Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Σταθερός ο αριθμός των διασωληνωμένων με πάνω από 600 νέα κρούσματα

 Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.737 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Σε σταθερά επίπεδα οι διασωληνώσεις. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 619, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.


Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 619, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 425.964 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 107 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.182 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.737 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 177 (67.8% άνδρες, τόση ήταν και εχθές). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 85.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.700 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 30 (ημερήσια μεταβολή -33.33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 36 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Διενεργήθηκαν 29.930 τεστ (PCR: 5.737, RAPID: 24.193) με τη θετικότητα (PCR+Rapid): 2,07%


Πηγή

Εργοδοτική αυθαιρεσία και δημοσιογραφικη συγκάλυψη στις πλάτες διανομέα στον Βόλο

 Θυμάμαι πάντα το «ζητούνται ντελιβεράδες που να μην είναι τεμπέληδες», που έγραψε κάποτε σε ανάρτηση του ένας επίδοξος επιχειρηματίας καλώντας νέα άτομα να «στελεχώσουν» το μαγαζί του. Το είχε διαγράψει γρήγορα τότε, αλλά η μνήμη παραμένει νωπή σχετικά με την άποψη που μπορούν να σχηματίσουν κάποιοι άνθρωποι όταν εμπλακούν με το «επιχειρείν». Η πρόσφατη υπόθεση εργοδοτικής αυθαιρεσίας που λαμβάνει χώρα στην πόλη του Βόλου μπορεί να μην είναι η μοναδική, αλλά έχει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά καθώς αφενός αναδεικνύεται η ποιότητα της εργοδοσίας σε μια «καθώς πρέπει» επιχείρηση της περιοχής, ενώ αφετέρου στο προσκήνιο έρχονται και σκιώδεις πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης που μόνο τυχαίες μπορεί να είναι.


Μια καταφανής εργοδοτική αυθαιρεσία λαμβάνει χώρα στην πόλη του Βόλου με τον ιδιοκτήτη γνωστού καταστήματος εστίασης να μην αναγνωρίζει το εργατικό ατύχημα διανομέα-εργαζόμενου στην επιχείρηση του και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να λαμβάνουν το μέρος του επιχειρηματία, με ανυπόγραφα κείμενα που βρίθουν από κενά και παραλείψεις, αλλά φροντίζουν να δώσουν ιδιαίτερο πολιτικό άρωμα, στοχοποιώντας τα τουλάχιστον δίκαια αιτήματα του εργαζόμενου. Μιλήσαμε με κατοίκους της περιοχής αλλά και τον ίδιο τον διανομέα-εργαζόμενο, οι οποίοι και μας περιέγραψαν γλαφυρά τις εργασιακές συνθήκες της επιχείρησης αλλά και τον τρόπο που εκτυλίσσεται η εργοδοτική αυθαιρεσία.

Γράφει ο Βασίλης Βήττας

Θυμάμαι πάντα το «ζητούνται ντελιβεράδες που να μην είναι τεμπέληδες», που έγραψε κάποτε σε ανάρτηση του ένας επίδοξος επιχειρηματίας καλώντας νέα άτομα να «στελεχώσουν» το μαγαζί του. Το είχε διαγράψει γρήγορα τότε, αλλά η μνήμη παραμένει νωπή σχετικά με την άποψη που μπορούν να σχηματίσουν κάποιοι άνθρωποι όταν εμπλακούν με το «επιχειρείν».

Η μη αναγνώριση από τον εργοδότη ενός εργατικού ατυχήματος διανομέα στην πόλη του Βόλου μπορεί να μην είναι η μοναδική, αλλά ξεσκεπάζει ακαριαία το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί σε γνωστό κατάστημα εστίασης της περιοχής, το οποίο -όπως και πολλά άλλα- λειτουργεί υπό τη βιτρίνα μιας επιτυχούς και «καθώς πρέπει» τοπικής επιχείρησης.

Όλα ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου όταν διανομέας της επιχείρησης τραυματίστηκε σοβαρά -εν ώρα εργασίας- σε τροχαίο ατύχημα στον Βόλο με τον υπαίτιο να τον εγκαταλείπει στον δρόμο. Ο διανομέας μεταφέρθηκε από περαστικούς στο νοσοκομείο του Βόλου, με πολλαπλούς σοβαρούς τραυματισμούς και εισήχθη σε χειρουργείο με διαλυμένο αγκώνα και αιμάτωμα στο κεφάλι.

Ο εργοδότης της επιχείρησης δεν θέλησε από την πρώτη στιγμή να αναγνωρίσει το εργατικό ατύχημα, επικαλούμενος -όπως καταγγέλλεται- ότι ο εν λόγω ντελιβεράς δεν εργαζόταν στο κατάστημα του. Σε δεύτερο χρόνο, και αφού η υπόθεση πέρασε το κατώφλι της Επιθεώρησης Εργασίας, η πλευρά της εργοδοσίας υποστήριξε τελικά ότι υπήρχε εργασιακή σχέση, αλλά ότι την ώρα του ατυχήματος ο ντελιβεράς δεν εργαζόταν στο μαγαζί, καθώς η σύμβαση του αναγράφει άλλες ώρες ασφάλισης.

