Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Τσεχία: Σύγκρουση τρένων – Τρεις νεκροί και πολλοί τραυματίες

 Σύνταξη: Γεωργία Παμπουχίδου

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, οκτώ βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και πενήντα έχουν τραυματισθεί πιο ελαφρά κατά την σύγκρουση δύο επιβατηγών τρένων κοντά στην πόλη Ντομάζλιτσε στην δυτική Τσεχία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Αρκετοί επιβάτες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με ελικόπτερα από τον τόπο του δυστυχήματος κοντά στο χωριό Μίλαβτσε, στη δυτική Τσεχία, ανέφερε η περιφερειακή υπηρεσία διάσωσης.

Η σύγκρουση έγινε, νωρίς το πρωί, μεταξύ των σταθμών Ντομάζλιτσε και Μπλιζετζοφ, όταν ένα γρήγορο τρένο που συνδέει το Μόναχο με την Πράγα παραβίασε σήμα στοπ και συγκρούστηκε με τοπικό τρένο στην Τσεχία, όπως ανακοίνωσαν οι τσεχικές αρχές.

Ο υπουργός Μεταφορών Κάρελ Χάβλιτσεκ δήλωσε στο Twitter ότι μία από τις αμαξοστοιχίες ήταν Ex 351, τρένο μεγάλης ταχύτητας που συνδέει το Μόναχο με την Πράγα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Τσεχικών Σιδηροδρόμων.

Το γρήγορο τρένο έπεσε πάνω σε τοπική αμαξοστοιχία που ταξίδευε από το Πίλζεν στο Ντομάζλιτσε, δήλωσε εκπρόσωπος της Ceske Drahy, των τσεχικών σιδηροδρόμων που διαχειρίζονται τα δύο τρένα. Ο εκπρόσωπος είπε πως οι οδηγοί των δύο τρένων είναι Τσέχοι.

Ελικόπτερα διάσωσης μετέφεραν τους τραυματίες από το σημείο του δυστυχήματος κοντά στα σύνορα Τσεχίας – Γερμανίας.

Με πληροφορίες από AΠΕ – ΜΠΕ



Πηγή


Ψαρά: Σημάδια εξάντλησης της βασικής γεώτρησης στο νησί

 Σύνταξη:Θοδωρής Πυλιώτης

Συνεχίζονται οι εργασίες στη μία εκ των δύο γεωτρήσεων των Ψαρών, που παρουσίασε πρόβλημα στα τέλη Ιουλίου.

Αρχικά η γεώτρηση στέρεψε, από προχθές όμως ξεκίνησε να δίνει ορισμένα κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα, μετά τον ερχομό γεωτρύπανου από τη Χίο.
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 4/8, ο Δήμαρχος Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών Κώστας Βρατσάνος στην ΕΡΤ Αιγαίου σημείωσε, ότι “η γεώτρηση άρχισε να βγάζει πάλι νερό. Πολύ μικρότερη ποσότητα όμως από τα 12 κ.μ. νερού ανά ώρα, που έδινε αρχικά και που μαζί με τα 7 κ.μ. νερού ανά ώρα που δίνει η 2η γεώτρηση, καλύπτονταν πλήρως οι ανάγκες του νησιού (οι οποίες ανέρχονται σε 400 κ.μ. /24ώρο)”.

Περιορισμός κατανάλωσης νερού
Έτσι είναι σε ισχύ η ανακοίνωση του Δήμου της 31ης Ιουλίου στην οποία αναφέρεται:

“Λόγω πολύ σοβαρού τεχνικού προβλήματος στο κεντρικό αντλιοστάσιο του δήμου μας και προκειμένου να αποφευχθούν πολύωρες διακοπές στην υδροδότηση του οικισμού, συστήνεται στους δημότες και επισκέπτες του νησιού μας ο δραστικός περιορισμός της κατανάλωσης νερού στα απολύτως απαραίτητα.
Η χρήση νερού του δικτύου για πλύσιμο αυλών, βεραντών και οδών, για πλύσιμο αυτοκινήτων και σκαφών, καθώς και για το πότισμα καλλωπιστικών φυτών και κηπευτικών πρέπει να σταματήσει άμεσα μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης”, ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Εναλλακτικές λύσεις υδροδότησης
Από την πλευρά του Δήμου εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις, όπως της μονάδας αφαλάτωσης και της μεταφοράς νερού με πλοίο. Και τα δύο όμως σενάρια δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο επόμενο 20ήμερο.
Όπως μας είπε ο κ. Βρατσάνος “εξετάζεται να γίνει νέα γεώτρηση, σε άλλο σημείο, όπου οι ενδείξεις μιλούν για 9 περίπου κ.μ. νερού την ώρα, αφού ακόμα και να επανέλθει η βασική γεώτρηση σίγουρα θα χρειάζεται «ξεκούραση» για να μπορεί να δίνει καλό νερό”.

Ανάγκη υδατοταμιευτήρα;
Στο ερώτημά μας αν εξετάζεται η κατασκευή υδατοταμιευτήρα, σημείωσε ότι “υπάρχει σχετική προμελέτη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το 1993 για φράγμα στην πορεία της κοίτης χειμάρρου του νησιού”. Στην παρατήρησή μας ότι δεν χρειάζεται όμως να είναι ένα μεγάλο φράγμα, ο Δήμαρχος Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών συμφώνησε πως “ό,τι γίνει δεν πρέπει να επηρεάσει τις φυσικές υπόγειες δεξαμενές νερού των Ψαρών”.



