Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

4ωρη στάση εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ αύριο

 

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, εμμένοντας στις ουσιαστικές διαφωνίες τους με τις διατάξεις του κατάφωρα αντεργατικού νομοσχεδίου  αποφάσισαν να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών σ’ όλη τη χώρα (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ),  με 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 16 Ιουνίου  (14.00-18.00 ) σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Επισημαίνουμε ότι το επίμαχο  νομοσχέδιο ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες, με  διατάξεις που εάν τελικώς εφαρμοστούν, από την πρώτη στιγμή θα στραγγαλίσουν τα τελευταία κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, πλήττοντας σφοδρά τους πλέον αδύναμους εργαζόμενους

Συγκεκριμένα, τα Δ.Σ. των Ενώσεων μετά και την ανυποχώρητη στάση του Υπουργείου Εργασίας απέναντι στις θέσεις μας για το επίμαχο νομοσχέδιο τονίζουν την ραγδαία επιδείνωση που θα επιφέρει στις ζωές όλων των εργαζομένων, εάν τελικώς ψηφιστεί, καθώς :

  • Με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στην ουσία επιβάλλεται μείωση αποδοχών.
  • Επιχειρείται η σαφής υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
  • Προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης.
  • Διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών.
  • Καταργείται το ΣΕΠΕ και προβλέπεται η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Θεσμοθετείται αυστηρότερο πλαίσιο κήρυξης και πραγματοποίησης των απεργιών, που ουσιαστικά οδηγεί στον σαφή περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, ενώ προστίθεται διάταξη περί «Αστικής ευθύνης συνδικαλιστών»με αποτέλεσμα την ομηρία, αν όχι την κατάργηση, του συνδικαλιστικού δικαιώματος.
  • Οι ρυθμίσεις περί διαιτησίας είναι στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών.
  • Οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις δεν λογίζονται πλέον ως κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα να χάνεται το πλεονέκτημα της μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία του ΟΜΕΔαλλά και να υποβαθμίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

Όλοι οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση

  • ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ, στον επιχειρούμενο εργασιακό εξανδραποδισμό  ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ το κατάφωρα αντεργατικό νομοσχέδιο 
  • ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας, στηρίζοντας την αυτονομία του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ-ΕΤΑΣ, ως προϋπόθεση για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφικής λειτουργίας και τη διασφάλιση του αγαθού της Ενημέρωσης

 Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ

καλούν όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην 4ωρη στάση εργασίας  της 16ης Ιουνίου.

Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση δηλώνουμε ότι δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για:

  • ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
  • ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ
  • ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Εξαιρούνται ΜΟΝΟ οι συνάδελφοι που θα καλύψουν δεκάλεπτο απεργιακό δελτίο ειδήσεων για τις συγκεντρώσεις και τη συνεδρίαση της Βουλής σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και την ΕΡΤ, καθώς και οι συνάδελφοι που εργάζονται στις ιστοσελίδες και το ΑΠΕ-ΜΠΕ και θα καλύψουν τις κινητοποιήσεις και τη συνεδρίαση της Βουλής καθώς και την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

                      

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ – ΕΥΒΟΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΗΣΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ



Πηγή

Ζώνη με ξένες σειρές στην ΕΡΤ3

 

Αγαπημένες αστυνομικές και δικαστικές σειρές θα προβάλλονται από Δευτέρα έως και Πέμπτη στις 10 το βράδυ στην ΕΡΤ3, δημιουργώντας νουάρ ατμόσφαιρα, ξετυλίγοντας κλασικές αστυνομικές υποθέσεις και παρακολουθώντας συναρπαστικές δικηγορικές μάχες σε δικαστικές αίθουσες. Κάθε Δευτέρα βράδυ, ο τρίτος και πολυαναμενόμενος κύκλος της καθιερωμένης πλέον σειράς «Babylon Berlin».

Κάθε Τρίτη και Τετάρτη βράδυ, στους τηλεοπτικούς δέκτες θα εκτυλίσσεται ο δεύτερος κύκλος της δικαστικής δραματικής σειράς «The Good Fight» του CBS, ενώ κάθε Πέμπτη βράδυ οι λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα μυστήρια της Άγκαθα Κρίστι μέσα από την γαλλικής παραγωγής σειρά «Οι μικροί φόνοι της Άγκαθα Κρίστι».

 

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 22.00

 

22:00 «BABYLON BERLIN» Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ  

Δραματική σειρά γερμανικής παραγωγής 2020 που θα ολοκληρωθεί σε 12 ωριαία επεισόδια (Γ΄ κύκλος)

 

Το Babylon Berlin επιστρέφει για μια τρίτη σεζόν και μας μεταφέρει στις ταραχώδεις και ηδονιστικές μέρες του 1929 στο Βερολίνο. Αυτή η σεζόν ακολουθεί τον ντετέκτιβ Γκέρεον Ρατ και την βοηθό του Σαρλότ Ρίτε, καθώς ερευνούν τις παράξενες δολοφονίες σε ένα σετ ταινιών, που διαπράχθηκαν  από έναν μυστηριώδες Φαντομά, με φόντο τα γεγονότα που οδήγησαν στην Μαύρη Τρίτη της πτώσης του Χρηματιστηρίου καθώς και στην άνοδο των Ναζί.

 

THE GOOD FIGHT

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 22.00

22:00«THE GOOD FIGHT» Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Δραματική σειρά παραγωγής CBS Television Studios 2018, που θα ολοκληρωθεί σε 13  ωριαία επεισόδια (Β ΄ κύκλος)

 

Στη δεύτερη σεζόν του THE GOOD FIGHT,  τα πράγματα ξεφεύγουν και τα ποσοστά δολοφονιών στο Σικάγο αυξάνονται. Μέσα στην παραφροσύνη, οι Diane, Lucca, Maia και το υπόλοιπο δικηγορικό γραφείο βρίσκονται υπό ψυχολογική πίεση όταν ένας πελάτης σε άλλη εταιρεία σκοτώνει τον δικηγόρο του για υπερβολική χρέωση. Μετά από ακόμη μια δολοφονία, η εταιρεία αρχίζει να βλέπει τους πελάτες της με καχυποψία. Εν τω μεταξύ, η Diane μάχεται με έναν νέο συνεργάτη της εταιρείας, η  Maia δικάζεται για το σκάνδαλο των γονιών της και η  Lucca επανέρχεται στην τροχιά του Κόλιν.

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 22.00 

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ» [LITTLE MURDERS BY AGATHA CHRISTIE] Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ  

Σειρά μυθοπλασία παραγωγής Γαλλίας 2010-2012 που θα ολοκληρωθεί σε 11 επεισόδια διάρκειας 90΄.

