Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Δικηγόρος θυμάτων Μάτι: «Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να καλύψουν κάποιους, θα πέσουν μάσκες»

 mati 3

Για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που βύθισε στο πένθος ολόκληρη την χώρα μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή ο δικηγόρος των θυμάτων, Βασίλης Καπερνάρος, με αφορμή την συμπλήρωση τριών ετών από την τραγωδία.

 Όπως είπε, ολοκληρώθηκε η φάση της ανάκρισης για την υπόθεση της φωτιάς στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, με την απολογία όλων των κατηγορουμένων και πλέον σύμφωνα με τον δικηγόρο των θυμάτων, το πόρισμα του ανακριτή βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα, ο οποίος διαπίστωσε κακουργήματα.

«Το σοβαρότερο είναι πως θα φτάσει η δικογραφία στο δικαστήριο», είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει απόπειρα κάλυψης κάποιων εμπλεκομένων. «Ασφαλώς, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να καλύψουν κάποιους. Ο τότε Υπουργός Τόσκας επιχειρούσε και έπρεπε να είναι κατηγορούμενος. Βεβαίως και υπήρξαν πιέσεις κατά την ανάκριση και θα αποκαλυφθούν στο δικαστήριο» εξήγησε.

«Στο Δικαστήριο θα πέσουν προσωπεία και μάσκες»

Όπως είπε ο κ. Καπερνάρος, στο δικαστήριο πρόκειται να αποκαλυφθούν και άλλα, για την υπόθεση, που ως σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστά. Μάλιστα, επιρρίπτοντας ευθύνες για τη φωτιά στους δύο επικεφαλής της πυροσβεστικής, ανέφερε ότι «εκεί θα πέσουν προσωπεία και μάσκες».

Από την πλευρά του, κάτοικος του Νέου Βουτζά δήλωσε ότι η αλήθεια θα λάμψει ενώ εγκαυματίας από την φωτιά έκανε λόγο για πλήρη αδιαφορία από το κράτος.

«Τρία χρόνια μετά είμαστε ακόμα στο πρώτο» είπε μία κάτοικος της περιοχής και συμπλήρωσε ότι η 23η Ιουλίου προκλήθηκε από ανθρώπινες ενέργειες που προκάλεσαν τη φυσική καταστροφή. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο μόνο για φυσική καταστροφή. Ζητάμε αίτημα της δικαίωσης, αλήθεια και τιμωρία» είπε.


Πηγή

Νίκη Βίσση: «Δεν θα ξεχαστεί ποτέ το Μάτι, δεν έχουμε δει τίποτα προς το παρόν»

 Νίκη Βίσση

"Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος συγκαλύπτει ποιον. υπήρχε τότε μια κυβέρνηση άλλη, τώρα υπάρχει μια κυβέρνηση άλλη, αργεί πάρα πολύ η Δικαιοσύνη", λέει η Νίκη Βίσση.

Τρία χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι, εκεί όπου έχασαν τη ζωή τους 102 άτομα από την καταστροφική πυρκαγιά, οι κάτοικοι ακόμα προσπαθούν να γιατρέψουν τις πληγές τους και να λύσουν τα αναρίθμητα προβλήματά τους. Στην εκπομπή Καλοκαίρι #not, η Νίκη Βίσση περιέγραψε πως έχει η κατάσταση σήμερα.

«Δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Είναι θέμα όλων των καταστάσεων που συνεχίζουμε να ζούμε. Υπάρχουν συντοπίτες μας που έχασαν δικούς τους ανθρώπους και δεν βρίσκουν το δίκιο τους. Αυτό δημιουργεί έναν τεράστιο θυμό σε όλο τον κόσμο που ζούμε εδώ.

Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος συγκαλύπτει ποιον. υπήρχε τότε μια κυβέρνηση άλλη, τώρα υπάρχει μια κυβέρνηση άλλη, αργεί πάρα πολύ η Δικαιοσύνη.

Βγάζουν ανθρώπους από τις κατασκηνώσεις. Δίνεται ένα επίδομα ενοικίου σε κάποιους που πρόλαβαν και το πήραν. Κάποιοι δεν το πήραν και μπήκαν σε κατασκηνώσεις και ακόμα ζουν σε κατασκηνώσεις. Είναι σε πορεία να μπουν στα σπίτια τους, αλλά πού θα πάνε τώρα; Δεν έχουν χρήματα να πάνε.

Είχαν πει ότι θα το φτιάξουν το Μάτι, ότι η περιοχή θα γίνει πρότυπο οικισμού. Δεν έχουμε δει τίποτα προς το παρόν», είπε η Νίκη Βίσση.



Πηγή


Ερώτηση για την αλλαγή ΦΠΑ στις συνδρομές ηλεκτρονικών εκδόσεων, εφημερίδων και περιοδικών

Την αλλαγή συντελεστή ΦΠΑ για τις συνδρομές των πανομοιότυπων με την έντυπη μορφή
ηλεκτρονικών εκδόσεων εφημερίδων και περιοδικών (PDF, Flipbook PDF, e-papers) ζητά ο
βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με ερώτηση
που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Αφορμή για την ερώτηση του βουλευτή στάθηκε η πρόσφατη ορθή απόφαση του Υπουργείου
Οικονομικών για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 6% για τα e-books και τα audio
books.
Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση του Χρήστου Μπουκώρου επισημαίνονται τα εξής: «Όπως έγινε
γνωστό, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο
Οικονομικών με σχετική τροπολογία μείωσε τον συντελεστή ΦΠΑ για τα e- books και τα audio books
από το 24% στο 6%, εξισώνοντας τα ηλεκτρονικά βιβλία με τα έντυπα. Η σχετική τροποποίηση του
Κώδικα ΦΠΑ εντάχθηκε στον Νόμο 4818/2021 (ΦΕΚ 124 /Α/18-7-2021).
Αναμφίβολα πρόκειται για μια απόφαση στην σωστή κατεύθυνση. Η εξίσωση του συντελεστή ΦΠΑ
των e-books και των audio books με τα έντυπα βιβλία εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του
αναγνωστικού κοινού, πλην όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των
έντυπων εφημερίδων και περιοδικών. Εξακολουθούν να παραμένουν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ
24% οι ηλεκτρονικές συνδρομές εφημερίδων και περιοδικών, δηλαδή η ηλεκτρονική τους έκδοση,
όπως ακριβώς τυπώνονται.
Οι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές εκδόσεις έντυπων μέσων αποτελούν πιστή αναπαραγωγή του γραπτού
λόγου, που κατά τεκμήριο διακρίνεται για την πληρότητά του και την ψυχραιμία του. Η μείωση του
συντελεστή ΦΠΑ στις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές εκδόσεις θα αποτελέσει κίνητρο για το
αναγνωστικό κοινό και ενδεχομένως θα αυξήσει τις συνδρομές σε τέτοια μέσα.
Η προώθηση του γραπτού λόγου καταξιωμένων εντύπων στο διαδίκτυο αποτελεί αναβάθμιση του
διαδικτυακού γραπτού λόγου και κίνητρο κυρίως για τη νέα γενιά αναγνωστών.

Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Θα εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης του συντελεστή ΦΠΑ για τις συνδρομές των
πανομοιότυπων με την έντυπη μορφή ηλεκτρονικών εκδόσεων των έντυπων εφημερίδων και
περιοδικών (PDF, Flipbook PDF, e-papers) από το 24% στο 6%;» καταλήγει η ερώτηση του
βουλευτή Μαγνησίας.



Πηγή

“Κλείνει το μάτι” στη χυδαιότητα το ΕΣΡ

ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάζοντας το χυδαίο περιεχόμενο που καταγράφεται και στις δύο υποθέσεις του Europe 1προκαλούνται εύλογα ερωτήματα για την τακτική του ΕΣΡ που αποφασίζει “με δύο μέτρα και δύο σταθμά” σε κρίσιμες υποθέσεις, δημιουργώντας νομικό προηγούμενο οι προσβλητικές αναφορές κατά των πολιτικών αρχηγών να θεωρούνται πταίσμα, όπως και η αναπαραγωγή χονδροειδών ψεμάτων, όπως ό,τι δήθεν έλαβε αποζημίωση 800.000 ευρώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα από το ελληνικό δημόσιο. Με τη στάση του αυτή, στην πραγματικότητα το ΕΣΡ με ένα πρόστιμο ύψους 70.000 ευρώ “κλείνει το μάτι” στην πρακτική των ψεύτικων ειδήσεων.

Το ζήτημα της λειτουργίας του ΕΣΡ από το 2019  ως και σήμερα πρέπει να απασχολήσει άμεσα τη Βουλή. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έκανε κάνενα βήμα για να βελτιώσει την κατάσταση και απλώς προχώρησε στην τοποθέτηση δύο μελών, μέσα από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ ευθύνες έχει και ο Νίκος Βούτσης, που ως πρόεδρος της Βουλής, συγκρότησε την Αρχή με αυτή τη σύνθεση. Ενδεικτικό είναι πως ενώ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Αρχής Αθανάσιου Κουτρουμάνου στη Βουλή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έθεσε το θέμα και συνηγόρησε απλά στην τοποθέτηση της Ευτέρπης Γκουτζαμάνη και του Σωκράτη Τσιχλιά.



Πηγή

Με μόλις 20.000 ευρώ χυδαιολογείς σε βάρος Τσίπρα, Βαρουφάκη και Μάγδας Φύσσα!