Πηγή

Σφοδρή κριτική και επίρριψη ευθυνών από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση των πυρκαγιών της κυβέρνησης

 «Θα περιμέναμε σήμερα που έχουν την ευθύνη, τουλάχιστον να μη προκαλούν» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς και τις δημόσιες τοποθετήσεις της κυβέρνησης με αφορμή τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα. «Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας κι απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ» υπογραμμίζει το ΚΚΕ. Το ΜέΡΑ25 σημειώνει: «από τις γελοιότητες με τους ιονιστές του Δήμου Αθηναίων έως την επαναλαμβανόμενη αποτυχία δεκαετιών των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, παρατηρούμε μια απογοητευτική πορεία, όπου το πράσινο είτε αφήνεται στην τύχη του είτε βρίσκεται υπό διωγμό».


«Αυτές τις δύσκολες ώρες που μετράμε τις πληγές μας η πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα αποκαΐδια είναι μια πρακτική που δεν μας αφορά. Ωστόσο αυτοί που την είχαν επανειλημμένα επιλέξει στο παρελθόν, θα περιμέναμε σήμερα που έχουν την ευθύνη, τουλάχιστον να μη προκαλούν. Διότι αποτελεί πρόκληση οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός να αυτοθαυμάζονται ότι τάχα είχαν σχέδιο που λειτούργησε υποδειγματικά, ενώ η Βαρυμπόμπη κάηκε ολοσχερώς με ανέμους δυο και τριών μποφόρ.

Η απουσία ανέμου, ευτυχώς, μας έσωσε από τα χειρότερα. Ας είναι λοιπόν λίγο πιο συγκρατημένοι στην κυβέρνηση. Και ο κ. Μητσοτάκης ας αναλάβει έστω και για πρώτη φορά στη πολιτική του καριέρα την πολιτική ευθύνη απέναντι στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη, αντί να κάνει καταδρομικές και απολύτως προστατευόμενες επισκέψεις στις οχτώ το πρωί, για να αποφύγει να τους συναντήσει», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα και ιδιαίτερα τις καταστροφές στην Βαρυμπόμπη. ​

Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωση του σημειώνει: «χωροτακτικές στρεβλώσεις δεκαετιών μαζί την Κλιματική Κρίση δημιουργούν ένα ασφυκτικό, καταστροφικό πλαίσιο. Δεν αθωώνει βέβαια, η ύπαρξη της Κλιματικής Κρίσης τις στρεβλώσεις δεκαετιών. Οι πόλεις πλέον είναι αβίωτες το καλοκαίρι και οι πνεύμονες πρασίνου ακόμη και κοντά σε οικισμούς όπως στην Βαρυμπόμπη καίγονται. Καύσωνες και πυρκαγιές συμβαίνουν πλέον ταυτόχρονα.

Σε αυτές τις ώρες όλοι και όλες στρέφουμε το βλέμμα μας στην Πολιτεία για να αναλογιστούμε τις ευθύνες της για δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Πέραν της αυτονόητης επιταγής για οριστική απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα από την Πολιτεία απαιτούμε να υπάρξει πολιτική για τα Δάση και το Πράσινο, όπως και για την Πολιτική Προστασία.

Από τις γελοιότητες με τους ιονιστές του Δήμου Αθηναίων έως την επαναλαμβανόμενη αποτυχία δεκαετιών των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, παρατηρούμε μια απογοητευτική πορεία, όπου το πράσινο είτε αφήνεται στην τύχη του είτε βρίσκεται υπό διωγμό. Από τις βουνοκορφές που αποψιλώνονται αδιάκριτα για τα αιολικά έως τις πλατείες των μεγάλων πόλεων όπου κόβονται δέντρα, εμφανίζεται η ίδια νοοτροπία που μας έφερε και μας φέρνει στις επαναλαμβανόμενες καταστροφές. Επιτέλους πόσα πρόστιμα για την ατμοσφαιρική ρύπανση πρέπει να εισπράξει αυτή η χώρα για να καταλάβει ότι έχει ανάγκη τα δέντρα και γενικά το πράσινο;

Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι η Πολιτική Προστασία που την μάθαμε από τον κύριο Χαρδαλιά και την πανδημία, αλήθεια που ήταν και που είναι η Πολιτική Προστασία της Κυβέρνησης, των Περιφερειών αλλά και των Δήμων στις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές;

«Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος»

Κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και της ανθρώπινης ζωής χαρακτηρίζει τις πυρκαγιές το ΚΚΕ.

Παράλληλα εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών καθώς και στο προσωπικό της πυροσβεστικής για την ηρωική μάχη με τις φλόγες και καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση πρωτοστατώντας στη βοήθεια και την αλληλεγγύη όσων έχουν ανάγκη.

«Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας κι απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, κάνει λόγο για εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, επισημαίνοντας ότι τα “ακραία καιρικά φαινόμενα” και η “κλιματική αλλαγή” αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό “καταφύγιο”, για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα κι υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης.