Η αριστοκρατική αφήγηση της Agatha Christie παίρνει μια νότα γαλλικής αισθητικής σε αυτά τα έντεκα ελκυστικά, πνευματώδη μυστήρια. Αυτές οι γαλλικές προσαρμογές είναι μια νέα, κομψή πινελιά στις κλασικές ιστορίες της Christie.

Πρωταγωνιστούν: Blandine Bellavoir, Samuel Labarthe, Elodie Frenck


Πηγή

Δριμεία κριτική Τσίπρα για διώξεις και εκδικητικές ενέργειες Μενδώνη με φόντο την απόλυση υπαλλήλων μετά από 25 χρόνια

 Για εκδικητική τακτική της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, έκανε λόγο ο  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με απολυμένους υπαλλήλους καθαριότητας του Υπουργείου Πολιτισμού. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι η υπουργός θα λειτουργούσε εκδικητικά απέναντι σε υπαλλήλους οι οποίοι συνέβαλαν στο να υπάρξει κάθαρση, και γι αυτό σήμερα διώκονται. Νομίζω ότι πέρα από την προφανή διεκδίκηση τη δικαστική, εδώ τίθεται ένα μείζον πολιτικό ζήτημα» σημείωσε μεταξύ άλλων, με τους αιφνιδιαστικά απολυμένους εργαζομένους να σημειώνουν ότι μετά από 25 έτη υπηρεσίας αδυνατούν να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες. 


«Θέλω να εκφράσω την συμπαράστασή μου σε εσάς και στον αγώνα που θα δώσετε, και θα δώσουμε όλοι μαζί, και ταυτόχρονα να εκφράσω και τον αποτροπιασμό μου απέναντι σε μια εκδικητική λογική, που δείχνει ότι μάλλον κάποιοι έχουν πολλούς σκελετούς στις ντουλάπες τους για να αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο» υπογράμμισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τους απολυμένους υπαλλήλους καθαριότητας που εργάζονταν μέχρι πρότινος στον βρεφονηπιακό σταθμό και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Χαρακτηρίζοντας ως εκδικητικές τις ενέργειες της Υπουργό Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη «απέναντι  σε υπαλλήλους οι οποίοι συνέβαλαν στο να υπάρξει κάθαρση» στο ταμείο Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού τόνισε ότι πρόκειται για κάτι «που δεν εξηγείται», πως οι υπάλληλοι διώκονται επιλεκτικά, ενώ υπογράμμισε ότι «πέρα από την προφανή διεκδίκηση τη δικαστική, όπου συμπαραστεκόμαστε απολύτως στην προσπάθειά σας, εδώ τίθεται ένα μείζον πολιτικό ζήτημα».

Διότι  στο Υπουργείο Πολιτισμού το Ταμείο Αλληλοβοήθειας ήταν όχι απλά μια αμαρτωλή υπόθεση, αλλα κάποιοι διαχειρίστηκαν πάρα πολλά χρήματα, δημόσιο χρήμα, εκατοντάδες εκατομμύρια. Αυτό έπρεπε  κάποια στιγμή να σταματήσει, σταμάτησε, υπήρξε η μέριμνα ώστε το κοινωνικό κομμάτι του έργου να συνεχιστεί σε ό,τι αφορά στην στήριξη των αναγκαίων κοινωνικών παροχών στους εργαζόμενους, αλλά σταμάτησε να ρέει μαύρο χρήμα σε ένα καθεστώς το οποίο είχε στηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Τις μέρες αυτές συζητείται όπως θα γνωρίζετε στην ολομέλεια  ένα νέο  εργασιακό πλαίσιο που διευκολύνει τις απολύσεις των εργαζομένων και φυσικά αυξάνει τον χρόνο εργασίας και μειώνει τις αμοιβές. Πριν από μια εβδομάδα συναντήθηκα με την ΑΔΕΔΥ  και μου λέγανε “εντάξει, είμαστε πρώτοι σε αυτόν τον αγώνα, γιατί πιστεύουμε ότι κάθε αλλαγή που δυσχεραίνει τις εργασιακές σχέσεις δεν κάνει διακρίσεις σε εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά τουλάχιστον εμείς έχουμε διασφαλίσει ότι δεν έχουμε  απολύσεις”» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, επισημαίνοντας ότι «εδώ βλέπουμε ότι έχουμε απολύσεις στον δημόσιο τομέα, και μάλιστα εκδικητικές απολύσεις».

Νομίζω  ότι όσο περισσότερο θα βγαίνει στη δημοσιότητα αυτή η απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου, τόσο περισσότερο θα διευρύνεται το κύμα  συμπαράστασης και αλληλεγγύης από όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες και τόσο μεγαλύτερες ελπίδες θα έχουμε ότι θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, και τη δικαστική και την πολιτική.

Στο δικαστικό σκέλος είναι προφανές ότι θα διεκδικηθεί να αρθούν αυτές οι παράνομες απολύσεις, στο πολιτικό σκέλος η δική μας η δέσμευση είναι ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος  που έχουμε ψηφίσει για την εξυγίανση του Ταμείου, ταυτόχρονα με την διατήρηση και την επαναφορά των εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε κανένας και καμιά να μη χάσει τη δουλειά του  και ταυτόχρονα να έχουμε και κάθαρση και αξιοποίηση των χρημάτων για σκοπούς κοινωνικής ανταποδοτικότητας και στήριξης των εργαζόμενων στο Υπουργείο Πολιτισμού.

«Κατάφωρη αδικία, εργαζόμενοι επί εικοσαετία στον φορέα μείναμε αιφνιδιαστικά χωρίς εργασία»

«Δεν μπορεί κανείς μας να απαντήσει γιατί να συμβαίνει αυτό μετά από τόσα χρόνια εργασίας, σε ένα φορέα που χρηματοδοτείται 100% από το Υπουργείο Πολιτισμού» υπογράμμισε εκ μέρους των απολυμένων εργαζόμενων η Κατερίνα Αθανασοπούλου, σημειώνοντας ότι «είμαστε οι μόνοι εργαζόμενοι που, πριν συμβεί αυτό, βρεθήκαμε από τον Σεπτέμβρη σε αναστολή εργασίας, χωρίς αμοιβή, κάτι που δεν συνέβη εν μέσω πανδημίας  σε κανέναν άνθρωπο και εργαζόμενο στην Ελλάδα. Το πάθαμε μόνο εμείς, και μετά από ένα διάστημα 10 μηνών σε αναστολή, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ένσημα, χωρίς αποδοχές, βρεθήκαμε εκτός εργασίας».

