Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης – «Δεν απέχουμε πολύ από το πορτοκαλί» προειδοποιεί ο Πρύτανης του ΑΠΘ

 Αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες μετρήσεις, με τον Πρύτανη του ΑΠΘ να κρούει καμπανάκι πως η πόλη δεν απέχει πολύ από το «πορτοκαλί». «Η ημερήσια εξέλιξη στις μετρήσεις των λυμάτων αποτελεί σαφή προειδοποίηση ότι η κατάσταση της διασποράς του ιού στην πόλη δεν είναι καλή» τόνισε ο Νίκος Παπαϊωάννου.

Την αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 07/07 και της Πέμπτης 8/07 είναι:

-Σταθερή (11%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, της Δευτέρας 05/07 και της Τρίτης 06/07.

-Αυξημένη (217%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 30/06 και Πέμπτης 01/07.

«Οι τελευταίες μετρήσεις στα λύματα δείχνουν μία κλιμακούμενη επιδημιολογική έξαρση. Όταν στις 30 Ιουνίου ανακοινώναμε πως το ιικό φορτίο βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, τα κρούσματα που ανακοίνωνε την ίδια μέρα ο ΕΟΔΥ για την πόλη ήταν 31. Χθες ανακοινώθηκε ο τριπλάσιος αριθμός κρουσμάτων για την πόλη κι ενώ ήδη από τις προηγούμενες μέρες είχαμε μιλήσει για την αυξητική τάση στα λύματα. Δεν απέχουμε πολύ από το ”πορτοκαλί” επίπεδο συναγερμού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Σε μία τέτοια εξελισσόμενη κατάσταση κι έχοντας νωπές τις μνήμες του μαύρου Νοέμβρη, κανείς δεν έχει το περιθώριο να μείνει απαθής και αδιάφορος», υπογράμμισε, απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και μαζική ανταπόκριση στον εμβολιασμό «ως μία πράξη κοινωνικής ευθύνης και σεβασμού στο αγαθό της ζωής, της δικής μας και των οικείων μας».

Σύμφωνα, με τον καθηγητή Χημείας του ΑΠΘ «το ιικό φορτίο στα λύματα παρουσιάζει από τις αρχές Ιουλίου μια συνολικά αυξητική τάση, η οποία όμως δεν είναι συνεχής αλλά γίνεται προοδευτικά και σε στάδια». Αυτό, όπως εξήγησε «δεν είναι περίεργο γιατί, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, όταν βρισκόμαστε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα φορτίου η διασπορά στην κοινότητα πραγματοποιείται σποραδικά από τοπικά σημεία υπερμετάδοσης», όμως «η ημερήσια εξέλιξη στις μετρήσεις των λυμάτων αποτελεί σαφή προειδοποίηση ότι η κατάσταση της διασποράς του ιού στην πόλη δεν είναι καλή».




Πηγή

Διοικήσεις των πανεπιστημίων καλούν τους φοιτητές να εμβολιαστούν

 «Ζωτικής σημασίας» χαρακτηρίζουν τον εμβολιασμό οι διοικήσεις των πανεπιστημίων που με επιστολή τους καλούν φοιτητές και φοιτήτριες να εμβολιαστούν ώστε να προφυλαχθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα. Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι η διασφάλιση της ποιοτικής εκπαίδευσης και η προστασία της υγείας, ώστε να επανέλθει η δια ζώσης ακαδημαϊκή λειτουργία.


Αίτημα προς της φοιτήτριες και τους φοιτητές τους για να εμβολιαστούν ώστε να προφυλαχθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας απευθύνουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν η πρόσφατη κανονικότητα σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου» σημειώνει ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβης και προσθέτει: «Η επερχόμενη νέα κανονικότητα προσδιορίζεται από τον συνδυασμό καθολικού εμβολιασμού και δια ζώσης ακαδημαϊκής λειτουργίας. Το πρώτο είναι ζωτικής σημασίας για το δεύτερο, αλλιώς οι εκπαιδευτικές απώλειες θα είναι ανυπολόγιστες και θα πλήξουν κατά κύριο λόγο τους φοιτητές. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας, το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινότητάς μας, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Η επάνοδος στην κανονικότητα εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς».

Σε επιστολή που έστειλε το Ίδρυμα προς τους φοιτητές του αναφέρεται: «Ολοκληρώνεται μια ακαδημαϊκή χρονιά, κατά την οποία αξιοποιήσαμε τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για να συντηρήσουμε το εκπαιδευτικό μας έργο, κάτω από πιεστικές και αντίξοες συνθήκες, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την πανδημία COVID-19». «Κατανοούμε την αγωνία σας για την ομαλοποίηση των σπουδών σας στο Ίδρυμά μας, υπό την σκιά της συνεχιζόμενης πανδημίας. Κοινός σκοπός παραμένει η διασφάλιση της ποιοτικής εκπαίδευσης και η προστασία της υγείας όλων όσοι μετέχουν σε αυτήν. Εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, και υπό το φως των νέων δεδομένων, οφείλουμε να λάβουμε αποφάσεις που θα συνδυάζουν τα εύλογα συμφέροντα όλων και θα επιτρέπουν την επαναφορά στην κανονικότητα της ‘δια ζώσης’ ακαδημαϊκής λειτουργίας» αναφέρεται στη συνέχεια της επιστολής.

«Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πρέπει να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό όπλο που μας προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη, τα εμβόλια κατά της COVID-19, υπενθυμίζοντας ότι η μακράν σημαντικότερη ανακάλυψη του ανθρώπου στην ιστορία της ιατρικής ήσαν τα εμβόλια, με τη βοήθεια των οποίων σώθηκαν (και σώζονται) δισεκατομμύρια ανθρώπινες ζωές για περισσότερο από δύο αιώνες» υπογραμμίζεται και τονίζεται ξανά ότι από όλες τις μέχρι τώρα μελέτες προκύπτει ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού είναι τεράστια συγκριτικά με τις οποιεσδήποτε αμελητέας πιθανότητας παρενέργειες. «Είναι επομένως καθήκον όλων μας, δασκάλων και φοιτητών, να δώσουμε το καλό παράδειγμα και στην υπόλοιπη κοινωνία, και να σπεύσουμε να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας» καταλήγει.

Το ΕΜΠ ανακοίνωσε ότι θα λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να αποκαταστήσει τη δια ζώσης λειτουργία του Ιδρύματος, ακολουθώντας τα πορίσματα της επιστήμης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, και αξιοποιώντας την εγχώρια και διεθνή τεχνογνωσία και όλους τους διαθέσιμους πόρους, «προσβλέποντας στο αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της κοινότητάς μας που εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν έγκαιρα, ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστήμης και συνεισφέροντας στην κοινή προσπάθεια για εξομάλυνση της ακαδημαϊκής λειτουργίας υπό ασφαλέστερες συνθήκες».

Αντίστοιχη επιστολή στάλθηκε προ ημερών προς τους φοιτητές και τος φοιτήτριες και από τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών που υπογραμμίζουν την «ανάγκη για εμβολιασμό το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι, ούτως ώστε «το Σεπτέμβριο να αφήσουμε τον κορονοϊό έξω από τα Πανεπιστήμιά μας, πρακτική που ακολουθείται σε πολλά άλλα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες».




Πηγή

Πυρκαγιές σε Βαρνάβα και Ελευσίνα – Κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση

 Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς σχεδόν ταυτόχρονα το πρωί του Σαββάτου ξέσπασαν στην Αττική δύο πυρκαγιές, σε δασική έκταση στον Βαρνάβα και σε Ελευσίνα. Στα σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.


Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς σχεδόν ταυτόχρονα το πρωί του Σαββάτου ξέσπασαν στην Αττική δύο πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική ενημέρωσε για δασική πυρκαγιά στο Βαρνάβα Αττικής και αναφέρει ότι κινητοποιήθηκαν άμεσα επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις και συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, 34 πυροσβέστες, 10 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα, καθώς και τρία ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Η εστία μαίνεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν απειλεί σπίτια. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.

