Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

ΕΣΗΕΑ: 4ωρη στάση εργασίας στην “Αυγή” και στο www.avgi.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» και στην ιστοσελίδα avgi.gr αύριο Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021, από τις 08.00 π.μ. έως τις 12.00 μ.

Οι Ενώσεις και οι εργαζόμενοι ζητούν την καταβολή παλαιών δεδουλευμένων αποδοχών τους, που αντιστοιχούν σε ενάμιση μήνα.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ


Πηγή

Γελάνε και οι καθετήρες με την δήλωση Μητσοτάκη για όλα τα eμβόλια

 


Κυκλοφορούν! Απίστευτα σενάρια για τον Μπάμπη, τον σκύλο και την υπόθεση Καρολάιν




Ερώτηση βουλεύτριας του ΜέΡΑ25 για αποκλεισμό προσφυγόπουλου από τις Πανελλήνιες

 Ερώτημα στη Βουλή σχετικά με τον 18χρονο μαθητή από τη Θεσσαλονίκη που αποκλείστηκε από τις Πανελλήνιες εξετάσεις κατέθεσε η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα ρωτώντας την υπουργό Παιδείας, αν γνωρίζει το περιστατικό και ζητώντας ενημέρωση σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει με τον 18χρονο μαθητή του ΕΠΑΛ και για ποιο λόγο απομακρύνθηκε από τις εξετάσεις, ενώ είχε ήδη μπει στην αίθουσα και είχε ξεκινήσει να γράφει. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ψήφισμα συμπαράστασης των «Ανάδοχων Εκπαιδευτικών» και στις ενέργειες που έχει λάβει ο μαθητής για να καταφέρει να δώσει Πανελλήνιες με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον.


Ερώτημα στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τον αποκλεισμό μαθητή από τις Πανελλήνιες, απηύθυνε η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, από το βήμα της Βουλής.

Η καταγγελία που έφερε στη δημοσιότητα η ομάδα «Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί» αφορά την απομάκρυνση μαθητή από την αίθουσα των Πανελλήνιων με εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο αποκλεισμός του μαθητή, που έφτασε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος και ολοκλήρωσε φέτος τις δευτεροβάθμιες σπουδές του, φέρεται να οφείλεται σε μια αυθαίρετη βαθμολόγηση που έγινε εις βάρος του από έναν διδάσκοντα στο ΕΠΑΛ, σύμφωνα με την καταγγελία.

Αποκλεισμός μαθητή από τις Πανελλαδικές με καταγγελίες για στοχευμένη και καταχρηστική συμπεριφορά καθηγητή του

Στην ερώτηση που κατέθεσε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 ρωτά την υπουργό Παιδείας, αν γνωρίζει το περιστατικό και ζητά ενημέρωση σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει με τον 18χρονο μαθητή του ΕΠΑΛ και για ποιο λόγο απομακρύνθηκε από τις εξετάσεις, ενώ είχε ήδη μπει στην αίθουσα και είχε ξεκινήσει να γράφει. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ψήφισμα συμπαράστασης των «Ανάδοχων Εκπαιδευτικών» και στις ενέργειες που έχει λάβει ο μαθητής για να καταφέρει να δώσει Πανελλήνιες με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον.

Το ερώτημα που κατέθεσε η βουλεύτρια είχε τρεις άξονες:

  • Ποιες άμεσες ενέργειες θα γίνουν ώστε να εξεταστεί ο μαθητής στα 2 αυτά μαθήματα από άλλο καθηγητή και να βαθμολογηθεί εκ νέου, δεδομένου μάλιστα πως ο υπεύθυνος καθηγητής, όπως ενημερωνόμαστε, δήλωσε ασθένεια και δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις, την ίδια στιγμή που διακυβεύεται το μέλλον ενός παιδιού;
  • Ποιος ο λόγος αυτής της βαθμολογίας που δόθηκε στο μαθητή, δεδομένου πως είναι κοινή πρακτική σε όλα τα σχολεία πως σε μη βασικά μαθήματα, ακόμα και αν κάποιος επιμελής μαθητής βρεθεί σε άσχημη μέρα και δεν γράψει καλά, υπάρχει κατανόηση και δεν στερούν από μαθητές τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους, λαμβάνοντας μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις;
  • Ποιες άμεσες ενέργειες θα γίνουν ώστε να μπορέσει ο μαθητής να δώσει πανελλήνιες το Σεπτέμβριο, οπότε και προβλέπεται να δώσουν και όσοι μαθητές αρρωστήσουν;