Σε ένα βαρύ ατόπημα υπέπεσε το ΕΣΡ. Η Αρχή που αρνείται τον δημοσιογραφικό έλεγχο την τελευταία διετία, έκοψε ταρίφα  για τις ύβρεις σε βάρος των πολιτικών αρχηγών και της υποτιμητικής και προσβλητικής συμπεριφοράς κατά της Μάγδας Φύσσα. Ο καθένας μπορεί άνετα τα εκτοξεύει στα αληθινά χυδαίες εκφράσεις κατά της μητέρας του δολοφονημένου από τη Χρυσή Αυγή Παύλου Φύσσα, ή να βρίζει τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη, τον πρώην υπουργό Παύλο Πολλάκη,  να μεταδίδει θεωρίες πως δήθεν ο κορονοϊός δεν υπάρχει και συνολικά να τιμωρείται με 70.000 ευρώ πρόστιμο!

Το ΕΣΡ για έναν ανεξήγητο λόγο αποφάσισε για τις παραβιάσεις της εκπομπής “Ή ΣΤΗΝ Α Ή ΣΤΗ Β ΟΛΟΙ ΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΜΙΤΑ” να επιβάλει πρόστιμο στον σταθμό  Europe One  της Θεσσαλονίκης, μόλις 70.000 ευρώ, όταν για παράδειγμα για μια φράση που δεν μεταδόθηκε από τον αέρα του ΣΚΑΪ, αλλά από το Internet, το πρόστιμο ήταν ύψους 90.000  ευρώ! Στην περίπτωση αυτή ήταν μία φράση που ακούστηκε απάξ στο Internet και την επόμενη ημέρα αποβλήθηκε ο παίκτης, ενώ στην περίπτωση του Europe1 προκύπτει πως αυτή η τακτική είναι μόνιμη! 

 

Το αρθρο 8 της Οδηγίας 1808/2018 δεν αφήνει καμία παρερμηνεία για το ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ΜΜΕ: Προβλέπεται η υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι παρεχόμενες από αυτούς υπηρεσίες να μην εμπεριέχουν, πρώτον, υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, και δεύτερον, δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος”

Στις συνεδριάσεις  για τις δύο υποθέσεις (29.6.2021) έλαβαν μέρος  οι Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρόεδρος Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, αντιπρόεδρο,ς και τα μέλη (με τηλεδιάσκεψη μέσω «epresence.gov.gr») Καλλιόπη Διαμαντάκου, Βασίλειος Καραποστόλη, Νικόλαος Κιάος, Ευαγγελία Μήτρου, Γιώργος Πλειό, Γεώργιος Σαρειδάκης και ΣωκράτηςΤσιχλιάς.  Επιπλέον ο Πρόεδρος ενημέρωσε αναλυτικά τους ….απόντες κατά την συζήτηση Βασίλειο Καραποστόλη,  και Γεώργιο Σαρειδάκη αναγιγνώσκοντας τις έγγραφες εισηγήσεις, το υπόμνημα της εγκαλουμένης και το σύνολο των λοιπών εγγράφων του φακέλου για την υπόθεση!



Πηγή


Ανοδική πορεία των κρουσμάτων και μικρή αύξηση απωλειών και διασωληνωμένων

 Περισσότερα από 2.800 είναι τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε κατά εννέα τις τελευταίες τρεις ημέρες. Την ίδια ώρα, επτά ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού ξεπερνά οριακά το 45%. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.854 σε σύνολο 88.320 τεστ (PCR: 15.656, RAPID: 72.664), ενώ η θετικότητα του συνόλου τεστ (PCR & Rapid) ανήλθε στο 3,23% και η θετικότητα των μοριακών τεστ αγγίζει το 18,23%. Επτά από τα ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 471.894 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων το 51.2% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.394 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την ίδια ώρα, ακόμη 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 12.882. Το 95,1% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 130. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. To 90% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.778 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 145 (ημερήσια μεταβολή +7,45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 144 ασθενείς.

Στο πεδίο του εμβολιασμού, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που χορηγήθηκαν την Πέμπτη (22/7) ανήλθε σε 75.941, με 5.551.526 άτομα να έχουν λάβει την πρώτη δόση και 4.787.767 άτομα να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Το ποσοστό εμβολιαστικής επάρκειας στη χώρα επί του συνόλου του πληθυσμού αντιστοιχεί σε 45,9%.



Πηγή

Καταδίκη από ΟΗΕ για τις «μονομερείς ενέργειες» της Τουρκίας στα Βαρώσια

 Στην καταδίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων κατέληξε τελικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, με τη Βρετανία να αποδέχεται τελικά να κατονομαστούν οι παραπάνω στη σχετική δήλωση. Ικανοποιημένη δηλώνει η ελληνική πλευρά μέσω διπλωματικών πηγών.


Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα που ήρθε στη δημοσιότητα από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «καταδικάζουν την ανακοίνωση που έκαναν στην Κύπρο ο Τούρκος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο της ανακοίνωσης που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου. Επίσης, ζητούν την επίλυση του Κυπριακού «στη βάση μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ομόφωνη δήλωσή του ζήτησε σήμερα την επίλυση του Κυπριακού «στη βάση μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», και καταδίκασε ρητά τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις «μονομερείς ενέργειές του» που αντιτίθενται στα ψηφίσματά του, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι σημαντικές διαφορές με την προηγούμενη δήλωση είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών, και όχι απλώς έκφραση «βαθιάς ανησυχίας». Επίσης, επισημαίνουν ότι γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σημειώνουν ότι στη δήλωση του περασμένου Οκτωβρίου γινόταν γενική αναφορά σε «ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα».

Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίηση της για τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια, η οποία καταδικάζει ρητά τις εξαγγελίες της τουρκικής ηγεσίας και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι με δήλωσή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα, Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, εξ ονόματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιβεβαιώνει εκ νέου τις αποφάσεις 550 και 789 σχετικά με το καθεστώς των Βαρωσίων, λεκτικό που υπήρχε και στην προηγούμενη δήλωση που είχε κάνει ο τότε πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο Οκτώβριο.

«Η εισαγωγή του ανωτέρω λεκτικού αποτελεί αποτέλεσμα του στενού συντονισμού μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας» μεταφέρεται ακόμα, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στις επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τον συνεχή συντονισμό μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, τόσο κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στη Λευκωσία προχθές όσο και κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους την Πέμπτη. Επίσης, συγκρατούν την ενεργή συνεισφορά της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, η οποία βρισκόταν σε τακτική επαφή με τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιρλανδία, και επισημαίνουν πως έπαιξαν ιδιαιτέρα εποικοδομητικό ρόλο στις σχετικές διαβουλεύσεις. Παράλληλα, οι διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι με τις ανωτέρω ενέργειες, Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν τον συντονισμό τους προκειμένου το ζήτημα να τεθεί και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας:

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δήλωση του Προέδρου του της 9ης Οκτωβρίου 2020 (S / PRST / 2020/9) σχετικά με τη Βαρώσια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και του ψηφίσματος 789 (1992). Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης οποιουδήποτε τμήματος της Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων τους είναι απαράδεκτη και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες, που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και τις δηλώσεις του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που ελήφθησαν για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του. Αυτές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και του σεβασμού της ελεύθερης κυκλοφορίας της UNFICYP.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και η οποία θα βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ΣΑ επιβεβαιώνει την υποστήριξή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραμείνει επικεντρωμένο στο θέμα».






Πηγή 

Μουσική Παρασκευή - Γιάννης Σιδεράδης ~ Σε έναν κόσμο που καίγεται

 

Πληροφορίες

Follow Yiannis Sideradis on Facebook https://www.facebook.com/Yiannis-Side... Spotify: https://open.spotify.com/album/7zXlrV... iTunes : https://itunes.apple.com/us/album/%CF... google play : https://play.google.com/store/music/a... Τίτλος: "Σε έναν κόσμο που καίγεται.'' Στίχοι/μουσική/ερμηνεία: Yannis Sideradis Παραγωγή: On the edge entertainment Ηλεκτρική ρυθμικη κιθάρα: George Ververidis Ακουστική κιθάρα: Giannis Petrogiannis Πιάνο: Alexandros Roumeliotis Μπάσο: George Sotis Τύμπανα : Οδυσσέας Αυγούλης Ηχογράφιση: Studio Matrix



Ότι φοβάμαι και ότι αγαπάω είσαι εσύ, όταν κοιμάμαι κι όταν ξυπνάω είσαι ακόμα εκεί. Σε έναν κόσμο που καίγεται σε έναν κόσμο που καίγεται έχεις μείνει μόνο εσύ, έλα κοντά να σε πάρω αγκαλιά να κοιμηθούμε έλα κοντά να σε πάρω αγκαλιά να ερωτευτούμε. Σε έναν κόσμο που καίγεται σε έναν κόσμο που καίγεται να ονειρευτούμε. Ότι θυμάμαι και ότι ξεχνάω είσαι εσύ, όταν θυμώνω κι όταν ξεσπάω είσαι ακόμα εκεί σε έναν κόσμο που καίγεται σε έναν κόσμο που καίγεται έχεις μείνει μόνο εσύ έλα κοντά να σε πάρω αγκαλιά να κοιμηθούμε έλα κοντά να σε πάρω αγκαλιά να ερωτευτούμε Σε έναν κόσμο που καίγεται σε έναν κόσμο που καίγεται να ονειρευτούμε. Σε έναν κόσμο που καίγεται σε έναν κόσμο που καίγεται να ονειρευτούμε. ....Να ονειρευτούμε




Και το σποτ του παλαιού MEGA για τους νεκρούς από την φωτιά της 23ης Ιουλίου του 2018:




*Σημείωση: Το τραγούδι κυκλοφόρησε μία ημέρα πριν από την φωτιά εκείνης της ημέρας (δηλαδή την 22η Ιουλίου). Ποιος να φανταζόταν ότι μετά από μία ημέρα (δηλαδή την 23η Ιουλίου) θα καίγονταν περιοχές τις Ελλάδας ( 1. Γεράνεια Όρη - Κινέτα, 2. Πεντέλη - Νταού - Νέος Βουτζάς - Ραφήνα- Καλλιτεχνούπολη -Μάτι, 3. Κάλαμος, Λεγρενά, Χανιά, 4. Ισθμός Κορίνθου, 5. Αλεξανδρούπολη, 6. Ρόδος) και μάλιστα (πιο συγκεκριμένα στο νούμερο 2.) θα είχαμε και θύματα; Ας ελπίσουμε να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον και αυτές οι πυρκαγιές (2007, 2018) να μείνουν μόνο ως κακές αναμνήσεις.