Πολιτική Προστασία: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από πυρκαγιά σήμερα Σάββατο

Οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη χώρα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία σήμερα Σάββατο, 10 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις παρακάτω περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Ραγίζει η επικοινωνιακή ασπίδα της κυβέρνησης

 Δεν έχουν περάσει παρά λίγες βδομάδες από τότε που τα ΜΜΕ της Λίστας Πέτσα προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το νέο εργασιακό του Χατζηδάκη είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στους εργαζόμενους εδώ και έναν αιώνα. Απ΄ όταν έβγαιναν καθημερινά στα κανάλια ο Χατζηδάκης και οι βουλευτές της ΝΔ και μιλούσαν για χαρούμενους μισθωτούς που θα σπεύδουν ενθουσιασμένοι να δουλεύουν δεκάωρα, για να τα πληρώνονται ύστερα σε ρεπό και να μαζεύουν τις ελιές. Και οι «δημοσιογράφοι» όχι μόνο δεν αντέκρουαν τα ψέματα που εκστόμιζαν με ρυθμό πολυβόλου, αλλά πλειοδοτούσαν και από πάνω, χωρίς τον παραμικρό αντίλογο.


του Δημήτρη Τσίρκα

Ήταν μια πρωτοφανής οργουελιανή εκστρατεία αντιστροφής της πραγματικότητας. Το άσπρο γινόταν μαύρο μπροστά στα μάτια μας, τα πιο προκλητικά ψέματα εμφανίζονταν ως αυταπόδεικτες αλήθειες, σε σημείο να αμφισβητεί κανείς τα λογικά του.

Και όταν το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με λίγες κινητοποιήσεις, κυβέρνηση και ΜΜΕ πανηγύριζαν. Δημοσιολογούντες και επικοινωνιολόγοι έγραφαν ότι ο Χατζηδάκης κέρδισε τη «μητέρα όλων μαχών», γιατί έπεισε τους πολίτες.

Ωστόσο, η έρευνα της MRB που δημοσιεύτηκε σήμερα, διαλύει αυτή τη μαγική εικόνα. Ο κόσμος δεν έχαψε το παραμύθι τους:

Το εργασιακό του Χατζηδάκη συγκεντρώνει 55,6% αρνητικές αξιολογήσεις και μόλις 13,4% θετικές. Το 53,8% θεωρεί ότι ευνοεί τους εργοδότες και μόνο το 4,2% τους εργαζομένους.

Ούτε τους ψηφοφόρους της ΝΔ δεν έπεισαν, αφού το 30% το απορρίπτουν, σχεδόν όσοι το εγκρίνουν (30,3%).

Γιατί και η προπαγάνδα έχει τα όρια της. Όσοι έχουν δουλέψει έστω και μια μέρα στη ζωή τους, δηλαδή όχι ο Χατζηδάκης, ξέρουν ότι ο εργαζόμενος δεν διαπραγματεύεται επί ίσοις όροις με τον εργοδότη και ότι αν προσθέσεις δύο ώρες τζάμπα εργασίας στο οκτάωρο, παύει να είναι οκτάωρο και γίνεται δεκάωρο. Όση ζάχαρη και αν ρίξεις στα σκατά, κομπόστα δεν γίνονται.

Οι spin doctors όμως ερωτεύτηκαν τα ίδια τους τα εργαλεία, πίστεψαν ότι η πραγματικότητα είναι αυτή που κατασκευάζει η επικοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι δύο χρόνια τώρα δεν είχαν λόγους να μην το πιστεύουν, όσα ψέματα και αν έλεγαν δεν φαινόταν να τους κοστίζουν.

Τα σκάνδαλα παρήλαυναν το ένα μετά το άλλο, αλλά τα ΜΜΕ εξήραν τα «κατορθώματα» του επιτελικού κράτους, ο Μητσοτάκης κατηγορούσε τους νέους ότι δεν τηρούν τα μέτρα και διασπείρουν τον ιό και την επόμενη μέρα τα παραβίαζε ο ίδιος και ανέβαζε τις εικόνες – πειστήρια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Πέθαιναν εκατό άνθρωποι την ημέρα από κόβιντ, οι περισσότεροι εκτός ΜΕΘ, αλλά η Λίστα Πέτσα υμνούσε την «επιτυχημένη» διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Ακόμα και όταν οι νεκροί ξεπέρασαν τις δέκα χιλιάδες και το ΕΣΥ είχε πρακτικά καταρρεύσει, δεν σταμάτησαν να θριαμβολογούν και να λένε, να δείτε το Βέλγιο, έχει περισσότερα θύματα.

Έρχεται ωστόσο η στιγμή που η ποσότητα μετατρέπεται σε ποιότητα – μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό. Οι αρνητικές επιπτώσεις των κυβερνητικών πολιτικών για όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού συσσωρεύονται διαρκώς, σε σημείο που η μηντιακή υπεροπλία και η προπαγάνδα να μην μπορούν να τα κρύψουν. Η επικοινωνιακή ασπίδα της κυβέρνησης εμφανίζει ρωγμές και η απόσταση ανάμεσα στη δύσκολη πραγματικότητα για την πλειονότητα του κόσμου και στη μαγική εικόνα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ μεγαλώνει όλο και περισσότερο, προκαλώντας θυμό (το 45,3% δηλώνει ότι αισθάνεται οργή στην ίδια δημοσκόπηση της MRB).

Για αυτό και η κυβέρνηση αντιδρά σπασμωδικά, τη μία προσπαθεί να δωροδοκήσει τους νέους για να εμβολιαστούν, την άλλη βρίζει τους ανεμβολίαστους χαρακτηρίζοντάς τους συλλήβδην αντιεμβολιαστές και εξαγγέλλει περιορισμούς και πρόστιμα σε βάρος τους, δίνοντας το έναυσμα για μια νέα επιχείρηση κοινωνικού αυτοματισμού.

Και φυσικά, ο Μητσοτάκης τα βάζει για μία ακόμη φορά με τα social media, ως επικίνδυνα για τη δημοκρατία και προαναγγέλλει απόπειρες ελέγχου και λογοκρισίας τους, περισσότερες από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα, με το αυθαίρετο κατέβασμα λογαριασμών όσων ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Βλέπετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα μόνα που δεν ελέγχουν και μπορεί κανείς να διαβάσει και απόψεις που δεν εξαντλούνται στο λιβάνισμα της κυβέρνησης. Από αυτή την άποψη, είναι σίγουρα επικίνδυνα, όχι όμως για τη δημοκρατία, αλλά για τη… Νέα Δημοκρατία.




Πηγή

ΠΟΣΠΕΡΤ: Tango για τους …ημέτερους – «αναστενάρια» για τους εργαζόμενους

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ     

Αγία Παρασκευή  8/7/2021

Tango για τους …ημέτερους – «αναστενάρια» για τους εργαζόμενους

Πριν από τρείς μήνες  ο διορισμένος  από το Μαξίμου Δ. Σύμβουλος κ. Γαμπρίτσος  σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή»  μιλώντας για τις σχέσεις διοίκησης  ΕΡΤ και κυβέρνησης, τόνιζε  ότι «ιt takes two to tango».Μπορεί ο λόγος του να είχε μπόλικο αμερικανικό «μανατζερίστικο» στόμφο, όμως  έλεγε την αλήθεια. 

Πράγματι, «το ταγκό χρειάζεται δύο», μόνο που στην ΕΡΤ  η  διοίκηση το ...χορεύει  είτε  με την κυβέρνηση, είτε με όσους  έχουν τα «διαπιστευτήρια»  από το Μαξίμου, ενώ για τους εργαζόμενους έχουν χορογραφήσει έναν χορό πάνω στα κάρβουνα.

Η διοίκηση ετοιμάζεται να …χορέψει ταγκό σε  «ρυθμό  Μαραβέγια» με την γνωστή από «παλιά» παραγωγό κ. Λάσκαρη και μάλιστα σε …χορογραφία που θυμίζει εποχές του υπόδικου Παναγόπουλου , σκορπώντας  τριπλάσια  χρήματα από όσα  κοστίζουν  σήμερα παρόμοιες παραγωγές στην ΕΡΤ. 

Την ίδια στιγμή κόβει από τους εργαζόμενους  ακόμα και τα ελάχιστα  που τους έχουν απομείνει απο  τα κεκτημένα  με σκληρούς  αγώνες χρόνων. Κόβει  π.χ  από τους εργαζόμενους στο ραδιομέγαρο , την αργία  της  Αγίας Παρασκευής (όπως συμβαίνει σε όλους τους περιφερειακούς σταθμούς  την ημέρα  της γιορτής  του πολιούχου της περιοχής). Η «οικονομία κλίμακος»  που  προσφέρει αυτή  η περικοπή, είναι τόσο …μεγάλη που τα …οφέλη της  δεν φτάνουν  ούτε για  τους καφέδες  των «ημετέρων», που κερνά  η διοίκηση  όταν κάνει διάλλειμα από το «ταγκό» που χορεύει μαζί τους.

