράκη με το εξής σκεπτικό: Οι χαρταετοί είναι στον ουρανό. Όμως, δεν είναι όλοι ίδιοι. Ο καθένας διαφέρει. Δεν έχουν όλοι την ίδια ιστορία. Ο κάθε άνθρωπος έκανε την αγορά του αντικειμένου αυτού (στην περίπτωση αυτή τον χαρταετό) με διαφορετικά κριτήρια ή γούστα. Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν αντικείμενο. Ήταν άνθρωπος. Ας ελπίσουμε στην μόνιμη διαμονή του στον ουρανό να βρει τους ''χαρταετούς'' που έχασε στο παρελθόν ή που θα ήθελε να γνωρίσει...

Το Άξιον Εστί (Μίκης Θεοδωράκης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης) - Ηρώδειο 1993

 



Ένα μεγάλο μέρος της συναυλίας του Μίκη Θεοδωράκη στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 1993. Στο απόσπασμα παρουσιάζεται το έργο «Άξιον Εστί», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και ερμηνευτές τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον ψάλτη Ανδρέα Κουλουμπή. Αποσπάσματα από το «Άξιον Εστί» διαβάζει ο Νικήτας Τσακίρογλου. Περιεχόμενα: 0:00:00 • Πρώτη παρουσίαση χορωδίας Μακεδονίας της ΕΡΤ 0:00:54 • Απόσπασμα από το κεφάλαιο «Η ΓΕΝΕΣΙΣ» (Ερμηνεία: Ανδρέας Κουλουμπής) 0:06:51 • Απόσπασμα από το κεφάλαιο «ΤΑ ΠΑΘΗ» (Ερμηνεία: Ανδρέας Κουλουμπής) 0:09:06 • Ο Νικήτας Τσακίρογλου διαβάζει το «ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΠΡΩΤΟ:Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ» 0:12:58 • «ΕΝΑ ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΚΙ Η ΑΝΟΙΞΗ ΑΚΡΙΒΗ» (Ερμηνεία: Γρηγόρης Μπιθικώτσης) 0:17:09 • Ο Ανδρέας Κουλουμπής παρουσιάζει το «ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ… » 0:22:46 • «ΜΕ ΤΟ ΛΥΧΝΟ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΕΒΓΗΚΑ» (Ερμηνεία: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, συνοδεύουν οι χορωδίες) 0:26:05 • Ο Νικήτας Τσακίρογλου διαβάζει το «ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΤΡΙΤΟ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ» 0:28:40 • «ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΗΛΙΕ ΝΟΗΤΕ…» (Ερμηνεία: Γρηγόρης Μπιθικώτσης) 0:34:27 • «ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ…» 0:37:41 • «ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΙΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΡΦΥΡΩΣΑΝ…» (Ερμηνεία: Γρηγόρης Μπιθικώτσης) 0:41:47 • «ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ…» (Ερμηνεία: Ανδρέας Κουλουμπής) 0:45:00 • Ο Νικήτας Τσακίρογλου διαβάζει το «ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΕΚΤΟ: ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΝ» 0:48:57 • «ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ ΚΙ ΑΝΑΓΑΛΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ…» (Ερμηνεία: Γρηγόρης Μπιθικώτσης) 0:52:55 • «ΤΩΡΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ…» (Ερμηνεία: Ανδρέας Κουλουμπής, συνοδεύουν οι χορωδίες) 0:57:22 • «ΤΟ ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΝ» (Ερμηνεία: Ανδρέας Κουλουμπής, συνοδεύουν οι χορωδίες) 1:10:34 • Παρουσίαση συντελεστών 1:14:54 • «ΕΝΑ ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΚΙ Η ΑΝΟΙΞΗ ΑΚΡΙΒΗ» 1:19:14 • «ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΗΛΙΕ ΝΟΗΤΕ…» 1:23:18 • Αποφώνηση από τον Αλέξη Κωστάλα


«Ο διάσημος και ο Πακιστανός»: Για τον βιασμό φταίει μόνον ο βιαστής

 Στη δημοσιογραφία, έχουμε μάθει πως το στοιχείο που θέλεις να εστιάσεις το τοποθετείς σε πρώτη θέση στον τίτλο. Στην περίπτωση της Μυρτούς από την Πάρο, το πρώτο στοιχείο στους τίτλους μεγάλων Μέσων δεν ήταν η κακοποίηση που υπέστη, αλλά η καταγωγή του δράστη. Στην περίπτωση Σεμέδο, τα Μέσα μιλούν για έναν διάσημο ποδοσφαιριστή με τα σχόλια της κοινής γνώμης να ξερνάνε το γνωστό, σκοταδιστικό αφήγημα «τι γύρευε η 17χρονη σε μπαρ να πίνει;» , «τι φορούσε;», «το έκανε για να προκαλέσει». Για τον βιασμό φταίει μόνον ο βιαστής.


Για τον βιασμό φταίει ο βιαστής. Και μόνον ο βιαστής.

Προ ημερών η είδηση για καταγγελία σε βάρος του Πορτογάλου ποδοσφαιριστή Ρούμπεν Σεμέδο ήρθε τα ταράξει τα νερά της ειδησεογραφίας. Στη σύλληψη του προχώρησε η Αστυνομία, καθώς σε βάρος του έγινε καταγγελία για βιασμό 17χρονης. Την καταγγελία έκανε η ίδια η ανήλικη στο αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα, και συγκεκριμένα ο Πορτογάλος παίκτης του Ολυμπιακού κατηγορείται πως κατά τη διάρκεια εξόδου του με την κοπέλα, τη μέθυσε και την μετέφερε με το αυτοκίνητό του στο σπίτι του στην Γλυφάδα όπου και την βίασε. Στις 2 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η απολογία του και με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα ο ποδοσφαιριστής αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους και με χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ.

«Αν τη δείτε και εσείς θα μου πείτε αν μοιάζει με 17 ή 23-24 ετών» δήλωσε ο δικηγόρος του κατηγορούμενου ποδοσφαιριστή. Στο άκουσμα της δήλωσης, παγώσαμε και πριν σχολιάσουμε οτιδήποτε στα δημοσιογραφικά γραφεία αναρωτιόμασταν αν όντως το δήλωσε. Πώς είναι δυνατόν να το δήλωσε.