Το πε ο παπαγάλος! "Κούλη, Κούλη, μ..."

 





"ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΩ, ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΩ;" - Ξέχασε ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό!

 



"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Γ@Μ**ΣΑΙ Νο 2! Σε ζωντανή σύνδεση παραμιλούσε ο ρεπόρτερ

 



Νέο πλήγμα στην ΕΒΕ της Κεραμέως από την Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών

 Τα καταστροφικά αποτελέσματα και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που εμπνεύστηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και επιμένει να εφαρμόζει αποκαλύπτει με παρέμβασή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), κάνοντας λόγο για «άλλο ένα ψέμα της κυβέρνησης που κατέρρευσε», και τονίζοντας πως «το μόνο που εγγυάται η εφαρμογή της ΕΒΕ είναι παιδιά με άριστες και μέτριες βαθμολογίες να οδηγούνται σε σχολές που δεν είναι της πρώτης προτίμησής τους».


Την υποκρισία της υπουργού Κεραμέως στηλιτεύουν οι εκπαιδευτικοί της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης με ανακοίνωσή τους, με την οποία παίρνουν θέση απέναντι από την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες αδικίες σε βάρος φετινών υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για «πολλές στρεβλώσεις», επικεντρωμένες στα ειδικά μαθήματα, όπως αρχιτεκτονικές, ΤΕΦΑΑ, ξένες φιλολογίες και άλλα, όπου υπάρχουν μαθητές που με υψηλές βαθμολογίες και και πολλά μόρια βλέπουν να «αποκλείονται λόγω του ότι δεν ξεπερνούν την ιδιαίτερα αυξημένη ΕΒΕ κάποιου ειδικού μαθήματος».

Στην παρέμβασή της, η ΟΛΜΕ απευθύνεται στην υπουργό Κεραμέως και την καλεί «αντί να παραπληροφορεί προσπαθώντας να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις, έστω και την ύστατη στιγμή, να μην εφαρμόσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των τμημάτων Γ/θμιας εκπαίδευσης». Επίσης, «να καταργήσει τη διάταξη για περιορισμένο αριθμό δηλώσεων τμημάτων (10% επί των σχολών του κάθε πεδίου) στα μηχανογραφικά του 2022, η οποία θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες στρεβλώσεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως εξαπολύοντας τα πυρά τους, τα μέλη της ΟΛΜΕ κατηγορούν ευθέως την υπουργό Κεραμέως, υπενθυμίζοντας «αυτό που από την αρχή είχαμε επισημάνει, ότι δηλαδή ο μοναδικός στόχος είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων και η δρομολόγησή τους προς τα ιδιωτικά κολλέγια για όσες οικογένειες μπορούν να ”χρηματοδοτήσουν” τις σπουδές των παιδιών τους, αλλά και προς τα Δημόσια ΙΕΚ ή άλλες δομές κατάρτισης».

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

Μετά από ένα και πλέον χρόνο πανδημίας, με κλειστά σχολεία και διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με το υποδεέστερο υποκατάστατο της τηλεκπαίδευσης, το ΥΠΑΙΘ αποφασίζει με τον πλέον ανάλγητο τρόπο να μειώσει των αριθμό των εισακτέων εφαρμόζοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Με περισσή υποκρισία υποστηρίζοντας ότι θεραπεύει το πρόβλημα της «λευκής κόλλας» οδηγεί πάνω από 26.000 παιδιά περισσότερα από πέρυσι εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, λόγω του ότι μαθητές/τριες με υψηλές βαθμολογίες θα αναγκαστούν να δηλώσουν τμήματα χαμηλότερων βάσεων, οδηγώντας εκτός άλλους μαθητές με μέτριες βαθμολογίες.

Το μόνο που εγγυάται η εφαρμογή της ΕΒΕ είναι παιδιά με άριστες και μέτριες βαθμολογίες να οδηγούνται σε σχολές που δεν είναι της πρώτης προτίμησής τους.

Οποία υποκρισία, η δικαιολογία της υπουργού ότι έτσι προστατεύει τα παιδιά από το να καταλήγουν σε σχολές που δεν τα ενδιαφέρουν. Οι στρεβλώσεις είναι πολλές ιδιαίτερα σε σχολές με ειδικά μαθήματα (αρχιτεκτονικές, ΤΕΦΑΑ, ξένες φιλολογίες κλπ) απ’ όπου παιδιά με υψηλές βαθμολογίες και πολλά μόρια αποκλείονται λόγω του ότι δεν ξεπερνούν την ιδιαίτερα αυξημένη ΕΒΕ κάποιου ειδικού μαθήματος. Ειδικά το σχέδιο, έπαψε από το τρέχον σχολικό έτος να διδάσκεται στα Λύκεια ως πανελλαδικό μάθημα. Ακόμα, για πρώτη φορά στην ιστορία, μαθητές που αρίστευσαν στα μαθήματα βαρύτητας, δεν έχουν τον ελάχιστο Μ.Ο. για να φοιτήσουν στη σχολή που επιθυμούν.

Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα αυτό που από την αρχή είχαμε επισημάνει, ότι δηλαδή ο μοναδικός στόχος είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων και η δρομολόγησή τους προς τα ιδιωτικά κολλέγια για όσες οικογένειες μπορούν να «χρηματοδοτήσουν» τις σπουδές των παιδιών τους, αλλά και προς τα Δημόσια ΙΕΚ ή άλλες δομές κατάρτισης. Εξάλλου, η κ. Κεραμέως φρόντισε εγκαίρως να νομοθετήσει την επαγγελματική ισοτιμία των πτυχίων των κολλεγίων με τα Δημόσια Πανεπιστήμια, και τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ φρόντισαν εγκαίρως να δυσφημήσουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η ΕΒΕ μαζί με την τράπεζα θεμάτων και τις συνεχείς εξετάσεις θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά, στο να συνεχίσουν οι μαθητές την Λυκειακή βαθμίδα, οδηγώντας τους μετά το γυμνάσιο στις ΕΣΚ και την κατάρτιση.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση της ΝΔ “κλείνει το μάτι” στην αγορά της κατάρτισης που βρίσκει νέο πεδίο κερδοφορίας, πατώντας πάνω στην ανάγκη της λαϊκής οικογένειας να μορφώσει τα παιδιά της, ώστε να πάρουν τα κατάλληλα εφόδια για το μέλλον.

Αποδομείται επίσης με τον πιο εναργή τρόπο το κυβερνητικό αφήγημα ότι οι μαθητές/τριες γίνονται φοιτητές με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Αλλά ακόμα και αυτό όταν συμβαίνει, θα πρέπει το ΥΠΑΙΘ να αναρωτηθεί την αιτία και να το θεραπεύσει.

Ποια μέτρα πήρε το ΥΠΑΙΘ και το ΙΕΠ, με δεδομένη την εκπαιδευτική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ώστε να βελτιωθούν οι επιδόσεις και το γνωστικό υπόβαθρο των παιδιών που τώρα κρίνει ως ανάξια; Ποια μέτρα θα πάρει ώστε και οι επόμενες γενιές μαθητών να λάβουν ποιοτική εκπαίδευση; Μήπως η κατάργηση των Καλλιτεχνικών μαθημάτων και του Σχεδίου από το Λύκειο, ο αφανισμός των Κοινωνικών Επιστημών και η κατάργηση της Κοινωνιολογίας, η αυταρχική επαναφορά της διαγωγής, οι ανεδαφικές απαιτήσεις για τηλεδιαγωνίσματα και τα αυταρχικά νομοθετήματα συνέβαλαν στη βελτίωση της εκπαίδευσης;

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν φτάσει τον ευρωπαϊκό στόχο για αποφοίτους γ/θμιας εκπαίδευσης πάνω από 40%. Όμως η κυβέρνηση, το θεωρεί αυτό μειονέκτημα και οραματίζεται χαμηλής ειδίκευσης φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μισθολογικές απαιτήσεις βορρά στην εκμετάλλευση της αγοράς. Οι εκπαιδευτικοί της σχεδιασμοί αποκλείουν αποδεδειγμένα ικανούς μαθητές/τριες από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και οδηγούν πλήθος παιδιών στις ΕΣΚ, τα ΙΕΚ και τα ιδιωτικά κολέγια.