Πρόκειται για ένα ακόμα  δείγμα αυταρχισμού, εργοδοτικής μισαλοδοξίας και ρεβανσισμού  από μία διοίκηση «κατ΄ εικόνα  και  καθ΄ ομοίωσιν»  της κυβέρνησης  που την διόρισε. 

Ένα δείγμα «ηθικής» ίδιο  με  εκείνο που παρουσίασαν όταν  έδωσαν στον εαυτό τους παχυλές αυξήσεις ,αίροντας με κυβερνητική απόφαση τους δημοσιονομικούς «κόφτες», οι οποίοι όμως εξακολουθούν να ισχύουν για την «πλέμπα» των  απλών  εργαζόμενων  της ΕΡΤ.

 Ένα ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει η διοίκηση στα σωματεία , την ώρα  που  διαπραγματεύονται μαζί της  για  το περιεχόμενο  της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ένα «μήνυμα» που προϊδεάζει  τους εργαζόμενους σχετικά   με το τι πρέπει να περιμένουν από την  υπογραφή αυτής της ΣΣΕ κι όλα αυτά εντελώς …συμπτωματικά, λίγο πριν τη συνάντησή τους την ερχόμενη εβδομάδα  με την ιδιωτική εταιρεία που  έχει  αναλάβει  το  «θεάρεστο»  έργο  της …αξιολόγησης  του προσωπικού. Μιας διαδικασίας  η οποία επιβάλλεται  χωρίς  την απαραίτητη διαβούλευση  που είχε ζητήσει εξ αρχής  το μικτό συμβούλιο της ΠΟΣΠΕΡΤ με σχετικό εξώδικο. Μιας διαδικασίας  που  χρησιμοποιεί  ως πρόσχημα την αξιολόγηση  του προσωπικού και που έχει ήδη καθορισθεί  χωρίς τη συναίνεση  των εργαζομένων στους οποίους  απλά  θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα η …εφαρμογή της.

Η αντίδραση μας φυσικά  είναι δεδομένη και θα είναι απολύτως ανάλογη  αυτής της αυταρχικής  εργοδοτικής συμπεριφοράς.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο  «αμερικανοτραφής μάνατζερ» της ΕΡΤ  θα  χρησιμοποιούσε  τη γνωστή φράση  του αλήστου μνήμης Κλίντον  «it’s the economy stupid», δίνοντάς μας το δικαίωμα  να απαντήσουμε σε αυτόν και στην κυβέρνηση – εντολέα του,  με το γνωστό τίτλο του βιβλίου  του Ν. Μπογιόπουλου «Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε»

 










«Τον Αύγουστο αναμένουμε έως 6.000 κρούσματα ημερησίως» προειδοποιεί ο Τζανάκης

 «Τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο» προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Κατά τις εκτιμήσεις του, «οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι», ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε, «αυτό που τελικώς θα γίνει είναι ότι θα προσεγγίσουμε τα 4.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος προς τις αρχές Αυγούστου».


Τον Αύγουστο αναμένουμε από 4.000 έως 6.000 κρούσματα ημερησίως σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη. «Τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο», προειδοποίησε συγκεκριμένα από τον τηλεοπτικό αέρα του ΣΚΑΪ.

«Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι. Ένα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι οι οικείοι του με τους οποίους θα έρθει σε επαφή έστω μερικά λεπτά αυτό το παιδάκι» επεσήμανε ο Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε ο καθηγητής, η πιο σωστή ίσως πρόβλεψη, αυτό που τελικώς θα γίνει είναι ότι θα προσεγγίσουμε τα 4.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος προς τις αρχές Αυγούστου και βεβαίως θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου.

«Σηματοδοτείται μια περαιτέρω εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που δεν ξέρουμε που θα πάει, η κορυφή της είναι ακόμα άδηλη, μπορεί να πάει στα 5.000 κρούσματα, μπορεί στα 4,500 μπορεί και στα 6.000 κρούσματα» είπε και κατέληξε πως «πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αυξήσουμε τον εμβολιαστικό ρυθμό και να περιέχουμε το ευμενές σενάριο».



Πηγή

Η μονοδιάστατη ελληνική εξωτερική πολιτική των διπλών προτύπων

 Ο υπουργός, που επί των ημερών του συνελήφθη η Χρυσή Αυγή, ταξιδεύει ως επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας στην χώρα στην οποία παραστρατιωτικές νεοναζιστικές ομάδες, όπως τα τάγματα Αζόφ και Τορνάντο και κόμματα όπως ο Δεξιός Τομέας (μπροστά τους η Χρυσή Αυγή μοιάζει με παρέα κακομαθημένων σχολιαρόπαιδων) κυριολεκτικά κρατικοποιούνται και θεσμοποιούνται, και δε βρίσκει να πει τίποτε επ΄αυτού.


του Νίκου Γκλεζάκου

Την προηγούμενη Δευτέρα 5 Ιουλίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, βρισκόταν στην Ουκρανία. Η Ουκρανία -με έναν εμφύλιο πόλεμο να μαίνεται στα ανατολικά της- αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, φιλοξενεί αυτές τις μέρες μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση, την μεγαλύτερη των τελευταίων 20 χρόνων.

Πριν την άφιξη Δένδια στη χώρα, το πρόγραμμα του Έλληνα ΥΠΕΞ περιελάβανε και συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Ζελένσκυ, κάτι που όμως …δεν κατέστη δυνατό λόγω επιβαρυμένου προγράμματος του τελευταίου… Η αλήθεια είναι ότι όντως το πρόγραμμα του κ. Ζελένσκυ είναι πολύ «φορτωμένο» αυτές τις μέρες. Να σκεφτεί κανείς ότι μόλις την προηγούμενη μέρα την 4η Ιουλίου, Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, δεν πρόλαβε να «χωρέσει» στο πρόγραμμά του κάποια επίσκεψη σε ένα Ουκρανικό πλοίο. Μόλις και μετα βίας κατόρθωσε να επισκεφτεί το USS Ross, ένα Αμερικάνικο καταδρομικό, στο λιμάνι της Οδησσού.

Στη σειρά επαφών που είχε με ομολόγους του και τον πρόεδρο του τοπικού κοινοβουλίου την 5η Ιουλίου ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η χώρα μας στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δεν ξέρουμε βέβαια εάν η τελευταία στηρίζει και τη δική μας. Την ίδια μέρα (5η Ιουλίου) η Ουκρανία δήλωνε ότι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στα ανατολικά της σύνορα παραβιάζουν το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός…

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε επίσης να επιπλήξει την Ουκρανία: «…η Ουκρανία δεν ευθυγραμμίζεται όπως κάθε χώρα, η οποία θέλει να ενισχύσει τον σύνδεσμό της με την Ε.Ε., με τις αποφάσεις της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Και μάλιστα, όσον αφορά ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρών-μελών της Ένωσης και αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο…». Παρέλειψε όμως να την επιπλήξει για την κατάφορη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που συντελούνται στη χώρα αυτή τα τελευταία χρόνια.
Η Ελληνική διπλωματία, προφανώς, και δεν ήθελε να θυμίσει στην Ουκρανική πλευρά πως σφαγές και εικόνες ατιμώρητων εγκλημάτων, όπως αυτές των γεγονότων της 2ας Μάϊου του ΄14 στο Σπίτι των Συνδικάτων στην Οδησσό, το «Κατύν της Οδησσού» όπως έμεινε γνωστό πλέον, δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την περίπτωση του Όλεγκ Μουζίκα (πολιτικό πρόσφυγα πλέον στην Γερμανία) επιζώντα από την παραπάνω κτηνωδία ή τον δολοφονημένο δημοσιογράφο Ολες Μπουζίνα; Ή τους δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, αντιπολιτευόμενους Πάβελ Βολκόφ, Σεργκέυ Γιουντάεφ, Αλεξέι Σαμοϊλοφ, Αντρέι Γκόζυ, Κιριλ Βισίνσκι,  Βασίλι Μουραβίνσκι, και τόσους άλλους στο μακρύ κατάλογο των διωχθέντων και δολοφονηθέντων. Για την κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά, η Ουκρανία θα έπρεπε ίσως να έχει καταδικαστεί τουλάχιστον για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν όντως ενδιαφερόταν για τα δικαιώματα αυτά η Ε.Ε, θα έπρεπε να ορίσει αυστηρές κυρώσεις έναντι της χώρας αυτής. Όσο για τα της χώρας μας, θα έπρεπε να ενδιαφέρεται ακόμη περισσότερο για αυτά και να ζητεί εξηγήσεις και να παρακολουθεί την πρόοδο των δικαστικών ερευνών (εάν πραγματοποιούνται βεβαίως), λόγω του επίσης δολοφονημένου Φ. Κοσσέ, από την Καλλιθέα της Αττικής. Η Ουκρανία όμως δεν αντιμετωπίζεται σαν άλλες χώρες….. ας θυμηθούμε τα πρόσφατα γεγονότα στη Λευκορωσία.
Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι ο υπουργός, που επί των ημερών του συνελήφθη η Χρυσή Αυγή, ταξιδεύει ως επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας στην χώρα στην οποία παραστρατιωτικές νεοναζιστικές ομάδες, όπως τα τάγματα Αζόφ και Τορνάντο και κόμματα όπως ο Δεξιός Τομέας (μπροστά τους η Χρυσή Αυγή μοιάζει με παρέα κακομαθημένων σχολιαρόπαιδων) κυριολεκτικά κρατικοποιούνται και θεσμοποιούνται, και δε βρίσκει να πει τίποτε επ΄αυτού. Εκτός αν οι Ναζί θεωρούνται ότι είναι «αγωνιστές» της «ελευθερίας» σε κάποιες χώρες – η Λευκορωσία και τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ναι.