Όπως καταγγέλλεται, το παραπάνω προκύπτει από το γεγονός ότι ο εργοδότης του συγκεκριμένου καταστήματος δεν παρέχει πλήρη ασφάλιση στην πλειοψηφία των εργαζομένων του, και επομένως σε περίπτωση ατυχήματος -όπως αυτή του Απριλίου- φάνηκε ότι η εργοδοτική πλευρά δεν δίστασε ακόμα και να επικαλεστεί ότι δεν υφίσταται εργασιακή σχέση.

Η υπόθεση μέχρι πριν λίγα εικοσιτετράωρα είχε παραμείνει στην αφάνεια. Το νήμα έπιασαν με σκιώδεις πληροφορίες τα τοπικά μέσα της περιοχής τα οποία και αναπαρήγαγαν μια ιδιαίτερα παραποιημένη είδηση σχετικά με το περιστατικό. Συγκεκριμένα, η είδηση ξεκίνησε την 1η Ιουλίου από το τοπικό μέσο taxydromos.gr, το οποίο δημοσίευσε ανυπόγραφο κείμενο στο οποίο υποστηρίζεται ότι ο «διανομέας στον Βόλο τραμπούκισε και απείλησε τον εργοδότη του». Στο  ίδιο μάλιστα κείμενο, υπογραμμίζεται ότι ο διανομέας «φέρεται να επικαλέστηκε ότι έχει την πλάτη ατόμων που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο» δίνοντας με νόημα ένα πολιτικό υπόβαθρο σε μια ακραία εργοδοτική αυθαιρεσία με απώτερο σκοπό τη λασπολογία εις βάρος του διανομέα.

Το ThePressProject μίλησε με τον διανομέα της υπόθεσης (του οποίου τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση του μέσου), και ξεδιπλώνει το τι ακριβώς συνέβη στο εν λόγω κατάστημα και αν υπήρξαν τραμπουκισμοί και απειλές, όπως υποστηρίχθηκε.

Οι πληροφορίες που έφτασαν στο μέσο αναφέρουν ότι το κατάστημα ασφαλίζει τους εργαζόμενους του μόνο για δύο τετράωρα την εβδομάδα, και ότι υπάρχει ένα καθεστώς πληρωμών το οποίο γίνεται «με το κομμάτι». Ειδικότερα, οι διανομείς πληρώνονται με 0,90 ευρώ ανά παραγγελία που παραδίδουν, και εργάζονται σε ώρες που δεν βρίσκονται υπό καθεστώς ασφάλισης -με δικά τους μέσα. Η πλειοψηφία μάλιστα των διανομέων της επιχείρησης εργάζονται 40-48 ώρες ανά εβδομάδα και συνήθως τις έξι από τις επτά ημέρες της εβδομάδας.

Μάλιστα, μετά το τροχαίο ατύχημα, πληροφορίες που έρχονται στο TPP αναφέρουν ότι επικρατεί ένα διττό μοντέλο πληρωμών, καθώς οι «παλιοί» εργάζονται με το σύστημα 0,90ευρώ/παραγγελία, ενώ νεότεροι εργαζόμενοι λαμβάνουν σταθερό ωρομίσθιο. Όλο αυτό φυσικά εξαρτάται και από το πλήθος των παραγγελιών που θα παραδώσει ο διανομέας, με τους περίοικους να γνωρίζουν «ποια κουτιά περνάνε με κόκκινο τα φανάρια, για να φτάσουν το εργοδοτικό “πλαφόν”».

Για την υπόθεση, καταγγέλλεται ότι το μόνο που ενδιέφερε τον εργοδότη από τη στιγμή που συνέβη το τροχαίο ατύχημα ήταν να μην δηλωθεί ότι έγινε εν ώρα εργασίας, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος προσπάθησε να κάνει κάποιου είδους εσωτερικό διακανονισμό με τον εργαζόμενο, προτείνοντας να τον βγάλει σε αναστολή εργασίας λόγω covid-19.

O εργαζόμενος, έχοντας αρνηθεί την πρόταση, κατέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας όπου και τον κατήγγειλε. Όπως καταγγέλλεται, όταν ο εργοδότης ειδοποιήθηκε για την καταγγελία του εργαζόμενου εξαπέλυσε απειλές για τον ίδιο και την οικογένεια του στην ομαδική συνομιλία που έχουν οι εργαζόμενοι με τον εργοδότη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης Οι εν λόγω απειλές φάνηκε στη συνέχεια ότι έγιναν πραγματικότητα, καθώς λίγες μέρες πριν την συνάντηση των δύο πλευρών στην επιθεώρηση εργασίας, ο εργοδότης πήγε στο μαγαζί του πατέρα του διανομέα, εξαπολύοντας ευθείες απειλές με στόχο την απόσυρση της καταγγελίας από τον εργαζόμενο.

Λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα την Τετάρτη 30/6, ο εργαζόμενος-διανομέας πήγε στο γραφείο-λογιστήριο του καταστήματος προκειμένου να καταθέσει την αναρρωτική άδεια αν και ο εργοδότης δεν έχει αναγνωρίσει το εργατικό ατύχημα ως όφειλε.