Μια σοβαρή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προϋποθέτει όραμα, στρατηγικό σχεδιασμό που δεν έχει ως αφετηρία του τον αποκλεισμό, αλλά τη συμμετοχή, το διάλογο με τα εκλεγμένα όργανα των γονέων μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών, αλλά και πιλοτικές εφαρμογές των οποίων τα αποτελέσματα θα επανεκτιμώνται. Το μόνο που έχουμε δει μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση είναι η εφαρμογή μιας καταστροφικής- αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που διαλύει τη Δημόσια εκπαίδευση με αυταρχικότητα και υποκρισία. Η εκπαίδευση έχει ανάγκη από γενναία χρηματοδότηση, επιστημονικά σχεδιασμένα προγράμματα σπουδών, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, επαρκή και έγκαιρη στελέχωση όλων των εκπαιδευτικών δομών, ενίσχυση των υποδομών, καθώς και σοβαρά αντισταθμιστικά μέτρα για τα μορφωτικά και ψυχοκοινωνικά ελλείμματα που επέφερε η πανδημία.

Καλούμε την υπουργό αντί να παραπληροφορεί προσπαθώντας να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις, έστω και την ύστατη στιγμή, να μην εφαρμόσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των τμημάτων Γ/θμιας εκπαίδευσης. Καλούμε την Υπουργό, να καταργήσει τη διάταξη για περιορισμένο αριθμό δηλώσεων τμημάτων (10% επί των σχολών του κάθε πεδίου) στα μηχανογραφικά του 2022, η οποία θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες στρεβλώσεις.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του νέου συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Επαναφορά των Κοινωνικών Επιστημών και της Κοινωνιολογίας , καθώς και της Καλλιτεχνικής Παιδείας

Αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων και της σχολική ύλης. Εντοπισμός των μαθησιακών κενών που έχουν προκύψει τα δύο τελευταία έτη και επιστημονικός – παιδαγωγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους.

Να λειτουργήσουν από την αρχή του σχολικού έτους τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ με προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων

Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών: Με μαζικά τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, αραίωση μαθητών με μέγιστο αριθμό 15 μαθητές ανά τμήμα.




Πηγή 

Η πτώση της χούντας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα

 Ήταν 24 Ιουλίου του 1974, όταν οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς, μετά την κατάρρευση της επτάχρονης δικτατορίας, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο...


Στις 23 Ιουλίου 1974 η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε. Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου. Από την ημέρα αυτή αρχίζει η εποχή της «Μεταπολίτευσης», η λαμπρότερη, ίσως, περίοδος της πολιτικής ιστορίας του ελληνικού κράτους.

Η γενική επιστράτευση που κηρύχτηκε στις 21 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ήταν χαώδης και ανοργάνωτη και κατέδειξε την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνικός Στρατός, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας. Η κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου, που ήταν υποχείριο του «αόρατου δικτάτορα» Δημητρίου Ιωαννίδη, ήταν ανίκανη να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Έτσι, η προσφυγή στους πολιτικούς ήταν μονόδρομος για τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Το πρωί της 23ης Ιουλίου, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος και οι αρχηγοί του Στρατού, αντιστράτηγος Ανδρέας Γαλατσάνος, Ναυτικού, αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου, σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη διατύπωσαν την άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς. Στη συνέχεια, ο Γκιζίκης κάλεσε τον Ιωαννίδη και του ανακοίνωσε την απόφαση της ηγεσίας του στρατεύματος, χωρίς αυτός να αντιδράσει.

Στις 2 μετά το μεσημέρι κλήθηκαν σε σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της προδικτατορικής περιόδου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων Παναγιώτης Κανελλόπουλος της ΕΡΕ και Γεώργιος Μαύρος της «Ενώσεως Κέντρου», καθώς και οι Ευάγγελος Αβέρωφ, Σπύρος ΜαρκεζίνηςΓεώργιος Αθανασιάδης-ΝόβαςΣτέφανος Στεφανόπουλος, Πέτρος Γαρουφαλλιάς και Ξενοφών Ζολώτας. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε ήδη καταρρεύσει.










Η άφιξη Καραμανλή στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ο οποίος έλαβε προθεσμία έως τις 8 το βράδυ να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, που προέκρινε τη λύση Καραμανλή, ήλθε σε επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό, που ζούσε αυτοεξόριστος στο Παρίσι από το 1963, και του ζήτησε να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στην Ελλάδα. Στις 6:30 το απόγευμα, ο Αβέρωφ, με υπόδειξη του Γκιζίκη, τηλεφώνησε στον Κανελλόπουλο και του ανακοίνωσε την άρση της εντολής που του είχε ανατεθεί.

Στις 8 το βράδυ επαναλήφθηκε η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς και επικυρώθηκε η απόφαση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ντ’ Εστέν διέθεσε πάραυτα το προσωπικό του αεροπλάνο για την άμεση επιστροφή του Καραμανλή, ο οποίος αφίχθη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 το πρωί της 24ης Ιουλίου κι έγινε δεκτός από ένα τεράστιο πλήθος πολιτών, που τον χαιρετούσε κυριολεκτικά ως ελευθερωτή. Στις 4 το πρωί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ορκίστηκε το πρώτο κλιμάκιο της κυβέρνησής του, αποτελούμενο από πολιτικά πρόσωπα της δεξιάς και του κέντρου. Ο Καραμανλής δίσταζε να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» πολιτικούς της Αριστεράς, για να μην προκαλέσει τους σκληροπυρηνικούς χουντικούς, που κατείχαν ακόμα καίρια πόστα στον κρατικό μηχανισμό. Στις 26 Ιουλίου συμπληρώθηκε η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, με την ορκωμοσία του δευτέρου κλιμακίου της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος: κατάργηση του στρατοπέδου της Γυάρου, απόλυση όλων των κρατουμένων, αμνήστευση όλων των πολιτικών αδικημάτων και απόδοση της ιθαγένειας στους πολίτες από τους οποίους την είχε στερήσει η δικτατορία του 1967. Στις άμεσες επιδιώξεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας συμπεριλαμβάνονταν η αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας και η διαμόρφωση κλίματος εθνικής ενότητας, η αποδιοργάνωση του πλέγματος εξουσίας της δικτατορίας και η αποκατάσταση του πολιτικού ελέγχου στο στράτευμα, η προετοιμασία για τη διενέργεια εκλογών και η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο.



Μάτι: Αποκλειστικά στο in.gr μια εργασία για τα αίτια της τραγωδίας

Αποκλειστικά στο in.gr αποσπάσματα από την πρώτη αναλυτική και ευρεία μελέτη για την τραγική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής στις 23 Ιουλίου 2021

Μάτι: Αποκλειστικά στο in.gr μια εργασία για τα αίτια της τραγωδίας

Σήμερα, παρουσιάζονται εδώ στο in.gr για πρώτη φορά αποσπάσματα από την πρώτη αναλυτική και ευρεία μελέτη που έλαβε χώρα, έχοντας και την ασφαλή απόσταση τού χρόνου από τα γεγονότα. Η Μεταπτυχιακή Διατριβή τού Γιώργου Σπανού στο MSc EΚΠΑ τού Καθ. Ευθύμη Λέκκα, «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος-Καταστροφών-Κρίσεων στους Διοικητικούς & Αναπτυξιακούς Τομείς», με θέμα «Αστικές Πυρκαγιές: Η Διαχείριση τής Περίπτωσης «Mάτι», Ελλάδα 23.7.2018. Ατομική Διάσωση και Επείγουσα Απομάκρυνση Πληθυσμού, Μέσα Από Προσωπικές Μαρτυρίες Επιζώντων»,  τιμήθηκε από τους επιβλέποντες καθηγητές με άριστα, έκανε χρήση 43 σημαντικών βιβλιογραφικών πηγών και είναι διαθέσιμη στην ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη «Πέργαμος».

Ο κ. Γιώργος Σπανός κατέθεσε στο in.gr και την προσωπική του άποψη για τα γεγονότα στο Μάτι και παραθέτουμε ευθύς αμέσως ακολουθημένη από τα συμπεράσματα της διατριβής που έκανε.

«Η μικρή φωτιά που φέρεται να άναψε σε ξερά χόρτα κάτοικος στην Καλλιτεχνούπολη Ανατολικής Αττικής, στους πρόποδες τού Πεντελικού Όρους, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, εκτυλίχθηκε ανεξέλεγκτα σε μία καταστροφική πυρκαγιά που επέφερε πρωτοφανείς στα παγκόσμια χρονικά απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, υποδομές, και περιουσίες.

Έχουν απόλυτο δίκιο, τρία χρόνια μετά, οι κάτοικοι και οι πληγέντες όλων των περιοχών (που για λόγους οικονομίας εδώ θα τις συνοψίσουμε ως «Μάτι») οι οποίοι διαμαρτύρονται κι αντιπαρέρχονται τον όρο «φυσική καταστροφή» για την μεγαλύτερη και φονικότερη Αστική Πυρκαγιά τού 21ου αιώνα (σημ. εξαιρούμε την Βικτώρια τής Αυστραλίας το 2003 με περ. 200 νεκρούς, διότι ήταν ‘MegaFire’ σε διαφορετικό ανάγλυφο). 

Η κατηγοριοποίηση της μεγάλης καταστροφής τού Ματιού είναι μία: πρόκειται για μία ΣΥΝΘΕΤΗ ή ΠΟΛΛΑΠΛΗ καταστροφή, που ξεκίνησε ως Ανθρωπογενής(!), όχι μόνο διότι ήταν ανθρώπινα τα αίτια τής έναρξης της, αλλά ανθρώπινα ήταν και τα αιτιατά -η  πρωτόγνωρη ανεπάρκεια των ιθυνόντων είναι που της επέτρεψε να εξελιχθεί σε Φυσική (με την έννοια όμως τής τρωτότητας τού φυσικού περιβάλλοντος ως καύσιμη ύλη μίας μικρής έρπουσας, αρχικά πυρκαγιάς, που πήρε την χειρότερη μορφή τού είδους, τη Μεικτή, η οποία ενίσχυσε και τη δύναμη των ανέμων λόγω τού μικροκλίματος που δημιούργησε).