Μερικά ιστορικά

Η Ουκρανία γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας της – σε σχετικό forum έλαβε άλλωστε μέρος και ο έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο όρος Ουκρανία εμφανίζεται ως όνομα περιοχής, την περίοδο των Μπολσεβίκων, στη Ρωσία. Ο ρώσικος λαός χωριζόταν, όπως και σήμερα, στους Μικρορώσους, στους Μεγαλορώσους, και τους Λευκορώσους. Ο «εφευρέτης» της Ουκρανίας, ο Σιμον Πετλιούρα θα δολοφονηθεί στο Παρίσι το 1926 από ένα Εβραίο εμιγκρέ ο οποίος ήθελε να εκδικηθεί για τα θύματα των πογκρόμ κατά των Εβραίων που διοργάνωσε η συμμορία του Πετλιούρα. Θα έλεγε κανείς ό,τι με ένα ειρωνικό τρόπο μέσα στο πέρασμα της Ιστορίας το όνομα της Ουκρανίας είναι συνώνυμο του αντισημιτισμού και της ρωσοφοβίας. Στη συνέχεια η Ουκρανία εμφανίζεται ως μια από τις πέντε διοικητικές περιοχές στις οποίες θα χώριζε την κατεκτημένη Σοβιετική Ένωση ο Χίτλερ. Σε αυτό τον σχεδιασμό, του Χίτλερ, για πρώτη φορά γίνεται λόγος για αποκοπή της χερσονήσου της Κριμαίας από την υπόλοιπη Ρωσία. Παραδόξως τελικά αυτό το έκανε 11 χρόνια μετά την λήξη του πολέμου ο ίδιος ο τότε ηγέτης της Ε.Σ.Σ.Δ, Χρουτσώφ.

Δυστυχώς, το ιστορικό παρελθόν στο οποίο ψάχνει τις ρίζες της η Ουκρανία είναι μια διοικητική περιφέρεια επι χιτλερικής κατοχής. Έτσι άλλωστε εξηγούνται και ηρωοποιήσεις προσωπικοτήτων όπως ο Ναζί Στεπάν Μπαντέρα που γίνονται, με πολύ επίσημο τρόπο, στην σημερινή Ουκρανία.

Τα παραπάνω φυσικά δεν είναι τα μόνα που δεν έλαβε υπ΄όψιν της η ελληνική διπλωματική αποστολή. Υπάρχουν αρκετά διμερή προβλήματα για τα οποία δεν ακούσαμε τίποτα. Όπως για παράδειγμα η αδυναμία παράδοσης τελικά, από πλευράς της Ουκρανίας σημαντικού πολεμικού εξοπλισμού προς τη χώρα μας. Η στέρηση του δικαιώματος των εκεί ομογενών να μιλούν τη γλώσσα μας – κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους ρωσόφωνους.

Και, βεβαίως, η επαναφορά του ελληνικού προξενείου στην Μαριούπολη (αν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια του το Ουκρανικό κράτος), κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για 100.000 ομογενείς. Εκεί, σε αυτή την περιοχή ζει ο κύριος όγκος των Ελλήνων ομογενών (100.000 άνθρωποι), και είναι ανέφικτο να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, στην άλλη άκρη της χώρας, για απλές υποθέσεις τους. Και βεβαίως, το ίδιο πρόβλημα υφίσταται και για τους Ουκρανούς μετανάστες στη χώρα μας, που κατάγονται από τις περιοχές στα ανατολικά, διαμένουν στην Ελλάδα (μεγάλο, αν όχι το μεγαλύτερο ποσοστό των Ουκρανών μεταναστών στη χώρα μας): πως θα ανανεώνουν έγγραφα και πως θα μπορούν να ταξιδεύσουν πίσω στα σπίτια τους;

Κουβέντα δεν ακούστηκε βεβαίως και για το μεγάλο θέμα της υπό την CIA καθοδήγησης της διάσπασης της Ορθόδοξης Εκκλησίας – με πολιτική εμπλοκή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως – και της αναγνώρισης ενός μορφώματος που στηρίζεται αποκλειστικά σε παραστρατιωτικούς και νεοναζί –  που έχει οδηγήσει σε ένας αδιανόητο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα διωγμό των χριστιανών, που θυμίζει σε εύρος και ένταση μεσαιωνική Ευρώπη ή ακραίους μουσουλμάνους τύπου ISIS. Για την «τύχη» δε των υπόλοιπων μειονοτικών ομάδων στην Ουκρανία, ούτε λόγος, είτε έχουν να κάνουν με θρήσκευμα και καταγωγή είτε με σεξουαλική έκφραση. Το κράτος των υμνητών των Ναζί του Μπαντέρα γνωρίζει πολύ καλά πως πρέπει να τους συμπεριφερθεί, dna-ικά θα έλεγε κάποιος.

Τίποτε δεν ακούσαμε για όλα αυτά από την ελληνική διπλωματική αποστολή. Ακούσαμε μόνο πως «….η Ελλάδα είναι, και θα είναι πάντα, πρόθυμη να βοηθήσει την Ουκρανία στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της. Πιστεύουμε ότι ανήκετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίπλα μας…», προφανώς προς όφελος τρίτων…

Σε αυτό το καθεστώς, λοιπόν δηλώνει η ελληνική διπλωματία ότι θα παράσχει βοήθεια στις επιλογές του… Α la carte επιλογές οι οποίες δεν μπορούν αν γίνονται αποδεκτές.




Πηγή

mέta-μπουλούκι σε περιοδεία: Συνέντευξη με τη Δανάη Στράτου

Το mέta, το κέντρο μετακαπιταλιστικού πολιτισμού του ΜέΡΑ25, οργανώνει μια εξόρμηση στην ελληνική περιφέρεια, με πολιτιστικές δράσεις από νέους καλλιτέχνες. Στείλαμε πέντε ερωτήσεις στην πρόεδρο του κέντρου, την εικαστικό Δανάη Στράτου.

Στο πρώτο αυτό άνοιγμα των δράσεων του Κέντρου σε διαφορετικές ελληνικές πόλεις, διαβάζουμε στη ιστοσελίδα του,  έχει ως συνεργούς:

  • τον Κωνσταντή Πιστιόλη ο οποίος βάζει στη λούπα μια γκάμα πνευστών, έγχορδων και κρουστών μουσικών οργάνων, τα οποία παίζει ο ίδιος, σε ένα πρόγραμμα με ποικίλα παραδοσιακά ακούσματα από τη Μικρά Ασία μέχρι την Ήπειρο,
  • την Ήρα Κατσούδα και τη Δήμητρα Νικητέα σε ένα stand up comedy show από δύο γυναίκες που θέτουν την θεραπευτική ενέργεια του χιούμορ στην υπηρεσία μιας κριτικής αναμέτρησης με τον περίγυρο,
  • τον Θωμά Αγραφιώτη, ο οποίος συνυφαίνει το δημοφιλές κωμικό έργο του Ηπειρώτικου Θεάτρου Σκιών του 19ου αιώνα “Ο Καραγκιόζης και το Φάντασμα” με τη σύγχρονη πολιτικο-κοινωνική πραγματικότητα.