«Ειδικά, όσον αφορά τη Βαρυμπόμπη επρόκειτο για μια φωτιά λίγα μόλις μέτρα από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, με ήπιους ανέμους και σε μία μορφολογικά προσβάσιμη περιοχή. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι “ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές”, δείχνουν τα όρια της αντιλαϊκής πολιτικής που στον 21ο αιώνα, παρά τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή» επισημαίνει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.

Επιπλεόν το ΚΚΕ αναφέρει ότι «η εμπορευματοποίηση της γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός, που έχει ως κριτήριο το κέρδος, οδηγώντας σε “μεικτές ζώνες” -οικιστικές και δασικές- λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη και τις συνέπειες τις πληρώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι» υπογραμμίζοντας ότι «όλα τα παραπάνω ευθύνονται, ειδικά για την εξέλιξη της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη».

«Ο έλεγχος χάθηκε στη Βαρυμπόμπη»

«Ο έλεγχος χάθηκε στη Βαρυμπόμπη», σημειώνει, σε δήλωσή της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία, όπως υποστηρίζει, σχεδίου πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης. Επιπλέον, επικρίνει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς για την εικόνα τους να αλληλοσυγχαίρονται, εικόνα, ωστόσο, που «δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες και τις ανεπάρκειές τους. Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν υπήρχαν και άνεμοι», προσθέτει.

«Η καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στις περιουσίες των πολιτών και στο περιβάλλον σε όλη τη χώρα είναι τεράστιες. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές», αναφέρει και συμπληρώνει πως «το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και για μια ακόμα φορά απέτυχε. Τόσο στην Αττική, όσο στην Αχαΐα και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, «η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης. Είναι τραγικά καθυστερημένες οι αντιδράσεις των μηχανισμών, με αποτέλεσμα να χάνεται ο έλεγχος όπως έγινε χαρακτηριστικά χωρίς ανέμους στη Βαρυμπόμπη. Η επικοινωνιακή εικόνα πρωθυπουργού και υπουργών που αλληλοσυγχαίρονται δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες και τις ανεπάρκειες τους. Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν υπήρχαν και άνεμοι».

«Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει και καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και προστασίας», τονίζει η Φ. Γεννηματά, ενώ από το Κίνημα Αλλαγής θυμίζουν, την ίδια ώρα, την πρότασή τους για την Εθνική Ασφάλεια και την Πολιτική Προστασία, όπως είχε παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2020 από τον κοινοβουλευτικό τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καμίνη και τον γραμματέα του αντίστοιχου τομέα, Π. Καρκατσούλη.

Αλλά, «το αγνόησαν. Το επαναφέρουμε, γιατί τα προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής θα συνεχισθούν. Και δεν αντιμετωπίζονται με συγκεντρωτισμό και επικοινωνιακή διαχείριση», προσθέτει η κ. Γεννηματά.

Πρόταση του Κινήματος Αλλαγής είναι η αποκατάσταση «να προχωρήσει άμεσα. Οι καταστροφές στα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες να αποζημιωθούν. Να υπάρξει αυστηρό σχέδιο για την αναδάσωση και το περιβάλλον. Καμία καθυστέρηση δεν είναι ανεκτή».

«Τέλος, εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες και τη στήριξή μας στο ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, των δήμων και τους εθελοντές που έδωσαν και δίνουν μάχη για να μας προστατεύσουν», καταλήγει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.





Πηγή

Η Δικτατορία της 4ης Αυγούστου

 Στις 4 Αυγούστου 1936 ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς με τη συγκατάθεση του βασιλιά Γεωργίου Β’ αναστέλλει βασικά άρθρα του Συντάγματος και κηρύσσει δικτατορία. Θα επιβάλλει ένα αυταρχικό καθεστώς με στοιχεία ολοκληρωτισμού, το οποίο θα καταρρεύσει μετά τον θάνατό του...

«Λουκέτο» λόγω καύσωνα στο Εμβολιαστικό Κέντρο Ελληνικού, χωρίς ενημέρωση στα ραντεβού

 Προβλήματα στο σύστημα κλιματισμού στάθηκαν η αιτία για να κλείσει το Εμβολιαστικό Κέντρο στο Ελληνικό, με καταγγελίες ωστόσο να αναφέρουν πως οι πολίτες που είχαν κλείσει ραντεβού δεν είχαν ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να βρεθούν εκεί, και ακολούθως να ενημερωθούν για την μεταφορά του ραντεβού τους σε άλλο εμβολιαστικό κέντρο.


