Μια καταφανής εργοδοτική αυθαιρεσία λαμβάνει χώρα στην πόλη του Βόλου με τον ιδιοκτήτη γνωστού καταστήματος εστίασης να μην αναγνωρίζει το εργατικό ατύχημα διανομέα-εργαζόμενου στην επιχείρηση του και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να λαμβάνουν το μέρος του επιχειρηματία, με ανυπόγραφα κείμενα που βρίθουν από κενά και παραλείψεις, αλλά φροντίζουν να δώσουν ιδιαίτερο πολιτικό άρωμα, στοχοποιώντας τα τουλάχιστον δίκαια αιτήματα του εργαζόμενου. Μιλήσαμε με κατοίκους της περιοχής αλλά και τον ίδιο τον διανομέα-εργαζόμενο, οι οποίοι και μας περιέγραψαν γλαφυρά τις εργασιακές συνθήκες της επιχείρησης αλλά και τον τρόπο που εκτυλίσσεται η εργοδοτική αυθαιρεσία.

Γράφει ο Βασίλης Βήττας

Θυμάμαι πάντα το «ζητούνται ντελιβεράδες που να μην είναι τεμπέληδες», που έγραψε κάποτε σε ανάρτηση του ένας επίδοξος επιχειρηματίας καλώντας νέα άτομα να «στελεχώσουν» το μαγαζί του. Το είχε διαγράψει γρήγορα τότε, αλλά η μνήμη παραμένει νωπή σχετικά με την άποψη που μπορούν να σχηματίσουν κάποιοι άνθρωποι όταν εμπλακούν με το «επιχειρείν».

Η μη αναγνώριση από τον εργοδότη ενός εργατικού ατυχήματος διανομέα στην πόλη του Βόλου μπορεί να μην είναι η μοναδική, αλλά ξεσκεπάζει ακαριαία το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί σε γνωστό κατάστημα εστίασης της περιοχής, το οποίο -όπως και πολλά άλλα- λειτουργεί υπό τη βιτρίνα μιας επιτυχούς και «καθώς πρέπει» τοπικής επιχείρησης.

Όλα ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου όταν διανομέας της επιχείρησης τραυματίστηκε σοβαρά -εν ώρα εργασίας- σε τροχαίο ατύχημα στον Βόλο με τον υπαίτιο να τον εγκαταλείπει στον δρόμο. Ο διανομέας μεταφέρθηκε από περαστικούς στο νοσοκομείο του Βόλου, με πολλαπλούς σοβαρούς τραυματισμούς και εισήχθη σε χειρουργείο με διαλυμένο αγκώνα και αιμάτωμα στο κεφάλι.

Ο εργοδότης της επιχείρησης δεν θέλησε από την πρώτη στιγμή να αναγνωρίσει το εργατικό ατύχημα, επικαλούμενος -όπως καταγγέλλεται- ότι ο εν λόγω ντελιβεράς δεν εργαζόταν στο κατάστημα του. Σε δεύτερο χρόνο, και αφού η υπόθεση πέρασε το κατώφλι της Επιθεώρησης Εργασίας, η πλευρά της εργοδοσίας υποστήριξε τελικά ότι υπήρχε εργασιακή σχέση, αλλά ότι την ώρα του ατυχήματος ο ντελιβεράς δεν εργαζόταν στο μαγαζί, καθώς η σύμβαση του αναγράφει άλλες ώρες ασφάλισης.

Όπως καταγγέλλεται, το παραπάνω προκύπτει από το γεγονός ότι ο εργοδότης του συγκεκριμένου καταστήματος δεν παρέχει πλήρη ασφάλιση στην πλειοψηφία των εργαζομένων του, και επομένως σε περίπτωση ατυχήματος -όπως αυτή του Απριλίου- φάνηκε ότι η εργοδοτική πλευρά δεν δίστασε ακόμα και να επικαλεστεί ότι δεν υφίσταται εργασιακή σχέση.

