Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Θύμα τηλεφωνικής απάτης γνωστή επιχειρηματίας των Χανίων

 Σύνταξη: Σοφία Μυρίλλα

Μέσα σε λίγα λεπτά άγνωστος απέσπασε, μέσω τηλεφώνου, 400 ευρώ από γνωστή επιχειρηματία των Χανιών και τον αδελφό της. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων όλα έγιναν χθες το μεσημέρι (20/8/2021) όταν χτύπησε το τηλέφωνο της γυναίκας που διατηρεί επιχείρηση και κάποιος που της συστήθηκε ως Παπαχρήστος, την αποκάλεσε με το μικρό της όνομα και της έκανε μια παραγγελία 200 ευρώ. Όπως είπε η γυναίκα στην ΕΡΤ Χανίων, ήταν πολύ ευγενικός και την ενημέρωσε ότι ο κουμπάρος του θα πάει σήμερα να παραλάβει την παραγγελία, αλλά για να είναι σίγουρη θα της έβαζε τα χρήματα εκείνη την ώρα μέσα από την υπηρεσία “Λεφτά στο λεπτό”.

 

“Ήταν πειστικός σε όσα έλεγε αλλά είπε πως είναι στο γραφείο και ήταν και βιαστικός” μας είπε η επιχειρηματίας, η οποία του ζήτησε λίγο χρόνο να μιλήσει με κάποιον γνωστό της στην τράπεζα, καθώς δεν είχε ξαναχρησιμοποιήσει την υπηρεσία αυτή. Εκείνος όμως την πίεζε λέγοντας οτι βιάζεται και την προέτρεψε να μπει στην υπηρεσία για να δει αμέσως τα χρήματα. Ανυποψίαστη η γυναίκα μπήκε στην εφαρμογή από το κινητό της και έκανε το λάθος να πατήσει έγκριση για να λάβει, όπως νόμιζε, 200 ευρώ. Όμως εκείνη ακριβώς τη στιγμή 200 ευρω “έκαναν φτερά” από τον λογαριασμό της…

Οι προσπάθειες που έκανε να πάρει πίσω τηλέφωνο τον “κύριο Παπαχρήστο” έπεσαν στο κενό καθώς δεν απαντούσε και στη συνέχεια της το έκλεισε. Θορυβημένη πήρε αμέσως τηλέφωνο στην τράπεζα για να την ενημερώσουν ότι μόλις είχε συμβεί το ίδιο στον αδελφό της που διατηρεί αντίστοιχη επιχείρηση. Στην αστυνομία με την οποία επικοινώνησε της είπαν να κάνει καταγγελία, αλλά η ίδια είναι σίγουρη πως δεν θα βρει άκρη. “Αν τα είχε ανάγκη τα χρήματα για να πάρει γάλα στα παιδιά του χαλάλι, αλλά αν εξαπατά έτσι τον κόσμο πρέπει να ενημερωθούν όλοι για να προσέχουν, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα το ξανακάνει. Εμείς τα χρήματα τα χάσαμε, κρίμα γιατί θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε μια φτωχή οικογένεια, θα ήθελα όμως ο κόσμος να προστατευτεί. Τα χρήματα δεν τα βρίσκουμε στο δρόμο, τα βγάζουμε με το αίμα της ψυχής μας” είπε στην ΕΡΤ η επιχειρηματίας η οποία πλέον θα είναι πολύ προσεκτική με άγνωστους “κυρίους”.

Ρεπορτάζ: Ευτυχία Πενταράκη



Πηγή

Δικαστικές αποφάσεις κρίνουν συνταγματική την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού εργαζόμενων

 Πλέον είναι γεγονός οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και την αναστολή εργασίας για όσους αρνούνται το εμβόλιο. Τα πρώτα δείγματα από τις κρίσεις των δικαστικών αρχών είναι υπέρ της εφαρμογής του μέτρου για λόγους δημόσιας υγείας με δικαστήριο στο Κιλκίς να απορρίπτει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε εργαζόμενη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».


Σύμφωνα με το τοπικό σάιτ eidisis.gr, εργαζόμενη προσέφυγε κατά της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κιλκίς, ζητώντας την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο πρόγραμμα το οποίο εργάζεται, επικαλούμενη και την αντισυνταγματικότητα του νόμου.

Στην πρώτη προσωρινή απόφαση που εκδόθηκε πανελλαδικά, το δικαστήριο του Κιλκίς απέρριψε τις αιτιάσεις της εργαζομένης για τις διατάξεις του νόμου, επισημαίνοντας: «… οι οποίες τέλος καμμία αντισυνταγματικότητα δεν πάσχουν, όπως αβασίμως επικαλείται η αιτούσα, καθότι με αυτές προστατεύεται το υπέρτατης αξίας έννομο αγαθό της υγείας και της ζωής του συνόλου των πολιτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων. Με τα δεδομένα αυτά πρέπει να απορριφθεί το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής ως μη νόμιμο και επαλλήλως ως αβάσιμο κατ’ ουσίαν».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σύμφωνα με το dikastiko.gr, στον Βόλο εκδόθηκε από δικαστήριο η πρώτη απόφαση κατά ανεμβολίαστων εργαζομένων, βάσει της οποίας τέθηκε υπό νομικό περίβλημα η αναστολή εργασίας, στην οποία είχαν οδηγηθεί με απόφαση δημοτικής επιχείρησης.

Οι 19 υπάλληλοι εργάζονται στην Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου η οποία είναι δομή στήριξης ευπαθών ατόμων, ηλικιωμένων κλπ. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι όταν ενημερώθηκαν, τέλη Ιουλίου, ότι θα τεθούν σε αναστολή εργασίας εφόσον δεν εμβολιαστούν με βάση την ΚΥΑ για τους εργαζόμενους σε προνοιακές μονάδες, προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου καταθέτοντας αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων αλλά και ζητώντας προσωρινή διαταγή ώστε να συνεχίσει η επιχείρηση προσωρινά να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους παρά τον μη εμβολιασμό ή τη μη διενέργεια της α’ δόσης εμβολίου.

Η αίτηση τους για την χορήγηση προσωρινής διαταγής, συζητήθηκε την 12 Αυγούστου ενώπιον του αρμοδίου Προέδρου υπηρεσίας και απορρίφθηκε την ίδια ημέρα.