Η είδηση για τα προβλήματα στο Στάδιο Ξιφασκίας, όπου στεγάζεται το Εμβολιαστικό Κέντρο Ελληνικού ήρθε στη δημοσιότητα τουλάχιστον από την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ συστημικών μέσων ενημέρωσης. Αναφορά στα προβλήματα είχε κάνει από την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, δίχως να λάβει από το υπουργείο Υγείας ουσιαστική απάντηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, πολίτες που είχαν κλείσει ραντεβού στο συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο δεν ενημερώθηκαν ποτέ για το γεγονός πως αυτό θα παραμείνει κλειστό, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκεί, και αφού ταλαιπωρηθούν από τον καύσωνα, να μάθουν πως το ραντεβού τους έχει μεταφερθεί σε άλλο εμβολιαστικό κέντρο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο σημείο βρισκόταν μόνον ένας φύλακας, πο ενημέρωνε τον κόσμο πως το κέντρο θα είναι κλειστό, τουλάχιστον έως τα μισά της εβδομάδας, χωρίς να παράσχει καμία ουσιαστική ενημέρωση.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ακόμα και ρεπορτάζ του Star Channel, που από τη Δευτέρα κατέγραφε πως για το κλείσιμο του κέντρου δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο οδηγός λεωφορείου που μεταφέρει στρατιωτικούς γιατρούς και στρατιώτες, ενώ φιλοξένησε και τηλεοπτικό ρεπορτάζ με πολίτες που έμαθαν για την αλλαγή του ραντεβού τους αφού βρέθηκαν στο Εμβολιαστικό Κέντρο Ελληνικού.




Πηγή

«Απολύτως ομαλή εξέλιξη» βλέπει ο Χαρδαλιάς, ενώ τα πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να μαίνονται

 Σε 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα αναφέρθηκε κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ισχυριζόμενος όταν αναφέρθηκε στο πύρινο μέτωπο της Βαρυμπόμπης πως «αν και οι επιχειρήσεις έγιναν στον αστικό ιστό και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας αλλα και των κατοίκων, που ακολούθησαν τις οδηγίες μας εξελίχθηκαν απολύτως ομαλά». Την ίδια ώρα, δήλωσε πως οι επιχειρήσεις κατάσβεσης βρέθηκαν αντιμέτωπες με «νέα δεδομένα» λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης του αέρα στη Λίμνη Ευβοίας, όπου το μέτωπο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενω νέα φωτιά εκδηλώθηκε στην Αρχαία Ολυμπία και το μέτωπο στην Ανατολική Μάνη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.


Για 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έναρξη της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πύρινων μετώπων σε ολόκληρη τη χώρα. Αναφερόμενος στην  κατάσταση που επικρατεί μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βαρυμπόμπη ανέφερε ότι  η δουλειά που έγινε όλη τη νύχτα έχει βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση, δηλώνοντας ότι από τα τέσσερα μέτωπα που αντιμετωπίστηκαν τη νύχτα, τα ξημερώματα υπήρχε μόνο ένα ενεργό και τα υπόλοιπα ήταν σε ύφεση, ενώ αυτή τη στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις, χωρίς όμως να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. «Με το πρώτο φως τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις και ευελπιστούμε ότι μέσα στη μέρα θα έχουμε τουλάχιστον οριοθετήσει την κατάσταση»δήλωσε, προσθέτοντας πως «δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό μαζί με την αστυνομία, τις εθελοντικές μας οργανώσεις καθώς και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας. Επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα και το επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος. Έχουν κινητοποιηθεί 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, ενώ στην επιχείρηση συνδράμει με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα ο στρατός».

Την ίδια ώρα έκανε λόγο για καμμένη έκταση 12.500 χιλιάδων στρεμμάτων, για την χαρτογράφηση της οποίας έχει κινητοποιηθεί η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές κάνουν λόγο για 76 σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές. Υποστήριξε πως έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 442 απεγκλωβισμοί.

«Αν και οι επιχειρήσεις έγιναν στον αστικό ιστό και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες , οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας αλλα και των κατοίκων, που ακολούθησαν τις οδηγίες μας εξελίχθηκαν απολύτως ομαλά» ισχυρίστηκε, επαναλαμβάνοντας πως «μπροστά στον κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο», ενώ συνέχισε με ευχαριστήρια προς τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη και τους αντιπεριφερειάρχες του για «την συνδρομή τους στο έργο της πυρόσβεσης».

«Πριν λίγη ώρα νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Καυκανιές της Αρχαίας Ολυμπίας, για την κατάσβεση της οποίας κινητοποιήθηκαν 46 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων  τμημάτων και 16 οχήματα και 4 αεροσκάφη» ανακοίνωσε στη συνέχεια, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά στην πυρκαγιά που μαίνεται για δεύτερη ημέρα στην Λίμνη Ευβοίας, ανέφερε πως έχουν πραγματοποιηθεί εκκενώσεις σε αρκετούς οικισμούς, ενώ επιχειρούν 95 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων  τμημάτων και 35 οχήματα και από αέρος περιοδικά 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Για «νέα δεδομένα» με τα οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η δύναμη που επιχειρεί για την κατάσβεση της φωτιάς έκανε λόγο στη συνέχεια, αναφερόμενος στην αλλαγή της κατεύθυνσης του αέρα.

Σχετικά με τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα, ανέφερε πως η πυρκαγιά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 64 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων  τμημάτων και 22 οχήματα και 1 ελικόπτερο, ενώ η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Καστανιά του Δήμου Αν. Μάνης Λακωνίας είναι επίσης σε εξέλιξη και εκεί επιχειρούν 55 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων  τμημάτων και 21 οχήματα, 1 ελικόπτερο και αεροσκάφη.

