Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Έφτασαν στη Σάμο και «εξαφανίστηκαν». Τώρα προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη

 Ένα ζευγάρι προσφύγων έφτασε με ακόμα 30 άτομα στις ακτές της Σάμου, στις 21 Απριλίου. Όπως υποστηρίζει σε μήνυσή του, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες βρέθηκε ξανά στο Αιγαίο, μετά από μία βίαιη «επιχείρηση» των ελληνικών αρχών, η οποία περιελάμβανε επίσης τη ληστεία αλλά και σεξουαλική παρενόχληση της γυναίκας. Η εξευτελιστική και βίαιη πραγματικότητα των παράνομων επαναπροωθήσεων, που έχουν γίνει «κανονικότητα» σύμφωνα με σωρεία ερευνών μαρτυριών και στοιχείων, κατατίθεται ίσως για πρώτη φορά με τέτοιον τρόπο ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης.


του Θάνου Καμήλαλη

Η μήνυση, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει το ΤPP, κατατέθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, από δύο πρόσφυγες από το Κονγκό, έναν άνδρα και μία γυναίκα, που βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου από τις 6 Ιουλίου, ζητώντας άσυλο στην Ελλάδα. Αφορά βαριά αδικήματα, όπως βασανιστήρια, απαγωγή, έκθεση σε κίνδυνο, αλλά και αυτό της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για μία υπόθεση που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των στοιχείων για τις παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις, λίγες μόνο μέρες μάλιστα μετά τις καταγγελίες μία άλλη υπόθεση, πριν μία εβδομάδα, πάλι στην Σάμο, με ενστόλους να απαγάγουν και να ληστεύουν πρόσφυγες μπροστά στα μάτια ντόπιων, πριν τους επαναπροωθήσουν.

Οπως αναφέρει το ζευγάρι προσφύγων στη μήνυσή του, η 6η Ιουλίου ήταν η δεύτερη φορά που έφτασαν στο νησί.

«Η πρώτη φορά που εισήλθαμε στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα στην Ψιλή Άμμο, περιοχή Μαραθοκάμπου στη Σάμο, ήταν η 21η Απριλίου. Συγκεκριμένα, περί τις 6 π.μ. καταφθάσαμε στη Σάμο ένα σύνολο 32 ατόμων Αφρικανικής και Παλαιστινιακής καταγωγής, αιτούντες άσυλο, επιβαίνοντες σε μία μικρή βάρκα που εκκίνησε από τα τουρκικά παράλια. Άμα την αποβίβασή μας στο ελληνικό έδαφος εγκαταλείψαμε τον αιγιαλό, διασχίσαμε τον δρόμο και ξεκινήσαμε την ανάβαση του βουνού άνωθεν της παραλίας της Ψιλής Άμμου. Ο λόγος για τον οποίον δεν ενημερώσαμε τις ελληνικές αρχές για την άφιξή μας και τη βούλησή μας να αιτηθούμε άσυλο στη χώρα ήταν διότι μας ήταν γνωστό πως οι ελληνικές αρχές επαναπροωθούν συστηματικά και οργανωμένα ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα χωρίς ατομική ταυτοποίηση και καταγραφή τους και, ως εκ τούτου, εμποδίζοντάς τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα

Επιλέξαμε να κρυφτούμε στη δασική περιοχή του βουνού μέχρι να βρούμε έναν τρόπο να φθάσουμε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου και να υποβάλλουμε την αίτησή μας για χορήγηση διεθνούς προστασίας. Περί τις 8π.μ., μαζί με άλλα 7 άτομα (2 αδέρφια από την Παλαιστίνη, μία έγκυο γυναίκα και μία Παλαιστίνια μητέρα με τα τρία ανήλικα τέκνα της) κάναμε στάση για ανάπαυλα, καθώς η δεύτερη εξ ημών των εγκαλούντων ήταν 6 μηνών έγκυος. Έτσι, αποκοπήκαμε από το υπόλοιπο σύνολο, οι οποίοι συνέχισαν την πορεία τους.

Η υπόθεση με την «εξαφάνιση» προσφύγων που έφτασαν στις 21 Απριλίου στη Σάμο αναφέρθηκε λίγες μέρες μετά σε τοπικό ΜΜΕ, ενώ αργότερα βρήκε τον δρόμο της και στον διεθνή Τύπο. Στα τέλη Ιουνίου, ένα δημοσίευμα του βρετανικού Guardian αποκάλυψε την ιστορία της Αϊσα, μίας 31χρονης Παλαιστίνιας, που βρισκόταν μαζί με τα τρία της παιδιά στη βάρκα των 32 ατόμων, αλλά κατάφεραν να αποφύγουν την επαναπροώθηση. Το δημοσίευμα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία δηλώνει πως έλαβαν μήνυμα για μία ομάδα προσφύγων που έφτασε στο νησί. Όπως προσθέτει, οι ελληνικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν κάτι τέτοιο. Από την πλευρά του, το ελληνικό Λιμενικό δήλωσε στον Guardian ότι δεν υπάρχει αναφορά για οποιοδήποτε περιστατικό την 21η Απριλίου.

«Από τα τέλη Απριλίου, όταν ήρθε αυτή η γυναίκα, είχαμε καταθέσει αναφορά στο Εσωτερικών Υποθέσεων ζητώντας να διαλευκανθεί το τι έχει γίνει. Από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Στις αρχές Ιουλίου ήρθε το ζευγάρι από το Κονγκό και συνενώσαμε τα δύο περιστατικά. Εκτός από τις μαρτυρίες τους, που μας έλεγαν ότι είχαν ξαναέρθει στην Ελλάδα, υπάρχουν οι φωτογραφίες όπου φαίνεται η Παλαιστίνια μαζί με το ζευγάρι» τονίζει στο ΤPP ο Δημήτρης Χούλης, δικηγόρων των δύο προσφύγων στην υπόθεση.

«Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή να έχουν ξαναέρθει τα άτομα στην Ελλάδα, είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται μία τέτοια μήνυση σε ελληνικό δικαστήριο» σημειώνει επίσης και αναφέρεται στις περιορισμένες αντιδράσεις για μία ωμή και συστηματική παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα:

«Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα κόσμου, που μέσα στα χιλιάδες προβλήματά της, δεν ασχολείται με το ζήτημα των επαναπροωθήσεων. Αυτό που έχουμε καταλάβει είναι πως πιστεύουν ότι δεν τους αφορούν, ότι είναι σαν τις απελάσεις, ή τις θεωρούν ακόμα και φυσιολογικές ή επωφελείς για το εθνικό συμφέρον. Αυτό το πιστεύουν ακόμα και μετριοπαθείς άνθρωποι. Αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι, όχι ότι τις κάνουμε, που το ξέρουν πλέον όλοι, αλλά πόσο βίαιες κι επικίνδυνες είναι. Περιλαμβάνουν αστυνόμους να κλέβουν λεφτά σαν κοινοί εγκληματίες, κακοποίηση γυναικών, να πετάς ανθρώπους σε μία λέμβο χωρίς σωσίβια. Δεν πρόκειται δηλαδή για “προστασία των συνόρων”, σε καμία περίπτωση».