Πηγή

Ιταλία: 22χρονος φοιτητής έκανε τατουάζ το covid pass του (video)

 Σύνταξη: Συντακτική ομάδα ert.gr

Μόνιμα στο χέρι του θα έχιε πλέον «ζωγραφισμένο» τον κώδικα QR, που αποδεικνύει πως έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, ένας 22χρονος Ιταλός φοιτητής.

Ο νεαρός αποφάσισε να κάνει τατουάζ στο χέρι του το υγειονομικό του πάσο, κι έτσι πλέον κατά την είσοδό του σε κάποιο εστιατόριο ή τον κινηματογράφο, θα αρκεί να σηκώνει το μανίκι του για να επιδεικνύει το τατουάζ του στο αριστερό χέρι του.

«Είναι πρωτότυπο, μου αρέσει που είμαι διαφορετικός» είπε ο Αντρέα Κολονέτα, που ζει στο Ρήγιο της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία, μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Calabria, αφότου οι φωτογραφίες του στο Instagram και το TikTok έγιναν viral.

Όπως είπε ακόμα ο ίδιος, οι γονείς του δεν ήταν τόσο ενθουσιασμένοι με την πρωτοβουλία του. «Με προέτρεψαν… να είμαι λιγότερο αυθόρμητος και να σκέφτομαι λίγο περισσότερο προτού ενεργήσω», είπε σχετικά.

Μάλιστα, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο TikTok ο Γκαμπριέλε Πελερόνε, που του έκανε το τατουάζ, διακρίνεται ο φοιτητής να ετοιμάζεται να μπει σε ένα ταχυφαγείο και σηκώνει το χέρι του για να τραβήξει φωτογραφία το τατουάζ του. Κατόπιν, ο υπάλληλος του καταστήματος σκανάρει τη φωτογραφία, όμως το βίντεο τελειώνει απότομα, χωρίς να γνωρίζουμε εάν τελικά ο 22χρονος κατάφερε τελικά να μπει.


Πηγή

Συλλήψεις, προσαγωγές και πρόστιμα σε αστυνομικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο

 Σύνταξη: Σταύρος Ζορμπαλάς

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποίησε η Αστυνομία, απ’ τις 17 έως τις 20 Αυγούστου 2021.

 

Συνελήφθησαν 80 άτομα, προσήχθησαν 115 και έγινε έλεγχος σε 1.139.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 879 οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά 247 παραβάσεις.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, μικροποσότητες κάνναβης, τσιγαριλίκι, καθώς και συσκευή εκτόξευσης χημικών ουσιών (σπρέι πιπεριού).

Οι επιχειρήσεις έγιναν, τμηματικά, στις ευρύτερες περιοχές της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν, από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.



Πηγή

Ξάνθη – Ηλεκτρονική απάτη: “Έκαναν φτερά” από τραπεζικό λογαριασμό 8.211€

 Σύνταξη: Μαρία Νικολάου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για την ταυτοποίηση άγνωστου μέχρι στιγμής δράστη ο οποίος εξαπάτησε ημεδαπή την 19-8-2021.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αστυνομίας, η παθούσα έλαβε μήνυμα (sms) στο κινητό της τηλέφωνο στο οποίο ως αποστολέας εμφανιζόταν τράπεζα και την ειδοποιούσε ότι η πληρωμή δεν ήταν επιτυχής.

Επιπλέον, το μήνυμα περιείχε προτεινόμενο υπερσύνδεσμο (link), ο οποίος οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την επίσημη ιστοσελίδα του τραπεζικού ιδρύματος, όπου η γυναίκα καταχώρησε τα προσωπικά της τραπεζικά στοιχεία, ακολουθώντας την προτεινόμενη διαδικασία από την κάλπικη ιστοσελίδα.

Με τον τρόπο αυτόν ο δράστης κατάφερε να αποσπάσει από τον τραπεζικό λογαριασμό της παθούσας συνολικά το χρηματικό ποσό των 8.211 ευρώ.


Πηγή

Λινού: Το lockdown αποδείχτηκε επικίνδυνο γιατί αύξησε τον συγχρωτισμό σε συγκεκριμένες ώρες

 Το 50% στη χώρα δεν έχει εμβολιαστεί, σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία τόνισε πως «λειτουργούμε σαν να μην είχαμε εμβόλιο» και σημείωσε πως «μπορεί να κλείσαμε για κάποιες ώρες την κινητικότητά μας, αλλά αυξήθηκε ο συγχρωτισμός σε συγκεκριμένες ώρες στα σούπερ μάρκετ». Σχετικά με τους γονείς που δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ανέφερε πως τα θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο και υπογράμμισε πως «χρειάζεται κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσουμε για την ανάγκη του εμβολιασμού».


«Λειτουργούμε σαν να μην είχαμε εμβόλιο.Οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί. Το 50% στη χώρα δεν έχει εμβολιαστεί. Το lockdown αποδείχτηκε μάλλον επισφαλής και επικίνδυνο. Υπήρξαν μελέτες που έδειξαν ότι μπορεί να κλείσαμε για κάποιες ώρες την κινητικότητά μας, αλλά αυξήθηκε ο συγχρωτισμός σε συγκεκριμένες ώρες στα σούπερ μάρκετ» ανέφερε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Μιλώντας στο Mega εξέφρασε ανησυχία για τον υψηλό δείκτη θετικότητας σε ορισμένες περιοχές, επισημαίνοντας πως «για το σύνολο της χώρας ο δείκτης θετικότητας είναι 3 μέχρι 4 για τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Η οριστική άδεια που έλαβε η Pfizer από τον FDA είναι μία γερή απάντηση στους αντιεμβολιαστές, σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας που σημείωσε πως «αυτό δημιουργεί μία ισχυρότατη απάντηση στους αντιεμβολιαστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα ότι δεν είναι δοκιμασμένο».

«Χρειάζεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με όλους και να τους πείσουμε για την ανάγκη του εμβολιασμού. Η υποχρεωτικότητα είναι διαφορετικό πράγμα από το να ασκείς ορισμένα επαγγέλματα. Άλλο είναι να πω ότι ζεις στην Ελλάδα, άρα εμβολιάζεσαι υποχρεωτικά και άλλο να πω αν δεν είσαι εμβολιασμένος δεν μπορείς να κάνεις ορισμένες δουλειές» ξεκαθάρισε η ίδια, τονίζοντας πως όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι από τον κορονοϊό.

