Το ψηφιδωτό της Θεοτόκου (Βρεφοκρατούσας) στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη.

Διά τὴν Πόλῐν

Διά τὴν Πόλῐν πολεμήσομεν
Μαρμαρωμένος βασιλεύς ἐστί ὁ δῆμος ὁ ἑλληνικός
Τήν ῥίζᾰν αὐτοῦ εὑρήσει
Αἱ θάλατται, τά Μυστήρια τῆς Ἐλευσῖνος, αἱ ἐκκλησίαι
Τὰ ἄπιστᾰ ὄντα λήψονται τὸ Μέγιστον Φῶς
Περιμένω τὴν στιγμήν διά τὴν Πόλῐν
Διά τὸν Ναόν τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίᾱς

Η Ελλάς Ευγνωμονούσα, Θεόδωρος Βρυζάκης (1858)
Κι όμως δεν πίστεψα
Όρους αντέστρεψα
Είμαι ο Έλληνας που πολεμά
Είπαν πως χάθηκα
Δρόμους μου χάραξαν
Έμεινα μόνος μου κι όμως επέζησα
Έζησα στη φωτιά

Αλέξανδρος (Άλεξ) Παναγή, Στη φωτιά (Eurovision 1995)

Αναγνώστες

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Στο Νοσοκομείο νεαρός μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο

 Σύνταξη:Κατερίνα Πολύζου

Στο Νοσοκομείο Χανίων κατέληξε ένας νεαρός μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη συμβολή των οδών Μάνου και Γιαμπουδάκη.

Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με ελαφρά τραύματα.



    Πηγή

Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί που είχαν αγνοήσει τις καταγγελίες για τη γυναικοκτονία στη Δάφνη

 Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι δύο αστυνομικοί που, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε γειτόνισσα του θύματος στη Δάφνη, κλήθηκαν να ελέγξουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στις 11 Ιουλίου, ωστόσο έφυγαν άπραγοι με αποτέλεσμα 19 μέρες μετά η 31χρονη να δολοφονηθεί από τον σύζυγό της. «Από την αρχική διερεύνηση των καταγγελιών προκύπτει η βασιμότητα αυτών και ήδη με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν στο περιπολικό που έφθασε στο σημείο, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στα δέοντα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που με βάση τις οδηγίες που είχαν δοθεί από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το σήμα ήταν υψηλής προτεραιότητας. Παράλληλα, διεξάγεται περαιτέρω έρευνα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των αρχών.


Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι δύο αστυνομικοί που, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε γειτόνισσα της κοπέλας στη Δάφνη, κλήθηκαν να ελέγξουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στις 11 Ιουλίου, ωστόσο έφυγαν άπραγοι με αποτέλεσμα 19 μέρες μετά η 31χρονη να δολοφονηθεί από τον σύζυγό της.

Η γυναικοκτονία σημειώθηκε στη Δάφνη, με θύμα μία 35χρονη γυναίκα, από τον σύζυγό της. Όπως μετέδωσαν νωρίτερα το MEGA και η kathimerini.gr, ο φερόμενος δράστης παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στο αστυνομικό τμήμα Δάφνης και ομολόγησε πως τη δολοφόνησε με ένα μαχαίρι.

Οι αστυνομικοί πήγαν στο διαμέρισμα του 3ου ορόφου που τους υπέδειξε ο άνδρας και τη βρήκαν στο κρεβάτι νεκρή, με θανάσιμα τραύματα στο λαιμό. Ο 35χρονος φέρεται να υποστήριξε στις αρχές πως το έκανε επειδή τη ζήλευε. Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Όπως ανέφερε ένοικος, το βράδυ της 11ης Ιουλίου έκανε καταγγελία στην ΕΛΑΣ για ενδοοικογενειακή βία σε διαμέρισμα όπου ζει και ανήλικο παιδί.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, 25 λεπτά αργότερα, περιπολικό της αστυνομίας έφτασε στο σημείο, οι αστυνομικοί άνοιξαν τα παράθυρα του οχήματος και έφυγαν, χωρίς να κάνουν τον κόπο να μπουν στο κτίριο.

Η ίδια καταγγέλλουσα σημειώνει ότι στην αστυνομία είχε δώσει το δικό της όνομα για να χτυπήσουν το κουδούνι.

«Δεν έκανα καταγγελία για πάρτι, αγαπημένη ελληνική αστυνομία. Σας κάλεσα ενώ είχε θορυβηθεί ακόμη και η διαχειρίστρια», αναφέρεται στην ίδια καταγγελία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν το καθήκον τους, και πράγματι  στη συντριπτική πλειονότητά τους το εκτελούν με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση, κάτω από όλες τις συνθήκες, μέρα και νύχτα, οποτεδήποτε οι πολίτες χρειάζονται τη συνδρομή τους. Για όσους αστυνομικούς δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, δεν υπάρχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία.

Σχετικά με τις καταγγελίες για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Δάφνη σημειώνονται τα ακόλουθα:

Από την αρχική διερεύνηση των καταγγελιών προκύπτει η βασιμότητα αυτών και ήδη με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν στο περιπολικό που έφθασε στο σημείο, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στα δέοντα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που με βάση τις οδηγίες που είχαν δοθεί από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το σήμα ήταν υψηλής προτεραιότητας.

Παράλληλα, διεξάγεται περαιτέρω έρευνα.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συστήσει ειδική υπηρεσία Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας και έχουν δοθεί από την πρώτη στιγμή σαφείς οδηγίες και εντολές για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών.

Θα επαναλάβουμε ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί φαινόμενο-όνειδος για τις σύγχρονες κοινωνίες και για την εξάλειψή του θα χρειαστεί η συστράτευση όλων μας.




