Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Το ΝΑΤΟ κάνει πίσω για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

 Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση να σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία.


Σε ερώτηση του BBC o Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Δεν έχουμε σχέδια να αναπτύξουμε μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία … επικεντρώνουμε στο να παράσχουμε υποστήριξη. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ και το να είσαι ένας ισχυρός και μεγάλης αξίας εταίρος όπως η Ουκρανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό».

«Εξακολουθώ να προτρέπω τη Ρωσία να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις και να αποφύγει μια απερίσκεπτη και καταστροφική εισβολή», έγραψε μέσω τουίτερ ο Μπόρις Τζονσον. Νωρίτεραη υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είπε ότι είπε ότι ένα σενάριο αποστολής βρετανικών στρατευάτων στην Ουκρανία «είναι πολύ απίθανο. Το θέμα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν όλη τη στήριξη που μπορούμε να τους δώσουμε».

Σε συνέντευξή της στο Sky News, η Τρας αναφέρθηκε σε νέες κυρώσεις που σκοπεύει να επιβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ρωσία.«Αυτό που μας επιτρέπει να κάνουμε αυτό το νομοσχέδιο είναι να πλήξουμε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στόχων. Ώστε να μην νομίζει κανείς ότι θα έχει ασυλία από τις κυρώσεις» δήλωσε, προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε εταιρεία ενδιαφέρει το Κρεμλίνο και το καθεστώς της Ρωσίας θα μπορούσε να στοχοποιηθεί, επομένως οι ολιγάρχες του Πούτιν, οι ρωσικές εταιρείες που υποστηρίζουν το ρωσικό κράτος, δεν θα έχουν πού να κρυφτούν».

Ο Τζονσον φέρεται να σκοπεύει να προτείνει στο ΝΑΤΟ να διπλασιαστεί σε αριθμό η βρετανική δύναμη των περίπου 1.150 στρατιωτών που σταθμεύουν στην ανατολική Ευρώπη, καθώς και να επικοινωνήσει με τον Ρώσο πρόεδρο αλλά και να τον επισκεπτεί δια ζώσης για να του ζητήσει να υποχωρήσει.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, το ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη του δεν έχουν αναλάβει την υποχρέωση να υπερασπιστούν την Ουκρανία. Αυτό τόνισε επανειλημμένα, μεταξύ άλλων, και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξέι Ζάιτσεφ, σημειώνοντας ότι «η Ουκρανία είναι μόνο εταίρος της συμμαχίας και το άρθρο 5 της Συνθήκης Συλλογικής Άμυνας της Ουάσιγκτον, δεν επεκτείνεται σε αυτήν».


Πηγή

Σαν σήμερα πριν 50 χρόνια: Η Ματωμένη Κυριακή της Βόρειας Ιρλανδίας

 Το χτύπημα και η αιματοχυσία της διαδήλωσης αποφασίστηκε στις 25 Γενάρη σε μυστική σύσκεψη μελών της προτεσταντικής κυβέρνησης, της στρατιωτικής και της αστυνομικής διοίκησης. Οι Βρετανοί συμφώνησαν να επιστρατεύσουν τους -περιβόητους για τη σκληρότητα τους- αλεξιπτωτιστές της μονάδας «Para – 1».


Σήμερα, 30 Γενάρη 2022, συμπληρώνονται 50 χρόνια από εκείνη την Κυριακή του 1972, όταν στο Ντέρι (Λόντοντερι) της Βόρειας Ιρλανδίας, μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας 10.000 Καθολικών Ιρλανδών που ζητούσαν την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων και την ένωση της Β. Ιρλανδίας με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας δέχτηκαν πυρά από Άγγλους στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων. Δεκατέσσερις διαδηλωτές έπεσαν νεκροί, αρκετοί από αυτούς πυροβολημένοι πισώπλατα. Εκείνη η ημέρα έμεινε γνωστή στην Ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή».

Λίγες μέρες νωρίτερα πριν το τραγικό συμβάν, στα μέσα Γενάρη του 1972, ο βρετανικός στρατός έκανε εκτεταμένες συλλήψεις Καθολικών στο Μπέλφαστ, με πρόσχημα την εκκαθάριση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA). Στις 16 Γενάρη, η τοπική κυβέρνηση των Προτεσταντών ανακοινώνει τη δημιουργία νέου στρατοπέδου συγκέντρωσης ως τόπο κράτησης των συλληφθέντων Καθολικών. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η παράταση της απαγόρευσης ανοιχτών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για άλλους έξι μήνες.