Στη συνέχεια, ο Έρεβος απέκτησε και χαρακτηριστικά Τεχνολογικής καταστροφής (NaTech-Natural disaster triggering a TECHnological disaster) βάλλοντας κατά των κοινωφελών δικτύων π.χ. μετασχηματιστές ΔΕΗ-ΟΤΕ κτλ. τα οποία με τα φαινόμενα Bleve (boiling liquid expanding vapor explosion) που εξελίχθηκαν, (δηλ. φιάλες υγραερίου και δεξαμενές καυσίμων σε σπίτια, αυτοκίνητα, αποθήκες, μαγαζιά κτλ.) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ένταση, την εξάπλωση και τις τελικές ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές και σε επιζώντες-εγκαυματίες (το περιβάλλον και τα υλικά αγαθά ξαναφτιάχνονται έστω και με πολύ κόπο). 

Ο όρος «φυσική καταστροφή», για την περίπτωση αυτή, είναι σχετικά παραπλανητικός, διότι υποδηλώνει ότι συνέβη από φυσικά αίτια. Εδώ δεν πρόκειται λοιπόν για μία Φυσική, αλλά για μία ΣΥΝΘΕΤΗ και ΠΟΛΛΑΠΛΗ καταστροφή η οποία, να τονίσουμε, δεν είχε καμία σχέση, άμεσα ή έμμεσα, με την λεγόμενη Κλιματική Αλλαγή.

Το τι και το πώς συνέβησαν αυτά που συνέβησαν στο Μάτι, αποτέλεσαν εξαρχής το πιο τρανό παράδειγμα αποφυγής μεν, αλλά και ενδελεχούς μελέτης, σε ότι αφορά τις γνώσεις και τα συμπεράσματα που πρέπει να εντάξει στους κόλπους του, ένας σύγχρονος επιστήμονας που ασχολείται με τις στρατηγικές διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων και την πολιτική προστασία.

Εκείνο το απόγευμα, τρία χρόνια πριν, εκείνες τις στιγμές που συνάνθρωποι μας πέθαιναν μαρτυρικά, γύρω τους γεννιόντουσαν εκατοντάδες άλλοι αφανείς ήρωες της διπλανής πόρτας. Ήταν εκείνοι που προσπάθησαν και διέσωσαν πάση θυσία, όχι μόνο «εαυτούς και αλλήλους» αλλά και την Τιμή τού Ανθρώπου -όταν εκείνη των Θεσμών καιγόταν σαν τσιγαρόχαρτο την ώρα που μεταβαλλόταν μία ανόητη φωτιά στο μεγαλύτερο αστικό Ολοκαύτωμα ευρωπαϊκής πρωτεύουσας τού αιώνα μας.

Το Thesis αυτό, του οποίου παραθέτουμε εδώ συνοπτικά μερικά βασικά αποσπάσματα, καταλήγει με συγκεκριμένες καινοτόμες προτάσεις για το μέλλον τής πολιτικής προστασίας, που πρέπει να εφαρμοστούν χτες, και απαντά στα ερωτήματα, αν (και κατά πόσο) έπαιξαν ρόλο στην μεγάλη καταστροφή, η κλιματική αλλαγή, η χλωρίδα τής ευρύτερης περιοχής, η κεντρική και η τοπική ρυμοτομία των περιοχών, οι ίδιοι οι πολίτες ως κάτοικοι και ως διερχόμενοι.

Και τέλος, αν η προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών για το συγκεκριμένο, αλλά και για άλλα καταστροφικά φυσικά, και μη, φαινόμενα τής εποχής μας, από τούς θεσμικά αρμόδιους στους πολίτες είναι κάτι το σουρεαλιστικό, το πολιτικά καιροσκοπικό, ή ένα φαινόμενο που μπορεί να γίνει μέρος των στρατηγικών αντιμετώπισης καταστροφών και κρίσεων από κυβερνήσεις στο μέλλον; Μετά την καινοφανή προστασία, προαγωγή και επιβράβευση όλων των υπευθύνων και βασικών κατηγορούμενων τής εν εξελίξει δικογραφίας, με βαθμούς και δημόσια αξιώματα, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών και εννοείται κατ’ επέκταση η υπόλοιπη χώρα, αναρωτιόνται αν η έννοια τής Πολιτικής Προστασίας θα διατηρήσει την έννοια τής «προστασίας των πολιτών» ή «της προστασίας των πολιτικών»;

Πριν αναφερθούμε στα κύρια σημεία τής Διατριβής, κύρια πρόταση, αποτελεί η δημιουργία ενός «από την κορφή ως τα νύχια» Ενιαίου Μηχανισμού Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κρίσεων! Η υπάρχουσα κατάσταση μέσω τής Πολιτικής Προστασίας όπως δια-λειτουργεί σήμερα είναι ανεπαρκής, αν και έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση με την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων που πρέπει όμως να πιάσουν πραγματικά τόπο, αξιοποιούμενα με τον σωστό τρόπο.

Παρόμοιος Μηχανισμός ανακοινώθηκε πρόσφατα και έχει περιληφθεί ήδη στις προβλέψεις τού Ταμείου Ανάκαμψης.

Ξεκάθαρος στόχος, πέραν από την σωστή στελέχωση και συνεχή επιμόρφωση των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας σε Κυβερνητικό, και Αυτοδιοικητικό επίπεδο (με εξετάσεις και Αξιολόγηση!) θα πρέπει να είναι και η εκπαίδευση των πολιτών σε βασικές αρχές αντιμετώπισης κρίσεων και καταστροφών, με την ενεργή συμμετοχή των υποδομών και της Εκκλησίας!…

Ήταν «όλες οι πληγείσες περιοχές δασικές»;

Από τα αναλυτικώς αναφερόμενα στοιχεία στη Μελέτη, προκύπτει εμφανώς ότι καμία από τις αστικές περιοχές που κάηκαν δεν είχε Δασικό χαρακτήρα, πέραν της αραιοκατοικημένης Προβαλίνθου, (το βόρειο τμήμα τού νέου Βουτζά που ανήκει στον Δήμο Μαραθώνα), και όλες σχεδόν τις κλειστές δημόσιες εκτάσεις που καλύπτουν οι Κρατικές Κατασκηνώσεις τού Αγίου Ανδρέα.

Η δε βλάστηση των κυρίως κωνοφόρων δέντρων στην ευρύτερη περιοχή, αναπτύχθηκε γύρω από τις οικίες ή στα άχτιστα οικόπεδα με φυσικό τρόπο από τη δεκαετία του 1940 και με τις συχνές δενδροφυτεύσεις τού Προσκοπικού Κινήματος που ξεκίνησαν από το 1945, (Ιστοσελ. Σώμα Ελλήνων Προσκόπων). Η όποια διαχείριση διαχρονικά θα έπρεπε να έχει υπάρξει όσον αφορά τον περιορισμό της βλάστησης, την αραίωση τής περιαστικής χλωρίδας, της δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, τού κοψίματος γέρικων κι επικίνδυνων πεύκων, αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με το Δασαρχείο, και δεν θα μπορούσε με τίποτα να επαφίεται στους πολίτες κατοίκους των περιοχών, αφού άλλωστε σύμφωνα με τον Περί Δασών Νόμο τού 2012 (25(I)/2012), το υπ. Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461 και το ΦΕΚ Β’ 4520/16.10.2018, για την αυθαίρετη κοπή δέντρων και δη πεύκων, ο πολίτης είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης ενός έτους ή/και σε χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ.

1948 Μάτι και Άγιος Ανδρέας.

Αξιοπρόσεκτη η από τότε τετραγωνισμένη ρυμοτομία τής συγκεκριμένης περιοχής, (ΓΥΣ).

 

Ήταν «γεμάτη αυθαίρετα η περιοχή»;

Από την ίδια τη μελέτη που έγινε για λογαριασμό τού Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος το 2020 για τη συγκρότηση ΕΧΣ τής πληγείσας περιοχής καθομολογείται ότι, στις δασικές, τις οικιστικού ελέγχου, τις πολεοδομημένες και τις εκτός σχεδίου περιοχές, ο μέσος όρος αυθαιρεσιών, είναι 25%, τις οποίες άλλωστε, η εκάστοτε Κυβέρνηση πάντα σπεύδει να προβλέπει με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις να καλεί προς τακτοποίηση τους για οικονομικούς λόγους. Οι συντριπτική πλειοψηφία των αυθαιρεσιών, αφορούσε σε ατακτοποίητους ημιυπαίθριους χώρους, όπως δηλαδή συμβαίνει σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ήταν γνωστές οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν, ή οι υπεύθυνες δυνάμεις «πιάστηκαν εξ απήνης»;

Αυτό έχει γίνει πλέον κατανοητό. Η πρόβλεψη τής ΕΜΥ την προηγούμενη ημέρα Κυριακή 22 Ιουλίου 2018, για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν την επόμενη μέρα στην Αττική, ήταν σαφής. Θα επικρατούσαν δυτικοί άνεμοι μετά το μεσημέρι οι οποίοι θα δυνάμωναν στη συνέχεια και για αυτό η ημέρα εκείνη είχε θεωρηθεί ως υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά. Την πρόβλεψη τής ΕΜΥ επιβεβαιώνουν και αθλητές ιστιοσανίδας και kite surf οι οποίοι θέλοντας να βρεθούν στην παραλία Κόκκινο λιμανάκι τής Ραφήνας, την Δευτέρα 23.7.2018 και να εκμεταλλευτούν τους δυνατούς στεριανούς ανέμους που θα έπνεαν εκεί, είχαν καταφτάσει από την Πελοπόννησο την αμέσως προηγούμενη ημέρα.