Τέλος, ο Ν. Χαρδαλιάς έκανε ειδική μνεία στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος «παρέμεινε στο επιχειρησιακό κέντρο όλο το βράδυ» ενώ αναφέρθηκε στην βοήθεια που απέστειλε η Κύπρος και η Σουηδία.




    Πηγή

Λόγω ασθένειας του μοναδικού Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας ακυρώθηκαν οι πτήσεις από και προς Ικαρία

 Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Ικαρίας, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας του αεροδρομίου της Ικαρίας λόγω ασθένειας του μοναδικού Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα, καθώς βρίσκεται καθοδόν ο αντικαταστάτης του, ενώ ταυτόχρονα εκτιμά ότι το αεροδρόμιο από άυριο θα τεθεί ξανά σε λειτουργία.


Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ακυρώθηκαν και οι 3 σημερινές (4/8) πτήσεις προς και από την Ικαρία, λόγω ασθένειας του μοναδικού εδώ και χρόνια Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο του νησιού. Τα προβλήματα και τα παράπονα πολλά, ενώ μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί αντικαταστάτης για να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Σε καταγγελία που έγινε από επιβάτη στο OPEN, αναφέρεται ότι αρρώστησε ο ένας και μοναδικός ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Ικαρίας και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις. Δεν υπάρχει κανένας να τον αντικαταστήσει και για να έρθει αναπληρωτής από αλλού, αυτό γίνεται μόνο ακτοπλοϊκώς δηλαδή θα πάρει χρόνο. Γύρω στα 400 άτομα έχουν ξεμείνει στο αεροδρόμιο και ενώ η αεροπορική (Aegean) τούς καλύπτει τα έξοδα για διαμονή σε ξενοδοχείο, δεν βρίσκουν (για την ώρα) δωμάτια διαθέσιμα.

Τις παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιώνει στο ThePressProject και ο Δήμαρχος Ικαρίας, Νικόλαος Καλαμπόγιας, αναφέροντας σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα, καθώς βρίσκεται καθοδόν με το πλοίο ο αντικαταστάτης Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας, και εκτιμά ότι από αύριο τα αεροδρόμιο θα λειτουργήσει κανονικά.




Πηγή


Στον εισαγγελέα ο 54χρονος γυναικοκτόνος που πυροβόλησε επανειλημμένως τη σύζυγό του στη Λάρισα

 Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο 54χρονος καθ’ ομολογίαν γυναικοκτόνος που δολοφόνησε την σύζυγό του στην Σωτηρίτσα Λάρισας πυροβολώντας την τουλάχιστον οκτώ φορές. Την ίδια ώρα τοπικά μέσα μεταφέρουν πληροφορίες για ηχητικό ντοκουμέντο της γυναικοκτονίας, καθώς στο κινητό του δράστη φέρεται να βρέθηκαν ηχογραφημένοι οι διάλογοι πριν την δολοφονία, καθώς και οι πυροβολισμοί.


Στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας οδηγήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο 54χρονος καθ’ ομολογίαν γυναικοκτόνος, προκειμένου να απολογηθεί στον εισαγγελέα και στη συνέχεια στον ανακριτή για την δολοφονία της συζύγου του στη Σωτηρίτσα Λάρισας με τουλάχιστον οκτώ σφαίρες.

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης, με γυναίκα 43 ετών και μητέρα των τριών παιδιών να πεθαίνει ακαριαία μέσα στην ταβέρνα όπου εργαζόταν μετά από επανειλημμένους πυροβολισμούς από τον σύζυγό της.

Την ίδια ώρα, ανατριχιαστικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καθώς σύμφωνα πληροφορίες της ημερήσιας τοπικής εφημερίδας «Ελευθερία» κατά τη διαδικασία της προανάκρισης φέρεται να βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο του γυναικοκτόνου ηχογράφηση με τη δολοφονία της 43χρονης γυναίκας, στην οποία ακούγονται διάλογοι μεταξύ του 54χρονου άνδρα και του θύματος, καθώς και οι πυροβολισμοί. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η συσκευή κατασχέθηκε και πρόκειται να αποσταλεί για εξέταση στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκό -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή δήλωσε πως εντοπίστηκαν «βολές σε καίρια σημεία στο θώρακα, αλλά και μια βολή στο κεφάλι ανάμεσα στα φρύδια από περίστροφο», για την οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για «χαριστική βολή».




Πηγή

Σαρωτικό πύρινο μέτωπο στην Εύβοια και εκκλήσεις στην πολιτεία για βοήθεια

 Τουλάχιστον 150 σπίτια έχουν καεί μέχρι στιγμής στο δήμο Μαντουδίου στην Εύβοια δήλωσε νωρίτερα ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Αργύρης Λιάσκος, κάνοντας παράλληλα έκκληση για εναέρια μέσα καθώς η φωτιά συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη. Σύμφωνα με πολλές καταγγελίες από τους κατοίκους της περιοχής, δεν υπήρξαν αρκετά εναέρια μέσα, και έβλεπαν αραιά και που, κάποιες επιχειρήσεις από αέρος. Επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.