Επεσήμανε στη συνέχεια ότι «αυτό υποβλήθηκε σε εμάς από έναν υπάλληλο του Υπουργείου, τον εκκαθαριστή του Ταμείου, καθ’ υπόδειξη της Υπουργού να προβεί στις απολύσεις μας. Και ενώ είναι σε ισχύ ένας νόμος που εξυγίανε τον φορέα και περνούσε το προσωπικό και τον παιδικό σταθμό στο Υπουργείο Πολιτισμού, η υπουργός πεισματικά αρνείται να τον εφαρμόσει», κάνοντας λόγο για «κατάφωρη αδικία» και σημειώνοντας ότι «εργαζόμενοι 20 με 25 χρόνια στον συγκεκριμένο φορέα μείναμε ξαφνικά και αιφνιδιαστικά χωρίς εργασία».

«Μετά από τόσα χρόνια προσφοράς, αδιάλειπτης εργασίας στον παιδικό σταθμό, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, το 1997, είμαστε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση να μην μπορούμε να συντηρήσουμε τον εαυτό μα, τις οικογένειές μας, και να αντιμετωπίζουμε αυτή την πολιτική δίωξη» κατέληξε η Κ. Αθανασοπούλου.



Πηγή

Σύλληψη 50χρονου για βιασμό ανήλικης επί 6 χρόνια στη Θεσσαλονίκη

 Τον βιασμό της επί 6 χρόνια κατήγγειλε 17χρονο σήμερα κορίτσι από τον 50χρονο θείο της στη Θεσσαλονίκη, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία και συνελήφθη. Ο 50χρονος φέρεται να προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της κοπέλας από το 2013, όταν εκείνη ήταν 9 ετών, έως το 2019.


Στη σύλληψη ενός 50χρονου ο οποίος επί 6 χρόνια βίαζε την ανήλικη ανιψιά του, προχώρησαν αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, ενώ σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία που αφορά στα αδικήματα του βιασμού, κατάχρησης ανηλίκων και γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους.

Το περιστατικό, όπως μεταδίδει το ThessToday.gr, καταγγέλθηκε από το κορίτσι στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και ο 50χρονος φέρεται να προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της από το 2013 έως το 2019. Τότε το κορίτσι ήταν μόλις 9 ετών και σήμερα στα 17 της κατήγγειλε στις Αστυνομικές Αρχές το περιστατικό, ενώ σε βάρος του 50χρονου έχει σχηματισθεί δικογραφία, η οποία αναμένεται να υποβληθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.



Πηγή

Θα προκαλέσουν ΠΑΤΑΓΟ και ΔΙΚΗ! Όταν βγουν στο ΦΩΣ αυτά τα στοιχεία

 



Αποχή των δικηγόρων από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

 Λίγες μέρες μετά το κάλεσμα των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας να απέχουν από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε να αποστείλει πλαίσιο αποχής με σκοπό την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.


Πλαίσιο αποχής από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, διαμόρφωσε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, όπως είχε αποφασίσει λίγες μέρες πριν. Το πλαίσιο  θα αποσταλεί στους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με σκοπό να εισηγηθούν σχετικά στα Διοικητικά Συμβούλια των αρμοδιοτήτων τους προς λήψη αποφάσεων.

Παράλληλα, η Επιτροπή θα αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ζητώντας τη νομοθετική θεσμοθέτηση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και την πρόβλεψη αποτελεσματικών κυρώσεων σε περίπτωση παράβασής του.

Η ανακοίνωση ήρθε ως αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε η Συντονιστική Επιτροπή με εκπροσώπους της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων doValue, όπου συμφωνήθηκε η επικοινωνία για οποιαδήποτε προβλήματα να γίνεται με τους πληρεξούσιους δικηγόρους των οφειλετών και όχι με τους ίδιους τους δανειολήπτες.

Η ανακοίνωση:

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 11.6.2021, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Η Συντονιστική Επιτροπή, σε εκτέλεση της από 9.6.2021 απόφασης της Ολομέλειας για αποχή των δικηγόρων από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, διαμόρφωσε συγκεκριμένο πλαίσιο αποχής, το οποίο και θα αποστείλει στους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εισηγηθούν σχετικά, εντός της εβδομάδας, στα οικεία Διοικητικά Συμβούλια προς λήψη αποφάσεων.

2. Η Συντονιστική Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε βάρος οφειλετών αλλά και δικηγόρων, θα αποστείλει άμεσα επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία θα ζητήσει την άμεση νομοθετική θεσμοθέτηση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και την πρόβλεψη αποτελεσματικών κυρώσεων σε περίπτωση παράβασής του.

3. Η Συντονιστική Επιτροπή επικύρωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού υποψηφίων Δικηγόρων Α’ εξεταστικής περιόδου 2021, σύμφωνα με τα πρακτικά των οικείων Οργανωτικών Επιτροπών και την Τρίτη 15.6.2021 θα δώσει στη δημοσιότητα τα συνολικά αποτελέσματα, για όλη την επικράτεια.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλωσορίζει τους επιτυχόντες του διαγωνισμού στους κόλπους του δικηγορικού σώματος και τους εύχεται καλή σταδιοδρομία. Τα θεσμικά όργανα του σώματος θα βρίσκονται στο πλευρό των νέων συναδέλφων σε ο,τι χρειαστούν.

Ευχαριστεί τα μέλη και τους γραμματείς των Οργανωτικών Επιτροπών, τους εξεταστές , τις Ενώσεις Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή του διαγωνισμού και μάλιστα υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, λόγω και της δυσμενούς υγειονομικής συγκυρίας.

Μετά την οικονομική εκκαθάριση των πραγματοποιηθεισών δαπανών, το υπολειπόμενο ποσό, από αυτό που σχηματίστηκε από το ποσό που κατέβαλαν οι υποψήφιοι για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, θα επιστραφεί στους υποψηφίους.




Πηγή

Καταργείται η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για δέματα που εισάγονται στην Ελλάδα από 1η Ιουλίου

 Αλλαγές έρχονται από την 1η Ιουλίου, στα δέματα αξίας έως 22 ευρώ που εισάγονται στην Ελλάδα από τρίτες χώρες. Πιο συγκεκριμένα, θα προστίθεται ΦΠΑ 24% ή 13% ή 6%, ανάλογα με το είδος του πακέτου, ανεξάρτητα από το πότε έγινε η παραγγελία.