Ολόκληρη η ερώτηση:

Οι «Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί» καταγγέλλουν πως, μετά από «μια αυθαίρετη και καταχρηστική βαθμολόγηση καθηγητή σε ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης», ασυνόδευτος πρόσφυγας, υποψήφιος στις πανελλήνιες εξετάσεις απομακρύνθηκε στις 16 Ιουνίου, με εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, από την αίθουσα των εξετάσεων ενώ ήδη είχε μπει στην αίθουσα και έγραφε το πρώτο του μάθημα, τα Νέα Ελληνικά.

Μάλιστα, οι «Ανάδοχοι Εκπαιδευτικοί» καλούν σε ψήφισμα συμπαράστασης ώστε ο μαθητής να μπορεί να συμμετέχει στις τελικές εξετάσεις, διεκδικώντας το μέλλον που ονειρεύεται.

«Ένα ασυνόδευτο ανήλικο προσφυγόπουλο, ο μαθητής της Γ’ Λυκείου του Ημερήσιου ΕΠΑΛ Βασιλικών Θεσσαλονίκη, που διαμένει σε Δομή Φιλοξενίας, έχασε απρόσμενα το δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλήνιες εξετάσεις του Ιουνίου 2021. Το σχολείο αυτό στήριξε ιδιαίτερα το μαθητή του αλλά και όλα τα ασυνόδευτα παιδιά, με αποτέλεσμα φέτος να αποφοιτήσουν τρεις μαθητές.

Θλιβερή εξαίρεση αποτέλεσε ένας και μόνο καθηγητής με τη χαμηλή βαθμολογία σε δύο εργαστηριακά μαθήματα, κατά μισή μόνο μονάδα κάτω από την απαιτούμενη βάση (7,5 αντί 8). Έτσι ένας πολύ καλός μαθητής αποκλείστηκε από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις» τονίζει στο κάλεσμα η ομάδα εκπαιδευτικών.

Ο μαθητής είχε ήδη καταθέσει ένσταση για την αυθαίρετη βαθμολόγηση του στον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου και έχει αναφέρει τον κίνδυνο αποκλεισμού του από τις εξετάσεις στον Συνήγορο του Πολίτη, με την απόφαση να εκκρεμεί, δεδομένου πως, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ ο συγκεκριμένος καθηγητής είναι σε άδεια ασθενείας.

Για την υπόθεση αυτή ο μαθητής προτίθεται ν’ απευθυνθεί και προς τον Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και προς κάθε άλλη αρμόδια εθνική ή ευρωπαϊκή δικαστική ή διοικητική αρχή, προς απόδοση της δικαιοσύνης, ζητώντας τη διερεύνηση των συγκεκριμένων συνθηκών, καθώς και των πραγματικών κινήτρων που οδήγησαν τον καθηγητή στην αυθαίρετη βαθμολόγησή του, αν δηλαδή επρόκειτο για κίνητρα ρατσιστικά.

«Η δραματική απόκλιση της βαθμολογίας του συγκεκριμένου καθηγητή κρίνεται αυθαίρετη, καθώς δεν αντιστοιχεί στην πραγματική επίδοση του μαθητή» σημειώνεται στην καταγγελία των «Ανάδοχων Εκπαιδευτικών» που ως εθελοντές δάσκαλοι «στηρίζουν την προσπάθεια του μαθητή Α.Σ. για μόρφωση, για μια καλύτερη ζωή σε μια ανθρωπιστική κοινωνία».



