Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Ντροπιαστικές «απαντήσεις» Πελώνη για Βρούτση και Γεωργιάδη

 Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση παραμένουν δύο υποθέσεις που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τα τελευταία 24ωρα, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, να αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στην εισβολή του Μένιου Φουρθιώτη με μπράβους στο υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιτέθηκε στη δημοιογράφο που τη ρώτησε για την χειρουργική επέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη, εν μέσω αναστολής των χειρουργείων κατά 80%, με τη φράση «τι ερώτηση είναι αυτή;»

«Ο κ.Βρούτσης με χθεσινή του ανάρτηση έχει ξεκαθαρίσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ίδιος για να αντιμετωπιστούν ύποπτα φαινόμενα. Εξ όσων γνωρίζω δεν έδωσε συνέντευξη, απάντησε σε μία τηλεφωνική επικοινωνία που του ετέθη από την εφημερίδα. Το Μέγαρο Μαξίμου ουδέποτε είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον συγκεκριμένο κύριο» απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες του πρώην Υπουργού και νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, για την εισβολή του Μένιου Φουρθιώτη με μπράβους στο υπουργείο Εργασίας.

Ακόμη χειρότερη ήταν η απάντησή της στην ερώτηση για την κατά ρποτεραιότητα χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο κ. Γεωργιάδης υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση την ώρα που πολίτες αναμένουν για μήνες τη σειρά τους λόγω κορονοϊού;» ήταν η ερώτηση δημοσιογράφου, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να απαντά:

«Δεν έχω κάποιο σχόλιο, τι ερώτηση είναι αυτή κυρία Σαμαρά; Είχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα και πόνο τον οποίον έπρεπε να αντιμετωπίσει.»

 



Πηγή: thepressproject.gr

H πλατφόρμα για τα voucher των μαθητών έπαθε τηλεκπαίδευση και έπεσε λίγο μετά την έναρξη λειτουργίας

 Τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης θυμήθηκαν γονείς μαθητών οι οποίοι μπήκαν σήμερα στην πλατφόρμα των αιτήσεων για την πρώτη φάση του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» για το voucher των 200 ευρώ, ώστε να προχωρήσουν στην αγορά τάμπλετ ή λαπτοπ. Η πλατφόρμα κράσαρε με το καλημέρα της λειτουργίας της λόγω αυξημένης ζήτησης, με τους υποψήφιους για αίτηση να βλέπουν κενή σελίδα ή error.


Μετά το μπάχαλο και τις συνεχείς αλλαγές στις ημερομηνίες που θα δίνονταν τα κουπούνια για αγορά εξοπλισμού σε μαθητές και φοιτητές, στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης, η κυβέρνηση αποφάσισε με καθυστέρηση μηνών να ανοίξει σήμερα την πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων. Παρά την καθυστέρηση μηνών τα «εγκαίνια» της πλατφόρμας δεν στέφθηκαν με επιτυχία καθώς λόγω αυξημένης κινητικότητας από τους χρήστες δημιουργήθηκαν τεχνικά προβλήματα.

Όπως μεταφέρει το εκπαιδευτικό site Alfavita, όσοι επιχείρησαν να μπουν για να κάνουν την αίτησή τους είτε βρέθηκαν σε κενή σελίδα είτε εμφανίστηκε μήνυμα με Error.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι των κουπονιών αξίας 200 ευρώ για αγορά laptops και tablets, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση αρχικά σημείωνε ότι «θα πάρουν όλοι οι μαθητές πριν από το Χριστούγεννα». Το χρονικό μεταφέρθηκε για Ιανουάριο και Φεβρουάριο και φτάνουμε στο παρά πέντε της λήξης της σχολικής χρονιάς που ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις. Οι επιταγές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις 12 Απριλίου έως και τις 30 Ιουλίου για αγορά εξοπλισμού από εγκεκριμένο προμηθευτή της επιλογής κάθε δικαιούχου.

Τα κριτήρια απόκτησης του κουπονιού:

  • Για οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, μεικτά εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
  • Για οικογένεια με ένα παιδί, μεικτά εισοδήματα έως 10.500 ευρώ.
  • Για οικογένεια με ένα γονιό κι ένα παιδί, μεικτά εισοδήματα έως 9.000 ευρώ.
  • Οι δικαιούχοι μαθητές και φοιτητές δεν θα χρειαστεί να στείλουν αίτηση για να λάβουν το σχετικό voucher ευρώ για την αγορά του τεχνολογικού εξοπλισμού.