Ένα πραγματικά εφιαλτικό βράδυ μεταφέρεται ότι πέρασαν περιοχές στη Λίμνη Εύβοια, καθώς η μεγάλης έκτασης πυρκαγιά συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διαμορφωθεί τέσσερα κύρια μέτωπα, ενώ υπάρχει αδυναμία βοήθειας από τα εναέρια μέσα, όπως μεταδίδεται.

Στο χωριό Κούρκουλοι είναι το ένα μέτωπο, το δεύτερο στην περιοχή Μανδανικά, το τρίτο στην Καυκάλα και κινείται προς τις Ροβιές πλέον και το τέταρτο μέτωπο είναι από την άλλη πλευρά στη Βατερή και κινείται προς τη Λίμνη. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 150 καμμένα σπίτια, ενώ κάηκαν αυτοκίνητα, και η καταστροφή στη φύση είναι ανυπολόγιστη με χιλιάδες στρέμματα.

Μέχρι το βράδυ είχαν εκκενωθεί 6 οικισμοί και συγκεκριμένα: Ρετσινόλακος, Σηπιάδα, Χρόνια, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 10 χωριά, στα οποία καίγονται σπίτια.

Κάηκαν δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι δεν είχαν που να περάσουν το βράδυ τους.

Λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (04-08-2021) εστάλη μήνυμα στους κατοίκους από το 112: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς #Κουρκουλοί ή #Σκεπαστή #Εύβοιας εκκενώστε τώρα προς #Κεχριές μέσω Σκεπαστής. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει το μήνυμα.

Σύμφωνα με πολλές καταγγελίες από τους κατοίκους της περιοχής, δεν υπήρξαν αρκετά εναέρια μέσα, και έβλεπαν αραιά και που, κάποιες επιχειρήσεις από αέρος.

Επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Για τεράστιο πύρινο μέτωπο περιμετρικά της λίμνης της Εύβοιας, μήκους 12 με 13 χιλιομέτρων, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Όπως επισήμανε, έχουν εκκενωθεί 10 οικισμοί και έχουν καεί πάνω από 20.000 στρέμματα, δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από οικισμούς. Ο Τσαπουρνιώτης ζήτησε ενίσχυση των δυνάμεων της πυροσβεστικής και ειδικά των εναέριων, αναφέροντας ότι επιχειρούν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ επιχειρεί και το ρωσικό αεροσκάφος Beriev.

Τουλάχιστον 150 σπίτια έχουν καεί μέχρι στιγμής στο δήμο Μαντουδίου στην Εύβοια δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Αργύρης Λιάσκος, κάνοντας παράλληλα έκκληση για εναέρια μέσα καθώς η φωτιά συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, λόγω των πυκνών καπνών και κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού σήμερα στις 6.30 το πρωί αποφασίστηκε «να αυξηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα στα 32 τουλάχιστον, ενώ διατίθεται η μέγιστη δύναμη σε υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών».

«Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, τα στελέχη του δασαρχείου, της περιφέρειας και του δήμου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα για να συγκρατήσουν τις φλόγες. Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ και δύσκολο δρόμο» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Πλάνα από εχθές το απόγευμα:

Δικαιολογίες και «σχεδιασμός από Τετάρτη» για τα Canadair

 «Πληροφορίες» με τις οποίες επιχειρείται να δικαιολογηθεί η μικρή συνδρομή των ειδικών πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη και αλλού στη χώρα δημοσιεύει συστημική εφημερίδα, παραθέτοντας μία σειρά από δικαιολογίες για την καθήλωσή τους, και περιγράφοντας «νέο σχεδιασμό από το ξημέρωμα της Τετάρτης».


Απαντήσεις στα εκκωφαντικά ερωτήματα που απηύθυναν σε τηλεοπτικές συνδέσεις κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες την Τρίτη για την φωτιά στη Βαρυμπόμπη και την συνδρομή από αέρος της πυροσβεστικής επιχειρεί να δώσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», περιγράφοντας την «οδυνηρή καθήλωση πολλών CL-215 και 415», υπό τον τίτλο «Γιατί χάθηκαν τα Canadair από το πύρινο μέτωπο».

Κατά το δημοσίευμα, τα περισσότερα από τα 15 πυροσβεστικά αεροσκάφη, ηλικίας 50 ετών, παρέμειναν καθηλωμένα αντιμετωπίζοντας ποικίλα προβλήματα. Όπως αναφέρεται, μία αιτία γι’ αυτό ήταν η θερμοκρασία των 42-44 βαθμών Κελσίου, που καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την απογείωση των περισσότερων εκ των CL-215, τα οποία βρίσκονταν κυρίως σε περιφερειακά αεροδρόμια, όπως της Ανδραβίδας και άλλων, ενώ βάσεις για τα αεροπλάνα αυτά βρίσκονται ακόμα στα αεροδρόμια της Πρέβεζας και της Σκύρου.