Θελήσαμε λοιπόν να συζητήσουμε με τη Δανάη Στράτου όλα τα ερωτήματα που γεννά μια τέτοια δράση. Την επιλογή των καλλιτεχνών, του τρόπου παρουσίασης, του πολιτικού πλαισίου που εμψυχώνει αυτές τις δράσεις και κάνει τους καλλιτέχνες να θέλουν να αναμετρηθούν με τις προκλήσεις της εποχής.

 

 

 

1. Ας ξεκινήσουμε από την ιδέα για το μπουλούκι. Τα μπουλούκια του θεάτρου είχαν έναν χαρακτήρα αυτοσχέδιο και περιπετειώδη, και είχαν βεβαίως το στοιχείο της περιπλάνησης. Πώς και επιλέξατε να ξεκινήσετε τις δραστηριότητες του κέντρου με ένα μπουλούκι;

Χρησιμοποιείς εδώ τρεις λέξεις (αυτοσχέδιο, περιπετειώδες, περιπλάνηση), οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι πιστεύω ότι χαρακτηρίζουν την εποχή την οποία διανύουμε: αυτό το μεταίχμιο για το οποίο μιλάμε εμείς, μεταξύ μιας εποχής και της επόμενης, χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι θα ξημερώσει – εκτός αν αφήσουμε τα πράγματα στον αυτόματο πιλότο, οπότε θα ξημερώσει μια ακόμα βαθύτερη δυστοπία. Και σε αυτή την εποχή χρειάζεται και το αυτοσχέδιο, το να αυτοσχεδιάσουμε και να περιπλανηθούμε. Είναι μια νέα περιπέτεια το να φανταστούμε το μέλλον αλλιώς, κάτι το οποίο σε μια τόσο ρευστή εποχή είναι επιβεβλημένο. Είναι τέτοια η έκταση των ανακατατάξεων, που πρέπει να εφεύρουμε εξαρχής νέους τρόπους, για να υπάρξουμε ως κοινωνία. Κάτι τέτοιο μας έδωσε την ιδέα να ξεκινήσουμε ακριβώς με ένα τέτοιο σχήμα, με ένα «μπουλούκι» και τον νομαδικό του χαρακτήρα, αυτόν της περιπλάνησης. Μας ενδιέφερε να επιστρέψουμε στη «βάση» της κοινωνίας, να πάμε στις γειτονιές της Ελλάδας, σε άλλα σημεία πέραν της αυτοαναφορικής πρωτεύουσας, να μιλήσουμε με τους ανθρώπους, να περιπλανηθούμε, να αφουγκραστούμε μάλλον. Να πλησιάσουμε τους νέους στον δημόσιο χώρο που τόσο στερήθηκαν δύο χρόνια τώρα, να καταλάβουμε, να πιάσουμε τον παλμό του τι συμβαίνει σε διαφορετικά σημεία σε όλη την Ελλάδα. Αλλά και να προσφέρουμε, με τον τρόπο της γιορτής, μια ανακούφιση μετά από τα δύο σχεδόν χρόνια της δυστοπικής περιπέτειας όπου έχουμε όλοι μπει, με τον εγκλεισμό και την απομόνωση που έχουμε βιώσει.

Στόχος λοιπόν είναι να βγούμε στην κοινωνία με μια επαναδιεκδίκηση του δημοσίου χώρου, μετά από δύο χρόνια αποκλεισμού στο ιδιωτικό δωματιάκι του καθενός με μια οθόνη. Επειδή υπάρχει ο σωστός χρόνος για το κάθε τι, όχι όμως για «πολιτικά κηρύγματα», αλλά για ένα πανηγύρι ανοιχτό σε όλους. Να προσφέρουμε ένα «μεικτό» καλλιτεχνικό δρώμενο, στο οποίο ίσως να ξαναθυμηθούμε το «μαζί». Και με αυτό το μείγμα μουσικής, κωμωδίας, θεάτρου σκιών και κριτικής να χλευάσουμε το ζόφο. Φέρνοντας μαζί και σύγχρονες μορφές και παραδοσιακές με έναν τρόπο πειραματικό και περιοδεύοντα, προσπαθούμε να θυμηθούμε συλλογικά ποιοι είμαστε, για να δούμε προς τα πού θα πάμε. Είναι μια «επιστροφή στα βασικά» την οποία, νομίζω, χρειαζόμαστε όλοι, μέσα στον αποπροσανατολισμό που μας έχει επιβληθεί.

Η «επιστροφή στα βασικά», για να δούμε ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε, εμπεριέχει και την αντίσταση στον συγκεντρωτισμό – και τον γεωγραφικό συγκεντρωτισμό, αλλά και την «τακτοποίηση» των μορφών έκφρασης σε διαφορετικά «είδη», τα οποία εν τέλει πάλι λειτουργούν συγκεντρωτικά. Τα παλαιότερα χρόνια, κάποιος που έφτιαχνε κιούπια, πιθάρια ή οτιδήποτε άλλο πήγαινε από χωριό σε χωριό και πούλαγε την πραμάτεια του, δεν υπήρχε η έννοια της «κεντρικής αγοράς» όπως το κατανοούμε σήμερα. Έτσι λειτουργούσαν και τα μπουλούκια, στην Ελλάδα και αλλού, στο καλλιτεχνικό αντίστοιχο. (Προσωπικά, το νομαδικό στοιχείο το έχω και λίγο μέσα μου, από τα πρώτα χρόνια που έκανα έργα μεγαλύτερης κλίμακας και που χρειάστηκε να ταξιδέψω ανά τον κόσμο για να τα υλοποιήσω). Το «μπουλούκι» βγάζει τη γλώσσα στον πρωτευουσιάνικο συγκεντρωτισμό και στην αυστηρή κατανομή σε «είδη»: περιοδεύουμε με ένα μεικτό δημόσιο καλλιτεχνικό γεγονός, από τη μουσική μέχρι το θέατρο σκιών, την κωμωδία και την κριτική. Με τη διαφορά ότι δεν «πουλάμε πραμάτεια», αλλά καλούμε τους πάντες σε μια (Χαρδαλιά επιτρέποντος) ανοιχτή γιορτή με ελεύθερη είσοδο. Οπότε μας άρεσε αυτή η ιδέα, δηλαδή να ρίξουμε μια νέα ματιά στο παρελθόν για να ξανακοιτάξουμε προς το μέλλον.

Όμως, δεν ξεκινάμε τώρα, με το μπουλούκι, τις δραστηριότητες του mέta. Προηγήθηκαν τα ψηφιακά μας «εγκαίνια», όπου προσπαθούμε να δείξουμε τη σύζευξη ανάλυσης και τέχνης που επιχειρούμε – αλλά και σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων, που μπορείτε να βρείτε στο κανάλι μας στο YouTube. Εντελώς ενδεικτικά, τη χρονιά που πέρασε κάναμε ψηφιακές εκδηλώσεις με θέματα όπως «Μετακαπιταλισμός, Μεταναρχισμός και Πανδημία», «Το μέλλον της Ιστορίας του Καπιταλισμού», «Η φυλακή του χρέους είναι πάντα εδώ και εμείς εντός της», «Αστυνομική βία, Νόμος και Τάξη και μεταλλάξεις της έννοιας της ασφάλειας», «Σεξουαλική βία και κακοποίηση των ευάλωτων: Διαχρονικά προβλήματα με επίκαιρη αφορμή», «Ελλάδα 2021: Το «αναπτυξιακό μοντέλο» του τζόγου, της εκποίησης και της φτηνής εργασίας» και, φυσικά, «Άνοιξη 2015: τα ενδότερα μιας υπονομευμένης διαπραγμάτευσης».