«Έφταιγε η Κλιματική Αλλαγή»;

Το καλοκαίρι τού 2018 στην Αττική, μέχρι την 22α Ιουλίου, χαρακτηριζόταν από αξιοσημείωτες βροχοπτώσεις σε σχέση με την περίοδο αυτή, και μάλιστα, τον Ιούλιο, επικρατούσαν χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα η ΕΜΥ στο Κλιματικό Δελτίο Ιουλίου 2018 αναφέρει πως: «Ο Ιούλιος χαρακτηρίστηκε από πολύ λίγα μελτέμια αλλά και υψηλά ποσά υετού κατά τόπους. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν ισχυρές βροχές και έντονες καταιγίδες (ενίοτε με χαλαζόπτωση) που προκάλεσαν πλημμύρες στα ανατολικά ηπειρωτικά (κυρίως στο Νομό Αττικής)». Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή όπου θα εξελισσόταν το καταστροφικό φαινόμενο είχε πολύ υψηλότερα ποσοστά υγρασίας σε σχέση με την ξηρότητα που παρατηρείται συνήθως στις περιοχές τής Ανατολικής Αττικής και στους ανατολικούς πρόποδες τού Πεντελικού Όρους που εκτείνονται βορειοανατολικά από την περιοχή Ντράφι μέχρι και την όρια Νέας Μάκρης – Μαραθώνα. 

Σημειώνουμε ότι οι θερινές βροχοπτώσεις προσφέρουν μεγάλη προστασία στο δάσος. Κατακρατείται το μεγαλύτερο ποσό της καλοκαιρινής βροχής, αυξάνοντας την περιεχόμενη υγρασία στην καύσιμη ύλη έτσι ώστε μειώνεται τη επικινδυνότητα ανάφλεξης. Επίσης, η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία λειτουργεί ανασταλτικά στην έναρξη και τη διάδοση της πυρκαγιάς.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ατμοσφαιρική υγρασία τόσο περιορίζεται η ταχύτητα ξήρανσης της καύσιμης ύλης. Πάραυτα, κι ενώ οι καιρικές συνθήκες τού Ιουλίου τού 2018 ήταν ακριβώς αυτές, δηλαδή συγκέντρωση βροχών και υψηλά επίπεδα υγρασίας για την εποχή, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σαν να επικρατούσε περίοδος ξηρασίας στην Ανατολική Αττική. Αυτό είναι ένας ακόμη λόγος για το ότι το καταστροφικό φαινόμενο δεν μπορεί να συνδεθεί, τουλάχιστον άμεσα, με την λεγόμενη Κλιματική Αλλαγή, αλλά πρέπει να εκληφθεί ως ένα ακραίο, όμως προβλεφθέν καιρικό φαινόμενο, που εξάπλωσε την πυρκαγιά από πρωτοφανή αμέλεια, όχι μόνο ενός εμπρηστή, αλλά και της δραματικής ολιγωρίας των αρμόδιων αρχών σε όλα τα επίπεδα, και η οποία, με περαιτέρω υποδαύλιση NaTech συμβάντων, έμεινε στην ιστορία ως μία πυρκαγιά που ποτέ δεν καταγράφηκε ως κατασβεσθείσα από το Πυροσβεστικό Σώμα.

To Mάτι ως Φαινόμενο NaTech

Ο όρος NaTech καταστροφή χρησιμοποιείται ως ακρωνύμιο τής φράσης Νatural disaster triggering a Technological disaster, δηλαδή, όταν μία Φυσική καταστροφή προκαλεί μια Τεχνολογική καταστροφή. Μία «φυσική καταστροφή» δημιουργείται από ένα μη ανθρωπίνως ελέγξιμο ή/και απρόβλεπτο φαινόμενο υδρο-μετεωρολογικής, βιολογικής, και γεωλογικής φύσεως, όπως και ως απόρροια μίας ανεξέλεγκτης δασικής πυρκαγιάς που μπορεί να προήλθε από διάφορα φυσικά, και μη, αίτια.

Από τη δεκαετία του 1990 όμως άρχισαν να εμφανίζονται οι επιρροές των φυσικών καταστροφών πάνω στις τεχνολογικές υποδομές. Η καταστροφή των δικτύων επικοινωνίας και των εργοστασιακών μονάδων από έντονα και καταστροφικά φυσικά φαινόμενα άρχισαν να γίνονται καθεστώς

Κατ’ αρχήν η καταστροφική πυρκαγιά τής 23ης Ιουλίου 2018 είχε σχέση με τεχνολογικές καταστροφές τοπικής κλίμακας στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, πέραν από ένα ευρύ πεδίο καταστροφής στα χιλιάδες οχήματα και οικήματα που κάηκαν ολοσχερώς.

Επίσης, θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερης κλίμακας καταστροφή και στις εγκαταστάσεις υγραερίου των ξενοδοχειακών μονάδων στο Μάτι. Στις εν λόγω περιοχές τής Ανατολικής Αττικής από τον Δήμο Ραφήνας μέχρι και τα όρια του πρώην Δήμου Νέας Μάκρης (νυν μέρος τού Δήμου Μαραθώνα), υπάρχουν διάφορων ειδών ήπιες βιομηχανίες και χώροι αποθήκευσης και εμπορίας στερεών, υγρών και αέριων εύφλεκτων υλών. Αναφερόμαστε σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται κυρίως επί της Λεωφόρου Μαραθώνος όπως βενζινάδικα, ξυλουργικές μονάδες, κλειστές και ανοιχτές εγκαταστάσεις εμπορίου πριστής ξυλείας και καυσόξυλων και τέλος, σε παραλιακούς δρόμους, ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν ως κύρια πηγή ενέργειας για ψύξη και θέρμανση το υγραέριο ή το φυσικό αέριο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και από το σύνολο των περίπου δύο χιλιάδων αυτοκινήτων που ήταν στην περιοχή την ώρα τής καταστροφής, τα 800 περίπου από αυτά κάηκαν ολοσχερώς, και η περιοχή προσομοιάζεται σαν μία μεγάλη υπαίθρια εγκατάσταση στάθμευσης αυτοκινήτων, όπως είναι π.χ. οι περιοχές transit στο λιμάνι τού Πειραιά (περιοχή ΣΕΜΠΟ) και τις συνέπειες που θα είχε μία ολοσχερή καταστροφή σε συνθήκες τοπικών θερμοκρασιών 600+ βαθμών Κελσίου όπου μέχρι και τα κράματα των μετάλλων θα ρευστοποιούνταν, οι μπαταρίες και οι δεξαμενές βενζίνης και υγραερίου θα εκρήγνυντο και θα απελευθέρωναν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες για την δημόσια υγεία ουσίες στις Ζώνες Προστασίας γύρω από αυτή.

Ό,τι ακριβώς συνέβη δηλαδή και στο Μάτι. Οι υπαίθριες, ακόμα και οι κλειστές εγκαταστάσεις εμπορίου ξυλείας, καυσόξυλων ή φιαλών υγραερίου, όπως στο σούπερ μάρκετ στον παραλιακό δρόμο τού Ματιού, Ποσειδώνος, που κάηκαν ολοσχερώς, προφανώς έπαιξαν η κάθε μία έναν πολλαπλασιαστικό ρόλο στην εξάπλωση τής πυρκαγιάς, ειδικά με φαινόμενα BLEVE (boiling liquid expanding vapor explosion) από τις φιάλες, και στην περαιτέρω δημιουργία δυσμενούς μικροκλίματος επιτάχυνσης της φωτιάς από ρεύματα αέρα, τα οποία έφταναν μέχρι και 12 μποφόρ τοπικά. Επίσης, τα δίκτυα ΔΕΚΟ βλήθηκαν άμεσα από τη φωτιά.

Η ΔΕΗ, Η ΕΥΔΑΠ και οι Τηλεπικοινωνίες κόπηκαν. Εκατοντάδες οχήματα τα οποία έδειχναν λιωμένα περισσότερο παρά καμένα, αφού τα κράματα αλουμινίων στις ζάντες και σε άλλα εξαρτήματα τους είχαν ρευστοποιηθεί και μετατραπεί σε ρυάκια γύρω από τα αυτοκίνητα. Η μόλυνση τής ατμόσφαιρας από τα χημικά στοιχεία των μπαταριών που έσκαγαν και των δεξαμενών καυσίμων, ειδικά της βενζίνης και του υγραερίου που αναφλέγονταν, αφορούν σε εκατοντάδες ξεχωριστές ιδιωτικές και επαγγελματικές εγκαταστάσεις, και η πολυσύνθετη καταστροφή τής περιοχής τού Ματιού (και των περιοχών Νέος Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι, Προβάλινθος, Αμπελούπολη) αντιστοιχεί σαν να επλήγη από μία NaTech καταστροφή μία αντίστοιχη σε όγκο και ποιότητα, πολύ μεγάλης κλίμακας Βιομηχανική μονάδα αποθήκευσης στερεών, υγρών και αερίων υλών!

Στην ουσία αυτό που αποφεύχθηκε να συμβεί «εντελώς και επιμελώς» από όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις τού Π.Σ. το ίδιο ακριβώς πρωί στην Κινέττα Αττικής, σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών, αφέθηκε τελικά να συμβεί ελεύθερα σε κατοικημένες περιοχές τού ίδιου Νομού, δεκαπλάσιας έκτασης.