Η είδηση στα Μέσα; «Διάσημος ποδοσφαιριστής κατηγορείται για βιασμό»

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αιγαίου ο Άχμετ Βακάς, δράστης του άγριου ξυλοδαρμού και βιασμού της 16χρονης Μυρτώς, στη Χρυσή Ακτή της Πάρου, στις 22 Ιουλίου 2012.  Ο Εισαγγελέας πρότεινε την ποινή των ισόβιων για την πράξη της ληστείας και επιπλέον την ποινή κάθειρξης 18 ετών για κάθε μία εκ των δύο πράξεων, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της πράξης του βιασμού και συνολική ποινή κάθειρξης, 24 χρόνια και 11 μήνες κάθειρξη.Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα, να κάνει δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα και επέβαλε τις άνω ποινές για τις παραπάνω πράξεις.

Το παραπάνω παράδειγμα στην ιστορία της Μυρτούς είναι ο ορθός τρόπος αναπαραγωγής της είδησης, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας. Ωστόσο, η είδηση έκανε τον γύρο των Μέσων εστιάζοντας την καταγωγή του δράστη. Ορισμένοι θεώρησαν ότι το έγκλημα οφείλεται στην εθνικότητα του δράστη και ότι τέτοιου είδους εγκλήματα οφείλονται στην ύπαρξη αλλοδαπών μεταναστών.

Η είδηση στα Μέσα; «Αυτό είναι το πρόσωπο του Πακιστανού που χτύπησε τη 15χρονη στην Πάρο»

Στη δημοσιογραφία, έχουμε μάθει πως το στοιχείο που θέλεις να εστιάσεις το τοποθετείς σε πρώτη θέση στον τίτλο. Στην περίπτωση της Μυρτούς, το πρώτο στοιχείο στους τίτλους μεγάλων Μέσων δεν ήταν η κακοποίηση που υπέστη το κορίτσι, αλλά η καταγωγή του δράστη. Στην περίπτωση Σεμέδο, τα Μέσα μιλούν για έναν διάσημο ποδοσφαιριστή με τα σχόλια της κοινής γνώμης να ξερνάνε το γνωστό, σκοταδιστικό αφήγημα «τι γύρευε η 17χρονη σε μπαρ να πίνει;» , «τι φορούσε;», «το έκανε για να προκαλέσει».

Η γλώσσα των ΜΜΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το επίπεδο και τις νοοτροπίες της κοινωνίας. Όπως τα σχόλια στην περίπτωση της Μυρτούς ήταν εναντίον «του Πακιστανού τέρατος», στην περίπτωση Σεμέδο η κατηγορία πέφτει στο θύμα. Πόσο εύκολα στη μία περίπτωση που ο κατηγορούμενος είναι διάσημος από χώρα της «Δύσης» ψάχνει κανείς να βρει κάτι να κατηγορήσει το θύμα, ενώ στην περίπτωση που ο δράστης είναι σκουρόχρωμος εξ’ Ανατολής, τα πυρά πέφτουν στην καταγωγή; «Αν τη δείτε και εσείς θα μου πείτε αν μοιάζει με 17 ή 23-24 ετών» δήλωσε ο δικηγόρος του κατηγορούμενου ποδοσφαιριστή. Και τι σημασία έχει; Ο βιασμός είναι βιασμός.

H πράξη είναι καταδικαστέα απ’ όπου κι αν προέρχεται ο βιαστής/φερόμενος ως βιαστής/κατηγορούμενος. Στις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις διαφέρει η συμπαράσταση στις κοπέλες. Στη μία περίπτωση πρόκειται για έναν διάσημο ποδοσφαιριστή -σαφώς η ιδιότητα δυστυχώς επηρεάζει την κρίση της κοινής γνώμης και των φιλάθλων-, στην άλλη περίπτωση έχεις έναν φτωχό, άσημο εξ’ Ανατολής. Το ρατσιστικό στοιχείο δυστυχώς υπερισχύει της πράξης του βιασμού στο κοινό αίσθημα.

Το φαινόμενο αυτό συναντάται σε πολλές περιπτώσεις. Για τον βιασμό φταίει ο βιαστής. «Ήταν προκλητικά ντυμένη. Τι γύρευε τέτοια ώρα έξω; Γιατί γύρισε μόνη της; Τι φορούσε; Ε, κάπως θα προκάλεσε κι αυτή. Του κουνήθηκε. Τα ‘θελε και τα ‘παθε. Ήταν όμορφη και δε μπόρεσε να αντισταθεί.», αυτά είναι μερικά από τα πιο χυδαία, σκοταδιστικά, πατριαρχικά, σεξιστικά στερεότυπα που ακόμη αναπαράγονται, επιρρίπτοντας ευθύνη στο θύμα. Κι ύστερα, είναι κι εκείνο το χυδαίο «γιατί δε μίλησε νωρίτερα;». Μίλησε. Είχε μιλήσει. Τα σημάδια ήταν εκεί. Εσύ δεν άκουγες. Εσύ δεν ήθελες να μπλέξεις.

Παραφράζοντας τον τίτλο βιβλίου του Νίκου Μπογιόπουλου «είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε», ήρθε η ώρα να πούμε «είναι η πατριαρχία, ηλίθιε». Η αντίληψη ότι η γυναίκα είναι το αδύναμο και απροστάτευτο φύλο. Είναι οι χαρακτηρισμοί που την ακολουθούν και αφορούν στην εξωτερική της εμφάνιση. Η αντίληψη ότι το πέος μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο και κανένα θηλυκό δε μπορεί να αντισταθεί. Είναι η ματσίλα που βρωμίζει τον κόσμο. Φταίει ο βιαστής. Όχι το χρώμα δέρματός του, η καταγωγή του κι όλα τα κίτρινα στερεότυπα που φτύνουν ακόμη κάποιοι εν έτει 2021. Μόνον ο βιαστής.

Και σε οποιαδήποτε περίπτωση, φταίει ο δράστης. Ρατσιστικά κατάλοιπα και σκοταδιστικά αφηγήματα δε χωρούν σε καμία κοινωνία.




Πηγή


Επενδυτές με το ζόρι, τζογαδόροι με ξένα χρήματα

 Σύνταξη, έννοια μακρινή και συχνά πικρή για τις νεότερες γενιές. Μία συζήτηση για το Ασφαλιστικό, πόσο μάλλον ένα σύστημα που αφορά τις επόμενες δεκαετίες, μοιάζει ξενέρωτη ή ανούσια. «Ε δεν είναι ότι θα πάρουμε και σύνταξη ποτέ» είναι ένα σύνηθες σχόλιο, πηγαίο μετά από διαδοχικές «μεταρρυθμίσεις» που σήμαιναν αλλεπάλληλες περικοπές. Τώρα όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει μία σεισμική αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί η απονομή συντάξεων στη χώρα. Σταδιακά, όλοι οι εργαζόμενοι θα γίνουν επενδυτές. Κανονικοί, από αυτούς που όντως βάζουν χρήματα. Το ρίσκο θα ναι όλο δικό τους. Τα κέρδη όμως θα είναι κυρίως γι αυτούς που θα τζογάρουν ξένα κεφάλαια στην «αγορά».