Όπως αναφέρει στη μήνυσή του το ζευγάρι των προσφύγων, παρέμεινε κρυμμένο μαζί με την υπόλοιπη ομάδα για μερικές ώρες. Στη συνέχεια ωστόσο, προσπαθώντας να βρει νερό και τροφή, ενώ στην περιοχή βρίσκεται πλήθος περιπολικών, αποκόπτεται από τους υπόλοιπους και τελικά συλλαμβάνεται, με έναν αστυνομικό να τους «σημαδεύει με το όπλο καθώς μας φωνάζει να πλησιάσουμε».

Όπως καταγγέλλουν, στη συνέχεια έγιναν θύματα ακραίας βίας, η γυναίκα παρενοχλήθηκε σεξουαλικά με το πρόσχημα του «σωματικού ελέγχου», ενώ αστυνομικοί φέρονται να ληστεύουν τους πρόσφυγες, αφαιρώντας τους εκατοντάδες ευρώ:

«Περί τις 7μ.μ. μας μεταφέρουν σε σημείο του Μαραθοκάμπου όπου βρίσκονταν οι υπόλοιποι 23 της βάρκας μας. Στο σημείο ακόμα βρισκόταν ένα φορτηγό περιέχον τα προσωπικά ήδη των συλληφθέντων καθώς και 4 ένστολοι αστυνομικοί (δύο εκ των οποίων έφεραν πλήρη κάλυψη του προσώπου τους – fullface) και ένας με πολιτική ενδυμασία και γάντια μίας χρήσης.

Στη συνέχεια ένας άνδρας αστυνομικός προέβη σε σωματικό έλεγχο της δεύτερης εξ ημών, πλησίον του φορτηγού ενώπιον του συνόλου των συλληφθέντων, αποσπώντας την τσάντα της. Κατά τον έλεγχο ο άντρας αστυνομικός άγγιζε τη δεύτερη ημών στα στήθη και στα γεννητικά όργανα ενόσω με έψαχνε για να δει αν έχω κάτι κρυμμένο με τρόπο εξευτελιστικό αλλά και βίαια επεμβατικό στην προσωπικότητα και τη γενετήσια ελευθερία μου. Έπειτα, κάλεσαν σε έλεγχο τον πρώτο εξ ημών και ενώ πλησίασα το αστυνομικό όργανο χωρίς να φέρω καμία αντίσταση, αυτός με γρονθοκόπησε με δύναμη στο στήθος και με πρόσταξε να μην μιλάω και να κοιτάζω το έδαφος, αφαιρώντας τον σάκο μου και ένα χρηματικό ποσό 300 ευρώ και 200 λιρών Τουρκίας. Ήδη είχαν κόψει τα ράστα μαλλιά μιας κοπέλας εντός των οποίων είχε κρύψει 800 ευρώ αλλά και διάφορα ποσά από τους λοιπούς.

Περί τις 8 και 30 μ.μ. μας μετέφεραν με ένα λευκό minibus προς έναν άγνωστο σε εμάς λιμένα, διανύοντας μία απόσταση περίπου τριάντα λεπτών από τον Μαραθόκαμπο. Από εκεί μας επιβίβασαν σε πλοίο του λιμενικού, στο οποίο βρίσκονταν μέσα 2 αστυνομικά όργανα με ενδυμασία παραλλαγής, και διανύσαμε μία απόσταση περίπου 1 ώρας ώσπου να φτάσουμε σε έτερο λιμένα, πιθανότατα αυτόν της μαρίνας Πυθαγορείου, καθώς υπήρχε μία πινακίδα όπου αναγραφόταν «SAMOSMARINA». Στον δεύτερο λιμένα παραμείναμε εντός του πλοίου για περίπου 2 ώρες, υπό την φύλαξη δύο αστυνομικών οργάνων οι οποίοι μας πρόσταξαν να έχουμε σκυμμένο το κεφάλι και να κοιτάμε μόνο στο έδαφος. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως από την ώρα της συλλήψεως και καθόλη τη διάρκεια της κράτησής μας τα αστυνομικά όργανα δεν προέβησαν σε ατομική αξιολόγηση κανενός ατόμου, δεν προέβησαν σε καμία ενημέρωση, καταγραφή ή ιατρικό έλεγχο, δεν προέβησαν σε καμία ερώτηση σχετική με τη βούλησή μας για αίτηση διεθνούς προστασίας ούτε σχετική με την παράνομη είσοδό μας στη χώρα. Τέλος, δεν μας παρείχαν ούτε νερό ούτε τροφή».

Ο τρόπος δράσης των αρχών που περιγράφεται, συμπίπτει με δεκάδες ακόμα υποθέσεις και καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στα ελληνικά νησιά. Στα τέλη Ιουνίου, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μία αναλυτική έκθεση με στοιχεια για 21 επιχειρήσεις παράνομων επαναπροωθήσεων και θύματα περίπου 1.000 πρόσφυγες, κατά την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020

Πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την άφιξη τους στην Ελλάδα, 27 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων δύο έγκυες γυναίκες, βρέθηκαν ξανά στο Αιγαίο, σε μία βάρκα που πλημμύριζε νερά, χωρίς οι αρχές να τους έχουν δώσει σωσίβια, όπως αναφέρουν. Νωρίτερα είχαν προσπαθήσει να κατασχέσουν τα κινητά τηλέφωνα όλων των ατόμων που θα έμπαιαν στη βάρκα, στερώντας τους ακόμα και τη δυνατότητα να καλέσουν σε βοήθεια. Η «επιχείρηση» είχε ολοκληρωθεί:

«Περί τις 2 π.μ. της 22ης Απριλίου και ενώ βρισκόμαστε στον δεύτερο λιμένα, αποπλεύσαμε με μεγάλη ταχύτητα κατευθυνόμενοι στα τουρκικά παράλια. Όταν πλέον είχαμε φθάσει πλησίον των χωρικών υδάτων της Τουρκίας μας έριψαν με βίαιο τρόπο σε μία σωσίβια λέμβο χρώματος πορτοκαλί, χωρίς παροχή σωσίβιων γιλέκων, ένα σύνολο 27 ατόμων, ανάμεσά τους και δύο έγκυες γυναίκες. Συγκεκριμένα έριψαν απωθώντας με δύναμη τη δεύτερη εξ’ ημών μέσα στη σωσίβια λέμβο, με αποτέλεσμα αυτή να προσγειωθεί με ανώμαλο τρόπο πάνω στον άνδρα που έριψαν πριν από αυτήν και να τραυματιστεί. Στη συνέχεια, έριψαν με τον ίδιο βίαιο τρόπο τον πρώτο εξ ημών πάνω στη δεύτερη εξ ημών με αποτέλεσμα αυτή να τραυματιστεί περαιτέρω.