Όπως καταγγέλλεται, όταν ο εργοδότης αντιλήφθηκε την παρουσία του εργαζομένου, του επιτέθηκε αρχικά φραστικά και στη συνέχεια τον έφτυσε και τον κυνήγησε προκειμένου να τον χτυπήσει, κάτι το οποίο ωστόσο δεν κατάφερε -εκμεταλλευόμενος ότι ο εργαζόμενος δεν ήταν σε καλή κατάσταση λόγω της πρόσφατης εγχείρησης που έκανε απο το ατύχημα. Την αμέσως επόμενη ημέρα δημοσιεύθηκε στην τοπική ιστοσελίδα taxydromos.gr ακριβώς το αντίθετο αφήγημα, ότι δηλαδή ο εργοδότης δέχτηκε επίθεση από τον εργαζόμενο, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο ατύχημα του διανομέα αλλά και στην κατάσταση της υγείας του, λόγω της οποίας δεν θα μπορεί να εργαστεί για ένα χρόνο μετά το ατύχημα.

Άξιο σημασίας είναι ότι στα τοπικά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι έχει κατατεθεί μήνυση από τον εργοδότη «για απειλή, εξύβριση, σωματικές βλάβες, εκβίαση χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου», χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα που γράφεται το παρόν κείμενο να έχει κοινοποιηθεί στον εργαζόμενο κάποιου είδους μηνυτήρια αναφορά, ενώ οι πληροφορίες περί απειλών ότι εργαζόμενος θα «του κάψει το μαγαζί και θα του καταστρέψει το σπίτι του και την οικογένεια του», όπως αυτές διακινούνται, δεν επιβεβαιώνονται σε καμία περίπτωση. Ιδιαίτερα η αναφορά ότι ο εργαζόμενος «επικαλέστηκε πλάτες του αντιεξουσιαστικού χώρου», αλλά και οι πληροφορίες ότι «ο ντελιβεράς άρχισε να ζητάει χρήματα και όταν o επιχειρηματίας του είπε ότι δεν του χρωστάει και τον έχει εξοφλήσει κινήθηκε εναντίον του και τον έσπρωξε, με αποτέλεσμα να πέσει στο πάτωμα και να τραυματιστεί», φαίνεται να δημιουργούν ένα κλίμα σπίλωσης του εργαζομένου, χωρίς -πάλι- να επιβεβαιώνονται.

Ωστόσο, από κατοίκους της περιοχής και εργαζόμενους φτάνουν στο TPP καταγγελίες ότι όχι μόνο διατηρείται ένα τέτοιο εργασιακό καθεστώς αλλά επίσης ότι δεν καταβάλλονται τα νόμιμα στους εργαζόμενους, όπως οι υπερωρίες, οι προσαυξήσεις, τα βραδινά, ούτε τα μέσα ατομικής προστασίας στους διανομείς.

Έπειτα από αναβολές επί αναβολών στις συναντήσεις της Επιθεώρησης Εργασίας και χωρίς εν τέλει να υπάρξει κάποιου είδους διακανονισμός για τα δεδουλευμένα του εργαζόμενου αλλά και την υπόθεση του εργατικού ατυχήματος, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να σχηματιστεί φάκελος ώστε να παραδοθεί στις δικαστικές αρχές για τη συνέχεια της υπόθεσης.



Πηγή

Τέσσερις νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κύπρο

 Τέσσερα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην πυρκαγιά που μαίνεται στην Κύπρο. Σημειώνεται πως οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μάχη με τις φλόγες, με στόχο να μη εξαπλωθεί περαιτέρω η μεγάλων διαστάσεων φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Αρακαπά. Για την υπόθεση η Αστυνομία Κύπρου προχώρησε στη σύλληψη 67χρονου υπόπτου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από χωράφι ιδιοκτησίας του. O άνδρας θα οδηγηθεί την Κυριακή, 4 Ιουλίου, ενώπιον Δικαστηρίου, ενώ ανακρινόμενος αρνείται κάθε ανάμειξη. 


Νεκροί ανασύρθηκαν οι τέσσερις μέχρι πρότινος αγνοούμενοι από την μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τέσσερα άτομα τα οποία εργάζονταν σε γεωργό της περιοχής. Σημειώνεται πως οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μάχη με τις φλόγες, με στόχο να μη εξαπλωθεί περαιτέρω η μεγάλων διαστάσεων φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Αρακαπά.

Για την υπόθεση η Αστυνομία Κύπρου προχώρησε στη σύλληψη 67χρονου υπόπτου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από χωράφι ιδιοκτησίας του. O άνδρας θα οδηγηθεί την Κυριακή, 4 Ιουλίου, ενώπιον Δικαστηρίου, ενώ ανακρινόμενος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Σημειώνεται ότι από το πρωί, ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη στη φωτιά στη Λεμεσό – Ελληνικά Canadair συμβάλλουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Στις 6 το πρωί απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας αεροσκάφη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην κοινότητα Αρακαπάς της επαρχίας Λεμεσού.

Στο έργο της Πυρόσβεσης συμβάλλουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL 145, τα οποία εστάλησαν με εντολή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ εντός των επομένων ωρών αναμένεται να καταφθάσει βοήθεια από το Ισραήλ και την Ιταλία.