Σχετικά με τα ερωτήματα του πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολίου και αν θα δοθεί και πότε η τρίτη δόση του εμβολίου, η καθηγήτρια τόνισε πως τις αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα παίρνουν εξειδικευμένοι επιστήμονες βάσει επιστημονικών μελετών που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά. Σχετικά με τους γονείς που δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, η ανέφερε πως θέτουν τα παιδιά τους σε τεράστιο κίνδυνο. «Οι γονείς θα πρέπει πολύ σοβαρά να αναθεωρήσουν αυτή την άποψη και να μελετήσουν τι λένε οι παγκόσμιοι οργανισμοί και οι επιστήμονες, αλλιώς εκθέτουν τα παιδιά τους σε ένα τεράστιο κίνδυνο κάποιας μόνιμης αναπηρίας. Η νόσος περνάει εύκολα, αλλά το 10% των νέων ανθρώπων θα παρουσιάσουν σύνδρομο μετά Covid» είπε χαρακτηριστικά.




Πηγή

Πάνω από 1 εκατ. στρέμματα οι καμένες εκτάσεις

 Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών του 2021 στη χώρα παρουσιάζει αύξηση 43% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 - 2020, με τη συνολική καμένη έκταση να καταγράφει αύξηση ίση με περίπου 500%. Mέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής έχουν καταγραφεί 66 δασικές πυρκαγιές που έκαψαν 1.264.040 στρέμματα. Σύμφωνα με τον αναρτημένο Δασικό Χάρτη της Διεύθυνσης Δασών Π.Ε. Εύβοιας το σύνολο των εκτάσεων που κάηκαν ανέρχεται σε 379.392,82 στρέμματα, ενώ η πυρκαγιά στη Δυτική Αττική έχει καταστρέψει περισσότερα από 100.000 στρέμματα.


Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS) που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών του 2021 στη χώρα μας παρουσιάζει αύξηση 43% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 – 2020, η συνολική καμένη έκταση καταγράφει εξαιρετικά μεγάλη αύξηση ίση με περίπου 500% ως προς τον αντίστοιχο μέσο όρο της ίδιας περιόδου.

Mέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 66 μεγάλες δασικές πυρκαγιές οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.264.040 στρέμματα

Σύμφωνα με τον αναρτημένο Δασικό Χάρτη της Διεύθυνσης Δασών Π.Ε. Εύβοιας το σύνολο των δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν καεί, ανέρχεται σε 379.392,82 στρέμματα και αποτελούν το 74,1% της συνολικής καείσας έκτασης. Από την συνολική έκταση των δασών και δασικών εκτάσεων τα 232.897,76 στρέμματα βρίσκονται εντός του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας (ποσοστό 61,39%) και τα 146.495,05 στον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού (ποσοστό 38,61%), αναφέρει το dasarxeio.com παραθέτοντας αναλυτικούς πίνακες.  Σχεδόν το 60% των καμένων εκτάσεων καλύπτονται από δάση Χαλεπίου Πεύκης, τα οποία αποτελούν το 90% των συνολικά καμένων δασών και δασικών εκτάσεων.

Η καταστροφική πυρκαγιά στη Δυτική Αττική που κατέκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και προκάλεσε αρκετές ζημιές οριοθετήθηκε την Παρασκευή με ισχυρές επίγειες δυνάμεις να παραμένουν διάσπαρτες στην περιοχή για τον πλήρη έλεγχο της. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς έχουν καεί περισσότερα από 100.000 στρέμματα δάσους.




Πηγή

Καρούτζος: Συστηματική κοροϊδία από τη Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ στους ασφαλισμένους της περιφέρειας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο περίφημος ΕΔΟΕΑΠ όλων των ασφαλισμένων φαίνεται να υπάρχει μόνο στο μυαλό και στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του Σταύρου Καπάκου και των λοιπών εχόντων την πλειοψηφία. Οι ασφαλισμένοι στην περιφέρεια ταλαιπωρούνται από την παντελή έλλειψη συμβάσεων με διαγνωστικά κέντρα, νοσηλευτήρια και ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και την απίστευτα γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία υποβάλλονται προκειμένου να αποζημιωθούν από τις επισκέψεις τους σε μη συμβεβλημένους ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτήρια.

Ο ΕΔΟΕΑΠ όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ όλης της χώρας παραμένει λέξη κενή περιεχομένου.

Χαρακτηριστικό της αφασίας της διοίκησης ΚΑΠΑΚΟΥ είναι το γεγονός ότι σε ολόκληρη την περιφέρεια υπάρχουν μόλις 112 ιατροί ενώ σε περιοχές με μεγάλο πλήθος ασφαλισμένων όπως το Ηράκλειο της Κρήτης οι συμβεβλημένοι ιατροί είναι όλοι και όλοι 6 τον αριθμό και κανένα διαγνωστικό κέντρο και ιδιωτική κλινική.

Ανάλογη εικόνα με το Ηράκλειο επικρατεί και σε άλλες πόλεις με μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων όπως η Πάτρα, η Λάρισα και τα Ιωάννινα.

Στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ κατ επανάληψη έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα ο ΕΔΟΕΑΠ πρώτον να συμβληθεί με παρόχους υγείας αλλά και να προχωρήσει άμεσα η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ η οποία καθυστερεί λόγω της αβελτηρίας των εχόντων την πλειοψηφία στο ΔΣ… αν και για την παραπλάνηση των μελών του Δ.Σ. εισηγήθηκαν καμία δεκαριά φορές και πάρθηκαν αποφάσεις για τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, όπως και με τις συμβάσεις με παρόχους της περιφέρειας αλλά κατά την πάγια τακτική αυτές οι αποφάσεις με διάφορα προσχήματα μένους απλά αποφάσεις……

Οι πλειοψηφουντες δυστυχώς έχουν ονοματεπώνυμο: Σταύρος Καπάκος, Κυριάκος Θεοδωρακάκος, Δημήτρης Κουμπιάς, Βαγγέλης Τάτσης, Νίκος Μιχαλίτσης και Μάρκος Γκανάς.