Αφού και οι 28 ήμασταν πλέον εντός της σωσίβιας λέμβου, το πλοίο του λιμενικού μας εγκατέλειψε στην ανοιχτή θάλασσα, χωρίς καμία εγγύηση διάσωσης και απομακρύνθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργηθούν απόνερα και κυματισμός τα οποία μας ώθησαν προς τα τουρκικά ύδατα. Στο σημείο αυτό αντιλαμβανόμαστε πως η σωσίβια λέμβος πλημμύριζε με νερό και επίκειτο σοβαρός κίνδυνος βύθισης και πνιγμού μας. Ένας άνδρας εντοπίζει το σημείο-οπή από το οποίο νερά εισχωρούσαν στη λέμβο και σταματάει σε έναν βαθμό την εισροή με το χέρι του. Τότε ένας άλλος άνδρας, ο οποίος είχε καταφέρει να αποκρύψει το κινητό του τηλέφωνο ώστε να μην κατασχεθεί από τις αρχές, κατάφερε νακαλέσει την τουρκική Ακτοφυλακή σε βοήθεια.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί πως οι άνδρες της αστυνομίας, με την πρωτύτερη πράξη της κατάσχεσης των κινητών τηλεφώνων μας, ουσιαστικά μας στέρησαν και τα μοναδικά μέσα που είχαμε για κλήση σε διάσωση. Περί τις 3 και μισή π.μ. το τουρκικό λιμενικό μας διέσωσε και μας οδήγησε ασφαλείς στα παράλια της χώρας, όπως προκύπτει και από το δελτίο τύπου της Τουρκικής ακτοφυλακής για διάσωση 28 ατόμων στα χωρικά τους ύδατα περί της 3:55 π.μ.»

Τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότερες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις φτάνουν από τη Σάμο. «Στη Σάμο εξαφανίζονται άνθρωποι» έλεγε στο ραδιόφωνο του ΤPP στα τέλη Ιουνίου η Μαρία Κολόζη, κάτοικος του νησιού και μέλος της Πρωτοβουλίας #StopPushbacks. «Τη Σάμο την έχουν κηρύξει πρώτη προτεραιότητα, γιατί ανοίγει το καινούριο ΚΥΤ. Όλα τα μεγάλα σκάφη του Λιμενικού που ήταν στη Λέσβο τα έχουν φέρει εδώ. Τον Αύγουστο, καταγράφηκαν περίπου 100 άτομα. Σε όλα ήμασταν εκεί. Ήρθαν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετά από λίγο και δεν ήμασταν μόνοι μας» εξηγεί ο Δημήτρης Χούλης.

Φαίνεται ότι γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να εξασφαλίζεται δηλαδή «μυστικότητα» γύρω από τις επαναπροωθήσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε πριν λίγες μέρες ακόμα ένα αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων, στο άρθρο 40, προβλέπει περιορισμούς και τιμωρεί με κυρώσεις και πρόστιμα όσους βρίσκονται σε χώρους δραστηριότητας του Λιμενικού. Το συγκεκριμένο άρθρο προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, που ζήτησε την αναθεώρησή του. «Αυτό το σημείο δείχνει ότι τους ενοχλεί πάρα πολύ η παρουσία ανθρώπων εκεί που κάνουν ό,τι κάνουν. Είναι ξεκάθαρο πως θέλουν να δημιουργούν έναν χώρο τον οποίον όποιος τον πλησιάζει θα συλλαμβάνεται» σχολιάζει ο δικηγόρος.

«Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει τι ακριβώς είναι οι επαναπροωθήσεις», επαναλαμβάνει.




Πηγή

H Ν.Λυμπεράκη στο Mega

Η Νίκη Λυμπεράκη είναι το νέο πρόσωπο του Mega. H δημοσιογράφος συναντήθηκε με τον Β. Μαρινάκη και τον Σ. Μαλέλη και θα ξεκινήσει από αύριο, Τετάρτη, τη συνεργασία της με το κανάι, παρουσιάζοντας ένα εβδομαδιαίο talk show. Στις “ΑΙΧΜΕΣ” από τις 21 Ιουλίου 2021 είχατε διαβάσει για τις επαφές.





ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕΙ! Έπαθαν μετάλλ@ξη! Εμπλέκουν τα παιδιά μας… ΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ…

 



Ερωτήματα για τις πληροφορίες περί ενεργοποίησης της ΕΥΠ ενόψει ΔΕΘ

 Την επιβεβαίωση ρεπορτάζ σχετικά με την «ενεργοποίηση πληροφοριοδοτών της ΕΥΠ στη ΔΕΘ» ζητά από την κυβέρνηση ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης. Ο βουλευτής επικαλείται ρεπορτάζ του OPEN όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται αυτολεξεί ότι στο πλαίσιο των μέτρων ενόψει Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά και της παρουσίας του πρωθυπουργού, «θα ενεργοποιηθεί το κλιμάκιο πληροφοριοδοτών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».


Την επιβεβαίωση ρεπορτάζ σχετικά με την «ενεργοποίηση πληροφοριοδοτών της ΕΥΠ στη ΔΕΘ» ζητά από την κυβέρνηση ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης.

«Πριν οποιαδήποτε άλλη θεσμική αντίδρασή μας, ρωτάμε δημόσια το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το γραφείο του πρωθυπουργού: Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες του ρεπορτάζ που ακούσαμε στο δελτίο ειδήσεων του Open με την Πόπη Τσαπανίδου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται αυτολεξεί ότι στο πλαίσιο των μέτρων ενόψει Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης “θα ενεργοποιηθεί το κλιμάκιο πληροφοριοδοτών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών”», αναφέρει ο Χρ. Σπίρτζης.

«Επειδή όλοι αντιλαμβανόμαστε τη θεσμική εκτροπή, σε συνέχεια της ένταξης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με το νόμο του επιτελικού κράτους στις αρμοδιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τα πρόσθετα ερωτήματα που γεννιούνται, περιμένουμε την άμεση απάντηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρμόδιο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη», υπογραμμίζει.

Συγκεκριμένα, στο δελτίο ειδήσεων του Open ειπώθηκαν τα εξής:

«Σήμερα οριστικοποιήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί στην ΔΕΘ, ξεκινώντας από τον φραγμό ασφαλείας ο οποίος θα υπάρχει γύρω από το Βελλίδειο από διμοιρίες των ΜΑΤ καθώς και από τους Αίαντες της ΕΛΑΣ. Θα υπάρχουν αυξημένες περιπολίες από ομάδες της ΟΠΚΕ, της ΔΙΑΣ αλλά και της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Θα υπάρχει ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο από την αντιτρομοκρατική – το κλιμάκιο της μάλιστα θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη το πρωί. Επίσης θα ενεργοποιηθεί το κλιμάκιο πληροφοριοδοτών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Θα πρέπει να είναι καθαρή κάθε διέλευση επισήμων σε όσα δρομολόγια θα γίνουν. Επίσης, τα σκυλιά θα ψάχνουν για εκρηκτικά όλα τα επίμαχα κτίρια ενώ σε κλοιό θα είναι και το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Θυμίζω ότι φέτος αυτό που φοβίζει περισσότερο τις αρχές είναι οι συγκεντρώσεις των αντεμβολιαστών, μάλιστα μέχρι στιγμής διαπιστώνουν ότι θα είναι μαζικές. Σήμερα έγινε τηλεδιάσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κυρίου Θεοδωρικάκου στην οποία συμμετείχε και ο κύριος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας».