Στο έργο της πυρόσβεσης συμβάλλουν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, η Πολιτική Άμυνα και η Εθνική Φρουρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές νωρίς το πρωί παρά αργότερα. Η φωτιά κατέκαψε ήδη δασική έκταση, κατοικίες και εκτάσεις γής, χωρίς ακόμη οι αρχές να έχουν προχωρήσει σε απολογισμό καθώς προηγείται το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα , κυρίως στις περιοχές που είναι απρόσιτες από επίγειες δυνάμεις, αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, αναφερόμενος στις συνεχείς προσπάθειες για κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς σε ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στην περιοχή της Βαβατσινιάς, ο Πελεκάνος δήλωσε ότι «το πλάνο που έχει καταρτιστεί κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αφού και τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης από τα drones δεν έχει αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα.

Παρακολουθούνται οι μεγάλες εστίες που εξελίσσονται σε κάποιες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, μεταξύ των χωριού Οδού και Αγίων Βαβατσινιάς. Εκεί δίδεται μεγαλύτερη έμφαση, καθώς είναι μια περιοχή δύσκολη για τα πτητικά μέσα, οπότε γίνεται μια μετακίνηση επίγειων δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Υπάρχει μια αισιοδοξία, αλλά παραμένει δύσκολη η κατάσταση, αξιολογείται συνεχώς και λαμβάνονται αποφάσεις αναλόγως και του πώς προκύπτει η εξέλιξη με τις εστίες αναζωπύρωσης.

Αναμένουμε τις επόμενες ώρες ότι θα μπουν στη μάχη και το ένα αεροπλάνο από την Ελλάδα – δυστυχώς, το δεύτερο αεροπλάνο, λόγω τεχνικού προβλήματος, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα – και βεβαίως και τα δύο αεροπλάνα που θα έρθουν από το Ισραήλ, ενώ αναμένεται και ενημέρωση για τα δύο αεροπλάνα που θα έρθουν από την Ιταλία».

Σε ερώτηση για τον απολογισμό της καταστροφής μέχρι στιγμής, ο Πελεκάνος είπε ότι «προτεραιότητα μας αυτή τη στιγμή είναι η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα, γίνονται ήδη κάποιες πρώτες σκέψεις για το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση αμέσως μετά που θα κερδίσουμε τη μάχη με τις φλόγες, αλλά αυτή τη στιγμή όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, χωρίς να παραγνωρίζουμε τη βοήθεια που πρέπει να προσφερθεί σε όσους, δυστυχώς, έχουν απωλέσει τη στέγη τους. Έχουν γίνει όλες οι ρυθμίσεις, δεν έχει μείνει κάποιο νοικοκυριό χωρίς στέγη χθες βράδυ, και φυσικά και για τη σίτιση τους».

Σε ερώτηση πώς ήταν για αυτόν η χθεσινή νύχτα, ο εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν ένα βράδυ το οποίο περάσαμε μπροστά σε μια οθόνη και με τη βοήθεια των ειδικών αξιολογούσαμε συνεχώς τα δεδομένα. Δεν θα έλεγα ότι ήταν μια συνηθισμένη βραδιά για μένα, αλλά ήταν μια βραδιά αρκετά διδακτική και πρέπει να μάθουμε από αυτή τη βραδιά».

Κληθείς να αναφερθεί στο έργο των πυροσβεστών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι συγκινητική η προσπάθεια, όχι μόνο των πυροσβεστών, αλλά όλου του κόσμου που είναι εδώ είτε αυτοί είναι στελέχη του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς, όλοι. Και αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι κόσμος που του ζητούσαν να πάει να ξεκουραστεί, επέμενε να συνεχίσει να είναι εδώ και να δίνει τη μάχη».

Την ίδια ώρα, βλάβη παρουσίασε το ένα από τα δύο καναντέρ τα οποία απέστειλε η Ελλάδα προκειμένου να συμβάλλουν στο έργο της πυρόσβεσης της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει στην επαρχία Λεμεσού από χτες το απόγευμα.

Την πληροφορία για τεχνικό πρόβλημα του αεροσκάφους έδωσε στη δημοσιότητα ο υπεύθυνος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέας Κεττής και επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Σύμφωνα με τον Κεττή, εντός των επομένων ωρών θα αναχωρήσει τρίτο καναντέρ από την Θεσσαλονίκη με προορισμό το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Κύπρο.



Πηγή

«Άθλιος, τοξικός και αισχρά αναληθής» ο χαρακτηρισμός του πρωθυπουργού περί υγειονομικού σαμποτάζ από την αντιπολίτευση

 Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός απάντησε σε υψηλούς τόνους στις κατηγορίες του πρωθυπουργού περί «υγειονομικού σαμποτάζ» από την αντιπολίτευση. «Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι άθλιος, τοξικός και αισχρά αναληθής» τονίζει σε δήλωσε του ο Ξανθός και περνά στην αντεπίθεση, επισημαίνοντας ότι «στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά στη διαχείριση της πανδημίας». «Και όπως, συνήθως, επιχειρεί μετάθεση ευθυνών και αναζήτηση ‘ενόχων'» σχολιάζει χαρακτηριστικά σε σχετική δήλωσή του ο πρώην υπουργός Υγείας.


Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σε σημερινή συνέντευξη του στην «Καθημερινή», ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός απάντησε στις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Κ. Μητσοτάκης περί υγειονομικού σαμποτάζ από την αντιπολίτευση.

«Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι άθλιος, τοξικός και αισχρά αναληθής» τονίζει ο κ. Ξανθός και περνά στην αντεπίθεση, επισημαίνοντας ότι «στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά στη διαχείριση της πανδημίας». «Και όπως, συνήθως, επιχειρεί μετάθεση ευθυνών και αναζήτηση ‘ενόχων’» σχολιάζει χαρακτηριστικά σε σχετική δήλωσή του ο πρώην υπουργός Υγείας.

Ο κ. Ξανθός σημειώνει ακόμα ότι «αν κάποιος ‘σαμπόταρε’ την ώριμη και υπεύθυνη στάση της κοινωνίας και την υπεράνθρωπη προσπάθεια των ανθρώπων του ΕΣΥ, είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ». Το έκανε, συνεχίζει ο κ. Ξανθός: «Αφήνοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χωρίς ουσιαστική στήριξη, τους ασθενείς με άλλα νοσήματα (πλην covid-19) χωρίς παρακολούθηση και φροντίδα, τους πολίτες να επιβαρύνονται οικονομικά ακόμα και για τα διαγνωστικά τεστ (το 1/3 όσων γίνονται το πληρώνουν από την τσέπη τους), τον ιδιωτικό τομέα προκλητικά ‘προστατευμένο’. Μη φροντίζοντας να εμβολιαστεί ένας στους τρείς ηλικιωμένους και ενισχύοντας, μέσα από απειλές και διχαστικές λογικές, το κλίμα δυσπιστίας και αμφισβήτησης του εμβολιαστικού εγχειρήματος. Και, κυρίως, αφήνοντας ανεξέλεγκτη τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μεταφοράς, στις κλειστές δομές, στα σχολεία».

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «το τίμημα του ‘κυβερνητικού σαμποτάζ’ είναι πολύ βαρύ και προφανώς δεν υπάρχει κανένα success story». Προσθέτει ότι «η κοινωνία, ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, τα φτωχοποιημένα αλλά και τα μικρομεσαία στρώματα του πληθυσμού, τα θύματα της πανδημίας και οι οικογένειες τους, έχουν ήδη ‘πληρώσει το μάρμαρο’», για να υποστηρίξει πως «η ώρα της μεταστροφής της κοινωνικής συνείδησης και της αλλαγής πολιτικών συσχετισμών, έρχεται…».



Πηγή

Διαχωριστικές γραμμές Μητσοτάκη για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και στο βάθος συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ

 Σε συνέντευξη του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι» ενώ στη συνέχεια έβαλε στο κάδρο την ανάγκη «ριζικής αναδιάρθρωσης» του υγειονομικού χάρτη, με «αναθεώρηση» του ρόλου των περιφερειακών νοσοκομείων με την μετέπειτα συγχώνευση τους.


Δεν θα «πληρώσουν το μάρμαρο» οι εμβολιασμένοι, τα μέτρα είναι για ανεμβολίαστους, δήλωσε ξεκάθαρα ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ» της «Καθημερινής». Αν και παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό –μια απόφαση που κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας–, ωστόσο κούνησε το δάχτυλο προς τους πολίτες, λέγοντας πως «όλοι αναλαμβάνουν πια τις ευθύνες τους». Πρόσθεσε εκβιαστικά ότι «η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι».

Για τη διάρθωση του ΕΣΥ είπε ότι βεβαίως και πρέπει να υπάρξει. «Και αυτή είναι μεγάλη ευκαιρία και δεν πρόκειται να την αφήσω να πάει χαμένη. Είναι μία μεγάλη προσωπική πρόκληση και για εμένα. Και να πω ότι η υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία μας.

Η υγεία ξεκινάει από την πρόληψη, από τη δημόσια υγεία. Περνάει στην πρωτοβάθμια υγεία, πάει στα νοσοκομεία και μετά πάει στο τι γίνεται μετά τα νοσοκομεία. Ή κυρίως και τι γίνεται -ενδεχομένως- σε πολύ δύσκολα θέματα, όπως το πώς διαχειριζόμαστε το τέλος της ζωής σε περιπτώσεις ασθενειών όπου δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία.

Για τη δημόσια υγεία επιμένω. Η πολιτική μας για το κάπνισμα θα έχει αποτέλεσμα σε πέντε-δέκα χρόνια, πολύ ουσιαστική στη δημόσια υγεία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στην παιδική παχυσαρκία. Είναι αδιανόητο αυτό το οποίο γίνεται. Βλέπω συχνά, περπατώ στις περιοδείες μου, το βλέπω, παιδιά 10-12 χρονών καταδικάζονται σε μία ζωή η οποία θα είναι δύσκολη, με αυξημένες πιθανότητες να αρρωστήσουν -γιατί το παχύσαρκο παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες.

Για εμένα αυτό πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Δεν μπορεί να συζητάμε και να λέμε η πολιτική μας για την υγεία να είναι μόνο οι προσλήψεις στα νοσοκομεία. Μα, πόσο ξεπερασμένο είναι αυτό, ως συνολική έννοια; Φυσικά και προσλήψεις στα νοσοκομεία. Και το έχουμε κάνει. Αλλά δεν μπορεί η πολιτική μας για τη δημόσια υγεία να είναι αυτή.

Πρέπει να δούμε πώς η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να παίρνουμε εμείς καλύτερα τον έλεγχο της υγείας μας, ως ασθενείς ή ως υγιείς άνθρωποι. Πρέπει να λύσουμε το γόρδιο δεσμό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να μην πηγαίνει όλος ο κόσμος στα νοσοκομεία.