Προσωπικά ως Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κατά την περίοδο που συμφωνήσαμε με τους εργοδότες την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ είχα θέσει ως βασική προτεραιότητα την παροχή ισότιμων υπηρεσιών σε όλους τους ασφαλισμένους ξεκινώντας από τότε τη διαδικασία συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και την εγκατάσταση νέου πληροφοριακού συστήματος που θα επιτρέπει να πραγματοποιούνται εύκολα και γρήγορα συμβάσεις. Το πληροφοριακό σύστημα ουδέποτε προχώρησε αλλά αντίθετα σπαταλήθηκαν χρήματα σε μελέτες που είχαν ήδη γίνει

Μαζί με την Άντζυ Σταθάτου και τον Κωνσταντίνο Δαυλό έχουμε επισημάνει ότι η ενοποίηση του κλάδου που ξεκινήσαμε το 2017 δεν μπορεί να γίνει με παχιά λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις αλλά με έργα. Καλούμε τους έχοντες πλειοψηφία αλλά όχι και τη νομιμοποίηση των ψηφοφόρων καθώς η θητεία του ΔΣ έχει παραταθεί λόγω covid να ξυπνήσουν και να σταματήσουν τα μικροπολιτικά παιγνίδια. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα για τον ΕΔΟΕΑΠ. Και ο ΕΔΟΕΑΠ δεν απευθύνεται στην προσωπική τους παρέα ούτε έχει δημιουργηθεί για να κάνουν κάποιοι ψηφοθηρικά ρουσφέτια. Είναι ο ασφαλιστικός Οργανισμό όλων των εργαζόμενων στα Μέσα Ενημέρωσης και έτσι πρέπει να λειτουργεί.

ΥΓ Οι εργοδότες των περιφερειακών μέσων έχουν κάνει σημαία την έλλειψη συμβάσεων και η διοίκηση ΚΑΠΑΚΟΥ κάνει ότι μπορεί για να τους δικαιώσει. Φυσικά δεν τους ενδιαφέρουν οι συμβάσεις αλλά να μην πληρώνουν το 2%.

ΥΓ 1 Ακόμα και στην Αθήνα οι νέες συμβάσεις με παρόχους ιατρούς και διαγνωστικά που έγιναν την τελευταία τριετία είναι ελάχιστες. Ευτυχώς υπήρχαν κάποιες από το παρελθόν. Το μόνο που έκαναν είναι συμβάσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια χωρίς κανέναν έλεγχο με την δαπάνη να έχει εκτιναχθεί δυσανάλογα με τις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ

Μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ

Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ (2017-2018)

Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ (2013-2017)



Πηγή

Χαοτική η κατάσταση στο Αφγανιστάν — Οι Ταλιμπάν λένε πως θα ανακοινώσουν νέο κυβερνητικό πλαίσιο

 Σύνταξη: Αγγελική Παπαθανασίου

Οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για το Αφγανιστάν εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε εκπρόσωπός τους σήμερα, μετά την γρήγορη ανάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους μαχητές τους.

“Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική μεταξύ των Ταλιμπάν στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων”, δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος αυτός.

Οι Ταλιμπάν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μετά την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της Καμπούλ την Κυριακή. Ωστόσο κυβερνούσαν με σιδηρά πυγμή το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001 προτού ανατραπούν από τις συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επειδή παρείχαν καταφύγιο στους μαχητές της Αλ Κάιντα που βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Χαοτική η κατάσταση στο Αφγανιστάν

Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη από τη βαρβαρότητα των Ταλιμπάν που αποκαλύπτεται καθημερινά, χωρίς καμία αμφιβολία για τον τρόπο που θα κυβερνήσουν το Αφγανιστάν. Κι ενώ δεν έχουν σχηματίσει κυβέρνηση, με την κατάσταση στη χώρα να παραμένει χαοτική, ξεκίνησαν τις εκτελέσεις πρώην αξιωματούχων, διαψεύδοντας τις δήθεν υποσχέσεις για αμνηστία. Γονατιστός, δεμένος, με μαντήλι στα μάτια και έναν υποτυπώδη χιτώνα εκτελέστηκε από καταιγισμό πυρών, που συνέιχσε να δέχεται αν και είχε ήδη εκπνεύσει, ο πρώην Διοικητής της Αστυνομίας Στρατηγός Χάτζι Μουλά Αχκαζάι.

Τραγικές οι εικόνες και από το αεροδρόμιο της Καμπούλ με χιλιάδες Αφγανούς να αναζητούν τρόπο διαφυγής. Απελπισμένοι άνθρωποι περιμένουν για ώρες, κρατώντας στα χέρια τα χαρτιά τους και τα φοβισμένα παιδιά τους, για μια πτήση που θα τους οδηγήσει μακριά από τη χώρα.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν ανέπτυξε τρία ελικόπτερα Σινούκ για να απομακρυνθούν 169 Αμερικανοί που δεν ήταν σε θέση να φθάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, από ξενοδοχείο που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση -μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν- που ο αμερικανικός στρατός αξιοποίησε τη δυνατότητά του να κινηθεί εκτός της περιμέτρου του αεροδρομίου, για να βοηθήσει ανθρώπους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σε χθεσινοβραδινό διάγγελμά του προς το έθνος, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την επιχείρηση εκκένωσης ως μία από τις δυσκολότερες της ιστορίας και δεσμεύτηκε πως θα επιστρέψει στην πατρίδα κάθε Αμερικανός πολίτης που θέλει να φύγει από το Αφγανιστάν.



Πηγή

Καναδάς: Νοσοκομειακός όμιλος προειδοποιεί με απολύσεις τους ανεμβολίαστους

 Σύνταξη: Ιωάννης Δασκαλάκης

Όμιλος ο οποίος διαθέτει αρκετά νοσοκομεία στο Τορόντο του Καναδά ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα απολύσει οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού του δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο όμιλος University Health Network (UHN), στον οποίο ανήκουν το Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο και το Ογκολογικό Κέντρο Πριγκίπισσα Μαργαρίτα, ανέφερε πως όσα μέλη του προσωπικού του δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως την 8η Οκτωβρίου θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών για δύο εβδομάδες. Οι συμβάσεις εργασίας τους θα τερματιστούν εάν δεν έχουν εμβολιαστεί ως το τέλος του μηνός.