Πηγή

Ξεπέρασαν τους 14.000 οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας

 Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.014 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.198, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 607.356 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.947 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια, βάσει των κρουσμάτων, εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.88 – 1.06)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.014 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 390 (59.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 65 έτη. To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 350 (89.74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (10.26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.024 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 202 (ημερήσια μεταβολή -11.79%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τεστ σήμερα: 98.663 (PCR: 17.087, RAPID: 81.576) Θετικότητα (PCR+Rapid): 2,23%



Πηγή

Παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

 Ζητά την άμεση, «αυτεπάγγελτη, ταχεία και σχολαστική διερεύνηση κάθε καταγγελίας» από τους εισαγγελείς σε όλη τη χώρα, που αφορά πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή άλλες έκνομες δραστηριότητες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των πολιτών.


Σε κινητοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο των εισαγγελικών αρχών για τις περιπτώσεις με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και άλλες έκνομες ενέργειες, καλεί τις εισαγγελίες όλης της χώρας ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, ζητώντας συντονισμένες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ζητά την άμεση, «αυτεπάγγελτη, ταχεία και σχολαστική διερεύνηση κάθε καταγγελίας» από τους εισαγγελείς σε όλη τη χώρα, που αφορά πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή άλλες έκνομες δραστηριότητες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των πολιτών.

Ολόκληρη η εγκύκλιος:

«Ανακύπτει ήδη και βλέπει το φως της δημοσιότητας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορονοϊού Covid– 19 ή νόσησης, στις οποίες φέρονται ότι κάθε φορά συμμετείχαν με θετική ενέργεια ή παράλειψη, πρωτίστως, ο δήθεν εμβολιασθείς, και πρόσωπα, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, των δομών υγείας.

Με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος του εμβολιασμού, τον οποίο η ιατρική επιστημονική κοινότητα προβάλλει ως βασικό – θεμελιώδες μέσο αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊούCOVID-19, και συνεκτιμώντας την εμφανή και μείζονα ποινική απαξία της προαναφερόμενης συμπεριφοράς, που στοιχειοθετεί (συντρεχουσών και των λοιπών νομίμων προϋποθέσεων) τη νομοτυπική μορφή εγκλημάτων του Ποινικού Κώδικα (βλ. ιδίως άρθρα 46, 47, 221, 242, 285 ΠΚ) επισημαίνουμε την ανάγκη επαγρύπνισης και εγρήγορσης των εισαγγελικών λειτουργών της Χώρας ώστε να παρεμβαίνουν κατά τη λειτουργική αποστολή τους και να επιλαμβάνονται αμελλητί του ποινικού μέρους των σχετικών υποθέσεων.

Ειδικότερα, επιβάλλεται η (κατά το άρθρο 37 ΚΠΔ αυτεπάγγελτη) ταχεία και σχολαστική διερεύνηση κάθε πληροφορίας σχετιζόμενης με εικονικό εμβολιασμό και η χωρίς χρονοτριβή κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των υπαιτίων προσώπων, όταν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις. Εντοπισμός μεμονωμένων περιπτώσεων πρέπει να οδηγεί σε ευρύτερο εξονυχιστικό έλεγχο (με την αρωγή των αρμόδιων λειτουργών των Υπηρεσιών της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας) για ενδεχόμενη διακρίβωση μεγαλύτερου αριθμού ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού στο ίδιο Εμβολιαστικό Κέντρο ή λειτουργία «κυκλώματος» παραγωγής τέτοιων πιστοποιητικών.

Προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, χρήσιμη θα ήταν και η οιονεί προληπτική εισαγγελική δράση με την (άτυπη) επιτόπια μετάβαση του Εισαγγελέα ή του εντεταλμένου Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στο Εμβολιαστικό Κέντρο της περιφέρειάς του για να ενημερωθεί και να γνωρίζει εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών.

Οι Εισαγγελείς Εφετών παρακαλούνται να εποπτεύουν συντονιστικά το εν λόγω έργο των Εισαγγελέων Πρωτοδικών και σε περίπτωση υπόθεσης μείζονος βαρύτητας, κατά την κρίση τους, να ενεργούν προσωπικά ή με κάποιον Αντεισαγγελέα Εφετών προκαταρκτική εξέταση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 32 ΚΠΔ».


Πηγή

Παραιτήθηκε ο διοικητής του ΝΙΜΤΣ με παρασκήνιο ότι αρνούνταν να εμβολιαστεί

 Στην επιστολή παραίτησής του αναφέρονται «προσωπικοί λόγοι», ωστόσο φέρεται ότι δεχόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα πιέσεις να εμβολιαστεί και το αρνούνταν. Την ύπαρξη της επιστολής παραίτησης επιβεβαίωσε στο MEGA και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.


Την παραίτησή του υπέβαλε ο διοικητής του στρατιωτικού νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, υποστράτηγος Σέργιος Γκιζάρης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αρνούνταν να εμβολιαστεί.

Στην επιστολή παραίτησής του αναφέρονται «προσωπικοί λόγοι», ωστόσο φέρεται ότι δεχόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα πιέσεις να εμβολιαστεί και το αρνούνταν. Την ύπαρξη της επιστολής παραίτησης επιβεβαίωσε στο MEGA και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.

Ο υποστράτηγος Σ. Γκιζάρης είχε διοριστεί επικεφαλής στο ΝΙΜΤΣ τον Μάρτιο του 2020, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε διευθυντής στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και διευθυντής υγειονομικού στο ΓΕΣ.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν συνολικά περίπου 350 υγειονομικοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα σχετικά έγγραφα με τα οποία θα τίθενται σε αναστολή εργασίας.



Πηγή

ΠΑΜΕ Τύπου: Καμία επανάπαυση στον ΕΔΟΕΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, είχε δημόσια καταγγείλει, ήδη απο τον Οκτώβρη του 2017, και έγκαιρα ενημέρωσε τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους του Κλάδου που ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ, για τις αρνητικές συνέπειες για τα δικαιώματα στην υγεία-πρόνοια, επικούριση και το εφ΄απαξ των ασφαλισμένων σε αυτόν.

Επισημαίνουμε ότι ήδη με τον ιδρυτικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον «νέο ΕΔΟΕΑΠ» αυξήθηκαν με υπερδιπλασιασμό οι εισφορές εργαζόμενων και συνταξιούχων, μπήκε η λαιμητόμος των αναλογιστικών μελετών στην απόδοση των παροχών, έσπασαν οι εισφορές σε τρείς κατηγορίες παροχών (υγεία-πρόνοια, εφ’ άπαξ, επικούρηση) για να διευκολύνονται οι περικοπές, άνοιξε ο δρόμος εφαρμογής της ανταποδοτικότητας, καταργήθηκε η χρηματοδότηση του από το Αγγελιόσημο, με τα οικονομικά του να γίνονται έρμαιο των ορέξεων των αφεντικών, τέλος θεσμοθετήθηκε η εκπροσώπηση της εργοδοσίας στο Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ και μάλιστα με δικαίωμα βέτο.