 

2. Να μιλήσουμε λίγο για το ίδιο το κέντρο. Μιλώντας για «μετακαπιταλιστικό πολιτισμό», αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολιτιστικό θεσμό ο οποίος θέλει να έχει λόγο για το πώς είναι η εποχή μας και να συνδιαλέγεται με αυτήν. Πώς αλλάζει το καλλιτεχνικό αίτημα που εκφράζει αυτός ο θεσμός, επειδή ζούμε σε μια “μετακαπιταλιστική” εποχή; Υπάρχει ένα όραμα αισθητικό, καλλιτεχνικό, που να ανταποκρίνεται ειδικά σε αυτή την εποχή;

 

Ο στόχος του mέta είναι ακριβώς το να κατανοήσουμε, αλλά και να συνδιαμορφώσουμε, την εποχή που έρχεται με ορμή. Διότι εδώ δεν έχουμε μια έτοιμη συνταγή, που υποσχόμαστε ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα, και την οποία συνοψίζουμε με μια λέξη. Όχι. Εδώ έχουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση. Το πρώτο που διαπιστώνουμε είναι ότι ο κόσμος που ξέραμε -αν θέλετε να το πούμε με οικονομικούς όρους τότε θα λέγαμε “ο καπιταλισμός”- έχει ήδη τελειώσει. Με την έννοια ότι αυτό που ζούμε δεν μπορεί πλέον να περιγραφεί ως καπιταλισμός με την κλασσική κατανόηση του όρου. Ανεξάρτητα από το πώς αξιολογεί κανείς αυτήν την εξέλιξη, το να ορίζουν τα πράγματα οντότητες οικονομικά χρεοκοπημένες και πτωχευμένες, όπως γίνεται με τις μεγάλες τράπεζες ή εταιρείες που είναι too big to fail (και αυτό το είδαμε με πανηγυρικό τρόπο μετά την διεθνή κρίση του 2008) δεν μπορεί να περιγραφεί ως καπιταλισμός. Είναι κάτι άλλο. Το να εκτοξεύεται το βρετανικό χρηματιστήριο στα ύψη την ίδια ακριβώς ημέρα που η πραγματική οικονομία έπεφτε στα τάρταρα επίσης δεν είναι ο καπιταλισμός που ξέραμε. Οι προκλήσεις που έρχονται, ή μάλλον που είναι ήδη εδώ, όπως η οικολογική αυτο-καταστροφή της ανθρωπότητας, αλλά και ο αυτοματισμός/ρομποτική ή η τεχνητή νοημοσύνη και οι όποιες αλλαγές που αυτά θα φέρουν στους χώρους εργασίας, ούτε αυτά μπορούμε να τα βρούμε σε κάποιο εγχειρίδιο που περιγράφει τον καπιταλισμό όπως τον γνωρίζαμε μέχρι πριν από όχι και τόσο πολλά χρόνια. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο στο πεδίο της οικονομίας, ήδη μιλήσαμε για το ζήτημα του φυσικού περιβάλλοντος της ανθρωπότητας, οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και οι νέες ανισορροπίες είναι επίσης άνευ προηγουμένου, και ούτω καθεξής: βλέπουμε παντού, σε κάθε πτυχή, το τέλος μιας εποχής. Εμείς ως Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού είμαστε εδώ για να μελετήσουμε και να ερευνήσουμε την επόμενη μέρα, η οποία δεν έχει ακόμα πλήρως διαφανεί. Γιατί η επόμενη μέρα μπορεί κάλλιστα να είναι δυστοπική, ακόμη χειρότερη από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα (κάτι που έχει περιγραφεί διεθνώς με διάφορες παραλλαγές ως “τεχνοφεουδαρχία”, μεταξύ άλλων), αλλά μπορεί να αποδειχθεί η ευκαιρία για μια απελευθέρωση ακριβώς από τις ανισότητες και τις δομικές αδικίες της περιόδου που αφήνουμε εκ των πραγμάτων πίσω μας. Δεν έχουμε αυταπάτες, βλέπουμε και εμείς ότι αυτό στο οποίο μεταμορφώνεται το τέλος της περιόδου που διανύουμε κάθε άλλο παρά όμορφο είναι. Εξ ου όμως και η ανάγκη κέντρων, ομάδων και προσώπων που θα μελετούν ακριβώς αυτά τα ζητήματα, ώστε να μπορεί να διατυπωθεί εναλλακτική και διέξοδος: τίποτα δεν έχει τελειώσει. Και μιλάμε για μετακαπιταλιστικό πολιτισμό ακριβώς για αυτό τον λόγο: όπως και αν μοιάζει αυτό που θα ακολουθήσει, δεν θα μπορεί να περιγραφεί απλά ως ένα οικονομικό σύστημα. Ούτε απλώς ως μια νέα διεθνής ισορροπία ή τάξη. Και ούτω καθεξής. Αυτό που θα λάβει χώρα, και το ερώτημα είναι σε ποια κατεύθυνση θα λάβει χώρα, είναι μία συνολική πολιτισμική αλλαγή. Και είμαστε εδώ για να φέρουμε κοντά ανθρώπους που θέλουν να την μελετήσουν και να έρθουν αντιμέτωποι με αυτήν τόσο με τον τρόπο της θεωρητικής ανάλυσης όσο και με τον τρόπο της τέχνης. Για να βρούμε διέξοδο – να μην πέσουμε στη δυστοπία. Διεθνής η προσπάθεια, διεθνές και το κέντρο που την υποστηρίζει.

Ως προς τη δεύτερη ερώτηση. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που ψάχνουμε πειραματικά σχήματα, νέες μορφές έκφρασης και δημιουργίας και δεν πάμε στα καθιερωμένα που περιμένει κανείς να δει, αλλά σε εναλλακτικές μορφές τέχνης. Και αυτό φάνηκε και από το launch μας, τα ψηφιακά εγκαίνιά μας, όπου συνεργαστήκαμε και κάναμε παραγωγές με ομάδα ακροβατισσών, με street artist performers και με μια ομάδα νέων μουσικών, οι οποίοι κάνουν ένα μη συνηθισμένο είδος δουλειάς. Αυτά τα εναλλακτικά σχήματα πιστεύω ότι είναι μέσα στο πνεύμα του mέta, ακριβώς με την έννοια ότι ψάχνουμε και εμείς για να δούμε ποιο είναι το ύφος, το όραμα, που ανταποκρίνεται καλύτερα σε αυτή την εποχή που διανύουμε και στην επόμενη που θα έρθει, αν επιδιώξουμε να τη στρέψουμε σε μια άλλη κατεύθυνση. Συνεργαζόμαστε με καλλιτέχνες που διερευνούν νέους τρόπους έκφρασης ή νέους τρόπους «μετάφρασης» των παλαιότερων μορφών τέχνης στο σήμερα και στο αύριο. Άρα αυτή η αναζήτηση, αυτός ο πειραματισμός, είναι το «ανοιχτό» στοιχείο με το οποίο προχωράμε αναζητώντας το ύφος του αύριο. Ακριβώς αυτό είναι το σημείο που μας ενδιαφέρει, γιατί μέσα σε αυτό υπάρχει ο χώρος για κάτι νέο. Άλλωστε επιλέξαμε τη λέξη «μετακαπιταλισμός» διότι δεν περιγράφει μια κατάληξη ή μια συνταγή, αλλά μια εν τω γίγνεσθαι πραγματικότητα που ξεδιπλώνεται τώρα και που καλούμαστε να εξετάσουμε, αλλά και να συνδιαλλαγούμε μαζί της.

 

 

3. Εσείς έχετε μια ατομική καλλιτεχνική πορεία που περιλαμβάνει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Πώς είναι η εμπειρία αυτής της διοργάνωσης; Συμμετέχετε σε δράσεις του DiEM25 από το 2016. Το αισθάνεστε ως κάτι ανταγωνιστικό προς την ατομική καλλιτεχνική δημιουργία, ως κάτι εξ ορισμού αντιδημιουργικό, ή νιώθετε ότι και με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να σκεφτείτε και να παρέμβετε δημιουργικά στην εποχή;

 