      Πηγή: thepressproject.gr

Σ. Νικητόπουλος: Το Epsilon πήρε ατόφιο το ρεπορτάζ μου που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ3!

 

Υλικό από τα ρεπορτάζ άλλων τηλεοπτικών σταθμών εμφανίζεται να μεταδίδει ο σταθμός Epsilon. Ο δημοσιοφράφος της ΕΡΤ, Στέλιος Νικητόπουλος κατήγγειλε δημόσια από τη σελίδα του στο Facabook και ενημερώνοντας τη διοίκηση της ΕΡΤ και τη ΕΣΗΕΑ, πως ο σταθμός Epsilon χρησιμοποιήσε αυτούσιο ρεπορτάζ της ΕΡΤ3 με τον ίδιο σε σταντ απ. Επίσης, το Epsilon φαίνεται να μετέδωσε και ρεπορτάζ του Open για τα ελληνοτουρκικά.


       Πηγή: typologies.gr

Επιστολή Πελετίδη για ανοιχτά καταστήματα, ουσιαστικά μέτρα στήριξης σε Υγεία και Οικονομία

 Eπιστολή σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης κατά της πανδημίας που οφείλει να λάβει έστω και τώρα η κυβέρνηση, παρέδωσε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, κατά τη συνάντησή τους στο δημαρχείο την Κυριακή. Η επιστολή καταγράφει τις προτάσεις που έχει καταθέσει στην κυβέρνηση εδώ κι ένα χρόνο ο Δήμος, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην πόλη της Πάτρας και την στήριξη των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και επαγγελματιών που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.


«Όταν μία πόλη, μία χώρα, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αυτό απαιτεί και μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Παρά τις συνεχείς προτάσεις μας εδώ και ένα χρόνο, για λήψη μέτρων όπως: μαζικά τεστ στους μεγάλους χώρους εργασίας, αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για να υλοποιηθεί η αναγκαία ιχνηλάτηση και η επιδημιολογική παρακολούθηση, να τρέξει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, να ενισχυθούν τα δημόσια Νοσοκομεία, να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, να προχωρήσει η επίταξη μεγάλου ιδιωτικού Νοσοκομείου της πόλης, αυτά δεν έγιναν δεκτά» τονίζει στην επιστολή του ο Κώστας Πελετίδης, ενώ παρακάτω σημειώνει:

Οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, επαγγελματίες, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας από την Κυβέρνηση. Η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, αντιμετωπίζουν ζημιές από τους προηγούμενους μήνες, συσσωρευμένα χρέη. Οδηγούνται στην καταστροφή. Οι πολυεθνικές, οι «όμιλοι», τρίβουν τα χέρια τους, γιατί θα επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος τους να απαλλαγούν από τους ενοχλητικούς μικρομεσαίους. Στο χέρι του λαού είναι εάν θα τους κόψει τη χαρά ή όχι.

Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα στήριξης, άμεσου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως η διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, η μείωση φορολογίας και η επαναφορά αφορολόγητου ορίου. Να μη γίνεται διακοπή ρεύματος στα καταστήματα από τους παρόχους ενέργειας.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η επίσκεψή σας στην πόλη μας, τη βρίσκει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με την «πλάτη στον τοίχο» εξαιτίας της πανδημίας και της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων πρόληψης της διασποράς του covid-19. Δυστυχώς, ενώ αυτό αναγνωρίζεται από την Κυβέρνηση στις διάφορες συσκέψεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, παρακολουθούμε μία εκτενή περιγραφή και έκφραση ικανοποίησης για τα μέτρα που έλαβε μέχρι σήμερα.

Όταν μία πόλη, μία χώρα, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αυτό απαιτεί και μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Παρά τις συνεχείς προτάσεις μας εδώ και ένα χρόνο, για λήψη μέτρων όπως: μαζικά τεστ στους μεγάλους χώρους εργασίας, αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για να υλοποιηθεί η αναγκαία ιχνηλάτηση και η επιδημιολογική παρακολούθηση, να «τρέξει» ο εμβολιασμός του πληθυσμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, να ενισχυθούν τα δημόσια Νοσοκομεία, να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, να προχωρήσει η επίταξη μεγάλου ιδιωτικού Νοσοκομείου της πόλης, αυτά δεν έγιναν δεκτά.