Αλλαγές έρχονται στη φορολόγηση μικροδεμάτων που εισέρχονται στη χώρα από την 1η Ιουλίου και μετά. Τα νέα δεδομένα προκύπτουν από την έναρξης ισχύος του νέου πλαισίου της ΕΕ στον τομέα του ΦΠΑ, σε σχέση με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-commerce), και ειδικότερα τη φορολογική επιβάρυνση των μικροδεμάτων, που εισάγονται από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με την την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα επέλθουν οι ακόλουθες αλλαγές:

  • Όλες οι εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 22 ευρώ, που παραγγέλνονται ηλεκτρονικά και σήμερα απαλλάσσονται του ΦΠΑ, υπόκεινται στον φόρο αυτό. Συνεπώς, οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τον συντελεστή ΦΠΑ, που ισχύει στη χώρα μας (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού.
  • Προσοχή! Η επιβολή ΦΠΑ στα μικροδέματα σχετίζεται με τον χρόνο εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο της ηλεκτρονικής παραγγελίας ή την έναρξη αποστολής από τον πωλητή. Συνεπώς, μεμονωμένοι εισαγωγείς ή ταχυδρομικές εταιρείες, που εισάγουν από 1.7.2021 μικροδέματα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ποσού, οφείλουν να τηρήσουν την προβλεπόμενη τελωνειακή διαδικασία και να καταβάλουν – κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος του αγαθού- τον ΦΠΑ, που ισχύει.




Με τις ψήφους Μπακογιάννη και Χρυσής Αυγής η τοποθέτηση κοντέινερ αντί ανέγερση νηπιαγωγείων στον Δήμο Αθηναίων

 Τη χρήση κοντέινερ για τη στέγαση των νέων νηπιαγωγείων, που θα λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά αποφάσισε ο Δήμος Αθηναίων με τις ψήφους της παράταξης του Κώστα Μπακογιάννη και της Χρυσής Αυγής. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα από γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων, διατρανώνοντας «κανένα κοντέινερ σε προαύλιο - κανένα παιδί σε κοντέινερ - κάτω τα χέρια απ' τις αυλές μας». Οι σύλλογοι των σχολείων του κέντρου ζητούν από τον Δήμο να προχωρήσει με γενναία χρηματοδότηση σε εγκατάσταση των νηπίων σε κατάλληλους χώρους, ορθολογικά κατανεμημένους στις δημοτικές κοινότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών.


Χέρι-χέρι η παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη με εκείνη της Χρυσής Αυγής αποφάσισαν την τοποθέτηση κοντέινερ για τη στέγαση των νέων νηπιαγωγείων στον δήμο, που θα λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα από γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων του κέντρου για τον τρόπο που θέλει να εφαρμόσει το μέτρο για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή ο Δήμος Αθηναίων, χωρίς μάλιστα να έχει γίνει καμία προσπάθεια για την εύρεση χώρων.

«Κανένα κοντέινερ σε προαύλιο – κανένα παιδί σε κοντέινερ», «Κάτω τα χέρια απ’ τις αυλές μας» διατράνωσαν οι σύλλογοι των σχολείων του κέντρου της Αθήνας αντιστέκονται στην πρακτική και ζητούν από τον Δήμο να προχωρήσει με γενναία χρηματοδότηση σε εγκατάσταση των νηπίων σε κατάλληλους χώρους, ορθολογικά κατανεμημένους στις δημοτικές κοινότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες των μικρών παιδιών και των γονέων τους και ν’ ανταποκρίνονται στις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις.

Η διαμαρτυρία ωστόσο δεν στάθηκε αρκετή ώστε να υπαναχωρήσει από τη στάση της η δημοτική αρχή. Με 23 ψήφους από την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη κι εκείνη της Χρυσής Αυγής έναντι 13 από τους σχηματισμούς της Αριστεράς (Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε κυβέρνηση ΕΕ κεφάλαιο) και 7 αποχές από τις παρατάξεις Γερουλάνου και Καραμπελιά το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καταψήφισε την πρόταση που είχαν καταθέσει οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για εξαίρεση όλων των προαυλίων από την τοποθέτηση κοντέινερ. «Οι αγώνες μας θα συνεχιστούν», διεμήνυσαν οι γονείς, θεωρώντας την εξέλιξη ως ένα ακόμη δείγμα αδιαφορίας για τα παιδιά και τα σχολεία των πιο λαϊκών γειτονιών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δήμο Αθηναίων τον βρήκε η υποχρέωση εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη, όπου, μέχρι την αποχώρησή του από τον δήμο, δεν προχώρησε ο σχεδιασμός. Τελικά, στις 22.3.2021 η Δημοτική Αρχή έφερε στο Δ.Σ. το σχέδιό της, που περιλαμβάνει 42 αίθουσες σε αδόμητα οικόπεδα, 16 αίθουσες σε αύλειους χώρους σχολείων και 26 αίθουσες που επιτάξανε από τα υπάρχοντα σχολεία. Όπως κατήγγειλαν γονείς και εκπαιδευτικοί , το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει επίταξη αιθουσών, μετακινήσεις καθώς και στοίβαγμα νηπίων και μαθητών σε 25άρια τμήματα. Να σημειωθεί ότι το κόστος των αιθουσών αγγίζει τα 4,6 εκατ. ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνεται η αγορά των κοντέινερ, η κατασκευή ή ανακατασκευή τουαλετών και η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με όργανα παιδικής χαράς.




Πηγή

Διαγραφή Φιλιππίδη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αποφάσισε το Πειθαρχικό

 Τη διαγραφή του Πέτρου Φιλιππίδη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αποφάσισε το Πειθαρχικό του Σωματείου, ενώ ο εισαγγελέας έχει ασκήσει δίωξη για έναν βιασμό και δύο απόπειρες. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για προσωρινή ή οριστική διαγραφή.


Το Πειθαρχικό του ΣΕΗ παράλληλα, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πασχάλη Τσαρούχα, αποφάσισε να επανεξετάσει την υπόθεση του Παύλου Χαϊκάλη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ασχολήθηκε με ακόμα δύο υποθέσεις.

Στο υπόμνημά του, ο Φιλιππίδης συνεχίζει να αρνείται όσα του καταλογίζονται, αρνείται, χαρακτηρίζοντας τις εις βάρος του καταγγελίες «απολύτως ψευδείς και ανυπόστατες».

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο, ο εισαγγελέας αποφάσισε την ποινική δώξη του Φιλιππίδη για έναν βιασμό και δύο απόπειρες. Οι κατηγορίες σε βάρος του στηρίχθηκαν σε καταγγελίες γυναικών συναδέλφων του που υποστήριξαν ότι δέχθηκαν σεξουαλικές κακοποιήσεις από τον δημοφιλή ηθοποιό σε χρόνους που τα αδικήματα που του καταλογίζονται δεν έχουν παραγραφεί.