Πηγή 

Βαρουφάκης: Η Fraport πήρε ουσιαστικά δωρεάν τα 14 αεροδρόμια, έκανε επενδύσεις 0 ευρώ και τώρα την αποζημιώνετε για κέρδη που θα είχε

 «Το 2015 μετά την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ένας πολύ όμορφος κύκλος χρήματος για μία άλλη μορφή εθνικοποίησης, ούτε καν ιδιωτικοποίησης, αλλά από «λάθος» έθνος, το γερμανικό έθνος. Έρχονται λοιπόν μετά να κάνουν δήθεν επενδύσεις και τι επένδυσαν; 0! Από το ελληνικό ΕΣΠΑ και χρήματα Ελλήνων και ευρωπαίων φορολογουμένων έγιναν όλες οι «επενδύσεις». Η «καλή» Fraport πήρε ουσιαστικά δωρεάν τα 14 αεροδρόμια διαμάντια, έβαλε άλλους να κάνουν τις επενδύσεις γι’ αυτά και εν μέσω πανδημίας τους δίνετε κιόλας και τα κέρδη που μας λέει η ίδια η Fraport πόσο τα υπολογίζει! Δεν ντρέπεστε πραγματικά, δεν αισχύνεστε κ. Υπουργέ; Ακόμα και ο μεγαλύτερος καπιταλιστής δεν θα τα έκανε αυτά». Τα παραπάνω τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που δίνει 178 εκατ. ευρώ στη γερμανική εταιρεία, αποζημίωση που βασίζεται στα κέρδη που η ίδια είχε προβλέψει.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οικονομική στήριξη προσφέρει η κυβέρνηση στις εταιρείες που διαχειρίζονται τα αεροδρόμια της χώρας, με τη Fraport να αποζημιώνεται για τις συνέπειες της πανδημίας με τουλάχιστον 177,8 εκατ., μέσω συμψηφισμών με τις υποχρεώσεις της, και την εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» να λαμβάνει σε στήριξη ή σε συμψηφισμό με οφειλές περίπου 130 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, για την περίπτωση της Fraport οι αποζημιώσεις βασίζονται σε μελέτη της εταιρείας Deloitte για τα κέρδη της εταιρείας  τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Κρίθηκε πως τα κέρδη για την περίοδο της πανδημίας υπολείπονται των προβλεφθέντων κατά 177.864.233 ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο δέχθηκε η εταιρεία να μην καταβάλει την ετήσια αμοιβή παραχώρησης για τα έτη 2019, 2020 και 2021.

Μάλιστα, στη συμφωνία προβλέπεται ότι εάν το έτος 2021 η επιβατική κίνηση στα αεροδρομια υπολείπεται των 30,8 εκατ. επιβατών και τις προβλέψεις της εταιρείας στο οικονομικό της μοντέλο, τότε, όπως αναφέρεται, οι δύο πλευρές «θα εξετάσουν καλόπιστα» την πιθανότητα νέων αποζημιώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διατάξεις για τις αποζημιώσεις βασίζονται στη σύμβαση του 2015 με το ΤΑΙΠΕΔ, με τις οικονομικές συνέπειες στην κίνηση στα αεροδρόμια λόγω της πανδημίας να εμπίπτει, όπως υποστηρίζεται στο νομοσχέδιο, στο «γεγονός ευθύνης Δημοσίου». H σύμβαση για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είχε χαρακτηριστεί από φορείς ως αποκιοκρατική.

Στην ομιλία του, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως «όταν είχα ρωτήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αν θα έδινε ποτέ 14 γερμανικά αεροδρόμια σε μια κρατική εταιρεία άλλης χώρας, μου απάντησε: “σε καμία περίπτωση”, κι όταν στη συνέχεια τον ρώτησα «και γιατί βάζετε εμάς να το κάνουμε;» Σήκωσε απλώς τους ώμους του σαν να λέει “ίσα κι όμοια είμαστε;”. Σαν να λέει δηλαδή είσαστε κράτος υπό κατοχή και αυτό ήρθατε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και το επιβεβαιώσατε».

Αναφερόμενος στη «διαδρομή του χρήματος» για τα περιφερειακά αεροδρόμια, τόνισε:

Ας φανταστούμε ότι είχαμε έναν μουσαφίρη στο σπίτι μας που μας έλεγε: «ωραίο το σπίτι σου, δεν έχω λεφτά να σου δώσω αλλά θα σ’ το πάρω». Θα φωνάζαμε την αστυνομία. Εδώ όμως δεν υπάρχει αστυνομία, υπάρχει η τρόικα.