Αρκετές καναδικές εταιρείες έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των εργαζομένων τους ως το φθινόπωρο, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με έξαρση των μολύνσεων, που αποδίδεται στην παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκανε γνωστό την περασμένη εβδομάδα ότι σύντομα θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των δημοσίων λειτουργών και άλλων εργαζομένων.

Ο όμιλος των νοσοκομείων ανέφερε πως ήρθε σε επαφή με πάνω από 900 μέλη του προσωπικού του που δεν τον έχουν ενημερώσει για το εάν έχουν εμβολιαστεί και πρόσθεσε πως οι υπάλληλοί του θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη δόση το αργότερο ως την 8η Σεπτεμβρίου.



Πηγή

Υπουργοί της κυβέρνησης τεστάρουν τις αντοχές του φράχτη στον Έβρο σε ένα ακόμα αντιπροσφυγικό επικοινωνιακό σόου

 Οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρέθηκαν στις Καστανιές όπου κι «επιθεώρησαν» με έναν χυδαίο τρόπο τον φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σε μια προσπάθεια κυρίως επικοινωνιακής φύσης θέλησαν να κάνουν ξεκάθαρη την ακραία αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης εναντίον των Αφγανών προσφύγων. Οι δυο υπουργοί εμφανίζονται μπροστά στις κάμερες να χτυπούν με το χέρι τα εσωτερικά χωρίσματα του φυλακίου και να ταρακουνούν τα καγκελόφραχτα τμήματα του φράχτη.


Δυνάμεις του στρατού,της Αστυνομίας, αλλά και οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκαν εκτάκτως την Παρασκευή 20 Αυγούστου στις Καστανιές όπου κι «επιθεώρησαν» με έναν χυδαίο τρόπο τον φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σε μια προσπάθεια κυρίως επικοινωνιακής φύσης με σκοπό οι δύο υπουργοί να περάσουν το μήνυμα ότι όλα είναι έτοιμα για την εφαρμογή της ακραίας αντιπροσφυγικής πολιτικής εναντίον των Αφγανών προσφύγων που θέλουν να σώσουν τη ζωή τους από τους Ταλιμπάν, κατευθύνθηκαν ως τον φράχτη και θέλησαν να τεστάρουν τις αντοχές του,  για να «τσεκάρουν» αν παραμένει «ακλόνητος».

 Οι δυο υπουργοί, εκτός από τον φράκτη και το φυλάκιο στις Καστανιές, επισκέφτηκαν και το συντονιστικό κέντρο συνοριακής φύλαξης. Για να αποδείξουν την ετοιμότητα, οι δυο υπουργοί εμφανίζονται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τη μια να χτυπούν με το χέρι τα εσωτερικά χωρίσματα του φυλακίου και την άλλη να πιάνουν με τα χέρια και να ταρακουνούν τα καγκελόφραχτα τμήματα του φράχτη του έργου ή να αναζητούν τον μάγειρα του φυλακίου.

Στις δηλώσεις στην αίθουσα της 12ης Μεραρχίας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διαπίστωσε την εύρυθμη και αναβαθμισμένη, όπως είπε, λειτουργία της φύλαξης των συνόρων μέσω της αγαστής συνεργασίας ενόπλων δυνάμεων και αστυνομίας. Με τη σειρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως μετά την Αφγανική κρίση δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και δημιουργία πιθανώς νέων ροών συνεπώς η Ελλάδα ως χώρα δεν μπορεί να μείνει απαθής απέναντι στις εξελίξεις.

Αξιοσημείωτη ήταν η άρνηση των υπουργών να δεχτούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Ο τέως υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Νίκος Τόσκας σημειώνει μεταξύ άλλων στο twitter πως από την επίσκεψη των δυο υπουργών προέκυψαν δυο τραγικά λάθη: το προσφυγικό μετατρέπεται σε ελληνοτουρκικό ζήτημα αντί για ευρωπαϊκό και η ασφάλεια γίνεται άμυνα, με κίνδυνο κλιμάκωσης. .

Το επικοινωνιακό σόου των δυο υπουργών όπως ήταν λογικό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ακόμα δεν καταφέρνει και από εκείνους που επιμένουν στο δόγμα αποτροπής προσφύγων που επιχειρεί να εφαρμόσει η ίδια. Χαρακτηριστικές είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των συνοροφυλάκων Εβρου, Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά, στο Gr Times: «Οι ροές αυξήθηκαν πολύ το τελευταίο διάστημα και κυρίως τον τελευταίο μήνα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μία ημέρα εντοπίζουμε μέχρι και 15 περιπτώσεις διακίνησης. Η γείτονα χώρα δεν έχει σταματήσει να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, απλώς το κάνει σε επίπεδο ομάδων ατόμων και όχι σε μαζικό, όπως το 2015».





Πηγή

Από το «μένουμε σπίτι» στο «εκκενώνουμε σπίτι»: Η μεταφορά της βιοπολιτικής της «γυμνής ζωής» από την πανδημία στη διαχείριση πυρκαγιών

 Η επιλογή της κυβέρνησης να προτάξει την επικοινωνία έναντι της ουσίας οδήγησε στο (τελικά ανεφάρμοστο) δόγμα των μηδέν νεκρών, προκειμένου τα συστημικά μίντια να αντιδιαστείλουν τον υποτίθεται «χαρισματικό» Μητσοτάκη στον φονικό Τσίπρα. Βεβαίως, η κυβέρνηση επένδυσε σε αστυνομικούς αντί για δασοφύλακες και πυροσβέστες, οπότε είναι λογικό όποιος έχει σφυρί να ψάχνει παντού για καρφιά· εν προκειμένω όποιος έχει αστυνομικούς να αναζητεί τρόπους να τους «αξιοποιήσει» με καταστολή αντί για πρόληψη ή πυρόσβεση. Το ειρωνικό είναι ότι λόγω αυτής της προτεραιότητας της αστυνομοκρατίας, είδαμε κατά τις πυρκαγιές μια διαστροφική τροπή της λογικής της καραντίνας ότι «μένουμε σπίτι», προκειμένου να μη χαθεί καμιά ανθρώπινη ζωή. Τώρα εκκενώνουμε τα σπίτια και τα αφήνουμε να καούν μαζί με τα δάση, ώστε να σώσουμε τη «γυμνή ζωή» κατά την έκφραση του Τζόρτζιο Αγκάμπεν, εν προκειμένω μια ζωή απογυμνωμένη από κάθε αξία, νόημα, φυσικό περιβάλλον, περιουσία και ο,τιδήποτε προάγει το ευ ζην.