Και, ναι, στα νοσοκομεία μας -θα το πω όπως το αισθάνομαι- η πανδημία ανέδειξε ότι πολύ συχνά έχουμε νοσοκομεία δύο ταχυτήτων. Έχουμε τα μεγάλα μας νοσοκομεία στα μεγάλα αστικά κέντρα…»

Στο βάθος συγχωνεύσεις

Σε ερώτηση για το αν θα γίνουν συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ μετά το πέρας της πανδημίας, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα γίνει μια αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη γιατί δεν μπορούν και τα περιφερειακά νοσοκομεία να τα κάνουν όλα. Θα κάνουν ορισμένα βασικά καλά και μετά θα συνδέονται με ένα κεντρικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο για τα πιο εξειδικευμένα περιστατικά.

Δεν γίνεται να έχουμε κλινικές μόνο και μόνο για να έχουμε κάποιον διευθυντή να κάνει ένα χειρουργείο το μήνα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Για όλα αυτά φυσικά το μυστικό είναι να μετράμε, να αξιολογούμε και να βλέπουμε το παραγόμενο αποτέλεσμα. Και η πανδημία ανέδειξε ξεκάθαρα ένα ΕΣΥ δυο ταχυτήτων. Και αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Και όποιος αντιδράσει, όταν θα κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις, θα του θυμίσουμε αυτά τα οποία έγιναν στην πανδημία». «Εννοώ ότι τα περιφερειακά μας νοσοκομεία δοκιμάστηκαν» πρόσθεσε.

Τα περιφερειακά νοσοκομεία «δοκιμάστηκαν, βεβαίως δοκιμάστηκαν. Με το που θα τελειώσει η πανδημία, θα ζητήσω από μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών να μας κάνει μια συνολική και ειλικρινή αποτίμηση τι πήγε καλά και τι δεν πήγε».

Σε ερώτηση αν αυτό θα γίνει  «ανά μονάδα υγείας;», ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτό θα γίνει συνολικά. «Τι πήγε καλά και τι δεν πήγε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πήγαν πολλά πράγματα καλά, έγινε μεγάλη προσπάθεια, αλλά αναδείχθηκαν και μεγάλες αδυναμίες. Να κάνουμε μια αντικειμενική αξιολόγηση για να γίνουμε καλύτεροι. Ποτέ δεν είπαμε ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Σίγουρα είναι πολύ καλό, σώσαμε πολλές ζωές, μόνο και μόνο το να είμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε απώλειες. Αν ήμασταν στο μέσο ευρωπαϊκό όρο θα είχαν πεθάνει χιλιάδες άνθρωποι παραπάνω.  Αλλά πέθαναν πάρα πολλοί συμπολίτες μας, όπως πεθάναν παντού στον κόσμο. Και αναδείχθηκαν αδυναμίες του συστήματος. Πρέπει να τις διορθώσουμε».

Πυρά για τη στάση της αντιπολίτευσης

«Εγώ μπορώ να δεχθώ ότι ένας αντιεμβολιαστής, φιλοσοφικά αντίθετος στην ιδέα του εμβολίου, καλεί τον κόσμο σε μία διαδήλωση. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι κάποιος ο οποίος πιστεύει στα εμβόλια και λέει ότι πρέπει να εμβολιαστούμε να λέει “αναλαμβάνω και το ρίσκο και ταυτόχρονα διαδηλώνω κιόλας”. Αυτό είναι αδιανόητο για εμένα» πρόσθεσε.

Αυτό συνιστά αυτό που έγινε στη χώρα. Κάποια στιγμή πρέπει να το πούμε, ότι υπήρξε ένα ουσιαστικότατο σαμποτάζ, υγειονομικό σαμποτάζ, με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους -το οποίο τελικά από ό,τι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας- από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ασυγχώρητο για εμένα, ασυγχώρητο.

Θα έχουμε την ευκαιρία και μπορούμε να αντιπαρατεθούμε πολιτικά για πολλά ζητήματα. Να αντιπαρατεθούμε για το εργασιακό, να αντιπαρατεθούμε για την παιδεία. Να κάνουμε αντιπολίτευση πάνω σε μία υγειονομική κρίση και να μην κάνουμε τίποτα για να υποστηρίξουμε ουσιαστικά τη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης; Για εμένα είναι βαθιά, βαθιά ανήθικη συμπεριφορά. Αλλά από εκεί και πέρα, ο καθένας προφανώς κρίνεται για αυτά τα οποία κάνει.



Πηγή 

ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ! "Εμπνεύσεις" Κυριάκου-Άδωνι για όσους δεν eμβολιάζονται (4-7-21)



 

Μεταδόσεις σε 5G από την ΕΡΤ1!

 

Για μία ακόμη φορά η κρατική τηλεόραση αποδεικνύει πως πρωτοπορεί στη χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και διοικήσεων. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να προχωρήσει στη διεξαγωγή δοκιμαστικής λειτουργίας 5G ευρυεκπομπής (5G Broadcast), η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρεία AR Media Service. Το 5G Broadcast δοκιμάζεται ήδη ευρέως σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς τηλεοπτικούς φορείς, ενώ στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε ήδη από την Cosmote TV με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.