Πηγή 

Μουσική Παρασκευή - VEGAS ~ Πάντα Καλοκαίρι

 

Λίγα λόγια για τους VEGAS

Οι Vegas είναι ελληνικό urban pop μουσικό συγκρότημα που αποτελείται από τρία μέλη, τον ZeRaw, την Κατερίνα Κουκουράκη στα φωνητικά και τον DJ Airth στα decks και δημιουργήθηκε το 2009. Έως το 2016 στα φωνητικά ήταν η Μελίνα Μακρή.[1][2]Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο ομότιτλο album και τα δύο singles με τίτλο "Τους πονάει" και "Ήρθε η Στιγμή" τα οποία έγιναν επιτυχίες.

Ιστορία

Πηγή έμπνευσης για το όνομά τους αποτελεί το αστέρι Βέγας, που ανήκει στον αστερισμό της Λύρας.

Το 2010 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ τους, με τίτλο Season 2 που ηχογραφήθηκε στη Σαντορίνη. Το άλμπουμ περιλαμβάνει την πρώτη διεθνή συνεργασία τους με τον Tomer G καθώς και  τα τραγούδια που τους απογειώνουν «Μη Σταματάς», «Μη Σε Νοιάζει» και το «Φιλί». Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε χρυσό. Την ίδια χρονιά ήταν στο warm up act της συναυλίας της Rihanna ενώ είχαν επτά υποψηφιότητες σε ισάριθμες κατηγορίες στα βραβεία του Mad Tv. Κέρδισαν το βραβείο του καλύτερου Hip Hop/Urban Videoclip για το τραγούδι «Τους Πονάει».

Το 2011 κυκλοφόρησαν το single «Για σένα» και το 2012 το τρίτο album με τίτλο «The story so far» που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κομμάτι «Πιο Ψηλά». Βραβεύτηκαν ακόμη ως συγκρότημα της χρονιάς στα Mad Video Music Awards 2012 και από το MTV Greece ως «The Best Greek Act».

Το 2013 κυκλοφόρησε το τραγούδι «Ακόμα» ενώ κέρδισαν ακόμη ένα βραβείο ως «Καλλιτέχνης της χρονιάς για την Κύπρο». Στα τέλη του 2013 κυκλοφόρησαν το “Χίλιες Φορές” ενώ έγιναν οι μοναδικοί Έλληνες καλλιτέχνες με δύο βραβεύσεις στα MTV EMA.Το 2015 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Υπόσχεση», ενώ το 2017 το κομμάτι «Πιο δυνατά».


Mέλη

ZeRaw

Ο ZeRaw γεννήθηκε στην Ζιμπάμπουε. Οι γονείς του, σπούδασαν στην Ελλάδα και έτσι ο ZeRaw μεγάλωσε στην Αθήνα.[3] Πριν τους Vegas συμμετείχε στο συγκρότημα Tang Ram.

DJ Airth

Ο DJ Airth ( το όνομά του είναι Σταύρος) επίσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ έχει κάνει σπουδές στο ΤΕΙ Πειραιά, όπου γνώρισε τον ZeRaw.[3] Αγαπούσε την μουσική από μικρός. Ο DJ Airth ήταν κι αυτός μαζί με τον ZeRaw στο συγκρότημα Tang Ram το οποίο ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία το 1998 έχοντας στο ενεργητικό του τρεις δίσκους.

Κατερίνα Κουκουράκη

Η Κατερίνα Κουκουράκη (29 Νοεμβρίου 1991-) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη, από όπου και κατάγεται. Τελειώνοντας το σχολείο, μετακόμισε στη Αθήνα για σπουδές εφαρμογών multimedia, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και μαθήματα φωνητικής.

Δισκογραφία

Άλμπουμς

  • Vegas (2009)
  • Season 2 (2011)
  • Vegas: The Story So Far (2012)
  • Υπόσχεση (2015)

Σίνγκλς

  • Τους πονάει - (2009)
  • Της μάνας σου (η αγκαλιά) - (2009)
  • Δε θα φύγεις - (2009)
  • Ήρθε η στιγμή - (2010)
  • Φιλί - (2010)
  • Μη σταματάς - (2010)
  • Φσσστ! Vegas - (2010)
  • You Killed Me - (2010)
  • Mad About You - (2011)
  • Για Σένα - (2011)
  • Πιο Ψηλά - (2012)
  • Πάντα Καλοκαίρι - (2012)
  • Προσπαθώ - (2012)
  • Όσα είχα - (2012)
  • Ακόμα - (2013)
  • Χίλιες Φορές - (2013)
  • Πεδίο μάχης - (2014)
  • Παιδιά της νύχτας - (2014)
  • Solo - (2015)
  • Απόψε - (2015)
  • Άσ’ Τους Να Λένε - (2016)
  • Πιο δυνατά - (2017)
  • Όταν με φιλάς - (2017)
  • Μην με ξεχνάς - (2018)
  • Στο τέρμα - (2019)



Ακολουθεί το τραγούδι «Πάντα Καλοκαίρι»