Το 2015 μετά την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ένας πολύ όμορφος κύκλος χρήματος για μία άλλη μορφή εθνικοποίησης, ούτε καν ιδιωτικοποίησης, αλλά από «λάθος» έθνος, το γερμανικό έθνος. Έρχονται λοιπόν μετά να κάνουν δήθεν επενδύσεις και τι επένδυσαν; 0! Από το ελληνικό ΕΣΠΑ και χρήματα Ελλήνων και ευρωπαίων φορολογουμένων έγιναν όλες οι «επενδύσεις».

Η «καλή» Fraport πήρε ουσιαστικά δωρεάν τα 14 αεροδρόμια διαμάντια, έβαλε άλλους να κάνουν τις επενδύσεις γι’ αυτά και εν μέσω πανδημίας τους δίνετε κιόλας και τα κέρδη που μας λέει η ίδια η Fraport πόσο τα υπολογίζει! Δεν ντρέπεστε πραγματικά, δεν αισχύνεστε κ. Υπουργέ; Ακόμα και ο μεγαλύτερος καπιταλιστής δεν θα τα έκανε αυτά.

Ενώ συνέχισε την ομιλία του υποστηρίζοντας πως «ακόμα και πρώην Υπουργοί της Θάτσερ λένε πως τα όσα συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα είναι ανήκουστα. Τη στιγμή που έχουμε και τον απόλυτο εξευτελισμό του κοινοβουλευτισμού. Δίνετε χρήματα που δεν έχει καν ο ελληνικός λαός στη Fraport. Δεν είστε νεοφιλελεύθεροι, θεραπαινίδες, ξεδιάντροπων αποικιοκρατών είστε. Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου θα σας καταριόνταν γι’ αυτά που κάνετε.Το σημερινό αίσχος όμως είναι η «φυσιολογική» εξέλιξη της αποικιοκρατικής σύμβασης που υπέγραψε ο συνθηκολογημένος ΣΥΡΙΖΑ του 2015.

Υπάρχουν 3 ληστρικές συμβάσεις, θα μείνουν στην ιστορία ως συμβάσεις καθολικής εξάρτησης και υποταγής, αλλά και ως υπενθύμιση της βασικής ήττας του ελληνισμού: Το δάνειο του 1825 από τους αδελφούς Ρικάρδο, το κατοχικό δάνειο που επιβλήθηκε από την Βέρμαχτ και η σύμβαση υποταγής της Fraport, επιβεβαιώνοντας πλήρως τη χρεοδουλοπαροικία και την υποταγή της χώρας στα μνημόνια.Επιλέγετε λοιπόν σήμερα να καταταγείτε στον βραχύ κατάλογο των δακτυλοδειχτούμενων του μέλλοντος, αλλιώς καταψηφίστε την αποζημίωση στη Fraport και μην τολμήσετε ορισμένοι καν να κρυφτείτε στο “παρών”».



Στον εισαγγελέα μεταφέρεται ο ιερέας που διέπραξε την επίθεση με το βιτριόλι στη μονή Πετράκη

 Επίθεση με βιτριόλι πραγματοποίησε ιερέας στη Μονή Πετράκη. Το πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια Συνοδικού Δικαστηρίου το οποίο επρόκειτο να επικυρώσει την καθαίρεση του ιερέα, λόγω παραπτωμάτων που αφορούν σε υπόθεση με ναρκωτικά. Ο δράστης, μόλις κατάλαβε πως θα καθαιρούταν επιτέθηκε στους Μητροπολίτες, με αποτέλεσμα να τραυματίσει συνολικά 10 άτομα.


Επίθεση με βιτριόλι πραγματοποίησε εχθές, Τετάρτη 23 Ιουνίου, ιερέας κατά επτά μητροπολιτών του Συνοδικού Δικαστηρίου, στη Μονή Πετράκη, καθώς και σε έναν αστυνομικό που έσπευσε να βοηθήσει.