Η υπόθεση μέχρι πριν λίγα εικοσιτετράωρα είχε παραμείνει στην αφάνεια. Το νήμα έπιασαν με σκιώδεις πληροφορίες τα τοπικά μέσα της περιοχής τα οποία και αναπαρήγαγαν μια ιδιαίτερα παραποιημένη είδηση σχετικά με το περιστατικό. Συγκεκριμένα, η είδηση ξεκίνησε την 1η Ιουλίου από το τοπικό μέσο taxydromos.gr, το οποίο δημοσίευσε ανυπόγραφο κείμενο στο οποίο υποστηρίζεται ότι ο «διανομέας στον Βόλο τραμπούκισε και απείλησε τον εργοδότη του». Στο  ίδιο μάλιστα κείμενο, υπογραμμίζεται ότι ο διανομέας «φέρεται να επικαλέστηκε ότι έχει την πλάτη ατόμων που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο» δίνοντας με νόημα ένα πολιτικό υπόβαθρο σε μια ακραία εργοδοτική αυθαιρεσία με απώτερο σκοπό τη λασπολογία εις βάρος του διανομέα.

Το ThePressProject μίλησε με τον διανομέα της υπόθεσης (του οποίου τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση του μέσου), και ξεδιπλώνει το τι ακριβώς συνέβη στο εν λόγω κατάστημα και αν υπήρξαν τραμπουκισμοί και απειλές, όπως υποστηρίχθηκε.

Οι πληροφορίες που έφτασαν στο μέσο αναφέρουν ότι το κατάστημα ασφαλίζει τους εργαζόμενους του μόνο για δύο τετράωρα την εβδομάδα, και ότι υπάρχει ένα καθεστώς πληρωμών το οποίο γίνεται «με το κομμάτι». Ειδικότερα, οι διανομείς πληρώνονται με 0,90 ευρώ ανά παραγγελία που παραδίδουν, και εργάζονται σε ώρες που δεν βρίσκονται υπό καθεστώς ασφάλισης -με δικά τους μέσα. Η πλειοψηφία μάλιστα των διανομέων της επιχείρησης εργάζονται 40-48 ώρες ανά εβδομάδα και συνήθως τις έξι από τις επτά ημέρες της εβδομάδας.

Μάλιστα, μετά το τροχαίο ατύχημα, πληροφορίες που έρχονται στο TPP αναφέρουν ότι επικρατεί ένα διττό μοντέλο πληρωμών, καθώς οι «παλιοί» εργάζονται με το σύστημα 0,90ευρώ/παραγγελία, ενώ νεότεροι εργαζόμενοι λαμβάνουν σταθερό ωρομίσθιο. Όλο αυτό φυσικά εξαρτάται και από το πλήθος των παραγγελιών που θα παραδώσει ο διανομέας, με τους περίοικους να γνωρίζουν «ποια κουτιά περνάνε με κόκκινο τα φανάρια, για να φτάσουν το εργοδοτικό “πλαφόν”».

Για την υπόθεση, καταγγέλλεται ότι το μόνο που ενδιέφερε τον εργοδότη από τη στιγμή που συνέβη το τροχαίο ατύχημα ήταν να μην δηλωθεί ότι έγινε εν ώρα εργασίας, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος προσπάθησε να κάνει κάποιου είδους εσωτερικό διακανονισμό με τον εργαζόμενο, προτείνοντας να τον βγάλει σε αναστολή εργασίας λόγω covid-19.

O εργαζόμενος, έχοντας αρνηθεί την πρόταση, κατέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας όπου και τον κατήγγειλε. Όπως καταγγέλλεται, όταν ο εργοδότης ειδοποιήθηκε για την καταγγελία του εργαζόμενου εξαπέλυσε απειλές για τον ίδιο και την οικογένεια του στην ομαδική συνομιλία που έχουν οι εργαζόμενοι με τον εργοδότη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης Οι εν λόγω απειλές φάνηκε στη συνέχεια ότι έγιναν πραγματικότητα, καθώς λίγες μέρες πριν την συνάντηση των δύο πλευρών στην επιθεώρηση εργασίας, ο εργοδότης πήγε στο μαγαζί του πατέρα του διανομέα, εξαπολύοντας ευθείες απειλές με στόχο την απόσυρση της καταγγελίας από τον εργαζόμενο.

Λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα την Τετάρτη 30/6, ο εργαζόμενος-διανομέας πήγε στο γραφείο-λογιστήριο του καταστήματος προκειμένου να καταθέσει την αναρρωτική άδεια αν και ο εργοδότης δεν έχει αναγνωρίσει το εργατικό ατύχημα ως όφειλε.

Όπως καταγγέλλεται, όταν ο εργοδότης αντιλήφθηκε την παρουσία του εργαζομένου, του επιτέθηκε αρχικά φραστικά και στη συνέχεια τον έφτυσε και τον κυνήγησε προκειμένου να τον χτυπήσει, κάτι το οποίο ωστόσο δεν κατάφερε -εκμεταλλευόμενος ότι ο εργαζόμενος δεν ήταν σε καλή κατάσταση λόγω της πρόσφατης εγχείρησης που έκανε απο το ατύχημα. Την αμέσως επόμενη ημέρα δημοσιεύθηκε στην τοπική ιστοσελίδα taxydromos.gr ακριβώς το αντίθετο αφήγημα, ότι δηλαδή ο εργοδότης δέχτηκε επίθεση από τον εργαζόμενο, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο ατύχημα του διανομέα αλλά και στην κατάσταση της υγείας του, λόγω της οποίας δεν θα μπορεί να εργαστεί για ένα χρόνο μετά το ατύχημα.

Άξιο σημασίας είναι ότι στα τοπικά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι έχει κατατεθεί μήνυση από τον εργοδότη «για απειλή, εξύβριση, σωματικές βλάβες, εκβίαση χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου», χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα που γράφεται το παρόν κείμενο να έχει κοινοποιηθεί στον εργαζόμενο κάποιου είδους μηνυτήρια αναφορά, ενώ οι πληροφορίες περί απειλών ότι εργαζόμενος θα «του κάψει το μαγαζί και θα του καταστρέψει το σπίτι του και την οικογένεια του», όπως αυτές διακινούνται, δεν επιβεβαιώνονται σε καμία περίπτωση. Ιδιαίτερα η αναφορά ότι ο εργαζόμενος «επικαλέστηκε πλάτες του αντιεξουσιαστικού χώρου», αλλά και οι πληροφορίες ότι «ο ντελιβεράς άρχισε να ζητάει χρήματα και όταν o επιχειρηματίας του είπε ότι δεν του χρωστάει και τον έχει εξοφλήσει κινήθηκε εναντίον του και τον έσπρωξε, με αποτέλεσμα να πέσει στο πάτωμα και να τραυματιστεί», φαίνεται να δημιουργούν ένα κλίμα σπίλωσης του εργαζομένου, χωρίς -πάλι- να επιβεβαιώνονται.

Ωστόσο, από κατοίκους της περιοχής και εργαζόμενους φτάνουν στο TPP καταγγελίες ότι όχι μόνο διατηρείται ένα τέτοιο εργασιακό καθεστώς αλλά επίσης ότι δεν καταβάλλονται τα νόμιμα στους εργαζόμενους, όπως οι υπερωρίες, οι προσαυξήσεις, τα βραδινά, ούτε τα μέσα ατομικής προστασίας στους διανομείς.

Έπειτα από αναβολές επί αναβολών στις συναντήσεις της Επιθεώρησης Εργασίας και χωρίς εν τέλει να υπάρξει κάποιου είδους διακανονισμός για τα δεδουλευμένα του εργαζόμενου αλλά και την υπόθεση του εργατικού ατυχήματος, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να σχηματιστεί φάκελος ώστε να παραδοθεί στις δικαστικές αρχές για τη συνέχεια της υπόθεσης.



Πηγή