του Θάνου Καμήλαλη

Καταρχάς, να πούμε «τι είναι σύνταξη». Κάθε εργαζόμενος και εργοδότης πληρώνουν εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, με σκοπό στο τέλος του εργασιακού βίου του εργαζόμενου, να δικαιούται ένα συγκεκριμένο ποσό. Στην ουσία, πρόκειται για μία μορφή αποταμίευσης, με βασική διαφορά το γεγονός ότι τα χρήματα του εργαζόμενου δεν παραμένουν παγωμένα. Χρησιμοποιούνται ώστε να καταβάλλονται οι σημερινές συντάξεις, σε πολίτες που πριν από τον νέο εργαζόμενο, έχουν ακολουθήσει την ίδια διαδικασία. Διαδικασία που θα ακολουθήσει και ο εργαζόμενος της επόμενης γενιάς και ούτω καθεξής. Αυτό είναι το αναδιανεμητικό σύστημα, όπου αναφέρεται συχνά ο όρος «αλληλεγγύη των γενεών». Δε πρόκειται ακριβώς ωστόσο για αλληλεγγύη, καθώς ένας εργαζόμενος νομοτελειακά θα βρεθεί και στις δύο όψεις του δύο νομίσματος.

Αυτός είναι βέβαια μόνο ο πυρήνας του ισχύοντος συστήματος, γιατί στην πράξη, μετά από 11 μνημονιακά χρόνια, οι κομμένες συντάξεις έγιναν κανονικότητα. Έχουμε εδώ όμως έναν φαύλο κύκλο που πυροδοτείται από τη λιτότητα και την ύφεση. Οι μειωμένοι μισθοί φέρνουν μικρότερες εισφορές και λιγότερα χρήματα στα ταμεία, τα αποθεματικά των οποίων λεηλατήθηκαν σε υποθέσεις όπως του PSI, του δήθεν «μεγαλύτερου κουρέματος χρέους στην ιστορία». Η συρρίκνωση της Οικονομίας φέρνει «αναλύσεις» που δείχνουν «πόσα πολλά δαπανάει η χώρα για συντάξεις σε σύγκριση με την Ευρώπη» και το «Ασφαλιστικό που δεν βγαίνει. Έρχεται μείωση συντάξεων, μικρότερη αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων, μικρότεροι μισθοί στην αγορά, μικρότερες εισφορές στα ταμεία. Και ξανά τα ίδια.

Να πούμε επίσης, «τι είναι επένδυση». Μία κανονική επένδυση έχει ένα αρχικό κεφάλαιο, ένα προσδοκώμενο κέρδος και ένα ρίσκο που αναλαμβάνει με τη θέλησή του ο επενδυτής, ώστε να κυνηγήσει αυτό το κέρδος. Όταν αυτά δεν υπάρχουν, όταν το «ρίσκο» διασφαλίζεται από το κράτος και όταν το κέρδος είναι δεδομένο, όπως συμβαίνει κατά κόρον στις ιδιωτικοποιήσεις και εν γένει σε ό,τι προβάλλεται στη χώρα ως μεγάλη «επένδυση», τότε μιλάμε περισσότερο για αεριτζήδες, παρά επενδυτές.

Αυτές οι δύο έννοιες έρχονται και δένουν με το νομοσχέδιο που ψηφίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή για την επικουρική ασφάλιση, στη σκιά των μεγάλων πυρκαγιών, των μέτρων κατά των ανεμβολίαστων αλλά και του τραγελαφικού ανασχηματισμού της Τρίτης. Στο κομμάτι της επικουρικής ασφάλισης, το αναδιανεμητικό σύστημα παύει να ισχύει και γίνεται κεφαλαιοποιητικό, υποχρεωτικά μάλιστα για εργαζόμενους και εργαζόμενες που θα μπουν στην αγορά εργασίας από το 2022. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το αμαρτωλό παρελθόν της, δηλαδή της περικοπές της τελευταίες δεκαετίας, κινδυνολογεί παράλληλα για περικοπές που έρχονται στο μέλλον, ώστε να μιλήσει στο θυμικό των νέων εργαζόμενων και να τους πει πως «τώρα θα έχετε τον ατομικό σας κουμπαρά, δεν θα μπορεί να σας τον πάρει κανείς».

Προφανώς όμως, όταν έχεις ένα κτίριο και αφαιρείς μερικά θεμέλια, είναι σίγουρο ότι αυτό θα αρχίσει κάπως να τρίζει, στην καλύτερη περίπτωση. Καθώς λοιπόν όλο και περισσότερες εισφορές δεν θα καταβάλλονται στα σημερινά ταμεία, αλλά στον νέο φορέα, το ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό κενό στην πληρωμή των συντάξεων, που συνεχώς θα διογκώνεται. Αυτό δεν είναι εκτίμηση, η κυβέρνηση δεν το αρνείται και ακόμα και στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται πως «όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρχει θα καλυφθεί χωρίς προβλήματα από τον προϋπολογισμό». Αυτό το κενό μάλιστα, υπολογίζεται κάπου μεταξύ 56 και 70 δισ, (ολογράφως: 70 δισεκατομμυρίων) σε βάθος 50ετίας. Η κυβέρνηση βέβαια λέει ότι το κόστος αυτό είναι οπισθοβαρές, δηλαδή αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και πως στο μεταξύ τα οφέλη θα καλύπτουν την τεράστια τρύπα στα δημόσια ταμεία. Το πρώτο είναι αλήθεια, το δεύτερο είναι απλά μία ευχή.