Ααα να φύγουμε μακριά
Να με κρατάς αγκαλιά.
Κανείς δεν ξέρει
Το αύριο τι θα μας φέρει
Θέλω να πάω σε άλλα μέρη
Που θα 'ναι πάντα καλοκαίρι.
Κλείσ' τα μάτια, ονειρέψου
Άσε την καρδιά να σε ταξιδέψει.
Κλείσε τα μάτια, ονειρέψου
Πάμε ένα ταξίδι μόνο με τη σκέψη.
Πες μου πού και πότε θες,
Πάμε κάπου διακοπές.
Ζήτησε το μόνο και φύγαμε
Χθες το πρώτο μας σταθμό το St. Tropez
Δωσ' μου το χέρι σου, πάρε το χέρι μου
Θα σε ακολουθώ γιατί είσαι το αστέρι μου.
Πάρο, Νάξο, Dubai, Hawai...
Άσε τη καρδιά όπου θέλει να πάει.
Ααα να φύγουμε μακριά
Να με κρατάς αγκαλιά.
Κανείς δεν ξέρει
Το αύριο τι θα μας φέρει
Θέλω να πάω σε άλλα μέρη
Που θα 'ναι πάντα καλοκαίρι.
Κλείσ' τα μάτια, ονειρέψου
Άσε την καρδιά να σε ταξιδέψει.
Κλείσε τα μάτια, ονειρέψου
Πάμε ένα ταξίδι μόνο με τη σκέψη.
Οκ, ώρα για τρέλες!
Πάμε Αιγαίο ή Σεϋχέλλες,
Πάμε Rio εμείς οι δύο,
Εκεί που αληθινά δεν κάνει κρύο.
Θες να αποδράσεις, αναλαμβάνω δράση
Έλα μαζί μου, δε θα χασείς.
Ό, τι ζητήσεις θα γίνει πράξη.
Κλείσ' τα μάτια, ώρα να πετάξεις.
Ααα να φύγουμε μακριά
Να με κρατάς αγκαλιά.
Κανείς δεν ξέρει
Το αύριο τι θα μας φέρει
Θέλω να πάω σε άλλα μέρη
Που θα 'ναι πάντα καλοκαίρι.
Όσο μου κρατάς το χέρι
θα 'ναι πάντα καλοκαίρι.
...μες στην καρδιά
Ααα να φύγουμε μακριά
Να με κρατάς αγκαλιά.
Κανείς δεν ξέρει
Το αύριο τι θα μας φέρει
Θέλω να πάω σε άλλα μέρη
Που θα 'ναι πάντα καλοκαίρι.
Όσο μου κρατάς το χέρι
θα 'ναι πάντα καλοκαίρι.







Καλό Καλοκαίρι σε όλες και όλους!



Η εκτός προγράμματος ομιλία μου στην Κόρινθο: "Τον Σεπτέμβριο θα..."



 

Πάνω από 700 νέες διασωληνώσεις σε μόλις πέντε ημέρες και διψήφιος αριθμός απωλειών

 Έντονο προβληματισμό για την πορεία της πανδημίας στη χώρα προκαλεί η ανοδική τάση του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, ενώ τα κρούσματα υπερβαίνουν συστηματικά τις 2.000. Την ίδια ώρα, τα τεστ που διενεργούνται τις τελευταίες ημέρες είναι εξαιρετικά αυξημένα, σε αντίθεση με τον αριθμό των εμβολιασμών που χορηγούνται καθημερινά, με την εμβολιαστική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού να μην αγγίζει ακόμη το 50%.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.845 σε σύνολο 118.933 τεστ (PCR: 15.285, RAPID: 103.648), ενώ η θετικότητα του συνόλου των τεστ (PCR & Rapid) ανήλθε στο 2,39% και η θετικότητα των μοριακών τεστ αγγίζει το 18,61%. Οκτώ από τα ανακοινωθέντα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 490.552, εκ των οποίων το 51.2% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 134 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.812 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την ίδια ώρα, ακόμη 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 12.948. Το 95,1% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε κατά 8 το τελευταίο 24ωρο και πλέον ανέρχεται σε 165. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. To 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.806 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 207. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 176 ασθενείς.

Ο συνολικός αριθμός των δόσεων που χορηγήθηκαν την Πέμπτη (29/7) ανήλθε σε 54.950, με 5.672.262 άτομα να έχουν λάβει την πρώτη δόση και 5.075.546 άτομα να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Το ποσοστό εμβολιαστικής επάρκειας στη χώρα επί του συνόλου του πληθυσμού αντιστοιχεί σε 48,7%.

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου και 26ης Ιουλίου 2021, μεταξύ των 4.880.967 ατόμων που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μέχρι τις 26 Ιουλίου έχουν εντοπιστεί 8.230 κρούσματα, εκ των οποίων 56 νοσηλεύτηκαν διασωληνωμένοι και 182 έχουν χάσει τη ζωή τους.



Πηγή

Μια υπερδομή – φυλακή δίπλα στα σκουπίδια η πολυδιαφημισμένη «νέα αρχή στο μεταναστευτικό»

 Με τη δημιουργία της μεγαλύτερης κλειστής υπερδομής στην Ευρώπη και τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων δίπλα στη χωματερή της Λέσβου, φαίνεται πως δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου την πολυδιαφημισμένη «νέα αρχή στο μεταναστευτικό», απόδειξη του τρόπου με τον οποίο 70 χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης γίνεται αντιληπτή η υποχρέωση υποδοχής και φιλοξενίας χιλιάδων επιζώντων προσφύγων. Ανατριχιαστικά στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας βίντεο του Lesvos Solidarity αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την αδειοδότηση της δομής, χωρίς την εκπόνηση μελέτης σε περιοχή Natura 2000, σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον σε περίπτωση πυρκαγιάς.


Μια απομονωμένη έκταση στο τέλος ενός χωματόδρομου 10 χιλιομέτρων, μέσα στο πιο εύφλεκτο οικοσύστημα της Μεσογείου και ακριβώς δίπλα στην χωματερή της Λέσβου φαίνεται πως προορίζει για την εκπλήρωση της υποχρέωσής της προς την Σύμβαση της Γενεύης η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως προκύπτει από αποκαλυπτικό βίντεο του Lesvos Solidarity.

Η πολυδιαφημισμένη «νέα αρχή για το μεταναστευτικό» που υποσχόταν η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula Von der Leyen μέσω του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και το «πιλοτικό καμπ που “ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών του νέου Συμφώνου”» πρόκειται στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει η συλλογικότητα, για μια κλειστή υπερδομή ονομαστικής χωρητικότητας 5.000 ατόμων, όπως προβλέπει το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020 μεταξύ των Ευρωπαϊκών αρχών και του Υπουργείου,  σε μια περιοχή στο πουθενά, όπου δεν υπάρχουν άνθρωποι, σχολείο, νοσοκομείο και καταστήματα, παρά μόνο ένα τεράστιο πευκόδασος και το ΧΥΤΑ της Λέσβου.