της Μαρίας Απατζίδη
Βουλεύτριας Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Όπως κατά την πανδημία του Covid-19, το μοναδικό που έκανε η κυβέρνηση ήταν η καταστολή με τον εγκλεισμό και η εξαγορά των μίντια με κρατικό χρήμα, ώστε να εξωραΐζουν την πραγματικότητα, ενώ δεν προέβη σε μία αντίστοιχη ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε μαζικά δωρεάν τεστ και ιχνηλάτηση και στις αναγκαίες προσλήψεις γιατρών, με παρόμοιο τρόπο και τώρα κάνει το μόνα δύο πράγματα που ξέρει να κάνει: καταστολή με αστυνομικούς και προπαγάνδα. Η ειρωνική διαφορά είναι ότι τώρα η καταστολή δεν έγκειται στο να εγκλωβίζονται οι πολίτες στα σπίτια τους, αλλά, αντιθέτως, στο να τα εκκενώνουν, η δε επικοινωνιακή πολιτική πέφτει στα βράχια της πηχτής και ασυγκράτητης λαϊκής οργής. Πρόκειται πάντως για μια ολοκλήρωση της λογικής της καταστολής: Το φθινόπωρο δεν θα είναι δυνατό να γίνει λοκντάουν, γιατί θα έχουν καεί τα σπίτια, στα οποία θα καλούνταν να εγκλειστούν οι πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, οι γυμνές ζωές των πολιτών, είτε έγκλειστες, είτε ασκεπείς, οι ζωές οι απογυμνωμένες από νόημα που να βασίζεται σε μία αρμονία με τη φύση, αποτελούν τη μεγαλύτερη ηδονή για την εξουσία, η οποία μπορεί έτσι να τις ελέγχει καλύτερα σε οποιαδήποτε συμμόρφωση προς τα κελεύσματά της. Ουσιαστικά ο καπιταλισμός λειτουργούσε πάντοτε έτσι: Η μετάβαση από τη φεουδαρχική στην καπιταλιστική εποχή πραγματοποιήθηκε με τις περιφράξεις των δημόσιων κοινοτικών χώρων και έκτοτε το καπιταλιστικό σύστημα λειτουργεί με συνεχή ξεριζώματα πληθυσμών, μία πρακτική που έχει ονομαστεί «απεδαφικοποίηση» από τους μελετητές του καπιταλισμού. Ο πρωθυπουργός πάλι όρισε ως ζητούμενο μια νέα «κουλτούρα εκκένωσης» που κατά βάθος είναι το ίδιο πράγμα. Χαρακτηριστικό είναι το ξερίζωμα που πραγματοποιεί στη Βραζιλία ο ακροδεξιός ηγέτης Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος επίσης εργαλειοποίησε τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. Δυστυχώς, ένα παρόμοιο ξερίζωμα ζουν οι άνθρωποι και στις μέρες μας στην Ελλάδα από τον Έλληνα Μπολσονάρου με τελειοποιημένες από το κυβερνητικό καθεστώς μόνο τις τεχνικές της καταστολής και της επικοινωνίας και στο όνομα μιας μελλοντικής ανάπτυξης που ενδέχεται να περιλάβει και μια ψευδεπίγραφη μορφή υποτίθεται «πράσινης μετάβασης».

Πρέπει να προσέξουμε μία λεπτή διαφορά: Είναι άλλο η πολιτεία να παρέχει εγκαίρως την ειδοποίηση στους κατοίκους απειλουμένων περιοχών ότι πρέπει να τις εκκενώσουν για να σωθούν, το οποίο είναι απαραίτητο ή και αυτονόητο και δείγμα εύρυθμης λειτουργίας του κράτους. Και είναι άλλο να εκκενώνονται μαζικώς χωριά με τη βία, ακόμη και αυτά που δεν απειλούνται, με μία εντελώς δυσανάλογη παρουσία αστυνομικών που υπερκεράζουν τους πυροσβέστες. Το τελευταίο δυστυχώς δεν θυμίζει ένα φιλικό κράτος που σώζει πολίτες τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους, αλλά μάλλον παραπέμπει σε άλλες πολύ σκοτεινές εποχές της Δεξιάς, όταν το κράτος εκκένωνε αντιφρονούντα χωριά με το ζόρι και κάπου έμπαινε και μία φωτιά ως πρόσχημα για να ολοκληρώσει το σκηνικό.

Δεν είναι, λοιπόν, απλώς ότι με το να τονίζουν αποκλειστικά και μόνο τη σωτηρία της «γυμνής ζωής» θέτουν «τον πήχυ πολύ χαμηλά», όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ότι το να διαχωρίζει ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του τη σωτηρία της γυμνής ζωής από τη σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και των περιουσιών και των δημοσίων υποδομών, θέτοντάς τα σε ιεράρχηση και λέγοντας ότι η συνολική διάσωση είναι «ανέφικτη», δίνει ένα πάρα πολύ παρωχημένο, αναχρονιστικό και εσφαλμένο μήνυμα. Δίνει το μήνυμα ότι μπορεί να επιβιώσει ο άνθρωπος χωρίς το φυσικό περιβάλλον, ακόμη κι αν αυτό θυσιαστεί. Ότι ένα ελαχιστοποιημένο (πλην αστυνομίας και επιτελικής προπαγάνδας) κράτος έχει χρέος να διατηρεί μόνο μία ελαχιστοποιημένη ύπαρξη, αποκομμένη από τη φύση και από όλες τις αξίες και τα νοήματα που συνιστά η σχέση με αυτήν, η αξιοποίησή της μέσα από την εργασία και μια ζωή μόχθου σε διάλογο μαζί της. Σήμερα που είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ να εμφυσηθεί η αντίληψη ότι ο άνθρωπος είναι ένα μέρος του φυσικού συνόλου και έχει απόλυτη αλληλεξάρτηση με αυτό για τη σωτηρία του, ο πρωθυπουργός έρχεται να μας πει ότι μπορεί να αποκοπεί ο άνθρωπος από τη φύση και, όχι τυχαία, και από την περιουσία του, αφού στους ανθρώπους του υλικού μόχθου αυτά τα δύο πάνε μαζί, και να επιβιώσει ανεξάρτητα από αυτά. Κάθε πρωθυπουργικό διάγγελμα σμπαραλιάζει δεκαετίες οικολογικής σκέψης για το μέλλον του πλανήτη, παλινδρομώντας σε αντι-οικολογικό βαρβαρισμό.