Πηγή

«Προστασία στον συνδικαλισμό» διατυμπανίζει ο Χατζηδάκης, ενώ η ΝΔ επιτίθεται προκλητικά στην αυριανή απεργία

 Επιμένει να ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τον συνδικαλισμό, ενώ η ΝΔ εκδίδει ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στην αυριανή μεγάλη απεργία και στους συνδικαλιστές «που αδιαφορούν για το κοινωνικό κόστος». Φάσκει και αντιφάσκει ο Κωστής Χατζηδάκης με τη δήλωση του περί προστασίας του συνδικαλισμού, καθώς προ λίγων ημερών ισχυριζόταν πως «άλλο η απεργία κι άλλο η παρανομία» και εξαπολύοντας επίθεση στους συνδικαλιστές σημείωνε πως «ενοχλούνται από τα ηλεκτρονικά μητρώα και την ηλεκτρονική ψηφοφορία που εισάγουμε, όπως και από την κατάργηση της χρηματοδότησης των οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα. Αυτό είναι το πρόβλημά τους». 


«Προστασία, αλλά όχι ασυδοσία στο συνδικαλισμό!» τονίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε αναρτήσεις του στο Facebook, την ίδια στιγμή που το γραφείο τύπου της κυβέρνησης εκδίδει ανακοίνωση – κόλαφο κατά της αυριανής απεργίας. «Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στο μετρό και τα λεωφορεία της πρωτεύουσας, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη,  αποδεικνύουν ότι γράφουν στα παλιά τους παπούτσια την αγωνία και τους κόπους των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις» αναφέρει η ΝΔ στη σχετική ανακοίνωσή της, ενώ ο Κ. Χατζηδάκης επιμένει πως το νομοσχέδιο προστατεύει τις απεργίες.

«Σε αντίθεση με τα εργατοπατερικά κόμματα της Αριστεράς, εμείς πιστεύουμε ότι τα συνδικάτα υπάρχουν, για να υπηρετούν τους εργαζόμενους. Κι όχι οι εργαζόμενοι τα συνδικάτα!» αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης περιγράφοντας τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και διευκρινίζοντας ότι με αυτό μπαίνουν νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για το συνδικαλισμό: «Ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία 33% σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας. Σεβασμός των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, όταν κρίνει τις απεργίες παράνομες. Αστική ευθύνη για όσους συνδικαλιστές παρανομούν κατά τη διάρκεια των απεργιών. Διαφάνεια στα συνδικάτα με εγγραφή σε ηλεκτρονικό μητρώο. Υποχρεωτικό το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για κήρυξη απεργίας. Τέλος στη χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων από κόμματα και εργοδότες».

Ο ίδιος ο υπουργός ωστόσο υπενθυμίζεται πως τα βέλη του κατά των συνδικαλιστών είχε ρίξει στις αρχές Ιουνίου για να υπερασπιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο που έφερε στη βουλή, υποστηρίζοντας πως «άλλο η απεργία κι άλλο η παρανομία» και καταδεικνύοντας πώς θα αντιμετωπίζονται οι απεργίες από εδώ και στο εξής. Ο Κωστής Χατζηδάκης είχε ισχυριστεί προκλητικά πως «οι συνδικαλιστές ενοχλούνται από τα ηλεκτρονικά μητρώα και την ηλεκτρονική ψηφοφορία που εισάγουμε, όπως και από την κατάργηση της χρηματοδότησης των οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα. Αυτό είναι το πρόβλημά τους».

«Οι συνδικαλιστές αδιαφορούν για το κοινωνικό κόστος» δηλώνει προκλητικά η κυβέρνηση

Στην ανακοίνωση της η κυβέρνηση επισημαίνει πως «οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στο μετρό και τα λεωφορεία της πρωτεύουσας, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη,  αποδεικνύουν ότι γράφουν στα παλιά τους παπούτσια την αγωνία και τους κόπους των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις. Χωρίς μετρό όλη την ημέρα και χωρίς λεωφορεία ως τις 9 το πρωί, εκτός από τα βασανιστήρια στα οποία θα υποβληθούν και πάλι τα εκατομμύρια των κατοίκων της Αθήνας για να πάνε στις δουλειές τους, τίθεται σε κίνδυνο η συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις».

Η ΝΔ στη σχετική ανακοίνωση τονίζει ανερυθρίαστα πως «οι συνδικαλιστικές ηγεσίες λαμβάνουν αποφάσεις αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος, ιδιαίτερα σε βάρος των νέων παιδιών που βρίσκονται την Τετάρτη μπροστά σε ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους ζωής», εξαπολύοντας επίθεση και σε ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ. «Ανάλογη είναι η εικόνα για την 24ωρη απεργία που αποφάσισαν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας για την Τετάρτη. Η ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή είχε προκηρύξει στάση εργασίας με την οποία θα μπορούσε να δηλώσει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας παρότι δεν την αφορά καθώς δεν ρυθμίζει τα του Δημόσιου τομέα! Ωστόσο αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη. Το εύλογο ερώτημα είναι, τι θα πετύχει περισσότερο εκτός από το να ταλαιπωρήσει μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές και γονείς; Σημειώνεται ότι το προεδρείο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να ζητήσει την εξαίρεση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την απεργία!» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Εν πάση περιπτώσει, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν υποχρέωση να τοποθετηθούν άμεσα απέναντι στις απεργίες αυτές που στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον της κοινωνίας» προσθέτει, κάνοντας αναίσχυντα επίθεση και πάλι στους συνδικαλιστές, σχολιάζοντας πως «δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία για την προκήρυξη απεργιών. Σύμφωνα με το νόμο, όπως ισχύει σήμερα, η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων σε υπηρεσίες που καλύπτουν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, μπορεί να κηρυχθεί μόνο με τήρηση τετραήμερης προθεσμίας. Για τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μετρό και λεωφορείων ισχύει επίσης η τετραήμερη προθεσμία για την κήρυξη απεργίας όπως και το ότι η απεργία πρέπει να κηρυχθεί από γενική συνέλευση του συνδικάτου τους».

«Η δικαιοσύνη θα κρίνει αν οι απεργίες είναι νόμιμες ή παράνομες και καταχρηστικές, δεδομένου ότι γίνονται σε περίοδο εισαγωγικών εξετάσεων για το πανεπιστήμιο και θα ταλαιπωρήσουν τους μαθητές υπέρμετρα, σε σχέση με το όποιο όφελος διεκδικούν να πετύχουν οι απεργοί. Όλα τα παραπάνω απλώς επιβεβαιώνουν τη σημασία και την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων που εισάγονται με το εργασιακό νομοσχέδιο περί ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια, όπως και απαγόρευσης επαναπροκήρυξης απεργίας που κηρύσσεται παράνομη από τα δικαστήρια» καταλήγει η ανακοίνωση.