Έφταιγε η ρυμοτομία; Υπήρχαν ή «δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής προς την θάλασσα»; 

Όπως φαίνεται εύκολα κι από τον πιο απλό ηλεκτρονικό χάρτη στο Google maps, το 99% των δρόμων στο Μάτι είναι υποδειγματικά προσανατολισμένοι από Ανατολή προς Δύση κι από Βορά προς Νότο. Αν κοιτάξει κανείς ολόκληρη την Αττική, παρόμοια «τετραγωνισμένη και προσανατολισμένη ρυμοτομία, δεν θα βρει εύκολα σε άλλο προάστιο, παρά μόνο στο Παλαιό Φάληρο, το Μοσχάτο και τον Πειραιά. Όλοι σχεδόν οι δυτικο-ανατολικοί δρόμοι που κατεβαίνουν στο Μάτι, ενώνουν τη Λεωφόρο Μαραθώνος, με την κεντρική Κύπρου και την παραλιακή Ποσειδώνος οι οποίες διατρέχουν το Μάτι παράλληλα από Βορά προς Νότο!

δίοδος κόκκινο λιμανάκι (αρχείο φωτο Γιώργος Σπανός)

 

διοδος-19-παραλια-αργυρα-ακτη (φωτο Γιώργος Σπανός)

  • Υπάρχουν, 28 εμφανείς δίοδοι πρόσβασης στην παραλιακή ζώνη από το Βορειότερο όριο τής Πυρκαγιάς Μάτι, Αμπελούπολη (Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις όπου απαγορεύεται η πρόσβαση και διακόπτεται η ακτογραμμή) έως το νοτιότερο όριο στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας . Ειδικά εντός Ματιού οι δίοδοι είναι κάθε 30-50 μέτρα! Στο Κοκ. Λιμανάκι, λόγω του γκρεμώδους, υπάρχουν αραιότερες δίοδοι, πέραν, μάλιστα, των ανοιχτών και υπερυψωμένων πυλωτών στις παραθαλάσσιες πολυκατοικίες, κατά μήκος τής παραλιακής Ποσειδώνος.
  • Ξεκάθαρη διαχρονική ευθύνη τής Δημοτικής Αρχής Μαραθώνος (πρώην Νέας Μάκρης) που δεν υπήρχαν σε όλες τις διόδους εμφανής σήμανση, και απόδειξη τούτου είναι ότι τοποθετήθηκαν λίγες ταμπέλες «Προς Παραλία» μία εβδομάδα μετά την καταστροφή. Η μεγαλύτερη δίοδος μάλιστα είναι ένα μεγάλο ανοιχτό δημοτικό οικόπεδο! Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν οι επαρκείς σηματοδοτήσεις! Ευθύνη Δήμων και Λ.Σ.!
  • Κεντρικό σημείο συγκέντρωσης πληθυσμού είναι η μεγάλη πλατεία και οι ελεύθεροι χώροι πρόσβασης τής μαρίνας η οποία βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο τής παραλιακής ζώνης τού Ματιού.
  • Μέσω των δεκάδων παραπάνω διόδων και της μαρίνας, σώθηκε η πλειοψηφία τού πληθυσμού (περ. 2.000 άτομα) που κατέφυγε στις παραλίες.
  • Θα σημειώσουμε, όμως, ότι οι δρόμοι στο Ν. Βουτζά είναι σπειροειδείς λόγω τού ανάγλυφου τής περιοχής, και ο μοναδικός κεντρικός δρόμος που συνδέει την Ραφήνα με το Κόκκινο Λιμανάκι, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στένωσης και ανεπάρκειας στην ροή οχημάτων.

Η Εκκλησία…σώζει (και) στις Φυσικές Καταστροφές

 

  • Οι Ναοί ως πυράντοχα κτίσματα και σημεία καταφυγής και προστασίας Στην επικράτεια όλης τής πληγείσας περιοχής τής Ανατολικής Αττικής, τον Ιούλιο τού 2018, αξίζει να σημειωθεί ότι καμία εκκλησία (Αγία Τριάδα Λυρείου, Ανάληψη Ραφήνας, Αγ. Βαρβάρα επί Λ. Μαραθώνος, Αγ. Ιωάννης Νέου Βουτζά, Αγ. Νικόλαος λιμάνι Ραφήνας, Άγιος Ιωάννης Κυκλαδίτικα Μάτι, Παναγία Σουμελά, Άγιος Θωμάς & Αγ. Πορφύριος Κόκκινο Λιμανάκι, Κοίμηση Θεοτόκου Μάτι) και κανένα προσκυνητάρι δεν υπέστη την παραμικρή ζημιά, ούτε καν μουτζούρα, τη στιγμή κατά την οποία περικυκλώθηκαν από τις φλόγες σε απόσταση αναπνοής. (Δελτίο Τύπου, Ι.Μ. Μεσογαίας & Λαυρεωτικής, 13.8.2018 και αυτοψία Γ. Σπανού). Αξίζει να σημειώσουμε επίσης, ότι στις περιοχές Διονύσου, Νέας Μάκρης και Νέου Βουτζά, οι Ναοί διατηρήθηκαν ανέπαφοι σε όλες τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων 30 ετών. Ο κεντρικός Ναός στο Λύρειο, που κάηκε ολοσχερώς 3 φορές τα τελευταία 30 χρόνια, έμενε πάντα ανέπαφος.
  • Σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο (από όποια πλευρά κι αν το εξετάσει κανείς άλλωστε), συντείνει το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περισσότερων ναών έχουν προαύλιο με αραιή βλάστηση, και χτίζονταν πάντα με βάση τους αυστηρότερους αντιπυρικούς (λόγω κεριών) και αντισεισμικούς (λόγω χωρητικότητας εκατοντάδων ανθρώπων) σχεδιασμούς, από τα παλαιότερα χρόνια. Συγκεκριμένα δε, όπως διαπιστώνουμε από αυτοψίες κι από τις μαρτυρίες των κατοίκων, δείγμα εκ των οποίων έχουμε παραθέσει στην παρούσα εργασία, ο Ναός τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου στο Μάτι, επίκεντρο και αποκορύφωμα τής φονικής λαίλαπας, δεν υπέστη την παραμικρή ζημιά και είναι από τα ελάχιστα οικοδομικά σημεία στο Μάτι που έμειναν ανέπαφα, ακόμα και στα δέντρα τής αυλής τους, ενώ το πύρινο κύμα τον περιτριγύρισε από όλες τις πλευρές.
  • Γίνονται συγκεκριμένες καινοτόμες προτάσεις για το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι υποδομές τής Εκκλησίας στην πολιτική προστασία.

 

Ο άγνωστος αριθμός των θυμάτων!

Το αποτέλεσμα αυτού του πρωτοφανούς θανάσιμου κρατικού αμαρτήματος, τής Ανεπάρκειας στη διαχείριση των έκτακτων φυσικών καταστροφών, ήταν αμείλικτο και δεν λείπει κανενός είδους υπερβολή στην περιγραφή και την ανάλυση του, για να γίνει κατανοητό. Άνθρωποι να έχουν καεί ζωντανοί από τις φλόγες στο δρόμο, ή μες στα αυτοκίνητα τους χωρίς να έχουν λιποθυμήσει πρώτα από τα δηλητηριώδη αέρια. Άλλοι πνίγηκαν από τους καπνούς στη στεριά και άλλοι εξαιτίας τους στη θάλασσα.

Άλλοι, από τις αγωνιώδεις βαθιές ανάσες τους να φτάσουν εγκαίρως σε έναν σωτήριο τόπο, έκαψαν τα σωθικά τους. Άλλοι αυταναφλέχθηκαν από την αφυδάτωση και το θερμικό κύμα που τους έζωσε! Άλλοι λαμπάδιασαν λίγα μόλις μέτρα πριν από μία σωτήρια διέξοδο. Άλλοι ξεψύχησαν στις πολυκατοικίες. Άλλοι φαίνονταν λιπόθυμοι πάνω στα πρεβάζια των παραθύρων τους, αλλά το μισό τους κορμί είχε μεταβληθεί σε στάχτη πίσω τους. Άνθρωποι βρέθηκαν καρβουνοποιημένοι που από μακριά έμοιαζαν σαν κορμούς δέντρων που κάπνιζαν κι από κοντά διαπίστωνε κανείς ότι οι καπνοί δεν ήταν από τις πευκοβελόνες, αλλά από τα καιόμενα μαλλιά των θυμάτων.

Άλλοι δεν κάηκαν από τις φλόγες, αλλά το θερμικό κύμα τούς μετέβαλλε σε λιωμένα κέρινα αγάλματα. Άλλοι άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους περπατώντας ξυπόλητοι στα καυτά μάρμαρα των πυλωτών, τα οποία όταν κρύωσαν αποτύπωσαν τις πατημασιές τους για πάντα.

φωτό αρχείο Γ. Σπανού

φωτό αρχείο Γ. Σπανός

Προτάσεις

Βάσει του άρθρου 1 του Ν. 3013/2002, στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιούνται δράσεις με απώτερο σκοπό την προάσπιση τόσο της ζωής όσο και της υγείας των πολιτών, όπως είναι μεταξύ άλλων η οργανωμένη απομάκρυνσή τους από την περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη είτε επίκειται η καταστροφή. Το άρθ. 18 του Ν.3613/2007 θεσμοθετεί τη διαδικασία τής Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πληθυσμού σε εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή.