Διαβάστε ολόκληρο το Σύμφωνο για το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο:

«Η Λέσβος εξακολουθεί να λειτουργεί ως εργαστήριο όπου δοκιμάζονται οι Ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μετανάστευση» επισημαίνει στη συνέχεια η Lesvos Solidarity, σημειώνοντας ότι πλέον όλες οι μη κρατικές δομές στις οποίες στεγάζονταν οι πρόσφυγες στο νησί έχουν εκκενωθεί.

Με το νέο αυτό Σύμφωνο ο εγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά θεσμοθετείται. Οι αιτούντες άσυλο θα παραμένουν στη δομή μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους ή μέχρι να απελαθούν. Καθώς όμως επιστροφές δεν πραγματοποιούνται οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να εγκλωβίζονται στη Λέσβο για μήνες ή και χρόνια.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες δίπλα στη χωματερή  της Λέσβου

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την συλλογικότητα πρόκειται για την πρώτη φορά που χωροθετείται οικιστική χρήση δίπλα σε ενεργό ΧΥΤΑ, καθώς οι χωματερές βρίσκονται σκόπιμα μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά τη Σύμβαση, η ΕΕ σχεδιάζει το νέο αυτό καμπ στην πιο απομονωμένη περιοχή της Λέσβου, δίπλα στο ΧΥΤΑ του νησιού. Το γεγονός ότι τοποθετούν τους ανθρώπους δίπλα στα σκουπίδια έχει ιδιαίτερη σημασία για το πως αντιλαμβάνονται στη Κομισιόν και στην κυβέρνηση την υποδοχή και τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο.

Την ίδια ώρα, η Lesvos Solidarity αποκαλύπτει κυβερνητικές μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην αδειοδότηση της δομής χωρίς να είναι απαραίτητη η εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθώς ο αριθμός των θέσεων ωφελούμενων άνω των οποίων επιβάλλεται η ΜΠΕ αυξήθηκε εντέχνως στα 5.000 (από τα 750), όσα ακριβώς και τα άτομα που προβλέπεται να «φιλοξενηθούν» στο νέο ΚΥΤ.

Διαβάστε παρακάτω το σχετικό ΦΕΚ:

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του ΧΥΤΑ, δίπλα στον οποίο θα δημιουργηθεί ο καταυλισμός, η περιοχή στην οποία πρόκειται να χτιστεί το καμπ συνιστά προστατευόμενο Καταφύγιο Άγριας Ζωής, και περιβάλλεται από το μεγαλύτερο ενιαίο πευκόδασος στο Αιγαίο, που συνιστά προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000, με περιβαλλοντολόγους να επισημαίνουν πως σε πυρκαγιάς, ο κίνδυνος είναι τεράστιος για το περιβάλλον και τους ανθρώπους, καθώς πρόκειται για το πιο εύφλεκτο οικοσύστημα της Μεσογείου.

Η Lesvos Solidarity καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση να τερματίσουν άμεσα την εγκληματική πολιτική της Ευρώπης-Φρούριο και να εργαστούν σε πολιτικές ένταξης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και σε δράσεις αντιμετώπισης των αιτιών που προκαλούν τον ξεριζωμό. Ταυτόχρονα, ζητά την ακύρωση του σχεδίου κατασκευής του νέου ΚΥΤ, την αποσυμφόρηση του νησιού και το κλείσιμο της δομής στο Μαυροβούνι όπου 4.500 πρόσφυγες βρίσκονται αντιμέτωποι με απάνθρωπες συνθήκες.




Πηγή

Διεθνές Φεστιβάλ “Αρίων”: Ρεσιτάλ κιθάρας καθημερινά στο Μόλυβο της Λέσβου

 Σύνταξη: Δήμητρα Λαχουρή

Για ένατη χρονιά και μετά από ένα χρόνο απουσίας ο Αρίωνας είναι και πάλι εδώ. Τέσσερις συναυλίες για τους επισκέπτες της Λέσβου και μια διαδικτυακή διάλεξη, καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν σε όλους να βρίσκονται στο νησί.

Λείπουν οι γνώριμες δράσεις μας, τα σεμινάρια, τα εργαστήρια για παιδιά και νέους, οι
διαγωνισμοί. Όμως αισιοδοξούμε και συνεχίζουμε.
Στις συναυλίες μας θα ακούσουμε καταξιωμένους αλλά και ταλαντούχους νέους μουσικούς– μια διαρκής προτεραιότητα του Αρίωνα – από το χώρο της κλασικής και της
παραδοσιακής μουσικής, αναφέρουν οι διοργανωτές.

Αναλυτικά:
Κυριακή 1 Αυγούστου, 21.00 Δημαρχείο Μολύβου

Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, συνέχισε να τραγουδάς!

-Αλεξάνδρα Πλέσσια, τραγούδι
-Κωνσταντίνος Μανωλκίδης, κιθάρα
-Γιώργος Βελισσαρίδης, τσέμπαλο

Τρεις νέοι ταλαντούχοι μουσικοί εξερευνούν και πειραματίζονται μέσα από διαφορετικούς
συνδυασμούς φωνών και οργάνων. Αφορμή οι ομορφότερες μελωδίες των συνθετών της
Αναγέννησης και του Μπαρόκ, John Dowland, Henry Purcell και George Frideric Handel.
www.arionfestival.com

Δευτέρα 2 Αυγούστου, 21.00 Δημαρχείο Μολύβου

Μπλε Κύμινο –Μυρωδιές και ηχοχρώματα από τις μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου
-Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, τραγούδι, λάφτα
-Έφη Ζαϊτίδου, κανονάκι

“Μπλε Κύμινο” τιτλοφορείται η παράσταση που συνδυάζει «μυρωδιές» και ηχοχρώματα από
τις μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου με «φόρμες» και «αρμονίες» από διάφορα είδη
του δυτικού μουσικού πολιτισμού. Σημαντική θέση κατέχει ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός
ως αφορμή για διαρκή επί σκηνής συνομιλία ανάμεσα στην Έφη Ζαϊτίδου (κανονάκι) και
τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη (λάφτα).