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, το αργότερο από τις αρχές του 2000 συζητούσαμε και βλέπαμε το πρόβλημα που δημιουργείται με την κατάχρηση του περιβάλλοντος, την περιβαλλοντολογική κρίση, η οποία ερχόταν ήδη και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε όρια απολύτως κρίσιμα για την ανθρωπότητα, για τον πλανήτη, για τη ζωή πάνω στη γη. Από το 2008 και μετά, ο κόσμος άλλαξε με τόσους επιπλέον τρόπους: η όποια ισορροπία, είτε κανείς την έβλεπε ως ικανοποιητική είτε ως κτηνωδώς αντι-ανθρώπινη, δεν υπάρχει πλέον. Πανανθρώπινα, ήρθε η ώρα των αποφάσεων για το πώς θα συνεχίσουμε την πορεία μας σε σχέση με τον πλανήτη, αλλά και μέσα στις κοινωνίες μας, στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων – σε ένα πλαίσιο όπου σήμερα εξαφανίζεται η δημοκρατία, η όποια στοιχειώδης ισότητα υπήρχε, το ίδιο το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Ζούμε ένα τέλος. Θεωρώ λοιπόν μέσα σε αυτή τη συγκυρία ότι εμείς οι καλλιτέχνες πρέπει να αναμετρηθούμε με αυτά τα ζωτικής σημασίας προβλήματα. Και, με τον δικό μας τρόπο, με τη δική μας γλώσσα, να τα αναδείξουμε. Οπότε, όχι, βλέπω τη στράτευσή μου, αν είναι να το θέσουμε έτσι, ως προέκταση του καλλιτεχνικού μου έργου και όχι ως αποπροσανατολισμό από αυτόν. Διότι μια καλλιτεχνική δουλειά που δεν αντιλαμβάνεται τις κοσμοϊστορικές αλλαγές γύρω της αλλά ομφαλοσκοπεί θα ήταν, στις σημερινές συνθήκες, σχεδόν αντικοινωνική – σίγουρα, πάντως, τοξικά εγωκεντρική. Και θεωρώ ότι η καλλιτεχνική γλώσσα, κάθε καλλιτεχνικός λόγος σε όλες τις μορφές του, είναι εξαιρετικά νευραλγικής σημασίας να αναδείξει τα ζωτικά προβλήματα της εποχής μας. Θεωρώ λοιπόν υποχρέωσή μου να σταθώ, να αναγνωρίσω τα προβλήματα, να τα κατανοήσω με τον τρόπο μου και να τα εκφράσω, όχι μόνο μέσα από το καλλιτεχνικό έργο, αλλά και μέσα από τον καθαυτό πολιτικό αγώνα. Θεωρώ ότι πλέον οι καλλιτέχνες πρέπει να πάρουμε θέση, πρέπει να βγούμε μπροστά και πρέπει να αγωνιστούμε για την ανατροπή της δυστοπίας που ήδη ζούμε και της ακόμα βαθύτερης που ήδη έρχεται. Οι δράσεις αυτές και ο ρόλος που έχω προσπαθήσει να διαδραματίσω και μέσα στο DiEM25 και, παλαιότερα, με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vital Space που συνίδρυσα το 2010, μια καλλιτεχνική-διεπιστημονική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται μέσα από την καλλιτεχνική οπτική έχοντας όμως ως επίκεντρο ζητήματα ουσιωδώς πολιτικά, εντάσσονται σε αυτή τη λογική. Τώρα έρχεται το mέta, το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού του ΜέΡΑ25, του πανευρωπαϊκού DiEM25 και της Progressive International. Προφανώς και προκύπτει κόπωση από κάτι τέτοιο, προφανώς και μειώνει το χρόνο που θα μπορούσα να επενδύω σε μια προσωπική τέχνη, προφανώς και θα ήταν πιο εύκολο για εμένα να καθόμουν σπίτι μου. Άλλωστε, θυμίζω ότι δεν λαμβάνω τον οποιοδήποτε μισθό ή αποζημίωση ή οτιδήποτε χρηματικό, ούτε από την προεδρία του Δ.Σ. του mέta ούτε, φυσικά, από την ενασχόληση με το ΜέΡΑ25, το DiEM25 ή την Progressive International, ενώ παράλληλα βρίσκομαι εκτεθειμένη σε μια ανθρωποφαγική πολιτική αρένα που βλέπει αυτονόητα τους καλλιτέχνες ως τεμπέληδες πολυτελείας και τις γυναίκες ως ετερόφωτες συζύγους. Νά μερικοί παραπάνω λόγοι, λοιπόν, για να σηκωθεί κανείς από την άνεση του καναπέ του και να δώσει μάχη ενάντια στη χυδαιότητα που μας κυβερνά, και ας έχει ζημία.

 

4. Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες με ποιο κριτήριο έχουν επιλεγεί; Πρόκειται για έναν κλάδο που φαίνεται ότι είναι πραγματικά αόρατος για το υπουργείο πολιτισμού, που προσανατολίζεται στον πολιτισμό των μεγάλων ιδρυμάτων ή μιας τουριστικής αρχαιολατρίας, ακόμα και όταν φθείρει και υποβαθμίζει τις αρχαιότητες. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτή την πρώτη δράση ασχολούνται με είδη που ήδη έχουν κατακτήσει ένα σημαντικό κοινό, σε είδη όμως που δεν ανήκουν λεγόμενη «υψηλή τέχνη». Ακόμη και η ίδια η χρήση της λέξης “μπουλούκι” παραπέμπει ηθελημένα σε ένα ταπεινό είδος, χωρίς τον στόμφο της υπερήφανης περιφρόνησης του λαϊκού κοινού. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για αυτές τις επιλογές;

 

Αν και όλοι οι συμμετέχοντες στο μπουλούκι έχουν διακριθεί στην τέχνη τους (o Κωνσταντής Πιστιόλης σε μια σύγχρονη και δυναμική ματιά στη λαϊκή μουσική με έναν πραγματικά δικό του ήχο, η Ήρα Κατσούδα και η Δήμητρα Νικητέα στο stand up comedy, ο Θωμάς Αγραφιώτης σε ένα νέο-παραδοσιακό και κοινωνικά ενσυνείδητο θέατρο σκιών), σε ιδανικές συνθήκες θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό καλλιτεχνών με τους οποίους θα μπορούσαμε να δουλέψουμε με τον τρόπο του μπουλουκιού και του πειραματισμού που συζητήσαμε ήδη. Στο πλαίσιο των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων μας και στη δέσμευσή μας (στους εαυτούς μας πρωτίστως) να προσφέρουμε ένα περιοδεύον γεγονός με ελεύθερη είσοδο, καταλήξαμε σε έναν μικρό αριθμό εξαιρετικών συνεργατών ψάχνοντας, ρωτώντας, βλέποντας, κρίνοντας, και βεβαίως έχοντας ιδία γνώμη. Όπως πολύ εύστοχα λες, η μορφή του μπουλουκιού είναι και μια υπονόμευση της διάκρισης ανάμεσα στην «υψηλή» και στη «λαϊκή» κουλτούρα, ως εάν η δεύτερη να είναι παρακατιανή: χλευάζοντας στην πράξη αυτόν τον ελιτισμό, περιοδεύουμε με το μπουλούκι μας ανά την επικράτεια, σε έξι σταθμούς, για μια γιορτή ανοιχτή σε όλους. Θα το συνόψιζα σε έξι λέξεις: μουσική – κωμωδία – κριτική – περιοδεία – ανοιχτή γιορτή. Και ίσως οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν αναφέρονται: ο φυσικός, δημόσιος χώρος. Η επανακατάληψή του μετά από δύο χρόνια ιδιώτευσης και ψηφιακής πραγματικότητας. Και η συλλογικότητα και η κοινότητα που τελικά φανερώνονται μόνο σε αυτόν, στον φυσικό, δημόσιο χώρο. Θέλουμε να στήσουμε μια γιορτή που χλευάζει το ζόφο, διερωτώμενες συλλογικά ποιοι είμαστε και πού πάμε, ξανακοιτώντας κριτικά τόσο την παράδοση του παρελθόντος όσο και νέες μορφές. Τώρα, για τη φρίκη του σημερινού Υπουργείου Πολιτισμού, του «πολιτισμού των ιδιωτικών ιδρυμάτων», της υπουργού την οποία πλέον εχθρεύεται σχεδόν κάθε άνθρωπος του πολιτισμού στη χώρα, για την ευτέλεια της αντιμετώπισης των καλλιτεχνών ως περίπου παρασίτων που δεν κάνουν κάτι «δημιουργικό» και μπορούν κάλλιστα να λιμοκτονήσουν ή έστω να σταματήσουν να είναι καλλιτέχνες σύμφωνα με τη ΝΔ, ας μη μιλήσουμε σήμερα. Ας το ξαναπιάσουμε το νήμα μετά τη γιορτή…

 

5. Τι άλλο οργανώνετε για τη συνέχεια; Υπάρχει σχεδιασμός για το μέλλον, έστω το άμεσο μέλλον, μετά το καλοκαίρι;

 

Μετά το καλοκαίρι οι μηχανές του mέta ξαναπαίρνουν μπρος δυναμικά, με σεμινάρια και εκδηλώσεις, εκδόσεις, μεταφράσεις σημαντικών κειμένων, επιμορφωτικές πρωτοβουλίες, πολιτική ακαδημία νέων, καλλιτεχνικά δρώμενα, και άλλα πολλά. Δεν είμαστε παρά στην αρχή!