Κουλτούρα εκκένωσης: Η θυσία των τοπικών κοινωνιών, της δημοκρατίας και της οικολογίας στον βωμό της ανάπτυξης

Η διάλυση των τοπικών κοινωνιών στην Αττική και την Εύβοια, καθώς και στα άλλα μέτωπα, όπως στην Πελοπόννησο, θα είναι πρωτοφανής. Και δεν είναι μόνο τα σπίτια και οι περιουσίες. Είναι ότι κοινωνίες ολόκληρες ζούσαν πριν την πυρκαγιά από οικολογικές οικονομίες σχετιζόμενες με το δάσος, όπως από το μέλι, τη ρητίνη, τις ελιές, τα σύκα και έναν οικολογικό τουρισμό μικρής κλίμακας. Τώρα, όπως ανήγγειλε η Μητσοτάκης Α.Ε., στα ίδια δάση που ήταν η παραγωγική βάση των ανθρώπων αυτών θα μπουν οι «ανάδοχοι» ολιγάρχες ενώ οι άλλοτε οικείοι τους για να ζήσουν θα πρέπει να μεταναστεύσουν ή/και να αναζητήσουν δουλειά στον τομέα των υπηρεσιών αποκομμένοι από το περιβάλλον τους. Μαζί θα καταστραφεί και η πολιτική ζωή των τοπικών κοινωνιών, η δυνατότητά τους να ανθίστανται στο μεγάλο κεφάλαιο, γεγονός που δείχνει γιατί η κυβέρνηση των ολιγαρχών βιάζεται να τους επιβάλλει την «κουλτούρα εκκένωσης», δηλαδή την κουλτούρα να εκκενώνουν τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τις πολιτικές και κοινωνικές συνυπάρξεις τους και να γίνονται νομάδες, όπως θέλει ο καπιταλισμός της ύστερης νεωτερικότητας. Πληρώνοντας μάλιστα το εισιτήριο της φυγής τους, όπως άλλοτε οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης είχαν αναγκαστεί να πληρώσουν το εισιτήριό τους για το Άουσβιτς. «Κουλτούρα εκκένωσης» το είπε εύγλωττα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι θεωρητικοί του καπιταλισμού το ίδιο πράγμα το λένε «απεδαφικοποίηση» και «καπιταλισμό των νομάδων». Και είναι εξοργιστικό ότι η νεοφιλελεύθερη διανόηση μες στο τυφλωμένο της θράσος κάνει τώρα σχέδια για μια πιλοτική Εύβοια όπου θα εφαρμοστεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, παραβλέποντας μυωπικά ότι η παλαιά Εύβοια που κάηκε, καθώς και άλλες πληγείσες κοινότητες, είχαν πολύ περισσότερο αυτό που χρειάζεται η ανθρωπότητα σήμερα: Μια μορφή οικολογικής ανάπτυξης με σχέσεις όπου η πολιτική συνύπαρξη χτιζόταν πάνω στην αρμονία με το περιβάλλον.

Ως ΜέΡΑ25 πιστεύουμε στη βαθιά σύνδεση οικολογίας και δημοκρατίας, καθώς και οι δύο ξεκινούν από τοπικές αποκεντρωμένες σχέσεις. Στο πρόγραμμά μας, ενώ προβάλλουμε τις αρχές της σύγχρονης δικαιωματικής δημοκρατίας, η οποία διέρχεται κρίση, προσπαθούμε να τη μπολιάσουμε και με το πνεύμα της αρχαίας ελληνικής συμμετοχικής δημοκρατίας, η οποία βασιζόταν στην τοπική συνύπαρξη σε αρμονία με τη φύση. Για αυτό λ.χ. δίνουμε έμφαση στα τοπικά συμβούλια με συνύπαρξη εκλεγμένων και κληρωτών και για αυτό πιστεύουμε ότι αυτή η έμφαση στην τοπικότητα δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τον σεβασμό του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζει η κοινότητα. Το αντίθετο βλέπουμε στην τραγωδία που ζούμε: Ένα συγκεντρωτικό «επιτελικό» κράτος προβάλλει την «κουλτούρα εκκένωσης», για να ξεριζώσει τις τοπικές κοινωνίες και να τους επιβάλει την «ολιγαρχία» εν προκειμένω των αναδόχων ολιγαρχών που θα έρθουν απ’ έξω να επιβάλουν λύσεις προσαρμοσμένες στο ιδιωτικό συμφέρον τους. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να τονίσουμε την αλληλεξάρτηση οικολογίας και μιας τοπικής συμμετοχικής δημοκρατίας.