Πηγή

Born on the 3rd of July: Το παγκόσμιο αίτημα για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ και η συνομωσία εναντίον του

Με αφορμή τα 50α γενέθλια του ιδρυτή των Γουίκιλικς, χιλιάδες πολίτες σε όλο τον κόσμο βγήκαν στο δρόμο ή μετείχαν σε διαδικτυακές διαμαρτυρίες λόγω πανδημίας, ζητώντας την απελευθέρωσή του. Εν τω μεταξύ, έχει καταρρεύσει πια όλο το κατηγορητήριο εις βάρος του, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για ψευδομαρτυρίες.
 

Ήταν ο Σλαβόι Ζίζεκ που παρατήρησε πως «είναι ειρωνία» το γεγονός ότι ο Τζούλιαν Ασανζ έχει γεννηθεί την 3η Ιουλίου, μια μέρα πριν τη γιορτή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Και είναι ενδεικτικό ειδικά των «μικρών» όψεων της δράσης μιας εκδικητικής και απάνθρωπης αυτοκρατορίας. 

Τα φετινά, 50α γενέθλια του Τζούλιαν Ασανζ τα γιορτάσαμε με τον ίδιο, και φέτος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, έξω από το Λονδίνο, να περιμένει την εκδίκαση της προσφυγής των ΗΠΑ κατά της απελευθέρωσής του, όπως αποφάσισε με ένα κατάπτυστο σκεπτικό η βρετανή δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ. Αν οι αμερικάνοι τα καταφέρουν, θα μεταφερθεί σε ένα από τα ειδικά κολαστήρια από αυτά που έχουν ετοιμάσει για τους «μεγάλους εχθρούς» τους, όπου αναμένεται να εκτείσει όση ποινή από τα 175 χρόνια της (πάρα πολύ) πιθανής καταδίκης του χωράει μιά ανθρώπινη ζωή. 

Η ειρωνία που καταδεικνύει ο Ζίζεκ είναι η ίδια ειρωνία που φαίνεται οι ΗΠΑ να αγνοούν πλήρως. Η ίδια που τις οδηγεί να γράφουν σε μεγάλα πανώ έξω από τις πρεσβείες τους (καλή ώρα) πως Black Lives Matter, για να το βλέπουμε εμείς, την ώρα που οι ίδιες συνεχίζουν να δολοφονούς αφρομερικάνους. Η ίδια που βάζει όλο τον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό υποστήριξης να υπερασπίζεται τον Προτάσεβιτς κλείνοντας τα μάτια απέναντι στην περίπτωση Ασανζ, την περίπτωση Μανινγκ, την περίπτωση Σνόουντεν και, στα καθ’ ημάς, και την περίπτωση Βίννικ.  

Οι χθεσινές πορείες, διαδηλώσεις, ψηφιακές διαμαρτυρίες, πικ νικ με μόνο αίτημα την απελευθέρωση του ιδρυτή των Γουίκιλικς, δημοσιογράφου και ακτιβιστή, που έχει περάσει τα πάνδεινα από την ώρα που τα Γουίκιλικς αποκάλυψαν τα αμερικάνικα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (και όχι μόνον).  

Ένα μεγάλο κομμάτι των διαδηλώσεων και των πικ νικ, από τη Λισαβώνα μέχρι την Αθήνα, διοργανώθηκαν από το DiEM25, μέρος του οποίου αποτελεί, στην Ελλάδα, το ΜέΡΑ25.  Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι εκ των ιδρυτών του Diem25, Τζούλιαν Ασάνζ, και, όπως ανέφερε και στο μήνυμά του ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσωπικός φίλος του γενικού γραμματέα του ΜέΡΑ25.

«Ο καλός μου φίλος Τζούλιαν συνεχίζει να σιγοσβήνει στο κελί του στα βάθη του Βρετανικού Γκουαντάναμο, θύμα αδίστακτων δυτικών κυβερνώντων αποφασισμένων να ρουφήξουν λίγο-λίγο την ζωή μέσα από το κορμί του έτσι ώστε να αποτρέψουν άλλες κι άλλους από το να αποκαλύψουν άβολες για την ολιγαρχία αλήθειες…Το DiEM25 – MέΡΑ25, κίνημα του οποίου ο Τζούλιαν είναι συνιδρυτής, κινεί γη και ουρανό για να τους σταματήσουμε. Σήμερα, Σάββατο 3η Ιουλίου, θα διαδηλώσουμε πανευρωπαϊκά μπροστά από πρεσβείες γιορτάζοντας έτσι τα 50α του γενέθλια, απαιτώντας την άμεση αποφυλάκισή του, και ευχόμενοι στον Τζούλιαν να δημιουργεί για τουλάχιστον άλλα 50 χρόνια προβλήματα στην παγκόσμια ολιγαρχία». Παράλληλα, απευθύνθηκε και στο σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζητώντας να μάθει «γιατί φοβάστε τόσο» τον Ασανζ. Μια ερώτηση που έρχεται να αναδείξει ένα βασικό ζήτημα και ένα ουσιώδες ψεύδος: ακόμη και η ίδια η υπεράσπιση του Ασάνζ είχε θεωρήσει ότι η υπόθεση του μέχρι τέλους αγώνα για την έκδοσή του ήταν μία ακόμη μονομανία του προηγούμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ – υπενθύμιζαν μάλιστα πως η κυβέρνηση Ομπάμα, με αντιπρόεδρο τον Μπάιντεν, είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια λόγω «ελλειπών στοιχείων» για τη δίωξή του. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι. Και επί «δημοκρατικού κι εμπνευσμένου» Μπάιντεν, η Αυτοκρατορία και η εκδικητική της γραφειοκρατία είναι παρούσες σε όλο τους το μεγαλείο. 