 

 

Εδώ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της περιοδείας:

12 Ιουλίου: ΑΤΤΙΚΗ Ανοικτό θέατρο πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”, ώρα έναρξης: 21.00
(συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ιλίου)

14 Ιουλίου: ΠΑΤΡΑ Παλαιά Σφαγεία, ώρα έναρξης: 21.00

15 Ιουλίου: ΙΩΑΝΝΙΝΑ Υπαίθριο Θέατρο Φρόντζου, ώρα έναρξης: 21.00

19 Ιουλίου: ΚΑΒΑΛΑ “Ακόντισμα”, ώρα έναρξης: 21.00

20 Ιουλίου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Πλαζ Αρετσούς, ώρα έναρξης: 20.00

22 Ιουλίου: ΒΟΛΟΣ Lab art yard (Πολυχώρος Τσαλαπάτα), ώρα έναρξης: 20.30

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό. Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα λόγω πανδημίας μέτρα ασφαλείας.

H κράτηση θα γίνεται μέσω της ticketservices:
https://www.ticketservices.gr/event/meta-mpoulouki/?lang=el





Πηγή


Συναγερμός για κρούσματα σε τέσσερις κατασκηνώσεις

 Σε τέσσερις κατασκηνώσεις της χώρας στρέφεται η προσοχή των Αρχών όσον αφορά στην εξάπλωση του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, συναγερμός σήμανε σε Χανιά, Χαλκιδική και Καπανδρίτι Αττικής, ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν και σε κατασκήνωση στo Σοφικό Κορινθίας. Στα Χανιά μάλιστα να σημειωθεί πως οι γονείς καταγγέλλουν τις συνθήκες και τη διαχείριση της εξάπλωσης του ιού εντός της κατασκήνωσης.

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για εξάπλωση του κορονοϊού σε κατασκηνώσεις σε Χανιά, Χαλκιδική και Καπανδρίτι Αττικής. Πέντε κρούσματα εντοπίστηκαν και σε κατασκήνωση στo Σοφικό Κορινθίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτη ήρθε στο φως της δημοσιότητας η απόφαση των ιθυνόντων σε κατασκήνωση των Χανίων να την κλείσουν, καθώς είχε αποτελέσει εστία κορονοϊού. Σύμφωνα με το zarpanews, υπήρχαν αρκετές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παιδιών, ενώ θετικοί βρέθηκαν και εργαζόμενοι. Η κατασκήνωση φιλοξενεί πάνω από 200 παιδιά, με αρκετούς γονείς να έχουν σπεύσει να τα παραλάβουν χθες και σήμερα. Όπως αναφέρει το ίδιο Μέσο, οι γονείς καταγγέλλουν τις συνθήκες και τη διαχείριση της εξάπλωσης του ιού.

Αυτό που έχει εξοργίσει τους περισσότερους γονείς, όπως λένε στο zarpanews, είναι οι χειρισμοί της κατασκήνωσης, αφού μπορεί το θέμα να είδε το φως της δημοσιότητας χθες, όμως νέα καταγγελία από μητέρα αναφέρει ότι πήρε το παιδί της με πυρετό από την κατασκήνωση την Τετάρτη, έκανε τεστ που βγήκαν θετικά και ενημέρωσε για το γεγονός τους υπεύθυνους.

Ανακοίνωση επί του θέματος εξέδωσαν και οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης. Σε αυτήν αναφέρουν: «Αγαπητοί γονείς, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως την Τετάρτη 7 Ιουλίου μας γνωστοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ ότι βρέθηκε θετικό κρούσμα Covid-19 στην κατασκήνωσή μας. Αμέσως εφαρμόσαμε και ενεργοποιήσαμε το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με το οποίο ενημερώθηκαν οι γονείς και προληπτικά απομακρύνθηκαν όλα τα παιδιά που διέμεναν στο ίδιο σπιτάκι με το θετικό κρούσμα από το χώρο της κατασκήνωσης.

Η διεύθυνση της κατασκήνωσης και το προσωπικό μας, έχοντας εμπειρία 30 ετών, τηρεί απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες δημόσιας ασφάλειας και υγιεινής, έχουσα πρωτίστως ως μέλημά της την προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων των κατασκηνωτών. Για τον λόγο αυτό αποφασίζουμε να κλείσουμε την κατασκήνωση για το χρονικό διάστημα από 10 έως 15 Ιουλίου για να απολυμάνουμε τους χώρους και να κάνουμε τεστ σε όλο το προσωπικό μας και να επιστρέψουμε στις 16 Ιουλίου με την έναρξη της Β περιόδου.

Εκ της διευθύνσεως».

Ακολούθησε η είδηση για εντοπισμό κρουσμάτων και στη Χαλκιδική. Όπως μετέδωσε το GRTimes, σε κατασκήνωση που φιλοξενεί παιδιά ηλικίας από 13 έως 17 ετών εντοπίστηκαν 14 θετικά παιδιά: τρία από τη Λάρισα, ένα από τον Βόλο και τα υπόλοιπα από άλλες περιοχές, ενώ τα περισσότερα είχαν συμπτώματα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατασκήνωση εκκενώθηκαν μέχρι στιγμής 6 σπιτάκια-σκηνές, τα οποία φιλοξενούσαν 13 άτομα. Οι γονείς των παιδιών που έχουν βρεθεί θετικά σε κορονοϊό έσπευσαν να τα παραλάβουν.

Οι υπεύθυνοι ξεκαθάρισαν στο ίδιο Μέσο ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ έχουν ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία. Διαβεβαίωσαν, δε, πως τα μέτρα που τηρούνται κατά της διασποράς του ιού είναι από την πρώτη στιγμή αυστηρά. Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο ημέρες, όταν ένα παιδί ανέβασε πυρετό και βγήκε θετικό στον ιό. Όπως δήλωσε στο ThessToday ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων (ΠΕΛΚ), Παναγιώτης Μπαρδάκης, τηρήθηκε κατά γράμμα το σχετικό πρωτόκολλο και ενημερώθηκαν αμέσως οι γονείς, οι οποίοι παρέλαβαν το παιδί προκειμένου να γίνει το μοριακό τεστ.

«Το παιδί βρισκόταν τέσσερις ημέρες μόλις στην κατασκήνωση. Ενδεχομένως να έφερε τον ιό απ’ έξω και να κόλλησαν και τα υπόλοιπα. Είχε κάνει βέβαια το self test, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία του. Ο κίνδυνος της διασποράς είναι αναμενόμενος. Υπάρχει ακόμη και ο προβληματισμός μας για το επισκεπτήριο, καθώς οι κατασκηνώσεις είναι κλειστές δομές. Μπορεί το πρωτόκολλο να το επιτρέπει, με κίνδυνο βέβαια τη διασπορά του ιού, αλλά με δική μας απόφαση δεν αφήνουμε να γίνονται τα επισκεπτήρια, παρόλο που ορισμένοι γονείς θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους», εξήγησε ο πρόεδρος.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, από τα 30 παιδιά που ήρθαν σε επαφή με το θετικό κρούσμα, τα 13 εμφάνισαν συμπτώματα, ηλικίας από 13 έως 17 ετών. Οι γονείς τους ενημερώθηκαν και η αναχώρησή τους έγινε την Πέμπτη το πρωί, ώστε να υποβληθούν σε μοριακά τεστ. Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης προχώρησαν αμέσως στην εκκένωση και κατόπιν στην απολύμανση των σπιτιών που φιλοξενούνταν τα παιδιά. Συνεχίζει να λειτουργεί με την υπόλοιπη δομή και όσα παιδιά βγήκαν αρνητικά μπορούν να επιστρέψουν. Στις 16 Ιουλίου αναμένεται να λειτουργούν ξανά όλα, αφού ξεκινά και η δεύτερη κατασκηνωτική περίοδος.

Νέος συναγερμός σήμανε για κρούσματα που βρέθηκαν και σε τρίτη κατασκήνωση, αυτήν τη φορά στο Καπανδρίτι Αττικής. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πρόκειται για τρία κρούσματα, με τις Αρχές να κάνουν ιχνηλάτηση μεταξύ παιδιών και εργαζομένων, ενώ αύριο το πρωί αναμένεται να έχουμε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα.




Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