Επικοινωνιακή διαχείριση αντί για πολιτική διαβούλευση

Όλα αυτά από έναν πρωθυπουργό που επιλέγει τον δρόμο των διαγγελμάτων σαν να είναι εστεμμένος μονάρχης και ένα ύφος γυμνασιάρχη της δεκαετίας του 1950, γεμάτο πατερναλισμό, νουθεσία, πατρονάρισμα και μια χαμογελαστή αυταρέσκεια στα όρια της κοινωνιοπάθειας. Έναν πρωθυπουργό που ενώ του χτίζουν οι επικοινωνιολόγοι προφίλ Μεσσία και Μωϋσή, μετά απορούν γιατί ο λαός τον στοχοποιεί για τα δεινά του. Περισπούδαστοι νεοφιλελεύθεροι διανοούμενοι σκανδαλίζονται για το «μίσος», τη «χυδαιότητα» και την πτώση επιπέδου στα συνθήματα του λαού, σαν το αντίστοιχο «έρχεται πίτσα» που χρησιμοποιούσαν προεκλογικώς και οι ίδιοι, αλλά ακόμη και υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, να ήταν απλώς μια γαστρονομική διαπίστωση. Ξεχνούν ότι η κραυγή του ξεσπιτωμένου λαού απλώς προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαπεράσει το φράγμα που έχει στήσει η με πακτωλό κρατικών εκατομμυρίων εξαγορά των συστημικών μίντια της Λίστας Πέτσα. Ένας λαός που η αγωνία του δεν μπορεί να ακουστεί παρά μόνο με ακραία φιλτραρισμένο τρόπο μέσα από επιβολή διαπιστώσεων ότι «η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο ανθρωπίνως δυνατό» ορισμένες φορές δεν έχει άλλο τρόπο να ακουστεί παρά με μία κραυγή που πρέπει να σπάσει την προκλητική αυταρέσκεια του πρωθυπουργού και των επικοινωνιολόγων του, όπως αυτή αναπαράγεται στα πετσοταϊσμένα μίντια. Παράλληλα με την κραυγή αυτή υπάρχει ασφαλώς και ο δομημένος πολιτικός λόγος και θα συνεχίσει να αρθρώνεται μέσα από κοινωνικά προτάγματα. Αλλά η παρούσα κυβέρνηση καλλιεργεί τον τραμπουκισμό ακροδεξιών παρακρατικών, όπως είδαμε στον πρόσφατο προπηλακισμό των δημοσιογράφων του OPEN υπό τα αδιάφορα βλέμματα της αστυνομίας. Και φυσικά οι ολιγάρχες που ελέγχουν και τα μίντια, και την οικονομική ζωή, στο μέλλον και τα δάση, και τραμπουκίζουν όποιον εναπομείναντα δημοσιογράφο κάνει το καθήκον του, και εκφράζουν διά του πρωθυπουργού στη Συνέντευξη Τύπου την ενόχληση για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το μόνο που είναι προς ώρας ανεξέλεγκτο.

Και ενώ η νεοφιλελεύθερη διανόηση σκανδαλίζεται για τον λαϊκισμό και ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει το αδιανόητο θράσος να συνδέει εντελώς αυθαίρετα την κριτική προς τις ανεμογεννήτριες με το αντιεμβολιαστικό κίνημα κάνοντας διπλό κακό και στην πολιτική των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην εμβολιαστική πολιτική, στην πραγματικότητα είναι η δεξιά κυβέρνηση που έρχεται να καπηλευτεί ύπουλα τα πρωτοπόρα αριστερά προτάγματα, διαστρέφοντας ασφαλώς το νόημά τους. Είναι η κυβερνώσα παράταξη που κάνει εμπρησμολογία και ψευδείς συνωμοσιολογίες χαμηλότατου επιπέδου, είναι ο πρωθυπουργός που αναζητεί δικαιολογίες στην κλιματική αλλαγή, λες και η κλιματική αλλαγή είναι μια φυσική εξέλιξη ή θεομηνία και δεν είναι το απότοκο των πολιτικών που αυτός εφαρμόζει, όπως οι εξορύξεις και η γεωπολιτική των αγωγών σε αγαστή συνεργασία με τις Exxon-Mobil, Total κ.ά. Αντί ο πρωθυπουργός να χρησιμοποιεί την έκφραση «κλιματική αλλαγή» με δέος και μετάνοια για τις δικές του πολιτικές που συμβάλλουν σε αυτήν, την επικαλείται σαν ένα είδος μασίφ εξωτερικού παράγοντα που δικαιολογεί τα πάντα ή σαν μια «στραβή στη βάρδια» που του έτυχε, όπως θα έλεγε μια πρώην περιφερειάρχης. Και στους μεν κατοίκους δόθηκε η γνωστή λύση της απλής αναστολής και όχι κατάργησης πληρωμών (Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικά ταμεία) και αναγγέλθηκαν αποζημιώσεις, μέρος των οποίων θα είναι δάνειο, ώστε να εκμεταλλευτούν την καταστροφή και οι φίλοι της κυβέρνησης τραπεζίτες. Η δε διαχείριση θα είναι και εδώ επικοινωνιακή με τον Σταύρο Μπένο, που «ξέρει από καταστροφές και ανασυγκρότηση» στον ρόλο μιας «Γιάννας Αγγελοπούλου» των δασών.

Όμως, έχει έρθει πια η ώρα να μην ακολουθούμε τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης και τα ψευδοδιλήμματα που μας θέτει, αλλά να θέσουμε τα δικά μας προτάγματα. Η σωτηρία των δασών αλλά και του πλανήτη δεν μπορεί παρά να είναι ταυτόχρονα σοσιαλιστική, δημοκρατική, οικολογική και φεμινιστική. Όταν οι ολιγάρχες φτάνουν να μπουν ακόμη και στα δάση και να μας προτείνουν ως δόγμα την «κουλτούρα εκκένωσης», προκύπτει μια νέα μορφή του διλήμματος «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Ένας σοσιαλισμός, όμως, που περιλαμβάνει οπωσδήποτε και την οικολογία και τον φεμινισμό, καθώς η δασοκτονία δεν είναι παρά μια άλλη ευρύτερη μορφή γυναικοκτονίας. Όλες αυτές τις μέρες ζήσαμε στο πετσί μας, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, τι σημαίνει βαρβαρότητα. Μένει να δούμε τι σημαίνει σοσιαλισμός.




Πηγή

Για έκτη μέρα συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Βίλια – Χιλιάδες στρέμματα καταστράφηκαν

 Για έκτη μέρα στα Βίλια επιχειρούν 461 πυροσβέστες, 166 οχήματα, αλλά και βοήθεια από την Πολωνία για την κατάσβεση του πύρινου μετώπου. Στην αεροπυρόσβεση συμμετέχουν 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη, ενώ συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές και μηχανήματα της Περιφέρειας. Για σήμερα Σάββατο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου. Μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021, έχουν καταστραφεί στη χώρα μας 1.264.040 στρέμματα από πυρκαγιές.


Ισχυρές επίγειες δυνάμεις παραμένουν για έκτη μέρα στα Βίλια για να θέσουν σε πλήρη έλεγχο την φωτιά που στο πέρασμα της έκαψε χιλιάδες εκτάσεις και οριοθετήθηκε την Παρασκευή.

Σήμερα Σάββατο επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Στην αεροπυρόσβεση συμμετέχουν 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για σήμερα Σάββατο 21 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 66 μεγάλες δασικές πυρκαγιές οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.264.040 στρέμματα.




Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