Σήμερα, παρά την ευημερία των αριθμών όπως περιγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις και τον προϋπολογισμό του ΕΔΟΕΑΠ, οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι του Κλάδου έχουμε βιώσει σειρά αρνητικών εξελίξεων που έχουν ήδη σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή και τα δικαιώματα μας.

  • Αμφισβήτηση της νομιμότητας του πόρου 2% από την εργοδοσία, με πολύχρονη νομική αντιδικία και άρνηση καταβολής από σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων ΜΜΕ. Η απόφαση του ΣτΕ δεν διασφαλίζει τον πόρο, αφού οι εργοδοτικές Ενώσεις βρίσκονται σε διαρκείς παρασκηνιακές επαφές με τις κυβερνήσεις για τη μείωση του ποσοστού μέχρι και την ολοκληρωτική κατάργηση του.
  • Παραμένει ανείσπρακτο ποσό εκατομυρίων ευρώ- δημοσιεύεται το ποσό των 94,3 εκ. ευρώ συνολικά- απο Αγγελιόσημο και μή καταβληθείσες εργοδοτικές εισφορές του 2%, που με βάση την παραδοχή του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ θα παραμείνουν ανείσπρακτα σε ποσοστό σχεδόν 70%.
  • Αντί να επιβληθεί στους εργοδότες η άμεση καταβολή των οφειλόμενων, η κυβέρνηση με πρόσφατη τροπολογία τους απαλλάσσει από προσαυξήσεις. Ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει η άμεση και έμμεση επιχορήγηση των Ομίλων ΜΜΕ με εκατομμύρια ευρώ, με πρόσχημα τη μείωση εσόδων λόγω πανδημίας, αλλά και διάφορες επενδύσεις. Χάρισε δε στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών μια ολόκληρη σχεδόν ετήσια δόση από την αδειοδότηση, ύψους 3.450.000 ευρώ.
  • Η αντιασφαλιστική επίδραση των αναλογιστικών μελετών είναι ήδη ορατή για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ, αφού για τους συνταξιούχους του Κλάδου μετά το 2017 το εφ΄άπαξ καταβάλλεται μειωμένο κατά 7%, ενώ για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο από 1/1/2017 έχει ήδη καταργηθεί η εφάπαξ παροχή.
  • Ο πρόσφατος έλεγχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με πρόσχημα το Αγγελιόσημο, θεμελιώνει την παρέμβαση του κράτους στον Οργανισμό, παρά τις περί του αντιθέτου τυμπανοκρουσίες της διοίκησης του. Γεγονός που μαζί με άλλους παράγοντες συμβάλλει στο άνοιγμα του δρόμου για παραπέρα αρνητικές αλλαγές.
  • Τα τελευταία χρόνια στους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στον νόμο-λαιμητόμο για την ασφάλιση του ΣΥΡΙΖΑ, προστέθηκαν ο λεγόμενος νόμος Λιβάνιου που μειώνει το προσωπικό των τηλεοπτικών σταθμών, ενισχύει τις ευέλικτες-ελαστικές εργασιακές σχέσεις οδηγώντας σε συμπίεση των μισθών προς τα κάτω με λογικό συνεπακόλουθο όλων αυτών τη μείωση των εισφορών προς τον ΕΔΟΕΑΠ, άρα και των οικονομικών του, με αρνητικές συνέπειες στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Αλλωστε η νομοθέτηση από την κυβέρνηση της ΝΔ του περάσματος της Επικουρικής Ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, μαζί με τα Επαγελματικά Ταμεία, που υπονομεύουν στο έπακρο τις συντάξεις και τις παροχές υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας, αποτελούν στρατηγική επιλογή κυβέρνησης, εργοδοσίας, ΕΕ και των κομμάτων τους.

 

Συναδέλφισσες ,συνάδελφοι,

 

Για όλους μας, εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους του κλάδου, μπροστά στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, το ζήτημα δεν μπορεί να είναι απλά και μόνο η διαχείριση των οικονομικών από τη Διοίκηση του Ασφαλιστικού μας Ταμείου το οποίο συνδιαχειρίζεται και με βέτο η εργοδοσία, αλλά όλα τα παραπάνω τα οποία άπτονται της υπεράσπισης και διεύρυνσης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ κάνει «τηλε- Γενικές Συνελεύσεις». Οι «εξ΄αποστάσεως συνελεύσεις και ψηφοφορίες» που οδηγούν στην απονεύρωση των διαδικασιών του συνδικαλιστικού κινήματος, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε χρήστες πληκτρολογίου, αντί για ζωντανούς συμμετέχοντες σε οργανωμένες διαδικασίες. Είναι ο επικίνδυνος δρόμος που επιβάλλει ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη για να σταματήσει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες των σωματείων και άλλων φορέων, να ελέγξει τις αντιδράσεις και τη διεκδικητική τους δράση απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα, κράτους, εργοδοσίας και κυβερνήσεων, οδηγώντας στο Μεσαίωνα μέσα από τους τάχα σύγχρονους δρόμους της τεχνολογίας.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταδικάζει αυτή την τακτική που μας θέλει στη γωνία και υποστηρίζει την δυνατότητα ζωντανών Γενικών Συνελεύσεων με ασφάλεια, σε ανοιχτούς χώρους, με όλα τα επιβαλλόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας από την πανδημία. Επιβεβαιώνεται στην πράξη από τη δράση του ταξικού εργατικού κινήματος, ήδη από την Πρωτομαγιά του 2020.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ έχει πάρει θέση για όλες τις εξελίξεις, καλώντας σε οργάνωση αγώνα από τα κάτω κόντρα στα παζάρια του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού που κυριαρχεί στις Ενώσεις του κλάδου με κυβέρνηση – εργοδοσία για το «πόσα θα χάσουμε». Αντικειμενικά και με βάση όλα όσα έχουμε πιο πάνω αναφέρει για την Επικουρική Ααφάλιση, χρειάζεται επαγρύπνηση για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα και διεκδίκηση απέναντι σε κυβέρνηση εργοδοσία :

Για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και Επικουρικής, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές για όλους, αντίστοιχες των αναγκών μας.

Που σημαίνει:

  • Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους. Καμμιά επιχειρηματική δράση σε Υγεία-Πρόνοια. Καμιά μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για όλους. Να επανέλθει το εφάπαξ για τους νεοεισερχόμενους.
  • Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Οι εισφορές τους να βρίσκονται στο ύψος που να πληρούν τουλάχιστον τις σημερινές παροχές, αν όχι ακόμη περισσότερες. Σε Υγεία, σύνταξη, εφάπαξ.
  • Να φύγει η εργοδοσία από το Ταμείο, γιατί είναι των εργαζομένων.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, που θα συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων του Ταμείου.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
  • Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι.
  • Να επιστραφούν όλα τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα» και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών στο Ταμείο.
  • Να ανατραπούν και να μην εφαρμοστούν στην πράξη όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, όλης της προηγούμενης δεκαετίας.