Οι διαμαρτυρίες στην Ευρώπη, οι ειδήσεις για την παρουσία της οικογένειας του Τζούλιαν αλλά και της ντέημ Βίβιεν Γουέστγουντ στο πικ νικ διαμαρτυρίας που οργανώθηκε στην πλατεία Κοινοβουλίου, στο Λονδίνο, η (πολύ μικρής εμβέλειας) κάλυψη της περιοδείας που ο πατέρας και ο αδελφός του φυλακισμένου δημοσιογράφου πραγματοποιούν στις ΗΠΑ, με στόχο να κινητοποιηθεί η αμερικανική κοινή γνώμη υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ, να αναδειχθούν τις επιπλοκές που έχει η υπόθεση για την Ελευθερία του Τύπου, και να πιεστεί η κυβέρνηση Μπάντεν να αποσύρει τις κατηγορίες και την έφεση που άσκησε στην αρχική απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, όλα αποτελούν ειδήσεις για πολύ λίγα μέσα, όλα γίνονται σε μια προσπάθεια, χρόνια τώρα, να σπάσει το φράγμα της σιωπής που έχει επιβληθεί  στην υπόθεση. Κι η πιο τρανή απόδειξη είναι η ευρύτατη απόκρυψη / αποσιώπηση μιας συγκλονιστικής είδησης, σχετιζόμενης με την υπόθεση Ασανζ, η οποία βγήκε – όσο βγήκε –  την προηγούμενη εβδομάδα. 

Συγκεκριμένα, ένας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας κατά του Ασανζ, πολύ φίλος των ΗΠΑ, ο Ισλανδός χάκερ Σιγκουρντούρ Θόρνταρσον ή «Σίγκι ο χάκερ» παραδέχθηκε, δημοσίως και πλήρως, ότι η κατάθεσή του εις βάρος του ιδρυτή των Γουίκιλικς ήταν κατασκευή και ότι ο Ασάνζ «ποτέ δεν του ζήτησε να χακέψει οποιονδήποτε κυβερνητικό ιστότοπο ή οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία στην Ισλανδία». Κοινώς, ποτέ ο Ασάνζ δεν ζήτησε από κανέναν να «σπάσει» κυβερνητικά σάιτ, ο μάρτυρας περί αυτού αποσύρεται αυτοδιαψευδόμενος – εν μέσω αποκαλύψεων και για την παιδεραστική του δραστηριότητα, που κάτι μου λέει ότι την ήξεραν οι ΗΠΑ πριν τη μάθουμε εμείς – οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε ένα βιογραφικό γεμάτο απάτες, πλαστογραφίες και κατάχρηση χρημάτων (και χρημάτων των Γουίκιλικς, βεβαίως, ποσού άνω των 50.000). 

Η μαρτυρία του Σίγκι ήταν η πιο ουσιαστική και σημαντική στην αμερικάνικη προσφυγή για την έκδοση του Ασάνζ. Κι αυτό γιατί «έλυνε» το πρόβλημα που είχε ο Ομπάμα για τη δίωξη του Ασανζ: τη δημοσιογραφική του ιδιότητα. Με την ψευδομαρτυρία του Σίγκι, αυτομάτως ο Ασάνζ μετατρέπονταν από δημοσιογράφος σε χάκερ και οι αποκαλύψεις του μετατρέπονταν σε «προϊόν εγκλήματος» που μπορούσε να διωχθεί με τον νόμο περί κατασκοπείας. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί ως τώρα να μπορούσε να παριστάνει πως είχε στα χέρια της μόνον διεθνείς εκκλήσεις, όμως τώρα πια ξέρει πως, και από νομικής απόψεως, έχει στα χέρια της άνθρακες. Η υπόθεση που κατασκεύασαν αρμονικά κατά του Ασάνζ όλοι μαζί, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπικάνοι, αποφασισμένοι να τον εκδικηθούν γιατί έφερε στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ, έχει καταρρεύσει πλήρως και είμαστε ήδη στη δεύτερη εβδομάδα μετά την κατάρρευση των κατηγοριών περί «χάκερ» Ασανζ. Η δίωξή τους σήμερα είναι ξεκάθαρο πως αφορά το δικαίωμα των δημοσιογράφων – των μη πολιτών ΗΠΑ δημοσιογράφων – να αποκαλύπτουν τα εγκλήματα και τα ψεύδη των κυβερνήσεων. 

Είναι ξεκάθαρο σε όσους έχουν τις πληροφορίες. Όχι σε όλους. Γιατί οι πληροφορίες αποκρύπτονται, η αληθινή τους διάσταση δημοσιεύεται στα λίγα ανεξάρτητα μέσα παγκοσμίως και ο αγώνας για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου και μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Τζούλιαν Ασάνζ δεν έχει τελειώσει ακόμη.


Πηγή

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ! Μητσοτάκης μετά το ψεκασμένοι: "Οι ανeμβολίαστοι είναι..."

 




Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