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του συστήματος θα χρηματοδοτηθεί από τους φορολογούμενους, είτε με περικοπές συντάξεων, είτε μέσω της ανάγκης του κράτους για περισσότερα έσοδα, ώστε να καταβάλλονται κανονικά οι επικουρικές συντάξεις. Τα υπόλοιπα, εξαρτώνται από τις ορέξεις των αγορών και κυρίως του Χρηματιστηρίου, όπου θα «επενδύονται» οι εισφορές των εργαζομένων. Το γεγονός ότι μέσω μίας εφαρμογής ένας εργαζόμενος θα βλέπει τον «κουμπαρά» του και το τι θα πάρει στο μέλλον, κάπου στο 2070 όταν φτάσει σε ηλικία για σύνταξη, δεν σημαίνει φυσικά διαφάνεια, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Η επένδυση που θα κάνει ο νέος εργαζόμενος θα είναι υποχρεωτική. Επομένως, δεν μιλάμε για «κουμπαρά», όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά για ένα κεφάλαιο που θα παραδίδεται με το έτσι θέλω στους δήθεν επενδυτές. Υπάρχει η πρόβλεψη ώστε να διαλέγει ο εργαζόμενος τρία «επενδυτικά προφίλ», το «συντηρητικό», το «ισορροπημένο» και το «επιθετικό», με το Υπουργείο Εργασίας να προπαγανδίζει αυξήξεις από 43 έως και 68% στις επικουρικές των νέων εργαζόμενων. Δηλαδή ένας εργαζόμενος με μη επαρκείς γνώσεις θα δέχεται μαζικά προσφορές για τα «επιθετικά πακέτα» και τα τεράστια οφέλη τους, με τους κινδύνους να του παρουσιάζονται σαν τα ψιλά γράμματα στις διαφημίσεις των τραπεζών και τα συμβόλαια των εταιρειών τηλεπικοινωνίας. Μία παραλλαγή του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου, με τα μαζικά καλέσματα στους πολίτες να βάλουν τα χρήματά τους στη φούσκα, αλλά και των συνεχών προσφορών των τραπεζών για διαφόρων ειδών δάνεια την περίοδο της ευμάρειας των δεκαετιών 1990-2000.

Αν τα πράγματα δεν καταλήξουν καλά για τον εργαζόμενο – «επενδυτή σε άγνοια», τότε μπορεί η αποτυχία να βαραίνει τον ίδιο, σε μία νέα μορφή «ατομικής ευθύνης».  Την ίδια ώρα, δεν θα ξέρει πού και με τι ρίσκα επενδύονται τα χρήματά του, τα οποία μπορεί να καταλήγουν ακόμα και σε «μη ρυθμιζόμενες αγορές» δηλαδή αγορές όπου δεν υπάρχει ακόμα και αυτή η (συχνά υποτυπώδης) εποπτεία ελεγκτικών αρχών και σε (υποτίθεται) αυστηρές προϋποθέσεις εισαγωγής. Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος είναι προκλητικά ασαφής σε αυτό το σημείο και αναφέρει πως «τα περιουσιακά στοιχεία επενδύονται πρωτίστως σε ρυθμιζόμενες αγορές και το τμήμα που επενδύεται σε στοιχεία μη εισηγμένα προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενες αγορές, παραμένει σε κάθε περίπτωση σε συνετά επίπεδα».

Ο «κίνδυνος των αγορών» αναγνωρίζεται ακόμα από τον υφυπουργό Εργασίας, αρμόδιο για τον συγκεκριμένο νόμο, Πάνο Τσακλόγλου. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που ως καθηγητής το 2020, σε μελέτη για τον νόμο του τότε υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, είχε αναγνωρίσει το Ασφαλιστικό σύστημα ως «βιώσιμο». Τώρα επικαλείται τον κίνδυνο του δημογραφικού (το οποίο εν μέρει προκάλεσε η λιτότητα και το brain drain) ως μία από τις αιτίες που οδηγούν στη «μεταρρύθμιση».

Για την προστασία από αυτόν τον κίνδυνο, η κυβέρνηση έχει προβλέψει μία εγγύηση από το Δημόσιο, «περί μη αρνητικών αποδόσεων». Δηλαδή το κράτος εγγυάται ότι ο εργαζόμενος δεν θα χάσει τις εισφορές του και θα τις λάβει τελικά πίσω «με πραγματικούς όρους». Δηλαδή το Δημόσιο, οι φορολογούμενοι, θα πρέπει και να καλύψουν τα κόστη από τη μετάβαση στο νέο σύστημα αλλά και να εγγυηθούν ότι θα καλύψουν τις πιθανές ζημιές του.

Aυτό ακριβώς το ρίσκο, είναι η πεμπτουσία του νέου νόμου. Οι νέοι εργαζόμενοι θα προσφέρουν το κεφάλαιο, λαμβάνοντας, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ένα μικρό κέρδος από τις επενδύσεις που οι ίδιοι χρηματοδότησαν. Από την άλλη τσέπη θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν, δια της πλαγίας οδού, τις ζημιές του κόστους μετάβασης, συν των όποιων αεριτζήδων. Παράλληλα, πάνω στα χρήματά τους, θα διογκωθεί μία ολόκληρη αγορά «διαχειριστών» κεφαλαίων, στα πρότυπα των funds που αναλαμβάνουν κόκκινα δάνεια, για να τζογάρουν χρήματα με ελλιπή, όπως έχει αποδειχθεί τόσο στην Ελλάδα πρόσφατα, όσο και διεθνώς στις οικονομικές κρίσεις, έλεγχο.

Ίσως μάλιστα, αυτή η τομή να είναι μόνο η αρχή. Γιατί, για παράδειγμα, να μην δοθεί στο μέλλον η «ευκαιρία» και σε άλλους εργαζόμενους να προσφέρουν σε «επενδυτές» τον δικό τους κουμπαρά; Γιατί να μην ποντάρουμε στο μέλλον και τις κύριες συντάξεις, όλες τις εισφορές των εργαζόμενων, στο Χρηματιστήριο, περιμένοντας να βρεθούν χρήματα για συντάξεις από την πορεία τις τάδε μετοχής του δείνα επιχειρηματία; Τι μπορεί να πάει στραβά;




Πηγή

Μεσοβέζικη λύση Πλεύρη με παράθυρο να γυρίσουν στη δουλειά τους όσοι υγειονομικοί κάνουν το εμβόλιο

 Οι κινήσεις της κυβέρνησης φαίνεται ότι την πίεσαν να υποχωρήσει εν μέρει στο κομμάτι με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, καθώς τα μεγάλα κενά που δημιουργήθηκαν στο ΕΣΥ με την αναστολή των συμβάσεων, εξώθησαν τον υπουργό Υγείας, στην άμεση άρση του καθεστώτος της αναστολής για τους υγειονομικούς που θα κάνουν από τώρα και στο εξής την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, παρά την προθεσμία που είχε τεθεί.


Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί, αναφέρει σε δήλωση του για τους υγειονομικούς, που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αφήνοντας ένα «παράθυρο» στην σκληρή στάση της κυβέρνησης απέναντι στα μεγάλα κενά που δημιουργούνται στο ΕΣΥ.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι με τροπολογία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις κατά της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των συναδέλφων τους που δεν έχουν εμβολιαστεί, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τάσσονται σαφώς υπέρ του εμβολιασμού, ωστόσο θεωρούν απαράδεκτη την υποχρεωτικότητα του μέτρου, με συνέπεια να χάνουν άνθρωποι τις δουλειές τους.

Η δήλωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, έχει ως εξής:

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού του προσωπικού του ΕΣΥ θεσπίστηκε προκειμένου να συμβάλλει στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών, όχι μόνο έχει εμβολιαστεί, αλλά έχει δώσει μάχη για τον εμβολιασμό των πολιτών. Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα υγείας. Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση. Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί.

Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους».

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της αδιάλακτης θέσης του υπουργείου, τα κενά του συστήματος υγείας δεν άργησαν να πιέσουν την κατάσταση εν μέσω πανδημίας, με το αρμόδιο υπουργείο να προχωρά σε παράταση των μετακινήσεων του προσωπικού έως 31 Δεκεμβρίου 2021, πρόσληψη επικουρικού προσωπικού και παράταση των έκτακτων ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έως και τις 31.12.2021. Το μέτρο της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών πιέζει ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ να τονίζει: «Σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προσθέτουμε δυνάμεις, δυστυχώς αφαιρούμε», αναφερόμενος σε 10.000 απολύσεις.





Πηγή

“ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ” ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! Το κρύβουν όλα τα ΜΜΕ κατόπιν εντολής



 

ΚΑΡΦΩΘΗΚΑΝ! Δεν μπόρεσαν να κρυφτούν άλλο! H εντολή έπεσε από πάνω!

 



Σημαντική αύξηση στις διασωληνώσεις και ξανά πάνω από 2.800 κρούσματα

 Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.840, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 593.668 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες. Διενεργήθηκαν 103.435 τεστ (PCR: 21.702, RAPID: 81.733) με τη θετικότητα (PCR+Rapid): 2,75%. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 362 (+16, 59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 332 (91.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.988 ασθενείς.


Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.840, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 593.668 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 173 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.456 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33 (+1 που ενσωματώθηκε με καθυστέρηση), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.777 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 362 (+16, 59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 332 (91.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.988 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 232 (ημερήσια μεταβολή -13.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 252 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Διενεργήθηκαν 103.435 τεστ (PCR: 21.702, RAPID: 81.733) με τη θετικότητα (PCR+Rapid): 2,75%



Πηγή


Έπονται αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα – «Οι καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς» προτείνει ο αρμόδιος υπουργός

 O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, συνιστώντας στους πολίτες να κάνουν έρευνα αγοράς, ενώ υπογράμμισε ότι ενδεχομένως να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών. Κόντρα στη Βουλή για τις αυξήσεις στο ρεύμα. Ο νυν υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αιτιολόγησε ότι «αυτό δεν είναι θέμα ελληνικό, ούτε συνδέεται με τη ΔΕΗ και τη διάσωσή της! Είναι θέμα ευρωπαϊκό, διεθνές, που είμαι σίγουρος το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος το παρακολουθεί στενά, και θα υπάρξουν -είμαι σίγουρος- κινήσεις. Μη διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα, είστε πρωταθλητές των fake news, αλλά όλα έχουν ένα όριo».


Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής», έως και 50% πάνω μπορεί να δουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος τον Σεπτέμβριο.

Το δημοσίευμα μάλιστα επικαλείται την παραδοχή που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξη του. Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με επτά μήνες πριν».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην τηλεόραση του AΝΤ1, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, συνιστώντας στους πολίτες να κάνουν έρευνα αγοράς (να αναζητήσουν ιδιώτες παρόχους), ενώ υπογράμμισε ότι ενδεχομένως να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους» είπε ο Κ. Σκρέκας αναφέροντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.

«Το ενεργειακό μείγμα της χώρας αυτή τη στιγμή δεν είναι φθηνό, διότι ο λιγνίτης που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα επιβαρύνεται με το κόστος για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα» ανέφερε προσθέτοντας: «Προωθούμε και επιταχύνουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τα νησιά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ σημειώσε ότι από τις 5 Αυγούστου υπάρχει και για τη ΔΕΗ η «ρήτρα αναπροσαρμογής» των χρεώσεων προμήθειας. Όπως είπε, μέχρι τώρα οι ιδιώτες που πουλάνε ρεύμα στη ΔΕΗ έχουν μεγάλες εκπτώσεις, ωστόσο στα συμβόλαιά τους υπάρχει η «ρήτρα αναπροσαρμογής», κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι: «σκεφτείτε ότι κάποιος από αυτούς τους παρόχους αγοράζει από τη χονδρεμπορική με την τιμή του ρεύματος στα 185 ευρώ /μεγαβατώρα – αυτή ήταν η τιμή τις προηγούμενες εβδομάδες. Πώς μπορεί να την πουλάει στα 45 ευρώ / μεγαβατώρα; Αναγκαστικά θα ανέβουν οι τιμές από όλους».

Το ζήτημα είχε «σηκώσει» σε πτωτοσέλιδο της πριν λίγες ημέρες και η εφημερίδα Καθημερινή. Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε δηλώσει ότι «το δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρεται σε τιμές χονδρικής σε όλη την Ευρώπη» επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι «τρεις παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στο να έχουμε λογικές τιμές ρεύματος: η απολιγνιτοποίηση διότι δεν θα πληρώνουμε τόσα πολλά στο Χρηματιστήριο των ρύπων, η πραγματική απελευθέρωση με το target model, φτάνει να λειτουργήσει σωστά και το τρίτο είναι μπουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά με όρους αγοράς, να υπάρχει ανταγωνισμός και μεταξύ τους».

Για το εάν αυξάνονται διεθνώς οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος είπε «πράγματι αυξάνονται και στην Ευρώπη».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει μια διεθνής τάση αύξησης της τιμής του ρεύματος» εξηγώντας ότι η «έχει ανέβει τρομερά τον τελευταίο χρόνο το φυσικό αέριο από την μια πλευρά και από την άλλη πλευρά διότι έχει ανέβει το Χρηματιστήριο των ρύπων και επηρεάζεται το τι πληρώνουν οι ηλεκτρικές εταιρείες για το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο εκπέμπουν. Αυτό στην Ελλάδα συνδέεται και με τους λιγνίτες. Δηλαδή το ότι και με λιγνίτη οδηγεί πια με τόσο ψηλό χρηματιστήριο στο διοξείδιο του άνθρακα να έχουμε και ακριβότερο ρεύμα».