 

 

Αθήνα 8 Σεπτέμβρη 2021




Πηγή

Θα τρελαθούμε: ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ από Τσιόδρα-Μητσοτάκη για eμβολιασμό των παιδιών (8-9-21)



 

ΕΣΗΕΑ: Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ διατηρούν το δικαίωμα ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τον Διοικητή και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΦΚΑ, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει μερίδα των συναδέλφων με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΦΚΑ για τις εισφορές του έτους 2020, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 5/6-2-2019 εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, σε περίπτωση παράλληλης

ασφάλισης για υγειονομική περίθαλψη αφενός σε εντασσόμενο στον ΕΦΚΑ φορέα / τομέα / κλάδο / λογαριασμό και αφετέρου σε μη εντασσόμενο στον ΕΦΚΑ φορέα / τομέα / κλάδο / λογαριασμό, ο ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ διατηρεί το δικαίωμα να δηλώσει την ασφάλιση για υγειονομική περίθαλψη στον ΕΔΟΕΑΠ καταβάλλοντας την προβλεπόμενη εισφορά.

Η εν λόγω εξαίρεση από την καταβολή εισφορών κλάδου υγείας του ΕΦΚΑ αρχίζει από την πρώτη του μήνα υποβολής της αίτησης/δήλωσης, εφόσον το αίτημα υποβληθεί κατά την εγγραφή ή κατά την έναρξη ασφάλισης. Αν υποβληθεί μεταγενέστερα από την έναρξη της παράλληλης ασφάλισης, η εξαίρεση αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα.

Σημειώνεται ότι το σχετικό αίτημα/δήλωση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ συνοδευόμενο από βεβαίωση ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ, και εκδίδεται από τον ΕΦΚΑ απόφαση εξαίρεσής του από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ, που κοινοποιείται στον ασφαλισμένο.

Ακολουθεί η σχετική εγκύκλιος.

Εγκύκλιος 5_2019 εξαίρεση από τον κλάδο υγείας ΕΦΚΑ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Πηγή

Μάχη Alpha-Mega ,χθες, για την πρώτη θέση

Μάχη ανάμεσα σε Alpha και Mega στις αρχές της σεζόν για την πρώτη θέση στην τηλεθέαση. Ο Alpha με 15,5% κερδίζει οριακά το Mega το οποίο ανέβηκε στο 15,2% ενώ ο ΣΚΑΪ ήταν τρίτος με 11,5%, τέταρτο τον ΑΝΤ1 με 9,9% και το Star πέμπτο με 9,5%. Η “Γη της Ελιάς” είναι στην πρώτη θέση με 1.159.227 τηλεθεατές, ο “Σασμός” δεύτερος με 1.076.383  θεατές και τρίτο το “Bachelor” με 640.624 θεατές.









ΑΙΧΜΕΣ: Στα νοσοκομεία χωρίς μάσκες στην “Ελιά”!

**O Alpha δείχνει να  έμαθε από τα λάθη του.

**Η  ηγεσία του, είδε πως η λογική των περικοπών  που εφαρμόστηκε ως αποτέλεσμα  της “συνεργασίας” του με το Star  και αποφάσισε να επενδύσει σε μία σειρά μυθοπλασίας και ένα αμφιβόλου αισθητικής, προσβλητικό για τις γυναίκες reality πρόγραμμα.

**Θα υπάρξει όμως ανταγωνισμός με το Star, όμως, εντός της “πολυκατοικίας”;   Την  επόμενη βδομάδα, όταν θα μπει στο παιχνίδι και ο ΑΝΤ1, οπότε και  θα είναι εφικτή η εκτίμηση για την πορεία της αγοράς φέτος.

**Λύση μακριά από τα συστήματα ψάχνουν για τον αθλητικό τομέα της  ΕΡΤ. Μόνιμη η γκρίνια στους τομείς του προγράμματος, αν και ακόμη δεν έχουν βγει οι σειρές της στον αέρα.

**Σκηνή από τη  “Γη της Ελιάς”! Ο νεαρός πρωταγωνιστής νοσηλεύεται στο νοσοκομειό χτυπημένος από σφαίρα. Οι συγγενείς είναι στον προθάλαμο από τον οποίο περνάνε (κομπάρσοι) και επισκέπτες του νοσοκομειού.

**Όλοι χωρίς μάσκ!

**Ενώ στον τοίχο του νοσοκομείου ειναι αναρτημένη η αφίσα της καμπάνιας «Μένουμε ασφαλείς», άρα αναφέρεται στο παρόν!

Σοβαρό σφάλμα για την  παραγωγή.



Πηγή

“Λατρεία” για το νόμο Χατζηδάκη από τη Συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ!

Η απόλυτη  στήριξη στο νόμο Χατζηδάκη για την ηλεκτρονική ψήφος στις εκλογές έρχεται  από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, τη Συσπείρωση.

Σε αντίθεση με όσα λέει  το κόμμα της  αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Πρόεδρός του και παρά το γεγονός ότι η ΕΣΗΕΑ, εξαιρείται του νόμου,με πολιτικό φανατισμό,η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ στηρίζει την επίμαχη διάταξη του νόμου Χατζηδάκη, όπως φάνηκε και χθες στην συνεδρίαση του  οργάνου.

Η Κουμουνδούρου εμφανίζεται άλλα να λέει στον κόσμο και  άλλα να κάνει στην  πράξη με τα στελέχη της,τα οποία συνεργάζονται με τη ΝΔ στην ΕΣΗΕΑ, από  το 2017, ασκώντας διοίκηση.



Πηγή

Ο Δημήτρης Βάγιας στον όμιλο εταιρειών Δ.Παναγιωτάκη

Ο Δημήτρης Βάγιας ανέλαβε τη θέση του γενικού εμπορικού διευθυντή στον Όμιλο εταιρειών Διονύση Παναγιωτάκη, έχοντας υπό την ευθύνη του την οργάνωση και λειτουργία του εμπορικού τομέα για τον τηλεοπτικό σταθμό Action24, τα Αθηναϊκά Θέατρα αλλά και τη
νέα υπό έκδοση εφημερίδα και τα ψηφιακά μέσα του ομίλου, αναφέρει η έκδοση του”Business Today”. Στα μέσα  του  περασμένου Μαϊου ο Δημήτρης Βάγιας αποχώρησε από τη Forthnet
έπειτα απο 21 χρόνια συνεργασίας.