Οι ενενήντα φορείς της πόλης διεκδικούν αυτά τα αιτήματα, συνεχίζουν την προσπάθεια και η ζωή τους δίνει δίκιο. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα και μάλιστα χωρίς να παίρνει αυξημένα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, με εξαίρεση την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι φτάσαμε ως εδώ με τα καταστήματα κλειστά, με lockdown. Έχει αποδειχτεί ότι υπερμεταδότες του ιού δεν είναι οι μικρομεσαίοι του λιανεμπορίου, το αντίθετο, όσο λειτουργούσαν έδωσαν διαπιστευτήρια στην τήρηση των ιατρικών πρωτοκόλλων, σε αντίθεση με τους μεγάλους του χώρου, όπου υπήρχαν αναμονές, ουρές, προβλήματα. Η Κυβέρνηση πρέπει να επανεκτιμήσει την απόφασή της. Να ανοίξουν τα μαγαζιά στην πόλη μας, όπως σε όλη τη χώρα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, επαγγελματίες, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας από την Κυβέρνηση. Η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, αντιμετωπίζουν ζημιές από τους προηγούμενους μήνες, συσσωρευμένα χρέη. Οδηγούνται στην καταστροφή. Οι πολυεθνικές, οι «όμιλοι», τρίβουν τα χέρια τους, γιατί θα επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος τους να απαλλαγούν από τους ενοχλητικούς μικρομεσαίους. Στο χέρι του λαού είναι εάν θα τους κόψει τη χαρά ή όχι.

Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα στήριξης, άμεσου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως η διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, η μείωση φορολογίας και η επαναφορά αφορολόγητου ορίου. Να μη γίνεται διακοπή ρεύματος στα καταστήματα από τους παρόχους ενέργειας.

Κύριε Υπουργέ,

Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμη. Είναι αναγκαίο τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας παντού, ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς. Ως Δήμος, μετά την άδικη, απαράδεκτη ενέργεια της Κυβέρνησης να σταματήσει τα rapid tests στον Κοινωνικό Οργανισμό, στο Βοήθεια στο Σπίτι, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ, προχωρήσαμε στην παραγγελία tests που θα τα κάνουμε με δικές μας δυνάμεις στον εργασιακό χώρο του Δήμου.

Η μετάθεση της ευθύνης στο λαό, η αυτοδιάγνωση με τα self-tests, δεν είναι μέτρα αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης. Ο Δήμος, στο μέτρο των δυνατοτήτων, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να περιορίσει τη διασπορά, για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας.

Ο Δήμαρχος Πατρέων

Κώστας Πελετίδης»


Πηγή: thepressproject.gr

Για μεγάλο σκάνδαλο υπέρ των καναλαρχών μέσω DIGEA κάνει λόγο ο Στέφανος Μάνος

 Ο πρώην υπουργός αναφέρει με νέα ανάρτηση του ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο προς όφελος των καναλιών εθνικής εμβέλειας. Με πρόσχημα την πανδημία, όπως σημειώνει, η ΕΕΤΤ παραδίδεται στις επιθυμίες της DIGEΑ.


Με ανάρτησή του ο Στέφανος Μάνος κάνει λόγο για ένα νέο σκάνδαλο υπέρ των καναλαρχών μέσω DIGEA. Ο ίδιος αναφέρεται σε πληροφορίες που έχει ότι στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) θα συζητηθεί η μείωση των τελών χρήσης του φάσματος από τη DIGEA κατά 50%. Με πρόσχημα την πανδημία, όπως σημειώνει, αναφέρει: «Αν είναι αλήθεια θα πρόκειται περί μεγάλου σκανδάλου προς όφελος των καναλιών εθνικής εμβέλειας».

Ο πρώην υπουργός αναφέρεται στα έσοδα από διαφήμιση στα κανάλια εθνικής εμβέλειας τους τελευταίους 12 μήνες. Θέλοντας να τονίσει το οξύμωρο του πράγματος, επισημαίνει πως όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά παρουσίασαν μικρή αύξηση. «Την ίδια στιγμή που κατηγορείται η προηγούμενη κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου των καναλιών, η ΕΕΤΤ παραδίδεται στις επιθυμίες της DIGEA!» καταλήγει.

Πηγή: thepressproject.gr

Έκτακτη αποζημίωση στους εμπόρους που μένουν κλειστοί για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις

 Έκτακτη αποζημίωση στα εμπορικά καταστήματα που παραμένουν κλειστά τον Απρίλιο ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις οργισμένες αντιδράσεις τωνεμπόρων σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα, Κοζάνη, που την Τετάρτη ενημερώθηκαν ότι θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους και την Παρασκευή, ενώ είχαν κάνει τις προετοιμασίες, ότι τελικά θα παραμείνουν κλειστά.


Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

*1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

*2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

*4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.


Πηγή: thepressproject.gr

Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