Επίσης, τρία από τα CL-415 είχαν παρουσιάσει βλάβες από προηγούμενες επιχειρήσεις, όπως στο μέτωπο της Ρόδου τις προηγούμενες ημέρες, ενώ εκτός βρισκόταν και ένα αεροσκάφος που βρέθηκε στη Σαρδηνία για να βοηθήσει, και τελικά αντιμετώπισε βλάβη και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Παρότι καταμετρώνται 15 τέτοια αεροσκάφη, το δημοσίευμα δεν παραθέτει έστω δικαιολογίες για τα υπόλοιπα, ενώ σημειώνεται πως μόλις το βράδυ της Τρίτης δόθηκε εντολή για την επισκευή όλων των πυροσβεστικών αεροσκαφών που αντιμετωπίζουν βλάβες, καταλήγοντας σε «νέο σχεδιασμό από το ξημέρωμα της Τετάρτης», καθώς όπως αναφέρεται, χρειάζονται οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες του ξημερώματος για να σηκωθούν χωρίς προβλήματα.




Πηγή

#LIVE: Εικόνες καταστροφής σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια

 Σε ένα μέτωπο έχει περιοριστεί η καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από μία ολόκληρη μέρα επέλασης αφήνοντας πίσω της στάχτες και δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια, ενώ στο σημείο βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για μία ακόμα πρωινή, επικοινωνιακή εμφάνιση, δηλώνοντας ικανοποιημένος επειδή δεν θρηνήθηκαν απώλειες ανθρώπινων ζωών. Στην Εύβοια η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει, αφού ήδη έχει καταστρέψει τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δάσους, ενώ στη Μεσσηνία η κατάσταση εμφανίζεται βελτιωμένη.


Όλες οι εξελίξεις για τις πυρκαγιές εδώ

«Υποδειγματικό σχέδιο εκκένωσης» είδε ο Μητσοτάκης στα καμένα

 Στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο «Όλυμπος» στη Βαρυμπόμπη εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβλέποντας την καταστροφή που έχει συντελεστεί και προχωρώντας σε δηλώσεις, με τις οποίες επιχαίρει για το γεγονός πως δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινων ζωών.


Ο πρωθυπουργός μετέβη το πρωί στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη, όπου εμφανίστηκε έπειτα σχεδόν από ένα 24ωρο, αφού την Τρίτη μετέβη «ικόγκνιτο» στο Συντονιστικό Κέντρο στο Χαλάνδρι, και έπειτα επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκεί, ο Κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, Στέφανο Κολοκούρη και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κατάσταση στα διάφορα μέτωπα της πυρκαγιάς. Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Συντονιστικό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έγινε πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ και αντιμετωπίστηκε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Επίσης, σημείωσε ότι είναι θετικό πως μέχρι στιγμής δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής, οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν αλλά τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.

Στη σύσκεψη στο Συντονιστικό μετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θόδωρος Λιβάνιος και ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Έγινε μία πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα. Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές αυτές, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα Τω Θεώ μέχρι σήμερα, μέχρι στιγμής, δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά. Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν. Από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών, τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Και πάλι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην αστυνομία, τους εθελοντές μας, που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης στις κάμερες.

«Ήταν άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα και στα τέσσερα μέτωπα έφερε καρπούς. Από τα τέσσερα μέτωπα, το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό, τα υπόλοιπα σε ύφεση. Υπάρχει πάρα πολλή ακόμα δουλειά να κάνουμε μέσα στο πεδίο, μέσα στις ρεματιές και νομίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προχωρήσαμε σε επιπλέον απομακρύνσεις και εκκενώσεις. Καταλαβαίνετε ότι το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο, μας βοήθησε το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν πέσει, υπήρχε μία σχετική άπνοια, είχε ανέβει σχετικά η υγρασία και με τη δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα, νομίζω ότι καταφέραμε και μειώσαμε τα μέτωπα. Για αυτό και πλέον τα εναέρια έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή, να κλείσουν λιγάκι τα μέτωπα αυτά, ώστε να πάμε σε μία τουλάχιστον οριοθέτηση της κατάστασης» σχολίασε από δίπλα του ο Ν. Χαρδαλιάς.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αφού ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, ο πρωθυπουργός μετέβη στις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, είδε από κοντά τις καταστροφές, συνομίλησε με τους ανθρώπους που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της φωτιάς και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους.





Πηγή

ΚΟΛΑΣΗ στην Βαρυμπόμπη! Που έφτασε η φωτιά

 



Πακέτο 20 εκατ. ευρώ για ΕΔΟΕΑΠ, Τύπο, κανάλια

Δόθηκε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πληρωμή των χρεών των επιχειρήσεων ΜΜΕ της περιφέρειας από την εισφορά 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ για τα έτη 2017-2020 και τα μέτρα στήριξης έντυπου Τύπου και ραδιοφωνικών σταθμών, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Το αρμόδιο υφυπουργείο της Προεδρίας της Κυβερνήσεως εξέδωσε την υπουργική απόφαση την περασμένη Πέμπτη. Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπει τη χρηματοδότηση εφημερίδων πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας, περιφερειακών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών με αιτιολογία την πανδημία του Covid-19.