Οι ειδικοί προσπαθούν να μαζέψουν το αλαλούμ με το Astra Zeneca

 Ειδικοί και λοιμωξιολόγοι προσπαθούν τώρα να μαζέψουν το μπάχαλο που έχει προκύψει μετά την απόφαση για χορήγηση του Astra Zeneca στους άνω των 60 ετών, εν μέσω συνεχιζόμενων αντιφατικών αποφάσεων, τόσο στην Επιτροπή Εμβολιασμού, όσο και πανευρωπαϊκά, γύρω από το συγκεκριμένο εμβόλιο.


Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca, με αφορμή την πρόσφατη σύσταση για χορήγηση του στους άνω των 60 ετών και το πρόγραμμα του mix-n-match έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων ειδικών και λοιμωξιολόγων.  Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, σημείωσε πως «η χώρα βρίσκεται σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα διασποράς του ιού, με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης», ανακοινώνοντας ότι «στην παρούσα φάση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με 1η δόση με AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς έναντι του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία».

«Θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ήδη με AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση, μόλις 1,3 περιστατικά θρόμβωσης ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις, ή ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να αιτηθεί την έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση». Μάλιστα, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της επεσήμανε ότι «η σύσταση γίνεται για να κάνει καλύτερα τα πράγματα και όχι για να τα χειροτερέψει» και πως «το πρόγραμμα του mix-n-match είναι κάτι το οποίο έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα σε ορισμένες χώρες, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια και σε βάθος χρόνος το ανοσολογικό αποτέλεσμα του συνδυασμού των εμβολίων».

«Οι διαφορές προσεγγίσεις δεν βοήθησαν τα εμβολιατικά προγράμματα»

Για το πώς οι διαφορετικές προσεγγίσεις για το εμβόλιο της Astrazeneca από τις εθνικές επιτροπές εμβολιασμού στις χώρες της ΕΕ και ευρύτερα προκάλεσαν προβλήματα στα εμβολιαστικά προγράμματα μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Σημειώνοντας πως είναι κατανοητή η ως ένα βαθμό ανησυχία που προκλήθηκε, ανέφερε: «Αυτό που αντιμετώπισε και η δική μας Επιτροπή Εμβολιασμών, οι δικοί μας επιστήμονες, έχει συμβεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ … η πανδημία είναι αρκετά δύσκολο φαινόμενο, έχει αρκετά επιστημονικά θέματα που πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν με απλότητα για να γίνουν κατανοητά … έχουμε δει τα ηλικιακά όρια του εμβολίου της Astrazeneca να μετακινούνται, με βάση επιστημονικά κριτήρια».

«Οι εθνικές επιτροπές εμβολιασμών αποφασίζουν με βάση το τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στη χώρα. Στην Ελλάδα η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ήρθε ξαφνικά. Βασίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα και έχει γίνει και σε άλλες χώρες» τόνισε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «όλη αυτή η διαφορετική προσέγγιση των χωρών της ΕΕ για το Astrazeneca δεν βοήθησε ούτε το συγκεκριμένο εμβόλιο ούτε τα εμβολιαστικά προγράμματα». Όσον αφορά την ουσία της απόφασης, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «έχει αλλάξει το ηλικιακό όριο γιατί μειώθηκαν τα κρούσματα … αν αυξηθούν, πάλι υπάρχει περίπτωση το ηλικιακό όριο να κατέβει», ξεκαθαρίζοντας πως η απόφαση αυτή στηρίζεται στον αριθμό των κρουσμάτων.

Για τη δεύτερη δόση, τόνισε ο ίδιος, από τις 27 χώρες της ΕΕ και τις επιπλέον του ενιαίου οικονομικού χώρου, «οι 20 συστήνουν ανεπιφύλακτα δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Astrazeneca. Μόνο 5 συστήνουν δεύτερη δόση με mRNA εμβόλιο (Pfizer/BioNTech ή Moderna) με την παρατήρηση ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να στηριχθεί ανοσιακή απάντηση, ενώ 4 δεν έχουν αποφασίσει. Σε εμάς, η σύσταση της Επιτροπής είναι να επαναληφθεί ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο. Οι αρνητικές πιθανότητες αν δεν έχει συμβεί κάτι στην πρώτη δόση είναι απειροελάχιστες». Για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων, πάντως, «απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με σαφήνεια, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες του mix and match. Απαντιέται σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι δεν κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ότι παρέχει καλή ανοσία», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Για να καλυφθεί πλήρως, με βάση τις κλινικές μελέτες, τα επιστημονικά δεδομένα, κάποιος που έχει κάνει την 1η δόση Astrazeneca, συστήνεται να κάνει και την 2η με Astrazeneca».

Αυτό επιβεβαιώνει και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον «Κόκκινο 105,5», τονίζοντας, επίσης, ότι καλό θα ήταν να μην γίνει συνδυασμός εμβολίων καθώς δεν υπάρχουν ακόμη τα απαραίτητα στοιχεία για το τι μπορεί να προκληθεί αν γίνει η 1η δόση με ένα σκεύασμα και η 2η με ένα διαφορετικό.

Για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ζωές και στη χώρα μας δεν έχει τύχει της καλύτερης επικοινωνιακά διαχείρισης, μίλησε στην ΕΡΤ η Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και λοιμωξιολόγος. Το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έδωσε διευκρινίσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει στους πολίτες η απόφαση να μην εμβολιάζονται με αυτό οι πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών.

«Δεν έχει αλλάξει η ασφάλεια του εμβολίου. Είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό. Έχει ένα μικρό ρίσκο, το σπάνιο σύνδρομο των θρομβώσεων. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο κίνδυνος από τη νόσο. Η χώρα μας βρίσκεται σε μέτριο προς χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και βάζοντας σε μια ζυγαριά τον κίνδυνο από τη νόσο και τον κίνδυνο οδηγήθηκε η Επιτροπή σε αυτή την απόφαση. Αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική κατάσταση μάς επιτρέπει να εμβολιάσουμε με όσο λιγότερο ρίσκο» τόνισε.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις του κόσμου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών καθυστέρησε στο να πάρει αυτή την απόφαση και ενδεχομένως έθεσε σε κίνδυνο τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το AstraZeneca η κ. Παυλοπούλου δήλωσε: «Εδώ έχουμε έναν πόλεμο. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε ατομική πολιτική, ούτε ατομική στατιστική. Πριν από δύο μήνες η χώρα βρισκόταν στο κόκκινο και ο κίνδυνος από τη νόσο ήταν πολύ μεγάλος». Αναφορικά με τα άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου (της AstraZeneca), τόνισε πως «δε θα πρέπει να ανησυχούν και να προγραμματίσουν τη δεύτερη δόση. Το ρίσκο της θρόμβωσης είναι της τάξης του 1,2 -1,3 % ανά εκατομμύριο».

«Πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες, να βγει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και να δώσει σαφείς οδηγίες» τόνισε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα». Εξήγησε πάντως ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του σκευάσματος, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.

Τους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγήθηκε στην απόφαση το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα»  επισήμανε ότι  η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός. Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να  κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1 εκατ.

Παράλληλα, η χώρα έστειλε τη Δευτέρα στα Τίρανα 20.000 εμβόλια Astrazeneca, τα οποία δωρίζει για τον αλβανικό λαό η ελληνική κυβέρνηση. Στο διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων, παρουσία της πρέσβη της Ελλάδας στην Αλβανία, Σοφίας Φιλιππίδου, παρέλαβε τα εμβόλια η Αλβανίδα υφυπουργός Υγείας Εουγκένα Τομίνι. Η υπουργός Υγείας της Αλβανίας Ογκέρτα Μαναστιρλίου, εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησής της προς την ελληνική κυβέρνηση και επισήμανε ότι αποτελεί σημαντική συμβολή για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας για τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού.


Πηγή

Νεκρή είναι η Δήμητρα της Λέσβου

 Ταυτοποιήθηκε η σορός της Δήμητρας της Λέσβου, με τα δακτυλικά της αποτυπώματα. Ερωτήματα εγείρονται από το γεγονός πως οι Αρχές αρνούνται να προχωρήσουν σε ταυτοποίηση μέσω DNA.


Ταυτοποιήθηκε με τα δακτυλικά της αποτυπώματα η σορός της Δήμητρας Καλογιάννη, όπως ανακοινώθηκε από την τροχαία στη δικηγόρο της οικογένειας και το Silver Alert. Το τέλος της περιπέτειας ήρθε μετά από ένα διάστημα περίπου δύο μηνών που αναζητούταν από τον κόσμο και οι πληροφορίες έρχονταν συγκεχυμένες.

Σύμφωνα με το Βήμα, παρόλο που η εξαφάνιση της Δήμητρας δηλώθηκε και από το Δρομοκαΐτειο και από την οικογένεια, η ΓΑΔΑ αρνήθηκε να δώσει έγκριση ώστε να βγει Silver Alert επί ενάμισιη μήνα. Αφού βγήκε η ανακοίνωση πως η γυναίκα είχε χαθεί, η σορός ενός ανθρώπου αγνώστων στοιχείων μεταφέρθηκε στον ιατροδικαστή στις 18 Μαΐου και ταυτοποιήθηκε, αλλά η πληροφορία πως ήταν η ίδια ανακοινώθηκε στις 31 Μαΐου.

Η ταφή της έγινε από το Τζάνειο και το περίεργο της υπόθεσης είναι πως, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες και DNA, παρόλη την παρέμβαση της δικηγόρου της οικογένειας, οι Αρχές αρνούνται να προχωρήσουν σε εξέταση δείγματος γενετικού υλικού. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τροχαία Καλλιθέας, σε μία προσπάθεια να «διορθώσει» τους λάθος χειρισμούς της στην υπόθεση, πρότεινε στην οικογένεια να αναλάβει τα έξοδα της εκταφής της και της κηδείας – μεταφοράς της στη Λέσβο.

Το επόμενο διάστημα το Silver Alert σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά των υπευθύνων αυτής της τραγωδίας.




    Πηγή

«Δυστυχώς είχε δίκιο» παραδέχτηκε ο Πορτοσάλτε για το «ξεστοκάρισμα» AstraZeneca του Τσίπρα

 Στην παραδοχή ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δίκιο με το «ξεστοκάρισμα του AstraZeneca» προχώρησε ο Άρης Πορτοσάλτε, ψελλίζοντας ένα «δυστυχώς», αναφορικά με το αλαλούμ με το εμβόλιο της AstraZeneca και τα ηλικιακά όρια χορήγησής του. O δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως η κυβέρνηση δικαίωσε τελικά τον Τσίπρα, ο οποίος είχε σχολιάσει την απόφαση τότε της επιτροπής ότι οι ηλικίες 30 με 40 θα κάνουν αναγκαστικά μόνο της AstraZeneca.


Με ένα «δυστυχώς ναι» ο Άρης Πορτοσάλτε παραδέχτηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε δίκιο για το κυβερνητικό φιάσκο με το εμβόλιο της AstraZeneca και τα ηλικιακά όρια χορήγησής του, όταν μιλούσε για ξεστοκάρισμα του σκευάσματος.

«Η κυβέρνηση δικαιώνει τον κ. Τσίπρα τελικά;» τον ρωτάει η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, για να λάβει την απάντηση που προκαλεί έκπληξη: «Δυστυχώς ναι». «Ότι θα ερχόταν η κυβέρνηση να δικαιώσει και τον Τσίπρα που είπε για ξεστοκάρισμα. Τι άλλο να γίνει» επισήμανε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την απόφαση τότε της επιτροπής ότι οι ηλικίες 30 με 40 θα κάνουν αναγκαστικά μόνο της AstraZeneca. «Κάτω από τις παρούσες συνθήκες πως η επιτροπή είπε ότι οι ηλικίες 30 με 40 θα κάνουν μόνο AstraZeneca;» διερωτήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που είχε δώσει στον ΑΝΤ1 επέκρινε την κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης του εμβολιαστικού προγράμματος και για τις καθυστερήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά «Άνοιξε επιτέλους η πλατφόρμα για τους 30-39, έστω και για τα AstraZeneca για να ξεστοκάρουν» επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.

Η λέξη «ξεστοκάρουν» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και πλήθος αρνητικών σχολίων κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση. Ο Άρης Πορτοσάλτε έσπευσε να τον κατηγορήσει, καταλογίζοντας του πως αντί να καλέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν ενίσχυε την αμφισβήτηση.