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια δευτεροβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου το οποίο επρόκειτο να επικυρώσει την καθαίρεση του ιερέα, λόγω παραπτωμάτων που αφορούν σε υπόθεση με ναρκωτικά. Ο ιερομόναχος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών ουσιών, έβγαλε από την τσέπη του βιτριόλι, που κουβαλούσε μαζί του, και το έριξε στα πρόσωπα και τα χέρια των παριστάμενων Μητροπολιτών τραυματίζοντάς τους.

Αμέσως συνελήφθη, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου μετέβη και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που χαρακτήρισε το συμβάν «τραγικό».

Ο 37χρονος άνδρας που ανήκει στη Μητρόπολη Βεροίας μεταφέρεται στον εισαγγελέα, και σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε πως προέβη στην πράξη μόλις κατάλαβε πως θα τον καθαιρούσαν, ενώ όπως υποστήριξε στη συνέχεια αγόρασε το καυστικό υγρό από το διαδίκτυο. Την υπόθεση ανέλαβε πλέον η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας

Οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο δικηγόροι και ένας αστυνομικός, δεν αντιμετωπίζουν κάποιον σοβαρό κίνδυνο.



Πηγή

Βραβείο δημοσιογραφίας “Daphne Caruana Galizia”

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκηρύσσει το βραβείο δημοσιογραφίας «Daphne Caruana Galizia», στη μνήμη της αδικοχαμένης συναδέλφου από τη Μάλτα, η οποία δολοφονήθηκε το 2017, έπειτα από μακρά σειρά παρενοχλήσεων και απειλών που δεχόταν, προκειμένου να σταματήσει τις έρευνες που διεξήγαγε επί ζητημάτων διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος και σκανδάλων.  Το βραβείο θα απονεμηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή, για σημαντικά δημοσιογραφικά επιτεύγματα, τα οποία υπερασπίζονται και προάγουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 20.000 ευρώ.

Τα υποψήφια άρθρα μπορούν να υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας  https://daphnejournalismprize.eu/ έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, στη 1 μ.μ. ώρα Ελλάδας (12:00 ώρα Βρυξελλών). Γίνονται δεκτές υποψηφιότητες από επαγγελματίες δημοσιογράφους και ομάδες δημοσιογράφων από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, αρκεί η δημοσιογραφική εργασία να έχει μεταδοθεί ή δημοσιευθεί σε ΜΜΕ που εδρεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη σχετική πλατφόρμα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Πηγή

Χειραγώγηση κοινής γνώμης με ανεξέλεγκτες δημοσκοπήσεις

 


 

Εδώ και τρεις μήνες παραμένει αναπάντητη στη Βουλή ερώτηση 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Γιώργο Τσίπρα, για τον έλεγχο και την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων. Και ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε αίτημα για έλεγχο των δημοσκοπήσεων και των πορισμάτων επί της μεθοδολογίας των εταιρειών, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης συζητήθηκε η ένταξη οκτώ νέων εταιρειών στο μητρώο των εταιρειών δημοσκοπήσεων, για τις οποίες ζητήθηκαν διευκρινίσεις.

 

Ανάμεσα στις υποψήφιες προς ένταξη στο μητρώο εταιρείες υπάρχουν κάποιες με την εταιρική μορφή Μονοπρόσωπης ΙΚΕ, χωρίς κανένα στοιχείο διαφάνειας για το καταστατικό τους ή την εγγραφή τους σε επιμελητήριο, μία εταιρεία διασυνδεδεμένη με εκδοτικό συγκρότημα που πτώχευσε αλλά και εταιρείες που λειτουργούν τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης (call centers) ή έχουν πελάτες εταιρείες ενέργειας. Μία εταιρεία βρίσκεται στην Κοζάνη και άλλη μία, συνεταιριστικής μορφής, στα Χανιά Κρήτης.