Από το ποσό των 20 εκατ. ευρώ περίπου 8 εκατ. θα λάβει ο ΕΔΟΕΑΠ για τα χρέη των εκδοτών και καναλαρχών της περιφέρειας από την εισφορά του 2% των ετών 2017-2020. Το υπόλοιπο ποσό των 12 εκατ. ευρώ θα διανεμηθεί με συγκεκριμένα κριτήρια στις επιχειρήσεις Τύπου. Για τον λόγο αυτό αναμένεται η ενεργοποίηση της γνωμοδοτικής επιτροπής, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των δημοσιογράφων και των εκδοτών. Το ποσό προς κρατική ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,8 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία. Γίνεται αναφορά σε εταιρείες μεγάλες, μεσαίες και μικρές που απασχολούν κάτω από δέκα άτομα προσωπικό και έχουν τζίρο μικρότερο από 2 εκατ. ευρώ.




Πηγή

Στον Δημ. Μελισσανίδη η «Ναυτεμπορική» μετά και τη δικαστική απόφαση

 

Οριστικά στην ιδιοκτησία του Δημήτρη Μελισσανίδη περνάει το συγκρότημα της «Ναυτεμπορικής» (εφημερίδα, ιστοσελίδα και τυπογραφείο) μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, το οποίο επικύρωσε την πώληση της ειδικής διαχείρισης στην εταιρεία Zofrank Holdings CO Limited, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, η οποία έγινε τον Απρίλιο του 2021.

Με άλλη απόφαση του Πρωτοδικείου επικυρώθηκε και η πώληση των ακινήτων της εκδοτικής εταιρείας στην Cairo Estate III Κτηματική. Μετά την επικύρωση αυτή οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα θα απολυθούν και η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία θα αναλάβει την έκδοση της εφημερίδας και της ηλεκτρονικής έκδοσης.

Οι εργαζόμενοι της «Ναυτεμπορικής» θα λάβουν πλήρη αποζημίωση μετά την τροπολογία Σταϊκούρα, που ενέταξε στα προαπαιτούμενα και τις αποζημιώσεις απόλυσης στις υπό πτώχευση εταιρείες. Το ποσό των 7 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η εταιρεία του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι επαρκές για την πληρωμή των αποζημιώσεων των εργαζομένων.




Πηγή

Και… άμεση διακοπή των πειρατικών ιστοσελίδων

 

Μία ακόμη απόφαση δεσμεύθηκε πως θα εκδώσει το υπουργείο Πολιτισμού, από κοινού με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θα είναι εκείνη  που θα επιτρέπει την άμεση διακοπή των ιστοσελίδων με το πειρατικό περιεχόμενο από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Το γεγονός όμως πως θα ακολουθήσει μία ακόμη απόφαση δείχνει το μέγεθος της χαλαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει το φαινόμενο της κλοπής περιεχομένου και αυτή η κυβέρνηση.





Πηγή

Δύο χρόνια άριστη …καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πειρατείας από τα sites!

 

Ρέει το μαύρο χρήμα από την κλοπή περιέχομενου

 

Απώλειες, που δεν μπορούν να υπολογιστούν, προκλήθηκαν για το Ελληνικό Δημόσιο από τη διετή καθυστέρηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τη λεγόμενη «δυναμική διακοπή» των ιστοσελίδων που διακινούν πειρατικά σειρές και ταινίες, αθλητικό θέαμα ή πολιτιστικές εκδηλώσεις προς ίδιον όφελος. Η στήλη έγκαιρα ανέδειξε το θέμα και την ενόχληση που υπήρχε στα μεγάλα συνδρομητικά δίκτυα της χώρας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής κατά του Ελληνικού Δημοσίου από μεγάλη πολυεθνική εταιρεία τηλεόρασης.

Τελικά, οι υπογραφές των Νικόλα Γιατρομανωλάκη και Κυριάκου Πιερρακάκη μπήκαν στην κοινή υπουργική απόφαση και πλέον επιτρέπεται στην αρμόδια επιτροπή ΕΔΠΠΙ, κατόπιν εξέτασης της σχετικής αίτησης από τον πληττόμενο φορέα τηλεόρασης και κινηματογράφου, «να διατάσσει τη διακοπή πρόσβασης στον συγκεκριμένο ενιαίο εντοπιστή πόρων (URL) ή διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP address) ή όνομα τομέα (domain name) ή και στις τυχόν παραλλαγές της υποπαρ. 3 της παρ. 10Α του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993 και γενικά οπουδήποτε στο διαδίκτυο λαμβάνει χώρα η προσβολή για χρονικό διάστημα ανάλογο προς το γεγονός ή τα γεγονότα και τον χρόνο διάρκειας αυτού ή αυτών».

Ως «ένδειξη προσβολών μεγάλης κλίμακας είναι, ιδίως, η πιθανολογούμενη προσβολή δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικού δικαιώματος μεγάλης κλίμακας επί γεγονότων εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης, καθώς και η πιθανολογούμενη προσβολή δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικού δικαιώματος γεγονότος εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης, το οποίο κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας αναμένεται να έχει υψηλή τηλεθέαση».

Εκτός όμως από την καθυστέρηση της υπογραφής, το υπουργείο Πολιτισμού έχει αφήσει την αρμόδια υπηρεσία υποστελεχωμένη, όπως συνέβαινε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στην πράξη, όσο τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν ασχολούνται σοβαρά με το φαινόμενο της «πειρατείας», εκείνη θα συνεχίσει να βρίσκει τρόπους για να βγάζει μαύρο χρήμα.





Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