Την επομένη, η Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών, μια οργάνωση που πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις των Καθολικών, εξήγγειλε συγκέντρωση και πορεία για τις 30 Γενάρη, στο Ντέρι (Λοντοντέρι), στην περιοχή Μπόγκσαϊντ, το λίκνο του κινήματος για την απελευθέρωση της Β. Ιρλανδίας. Στόχος ήταν η αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το χτύπημα και η αιματοχυσία της διαδήλωσης αποφασίστηκε στις 25 Γενάρη σε μυστική σύσκεψη μελών της προτεσταντικής κυβέρνησης, της στρατιωτικής και της αστυνομικής διοίκησης. Οι Βρετανοί συμφώνησαν να επιστρατεύσουν τους διαβόητους για τη σκληρότητα τους αλεξιπτωτιστές της μονάδας «Para – 1».

Κόντρα στην απειλητική ατμόσφαιρα, ανήμερα της μέρα της πορείας, ένα μαχητικό πλήθος περίπου 10.000 καθολικών συγκεντρώθηκε σε μια από τις Καθολικές συνοικίες, στο Μπόγκσαϊντ, και ξεκίνησε πορεία για το ιστορικό κέντρο του Ντέρι.

Σε κάποιοι σημείο οι δυνάμεις καταστολής σταμάτησαν τους διαδηλωτές και οι διοργανωτές της πορείας κάλεσαν τον κόσμο να διαλυθεί για να μη δοθεί συνέχεια. Το πλήθος συμμορφώθηκε και τελευταία αποχώρησε μια ομάδα νεαρών που είχαν προηγουμένως πετάξει πέτρες κατά των σιδερόφραχτων αστυνομικών.

Τη στιγμή της αποχώρησης, όμως, βγαίνουν από τα οδοφράγματα της αστυνομίας οι αλεξιπτωτιστές της «Para -1» και το 1ο Τάγμα του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών έχει αποφασίσει να επιτεθεί. Οι αλεξιπτωτιστές αρχίζουν να καταδιώκουν τους διαδηλωτές, να συλλαμβάνουν αδιακρίτως και να κακοποιούν βάναυσα όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Την ίδια στιγμή, τεθωρακισμένα οχήματα των ειδικών δυνάμεων εισέβαλλαν από τρία διαφορετικά σημεία και οι στρατιώτες που αποβιβάστηκαν πήραν θέση απέναντι στους εναπομείναντες διαδηλωτές. Της επίθεσης ηγούνταν ο Συνταγματάρχης Ντέρεκ Ουίλφορντ και ο υποδιοικητής (αργότερα Στρατηγός) Μάικ Τζάκσον.Στο άκουσμα των ριπών από ένα αυτόματο όπλο, έγινε αντιληπτό ότι ένας 17χρονος έχει πέσει νεκρός. Η συνέχεια που ακολουθήσε το ήταν γεμάτη πανικό και πανδαιμόνιο υπό τον καταιγισμό των πυροβολισμών για δέκα λεπτά. Ο δρόμος βάφτηκε κόκκινος από το αίμα 13 νεκρών διαδηλωτών 16 βαριά τραυματισμένων. Ολα σχεδόν τα θύματα ήταν νέοι ηλικίας 17- 25 ετών.

Στον απόηχο αυτής της επίθεσης, ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζον Χιούμ, αυτόπτης μάρτυρας της σφαγής, κατήγγειλε ότι φανατισμένοι αλεξιπτωτιστές πυροβολούσαν πισώπλατα άοπλους έφηβους που προσπαθούσαν να σωθούν και κάνει λόγο για «Ματωμένη Κυριακή», όπως θα μείνει στην ιστορία η 30ή Γενάρη του 1972.

Στις 15 Ιούνη 2010, 38 ολόκληρα χρόνια δημοσιοποιείται το επίσημο πόρισμα για τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής», μετά από μακρόχρονη και ενδελεχή έρευνα υπό την εποπτεία του πρώην δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, Λόρδου Σεβίλ του Νιούντιγκεϊτ (Έκθεση Σεβίλ).

Σύμφωνα με την Έκθεση, κανένα από τα θύματα δεν συνιστούσε απειλή ή έκανε κάτι που θα δικαιολογούσε τους πυροβολισμούς, ενώ κάποια από αυτά και τους τραυματίες έφευγαν ή βοηθούσαν άλλους τραυματίες την ώρα των πυροβολισμών. Ο στρατός ήταν αυτός που άνοιξε πυρ απροειδοποίητα και αδικαιολόγητοι και χωρίς την παραμικρή πρόκληση. Δεν σημειώθηκε καμιά βομβιστική επίθεση ή λιθοβολισμός κλπ. από μέρους του συγκεντρωμένου πλήθους. Κάποιοι από τους στρατιώτες έδωσαν ψευδή μαρτυρία σχετικά με τα γεγονότα.