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος το Σεπτέμβριο είπε τα εξής: «Αυτά θα ρωτήσετε το αρμόδιο υπουργείο και τις εταιρείες που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό».

Χθές, απο το βήμα της Βουλής τελικά απάντησε σχετικά με τα τιμολόγια. «Δύο χρόνια μετά, έχει προκύψει στην Ευρώπη και διεθνώς θέμα με τις τιμές του ρεύματος που σχετίζονται με τιμές του φυσικού αερίου αλλά και με το Χρηματιστήριο ρίπων για το διοξείδιο του άνθρακα», είπε.

Πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι θέμα ελληνικό, ούτε συνδέεται με τη ΔΕΗ και τη διάσωσή της! Είναι θέμα ευρωπαϊκό, διεθνές, που είμαι σίγουρος το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος το παρακολουθεί στενά, και θα υπάρξουν -είμαι σίγουρος- κινήσεις. Μη διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα, είστε πρωταθλητές των fake news, αλλά όλα έχουν ένα όριo».

«Το ύψος των λογαριασμών της ΔΕΗ πρέπει να είναι ένας εφιάλτης κι αυτό έχει την υπογραφή σας. Εσείς βέβαια δεν ανησυχήσατε ότι θα ‘ανασχηματιστείτε’, διότι είστε ένας άνθρωπος ο οποίος είστε ειδικού σκοπού. Αναλαμβάνετε ειδικές αποστολές, γι’ αυτό σας βάλανε εδώ πέρα. Το έχετε δείξει και σε προηγούμενες υποθέσεις που έχετε αναλάβει» του επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ενώ η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη τόνισε ότι πρόκειται για «δυσανάλογο κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ βέβαια κάποιοι κερδίζουν».

«Είχατε αναλάβει την ειδική αποστολή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Τι λέγατε; Ότι ο ανταγωνισμός θα μειώσει τα τιμολόγια του ρεύματος» του υπενθύμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.




Πηγή

Μήνυμα για τους νέους από τον Μίκη Θεοδωράκη (MEGA, Δέκα Μικροί Μήτσοι, 2004)

*ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτά που θα διαβάσετε από τον διάλογο του Λάκη Λαζόπουλου με τον Μίκη Θεοδωράκη είναι ακριβώς αυτά που ειπώθηκαν και στο βίντεο.

Στο παρακάτω απόσπασμα, ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει στο Λάκη Λαζόπουλο και προτείνει στόχους για τους νέους, απέναντι στο κράτος, τα κανάλια και την εξωτερική πολιτική των Αμερικάνων . (2004 την περίοδο των δικών της 17N)

(Δίνει πολλά μηνύματα σημειώνω ένα. Μετά από τόσα χρόνια κα τόσες τιμές είναι πολύ σημαντικό για μένα να ακούω από τα χείλη του το απόσταγμα της σοφίας του: ότι ο μοναδικός τρόπος για να κερδίσεις το δίκιο σου σε αυτή τη χώρα και να μη σε θεωρούν ηλίθιο ειναι να βγεις στο δρόμο και χτυπηθείς με τα ΜΑΤ. Είναι απάντηση σε πολλούς γρίφους, όπως και εξήγηση για το ποιούς υπηρετούν στην πραγματικότητα οι παρακρατικοί του Καρατζαφύρερ, που ουρλιάζουν απειλούν και ενίοτε χτυπάνε ύπουλα)

Ρόλοι στο συγκεκριμένο βίντεο:

Τζίμης (Λάκης Λαζόπουλος)
Μίκης Θεοδωράκης (ο ίδιος)


Τζίμης: [...] Πέστε μου κάτι κύριε Θεοδωράκη. Εγώ σαν άνθρωπος η ηλικία μου, τα παιδιά, κάποια παιδιά της ηλικίας μου δεν έχουμε όραμα. Συνέχεια ακούμε από εσάς, το έχω ακούσει δηλαδή, ότι εσείς είχατε όραμα...

Μίκης Θεοδωράκης: Θέλεις όραμα;

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Θέλεις όραμα.

Τζίμης: Τι είναι το όραμα;

Μίκης Θεοδωράκης: Αντίσταση.

Τζίμης: Αντίσταση;

Μίκης Θεοδωράκης: Κάνε αντίσταση.

Τζίμης: Πώς να κάνω αντίσταση;

Μίκης Θεοδωράκης: Πρέπει να κάνεις αντίσταση, αλλά για να 'χεις στόχο. Πρέπει να 'χεις στόχο. Έχεις στόχο;

Τζίμης: Όχι δεν έχω...

Μίκης Θεοδωράκης: Θα σου δώσω στόχο. Πρέπει να 'χεις έναν στόχο.

Τζίμης: Θα μου δώστε στόχο;
Μίκης Θεοδωράκης: Θα σου δώσω στόχο. Ναι.

Τζίμης: Δηλαδή;

Μίκης Θεοδωράκης: Κοίταξε να σου πω. Κοίταξε γύρω σου. Ποιοι σε θεωρούν ότι είσαι ηλίθιος; Γιατί είσαι ηλίθιος. Σε θεωρούν ότι είσαι ηλίθιος. Ποιοι σε θεωρούν ότι ηλίθιος; Γιατί το βλέπεις...

Τζίμης: Πολλοί με νιώ...

Μίκης Θεοδωράκης: Ε, το κράτος δε σε θεωρεί ηλίθιο;

Τζίμης: Το κράτος;

Μίκης Θεοδωράκης: Ε, ηλίθιος είσαι ηλίθιος. Γιατί; Ε, σου λένε δωρεάν παιδεία και πληρώνεις τα μαλλιά της κεφάλης σου για να 'χεις καλή παιδεία. Σε κοροϊδεύουνε.

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Σου λένε δωρεάν υγεία. Δεν την έχεις. Ε, είσαι ηλίθιος. Δε κάνεις τίποτα; Εδώ θα φέρεις αντίσταση. Στόχος, λοιπόν, θα πεις: «Δωρεάν παιδεία.» Άρα...

Τζίμης: Πώς θα το πω αυτό;

Μίκης Θεοδωράκης: Θα 'χεις έναν στόχο.