Στο Μητρώο του ΕΣΡ είναι εγγεγραμμένες συνολικά 47 εταιρείες που, κατά δήλωσή τους, διενεργούν έρευνες κοινής γνώμης. Εντυπωσιακό είναι πως από αυτές μόλις οι 20 δηλώνουν μέλη του ΣΕΔΕΑ. Ο χώρος των δημοσκοπήσεων είναι στην ουσία ανεξέλεγκτος αφού ποτέ δεν τέθηκαν υπόψη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας οι υποχρεωτικές από τον ν. 3603/2007 «αναλυτικές καταστάσεις των φορέων του Δημοσίου» για τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργήσει. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των εταιρειών δημοσκοπήσεων, τόσο για τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους όσο και για τον μεθοδολογικό έλεγχο ακρίβειας των στοιχείων που δημοσιοποιούνται, δεν έχει παρουσιάσει κανένα αποτέλεσμα εποπτείας και ελέγχου των εκατοντάδων πλέον δημοσκοπήσεων που διενεργούνται.

Οι δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν εισχωρήσει σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής, συχνά χρησιμοποιούνται τόσο από φορείς του Δημοσίου, ειδικά όταν επίκειται ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του φορέα, όσο και από τις ιδιωτικές εταιρείες για τον επηρεασμό της αγοράς. Οι φορείς του Δημοσίου, παρά το γεγονός ότι έχουν την υποχρέωση εκ του νόμου να αναρτούν δημόσια το θέμα των δημοσκοπήσεων που διενεργούν και την αμοιβή για αυτές, δεν το έχουν πράξει ποτέ. Η δε αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των εταιρειών ερευνών δεν συζητείται από τα αρμόδια όργανα, όπως είναι το ΕΣΡ και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.


Πηγή

Το νέο ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ, μετά την απόχωρηση Π. Καλφαγιάννη

 

Συγκροτήθηκε σε σώμα χθες (23/06/2021), το 19μελές Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ, μετά από πρόσκληση του Συμβούλου Παναγιώτη Καλφαγιάννη που αναφερόταν πρώτος στην απόφαση 1168/21 του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών.

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία ξεκίνησε η διαδικασία. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης με θέμα ημερησίας διάταξης τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ., ο συνάδελφος Π. Καλφαγιάννης, ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΡΤ στο τέλος Ιουλίου και έθεσε εαυτόν εκτός οποιασδήποτε θέσης ευθύνης στην ΠΟΣΠΕΡΤ.  

Στη συνέχεια και με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων στα Η-ΜΜΕ, δημόσια και ιδιωτικά, τα δεκατέσσερα (14) παρόντα μέλη του Δ.Σ. προχώρησαν σε μυστική ψηφοφορία σύμφωνα με το καταστατικό.

Κατά την ψηφοφορία αναδείχθηκαν:

Πρόεδρος Δ.Σ.:Κούνης Δημήτρης
Α’ Αντιπρόεδρος:Θεοδωρίδου Καίτη
Β’ Αντιπρόεδρος:Μαυράκης Παναγιώτης
Γενικός Γραμματέας:Συμβουλόπουλος Θεμιστοκλής
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας:Μπελεσιώτης Χρήστος
Γραμματέας Οργανωτικού:Λιαπίκος Βασίλης
Γραμματέας Οικονομικού:Λουκόπουλος Λεωνίδας
Γραμματέας Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και:Καρέλλας Αναστάσιος
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων  
Μέλη:
Καλφαγιάννης Παναγιώτης
Κουνούπης Νικόλαος

Αντωνίου Κωνσταντίνος

Κοτσερώνης Ρωμανός

Γρατσίας Αναστάσιος

Κασιμάτης Γαβριήλ

Τσακίρης Ευάγγελος

Βωβός Γιώργος

Πολύζος Κωνσταντίνος

Φωτέλλη Ειρήνη

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη δεν βρέθηκε καμία  καταψηφιστική  ψήφος για τους προτεινόμενους σε θέσεις ευθύνης του προεδρείου. Είναι μια καλή αρχή για τη δύσκολη συνέχεια.

Η εκτελεστική επιτροπή αποτελείται από τον  Πρόεδρο, τον Α’ και Β’ Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, τον Γραμματέα Οικονομικού και τον Γραμματέα Οργανωτικού σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Επειδή οι διαχωριστικές γραμμές δεν έχουν νόημα μπροστά στην πληθώρα των εργασιακών προβλημάτων, σας καλούμε όλους στον κοινό αγώνα και συμμετοχή, ώστε να έχουμε επιτυχή αποτελέσματα στις δίκαιες διεκδικήσεις μας.