Το Μάτι, ο Νέος Βουτζάς, το Κόκκινο Λιμανάκι, ο Προβάλινθος, η Αμπελούπολη κι ο Άγιος Ανδρέας έχουν αρχίσει να βρίσκουν τα πατήματα τους, να αναγεννιόνται μέσα από τις στάχτες που άφησε πίσω της μία πυρκαγιά που δεν θα καταχωρηθεί ποτέ στα πρακτικά τής Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας ως… «κατασβεσθείσα».

Πρωταρχικό μέλημα και στοίχημα των κατοίκων για το μέλλον όλων των πληγεισών περιοχών παραμένει ένα: το χτίσιμο. Των οικιών, των σχέσεων, της προσωπικής τους ζωής. Της τοπικής κοινωνίας με τον παγκόσμιο συμβολισμό θάρρους και ανθεκτικότητας που θα προσφέρει έμπνευση στο μέλλον.

Οι 103+ νεκροί τού μεγαλύτερου αστικού ολοκαυτώματος, μάς δίνουν να καταλάβουμε ότι πλέον τον πιο άμεσο ρόλο στην διάσωση και την προστασία μας από μία φυσική καταστροφή, δεν θα τον έχει πάντα το Κράτος, αλλά οι ίδιοι οι πολίτες και η αυτόοργανωμένη τοπική κοινωνία στην οποία ζουν, όπου κι αν βρίσκεται αυτή επί της Γης.

  • Πρέπει να δοθεί άμεσα πολύ μεγαλύτερη βάση στην ενημέρωση και εκπαίδευση των τοπικών πληθυσμών που διαμένουν μόνιμα ή εποχιακά στους εκατοντάδες, παραδεισένιους παραθαλάσσιους και ορεινούς οικισμούς τής χώρας μας, ως προς την εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων διαφυγής και προστασίας σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο ανά περίπτωση Φυσικών καταστροφών και δει, Πυρκαγιάς!
  • Χρειάζεται ένα νέο Επικαιροποιημένο και εξειδικευμένο Εθνικό Σχέδιο Πρόβλεψης και Αντιμετώπισης Κρίσεων & Καταστροφών, το οποίο προφανώς θα πρέπει να τελεί υπό την αιγίδα και διαχείριση τής Γεν. Γρ. Πολιτικής Προστασίας. Οι φορείς που θα μπορούσαν να το καταρτήσουν είναι τo Εθνικό Αστεροσκοπείο μέσα από Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης Beyond, το ΕΚΠΑ, τον ΟΑΣΠ με την καθοριστική ίσως συνδρομή τού Υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την ανάπτυξη και εξέλιξη του σε κρατική πλατφόρμα Web. Αυτονόητη είναι και η συμμετοχή των Περιφερειών σε επέκταση και συνεργασία με τους εκπροσώπους των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού έως και τις τοπικές Μητροπόλεις λόγω τής 71 κοινωνικής διήθησης και της επιρροής που ασκούν ξεχωριστά, πόσο μάλλον σε συνδυασμό, οι φορείς αυτοί. (σ.σ. Η πρόταση αυτή έχει γραφτεί δύο μήνες πριν την τριμερή συμφωνία τής 1η Μαρτίου 2021, μεταξύ Περιφ. Αττικής, ΕΚΠΑ και Εθν. Αστεροσκοπείου Αθηνών, για την χρηματοδότηση τής έρευνας παρόμοιου σχεδίου για την Αττική)

– Αναφερόμαστε εδώ στην απόλυτη ανάγκη δημιουργίας ενός διαλειτουργικού συστήματος ανταπόκρισης σε «μηδενικό χρόνο» που θα παρέχει μία αποτελεσματική, έγκαιρη και ουσιώδη δυνατότητα διαχείρισης και αντιμετώπισης, τουλάχιστον σε προκαταστροφικό και συν-καταστροφικό στάδιο, Φυσικών και Τεχνιτών Καταστροφών. Οι παραμετροποιημένες παραδοχές και τα προμελετημένα σχέδια δράσης θα είναι ενταγμένα μέσα σε ένα αυτοματοποιημένο λογισμικό Web πλατφόρμας, αλλά και έκδοσης ως εφαρμογή σε κινητές συσκευές (App).

Οι αλγόριθμοι τού λογισμικού θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI-Artificial Intelligence) και θα επιτρέπουν στους προγραμματιστές και χειριστές να προσομοιάσουν εξ αρχής αλλά και να προσαρμόσουν ανά πάσα στιγμή τα σχέδια διαφυγής, απομάκρυνσης και προστασίας των πολιτών σε κάθε πόλη, χωριό οικισμό, τής Χώρας!

– Η ενσωμάτωση ενισχυμένης πραγματικότητας (AR-Augmented Reality) θα παρέχει ευκολότερη και αποτελεσματικότερη εκπαίδευση στη χρήση τού συστήματος.

– Κεντρικός χειριστής τού λογισμικού αυτού (Project Μanagement) θα είναι η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, αλλά θα προβλέπεται και διαβαθμισμένη πρόσβαση σε εκπαιδευμένα πρόσωπα και φορείς (emergency manager professionals) στις κατά τόπους πολιτικές προστασίες των Περιφερειών, των Δήμων, των οικισμών και των εκπαιδευμένων υπευθύνων οργάνωσης και προστασίας (emergency response & preparedness specialists), μέχρι και το τελευταίο χωριό τής Χώρας.

– Το σύστημα θα πρέπει να ενεργοποιείται άμεσα μόνο του παρέχοντας ταυτόχρονη ενημέρωση και προτείνοντας αυτομάτως τις δυνατότητες και τα σενάρια δράσης, γλυτώνοντας έτσι χρόνο στην ενημέρωση, τη συνεννόηση και την κινητοποίηση των φορέων μεταξύ τους αφού μέσω τεχνολογίας 5G και διασύνδεσης με τα υπάρχοντα δορυφορικά συστήματα (Galileo, geObservatory, Copernicus), ή και νέα, θα είναι σε θέση να δίνει ζωντανή εικόνα και κατάσταση από/σε πολίτες και φορείς.

  • Ταυτόχρονα, οι πολίτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να επαφίονται πάντα και μόνο στο ότι οι εκάστοτε κρατικοί μηχανισμοί θα είναι σε θέση να παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο, ειδικά τις πρώτες στιγμές μίας έκτακτης ανάγκης ή φυσικής καταστροφής. Δεν αξίζει το ρίσκο να βασίζονται μόνο και κυρίως στις κρατικές υπηρεσίες, όσο κι αν όλοι μπορεί να εκτιμούν τις δυνατότητες κάποιων Σωμάτων. Η κάθε σύγχρονη οικογένεια και η κάθε τοπική κοινωνία πρέπει να βοηθηθεί στην απόκτηση παιδείας και συνείδησης των φυσικών καταστροφών, εντάσσοντας απαραιτήτως στην καθημερινότητα της, την εγρήγορση και στους τρόπους αυτοπροστασίας από τις φυσικές και τεχνητές καταστροφές που θα αυξάνονται και θα πληθύνονται. Οι Φυσικές Καταστροφές θα είναι δίπλα μας, είτε λόγω μίας ευρύτερης κλιματικής αλλαγής, είτε λόγω μίας τοπικής κλιματικής μεταβολής, είτε λόγω τής ανθρώπινης αδιαφορίας και άγνοιας, είτε λόγω του συνδυασμού όλων των παραπάνω αστάθμητων παραγόντων!
  • Η ενσωμάτωση και θεσμοθέτηση άμεσα, ενός νομικού πλαισίου στο οποίο οι πρόνοιες για τις περιοχές και τους πληθυσμούς που έχουν μεγάλη διακινδύνευση να είναι προσδιορισμένες σαν μέρος τής πολιτικής πρόληψης τού προ-καταστροφικού σταδίου και όχι σαν μία τακτική τύπου «βλέποντας και κάνοντας» στο μετα-καταστροφικό στάδιο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται οι πολυποίκιλες τριβές μεταξύ υπηρεσιών τού Κράτους, μεταξύ Κράτους και πληγέντων και ούτω καθεξής.
  • Επίσης, οι δράση τού Π.Σ. στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε Μικτές Ζώνες οικισμών με Δάσος διαφαίνεται ότι δεν είναι επαρκής διότι η επιχειρησιακή αντιμετώπιση τους στηρίζεται στο μοτίβο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και όχι αστικών.
  • Ακόμα ένα θέμα προς επίλυση είναι ότι η μη θεσμοθέτηση (ΥΑ και ΚΥΑ) των ρυθμίσεων για τους εθελοντές της ΓΓΠΠ όπως ρητά αναφέρεται σε όλα τα εδάφια του άρθρου 118 του Ν.4049/2014 έχει ουσιαστικά οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα στην ορθολογική και ενεργή εμπλοκή τους στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.

Ο Γιώργος Σπανός γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από την Ικαρία και κι έχει ζήσει στο Μάτι τα τελευταία 40 χρόνια. Δραστηριοποιείται στο χώρο της Ναυτιλίας και των καινοτόμων επιχειρήσεων. ‘Έχει διακριθεί για τις υπηρεσίες του στη Διεθνή Διπλωματία και τη συμμετοχή του σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις ανά την Ελλάδα και έχει εξειδικευτεί σε ένα ευρύ φάσμα σπουδών. Με αφορμή την Καταστροφή της Ανατολικής Αττικής, τον Ιούλιο του 2018, την οποία βίωσε προσωπικά, αποφάσισε να ολοκληρώσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος – Καταστροφών – Κρίσεων» του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.



Πηγή



Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