Όπως φάνηκε τελικά, η επιτροπή εμβολιασμού με την απόφαση για χορήγηση του Astra Zeneca στους άνω των 60 ήρθε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα. Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ανακοίνωσε ότι «στην παρούσα φάση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με 1η δόση με AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς έναντι του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία». «

Θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ήδη με AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση, μόλις 1,3 περιστατικά θρόμβωσης ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις, ή ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να αιτηθεί την έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση». Μάλιστα, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της επεσήμανε πως «το πρόγραμμα του mix-n-match είναι κάτι το οποίο έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα σε ορισμένες χώρες, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια και σε βάθος χρόνος το ανοσολογικό αποτέλεσμα του συνδυασμού των εμβολίων»




Πηγή

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση έφερε το αντεργατικό νομοσχέδιο σε περίοδο πανελλαδικών εξετάσεων

 Στην αγωγή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, κατά ΑΔΕΔΥ και Εργατικού Κέντρου Αθηνών για την απεργία της Τετάρτης, με πρόσχημα της Πανελλαδικές, απαντά το ΚΚΕ, τονίζοντας πως «τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, που έφερε στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο, σε περίοδο και σε μέρα που διεξάγονται πανελλαδικές εξετάσεις.»


«Οι εκπαιδευτικοί, όλη αυτή την περίοδο, απέδειξαν στην πράξη την ευθύνη τους απέναντι στους μαθητές και τους γονείς τους, όταν η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, κρατώντας τα κλειστά, όπως και κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων» σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Αυτήν την ευθύνη θα αποδείξουν οι εκπαιδευτικοί και αύριο 16 Ιούνη, μέρα πανελλαδικής απεργίας και ταυτόχρονα μέρα πανελλαδικών εξετάσεων. Οι εκπαιδευτικοί στα εξεταστικά κέντρα και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται με τις εξετάσεις, τα συλλογικά όργανα όλων των εργαζομένων γνωρίζουν πώς να προστατέψουν τον αγώνα τους και να χτίσουν τείχος στις συκοφαντίες και στην επιχείρηση καταστολής και απροκάλυπτων κυβερνητικών-δικαστικών παρεμβάσεων κατά της αυριανής απεργίας.»

Υπενθυμίζεται ότι αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά της απόφασης της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών για απεργιακές κινητοποιήσεις αύριο Τετάρτη, ισχυριζόμενη πως η απεργία θα αποτελέσει εμπόδιο στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. «Καθήκον μας να προστατεύσουμε τους υποψηφίους μας από κάθε αναστάτωση» σημειώνει η Νίκη Κεραμέως, ξεχνώντας πως επί έναν χρόνο η εκπαιδευτική κοινότητα σύσσωμη διαμαρτύρεται για σειρά νομοθετημάτων και αποφάσεών της. Η ίδια ζητά επίσης «να προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης των ΜΜΜ έως τις 10 π.μ., προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι υποψήφιοι, επιτηρητές και λοιποί συντελεστές στις αυριανές Πανελλαδικές Εξετάσεις».



Πηγή

Την εξαίρεση των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελληνίων αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ

 Την εξαίρεση των εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία των Πανελληνίων, μετά και από αίτημα της ΟΛΜΕ, αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 16 Ιουνίου. Για επικοινωνιακούς λόγους έκανε αγωγή η Κεραμέως καταγγέλλει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης.


Την απόφαση να εξαιρεθούν οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελληνίων, ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ μετά και την αίτηση της ΟΛΜΕ για την εν λόγω εξαίρεση. Την Τετάρτη 16 Ιουνίου, κυρήχθηκε απεργία κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου, στην οποία θα συμμετέχει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών και πέφτει τη δεύτερη μέρα των πανελληνίων εξετάσεων για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε να εξαιρέσει από την απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με πρόφαση το ενδιαφέρον της για τις Πανελλήνιες κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Αγωγή Κεραμέως κατά ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ για την απεργία με πρόσχημα το ενδιαφέρον της για τις Πανελλήνιες

Επικοινωνιακή η προσφυγή Κεραμέως

Με ανακοίνωσή του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, είπε πως η προσφυγή της Ν. Κεραμέως κατά της ΟΛΜΕ ήταν για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, καθώς η ίδια η Ομοσπονδία, είχε ζητήσει την εξαίρεση των εν λόγω καθηγητών.

Η ανακοίνωση:

Δήλωση του τομεάρχη Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Φίλη

Στριμωγμένη η κυβέρνηση από την πολιτική της, δίνει μάχες με αόρατους εχθρούς. Η υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά μιας ανύπαρκτης απεργίας της ΟΛΜΕ, για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς.

Γνώριζε, το παραδέχεται άλλωστε η ίδια, ότι η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει να εξαιρεθούν οι καθηγητές από την αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πριν μια βδομάδα, με μεγάλη πλειοψηφία, η ΟΛΜΕ είχε αποφασίσει να μην γίνει απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου -φυσικά- αυτές να γίνουν κανονικά. Και είναι προφανές ότι θα γίνουν.

Το εργατικό – λαϊκό κίνημα, διαθέτει δημοκρατικό ήθος, περίσσευμα ευθύνης και αίσθηση καθήκοντος.

Αύριο και οι Πανελλήνιες θα διεξαχθούν και ο ελληνικός λαός θα δώσει με τις κινητοποιήσεις του απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο Μητσοτάκη – Χατζηδάκη.​

Στην αγωγή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, κατά ΑΔΕΔΥ και Εργατικού Κέντρου Αθηνών για την απεργία της Τετάρτης, με πρόσχημα της Πανελλαδικές, απαντά και το ΚΚΕ, τονίζοντας πως «τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, που έφερε στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο, σε περίοδο και σε μέρα που διεξάγονται πανελλαδικές εξετάσεις.»

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση έφερε το αντεργατικό νομοσχέδιο σε περίοδο πανελλαδικών εξετάσεων

«Οι εκπαιδευτικοί, όλη αυτή την περίοδο, απέδειξαν στην πράξη την ευθύνη τους απέναντι στους μαθητές και τους γονείς τους, όταν η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, κρατώντας τα κλειστά, όπως και κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων» σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Αυτήν την ευθύνη θα αποδείξουν οι εκπαιδευτικοί και αύριο 16 Ιούνη, μέρα πανελλαδικής απεργίας και ταυτόχρονα μέρα πανελλαδικών εξετάσεων. Οι εκπαιδευτικοί στα εξεταστικά κέντρα και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται με τις εξετάσεις, τα συλλογικά όργανα όλων των εργαζομένων γνωρίζουν πώς να προστατέψουν τον αγώνα τους και να χτίσουν τείχος στις συκοφαντίες και στην επιχείρηση καταστολής και απροκάλυπτων κυβερνητικών-δικαστικών παρεμβάσεων κατά της αυριανής απεργίας.»


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