Παράλληλη δράση: 22.30 στον κεντρικό δρόμο του Μολύβου
Rock & roll στο Μόλυβο
-Γιώργος Βλάχος, ηλ. κιθάρα
-Νίκος Βουτυράκης, ηλ. κιθάρα
-Άγγελος Βλαχος, σαξόφωνο

Μια φορά και έναν καιρό, οι Ρεσάλτο κάτω από την σκιά του κάστρου στον Μόλυβο.
Ζωντανά στον δρόμο, με ελληνικό και ξένο ροκ .

Τρίτη 3 Αυγούστου, 21.00 Δημαρχείο Μολύβου
Ρεσιτάλ κιθάρας
-Hubert Kaeppel

Τραγούδια καλοκαιρινής νύχτας
-Τζούλια Σουγλάκου, σοπράνο
-Κορίνα Βουγιούκα, κιθάρα

Από τους σημαντικότερους κιθαρίστες της γενιάς του και γνώριμος του Αρίωνα από τα
περασμένα χρόνια, ο Hubert Kaeppel θα ερμηνεύσει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο
δημοφιλή έργα του κιθαριστικού ρεπερτορίου.

Φύση και Έρωτας. Η διάσημη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου μαζί με την Κορίνα Βουγιούκα
στην κιθάρα, ερμηνεύουν τραγούδια που ενέπνευσαν αρχαίοι και μεταγενέστεροι ποιητές,
από τη Σαπφώ και τον Αλκμάν ως τον Σαίξπηρ και τον Heine.
www.arionfestival.com
Τετάρτη 4 Αυγούστου, 21.00 Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Π.Ι.Ο.Π. Αγία Παρασκευή
Η γιορτή του Αρίωνα

Συναυλία από το σύνολο των μουσικών που παίρνουν μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας
Αρίων 2021.

Καθώς οι συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεψαν φέτος τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών
δράσεων του Αρίωνα, ως αντίδωρο στους φίλους του φεστιβάλ θα μεταδώσουμε
διαδικτυακά τη διάλεξη του καθηγητή της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας της Κολωνίας
Hubert Kaeppel, με θέμα ‘Ζητήματα ερμηνείας και δακτυλοθεσίας’, τη Δευτέρα 2
Αυγούστου στις 12.00 με ελεύθερη πρόσβαση.

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας ΑΡΙΩΝ διοργανώνεται από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του ΝΠΔΔ του Δήμου Δυτικής Λέσβου της ΕΤΑΛ του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, της Aegean airlines, της Hellenic Seaways και άλλων τοπικών υποστηρικτών.

Χορηγός επικοινωνίας ΕΡΤ

Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι δωρεάν με δελτία εισόδου. Θα τηρηθούν όλα τα
επιβεβλημένα μέτρα προστασίας για την αποτροπή διασποράς του Covid-19.



Πηγή

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βουλιάζουν στα όρια… του Ταμείου Ανάκαμψης

 Τα προγράμματα εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φαίνεται ότι αποτελούν το κύριο πρόσκομμα στην απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, πάνω στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει πολλές από τις εξαγγελίες της για την οικονομική ανάπτυξη των επόμενων ετών. Το Ταμείο Ανάκαμψης «σπάει» σε επιχορηγήσεις και δάνεια, με τα δεύτερα να έχουν ως στόχο την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων, όπως φαίνεται για λίγους. 


Σύμφωνα με τις εκατέρωθεν εξαγγελίες από την πλευρά της Ευρώπης αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, το πρόγραμμα έχει ένα συγκεκριμένο στόχο: την παροχή χρηματοδότησης για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία, αλλά ταυτόχρονα προωθείται και μια ατζέντα σχετικά με τις «πράσινες» επενδύσεις και τις νέες τεχνολογίες.

Ωστόσο, εκφράζονται πολλαπλές επιφυλάξεις σχετικά με την απορρόφηση των χρημάτων και κατά πόσο αυτές θα πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Δόσεις με δόσεις

Το συνολικό πακέτο ανέρχεται σε 12,7 δισ. ευρώ δάνεια και 17,77 δισ. ευρώ που θα δοθούν ως επιδοτήσεις και θα κατευθυνθούν κυρίως σε δημόσια έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες καταβολές θα έρθουν στα τέλη του 2021 (περίπου 7,8 δισ. ευρώ). Σε γενικότερο επίπεδο οι καταβολές υπολογίζεται ότι θα γίνονται κάθε έξι μήνες σχετικά με τις επιχορηγήσεις, και μία τον χρόνο για τα δάνεια. Η χρηματοδότηση υπολογίζεται ότι θα «κλείσει» το 2026.

Σημειώνεται ωστόσο ότι σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχει μιλήσει για πρώτη εκταμίευση μέσα στο καλοκαίρι του 2021. Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε για άμεση εκταμίευση 4 δισ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Σε συνολικό επίπεδο φαίνεται ταυτόχρονα να προωθείται ένα σχήμα, όπου το Δημόσιο θα καλύπτει το 50% και οι ιδιώτες το άλλο 50%, το οποίο θα «σπάει» σε δικά τους κεφάλαια αλλά και σε δάνειο που θα λαβουν από τις τράπεζες για τις επενδύσεις που έχουν επιλεχθεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Έτσι υπάρχουν δύο πλευρές που στην ουσία δανείζουν: Οι τράπεζες προς τις επιχειρήσεις αλλά και ο κρατικός δανεισμός.