Ξανά στο ΣτΕ για τον ΕΔΟΕΑΠ

Μία ακόμη μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την εισφορά του 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ αναμένεται το προσεχές διάστημα. Η εκδίκαση τριών αιτήσεων ακύρωσης του 2% αναμένεται στις 15 Νοεμβρίου. Πρόκειται για προσφυγές της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΔΕΕ), η οποία προσέφυγε κατά των οικονομικών καταστάσεων αλλά και κατά του καταστατικού του Ταμείου των ΜΜΕ. Με δεδομένο ότι οι προσφυγές αυτές αφορούν το 2% επί των διαφημίσεων στο διαδίκτυο, η απόφαση του ΣτΕ εκτιμάται ως σημαντική όχι μόνο για τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά συνολικά για τις επιβαρύνσεις επί της διαδικτυακής διαφήμισης.








O ΑΔΜΗΕ στην Cosmote

Η Cosmote κέρδισε τον διαγωνισμό για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του ΑΔΜΗΕ με προϋπολογισμό ύψους 16 εκατ. ευρώ. Η προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού και των υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί από τη ΝΟΚΙΑ.






Έναν χρόνο μετά την πυρκαγιά στη Μόρια: Φράχτες και τείχη για τους πρόσφυγες με τη βοήθεια της Ε.Ε.

 «Με την οικονομική και την τεχνική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αρχές στην Ελλάδα κατασκευάζουν φράχτες και τσιμεντένιους τοίχους γύρω από δεκάδες υπάρχοντα camps και χτίζουν κλειστά camps σε απομακρυσμένες τοποθεσίες στα νησιά του Αιγαίου» τονίζουν σε έκθεσή τους 45 ΜΚΟ και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Η έκθεση δημοσιεύεται στον έναν χρόνο από την πυρκαγιά στη Μόρια, με τις οργανώσεις να αναφέρουν πως «λίγα διδάγματα αντλήθηκαν καθώς η Ελλάδα διευρύνει τα εμπόδια στην προστασία των προσφύγων».


«Όταν η καταστροφική πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το camp της Μόριας στο ελληνικό νησί της Λέσβου τη νύχτα της 8ης προς την 9η Σεπτεμβρίου 2020, Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν ότι θα βελτιώσουν τις συνθήκες υποδοχής. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ylva Johansson δήλωσε ότι “καμία άλλη Μόρια” δεν πρέπει να υπάρξει» υπενθυμίζουν οι οργανώσεις στην κοινή τους δήλωση. Ωστόσο, όπως προσθέτουν, «αντί να επιδιώκουν εναλλακτικές λύσεις ως προς τα camps, η Ε.Ε. και η Ελλάδα έχουν σκληρύνει την προσέγγισή τους. Όπως δείχνει η έκθεση, οι αρχές ακολουθούν “βλαβερές πολιτικές που εστιάζονται στην αποτροπή και τον περιορισμό των αιτούντων/ουσών άσυλο και των προσφύγων”, συνεπώς “εφαρμόζοντας και εμβαθύνοντας από κοινού την υπάρχουσα κατάσταση”».

Υπενθυμίζεται επίσης η δίκη των έξι προσφύγων που κατηγορήθηκαν για την πυρκαγιά σημαδεύτηκε από σωρεία παρατυπιών που κατήγγειλαν οι δικηγόροι, με το δικαστήριο τελικά να επιβάλλει βαριές καταδίκες με 10 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή σε τέσσερα άτομα και 5 χρόνια χωρίς αναστολή σε δύο ανηλίκους.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

Οι 45 οργανώσεις συνεχίζουν το χρονικό λέγοντας πως «μέσα σε μήνες από την πυρκαγιά του Σεπτεμβρίου του 2020, Έλληνες και αξιωματούχοι της Ε.Ε. συμφώνησαν στην κατασκευή Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης Πολλαπλών Σκοπών (ΚΥΤΠΣ) σε πέντε νησιά του Αιγαίου. Στην ηπειρωτική χώρα, άρχισαν να χτίζουν τοίχους και να περιφράσσουν με αλυσίδες γύρω από δεκάδες υπάρχοντα camps. Οι κάτοικοι των camps και οι ΜΚΟ που είναι εξοικειωμένοι με τα σχέδια έχουν παρομοιάσει αυτές τις εγκαταστάσεις με φυλακές»

Η έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί τα κατασκευαστικά έργα με επιχορηγήσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ. Η επίτροπος Johanson υπερασπίστηκε το έργο επιμένοντας ότι οι νέες δομές στα νησιά δεν θα είναι κλειστές και ότι οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να πηγαινοέρχονται. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να περιορίσουν την ελευθερία της κίνησης των κατοίκων του camp: Στις 29 Μαρτίου 2021, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης περιέγραψε τα νέα ΚΥΤΠΣ ως “κλειστά και ελεγχόμενα”. Είχε χρησιμοποιήσει παρόμοια γλώσσα και όταν συζητούσε για τις εγκαταστάσεις του camp.»

Η έκθεση θέτει το ερώτημα πώς και γιατί χρησιμοποιούνται τα κονδύλια της Ε.Ε. για τον περιορισμό της ελεύθερης κίνησης των ατόμων που αναζητούν καταφύγιο, και παροτρύνει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσουν επειγόντως την τρέχουσα διαδικασία κατασκευής και να παρέμβουν για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Σε έναν κατάλογο συστάσεων, η έκθεση ζητά από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τις εθνικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα τις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ειδική Ομάδα της για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης, καθώς και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να:

1. Εγγυηθούν ότι οι νέες αφίξεις στο ελληνικό νησί δεν θα κρατηθούν από προεπιλογή σε ΚΥΤΠΣ και ότι οι περιορισμοί μετακίνησης θα βασίζονται στην εξατομικευμένη αξιολόγηση και δεν υπερβαίνουν τους περιορισμούς που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

2. Εξασφαλίσουν σταθερή δέσμευση από τις ελληνικές αρχές ότι θα διατηρηθεί η ελευθερία κίνησης των κατοίκων όλων των camps και θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης (ειδικά για παιδιά) και της υγειονομικής περίθαλψης.

3. Εγγυηθούν ότι οι αιτούντες/ες άσυλο που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές θα έχουν πρόσβαση στα κέντρα των πόλεων ή σε κοντινές αστικές περιοχές διευκολύνοντας τις μεταφορές και τις ευκαιρίες συμμετοχής, αποτρέποντας έτσι τις βλαβερές συνέπειες της απομόνωσης και του κοινωνικού αποκλεισμού και προωθώντας από την αρχή την ένταξη.

4. Ελέγξουν επειγόντως τη χρήση των κονδυλίων της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση της κατασκευής ΚΥΤΠΣ και τειχών γύρω από τα camps στην ηπειρωτική χώρα, και να εξετάσουν το ενδεχόμενο μορατόριουμ στις κατασκευές έως ότου διασφαλιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των κατοίκων.

5. Εγγυηθούν ένα έγκαιρο και επαρκές σχέδιο παρακολούθησης και αξιολόγησης για την εκτίμηση των συνθηκών στα νέα ΚΥΤΠΣ και τα περιφραγμένα camps, καθώς και τον αντίκτυπό τους στην πρόσβαση των κατοίκων στα δικαιώματα, σε ουσιαστικές συνθήκες υποδοχής, σε υπηρεσίες, σε αρωγή, στην ψυχική υγεία και την εκπαίδευση (ειδικά για παιδιά).

6. Διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία που διέπει την πρόσβαση των ΜΚΟ στις εγκαταστάσεις υποδοχής στην Ελλάδα είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, καθώς και με τα αντίστοιχα πρότυπα, αναφορικά με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, και ότι δεν εμποδίζει την παροχή επαρκών υπηρεσιών και υποστήριξης στους/στις αιτούντες/σες άσυλο που ζουν σε εγκαταστάσεις υποδοχής. Η Επιτροπή της Ε.Ε. θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην αξιολόγηση του κατά πόσον η ελληνική νομοθεσία που περιορίζει τη δραστηριότητα των ΜΚΟ είναι συμβατή με το δίκαιο της Ε.Ε.

7. Προτρέψουν την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τους νέους περιορισμούς στη βοήθεια σε μετρητά για να επιτρέψει στους/στις αιτούντες/σες άσυλο να ζήσουν σε ανεξάρτητη στέγαση, καθώς και να επενδύσουν σε εναλλακτικές μορφές εγκατάστασης που θα προωθούν την ένταξη και την κοινωνική συμπερίληψη όσο οι άνθρωποι θα ολοκληρώνουν τη διαδικασία ασύλου.

8. Προτρέψουν την ελληνική κυβέρνηση να θεσπίσει πρωτόκολλα για τη λειτουργία και την παρακολούθηση όλων των εγκαταστάσεων υποδοχής ώστε να εξασφαλίζουν επαρκή ασφάλεια και προστασία στους/στις κατοίκους το προσωπικό των camps χωρίς να καταπατούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

 

Την έκθεση υπογράφουν οι εξής οργανώσεις:

1. Action for Education

2. Amnesty International

3. Better Days

4. Centre Diotima

5. Changemakers Lab

6. Choose Love

7. Danish Refugee Council

8. Europe Must Act

9. European Lawyers in Lesvos (ELIL)

10. Feeding Hope @ Hope Cafe Athens

11. Fenix – Humanitarian Legal Aid

12. Flygtningebørn.dk

13. Glocal Roots

14. Greek Council for Refugees (GCR)

15. Greek Forum of Migrants

16. HumanRights360

17. I AM YOU

18. International Detention Coalition (IDC)

19. International Rescue Committee (IRC)

20. INTERSOS and INTERSOS Hellas

21. Irida Women’s Center

22. JESUIT REFUGEE SERVICE GREECE (JRS

GREECE)

23. Lesvos Solidarity

24. Lifting Hands International

25. Lighthouse Relief

26. Love Without Borders For Refugees in Need

27. MIAMSI – Mouvement International d’Apostolat

des Milieux Sociaux Indépendants

28. Mobile Info Team

29. Network for Children’s Rights

30. Odyssea

31. One Family – No Borders

32. One Happy Family

33. Pacificwin Pacific

34. Project Armonia

35. Refugee Law Clinic Berlin

36. Refugee Legal Support (RLS)

37. Refugee Trauma Initiative (RTI)

38. Refugees International

39. Samos Advocacy Collective

40. Samos Volunteers

41. SolidarityNow

42. Steps

43. Still I Rise

44. Vasilika Moon

45. Women’s Refugee Commission




Πηγή

Βαριές νοσηλείες και θανάτους με το άνοιγμα των σχολείων εκτιμά παιδίατρος

 Την εκτίμηση ότι θα έχουμε σοβαρές νοσήσεις και θανάτους παιδιών με το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων διατύπωσε ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου. «Συνολικά από τα 600.000 παιδιά, 4.000 μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Αυτή τη στιγμή 1 στα 4 κρούσματα είναι παιδί και αυτό μπορεί να αυξηθεί στα 3 στα 4 κρούσματα» εκτίμησε χαρακτηριστικά. Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι, λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης, «αν έχουμε παιδιά που νοσούν στα αλήθεια, το ποσοστό 50+1 θα καλυφθεί πάρα πολύ γρήγορα».


Tο 30% των μαθητών σε μία τάξη θα μολυνθεί μόλις εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα με το άνοιγμα των σχολείων εκτιμά ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, ενώ τρομάζει η πρόβλεψη του για νοσηλείες και θανάτους παιδιών. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης χαρακτήρισε «στοίχημα» του τρέχοντος επιδημιολογικού κύματος το άνοιγμα των σχολείων και κάλεσε τους δασκάλους και τους καθηγητές να αφήνουν ανοιχτά συνέχεια τα παράθυρα των τάξεων.

«Έχοντας την εμπειρία της γρίπης εκτιμώ ότι το 30% των μαθητών σε μία τάξη θα κολλήσει με το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Δέλτα. Συνολικά από τα 600.000 παιδιά, 4.000 μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Αυτή τη στιγμή 1 στα 4 κρούσματα είναι παιδί και αυτό μπορεί να αυξηθεί στα 3 στα 4 κρούσματα» εκτίμησε ο παιδίατρος.

«Στατιστικά θα έχουμε και βαριές νοσηλείες και δυστυχώς και θανάτους. Αν μας ευνοήσει ο καιρός πρέπει να έχουμε ανοιχτά παράθυρα και πόρτες ώστε να υπάρχει ρεύμα και να μειώνεται το ιικό φορτίο» προσέθεσε και σημείωσε πως «είναι προτιμότερο να ντύσουμε τα παιδιά μ’ ένα ρούχο παραπάνω παρά να έχουμε κλειστά παράθυρα».

Από την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει την οδηγία για κλείσιμο τμημάτων στην περίπτωση που νοσήσει το 50+1% των μαθητών, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι, λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης, «αν έχουμε παιδιά που νοσούν στα αλήθεια, το ποσοστό 50+1 θα καλυφθεί πάρα πολύ γρήγορα».

«Ο παιδίατρος είναι ο άνθρωπος που έκανε όλα τα εμβόλια στα παιδιά, που τον εμπιστευόμαστε», ερμήνευσε τη χθεσινή απόφαση για χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 12 – 17 ετών από τον παιδίατρο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου,μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξήγησε πως, το οικονομικό βάρος για το εμβόλιο των παιδιών δεν βαραίνει τους γονείς, οι παιδίατροι, ωστόσο, θα αμείβονται. Ειδικότερα για τις περιπτώσεις στις οποίες κάποιος αδυνατεί να πάει στο ιατρείο και είναι αναγκαστικός ο εμβολιασμός του στο σπίτι, ο γιατρός θα αμείβεται με 50 ευρώ από το κράτος. Εξηγώντας το διαδικαστικό κομμάτι, ο πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι, οι γονείς καλούν τον παιδίατρο για ραντεβού, όπως πάντα κάνουν και το εμβόλιο θα γίνεται στο ιατρείο. Το κόστος των 20 ευρώ ανά εμβολιασμό βαραίνει το κράτος και όχι τους γονείς.





Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