Η βρετανική κυβέρνηση μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε επίσημα συγγνώμη για το γεγονός.

*Στη φωτογραφία μερικοί από τους 16 νεκρούς της Ματωμένης Κυριακής: Πάτρικ Τζόζεφ Ντόχερτι (ετών 31), Τζέραλντ Β. Ντόναγκι (17), Τζον (Τζάκι) Ντάντι (17), Χιουζ Πίους Γκλίμουρ (17), Μάικλ Τζ. Κέλλι (17), Μάικλ Μ. ΜακΝτέιντ (20), Κέβιν ΜακΕλχίνεϊ (17), Μπέρναρντ ΜακΓκίγκαν (41), Τζέραλντ (Τζέιμς) ΜακΚίνεϊ (34), Γουίλιαμ Α. ΜακΚίνεϊ (27), Γουίλιαμ Νόελ Νας (19), Τζέιμς Τζόζεφ Ρέι (22), Τζον Πίους Γιανγκ (17), Τζον Τζόνσον (59).


Πηγή

Ο Φουρθιώτης διαψεύδει τον Γεραπετρίτη για όσα είπε από το βήμα της Βουλής

 Ο υπόδικος τηλεπαρουσιαστής προχώρησε σε έναν καταιγισμό αναρτήσεων στα social media, επιχειρώντας να διαψεύσει τον υπουργό Επικρατείας για τα όσα δήλωσε από το βήμα της Βουλής. Ταυτόχρονα στοχοποιεί και αναφέρει πολλά ονόματα και υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και στελέχη της Ν.Δ.


Ο υπόδικος τηλεπαρουσιαστής προχώρησε σε έναν καταιγισμό αναρτήσεων στα social media, επιχειρώντας να διαψεύσει τον υπουργό Επικρατείας για τα όσα δήλωσε από το βήμα της Βουλής. Ο υπουργός επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης το πρωί της Κυριακής δήλωσε ότι δεν έχει αντάλλαξει μηνύματα με το δημοσιογράφο παρά μόνο δύο φόρες και αυτό πριν μπλέξει με το νόμο και φυλακιστεί. Ταυτόχρονα ο Μ. Φουρθιώτης στοχοποιεί και αναφέρει πολλά ονόματα και υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και στελέχη της Ν.Δ.

Σε σχόλιο του σημειώνει με νόημα «Κ. Γεραπετριτη ήταν μόνο δυο τα sms; Ήταν μόνο οι κλήσεις του Ιανουαρίου 2021; Για δείτε και κάποια ακόμα sms και αναπάντητες κλήσεις σας προς εμένα και μηνύματα και έρχεται και συνέχεια … επίσης είναι μόνο τα sms και οι κλήσεις μόνο με εσάς; Οι υπόλοιποι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ και αυτοί δεν με γνώριζαν;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα από αυτά τα μηνύματα ο κ. Γεραπετρίτης εμφανίζεται να στέλνει την συμπαράστασή του στον Μ. Φουρθιώτη αναφέροντας «ελπίζω να είναι όλα καλά. Μην τους κάνετε τη χάρη να δειλιάσετε».

Σε δεύτερη του ανάρτηση δημοσιοποίησε επικοινωνίες που φέρεται να είχε με πληθώρα υπουργών και στελεχών της κυβέρνησής, ανάμεσά τους οι Νίκος Χαρδαλιάς, Νότης Μηταράκης, Κώστας Κυρανάκης, Κώστας Σκρέκας, αλλά και ένα τιμολόγιο σε επαφή που είχε με τον Κώστα Καραγκούνη.




Η Κομισιόν αρνείται να δημοσιοποιήσει τις συνομιλίες για την αγορά εμβολίων

 Η Ο΄Ράιλυ, η Ιρλανδή «Ευρωπαία συνήγορος του πολίτη», έχει αναλάβει το αίτημα δημοσιοποίησης των προσωπικών συνομιλιών και των μηνυμάτων μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του Μπουρλά, που αφορούσαν το κλείσιμο της συμφωνίας για την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του Covid την περασμένη άνοιξη. Το αίτημα αυτό έχει κατατεθεί από Ευρωπαίους δημοσιογράφους και το ζήτημα έχει απασχολήσει το διεθνή Τύπο εδώ και μήνες. 


Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Εμιλυ Ο΄Ράιλυ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι ανησυχητική η άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παράσχει πληροφορίες σχετικά με μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Διευθύνοντα Σύμβουλου της Pfizer, Αλβέρτου Μπουρλά.