Τζίμης: Ναι θα 'χω έναν στόχο, αλλά άμα το κράτος μου ζητάει λεφτά και... ;

Μίκης Θεοδωράκης: Θα λες: «στόχο», «Έχω στόχο.». Άμα λες: «στόχο», «αντίσταση» θα τον βρεις τον δρόμο. «Στόχο για δωρεάν υγεία.» Ναι. Να σου πω ένα άλλο. Τώρα που 'ρχόμουν εδώ πέρα.

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Είδα ένα δρόμο.

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Όλο λακκούβες.

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Ε, πληρώνεις εσύ. Εσύ τα πληρώνεις αυτά. Ως πολίτης. Γίνονται οι δρόμοι.

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Έτσι. Τα λεφτά τα παίρνουν, όμως, πιο πολύ οι εργολάβοι . Δε βάζουν μέσα τσιμέντο. Ξέρεις τι βάζουν; Φύκια. Και μόλις γίνει η βροχή οι δρόμοι μπάζουν. Μπάζουν και γίνονται, πώς το λένε...

Τζίμης: Λακκούβες.

Μίκης Θεοδωράκης: Όχι λακκούβες.

Τζίμης: Τι;

Μίκης Θεοδωράκης: Φεύγουν ολόκληροι δρόμοι.

Τζίμης: Ναι. Φύγαν οι δρόμοι.

Μίκης Θεοδωράκης: Πως το λέμε αυτό; Έμπασαν οι δρόμοι και λοιπά...

Τζίμης: Κα κα καθ...

Μίκης Θεοδωράκης: Ωραία... Καθίζηση!

Τζίμης: Μπράβο! Ναι, ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Όταν λέμε... Και με τα δικά σου λεφτά. Και ποια είναι τώρα, πότε σε θεωρούν ηλίθιο; Όταν, λοιπόν, έχουν ένα δρόμο. Φτιάχνουν τον δρόμο, τον γεμίζουν λακκούβες και μετά περνάτε τα διόδια και πληρώνεις κιόλας! Και διόδια από πάνω!

Τζίμης: Μα τι να κάνω;

Μίκης Θεοδωράκης: Ε είσαι ηλίθιος!

Τζίμης: Να μην πληρώσω;

Μίκης Θεοδωράκης: Είσαι ηλίθιος! Να μην πληρώσεις. Εκεί. Αν θα πληρώσεις θα δεις «Εκεί είν' ο στόχος. Κάνω...». Θα περάσεις λοιπόν απ' τα διόδια.

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Έτσι. Και θα 'χεις και μία σημαία θα λες: «Έχω στόχο!», θα περάσεις. Ε...

Τζίμης: Μα θα με κυνηγήσει η αστυνομία...

Μίκης Θεοδωράκης: Θα σε πιάσουνε...

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Θα σε βάλουν φυλακή...

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Αλλά θα είσαι ευτυχισμένος...

Τζίμης: Γιατί θα 'μαι ευτυχισμένος;

Μίκης Θεοδωράκης: Γιατί θα 'χεις στόχο! Θα κάθεσαι στο κρατητήριο και θα λες: «Είμαι ε... Κάνω αντίσταση! Έχω στόχο!» .

Τζίμης: Και γίνεσαι ευτυχισμένος... ;

Μίκης Θεοδωράκης: Ε, πολύ ευτυχισμένος... Να σου πω εγώ.

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Που είχα στόχους.

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Έτσι. Πέρασα πολλά χρόνια στη φυλακή.

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Και στην εξορία στην Μακρόνησο. Ξέρεις ποια ήταν τα πιο ωραία χρόνια στη ζωή μου/ της ζωής μου; Όταν ήμουν στη φυλακή. Γιατί είχα στόχο! Έλεγα: «Έχω στόχο! Κάνω αντίσταση!». Έτσι θα κάνεις κι εσύ.

Τζίμης: Αλήθεια λέτε;

Μίκης Θεοδωράκης: Αλήθεια το λέω. Κάν' το αυτό και θα δεις! Μόνος σου! Δεν χρειάζεται. Μπορεί να 'ρθουν κι άλλοι. Φαντάσου τώρα απ' τα διόδια να περνάνε 1.000 έχοντας στόχο. Ε, τελείωσε. Σε 6 μήνες θα φτιάξουν όλες τις λακκούβες!

Τζίμης: Αλήθεια λέτε;

Μίκης Θεοδωράκης: Ε, βέβαια. Αν βγείτε όλοι και λέτε (όλα τα παιδιά όμως!): «Δωρεάν υγεία.»

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Και βγείτε στους δρόμους. Όχι πέντε χιλιάδες. Πενήντα - εκατό χιλιάδες. Ε, σε 6 μήνες θα έχετε δωρεάν υγεία/παιδεία. Έτσι γίνεται. Μ' αυτόν τον τρόπο γίνεται.

Τζίμης: Και τότε...;

Μίκης Θεοδωράκης: Ε, τώρα κοιμηθήκατε...

Τζίμης: Γιατί κοιμηθήκαμε;

Μίκης Θεοδωράκης: Κάτι ντισκοτέκ, κάτι αυτά... Εεε! Φέρνετε τη τιμή όλο... Όλο ντισκοτέκ και λοιπά, όλ' αυτά. Κάνε και λίγο αυτό. Είσαι πολίτης! Έχεις μεγάλη δύναμη...

Τζίμης: Εγώ;

Μίκης Θεοδωράκης: Να σου πω, να σου πω ποιοι άλλοι μας θεωρούν ηλίθιοι;

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Τα κανάλια! Τα κανάλια! Δεν βλέπεις αυτόν τώρα...; Το βράδυ θα δεις ένα κανάλι...

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Όταν σε κοιτάει αυτός που λέει, αυτά που λέει.

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Και λοιπά. Δε διαβάζεις τα μάτια του μέσα τι λένε; Τι λένε; Τα διαβάζεις; Δε διαβάζεις!

Τζίμης: Όχι.

Μίκης Θεοδωράκης: Σου λένε: «Τζίμη, είσαι ηλίθιος!». Έτσι σου λένε.

Τζίμης: Μου το λένε αυτό το πράγμα;

Μίκης Θεοδωράκης: Ε, βέβαια! Σου πετάνε σκουπίδια! Σου πετάνε σκατά! Και 'συ τα τρως! Ε, δεν είσαι ηλίθιος;! «Στόχος!»...