Τα απρόσμενα κριτήρια «με όρους αγοράς»

Σε υψηλούς τόνους πάντως κινείται η κριτική σχετικά με τα κριτήρια που θα τηρηθούν για την παροχή δανείων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς οι εμπορικές τράπεζες είναι πολύ δύσκολο να δώσουν δάνεια σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν «τραπεζικό προφίλ». Πρόκειται για αυτό που θα λέγαμε «απαράβατος όρος» με τα δάνεια να δίνονται με «όρους αγοράς».

Αυτό δημιουργεί το πρόσκομμα ότι μια επιχείρηση -στην ουσία- για να προχωρήσει μια επένδυση, θα έπρεπε να μπορεί να πάρει τα ίδια χρήματα και αν έκανε μια αίτηση δανείου σε μια εμπορική τράπεζα. Επομένως, οι επιχειρήσεις κρίνονται με τον ίδιο τρόπο και για τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με βάση τις πρόσφατες τοποθετήσεις των διοικήσεων των μεγάλων εμπορικών τραπεζών η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (περίπου 800.000) δεν συγκεντρώνουν τα στοιχεία αυτά που συνθέτουν το λεγόμενο «τραπεζικό προφίλ».

Αν οι επιχειρήσεις δεν έχουν αυτό το «τραπεζικό προφίλ» -οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους φαίνεται ότι δεν έχουν λόγω και της πανδημίας- τότε απλά δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο σχήμα ιδιωτικά κεφάλαια επιχειρήσεων – δάνειο από τράπεζα – ενίσχυση στο 50% της επένδυσης, με χαμηλότοκα ευνοϊκά δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης (κρατικά δάνεια).

Ο επενδυτής σε βάθος χρόνου, θα κληθεί να εξυπηρετήσει τόσο το δάνειο του προς την τράπεζα, όσο και το δάνειο του προς το κράτος, κάτι που οι μικρομεσαίες τουλάχιστον επιχειρήσεις φαίνεται ότι δεν μπορούν να «σηκώσουν».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει βέβαια και ο παράγοντας της «αποδοτικής επένδυσης». Αναλόγως με την πορεία της επένδυσης που θα κάνει μια επιχείρηση, θα εξαρτηθεί και το οικονομικό της μέλλον, καθώς από τα χρήματα αυτής της επένδυσης λογικό είναι να αποπληρώνει στο μέλλον τις οφειλές της.

Όπως έχει δηλώσει δημοσίως στο παρελθόν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δεν μπορεί να μείνουν εκτός χρηματοδότησης μικρές και βιώσιμες επιχειρήσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οικονομία δύο ταχυτήτων και στην ανάγκη για επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, συμφώνησε με τη διατύπωση αυτή, σημειώνοντας ότι, αν λάβουμε υπόψη τούς αριθμούς από την έκθεση της Κομισιόν και της ΕΚΤ, αλλά και τον αριθμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το ποσοστό των βιώσιμων επιχειρήσεων που δεν βρίσκουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό θα δημιουργήσει επιπλέον 2 εκατομμύρια ανέργους.

Σε δημόσια ανάρτηση του το ΜέΡΑ25 σχολίασε ότι «η Κυβέρνηση της ΝΔ με βάση το σχέδιο που υπέβαλε, κατευθύνει το σύνολο της δανειακής στήριξης στη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας, αποκλείοντας τελείως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαράβατος όρος ήταν η χορήγηση αυτών των δανείων να γίνει με όρους αγοράς. Με απλά λόγια, αυτός που θα έπαιρνε το δάνειο για να προβεί σε μια παραγωγική επένδυση θα έπρεπε να μπορούσε να δανειοδοτηθεί και από μια εμπορική τράπεζα, να είναι δηλαδή bankable, διαθέτοντας μεγέθη, τζίρο και κέρδη που να εγγυώνται την αποπληρωμή του δανείου. Ως γνωστό όμως, με βάση τις πρόσφατες τοποθετήσεις των Διοικήσεων των 4 συστημικών τραπεζών της χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (περίπου 800,000) δεν συγκεντρώνουν τα στοιχεία αυτά που συνθέτουν το λεγόμενο τραπεζικό προφίλ. Είναι φανερό λοιπόν ότι το συγκεκριμένο σχήμα δεν αφορά επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν από πριν τραπεζικό προφίλ και αποδοτικό επενδυτικό σχέδιο, δεν αφορά δηλαδή τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας, όπου απασχολείται συντριπτικά το εργατικό δυναμικό.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, λοιπόν, θα αυξήσει τον ήδη υπέρογκο δανεισμό της χώρας κατά 12,7 δις ευρώ φορτώνοντας στις πλάτες των πολιτών τα ευνοϊκά μακροπρόθεσμα δάνεια προς την εγχώρια ολιγαρχία.

Σε ότι άφορα τη πρώτη σύμβαση ύψους 17,8 δις ευρώ που άφορα άμεσες επιδοτήσεις, η κυβέρνηση μας έχει ήδη προϊδεάσει για τις προθέσεις της, μεσώ της δημοσιοποίησης του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Με βάση το σχέδιο αυτό, το μη επιστρεπτέο τμήμα της χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί σε 4 πυλώνες: Πράσινη μετάβαση, Ψηφιακή μετάβαση, Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή και Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας. Είναι ολοφάνερο ότι η χρήση των παραπάνω ορισμών σε σχέση με τους 4 πυλώνες είναι καθαρά ψευδεπίγραφη με βάση τον μέχρι στιγμής βίο και πολιτεία της Μητσοτάκης ΑΕ.