Η Ο΄Ράιλυ, η Ιρλανδή «Ευρωπαία συνήγορος του πολίτη», έχει αναλάβει να διεκεραιώσει αίτημα δημοσιοποίησης των προσωπικών συνομιλιών και των μηνυμάτων που αφορούσαν το κλείσιμο της συμφωνίας για την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του Covid την περασμένη άνοιξη. Το αίτημα αυτό έχει κατατεθεί από Ευρωπαίους δημοσιογράφους και το ζήτημα έχει απασχολήσει το διεθνή Τύπο εδώ και μήνες.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το αίτημα για την δημοσιοποίησή τους, υποστηρίζοντας ότι τα μηνύματα SMS και WhatsApp, ως «εφήμερες» επικοινωνίες, δεν καλύπτονται από τον νόμο της ΕΕ για την ελευθερία της πληροφόρησης (Κανονισμός 1049/2001).

Κατά συνέπεια, ένας Αυστριακός δημοσιογράφος, ο Αλεξάντερ Φάντα προχώρησε σε σχετική καταγγελία προς το αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο για θέματα κακοδιοίκησης και διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια, ή αλλιώς Ευρωπαϊα Συνήγορος του Πολίτη (ombudsman). Η κυρία Ο΄Ράιλυ, πρώην δημοσιογράφος και η ίδια τονίζει ότι η υποχρέωση σεβασμού της ελεύθερης πληροφόρησης αφορά και τα SMS και τα μηνύματα μέσω υπηρεσιών messenger.

«Εάν τα μηνύματα αφορούν το έργο της επιτροπής και αποθηκεύονται από αυτήν, τότε η επιτροπή θα έπρεπε να έχει δώσει πρόσβαση σε αυτά» αναφέρει στη σχετική της επίσημη γνωμοδότηση. Η Διαμεσολαβήτρια ζητά από την Επιτροπή να αναζητήσει τα εν λόγω μηνύματα από την επικεφαλής της Κομισιόν και το αφεντικό της Pfizer. Εάν δεν έχουν διαγραφεί, η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει την αίτηση για δημοσιοποίηση τους.

Σε περίπτωση που η Επιτροπή δεν συμμορφωθεί με το αίτημα, ο δημοσιογράφος Αλεξ Φάντα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή κατά της Κομισιόν ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος σύντομα. Ωστόσο, εκπρόσωπος της επανέλαβε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες την ίδια αρχική θέση: «Οι κανόνες για την πρόσβαση στα έγγραφα αφορούν φυσικά έγγραφα, όχι οποιονδήποτε τύπο επικοινωνίας και όχι οποιοδήποτε άτομο, που εργάζεται για τα θεσμικά όργανα». Αυτό δεν σημαίνει ότι «κάθε μεμονωμένο SMS, μήνυμα Whatsapp» πρέπει να διατηρηθεί και να δημοσιοποιηθεί, είπε ο εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια και η κινητοποίηση Ευρωπαϊων δημοσιογράφων αναδεικνύουν τον αδιαφανή τρόπο λειτουργίας της Κομισιόν, που φαίνεται να έχει συνηθίσει να λειτουργεί έτσι, πιστεύοντας ότι είναι ένα υπερεθνικό όργανο υπεράνω ελέγχου και κριτικής. Κάτι τέτοιο όμως εγείρει πολλές ανησυχίες και αντιδράσεις, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για μια σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που παράλληλα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και την πορεία της οικονομίας των κρατών-μελών την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων δημοσιογράφων η δημοσιοποίηση των μηνυμάτων είναι κάτι που θέλει να αποφύγει πάση θυσία η Κομισιόν. Ενδεχομένως, η «οικειότητα» των συνομιλιών που θα αποκαλύπτονταν, να μπορούσε να εξηγήσει την ευρωπαϊκή τακτική και προσήλωση στον μαζικό εμβολιασμό, ως μοναδικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ενδεχομένως να μπορούσε να εξηγήσει τον πλημμελή εφοδιασμό με άλλου είδους αποτελεσματικά φάρμακα, όπως μονοκλωνικά αντισώματα, ή να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για το κλείσιμο νέας σύμβασης με την εταιρεία για ενισχυτικές δόσεις.

Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι από πολλά κράτη- μέλη επιμένουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μέλη του πρέπει να κινητοποιηθούν ώστα να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η λογοδοσία στις διαδικασίες που ακολούθησε η Κομισιόν για ένα τόσο σημαντικό θέμα, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τις συνομιλίες που αντάλλαξαν οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Με πληροφορίες από το politico.eu και το politicus.gr


Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