Τζίμης: Και τι να βλέπω; Τι να βλέπω;

Μίκης Θεοδωράκης: Κλεισ' το! Κλείσ' το! Πάρε μια εφημερίδα! Δε χρειάζεται με την τηλεόραση! Εμείς δε βλέπουμε τηλεόραση! Μια χαρά γίναμε. Εγώ 2 μέτρα έγινα. Χωρίς τηλεόραση.

Τζίμης: Ναι, αλλά όλ' αυτά που ξέρετε... Που τα μάθατε; Δεν βλέπετε; Δεν...; Εγώ από που να ενημερωθώ; Από που να πάρω...;

Μίκης Θεοδωράκης: Στο λέω εγώ το. «Είσαι ηλίθιος!» Κλεισ ' το! Τώρα έμαθα και οι πολιτικές νεολαίες το πήραν χαμπάρι. Λένε: «Κλείστε...» . Δε λέω να κλείσει η τηλεόραση. Όχι, να 'ναι ωραίο. Ορισμένες εκπομπές. Τώρα, δε, με τις δίκες! Πω, πω...

Τζίμης: Και πώς θα ξεχωρίσω εγώ τις εκπομπές;

Μίκης Θεοδωράκης: Εσύ θα δεις. Εσύ. Έχεις μυαλό! Είσαι έξυπνος! Τζίμη, είσαι πολύ έξυπνος!

Τζίμης: Κι όταν το βλέπω στα μάτια τους...;

Μίκης Θεοδωράκης: Ε, βλέπεις τα μάτια τους: «Είσαι ηλίθιος, Τζίμη!», παπ!

Τζίμης: Να το κλείνω;

Μίκης Θεοδωράκης: Είναι στόχος! Αντίσταση! Παπ! Ένα κουμπάκι!

Τζίμης: Ναι, αλλά δεν έχω όλη μέρα. Πλήττω! Δεν, δεν...

Μίκης Θεοδωράκης: Μα για να μην πλήττεις! Κλείσε κουμπιά! Αυτό να κάνεις! Αλλά υπάρχει και ένας άλλος στόχος πολύ πιο μεγάλος...

Τζίμης: Ποιος;

Μίκης Θεοδωράκης: Ποιος μεγάλος σε θεωρεί ηλίθιο;

Τζίμης: Ποιος;

Μίκης Θεοδωράκης: Οι Αμερικάνοι!

Τζίμης: Θα τα βάλω με τους Αμερικάνους;

Μίκης Θεοδωράκης: Μα σε θεωρούν ηλίθιο!

Τζίμης: Ναι, αλλά... Ντάξει με θεωρούν, δε με θεωρούν ηλίθιο...

Μίκης Θεοδωράκης: Τι θα με ρωτήσεις; Τι θα με ρωτήσεις; «Γιατί με θεωρούν ηλίθιο;» ;

Τζίμης: Γιατί με θεωρούν ηλίθιο;

[...]

Μίκης Θεοδωράκης: [...] Μα Τζίμη μου ο Μπους τι σου λέει; Ότι: «Εγώ φοβάμαι τον Σαντάμ.» .

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Ε, δε σε θεωρούν ηλίθιο; Ξέρεις τι είναι ο Μπους...;

Τζίμης: Αφού έχει τα όπλα, έχει χημικά...

Μίκης Θεοδωράκης: Μα ο Μπους είν' ένας δράκος, παιδί μου! Ο Σαντάμ είναι ένα κοπρόσκυλο. Και ξέρεις που του φτάνει ο Σαντάμ; Κάτω στην πατούσα του. Εκεί.

Τζίμης: Όντως;

Μίκης Θεοδωράκης: Και γαβγίζει και λέει: «Φοβάμαι, φοβάμαι!», «Θα με φάει!», «Θα με δαγκάσει!» και λοιπά... Και λέει και λέει και ο μπλε του λέει...

Τζίμης: Ε, ναι. Λέει κι ο μπλε.

Μίκης Θεοδωράκης: Ναι! Λέει: «Κακέ σκύλε! Κακέ σκύλε! Μη τα δαγκάσεις! Κόψ' την ουρά σου! Βγάλ' τα δόντια σου!». Και το λέει όλη η Ευρώπη αυτό. Εκτός από 2 - 3. Ε, όλοι αυτοί τι σε θεωρούνε; Ηλίθιο! «Είσαι ηλίθιος!». Λοιπόν, εσύ αν δεις ότι κάνω αντίσταση σε αυτή την ηλιθιότητα...

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Ότι βάζω στόχο...

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Τότε θα γίνεις ευτυχής! Και 'συ μπορεί να ρίξεις την Αμερική! Ναι, μπορείς!

Τζίμης: Εγώ;

Μίκης Θεοδωράκης: Βέβαια! Μπορείς Τζίμη μου! Εσύ μόνος σου! Γιατί είσαι ο πολίτης!

Τζίμης: Πως εγώ;

Μίκης Θεοδωράκης: Ήρθαν οι Αμερικάνοι. Μας λέγανε, λοιπόν, ότι: «Ο κακός σκύλος είναι ο Μιλόσεβιτς.».

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: «Ε, να τον φάμε.»

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Κι όλ' οι Ευρωπαίοι κι όλοι μαζί θα..., που 'ναι κι ο Κωνσταντίνος σήμερα. Ερείπια! Σκοτώσαν όλο τον κόσμο. Ο Μιλόσεβιτς ζει και βασιλεύει. Μετά λέγανε: «Ο Μπιν Λάντεν είναι αιματηρό στοιχείο!».

Τζίμης: Ναι. Αυτό το είδα.

Μίκης Θεοδωράκης: Ο Μπιν Λάντεν.

Τζίμης: Ναι.

Μίκης Θεοδωράκης: Πήγαν αεροπλανοφόρα, αυτά και λοιπά...

Τζίμης: Πήγαν.

Μίκης Θεοδωράκης: Που 'ναι ο Μπιν Λάντεν; Εδώ ο Μπιν Λάντεν, εκεί ο Μπιν Λάντεν, που 'ναι ο Μπιν Λάντεν; Πουθενά, αλλά πόσοι Αφγανοί σκοτωθήκανε; Παιδάκια, γυναίκες και λοιπά...

Τζίμης: Πολλοί...

Μίκης Θεοδωράκης: Πήγαν εκεί. Τελειώσανε. Πάει κι αυτό.

Τζίμης: Ναι, αλλά δεν κατάφεραν να τον βρούνε.

Μίκης Θεοδωράκης: Πως το λέει; «Καθαρίσαμε.» Πως το λένε αυτοί;

Τζίμης: «Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε.»

Μίκης Θεοδωράκης: Τέλος! Πάει! [...]

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