Η βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθήνας, Χαρά Καφαντάρη, μίλησε για έλλειψη ουσιαστικής στήριξης της ΝΔ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Με στοιχεία από ΓΕΣΕΒΕ , επιμελητήρια, από τις 800.000 επιχειρήσεις, μόνο 25-30.0000 μπορούν να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό. Τα μεγαλύτερα κεφάλαια κατευθύνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, όχι μόνο δόσεις, διαγραφή μέρους χρέους –μετά από εξέταση των στοιχείων,-το υπόλοιπο με δόσεις, μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Τώρα με το νέο Πτωχευτικό νόμο θα υπάρχει και ο κίνδυνος να χαθεί για το μικρομεσαίο η α’ κατοικία».

Ποιος φυλάει τους φύλακες;

Άξιο σημασίας είναι ο τρόπος που θα γίνεται ο έλεγχος για την παροχή ρευστότητας του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των τραπεζικών δανεισμών που αυτή επιφέρει στο συνολικό σχήμα.

Πριν περίπου δύο μήνες, κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, η oποία θα αναλάβει την παρακολούθηση και την εξέλιξή έργων μεγάλης προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία, που θα εκτελεστούν και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ αλλά και εθνικούς πόρους, πρότεινε με εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή αυτή θα αντικαταστήσει την Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής και θα απαρτίζεται από μια ολιγομελής Επιτροπή κυβερνητικών στελεχών για την υποβοήθηση του έργου της, στην οποία θα προεδρεύει ο Πρωθυπουργός με αναπληρωτή του τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής θα είναι οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Βέβαια, διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, έχει οριστεί ως εργαλείο ελέγχου ήδη η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου «ως βασικό εργαλείο ελέγχου του Ταμείου Ανάκαμψης». Συμπερασματικά, λοιπόν, δημιουργείται μια σύγχυση σχετικά με τον έλεγχο και την ενδεχόμενη έγκριση των έργων που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Όπως σχολιάζει το ΜέΡΑ25, «στη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει όρος που ορίζει ύπαρξη σε κάθε κράτος μέλος δημόσιας αρχής υπεύθυνης για την παρακολούθηση του προγράμματος. Υπενθυμίζουμε πως πριν δυο μήνες ο Κ. Μητσοτάκης σύστησε κυβερνητική επιτροπή, με τον ίδιο επικεφαλής, που θα παρακολουθεί την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο πρόγραμμα χρηματοδότησής και την πορεία υλοποίησής τους. Η Μητσοτάκης ΑΕ, λοιπόν, θα μοιράσει προσωπικά την πίτα, για όσους είχαν αμφιβολίες ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι κάτι άλλο από ένα ακόμα πάρτι της Ολιγαρχίας στην υγειά των πολιτών».




Πηγή

«Τέσσερις άξονες», ευχολόγια και «συστάσεις» για τον καύσωνα από την κυβέρνηση

 Χωρίς την ανακοίνωση λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία εργαζομένων και λοιπών πολιτών ενόψει του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα που αναμένεται να χτυπήσει επί μία εβδομάδα τη χώρα ολοκληρώθηκε τελικά η ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο με «συστάσεις» για μειωμένη εργασία ή και παύση εργασιών συγκεκριμένες μεσημεριανές ώρες, «όπου κριθεί, κατά περίπτωση, αναγκαίο» από τους εργοδότες.


Σε «τέσσερις άξονες» αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης στην Πολιτική Προστασία για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, «ότι όλοι μαζί, κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, θα συνεργαστούμε για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις», περιγράφοντας ακόμα πως «το έργο τους θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες, την αυξημένη ετοιμότητα για αποτροπή και πρόληψη πυρκαγιών, την αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών, την παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες που θα αναζητήσουν στέγη και περίθαλψη καθώς και την προστασία των εργαζομένων», αφήνοντας στο υπουργείο Εργασίας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς.

Ακόμα, ο υπουργός ΠΡΟΠΟ κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε περιττή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ενώ διεμήνυσε ότι η Πολιτική Προστασία, η αστυνομία, η Πυροσβεστική θα είναι σε ετοιμότητα και επιφυλακή μέσω περιπολιών που θα γίνονται για την αποφυγή πυρκαγιών και για τον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση.

Όσον αφορά την αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα και η ύδρευση είναι κρισιμότατοι τομείς για αυτή την δύσκολη περίοδο, γι αυτό το λόγο οι εταιρείες διαχείρισης όσο και τα αρμόδια υπουργεία έχουν φροντίσει ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε αυτούς τους τομείς ή αν εκδηλωθεί πρόβλημα να υπάρξει άμεση επέμβαση. Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση για στοχευμένη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ενώ επισήμανε ότι πρέπει όλοι να δείξουν τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας ώστε να μην υπάρξουν ζημιές ή διακοπές. Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας το σύστημα υγείας είναι σε ετοιμότητα να υποδεχθεί τους συμπολίτες μας που πιθανά να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

«Είναι μία δύσκολη μάχη που θα δώσουμε όλοι μαζί. Παράκληση, έκκληση να δείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας και συνεργασίας. Καλούμε τους πολίτες να μας συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια έτσι ώστε να περάσουν όλες αυτές οι μέρες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Είναι κρίσιμο δεν πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε που μπορεί να φέρει σε δυσκολία τον εαυτό μας, τους συμπολίτες μας ή να δυσκολέψει το κράτος στη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης. Όλοι μαζί θα το πετύχουμε με συνεργασία και αλληλεγγύη», κατέληξε ο υπουργός Προστασίας τους Πολίτη.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος επισήμανε ότι δόθηκαν επιπλέον οδηγίες στους δήμους της χώρας να μεριμνήσουν για τη φιλοξενία των άστεγων συμπολιτών σε κλιματιζόμενους χώρους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα. Ακόμη, όπως ανακοίνωσε, δόθηκαν επίσης οδηγίες προκειμένου κρίσιμες διαδικασίες για την λειτουργία των πόλεων όπως είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται σε ώρες που το θερμικό φορτίο είναι χαμηλό, κατά προτίμηση βραδινές ώρες.