Δεν είναι ώρα αντιπαραθέσεων τώρα και δεν θα το κάνουμε απέναντι στην μοναδική απούσα «αγωνιστική» παράταξη στα Η-ΜΜΕ. Που οι δολι(ο)χοδρομίες της δεν έχουν τέλος. Από τη μια προκηρύξαμε 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 3 – 10 – 16 Ιουνίου ενάντια στο ν. Χατζηδάκη – Μητσοτάκη και από την άλλη μας ενημερώνουν ότι αυτός ο νόμος ψηφίστηκε και πρέπει ασμένως να τον εφαρμόσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Επιτηδευμένα ξεχνά τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων και αποπροσανατολίζει, μας εγκαλεί δε γιατί δεν αποδεχόμαστε την παράταση του «χτεσινού» νόμου Χατζηδάκη μέχρι 31-10-21 που ακόμα δεν έχει …τυπωθεί σε ΦΕΚ ενώ η διαδικασία προσωρινής διοίκησης έχει ξεκινήσει μήνες νωρίτερα.

Μαζί με μας μάλλον δεν ενημερώθηκε από την κυβέρνηση και έτσι παρανόμησε ο φυσικός δικαστής αφού και εκείνος θεώρησε απαραίτητη και νόμιμη την παράταση.

Μια παράταση μέσα στην οποία θα πρέπει να γίνουν εκλογές σύμφωνα με τα καταστατικά των σωματείων και με φυσική παρουσία των μελών.                                                                                    

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ



Πηγή

Την Παρασκευή αναμένεται να απολογηθεί ο φερόμενος βιαστής των Πετραλώνων

 Δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα αντιμετωπίζει ο φερόμενος βιαστής της καθαρίστριας από τα Πετράλωνα, ο οποίος έχει αντίστοιχο ποινικό παρελθόν, ενώ αναμένεται να πολογηθεί σε τακτικό ανακριτή την Παρασκευή. Ο άνδρας παρίστανε τον επαίτη σε πάρκο στη Νέα Φιλαδέλφεια για να αποφύγει τη σύλληψη και ένας άλλος άνδρας του πήγαινε φαγητό και ρούχα, αλλά τελικά συνελήφθησαν και οι δύο. Σε βάρος του συνεργού του ασκήθηκε δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία.

Δύο πλημμεληματικές και δύο κακουργηματικές κατηγορίες αντιμετωπίζει φερόμενος βιαστής της καθαρίστριας στα Πετράλωνα.

Στον 35χρονο άνδρα, ο οποίος είχε αντίστοιχο ποινικό παρελθόν, ασκήθηκε δίωξη για αρπαγή, βιασμό κατ’ εξακολούθηση, αντίσταση και επικίνδυνη σωματική βλάβη και η η υπόθεση παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή από τον οποίο ο 35χρονος κατηγορούμενος πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το CNN, ο 35χρονος παρίστανε τον επαίτη σε πάρκο στη Νέα Φιλαδέλφεια για να αποφύγει τη σύλληψη και ένας άλλος άνδρας του πήγαινε φαγητό και ρούχα, αλλά τελικά συνελήφθησαν και οι δύο. Σε βάρος του συνεργού του ασκήθηκε δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία.

Υπενθυμίζεται, πως η 50χρονη γυναίκα κατήγγειλε πως βιάστηκε από άντρα κατ’ εξακολούθηση μέσα στο διαμέρισμά του, στο οποίο είχε πάει να εργαστεί ως καθαρίστρια. Τα όσα βίωσε περιέγραψε στους αστυνομικούς, λέγοντας ότι στην πολυκατοικία αυτή καθάριζε τους κοινόχρηστους χώρους μία φορά την εβδομάδα και το Σάββατο ένας άνδρας που μένει στο ισόγειο βρήκε την ευκαιρία χωρίς να τον βλέπει κανείς, να την σύρει στο διαμέρισμά του και να την κακοποιήσει για πολλές ώρες.



Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