Σημειώνεται πως από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς έκανε λόγο για ένα φαινόμενο επικίνδυνο καθώς θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια, προσθέτοντας ότι οι πρώτες εκτιμήσεις με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 80% είναι για την ερχόμενη Παρασκευή. Όπως είπε, η κορύφωση ουσιαστικά του κύματος αναμένεται Δευτέρα προς Τρίτη όπου θα καταγραφούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες του καύσωνα. «Από εκεί και μετά, από Τετάρτη και μετά, υποχωρεί η θερμοκρασία αλλά τα επίπεδα των θερμοκρασιών θεωρούνται πολύ υψηλά και γι’ αυτό το λόγο δίνουμε πολύ αργότερα την παύση του καύσωνα», ανέφερε. Η ΕΜΥ θα εκδίδει ανά τριήμερο, τα όρια των θερμοκρασιών με τις μέγιστες τιμές, τις οποίες με τα σημερινά δεδομένα για το επόμενο τριήμερο θα φτάνουν τα όρια των 42-44 βαθμών χωρίς όμως να αποκλείεται σε τοπικό επίπεδο ακόμη και να τους ξεπεράσουν.

Υπενθυμίζεται πως στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου. Επιπλέον, συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες των 13 Περιφερειών της χώρας, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ.

«Συστάσεις» από το υπουργείο Εργασίας

Λίγη ώρα αργότερα, με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας έδωσε τις «απαντήσεις» για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς καύσωνα, με μέτρα που περισσότερο μοιάζουν με «συστάσεις» προς τους εργοδότες, στους οποίους αφήνει την ευθύνη της επιλογής για να εφαρμοστούν.

Όπως αναφέρεται, για την προστασία των εργαζομένων ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα, το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη υπ’ αριθμ. 56738/30.07.2021 εγκύκλιο, και σε συνέχεια της από 22 Ιουνίου 2021 σχετικής εγκυκλίου (αριθ.πρωτ. 41935), με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επιπλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας/υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας).

Ειδικότερα συστήνονται:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ

  • Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
  • Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
  • Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
  • Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10-15 ° C.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

  • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
  • Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  • Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
  • Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00
  • Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 ° C).





Χρονοδιάγραμμα έξι μηνών για την ολοκλήρωση της νέας ανάπλασης Μπακογιάννη στο Σύνταγμα

 «Η πρώτη φάση ήταν η πιλοτική φάση» έσπευσε να υπογραμμίσει για τον Μεγάλο Περίπατο, ο δήμαρχος Αθηναίων. Άξιο σημασίας είναι ότι η παρουσιάστρια της εκπομπής, ανέφερε ότι «μου έρχονται πολλά ερωτήματα από ακροατές, θα σας τα προωθήσω στο email», και έκλεισε τη συνέντευξη με τον δήμαρχο Αθηναίων.

 Ορκωμοσία 396 διοριστέων στο Δήμο Αθηναίων απο τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, στο Σεράφειο, στην Αθήνα, 1 Νοέμβρη, 2019


Στην ανάπλαση που έχει εξαγγείλει στην πλατεία Συντάγματος αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας ότι πρόκειται για συνέχεια του Μεγάλου Περιπάτου.

«Η πρώτη φάση ήταν η πιλοτική φάση» έσπευσε να υπογραμμίσει για τον Μεγάλο Περίπατο. Κατά τα λεγόμενα του εξάχθηκαν τα εξής συμπεράσματα με την «πιλοτική φάση»:

•Μπορούμε να διασφαλίσουμε τα απαραίτητα τετραγωνικά ποιοτικού δημόσιου χώρου.

•Η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί μετά το πρώτο «σοκ»

•Παρατηρείται θεαματική βελτίωση στους περιβαλλοντικούς δείκτες, για παράδειγμα στην Πανεπιστημίου η μείωση στους ρύπους είναι 27%, ποσοστό αξιοσημείωτο.

Για την κριτική που δέχτηκε για τα έργα του Μεγάλου Περιπάτου, απάντησε ότι «σημασία έχει να κοιτάμε μπροστά».

Στη συνέχεια, εξήγησε τι πρόκειται να γίνει στην νέα ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος. «Θα γίνει διαπλάτυνση πεζοδρομίων, η οποία στην ουσία θα δημιουργήσει μια νέα πλατεία, θα γίνει ενοποίηση με τον πεζόδρομο της Ερμού και θα φυτευτούν δεκάδες μεγάλα δέντρα».

Έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα, ότι σε έξι μήνες θα ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης.

Σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει ο Μεγάλος Περίπατος, είπε ότι συνεχίζουμε «σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας», και πρόσθεσε πως μετά την πλατεία Συντάγματος, ξεκινάει η ανάπλαση της Πανεπιστημίου και άλλα έργα, μεταξύ των οποίων και ο λόφος του Στρέφη.

Άξιο σημασίας είναι ότι η παρουσιάστρια της εκπομπής, ανέφερε ότι «μου έρχονται πολλά ερωτήματα από ακροατές, θα σας τα προωθήσω στο email», και έκλεισε τη συνέντευξη με τον δήμαρχο Αθηναίων.

Στη συνέχεια από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ ερωτήθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων για την πορεία των εμβολιασμών, τονίζοντας τον εμβολιασμό που γίνεται στα σπίτια.





Πηγή


Άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